PDA

View Full Version : Enzim (Enzyme)




Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10

yasarugur
06-12-2010, 17:33
Sn Sarıcan hocam,iyi dilekleriniz ve duygularınız için çok teşekkür ederim,enzimi yapraktan ve topraktan uyguladıktan sonra meyvelerin daha sulu,daha tatlı,daha ince kabuklu,form olarak daha düzgün,meyve dilimleri arasındaki zarın yok denecek kadar ince olduğunu gözlemledim , ilaveten doğal gübre de verseydim daha büyük meyveler olabilirdi,onu da seneye bu zamanlarda denemiş olacağız,bu hafta sonu da zeytinlerimin olduğu bahçeye gideceğim( orada 8 ay önce diktiğim zeytin fidanları var),balıktan yapmış olduğum enzimi kök gelişimine faydalı olacağı umuduyla topraktan uygulayacağım o gelişmeleri de forumda paylaşırım,nezdinizde faydalı bilgileri benim gibi acemilerle paylaşan agaçlar.net'in her branştan ustalarına teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.İyi ki varsınız.




epsody
06-12-2010, 19:46
topraktan uygulayacağım o gelişmeleri de forumda paylaşırım,nezdinizde faydalı bilgileri benim gibi acemilerle paylaşan agaçlar.net'in her branştan ustalarına teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.İyi ki varsınız.

Arkadaşım kişisel çalışmalarımın konularına giren bir uygulama içinde size daha faydalı olabilecek paylaşımlar içeren linki ekliyerek, teşekürüne laik olmak düşüncesiyle bu link içindeki bağlantılı mesajlara göz atmaniz meyve ağaçlarınıza kış uygulmasının faydalarını sağlamış olacaksınız, ilginize teşekkürü borç bilirim, sevgilerimle.


http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633427&postcount=6

Selahattin Yılmaz
16-12-2010, 21:25
...özellikle yapılan analizler, bağlı olduğu standartlar ve bu analizlerin yaptırılabileceği labaratuarlar ve kit gerektiren analizlerin mahiyeti ve maliyeti konusunda bilgiler verirseniz memnun oluruz.

Enzimlerin içinde gerek bizim dışardan ilave edebileceğimiz, gerekse işin doğası gereği enzim içinde kendiliğinden üreyebilen bakteriler ve bunların analizlerle miktarları ve cinslerinin labaratuarda nasıl tesbit edildiği konusunda bildiklerinizi paylaşırsanız seviniriz...

Bu konuda elimden geleni elimden geldiğince ücretsiz yapaacağımı zaten belirtmiştim. Zaten mikrobiyoloji laboratuvarına farklı ticari enzimler geliyormuş ve zaten analizleri yapılıyor. Bazı analizler pahalı kitler gerektiriyor bu kit değişik cihazlara analize girecek materyalin analizini yapmak için kullanılıyor ve genelde kit girddimmi işin içerisine analiz pahalı oluyor yok eğer kimyasal söz konusu ise o zaman sorun olmuyor gayrı resmi sonuçları elde etmemiz mümkün. Zaten resmi sonuçlar için numune kabul bölümü devreye giriyor ki o apayrı bir durum. Yine de ben ilgili laboratuvarlarda hangi enzim analizi kaça yapılıyor onu öğrenir burada açıklarım. Onun dışında gayrı resmi sonuçlar için arkadaşlarda bilgilenmek isteyeceğinden sorun çıkacağını sanmıyorum zira amirlerimden de bu konuda izinlerimi almam mümkün.

Yine yapılmış bir enzim elime geçmesi gerekiyor ki yaptırabileceğim enzim analizlerini rahatlıkla gözlemleyebileyim. Bu arada kendim de yapacağım enzimimi ama eğer bana gönderecek arkadaş varsa 1-2 litre kadar göndersin bir miktarda topraksız tarımda enzimin sonuçlarını denemek isteyen bir arkadaşım var onun sonuçlarınıda buradan paylaşabiliriz.

yasarugur
17-12-2010, 10:06
Sn Selahattin Yılmaz ,ben size elma-armut karışık ve balıkla yaptığım enzimden birer litre gönderebilirim ama daha üç aylık fermantasyon süresini doldurmadılar,aslında ben kendi adıma balıklı enzimin biyolojik değişimini merak ediyorum..Gönderme adresini yazarsanız iletirim.
Laf arasında komşu süper marketten geçenlerde washington portakal satın aldım tadı ekşiydi,eşim "-Portakalı yurt çapında ticari olarak bu kadar geniş çaplı yetiştiren profesyonel üreticiler enzimi bilmiyorlar mı acaba?Bunlar bizim portakallar gibi tatlı değil." dedi.Bunu da enzimin meyve tadı konusundaki etkisi olarak bir dipnot olarak tekrar belirteyim.

Selahattin Yılmaz
17-12-2010, 10:10
Gönderin sorun değil ama bence fermantasyon süresini tamamlayalım derim.

yasarugur
17-12-2010, 10:28
Şu anda süre 2 ay 4 gün olmuş ,ocağın 15 i gibi süre dolacak.

Sarıcan
17-12-2010, 10:46
Sevgili yasarugur,

Enzim öncesi tadını bilemediğim için kıyaslama yapamayacağım ama portakalların tadı gerçekten nefisti. Hatta greyfurtlarda bile o alışkın olduğumuz acımsı tad yoktu. Enzim tahlil rapor sonuçlarını bende merak ediyorum. Mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompostta pekmez veya şekerle birlikte ekmek mayası, yoğurt suyu, prinç yıkama suyunun fermentasyonundan elde edilen sıvıdan da ilave ediyordum. Aynı ilaveleri enzim içinede ilave edip etkin mikroorganizmalar denilen faydalı bakterileride sisteme dahil etmek lazım. Bakarsınız EM benzeri bir ürün çıkar ortaya, böylece dışa bağımlılıktan da kurtuluruz. Herkes kendi organik gübresini kendisi üretme yolunu bulmuş olur.
Saygılar.

yasarugur
17-12-2010, 11:19
Sn.Sarıcan hocam,benim bir iki metre kare, biber fidanları için ayırdığım bir yer var ,dediğiniz uygulamayı bu yıl orada yapayım,toprağa biraz kepek ve saman da ilave edip karıştırayım,bir de öyle deneyelim,bildiğiniz gibi buğday kabuğunda da faydalı maddeler var,saman da toprağın gevşemesini hava almasını sağlar,gelişmeleri takip ederiz.Saygılar.

Sarıcan
17-12-2010, 11:32
Ben direkt olarak enzimi hazırlarken şekere ilave olarak enzim malzemelerine ilave edelim diyorum. Mesela senin balık enzimine bir paket kuru ekmek mayası, bir iki kaşık yoğurt suyu gibi. Bakalım analiz sonucu ne çıkacak. Olmazsa hepsini karıştırmayayım dersen bir litre kadar başka kaba alıp ona ilave edersin. Fermantasyon bu soğuk havada hala devam ediyor mu? Gaz çıkışını gözlemleyebiliyor musun?

Bu arada yaptığım çalışmaları yavaş yavaş tek bir başlık altında toplayabilmek için bir blog oluşturdum. Yaptığınız çalışmalar ve gelişmelerle ilgili yorumlarınızdan blogumda da görmekten memnun olurum.

www.mehmetsarican.blogspot.com (http://www.mehmetsarican.blogspot.com)

Saygılar

sındırgılı
25-12-2010, 20:25
Sevgili Acemiden aldigim Melas ile 3 adet 5 lt enginar kabuklari ve 2 adet 5 lt kabak enzimi yapildi.Icine de eksi yogurt ve de pirinc islatma suyu ilave edildi.Balik enzimin de olmus sayilir. Fakat, Balik enzimini daha fazla yapmam gerekiyor.Yarin, Kadikoydeki Balikcilari kolacan etmek gerekiyor.Sebze bahceleri icin olmazsa olmazlardan.......
Aslinda melas, en onemli malzeme (aktivator olarak);Muratliya gitmek lazim:

nariçi
28-12-2010, 23:03
İki ay önce kırmızı alıçlardan konsatre yapmıştım. Şeker ekleyerek yapılan meyve suyunun bugün kapağını açınca biraz asitli olduğunu gördüm.

Kapağını kapatıp sobalı odada bir süre durunca fermante olmaya başladı kapaktan hava sızdırıyordu! Kapaktan ses gelmeye başlayınca açıp kapatıp buzdolabına koydum.

Zararlı duruma gelmesi söz konusu olabilir mi?

ozay57
02-01-2011, 19:25
Aslında Sarıcan'ın kendi gözlemlerine işin mikrobiyolojisi açısından bakacak olursak, bütün sır, laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve mayalarda yatmaktadır. Mayalarla ilgili oldukça fazla açıklama olduğu için fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak laktik asit bakterilerine ve işlevlerine kısaca değinmekte fayda var.

Laktik asit bakterileri taksonomik sınıfllandırmada sadece bir aileye üye olmayıp, birden fazla aileye ait olan çeşitli türlerden oluşur. Bunları belirleyen temel özellik, son ürün olarak glikozdan laktik asit üeretmeleridir. Laktik asit bakterileri, üzüm, şıra, şarap ve birada bolca bulunurlar. Bozulmamış bir üzüm salkımında gram başına 103 cfu’dan daha fazla laktik asit bakterisi bulunur. (cfu: coloni forming unit, diğer deyimiyle koloni sayısı. Bakterileri tek tek saymak mümkün olmadığı için pratikte böyle bir sayım metodu geliştirilmiş.)

Çünkü üzümün pH seviyesi 3.0-3,5 arasındadır ve böylesine asidik ortamda ancak bu pH seviyelerine dayanıklı laktik asit bakterileri yaşayabilir. Yine bu pH seviyelerini maya ve asetik asit bakterileride tolere edebilirler. Ayrıca ethanol konsantrasyonu % 4 vol üzerine çıktığında 90 çeşit maya, bazı laktobasili türleri, Acetobacter (asetik asit bakterisi) ve Gluconobacter bu ortamda yaşayabilirler. (Ancak ethanol oranının %8 üzerine çıkması durumunda laktik asit türlerinin çoğu bu konsantrasyona dayanamaz. Fakat Oenococcus oeni %14 seviyesine, Lb. brevis, Lb. fructivorans and Lb. hilgardii türleri %20 seviyesine kadar rahatlıkla dayanırlar.) Ayrıca laktik asit bakterileri yüksek tuz konsantrasyonlarına da dayanıklıdırlar. (%6.5 NaCl; %18 NaCl)

Glukoz ve polisakkaritler bu canlılar tarafından karbon ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve ethanola çevrilir (Lactobacilli casei). Enzime melas ya da şeker katmamızın temel nedeni budur. Enzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur.

Laktik asit bakterileri 15 – 45 °C arasındaki sıcaklığı tolere edebilirler. Ancak en iyi geliştikleri ortam sıcaklığı 20 – 37 °C arasıdır. Şarap için en iyi sıcaklık bu yüzden 20 °C’dir. Fermentasyonun ilk günlerinde çok hızlı bir gelişim olur ve ortamdaki laktik asit bakterisi oranı 10.000 – 100.000 cfu/ml seviyelerine kadar ulaşır. Bu aşamaya malolactic fermentasyon aşması denir ve malolactic aşamadan sonra malic asit aşaması başlar. Bu aşamada ortamdaki bakteri sayısı 10.000.000-100.000.000 cfu/ml seviyelerine kadar çıkar.

Yine bu türlerin çoğu anaerobik ortamda yaşamaya toleranslıdırlar. Aslında bu bakteriler sadece asit üretmeyip, ayrıca karbon dioksit, hidrojen peroksit, pyroglutamic asit, diasetil ve bakteriyosinler üretirler. Bütün bu ürünler ortamdaki zararlı mikroorganizmaları baskı altına alır ve yiyeceklerin bozulmasını önlerler.

Laktik asit bakterilerinin bir kısmı asetik asit üretimine katılsalarda, esas olarak asetik asit üretiminden asetik asit bakterileri sorumludur. Ortama hava verilmesi durumunda devreye asetik asit bakterileri girer ve ortamdaki alkolü oksijen varlığında asetik asite çevirebilirler. Asetik asit mayaları baskı altına alır ve alkol üretimini durdurur.

Yani sonuçta oluşan enzim laktik asit, asetik asit, alkol yoğunlukta olmak üzere bir çok asitten oluşur. Bu yüzden hava almadığı sürece bozunma olmaz.

Not: Umarım fazla karışık olmamıştır. Oldukça basite indirgemeye çalıştım. Kimyasal formülleri vermedim.

pirinç suyunu 8 gün beklettikten sora,üzerine 7litre yağsız süt ekledim bi okadardaha bekledikten sora süzdüm ve pekmez ekledim, çok hoşbi kokusu oldu kremagibi bişeydi sanırım. salatalıklarıma alttan ve üstten kullandım, aşırınemden oluşan meyve ucu çürüklüğüne yani mantari hastalıklara başta olarak müthiş yararı oldu.ancak anlayamadığım 20 gün sora aşırı derecede gazçıkışı oldu laktikasitbidonumda ve devem ediyo hala, kokusuda ekşi ayrana benziyo. acaba neler oluyor?? bozuluyormu yoksa normal bişimi bu bi süre sora olanlar.

acemi_caylak
03-01-2011, 05:51
Sn. ozay57,
Korkmayın bozulma yok. Ancak ilk ürettiğiniz ürün Laktik Asit idi. Oysa şimdi alkol oluşmaya başlamış durumda. Gaz çıkışı bu yüzden.

ankstel
03-01-2011, 07:35
Ben direkt olarak enzimi hazırlarken şekere ilave olarak enzim malzemelerine ilave edelim diyorum. Mesela senin balık enzimine bir paket kuru ekmek mayası, bir iki kaşık yoğurt suyu gibi. Bakalım analiz sonucu ne çıkacak. Olmazsa hepsini karıştırmayayım dersen bir litre kadar başka kaba alıp ona ilave edersin. Fermantasyon bu soğuk havada hala devam ediyor mu? Gaz çıkışını gözlemleyebiliyor musun?

Bu arada yaptığım çalışmaları yavaş yavaş tek bir başlık altında toplayabilmek için bir blog oluşturdum. Yaptığınız çalışmalar ve gelişmelerle ilgili yorumlarınızdan blogumda da görmekten memnun olurum.

www.mehmetsarican.blogspot.com (http://www.mehmetsarican.blogspot.com)

Saygılar


Sayın beyefendi blognuzu inceledim gerçekten çok beğendim ve çok istifade edeceğim paylaşımınız içinde teşekkür ederim
Allah size sağlıklı uzun bir yaşam versin.

sevgi ile kalın

Sarıcan
03-01-2011, 08:07
Sn. ankstel,

Beğenileriniz ve özellikle sağlık dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile bende eşimle birlikte incelediğim kaktüslerinizi çok beğendiğimizi söylemek isterim.

Emeğinize sağlık. Sabır isteyen bir iş olsa gerek.

Saygılar

ozay57
03-01-2011, 16:39
Sn. ozay57,
Korkmayın bozulma yok. Ancak ilk ürettiğiniz ürün Laktik Asit idi. Oysa şimdi alkol oluşmaya başlamış durumda. Gaz çıkışı bu yüzden.
ilginize sonsuz teşekkür ederim, yani hala aynı amaç için kullana bilirimsanırım doğru anlamışsam.
bu arada 3000mtkarelik salatalıklarımda fayda verecek veya denememi isteyeceğiniz bişeyler varsa, verdiğiniz emek birikimlerine teşekkür amacıyla elimden geldiğince uygulayabilirim şimdiden teşekkür ederim çok ama çok sağolun. iyiki varsın ağaçlar.net

ankstel
03-01-2011, 17:26
Sn. ankstel,

Beğenileriniz ve özellikle sağlık dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile bende eşimle birlikte incelediğim kaktüslerinizi çok beğendiğimizi söylemek isterim.

Emeğinize sağlık. Sabır isteyen bir iş olsa gerek.

Saygılar

Sayın :sarıcan

Kaktüslerle ilgili söyledikleriniz için teşekkür ederim
bende emekli olduktan sonra ciddi ilgilenmeye başladım.
Yurt dışı ile kıyasladığımızda Türkiye pek çok konuda olduğu gibi kaktüs ve sukkulent konusunda da daha emekleme aşamasında bile değil. Hiç bir şey birden olmuyor. Diğer ülkeler kaktüs konusunda ilk basılı yayınlarını iki yüzyıl önce çıkartmışlar. Örgütlenmeleri de o denli eski. Üstüne keşif ve bilimsel çalışmaları ve tabii sermaye birikimini eklemek gerekiyor. Bu sebeple bugün geldikleri nokta sürpriz değil.

Malumunuz kaktüs ve sukkulent koleksiyonculuğu yapmak rafine bir zevktir. Herkesin kolaylıkla yöneleceği bir uğraş değildir. İlgi, bilgi, merak, araştırma hatta tutku gerektirir… Bu rafine koleksiyonculuk bu zevki paylaşan insanların birbirleriyle iletişim kurmasına da ön ayak olmaktadır. bu konuda söylenecek çok şey var tabii gerçi balkonunuzda kaktüs yetiştirmek için uygun ışığa sahip diye düşünüyorum

Saygılar

Sarıcan
03-01-2011, 17:59
Sn. ankstel,

Şu an sadece bir adet succulent' im var. Onuda bir agaclar.net toplantısında Sn. Güler hanım vermişti. Tek yaprak olarak aldığım çelik şimdi çoğaldıkça çoğalıyor. Topraksız tarıma alışkın olduğum için ilginç bir deneme olarak yetiştirme ortamı olarak hydroton kullandım. Sulamayıda domates fidelerimin içinde durduğu besinli sudan şırınga ile çekerek suluyorum. Afrika menekşelerinide aynı metodla suluyorum. Kaktüs hiç denemedim. Bakımında zorlanırmıyım bilemiyorum. Balkonum güney cephe kapalı balkon, bol güneşli ama yazın çok sıcak oluyor. geçen yaz tatilde iken bir adet mayer limonum kavruldu, o yüzden bakımsızlıktan telef ederim diye korkuyorum.

nariçi
03-01-2011, 19:54
Geçen baharda yapmış olduğum enzimlerden hala süzülmüş bekleyenler vardı. Ben de suyla seyrelterek meyve ağaçlarının dibine döküyorum.

sındırgılı
14-01-2011, 22:22
Bizim mahallede, seyyar enginar ve kabak satan arkadastan epeyce enginar yapragindan enzim yapmaya basladim. Fakat, o kadar cok yaprak ve sap cikiyorki enzimin haricinde farkli ne yapilir diye dusunmeden edemiyorum. Balik kilcigi toplantisina (beyin firtinasina ) ne dersiniz ? (sicak kompost harici)

Sarıcan
14-01-2011, 23:03
Enzim üretimi ile biyogaz üretimi birbirine çok yakın. İstersen küçük bir biyogaz tesisi yap. Bir damacana bir balon veya otomobil iç lastiği, birde vana ve bünsen beki. İki metrede hortum harcarsın. Kendi kahveni yapacak kadar gaz üretebilirsin.

Zeytinlibahçe
14-01-2011, 23:44
Sn Sındırgılı selamlar

Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz.

Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100

Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz.

Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz.

Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir.

Hamdi Eyigör
19-01-2011, 11:45
Sn Sındırgılı selamlar

Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz.

Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100

Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz.

Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz.

Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir.

Sn.Zeytinlibahçe. Acaba Em1 yerine Ema veya temin edilmesi kolay başka birşey küllanılabilirmi. Selamlar hamdi eyigör.

Sarıcan
19-01-2011, 16:04
Sn. Hamdi Eyigör,

Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün.

Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com (http://www.mehmetsarican.blogspot.com)

Kolay gelsin.

Hamdi Eyigör
19-01-2011, 18:12
Sn. Hamdi Eyigör,

Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün.

Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com (http://www.mehmetsarican.blogspot.com)

Kolay gelsin.
Sayın Sarıcan.Verdiginiz bilgiler ışığında denemelerime devam edecegim.Bizlere bu çok değerli bilgileri verdiğiniz için size, agaclar net yöneticileri ve üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Saygılarımla . Hamdi Eyigör.

Zeytinlibahçe
19-01-2011, 20:00
Sn Hamdi Eyigör

Sn Sarıcan güzel özetlemiş, kendi sitesi benimde sıkça ziyaret ettiklerimin arasında, yazılarının devamını diliyorum :)

Ema zaten aktif olduğu için burada em1 yerine kullanılamaz.

sındırgılı
08-02-2011, 08:27
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi.
Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler:

sındırgılı
08-02-2011, 08:58
Başıma gelenleri, şaka yollu anlattım.
Gerçekten, gaz sıkışması nedeniyle vefat eden vatandaşlarımın toprağı bol olsun, mekanları cennet olsun.
Her şey, gönlünüzce olsun.

Halil Önen
08-02-2011, 11:19
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi.
Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler:

Hasar tespiti yapılmış. :)

Tüm sistemler kurulmuş görünüyor. Patlamaların gerçek sebebi bilirkişi raporunda belirtildi mi?

sındırgılı
08-02-2011, 11:42
Olayın şokunu atlatan mal sahibinin , '' o enzim şişesinin böyle bir olaya neden olacağını tahmin ettiğini , provakasyonlara da boyun eğmeyecegini '' anlattığı bildirildi.
Bilirkişi raporunu hazırlayan Tıda Mühendisleri, enzimdeki melas miktarının fazla olmasından şüphe ettiklerini fakat sonucun lab. Tahlillerinden sonra netlik kazanacağını beyan ettiler. :)
Mal sahibi, nefesi kuvvetli bir hoca arayışlarına başladı, :)

artemisia10
08-02-2011, 11:43
Sn. Sındırgılı kötü olmuş ama çok güzel haber olmuş :) benimkiler de taşıp balkonu rezil etmişlerdi. Aynı durumun daha beterini mutfakta domates patlaması şeklinde yaşamıştım :)

amatör hobici
10-02-2011, 18:41
Sn Sındırgılı,
Bilirkişi raporunu aldınızmı.:)) Kaçak enzim üretmenin cezası ne acaba. Ama siz üzülmeyin biz size yemek, sigara temiz çamaşır getiririz.:)) Selamlar.
Bende üretiyorum ama bakalım ne zaman basılacağız.!!!

Hoşgörünüz için teşekkürler.

sındırgılı
10-02-2011, 19:49
Sevgili Hemserim, Su na kadar kolluk ekipleri ziyarete gelmedi :(

Merdivenalti imalata devam......

Sarıcan
10-02-2011, 20:58
Sevgili Sındırgılı,

On gündür internetim yoktu. Haberi yeni gördüm. Melası veren arkadaş sabotaj yapmış olabilir. Zaten hiç gözüm tutmamıştı o arkadaşı. Bana verdiğin melaslar da patlamaz umarım.

sındırgılı
10-02-2011, 21:55
Yok canim, o kadar da olmaz derdim amma sanki bana kivami pek tuhaf geldi :)

Sute, su katani duydum ama melasa ne katarlar bilmiyorum.Yarin, melasida TIDA (?) Muhendislerimize inceletmeli. Meymun arkadastan suphelenmiyor degilim ama Usta`dan ?
yOK, yok olmaz..... kanima girme, sevgili Sarican :)

Not; Belki, ates suyu katmislardir. Cunku, bana telefon ettiklerinde uclu Muratli da toplanti yapiyorlardi. Hani, sesleride pek keyifli geliyordu :)

Sana verdigim melasa da dikkat et;

Volkan Kesici
10-02-2011, 22:03
Konuyu bir solukta okudum. Gerçekten çok faydalı görünüyor. Atık su arıtması deneyen arkadaşlar da sonuçları paylaşırlarsa çok güzel olacak.

Yarkin
12-02-2011, 12:50
Sayfalari hayranlikla okudum. Bilmedigimiz veya büyükleriniz bilipte aktaramadigi bilgilere, dostlar sayesinde tekrar kavusabilmek ne kadar güzel. Bunlarin hic farkina varmadan bu dünyadan gitmekte vardi! Iste o zaman üzülürdüm. Bugün bende ilk mutfak atiklarimdan siteden ögrendigim usul ile fermantosyona hazirladim. 2 saat gecti henüz hava yapmadi. Benim yasima uygun yavas hareket edecek galiba! Ev artiklari olarak evde yesil cikarmis sogan ve sarimsaklari da kullandim. Evi soganli sarimsakli yesil kokusu sardi.

Evde 1/2 litre domates suyu kalmis. Onu da döktüm Hatta 2 litre üzüm suyu var. Farkina vardim`ki, paketler biraz sismis. Halbu ki son kullanma tarihine 7 ay var.

üzüm suyundan Sn. Sarican`in usulu ile sarapi yapmayi deniyecegim.

Dostlar bir sorum var. Evde gecen seneden kalmis, 5-6 litrelik tursu var. Kimse yemiyor. Bu tursu ise yararmiydi?

Yarkin
12-02-2011, 19:29
Altin madeninin üstündeyiz! Tansiyon ve kolesterole zeytin yaprağı!

Yüksek tansiyon ve kolesterol için zeytin yaprağı

http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=4586

Bu habere göre zeytin yapraklarindan "enzim" yapsak, mükemmel bir ilacimiz olmazmiydi?

zafersu
15-02-2011, 11:01
Sayın Sındırgılı, geçmiş olsun, malum kimya dersi patlamasız olmuyor:D, dilerim tekrarlanmaz. Sormak istediğim bir şey var, patlama bir şişe ile sınırlı mı? yoksa ''o patladı ben de patlayayım:D'' hevesi ile zincirleme mi? Resimde birden fazla gibi sanki? Kolay gelsin.

orcanöbekçi
10-03-2011, 21:10
Sayın Sarıcan ve sayın epsody,
Gübre ve enzym konularında bilgilerinizle hem bir solucan çiftliğim oldu hemde
ikinizinde bilgileri ile kompost hazırlamaya başladım.İki üstadımada sevgiler
sunar önünüzde saygı ile eğilirim.
Bende kendi kompostumu sayın Sarıcan'ın yaptığını gözönünde bulundurarak
hazırladım. Burada yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.Önce malzemelerimi hazırladım.kaplarımı hazırladım.İlk önce 17.5 kg lık boya kutusu ile başladım

orcanöbekçi
10-03-2011, 21:42
Daha sonra yoğurt suyundan 200ml alıp boş kaba döktüm.Üzerine 14 adet
siyah küp şekeri havanda dövüp döktüm,üzerine 35 ml kuru maya döktüm,
üzerinede 35 ml pekmez döktüm.ama en sonunda az geldi diye bir 35 mldaha
pekmez ve yoğurdun geri kalanını oda 35-40 ml civarında en üste döküverdim.
bundaki ölçüler,hani saıcan hocam sizin hazırlayıpta üstüne '' şimdi bir kaşık
pekmez,bir kaşık maya ve sonrada yoğurt suyunu ilave etmiştiniz.Ben bir l'cola kapağı suyu yemek kaşığına döktüm,yani coca cola kapağı da aynı ölçü.
Tam bir yemek kaşığı yapıyor.küçük bir ölçü kabım var,zirai malzeme satan yerlerde var istense hemen verirler,onun içine bir cola kapağı suyu döktüm
orada tam 0.5 ml ye karşılık geldi.Sizin kap 2.250 grlıktı benimki ise 17.5kg.
yedi katı eder diye her şeyi yedi katı yaptım.Diğer ölçülerde öyle ayarlandı.
Bunlarıkoyduktan sonra kabın içinde karıştırdım.malzemeleri doğruyana kadar
rafa kaldırdım.İki saat içinde nasıl kabarmış görmeye değerdi.
Sonra malzemeleri hazırlayıp kaba koydum arada bir karıştırdım.Pancar,
kereviz,elma,armut,havuç,balkabağı ve bahçeden topladığım kendiliğinden çıkan otları salataya doğrar gibi doğradıktan sonra koyup karıştırıp,hazırladığım
mayalık malzemeleri de üzerine döktükten sonra kapağı kapattım.Hatta kapak
iyi kapanmamış sonradan iyice kapattım.Şimdi beklemedeyim.Bir gün geçti
hala hava kabarcığı yok ama bekliyorum.Nasıl olsa kabarcıklar çıkar.

orcanöbekçi
10-03-2011, 21:48
fotoğrafların devamı,yukarıda ölçü kabındaki maya ve pekmez.Şekeri ilk olarak dökmüştüm.

rozkan
11-03-2011, 13:58
Ben portakal kabuğu, yoğurt suyu, ekmek, maya, kefir, pekmez veelmadan oluşan malzemeyi 5 lt su içinde şarap yaparken kullandığım damacanaya koydum ve elde ettiğim enzimi ev çiçeklerinde kullandım. Alaca benjaminin yaprak gelişimi mükemmel oldu ama sarı renk olması gereken bölgeler açık yeşil diğer yerler çok parlak ve koyu yeşil oldular. Diğer çiçeklerdede canlı yaprak yapısı oluştu.

Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Bu enzime güvercin gübresi katarsam fermantasyon olurmu?

üzüm
11-03-2011, 14:58
...
Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
...


'Mikrobiyoloji ve Toprak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171)' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=681045&postcount=53) yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

rozkan
11-03-2011, 15:35
Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sarıcan
11-03-2011, 15:53
Sn. orcanöbekçi,

Sevgi dolu sözlerinize teşekkür ediyorum. Boynuz kulağı geçer derler, bundan sonra bende sizlerin yaptıklarından çok şeyler öğreniyorum. Benim amacım bir kıvılcım çakmaktı. Devamını ülkemin zeki insanları zaten getirecekti. Uygulamalardaki başarılı sonuçları gördükçe en az sizin kadar mutlu oluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

orcanöbekçi
11-03-2011, 16:15
Sayın rozkan,
Yukarda açıkladığınız enzimi havasız ortamda ne kadar beklettiniz.Birde gramajlarını şöyle kabataslak verseniz çok mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler.

üzüm
11-03-2011, 16:29
Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sayın rozkan, Sarıcan hocamın verdiği bilgiler doğrultusunda ilk defa enzim yapmaya çalışıyorum; bende öğreniyorum.

rozkan
11-03-2011, 17:19
Sayın oranöbekçi,
forumdaki enzim ve soğuk kompostla ilgili yazıları okuyordum,misafirler geldi meyveler yendi bir yığın kabuk oluştu.Daha önce evde şarap yaptığım için fermantasyon aparatları yapmıştım. Büyük bir projem olmadığı için sırf atıklar boşa gitmesin diye, ölçü kullanmadan meyve atıklarını, ekmek atıklarını,biraz yeşilliği kabaca doğrayıp bir çay bardağı kefir,yarım çay bardağı pekmez kapta biriken yoğurt suyu ve yaş maya ekledim. Yaklaşık 15 gün fermantasyon devam etti. 2,5 ay sonra bitkilere sulandırarak fısfısla yapraklara sıktım. Çiçeklerdeki canlılık beni heveslendirdi, küçük bir arazi parçasına bağ dikmeyi ve arasına kavun ekmeye karar verdim. Sıvı gübre denemeleriyle kavunda verim sağlarsam 20 dekara kavun ekmeyi düşünüyorum. Yanmış hayvan gübresi ile tarlanın organik yapısını güçlendirdikten sonra değişik enzimleri deneyeceğim. Seneye şeker pancarı, patates gibi şeker,nisaşta oranı yüksek malzemeleri katarak mayaların besinini burdan sağlamayı düşünüyorum(Pekmez, melas yerine). Yeşil bitkilerden toprağa azot depolayan,yonca, bakla, fiğ gibi bitkileri de karışımda deneyeceğim. Şu anda tarlada denediğim bir ürün yok, karların erimesini ve baharı iple çekiyorum.

Murat Uysal
11-03-2011, 22:55
yaaa neler varmışda ben bilmiyormuşum ...

Valla arkadaşlar öyle odaklandım ki öğrenmeye... Maşallah.. Rabbim hepinizi nazardan korusun.. Daha çok öğrenecek şeyim var.

acemi_caylak
12-03-2011, 17:43
'Mikrobiyoloji ve Toprak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171)' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=681045&postcount=53) yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Halil Önen
12-03-2011, 23:27
Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Limon kabuğu,
Portakal kabuğu,
Sarımsak,
Zencefil,
Ezilmiş kanola tohumu,
Isırgan otu, ( şu mevsim yok)
Taze söğüt yaprağı

buna;

Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
Karanfil,

de eklenirse;

bitkilerin temel hastalıklarından olan nematot ve mantar için tam çözüm bulunmuş demektir, diyebilir miyiz?

hanndan
13-03-2011, 21:31
bahçe ve çiçek yetiştirmeye yeni bilgiler öğrendikce dahada hevesleniyorum.ne güzel yazılar yazmışsınız,doğa için çalışmanız ne güzel.5 aydır bahçeli bi evde yaşıyoruz.bahar gelmesiyle bizde hazırlıklara başladık.hele ki bu başlıkda okudugum yazılarla yarın hemen bende bi kompost hazırlamak istiyorum.yapımı kolaymış.hazırladığımızı kaç derecelik bi yerde bekletmeliyiz,bide çiçeğe verilme vakti geldiğini nasıl anlamalıyım.2 ay diye okudum ama öylemi.......

Murat Uysal
16-03-2011, 00:21
Peki bu hazırlanan Enzimler EMA ile aynı işlevi görüyomu bahçelerde.. Yoksa Enzim yapalımda EMA almaya da gerek var mı?

acemi_caylak
16-03-2011, 08:45
Sn. Muratuysal2010,

Evet aynı işlevi görür. Hatta biraz araştırırsanız daha iyisini bile yapabilirsiniz.

hanndan
16-03-2011, 15:32
formu okudukça kafam karıştı.bende bugun bi enzim yaptım.pet şişeye meyve sebze kabukları maya ekmek kağıt fln koydum.kapağını sıkıca kapatıp sıcak ortama koydum.doğrumu yaptım yanlışmı.yardım lütfen....

Sarıcan
16-03-2011, 16:42
Sn. hanndan,

Pet şişeniz yakında patlayabilir. Böyle bir şeyle karşılaşmamak için bir adet balon alıp pet şişenin kapağının yerine balon takınız. Balonun patlamaması içinde siz daha başından balonun tepe noktasına toplu iğne ile iki veya üç adet delik deliniz. Fermentasyon bitene kadar balon şişkin vaziyette duracaktır.

Murat Uysal
16-03-2011, 23:40
Sn. Sarıcan ve diğer arkadaşlar. Daha önce de yazdığım gibi okulumda proje yapmayı planlıyorum. Önce küçük bir proje belde çapında daha sonra büyütmek istiyorum.
Bu yaptıklarımızı bütün gençler ve insanlar öğrensin istiyorum.
Bu amaçla yapacağımız çalışmalar için Burada seminer, panel verecek arkadaşlara ihtiyacım var. Masrafları için özelden görüşürüz. Çalışmalar 10 Mayıs 20 Haziran tarihleri arasında olmalı..
Hepinizin destek ve fikirlerini bekliyorum. Lütfen bu genç dimağlara örnek olacak bir çalışma yapalım.

Hatta projeyi beraber yapalım. Hayata geçirelim. Sizinde bi tuzunuz olsun.. Fikirlerinize açığım.

Murat UYSAL
Yortanpazarı Lisesi Müd. Yrd.

(NOT: Proje konusu olarak Enzimler geliyor aklıma)

ensar
17-03-2011, 06:35
Sayın Murat Uysal,

SANIRIM ubyi BÜNYESİNDEKİ ARKADAŞLAR SIZE YARDIMCI OLACAKTIR.

En azından Acemi Çaylak, ben ve Ömer Tuncer namına konuşuyorum. Sevgili Sarıcanın da katkıda bulunacağından eminim.

Sevgiyle kalın.

Suna
17-03-2011, 06:43
Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
suları nasıl çıkarılıyor?:(

hanndan
17-03-2011, 11:10
bu karışıma yumurta kabuğu konulsa nasıl bi tepki olur acaba

Sarıcan
17-03-2011, 14:22
Sn. hanndan,

O sizin yaratıcılığınıza kalmış. Yaptığınız enzim herhalde kalsiyum açısından zenginleşmiş olur. Ama yeterki pet şişenizin patlamasını engelleyin. Sevgili Sındırgılı' nın patlama resimlerini gördünüz umarım. Sonra beddua okumayın konuyu açanlara ve başınıza bela edenlere. Kolay gelsin.

acemi_caylak
17-03-2011, 14:58
Sevgili Sarıcan,

Sındırgılıya verdiğimiz melas şeker kamışından olanmış. 2 kere bizde patlattık:) Şeker kamışı melası ile kesinlikle balon ya da serum yöntemini uygulamak gerekiyor.

hanndan
17-03-2011, 15:15
formu okudum ama görmedim.ben enzimi hazırlamıştım siz balon takın demiştiniz kapağına evde de o anda balon yoktu kapağını açtım gaz baya bi sıkışmış.kapağını iğneyle deldim olmadı.muayene eldiveni vardı bende onu sıkıca bantladım.5 parmak şeklinde şimdi.çok şirin görünüyor.enzimi ne zaman çiçeklerime vermeliyim.şu an sıcak karanlık bi odada.sıvı altta tortu üstte,tersi oldugundamı vermeliyim.teşekkürler

Sarıcan
17-03-2011, 15:35
Fermentasyon bitince muayene eldiveni el sallamaktan vazgeçip sönecektir. Şişenin üsteki malzemelerde eriyerek şişe tabanına çökecektir. O zaman bulandırmadan üsteki sıvıdan aldığınız sıvıyı en az 1:100 veya 1:200 sulandırarak çiçeklerinize verebilirsiniz. Çiçeklerinizin durumunu gözden geçirerek gerekli sulandırmaya daha sonra siz karar verebilirsiniz.

hanndan
17-03-2011, 16:02
teşekkür ederim,inşallah güzel çiçeklerim olur.

serkanhoca
17-03-2011, 16:32
Karanlık yerde olması şartmı, yoksa güneş görmesi gerekmiyor mu?

sındırgılı
17-03-2011, 20:10
Ah, ah, biliyordum...... Bana bir komplo kuruldugunu :)
Sevgili Sarican, sen de dikkatli ol ?
Sevgili Serkanhoca, gunes gormesin yeter. Ilk gunler de bol bol calkalayin, ve de CO2 gazinin cikmasini saglayin. Gerisini bakterilere birakin.Onlar isini gayet guzel yapiyorlar.
Ben, kapaga serum hortumu bagladim.Ucu da su dolu kabin icerisinde. Her sabah gaz cikisini keyifle seyrediyorum.(sabotaj ile patlama haric.gerci, Meymun dan suphelenmedim degil :) )
Gittigim bahcivanlik kursunda da Enzim konusu bayagi bir ilgi cekti(.Domateslerin bol ve de verimli fotograflari herkesi sasirtti) Bakarsiniz, Belediye de bu konu da bir yerlerden baslarda (kompost imalati) gibi guzel sonuclanir.

Halil Önen
17-03-2011, 21:41
Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
suları nasıl çıkarılıyor?:(

Sütleyen otu suyu;

1_) 3 kg. sütleğen otu mart/nisan gibi, çiçeklenme dönemi_ sütünün bol olduğu zamandır_ toplanır. İnce ince doğranır, bir delikli çuvala konur ve ezilir.

10 lt. suya konur, iki gün bekletilir. Çuval sıkılır. (Süt kıvamında bir sıvı elde edilir.)

1 lt. 10 lt. suya konur.

2_ )Kekik suyu;

2 kg. taze kekik _ küçük parçalara elle kırılır_ 10 lt. suya konur.

İki gün bekletirilir.

1 lt.. 10 lt. suya konur.


Ya da;

1 lt. sütleğen suyu + 1 lt. kekik suyu

10 lt suya konur.

Etkisi:

Bitki köklerine verilir.
Spreylenerek verilir.


Sütleğen otu; nematot ve toprak altı kurtları,
( domateste kırmızı örümcek ve küllemeye etkili olduğu kullananlarca söylendi, denenecek.)

Kekik suyu; nematot ve kemirici böceklere etkili.


Ben etkisini arttırdım.:)


3_) 10 baş _ kuru_ sarımsak ezilir, 5 lt. suya konur, 2 gün bekletilir.

( Tek kullanılacaksa 1o lt. suya 1 lt.)

Etkisi;
Mantar, konil, kırmızı örümcek,iç kurdu, koruyucu, antibiyotik etki.;

4_) 100 kadar sigara izmariti, 2,5 lt.suya konur, ( 2 gün bekletilir, fark etmez 10 gün de olabilir, 20 günde; evde içilen sigaracı sayısına bağlı.) :)

(Tek kullanılacaksa 10 lt. suya 1lt.)

Etkisi;
Emici /kemirici böçekler, kadı lokması dahil.


Şimdi;


1 lt. sütleğen suyu,
1 lt, kekik suyu,
1 lt. sarımsak suyu,
1 lt. sigara izmarit suyu,

10 lt suya konur, kökten verilir, spreylenir.

Toplam etki;

Nematot, mantar hastalıkları, koşnil, iç kurdu, kiraz kök kurdu, toprak altı kurtlar, kemirici ve emici böcekler, kırmızı örümcek, külleme, fareler dahil.

Bitkiye verdiği zarar eşiği sıfırıdır. Zaten hepsi yenilir, içilirdir. ;)

serkanhoca
17-03-2011, 22:16
Sayın Sındırgılı verdiğiniz bilgi için teşekkürler...
Ben terasımda güneş görmeyen bir ama aydınlık bir yerde bekletiyordum, yaklaşık 10 gün oluyor., bir gelişme -gaz- çıkışı görmemiştim. Bugün ise kabarcıkları görmeye başladım. Sizin patlama olayını görünce bende serum hortumu kullanarak bu olaya başladım. Belki yarın üstünü ışık almasın diye örtebilirim.


Yakında ikinci denemeyi yapacam, bakla falan toplayacağım hafta sonu biraz yeşillik, meyve artıkları portakal, elma vs. biraz yumurta kabuğu... Bu sefer ağzını büyük balonla kapatıp iğneyle deleceğim. Bakalım sonuç nasıl olacak.

Ekstra içine koymam gerekenler varsa iletirseniz sevinirim. Ayrıca pirinç suyunu da deneyeceğim.

Sonuçları ve gelişmeleri buradan ileteceğim.

Her şey için teşekkürler...


İki saatten beridir bu konunun tüm mesalarını bıkmadan okdudum. Hİç bir bilgim olmayan konuda beni aydınlattınız ve yol gösterdiniz. Tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum...

Üstünü örttüğüm enzim bidonunda gaz çıkışı hızlanmış. Hatta nargile sistemi kurduğum yarım litrelik su şişesini rengini bile değiştirmiş.

Sarıcan
20-03-2011, 15:25
197893
Bir ay kadar önce araştırma yaparken enzim şişesinden çıkan CO2 gazını kapalı balkondaki pembe domates fidelerim için CO2 kaynağı olarak kullanmaya karar vermiştim. Mutfak atıklarından (Elma, porkakal, muz ve kivi kabuklarından) yaptığım kış enzimi fermentasyonunu tamamlamak üzere. Bu arada pembe domateslerden yaptığım koltuk ve dal budamalarından yaptığım domates yaprağı enzimi hala aktif ve gaz çıkışı devam ediyor. Şişeler tam pembe domates fidelerinin altına gelecek şekilde yerleştirmiştim. Fakat tam şişelerin hizasında kalan pembe domates yapraklarının ucunda yanıklar görünce yerini değiştirmek zorunda kaldım. Yaprak yanıkları CO2 fazlalığından mı oldu bilemiyorum. Havaların biraz ısınması ile akan su kültüründe duran pembe domateslerin keyfi yerine geldi ve daha önce meyva tutmayan çiçekler yavaş yavaş minik domateslere dönüşmeye başladı.

maybach
21-03-2011, 02:36
Sn. sarıcan saçma bir soru ise yüzüme vurmayın. siyah olan nedir pompamı o ne iş görüyor

Sarıcan
21-03-2011, 09:12
Sn. Kudret TEZEL' in imalatı olan EC metre. Tübün içine ölçülecek sıvı konuluyor ve daha sonra sürgü aşağı yukarı kaydırılarak sıvının EC sinin kaç olduğu yanan bir led lamba uyarısı ile tesbit edilip tübün üzerindeki skladan sıvının EC değeri okunuyor. Çok pratik ve hiç bir kalibrasyona gerek duyulmayan güzel bir cihaz. Tavsiye ederim.

Domatesci
21-03-2011, 20:33
Bende biraz yazı okudum bu konu hakkında bu kaba kağıt atıklar,pamuk iplikleri,saç,otçul hayvanların dışkıları konulabiliyor diye okudum. Doğru mudur?

Sarıcan
21-03-2011, 21:50
Sn. Domatesci,

Her türlü organik atık ilave edilebilir. Önemli olan fermentasyon işlemini gerçekleştirmek. Katılan organik malzemenin cinsine göre elde edeceğiniz gübrenin elementer yapısı daha değişken olur.

Hatta bir ileriki aşamada buna benzer sistemlerle hayvan dışkılarıda ilave edilerek metan gazı (CH4) üretimi yapılmakta ve biyogaz olarak sera veya evlerin ısınma ihtiyacını karşılamakta kullanılmaktadır. Tabii ki sisteme bir takım ilave teçhizatlar kaydı ile. Örneğin çıkan gazı depolamak ve ilave seperatörlerle yabancı karışımlarından ayrılması gibi. Biyogaz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22770&highlight=biyogaz) başlığını inceleyebilirsin.

İyi bir araştırma konusuna el atmış durumdasın. Genç beyinlerimizin bu konu hakkında deneyler yapması ve ilgi duyması gelecek için bizi ümitlendiriyor. Başarılar diliyorum.

maybach
22-03-2011, 01:38
Sn. Kudret TEZEL' in imalatı olan EC metre. Tübün içine ölçülecek sıvı konuluyor ve daha sonra sürgü aşağı yukarı kaydırılarak sıvının EC sinin kaç olduğu yanan bir led lamba uyarısı ile tesbit edilip tübün üzerindeki skladan sıvının EC değeri okunuyor. Çok pratik ve hiç bir kalibrasyona gerek duyulmayan güzel bir cihaz. Tavsiye ederim.

teşekkür ederim Sn. sarıcan nasıl edinebilirim

omer.tuncer
22-03-2011, 08:05
üyelerimizden Kudret TEZEL topraksız tarım sayfalarında takılır. bildiğim kadarı ile satış sayfasında konu var ama siz özeldende bilgi alabilirsiniz.

Domatesci
23-03-2011, 19:42
Bu sistemden çıkan gazın hepsi CO2 mi.
Biyogaz sisteminde sadece hayvan gübresimi koyuyoruz maya falan koymuyoruz değil mi?

Domatesci
29-03-2011, 18:44
Gaz çıkartma işlemi bitince karışım kullanıma hazır mı oluyor? Bir hafta önce hazırladım bu gün gaz çıkartmayı bitirmiş.

Murat Uysal
30-03-2011, 21:56
Gaz çıkartma işlemi bitince karışım kullanıma hazır mı oluyor? Bir hafta önce hazırladım bu gün gaz çıkartmayı bitirmiş.


Bu soruyu bende merak ediyorum? Yoksa 3 ay falan bekletecek miyiz? Bi anlam veremedim?

sındırgılı
30-03-2011, 22:47
Sayin Domatesci, Sarican Usta foruma giremedigi icin ben cevaplayayim. Gunde 1 defa enzim sisesini sallayin, gaz cikisi devam eder.
Maalesef, 3 ay beklemek zorundayiz. 3. Ayin sonunda fermentasyon bitiyor, zaten icine koydugunuz materyaller de bu sure zarfinda eriyor. Benim balik enzimim de surem doldu, pazar gunu sebze adalarini bir guzel enzimleyip sonra belleyecegim.
Kolay gele.....

soilless
31-03-2011, 20:45
Sn Sarıcan Sn Sındırdılı

Su içerisinde hazırlanan enzim, yaklaşık 3-4 ay sürüyor.

Oysa Katı formda kapalı kap içinde yapılan çöp enzimde ise kovanın alt tarafında biriken sıvı 2-3 günde bir kovanın musluğundan alıp kullanılabiliyor.

Burada su içinde olması fermentasyonu yavaşlatıyor mu? Yoksa Katı formdan elde edilen sıvı yeterince fermente olmamış, yani yararlı bakterilerin baskın olmadığı bir sıvı mı?

Acilen sıvı enzime ihtiyacı olan için öneriniz nedir? (Malum fide dikim zamanı çok yaklaştı:)

acemi_caylak
31-03-2011, 21:29
Sevgili Soilless,

Bu yararlı ve zararlı bakteri dengesi öyle karmaşık ki, mikroskobik sayım yöntemleri bile yeterli olmayabiliyor. Örneğin, Elaine Ingham yapmış olduğu deneylerde, bilim çevrelerinde kabul edilen plaka sayım metodunun bile güvenilir olmadığını moleküler sayım tekniğinin (bu konu başlı başına bir yazı konusu) kullanılması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden çöp enzimde hangi mikroorganizmaların bulunduğunu tam olarak bilmek mümkün değil.

Sıvı fermentasyonun uzun sürmesine gelince, Bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=721114&postcount=492) yazıyı okumanızı öneririm. Sıvı fermentasyonun uzun sürmesinin nedeni ortamdaki alkol miktarının yükselmesiyle ilgili. Çünkü alkol yoğunluğu arttıkça yoğun alkol konsantrasyonunu zararlı mikroorganizmalar tolere edemiyorlar. Fermentasyon şu aşamalardan geçiyor. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve etil alkole çevrilir.

Acilen sıvı enzime ihtiyacınız varsa, kompost çayı yapınız. Üstelik kullandığınız kompost kaliteli olursa, enzimden çok daha fazla yararlı mikroorganizma (hem çeşit hem de sayı yönünden) içeren bir sıvınız olur.

rozkan
31-03-2011, 23:30
Meyve artıkları yoğurt suyu,kefir, ekmek mayası,pekmez ve pirinçten oluşan karışımı nargile düzeneği ile enzim hazırlayıp çiçeklerime veriyorum. Enzimde karışımın hava almadan fermantasyonun tamamlanması amaçlanıyor. Kompost çayında ise ortama hava pompalanıyor. Yukarıda belirttiğim malzemeye akvaryum hava pompası ile hava verirsem nasıl bir sonuç elde edebilirim.

acemi_caylak
31-03-2011, 23:46
Sn. Rozkan,

Kompost çayındaki amaç, kompostun içindeki yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlamak. Bu organizmların hepside aerobik organizmalar. Bu yüzden ortama bolca oksijen veriliyor.

Sizin karışımızda ise çoğunluğu anaerobik organizmalar bulunuyor. Hava vermek işe yaramadığı gibi ortamda patojenlerin çoğalmasına neden olabilir.

rozkan
01-04-2011, 01:03
Sn acemi_çaylak,
teşekkürler.

Suna
01-04-2011, 06:05
Sütleyen otu suyu;

1_) 3 kg. sütleğen otu mart/nisan gibi, çiçeklenme dönemi_ sütünün bol olduğu zamandır_ toplanır. İnce ince doğranır, bir delikli çuvala konur ve ezilir.

10 lt. suya konur, iki gün bekletilir. Çuval sıkılır. (Süt kıvamında bir sıvı elde edilir.)

1 lt. 10 lt. suya konur.

2_ )Kekik suyu;

2 kg. taze kekik _ küçük parçalara elle kırılır_ 10 lt. suya konur.

İki gün bekletirilir.

1 lt.. 10 lt. suya konur.


Ya da;

1 lt. sütleğen suyu + 1 lt. kekik suyu

10 lt suya konur.

Etkisi:

Bitki köklerine verilir.
Spreylenerek verilir.


Sütleğen otu; nematot ve toprak altı kurtları,
( domateste kırmızı örümcek ve küllemeye etkili olduğu kullananlarca söylendi, denenecek.)

Kekik suyu; nematot ve kemirici böceklere etkili.


Ben etkisini arttırdım.:)


3_) 10 baş _ kuru_ sarımsak ezilir, 5 lt. suya konur, 2 gün bekletilir.

( Tek kullanılacaksa 1o lt. suya 1 lt.)

Etkisi;
Mantar, konil, kırmızı örümcek,iç kurdu, koruyucu, antibiyotik etki.;

4_) 100 kadar sigara izmariti, 2,5 lt.suya konur, ( 2 gün bekletilir, fark etmez 10 gün de olabilir, 20 günde; evde içilen sigaracı sayısına bağlı.) :)

(Tek kullanılacaksa 10 lt. suya 1lt.)

Etkisi;
Emici /kemirici böçekler, kadı lokması dahil.


Şimdi;


1 lt. sütleğen suyu,
1 lt, kekik suyu,
1 lt. sarımsak suyu,
1 lt. sigara izmarit suyu,

10 lt suya konur, kökten verilir, spreylenir.

Toplam etki;

Nematot, mantar hastalıkları, koşnil, iç kurdu, kiraz kök kurdu, toprak altı kurtlar, kemirici ve emici böcekler, kırmızı örümcek, külleme, fareler dahil.

Bitkiye verdiği zarar eşiği sıfırıdır. Zaten hepsi yenilir, içilirdir. ;)
Çok teşekkür ederim Halil bey kekik elimde yok ama izmaritleri biriktirmeye başladım. :p
Birde portakal ,limon, kavun kabuğu külü fırındamı yapılıyor.Denedinizmi? Hazır portakal kabukları bolken yapmak istiyorum.

üzüm
01-04-2011, 12:07
Tütün eskiden organik yetiştiricilikte kullanılıyordu. Hem riski fazla olduğu için hem de tütün üretiminde, işlenmesinde çok kimyasal kullanıldığı için artık organik bahçecilikte kullanılmıyor.

Kekik zamanı yaklaşıyor; yakında bolca toplayabilir veya pazarlarda bolca bulabilirsiniz.

Murat Uysal
01-04-2011, 12:53
arkadaşlar UBYİ ne demek?

omer.tuncer
01-04-2011, 13:00
:D muratuysal2010 arkadaşlar UBYİ ne demek? :D

Murat hocam buraya bir bak.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=398

üzüm
01-04-2011, 14:02
Balon yöntemi ile akvaryum hortumu/serum seti kullanılarak yapılan enzimlerin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları acaba var mıdır?

Bu iki yöntem sonucu elde edilen enzimlerin saklama süreleri aynı mıdır?

acemi_caylak
01-04-2011, 14:19
Sevgili Üzüm,

Akvaryum hortumu, serum seti ve balon yöntemi arasında hiç bir fark yok. Sadece balon söner sönmez balonu söküp şişenin ağzını sıkıca kapatmak gerekiyor. Aksi durumda balon şişenin içine çöküp içeri hava girebiliyor. Hava girince de enzimdeki alkol bozunarak sirkeye dönüşmeye başlıyor ve ortamda patojenler oluşabiliyor.

üzüm
01-04-2011, 15:41
Teşekkür ederim. Balon yöntemiyle ilgili tereddütüm vardı; şimdi daha rahat hazırlarım.

Domatesci
02-04-2011, 17:19
Birşey sormak istiyorum 3 ay sonra elde ettiğim sıvıyı gübre olarak ne sıklıkta nasıl kullanıcam?

acemi_caylak
02-04-2011, 18:15
Sn. Domatesçi,

İlk zamanlarda haftada bir, 4. uygulamadan sonra 15 günde bir uygulamınızın hiç bir sakıncası olmaz.

orcanöbekçi
08-04-2011, 01:26
Sevgili arkadaşlar,
Sayın Sarıcan hocamın peşine takıldıkgidiyoruz.Enzimler fermentasyonun süresinin dolmasını bekliyor.Bu esnada ben birbuçuk lt lik bir cola petinin içine bahçedeki zeytinin yapraklarından yarısına kadar doldurdum,su koydum,mayasını koydum.Şimdi fermentasyon bitince ne olacak? Yani bu sıvıyı nasıl değerlendirmek lazım.Bunu kendim kullanabilirmiyim,
içerek **** losyon olarak yoksa bu da gübre oldu haydi alın bitkilerim siz için mi olacak.
Ayrıca ayni işlemleri ayni ebattaki pette içine aloevera bitkisinin yapraklarını koyarak da yaptım.bunu nasıl değerlendirebilirim.
bir başka soru daha sormak istiyorum;gerçi yeri neresi kestiremedim ama buradan sormamda gübre bahsini işlediğimiz için sakınca görmedim.Bu gün zeytinyağı fabrikasından zeytin yağı alırken rica ettim iki çuvalda pirina aldım.Bunları mutlaka toprağa gömüp kompost yaptıktan sonramı kullanmalıyım,**** doğrudan toprağa karıştırsam topraktaki dengeyi bozarmıyım.Domates,biber dikeceğim yere karıştırmak istiyorum,kompost için vakit gerekir benimse şimdi çok vaktim yok,turizm sezonu açılıyor.Bu işlerle uğraşamıyabilirim.O yüzden dengeyi çok bozarsa bir kenara koyup bekletip kışa doğru işlem yapabilirim.Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Sarıcan
08-04-2011, 07:36
Sn. orcanöbekçi,

Boynuz kulağı geçermiş derler. Artık ben sizlerin deneyiminlerinden birçok şey öğrenmeye başladım. Zeytin yaprağı deneyimini de merakla bekliyorum. Steril olduktan sonra yaptığınız enzimlerden tadabilirsiniz ama bunu ilaç kavramı içinde denemeniz sağlığınız açısından gerekli. Bunu hatırlatmama gerek yok tabii ki. Denedikten sonra gidişata göre kendiniz mi kullanırsınız ya da bitkilere mi verirsiniz ona siz karar verirsiniz ama deneyimlerinizi olumsuz da olsa paylaşırsanız memnun olurum.

Pirinayı gübre olmak konusuna gelirse Sevgili acemi_caylak bugün okuyabilir mi bilemiyorum ama bu konuda en iyi o yardımcı olabilir. Ama kompost yaparak kullanman toprağını daha dengeli yapar kanısındayım. Kompost yaparken yaptığın enzimlerden püskürterek aktivasyonu hızlandırabilirsin diye düşünüyorum. Kompost konusunda acemi_caylak' ın yeni bir deneyimi olmuştu. Çok fazla zaman gerektireceğini zannetmiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20566&page=6

Bu arada Mikrobiyoloji ve Toprak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171)konusunu okumanı şiddetle öneririm.

Kolay gelsin. Deneyimlerini merakla bekliyorum. Özellikle zeytin yaprağı enzimini.

orcanöbekçi
08-04-2011, 17:52
Sayın acemi caylak,
Yorumlrınızı bekliyorum.

orcanöbekçi
11-04-2011, 22:09
Sayın Sarıcan hocam,sanıyorum acemi ustamın çok işi var internete giremedi.Bende almış olduğum iki çuval taze pirinayı saksılarımın topraküstüne serdim.Toprağa karıştırmadım çünkü toprağa faydası ile beraber dezavantajlarıda varmış direk karıştırılmaması konusunda yazı okudum.Bende malç gibi toprak üstüne koydum.Pirina ile beraber yerde atılmış vaziyette duran zeytin yaprağı ve zeytin atıkları vardı, onlarıda almıştım.iki çuval kadar.Onlarıda ağaçların yaprak izdüşümüne seriverdim böylece halletmiş oldum.ilgine teşekkürler.

serkanhoca
11-04-2011, 22:23
Benim enzimde gaz çıkışı durdu.
Hazırlayalı bir ayı geçti. Bir haftadan beride gaz çıkışı olmuyor. Beklemeye devam mı?

Sarıcan
11-04-2011, 22:33
Sn. serkanhoca,

Enzimi zaten alıp komple kullanmayacağınız için enzimi 1/200 sulandıracak şekilde küçük şırınga ile alıp denemeler yapabilirsiniz. Sonra tekrar kapağı veya balonu takarak iki-üç ay bekletin. İçine kattığınız katı materyal eriyip kabın dibine çöktü mü?

Hafif çalkalarsanız tekrar gaz çıktığını göreceksiniz. Çıkan gaz miktarı azaldığı için gözlemlemek zor oluyor bazan.

serkanhoca
11-04-2011, 22:53
Sayın Sarıcan
İki tane enzim hazırladım;
1. elma, portakal, kivi, lahan, karnıbahar kabukları, kuru üzüm, hazır maya ve pekmez
2. elma, portakal, kivi kabukları, bakla bitkisinin yaprak ve dalları, pekmez, hazır maya ve yoğurt vardı
Her ikisinde de çökmeler oluştu ve içindekiler erimiş halde.
Enzim sayfasında 3 ay kadar beklmemiz gerektiği ve hava almamasının gerektiği söylendiği için kapaklarını açarak deneyimi bozmaktan korktuğum için onlara dokunmaktan korktum açıkçası sadece çalkalamıştım. İlk başlarda gözle görülen gaz çıkışı artık yok sanıyordum.
Ama şimdi sizin tavsiyenizle deneme amaçlı 1/200 sulandırma şekliyle uygulamaya başlıyacağım. Çimlenmiş durumda olan sebzelere ve köklendirmeye çalıştığım meyve çeliklerine uygulamaya başlayayım.
Topraklarına mı uygulayayım - yapraklara mı? Yoksa her ikisine mi?

Sarıcan
11-04-2011, 23:01
Sn. serkanhoca,

Ben balkonda yapraktan uyguladığım zaman ortamı çok kirletiyorum diye hep topraktan uyguluyorum. Yeriniz müsaitse iki türlü de deneyebilirsiniz ama sonuçlarını paylaşmak için bitkilerinizi üç guruba ayırıp bir guruba kökten, bir guruba yapraktan bir guruba da karma yaparak deneylerinizi paylaşırsanız etki mekanizması bakımından arkadaşlarımıza yol göstermiş olursunuz. Kolay gelsin.

acemi_caylak
11-04-2011, 23:41
Sayın Sarıcan hocam,sanıyorum acemi ustamın çok işi var internete giremedi.Bende almış olduğum iki çuval taze pirinayı saksılarımın topraküstüne serdim.Toprağa karıştırmadım çünkü toprağa faydası ile beraber dezavantajlarıda varmış direk karıştırılmaması konusunda yazı okudum.Bende malç gibi toprak üstüne koydum.Pirina ile beraber yerde atılmış vaziyette duran zeytin yaprağı ve zeytin atıkları vardı, onlarıda almıştım.iki çuval kadar.Onlarıda ağaçların yaprak izdüşümüne seriverdim böylece halletmiş oldum.ilgine teşekkürler.

Sayın Orcanöbekçi,

Perşembe gününden beri Dikili'deydik. Dün gece 01:00'de döndük. Şansımıza Dikili'de ADSL hatlarındaki genel bir arızadan dolayı internet çalışmıyordu. Fırsat buldukça cep telefonundan forumu takip etmeye çalıştık. Ancak mesaj yazma şansımız olmadı.

Zeytin pirinasını ağaçlarınıza direk vermeyiniz. Kompost yaparak kullanınız. Özellikle pirina içindeki yağlar toprak için zararlı olabilir. Benim tercihim bunları kompostlaştırdıktan sonra kullanmak olurdu. Eğer kompostta homojen bir dağılım ve yeterli bir nemlendirme (%60) sağlayıp, birde üstüne sık karıştırısanız tahminen 6-8 hafta arasında kompostunuz hazır olur.

Acelem var dediğiniz için yazıyorum, bu süre içinde bitkilerinize yapmış olduğunuz enzimleri sulandırarak (1/200 oranında topraktan, 1/500 oranında yapraktan) verirseniz çok fazla bir şey kaçırmamış olursunuz. Yazınızdan çıkardığım kadarıyla bunu saksıdaki bitkilerinize kullanacaksınız, saksı harcınız çok kötü değildir diye düşünüyorum.

furkan yıldız
13-04-2011, 19:35
Görmekte geç kaldığım bir başlığı nihayet gördüm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkürler Sarıcan abi. Bayağı gerilerden geleceğim ama belki biraz yol alabilirim

Sarıcan
13-04-2011, 21:02
Sevgili Furkan,

Hiçbir şey için geç değildir. Ben kırk yaşından sonra bilgisayar öğrendim, üstüne üstlük hiç kursa gitmeden Autocad ve 3D modelleme programlarını profesyonel olarak kullanmayı öğrendim. Sen bulacağın 2,5 litrelik pet şişe, mutfak atıkları, kahverengi şeker ile enzim yapacaksın. Bu arada çocukların oyuncağı balonu ve bir adet toplu iğneyi unutma. Daha sonra kafana göre ve senden önce yapanların ilavelerine bakarak en güzel enzimleri yaparsın ve toplantılarda topladığın gül çeliklerinin nasıl çiceğe durduğunu zevkle seyredersin.

orcanöbekçi
14-04-2011, 01:06
Sayın acemi hocam,
Pirinayı saksılarıma toprağın üstüne serdim.Atında daha önce koymuş olduğum kuru hayvan gübresi vardı zaten.Hem saksının rutubetini korur hemde dış cephede kaldığı için zamanla gübreye dönüşebilir diye düşünmüştüm.Hani malç görevi yapsın istedim.Ağaçların yaprak izdüşümüne serdiğim zeytin yaprakları zaten azdı ve hepsine dağıtınca ,ağaçların yaprak izdüşümüne önceden sermiş olduğum at gübresinin üzerinde az bir yer kapladı.O da zamanla gübreyle beraber toprağa karışır diye düşündüm.
Yaptığım enzimlerden,saadece kompostun suyunu sulandırıp (bir litreye bir kokakola kapağı)bitkilere verdim.Enzimlerin daha bir ayı yeni doluyor.Bir buçuk ay sonra kullanmak istiyorum.Hepsininde hemen hemen fermentasyonu bitmiş gibi ama bitsede bitmesede beklemek lazım diye düşünüyorum.Bazılarının kapağını açıp içine kahverengi şeker ve pekmez ilavesi yapıyorum.Bakalım Haziranda enzimler nasıl olmuş olacak.Sevgiyle kalın.Ayrıca ilginizede çok teşekkür ederim.Çok naziksiniz.

miyawy
25-04-2011, 10:38
selamlar,
Paylaştığınız bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Evde 3 tane çinekop kaldı yenmedi, acaba onları temizleyip ve ufalayıp fermantasyon yöntemi mi yapsam?
Ne dersiniz?
Bu sayfaları okurken, şimdiye kadar attıımız çöpleri düşündüm, ve kendimi hayat hakkında sorgulamaya aldım, öğrecek daha ne kadar çok şey var, keşke bu konuları okullarda daha ayrıntılı verebilecek imkanlarımız olsa.

ensar
26-04-2011, 07:17
Sayın miyawy,

Hiç temizlemenize gerek yok.Olduğu gbibi parçalayıp kullanın.Büyük 120-200 litrelik fıçılarda yaparken 450 gramlık balıkçının hediyesi batyatlamış 3 çuprayı olduğu gibi kullanmıştım.

Sevgiyle kalın

miyawy
26-04-2011, 13:20
teşekkürler, sayın Ensar.

maybach
28-04-2011, 19:14
arkadaşlar pekmez ve melas yarine sarelle kullandım felaket bir şey oldu eğer ölçü gaz çıkışı ise ben başardım

Sarıcan
28-04-2011, 21:09
Bayağı sosyetik bir enzim olmuş. Fermentasyonun özeti Şeker yani glikozun parçalanması olayıdır. Melas bu aktivasyonu tetikleyecek en ucuz malzeme olması dolayısıyla öneriliyor. Ama ben baklava şerbeti ile yapacağım derseniz onunla da olur.

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

Şaka bir tarafa yaratıcı bir çözüm olmuş, kutlarım. Bu arada bakarsınız fındığın içeriğindeki minerallerden dolayı etkili bir gübrede oluşur. Başarılar...

maybach
28-04-2011, 23:58
Bayağı sosyetik bir enzim olmuş. Fermentasyonun özeti Şeker yani glikozun parçalanması olayıdır. Melas bu aktivasyonu tetikleyecek en ucuz malzeme olması dolayısıyla öneriliyor. Ama ben baklava şerbeti ile yapacağım derseniz onunla da olur.

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

Şaka bir tarafa yaratıcı bir çözüm olmuş, kutlarım. Bu arada bakarsınız fındığın içeriğindeki minerallerden dolayı etkili bir gübrede oluşur. Başarılar...

finduk yok içinde saf acı çikolata yağsız izlemeye devam edicem bakalım belkide nobeli bu yıl ben kaparım umutlandırdınız beni ;)

Sarıcan
29-04-2011, 00:14
Sn. maybach,

Sarelle deyince benim aklıma kakaolu fındık ezmesi geldi. Oğlum çok sevdiği için adını oradan biliyorum. Ama zaten aktivasyon işlemi için kakaodan ziyade şekere (glikoz) ihtiyaç var. Bunun içinde size nobel verirler mi bilemem?:D

tabiat
29-04-2011, 08:10
Kimlere nobel verdiler :( Hiç olmazsa bu faydalı bir çalışma :)

akdenizorganik
03-05-2011, 20:18
Anlattığınız tüm bilgiler o kadar güzelki,sizleri bulunca benim gibi birileride varmış diye sevindim.Artık kötülüklerle savaşacak mikroorganizmalar varsa bizlere uygulama ve uygulatma işi düşüyor. Bu mikroorganizmaları (yararlı olanları) hızla çoğaltmak için organikci sayımızı çoğaltmalıyız.sizlerle tanıştığıma çok sevindim:)..SAYGILARIMLA

yasarugur
09-05-2011, 12:52
Geçen hafta saksıdaki çiçeğinin solamağa başladığını ve yapraklarını döktüğünü söyleyen bir arkadaşa enzimden bahsettim ve ona bir bardak kadar enzim verdim,bugün bana hararetle teşekkür etmeğe gelmiş,"Enzimi kullandıktan 5 gün sonra çiçeğim yeni yapraklar çıkarmağa başladı."diyor.Eh yeni bir enzimci daha kazandık demektir.:-)

Sarıcan
09-05-2011, 13:15
Sevgili yasarugur,

Mikrobiyal gübre ve toprak düzenleyici pazarlayanların neden kızdıklarını şimdi daha iyi anlıyorsun herhalde. Herkes kendi gübresini kendi yaparsa hasılat düşecek. Eline ve emeğine sağlık. Evde çiçek yetiştirenden bahçe tarımı yapan herkese pratik, ucuz ve sağlıklı bir çözüm. Çünki içine ne kattığınızı siz kendiniz biliyorsunuz.

serkanhoca
09-05-2011, 15:05
Selamlar,
Enzimden aldığım 2mL sıvıyı 500mL suya karıştırarak kabak ve domates fidelerinde kullandım, sanırım biraz daha sulandırmam gerek, renkleri soldu, ölmek üzereler.
Bir dahaki sefere 1'e 500 denemeyi düşünüyorum.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum....

yasarugur
09-05-2011, 15:34
Sn.Sarıcan hocam,eşe dosta enzimi heyecanla anlatıyorum herhalde,sözüm bitince de uygulasınlar diye örnek olarak biraz enzim vermek de bana düşüyor,seve seve takdim ediyorum onlara ,esasında balıktan yaptığım enzim duruyor elimde,içindeki protein ve fosfordan dolayı geçen sene diktiğim zeytin ve bu sene diktiğim armut fidanlarına kök geliştirici olarak uygulayacağım seneye sonucunu alırız...

KaraGölge
17-05-2011, 12:52
Saygıdeğer ustalarıma sorum olacak,
Elime geçen yıldan kalma çeşitli baharat ve otlar geçti. (karabaş otu,kekik,anason,kiraz sapı,melisa vs) Bunlardan enzim yapıp bitkilerim de kullanabilir miyim ? Kullanamaz isem nasıl değerlendirebilirim?

Ya da bombaya eşdeğer bir şey mi yapmış olurum? :) Evi havaya uçurmayalımda.

Saygılarımla

nevsune
17-05-2011, 14:11
Önce Sn. Sarıcan'a bir teşekkürüm var. Kendisi bilmiyor ama şu anda ben onun enzimini kullanmaktayım:) Tabii bir de Müjgan'a teşekkür etmeliyim, beni de düşünüp taaa İstanbul'lardan buraya taşımış.

Sanırım 3 kez falan kullandım enzimi ve baktım bütün bitkilerin keyifleri pek yerinde, ben de artık kendiminkini hazırlayayım dedim. Daha önce nedense gözüm pek korkmuştu, yapamam diye düşünmüştüm. Benim öyle pompa falan düzeneklerine aklım pek ermediğinden enzimi kolay yolla hazırlamayı düşündüm. Elime geçen sebze ve meyve artıklarını, şeker ve su ilavesiyle 5 litrelik su bidonuna doldurup bugün itibariyle ağzını kapattım.

İlk 1 ay hergün gazını çıkartıp, sonra gerektikçe gaz çıkartarak 3 ay bekleyeceğim. Doğru mudur hocam:)
213272

Diye yazmıştım ama geçmiş sayfaları okuyunca patlama riski olduğunu gördüm. Neme lazım, iyisi mi önlemi baştan alayım. Evde serum aparatı var. Şimdilik onu kullanmaya karar verdim. Olmazsa ameliyat eldiveni kullanacağım.
213277

KaraGölge
18-05-2011, 21:46
Saygıdeğer ustalarıma sorum olacak,
Elime geçen yıldan kalma çeşitli baharat ve otlar geçti. (karabaş otu,kekik,anason,kiraz sapı,melisa vs) Bunlardan enzim yapıp bitkilerim de kullanabilir miyim ? Kullanamaz isem nasıl değerlendirebilirim?

Ya da bombaya eşdeğer bir şey mi yapmış olurum? :) Evi havaya uçurmayalımda.

Saygılarımla

Sanırım kimsenin bir fikri yok.

acemi_caylak
18-05-2011, 22:21
Sayın Karagölge,

Enzimde her türlü bitki ve bitki artığını kullanabilirsiniz.

acemi_caylak
18-05-2011, 22:42
Sn. Nevsune,

Sarıcan bir hafta olmayacağı için ben yazayım.

1- Şeker yerine pekmez kullanın daha iyidir. Şekerde patlama olasılığı daha yüksek. (Deneyle sabittir.)
2- Önceki sayfaları incelerseniz gaz çıkışı için bir balonu 2-3 yerinden delip şişenin ağzına geçirmekte uygulanması çok kolay olan bir yöntem.
3- Bitkilerinize kullanmak için enzim yapıyorsanız 3 ay beklmenize gerek yok. Gaz çıkışı durunca kullanabilirsiniz.

KaraGölge
18-05-2011, 22:51
Teşekkürler acemi_caylak

ensar
18-05-2011, 23:36
Selamlar,
Enzimden aldığım 2mL sıvıyı 500mL suya karıştırarak kabak ve domates fidelerinde kullandım, sanırım biraz daha sulandırmam gerek, renkleri soldu, ölmek üzereler.
Bir dahaki sefere 1'e 500 denemeyi düşünüyorum.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum....

Sevgili Serkanhoca,

Uygulamayı yapraktan mı yaptınız ? Bilgilendirirseniz iyi olur.

Sevgiyle kalın

nevsune
19-05-2011, 12:51
Sn acemi_caylak ilginiz için çok teşekkür ederim.

Aslında evde pekmez vardı, takılmışım kahverengi şekere onunla yapmış bulundum. Bir dahaki sefere pekmezi kullanacağım.

Önce serum hortumunu kapağın içinden geçirip gazı su şişesine verme yöntemini uygulamıştım. Bugün sizin öneriniz doğrultusunda balona çevirdim. Gerçekten çok ilginç, hiç beklemiyordum balon hemen şişiverdi. Hiç değilse gaz çıkışını gözümle görüyor olacağım. İki günde renkte ciddi farklılık oluştu. Bu normaldir herhalde, değil mi?
213931

Enzimi gübre olarak kullanmak üzere hazırladım ama ileriki günlerde bu yöntemle vişneden bir içecek yapmayı planlıyorum. Bunun için geçmiş sayfaları iyice okumam gerekecek.

Hazır sizi bulmuşken bir-iki sorum olacak, bunu da yanıtlarsanız çok sevineceğim. Bu enzimi gübre olarak ne sıklıkta ve hangi oranla kullanmalı? Bir de bitki beslenmesi için yeterli oluyor mu yoksa arada takviye için organik ya da kimyasal gübre kullanmalı mı?

acemi_caylak
19-05-2011, 17:20
İki günde renkte ciddi farklılık oluştu. Bu normaldir herhalde, değil mi?
213931

Bu enzimi gübre olarak ne sıklıkta ve hangi oranla kullanmalı? Bir de bitki beslenmesi için yeterli oluyor mu yoksa arada takviye için organik ya da kimyasal gübre kullanmalı mı?

Sn. Nevsune,

Renk değişimi normal. Bakteriler tarafından parçalanan bitkiler sıvı içerisinde dağılarak homojen görüntüyü bozacak. Ortama yavaş yavaş laktik asit bakterileri hakim olacak ve diğer bakterilerin çoğu ölecek. pH düştüğü oranda bunların çoğuda düşen pH derecesine dayanamayacak ve bir kaç laktobacillus türü(Lactobacillus plantarum vb.) ve mayalar kalacak. Özellikle mayaların aktif olmasıyla ortamın pH'ı dahada düşecek ve sıvının görünümü giderek homojenleşecek ve dipte tortu oluşacak.

Enzimi bitklierinize yeterince sulandırarak (topraktan:1:400, yaparaktan 1:1000oranında) her zaman kullanabilirsiniz. Bence bitkilerinizi her suladığınızda mutlaka kullanın.

Eğer enzimi mümkün olduğunca fazla sayıda bitki çeşidiyle yapıyorsanız gübreye hiç ihtiyacınız olmayacak. Yılda bir kere iyi bir kompost takviyesi yapabilirsiniz.

Kompostu da enzimin katı atıklarına talaş, saman, gazete veya mukavva kağıdı parçaları katarak kendiniz yapabilirsiniz.

nevsune
19-05-2011, 17:59
Geçmiş 20 sayfayı okudukça sizlere karşı hayranlığım arttı. Hepiniz harikasınız:)

Her sulama demişsiniz, o kadar sık kullanabiliyoruz yani. Siz denediğinize göre doğrusunıu biliyorsunuzdur ben de gönül rahatlığıyla kullanacağım.

Enzim için karnabahar ve altındaki yapraklarını, bezelye taneleri, taze fasulye, elma-portakal-limon-kavun kabuğu ve az miktarda taze kekik gibi materyaller kullandım. Bu gün de iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum ama sütü yoğurtla kestirerek lor peyniri yapılırken geriye kalan yeşil bir su vardır ya yarım fincan kadar ondan kullanıp 1 tatlı kaşığı instant maya ilave ettim. Umarım yanlış yapmamışımdır. Ağzı açılınca oksijen girişiyle daha önceki gaz çıkışı bir süreliğine durdu galiba, balon şu anda sönük durumda. Sanırım yeniden fermantasyona başlayacaktır.

Bu arada Feriha arkadaşımız da ısırgan otunu suda bekleterek bir sıvı hazırlayacak. Daha önce hem gübre hem de böceklere karşı kullanılabileceği yönünde bir okul çalışması okumuştum. Enzim oluştuğunda içine bir miktar da bu sıvıdan katmayı planlıyorum.

KaraGölge
19-05-2011, 18:08
Bakalım ilk enzim denemem başarılı olacak mı?
Çeşitli ot ve baharatlardan yaptığım enzimlerim. Dün yaptım fakat 1 gün içinde gaz çıkışına şahit olmadım. Balonlar bile şişmedi. :(

acemi_caylak
19-05-2011, 18:29
Geçmiş 20 sayfayı okudukça sizlere karşı hayranlığım arttı. Hepiniz harikasınız:)

Her sulama demişsiniz, o kadar sık kullanabiliyoruz yani. Siz denediğinize göre doğrusunıu biliyorsunuzdur ben de gönül rahatlığıyla kullanacağım.

Enzim için karnabahar ve altındaki yapraklarını, bezelye taneleri, taze fasulye, elma-portakal-limon-kavun kabuğu ve az miktarda taze kekik gibi materyaller kullandım. Bu gün de iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum ama sütü yoğurtla kestirerek lor peyniri yapılırken geriye kalan yeşil bir su vardır ya yarım fincan kadar ondan kullanıp 1 tatlı kaşığı instant maya ilave ettim. Umarım yanlış yapmamışımdır. Ağzı açılınca oksijen girişiyle daha önceki gaz çıkışı bir süreliğine durdu galiba, balon şu anda sönük durumda. Sanırım yeniden fermantasyona başlayacaktır.

Bu arada Feriha arkadaşımız da ısırgan otunu suda bekleterek bir sıvı hazırlayacak. Daha önce hem gübre hem de böceklere karşı kullanılabileceği yönünde bir okul çalışması okumuştum. Enzim oluştuğunda içine bir miktar da bu sıvıdan katmayı planlıyorum.

Sn. Nevsune,

Sık sık kullanabilirsiniz problem yok. Bu enzim piyasadaki bir çok gübre ile deneme alanlarında birlikte kullanıldı. Bitkilerdeki gözle görülen değişim piyasadaki 5 gübrenin 4 ünden daha iyi idi. Bir tanesi ile de aynı sonuçları verdi.

Kesilmiş sütü ve mayayı katmanıza hiç gerek yoktu. Laktik asit bakterileri ve mayalar doğada her yerde varlar. Bu tür uygulamalarda "starter kültür" dediğimiz kültüre ihtiyaç yok. Örneğin fabrikasyon yoğurt üretenler starter kültür kullanırlar. Ancak köylerde yoğurt hala geleneksel yöntemle yapılır. Biz geleneksel olanı yapıyoruz.

Isırgan otunu enzimede katabilirsiniz. Hatta ısırgan otunu enzim gibi pekmez ya da melasla yapabilirsiniz.

Bu arada farklı meyvelerle farklı kombinasyonlar denemek bu konuda tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır.

Bir süre sonra fermentasyonun şeker oranı yüksek bitkilerde melas ya da pekmez katmasanızda kendiliğinden başladığını göreceksiniz.

acemi_caylak
19-05-2011, 18:31
Bakalım ilk enzim denemem başarılı olacak mı?
Çeşitli ot ve baharatlardan yaptığım enzimlerim. Dün yaptım fakat 1 gün içinde gaz çıkışına şahit olmadım. Balonlar bile şişmedi. :(

Sn. Karagölge,

Sanırım bidonlar dışarıda soğukta duruyor. Oda sıcaklığında daha kısa sürede başlar.

Birde ne oranda melas ya da pekmez kattınız?

nevsune
19-05-2011, 18:42
Doğru haklısınız. Ben de içimden yapma diye bir ses geldiği halde yaptım. Üstelik bir süredir ekmeği bile ekşi maya ile yaparak endüstriyel mayadan kurtulma çabasındayım. Neyse deneme yanılma oldu, yanıldım:( Allahtan oldukça az kullanmıştım. Hoş azı çoğu farketmedi.

Isırgan otu, Feriha'nın saksılarında epeyce bir çıktığı için o değerlendirmeyi düşündü. Benim de elimin altında olsaydı ilave edecektim aslında. Bu aralar pazarlara gelir ısırganlar. Ben de yeni ve doğru bir şekilde yeni enzim denememde ilave ederim artık.

KaraGölge
19-05-2011, 18:51
Sn. Karagölge,

Sanırım bidonlar dışarıda soğukta duruyor. Oda sıcaklığında daha kısa sürede başlar.

Birde ne oranda melas ya da pekmez kattınız?

Bahçe araç gereçlerini koyduğum bodrum gibi bir yerde duruyorlar. Kapalı alandalar yani. Kahverengi şekeri ise bidon başına 350-400 gr arası kullandım.

acemi_caylak
19-05-2011, 19:06
Sn. Karagölge,

Ortam sıcaklığı ne kadar? Enzim için en uygun ortam sıcaklığı 25-30 derece arasıdır. Birde korkmayın bir iki güne kadar gaz çıkışı başlar. Ortam soğuksa biraz yavaş gider ama yine de başlar.

sındırgılı
19-05-2011, 19:31
Bitkilerimizi doğal yoldan yetiştirmeye özen gösterirken, kendimizi ihmal etmişiz. 1 ay sonra görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

KaraGölge
19-05-2011, 21:54
Sn. Karagölge,

Ortam sıcaklığı ne kadar? Enzim için en uygun ortam sıcaklığı 25-30 derece arasıdır. Birde korkmayın bir iki güne kadar gaz çıkışı başlar. Ortam soğuksa biraz yavaş gider ama yine de başlar.

Sayın acemi_caylak,

Sıcaklık 16-17 derece. Evin içine koyarsam 22-23 derece olur.
Çıkan gazdan zehirlenmeyiz değil mi? ;)

Bu arada sayın sındrıgılı rahatsızlık geçirdiniz ise geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum.

mustafacln
19-05-2011, 23:07
Burada yazılanlardan faydalanarak ben de enzim denemesi yapmaya karar verdim. İlk iki enzimimi dün yaptım. İlki çilek, armut, muz ve kabak çekirdeğinden oluşuyor. Kabak çekirdeğini magnezyum için ilave ettim. Üzerine pekmez ilave ettim ve balonla kapattım. İkincisi ise ısırgan otu ve yonca yapraklarından yaptım.
Bu konudaki fikirlerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler.

Sarıcan
22-05-2011, 21:48
Önce Sn. Sarıcan'a bir teşekkürüm var. Kendisi bilmiyor ama şu anda ben onun enzimini kullanmaktayım:) Tabii bir de Müjgan'a teşekkür etmeliyim, beni de düşünüp taaa İstanbul'lardan buraya taşımış.

Sevgili nevsune,

En büyük teşekkürü kadirşinaslık hakediyor. Ben teşekkürünüzü Sevgili Ensar ve acemi_caylak adına aldım başımın üstüne koydum. Sevgili Müjgan Hanım' ada enzimi benim adımla size sunduğu için ben teşekkür ederim. Elinize geçen enzim Sevgili Ensar' ın bitmeyen enerjisi ve kadirşinaslığı ile Kadıköy toplantısına gelirken hazırlayıp tek tek şişelettiği ve isminide enzim başlığını ben açtım diye "Sarıcan Enzimi" koymalarından kaynaklanan bir espiriden kaynaklanan enzimlerden biri.

Ama sizin gibi araştırmaya meraklı bir arkadaşımızın enzim işine gönül vermesine ayrıca sevindim. Evinizdeki her türlü organik atıktan enzim yapabilir ve hertürlü bitkinizde gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. İçilebilir enzim konusuna başlarsanız bir daha bırakamazsınız. Ben çilek enzimi yapmıştım. Bildiğimiz likör gibi oluyor, uzakdoğuda çeşitli meyvelerden yapıp doğal ilaç olarak kullanıyorlar.

Ben kendim evdeki çiçek ve bitkilerimde kullanıyorum. Forumdan bazı arkadaşların çok başarılı uygulamalarını biliyorum. Sevgili acemi_caylak' ın da dediği gibi evde kendi atıklarınızla yapacağınız enzim sayesinde hiç bir gübreye ihtiyacınız kalmayabilir. Anlı şanlı bir çok firma bu yöntemle yaptığı gübreyi allayıp pullayıp organik sıvı gübre diye satıyorlar. Siz evde içine neler katacağınıza kendiniz karar veriyorsunuz ve biliyorsunuz.

Bu arada Sevgili acemi_caylak' a da benim bir haftalık yokluğumu hissettirmediği için ayrıca teşekkür ederim.

nevsune
24-05-2011, 10:14
Aman eyvah, sevgili ensar'a teşekkür etmeyi unutmuşum. Hiç üşenmemiş böylesine hoş bir sunum yapmış.
215794
Sağolsun, varolsun. Ayrıca, atıklardan imal edilmiş bir gübre insanın burnuna bu kadar mı hoş kokar:) Bu vesile ile kendisine ve enzim başlığında bilgisini, deneyimini aktarıp bizleri gerçekten çok bilgilendirmiş olan herkese ve dahi bilimsel çalışma:p uğruna şişelerini patlatıp kaza geçiren sevgili Sındırgılı'ya sevgi ve selamlarımı da göndermiş olayım.

Sevgili Sarıcan, yaptığım enzim buram buram acemilik koksa da sonucundan memnun kalacağımı şimdiden tahmin ediyorum. Hiç sevmediğim bir özelliğim var, ilk yaptığım herşeyde bir panikleyip acele ederim. Bu enzim işinde de aynı şeyi yaptım. Ne acelem var idiyse?

Atıklar 900 gramı bulmayınca son anda ilave ettiğim sebzeleri yıkamayı unuttum, içime dert oldu. Pek fazla küçük parçalara bölmedim, fermantasyon süresini kısaltabilirdim küçültseydim. Peynir suyunu ilave etmeseydim iyiydi, asitliliği arttırdım galiba. 2. gününde bile gayet güzel gaz çıkışı varken maya ilave etmesem de olurdu. Neyse artık olan oldu, geriye dönüş yok. Olduğu kadarıyla olacak. Bundan sonrakilerde daha doğru uygulamalar yaparım.

Şu anda durum gayet iyi gidiyor. Gaz çıkışını balondan izleyebiliyorum. Bu arada, umarım kurtçuklar bizim semte uğramazlar:) Uğrarlarsa da çaresine bakarız artık. Enzimimle ilgili herhangi bir sorun olursa veya olmaz da başarıya ulaşırsam sizleri bilgilendireceğim.

İçecek işine bir ara el atmayı düşünüyorum. Alkol katkılı likör yapmıştım ama bu kendiliğinden fermantasyonlusunu merak edip dururdum. Blogunuzdaki görüntüler de çok hoşuma gitti, ardını bırakmamakta yarar var:)

soilless
24-05-2011, 23:32
Sevgili Sarıcan,

Biraz önce mikrobiyoloji ve Toprak konu başlığında balık tutmayı öğrendim desem de ya balık da ya da ben de sorun var:D

Daha önce Acemi Usta yanıtlasa da benim kafa karışıklığı enzim sürecindeki ethanol üretiminden midir bilemedim ama devam ediyor.

Şöyleki,

Su ile yapıldığında 3 aylık bir sürede olgunlaşan sıvı gübremiz var.

Yine aynı aktivatörlerle (Pekmez veya melas veya esmer şeker ayrıca maya)yapılan ancak su olmadan yapılan enzimde ise sıvı 3-4 günlük aralıklarla kabın altından alınıp, seyreltilip, kullanabiliyor ve de kalan tortu toprağa karıştırlıp, beyaz küfler yani sevimli yararlılar oluşunca olgunlaşıyor ve kullanıyoruz.

Halbuki Sn Zeytinlibahçe;


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541&page=18

bu sayfada ki 522 no.lu mesajında

Su içerisinde (em1 yerine yukarıdaki aktivatörler de kullanılabilir) yapıldığını ve 2 hafta içerisinde kullanılabileceğini yazıyor. Fark nedir? Ya da kaçırdığım nokta nedir?

Bunu şu nedenle soruyorum. Enzimin olgunlaşması için 3 aylık bir süreci beklemeye;
- zamanı olmayanlara,
-bu zamana sabır gösteremeyip yapmaktan imtina edenlere,
- Bir an önce sonuca ulaşmak isteyenlere

yanıt ve uygulamada pratik bir çözüm olacaktır.

Saygılarımla

Sarıcan
25-05-2011, 12:47
Sayın Soilless,

Ben anlattığınız iki metodu da yapıp kullandım. Zaten enzim konusuna ilk adım atışımda bu araştırmaların sonucu olmuştu. Birinci metodda hiç su kullanmadan sadece organik atıkların oksijensiz bir ortamda muhtelif evsel aktivatörlerle tetikleyip fermente olmasını sağlamak ve fermentasyon süreci boyunca altta biriken konsantre sıvıyı 3-4 günlük dönemlerle alıp, bu konsantre sıvı gübreyi sulandırarak kullanmaktı. İlk başlangıçta sulandırma konusunda net bilgilerim olmadığı için başarısız deneyimlerimde oldu ve bu metodla yaptığım sıvı gübreden çok sonraki kalan kompost tortusunu evdeki saksılardan birinin toprağı ile karıştırıp sterç film ile sardığım saksının toprağının düzenlemesinden daha iyi sonuç almış ve bu saksıda redrobin domates yetiştirmiştim. Bu metodla elde edilen sıvı gübre miktarı çok az fakat çok yoğun bir sıvı idi.

Daha sonra ise araştırmalarımın yoğunlaşması beni su karıştırarak yapılan enzim tekniğine taşıdı. Okuduğum kaynaklarda 3 ay civarında beklenmesi yazıyordu öyle başladım ama şimdi hazırladığım fermentasyon şişelerinde gaz çıkışı sona erdiği zaman enzimi alıp kullanıyorum. Bizim yaptığımız bir labaratuvar çalışması değil, tamamen deneme yanılma metodu. Birinci deneyde başarısız olmuştum ama su karıştırarak yaptığım enzimlerde hep iyi şeyler gözlemledim. Enzimin bitkiyi coşturduğunu gözlemledim. Evdeki çiçekleri ve topraklı saksıdaki bitkilerimi enzimli su ile suluyorum. Enzim verdiğim bütün çiçek ve bitkiler halinden memnun. Bu işi evin bir köşesinde rutine bağlarsanız bekleme süresi diye bir şey sözkonusu olmuyor. En pratik şekli 2,5 litrelik pet fanta şişelerinin içini doldurup tepesine bir balon geçirmek. Bu şişelerden başlangıçta 3 şişe yapın ve devamlılığını sağlayın bütün bir yıl hiç kesintisiz evdeki bitkilerinizi gübreleyebilirsiniz. Birinci şişede gaz çıkışı biter bitmez bir sulamalık (1/100 veya 1/200 oranına uygun miktarda) enzim alıp şişenin balonunu tekrar üstüne takabilir ve şişeyi çalkalayabilirsiniz. Göreceksinizki gaz çıkışı tekrar başlayacaktır. Zaten şişeleri gaz çıkışı yavaşladığı zaman arada bir çalkalamak lazım. Bunu balonun şişkinliğinden takip edebilirsiniz,

216360
216361
216362
216363

Evdeki menekşeler ve bir köşede duran saksıya ektiğim kapya biber ve balkabağı tohumunun gelişme peryodu ekteki resimlerde. Okullar tatile girince nasıl kendi hallerine bırakıp gideceğim diye şimdiden üzülüyorum ama onların gelişimini izlemek en büyük keyfim.

shaman_tr
25-05-2011, 16:01
Sn. Sarıcan,
Bir süredir bu konuyu ilgiyle takip ediyorum. Blog sayfanızı da okudum. Çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için kendi adıma size çok teşekkür ederim. Ben birinci anlattığınız yöntemdeki uygulamayı fazla araştırmadan fide alıp torfa diktiğim domateslerde kullanmak için yapmayı düşünüyordum. Daha hızlı sonuç alınacağını düşündüğüm için. Ancak Sayın Soilless'e verdiğiniz cevapta 1. denemenizde aldığınız sonucun başarısız olduğunu belirtmişsiniz. Acaba başarısız dediğiniz durum nedir? Elde ettiğiniz sıvı gübre işe yaramıyor mu? Bitkilere zarar mı veriyor? **** sadece ilk 1 - 2 uygulama başarısız olup daha sonra tekniği değiştirip başarı elde ettiniz mi?
Ben pratik olduğunu düşündüğüm için 1. yönteminizi aynı sizin gibi bir yoğurt kovası ile bu hafta yapmayı düşünüyordum. Sizce bunun yerine 2. yöntem olan çöp enzim yöntemini mi denemeliyim? Bu yöntemde 2 -3 ay gibi sürelerden bahsedildiği için açıkçası pek işime yaramayacak ilk etapta!
Bana uygun bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim.

Çok teşekkürler,

Sarıcan
25-05-2011, 17:32
Sn. shaman tr,

O tarihlerde konuya yeni başladığım için aldığım sıvı gübreyi topraksız tarımda durgun suda yetiştirdiğim ürünlere uygulamaya çalışmıştım. Sulandırma miktarı konusunda da yeterli bilgim olmadığı için fazla konsantre kullandım herhalde. Bu yüzden topraksız tarımda kullandığım eriyiğin pH dengesi istemediğim düzeyde bozulmuştu. Sıvı gübreyi o dönem topraklı saksılarda pek kullanamadım. Daha sonra yoğurt kovasında kalan posa ile yaptığım kompostu Red Robin domateste başarı ile kullanmıştım.

2. yöntem olan çöp enzimi daha pratik, ilave teçhizata ihtiyacınız yok. Balonunuz varsa iş tamamdır. Gaz çıkışı da 25-30 gün sonra ilk evresi bitiyor. Üzerinden bir miktar kullandıktan sonra balonu tekrar takıp çalkalayarak devam edebilirsiniz. Tekrar gaz çıkışı olacaktır. 3 ayın sonunda artık çalkalasanızda gaz çıkışı hemen hemen kalmıyor. O zaman enzimi süzerek tortusundan ayırırsınız. Şişedeki tortunun üzerine yeni organik atıklar ve aktivatörler ilave ederek devam edebilirsiniz. Birinci zinciri yaptıktan sonra elinizde sürekli enziminiz olacaktır. Kolay gelsin.

shaman_tr
25-05-2011, 19:16
Sn. Sarıcan,
İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler...

Sarıcan
25-05-2011, 19:46
Her türlü organik malzeme katılabilir, karpuz iyi olur ama turşunun etkisi nasıl olur onu bilemiyorum?

shaman_tr
25-05-2011, 22:31
Teşekkürler Sn. Sarıcan,
Hafta sonu işe başlayıp detayları burada paylaşırım

soilless
25-05-2011, 22:38
Sayın Sarıcan,

Öncelikle balkonda 3-5 fide sebze ve evde 3-5 çiçeğiniz olmasına rağmen bu konu başlığını açarak çok şeylere farkındalık yarattığınızı biliyorum hele ki Sn Ensar'ın 50-100-200 lt'lik onlarca bidonda hazırladığı çeşit çeşit enzimleri görünce sizi takdir ediyorum.

Ben de sizin gibi balkondayım:) Ve de sizin gibi Topraksız Tarımla uğraşıyorum.

Takdir edersiniz ki genel de cemre düştüğünde, güneş yüzünü gösterdiğinde toprak, bitki, çiçek insanları cezbeder. Bu nedenle süreç kısalır. Ancak dediğiniz gibi bir yerden başlayınca yıl içinde enzimsiz kalınmaz.

Benim merak ettiğim konu Sn Zeytinlibahçenin uygulaması da su içinde idi ve kısa sürede kullanılabildiğini belirtmesi idi. Belki de uygulayıcı olarak sorunun yanıtı Sn Zeytinlibahçe'de

Siz bir aylık enzim sıvısı ile 3 aylık enzim sıvısı verdiğiniz kontrol fide/çiçeğiniz var mı?

Varsa sonucu paylaşırsanız çok daha net olacağına inanıyorum.

soilless
25-05-2011, 22:48
Sn. Sarıcan,
İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler...

Sn Shaman_tr

Bence turşuyu denemeyin. Enzim, mikroorganizmaların aktivitesine bağlı olduğuna göre ve de bu fermantasyon işleminde mikroorganizmaların temel besini kahverengi şeker, melas, pekmez gibi glikoz içerikli besinler olduğuna göre bence yoğun tuz içerikli turşuyu denemeyin derim.


Ama bir miktarını da ayrı bir kapta turşu ile deneyin isterseniz kontrol grubu olur.

Ayrıca Sn Epsodi'nin komposta turşu suyu ilavesi denemesi ya da iddası vardı. Bir de ona sorun sonucu isterseniz.

Sarıcan
25-05-2011, 23:02
Sn. soilless,

Balkonu labaratuvar gibi kullanmanın imkanı yoktur. Zaten kısıtlı sayıda bitki var, bunun birini bir aylık enzimli su ile sulayayım, bir diğerini 3 aylık enzimli su ile sulayayım da birbiri ile kıyaslayayım diye bir düşüncem olmadı. Ben kullanmaya başladıktan sonra bitkinin gelişimi nasıl gidiyor ona baktım. İlk başladığımda balkonumda mayer limon fidem vardı. Enzim verdiğim zaman resmen coştu ve çiçekten görünmez oldu ama meyva alamadım çünki o çiçekli haliyle balkonun kavurucu sıcağında bırakıp 2,5 aylığına yazlığa gittim.

Sulama için önlemler almama rağmen geldiğimde topraksız tarım sistemindeki domateslerimle birlikte mayer limonumda susuzluktan ölmüştü. Bu yüzden bahçesi ve imkanı olan arkadaşların başarıları daha yoğun. Bu konuda Sevgili yasarugur' un yetiştirdiği ve enzimle suladığı meyvaları yemek mutluluğuna eriştim. Benim bir ay sonra yine bırakıp gideceğim kapya biber ve balkabağının resmi yukarda. Ama biliyorumki bu güzel biberlerden ya 3 adet ya 5 adet yiyebileceğim, sonra kendi haline bırakıp gideceğim.

Ben bütün kış boyu onların bakımı ile oyalanıyorum, buda bana yetiyor. İşin araştırma kısmı da zihnimi dinç tutuyor. Tek kazancım bu. Ben bir kıvılcım çaktım, şimdi arkadaşlarımın başarıları ile kıvanç duyuyorum. Enzim konusunda arkadaşlarımın çoğu benden fazla deneyime sahip oldular. Artık ben onlardan öğreniyorum. Deneme yapmaktan korkmayın, en fazla benim gibi başta biraz bocalarsınız. Ben hava kilidi yapmak için kaç türlü çalışma yaptım, belki hatırlarsınız. Ama şimdi balonla işi hallediyoruz. Evde sebze, meyva kabuğu da bol. Hatta bazı arkadaşlar balık dahil bir çok malzeme denediler. Sevgili Sındırgılı dükkanın deposunu havaya uçuruyordu.

En büyük tecrübe bizzat deneyerek ulaştıklarınız olacaktır. saygılar.

shaman_tr
25-05-2011, 23:42
Sn. soilless,
Uyarınız için teşekkürler, turşudan vazgeçtim. Zaten elimdeki yarım karpuz 3 kg kadar var, bir bidona yetecek te artacak gibi...

Safranlı
26-05-2011, 08:38
okuduklarımdan ve dıyer forumdaşalardan anladıgımı tekrar etmek ıstıyorum
yanlış anlamam varsa düzeltme ve ögrenme imkanı bulabılırız
1:mutfak atıklarıyla akraba olunur ve degerlendırılır
2: bu atıklar kola sıselerıne doldurulur
3: bu atıklarla pekmez veya melas ılave edılır uzerı suyla doldurulur
4: kola sısesının agzı balonla kapatılır
5:normal sıcaklıkta bır yerde bekletılır
6: balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp
her bıtkıde kullanılır
ben bu sekılde kafamda degerlenırebıldım
hatalı bır sey varsa düzeltılmesını rıca edıyorum
ben ayrıca içine em koysam ıyı olur dıye de düşündüm
bu sekılde çok sayıda ve kolay şekılde sıvı gübre işten bıle degıl

Zeytinlibahçe
26-05-2011, 08:43
Sn Soilless öncelikle sorgulayıcı düşünce yapınız için teşekkür ederim.

-Enzim için ortam sıcaklığına bağlı olarak verilen yaklaşık üç aylık süre içilebilir enzim içindir.

-Gübre olarak kullanacağınız çöp enzim, sn Sarıcan'nın da belirttiği gibi, ortam sıcaklığına bağlı olarak 20-40 arasında rahatlıkla kullanabileceğiniz duruma gelecektir. Kullanacağınız atıkların çeşitliliği kalitesini belirlerken, parçaların mümkün olduğunca küçültülmesi ve hatta kıyma makinesinden geçirilerek konulması sürenin kısaltılmasına doğrudan etki edecektir.

-Em1 kulanılarak verilen uygulama da ise, prosesin kısa sürmesine içinde dominant halde bulunan bakteriler ( mikroorganizmalar) sebep olmaktadır.

Her iki yöntemi de başarıyla kullanıp, tavsiye ediyoruz.

Safranlı
27-05-2011, 15:45
Sayın zeytınlı bahce yukarıda benım anladıgım sistemde bır eksıklık varmı acaba ilginizi rıca edıyoruz

Sarıcan
27-05-2011, 16:05
Sn. safranlı,

Yaptığınız tarifte hiç bir eksiklik yok. Başta verilen oranlara dikkat ederseniz iyi olur. Balonu en üste gelecek yerden bir iğne yardımı ile 3-4 yerden delmeyi unutmayın. Elinizde EM varsa aktivatör olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gerçi çöp enzimde şekerden başka bir şey tariflenmemiş ama yaptığınız gübrede mikroorganizmalarda bulunsun diyorsanız EM iyi bir çözüm.

Zeytinlibahçe
27-05-2011, 16:20
Sn Safranlı

Sn Sarıcanın mesajına tek ilave edeceğim kola (cam) yerine pet veya plastik bir bidon kullanmanızı tavsiye ederim. (unutmayın gaz çıkışına müsade edecek, giriş olmayacak bir donanım )

sındırgılı
27-05-2011, 17:13
Nihayet, eve kavustum.
Yahu, ne ozlemisim sizleri........
Nerde kalmistik :)

Tura
27-05-2011, 19:48
Ben de yaptım.

İlk önce bir kıyma makinesi edindim.
Bu sayfada okuduğum bütün bilgileri yeniden gözden geçirdim.
Nargile usulü yapmaya karar verdim.
Nefes alıp işe başladım.

1. İnsan için Çilek Enzimi 15.04.2011 ( Ortam sıcaklığı 22 derece sabit )
650 gr Çilek
100 gr Esmer Şeker
3.5 Lt. Yağmur suyu
0.1 lt Pekmez ( 20 gün sonra)
100 gr Yogurt ( 10 Gün sonra )
Gaz çıkışı pekmez ile birlikte çıkmaya başladı. Bugün itibari ile gaz çıkışı yok.
Kontrol 15.05.2011

Koku Çok az yoğurt kokusu var
Tat Çilek tadı belli belirsiz
Ph Ölçümü yapılamadı
İçim Daha önce böyle bir şey içmemiştim. Mukayese yapamam.
Yudumu ağzımda beklettim. Orada bir ateş başlayıp yavaşça
bütün vücuda dağıldı.

Başka kontrol edeceğim bir şey var mı acaba.
(Resim ilavesini ve diğerler enzimleri sonra anlatacagım )

Sarıcan
27-05-2011, 20:30
Nihayet, eve kavustum.
Yahu, ne ozlemisim sizleri........
Nerde kalmistik :)

Geçmiş olsun üstad. Bizde seni özledik.

soilless
28-05-2011, 12:10
Sn Sarıcan,

Başlığı açmanız,
Balon uygulamanız,
Arkadaşların değişik uygulamaları,
İçilebilir enzimi ilk sizin denemeniz,
Yasarugur'un uygulama sonucu geribildirimi,

bu konu başlığının en önemli aşamaları. Uygulayıcıların net, anlaşılır, pratik yöntemleri içeren ve sonucu net olumlu olan uygulama çok heveslendiğini biliyorum. Hele ki maliyeti düşük ve elimizin altında olanlarla yapılabildiğinde ve etkisi kanıtlandığında çok daha heveli oluyor isnsanlar.

Evet önceki mesajınızda dediğiniz gibi balon yöntemi çok pratik oldu, Sn yasarugur'un geribildirimi nihai nokta oldu. Tüm üye arkadaşlara o geri bildirimi okumalarını tavsiye ederim.

soilless
28-05-2011, 12:23
Sn Zeytinlibahçe,

Teşekkürler,

Özetle;
içilebilir enzim için 3 aylık süreyi beklemek gerekir.
Bitkilere verilecek enzim için, ister su içinde isterse soğuk fermentasyon yönteminde olsun gaz çıkışı durunca ihtiyac olduğu kadarı kullanılıp, kalanı çalkalayıp, balonlayıp, fermantasyona devam ettirlir.

Bu şekilde daha net olduğunu sanıyorum.

Ayrıca Sn Sarıcanın bu
Sn. soilless,

En büyük tecrübe bizzat deneyerek ulaştıklarınız olacaktır. saygılar.

dileği ve tavsiyesine FIRSAT bulduğum anda uygulama olmasa da değişik konu başlıklarından derlediğim bilgilerin ortak bir çalışması olarak etki ve kullanım amacı değişik olan birkaç örnek tavsiye ekleyeceğim.

Tabii ki sizlerin yorumunu bekleyerek.

acemi_caylak
28-05-2011, 15:18
Yukarıdaki satırlarda enzime turşu ilavesinin iyi sonuçlar vermeyebileceği hakkında genel bir fikir birliği var gibi. Ancak bu yanlışı düzeltmek gerekiyor.

Turşu suyunu, fazla miktarda olmadığı sürece aşılayıcı (tıpkı yoğurt mayalama gibi) olarak kullanabilirsiniz. Özellikle şalgam suyu önemli bir bakteri türünü (Lactobacillus plantarum) yoğun olarak içerir ki içilebilir enzimde çok önemlidir. Birileri bunu gübre diye satıyor ve litresine 60 TL istiyor.

Dileyenler bu linkten (http://library.cu.edu.tr/tezler/8082.pdf) işin mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olabilir.

Safranlı
28-05-2011, 15:39
Sayın sarıcan zeytınlı bahce ve hocalarımıza tesekkurler
artık bu iş bir delılık halıne gelıyor benım için
pazar gunu ıtıbarıyle ılk enzım çalışmama em takvıyelı olarak başlıyorum
dun ıtıbarıyle saksıda bıber ekmıştım (yanlış anlasılmasın yaklasık 10 dönüm meyve bahcesı ve çiçekçilikle ugrasıyoruz)ilk denemelerım için biberler uygun olucak

soilless
28-05-2011, 22:42
Sn safranlı,

delilik değil olması gereken diye düşünüyorum. Sadece saksıdaki biberler değil 10 dönümün 1 dönümünde değerlendirin bence. Neden mi? yasarugur üyemize özelden bir mesaj at narenciye ürünlerindeki uygulama sonuçlarını sor.

veya Acemi usta'nın iki mesaj önceki verdiği linkteki laktik asit bakterilerini incele, değerini net anlayacaksınız emnim. Ben mi??? acemi usta'nın o verdiği linkteki tezi halen okumaktayım. özetleyeceğim yarın.

Şimdilik kısaca ön bilgimi??? Özet mi??? önce toprağa organik madde yükle sonraa laktik asit bakterileri ve fermantasyonun gücüne güven. Bence doağal tarımın özeti.

Umarım yarın özetleyeceğim.

shaman_tr
28-05-2011, 23:00
Tekrar merhabalar,
Nihayet enzim için bende bir giriş yapabildim. Şu anda evde çöpe gidecek olan bir miktar taze fasulye, 4 - 5 yumurta kabuğu, 6 - 7 patates kabuğu, 3 - 4 salatalık kabuğu, 2 - 3 domates kabuğu, çilek sapları, bir muz kabuğu, bir elma kabuğu, bir havuç ve kelek karpuzdan oluşacak olan enzim hazır gibi (burada karpuzun iç kısmı konusunda tereddütte kaldım ancak yinede katacağım). evde üzüm ve dut pekmezi çok az kaldığı için ben yazılanlardan farklı olarak keçiboynuzu pekmezi kullanacağım, umarım bir problem olmaz. Ayrıca pekmez dığında bir miktar yoğurt suyu ve bir miktar da peynir altı suyu ilave edeceğim. Elimde maya olmadığı için de bir miktar ekmek eklemeyi düşünüyorum. Umarım bir hatam yoktur...

acemi_caylak
29-05-2011, 00:11
Sn safranlı,

delilik değil olması gereken diye düşünüyorum. Sadece saksıdaki biberler değil 10 dönümün 1 dönümünde değerlendirin bence. Neden mi? yasarugur üyemize özelden bir mesaj at narenciye ürünlerindeki uygulama sonuçlarını sor.



Sevgili Soilless,

Enzim artık rüştünü ispatlamış bir ürün. Sadece Yaşar Uygur değil, bizde bir çok deneme yaptık. Hatta bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=683434&postcount=72) belirttiğim gibi, piyasadaki bir çok sıvı gübre ile birlikte denendi. Şunu söyleyebilirimki onların hiç birisinden geri kalır tarafı yoktu. Hatta 3 tanesini solladı. Bir tanesi ilede başa baş gitti. Geçen yıl dağıttığımız çiftçiler bu yıl tekrar istiyorlar.

Kaolinden dolayı bir çok bayii ile görüşüyorum. Doğal olarak fiyatları da yakından biliyorum. En büyüğünden en küçüğüne bir çok firmanın ürününü inceleme fırsatı buldum. Fiyatlar oldukça geniş aralıkta ve çok değişken. En ucuzu 20 TL'den başlıyor, 80-90 ları buluyor. İthallerde dahil hepsininde içeriğinde, melas ya da şilempe katkılı humik asit ve fermente meyve posası var. Bu ürünler organik azot ya da organik gübre diye pazarlanıyor.

Sevgili Sarıcan sayesinde herkes kendi gübresini yapabilir hale geldi. Ucuz ve kaliteli ürün kullanmak bence çiftçinin en doğal hakkı. Örneğin Trakya'da dönümden 600 kg buğday alınıyor ve geçen yıl fiyatı 55 kuruş idi.

600x55=330 TL yapar.

Siz çiftçiye dönüme litresi 50 TL'den 2 litre gübre kullandırırsanız, ki buğdayda bu yeterli değildir. Dönüme 100 TL maliyetle gübre satamazsınız. Bunun içerisine mazotu, ilacı ve işçiliği de katarsak çiftçi külliyen zararda demektir. Bu durumda çiftçi kesinlikle organik ürün kullanmaz. Oysa bizim hedefimiz bütün çiftçilerin organik girdiler kullanabilmesi.

Bırakalım birileri kendi teknolojilerinin en üstün olduğunu anlatıp bunların yapılamaz olduğunu söylesinler. Biz işin biyolojisini de, kimyasını da biliyoruz. İnanç ve azmin üstesinden gelemeyeceği hiç bir engel yoktur. Dün en iyi araba ürettiğini söyleyenler bugün pazarı Çin ve Kore'ye kaptırmış durumdalar. Çünkü başından beri Korelilerin iyi arabalar üretebileceğine kimse inanmıyordu.

Gariptir toplumlar tarihi bunun gibi balonlarla doludur. Borsa en tepe noktasındayken düşer. İmparatorluklar en tepe noktasıydayken yıkılır. Seçimlerde en güçlü gözüken partiler seçim kaybeder. Bu bir kitle psikolojisidir. Size tarihten ilginç bir anekdot anlatayım.

"1625 yılında Hollanda’da başlayan Lale çılgınlığı lalelerin bir spekülasyon ve yatırım aracı olarak kullanılmaya başlamasıyla doruk noktasına ulaştı. 1634 yılına kadar, toplumun yüksek kesiminin yeraldığı lale sahibi olma yarışı, bu tarihten sonra orta sınıfı da içine aldı. Bir lale soğanı 1625 yılında 5 florinken, 1636 yılında 5500 florine ulaştı.12 yılda yaşanan ve yıllık %79 getiriye karşılık gelen inanılmaz bir kazançtı bu. (Osmanlı'da da bu dönemi Lale Devri diye tanımlar tarihçiler. - Benim notum.)

1636 yılında bir grup insanın pozisyonlarını likide çevirmelerinin ardından düşüşe geçen lale fiyatları, önce yavaş yavaş ardından hızla devam etti. Yükseliş boyunca oluşan güven yerini paniğe ve korkuya bıraktı. Tam 6 hafta içerisinde lale fiyatları %90 değer kaybederek, çok büyük bir kitlesel katılımın, yine aynı büyüklükteki şok ile sona ermesine neden oldu. (Dikkat 12 yılda oluşan kazancın %90'ı 6 haftada kaybediliyor. - Benim notum.)

Hollanda’yı saran Lale Çıgınlığından tam bir yüzyıl sonra bu sefer İngiltere’de yaşanan bu çılgınlık ve ardına gelen çöküşün arka planında ise, İngiltere’nin milli borcunu ödemek için halka sunduğu hisse senetleri ve bu hisse senetlerinin fiyatlarındaki artış ile balon şirketlerin ortaya çıkması bulunuyor.Öylesine fazla balon şirket ortaya çımıştı ki, insanlar kendilerini kaybetmişce hisse senetlerine saldırıyor ve balonu hergeçen gün büyütüyorlardı.

Şirketlerin birkaçına bakacak olursak:

İsveç demiri ithal etmek
Muslin kumaş üretmek
Deal kentine tatlı su sağlamak
Flanders danteli ithal etmek
Londra caddelerini kaplamak
Gemici maaşlarını sigortalamak
Sabun yapma sanatını geliştirmek

Örnekler çoğaltıldığında tam olarak 86 balon şirkete ulaşıyor.
...
Biraz sonraki örneklerde de olacağı gibi, bu tür yükselişlerin ve çöküşlerin hepsinde kitlesel katılımın doruk noktasına ulaştığı ve grubun bir mıknatıs gibi her geçen gün daha fazla insanı içine çektiği görülmektedir. Toplumun zeki, bilgili ve “rasyonel” kabul ettiği insanlar ve davranışlar bile yerini irrasyonel hatta manik-depresif psikolojik ruh haline bırakmaktadır. Öyleyse, piyasalar senelerdir lineer yaklaşımlar doğrultusunda tarif edildiği gibi rasyonel değil mi? Herzaman akılcı davranan yatırımcılar neden büyük kayıplarla, böylesi yenilgiler almaktalar.

Güney Denizi Balonunda, yükseliş sırasında uygun bir zamanda çıkan Newton, çılgınlığın öylesine hızla büyüdüğünü görmüştür ki, kendini yeniden coşkun sürünün içerisinde bulmuştur. Sürünün yanlış yere koştuğu anlaşıldığında ise, Newton da diğer normal insanlar gibi kaybetmiştir. Bu çöküş sonrasında Newton ise şunu söylemiştir:"

“Kütlelerin hareketlerini hesaplayabiliyorum ancak, insanların çılgınlığını asla.” Isaac Newton (Bu uzun yazı Sosyonomi konusunda güçlü bir birikimi olan, Sayın Tuncer Şengöz'den alıntıdır.)

İşte olayın özeti bu. Bırakalım birileri bizim organik gübre yapacağımıza inanmasın, kaolin yapabileceğimize inanmasın. Daha arkası gelecek. Neden sırada mikrobiyal gübre de olmasın.

shaman_tr
29-05-2011, 22:02
Yaptığım enzimin resmini ekliyorum. İçeriği ile ilgili herhangi bir yorum yapılmadı ama eğer deneyen varsa keçiboynuzu pekmezinin kötü bir etkisi var mı?
Gaz çıkışı ile ilgili kısmı da Sn. Sarıcan'ın ilk mesajlarda gösterdiği nargile sistemi gibi yaptım.şu anda daha 24 saat olmamasına rağmen bidonu sallayınca hortumun ucundan 1 - 2 baloncuk gaz çıkışı oluyor! Bu normal midir?

Teşekkürler,

cukurovalı
30-05-2011, 13:18
İlk enzim denememe 1 hafta önce başladım.
İçinde mutfak artıkları, balkondan topladığım fesleğen, acıbiber, tesbih ağacı yaprağı ve biraz tohumu, eser miktar mikrobiyal gübre ve pekmez.
Balonlu yaptım, fakat yeterli gaz çıkışı yok gibi sallayınca balon biraz şişiyor ve bir süre sonra sönüyor.Bir miktar daha pekmez eklesem olurmu diye soracaktım. Teşekkürler.

shaman_tr
30-05-2011, 14:00
Konunun başına dönüp tekrar okudum ve bir hata yaptığımı fark ettim, karpuz'un sadece kabukları konulabilir demiş Sn. Sarıcan! Ben ise karpuzun meyvesini de kattım az da olsa... Bu bu bir sorun teşkil eder mi? İptal mi etsem acaba...

Sarıcan
30-05-2011, 14:12
Sn. shaman tr,

Karpuz' un hiç bir sakıncası yok. Gaz çıkışının gecikmesi veya az çıkması büyük bir ihtimalle şeker oranının azlığından oluyor herhalde, çünki havalar yeterince ısındı sayılır. Keçiboynuzu pekmezi de olur ama bulabilirseniz biraz kahverengi şeker veya melas ekleseniz iyi olur. Bu arada şişenin kapağının tam sızdırmaz olduğundan emin olun.

Sn. çukurovalı, aynı şeyler sizin içinde geçerli. Birde gaz çıkışı derken öyle fokur fokur gaz çıkışı beklemeyin.

shaman_tr
30-05-2011, 14:53
Sn. Sarıcan, ilginiz için teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi olur. Ben en kısa sürede biraz kahverengi şeker veya üzüm pekmezi gibi bir malzeme ekleyeceğim. Ancak keçiboynuzu pekmezini de yaklaşık 800gr kadar ve 100gr kadar dut ve üzüm pekmezi katmıştım karışıma, sonradan acaba malzemeyi şekerden fazlamı koydum diye tereddütte düştüm...
Malzeme olarak, 6kg lik bir karpuzun 1/4'ünü içiyle birlikte, 1/4'ününde sadece kabuk kısmını ilave ettim (tahminen 1,5 - 2kg arası), geri kalanlarda sadece meyve kabuğu falan, terazim olmadığı için ölçemedim ama 1kg kadar ancak vardır.
Gaz çıkışı ile ilgili soru benimde aklıma geldi. Acaba bu konu nasıl açıklığa kavuşur? Dakikada 1 - 2 kabarcık mıdır yoksa, saniyede bir kabarcık mı? en kısa sürede şişeye bir balon takıp şişip şişmediğini kontrol edeceğim ancak, yerimin kısıtlı olması nedeniyle, enzimi bir rafın en altına koymak zorundayım, bu rafın altında da balon için yeterli boşluk yok maalesef. Eğer sıkıntı yoksa yine nargile yöntemi ile devam etmek isterim. Bu arada akvaryum hortumunu kapağı 4mm uç ile delerek ve özellikle çapak kalıp kalmadığını kontrol ederek yaptım. sızdırmazlığı sağlamak için slikon da sıkabilirim, ancak enzimi kötü etkileyebilir korkusu ile yapmadım.
Sızdırmazlığı test etmek için pratik bir yöntem öneren olursa değerlendiririm.

Tekrar teşekkürler,

cukurovalı
30-05-2011, 15:04
Sn. Sarıcan teşekkürler.
Melas bulamam ama bir miktar daha esmer şeker veya pekmez ekleyebilirm.

Safranlı
31-05-2011, 10:56
hocalarımızdan ögrendıgımıze göre bende enzım yapmaya başladım
işlemler söyle oldu
1:ıkı kg lık kola sişesini aldım
2: hanımın bırıktırdıgı mutfak artıklarını doldurdum
içinde patates kabugu,domates,salatalık,biber,biraz semız otu ve çok az çilek posaları koydum
3:elımızde olan keçi boynuzu pekmezınden yaklasık bır kapak koydum
4:elımdekı EMA dan ıkı kapak doldurdum
5:İçini suyla doldurdum çok az boşluk bıraktım
6:kapagını sıkıca kapattım bıraz çalkaladım
yaklasık on dakıka sonra az da olsa hava çıkısı oldu
ılk kokladıgımda pekmez kokusu hakımdı
sabah meraktan hemen tekrar baktım
kokusuna bakınca hafıfce mayhoş bır koku aldım
ayrıca yıne hava çıkışları oldu
arada bır kapagını acıp havasını alıcam
merakla takıp edıyorum
baklaım nasıl olucak
bu rada kafama t
inşşallah sorunsuz ol

Safranlı
31-05-2011, 11:05
nette sorun oldu kafama takılanı sormak istıyorum
mütevazı mutfak artıklarından olan enzımi
çok az seyrelterek örnegın ıkı kılo enzımı 20 kg suyla seyreltıp versem zararlı mı olur

Sarıcan
31-05-2011, 11:20
Sn. Safranlı,

Şişede oluşan gazı tahliye etmek için bir düzenek kurmazsanız Sn. Sındırgılı' nın bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752823&postcount=527 yaşadığı patlama felaketini yaşayabilir, içişleri bakanı tarafından evden atılabilirsiz.

Enzim' in gübre olarak kullanımı için karışım oaranları bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=558026&postcount=57 verilmişti. Başlığı tam okumadığınız anlaşılıyor. Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.

Gübre oranının fazla olması faydadan çok zararda verebilir. Değişik bitkilere değişik oranlarda vererek deneme yapmanızı öneririm.

nevsune
31-05-2011, 11:52
Benim enzim turşu turşu kokuyor, ayrıca rengi hala çok bulanık. Bu sabah gaz çıkışı da azalmıştı. Bu kadar kısa sürede fermantasyon biter mi, daha 2 hafta oldu.

Koku ve berraklık için ne dersiniz, düzelir mi?

sındırgılı
31-05-2011, 12:10
Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim.
Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........

Safranlı
31-05-2011, 12:13
sayın sarıcan ilginize tesekkur ederım
dün aksam 5 yasındakı yegenımden balon istedım balon öyle bır baglanmışkı acamadım
nafıle berceremedık .yola da çıkmısız artık bu enzımı yapıcam dedım
havasını sabah aldım bu aksam hemen bolca balon alıp hem yegenıme borcumu ödeyım hem de forum uyelerımıze....
sizlerın yazdıgı şekılde balonu delıp takıcam
sabah kokusu çok hoştu gıdısat ıyı diye düşünüyorum

sındırgılı
31-05-2011, 12:23
Tesbih agaci tohumlarini usenmeyip hasladim, ( felaket bir kokusu var. tipki 3 aylik yikanmamis coraplar gibi ) ellerimle 2,5 kg tesbih agacinin disindaki sarimsi kabugu temizleyip kuruttum. Kuruduktan sonra tohumlarini cikartip, melasli suyun icinde fermenteye aldim.Bende de gaz cikisi pek olmuyor, arada bir melas ilave edip calkaliyorum. Patlamadan sonra enzim siselerinde turnike sistemlerini eksik etmedim.
Yalniz, arada calkalarken kapali sisteme donuyorum. Iste o anki gaz cikisi beni da hala korkutuyor. ( melasi fazla koydugumdan) pet siselerin dibi dis bukey hal aliyor. Cok seri bir sekilde turnike sistemli kapagi yerlestiriyorum. Sen sag , ben selamet....

Bu islemi, 2 ay once yapmama ragmen dahala gaz cikisi var...

nevsune
31-05-2011, 12:25
Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim.
Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........

Sevgili Sındırgılı hem patlattığınız enzimler:p, hem de ameliyatınız için geçmiş olsun. Şimdi iyisinizdir umarım.

Koku sizin de yazdığınız gibi tatlı turşu kokusu. Oysa benim elimdeki enzim çok farklı kokuyor ve rengi oldukça koyu. Bekleyeyim bakalım ne olacak.

Balık enzimi bana biraz ıyyyk gibi geliyordu, bakıyorum da nasıl keyifli yazmışsınız. Fosfor ihtiyaçlarını karşıladı bitkiler iyice desenize. Bitki ve balık enzimlerinin kullanımında bitkilerde bir fark gördünüz mü?

İçilebilir enzim için hangi meyve kullanayım diye düşünüyordum, kivi hiç aklıma gelmemişti. İyi fikir, hele siz referans verince:) Şişe işini halledince hemen deneyeyim.

Ben yazarken siz de tespih ağacı tohumundan sözetmişsiniz. Aman bana lazım onlardan, var mı elinizde daha?

Dogasever
31-05-2011, 13:49
hocalarımızdan ögrendıgımıze göre bende enzım yapmaya başladım
işlemler söyle oldu
1:ıkı kg lık kola sişesini aldım
2: hanımın bırıktırdıgı mutfak artıklarını doldurdum
içinde patates kabugu,domates,salatalık,biber,biraz semız otu ve çok az çilek posaları koydum
3:elımızde olan keçi boynuzu pekmezınden yaklasık bır kapak koydum
4:elımdekı EMA dan ıkı kapak doldurdum
5:İçini suyla doldurdum çok az boşluk bıraktım
6:kapagını sıkıca kapattım bıraz çalkaladım
yaklasık on dakıka sonra az da olsa hava çıkısı oldu
ılk kokladıgımda pekmez kokusu hakımdı
sabah meraktan hemen tekrar baktım
kokusuna bakınca hafıfce mayhoş bır koku aldım
ayrıca yıne hava çıkışları oldu
arada bır kapagını acıp havasını alıcam
merakla takıp edıyorum
baklaım nasıl olucak
bu rada kafama t
inşşallah sorunsuz ol

Sn Safranlı
Bir kapak en fazla 20 ml cıvarındadır. Bence EMA oranı biraz düşük olmuş. 2 litre hacme 100 ml yani bir çay bardağı EMA ve yine bir çay bardağı pekmez koyarsanız daha iyi olur. Üzerine ilave edebilirsiniz. Saygılar.

Safranlı
31-05-2011, 16:31
çok tesekkur ederım sayın dogasever
zaten butun bu merakımız sızlerın önculugu ıle başladı
kendı atıklarımız degerlenmış olucak ve gubre elde edıcez
sizlerın bilgilerınze her zaman ihtıyacımız var
hatalarımızı her zaman uyarmanızı rıca ederız
saygılar

Sarıcan
01-06-2011, 08:30
Sn. Safranlı,

Şeker miktarı toplam hacmim 1/10 oranında olması lazım diye ilk resimli mesajda var. Yani sizin 2 litrelik şişeye 0,2 litre pekmez veya melas koymanız gerekirdi. Sizin pekmez kabının kapağı ne kadar bilmiyorum ama 0,2 litre=200 ml yaklaşık bir su bardağı pekmez yapar. Bence tarifleri tam okuyarak ve uyarak yaparsanız başarı şansınız daha çok olur.

Safranlı
01-06-2011, 08:36
sarıcan hocamıza çok tesekkur ederım
sayın dogaseverınde uyarısıyla bır cay bardagı pekmez ve bır cay bardagı em koyucaktım
sızın uyarınızla bu oranı arttırmam gerekıyor demekkı
bu aksam ılave edebılırım
dün gece tekrar bektıgımda artık kokusu degışmiştı tursumtrak bır koku aldım
ılavelerıde bu aksam yaparım artık sorun kalmaz inşallah
ılave bır uyarınız olursa çok memnun olurum

nevsune
01-06-2011, 13:16
Kivili içilebilir enzimim. Aroma versin diye 1 tane kayısı ilave ettim.
219256

Evdeki şişeler bitene dek oynarım artık:rolleyes:

Kivi kabuklarını atmaya kıyamayıp biraz pekmez ilavesiyle çöp enzimime ilave ettim.

KaraGölge
01-06-2011, 23:00
İlk içilebilir enzim denemem.
Soldaki şişeye 1 tane muz, yarım ananas, 5 tane kayısı, 200 gr harnup pekmezi, ötekine ise 2 adet kivi, 4 adet kayısı, 200 gr harnup pekmezi koydum.

Sizce karışımlarda bir problem olurmu ?

sındırgılı
01-06-2011, 23:14
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal :) )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )

Halil Önen
02-06-2011, 01:06
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal :) )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. ( YA SABRI BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )

99' luğun 33' üne talibim.

Çekmek için değil_ börülcelerde 'canlı ballık' dediğimiz siyah yaprak bitleri var_ ilaç yapıp atmak için...;)

Tesbih enzimi iyi gelir mi ki?

sındırgılı
02-06-2011, 05:40
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi..... :)
Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim.....
1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim.

Sarıcan
02-06-2011, 07:11
Sevgili Sındırgılı,

Senden korkulur, ağaçlara da tırmanmaya başladığına göre ameliyat iyi geçtiği gibi etkisini göstermeye başlamış. Ayağın kayar, başın döner, bu yaştan sonra uğraştırma bizi.

nevsune
02-06-2011, 08:47
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal :) )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )

Ben de sizinkinin tadına bir bakayım diyordum:p Benim kivi enzimi ancak Eylül'e hazır olacak. Bu arada evde harika bir şarap galonu buldum. Şimdi ona ananaslı falan şöyle güzel bir enzim hazırlayayım diyorum. Yani sonbaharda tadılacak malzeme bol olacak gibi görünüyor, bilginiz olsun:)

Yazana kadar 33'e talip çıkmış. Ben de diğer 33'e talibim, siz de kısa sabırla idare ediverin artık:rolleyes:

Tura
02-06-2011, 09:48
219591

219592

219593

İçilebilir çilek enzimi resimleri. Resmi çekmeden tadına bakmıştım. Resimler bulanık çıkmış.
Kokusu EMA gibi.
Ateş gibi bir şey.
Bitkilere vermeye başlasammı ki. Üstadlar ne der. PH ını ölçemedim daha.

Tura
02-06-2011, 09:51
219599

219600

219601

Çöp enzimleri.

Çilek,elma,kivi,yoğurt,esmer şeker,üzüm pekmezi.

Koku ekşimsi. PH ölçülmedi.

Tura
02-06-2011, 09:58
219607

219608

219609

Bunlar çöp enzimi

Muhteviyatı

Çilek,kivi,havuç,portakal,balık,trüf,esmer şeker,üzüm pekmezi,ekşi maya,yogurt

Kokusu portakal gibi kokuyor.Çöp olduğunu bilmesem içesim geldi.
Gaz çıkışı zaman zaman çalkalamama rağmen sona erdi.
PH ölçülmedi
45 günlük.

219610

219611

Bunlar içilebilir Kivi.
Tadı çok güzel.
Kokusu çok EMA gibi.
Gaz çıkışı yok
45 günlük.
PH ölçülmedi

Safranlı
02-06-2011, 10:09
sayın sarıcan ve dogaseverın uyarılarıyla ıkı lıtrelık kola sısesınde basladıgım enzıme bır bardak pekmez ve bır bardakta ema ekledım biraz çalkaladım nerdeyse kazaya sebebıyet verıcek hale geldı
pekmezı ve em yı ekleyınce tabı şise doldu almadı
hemen mini bir enzımcık sisesı (500ml)daha kazanmış olduk
baktım mutfakta yıne nevale bırıkmış hemen göz diktim ve doldurdum
hanımın tezgahını da temızlemış olduk
bu enzım şimdilik hanımlardan destek görüyor
ılerıde bakalım ne olucak
şişelerin yavas yavas çogalıyorlar
hava çıkışlarıda oldukça güçlü oluyor
kokusu da tuhaf yavas yavas salamura gıbı sankı
artık her sabah ve her aksam havasını almak için düzenli ictima yapıyorum
sonucu merakla beklıyorum

sındırgılı
02-06-2011, 10:14
Zaten, icilebilir enzimleri likor kadehinin yarisi kadar dodurup oyle icin.... Alkol derecesindenmi ya da cok kuvvetli midir bilinmez, bayagi sertler.(Tecrube ile sabittir.)
Kapali sisteme donup, bol bol calkalayin. Sonra tekrar, turnikeye donersiniz. 45 gun bana gore erken, bir 45 gun daha bekleyin derim. Tabii, ustalar ne der bilemem.
Vallahi Sarican, senden korkulur...... Bu halimizde bile bizi agaca cikartiyorsun ya pes dogrusu ..
Ensar`a seni sikayet edecegim....Sevgiyle kalin....

Sarıcan
02-06-2011, 11:36
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi..... :)
Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim.....
1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim.

Kusura bakma biraz iftira gibi bir şey olmuş, ağaca tırmanan Ensar' mış. Ama onun da senden aşağı kalır tarafı yok. Sen yinede kendine dikkat et. Bomba enzimci olarak bize lazımsın. Safranlı hala akıllanmamış, elle hava almaya çalışıyor. İstersen sen bir ağabey olarak ikaz et. Mutfağın ortasında enzim şişesi patlarsa ne olur diye.

Safranlı
02-06-2011, 13:39
aman Allah korusun bir felakette bizi kimse kurtaramaz
;)hele mutfaktayken dahada tehlıkeli malum oklavayı bulmak kolay olur.:D
birde alt kattan annem çıkar gelırkı o dahada kötü
'sen bunlarla uyraşmaya utanmıyormusun kocaman adam bu nedır böyle 'diye başlar kıyametı koparmaya bu risk oldukca fazla gercekten
enzım ve doga adına olsa da bu rıske gırılmez
en iyisi ben düzenlı hava alma ictımasından düzensiz balon kontrolıne terfı edeyım
enzım askımız her gun uyarılarla şekıllenıyor
eger başarılı olabılırsem bu işi çok sevıcem
emnıyet tedbırlerıde tamam oldumu hanımda sevecektır
malum çöp derdı de bitecek ..... ve süper ektra organık üretıme terfı edıcez
hocalarımıza şükranlarımı sunarım.

sındırgılı
02-06-2011, 14:32
Secimlerden once, sakin patlatma........

Yoksa, Flash heberlere cikarsin :)

Safranlı
02-06-2011, 14:51
Aman aman eksık olsun
artık ilk işim güvenlık onlemlerını arttırmak
mazalllah kolu komsuya durumu izahta edemeyız
en ıyısı bugun iş çıkısı bolca balon almak
hemde yegenlerı sevındırırız
böylece çocuklara da enzım askını anlatırız
bu enzım bızı nerelere götürecek bende merak edıyorum
hadı hayırlısı.....

shaman_tr
02-06-2011, 21:40
Bu gün enzime 100gr kadar daha pekmez ekledim. Dakikada 3 - 4 kabarcık çıkartıyor. Bu normal mi? yoksa bir miktar daha pekmez katayım mı?

Sarıcan
02-06-2011, 21:48
Normaldir. Bırakın biraz fermentasyon devam etsin. Eğer gaz çıkışı azalırsa daha sonrada ilave edebilirsiniz. Kattığınız malzemeleri tekrar bir reçete yaparsanız daha iyi olur. Kap hacmi? Organik atık miktarı? Şeker veya pekmez miktarı? vb.

denizakvaryumu
03-06-2011, 07:39
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

Örneğin kivi ve ananası kabuklarını soyup meyvelerini koyuyoruz yani kabuklardaki olası bakterileri elemine ediyoruz...Sonrasında kahverengi şeker veya pekmez ekliyoruz (yine bakterilerle bir ilgimiz olmuyor) ve su...

Havadan geliyor desek havayla da teması kesiyoruz?

shaman_tr
03-06-2011, 08:04
Tekrar merhabalar,
Nihayet enzim için bende bir giriş yapabildim. Şu anda evde çöpe gidecek olan bir miktar taze fasulye, 4 - 5 yumurta kabuğu, 6 - 7 patates kabuğu, 3 - 4 salatalık kabuğu, 2 - 3 domates kabuğu, çilek sapları, bir muz kabuğu, bir elma kabuğu, bir havuç ve kelek karpuzdan oluşacak olan enzim hazır gibi (burada karpuzun iç kısmı konusunda tereddütte kaldım ancak yinede katacağım). evde üzüm ve dut pekmezi çok az kaldığı için ben yazılanlardan farklı olarak keçiboynuzu pekmezi kullanacağım, umarım bir problem olmaz. Ayrıca pekmez dığında bir miktar yoğurt suyu ve bir miktar da peynir altı suyu ilave edeceğim. Elimde maya olmadığı için de bir miktar ekmek eklemeyi düşünüyorum. Umarım bir hatam yoktur...

Sn. Sarıcan,
Yukarıdaki malzemeleri kullandım. Karpuz 6kg'lik bir karpuzdu ve yarısını kelek çıkınca atmıştık. Geri kalan yarısını 3kg olarak kabul ediyorum. Bu 3kg lik kısmı iki ye böldüm ve bir parçasını karpuzun meyve kısmını dahil ederek, diğer yarısının da sadece kabuğunu koydum. Terazim olmadığı için tahminen 2kg olduğunu tahmin ediyorum. Koyduğum diğer malzemeler de zaten meyve-sebze kabuğu olduğu için tahminen 1kg kadar gelir. Kullandığım Bidon 10LT'lik su şişesi (Erikli) Su miktarı 4kg ve üzeri olduğunu tahmin ediyorum. Tüm malzemelerin 1 parmak üzerine gelecek şekilde doldurdum. Kullandığım su yine 5LT'lik satın alınmış su idi ve üzerinden 1 veya 2 bardak alınmıştı. Pekmez olarak 800gr keçiboynuzu pekmezi, 50gr üzüm ve 50gr da dut pekmezi ilave ettim. 668. mesajda fotoğrafı vardı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=218131&d=1306699413


Özetle;
10 Litrelik bidon
3kg - Meyve sebze kabuğu ve içi
900gr pekmez
4 - 4,5 litre dinlenmiş su

İlginizden dolayı teşekkürler,

Selahattin Yılmaz
03-06-2011, 08:38
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

...

Bakteriler hiç gitmediler ki, ortamda bakteri var evet ama hepsi zamanla ölüyorlar veya asidik etki nedeniyle belirli sayıda kalıp çalışamaz hale geliyorlar zira esas fonksiyon ya da esas işlev ve tüm o oksijensiz ortamın sağlanması ortamda bitki nedeniyle var olan mayaların çalışmasına yönelik, yani esas işlevi yapan bakteriler değil mayalar. Buna en iyi örnek turşu. Ancak enzimde enzim söz konusu olduğundan mayaların ortamı enzimatik hale getirmesi oksijensiz ortamda belirli zaman diliminde ve belirli koşullarda gerçekleşiyor. Bakteri her zaman ve heryerde var sadece o bakterinin çalışma ortamı doğduğunda çoğalıyor ve belirli kop sayısına ulaştığında etkili oluyor artık zararlıysa ona göre yararlıysa ona göre. Mayaların etki mekanizması ise bambaşka olduğundan zamanla fermantasyonda bakterileri sonlandırıp enzimi oluşturan mayaların çalışmasını teşvik ediyoruz enzimde, o kadar. Diye düşünüyorum.

Sarıcan
03-06-2011, 10:00
10 Litrelik bidon
3kg - Meyve sebze kabuğu ve içi
900gr pekmez
4 - 4,5 litre dinlenmiş su

Sn. shaman tr,

Birinci sayfadaki resimde tarif edilen oranlara göre sizin 900 gr pekmezinizi 1 birim kabul edersek 900x3=2700 gr organik atık (Takriben tutuyor diyelim.) 900x10=9000 gr (9 litre) su ilaveniz gerekirdi. Siz sonradan 100 gr daha pekmez ilave ettim dediniz, umarım bu 900 gr pekmezin içine dahildir.

Su miktarı olması gerekenden az olduğu için oldukça konsantre bir enzim yapmışsınız. Enzim tamamlandıktan sonra sulandırıp kullanırken çok dikkatli olun. Enzimi fazla konsantre kullanmak faydadan çok zarar verebilir, nihai olarak kullanmadan mutlaka sadece bir bitkide deneyerek sulandırma miktarını ayarlayınız.

shaman_tr
03-06-2011, 11:57
Sn. Sarıcan,
Sonradan eklediğim 100gr pekmez 900grama dahil. Bu ilk denemem olduğu için sanırım malzemeyi tam ayarlayamadım. Konuyu baştan sona okumama rağmen 1x3x10 kuralını unuttum. Yaptıktan sonrada muhtemelen geriye dönüşü olmayacak bir hale geldi. Dediğiniz gibi kullanırken ölçüden (1:100) fazla sulandırarak (1:400 gidi) kullanacağım. Ancak hala tam olarak sulandırdığım enzimden ne kadar bitkilere vereceğim konusunda net bir fikrim yok. Genel olarak 1:100 sulandırıp 15 günde bir yarım bardak gibi ir sonuca ulaştım okuduğum konulardan. Bu doğru mudur? Ben enzimi terasımda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimde kullanmayı düşünüyorum. Tabi domatesin yanında çilek, biber ve salatalık gibi az miktarda daha bitkim var.

Sarıcan
03-06-2011, 12:09
Enzimi normal oranda sulandırdıktan sonra bitkilerinizi hangi peryotla suluyorsanız aynı peryotla sulayabilirsiniz. Bunun için bir kısıtlama yok. Yalnız hazırladığınız sulandırılmış enzimli suyu bir sonraki güne bekletmeyiniz. Enzimli suyu hazırlarken tüketebileceğiniz hacimde hazırlayıp bir seferde kullanınız.

shaman_tr
03-06-2011, 12:20
Teşekkürler Sn. Sarıcan,
Bir sonraki güne kalmasındaki sakınca nedir acaba?
Sizin gönderdiğiniz linklerde ve resimlerde Enzim dolu şişelerin raflarda bekletildiğini görmüştüm. Bu enzim tamamlanınca ne kadar süre ile saklayabiliriz? Bu konuda net bir bilgi var mı?

Sarıcan
03-06-2011, 13:36
Evde yaptığınız turşuyu veya reçeli ne kadar süre kullanıyorsanız o kadar kullanırsınız. Yeterki kullandıktan sonra hava almaz şekilde muhafaza edin. Zaman geçtikçe enziminizin koku ve rengiyle bozulup bozulmadığını farkedecek tecrübeniz zaten olacaktır.

shaman_tr
03-06-2011, 16:30
Tekrar teşekkürler Sn. Sarıcan. Uyarılarınızı dikkate alacağım...

Safranlı
04-06-2011, 08:58
Enzımlrımı kontrole devam edıyorum
kokosu her gecen gun belırgınlesıyor
benım anladıgım ıyıve tursumtrak hale geldı
forumdaşlarımızın dedıgı bıgı iç benı diyor resmen
hava çıkışlarımız halen devam edıyor
üst katmanda beyaz köpükler arttı gıbı
bırde kontrol ederken tekrar gördugun bır denemende var
belkı deneyen vardır
ıkıncı enzımımız dogdugu zaman buz dolabına bakarken kuru üzümü gözüme kestırdım
kuru uzumde mutlaka faydalı bır seyler oldugu kesın dıye duşundum
bakalım daha enzımlere neler eklenecek
yanlız çok azda olsa bıber vardı bıraz kokusunu verdı gıbı
bır dahakı sefere bıber eklemeyı düşünmüyorum
yakında karadenızden gelen armut çesıtlerımız olucak
bu armutlar çok talı ve sulu
bırden oluyor ve dökülüyor
bu armutları bu sene enzım ham maddesı olarak kullanıcam
bence çok uygun olur dıye dusundum
bahcedeki dal budak kompos için mutfaktakı artıklarda enzım için bır hazıne halıne geldı
bakalım sonumuz hayırlısı

Safranlı
06-06-2011, 07:58
hayırlısıyla enzımı becerıcez galıba
dun kotrol ederken çok belırgın vazıyette eksi yogurt ve keskın bır tursu gubuı koku aldım
kendı kendıme dogru yoldayız galıba dedım
hava çıkısıda bıraz daha hızlı geldı bana
baktım hanımda kontrol etmış
bu işte onunda destegı var
hava çıkısı durunca kullanıcam

Safranlı
09-06-2011, 08:35
enzım aşkımız devam edıyor
rutın olarak kontrol edıyorum
gaz çıkışları çok fazla başlayalı bır haftayı çoktan gectı
hele içine kuru üzüm koydugum mını enzımcık'im çok hava yapıyor
bu kuru uuzm enzım için çok guzel oluyor dıye düşünmeye başladım
kokularaı keskın bır sırke ve turşu gıbı oldu
sorum su :
acaba bu hava çıkışları ne zaman bıter
ve en son bıtımde kokusunda bır degısıklık oluyormu
posalar ılk basta dıpteyken şimdi hepsı üste duruyor
bu bıtme halımııdr

shaman_tr
09-06-2011, 10:38
Sn. Safranlı,
Benim hazırladığım enzimde çok yoğun bir gaz çıkışı olmuyor, acaba neden? **** sizin çok fazla dediğiniz gaz çıkışı dakika veya saniye olarak tabir etsek ne kadar? benim hazırladığım enzimde dakikada 4 - 5 kabarcık çıkıyor. Her gün bir defa çalkalıyorum bidonu. Çalkalama esnasında epey bir gaz çıkıyor fakat sonra tekrar yavaşlıyor.

serkanhoca
09-06-2011, 12:38
Bahçede iki sıra halinde dikilmiş olan, saçalık diye tabir ettiğimiz domateslerin bir kısmına hazırladığım enzim ile sulama yaparken diğerlerini normal sulama yapıyorum.
İleride ikisi arasında fark oluşacak mı merakla bekliyorum.

Safranlı
09-06-2011, 13:06
Benim enzımlerde serum yöntemı yok
ben kola sıselerıne doldurdum ve kapaklarını kapattım
düzenlı havasını alıyorum
sabah aksam hava alıyorum
bırde yatmadan öncede bakıyorum
kapagı acınca şiddetlı hava çıkıyor ve köpürüyor
yaklasık 20 sanıye yogun hava çıkısı oluyor
ama sişeler öyle sert oluyorkı
korkuyorum kazaya kurban gıtmekten
bırde hava laınca beyaz köpükler kabarıyor
posalar yukarıda duruyor
yarıdan asagısı su .üstü posa olarak duruyor
çalkalayınca benımkıde hava çıkısı artıyor
sonradan yavaslıyor
tahmının bır hafta daha beklemek gerekıcek

sındırgılı
09-06-2011, 13:37
Sevgili Safranli, sen yine de benim gibi gazaya kurban gitme :)
Serum yontemini kur ki icin rahat etsin.......
(527. mesajim kulaginiza kupe olsun )
Aslinda, enzimlerini patlatan patlatana da ;

Safranlı
09-06-2011, 13:45
Eyvah yapmayın
yandık desenıze
balon yontemıde kurtarmazmı benı

Sarıcan
09-06-2011, 13:53
Şimdiye kadar patlatmaman mucize. Ama şunu bilki geleceğinle oynuyorsun. Evden kırmızı kart görebilirsin. Yukardaki mesajdan anlaşılacağı üzere tecrübe ile sabittir. Gel abi sözü dinle, yakma kendini.

Safranlı
09-06-2011, 16:18
Yok yok ben buyuk sözü dinlerim
korktum valllahı mahvoluruz
hemen mudahale edeyım
yoksa bahcedekı erık agacının dıbıne koysam acaba
durum ciddi hemen sizi dinleyıp mudahale edicem

Safranlı
10-06-2011, 15:05
Uuzn süredır abonesı oldugum forumlardan en son enzım merakımız eskılerı geçtı
yenı yazılar varmı dıye durmadan bakıyorum
bıraz işler yavaslayınca enzım sayfasını yenıden hatmettım her sayfayı yenıden okudum
bılgıler tazelendı ve şekıllendı
benım enzımlerım devam edıyor
aksam hanımla muhabbetını yapıyoruz
ben gunde bırkaç sefer havasını alıyorum
deyınce rahatladım
meger bomba etkısınden hanım sayesınde korunuyormusuz
neyse artık sorun kalmadı
balon yöntemı çok kolay oluyor
acemı hocamızın yazılarındanda anladıgım kadarıyla
enzım 25 -30 derecede hızlanıyor
bende sunu düşündüm
balonlarla tedbır alınmış enzımlerımı seranın içine koysak
guzel olmazmı
hemde cabuk olur ve serada gübrelenmış olur
ben em de katmıştım
belkıde 15 gunde hazır olur diye düşünüyorum
forumdaşalrımız ne düşünür acaba

Sarıcan
10-06-2011, 16:18
Bu arada bitkilerin ihtiyacı olan karbondioksit' i sera içinde yapay olarak üretmiş olursun ve farkına varmadan karbondioksit jeneratörü imal etmiş olursun. Seradakiler senin için dua eder. Abi bir kaç tane enzim şişesi daha yok mu diye yalvarma seslerini duyarsan şaşırma.

Şaka bir tarafa sera içerisine istediğin kadar enzim şişesini koy. Kesin faydasını görürsün. Yani hem etinden (kompost), hem sütünden (enzim) hem de gazından faydalanmış olursun. Maksimum faydayı sağlamış olursun. Kolay gelsin.

nevsune
11-06-2011, 11:25
Benim çöp enzim 25. gününde balonunu söndürdü:rolleyes: Zaten 2-3 gündür gaz azalmaya başlamıştı, günde birkaç kez sallamayla zorluyor gibiydim. Bana biraz erken göründü. Bir de turşu kokusu biraz hafifler umuduyla bu sabah biraz pekmez ilave ettim.

Geçen gün, suyun içinde bir hafta kadar beklemiş enzim evi bir kokuttu. Bir de saksılara güneş gelince aman felaket. Balkon kapılarını, pencereleri kapatmak zorunda kaldım, kaç gün burnuma geldi o koku. Şimdi bir de turşu turşu kokmayalım diye düşündüm.

İyi mi yapmışım, ustalarım:) Fermantasyonu biraz daha sürdürtürsem turşu kokusu hafifler mi dersiniz?

Safranlı
11-06-2011, 12:46
Sarıcan hocamıza tesekkur ederız
enzımler böylece bıraz daha kolay olucak
dedıgınız gıbı etınden ve sütünden yararlanmış olucaz
aslında bu enzım askı arttıkca evde yerde bulamıcaz
henuz hanım ses çıkarmıyor
ama 15 -20 şise olunca göze batacagı kesın
bende böylece lojıstık destekcım olan iç işleri bakanımızı karsıma almamış olurum
nevsune arkadasımıznda sordugu gıbı bu enzım bıttıgınde koku degısecekmı acaba
gercı benımkıler kızgın bır sekılde gaz çıkışına devam edıyorlar
henuz enerjılerı yerınde
bırde şunu sormak istıyorum
mıkrobıyolojı sayfasını hatmederken acemı ustamızın lıstesınde bazı üürnlerın npk degerlerı yazılı
bunlara bakınca bazılarının degerı çook fazla
örnegın patates kabugu ciddi potasyum içeriyor
bu listeyı göze alarak npk sıda çok verımlı enzım yapsak daha ıyı olmazmı acaba

Safranlı
13-06-2011, 10:01
ARTIK GERCEK BIR OKUL OLAN SITEMIZDEN ÖGRENDIKLERIMIZLE NELER NELER YAŞIYORUZ BİR BİLSENIZ
ILKOKUL BIRDEKI YEGENIMLE DENEY TADINDA ENZIMLER YAPIYORUZ
YAKISIKLI YEGENIM AMCA BIZIM DENEYLERIMIZ NE ZAMAN OLUCAK
BERABER BAKALIM DEYIP SOHBET EDIYORUZ
MÜTHİŞ MERAK UYANDIRDI
BIRDE BALKONDAN BALKONA ENZIM MUHABBETI YAPIYORUZKI BU DAHA GÜZEL
KOMSUM OLAN LİSE MEZUNU GÜZEL KIZIMIZ ELİF İLE SONUÇLARI KONUSUYORUZ
ODA ANNESINE SESLENIYOR 'anne bak bu sıvı gübre sonuçlanırsa çiçeklerımız uçacak'diyor
ayy valla ben senden çok merak edıyorum abıı diyor
ne zaman tam hazır olucak dıyor
ayrıcada bana balonlar benden dıye destek saglıyor
enzımlerımız öyle hal aldıkı mahalle muhabetımız arttı
komsularımında iyice işin içine girmesı için balon takılı enzımımı balkonun en görünüz yerıne koydum
hep beraber bitmesını beklıyoruz
benzer neler daha var bir bilsenız
nerdeyse annemı bıle ıkna etmeyı basarıcam....

Sarıcan
13-06-2011, 11:05
Benim çöp enzim 25. gününde balonunu söndürdü:rolleyes: Zaten 2-3 gündür gaz azalmaya başlamıştı, günde birkaç kez sallamayla zorluyor gibiydim. Bana biraz erken göründü. Bir de turşu kokusu biraz hafifler umuduyla bu sabah biraz pekmez ilave ettim.

Geçen gün, suyun içinde bir hafta kadar beklemiş enzim evi bir kokuttu. Bir de saksılara güneş gelince aman felaket. Balkon kapılarını, pencereleri kapatmak zorunda kaldım, kaç gün burnuma geldi o koku. Şimdi bir de turşu turşu kokmayalım diye düşündüm.

İyi mi yapmışım, ustalarım:) Fermantasyonu biraz daha sürdürtürsem turşu kokusu hafifler mi dersiniz?

Bu işte bir yanlışlık var ama tam çözemedim. Öyle burun düşürecek bir koku oluşmaması lazım. Enzimin kokusu turşudan ziyade alkole benzer ve tiksindirici ağır bir koku değildir. Saksılara uygulanırkende en az 1/100 sulandırıldığı için koku hissedilmez hale gelir. koku rahatsız edecek hale geliyorsa fermentasyon işlemi düzgün gitmiyor demektir.

Sistem hava almış ve fermentasyon yerine çürüme olmuş demektir ya da saksıya ilave ettiğiniz enzimi şişeden alırken bir miktarda katı tortu aldıysanız bu tortu içindeki organik malzemeler saksının içinde toprak üzerinde çürümeye devam ettiği için saksı kokmaya başlar.

Bu yüzden enzim tam oluştuktan sonra iyice süzülerek başka bir şişeye alınmalı, kalan tortu başka bir saksıda toprakla karıştırılarak streç ile kaplanıp kompostlaşması sağlanmalıdır. Eğer streçle kaplayıp toprağın hava ile temesı kesilmezse orada da istenmeyen çürüme kokuları oluşabilir. Ben bu kompost işlemini kapalı balkonda yapmama rağmen onda bile rahatsız edecek bir koku duymadım.

Sarıcan
13-06-2011, 11:09
Sn. safranlı,

Seranızın resminden hiç ekleme yapmıyorsunuz. Seranızda hangi tür bitkiler var. Enzimi nerede kullanacaksınız. Enzimi kullanırken kıyaslayabilmek için mutlaka aynı bitkiden iki ayrı grup yapıp bir grubu enzimli su ile sularken diğer grubu normal sulama ile devam etmelisiniz. Resime eklerseniz sizi takip etmek daha zevkli olur.

Safranlı
13-06-2011, 12:01
çok haklısınız resımlerle ifade etmek gerek
makınamız bu ara birseyler oldu kapandı
gercı hiç resım eklemedım
çok yakın da eklemek istıyorum
enzımlerım henuz olgunlaşmadı gaz çıkıs devam edıyor
hazır olunca ıkı gurup ayırarak denıcem

yasarugur
13-06-2011, 12:23
Enzim yapmayı öğrettiğim arkadaşım çöp enzimi(muz kabuğu vs) yapıp bodrumdaki yazlığına götürmüştü,bugünkü görüşmemizde "enzimleri çiçeklerimize uyguluyoruz bir görsen nasıl şahlandılar,renkleri bile kıpkırmızı oldu ,süzdüğümüz posayı da komşumuza verdik onun ölmek üzere olan iki adet gül fidanı vardı ,onlar da dirildiler"dedi.Komşusu da arkadaşıma" bu neymiş ki böyle" diye soruyormuş.Bizim cephede işler yolunda...

Sarıcan
13-06-2011, 13:30
Sevgili yasarugur,

Bu işin tadını sen çıkarıyorsun zaten. Forumda enzimi en verimli kullanan arkadaşlardan birisin. Yediğim greyfutların tadı hala damağımda. Çevrendeki insanlar belkide bu yüzden kolay ikna oluyorlar. Yaptığınız uygulamalardan resimli örneklerde olsa ne iyi olurdu. Kolay gelsin, başarılar...

yasarugur
13-06-2011, 14:54
Haklısınız Sarıcan hocam,bundan sonra tenbihliyeyim arkadaşlara uygulamalarını fotoğraflasınlar,böylece belgelenmiş olur.Gerçi bir öğretmen arkadaşıma ölmekte olan saksı çiçeği için enzim verdim o da çiçeğin yeniden yapraklandığını ve fotoğrafladığını söylemişti, görüntüleri silmediyse ondan alayım.

Safranlı
14-06-2011, 10:01
yavaş yavas arttırdıgım enzımlerın ılkınde işler yavaşlamız gıbı
yaklasık 15 gun oldu
tam tarıhını not almadım
çalkalayınca gaz az da olsa çıkıyor ama genelde avaşlamış durumda
daha sonra yaptıklarım canavar gıbı
en son yaptıgım 1,5 litrelık pet sıseye 150 gr pekmez
150 gr EM VE yeterınce artıklar koyum
içinde neler neler var bır bılsenız
fındık kabugu
bezelyenın kendısı ve kabugu
tazesınde yabanı yulaf tohumu
patatas domates salatalık kabukları
ve benım cok sevdıgım kuru uzum
vb ufak seylerde vardı
cumartesı aksamı son enzımımı yapmıştım
aslında em ve pekmez bıraz abartı gıbı oldu
ama olsun
aksam bakınca öyle bır hava çıkısı oldıkı kapagı çok az gecsetmeme ragmen nerdeyse tasıyordu
yaklasık 10 dkıka kabardı
hava çıkısı bıtınce emnıyet balonunu taktım hemen
durumlar ıyı gıbı
ılk yaptıklarım sonucu ne zaman olur acaba

HuYSuz
14-06-2011, 10:48
Dün başlamıştım okumaya ve başından sonuna kadar okuyup öyle yazayım desemde; o kadar çok şey yazılmışki artık okumaktan gözlerimin yorulması nedeniyle ara vermek durumunda kalmıştım. Bugün yeniden aktif olan konuyu son sayfa ile açınca sanıyorum arada çok fazla şey olmamış gibi geldi. Daha sonra geçmiş sayfalara yinede bakarım tabi ki.

Daha önce birisi söylemiş olabilir. Dediğim gibi arada okumadığım sayfalar var. Nargile sistemi / hava kilidi içeride oluşan gazı dışarı atmak ve içeri hava almaması nedeniyle iyi düşünülmüş. Aynı şeyi akvaryum için hazırladığımız mayalı sistemle.. pet şişelerden akvaryuma karbondioksit verirken damla sayacı olarak kullanıyoruz diyebilirim. Tabi biz bunun için ayrıyetten Çek valf (chech valve) kullanıyoruz (suyun geri dönmemesi için) Eğer gazı gözlemlemek istemezseniz tek başına akvaryumcularda bulunan çek valfi kapağa takarak kullanabilirsiniz. 1,5-2 lira gibi cüzi bir fiyatı var.

Örnek resim http://www.petsrus.com.tr/images/products/09/59/14/95914_buyuk_zoom.jpg

Yok eğer ben çıkan gazıda görmek isterim diyenler üst kısmına enjektörde takabilir tabi. 1,5-2cm civarı Pnömatik hortumu ile birleştirip kullanılırsa, pnömatik hortumlarının akvaryum hortumuna göre sert bir yapısı olması nedeniyle dik olarak duracaktır. Daha anlaşılır olması için hemen bir tane hazırlayıp fotoğrafladım. Kullanım amacı olarak fark yok. Sadece çek valf kulanırsanız, 2. bir şişe ya da uzun hava hortumu ile uğraşmayacağınız için taşıma vb gibi durumlar daha kolay olur diye paylaşmak istedim. Daha kaliteli valf için pnömatik valfler tercih edilebilir. Kalitelisi metal olanları 15 tl civarında sanıyorum. Plastikleri ise 5 liraydı galiba. Tabi onun için ayrı bir bağlantı elemanı alınması gerekiyor ki oda 1,5-2 lira civarında. Aslında daha kaliteli olduğu için onu yapıp koymak isterdim ama nereye koyduğumu bulamıyorum.

Sarıcan
14-06-2011, 11:06
Sn. Huysuz,

Güzel ve pratik bir malzeme imiş. En kısa zamanda bir akvaryumcuya uğrayıp incelemek için alayım bir adet. Balon kullanılmayacak kadar büyük kapaklı kaplar için nargile sisteminden daha kullanışlı olabilir. Başlığı biraz daha okumaya devam etseydiniz pet şişelerde pratik çözüm olarak balon (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=771147&postcount=571) kullandığımızı görecektiniz ama daha büyük kaplarda enzim veya şarap gibi fermente ürün yapılırken hava kilidi olarak pratik bir çözüm olabilir. Paylaşım ve katılımınız için teşekkürler.

nevsune
14-06-2011, 17:23
Bu işte bir yanlışlık var ama tam çözemedim. Öyle burun düşürecek bir koku oluşmaması lazım. Enzimin kokusu turşudan ziyade alkole benzer ve tiksindirici ağır bir koku değildir. Saksılara uygulanırkende en az 1/100 sulandırıldığı için koku hissedilmez hale gelir. koku rahatsız edecek hale geliyorsa fermentasyon işlemi düzgün gitmiyor demektir.

Sistem hava almış ve fermentasyon yerine çürüme olmuş demektir ya da saksıya ilave ettiğiniz enzimi şişeden alırken bir miktarda katı tortu aldıysanız bu tortu içindeki organik malzemeler saksının içinde toprak üzerinde çürümeye devam ettiği için saksı kokmaya başlar.

Bu yüzden enzim tam oluştuktan sonra iyice süzülerek başka bir şişeye alınmalı, kalan tortu başka bir saksıda toprakla karıştırılarak streç ile kaplanıp kompostlaşması sağlanmalıdır. Eğer streçle kaplayıp toprağın hava ile temesı kesilmezse orada da istenmeyen çürüme kokuları oluşabilir. Ben bu kompost işlemini kapalı balkonda yapmama rağmen onda bile rahatsız edecek bir koku duymadım.

Sevgili Sarıcan, ben eksik anlatım yaptığım için yanlış anlaşılmaya neden olmuşum, kusura bakmayın. Kokan enzim, İstanbul'dan gelen enzimdi. Sulandırdıktan sonra 1 hafta kadar bekletmiştim bu arada ağzı sanırım bir süre açık kalmıştı. Kokunun bozulması o yüzden olmuş olabilir. Kendi enzimimi henüz açmadım. Gerçi gaz çıkışı tamamen durdu. Hava biraz serinledi belki ondandır diye düşünüyorum. Bu yüzden birkaç gün daha bekleyeyim diyorum. Açtığım zaman yazdıklarınızın tamamını uygulayacağım:)

Bu arada işin tuhaf tarafı, içilebilir enzimimden de gaz çıkışı aniden durdu. Daha 2 hafta bile olmadı. Bir gariplik var ama anlayamadım.

Safranlı
16-06-2011, 07:55
hergun kotrol ettıgım üç adet enzımlerımden ılki ıyıce yavaşladı
emeklılıgı yakın gıbı
artık hava çıkııs çok azaldı
çalkalayınca az bır hava çıkısı oluyor
ıkıncısı zehır gıbıydı
ama oda artık duruldu
çalkayayınca bıraz daha hava çıkıyor
bu ıkı adetten balonları çıkardım tekrar kapak koydum
çok az zararı olmucak sekılde ve tehlıke olamıyacak kadar hava çıkısı oluyor
11 hazıran cumartesı aksamı yaptıgım üçüncusu ise tam mesaıye devam edıyor
onda balon takılı ve hava kabarcıklarını görüyorum
pazar gunu ılk enzımı kulanmayı dusunuyorum

Sarıcan
16-06-2011, 08:54
Sn. nevsune,

Enzim ilave ettiğiniz suyu hemen kullanmanız gerekir. Bir hafta beklettiğiniz için oksijene açık ortamda bozulmuş olması kaçınılmaz.

nevsune
16-06-2011, 12:27
Çok haklısınız. Ben de deneyerek öğrenmiş oldum. Bir daha mı bekletmek, asla:)

Bitkilerim bu bahar gerçekten coşmuş durumdalar. İstanbul'dan gelen enzimin bu konudaki katkılarının oldukça büyük olduğunu düşünüyorum. Neredeyse hepsinin bu kadar coşması rastlantı olabilir mi, sanmam. Çok yakında kendi enzimimi kullanmaya başlayacağım. Umarım ondan da bu sonucu alabilirim. Zaten gözlemlerimi de yazacağım.

Enzim yapmayı şiddetle öneriyorum. Yapımı son derece kolay, zaman almıyor, sizi yormuyor ve elinizin altındaki malzemeler kullanılıyor. En pahalı şey pekmez, ki o da herhalde hepimizin evinde bulunur. Benim tüm masrafım evde bulunmayan balonlara verdiğim 1 lira oldu;)

Sevgili Sarıcan bu başlık sizinle bütünleştiği için başta siz olmak üzere; bilgi ve deneyimini paylaşmış, hiç bıkmadan acemice sorulmuş aynı sorulara sabırla yanıt vermiş forum arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkür ediyorum. İyi ki sizler varsınız:)

Safranlı
16-06-2011, 12:32
Enzımı kullanmak için bend esabırsızlanıyorum
pazar gunune kadar ılk enzımım yaklasık 15 gunu geçmış olucak
hava çıkısı duruldugu için pazar gunu merasımle uygumayı düşünüyorum

Safranlı
16-06-2011, 13:21
:pDESR ÇALIŞMAYA DEVAM EDIYORUZ
ACEMI USTAMIZIN MIKROBIYOLOJI SAYFASINI DAHA RAHAT OKUMAK İÇİN SAYFALRA DÖKTÜM OLDUKCA GENİŞ KİTAPCIK OLDU
ŞİMDİ SIFIR KILOMETREDEN TEKRAR HATMEDINCE BU VERILERI ENZIM SAYFASINA TRANFER ETMEYI DÜŞÜNDÜM
MALUM ENZIM ÇOK KOLAY VE PRATIK
BEN HENUZ PAZAR GUNU KULLANICAM AMA SONUÇTAN ŞÜPHEMİZ YOK...
ENZIM YAPARKEN MASRAFTA YOK ARTIKLAR YETERLI ELDEKI KOLA SISESI DOLU..
SADECE PEKMEZ VE BALON MASRAFIMIZ VAR
BEN BU AŞKA KAPILDIGIMA GÖRE NEDEN BULUTLARDA UÇMAYAYIM Kİ..
ACEMI HOCAMIZA GÖRE
BALIK ARTIGI(BU ÇOK UCUZ AMA KOKUSUNA TALIP DEGILIM)
TÜY KIL (SIRA ARKADASIM BERBER KENDI SAÇLARIM YETEBILIR)
CEVİZ KABUGU (ŞART DEGIL FINDIKTA DUNYADA TEKIZ)
YENGEÇ (BAHÇEDE COK AMA BANA GÖRE DEGIL
NIŞASTA (MUTFAKTA MUTLAKA VARDIR)
VE YUMURTA KABUGU SÖYLEMEYE GERKE YOK
BUNLAR OLDUMU AZOT KONUSUNU ÇÖZMÜŞ OLUYORUM
SALATALIK KABUGU (GANIME)
PORTAKAL KABUGU (DOLU)
LİMAN KABUGU (EVIN KLASIGI)
KAVUN KABUGU (MEVSIM YAKLASTI BOLCA MEVCUT)
ODUN KÜLÜ (BİZDE HENUZ SOBA YOK OLMADI)
PAMUK TOHUMU (VALALHI BEN PAMUGU HAYATIMDA GÖRMEDIM)
VE DAHA NICE HAZILER ELIMIZIN ALTINDA
EL NETICE
ULTRA
EKTRA
SÜPER
XXXXXLLLLL
ENZIM HAZINESI
HADI KOLAY GELSIN

soilless
17-06-2011, 22:01
Sn Safranlı

evet xxl ultra enzim, sıvı gübre yapma şansımız var ve de ben de yaptım.

Evet Mikrobiyoloji ve Toprak başlığı altında ki her türlü bitkisel ve haysansal artığın (ki bunlar toprağın olmazsa olmazı) NPK değerleri var.

Her yerde bitkilerin büyüme, gelişme, çiçeklenme, meyve dönemleri özetle şöyle tarif ediliyor;

NPK=dal-döl-bal Yani büyürken azot, meyve tutumunda fosfor, meyve gelişimi ve aromasında (yani tadında lezzetinde) potasyum.

- Ee elimizde NPK tablosu varsa
- ulaşabileceklerimizi bu tablodan görebiliyorsak
- bitkimizin gelişme dönemine göre bu tablodan istediğimiz bitki ve haynansal atığı seçebiliyorsak
- bitki fidedeyken seç azot ağırlıklı olanları yap kullan
- çiçeklenme dönemi için fosfor içeriği zengin olanlardan yap hazırla ve çiçeklenme döneminde kulan
- meyve tutumu için seç potasyum içeriği zengin olanları ve hazırla zamanı gelince kullan

Dediğiniz gibi Enzim başlığı ve mikrobiyoloji başlığı (ki sıcak ve soğuk kompost başlıklarını da muhakkak unutmamak lazım) için maliyet sadece pekmez. Onu da yapabiline sıfır maliyet.

soilless
17-06-2011, 22:20
Ben ne mi yaptım,

-deniz yosunu (2 dolu avuç) Temin hikayesine evdekiler kahkahayla güldüler
- 3 orta boy patates kabuğu (toprağı üstünde yani başka şehrin mikroorganizmaları üstünde:))
- 2 ananas kabuğu (yıkanmamış yani yabancı)
- 1/4 baş sarımsak
- 2 bütün salatalık (Harbiden topraklı yerel çeşit)
- 2 bütün muz
- 1 orta boy taze zencefil
-son anda portakal ve kavun kabuğu (mangal ve beyaz enzim sefası artığı. o muhabbette onlara göz dikmem ayrı bir kahkaha olayı oldu)

Yani müthiş büyüme hormonlu bitkisel atıklar ve de koruyucu atıklar

Bunlara yaklaşık 250-300 gr pekmez (üzüm :( ilave ettim

10 litrelik pet şişede çalkaladım.
su ilave etmeden kapağını gevşek bırakarak arkadaşın ormana yakın bahçesinde ıhlamur ağacına yakın, güçlü doğal yabani otların arasına doğanın ellerine bıraktım.

yaklaşık 2 hafta oldu. Bu hafta sonu bahçeye gideceğiz, turşumsu, hafif alkolik, ekşimsi koku ve de hafif beyaz küf varsa bu iş oldu diyeceğiz

ve enzimimizi ektratımızı kullanacağız. Nerde mi kullanacağız arkadaşın, fasulye, domates ve yeni bir kaç ağaç fidesinde.

sındırgılı
17-06-2011, 22:24
Sevgili Safranli,

Balik enzimini yapmani ozellikle tavsiye ederim. 3 ay sonunda, inan koku falan kalmiyor. Su ile seyreltip bahcende kullandiginda da neticelere sasiracaksin.....

Enzim patlatan forumdasiniz :)

soilless
17-06-2011, 22:47
Sn Sındırgılı,

Balık enzimi de olmazsa olmazlardan ama iki şartla,

- patlatmadan :))
- ve de taze taze yakalarsan :)) (olta balık avına gittim olta ile 1 saat uğraşmaktan yoruldum deniz yosunu avladım :)))

sındırgılı
17-06-2011, 23:24
Yosunda iyidir. Tuzunu arindirip, enzim yapilabilir. :)

Safranlı
18-06-2011, 08:40
okulumuzda artık kademe atlamaya başladık
konular okundukca her arkadaş kendısi için uygun olanı
secıyor
benım kompost denememden sonra enzım maceramız gayet güzel gıdıyor
forumdada konuştugumuz dogal gubrelerden dahı kat kat degerlı npk içeren
sözde çöp,özde hazinelerimizin farkına vardık.
sayfa olarak yazdırdığım npk oranları şu an önümde.
bakıyorumda şaşmamak elde değil
kavun kabuğu yuzde 12 potasyum
yuzde 9.77 fosfor içeriyor
patates kabugu yuzde 27,5 deger ile rekor sevıyelerde
daha neler neler var
patates kabugumuz koyun gubresıne göre yaklasık 10 katı daha fazla potasyum içeriyor
benım hocalarımızdan ögrendıgım ve yorumlayabıldıgım kadarıyla
olay şu:
doğadan ne bulduysak hepsı hazınedır
hepsi süper, süperdir
reklamlarda gördügümüz ve gübrecılerın önerdıgı tırıple süper fosfat gıbı gübrelere gerek olmadıgı ortaya çıkacak
bırde şu kanaatımı söylemek istıyorum
toprakda bellı oranda gübre var ama
toprağın ıştahı kalmamış
bize küsmüş
benım minik kızım gıbı yemek istemeyınce ıııı ıııı diye burun kıvırıyor
tüm mesele bu ıstah sorununu çözmek ve topraga emın ellerde ve kendısını seven oldugunu hissettırmek dıye düşünüyorum
son söz OKULUMU ÇOK SEVIYORUM ve mezun olmayı düşünmüyorum

acemi_caylak
18-06-2011, 14:31
Sn. Safranlı,

Bu aşkınız için sizi tebrik elde etmemek değil. Bu satırların yazarının tek amacı büyük tekellerin bize dayattığı yüksek fiyatlara karşı doğal ve ucuz her alternatifi bulabilmek, üretebilmek ve kullanabilmek.

Hemen bir kaç örnek vereyim; bakır ağır bir metal olduğu için zorunlu kalmadıkça kullanmıyorum. Kullanırsam da neden labicuper, mastercrop gibi bakırlı bileşiklere extradan para vereyim. Bakır sülfatı daha ucuz yoldan temin edebilirim. Neden markalı mikrobiyal gübrelere ederinden fazla para vereyim, kendi ürünümü kendim yaparım. Ya da en ucuz olan yerli ürünü tercih ederim. Hatta çok konuşulan kaolin kiline bile alternatif bir çok inert mineral var. (Merak etmeyin, bunların büyük çoğunluğu ince film tabakası oluşturur.) Parası olmayan, daha ucuza bulabiliyorsa neden bunları kullanmasın.

Dikkatli okurlar biliyordur. Bu bir çizgi farkı ve bu fark hep olacak. Sarıcan kaolin konu başlığında, çok güzel bir örnek vermiş, ilk yerli araba deneyiminin başına geleni ironi ile anlatıyor. Yabancı arabaları size hayranlıkla ve arkasına birazda bilimsel ve teknolojik sos katarak pazarlayanlar, bugünse Angelia Jolia'yı "melek" olarak gösteriyorlar. Neden bütün melekler Amerika'dan çıkar ve hepte Ortadoğu'da cirit atarlar anlamış değilim.

Safranlı
18-06-2011, 15:23
sizlerden övgü alabilmek en güzel neticedir.
çok tesekkur ederım.
gerçektende bir hastalık haline gelen bu toprak aşkı yeniden nüksetti.
mantık olarak doğanın milyonlarca yıldır kendi kendine ve son derece mükemmel şekildeki
işleyişi nedense son yüzyıldır sankı hastaymışta tedavi ediyoruz diyerek ticari meta haline getirilmesi ne kadar doğru ???
bu arada hizmet geliştiren bu sektördeki emektarların kazancı ****** olmalı.
ancak klasık bir söz olan balık tutmayı bırakınız ögretmeyı böyle bır isteği de anında köreltmenın mücadelesındeler
iş hayatında karsılaştıgımız gıbı bazen soruları tersten sormalıyız
bence bu hastalıgımız çok güzel netıceler doguracak
yukarılarda da anlattıgım gıbı ben komsularımla enzım sohbetlerı yapıyorum artık
birbirimizden çok sey ögreniyoruz vede öğrenicez.
vallahii ne diyeyim bu forumda olmaktan mutluyum
eskıden çok kitap okurdum şimdide bir çok forum sayfasını yeniden yeniden okuyorum.
bende burada kendimi kesfettim galiba.
mesleğimi(inşaat)çok seviyorum.
ama artık daha net anlıyorum ki
toprağı daha çok sevıyorum
dostlarımıza saygılar