View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
sehmus072
01-06-2012, 09:04
Patlican müthiş :)
teşekkürler. fideci den aldığım hibrit patlıcan saksıda olmaz sanıyordum ama oluyor:)
islam_joker
04-06-2012, 17:22
ben boş olan dairede biber domates yetiştirmek istiyorum tabi salatalık patlıcan havuç gibi farklı bitki tohumlarıda atabilirim vede elimde toprak az var fakat inşaat için alınan kum var elimizde, acaba 5 lt lik su bidonlarına ne kadar kum koysam nekadar toprak koysam yeterli büyüme sağlıyabilirim elimde sıgır gübreside var bunuda 5 ltrelık su bidonuna koydum vede suyunu arada bir bitkiye vereyim diye düşünüyorum bu şekilde besin takviyesi yapmış olurmuyum acaba
Murat AKİKOL
15-06-2012, 20:14
Herkese bol ürünler.
Bu da benim balkonum. Gözümün nurları. 1 saat önce çekilmiş fotografları.
Önceki fotografları tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler sayfasında bulabilirsiniz.
Murat AKİKOL
15-06-2012, 20:16
Devamı
Murat AKİKOL
15-06-2012, 20:19
Daha da var
Murat AKİKOL
15-06-2012, 20:20
Son 2
Emre İlhan
16-06-2012, 13:37
teşekkürler. fideci den aldığım hibrit patlıcan saksıda olmaz sanıyordum ama oluyor:)
Asıl hibrit tohumdan yetiştirilmiş fideler saksıda daha iyi oluyor. Çünkü; hibrit tohumlar, genelde verimlilik göz önünde bulundurularak melezlendikleri(tozlaştırıldıkları) için, saksıda diğer geleneksel tohumlara göre daha fazla meyve veriyorlar.
Düşünsenize; normal geleneksel bir tohumdan yetiştirilmiş domates fidesi atıyorum, 4 kg meyve veriyorsa, hibrit tohumdan yetiştirilmiş domates fidesi aynı koşullarda 6 kg meyve veriyor gibi...
Eee, tabii ki de saksıda da bu geçerli oluyor. Örn: Geleneksel tohum saksıda 0,5 kg meyve verirken, hibrit tohum 0,75 kg meyve veriyor:)
arkadaşlar bunlarda benim bostanlarım :) biber domates salatalık var biber ve domates çıktı salatalık da vardı ama saksı değişiminden galiba kurudu
domates biberde var ama çok az salkım salkım değil bi yerde okumuştum fazla sulanırsa çiçeklerini döker büyümek ister diye ama bizim balkon çok fazla güneş alıyor 2 güne bir suluyum diyorum o zmnda yapraklar kendini bırakıveriyor su istiyor ne yapmalıyım acaba kaç saat ve ne zamanın güneşi yeterli gelir balkon sabahtan öğleye kadar güneş alıyor birde öğleden sonra saat 16:00dan hava kararana güneş kaybolana kadar güneş alıyor
ne önerirsiniz
http://img420.yukle.tc/images/6867IMG_0831.JPG (http://www.yukle.tc)
Murat AKİKOL
20-06-2012, 20:29
Maşallah bostanınız mükemmel.
Maalesef yaprakların ölüşme sorunu bende de var iki güne bir su vereyim diyorum ölecxek gibi oluyorlar. Her gün su verince de şımarıp yatışa geçiyorlar anlayacagınız şaştım kaldım.
islam_joker
24-06-2012, 01:14
bidonların etrafı niye birşeyle kaplanıyor acaba topragın güneşi görmemesi mi gerekiyor veya bidonun kenarına gelen köklerin güneşi görmemesimi gerekiyor bu konuda bir bilgi alabilirmiyim
limon_sever
24-06-2012, 11:50
bidonların etrafı niye birşeyle kaplanıyor acaba topragın güneşi görmemesi mi gerekiyor veya bidonun kenarına gelen köklerin güneşi görmemesimi gerekiyor bu konuda bir bilgi alabilirmiyim
Benim aklıma gelenler bunlar:
- Kökler güneşten etkilenir.
- Yosunlaşma meydana gelir.
- Plastik hızlı ısınıp kökleri yakar.
aysunhacer
24-06-2012, 12:30
Bidonların içindeki toprağın yosun tutmaması için ve de görüntünün güzel olması için ben de bidonlarımı kaplıyorum. Bildiğim kadarıyla başka bir sebep yok sayın islam joker.
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 15:08
Asit seven bitkilerimden birinin toprağına domates rendeleyip dökmüştüm. Çekirdekleri toplamıştım ama bu kurtulmayı başarmış ve çimlendi. Ben de koparmaya kıyamadım, büyümesine izin verdim, o da bize minik bir domates vererek teşekkür etti.;)
Şimdi bu kızaran domatesi ne yapıp yiyeceğimize bir türlü karar veremiyoruz eşimle, o iki salatalık, bir soğan ve bir biberle çoban salatası yapmaktan yana, ben dörde dilimleyip tuzlayıp yemekten yanayım.:D
islam_joker
24-06-2012, 20:03
Sûz-i Dilârâ;bence onun koltuk slms işlemlerini yapın daha önümüzde 2 ay var çok daha dmatesler alabilirsiniz ama sanırım şu an iiçin yaprakları bol olabilir
Sûz-i Dilârâ
24-06-2012, 20:08
"Koltuk slms işlemi" ne demek? Açabilir misiniz lütfen:)
islam_joker
25-06-2012, 02:09
süz-i Dilara; kusura bama yanlış yazmışım koltuk alma işlemi demek istemiştim bunuda şu linklerden bakabilirsin, http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16087-2.htm
Domates ve Hıyarda Seyreltme ve Koltuk Alma - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CZst5JEVG6A)
Cemil B.
02-07-2012, 14:50
bence; hem dekoratif amaclı k, cok ta güzel gözüküyorlar , hemde köklerin direk güneşten korunmasına yardımcı oluyor.
Merhaba
Ben yeni bir uyeyim. Bu yil balkonumda domates, biber, patlican, fasulye ve salatalik yetistirmeye basladim. HErsey yolunda gidiyorken biberimin (uzerinde 5 cm lik bir meyve var) birinin iki cicegi birden tam meyveye donerken sararip dokuldu, acaba tecrubeli forum uyeleri neden olabilecegi konusunda fikir verebilir mi?
Tesekkurler, saygilar.
Emre İlhan
06-07-2012, 23:47
Çiçeklenme ve meyve tutumu döneminde, bitkinin sulamasına çok dikkât etmelisiniz.
Alıştığı sulama düzenini hiç değiştirmemelisiniz.
Ne fazla ne de az sulamalısınız. Toprağı çok hafif ıslak tutmanız ideâl olacaktır.
Sulamayı ya akşam ya da sabah erkenden yapın. Eğer, öğlen sıcak havada sulama yaparsanız, toprağa verdiğiniz su ısınacağından, toprağı da ısıtacak ve bitkiyi strese sokacaktır. Buda, bitkinin çiçek ve meyve dökmesine sebep olur...
Ayrıca bu dönemde, bitkiye uygun besin takviyesi(gübreleme) yapmalısınız:)
islam_joker
18-07-2012, 20:28
ya benim domates bir tane domatesi yeşil yapıp misketin 4 misli büyüklüğüne ulaştı sonra kızarmadı da ve derken tekrar çiçek açtı sonra oda aynı büyüklüğe geldi vede yine kızarmadı şu an kaç gün oldu kızarmadı öylece 2 tane yeşil domates saksıda duruyor, bir tane biber var onunda saksı değişiine gittim üzerinde 2 tane biber varken vede sonra onlarda gelişimini durdurdu vede şu an boy da atmadan öyle duruyor çiçekte açmıyor, elimde çeri domates var topmalda 15 kadar aldım diyebilirim vede yine bi 10 tane alabilirim ama çiçek şu an başka açmadı bakalım daha ne kadar domates vericek görelim eğer bir şeyler başarabilirsek mart ayında yeni fidanlar dikip yeni bir hobimiz olacak bakalım birde yıl içersinde sürekli çeriler domates verirse işte o zaman 10 tane fidan olarak bakabilirim bir daha her hafta kendi mini bahçemizden domates yemek kısmet olur
Yeşile_Özlem
27-08-2012, 23:29
Bu sene balkonda saksıda biber yetiştirmeye çalıştım. Bir kaç tane acı biber fidesi ekmiştim. Her şey yolunda gidiyordu. Ancak biberlerimi yaprak biti sardı. Evde bir ilaç hazırladım, ilacı spreyle sıktım.Biraz bitler azalır gibi oldu ama tamamen yok olmadılar. Zavallı biberlerim gelişmediler. Bende onları mecburen bahçeye taşıdım. Bahçede bit filan kalmadı :confused: Sorunsuz bir şekilde büyüdüler ve biber verdiler. Seneye tekrar balkonda biber yetiştirmeyi deneyeceğim. Balkonumu sebze bahçesine dönüştürmeyi düşünüyorum ;)
islam_joker
29-08-2012, 18:22
benim bir sorum olacak şu anda balkonda tere dereotu maydonoz roka var vede toprak nemli diyemi veya yeni tohumdan çıkmış otlar yüzünden mi bilemiyorum ufak sinekler var vede benım niyetim bunları örümcekler sayesinde yok etmek acaba evin farklı yerlerinde bulduğum örümcekleri bu saksıların içine atsam böceklerden kurtulma şansım varmıdır acaba
islam_joker
29-08-2012, 18:36
ilk olarak birtane bu zıplayan ufak örümceklerden birini aldım saksının direk içine attım bakalım doğal yolla böcüklerden kurtulabilecekmiyiz
birnefestoprak
05-10-2012, 19:17
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28619.htm konu basliginda ayrintilarini verdigim bilesenlerin bazilarini 20 lt'lik konteynerlere (bundan sonra saksi diyecegim) uygulayarak bircok sebzeyi yetistirebiliyorum. Bitkiyi saksilara alirken kullandigim bilesenler: Peat, organik bahce topragi, yanmis buyukbas gubresi (bunlarin her ucunden de asagi yukari 1/3 oraninda), yengec besini, deniz yosunu, sebzelerin cogu icin mycorrhizae ile zenginlestirilmis yavas bozunan 3-4-4 gubre, domatesler icin yine mycorrhizae ile guclendirilmis yavas bozunan 3-4-6 veya 7-4-5 gubre.
Sebze fidelerini saksilara almadan once kokleri iyice doyacak sekilde mycorrhizae, pekmez ve su karisiminda 10-15 dakika kadar bekletip ayni karisimi fideyi saksiya ekerken koklerin dibine ve toprak karisimina dokuyorum. Ozellikle domatesler icin ekim sirasinda genelde fazla su vermiyorum ki fidenin direnci artsin ve daha iyi kok salsin. Bir de cok sik sulamak hastalik yapan cesitli mantarlara davetiye cikarabilir. Kullandigim saksilar siyah oldugu icin isiyi emmekte cok iyi bir is yapiyorlar. Asagi yukari butun oturak domateslerimi saksilarda yetistiriyorum, cok yuksek verimler aldigimi soyleyebilirim.
Buradaki ilk iki resim Costata Romanesco Italyan kabaginin hibritlestirilerek edilmis verimli ve cok lezzetli bir cesidi. 3. resim Irak domatesi Abu Rawan ve 4. ile 5. resimler yine bir Irak domatesi olan Nineveh. Nineveh cok guzel ve verimli bir domates.
birnefestoprak
05-10-2012, 19:29
Burdaki ilk resim yer kirazina ait. Ikinci resim ise saksida yetistirdigim lif kabagi. Ucuncu resimde ise saksida yetisen bu kabagin hayret edilecek sekilde nasil da buyuyup hemen yakinindaki portakal agacini istila ettigini goreceksiniz. Kabak, saksinin icindeki topragi kokleriyle iyice kaplayip saksinin drenaj deliklerinden koklerini gondererek topraga da kok saldi. Dorduncu resimde lif kabaginin cicegi ve besinci resimde banyoda kullanmak uzere kuruttugum bir meyveyi goreceksiniz.
birnefestoprak
05-10-2012, 19:33
Bu da tomatillo (toma verde).
Murat Öz
18-10-2012, 10:30
[qu
islam_joker
18-10-2012, 19:57
örümcekler yok oldu gitti torbayı kapalı tuttum vede böceklenme sineklenme hiç çıkmadı sonrasında şu an açıkta duruyorlar çuvalı boşalttım kurusunar diye bir kere elekten geçiricem tahmini bir miktar gene elde edicez sonra tekrar çuvala koyarım ama bu saatten sonra ıslatmak tam anlamıyla böceklenme getirir çünkü çevirmekle felan uraşmıyorum o yüzden yaz güneşi kalmadığından dolayı ıslatırsam pek ısınma olmıyacağından böcükler baş gösterir şimdilik bir kere eledikmi 4 cü aya kadar pek bir şey yapmam sonra ancak tekrar ıslatmalı bir şekilde sürdürürüm, ama şu an 5 lt bidona yeni çıkan mutfak atıklarını koyuyorum vede içine de su koyup kapagı hava alacak şekilde kapatıyorum bu sonuçta da atıklar besini suya karıştırıyor 4 5 gün sonrada suyu saksıya boşaltarak bbir gübreleme şekli yaptığımı sanıyorum heralde yanlış değildir yaptığım benim aktarımlarım şimdilik bu kadar
perishte
02-12-2012, 13:20
Geçen yıl üç çeşit habanero ve bir de piskopos tacı biberi denemelerimde yaşadığım hüsran beni akıllandırmadı. Bu sene yine deneyeceğim;). Son iki ilk baharda saksıda domates ektim, ilkinde 5 saksı vardı çok güzel verim aldık. Bu yılki domatesler müthiş verimsiz bir türmüş, 6 saksıdan aldığımız toplam 1 kg bile olmadı. Bu sene inşallah çok farklı olacak:D.
Selamlar, balkonda kovada ya da buyuk saksida havuc yetistiren var mi? web'de gezindim biraz pek de basarili sonuclar goremedim. ne tur bir toprak hazirlanmasini onerirsiniz?
lyra0766
09-02-2013, 12:31
merhaba,ben aranıza yeni katıldım umarım bazı konularda bana yardımcı olursunuz çünki ilk defa böyle bir siteye üye oluyorum bende balkonda acı biber,reyhan ve mayadanoz marul yetiştiriyorum.şimdide zeytin fidesi aldım ve tropik meyveler yetiştirmek istiyorum.bir gün önce çeşitli acı biber çeşitlerinin tohumlarını sipariş verdim meksika biberi gibi mesela.
Ben balkonda küçük ince sivri biberlerden yetiştirmek istiyorum.Her ay mahsul veriyormu? yoksa soğultan çokmu etkileniyor?
Murat Öz
11-02-2013, 21:49
Sıcaklık sabit 20-22 derece olması lazım.
Yoksa kurur soğuktan
ben balkonda yetiştridğim meksika biberimi mutfağa aldım. Çiçeklendi meyve bile veriyor.
mavisakal
23-02-2013, 17:00
Çilek
İpek Kozası
28-02-2013, 09:44
Merhabalar Sayın Birnefestoprak, çalışmalarınız gerçekten çok güzel, tebrik ediyorum.Acaba Ankara'da mı yetiştiriyorsunuz bu ürünleri ABD ' de mi?
birnefestoprak
28-02-2013, 16:46
ABD'de Bolge 9'da yetistiriyorum. Iklimle ilgili bir sorunuz mu var?
Not: ABD'deki bitki dayaniklilik haritalarinda "Zone 9" seklinde gecer. Turkcede nasil kullaniliyor emin olmadigim icin "Bolge 9" dedim. Ankara, Bolge 7'de yani soguk acisindan Bolge 9'dan iki kademe daha sert kosullarda yer aliyor.
Merhabalar Sayın Birnefestoprak, çalışmalarınız gerçekten çok güzel, tebrik ediyorum.Acaba Ankara'da mı yetiştiriyorsunuz bu ürünleri ABD ' de mi?
diegotristan
04-03-2013, 21:32
Arkadaşlar;
Bende bu balkon bahçeciliğinde yeniyim. Geçen yıl yazında 60 tane domates fidem vardı. Onlar kendi kaplarında büyüdükten sonra toprak lazım dediler.
Gittim bir arkadaşla yolun kıyısından toprak deştik, çuvala koyduk eve getirip ayıkladım. Havalandırdım, sonra fideleri onlara diktim. 2 hafta geçtikten sonra 60 fidemin yaklaşık 15 kadarı sarardı, kaldı 45 fide.
Sonra, neden böyle oldu diye soruşturdum dediler ki her toprak her bitkiye olmazmış. Milli toprak al dediler. Onlarda çam toprağıymış. Neyse, yine aynı arkadaşla bu sefer dağ yamacına gittik, ordan tam çamın altındaki topraktan deştik çuvalladık.
Eve geldim, fideleri yerinden oynattım, eski toprakla bu çam toprağını karıştırdım sonra tekrar ektim yine aradan 10 gün geçtikten sonra 1 tane minnacık domates gördüm acayip sevindim, geliyor dedim ama sevinmem kısa sürdü. Çünkü; domatesin bağlı olduğu sap sarardı, domates toprağa düştü. Sonra bir kısmı daha sarardı, elimde 28 fide kalmıştı. Yine nedenini sordum. Dediler ki toprak gübresiz olur mu? Bu sefer yine aynı arkadaşla köye gittim, bir teyzeden inek gübresi aldım eve geldim çuvalı açtım ki ne göreyim. Gübre solucan kaynıyor, herbiride parmak kalınlığında. Herşeye rağmen bunu yapacağım dedim, gübreyi solucandan ayıkladım gübreyi fidelerin üzerine serpiştirdim, bu arada 5-6 fide de gitti 20 civarı kaldı.
Artık bunlar sağlıklı büyür derken kalan bu 20 fidenin üzerinde beyaz lekeler oluştu. Eve arkadaş getirttim dediki, bitkilerin hastalıklı ya ilaç al **** imha et, yoksa evi sarar. Başlarım böyle işe dedim, bitkileri söktüm.
Yine aynı şeyleri yapmamak adına arkadaşlar, size soruyorum ne yapmam lazım? Allaha emanet 10-15 adet marul, 5 adet de domates tohumunu tesadüfen çimlendirdim. Bendeki geçen yıl gübreli + torflu + milli topraklı toprağım hala balkonda. Ne yapmam gerekir, bir yönlendirin ya evimde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Marul, domates ve mayer limon yetiştirmek istiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Lütfen yardım.
Emre İlhan
05-03-2013, 10:10
Sevgili diegotristan; öncelikle aramıza hoşgeldiniz ve sakin lütfen:)
Hepimiz sizin gibi deneme yanılma yoluyla bitki yetiştirmeyi başarabildik. Eğer her yaşadığınız problemde böyle heyecanlanacaksanız, vay halinize:)
Laf aramızda ilk zamanlar bende böyleydim:)
Yaşadığınız problemlerle ilgili yazışmalar forumda defalarca yapıldı, lütfen arama (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm) yapınız.
Gübreleme ile ilgili başlıklar burada (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/). Saksı harçları ile ilgili başlık da burada (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2146.htm).
Benden bu kadar, gerisi arama (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm) yapmaktan ve konuyu baştan okumaktan geçiyor:)
banusemiha
07-03-2013, 10:53
Arkadaşlar;
Bende bu balkon bahçeciliğinde yeniyim. Geçen yıl yazında 60 tane domates fidem vardı. Onlar kendi kaplarında büyüdükten sonra toprak lazım dediler.
Gittim bir arkadaşla yolun kıyısından toprak deştik, çuvala koyduk eve getirip ayıkladım. Havalandırdım, sonra fideleri onlara diktim. 2 hafta geçtikten sonra 60 fidemin yaklaşık 15 kadarı sarardı, kaldı 45 fide.
Sonra, neden böyle oldu diye soruşturdum dediler ki her toprak her bitkiye olmazmış. Milli toprak al dediler. Onlarda çam toprağıymış. Neyse, yine aynı arkadaşla bu sefer dağ yamacına gittik, ordan tam çamın altındaki topraktan deştik çuvalladık.
Eve geldim, fideleri yerinden oynattım, eski toprakla bu çam toprağını karıştırdım sonra tekrar ektim yine aradan 10 gün geçtikten sonra 1 tane minnacık domates gördüm acayip sevindim, geliyor dedim ama sevinmem kısa sürdü. Çünkü; domatesin bağlı olduğu sap sarardı, domates toprağa düştü. Sonra bir kısmı daha sarardı, elimde 28 fide kalmıştı. Yine nedenini sordum. Dediler ki toprak gübresiz olur mu? Bu sefer yine aynı arkadaşla köye gittim, bir teyzeden inek gübresi aldım eve geldim çuvalı açtım ki ne göreyim. Gübre solucan kaynıyor, herbiride parmak kalınlığında. Herşeye rağmen bunu yapacağım dedim, gübreyi solucandan ayıkladım gübreyi fidelerin üzerine serpiştirdim, bu arada 5-6 fide de gitti 20 civarı kaldı.
Artık bunlar sağlıklı büyür derken kalan bu 20 fidenin üzerinde beyaz lekeler oluştu. Eve arkadaş getirttim dediki, bitkilerin hastalıklı ya ilaç al **** imha et, yoksa evi sarar. Başlarım böyle işe dedim, bitkileri söktüm.
Yine aynı şeyleri yapmamak adına arkadaşlar, size soruyorum ne yapmam lazım? Allaha emanet 10-15 adet marul, 5 adet de domates tohumunu tesadüfen çimlendirdim. Bendeki geçen yıl gübreli + torflu + milli topraklı toprağım hala balkonda. Ne yapmam gerekir, bir yönlendirin ya evimde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Marul, domates ve mayer limon yetiştirmek istiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Lütfen yardım.
Önce toprağı hazırlayacaksınız.. Ben şahsen torflu toprakla koyun gübresini karıştırıp harmanlayarak hazırlıyorum.. Sonra yetiştireceğimiz sebzenin boyutlarına göre saksı ayarlayacaksınız..Çeri domatese küçük saksı yeterli olur.. Fakat normal domateslerde en az 10 litrelik olması gerekir..Sonra fidenizi saksınıza ekip suluyorsunuz.. ben arada gübre alıp sulandırarak şerbet hazırlayp suluyorum.. Geçen sene 6 saksı biberle pazardan hiç biber almadım..Bir de organik olan sebzeye damak tadı alışınca onları eve bile sokası gelmiyor insanın..Başarırsınız..Azimli olmanız lazım..:)
banusemiha
07-03-2013, 11:00
merhaba,ben aranıza yeni katıldım umarım bazı konularda bana yardımcı olursunuz çünki ilk defa böyle bir siteye üye oluyorum bende balkonda acı biber,reyhan ve mayadanoz marul yetiştiriyorum.şimdide zeytin fidesi aldım ve tropik meyveler yetiştirmek istiyorum.bir gün önce çeşitli acı biber çeşitlerinin tohumlarını sipariş verdim meksika biberi gibi mesela.
Ağaç türlerini saksıda yetiştirirken başka bir sitedeki arkadaşımın bonsai tekniğinden yararlanıp kolaylıklar keşfettim.. Geçen gün yemyeşil limonumu saksıdan çıkarıp köklerini budadım.. Güzelce toprak hazırladım ve ektim..Nasıl olsa ölecek dedim.. Fakat bugün baktım minik minik yapraklar vermeye başlamış..
hideline
01-04-2013, 09:32
Arkadaşlar bu sebze kasası 2 adet pembe domates fidesi yetiştirmek için uygun olur mu? Yoksa ufak mı gelir teşekkürler.
Faydalı olur sanırım
http://www.agaclar.net/forum/1132318-post1526.htm
hideline
03-04-2013, 20:16
Teşekkürler yardımınız için hiç faydalı olmaz mı çok güzel.
antihistaminik
08-04-2013, 22:03
belki bilenler vardir bilmem ama, pembe domates ile ilgili PDA(Pembe Domates Ağı) diye bir blog (http://pembedomates.blogspot.com/) buldum. pek hoşuma gitti paylasayim dedim. daha cok balkon, teras yetistiricieri icin..gecenlerde CNNTURK e de cikmislar..
hideline
11-04-2013, 20:07
belki bilenler vardir bilmem ama, pembe domates ile ilgili PDA(Pembe Domates Ağı) diye bir blog (http://pembedomates.blogspot.com/) buldum. pek hoşuma gitti paylasayim dedim. daha cok balkon, teras yetistiricieri icin..gecenlerde CNNTURK e de cikmislar..
Anlaşılan konuyu takip etmemişsiniz geçmiş sayfalarda sıkça PDA'dan bahsedilmiş gene de tekrar belirtmeniz iyi olmuş.
antihistaminik
11-04-2013, 20:26
Anlaşılan konuyu takip etmemişsiniz geçmiş sayfalarda sıkça PDA'dan bahsedilmiş gene de tekrar belirtmeniz iyi olmuş.
biraz azar hissetmis gibi oldum ama neyse ..:) bu konuda PDA ile ilgili bir giris hatirlamiyorum belki atlamisimdir diye tekrar arama yaptirdim ve boyle bir giris bulamadim.. syg.
gamzeyarimay
12-04-2013, 10:10
merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. bende 1-2 hafta öncesine kadar maydonoz ve dereotu ektim. tohumlarda hiç bir faaliyet yok. 3 gün öncede salatalık ektim hiç biri çıkmadı. :( yağmur sulama yapıorum. nerede yanlış yapıyorum bilmiyorum
Ev disinda iseler gec cimleniyorlar. Sicak ve nemli ortamda daha cabuk sonuc alir sonrasinda disariya cikarirsiniz.
Safranlı
12-04-2013, 13:38
merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. Bende 1-2 hafta öncesine kadar maydonoz ve dereotu ektim. Tohumlarda hiç bir faaliyet yok. 3 gün öncede salatalık ektim hiç biri çıkmadı. :( yağmur sulama yapıorum. Nerede yanlış yapıyorum bilmiyorum
ne bu acele....
önce sabır.......
merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. bende 1-2 hafta öncesine kadar maydonoz ve dereotu ektim. tohumlarda hiç bir faaliyet yok. 3 gün öncede salatalık ektim hiç biri çıkmadı. :( yağmur sulama yapıorum. nerede yanlış yapıyorum bilmiyorum
Maydonoz 1 ay gibi sürede çimleniyor aşağı yukarı, dereotu 3 hafta sürer, salatalık 3 gün ile 1 hafta arasında çimlenir. Ne az sulayın ne de çok. Tohumdan yetiştirmek sabır istiyor.
Örneğin ben yaklaşık 1,5 ay öncesinde yıldız çadırı tohumu ektim. Sitedeki tüm üyelerim yıldız çadırı 3 günde çimlenirken benim ki 1,5 ay gibi bir sürede çimlendi. Peki neden bu kadar geç çimlendi
1- Erken ekim yaptım
2- Sürekli balkonda duruyor ( yani serin )
Ban sabretmeyip olmuyor deyip sulamayı kesseydim şuan 3 tane yıldız çadırım olmazdı ;)
antihistaminik
13-04-2013, 00:26
benim maydonozlar da dere otlari da geç cimlendi disarida.. don't panic.
maydanozda dereotu da ister içerde ister dışarda geç çimleniyor.bende bugün ektim haydi bakalım.. acelecilere roka ve tere tavsiye ederim, en çok 4-5 günde hopp semaya uzanış:)
benimkilerin oldukca sicak evde cimlenme sureleri (gun):
maydanoz 11
dereotu 7
nane 13
roka 5
semizotu 7
tere 5
iki haftadir balkonda cimlendirmeye calistigim kekikte yeni yeni tek tuk bir seyler cikti ama kekik mi ot mu bilmiyorum.
Merhabalar, herkese kolay gelsin...
Ben de 1 hafta kadar önce marul, maydanoz, roka, dereotu, biber, yeşil soğan ektim yoğurt kaplarıma. Üzerlerine yazmadım ve karıştırdım... :( Şimdi 5 kapta çimlenme başladı. Ya marul ya da roka. İçeri aldım kuşlar rahat bırakmaz diye. Bakalım, ne olacak. Domatese cesaret edemedim, fidesini bulursam alırım, tohumdan çok zor oluyor. Bir de pet şişede deneyen var mı, bilgi verirseniz çok sevinirim... ;)
s-kaptanoglu
14-04-2013, 15:51
Kolay gelsin arkadaşlar . Geçen sene balkonda ekmeye başladım (domates , biber , salatalık ,çilek) ama acemi olduğum için toprak taş gibi oldu hiç bir şey alamadım . Bu sene yapacağım bu işi dedim iyi bir toprak buluyum dedim gittim hiç ellenmemiş çok eski bir ceviz ağacının altından aldım 10 çuval toprak koyun gübresi ve ponza ile karıştırdım evede çıkardım sadece çilek ektim başka bir şey ekmedim ama ekeceğim 10 güne kadar domates biber salatalık maydanoz yeni öğrendim ceviz ağacının altındaki toprakta hiç bir şey yetişmezmiş yine mi yanlış yaptım ekeceklerim ölürmü ne yapıyım arkadaşlar lütfen yardım edin....
antihistaminik
14-04-2013, 16:53
bizim forum da doğa gibi valla..
bahar geldimi şenleniyor. eskiler çiçeklenip yeni tohumlar çimleniyor...:)
hosgeldiniz sn aras09, s-kapanoglu...
Cemil B.
14-04-2013, 19:11
günes actımı havalar ısındımı bizlerde neseleniyor topraga tohumları ekiyoruz.. doga renkleriyle guzelll
Teşekkürler, hoşbulduk...
Bahar çok güzel o bakımdan ama benim gibiler için, öğrenciler için sınav dertleri de başlıyor... :(
Doğaya bakıp havaya girmemek mümkün mü?
Bakalım bu balkon bahçeciliği sınavımız nasıl geçecek... :)
s-kaptanoglu
14-04-2013, 21:30
hoş bulduk teşekkürler ama bizi üzecek bu işler herhalde :(
hoş bulduk teşekkürler ama bizi üzecek bu işler herhalde :(
Ben de yeniyim, hoşgeldiniz siz de...
Sormayın , insan çok üzülüyor olmayınca ama böyle böyle öğreneceğiz herhalde...
Sabırlı olmak ve yılmamak lazım.
Doğa bizi terbiye ediyor diyelim... :rolleyes:
Arkadaşlar merhaba herkese,aranıza Ankara'dan katıldım. Ben de 2 senedir balkonumda sebze yetiştirmeye çalışıyorum. İlk sene pek başarılı değildim ama geçen sene cherry domateslerim,maydonoz-roka-dere otu,biberlerim gayet güzel yetişmişti. İnşallah bu sene de umutluyum.
Havalar biraz düzelirse; bu haftasonu pazar günü artık dikime geçmek istiyorum. MErak ettiğim bir şey var, geçen sene kullandığım torflar hala saksılarında duruyor; onların hepsini bir yerde toplasam ve bir miktar gübre ile de harmanlasam bu sene kullanabilir miyim? Herhangi bir sakıncası var mı?
Çiçeklendiğinde fotoğraf koyacağım ben de inşallah,burada paylaşanları görünce imreniyor insan ;)
Saygılar sevgiler tüm doğa dostlarına...
Merhaba, öncelikle hoşgeldin. Ankara'da sağlıklı ucuz fide alabileceğin yerler konusunda danışabilirsin. İlk aşamada fideden yetiştirmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Ben de yeniyim, hoşgeldiniz siz de...
Sormayın , insan çok üzülüyor olmayınca ama böyle böyle öğreneceğiz herhalde...
Sabırlı olmak ve yılmamak lazım.
Doğa bizi terbiye ediyor diyelim... :rolleyes:
Sayın Emora,
Aynı torfu kullanmanızı tavsiye etmem. Bitkiler kökleriyle sadece besin maddesi ve su alımı yapmaz. Enzim gibi bazı maddelerde salgılayabilirler. Mesela Solanaceae familyasından(patates, domates, biber, patlıcan vs.) sebzeler solanin denilen zehirli bir madde salgılarlar. Aynı torfta aynı bitkileri yetiştirmeye çalışmanız aynı besin maddelerini tüketmeleri sebebiyle toprak yorgunluğuna ve tabi ki bu zehirli maddelerin toprakta birikmesine, bitki tarafından alınmasına da neden olacaktır. Ayrıca alacağınız ürünlerde verim ve kalite kaybı da gözlemleyebilirsiniz. O torfu süs bitkilerinde değerlendirmenizi ya da fasulye, bezelye gibi değişik sebzeleri yetiştirerek kullanmanızı tavsiye ederim.
Arkadaşlar merhaba herkese,aranıza Ankara'dan katıldım. Ben de 2 senedir balkonumda sebze yetiştirmeye çalışıyorum. İlk sene pek başarılı değildim ama geçen sene cherry domateslerim,maydonoz-roka-dere otu,biberlerim gayet güzel yetişmişti. İnşallah bu sene de umutluyum.
Havalar biraz düzelirse; bu haftasonu pazar günü artık dikime geçmek istiyorum. MErak ettiğim bir şey var, geçen sene kullandığım torflar hala saksılarında duruyor; onların hepsini bir yerde toplasam ve bir miktar gübre ile de harmanlasam bu sene kullanabilir miyim? Herhangi bir sakıncası var mı?
Çiçeklendiğinde fotoğraf koyacağım ben de inşallah,burada paylaşanları görünce imreniyor insan ;)
Saygılar sevgiler tüm doğa dostlarına...
antihistaminik
17-04-2013, 23:40
...geçen sene kullandığım torflar hala saksılarında duruyor; onların hepsini bir yerde toplasam ve bir miktar gübre ile de harmanlasam bu sene kullanabilir miyim? ...
uzman falan degilim ama burada daha önce bu konuda burada fikirlerini paylasan arkadaslara katiliyorum..
sebze sırf torfta ya da torf agirlikli toprakta yetismemeli. mumkunse bahce topragi agirlikli karisimlarda yetismeli...
ben olsam elinizdeki torfa bahce topragi ve yanmis koyun gubresi belki cok az da kum ve/veya perlit ekler(ben perlit eklemiyorum) ve dert etmeden sebzelerimi yetistirirdim.. ben senelerdir oyle yapiyorum.
kolay gelsin.
Sayın best86 ve antihistaminik değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Söyledikleriniz çok mantıklı.
Bu torfları da atmayacağım tabii, bir arkadaşımın köyünden elenmiş bahçe toprağı getirteceğim,buna 1/4 oranında doğal gübre ekleyip harmanlayacağım. Bu sene de böyle denemeyi düşünüyorum. "Perlit" nedir,nereden temin edilir bilmiyorum; o yüzden pek sıcak gelmedi o madde bana.
Havalar da Ankara'da hem iyi soğuk hemde aşırı yağmurlu.Bu dikim işini bir hafta daha erteleyip,sonraki Pazar gününe bırakmakta yarar var sanırım.
antihistaminik
18-04-2013, 16:32
zenfide den organik fidecik!lerim geldi. pek minikler ama guzel paketlenmisler hosuma gitti...
domates yetiştirme başligina koydum burada da paylasayim dedim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/391709d1366235498-img_0749-small.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/391710d1366235498-img_0751-small.jpg
Merhaba
Bende bugün üye oldum.Ben bugün maydanoz ektim.Büyük bir saksıya yarısına da biber ekeceğim.Tohumdan ekiyorum.Maydanozları hemen ektim ancak biber tohumlarını 24 saat nemli tülbent içinde tutun yazıyordu.Yarın ekmem gerekecek.Bende öyle yaptım.bu konuda bilgisini olan var mı?
Bir ben saksımı balkona koydum ama sitedeki yazışmaları okuduğum da içeride daha çabuk filizleneceğini anladım.Doğru mudur?
Bir de daha önce akşam sefası ekmiştim.Bir metre oldu boyu.Tohumları ektiğim saksıda hala balkon demirlerine bağladım.Bu şekilde çiçek açar mı acaba?
Bilgini olan var mı acaba?
Kimse cevap vermeyecek mi acaba
Merhaba
Bende bugün üye oldum.Ben bugün maydanoz ektim.Büyük bir saksıya yarısına da biber ekeceğim.Tohumdan ekiyorum.Maydanozları hemen ektim ancak biber tohumlarını 24 saat nemli tülbent içinde tutun yazıyordu.Yarın ekmem gerekecek.Bende öyle yaptım.bu konuda bilgisini olan var mı?
Bir ben saksımı balkona koydum ama sitedeki yazışmaları okuduğum da içeride daha çabuk filizleneceğini anladım.Doğru mudur?
Bir de daha önce akşam sefası ekmiştim.Bir metre oldu boyu.Tohumları ektiğim saksıda hala balkon demirlerine bağladım.Bu şekilde çiçek açar mı acaba?
Merhaba sevgili Herakan foruma hoşgeldiniz bende çok eski sayılmam ama bildiğim kadarıyla fikrimi söyleyebilirim. Ben tüm tohumlarımı (sebze yetiştiriyorum) ev ortamında çimlendiriyorum çünkü bildiğim kadarıyla ilk çimlenme aşamasında güneşten ve soğuktan korumak gerekiyor diye biliyorum.
Maydanoz çok uzun sürüyor çimlenmesi sabırla beklemelisiniz. Biber, domates, salatalık gibi tohumları bende tülbentte bekleterek nemlendirmiştim çimlendirmesini hızlandırdığını düşünüyorum. Bence çimlenene kadar ev ortamında bekletin hatta nem olması için üzerine streç film kapatabilirsiniz havalar hala soğuk dışarısı sıkıntı olabilir belki...Akşam sefası ile ilgili hiçbir bilgim yok ona yorum yapamıyorum..
Umarım güzel verim alırsınız...
Merhaba
İçerde çimlendirme ortam sıcaklığının (dışarıya nazaran) sabit sıcaklıkta ve daha sıcak olduğu için çimlendirme süresini kısaltır.
Yalnız biber şaşırtma isteyen isteyen bir bitkidir. Önce bir viyol ya da pet pardak gibi ya da bu iş için kullanacağınız her hangi bir kapta ve her kaba bir tohum gelecek şekilde ekilmeli ve belli bir büyüklüğe gelince sabit kalacağı yere şaşırtmanız gerekmektedir.
Çok teşekkür ederim.
İnşallah güzel yetişirler.Tohumdan yetiştirmenin verdiği haz başka oluyor.
Tohum olarak ektiklerimden şimdilik sadece roka ve marul çıktı. Biber, maydanoz hala uyuyor. Bu arada semt pazarından İki tane de topraklı olarak domates fide aldım, köklü olarak da biber ve domates fidesi aldım, 20 tane vardı galiba. Biraz solmuş gibilerdi. Diktim saksılara, suladım ama hala canlanmadılar. Bekliyorum başlarında, bakalım ne olacak... ;)
Biber ve maydonoz yaklaşık 2-3 haftada çimlenir .
solucan17
21-04-2013, 13:06
Merhaba arkadaşlar ismim Erkan bu sene terasda bende kendime göre bir bahçe yapayım dedim.
Hemen en basit olan roka tere maydonoz ile sebze çeşitlerinden ektim
İlk çıkanlar roka ve semizlikler oldu en son maydonoz ve dere otu çıktı.
Sebze fidelerimden de ilk çıkanların geneli domatesler ve bir tane siyah inci oldu
Biber ve patlıcanlarım en son çıktı.
estena41
22-04-2013, 14:35
Merhaba arkadaşlar, bende siteye yeni üye oldum. Fakat biraz geç kaldım galiba. Çünkü elime geçen domates, salatalık ve fasülye tohumlarını tüm acemiliğimle marketten aldığım torflu topraga ektim. İki gün oldu. Umarım çıkarlar. Sadece ilk can suyunu çok verdim. Saksının altından baya su aktı. Sonra toprak biraz kurusun diye saksıları kaloriferin üstüne koydum:) eğer çimlenirlerse tarihe geçer heralde. Ama daha sonra siteden yaptığım araştırmalar sonucu baya şey öğrendim. Kendi seramı bile yaptım. Resimleri paylaşıcam. Herkese bol güneşli verimli günler dilerim
estena41
22-04-2013, 14:46
Buda fasülye
estena41
22-04-2013, 14:50
Son olarakda kunkuat ım
Foruma hoşgeldin sevgili Estena41 umarım tüm ektiklerinizin sebzelerini yersiniz afiyetle. Kamkatınız çok iyi görünüyor tüm dallarının uçlarından yeni yapraklar çıkmış, umarım çiçeklenirde meyvelerinide yersiniz çok lezzetli oluyorlar.
estena41
22-04-2013, 18:46
Teşekkür ederim Hülyab. Kamkatıma iyi bakmaya çalışıyorum fakat boyunun uzamasının sebebi biliyosun güneşsizlikden. Agrıdayım 1650 rakım:) batıdan yeni getirdim. 1aydır burada umarım meyvesini yeriz.
estena41
24-04-2013, 15:57
Evt cumartesi ekdiğim domates ve salatalık tohumlarım daha dün hiç görünmüyorken bugun inanılmaz bir şekilde baş göstermişler
estena41
24-04-2013, 15:59
Bunlar ilk fotolar
estena41
24-04-2013, 16:01
Birrr
estena41
24-04-2013, 16:05
Pardon ters olmuş
estena41
24-04-2013, 16:31
forum da bir sıkıntı var diğer fotoları yükleyemedim
hata veriyor...
estena41
24-04-2013, 16:33
en kısa zamanda tekrar deneyeceğim
estena41
24-04-2013, 16:49
arka arkaya foto yükleyemiyor muyuz acaba???
arka arkaya foto yükleyemiyor muyuz acaba???
Arka arkaya 5 adet foto yükleyebilirsiniz sn estena. Fidelerinizi daha güneşli yere koyarsanız daha iyi olur çünkü ışık yetersizliğinden dolayı fidelerin bir tarafa doğru hızla yöneldiği görünüyor.
estena41
24-04-2013, 17:36
teşekkür ederim sn. ddmk tekrar deneyeceğim fotoları göndermeyi.
fidelere gelince dün gece hiçbir şey yoktu sadece topraktı ve saksıyı poşete koyup ağzını bağlıyordum. (ev serası:)) dün akşamda fısfısla suladım ve poşete koyup ılık yanan kaloriferin üstüne koydum. bu akşam üstü iş den gelip poşeti açınca birden gördüğüme şaşırdım. salatalıklar çimlenmiş, domatesler belli belirsiz baş göstermiş. yani anlayacağınız daha gün yüzü görmediler. poşetten çıkardım ve fotolarını çektim. artık güneşi görmek için yarını bekleyecekler.
Domates ve salatalık çimlenme aşamasında ışık istiyorlar bu nedenle boyları o kadar uzayıp sola doğru yatmışlar:) ışığa yöneliyorlar. Bu arada dikkat edin bir anda güneşe çıkarıp yakmayın yavruları :)
sadece domates salatalık değil, çimlenen herşey için geçerli bu söylediğiniz. ben hergün yönlerini değiştiriyorum:) hortuma ve kıbleye şeklinde:)
yalnız adam
25-04-2013, 14:59
Merhaba, balkonda bir şeyler yetiştirmek istediğimi daha önce buralara bir yerlere yazmıştım..
Size kısaca onları göstereyim dedim..
Bir de sorunum var çok yeni:
Salatalığın üstünde bir tane kırmızı bit gibi bir şey yakaladım. Köküne yakın bir yerdeydi. Onunla nasıl başa çıkabilirim?
Merhaba kırmızı bit gibi dediğiniz canlı muhtemelen kırmızı örümcektir. Forumda ev yapımı ilaçlar kısmına bakarsanız orda çözümünü bulacaksınız.
antihistaminik
25-04-2013, 20:10
forum da bir sıkıntı var diğer fotoları yükleyemedim
hata veriyor...
boyut yuzunden olabilir. fotolarin herbirinin 70 Kb'i gecmemesi gerekiyor.
Ben de bundan yaklaşık olarak 3 hafta önce ektiğim ve epeyce büyüyen domates ve biber tohumlarımdan domatesler daha hızlı geliştiği için öncelikle domates fidelerimi bugün şaşırttım:) Bakalım becerebilecekler mi büyümeyi...
Bu şaşırtmadan önceki halleri... Acaba biberler için henüz erken m?i şaşırtmadım daha...
395652
Bunlar da domatesler:395651
estena41
27-04-2013, 00:26
geçen yükleyemediğim fotolar.
topraktan ilk çıktıkları gün
estena41
27-04-2013, 00:26
büyük olanlar salatalık, diğer belli belirsiz olanlar domates
estena41
27-04-2013, 00:30
dikimden 6 gün, topraktan çıkmalarından 3 gün sonra
estena41
27-04-2013, 00:32
ve fasülyelerim
estena41
27-04-2013, 00:36
pazardan aldığım tohumlar bende büyük heyecan oluşturunca nette bir siteden aldığım çikolata cherry, sarı ampül :) domates, totem cherry, bostan salatalık, casper patlıcan tohumlarım. inşallah çimlenirler. herkese bol güneşli ve bereketli günler
Sayın estena41,
Tohumları keşke sitede gdo suz tohum satışı yapan amatörhobici den alsaydınız. Tohumlarının çimlenme oranı neredeyse %100.
banusemiha
29-04-2013, 01:58
fasulyede şaşırtma yapmanızı tavsiye etmem..
Tutması zor olur zannedersem..
yalnız adam
29-04-2013, 09:41
Merhaba kırmızı bit gibi dediğiniz canlı muhtemelen kırmızı örümcektir. Forumda ev yapımı ilaçlar kısmına bakarsanız orda çözümünü bulacaksınız.
Baktım oraya, teşekkürler...
Benim bir sorum daha olacak, aslında acemi olduğum için sorum çok...
Fotoğraftaki fesleğeni oraya sonradan fide olarak diktim. Ondan daha önce de bu gördüğünüz kenardaki biberleri tohumdan dikmiştim. Fakat benim biberleri oradan almaya bir türlü fırsatım olmadı. Bir de çok ince kaldıkları için almak istemedim.
Bu biberleri bahçeye dikmek istiyorum. tavsiyeleriniz nedir?
Hakkı Şen
29-04-2013, 10:12
Bu biberleri bahçeye dikmek istiyorum. tavsiyeleriniz nedir?
Fidelerinizi küçük kaplara, fide poşeti veya benzer büyüklükte her hangi bir kaba tek tek dikin. Bir iki gün gölge bir yerde muhafaza ettikten sonra yavaş yavaş güneş görebilecekleri bir yere taşıyın. Fideleriniz çok cılız kaldığı için direk güneşe çıkarırsanız onları kaybetme olasılığınız yüksek.
Bu şekilde on gün kadar küçük kaplarda bakımını yapıp gövdelerin kalınlaşmasını bekledikten sonra topraklarının hafifçe kurumasını bekleyin ki kaplarından toprağı ile birlikte çıkarmanız kolay olsun. Akşam üstü gün batımı veya sabahın erken saatlerinde bahçede asıl yerlerine kendi toprakları ile birlikte dikimini yapın. Açacağınız çukurlara azar miktarda yanmış çiftlik gübresi eklerseniz gelişimleri daha iyi olur sanırım. Kolay gelsin..
estena41
29-04-2013, 10:13
tüh. şimdi haberim oldu fatih bey. keşke daha önce duysaydım. oradan alırdım tohumları. neyse artık birdahakine inşallah. bilgi için teşekkürler
Merhaba,
Bende balkonumda domates, biber, salatalık, kıvırcık, nane, kekik ve fesleğen yetiştiriyorum. Fidelerim hazır. Domates ve salatalıklarımı asıl yerlerine aldım. Biberlerimin biraz daha büyümelerini bekliyorum. Benim öğrenmek istediğim saksı derinliği. Domateslerimi 10 lt lik su kaplarına diktim. Salatalıklarımı 20 kg luk kovalara 2 şer adet diktim. Yine yüksekliği 26 cm lik saksılara domates diktim. 10 kg luk yoğurt kaplarına biber dikmeyi planlıyorum. Sizce 26 cm lik saksılara ve 10 kg luk yoğurt kaplarına kaçar adet biber dikebilirim. Balkonda yetiştirmeye çalışınca yer sıkıntısı oluyor malesef. 2 saksı domates, 2 saksı biber diye kalkıştım ama hevesimden şuan 20 saksıyı geçiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
2 saksı domates, 2 saksı biber diye kalkıştım ama hevesimden şuan 20 saksıyı geçiyorum.
aynı problem bende de var :))
Ayrıca Migros'un bahçe ürünlerinde %40 indirim var. Ben haftasonu 36 ve 28 litrelik 8 adet saksı aldım. Yassı olanlara salatalık ve patlıcan, yuvarlaklara domates fidelerimi dikeceğim. Tavsiye ederim.
aynı problem bende de var :))
Ayrıca Migros'un bahçe ürünlerinde %40 indirim var. Ben haftasonu 36 ve 28 litrelik 8 adet saksı aldım. Yassı olanlara salatalık ve patlıcan, yuvarlaklara domates fidelerimi dikeceğim. Tavsiye ederim.
Teşekkür ederim. Migros'a uğramak lazım. Benim problemin litre olayından hiç anlamıyorum. Mesela 36 ve 28 litrelik saksıların derinliği kaç cm oluyor. Hazır elinizde mevcutken benim için ölçebilir misiniz?
Teşekkür ederim. Migros'a uğramak lazım. Benim problemin litre olayından hiç anlamıyorum. Mesela 36 ve 28 litrelik saksıların derinliği kaç cm oluyor. Hazır elinizde mevcutken benim için ölçebilir misiniz?
Sayın kuzum genellikle saksıların altlarında litreleri yazar. Salatalık 25 cmlik saksıda çok rahat yetişir ben geçen sene 25 lik saksıda yapmıştım. Domates büyük saksı istiyor 30-40 lt gibi küçük te olmaz mı olur ama verim çok düşük olur. 26 cm lik saksı ya 1 ya da 2 fide 10 kg kaba ise eğer kare dikdörtgense kabınız 2-3 adet ama yuvarlaksa yine 1-2 tavsiye ederim. Yani aslında işin özü bol verim istiyorsanız büyük kap kullanmanız lazım.
Hoş benim fidelerimde hala küçk kaplardalar :)
yalnız adam
30-04-2013, 19:12
Fidelerinizi küçük kaplara, fide poşeti veya benzer büyüklükte her hangi bir kaba tek tek dikin. Bir iki gün gölge bir yerde muhafaza ettikten sonra yavaş yavaş güneş görebilecekleri bir yere taşıyın. Fideleriniz çok cılız kaldığı için direk güneşe çıkarırsanız onları kaybetme olasılığınız yüksek.
Bu şekilde on gün kadar küçük kaplarda bakımını yapıp gövdelerin kalınlaşmasını bekledikten sonra topraklarının hafifçe kurumasını bekleyin ki kaplarından toprağı ile birlikte çıkarmanız kolay olsun. Akşam üstü gün batımı veya sabahın erken saatlerinde bahçede asıl yerlerine kendi toprakları ile birlikte dikimini yapın. Açacağınız çukurlara azar miktarda yanmış çiftlik gübresi eklerseniz gelişimleri daha iyi olur sanırım. Kolay gelsin..
Çok özür diliyorum. Benim şu an 32'lik çimlendirme kabında yaklaşık 15 tane çok değerli organik domates tohumu var. Fakat ben onların da bakımını pek yapamadım galiba onlar da bayağı cılızlar. Fidenin bakımı nasıl yapılır ki? Onların dipteki toprakları da kurudu ama ben şahsen güvenip de bahçeye yerlerine dikemiyorum.
Bende gübre olarak bir çuval sönmüş keçi gübresi var. Bahçedeki bütün bitkilerimin diplerinde ve çukurlarında var. Ben çok bilinçsizce yaptım ama inşallah zararı yoktur bana...
36 ile 40cm kadar derinlik var.
antihistaminik
30-04-2013, 23:07
Merhaba,
...Sizce 26 cm lik saksılara ve 10 kg luk yoğurt kaplarına kaçar adet biber dikebilirim.
10 kg lik kaplarda yetistirmenizi asla tavsiye etmem, pek verim alamazsiniz.. 26 cm lik saksi domates icin kucuk olur ama illa dikecekseniz tek kök ekin derim. elinizde bolca fide varsa bir saksiya iki kök dikip bir sure sonra daha saglikli goruneni korur digerini kokten kesebilirsiniz. 26 cm tek biber icin yeterli olabilir. cherry tarzi domateslerin nispeten daha kucuk saksilarda yetistirilebildigini gordum ancak yine de 26 cm altina inmeyin derim.
İlginize teşekkür ederim. Domateslerimi tek kök diktim. 10 kg luk yoğurt kaplarının yüksekliği de 25-26 cm civarında. Bunlara 1-2 kök biber dikmeyi planlıyordum. Ayrıca 5 lt lik su kaplarıma da tek kök biber dikmeyi planlıyordum. Biberlerimin cinsi tatlı kıl biber, acı biber ve kandil dolma biber. Yanlış mı yapıyorum? :(
Yaklaşık 1 hafta önce şaşırttığım domates fidelerimde hiçbir gelişme ok hatta birini kaybettim:( Keşke şaşırtmasamıydım diyorum.
Yaklaşık 1 hafta önce şaşırttığım domates fidelerimde hiçbir gelişme ok hatta birini kaybettim:( Keşke şaşırtmasamıydım diyorum.
Şuan için bir sorun yok. Zaten şaşırtılan fideler bir süre büyüme yapmıyorlar. Sonradan atağa geçiyorlar. Merak etmein bir sorun olmayacak bitkileriniz gayet sağlıklı görünüyor
antihistaminik
01-05-2013, 17:53
İlginize teşekkür ederim. Domateslerimi tek kök diktim. 10 kg luk yoğurt kaplarının yüksekliği de 25-26 cm civarında. Bunlara 1-2 kök biber dikmeyi planlıyordum. Ayrıca 5 lt lik su kaplarıma da tek kök biber dikmeyi planlıyordum. Biberlerimin cinsi tatlı kıl biber, acı biber ve kandil dolma biber. Yanlış mı yapıyorum? :(
dogrudur sayin kuzum. daha sık ekmeyin derim..10 kg lik kaba da de 1 ekin bence... su kaplari dedikleriniz pet siseler ise bunlari boyamayi ya da kaplamayi ihmal etmeyin ki kökler ışık almasin.
benim saksilarim sa şöyle:
398223
beyazlar iki bolunup boyanmis plastik variller. ben kabaca domateste her 20 lt'ye 1 fide ekiyorum..biberlerde (carliston,dolmalik) 13-15 lt'ye 1 fide olabiliyor...
süs biberi tarzinda biberler daha kucuk hacimlerde dahi verimli olabiliyor.. yeterli besini saglarsaniz..!
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/330427d1347110785-photo-4-.jpg
Fide olarak aldığım ve saksılara diktiğim domates fidelerimin kimilerinde yapraklar dışa doğru kıvrılıyor. Çok su verdiğimi düşündüğüm için 2 gün su vermedim. Ankara yağmurlu. Gerçi içerdeler ama kapıyı açık bırakıyorum, hava alıyorlar. Domateslerimde bir sorun mu var? Fotoğraf yükleyemedim ama fide dik duruyor, sadece yaprakları problem. Yağmurlama suluyordum, suyun yapraklarına değmemesi mi gerek biber gibi.Nasıl sulamalıyım domates ve biber fidelerimi? :(
Sayın Antihistaminik bilgiler için teşekkür ederim. Fidelerimi gerçek yerlerine aldım. Toprak karışımım bahçe toprağı, yanmış çiftlik gübresi ve torf karışımından oluşuyor. Hepside sağlıklı şuan. Domateslerim tomurcuklandı. Çiçek açmasını bekliyorum. Salatalıklarım hep tomurcuk. Birisi sabah açmıştı çiçeğini. Her saksıya birer fide olarak ayarladım. Şuan gayet sağlıklılar. Umarım hep öyle olurlar. Tekrar teşekkür ederim. Bol verimler diliyorum size.
1363 numaralı mesajdaki domateslerimi saksısına aldım. şimdi daha 1 ay bile olmayan eski resimlerine baktım da ne kadar büyümüşler:)
Bunlar da şaşırttığım biberlerim:)
ayazkentli
16-05-2013, 21:58
Domatesleri 1 ay sonra tanıyamayacaksınız ama bu saksı için 4 tane fazla olmuş.
2 tane ideal olur. Özellikle, ortada ki 2 domatesi başka bir saksıya alın.
Her iki başta birer tane kalsın.
antihistaminik
17-05-2013, 00:48
bunlar da benim cocuklar... daha onceki senelerde 2 şer kök domates ektigim 50 lt lik saksilara bu sene 1 er kök fide ektim bakalim ne olacak...
Arkadaşlar merhaba
Bu sabah süs biberlerimin çiçeklerinin kuruduğunu gördüm. Kontrol edince resmen şok oldum. Resimlerde de görüleceği üzere yapraklar delik deşik olmuş. Yaprakları kontrol ettiğimde yaprak altlarında yeşil solucanlar olduğunu gördüm. Resimlerin birinde yaprak üzerinde görülüyor.
Hemen arap sabunu+sarımsak+yağ+toz biberli karışımı hazırlayıp uyguladım. Yaprakların üzerlerinde ki tüm solucanlar sanki örümcek ağı gibi bir iple toprağa doğru kendilerini sallandırdılar. bende toplayıp attım.
Sorum şu : Yapmış olduğum karışım ileriye dönük ne kadar zaman etkili olur ve ne sıklıkla kullanmalıyım veya başka önerebileceğiniz bir çözüm yolu varmıdır. Artık bu fidelerden bir hayır görmezsin de denilebilir mi?
Sayın ramada onlar tırtıl hepsini toplayın sonra o karışımla yaprakları silin. Çok zor bir zararlı değil kolay kurtulursulursunuz. İlaçlamaların geneli haftada 1 şeklinde uygulanır. Biberlerinizde sıkıntı olmaz toplarlar kendilerini
Sayın ramada onlar tırtıl hepsini toplayın sonra o karışımla yaprakları silin. Çok zor bir zararlı değil kolay kurtulursulursunuz. İlaçlamaların geneli haftada 1 şeklinde uygulanır. Biberlerinizde sıkıntı olmaz toplarlar kendilerini
Teşekkürler cevabınız için. bugün işten geldikten sonra biraz daha sisleme şeklinde karışımı sıktım ve kalanlarda kendilerini sarkıttılar onları da toplayıp imha ettim. Daha sonra salatalık ve domatesim vardı onlarda bir sorun yok çok şükür fakat saksılar çok yakın durduklarından içimi bir şüphe kapladı, onlara da karışımı sisleme yaptım. Sonra salatalık yapraklarından birer ikişer aynı tırtıllar inmeye başladılar. Domates temiz çıktı. Allahtan salatalığı erken farkettim. Artık bundan sonra sürekli gözetim altında olacaklar.
onur eyyüpoğlu
26-05-2013, 15:30
Aralık Ayında Mardin Günlerin meşhur Mardin mercimeğinden aldım. 4-5 hafta önce diktim. Boyu 1 haftada 15 cm'yi geçti. sağa sola devrilip ölmesinden korktum. Makasla yarıya kadar kestim. Yeni bir dal verdi, Ama bu sabah dalın kırıldığını gördüm ve kesitim. şimdi yeşil ve 6-7 cm uzunluğunda. Tek bir yaprağı bile yok. Sararıp kurumasından korkuyorum. Yapabileceğim birşey var mı, yoksa doğal halinde yeniden uzar mı?
Bunlar da şaşırttığım biberlerim:)
Fideleri şaşırtırken ben kazık kök gibi olan uçlarını kesiyorum. Genelde de sonuç iyi oluyor.
antihistaminik
27-05-2013, 17:25
3 gün oncesine kadar turp gibi olan baxter domates bir anda bu hale geldi:
410635
kökünü parmagimla biraz açınca şunu gördüm:
410636
yapacak birsey yok buyuk ihtimal...de, nedir bu sinir oldum.. ??
seckinty
28-05-2013, 16:39
selam arkadaşlar
bende balkonda sebze yetiştirmeye çalışıyorum, geçen sene fazla başarılı olamadım, hazır tohumlardan alıp denemiştim olmadı, bu sene direk pazardan fide aldım.
1 kök çengelköy salatalık
3 kök 2 farklı cins domates (ne cinsi olduklarını bilmiyorum) biri çiçek açtı diğer biri yeni açmak üzere, üçüncüsü ise daha ufak boyda yeni sayılır
5-6 kök süs biberi
yaklaşık 10 kök bir arkadaşımdan aldığım yuvarlak ufak tombul bir biber çeşidi, adını bilmiyorum
3 kök çilek
bolca yeşil soğan ve nane :)
1 yeşil üzüm (1 senelik ve boyu yaklaşık 1 mt)
1 kırmızı üzüm (1 senelik ve boyu yaklaşık 1.5 mt)
ilk zamanlar biberlere yaprak biti dadandı ilaç ile def ettim, sanırım gübreden geldi,
üzümlerde ise yapraklarında toz gibi bişiler vardı yaprak sanki tozlanmış gibi duruyordu 2 defa (10 gün arayla) kükürt sıktım şimdi baya boy attılar
fotograf ilerleyen zamanlarda eklerim
seldogan
28-05-2013, 20:08
bende evimin balkonunda soğan, marul, sarımsak ve en son olarakta çilek yetiştiriyorum. Çilekler ilk başta güzeldi ama sonradan bozuldu.
antihistaminik
28-05-2013, 20:41
baxter çöpe gitti.. zenfideden 4. zaiyat...(24 te 4= 6 da1)
onlari suclamak ne kadar dogru olur emin degilim .. topraktan kaynaklanan bir sorun da olabilir ama tum saksilarin toprak karisimi hemen hemen ayni.. neyse kalan saglar bizim..
bir tek diyecegim buyuk saksilara (bendeki 50 lt liklerden bahsedersem) tek fide riskli imis, ilk defa bu sene deneyeyim dedim.. hata imiş.. iki fide ekip biri herhangi sebepten telef olursa tek ile devam etmek daha mantikli olurmus..
neyse.. boşalan saksida Bauhaus tan aldigim salatalik ikamet etmeye basladi..
Merhaba arkadaşlar
Aşağıda resimleri olan domateslerimin koltuk budama ihtiyacı varmıdır. Emin olamadığım için fikirlerinizi bekliyorum.
Not: Her bir resim farklı bir saksıya aittir.
Balkonumdaki saksılarda yetiştirmeye çalıştığım biber, domates, maydanoz, roka için ev yapımı gübre hazırlamaya çalışıyorum. ;)
Aspirin, çay, kalsiyum sandoz tableti, haşlanmış yumurta kabukları, yağsız süt, haşlanmış fasulyenin suyu... şeklinde tavsiyeler görüyorum sağda solda. Ustalar ne derler acaba? Bir de bunların miktarları da önemlidir tabii, onu nasıl ayarlamak lazım? Saksı başına bir yumurta mı mesala? Ayrıca yarım yağlı paket süt olmaz mı, yağsızını nerden bulabilirim ki? :rolleyes:
xandencic
31-05-2013, 14:47
Daha önce Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630-17.htm) başlıkta yazdım ama sanırım o başlığa pek girilmiyor konu açmaya çalıştım konu açmaya yetkim olmadığına dair uyarı aldım bende birde buraya yazarak şansımı denemek istedim.
Başlıkta yazdığım gibi balkonda saksılara ekmiş olduğum biberlerime yaprak bit'i (forumdaki konularda okuduğum üzere çıkardığım sonuç) dadanmış ve giderek öldürüyor. Tam çiçek açtı diye sevinirken şimdi bunlar yüzünden gelişim olmuyor :(
Yine forumda okuduğum yağ arap sabunu sarımsak ve suyu fısfısla sıktım bu sefer de yapraklar karardı ama yine geldi başımın belası. aşağıya resimlerini ekliyorum yorumlarınızı bekliyorum el birliğiyle kurtaralım biberlerimi :rolleyes:
Şimdide resim ek yapamıyorum diğer başlıkta yapmış olduğum için. Diğer başlıktan bakabilirsiniz resime şimdiden teşekkürler
neemazal isminde organik bir ilac var. ozelliklerini arastirin isterseniz.
Sayın ayazkentli nin dediği ibi domateslerim 1 ayda çok büyüdüler:)
Bunlar da biberlerim:) Farkındayım çok sık dikmişim ama saksım yoktu. Biraz daha büyüsünler daha büyük bir saksıya aktaracağım inşallah.
Bitkileri çok büyüdükten sonra yerlerini değiştirirseniz daha çok hırpalanır.
Küçükken yer değiştirmek en mantıklısı.
Bugün ne öğrendim:
Kadife çiçeği, domates gibi bazı sebzelere gelen zararlıları önlüyormuş... :eek:
Bugün bulursam çiçeğini, yoksa tohumunu alacağım bakalım. Ben biberlerle domatesleri karışık koyuyordum yan yana, biber de doğal olarak önlüyor bazı zararlıları diye. Hatta sarımsak da dikecektim de, yeşil soğanla idare edeyim, yoksa ben de dayanamam kokusuna dedim...:p
Doğal hayat harika gerçekten... Uyumlu bitkileri mutlaka öğrenmemiz lazım...;)
Merhaba,
Ben bir sağlık kurumunda Bilgi İŞlem Sorumlusu olarak çalışıyorum.
Balkonumda bitki yetiştirme denemesinde bulundum.Ve internetten aldığım salatalık ,domates ve maydanoz tohumlarını ektim.Uzun saksılar ve 10x10 küçük kaplara karışık olarak ektim.Salatalık tohumları tam bir hafta oldu bugün 7-8 cm e ulaştılar.Sabah işe giderken ve akşam işten gelince olmak üzere günde 2 kez fısfıs yöntemiyle suluyorum.
Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekiyor.Sulama ve güneşte bırakma ve seyrekleştirme ile ilgili bilgilerinize ihtiyacım var.
Teşekkürler....
Sayın erdemt,
Fotoğraf koyabilirseniz daha net cevap verilebilir...
seckinty
07-06-2013, 15:51
merhaba arkadaşlar, bir firmanın bahçesinde gördüğüm, tohumlarını alıp ektiğim biberlerim, bugün çiçek açtı,
çıkmaz diye hep 3 lü 3lü ekmiştim,
maşallahı var hepsi çıktı :D o yüzden saksılarda biraz sıkışık oldu
resimler;
http://img823.imageshack.us/img823/8926/img20130607wa0000.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/1113/img20130607wa0001v.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/198/img20130607wa0002.jpg
antihistaminik
07-06-2013, 16:21
414885
Avaaz - Monsanto Toprak Ana'ya Karşı (http://www.avaaz.org/tr/monsanto_vs_mother_earth_loc/?cSGfTbb)
antihistaminik
21-06-2013, 16:52
http://www.agaclar.net/forum/1156174-post1371.htm deki domatesler bu hale geldi :))
419703
Benim de biberlerimin yeni çıkan yaprakları kıvrılıyor. Neden acaba? Bir zararlı olabilir mi?
antihistaminik
07-07-2013, 23:29
otomatik sulama sistemim tamamdır... tatile çıkılabilir... :)
424195
424194
424203
balurcaği
11-07-2013, 14:16
Merhaba,
Bauhaus'tan aldığım domates ve kapya biber tohumlarım çimlendi (domateslerim yaklaşık 3-4 cm oldu) paketin üzerinden okuduğum bilgilere göre artık onları şaşırtmam ve gelişecekleri yere dikmem gerekiyormuş. Fakat satın alırken çok önemli bir bilgiyi atlamışım. En az 50 cm derinliğe ihtiyaçları varmış, fakat ben onlara standart, uzun pencere önü saksılardan almıştım. (Kapya için ise en az 40 cm derinlik gerekliymiş)
Domatesin 20 çekirdeğinin 20'si de çimlendi. Acaba ne yapmalıyım? Hepsini ellişer santimlik birer saksıya ekmeye kalksam bana evde yaşayacak alan kalmaz:) Zaten gerçek bir balkonum dahi yok, tüm balkonlarım fransız.
Bu 50 cm olmazsa olmaz mıdır, şimdi gidip yeni saksı alacağım fakat ne önerirsiniz uygulamada nasıl oluyor bu tam olarak? Hangi ölçüdeki saksıya kaç adet domates ve hangi ölçüdeki saksıya kaç adet biber uygundur?
antihistaminik
11-07-2013, 15:46
toprak derinligi 30 cm den az olmasa iyi olur.. yoksa verim elde etmeniz gerçekten zor..
balurcaği
12-07-2013, 13:48
Saksılar tamam. 3 tane 35 cm civarı büyük saksı aldım. Capları da oldukça büyük fakat tam ölçüsünü bilemiyorum. Şimdi sorun bir saksıya kaç kök dikebileceğim:)
Bu konuda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum. 20 kök var. Gerekirse daha fazla saksı alabilirim. Bir de dikimden evvel bir şey yapmama gerekiyor mu? Dün önce şaşırtma gibi bir şey söylendi sorduğum biri tarafından. Ama tohumların paketinin arkasında şaşırtın veya dikin diyor çimlendikten sonra. Yani direkt dikilebileceği söyleniyor.
Her saksiya birer kok dikmeniz uygun olur. Saksi yerine 10 litrelik pet su siselerini de kullanabilirsiniz. boyayayarak ya da gazeteyle falan kaplayarak. Saksilarin deliklerinin acik oldugundan emin olun. Forumdaki domates yetistirme ve sebze bahcesi hazirlama konularini okuyun. Kolay gelsin. Fideleri direkt topragiyla dikabilirsiniz.
Yalniz biraz gec kalmis olabilirsiniz. Seneye tohumlari martta ekip mayista fideleri dikerseniz daha iyi.
balurcaği
16-07-2013, 11:38
Şaşırtma işlemini yaptım. Bahçe toprağı-torf-biraz gübre karışımına buzdolabı poşetlerinin içine domatesleri şaşırttım fakat buzdolabı poşetlerinin bazı kısımları şeffaf. Yani poşetin içi ışık alıyor. Sorun olur mu sizce?
Bu arada yanıtlarınız için çok çok teşekkürler.
limon_sever
16-07-2013, 11:52
Saksılarda çiçek aranjmanı olurda biber aranjmanı olmaz mı hiç? :)
Saksıdaki biberler; kapya biberi, çiçekçide görüp aldığım saçaklı çok meyve veren sarı süs biberi(dürümcülerde gördüğüm turşuluk süs biberlerinden) ve geçen sene yetiştirip tohumluk aldığım işaret parmağı boyundaki yeşil süs biberi.
426808
426950
426951
426952
balurcaği
16-07-2013, 17:20
çok tuhaf bir şey oldu, acil yardıma ihtiyacım var:( bugün dikmek üzere dün ıslak havlu içerinde beklettiğim mor fesleğen(reyhan) tohumları açtığımda sümüksü bir hal almış ve çatlayarak içerlerinden beyaz filizler çıkmıştı. Saksılar hazır bekliyorum, birbirlerinden ayırmak bile neredeyse mümkün değil yapış yapışlar:(
ne yapmalıyım? eksem acaba çıkarlar mı yoksa yenilerini alıp hiç ıslatmadan direkt ekeyim mi?
balurcaği
26-07-2013, 08:19
arkadaşlar acemilikten hepsini ektiğim domates tohumlarından dikemediğim 15 e yakın fide var elimde. kurtköy'deyim. alıp ekebilecek birileri var mı? birer ikişer de olsa verebilirim. her yere saksı koydum güneş alan yerim kalmadı:( arkadaşlara dağıttım elimde bu kadar kaldı.
Merhaba,
Balkonumda biber ve domates yetiştiriyorum, biberlerden bir kez ürün aldım, domatesler kızardı ama henüz toplamadım. Benim sorum şu:
Her gün az da suluyordum. Şimdi 3 gün şehir dışına çıkmam gerekiyor, yola çıktığım gece sulasam bile 3. geceye kadar susuz kalacaklar. Önlem almam gerekir mi ya da bunu zararsız atlatırlar mı?
antihistaminik
25-08-2013, 15:59
... Şimdi 3 gün şehir dışına çıkmam gerekiyor, yola çıktığım gece sulasam bile 3. geceye kadar susuz kalacaklar. Önlem almam gerekir mi ya da bunu zararsız atlatırlar mı?
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123-2.htm
konusunda 2 ve 5. sayfalara bir göz gezdirin.
ters delikli pet şişe veya leğenden bez parcalarıyla sulama yöntemleri 3 gün için yeterli olacaktır sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123-2.htm
konusunda 2 ve 5. sayfalara bir göz gezdirin.
ters delikli pet şişe veya leğenden bez parcalarıyla sulama yöntemleri 3 gün için yeterli olacaktır sanırım.
Çok teşekkür ederim, hemen bakıyorum.
Bende balkonda maydanoz, fesleğen, kekik ve semizotu yetiştirmeyi düşünüyorum. Tarladan topladığım semizotlarından tohum ayırdım kendime. İnşallah en kısa zamanda bir kaç balık kasası bulup ekim işine başlayacağım.
Bende balkonda maydanoz, fesleğen, kekik ve semizotu yetiştirmeyi düşünüyorum. Tarladan topladığım semizotlarından tohum ayırdım kendime. İnşallah en kısa zamanda bir kaç balık kasası bulup ekim işine başlayacağım.
semi,zotu çok ilginç bir bitki
arkadaşım leğpende yıkadığı semizotu suyunu bahçeye döktüğünü, bikaç gün sonra döktüğü yerden semizotu çıktığını söylemişti
Emre İlhan
27-08-2013, 14:35
Benim de biberlerimin yeni çıkan yaprakları kıvrılıyor. Neden acaba? Bir zararlı olabilir mi?
Fotoğraf yükleme olanağınız varsa, daha rahat yardımcı olabiliriz:)
Emre İlhan
27-08-2013, 14:39
Bugün ne öğrendim:
Kadife çiçeği, domates gibi bazı sebzelere gelen zararlıları önlüyormuş... :eek:
Bugün bulursam çiçeğini, yoksa tohumunu alacağım bakalım. Ben biberlerle domatesleri karışık koyuyordum yan yana, biber de doğal olarak önlüyor bazı zararlıları diye. Hatta sarımsak da dikecektim de, yeşil soğanla idare edeyim, yoksa ben de dayanamam kokusuna dedim...:p
Doğal hayat harika gerçekten... Uyumlu bitkileri mutlaka öğrenmemiz lazım...;)
Aşağıdaki başlığı incelemenizi tavsiye ederim:)
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm
Emre İlhan
27-08-2013, 14:49
çok tuhaf bir şey oldu, acil yardıma ihtiyacım var:( bugün dikmek üzere dün ıslak havlu içerinde beklettiğim mor fesleğen(reyhan) tohumları açtığımda sümüksü bir hal almış ve çatlayarak içerlerinden beyaz filizler çıkmıştı. Saksılar hazır bekliyorum, birbirlerinden ayırmak bile neredeyse mümkün değil yapış yapışlar:(
ne yapmalıyım? eksem acaba çıkarlar mı yoksa yenilerini alıp hiç ıslatmadan direkt ekeyim mi?
Geç cevap veriyorum ama kusura bakmayın.
Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman; zarar vermeden, dikkâtli bir biçimde çimlenen tohumları mendilden ayırıp, uzun bir saksıya ya da yayvan bir kaba(altını delmeyi unutmayalım) dikin. Daha sonra fideler toprak yüzeyine çıkıp, 3. yaprakları oluşunca şaşırtma yapabilirsiniz.
Eğer mendilden ayıramazsanız; öylece saksıya dikin, kökleri yatay gelişse de en azından şaşırtma yaparken fesleğenleri kurtarma olasılığınız bu durumda da var:)
Annem balkonda domates, biber,nane ve salatalk yetiştiriyor. mini mini çıkıp büyüyorlar İnanılmaz lezzetli ve zevkli bir iş
jakobiyem
21-10-2013, 08:53
Yeni aldığım maydanoz, nane, dereotu, semizotu, ıspanak ve kıl biber tohumlarımı çimlendirmek için ıslak bez arasına koydum bakalım merakla bekliyorum :)
merhaba,
ben de 20 gün önce maydanoz ektim. hiçbir hareket yok. sabırla bekliyorum. maydanoz braz ağırkanlı bir bitki sanırım. ama ıspanaklar büyümek için acele ediyorlar. gerçi büyük bir kısmını acemilekten kaybetsem de gene de beni sevindirdiler. ama turpları bilemedim. bahçem de sümüklü böcekler var. fideleri bahçeye mi yoksa saksıya mı eksem bilemiyorum. marulu asla bahçeye indirmem böcekleri beslemek için. onları terasta tuuacağım. rokayı terasta en güzel yere ektim böceklerden korudum ancak bu sefer de kuşlar rahat bırakmıyorar. bende delikli bir kasa buldum şimdilik koruma altındalar. çok zevkli bir iş bu. yetiştirmeyi öğrendikçe sistemi de değiştireceğim.
sapinuva
26-04-2014, 23:31
Bende bu sene ilk defa evde fide yetiştirmeye karar verdim.Hemen gidip viyol ve çiçek toprağı aldım.İlk dikimleri 5 martta yaptım.15 gün sonra domatesler çıkmaya başladı.30 gün sonra da biberler çıktı.Viyolleri camdan uzakta tuttum.Odanın içerdeki duvar kısmında beklettim.Ama fidelerin boyları uzun oldu.Ve de çok cılız duruyorlardı.Sanırım güneş ışığı yetersiz geliyor diye düşündüm.Biraz daha cama yaklaştırdım.Odanın ortasına getirdim ki daha fazla ışık alsınlar diye.Bu seferde bazı fideler güneş ışığından yandılar.Diğerlerini kurtarayım diye eski yerlerini getirdim.bir müddet böyle devam etti.24 nisanda artık don olmaz düşüncesi ile fidelerimi balkona aldım.Bir kaç gündür iyiydiler.Bu sabah malesef çoğu telef olmuş.dikkatli baktığımda cılız olanların gövdelerinin yandığını fark ettim.
Şimdi bu işten iyice anlayan arkadaşlara sormak istiyorum hatalarım neler?Nelere dikkat etmeliyim.Bugün tekrar dikim yapsam Mayıs sonuna kadar bahçeye şaşırtacak kadar olurlar mı?
Torf kullandım ama açıkcası beğenmedim.Bugün yeniden toprak hazırladım.Kurtulanları viyollerden saksılara şaşırtıp kurtarmaya çalışacağım.
Her gün gidip bakımını yaptımi o kadar ilgilendim şu an moralim sıfır:(
boylarının uzun olması yeterli güneş alalamalarından.
Ben hiç viyolle falan uğraşmıyorum genişçe bir saksıya tohumları ekip camlı balkonda günde 3-4 saat güneş alan bir yere koyuyorum. çoğunda 4 adet yaprak çıkınca en güçlü görünenleri şaşırtıp esas yerine alıyorum.
pomodoro adlı üyemiz paylaşmıştı http://www.youtube.com/watch?v=cLfpeUtyDII
tohumları viyollere ektikten sonra güneş alan bir yere koymanız daha iyi olur. nemine dikkat ederseniz güneşin ısıtmasıyla daha çabuk çimlenip gelişirler. güneşten uzak yetiştirilen bitkiler haliyle güneşe uzanmak için boylarını büyütüyorlar. enerjilerini uzamaya verdikleri ve güneş ışıklarından faydalamadıkları için cılız kalıyorlar. torfunuzun çok kaliteli olmasına gerek yok zaten tohumun içinde bitkiyi asıl yaprakları çıkana kadar idare edecek besin var. güneşten mahrum fide ve bitkiler birdenbire güneş ışığına çıkarmak yerine kademeli olarak çıkartılırsa uyum sağlayabilir. aksi halde başınıza geldiği gibi yanar. bu tıpkı kuzeyde yaşayan açık tenli sarışın bir insanın güneyin sıcak bir yerine tatile gelip birdenbire akşama kadar deniz kıyısında yüzmesine benzer. güneş yanığı bitkilerinize olduğu gibi gibi onuda yakar ve tatil burnundan gelir. :).
Emre İlhan
30-04-2014, 19:17
Sevgili sapinuva; öncelikle lütfen moralinizi bozmayın. Sizi anlıyorum, haklısınız. O kadar özen gösterdiğiniz fidelerinizin bir günde bertaraf olduğunu görmek, sizi üzmüş olmalı ama şunu da unutmamak gerekir ki bu hataları tespit ettikçe bir daha ki sefere daha tecrübeli ve daha güzel sonuçlar elde ediyoruz. Bunun(bilgilenmenin) mutluluğu ise apayrı. Hepimiz bunu hata yaparak, öğrenerek yaşıyoruz:)
Fide yetiştirmede ki tespit ettiğim problemleriniz şunlar;
Çiçek toprağı diye bahsettiğiniz eğer torf ise, torfun herhangi bir besin değeri yoktur. Torfta fide yetiştirmek, sürekli besleme ve uygun sulama gerektirir.
Fidelerin o anki durumuna göre uygun ışık alan ortama taşıyıp, kurtarmaya çalışmışsınız. İyi de yapmışsınız ama öncelikle hangi dönemde ve ne kadar ışık alması gerektiğini, doğrudan güneş ışığı mı yoksa yarı gölgede ki ışıktan mı yararlanacağını araştırmanız lazım. Forumda bununla ilgili yazışmalar fazlasıyla mevcut.
Gelin bunu yaşayarak hep beraber öğrenelim, hiç yılmadan tekrar deneyin ve geç dönemde de olsa fidelerinize meyve verdirmeye çabalayalım. İnanın bu tecrübe çok hoşunuza gidecek. Ben burada sürekli yardım edeceğim ama siz isterseniz hazır fide edinip dikin, ayrıca bu sene fide yetiştirmeyi öğrenmek için tohum da ekelim:)
Emre İlhan
30-04-2014, 19:21
Bitkilerin güneşte neden boylarının gölgeye göre daha az uzadığı sorusuna da yanıt vereyim, bende yeni öğrendim;
Bitkilerde kök ve filiz uçlarında bulunan ve bitkilerin boyca gelişimini sağlayan "oksin" hormonunun yapısı güneş ışığında bozuluyor ve işlevselliği azalıyor. Böylelikle, güneşte bitkinin anormal derecede boyunun uzaması engellenmiş oluyor. Bu hormon sayesinde, gölgede ki bitki boyunu daha fazla uzatarak güneşe ulaşıyor ve güneş ışığına ulaşınca boy uzaması tekrar yavaşlıyor. Bu sayede bitkinin boy dengesi sağlanmış oluyor:)
sapinuva
01-05-2014, 13:17
İlginiz için teşekkür ederim.Ben de yaptığım hatadan ders çıkarmış bulunuyorum.Bundan sonra daha dikkatli olacağım.Zaten fidelerimin çoğu telef oldu ama yaklaşık 20 adet kurtulmuş.Onları viyollerden alıp pet bardaklara diktim.Torf iyi bir fikir değil sanırım.Ondan dolayı bahçe toprağı ile torfu karıştırdım birazda organik gübre kattım.Viyollerden toprakalrıyle birlikte pet bardaklara transfer ettim.Şu an sağlıklı görünüyorlar.Forumdaki yazanlara göre en azından domateslerin tekrar yetişebileceği fikrine kapıldığım için bir miktar domates tohumu ektim, bekliyorum.Bu sene artık bu şekilde oldu. Seneye daha dikkatli bir çalışma yapacağımdan şüpheniz olmasın.
Lonicera
09-05-2014, 17:31
2 yıldır sürekli ekip hasat yaptığım, lezzetini ailecek çok beğendiğimiz mizuna...Tek saksıdan bu kadar çıktı. Bol limon ve zeytinyağı ile ister salatasını yapın isterseniz roka gibi üzerine limon sıkıp hafif tuzlayıp çerez gibi tüketin. Derin bir saksıdan epey ürün almak mümkün. Bir hafta sonra saksı gübrelenip yeniden mizuna tohumu ekilecek.
Biz egelilerin otları azdır ya, bir yenisi daha eklendi artık:D
sapinuva
11-05-2014, 15:20
Geçen gün bir seracıyla görüştüm.Fideleri nasıl hazırladıklarını sordum.Bana bahçe toprağı ile hayvan gübresini karıştırarak hazırladıklarını anlattı.Fideleri bir aylıktı ama 20 cm yi geçmişti.
Ben de artık seneye orman toğrağı kullansam diye düşünüyorum.Olur mu acaba?
Herkese merhaba ben emre İZMİRde yaşıyorum 30 yaşında esnafım balkonumda elimden geldiğince portokal mandalin limon karadut çilek domates biber salatalık patlıcan kabak nane maydonoz reyhan soğan ahududu son olarakta marul tere ve roka ektim bu sevgim gitgide büyüyor balkon da yürüyecek yer kalmayacak hale gelene kadarda devam edicek herhalde...:)
otomatik sulama sistemim tamamdır... tatile çıkılabilir... :)
424195
424194
424203
harika bayıldım...ben de nacizane balkonsebzeciliği yapmaya çalışıyorum fakat sizinkiler muhteşem....tebrik etmeden yorum atmadan geçemedim....yalnız saksılarınıza gözüm takıldı... nereden edindiniz merak ettim.:confused:
antihistaminik
28-06-2014, 15:33
tesekkürler sn. combine.
hala kullanıyorum. saksılar bildiğiniz küçük plastik varillerin ortadan ikiye bölünmüş hali. altlarına matkapla delikler açıp kırık beyaz yağı boya ile boyamıştım. varilleri de hurdacıdan almıştım.
Merhaba
Terasta dereotu, maydonoz, kekik, fesleğen, reyhan, biber, cin biber, kokteyl domates yetiştirmeye çalışıyorum.
Tohumdan hepsi fide boyutuna geldi yalnız son günlerde sıkıntılar oluşmaya başladı. Forumda çok fazla konuyu okudum ama kafam iyice karıştı.
öncelikle kargalar saksılarımda dolaşıp bir kısmını kuruttu ben de rüzgar gülleri alıp çözüm buldum ama yine de zayıf görünüyorlar
bauhaus tan malzemeleri alırken genta humuslu torf toprak vermişlerdi ve bu yeterli olur demişlerdi acaba başka topraklarla karışım veya gübre filan da uygulamam mı gerekiyor.
iki günde bir akşam saatlerinde fısfıs yöntemiyle suluyorum az mı sulamış oluyorum.
ne yazık ki teras olduğu için çok fazla güneşte kalıyorlar. sabah 9 dan akşam 4 e kadar.
şu an bu halde oldukları için çok üzülüyorum toprak gübre vs. ne yapmak gerekiyorsa hazırım.
umarım bana yardımcı olabilirsiniz.
bitkilere göre sorunlarım;
cin biber: seyreltme yapmam gerekiyor sanırım dalları zayıf görünüyor
maydonoz: kargalar bir kısmını öldürdü kalan kısımlarda da yaprakları küçük kaldı başladı ve toprağa doğru yayılıyorlar dik değiller.
biber: çok güzel büyüdü yalnız alt dalları sararmaya başladı, çiçek açıyor ama resimde de görüldüğü gibi iki gün içinde çiçeği kuruyor.
dereotu: çok cılız ve sararmaya başladı yine dik durmuyorlar.
kekik: sadece tohumlardan bölgesel çıktı bu şekilde bırakmalı mıyım?
sığmayanların fotoları aşağıda paylaşıyorum.
kokteyl domates: yaprakları hızlı bir şekilde solmaya başladı
feslegen: özellikle orta bölgedekiler kurumaya başladı. seyreltme yapmalı mıyım? öyleyse ne akdar aralıklarla dikmeliyim?
reyhan: toprağa doğru yayılıyor dik durmuyorlar. kökleri çok zayıf.
resimsel
30-06-2014, 13:12
Sn. nova,yaklaşık on yıl kadar önce benim de terasım vardı, aşağı yukarı aynı sorunla karşılaştım.
Sorduğum insanlar, şunları söyledi,
1-Teras beton ve normal ısıdan yaklaşık 3-4 derece daha fazladır.
2-Çok fazla rüzgar alır sürekli diplerini oynattığı gibi, aşırı güneşle birlikte toprağı resmen kurutur.
3-Maydanoz için geçerli,yumuşak toprakta gelimez sert toprağa ekilmelidir.
Umarım bu küçük bilgiler işinize yarar.
Sanırım bu bitkiler susuz kalmışlar fısfıs yeterli değil.
antihistaminik
30-06-2014, 18:07
sn nova23, aynı şartlarda yetistirme yapıyoruz. kendimce tecrubelerim. (reyhan kekik hiç denemedim)
dereotu maydonoz fesleğen kesinlikle aşırı sıcak ve uzun süre direkt güneş sevmiyor. yaz için en gölge en serin yerde şansınızı deneyin.
domates ve biberler icinse tam tersi. ama sizin cin biberler ve kokteyl domatesler çok çok sık dikilmiş durumda. seyreltmenizi öneririm.
Kayinpederim biber fideleri ve aloevera fidesi verdi. Biber fidelerinin üçünü uzun saksiya diktim. Diğerlerini de resimde ki kaba diktim. Çiçekçiden aldığım genel kullanım toprağı ve bahaustan aldigim humus katkili torfu karıştırarak kullandim hepsinde. http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/deny6e2a.jpg
http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/aqyru6us.jpg
Aloevera yida evde ki plastik saksıya diktim.
8http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/2abu4e4u.jpg
Ilk defa bitki yetistiriyorum. Bu yüzden yardimlariniza ihtiyacim var.
Öncelikle biberler için saksiya 3 fide az mi gelmiş acaba? Kaptaki leride boşluklara dikmeli miyim? Ve sulamayi ne kadar ne siklikla yapmalıyım?
Birde evimde iki tane balkon var. Biri akşama kadar güneş görüyor diğeri de sadece akşam güneşi aliyor ama çok esiyor. Üçü de bu akşam güneşi alan ve esen balkonda ve rüzgarın biber fidelerime zarar vermesinden korkuyorum. Sizce neyi nereye koymam gerekiyor?
Sizinde gördüğünüz eksiğim yanlışım varsa lütfen söyleyin ki mümkün olduğunca az hatayla bu işi ogreniyim ve hevesim kirilmasin.
Selahattin Yılmaz
01-07-2014, 07:37
...
Tohumdan hepsi fide boyutuna geldi yalnız son günlerde sıkıntılar oluşmaya başladı. Forumda çok fazla konuyu okudum ama kafam iyice karıştı.
öncelikle kargalar saksılarımda dolaşıp bir kısmını kuruttu ben de rüzgar gülleri alıp çözüm buldum ama yine de zayıf görünüyorlar
bauhaus tan malzemeleri alırken genta humuslu torf toprak vermişlerdi ve bu yeterli olur demişlerdi acaba başka topraklarla karışım veya gübre filan da uygulamam mı gerekiyor.
iki günde bir akşam saatlerinde fısfıs yöntemiyle suluyorum az mı sulamış oluyorum.
ne yazık ki teras olduğu için çok fazla güneşte kalıyorlar. sabah 9 dan akşam 4 e kadar.
şu an bu halde oldukları için çok üzülüyorum toprak gübre vs. ne yapmak gerekiyorsa hazırım...
Sevgili nova23, fide yetiştirirken güneşe çok dikkat etmek gereklidir. Fideleriniz asla direkt güneş ışığı almamalıdır. Fidelerinizdeki esas sorun aşırı güneşin fidelerinizi yakması tepeden ışık gelecek şekilde gölgelemelisiniz. Sulama durumu iyi görünüyor kargalar sanırım gaklamaktan başka zarar vermemişler gibi görünüyor, o keratalar yeni şeylere musallat olup gaklamayı çok severler veya toprağında onları çeken bir koku **** durumda olabilir, ancak sevdiği bitki varsa onu gagalıyorsa bilemem. :)
...
...
bitkilere göre sorunlarım;
cin biber: seyreltme yapmam gerekiyor sanırım dalları zayıf görünüyor
evet ilk fırsatta yapmalısınız
maydonoz: kargalar bir kısmını öldürdü kalan kısımlarda da yaprakları küçük kaldı başladı ve toprağa doğru yayılıyorlar dik değiller.
Güneş öldürmüş gibi görünüyor nasıl öldürdüğü konusunda tereddütlerim var
biber: çok güzel büyüdü yalnız alt dalları sararmaya başladı, çiçek açıyor ama resimde de görüldüğü gibi iki gün içinde çiçeği kuruyor.
Saksılar aşırı ısınmaya başlamış saksıları jelatin veya köpükle veya ısınmayı engelleyecek bir matyeryalle izole ediniz.
dereotu: çok cılız ve sararmaya başladı yine dik durmuyorlar.
Aşırı uzayan bitkiler ileride o gövdeyi kaldırmayacaklarından yatay büyürler, fide döneminde az sulama ve bol havalandırma fidelerin kısa gelişmesini sağlar. Sularını az daha kısın gövdeler morar ve daha dik durumda kalmayı başarabilir. Ama bu bitkideki hata zor telefi edilir zaten yatay büyüyen bir bitki temelli boy uzamasıyla dahada yatay olmaya çalışacak.
kekik: sadece tohumlardan bölgesel çıktı bu şekilde bırakmalı mıyım?
Başka şansınız yok.
kokteyl domates: yaprakları hızlı bir şekilde solmaya başladı
Suyu kısın, hafif tepe gölgelemesi yapın, saksının ısınmasını engelleyin.
feslegen: özellikle orta bölgedekiler kurumaya başladı. seyreltme yapmalı mıyım? öyleyse ne akdar aralıklarla dikmeliyim?
Gölgeleme yapın güneş etkilemeye başlamış, 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke döküp tüm bitkilerinizi sulayın su ve güneş stresini bir nebze rahatlatır.
reyhan: toprağa doğru yayılıyor dik durmuyorlar. kökleri çok zayıf.
Sağlıklı hale gelmişler anak başlangıçtaki uzamaları hep etkili olacak, buna ne yapıyorsanız devam edin ancak esas yerlerine alacağınız zaman ilk yapraklara kadar toprağa gömerseniz sonrasında dik büyüyecek hatanızı telafi edecektir.
drosophila
01-07-2014, 11:15
merhaha. epey zamandır fazla ilgilenemediğim birkaç bitkim var. balkonun tümünü hastalık sarmış durumda. başta limonda başladı. daha sonra diğerlerine de yayıldı. limon yaprakları yapış yapış oldu. yapraklar beyaz tüysü şeylerle kaplı. daha çok yaprak altlarında biriken beyaz renkli zannımda böcek yuvaları var. birkaç defa elle temizlemeye çalıştım. fakat başaçıkamadım. balonda nane. maydanoz ve çilek gibi yediğimiz türler olduğundan kimyasal ilaçlamaya pek gönlüm razı değil. zehirli şeyler kullanmadan bu işi çözmek mümkün olur mu?
Yardımcı olabilecek yok mu acaba ?
Sevgili nova23, fide yetiştirirken güneşe çok dikkat etmek gereklidir. Fideleriniz asla direkt güneş ışığı almamalıdır. Fidelerinizdeki esas sorun aşırı güneşin fidelerinizi yakması tepeden ışık gelecek şekilde gölgelemelisiniz. Sulama durumu iyi görünüyor kargalar sanırım gaklamaktan başka zarar vermemişler gibi görünüyor, o keratalar yeni şeylere musallat olup gaklamayı çok severler veya toprağında onları çeken bir koku **** durumda olabilir, ancak sevdiği bitki varsa onu gagalıyorsa bilemem. :)
Selahattin Bey bilgiler için teşekkür ederim.
Fotoğraftaki gibi saksılarımı terastaki uzun masanın altına yerleştirdim. Bu durumda direk hiç güneş almayacaklar bu şekilde kalsalar olur mu yoksa kesinlikle bir şekilde direk güneş almaları gerekiyor mu? Masanın üzeri cam örtüsünü kaldırıp masanın camından güneş alsalar daha mı tehlikeli olur?
kargalar gagalamaktan çok fidelerin toprağın üstünde dolaşmışlar o yüzden bir kısmında orta alanlar öldü.
hortum bağlattım şimdi bu durumda hortum başlığını yağmur yağma moduna getirip saksıların üzerinden geçiyorum. bu şekilde uygun mudur?
ayrıca ne kadar da bir sulamalıyım. her gün akşam 7 gibi uygun mudur mesela?
son olarak sadece humuslu torf toprak yeterli mi yoksa bahçe toprağı ve gübre alıp torfla beraber karıştıracaksam ölçüleri ne olmalıdır?
iyi günler dilerim
Selahattin Yılmaz
03-07-2014, 23:44
Fotoğraftaki gibi saksılarımı terastaki uzun masanın altına yerleştirdim. Bu durumda direk hiç güneş almayacaklar bu şekilde kalsalar olur mu yoksa kesinlikle bir şekilde direk güneş almaları gerekiyor mu? Masanın üzeri cam örtüsünü kaldırıp masanın camından güneş alsalar daha mı tehlikeli olur?
O şekilde kalmasınlar zira tepeden ışık almayacağı için ışığa doğru fidelerinizin yöneldiğini göreceksiniz bitkinin şekli ve yönelişi değişebilir. Bunun yerine masanıza beyaz bir örtü örtüp camdan ve ışıktan faydalandırabilirsisiniz bu durumda yandan gelen yoğun ışığı kesmeye çalışmalısınız.
kargalar gagalamaktan çok fidelerin toprağın üstünde dolaşmışlar o yüzden bir kısmında orta alanlar öldü.
Eşeledikleri yerde onların hoşlandığı bir şey var demektir, solucanda aramış olabilirler bilemiyorum.
hortum bağlattım şimdi bu durumda hortum başlığını yağmur yağma moduna getirip saksıların üzerinden geçiyorum. bu şekilde uygun mudur?
Hortumu nasıl bağlattığınız resimde gözükmüyor yorum yapamıyorum.
ayrıca ne kadar da bir sulamalıyım. her gün akşam 7 gibi uygun mudur mesela?
Toprak nemli kalacak şekilde doz tutturun çamur olmamalı.
son olarak sadece humuslu torf toprak yeterli mi yoksa bahçe toprağı ve gübre alıp torfla beraber karıştıracaksam ölçüleri ne olmalıdır?
Oran saksılarda her zaman yarı yarıyadır sonuçta torfta besin maddesi yoktur dışardan vermelisiniz.
fatmaözdemir
06-07-2014, 15:58
Merhaba ; bunlarda benim terasımdaki sebzelerim . henüz terası düzenleyemedim, fidelerin hepsinin kendini toplamasını bekliyorum ama bu sabah salatalıklarım küçük bir süprizle günaydın dediler bana https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10407924_10202446376626325_3954037203044094168_n.j pg https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t1.0-9/10306725_10202446376666326_5053308711797086377_n.j pg https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10352973_10202446376826330_8363775419250480906_n.j pg
Saksıdaki dometeslerin boyu 1 mt. buldu çlçeklemeye başlarken tepeden küf gibi renk değiştirip kurumaya başlıyor ..Neden Olabilir? Biberlerde yok..
darıcalı
17-07-2014, 18:47
balkonuma biber,domates ve salatalık ektim...ilk domatesim oluşuyor ve yanındaki ikinci çiçeğimde oluşmaya başladı....merak ettiğim bardakta domates tohumu yetiştiriyorum..ama bir türlü büyütemedim..şu andada 2 cm lik yeni bir tane çıktı...bunun sulama,ışık ve şaşırtma nasıl yapmalıyım tecrübelerinizi bekliyorum..
Emre İlhan
19-07-2014, 13:03
Saksıdaki dometeslerin boyu 1 mt. buldu çlçeklemeye başlarken tepeden küf gibi renk değiştirip kurumaya başlıyor ..Neden Olabilir? Biberlerde yok..
Çiçekler mi kuruyorlar?
Lütfen yardim edin tohumlarim cok güzel cimlendi ne guzel buyuyorlardi. Son bir kac gündür bu haldeler. Bir türlü duzeltemedim daha da kotulesiyorlar. Ne yapmam lazim kurtulurlar mi? http://img.tapatalk.com/d/14/07/23/a2era9eb.jpg
Acil yardimlarinizi bekliyorum. Bunlar benim icin cok değerli
Bence bunlar birer birer kendi saksılarına geçecek duruma gelmişler.Artık o topraktan alabilecekleri bir şey yok. Şaşırtma işlemini gerçekleştirmelisiniz bence.
Sera uygulaması mı yaptınız? Sanki susuz kalmışlar ya da yanmışlar gibi...
Isik acik uzerinde suda veriyorum aslinda ama bilmiyorum
http://img.tapatalk.com/d/14/07/24/5u3y4u7u.jpg bu haldeler su anda
Emre İlhan
24-07-2014, 19:20
Spreyleme yaptığınız için fidelerinizin üzerindeki damlacıklar güneş ışığına mercek görevi yapıp, fidelerinizin biraz yanmalarına sebep olmuşlar.
Bence bir bıçak yardımıyla fidelerinizi bir miktar toprağıyla beraber alıp, güzel bir saksı harcına(mümkünse bahçe toprağı da olan besin değeri yüksek) dikin. Şaşırtma işlemini zor durumdaki fidelerinize yapmanızı önermem. Biraz daha toparlanıp kendilerine gelince, şaşırtma yaparak dikim işlemini gerçekleştirmenizi öneririm.
Gelişmeleri paylaştıkça yardımcı olacağımdan şüpheniz olmasın:)
Sebebini buldum arkadaşlar sayin fatito nunda dedigi gibi susuz kalmış. Aslinda duzenli olarak hep suladim ama spreyleyerek. Forumda tavsiyeler hep böyleydi çünkü. Ama bu az geliyormuş bunu da görmüş oldum. Fideler buyuyunce sprey yetmemekte biraz fazla su vermek gerekiyor.
Çiçekler mi kuruyorlar?
Komple tepeden küllenip griileşerek kuruyor ..Ben de bir metre boyunda çiçeklenmeye başlamış domatesleri çekip attım yerine biber diktim
uzun zamandan sonra yine başlıyorum
15 şubat 2015 te ektiğim rio grande domateslerim yaklaşık 10 gün sonra böyle oldu. yan taraftakii çimler de fesleğen ve reyhanlar.
1 mart ta da artık şaşırtma zamanlarının geldiğini düşünüyorum. ve viyollere şaşırtma yapacağım
işte benim de terasımızda yeni düzenlemeye başladığım sebze bahçem
domates ve biber tohumdan yetiştirme konusunda elimden geldiğimce sizlere yardımcı olabilirim. Toprak ve doğa ile ilgilenmek hobi değil gereklilik olmalı. Herkes toprağın bir yerinden tutmalı kendince.
Novicegreen
09-03-2015, 16:33
işte benim de terasımızda yeni düzenlemeye başladığım sebze bahçem
domates ve biber tohumdan yetiştirme konusunda elimden geldiğimce sizlere yardımcı olabilirim. Toprak ve doğa ile ilgilenmek hobi değil gereklilik olmalı. Herkes toprağın bir yerinden tutmalı kendince.
Merhabalar. Gecen yaz geç kaldık ama bu sene kaçırmak istemiyoruz. Domates ve biber için en uygun tohum ve ekim zamanı için tavsiyemiz ne olur?
MI 3W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
tohum ekiminin şimdi tam zamanı. ben antalyadayım yaklaşık 20 gün önce ektim ama burda havalar erken ısınıyor sizin için şimdi tam zamanı. ne tür domates ekmeyi düşünüyorsunuz.
merhaba arkadaşlar elimde çok fazla ancon domates ve rio grande domates fidesi var isteyene göndermek istiyorum. fakat fideler yaklaşık 4 cm boyunda alan kişi hemen şaşırtma yapabilir. nasıl gönderebileceğim konusunda fikri olan varsa buradan yardımcı olabilir. yoksa yolup atmak zorunda kalıcam.
lady_772
20-03-2015, 11:09
merhaba arkadaşlar elimde çok fazla ancon domates ve rio grande domates fidesi var isteyene göndermek istiyorum. fakat fideler yaklaşık 4 cm boyunda alan kişi hemen şaşırtma yapabilir. nasıl gönderebileceğim konusunda fikri olan varsa buradan yardımcı olabilir. yoksa yolup atmak zorunda kalıcam.
Merhaba blume13 eger elinde fazla fidanlarin varsa hala bana gonderebilirsin cok ta sevinirim
Merhaba domates fidelerim (fransız domatesi sarmaşık gibi oluyor ve ince kabuklu köylü domatesi). 2 yapraklılar ve toprağa paralel duruma geldiler. Bir kısmı daha cılız diğerlerine göre. Acaba şaşrtma işlemini ne zaman yapmalıyım. Bir de şaşıtrma için biraz daha büyük bir saksıya almam gerekiyor herhalde.
Neden birden fazla fotoğraf yükleyemiyorum acaba
bence biraz daha bekleyin şaşırtma için üçüncü yapraklarını da çıkarmaya başlasın birde köklerine biraz toprak doldurun şu sıralar. ayrıca sanırım ışık arıyorlar boylarını uzatmışlar güneşe bakmak istiyorlar. biraz ışık verin.
bence biraz daha bekleyin şaşırtma için üçüncü yapraklarını da çıkarmaya başlasın birde köklerine biraz toprak doldurun şu sıralar. ayrıca sanırım ışık arıyorlar boylarını uzatmışlar güneşe bakmak istiyorlar. biraz ışık verin.
Teşekkürler blume13, toprak ekleyeyim hemen. Camın önünde duruyorlar sürekli oşık alıyorlar aslında ama cam kenarı yüksekliği onlara biraz engelmi oluyo acaba? Direkt cam hizasına alayım ve toprak ekliyeyim o halde.
bende 8 çeşit domates ektiğim için karışmasın diye viyollere ektim üçüncü yapraklar hemen hemen hepsinde çıktı gibi pet bardaklara şaşırtmayı düşünüyordum ama viyollerde olduğu için şaşırtmasam olurmu. Birde şaşırtmayı yine torf topragına yapsam olurmu yoksa bahçe topragı ve gübre karışımı mı yapmam gerekiyor. Nerden bulaştım bu işe geçen sene hazır fide aldım ektim, suladım, topladım yedim :) şimdi hobi yapalım derken kafam allak bullak oldu neyse her işte bir hayır vardır.
şaşırtma işleminin nedenini ve ürün ile ilgili sonuçlarını araştırın. bence şaşırtmak zorunlu değil ama yapılsa iyi olur. ayrıca ben ikinci şaşırtmalarını da torf a yaptım. ve saksılarıma da torf doldurdum. yani hiç bahçe toprağı kullanmayacağım. birde farklı markalarda torflar aldım farklı özellikleri olan hepsinin gelişimini not alıyorum. kendi sistemimi oluşturuyorum. bir seyir defterim var yaptığım her şeyi ayrıntılı olarak not alıyorum. hatta havanın nem seviyesini günlük ısı değerlerini nekadar su verdiğimi bile not alıyorum. bunlar bana ileriki yıllarda referans olacak.
aytengenc67
02-04-2015, 13:45
arkadaşlar hobi bahçenizi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı mevzulara buradan (https://www.tohumgubre.com/hobi-bahcesi-nasil-kurulur-/48/9/0.aspx)ulaşabilirsiniz. Bunun yanında organik tarımda kullanılabilir sertifikalı ürünler kullanabilirsiniz büyük faydasını göreceksiniz. İnternet üzerinden araştırabilirsiniz bu konuyu benim size önereceğim gübrelere buradan (https://www.tohumgubre.com/organik-gubreler/7/2005.aspx) ulaşabilirsiniz. Haydi bereketli olsun.
İşte domates fidelerimin son hali, fransız salkım ve ince kabuk köy domatesi. Sizce daha büyük saksılara alma zamanı gelmiş mi? Bir de 40 cm'lik genişçe bir saksının içine 2 ya da 3 fide ekenikir miyim acaba?
Jelepano
19-05-2015, 18:35
çok güzel görünüyorlar, darısı benimkilerin başına :)
Jelepano
19-05-2015, 18:53
merhaba,
uzun zamandır forumu üye olmadan takip ediyordum. fazlaca yardımınız dokundu, çok teşekkür ederim ;)
acemi bir çiftçi olarak balkonumda sebze yetiştirmeye çalışıyorum. gerçekten çocuklarım gibi seviyorum ve büyük heyecan veriyorlar. balkonumda şuan domates, patlıcan, biber, reyhan, sarımsak, yeşil soğan var. özellikle domates, patlıcan ve biberler oldukça fazla.
patlıcanlarımın ve biberlerimin alt yapraklarında sararma ve düşme oluyor.İkisini de fide olarak aldım ve ekeli 5 gün oldu. Patlıcanlar çok solgundu, yeni toparladılar. özellikle biberlerin alt yapraklarında oldukça fazla oranda sararma var. topraklarında yanmış gübre karışımı bir toprak, kokopit bahçe toprağı ve evin önünden aldığım toprak var. Her gün suluyorum. ilk aklıma gelen sorun fazla sulama oldu.
sizce bir sorun var mı? tavsiyeleriniz neler?
Lonicera
21-05-2015, 14:44
Mizuna en sevdiğimiz yeşilliklerden biri. Bol tohum için uzun saksının birinde ekili olanlara hiç ellenmedi.
Lonicera
02-06-2015, 12:04
Bu da antioksidan deposu meşhur kale (Red Russian Kale) sebzesi. Çiğden yapraklarını salataya ekliyoruz, oldukça hoş lezzetli bir bitki. Tohuma kalksın diye bir tanesini bırakmıştım ama 2.yılında çiçeklendiğini öğrendim. Artık kışı atlatırsa tohum verecektir.
Lonicera
02-06-2015, 12:12
Zamansız ekilen mor renkli brokoli.
Merhaba arkadaslar. Elimde tohumdan yetistirdigim tamamen organik kokteyl cinsi domates fideleri var. Yaklasik on adet fazla var. Malatya`dayim ve isteyen olursa paylasabilirim.
Foto yukleyemiyorum, bellek yetersiz diyor. Boyutlar da uyuyor ama neden yuklenmiyor ?
Resulgur
04-06-2015, 23:12
Bunlar da bizim çiçekler ..
Ne yapabilirim biberlerim 20 gündür aynı boydalar bunlar yüzünden:(
Bu resim daha net gibi.. yardımlarınızı bekliyorum
Benimde bazi biberlerim buyumuyo :(
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
İşte çiçeklenen domates fidelerimden biri ilk mahsüllerini verdi, araştırdığım kadarıyla toprağı kurudukça suluyorum 2 günde bir bazen çok kurursa her gün, çiçekleme ve mahsül döneminde doğru sulama nedir acaba
Pet şişeyi (1 lt) suyla doldurun içine arapsabunu ekleyin biraz sıvıyağ koyun ve yapraklara fıslatın. Ekstradan içine biraz sarımsak da ekleyebilirsiniz. 2 gün arayla tekrarlayın.
Pet şişeyi (1 lt) suyla doldurun içine arapsabunu ekleyin biraz sıvıyağ koyun ve yapraklara fıslatın. Ekstradan içine biraz sarımsak da ekleyebilirsiniz. 2 gün arayla tekrarlayın.
Bunu bende yapmistim, sakin arab sabununu fazla koymayin sakin
Arap sabunlu su yapıp uyguladım 2 kez böcekler yok oldu fakat yeni filizler karardı ve halen büyüme belirtisi yok canlanlanırmı tekar acaba
Dr - beyazzz
03-07-2015, 23:46
selaattin bey benim balkonumda yaklaşık 10-12 çeşit yeni çimlendirdiğim biber fidelerim ve 25 adet köy domatesi fidem var bunların nem ve güneşine çok dikkat ediyorum. size bu konudaki sorum gerçek saksılara alma sürem ne kadar sürer iri delikler açtığım pet bardakları kullandım her biri için tek tek .kurudukça nemlendiriyorum fısfısla.şu anda biberlerimde domateslerimde gerçek yapraklarını verdiler,hatta biberleri 6 yapraklı halde.cevabınızı bekliyorum.
Dr - beyazzz
03-07-2015, 23:51
İşte çiçeklenen domates fidelerimden biri ilk mahsüllerini verdi, araştırdığım kadarıyla toprağı kurudukça suluyorum 2 günde bir bazen çok kurursa her gün, çiçekleme ve mahsül döneminde doğru sulama nedir acaba
sevgili aeonium bende de aynı domatesler var toprağın üzerinin değilde köküne doğru bir iki parmak altının nemini kontrol ederek azar azar sulamanı tavsiye edicem .çok güzek görünüyorlar ellerine sağlık çiçek dökmesin ben bile üzülürüm.;);)
Dr - beyazzz
05-07-2015, 15:01
bunlarda benim yaramazlar
Dr - beyazzz
05-07-2015, 15:02
bazı fotoları neden atamıyorum ben yaaaa...bilen var mı?sizdede oluyor mu?
Dr beyaz cilegi nerden aldiniz
Dr - beyazzz
05-07-2015, 17:09
seradan almıştım fethiyeden osmanlı çileği syn. modelci
Dr - beyazzz
05-07-2015, 18:01
arkadaşlar bilenler yanıtlarsa bir sorum olacak.marul yetiştirenler; kıvırcık kaç günde çimlenir acaba söyleyebilirler mi
Dr - beyazzz
06-07-2015, 00:55
biberciklerim ayrı ayrı cinslerde hepsi
Dr - beyazzz
06-07-2015, 01:02
ilk foto yediveren,
2.foto kırmızı salçalık (capsicum annum),
3. foto cin biberi,
4. foto geleneksel kıl biberi,
5.fotoda süs biberim(2 çeşit) 3.şaşırtmadalar şu anda...
sanırım düzgün yüklemeyi becerebildim sonunda.
Bardaklarin alti delikmi
Dr - beyazzz
06-07-2015, 13:24
Bardaklarin alti delikmi
evet modelci delinmezse çürüyor zaten:o:o:o
Dr - beyazzz
07-07-2015, 21:09
Semizotu ve Kıvırcık marulum cimlendi
Dr - beyazzz
08-07-2015, 17:56
arkadaşlar sormak istediğim bir şey var.sırık fasulyeyi yukarı sardırmak yerine aşağıya sallandırsak ne olur acaba çok merak ediyorum .aranızda hiç deneyen var mı?
Dr - beyazzz
08-07-2015, 18:34
bir de taze bezelyenin tohumunu kurutsam saksıya eksem çıkar mı acaba .
Dr - beyazzz
08-07-2015, 22:17
ben bunları ilk aldığmda daha 10 cm yoktular. pazardan almıştım .saksıya ektim olmadı bahçeye ektim olmadı ve şimdi yine saksıya aldım can gelmeye başladı çocuklarıma dünden beri.:eek::eek::eek::eek:
Dr - beyazzz
10-07-2015, 21:36
Arkadaşım ben bu işten bişey anlamadım. Daha dün salatalık tohumu attım bugün yine cimlenmis
Utanmasa paketin icinde cimlenecek salataliklar, bende de 2 gunde cikiyolar :)
arkadaşlar sormak istediğim bir şey var.sırık fasulyeyi yukarı sardırmak yerine aşağıya sallandırsak ne olur acaba çok merak ediyorum .aranızda hiç deneyen var mı?
Sayın Dr - beyazzz Hiç sorun olmaz ama doğalı yukarı sardırmaktır siz ne kadar aşağı sallasanız o yeni çıkacak sürgünleri sürekli yukarıya ve ışığa yönelme ve de sarma derdinde olacaklar fazladan efor sarfetmiş olacak :) denemenizde bir sakınca olmaz.
kolay gelsin.
bir de taze bezelyenin tohumunu kurutsam saksıya eksem çıkar mı acaba .
Taze bezelye en serti yani tam olgunlaşmış dış kabuğu (kılıf) kurumaya yüz tuşmuş olanlardan deneyebilirsiniz.
biberciklerim ayrı ayrı cinslerde hepsi
Bardakta tohum atıp fide yetiştirme işleminde mümkün olduğu kadar tercihiniz köpük bardak olmalı (köpük bardaklar ısıyı bir nebze de olsa sabit tutabilir)zira şeffaf bardaklar gün ışığından dolayı yosunlanma su ve toprak yapısını bozacağı için köklerde mantar olasılığı kaçınılmaz olur. ayrıca bardakları dipten değilde alt yanlardan delmeyi tercih edin, zira dip delikler tabana tam oturan bardaklarda pek görev yapmıyorlar.
kolay gelsin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.