PDA

View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

bilgeal
08-10-2008, 10:27
. Bu arada, kekikleriniz çok sık olduğu için yavaş gelişiyor olabilir. Biraz seyreltmeyi denerseniz, yararı olacaktır sanırım.[/QUOTE]

Kesinlikle katılıyorum. Çunku ben ,hani su pencere önü bostanları diye satılanlardan almıstım. Roka tohumlarını sanırım o kadar sık ekmişler ki,önce hepsi bole yesil yesil cıktı cok mutlu oldum ama sonra büyümedi, olmadı hep kurudu, yapraklarında minik delikler oldu .Sonra ben onun topragını alıp, domates saksını yukseltmek icin kullandım. Şimdi domates bitti icinden rokalar doldu tastı :)))))))))

cok alem bu bitkiler :))




küçük_bahçe
08-10-2008, 10:58
Malbman ve Bilgeal teşekkür ederim yorumlarınız için. Pazar günü biraz seyreltme yapmayı düşünüyorum ama insan kıyamıyorda, minicik minicik kopartmaya onları.

kürşad
09-10-2008, 07:51
Küçük bahçe: bitkileriniz fazla ışık alamayıp etiole olmuş görünüyor.
Bir de kış mevsiminde salatalığı yetiştirecek yeriniz var mı?
Zamansız ekilmiş görünüyorlar.

bilgeal
09-10-2008, 08:24
Merak ediyorum, acaba ben ilk defa yetiştirdiğim için mi bu kadar tuhaf karşılıyorum yoksa salatalıklar gerçekten bu kadar çabuk mu gelişiyorlar?
49040
49041

ben maydanoz yetiştirmeyi bile beceremedim aslında cok uzun zamanda cıkıyolar ama cıktımı da durdurabilene aşkolsun...

tekrar deneyecegim ama azimliyim ,bu sefer ya aldıgım maydonozu saplayarak deneyecegim ya da buradaki arkadaslardan tohum alacagım. Sanırım B şıkkı çok makul :cool:

küçük_bahçe
09-10-2008, 13:14
Sn. Kürşad, sanırım haklısınız. Aslında ben tohumlar çimlenene kadar saksıların gölge ve serin bir yerde tutulması gerektiğini okumuştum hep. Dolayısı ile saksılar güneş ışınlarını alan bir yerde değillerdi ancak ışık alan, mutfak camımızın önünde ve yerde duruyorlardı. Dün akşam bende salatalıklarda böyle bir problem olabileceğini düşündüm ve bugün onları daha güneşli olan çatı katımıza yerleştirmeye karar verdik.Bu arada sebzeleri dışarıda değil evin içinde tüm gün güneş alan ve soğuk olmayan çatı katımızda büyütmeyi düşünüyoruz. Bakalım nasıl olacaklar bende merak ediyorum.

küçük_bahçe
10-10-2008, 08:41
Salatalıkların acil güneşe ihtiyaçları olduğunu düşündüğümüz için dün akşam sebzelerimizi terasa taşımak zorunda kaldık.Vakit olmadığı için fazla düzenleyemedik ama en azından bugün bütün gün güneş ışığı görecekler. Salatalıklar dün biraz daha boy atmışlardı. Kürşad bey size bir sorum olacak, etiole olan bitkiler, daha sonrasında gerekli ışığı alabilecekleri ortama yerleştirildiklerinde sorun ortadan kalkar mı?
Ayrıca kış mevsimi için sebzelerimizi yetiştirmeyi düşündüğümüz yerinde bir fotoğrafını göstermek istedim. soğuk değil ve gün boyu güneş alıyor.
En son fotoğraf ise minik limonumuz.
49315
49316
49314

kürşad
10-10-2008, 09:26
Bitkiyi direk güneş ışığı, kuraklık, fazla su gibi şeylerle strese sokmazsanız gelişecektir. Şu an taze sürgünlere benziyor ve hücre duvarları sertleşmediği yani odunsulaşmadığı için gayet hassas durumda. Kavurucu derecede güneş ışığı almaz sanırım bu mevsimde, yine de aşırı güneş ışığı alırsa bir miktar gölgeleme yapabilirsiniz bir tül perdeyle, bir de sarılgan cins ise iple askıya alınız. 3-4 tane esas yapraklar çıkıncaya kadar dikkat ediniz. Şu an çok fazla besine ve suya ihtiyacı yok,
Bir de alt resimdeki kamkat mıdır?

küçük_bahçe
10-10-2008, 10:00
Sn.Kürşad her mesajda sizden yeni birşey öğreniyoruz. Teşekkür ederiz. Biz limon olarak biliyoruz, hediye gelmişti. Ama şimdi kamkat için nette arama yaptım ve bizim limon cidden kamkat'a benziyor. E şimdi limon mu kamkat mı?

bilgeal
10-10-2008, 10:28
En son fotoğraf ise minik limonumuz.
49314

Sevgili küçük bahçe limonu fide olarak mı aldın ve nerde aldın bana da söylermisin..

bilgeal
10-10-2008, 10:29
S bizim limon cidden kamkat'a benziyor. E şimdi limon mu kamkat mı?

hımmmm .... evet bu sorunun cevabını simdi ben de cok merak ettim

küçük_bahçe
10-10-2008, 10:36
Bilgeal annemler Antalyadan 3 gün önce getirdiler. Aslında tohum siparişi vermiştim orada çeşit boldur diye ama tohum bulamamışlar onun yerine limon diye bu bitkiyi almışlar. Bana 30 Ytl verdiklerini söylediler ama bilmiyorum doğru mu, hediye olduğu için yanlış fiyat söylemiş olabilirler.

bilgeal
10-10-2008, 10:55
:)))

anladım küçük bahce ben de bunu fidanlıklarda hic goremedim o yuzden sorayım dedim

kürşad
12-10-2008, 20:38
Meyvelerinin rengine bakalım. Bir yıl kamkatın meyvesini yemeden bekleyebilriseniz evde güzel bir bitkiniz olacaktır. Fiyatı da bana limon değil diyor.

küçük_bahçe
13-10-2008, 10:18
Kamkat ise, eşimin değişik planları var. Baharda bonsai yapmayı düşünüyordu, bu işlem için benim sevimli bitkimi kullanacakmış. Bu arada benim sebzelerimde hiç bir değişiklik olmadı. Daha az su veriyorum ve ışıkta alıyorlar ama hala çok hızlı uzuyor boyları hatta salatalıklar artık eğilmeye başladı, yapraklarını taşımak zor geliyor gibi. Domates, biber, maydonozlarda aynı durumda. Su vermiyorum torf nemsiz kalıyor, korkuyorum ölecekler diye, su verince boyları çok uzuyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

malbman
13-10-2008, 10:48
Sayın küçük bahçe, maydanoz ve biberlere bir şey diyemem ama domateslerinizi (onların da fotoğraftakiler ile aynı yaşta olduğunu varsayarak söylüyorum) suladıkça boya gidecekler. Onun için susuzluktan boyunlarını bükmeye başladıklarında, o da ölmeyecek kadar (ben sadece kökleri ıslanacak kadar veriyorum yetiyor) su verin. Böylece domateslerinizin gövdeleri kalınlaşıp güçlenecektir. Torf nemli kalmıyor demişsiniz ama torfun sizin görmediğiniz alt katmanlarında mutlaka nem vardır ve bitki bunu almayı bilir. Siz ölmesin diye korkudan su verdikçe onlar boy atacaklardır. Sanırım biberler için de aynı şey söz konusu ama o kısmını hocalarımız ya da tecrübe sahibi arkadaşlarımız yanıtlarsa iyi olur. Zira bilmeden yanlış yönlendirmek istemem. Kolay gelsin.

küçük_bahçe
15-10-2008, 08:57
Herkese günaydın. Biraz fazla konuşacağım biliyorum ama size danışmam gereken sorunlarım çok bugün. Aşağıda fotoğrafı olan domates dışarıda ve saksıda ikamet ediyorlar. İkinci kez meyve vermesini beklemezken o bizi şaşırtıp 7-8 tane kadar daha meyve verdi. Ancak 2. meyveler yaklaşık 25 gündür kızarmadılar ve şimdi de kararmaya başladılar. Bunun sebebinin ne olduğunu da anlamadık.

Sebzelerimi sulama işine gelince ise torfun kurumasından korkuyorum. Kuruduğu zaman daha büyük sorunlara yol açtığını okumuştum. Çok kuru gözüküyordu toprak, bir kenarından parmağımı sokup nemli olup olmadığını test ettim :D ve dayanamadım suladım tekrar sebzeciklerimi. Artık 3 günde bir sulama kararı aldım.

49824
49826

malbman
15-10-2008, 11:09
Küçük bahçe, saksıdakilerin domates olduğundan emin misiniz?

küçük_bahçe
15-10-2008, 11:33
Sn. Malbman, eminim çünkü ilk ürünlerini yedik. Ayrıca resmen domates kokuyor.

malbman
17-10-2008, 14:58
Sayın küçükbahçe, ben en alttaki resimdekileri sormuştum. Ortadaki resmin kamkat olduğunu düşündüğümden hiç dikkat etmemiş, sizin aşağıdaki fideleri sorduğunuzu sanmıştım. Yoksa oradakilerin domates olduğu gün gibi aşikar:p:p.

Baldaş
17-10-2008, 21:51
Bunlar da yavrular yine balkondan tabi ki...

luda
28-10-2008, 08:46
yazın balkonda yetiştirdiğimiz domatesleri söktük. topraklarını önümüzdeki baharda kullanabilir miyiz?

nimesay
28-10-2008, 20:55
arkadaşlar merhaba öncelikle
siteye henüz üye oldum ve sizlere sormak istediğim bişey var
bitki ve çiçekleri kendime yeni hobi olarak edindim ve internetten öğrendiğim az bir bilgiyle evimde daha sonra saksıya aktarmak üzere küçük plastik bardaklara tohumlar(domates,biber,salatalık,mercimek ve mısır) ektim.
ancak bunları satın almadım evdeki malzemelerden kullandım :)
çünkü birkaç yerde bu şekilde yaptıklarında sonuç aldıklarını yazanlar vardı.
tohumlarımı cuma akşamı ektim ve şuan karanlık bir odada ağzı bağlı bir poşette tutuyorum. tabi bu ne kadar doğru bir bilgi bilemiyorum.
birde ilk 3 gün boyunca su verdim. ama sanırım fazla bir miktar su verdim.(tohumlarım plastik bardakta verdiğim su ise küçük çay bardağı kadar su). çünkü son su verdiğim gün toprağın suyu emmediğini gördüm ve dünden itibaren su vermeyi kestim. şu andan itibaren ne yapmamı önerirsiniz?yaptıklarım yanlış mı onu da bilmiyorum(ağzını kapatmak ve su miktarı)
bilgilerim çok az ancak merakım çok fazla.yeni başlayan ve evde saksıda sebze yetiştirmek isteyen biri için tavsiyelerinizi bekliyorum :))

küçük_bahçe
30-10-2008, 08:55
Merhaba nimesay. Bende bitki yetiştirmeye yeni başladım ve yaptığım hataları yazarak sana biraz bilgi verebilirim. Yeni başladığım için tutmaz düşüncesi ile fazlaca tohum ekmişim, seyreltme yapmak gerekti ve yazık oldu fideciklere. Çimlenme başlayınca ağızlarını açmalısın çünkü fazla havasızlık ve nem küflenmeye neden oluyor. Çok fazla sulama yapma daha narin yapılı fideler meydana geliyor. Ben hep güneş almamalı diye okumuştum dolayısı ile gölge bir yere koymuştum ama fidecikler ışık görebilmek için uzadıkça uzadılar, sulamadan dolayı da narin yapılı oldular. Şaşırtma yaparken mutlaka detaylı bilgin olsun maalesef benim fidelerim yerleri değişince şaşırmayı bırak şok oldular ve kaybettik kendilerini. Umarım minicikte olsa yardımcı olabilmişimdir.
Önemli bir not: Bulundukları ortamı havalandırmayı unutmayın.

nimesay
30-10-2008, 13:45
teşekkür ederim küçük bahçe tavsiyelerin için. 2 gündür sulama yapmadım ve dün torbaları açtığımda sadece domatesin fide verdiğini gördüm ve onu hemen salondaki diğer çiçeklerin yanına aldım ve torbasını açtım. ancak diğerlerinde şuan bir hareket yok beklicem artık. birde mısırın üstünde çok fazla su vardı emmemiş.oyüzden pamukla bir kısmını aldım. sanırım sonuç için biraz daha beklemeliyim :S

kürşad
30-10-2008, 14:54
Tohumlar Hakkında:
Arkadaşlar çimlenmemiş tohumlar sulanmaz. Çünkü suya ihtiyacı henüz yoktur. Sadece çimlenmenin olabilmesi için torfu veya toprağı nemli tutmak yeterlidir. Tohumun içinde etli olan kısım vardır buna endosperm denir. Tohum çimlendiğinde ilk 2 yaprak başka sonrakiler başka olur. İlk 2 yaprak bu endospermden geldiğinden dolayı onlar da besine ihtiyaç duymazlar. Endospermin diğer adı besidoku dur. ilk 2 yaprağa aynı zamanda kotiledon deniyor. 3 ve daha sonraki yapraklar teşekkül etmeye başladığında bitkinin ne bitkisi olduğu tanımlanabilir ve besin ile su ihtiyacı da burada başlar. 2 yapraklı bir filizi köküyle çıkarırsanız saçak köklerin ve kök tüylerinin olmadığını görürsünüz. Ne zaman ki saçak kökler ve kök tüyleri belirir o zaman su ve besin alımı başlar. Endospermin en görülebilir şekli iri çekirdekli meyvelerdir. Yenidünya, erik, elma, şeftali çekirdeklerinin etli kısımları.
Tohum çimlenmeye başlamadan önce integüment denen koruyucu tabaka çatlar ve çimlenme başlar.

nimesay
30-10-2008, 16:23
eet ben hergün sulayarak bi hata yaptım ama bu noktadan sonra kurtarabilmem mümkün mü?birde bi arkadaş kapların altına delik aç dedi onu yaptım.dediğim gibi bir tek domates fide verdi ve onun kabının altında delik vardı

Kiraz
30-10-2008, 16:32
Sevgili Nimesay, tohumların fazla sudan çürüme ihtimali var, emin olmak için biraz daha daha bekleyebilirsin. Her cins tohumun çimlenme süresi farklı olduğu için gün veremiyorum. Altına delik açılan kaptaki fazla sular aktığı için çürümeyi engellemiştir.


Sonuç kötü olsa bile başlamak iyidir, her şey tecrübe ve araştırmayla halledilir. Hepimizin kötü tecrübeleri oluyor, bilgilendikçe bunlara gülüyoruz ve bazan sakarlıklar sayfasına da yazıyoruz. Yılmak yok, yola devam.

nimesay
31-10-2008, 20:23
teşekkür ederim nurbahar tavsiyen için.denedim bakalım sonuç nasıl olucak. benim bir sorum daha var=)) bu şaşırtma olayı nedir?

küçük_bahçe
01-11-2008, 07:36
Yetiştirdiğin fidelerin gerekli olgunluğa ulaştıktan sonra yerlerinin değiştirilmesi.( Bundan sonra hayatlarını devam ettirecekleri yeni evlerine geçiş.):p

nimesay
02-11-2008, 21:49
peki eğer başta tohumları yeteri kadar büyüklükte bir saksıya ektiysek ve yerlerini değiştirmesek nolur? yaşamaya devam ederler mi?

küçük_bahçe
03-11-2008, 08:45
Benim bildiğim kadarı ile, saksı yeterli büyüklüğe sahip ise değiştirmenize gerek yok.

Şule68
03-11-2008, 10:58
Şaşırtma işleminin sebebi sadece saksı değiştirmek değildir. Şaşırtmada aslolan bitkinin yeni geçtiği ortamda hayatta kalabilmek için toprağa daha sıkı tutunma amacı ile daha güçlü bir kök oluşturma çabasını kullanmaktır. Daha güçlü kök gelişimi daha güçlü bir bitki ve daha fazla verim demektir. Uzman değilim, sadece bu siteden edindiğim bilgiler çerçevesinde böyle olduğunu düşünüyorum ve terasda yetiştirdiğim sebzelerde gözlemliyorum. Kolay gelsin..

Bennil
03-11-2008, 17:56
Merhaba; Arkadaşlar ben yeni üyeyim. Boş bir balkonum ve de bir adet kaktüsüm var. Bu sene balkonda birkaç sebze ve çiçek yetiştirmek istiyorum. Sıfırdan başlıyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.

nimesay
04-11-2008, 00:19
teşekkürler birde geçen gün koçtaşa gittim çok güzel çiçek tohumları vardı. özenip hemen almak istedim ama her çiçek saksıda yetişir mi bilemiyorum.hangi çiçekler saksıda kolay yetişir bir bilginiz var mı?

malbman
04-11-2008, 07:26
Sayın Bennil ve Sayın Nimesay, aramıza hoş geldiniz. Sorularınızın cevaplarını uygun başlıklarda detaylı olarak bulabilirsiniz. Öncelikle forumun mümkün olduğunca her yerini okumanızı tavsiye ederim. Zira bu gün sadece kaktüs için bilgi araken farkında olmadan kolyoz yetiştirmeyi de öğreniyor ve deliler gibi değişik kolyoz çeşitleri sipariş edebileceğiniz siteler arıyorsunuz. İyi tarafı da bu zaten. Bu arada unutmadan, kendinizi burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)tanıtırsanız seviniriz.

nimesay
04-11-2008, 23:42
evet baktım ama bulamadım. yani hangi çiçekler saksıda yetişir sorusunun cevabını bulamadım. belki siz söylersiniz..??

ceyhunekiz
05-11-2008, 08:17
bütün çiçekleri saksıda yetiştirebilirsiniz. anacak dikkat etmeniz gereken hangi mevsimde hanigi çiçeği yetiştirmeniz bu dönemde en uygun krizantem çeşitleridir. rengarenk çiçekli olurlar erken ilkbaharda en uygun menekşeler oolabilir

nimesay
06-11-2008, 20:05
birde ben 2 hafta önce orta boy saksıya acı bakla çiçeği etim. onun da renkli renkli çiçekleri var. şuan filizlendiler gayet iyi görünüyorlar. umarım bahara açarlar

aslı güvendi
10-11-2008, 10:46
Selamlar sitenizi uzun zamandır takip ediyorum.Fakat bilgisayarla aram iyi olmadığından aranıza katılmaya bir türlü cesaret edememiştim. Bugün artık denemeye karar verdim.verdiğiniz tavsiyeler üzerine şu anda mutfak penceremin önünde saksı içinde dereotu,maydonoz,tere.radika,frenk soğanı,fesleğen,yaprak kerevizler yeşerdi.Çok teşekkür ederim.Fakat kerevizi sanırım çok sık ekmişim,seyreltme işlemini nasıl ve ne zaman yapmalıyım. şimdidenyardımlarınız için teşekkürler.

burcuciner
25-11-2008, 09:42
merhabalar,ben dün üye oldum ve çok heyecanlıyım.Salonumda bir çiçek köşesi yaptım ve menekşe,barış çiçeği gibi basit çiçekleri yetiştiriyordum.Ama dün bu siteyi görünce sebze yetiştiriciliğine de karar verdim.Toprağı çok seviyorum.Şu an hemen gidip tohum alamayacağım için mercimekle başlamak istedim.Şimdi pamuğun arasına mercimek koyup çimlenmesini bekleyeceğim.Filizlenince saksıya ekeceğim.Filizleri saksıya ekince üzerini streçle örtmeme gerek var mı?Acaba mercimek nem istiyor mu yoksa toprak kuruyunca mı su vermeliyim?Hepinizi çok sevdim çok teşekkürler:)

nariçi
25-11-2008, 11:37
Çerry domates tohumlarından ilk deneme ekimini bardaklarda torfa ektim. ikigün oldu. burada fide olunca su kültürü olarak devam etmek istiyorum.

v.dede
06-12-2008, 19:51
Yahu benim yazdıklarımı alıntılamışsın ama allahaşkına orada bir gıdımlık bile soru var mı ki saçma soru demişsin? :o

efendım ben bu alemın yenısıyım, yazışmalarınızı okudum. pda yanı pemba domates sıtesı var ordan orıjinal domates tohumu alabilirsınız.;)vahip dede SİDE mutlu kalın.

v.dede
06-12-2008, 20:01
merhabalar,ben dün üye oldum ve çok heyecanlıyım.Salonumda bir çiçek köşesi yaptım ve menekşe,barış çiçeği gibi basit çiçekleri yetiştiriyordum.Ama dün bu siteyi görünce sebze yetiştiriciliğine de karar verdim.Toprağı çok seviyorum.Şu an hemen gidip tohum alamayacağım için mercimekle başlamak istedim.Şimdi pamuğun arasına mercimek koyup çimlenmesini bekleyeceğim.Filizlenince saksıya ekeceğim.Filizleri saksıya ekince üzerini streçle örtmeme gerek var mı?Acaba mercimek nem istiyor mu yoksa toprak kuruyunca mı su vermeliyim?Hepinizi çok sevdim çok teşekkürler:)

*** bende yeni üyeyım daha arkadaş gurubu kuramadım.bayramda bursadayız adres verırsen çiçek tohumu gönderırım. plastık su bardağının dibini delın içine çimlenmeye uygun toprak koyun uretmek istediğiniz tohumdan 1 tanesını 2 cm derıne göm sula evın sıcak köşesınde beklet daha sağlıklı fıde elde edersın . Bayramınız kutlu olsun vahip dede SİDE

burcuciner
10-12-2008, 08:46
merhaba,herkese iyi bayramlar.Bayramda İstanbuldayım ama teklifiniz için çok teşekkürler.Tohumu filizlendirmek için söylediğinizi uygulayacağım .Ben de yeni olduğum için saksıya tohum ekmeyi planlıyordum yazdıklarınızın çok faydası oldu.Sevgiler.

LostControl
10-01-2009, 12:48
Merhabalar...Foruma yeni katıldım..Sorum şu..İlle de hazır tohum almalı mıyız? Yoksa yetişmiş domatesin ve biberin çekirdeklerini kullanabilir miyiz?

malbman
10-01-2009, 13:00
Sayın LostControl, yetişmiş domates ya da biberiniz hibrit tohumlardan yetişmemişse, onların çekirdeklerini kullanabilirsiniz. Ama hibrit olup olmadıklarını (kendiniz yetiştirmediyseniz) bilmeniz pek mümkün değil .

Mermaid
23-01-2009, 10:30
Bunlarda benim balkonda yetiştirmeye çalıştığım kıvırcıklarım.Tüm tohumlar nasıl olsa çıkmaz diye ekmiştim. Ama hepsi çıktınca bu hale geldi.:D
Üstelik bir kısmınıda ayırmış olduğum halde.
Bir çay kaşığı tohumdan çıkan kıvırcıklarım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23276&c=629

malbman
23-01-2009, 13:37
Sayın Mermaid, kıvırcıklarınız çok güzel görünüyor ama bana sorarsanız biraz seyreltin. Çok sıkışık duruyorlar sanki.

nariçi
24-01-2009, 08:02
Baldaştan ses çıkmıyor, bir sürü çimlenme olmuştu viyollerinde ne oldu onları adam etti mi?

bahtiyar02
28-01-2009, 12:41
Sayın LostControl illada hazır paket tohumlar almak zorunda değilsiniz. Yazın tükettiğiniz sebzeler genel mahiyette hormonsuz olduğundan tohumlarını ayırıp uygun ortamlarda saklanıp ilk baharda veya sonbaharda kış için kullanabilirsiniz.ayrıca formda kendilerinin yetiştirip hazır tohum satan dostlar var.onlardanda bu tür tohumları alıp kullanabilirsiniz.
şayet elinizde tohum yoksa.
saygılar

eylems
08-02-2009, 13:13
Bunlarda benim balkonumdan. Birazdan dürüm olacaklar.:D

Nurcan Özgür
08-02-2009, 18:50
Afiyet olsun sevgili eylems harikalar

bahtiyar02
09-02-2009, 19:56
sevgili eylems çok güzeller..
Bunlarda benim balkon seramdan..bürüksel lahanası. kıvırcık ve yerli marul.

maviyeşil
10-02-2009, 10:46
Bahtiyar Bey Brüksel lahaası hangisi? Ben de bahçeme ektim, çimlendiler, büyüyünce nasıl olacaklar merak ediyorum.

bahtiyar02
10-02-2009, 12:27
sevgili maviyesil dostum resimlerde soldan sağa doğru üçüncü resimde önde iki adet olan ile son resimdeki.
bendekiler biraz geç gelişti.oda benden kaynaklanıyor çünkü son ada ekmeye karar verdim.
saygılar

maviyeşil
10-02-2009, 12:32
Teşekkürler Bahtiyar Bey. Ben 15 ocakta ektim tohumları. Henüz iki yapraklılar :) Umarım benimkilerde büyürler.

feriha
10-02-2009, 15:23
Saksıda karalahana yetiştirdiniz mi arkadaşlar?

bahtiyar02
10-02-2009, 22:45
bence olur yeterki saksının büyüklüğü yeterli olsun.kara lahana kış sebzelerinden olduğundan yetişmesinde bir problem olacağını sanmıyorum.
saygılar

enteresavar
19-02-2009, 20:30
Arkadaşlar öncelikle hepinizi selamlıyorum.Ben ankaradan buğra;sitenizi uzun süredir sadece takip ediyordum ve çok güzel bir site.Ve sonunda üye olmaya karar verdim.Hepinize paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum

sulty
22-02-2009, 00:40
Merhaba gönül veren herkese,
Koçtaş'tan aldığım domates ve salatalık tohumlarımı bugün ıslattım, 2 gün sonra pet bardaklara ekmek üzere. Biraz acele mi ettim acaba? Balkonum da kapalı balkon, ürün elde edebilecek miyim dersiniz? umarım işlerim denk gider de hevesim kırılmaz!

sercan1969
22-02-2009, 08:50
İki bitki içinde ısıtma imkanınız yoksa bence acele etmişsiniz derim..

eylems
22-02-2009, 10:01
sevgili eylems çok güzeller..
Bunlarda benim balkon seramdan..bürüksel lahanası. kıvırcık ve yerli marul.


Sayın bahtiyar02, sizinde sebzeleriniz çok güzeller. Tereleri tek sıra nasıl ektiniz öyle;) karalaha tohumu bulduğumda ben de ekeceğim.
Sayın zfkg, teşekkür ederim. Afiyetle dürüm arasında yedik. Darısı sizlerin de başına.:p

sulty
22-02-2009, 14:17
havalar biraz ısınana kadar evde pencerenin iç kısmında,güneşte korurum diye düşündüm, umarım başarılı olurum. bugün de roka ve soğan ektim pencere önü saksılarıma, gelişimlerini fotoğraflayıp paylaşacağım:)

sercan1969
22-02-2009, 16:11
Roka ve soğan serin iklim sebzesi olduğundan sorun çıkartmaz...Ancak domates ve özellikle hıyar sıcağı çok seven sebzeler....

sulty
22-02-2009, 21:46
sercan1969 paylaştığın bilgiler için teşekkür ederim. roka ve soğanları kapalı ve soğuk balkonumda muhafaza edeceğim, dev italyan maydonozu ektim bugün hızımı alamayıp. onalrı da soğuğa mı koyayım? domates ve hıyar hohumlarını da pet bardaklara ekip 22 dereclik oda sıcaklığı bulunan bir odada güneş görecek şekilde pencere önüne dizdim. bakalım neler olacak :)

sercan1969
22-02-2009, 22:19
Sulty hanım....Maydonoz çimlenmek için 15 derecenin üzerinde bir sıcaklığa ihtiyaç duyar..Soğuk ortamda çimlenmesi ya çok uzun sürer **** hiç çimlenmez...

sulty
22-02-2009, 22:33
anlaşıldı, 22 dereceye alıyorum maydonozları da :)

sercan1969
22-02-2009, 22:47
Maydonozları çimlendikten sonra balkona çıkarabilirsiniz...Bu arada Sulty Hanım evinizde yer kaldımı:)

sulty
22-02-2009, 23:11
evet, dar ve uzun saksılardan bir kaç tane daha alıp mart ayında soğanlı çiçek( zambakgillerden) yetiştirmeyi planlıyorum evin kalan bölümlerinde :)

Süha Şendoğan
23-02-2009, 09:16
Busene benim balkon az güneş görmesine rağmen çilekler canlanmağa başladı, fazla yağmur onlara yaradı, pepinolar canlı ama bayağı soğuktan etkilenmişler, maydonozlar ve nane güneş görmemesine rağmen ayrıca soğukta kalmalarına rağmen çok canlılar.
Balkonda limon fidesine ve rize mandalinalarına yer ayarlamam gerekiyor. Birde güneşe kavuşsak..

aaylin
23-02-2009, 10:03
Evet benim bitki ve ağaçlar da şimdiye kadar iyi dayandılar ama artık son demlerindeler. Yani artık güneş gelmeli buralara demeye başlayacaklar yakında :D

Baobab
23-02-2009, 10:30
Merhabalar,

Ankara'da havalar hala eksili derecelerde, ama balkona koydugum ve ısısını da sürekli olarak 20-30 derece arasında tutmakta olduğum bir küçük serada 12-13 çeşit tohum ektim ve şimdiden 3-4 cm boya ulaşmış durumdalar.

Balkonun geri kalanı açık olduğu için, bu fideleri ne zaman saksılara dikeyim, ya da ne kadar büyüklüğe ulaştıklarında şaşırtma yapmam gerek tam olarak bilemiyorum.

Mart başlarında saksılara mı geçirsem (üzerlerine naylon vs kaplayarak) yoksa Nisana kadar evin içinde mi idare etsem diyorum (zaten küçük sera o kadar saksıyı alamadığı için sadece bir kac tanesini serada tutmaya devam edebilirim)

aaylin
23-02-2009, 11:07
Ben de çimlendirdiğim sebzeleri Mart başında şaşırtacaktım. Ama buradan diğer arkadaşların da tavsiyeleri üzerine bu tarihi Nisan olarak düşünmeye başladım. Çünkü havalar hala çok soğuk İstanbul'da da. Hele 2 gündür yağan kar düşünülürse Mart başı bence de erken olacak şaşırtma için.
Şaşırtma büyüklüklerine gelince, biraz palazlanmadan şaşırtma yapmamak gerekiyor. Sanırım 7-8 yaprak yeterli olur. Yine de daha bilgili arkadaşlar da cevap verirlerse daha çok aydınlanırız.

malbman
23-02-2009, 16:19
Merhabalar,

Ankara'da havalar hala eksili derecelerde, ama balkona koydugum ve ısısını da sürekli olarak 20-30 derece arasında tutmakta olduğum bir küçük serada 12-13 çeşit tohum ektim ve şimdiden 3-4 cm boya ulaşmış durumdalar.

Balkonun geri kalanı açık olduğu için, bu fideleri ne zaman saksılara dikeyim, ya da ne kadar büyüklüğe ulaştıklarında şaşırtma yapmam gerek tam olarak bilemiyorum.

Mart başlarında saksılara mı geçirsem (üzerlerine naylon vs kaplayarak) yoksa Nisana kadar evin içinde mi idare etsem diyorum (zaten küçük sera o kadar saksıyı alamadığı için sadece bir kac tanesini serada tutmaya devam edebilirim)

Sevgili Baobab, fidelerinizi henüz şaşırtmayın. En az bir kalem kalınlığına geldiğinde ve bu (http://www.meteor.gov.tr/2006/zirai/zirai-calismalar.aspx?subPg=a)linkteki don dağılımını inceleyerek, Ankara için ilkbahar geç donlarının bittiği tarihte şaşırtın derim. Zira şimdi şaşırtırsanız, fidelerinizi ilkbahar geç donları vuracaktır.

Baobab
23-02-2009, 16:35
Sevgili Malbman,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Tohumları küçük tohum ekme kaplarına ekmiştim ve şimdiden yaklaşık 3-4 cm boya ulaştılar.
Umarım Ankara'da geç donların bittiği tarih olan 21 Mart civarına kadar o küçük kaplarda rahat yaşamaya devam ederler.. :)

selam ve sevgiler..

not: benim bütün sülale, sizin gibi izmirde yaşıyor ve iklimine ne kadar özendiğimi anlatamam. Geçen gittiğimde annem sardunya kesip verdi ve "evladım hemen toprağa sapla, balkona koy" dedi!!..Artık -10 derecede balkonda o zavallı sardunyaların ne hale geleceğini unuttuğu için, odada pencere önü çiçeği olarak tutuyorum kendilerini! :)

malbman
23-02-2009, 16:59
Sevgili Malbman,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Tohumları küçük tohum ekme kaplarına ekmiştim ve şimdiden yaklaşık 3-4 cm boya ulaştılar.
Umarım Ankara'da geç donların bittiği tarih olan 21 Mart civarına kadar o küçük kaplarda rahat yaşamaya devam ederler.. :)

selam ve sevgiler..

not: benim bütün sülale, sizin gibi izmirde yaşıyor ve iklimine ne kadar özendiğimi anlatamam. Geçen gittiğimde annem sardunya kesip verdi ve "evladım hemen toprağa sapla, balkona koy" dedi!!..Artık -10 derecede balkonda o zavallı sardunyaların ne hale geleceğini unuttuğu için, odada pencere önü çiçeği olarak tutuyorum kendilerini! :)

Fidelerinizin cinslerini bilmiyorum ama çok fazla sulamayın. Toprağı kuruma aşamasına geldiğinde azar azar sulayın Böylece boya gitmeyip gövdelerini kalınlaştıracaktır. Bu sayede fideleriniz daha pişkin olur. Hem yerlerinden de şikayet etme fırsatı bulamazlar:D

İzmir'in iklimi sizin de dediğiniz gibi özenilmeyecek gibi değil gerçekten. Bırakın -10 dereceleri, biz 4-5 dereceleri bile nadiren görüyoruz burada.

Sardunyaları içeride tutmak iyi fikir. Anneciğiniz Ankara'yı da burası gibi sandı herhalde:p

sulty
23-02-2009, 19:39
dün ektiğim roka tohumları ve arpacık soğanlarım. son iki fotoğrafta sarımsak büyüklüğünde kendiliğinden çimlenen lalelerim var, ilk seneleri sanırım güçsüz olacalar, belki içleinde açanlar olur:cool:
geliştikçe paylaşacağım sevincimi:rolleyes:

Baobab
25-02-2009, 13:58
Arkadaşlar, sebzeleri balkonda yetiştirebilmeyi başarmakta önemli bir konu da, güzelim sebzeleri, fideleri ve de tohumları kuşlardan koruyabilmek biliyorsunuz.

Geçen sene her ne kadar, kuşların gözünü alsın diye CD, dönen pervane, vs alıp astıysam da herhangi bir fayda göremedim; bu yüzden de, geçen hafta Bauhouse'da gezerken, kuşlar için balkon ağı satıldığını görüp aldım.

7,5 ytl'ye 6metreye 2 metre ağ alınabilmekte. Sanırım farklı ebatları da bulunmakta.

Görüntü açısından ya da başka hususlarda sorun olur mu bilmiyorum, ama işi garantiye almanın tek yolu bu gibi gözüktü bana..

aykutince
26-02-2009, 12:40
merhabalar,
bir denememi paylaşmak istiyorum.
http://www.amazon.com/Felknor-Ventures-82506-Upside-Down-Planter/dp/B0001WYNP0/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1235647597&sr=8-1
adresinden aldığım ilham ile küçük bir kovayı 8 yerinden tornavidayı ısıtarak delikler açtık ve çeşitli türlerdeki biber fidelerini yerleştirdik. kovanın üst açık kalan yerine de 4 adet fide daha ektik. şu anda gayet güzel büyüyorlar annemden de sipariş aldım onun içinde tohum ektim şimdi biraz büyüsünler bir kova daha hazırlayacağım. deneyecek arkadaşlara başarılar.:rolleyes:

malbman
26-02-2009, 13:02
Sayın aykutince, aramıza hoş geldiniz. Çalışmanız çok güzel. Bu linki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8760) incelerseniz, daha önce arkadaşlarımızın yaptığı benzer çalışmalardan yararlanabiirsiniz.

krisch
26-02-2009, 14:34
Karadeniz bölgesinde Domates tohumlarının ekimi için en uygun zaman nedir? Yardımcı olursanız sevinirim. (bu konu daha önce geçmiş olabilir ancak bulamadım:( )

sercan1969
26-02-2009, 16:52
nisanın ilk haftası örtü altında ekim yapabilirsiniz...1 mayıs gibide fideleri toprağa dikersiniz....

aykutince
27-02-2009, 08:29
Teşekkürler, Malbman

krisch
27-02-2009, 09:44
Teşekkürler, Sercan. o zamana kadar sabradeicem artık napalım.

vayvayvay
27-02-2009, 11:31
Merhaba arkadaşlar. Bugün size hanım terliğimin resmini sunacağım (Achocha) Balkonumda saksıya ekmiştim ve şimdi sarılıp gidiyor bir yerlere :p Üzerinde minik çiçekler ve sebzeleri var. Henüz bir cm kadarlar. Çok tatlı şeyler ve de çok komikler. Çarık şeklinde.Şimdiye kadar hiç yetiştirmedim ve hep fotoğraflarını görmüştüm.Balkon kapalı olmasına rağmen yinede soğuk sayılır bitkim için...Biraz cansız cansız uzanıyoruz gibi.

sercan1969
27-02-2009, 16:11
Hanım terliğinin salatası,yemeği **** turşusunu yapan var mı? Ben bu yıl seranın küçük bir bölümünü bu bitkiye ayırmayı düşünüyorum...

Koyu yeşil
11-03-2009, 13:07
Oyaman isimli üyemiz bu bitkinin tohumlarını bizlerle paylaştı. Özellikle turşusunun çok güzel olduğunu söylemişti. Ben de yeni ektim, çimlenmesini bekliyorum.

KaRaMeLa
21-03-2009, 01:26
Arkadaslar ben bugun kucuk pet bardaklara, ilerde saksilarda yetistirmek uzere, maydanoz, dere otu, kekik, nane ve biberiye tohumlari ektim. Bu sene balkonumda cicekten cok baharat olsun istiyorum. Elimin altinda kolayca olursa taze taze koparip salatalarima dograrim diye dusundum. Ilk kez tohumdan birseyler yatistirmeye calisiyorum. Umarim basarili olurum. Gecen yil tohumlarini aldigim sebboylarimi 3 gun once ekmistim hic umudum yoktu ama yeserdiler. Bu da bana cesaret verdi ve baharat tohumlari ektim. Ihtiyacim olan tum bilgileri bu forumdan edindim. Herkese cok tesekkur ederim.

maviyeşil
21-03-2009, 09:59
Keşke tohumlarınızı bardaklar yerine direkt saksılara ekseydiniz. Sonra bunları nasıl saksılara alacaksınız? Hem daha güzel büyürlerdi. Kolay gelsin.

KaRaMeLa
21-03-2009, 17:06
Haklisin Maviyesil. Tecrubesizlik iste. Birde ya tutmassa korkusu oldu sanirim. Tutarsa saksiya alirim tutmassa yapacak birsey yok zaten. Aslina bakarsan ben saksi topragi almak icin gittim ve gorevliye tohumdan yetistirecegimi soyledim. Gorevli bana bir torba bisey verdi ben toprak saniyordum ama o kadar hafiftiki sordum bu neden hafif diye. O da bu tohumlari ekmen icin farkli bir malzeme dedi. Sanirim sizin torf diye tabir ettiginiz sey ya da farkli bir karisim. Sadece tohumlari kolay yesermesi icin kullaniliyormus. Gorevli ilk tecrubenizse bunu kullanin sonra saksiya gecirin o zaman da size farkli bir karisim veririm dedi. Benimde aklima yatti ama birdaki sefere direk saksiya ekmeyi dusunuyorum.
Bu bardaklardan saksilara nasil gecirecegimi inan hic bilmiyorum. Ysayip ogrenecegim sanirim.

maviyeşil
21-03-2009, 19:23
Sevgili Karamela aslında görevlinin söyledikleri doğru; ama başka tohumlar için. Mesela ben domates ve biberlerimi torflu toprağa ektim sonra bahçeye dikeceğim. Moralinizi hiç bozmayın, acemilikte neler neler yapıyoruz bilmeden. Tohum ekmeden önce forumları okursanız hata yapma olasılığınız azalır.

KaRaMeLa
21-03-2009, 19:57
Tesekkur ederim Maviyesil. Eger cimlenirlerse sevincten ucarim sanirim :) forumu bol bol okuyup surekli yeni seyler ogrenmeye calisiyorum. Domates ve biberleriniz insallah mutlu bir sezon yasayip bol bol meyve verirler . :)

maviyeşil
21-03-2009, 20:05
Umarım büyürler, bu konuda pek başarılı değilim sanırım. Daha öncekileri malesef kaybettim. Bence sen saksılara yeniden dik yeşilliklerini, bardaklardakini de afiyetle yersin. Birşey daha söyeyim aklıma gelmişken. Maydanozları büyüyünce makasla saplarından kes, yenileri daha gür çıkıyor. Ben de maydanoz forumundan öğrenmiştim.

KaRaMeLa
22-03-2009, 08:50
Bugun Ukrayna'li bir arkadasim beni ziyarete geldi ve pet bardaklarimi sordu bende anlattim. Meger oda evinde baharat yetistirmek istiyormus ama nasil yapacagi konusunda hic fikri yokmus. Ben eh biraz ondan tecrubeliyimya hani :) hemen elimdeki kalan pet bardaklara maydanoz, dere otu, nane ve kekik ekip verdim. Spreyleme yontemiyle sulayacagini 3 haftaya kadar cimlenecegini ve diger ayrintilarida anlattim . Herseyi bu forumdan ogrendigimi de soyledim ama turkce bilmedigi icin kendisini cok sanssiz hissetti. Ama giderken o kadar mutluyduki bardaklariyla evden ayrilirken onlara gozu gibi bakacagina ve cimlendiklerini gormek icin sabirsizlandigini soyledi. Bende cok mutluyum onun adina..
Maviyesil cok tesekkur ederim. Evet haklisin ben toprak alip saksilarima elimdeki kalan tohumlarimi ekebilirim. Nasilsa evde dunya kadar bos saksi var. Nasilsa ekmeyide ogrendim :) Iyki bu forum var. Dusunun dunyanin diger ucundan bile insanlar bir vasisayla bu forum sayesinde faydalanip mutlu oluyor.

KaRaMeLa
23-03-2009, 19:32
Arkadaslar biraz once kekiklerimin cimlendigini gordum ve cok sasirdim. En az iki hafta da cimlenir yaziyor paketinde ama 3. gununde cimlendiler. Ben buradan ogrendigim sekilde yapmistim ve sanirim bunun faydasi oldu. Uzerini strec filmle kapatmak filan gibi. Zira oyle bir bilgi ne pakette ne de aldigim cimlendirme topraginda yaziyor.
Iki pet bardaga ekmistim. Ikisinde de cimlenme var. Simdi ikisinide pencere onune gunes alan yere koydum. Bundan sonra sulamayi azaltip ( sadece nemlendirecek kadar spreylemek ) saglikli kekik fidanlari olmalarini izleyecegim. Umarim cok s1k ekmemisimdir. saksiya da saglikla gecirebilirim insallah.

ozlem_eylul
02-04-2009, 20:02
herkese merhaba arkadaşlar,
ben forumda da sebze yetiştiriciliğindede yeniyim. bağımlılık yapar dediler gerçekten öyleymiş. şimdi işten eve gelip nekadar büyüdüklerini çıkıp çıkmadıklarnı görmek için sabırsızlanıyorum. şimdilik cherry domates, brokoli, salatalık, fındık turp, roka, semiz otu, fasulye, barbunya vs ektim. çıkanların fotolarını ekliyorum :rolleyes:

ozlem_eylul
02-04-2009, 20:04
sevgili karamel bir sorum olacak. kekik ektiğinden bahsetmişsin. ben tohumunu bulamıyorum kekiğin nereden bulabilirim yardımcı olabilecek biri var mı? :(

canerkus
02-04-2009, 21:31
sevgili karamel bir sorum olacak. kekik ektiğinden bahsetmişsin. ben tohumunu bulamıyorum kekiğin nereden bulabilirim yardımcı olabilecek biri var mı? :(


Ben Praktiker'de buldum kekik tohumunu , yapı marketlerin bahçe bölümlerinde bulabilirsiniz. Vilmorin firmasının tohumları genellikle bu yapı marketlerin hepsinde yer alıyor. İsterseniz bende gönderebilirim size tohum, ama kargo filan derken pahalıya gelir . En iyisi bulunduğunuz yerde bu tip bir market varsa oradan alın.

fizikçi
03-04-2009, 00:12
Sayın Özlem Eylül, bahçe sebzeciliği işi gerçekten çok keyiflidir ben de bu işe ikibuçuk ay önce başladım. Önceleri gayet normalken :))) sonra bu iş öyle bir kanına giriyor ki insanın gerçekten işi gücü bırakıp bütün gün onlarla uğraşmak istiyorsunuz. Şu an günde en az bir saatim sebzelerim ve diğer bitkilerimle geçiyor.

Gönderdiğiniz resimlerden hepsi iyi durumda görünüyor fakat şu asker gibi sıraladıklarınız ;) maydonoz mu yoksa yanılıyor muyum ? Aşırı sık göründüler bana. Seyreltme yapacak olsanız bile çok sıkışık gibiler epey bir telef etmek zorunda kalabilirsiniz. Benim en büyük hatam sebzelerim tohumdan çıktıktan sonra suyu fazla vermeye devam ettiğimden çok zayıf ve uzun boylu fidanlarım oldu. Şimdilerde suyu nasıl vereceğimi öğrendim de gövdeleri kalınlaşmaya başladı ;)

ozlem_eylul
03-04-2009, 09:22
bilgi için teşekkürler canerkus, evet yakınımda var yapı marketler bulabilirim sanıyorum.

Asker gibi görünenler roka ;) seyreltmem gerek artık galiba onları. tohumlar okadar küçücük ve ben okadar acemiydim ki sonuç bu oldu ;)

ama telef olmayacaklar talip olanlar var komşulardan ;)

Baobab
03-04-2009, 10:46
özlem hanım; aslında aslına bakarsanız rokaları ve de tereleri sık ekmek de fena bir iş olmayabilir. Ben de geçen sene ilk kez saksıya sebze vs ekerken, roka ve tereleri sık ekmiştim, ama daha sonra bütün yaz makasla üzerlerinden kestikçe yerlerine yenisi çıktı ve bol bol mis gibi roka ve tere yemiş oldum.

Tabi, daha seyrek ekerseniz daha iri yapraklı olurlar, ama eğer dibinden sökerek değil de üzerinden makasla budayarak yiyecekseniz, böyle daha cılız, sık ama aynı lezzette roka/tere de olabilliyor neticede.

parmakhavuç
03-04-2009, 17:20
Merhaba ben balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum saksıda hangi sebzeleri yetiştirebilirim ve de hangilerinden çabuk sonuç alabilirim şimdiden teşekkürler iyi günler:)

zm_sayhan
03-04-2009, 20:17
Çok tecrübeli değilim ama şu anda yetişebilen domates, hıyar, biber, roka, maydonoz, marul, tere, roka, .... vb. Yani bu dönemde pazarda görebileceğiniz sebzeleri ekebilirsiniz... Sadece saksıların boyutu ekip dikeceğiniz sebzeye göre değişiyo... Çabuk sonuç almaya gelince, forumdaki yazıları okuyunca sabretmeyi öğreniyo insan...

parmakhavuç
03-04-2009, 21:27
bilgiler için çok teşekkürler. çok heycanlıyım hemen çıksın ıstıyorum napıım :)

zm_sayhan
03-04-2009, 21:35
Öncelikle herkese selam: Bende bahçem olmadığı için balkon hatta pencere önü sebzeciliğine başladım:p...
Amatör olarak başlangıç yaptım şimdilik... Tohumlarım sınırlı sayıda olduğu için :( telef etmek istemedim ayrı ayrı pet bardaklara ektim... Başlangıç için torf ve perlit kullandım..
70674

Yağmurlama sulama işini pet şişenin ağzını iğneyi ısıtıp delerek çözmeye çalıştım..

70676

Marullarım... Tohumları çok sık ekmemeye çalıştım.. 5x5 olacak şekilde ektim
70664

Domateslerimi daha sonra büyük saksılara çimlendireceğim
70665

Hıyar, acur ve kornişonlarım
70666

Ayrıca daha sonra ekeceğim ve 12-24 saat çimlenmesi için beklettiğim turp ve marul tohumlarım da var...

İnş. çimlendikten sonra resimleri paylaşacağım... Domateslerimden 1-2 tanesini ters dikeceğim çimlendikten sonra...:D:D

zm_sayhan
03-04-2009, 21:46
Ayrıca pet bardakların ve saksının üstünü gazete kağıdıyla örttüm çimlenme oluncaya kadar...
:-)

herkul38
04-04-2009, 10:24
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim.
Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan birkaç soru var.

1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor?

2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum.
Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim?

3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler.

zm_sayhan
04-04-2009, 11:55
Ben bildiğim kadarını cevaplayım benden daha çok bilgisi olanlar benim yanlışlarımıda düzeltsin...
1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor?

Hiç bişeye sarmana gerek yok direk suyun içinde bekleteceksin...

2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum.
Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim?

marulu ve dereotunu 24 saat bekletseniz yeterli sanırım...(dereotu için +/- zaman gereklimi bilmiyorum)

3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler.

Ben çimlendirme ortamı için torf+perlit karışımını kullandım(sadece perlit veya sadece torf da olur sanırım)... Ama çimlendikten sonra aktaracağım saksıya bende 1/3 bahçe toprağı, 1/3 kum 1/3 yanmış ahır gübresi kullanacağım... Şartlara göre kum yerine perlitte kullanabilirim... Zaten toprağın havalanması için gerekli, ikiside olur...

Pek cevap niteliğinde olmadı sanırım, daha çok kendi yaptıklarımı anlattım:p:p... İnş. yardımcı olmuşumdur..:p Kolay gelsin...

çuha
04-04-2009, 13:07
Maydanoz tere ve dereotu ektim saksılara tere daha çabuk çimlendi maydonoz ve dereotu yeni yeni çimleniyor ekmeden önce hepsini üç gün suda beklettim dereotu iki ayda çimlenir demişlerdi ama yirmi günde çimlendi.

herkul38
04-04-2009, 14:04
Sayhan fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim. Bakalım acemiliğimizi çıkarırız bu sefer olmazsa, ne yapalım :(

yekisi
06-04-2009, 21:18
selam. bende yeni üye oldum siteye ve okudukça heveslendim. hemen saksılarımı tohumlarımı aşdım ve başladım. tere, roka ve maydonoz ektim. tere ve roka 3 günde çıktı. maydonozda hala tık yok. ama uzun sürüyormuş biraz diye okudum ve umutla bekliyorum. taze soğanlarımda var ve gayet sağlıklı görünüyorlar:D

zm_sayhan
06-04-2009, 23:34
bol ve sağlıklı ürünlü günlere...:p:p:p

memet58
08-04-2009, 22:24
Merhaba doğa severler,

Aranıza yakın zamanda katılmış olmakla beraber , yıllardan beri hanımın izin verdiği ölçüde balkonda ve bahçede sebze yetiştirmeye çalışan biriyim. Şu ana kadarki 30 sayfalık forumu okudum ve büyük katkısı olan , son zamanlarda mesajını göremediğim duayenimiz sayın Selahattin Bey'e de teşekkür ediyorum.

Benim mütevazi balkon sebzecilik etkinliklerimi aşağıdaki gibi özetleyebilirim :

* İstanbul dışında sebze ve meyve yetiştirdiğimiz bir bahçemiz var. Tohumdan fideleri balkonda kendim yetiştiriyorum.Kullandığım fide kapları yapı marketlerde hazır satılan , doğrudan toprağa yerleştirilebilecek şekilde. Bir kaç yıldır bunları kullanıyorum.
Brokoli ve karnıbahar erken çıktı ama bu yıl havalar serin gittiğinden biberler ve patlıcan geç çıktı :
71570
Domatesler ise her cinsten var. Nedense kiraz sırık domatesler en dayanıklısı.Oturak domatesler daha çok hastalanıyor ve böceklerin saldırısına uğruyor.
71571
* İri yapraklı fesleğenler ve 3 -4 cm boyundaki tereler büyüyünce seyreltilecek ve kışa kadar balkonda kalacak. Başka bir kapta da ekili reyhan var, şimdilik 5 -6 fide çıktı. Aynı kapta kalacaklar.
71578
* Naneler geçen yıldan. Tohumdan yapmıştım.Biraz sabredince iyileştiler. Maydanozlar da yeni yeni büyüyorlar. 3 ayda bu hale geldiler.
71579
* Bunlar da tohumdan ve arpacıktan yaptığım soğanlar ve tohumdan ürettiğim fındık turpları..
71580
* Tohumdan yetiştirmeyi başardığım kekik..Az su, bol güneş , taşlı, çakıllı biraz kireçli bir toprak. Aradabir budanıp salataları süslüyor.
http://img168.imageshack.us/img168/5470/kekik.jpg
* Mercanköşk en az 7 -8 yıllık , suyu kekiğe göre daha çok seviyor, hafif gölgeli olursa daha çabuk uzuyor.
http://img168.imageshack.us/img168/4578/mercankosk.jpg
Benim görüşüm tavsiye almak , araştırmak gerekir ama en önemlisi insanın kendi deneyimleri..Çünkü her bitkisever arkadaşın koşulları farklı, parametre çok, toprak, güneş,rüzgar,suyun kalitesi vs. Herkese bol yeşillikli , güneşli güzel günler..

zm_sayhan
08-04-2009, 23:04
Sayın memet58; tebrik ederim bitkileriniz gerçekten çok güzel görünüyo... Darısı biz acemilerin başına artık:p:p:p...

kürşad
09-04-2009, 07:23
Nane için zeolit kullanmıştım geçen yıl.
Drenajı çok çok iyi ve hiçbir ek besin eklemedim, zeolit nemi 10 gün kadar oda koşullarında tutabiliyor, balkonda ise yağmurlar vs ile oldukça uzun süre dayandı. Ancak iki hafta kadar önce bir kez suluyorum o da yazdan beri ilk kez. Az torf ve bol zeolit ile nane yapmak mümkün.

memet58
09-04-2009, 11:14
İstanbul'un çeşme suları çok kireçli. Geçen yıllarda doğrudan kullanıyordum , bu yüzden üstte beyaz bir kireç bir tabakası ile kaplanıyordu. Bu yıl mutfağa ozmoz yöntemli arıtma cihazı taktık, bunun verdiği suyu kullanmaya başladım. Kireç tabakası kayboldu.Suyu bekletmek , sirke veya limonsuyu karıştırmak ne derece çözüm sağlıyor emin değilim.

meh12
12-04-2009, 10:35
Balkonda roka ve tere yetiştiriyorum hobi olarak,dışarda seram da var.Onun da resimlerini en kısa zamanda koyacağım.

şeref
12-04-2009, 10:43
Arkadaşlar çok güzel,
yakında bende resim sergimi açacağım.

Fidelerim biraz daha canlansın.

Görüşmek üzere

Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.

NAZ82
13-04-2009, 19:45
Bende 1 aydır balkonda sebze meyve ve çiçek yetiştirmeye karar verdim ufaktan başladım.bilgilerinizden faydalanmak istiyorum

mburcu
14-04-2009, 15:10
Herkese merhaba,

Ne güzel bu kadar meraklının buluşması:) Forumda paylaşılanları okuyup sonra sorayım dedim ama ancak 11. sayfaya gelebildim.
Daha önce oldukça amatör şekilde sebze dikmiştim yazlığımızın bahçesine. ****** ektikten sonra sadece sulamanın yeterli olacağına inanlardandım. Gerçekten de öyle oldu, her ne kadar ben sefasını süremesem de ailem ben işe döndükten sonra bahçenin tadını bol bol çıkardı. Gerçi bu durumunun Ege'nin verimli toprağından ve havasından kaynaklandığını sanıyorum. ****** Ankara'nın iklim şartları daha sert ve bu sefer bahçe yerine saksı kullanmak durumundayım. Şimdilik elimdeki 4 adet saksıyla maydonoz, reyhan vs. ektim ama işi büyütmek niyetindeyim :) İlk aşamada sanırım herkesin yaşadığı zorluklardan biridir uygun ölçülerde saksı ve yeterli ve doğru miktarda toprak bulmak. Ankara'da yaşayanlardan bana fikir verebilecekler olursa sevinirim.

Saygılarımla

zm_sayhan
14-04-2009, 15:25
:D:D Zebzelerim.... :D:D:
72557
72558

Marulcuklarım... Aradan birkaç tanesini daha seyreltmem gerekiyo sanırım...:confused:

72559
72560
72561

Hıyarlarım çimleneli çok oldu... 4. yaprakçıklar bile çıkmaya başladı.. Hepsi beni şaşırt diyo...:p:p

zm_sayhan
14-04-2009, 15:33
72562
Bu hıyarımın boyu(ilk bardakta görünen) diğrlerine göre daha uzun, sebebi ne olabilir acaba...


birde önceki mesajımda 3. ve 4. fotolar da sağ tarafta görünenler domateslerim... 10 tane tohum ekmiştim... Nerdeyse hiç biri çıkmadı... :(:(
Hıyarlarla birlikte ektim.. Ama ya çıkmadılar ya da çok cılız kaldılar... Neden olabilir acaba...:confused::confused:

memet58
14-04-2009, 22:29
Tebrikler zm_sayhan. Bu işin "uzmanı " değilim ama bazı tecrübelerimi aktarmak istiyorum:

Hıyar gibi sırık cinsi sebzeleri balkonda pek önermem. Hıyarı - aynen kabak, kavun, karpuz ,fasulye gibi - direk bahçeye tohum olarak açtığım gübreli çukurlara ekiyorum. Tarla gibi balkonu olanlara ise diyecek lafım yok :)
Bir hıyarın diğerlerine göre daha uzun olması tamamen ışıkla ilgili. Tohumdan filize dönüştüğünde hemen bol ışığa çıkartmak gerekiyor.
Domateslerin aslında 10-15 gün içinde tohumdan çıkması gerekiyor. Biber ,maydanoz ve patlıcana göre daha kolay filizleniyorlar. Tohumlarınız muhtemelen eski , bayat olabilir. Önerim yeni domates tohumlarını tülbent vs de ıslatıp loş ve ılık bir yerde 24 saat tutup, sonra fidelik kaplara yerleştirmek. Bu süreci hızlandıracaktır.
Toprak için önerim torf. 20 kiloluk bir torba biraz gübre katkısı ile epey fide büyütür.
Herkese bol güneşli ve yeşillikli günler..

zm_sayhan
15-04-2009, 01:51
Tavsiyelerin için teşekkürler memet58...
Tohumlarımı tüyap tarım fuarından almıştım... Beni yine kazıkladılar desene:p... geçen senede aldığım hıyar tohumları çıkmamıştı...

memet58
16-04-2009, 22:37
Cem Bey, mesajınız için teşekkürler. Bir ACIK RADYO destekcisi ve muptelası olarak bu forumda da programcılarına rastlamak hoş bir sürpriz oldu. Çalışmalarınızda başarılar..

Bizim balkonumuzda ise fideler biraz daha büyüdü. Domateslerin neredeyse şaşırma vakti geldi..Biberlerden ise umudu kesmek üzereydim ki başlarını topraktan çıkardılar. Sadece kapya yağlı biber tohumları bitmedi :(
73101
İri yapraklı fesleğenler de henüz çok küçük..
73102
Nane, maydanoz , tere triosu hasatı başladı..
73103

"Teori gridir, ama yeşil yaşamın sonsuz ağacıdır"

Herkese sevgiler..

rgok
24-04-2009, 11:34
selam herkese ben bahce işlerine meraklıyım bu sene yeni bir yöntem denedim . Bardakta kıvırcık yetiştirme ve başarılı oldum . Nerdeyse buna topraksız tarım denebilir çünkü bir bardak bir avuç toprak alıyor . Fideyi diktikten sonra altına bir kap koyarak için bir santim gelecek kadar su koyun. Ve sakside taze sogan,da var.

memet58
24-04-2009, 21:06
Rgok arkadaş , tebrikler. Kıvırcıklarlarınız çok sağlıklı görünüyorlar. Ne zaman bardaklara ektiniz ? Kendi yetiştirdiğim mor kıvırcık fidelerini geçen hafta bahçeye ektim ama sanıyorum biraz geç kaldım. Umarım hemen çiçeğe yürümezler. Saygılar.
74491

prensess
24-04-2009, 23:56
Merhabalar,
Bunlarda benim nane domates ikilim ;) domatesim inşallah sırık domates olacak.Biraz daha büyüyünce sırık dikebilirim sanırım. Yandaki küçük saksidakilerde fide halindeki süs biberlerimdi:( ama maalesef kuşlar bütün yapraklarını yemişler.Birgün okuldan geldim ki saksıda bir tanecik fide yok :( Öyle üzüldüm ki. Oysa onların tohumlarını kendim ekip çimlendirmiştim.Havalar güzelleşti diye balkona çıkarmıştım ama sonuç hüsran tabiiki :mad:

NAZ82
25-04-2009, 09:18
*** arkadaşlar size balkon bahçemden resimler göstermek istiyorum

feriha
25-04-2009, 09:51
Sn rgok bardakta marullar harika olmuş..

Elinize sağlık. Saksıda içiçe girip bu şekilde gelişemiyorlardı.

Sanırım fide yetiştirdikten sonra bardaklara ayırdınız.

Sulamayı alttaki kaptan yapıyorsunuz. Besin verdiniz mi?

suzan7
25-04-2009, 13:05
Bunlaeda benim terasımdaki çerilerim.

caganozz
25-04-2009, 16:36
Merhabaa,
üyelere ait fidelerin resimlerini görünce bile mutlu oluyorum=)
bu iş beni oldukça saracak sanırım.
ben de bir hafta önce eminönü çiçek pazarından aldığım yer domates ve acı biber fidelerimle ilgileniyorum. eminimki yakında sizlerin görüşlerine ihtiyaç duyacağım.. allah emeklerinizi boşa çıkarmasın, bereketli ve lezzetli meyvelere ulaşmak dileğiyle..:D

rgok
25-04-2009, 17:55
Sayın arkadaşlar ben fideyi bir saksiye tohum atarak yatiştiriyorum. Bu fideleri ben yaklaşık 2 ay oldu bardaga dikeli . Ve gecende bir kısmını kopardım .Çokkolar yetiştirmek toprak ve biraz çiflik güpresi karışımını bardaga koy ve fideni dik. Biraz büyümeye başlayınca alt tabaga su koy tamandır begendiginiz için teşekkürler...

Chotanaq
27-04-2009, 22:55
Merhaba,

Bostan tohumlarım çok hızlı bir şekilde filizleniyor fakat 1-2 cm yi geçince yavaşlıyor ve buruşuyor sebebi nedir bilmiyorum?


5 tohum bu şekilde soldu gitti.

Tohumlar evin içinde yarı gölgede.

zm_sayhan
29-04-2009, 14:57
selam herkese ben bahce işlerine meraklıyım bu sene yeni bir yöntem denedim . Bardakta kıvırcık yetiştirme ve başarılı oldum . Nerdeyse buna topraksız tarım denebilir çünkü bir bardak bir avuç toprak alıyor . Fideyi diktikten sonra altına bir kap koyarak için bir santim gelecek kadar su koyun. Ve sakside taze sogan,da var.

Öncelikle tebrik etmek istiyorum... Kıvırcıklar çok sağlıklı görünüyor. Nazar değmesin ***. Merak ettiğim bişe var.. Bardaklara herhangi bi besin takviyesi yaptınızmı.. Yoksa sadece toprak karışımında yetişipmi bu hale geldiler...
Tekrar tebrikler.. Emekleriniz boşa gitmesin ***..

rgok
29-04-2009, 15:21
ZM SAYHAN öncelikle merhaba bardakların topragına çiflik güpresi karıştırdım o kadar tam organik kıvırcıklar. yerin varsa tavsiye ederim kıvırcık ve sogan çok iyi oluyor dene.Teşekkür ederim begendigim için.

zm_sayhan
01-05-2009, 01:30
Ya belki eklediğim fotolarda görmüşsündür... Bende marul ekmiştim... Seyreltmek için ayırdığım marulları pet bardaklara almıştım... Senin eklediğin resimleri görünce doğru bişey yaptığımı anladım ve başka yapmam gereken bişey varmı diye sormak istedim... Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler...:-)

rgok
01-05-2009, 14:52
ZM SAYHAN yeni ektinse eger gölge yerde tutmanı isterim çünkü havaların ısındıgı için hemen büyümeden katlaşır ve tohuma gider. Bardakları dibidelik olmayan bir kabın içine koyarak içine yaklaşık bir santim su koy. Koydugun su azaldıkca yenisini ekle...

fiancee
01-05-2009, 16:22
Arkadaşlar,sakız kabak ekicem,tahumunu anca bulabildim,nasıl bir yol izlemeliyim acaba? Zamanı geçmedi diye biliyorum ama?

acemi ciftci
01-05-2009, 16:52
Bu başlığı takip eden herkese iyi günler öncelikle,

Evimin balkonu bina arasına bakıyor. Bu yüzden neredeyse hiç güneş almıyor. Yazın gelmesiyle birlikte sıcaklıkta önemli bi artış olacak ama bu yeterli olur mu bilmiyorum istediklerimi yapmaya.

İstediklerim ise çok değil aslında ama böyle bi balkon için çok olabilir tabi. Şöyle sıralayayım:

-Maydanoz,
-Domates,
-Yeşil Soğan
-Biber,
-(Belki)Salatalık
-Çilek

Balkon büyüklüğü 6 m² civarında. Balkon bina arasına baktığı için bitki yetiştirmek dışında bi şeye kullanmayı düşünmüyorum. Tamamını saksılarla doldurabilirim.

Şimdi sormak istediğim ise şu: Ben bu bitkileri bu balkonda yetiştirebilir miyim? Yetiştirilebilir ya da yetiştirilemez deseniz de sizce böyle bir balkona en uygun sebzeler, meyveler ne olur? İlla sebze ya da meyve olmak zorunda da değil, Bu tarz ortamları seven, hoş kokulu sarılıcılara da örnek verirseniz sevinirim.

Deneyimleriniz, bilgilerini paylaştığınız için şimdiden teşekkürler

maviyeşil
01-05-2009, 17:47
Arkadaşlar,sakız kabak ekicem,tahumunu anca bulabildim,nasıl bir yol izlemeliyim acaba? Zamanı geçmedi diye biliyorum ama?

Sebze bahçeme neler ektim başlığında Sevgili Limon anlatmış.
"Sulanmayı sever. Ben tohum ekeceğim yeri önceden 60-70 cm çapta çukur olarak hazırlıyorum. Bu çukura 3 tane tohum atıyorum. Sıcak ve kurak zamanlarda, çukur kova gibi dolana kadar su dolduruyorum. Arada bir koyun gübresi takviyesi yapıp çapalıyorum. Her çapadan sonra daha da coşuyorlar."

maviyeşil
01-05-2009, 17:50
-Domates,
-Yeşil Soğan
-Biber,
-(Belki)Salatalık
-Çilek

Şimdi sormak istediğim ise şu: Ben bu bitkileri bu balkonda yetiştirebilir miyim?

Bu sebzelerin tümünü balkonda saksıda rahatlıkla yetiştirebilirsin. Bence daha fazlasını bile yetiştirebilirsin:) Annem bunların hepsini hatta daha fazlasını yetiştiriyor küçüçük balkonunda. (maydanoz, bezelye, sarımsak, marul, dereotu, fasulye)

acemi ciftci
01-05-2009, 18:02
Sevgili maviyeşil

Mesajını okuyunca inan çok sevindim. Balkonum direkt güneş almıyor diye yetiştiremeyeceğimi sanıyordum. Daha fazlası ne olabilir acaba? Daha fazlasını da isterim çünkü.

Öğrneğin:
-Patlıcan
-Fesleğen
-Limon otu(fesleğenin limon kokulusu sanırım)
-Marul
-Havuç(çok zor biliyorum)
-Kara lahana

Ve şimdi aklıma gelmeyen bir sürü şey. Aslında toprak yeterince alabilsem(malum, bi öğrenciye göre pahalı) balkonu tamamen toprakla bile doldururum:) O kadar hevesli ve istekliyim. Yeter ki yetişsinler.

maviyeşil
02-05-2009, 09:03
Sevgili Acemi ciftci;

Saksıda patlıcan, marul, fesleğen de yetiştirebilirsiniz; diğerleri hakkında pek bilgim yok, hiç yetiştirmedim. Balkonunuz hiç güneş almıyorsa bence birkaç çeşit dikip bir iki hafta durumlarını gözleyin. Eğer sorun olmazsa daha sonra istediğiniz diğer şeyleri dikersiniz.

Resim ekleyebilirseniz belki daha iyi yorumlar yapılabilir. Malum ben de bu işlerde yeni sayılırım. Bir de toprak alabileceğiniz hiç mi yer yok? Alın elinize bir torba çevreyi şöyle bir dolaşın bakalım:)

Tohum, fide nasıl bulurum diye sormuşsunuz bir yerde. En kolay ve en ucuz yöntemi söyleyim size :) Semt pazarınıza gidin 3-5 milyona birçok şey alabilirsiniz. Mesela 10-15 domates fidesi 1,5 tl; biber de öyle. Çileğin bir fidesi 50 kuruş. Ben hep pazardan aldım.

fiancee
03-05-2009, 00:09
Sebze bahçeme neler ektim başlığında Sevgili Limon anlatmış.
"Sulanmayı sever. Ben tohum ekeceğim yeri önceden 60-70 cm çapta çukur olarak hazırlıyorum. Bu çukura 3 tane tohum atıyorum. Sıcak ve kurak zamanlarda, çukur kova gibi dolana kadar su dolduruyorum. Arada bir koyun gübresi takviyesi yapıp çapalıyorum. Her çapadan sonra daha da coşuyorlar."

Peki balkona nasıl ekmemiz lazım kabağı,anladığım kadarıyla bu bahçeye ekim olayı.Nasıl bir saksı kullanmalıyız ve kaç tane tohum atmalıyız acaba?:confused:

çiçekseli
03-05-2009, 11:09
Merhaba Arkadaşlar. Bende yeni üyeyim. Balkonumda çiçeklerimle birlikte sebze de yetiştirmek istiyorum. Sizleri izleyerek değerli bilgilerinizden faydalanıyorum teşekkürler. Benim öğrenmek istediğim; yetştirmek için alacağımız tohumların hormonlu olup olmadığı. Domates,biber, patlıcan, salatalık(hıyar) gibi. Bunların yerli olanlarını nerelerden temin edebiliriz. Pazarlarda çok fide var ama ! Organik diye satılanları nasıl anlayabiliriz,orjinalmi hormonlumu olduğunu?

rgok
05-05-2009, 12:15
Çiçekseli çok kolay herzaman ucuz olan organik,ti bence pazarda 1 tanesi 50 kuruşa fide var. Birde ba hesabı verenler var ba fiyatı ise 3-4 tl bada yaklaşı 30 fide var. Şimdi sen söyle bakalım hangisi organik . Birde bu durum var 3-4 tl,ye aldıgın,da bakalım verim alabilecekmisin o var. Bence iyi araştırman lazım ... Saygılar...

maviyeşil
05-05-2009, 12:20
Ben pazardan köylülerden alıp diktim fidelerimi. Güvenemiyorsan sitemizde birçok fide satışı yapan arkadaş var, onlardan alabilirsin. Sanırım pazardaki fideler hakkında bakarak bilgi sahibi olamayız.

çiçekseli
05-05-2009, 12:30
Sn.rgok ve Sn. Maviyeşil, Verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

ugurtelefon
05-05-2009, 12:32
Merhaba Arkadaşlar. Bende yeni üyeyim. Balkonumda çiçeklerimle birlikte sebze de yetiştirmek istiyorum. Sizleri izleyerek değerli bilgilerinizden faydalanıyorum teşekkürler. Benim öğrenmek istediğim; yetştirmek için alacağımız tohumların hormonlu olup olmadığı. Domates,biber, patlıcan, salatalık(hıyar) gibi. Bunların yerli olanlarını nerelerden temin edebiliriz. Pazarlarda çok fide var ama ! Organik diye satılanları nasıl anlayabiliriz,orjinalmi hormonlumu olduğunu?

sevgili Çiçekseli(hemşehrim)
Öncelikle bir konuyu netleyelim.Hormonlumu hormonsuzmu demişsin.Şuna hormon demeyelim.Hibritmi,yerli fidanmı diyelim.
Hormon bildiğim kadarıyla sadece meyvelerde oluyor.Sebze gelişim esnasında bitkiye organik gübre yerine hormon verilirse,ürün hormonlu olarak geçiyor.
Fidelerde ise yerli ve hibrit olark 2ye ayrılıyor.
Sen pazardan fide alırken satıcıya hibrit olup olmadığını sormalısın.Gerçi fide hibrit ise sitedende okudğum kadarıyla hibrit bitkiler daha verimli oluyor.Sadece tohum alıp gelecek yıl aynısından çimlendirsende ürün alamıyorsun,tek eksisi bu.(Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin).
İzmirin neresindensin bilmiyorum,ben Ödemiştenim.Yakınsan Cumartesi günleri Ödemiş pazarında çok yıllardan beri fide üretip satan pazarcı dostlarım var.Onlardan istediğin türde sebze bitkileri alabiliriz.Bu konuda yardımcı olabilirim.Bende terasta bu yıl merak ötesi bir ilgiyle sırık domates,kıl biber,yerli sarı biber,frenk biberi,tombak ve eğridere patlıcanları,çilek vs. yetiştirmeye başladım.Hepsini buradaki fidecilerden aldım.Henüz fire vermedim.:p
İletişim için Özel mesaj atabilirsin.

çiçekseli
05-05-2009, 17:55
Sn. Ugurtelefon.Sevgili kardeşim,sebzecilik konusunda bilimsel olarak tam bir bilgim olmadığı için,amatör birsebze yetiştiricisiyim(henüz). Benim balkonumda,yetiştirmeye çalışacağım sebzeler 3-5 adedi geçmez.(şimdilik). İzmir-hatayda oturuyorum ve bana en yakın perşembe pazarıdır. Oradan temin etmeye çalişacağım. Verdiğiniz bilgi ve yardımlarınıza sonsuz teşekkürler. İlerki dönemlerde desteğinizi isteyeceğim.

ugurtelefon
05-05-2009, 19:01
Sevgili hemşehrim
Zaten bende birçok üye arkadaş gibi amatörün önde gideniyim.:p
Allah razı olsun sitede o kadar çok yazılmış yazı ve tecrübeler varki,okudukça bilgi sahibi oluyorum.Size tavsiyem vakit buldukça yetiştirmeye çalışacağınız sebze bitkileriyle ilgili başlıkları okuyunuz.Gerçektende çok değerli bilgiler var.
iyi günler.

memet58
06-05-2009, 14:36
Merhabalar,

Üçlü "yeşiller partisi " pencere kenarında ..Torf + bahçe toprağı + doğal gübre üzerinde tohumdan yetiştirdiğim maydanoz, tere ve nanede mahsul zamanı başladı.

Tüm yeşil severlere kolay gelsin.

caganozz
06-05-2009, 15:43
merhaba arkadaşlar,
küçük bir sorum olacak. pazardan organik adı altında gübre aldım, hayvan gübresine benzemiyor sizce ne olabilir? balkona ektiğim sebze fidelerimin toprağına koymak üzere aldım. sebzeleri ekerken kullandığım torf a benziyor. sizce ne olabilir? nasıl kullanmamı tavsiye edersiniz?

ciceksever70
06-05-2009, 19:48
merhaba arkadaşlar,
küçük bir sorum olacak. pazardan organik adı altında gübre aldım, hayvan gübresine benzemiyor sizce ne olabilir? balkona ektiğim sebze fidelerimin toprağına koymak üzere aldım. sebzeleri ekerken kullandığım torf a benziyor. sizce ne olabilir? nasıl kullanmamı tavsiye edersiniz?

Organik gübre hayvan gübresi degil bildigim kadariyla ancak sebzelerinizde kullanabilirsiniz. Ben gecen yaz kullanmistim ancak ektikleirm cikmasina ragmen istedigim kadar gelismedi, bu yil hayvan gübresi kullandim simdilik cikan ürünler daha iri oldu.

karagoz
07-05-2009, 13:01
bende yakında balkonumun resimlerini yayınlayacagım.

caganozz
07-05-2009, 13:46
ÇİÇEKSEVER teşekkürler:)

unalser
11-05-2009, 00:18
Merhaba arkadaşlar,
Ben de çok acemi bir balkon bahçesisiyim. Hatta o kadar acemi ki, önce tohumlarımı diktim ve sonra internette araştırma yapmaya kalkıştım. Tabii yaptığım hataları da şimdi bu site ve içindeki bilgiler sayesinde farkettim. O saksılarımı koruyarak ve buradan edindiğim bilgilerle onları dikkatle izleyerek yeni dikimler yapmamın daha iyi olacağını sanıyorum. Burada o kadar güzel bilgilere rastladım ve öyle keyiflendim ki, bu işi devam ettirmeye karar verdim.
Bu fikri evdekilere söylediğimde , hatta dün tohumlarımı dikip te, eşime ve çocuklarıma gösterdiğimde benimle dalga geçtiler. Ama ben kararlıyım, onlara bahçemdeki lezzetleri tattırdığımda fikirleri değişecek.
Bu arada ektiğim tohumlar; domates, taze fasulye, kıvırcık, taze soğan ve maydanoz.
Bana verebileceğiniz her türlü bilgiye açığım. hepimize kolay gelsin.
Sevgiler...

ayazkentli
13-05-2009, 12:29
Aşağıdaki resimlerde, benim saksıda (genelde teneke kullanırım) yetiştirdiğim sebzeler var. Evimde 60 metrekare kadar bahçem var. Marul, bakla (8-10 kök kadar ekiyorum), patlıcan, mısır gibi (onuda 8-10 kök ekiyorum) sebzeleri bahçeye ekip-dikiyorum ama biber, domates gibi nazik olanları saksıya (tenekeye) ekiyorum ki, şiddetli yağmur ve rüzgar gibi olaylar başlayınca, hemen güvenli bir yere taşımak kolay oluyor. Bu arada geçen pazar fotoları çektiğim gün, bizim hanımın her yıl düzenlediği geleneksel halı yıkama merasimi! olduğu için resimlerde halılarda görülüyor.

ayazkentli
13-05-2009, 12:35
Bunlarda domates fidesi ve nane'ler görülüyor.

ayazkentli
13-05-2009, 14:07
Ünalser,

uygulayabileceğin bazı basit yöntemler var. Öncelikle maydanoz'u ekeceğin saksının toprağını mutlaka elek veya benzeri birşey ile elersen, yabancı otlar fazla sorun olmaz. Ben, fotoğrafta'ki gibi sonbaharda yere ekmiştim ama her 1.5 ayda bir değişik tür otlar çıktığından, devamlı mücadele etmek zorunda kaldım. Şimdi ise uzun saksıya, toprağını eleyerek ektim. Çünki bazı saksılarıma toprağını eleyerek başka şeyler ekmiştim, taze soğan, domates gibi onlarda hiç ot çıkmadı. Marulları ise seyrek ekmen gerekiyor. Aynı şekilde taze soğanları da, çünki sık olduğu zaman, büyümeleri yavaş ve cılız oluyorlar.

unalser
13-05-2009, 20:30
Sayın Ayazkentli arkadaşım, önerilerin için çok teşekkür ederim, bundan sonrakilere mutlaka dikkat edeceğim. Çünkü ektiğim kıvırcıklar çimlenmeye başladı ama o kadar sıkı ekmişim ki, anlatamam. Bakalım başetmeye çalışacağım. Maydanozların toprağını da elemedim açıkçası, bilmiyordum. Ama olsun bir sürü maydanoz daha ekebilirim, çok ama çok seviyor ve tüketiyorum. Onları ekerken uygulayacağım. Soğanlarım 8 Mayısta ekmeme rağmen hemen hemen hepsi çıkmaya başladı. En uzunu şimdilik 6-7 cm kadar. çok sevindim. Onlar da bir sorun yok. Buradan öğrendiklerimle elimden geleni yapacağım ve zamanla ben de bitkilerimin fotoğraflarını buraya aktarmak istiyorum. Dediğim gibi yeni dikimler yapmaya devam edeceğim.
Hepimize kolay gelsin, sevgiler..

Chotanaq
13-05-2009, 22:18
Benim salatalığın son hali.

cigdemozkan
19-05-2009, 17:59
arkadaşlar ekte ki resimdeki gibi domates yetiştirmek istiyorum. Büyük bir terasım var
Bir sürü sebze yetiştiriyorum

Ama böyle salkım salkım domates fidesini nerden bulacağım? Ne diye arayacağım?
Birde nasıl yetiştirilir normal domatesler gibi mi?
mesajlarınızı bekliyorum şimdiden hepinize teşekkürler

ugurtelefon
19-05-2009, 18:22
Açtığın diğer mesajda da belirttim,Sırık Domates.
Pazar yerlerinde bolca bulunan bir domates türüdür.

bahtiyar02
19-05-2009, 21:43
bugün itibariyle balkonumun görünümü.saygılar

ayferaksit
20-05-2009, 01:29
http://picasaweb.google.com/ayferaksit/BalkonBahcem#

balkon bahçemden resimler

ugurtelefon
20-05-2009, 09:34
Bahtiyar abi ve Ayfer hanım
Çok güzel balkon ve terasınız var.Ellerinize sağlık,sabah sabah biraz gözümüz şenlendi.

habibe
20-05-2009, 09:54
Bahtiyar bey balkon değil kocaman sera gibi. Balkonu temizlemenin zorluğunu hiç sormayacağım :) Güle güle büyütün.

bahtiyar02
20-05-2009, 10:35
sevgili ugurtelefon ve sevgili habibe çok teşekkür ederim.
balkonu temizlemek fazla yormuyor.balkonda atık su birikmiyor.direkt sifonlama var.
saygılar

lerdemir
21-05-2009, 11:37
Merhaba MSaygin,

Sizden aşağıya alıntıladığım mesajınızda domateste koltuk budamasının nereden yapılması gerektiğini net olarak öğrenmiş oldum; çok teşekkürler ederim.

Ancak, domates çiçeği oluşumlarının da o koltuk budaması yaptığımız yerden çıkıp çıkmadığına dair halen net bir bilgi edinebilmiş değilim.

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=425511&postcount=192) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=426592&postcount=197) mesajımdaki endişelerime dair bir sözünüz var mıdır?

merhaba,

Koltuk almayı anlamanız için hızlıca bir çizim yaptım;

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/koltukalma.jpg

Yan dalın gövdeden çıktığı yerin hemen üstünden çıkan dalı koparmanız gerekiyor.Fazla büyümeden koparın ki gövdede büyük bir yara açılmış olmasın.Bir de benim gözlemim şu ki geç kopartırsanız o yaraya karıncalar geliyor bu sefer.Bunu bir yerde okumadım ama benim gözlemim bu şekilde.

Bence boğazlama ve sırığa alma zamanı da gelmiş.

Selamlar,

lerdemir
22-05-2009, 21:06
Daha 4 gün kadar önce koltuk aldığım noktalarda yeniden ve daha da ergin koltuk oluşumları baş göstermiş. Yarın sabah erkenden fotoğraflayıp, görüntüleriyle danışacağım tam olarak kastetmek istediğim şeyi...

suzan7
24-05-2009, 18:53
Tumbiling tom yellow çeri domatesimin kökünde resimde görüşülen oluşumlar var neden oldugunu bilemiyorum.
Aynı saksıda 2 fide vardı biri hiç gelişmedi dibinden kestim.
Kalan fidenin de üzerinde domatesler var ama halen olgunlaşmadı.
Birde yaprakları sürekli sararıp kuruyor bende sararan yaprakları kesiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

nimbus
25-05-2009, 23:38
Tumbiling tom yellow çeri domatesimin kökünde resimde görüşülen oluşumlar var neden oldugunu bilemiyorum.
Aynı saksıda 2 fide vardı biri hiç gelişmedi dibinden kestim.
Kalan fidenin de üzerinde domatesler var ama halen olgunlaşmadı.
Birde yaprakları sürekli sararıp kuruyor bende sararan yaprakları kesiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

konunun pek uzmanı sayılmam,ama sanırım bunlar yeni köklerin oluşumu. desteklemek için bu aşamada boğazlama yapmak uygun olacaktır.
selamlar

kürşad
26-05-2009, 09:14
Yaprakların sararması alttan başlıyor yukarıya doğru devam ediyorsa bu azot eksikliği olabilir. Azot mobil bir besin lementidir ve bitki yeni filizlerde azota ihtiyaç duydukça bunu alta yapraklardan çeker.

ugurtelefon
26-05-2009, 10:04
Nimbus
Vakit kaybetmeden boğaz doldurması yap.Saksıda 1-2 cm boş yer kalıncaya kadar doldur.Koyduğun toprak mümkünse şöyle hafif,bol gübreli bir toprak olsun.Nekadar çok kök varsa o kadar çok meyve olur.Gübrelerin yanmış olmasına dikkat et.Yapacağın toprak ve gübre eklemesi,bitkinin açığını kapatacak,o bölgede köklerin oluşmasını sağlayacaktır.

Ben domates fidelerini dikerken,saksının üzerinden 4 parmak,yaklaşık 8-10cm toprağını eksik koyarak dikiyorum.Bitki uzadıkça,zaman zaman toprak eklemesi yapıyorum.5cm toprak ekliyorum.Yaklaşık 3 kez toprak eklemiş oluyorum.

ayazkentli
27-05-2009, 11:24
Arkadaşlar benim biberlerin hepsinde minik siyah karıncalar var. Biberleri onlardan kurtarayım mı? yoksa bırakayım mı?

h_dogan
27-05-2009, 15:06
Biberlerinizde yaprak biti varsa karıncalar ondan sizin biberlerinize geliyor olabilir.

h_dogan
27-05-2009, 15:12
Domates salkımları koltuklardan çıkmıyor o yönden rahat olabilirsiniz. Çiçek salkımları ardışık iki yaprağın ortalarından bir yerden çıkıyor.

guroltarhan
27-05-2009, 16:03
yaklaşık 3 senedir balkonumda mevsim çiçekleri yetiştiriyorum bu yaz balkonda ve balkona bağlı olan odada yaklaşık 15 metre kare odada sebze vemeyve yetiştirmek istiyorum. geçen hafta maydonoz ektişm yukarda verdiğiniz bilgileri okuduğumda bazı şeyleri yanlış yapmışım :) ama bundan sonra yanlış yapmak istemiyorum.

öncelikle haziran ayı ile birlikte bazı sebze tohumları alıp ekmek istiyorum.Hangi sebzeleri önerirsiniz haziran ayında

sanıyorum kendi toprak karışımımı yapmalıyım her sebze için özel bir karışımmı yapmalıyım

toğum tedariğinde yardımcı olurmusunuz nerden toğum temin edeyim.

herşeyide size sordum sanırım.

yardımcı olursanız çok sevinirim

feneradasi
29-05-2009, 23:49
Geçen haftalarda ne çıkarsa bahtıma diyerek üç domates fidesi almıştım, henüz 15-20 cm boyunda olmalarına karşın aralarından biri çiçek açtı. Bu kadar küçükken çiçeklenmesi fidemin çeri domatesi fidesi olduğu anlamına mı geliyor?

Bir sorum daha olacak üçünü birden çok büyük saksıya almayı ve yanlarına reyhan, maydonoz ve nane ekmeyi düşünmüştüm. http://www.sgaonline.org.au/info_companion_planting.html Bu sitede domatesin nane ve maydonozla beraber ekilmesinin aromasını arttırdığını ve aynı zamanda reyhanın böcek kovucu özelliğinden dolayı domatese faydalı olduğu bilgisini vermişler. Bu üç bitkinin etkileşimine ilişkin birşey söylememişler.
Sizce bu üç (domatesle beraber 4) bitkiyi birlikte ekmenin bir sakıncası olur mu?

Şİmdiden teşekkürler

lerdemir
01-06-2009, 12:16
Bu arada balkonda yetiştirdiğimiz domates fidelerinde ilk açan çiçekleri kopartmalı mı, kopartmamalı mı?

envor
01-06-2009, 23:04
Bu arada balkonda yetiştirdiğimiz domates fidelerinde ilk açan çiçekleri kopartmalı mı, kopartmamalı mı?

Kopartılmamalı aslında, ama fidenin durumuda önemli, zayıf, cılız ve durumu çok kötü bir fideyse, kendini toparlamasını kolaylaştırmak için çiçekleri kopartılabilir.

Chotanaq
02-06-2009, 20:33
Merhabalar Salatalık ve domatesimin son hali. Domateste sorun yokta (türünü de bilmiyorum)

Salatalık sizce bu saksıya küçük mü ? 2 kök var. Salatalığın birindeki çiçek solmuş. Yanına çay bardağı koydum ona göre büyüklüğünü düşünün saksının.

Bir sürü salata verdi ama yeri dar gelip solmaz değil mi?

ayferaksit
03-06-2009, 23:36
salatalıklar çiçekleniyorlar

Chotanaq
04-06-2009, 08:15
salatalıklar çiçekleniyorlar

domateslerde çok güzel maaşallah, fesleğende doğru görüyorsam.

siz salatalıkları bir saksıya böyle koyduysanız bir yukarı resimdeki benim salatalarda rahat çıkar. Ben diyordumki salatalık için çok küçük benim saksılarım.

Ben şundan şüphelendim salatalıklar daha serçe parmak boyuna ulaşmadı ama çiçeği soldu normal midir?

Birde salatalık üstü kesin örtülmeli mi?

ayazkentli
04-06-2009, 10:23
Sayın Chotanag, saksılarınız salatalıklar için yeterli gibi duruyor ama bence domatesiniz için küçük.

Annem sizin saksılarınızın boyutlarında olanlarda rahatlıkla salatalık yetiştiriyordu. Domatesin saksısı ise yetersiz kalır. En az 2 numara daha büyüğü olmalı.

Chotanaq
04-06-2009, 13:07
Sayın Chotanag,saksılarınız salatalıklar için yeterli gibi duruyor ama bence domatesiniz için küçük gibi geldi bana.

Annem sizin saksılarınızın boyutlarında olanlarda rahatlıkla salatalık yetiştiriyordu.Bence domatesin saksısı yetersiz kalır.En az 2 numara daha büyüğü olmalı

Domates için hep, saksıya uygun görülen sebze gözüyle bakıldığı için ben önemsemedim. Dün ağırlıktan ilk defa yamulmuştu. Artık değiştirme imkanım yok verirse sürpriz yapmış olur.

Ben salatalık toprağında sadece dışarı toprağı kullandım torf çok az. İçerisinde kireç taşları da var yani çeşit olsun diye koymuştum.

1 salatalıktaki çiçeğin solması, saksı yetmiyor düşüncesini getirdi aklıma.

teşekkürler bilgilendirmeniz için.

meraklı
04-06-2009, 21:59
sn. Chotanaq,

Yerinizde olsaydım (tabi bunun için daha büyük bir saksı saksı lazım) o domatesi iyice sular, saksıyı ters çevirir, kalıp şeklinde domatesi çıkarır ve hiç bozmadan kenarlarına toprak doldurudum ve saksısını büyütürdüm. Aynı büyüklükteki domateslerimi bahçeye ekmeye hazırlanıyorum.
Daha önce de aynı şekilde yaptım, hiçbir zararı olmadı.

Chotanaq
04-06-2009, 22:18
sn. Chotanaq,

Yerinizde olsaydım (tabi bunun için daha büyük bir saksı saksı lazım) o domatesi iyice sular, saksıyı ters çevirir, kalıp şeklinde domatesi çıkarır ve hiç bozmadan kenarlarına toprak doldurudum ve saksısını büyütürdüm. Aynı büyüklükteki domateslerimi bahçeye ekmeye hazırlanıyorum.
Daha önce de aynı şekilde yaptım, hiçbir zararı olmadı.

Domateslerim cherry sanırım, fazla büyümesine olanak sağlamasa bile domatesler büyür dedim bilmem ki,

Dediğiniz gibi çok dayanıklı gibi geldi bana zarar görse bile toparlanır. Zaten yaprakları bana, kertenkele kuyruğu gibi geliyor, kessen bile kertenkele yaşıyor.

Bahçeye ekeceğim bende.

h_dogan
05-06-2009, 13:09
Sayın Chotanaq bence bir daha kireç taşı koymayın toprağınıza, ph değeri artar, alkali özellik kazanır toprağınız, mikroelement alımı zorlaşır, bitkiniz zayıflar. Yapraktan gübre verin mümkünse.

lerdemir
05-06-2009, 13:24
Sn.h_dogan,

Yapraktan 20-20-20 ve mikro element gübresi uygulaması yaptığımda, bitkilerimin yapraklarında hep mavimtrak lekeler kalıyor. Bu durumu hiç sevmiyorum.

Bu normal midir? Yoksa yanlış yaptığım bir şey mi var? Ne dersiniz?

NOT: Bu yüzden topraktaki tuzluluğu artırmak pahasına hep topraktan gübreleme yapıyorum.

Chotanaq
07-06-2009, 18:53
Sayın Chotanaq bence bir daha kireç taşı koymayın toprağınıza, ph değeri artar, alkali özellik kazanır toprağınız, mikroelement alımı zorlaşır, bitkiniz zayıflar. Yapraktan gübre verin mümkünse.

açıklama için teşekkür ederim. Yapraktan gübre verdim kimyasal.


Şimdi şöyle bir sorunum var salatalıklarım 15 ten fazla salatalık vermişti fakat gün boyu güneşte olduğu için yarısı soldu ve düştü.

Güneş salata üzerinde bu kadar etili mi illaki gölge mi olması lazım.

Domateslerim dediğiniz gibi saksı küçük ve hergün susuyor.

Kabağım bahçedeydi ama dişi meyvesi düşmüştü tutmamış. 2 tane daha meyvesi var inşallah tutar.


Bu arada kireçli olan kudret narıydı pardon.


Gölge olsun diye salatalıkları içeri aldım.

ayazkentli
08-06-2009, 12:19
Fotoğrafta görülen sırık domatesim, bağlı olduğu ipin hemen üzerinden 2 dal şeklinde uzuyor. Bu dalların birini kesmem gerekiyormu acaba? (sırık cinsi domatesi ilk defa yetiştiriyorum).

Şu anda her ikiside sağlıklı uzuyorlar ve yaklaşık 75 cm kadar uzadılar. Diğer sırıklar tek dal halinde, hemen hemen bunlarla aynı boydalar. Acaba bu çift dal'ın meyve vermeye başladığında bir zararı olur'mu?

ugurtelefon
09-06-2009, 09:17
Arzu edilen tip,tek dal olarak büyümesi.Ama bendede aynı şekilde büyümüş bir fide var.Her iki dalındada domates var.Boy olarakta diğerleriyle aynı.Sorun teşkil etmez sanırım;)

iple bağlamışsınız,eğer çok sıkı düğüm olursa,fide büyüdüğünde fidenin orasında boğum yapıp gövdenin o kısmına zarar verir.
Fideler eğer sırık domates ise,Ki adı üzerinde sırık domates,sırık kullanmak daha mantıklı değilmi??
eğer düzeneği değiştiremiyorsanız,bez parçası ile o ipi oraya bağlamak daha sağlıklı olur.

Sarıcan
09-06-2009, 09:47
Sn. Ayazkentli,

Fidenizdeki ikinci kolu bilinçli olarak mı bıraktınız bilemiyorum ama geçen bir sera gezmeye gittiğimde seradaki bütün fideleri sizin fide gibi ikiz yapmışlardı.

Sırık domateste koltuk alınması gerektiğini bildiğim için orada çalışan bahçevana özellikle sordum. Neden böyle bir şey yaptınız? Koltuk almanız gerekmez miydi diye?

Bana söylediği, bunun özellikle yapıldığı, fidede oluşan ilk tomurcuğun altındaki daldan çıkan koltuk filizini almayıp ikinci bir gövde gibi büyüttüklerini, bu filizdende aynı miktarda domates aldıklarını ve fidenin verimini ikiye katladıklarını söyledi.

Siz tesadüfen bu uygulamayı yapmış oldunuz. Fidenizi böyle büyütüp deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz. Belkide balkonda domates yapan arkadaşlar bir saksıda iki fide büyütme şansına sahip olurlar.

Bu arada bende yanyana büyüyen iki ayrı fideden sökmek zorunda kalacağım fideyi sökmeyip, saksıdan bir karış mesafeden kesip yanındaki gövdeye aşı yapmayı denedim ve sanırım başarılı oldum. Yani tek gövde, iki kök. Fide iki kökten birden beslenince büyümesi çok hızlandı.

ersinsen
09-06-2009, 10:25
arkadaşlar benımde domateslerim çiçeklerini dökmeye başladı 3 tanesini kaybettim daha fazla zarar görmeden nasıl kurtulabilirim bu durumdan domateslerimin sağlık durumuda oldukça iyi

rgok
09-06-2009, 13:56
Sayın arkadaşlar sizlere TOPRAK TV,yi izlemenizi öneririm .Domatesi nasıl aşı yapıyorlar görün. Bir göde üzerine iki domates aşı yapıyorlar. Sizlerde domates fidelerini hazır olarak aldısanız sizkerinkide aşılı olabilir. TOPRAK TV İZLEYİN ÖRENİN...

Chotanaq
09-06-2009, 21:04
Arkadaşlar salatalıklarım balkondayken direk güneşten dolayı 15 tane salatalığını düşürdü hemde serçe parmağa yakınken. Geriye 10 tane falan kaldı inşallah daha olur. Odamda büyütüyorum koca salatalığı kendine geldiler gölgede.


Domateslerim ise saksıdan dolayı huzursuzlar ama çiçeklendiler, inşallah dökmezler.

Domates bu çiçeklerin içinden mi geliyor?

malbman
10-06-2009, 09:21
İçinden değil, altından geliyor.

kızılelma
10-06-2009, 09:51
85431

domateslerim bu şekilde kaldı büyürmü acaba 1 ay oldu hala aynı boyda

ayazkentli
10-06-2009, 12:38
Sevgili uğur,

aslında küçükken 1 metrelik tahta sırık vardı. Sırık domates yetiştirenlerin, domateslerini pamuk ipine bağlamış olduklarını gördüğüm için, bende geçen hafta sırığı çıkartıp, ip bağladım. Zaten bir süre sonra sırık yetersiz kalacaktı. İp'te oldukça pay bıraktım, gövde kalınlaştıkça gevşeteceğim.

Sayın sarıca,

ikinci kolu özellikle bırakmadım. Kendiliğinden oluştu. Ben onu ilk zamanlar yaprak dalı zannetmiştim ama sonradan yaprak dalları gibi yana değil, yukarı doğru uzayınca bende şaşırdım. Meyve vermeye başlayınca fotoğrafları eklerim.

Sayın rgok,

benimki hazır fide değildi. Tohumdan yetiştirdim. Tohumları da, geçen yıl ki üründen tohum alan annem vermişti. Ona sorduğumda hiç böyle çift dal ile karşılaşmadığını söyledi.

srycelik
10-06-2009, 16:17
arkadaşlar benım nanelerımın yaprakları üstunde beyaz lekeler var nedır bılen varmı acaba

ERKAN1974
10-06-2009, 22:23
arkadaşlar benım nanelerımın yaprakları üstunde beyaz lekeler var nedır bılen varmı acaba

Aynı lekeler bendede var. Nedenini bilen lütfen söylesin.

kızılelma
11-06-2009, 09:16
selamlar arkadaşım bu zeolit örneğin kaç kğ hazır topraga ne kadar zeolit katılmalıdır.

Chotanaq
14-06-2009, 08:38
Domatesler büyüyor eğer saksı yetmez ve solmazlarsa.

h_dogan
14-06-2009, 11:22
arkadaşlar benım nanelerımın yaprakları üstunde beyaz lekeler var nedır bılen varmı acaba

Resim ekleyin, görmeden nasıl teşhis koyacağız. Büyük ihtimal küllemedir.

h_dogan
14-06-2009, 11:23
Chotanaq sebzeleriniz evin içinde çiçek açsa da ışık yetersizliğinden meyvelerini dökecektir.

Chotanaq
14-06-2009, 23:26
Chotanaq sebzeleriniz evin içinde çiçek açsa da ışık yetersizliğinden meyvelerini dökecektir.

Benim bir sorum var 3 şekilde soracağım:

Salatalıklarım direk güneşteydi ve ben yapraklarının bile koruyamadığını düşündüm dışarıdayken çünkü 15 tane salatalık düşürdü. Ben bunu güneşten zannettim.
Güneşin zararı olur mu?


Hergün çok su veriyorum tabağında 2 güne yakın süreyle su kalıyor, o derece yoksa meyve düşmesine sebep bu mu?


Dışarıda durup güneşi önemsemesem ve çok su vermesem en ideal şekli bu mudur?


Bi de meyvelerin gelişimi durdu. Salatalıklar kıvrılmaya başladı.

Chotanaq
15-06-2009, 08:58
85431

domateslerim bu şekilde kaldı büyürmü acaba 1 ay oldu hala aynı boyda

Güneş almayan bir yerde gibi gördüm.

Evin içi mi orası?

Benim bildiğim domates güneş ister ve tüylendikçe bol su ister.

Milka
16-06-2009, 09:24
Arkadaşlar selam,

Bende balkonda saksı içinde süs biberi yetiştirmeye uğraşıyorum . Biberler yeteri kadar büyüdüğünde yerlerini şaşırttım ama torfta duruyorlar hala. Sormak istediğim şey şu , acaba toprağını farklı bir toprakmı seçmeliyim evet farklı toprak ihtiyacı var ise ne önerirsiniz yoksa gübremi atmalıyım , eğer gübre gerekli ise ne tür gübre kullanayım , sıvımı yoksa farklı gübrelermi? Gövdesi biberlerin cılız geliyor bana o açıdan sanki bir takviye gerekli gibi geldi .

Teşekkür ederim

Chotanaq
16-06-2009, 10:07
Arkadaşlar selam,

Bende balkonda saksı içinde süs biberi yetiştirmeye uğraşıyorum . Biberler yeteri kadar büyüdüğünde yerlerini şaşırttım ama torfta duruyorlar hala. Sormak istediğim şey şu , acaba toprağını farklı bir toprakmı seçmeliyim evet farklı toprak ihtiyacı var ise ne önerirsiniz yoksa gübremi atmalıyım , eğer gübre gerekli ise ne tür gübre kullanayım , sıvımı yoksa farklı gübrelermi? Gövdesi biberlerin cılız geliyor bana o açıdan sanki bir takviye gerekli gibi geldi .

Teşekkür ederim

Ben torftan ne zaman bir bitkiyi toprağa eksem ölüyor yavaşlıyor.
torf hafif ve havadar.

Milka
17-06-2009, 17:32
Ben torftan ne zaman bir bitkiyi toprağa eksem ölüyor yavaşlıyor.
torf hafif ve havadar.
Biraz bahçe toprağı ve yanmış gübre serpiştirdim toprağın üstüne.

Bide hanımeli ektim 3 çelik bakalım tutacakmı:)

ağaçlarısev
17-06-2009, 18:27
Arkadaşlar dometeslerim büyümüyor ne yapmam gerek?

ayazkentli
17-06-2009, 19:06
Sn.ağaçlarısev,

domatesinizi nereye ektiğinizi, toprakmı yoksa torfmu kullandığınızı, saksıya dikti iseniz, saksının büyük'mü-küçük'mü olduğunu, ayrıca hangi tür domates diktiğinizi detaylı yazarsanız veya fotoğrafını çekip eklerseniz, ona göre bilgi verilebilir.

ağaçlarısev
17-06-2009, 19:12
Sn.ayazkentli,domateslerimcherry oturak cins boyları çok uzamadığını biliyorum ama meyvesi büyümüyor saksımda büyük saksı bazıları tomurcuk ama çiçek içinde kuruyor ve açmadan kopuyor.toprak konusuna gelincede torf bahçe tobrağı kullandım

ayazkentli
20-06-2009, 12:38
Bu yıl, geçtiğimiz son 6-7 yıla oranla özellikle haziran ayı çok sert rüzgarlar esiyor ve geceleri oldukça soğuk oluyor. İzmir bölgesi böyle olduktan sonra orta anadolu ve marmara daha da serindir sanırım.

Belki bu hava durumu ile ilgili olabilir. Aynı sorun benim sırık domateslerde de vardı. Meyve vermeyeceklerini düşünüyordum ama dün ve bugün itibarıyla, 3 fidenin üzerlerinde fındık büyüklüğünde domatesler oluşmaya başladı.

Bende cherry diktim ama uğur arkadaşımızın dediği gibi benimkiler hibrit tohum olabilirler. Gerçi üzerlerinde çiçekler var ama meyva oluşacak mı şimdilik bilmiyorum. Eğer sizin cherry'ler de bir hastalık yoksa ve hibrit değilse, havanın bu durumundan kaynaklanıyor olabilir.

h_dogan
20-06-2009, 14:04
Benim bir sorum var 3 şekilde soracağım:

Salatalıklarım direk güneşteydi ve ben yapraklarının bile koruyamadığını düşündüm dışarıdayken çünkü 15 tane salatalık düşürdü. Ben bunu güneşten zannettim.
Güneşin zararı olur mu?


Hergün çok su veriyorum tabağında 2 güne yakın süreyle su kalıyor, o derece yoksa meyve düşmesine sebep bu mu?


Dışarıda durup güneşi önemsemesem ve çok su vermesem en ideal şekli bu mudur?



Bi de meyvelerin gelişimi durdu. Salatalıklar kıvrılmaya başladı.


1. Adana'da bile yüksek sıcaklıkta meyve alabiliyoruz. Güneşten olduğunu zannetmiyorum. Bitkinizin yaprakları sararmış mı ? Hastalık varsa da meyveler tutmayabilir. Yapraklar yetersizse meyve tutmayabilir, yani bitki yeteri boya ulaşmamıştır. Zaten bitkinin 15 tane meyveyi aynı anda olgunlaştırması olanaksız gibi bir şey.
2. Hıyar suyu sever ama yine de boğulmamalı su ile eğer toprağı ıslaksa su vermeyin, azar azar verin bence.

Chotanaq
21-06-2009, 09:23
Domates ve salatalığım.


Salatalıkta 20 tanesi düştü 2 tane oldu.

domates maaşallah hiç düşmedi ama cherry galiba çok ufaklar. Üzerinde 35 tane çiçek var.

ayazkentli
22-06-2009, 13:16
Biberlere 25 gün önce yaprak biti ve karıncalar musallat olmuştu (Arkadaşımız haklıymış, yaprak biti imiş. Eskiden böyle şeyler ile karşılaşmazdık).

Neredeyse kurumak üzereydiler ama forumda'ki -ev yapımı ilaçlar- bölümünden öğrendiğim pelin yaprağı, acı toz biber ve arap sabunu karışımı ilacı hemen kullandım ve hem biberler kurtuldu hemde ürün vermeye başladı. Bu sabah birini kopartıp yedim bile. Bu forumda'ki bilgiler gerçekten çok yararlı.

Ayrıca, mısırların son durumu ile 1 fide ektiğim salçalık domates ve sırık domatesin birer fotoğrafını ekliyorum. Yalnız sırık domateste bir gariplik var. Sanki pembe domatese benziyor oysa yuvarlak salkım sırık cinsiydi ektiğim tohumlar. Acaba neden kaynaklanıyor olabilir? Bazı arkadaşlarımızın resimlerindeki sırık domatese benzemiyor.

Lonicera
23-06-2009, 16:47
Sn obudak, öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Domateslerinizdeki canlılığın gittiğinden bahsetmişsiniz. Sanırım şeffaf plastik kaplarındaki köklerin güneş görmesinden kaynaklanıyor. Bir an önce beyaz bir kağıt, gazete, veya boya ile boyayın ya da etrafını sarmalayın. Bu işlem kökleri güneş ışınlarından koruyacağı gibi, kabın aşırı ısınmasını ve yosun oluşmasını önleyecektir. Kolay gelsin.

Chotanaq
23-06-2009, 20:22
Maydonozlar çok sık geldi bana. Ben maydonozu ektikten 2 hafta sonra bir karış olmuştu.


Sebzede olsun diğer bitkiler de olsun toprağın gevşek olması çok önemlidir.
kök rahat uzayabilmelidir. Torf gibi olmalı fakat tabiiki çok daha verimli olmalıdır sebzeler için.

Saksılar bana göre dar değil normal. Yani yetişir fakat normalden ufak yetişebilirler. Veya 10 salatalık olacağına 1 tane olur kocaman olur.


Benim sorunum da bu idi.

bir kökte 30 salatalık oldu serçe parmak gibiyken döküldüler 1 tane kaldı ama kocaman oldu. Ben aşırı sulama ve direk güneşe koymaktan olabileceğini düşündüm.


1 etken bana göre bu tür meyveler meyve verdikten sonra güneşten korunacak.


Giresunluyum giresunda babannemim salatalıklarının hepsi oluyordu ve hergün yağmur ve hava kapalı.


bir kökten 2 ay boyunca salata alıyordu.


KUDRET NARIMIN 30 ÇİÇEĞİ OLDU HEPSİ DÖKÜLÜYOR.

umas
23-06-2009, 20:22
öncelikle herkese selam...
Biberlerimin yaprakları buruşuk olarak çıkıyor; daha sonra (-ki bu süre 15 günü buluyor) uçlarından kurumaya başlıyor. Yaprak ölmüyor. Cinsinden midir bilemiyorum

umas
23-06-2009, 20:33
biberlerimln resmi (Doğru mu yükledim acaba)

umas
23-06-2009, 20:39
Kusura bakmayın küçük kızımın resmini göndermişim. Hem acemilik hem de internete cep telefonumdan giriyorum. Doğru resmi göremedim. (önizleme göstermedi)

maviyeşil
23-06-2009, 20:44
Bu biber çok tatlıymış :) Maşallah!

umas
23-06-2009, 20:50
ahh birde bana sor

umas
23-06-2009, 20:56
bu sefer doğrudur

Chotanaq
23-06-2009, 23:16
bu sefer doğrudur

Benim bitkilerimde kök gelişimine engel olan dar saksılardan dolayı böyle buruşma oluyor bu 1.

Bir de azda olsa güneş görmesi gereken bitkilerim hiç güneş almıyorsa oluyor bu 2.


Bu şartlar yerine geliyorsa hastalık vardır.

umas
24-06-2009, 01:12
biberlerim benim özel saksıma (portmantoyu balkona yatırdım içine 240 lt torf+5 kg koyun gübresi ekledim. Derinlik yaklaşık 30 cm. Ara sıra NPK 20 20 20 yaprak gübresi uyguladım.) balkonum ara sıra güneş görüyor. Bunlar 2 tanesi. Diğer 20 tanesinde yok...

Chotanaq
24-06-2009, 08:12
biberlerim benim özel saksıma (portmantoyu balkona yatırdım içine 240 lt torf+5 kg koyun gübresi ekledim. Derinlik yaklaşık 30 cm. Ara sıra NPK 20 20 20 yaprak gübresi uyguladım.) balkonum ara sıra güneş görüyor. Bunlar 2 tanesi. Diğer 20 tanesinde yok...

Toprağı güzel geldi bana derinlik ve hacimde iyi. Bence güneşten.

Benim bitkilerimde güneş almayanlar buruşuk aşırı güneşe maruz kalanlar ise çok gergin hatta aşağı doğru salınık oluyor.

Kesinlikle güneşten diyebilirim.

NURSER
26-06-2009, 10:53
Sayın umar Biberleriniz büyük ihtimalle hastalıktan o hale gelmiş. İkinci bir ihtimal de; gübrelemeden olabilir. Ya gübre fazla gelmiş olabilir ya da uygun gübre kullanmamış olabilirsiniz. Gübre yaprakların yanmasına da sebep olabiliyor bu nedenle gübreleme yaparken yapraklara değdirmemeye dikkat etmek gerekiyor. Gübreleme zamanı da önemli. Sabahın çok erken saatinde ya da akşam güneş ışığı almadığı zaman yapılmalı.
Ben de balkonda saksıda biber yetiştiriyorum. Maşallah çok güzel çiçekte ve biber veriyor. Gübreleme yapmadım ama, geçen yıl koyun gübresi ilave edilmiş toprak kullandım. Akşam güneş battıktan sonra suluyorum.
Sizin biberiniz bu halde meyve de veremeyecektir. Bu durum için bir ilacı var mı bilmiyorum, zirai ilaç satan bir yere sorun derim.

umas
26-06-2009, 17:58
sayın NURSER gübrelemeyle ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum.
NPK 20 20 20 yaprak gübresini bir kere kullanmıştım.
Sonuçta yaprak gübresi... Adı üzerinde yaprağa değecek.
Ama biberlere bu gübre uygulanmaz derseniz bilemem...
Gübreyi (sabah erken kalkamadığım için) güneş batınca yaparım.
Biberleri güneşe çıkarttım. Bakalım ne olacak!...

umas
26-06-2009, 17:59
bu arada nickim UMAS...
Çok önemli değil...

NURSER
27-06-2009, 17:22
bu arada nickim UMAS...
Çok önemli değil...

İNANMIYORUM.. Ben bu hatayı nasıl yaptım anlamıyorum.Başlangıçta "umas" diye yazmıştım ama sonra neden bilmiyorum yanlış yazdığımı zannedip "umar" şeklinde düzelttim. çok garip değil mi :(

NURSER
27-06-2009, 17:24
Bu arada gübrenin yaprak gübresi olduğuna dikkat etmemişim cevabımı yazarken.. Sn. Umas gerçekten üzgünüm iki pot birden kırmışım. Herhalde o ara kafam dağınıktı.

maki01
27-06-2009, 18:16
Arkadaşlar,
Sebzelerinizin maşallahı var. Onlara gösterdiğimiz özeni sitemize de gösterelim lütfen. Fotoğrafların boyutları çok büyük, sayfadan taşıyor. Okumak zor oluyor. Sayfa geç açılıyor ve de siteye gereksiz yük eklemiş oluyoruz.
Ben tohum ekmekte geç kalanlardanım. Domates ve süs biberi fidelerim oldukça büyüdü. Bunları asıl yerine geçirmeden önce muhakkak şaşırtmalı mıyım?
Diğer sorum da, sırık cherry domates için 5 litrelik bir saksı yeterli midir?
Teşekkürler

fizikçi
27-06-2009, 20:36
Domates ve süs biberi fidelerim oldukça büyüdü. Bunları asıl yerine geçirmeden önce muhakkak şaşırtmalı mıyım?
Diğer sorum da, sırık cherry domates için 5 litrelik bir saksı yeterli midir?
Teşekkürler

Asıl yerine geçirdiğinizde zaten şaşırtmış olacaksınız... ayrıca 5 litrelik saksılar yeterli çünkü benimkilerde öyle ve bir sorunları yok.

kolay gelsin

maki01
29-06-2009, 01:25
Teşekkürler Sayın fizikçi.

89970

89971

Domates fidelerim, şaşırtmak için yeterince gelişmişler mi?

Not: Yapraklarda sarı gibi çıkan renk o anki ışık ortamından kaynaklanıyor. Son derece sağlıklı duruyorlar.

ayazkentli
30-06-2009, 11:55
Sayın maki01,

domateslerinizin zamanı gelmiş, asıl yerlerine dikebilirsiniz. Mayıs ayında olsaydık belki bir kez daha şaşırtıp, biraz daha bekleyebilirlerdi ama artık Temmuz ayına geldik. Bir an önce asıl yerlerine dikilmeleri gerek. Gerçi sizin oralarda yaz uzun oluyor. Yetişir.

maki01
30-06-2009, 13:49
Sayın ayazkentli,
Çok hızlı büyüyormuş domates fidesi. Akşamdan sabaha boyu fark ediyor. Asıl yerlerine geçtiler. Teşekkürler

kızılelma
01-07-2009, 12:13
Güneş almayan bir yerde gibi gördüm.

Evin içi mi orası?

Benim bildiğim domates güneş ister ve tüylendikçe bol su ister.

yok arkadaşım ğüneşte bulunuyor ve her zamanda sularım.

kızılelma
01-07-2009, 12:23
90219

kızılelma
01-07-2009, 12:39
bahtiyar2 arkadaşım gerçekden çok ğüzel olmuş ellerine sağlık muhteşem.

ayazkentli
01-07-2009, 12:59
Manav'dan aldığım cherry domateslerin tohumun'dan yetiştirdiğim fideler, meyve vermeye başladı. Herhalde hibrit değildiler. Bir fide tenekeye, bir fide yere ekmiştim. 3-4 gün önce oluşmaya başladılar. Alt'tan ve üst'ten, bu sabah fotoğraflarını çektim. Aynı şekilde nisan başlarında manavdan aldığım ve tohumlarından ürettiğim, Dikili-Kaynarca seralarında yetiştirili satılan sırık domateslerde'de meyve oluşmaya başladı.

Onların'da bazı fotoğraflarını ekliyorum. Ürün vermeyeceklerini zannediyordum (hibrit oldukları için) ama ürün veriyorlar. Ayrıca valide hanımdan, alıp ektiğim tohumlardan yetişen diğer salkım fideler'de ürün vermeye başladılar ama ilk önce çıkan ve bu günlerde orta boy elma, boyutlarına kadar büyüyen salkım domatesin şekli, diğerlerine hiç benzemiyor.

Belki değişik bir tür tohumu, yanlışlıkla karıştırmış olabilir diyeceğim ama başka cins yetiştirmemiş. Bu domatesin gövde uzunluğu (toprak üstü) 115 cm. Yani oturak cinsi değil, sırık domates.

ayazkentli
01-07-2009, 13:18
Bunlar da, yere diktiğim cherry ve Kaynarca-sera orjinli 2. fidenin, yeni yeni çıkan minik yavruları.

aydın
01-07-2009, 16:11
Bunlarda benim çelikle çoğalttığım domateslerim. :o

90260

90261

90262

90263

melody
01-07-2009, 19:28
Masallah
Ne guzel cicekler vermisler domatesler cikmis.Benim domatesler sadece boy atiyor 2 aydir
cicek veriyorlar sonra cicekler kuruyor.Ben bu isi beceremiyorum diye dusunuyorum bana yardim edin.

Acarextt03
02-07-2009, 10:03
Çiçeklerin saplarına gün ortasında hafifçe bir iki fiske vurun eğer rüzgar ve arı gibi dölleyiciler yoksa bunu sizin yapmanız gerekecek...

melody
02-07-2009, 16:22
Acarextt03 cevabiniz icin tesekkurler.Bu islemi yaptim ama sonuc alamadim tekrar denemekte fayda var ben kirilmasin diye yavas vurmus olabilirim.Biberler icin ne dersiniz onlaradami ayni islemi yapayim.Bu benim ilk saksida sebze yetistirme merakim butun gun onlarin yaninda geziniyorum sonuc alamayincada cok uzuluyorum.