View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
şükran ünal
21-09-2007, 09:41
Günaydınlar Nevsune Hanım, Hakan Bey ve diğer arkadaşlar,bu hafta tatil dönüşü masama oturup ilk yaptığım şey foruma girip gelişmelere bakmak oldu. Öncelikle Ankara Toplantısına katılamadığım için çok üzüldüm .Resimleri iyice inceledim. En çok Hakan Beyin oğlunu sevdim ,sakın başkaları alınmasın ,belki de benim iki kızımın olmasından olabilir . Gerçi ben bütün çocuklarla çok iyi diyalog kurarım ama çok akıllı ve uslu geldi bana..Yanılıyormuyum? Ayrıca bütün arkadaşların gönlünün zenginliği zaten yüzüne vurmuş onu sezdim hemen.Eee ortak ve sevilen konulara dalıncada vakit eminim su gibi gelip geçmiştir. gelelim brokolilere ..Nevsune Hnanımcığım benim ektiklerimde aynen sizin resimledikleriniz kadar oldular,dışarda ve pet şişeden yaptığım bardaktalar.Ben bunları saksılara alsam mı acaba bu cılız yapraklardanda o yapılı brokolileri üstünde hiç hayal edemiyorumki.. Hayırlısı bakalım..Birde boş balık kutusu vardı ona da yeniden bir demet taze nane alıpta eksem mi .naneyi çok ama çok severim.İnşallah şu küçücük balkonumu camla kapattırırımda bu bitkiler kışın ayvayı yemezler . Salonum küçücük zaten salon çiçekleri az bir güneş alan pencere önündeler naneyi maydonozuda evin içine koyamamki..Sevgiler hepinize..
Hakan KINACI
21-09-2007, 10:02
Günaydınlar Şükran Hanım;
Oğlum konusundaki düşünceleriniz için çok çok teşekkür ederim. :) Akllı ve uslu oluşu konusunda yanılmıyorsunuz :) tek sorun bana aşırı düşkün olmasıdır. (yaklaşık 24 saati benim, oğlum için. :) ) Bu arada Nevsune Hanımın tavsiyesine uyup hafta sonu (yarın) Ulusta ufak bir tur atacağım :) olmaz ise oradan Ankamall'a geçmeyi planlıyorum. :) Çok küçük!! bir alışveriş yapmayı planlıyorum da... :))
Merhaba ŞükranÜnal, hoşgeldiniz. Bir dahaki buluşmamızda tanışırız. Artık o ektiklerinizi pet şişeden alıp da yerlerine koysanız. Ben bir iki tane tohum yaptığım saksıda bıraktım. Gelişmeleri oldukça farklı. Yerlerine alışanlar daha iyi büyüyorlar.
Hakan Bey Ulusta ne alışverişli yapacaksınız. Meraktan ölürüm şimdi ben. Hele o küçük!! alışverişi pek merak ettim.
Hakan KINACI
21-09-2007, 11:03
Nevsune Hanım;
Kışlıklar için ufak bir alşveriş :)) tohum vs. gibi :) birde eğer fırsat bulursam (iki çocukla) Karşıyaka mezarlığının oradaki arkadaşımın serasına ugramayı da planlıyorum. :) Bakalım hayırlısı diyelim.
E hadi hayırlısı bakalım.
Pazartesi günü havadisleri alırız. Kolay gelsin.
şükran ünal
21-09-2007, 12:37
Hakan Bey oğlunuzu bana bırakabilirsiniz Ulus cicarındaki küçük alışverişler için en azından bende ''çocuk durmuyor bari emaneti teslim edeyim'' diyerek oğlunuzuda alıp çiçek böcek satılan mekanları bir güzel gezerim. Vallahi pekte güzel onu oyalarım...Sevgili Nevsune Hanımcığım, siz buralara hiç mi gelmiyorsunuz ayol.Hoş Ulus pekte gezilecek kalitede değil ama ne yaparsın ki elimiz mahkum ..Zaten ulus esnafı bizi yıllardır ailesinden öte kabul etmiş durumda..sevgiler..
Hakan KINACI
21-09-2007, 12:47
Şükran Hanım;
Teklifiniz için çok teşekkür ederim. :)) Ancak yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi oğlumun 24 saati benim, annesinde bile durmuyor :) varın gerisini siz düşünün :)) Oruç olmasaydım mutlaka uğrar bir çayınızı içerdim. :)) Tekrar teşekkür ediyorum. :))
deniz boro
21-09-2007, 13:14
Ben takribi 7 senedir balkonda tohumdan veya fidandan domates yetiştiriyorum. Hatta 3 sene önce "ada" domatesi yetiştirdim. Ancak son iki senedir aldığım tohum ve fidanlar hastalıklı va zor yetişti, çok ürün vermedi ve verenler de tatsızdı. Bu mevsim değişikliğinden dolayı mı oldu?. Üstelik iki senedir dinlendirilmiş koyun gübresi kullandım az oranda.
Selahattin Yılmaz
21-09-2007, 13:18
Sevgili deniz boro, forumumuza hoş geldiniz.
Son br kaç yıldır meydana gelen aşırı sıcaklar sebze yetiştirme ortamlarını olumsuz etkilediği için maalesef hastalıklara yakalanma vakaları çok fazla artttı. Ayrıca bunun dışında aynı ortamı kullanmak, tohum seçimi gibi faktörlerde etkili olabilir...
Aman Selahattin Bey nihayet gelmiş.
499 nolu mesajımda kulaklarınızı çınlatmıştım.
Selahattin Bey neler ekeceğiz, ne yapacağız kışlıklardan?
Bende brokoli, brüksel lahanası, brokolinin değişik bir versiyonu, yer elması var. Nasıl bir bakım yapacağız? Patates vardı, iki gün önce çok uzamış olan gövdesi yere yattı. Ben bugün sebzelere gübre şerbeti verdim. Yani vermeli miydim? Başka, balkonda neler yapabiliriz, yazlıkların yeri boşalıyor.
Pembe domatesim yavaştan büyümeye devam ederken, bir başka arkadaş daha geldi. Ömrüm bunların kızarmasına yeter mi bilmem.
neredeyse bir yıl geçmiş.
ne bir evim, ne balkonum oldu bu zamanda. o zamanlar yazarken gerçekten samimiydim ama tercihim bilemeden farklıymış demekten başka söyleyeceğim bir şey yok.
çalıştığım yerlerden birinin bahçesinde minyatür bir sebze bahçesi yaptım. kışın da yetişebilen bazı sebze tohumları ektim: ıspanak, roka, maydanozlar, marullar, turp, dereotu... başka yer yoktu, bu kadar ekebildim. hepsi çimlendi ve büyüyorlar. umarım iyi kalırlar.
yarın, bu sekiz ayda değiştirdiğim dördüncü işimden ayrılıyorum ve artık hep istediğim, uğruna her şeyimi bıraktığım, uğruna yüzlerce masal yazdığım, yazdıklarıma inandığım ve inandıklarımın hepsinin, ama hepsinin olduğu o yere, taksim'e gidiyorum; orada çalışacağım ve yaşayacağım artık. bir masal bu.
bir avuç toprak yok taksim'de biliyorum ama kesinlikle inanıyorum, yeni iş yerimde, bunca yılın mühendisi olarak ilk defa bu sitede duyduğum için kıskançlıktan çatladığım, -çatladıkça kötülediğim- pembe domatesleri hiç olmazsa saksıda yetiştireceğim, biliyorum.
çok eski bir sözle, sevgiyle kalın.
Sn Cemada.Dilerim yeni işinizde yeni çevrenizde herşey dilediğiniz gibi olur.Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileklerimle.Benim balkonumda yetiştirdiğim minik süs biberlerinden bir tohum hemen göndereyim pembe domatesin yanında çok hoş gözükür.
teşekkür ederim dileklerinize. tohumları bir gün isterim buradan.
Mahmut Leventoğlu
28-09-2007, 08:30
Sevgili Cemada eh artık demekki sık sık yüzünü göreceğiz. Tekrar hoşgeldin inandıklarının hepsinin olduğunu düşündüğün Taksim e. Görüşmek dileği ile selamlar
4 yıl önce Tokat iklim koşullarında balkonda mısır yetiştirmek istedim.Mısırı tercih etme sebebim ise uzun boylu olması idi.Sonuç ****** toprak mısırı beslemeye yetmedi.Süt mısırı haliyle kaldı.Tabi mısırların yenecek kadar büyümemesi çok önemli değil de yapraklar çabuk saradı,bu da benim hayal ettiğim balkon görüntüsünün oluşmasına mani bir durumdu tabi.tekrar denemedim..:)))
Brokoli çeşidi ve brüksel lahanası fidelerimi 30 cm. çapındaki kovalara almıştım. Fakat şimdi kesme kerevizlerimi, bir kaç tane olmak üzere bu kovalara almaya karar verdim.
Balkonum çok küçük ve doğru saksılarda yetiştirmeliyim sebzeleri. Eğer brokoliler geniş yer istemezlerse, onları 5 lt.lik su şişelerine almak niyetindeyim. Kesme kerevizleri de o kovalara 3 er tane olarak dikeceğim. Brokoliler o büyüklükteki petlerde(kestiğimde 22 cm. boy, 17 cm. kadar da çap oluyor) gelişebilirler mi?
Bir de brokoliler serin hava istiyorlar ama ben bu söylediğim balkonu camla kapattırıyorum. Oldukça da güneş alan bir yer, cam da iyice ısıyı arttıracak. Kışın neredeyse hiç güneş görmeyen bir balkonum var, oraya alsam olur mu?
Bu konuda acil bir çözüme gereksinimim var. Bu ekim, dikim işlerini artık bitirmek zorundayım.
Zavallı sebzelerim bu yıl tam bir acemilik kurbanı oldular. Bir yandan çok geç ekmem, bir yandan sulayacağım diye suda boğmalarım ve bir de aşırı sıcaklar. Bir de yersizlikten poşetlerde yetişme çabaları. Eh iyi dayanmışlar yine de.
Bu yılın mahsulu, bunlar:
deniz boro
04-10-2007, 17:52
Genelde balkondaki tüm sebze saksılarıma mart gibi koyun gübresi koyar ve Mayıs başı fide ekerim. Son iki senedir ektiğim domates fideleri ve tohumlar hem verimsiz hem de tatsızdı. Ancak pazardan aldığım domatesler de aynı derecede tatsızdı. Türkiye'ye ithal edilen tohumlarda bir sorun olduğundan şüpheleniyorum. Hatta domates ile yapılan yemeklerde bile eski tat yok. Alınan tohumlar mı değişti?
Siz hiç pembe domates yememişsiniz demek ki deniz boro :)
Hakan KINACI
05-10-2007, 13:20
Sn.Limon,
Size katılıyorum. Bu sene pembe domateslerin haricinde, bizim yerli domates diye tabir ettiğimiz domateslerimizin bile ne tadı ne de kokusu vardı.Çanakkale deki arkadaşım kendi bahçesinden getirdiği pembe domateslerin tadını hiç bir domateste alamadım bu sene, bkalım önümüzdeki sene nasıl olacak.
Sevgili nevsune, domateslerinizde dal kırma işlemi yapmadınız mı?
karakascenk
15-10-2007, 21:42
öncelikle tüm ağaçlar.net dostlarına merhabalar. 1-2 aydan beri forumu takip ediyorum ve bende balkonumda kendimce ufak tefek bişeylerle uğraşıyorum. geçenlerde bi yerden minik bir süs kabağı elime geçti ve tohumlarını çıkarttım. öğrenmek istediğim ekim zamanı, kullanıcalacak saksı ebadı, toprak çeşidi, vs...
kısacası bu süs kabağını nasıl çimlendirir ve yetiştiririm.
karakascenk
Aramıza hoşgeldiniz. Önce, kendinizi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) tanıtır mısınız lütfen.
Forumumuzda önemli bir kural, bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) göreceğiniz gibi Türkçe yazım kurallarına uymaktır.
karakascenk
16-10-2007, 17:57
Evet kendimi tanıtmayı ihmal ettim sizlere. Yönlendirdiğiniz linkte kendimi tanıttım. İlginize teşekkür ederim.
Ha bu arada geçenlerde bi yerden minik bir süs kabağı elime geçti ve tohumlarını çıkarttım. Öğrenmek istediğim ekim zamanı, kullanıcalacak saksı ebadı, toprak çeşidi, vs.
Kısacası bu süs kabağını nasıl çimlendirir ve yetiştiririm?
karakascenk
17-10-2007, 22:15
Sanırım kimsenin bu konu hakkında bilgisi yok.
Selahattin Yılmaz
17-10-2007, 22:34
Öğrenmek istediğim ekim zamanı, kullanıcalacak saksı ebadı, toprak çeşidi, vs. Kısacası bu süs kabağını nasıl çimlendirir ve yetiştiririm?
Tohumlarınızı iyice kurutun ve serin bir yerde mart-nisan ayına kadar bekleyin ve bu aylarda soğuklardan da koruyarak torfa veya organik maddesi bol bahçe toprağına saksıda dikin. Daha sonra mayıs ayı başında esas yerine dikebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bahar mevsiminde forumumuzu takip ederseniz mevsim mevsim çiçek ve sebzelerle ilgili ne zaman ne dikilecek öğreneceksiniz...
karakascenk
18-10-2007, 16:54
teşekkürler Selahattin bey.
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba,
Benim bu yaz başlayan balkonda domates yetiştirme maceram hüsran oldu. Domatesciklerim chery domateslerden bile küçük kaldı. Hiç büyümediler. Komşum saksının küçük olduğunu ve bu yüzden büyüyemediğini söyledi. 30 cm derinliğinde bir saksı içindeydi. Koltuk alımını da becerememiştim. Ama artık fotoğraf çeken bir cep telefonu aldık ve yetiştirdiklerimin fotoğrafını gönderip soru sorabilirim (yaşasın).
Selahattin Yılmaz
24-10-2007, 10:51
Bu konuya gönül veren arkadaşları tanımak istiyorum.
Sevgili Kudret Tezel, forum üyelerimiz sizi ilgiyle izliyorlar. Ancak bir türlü şu işi açıklamadınız milim milim gitmöeyiş bırakın artık. Takip edeniniz çok ve artık bana bile gına geldi...
Merak etmeyin sizi anlıyorum izlendiğinizden veya bilgilerinizin ilgiyle izlendiğini bilmek istediğinizi de görüyorum ama forum üyelerimizden çoğu takip etseler bile kimliklerini açıklamamayı veya mesaj yazmamayı tercih ediyorlar. Yani diyeceğim o ki kimseyi beklemeyinde vakit kaybetmeyelim. Yani bulunmaz hint kumaşı değil ki açıklayın artıkta kimler sizi takip ediyor görün artık. Bırakın millet toplansın herkes başıma üşüşsün durumlarını vakit kaybediyoruz. Buraya koyacağınız bilgilerin hiç takipçisi olmasa bile internette arayanlar mesajlarınız saytesinde yinede burada bu bilgiye ulaşacaklardır. İstiyorum ki mesajlarınızı kesintisiz yayuoınlayın ve bende onları bu forum altında Topraksız kültür başlığı açıp oraya kopyalayayım. Lütfen artık yayınlayın ve başlayalım...
Bir de fotoğraf desteği olursa daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum ben de...
Kudret Tezel
25-10-2007, 11:26
Sevgili Selahattin Yılmaz,
mesajınızı okuduğumda gerçekten şaşırdım.Beni paylaşımdan kaçınan,işi sürüncemede bırakan,yokuşa süren bir kişi olarak tanımışsınız.Ben bu siteye kendi arzumla üye oldum.Kimse bildiklerini anlatacaksın ,yaptıklarını göstereceksin diye zorlamadı.Ben bu konuya gönül verdim,çok ama çok çaba sarf ettim,gece gündüz deneyler taptım,edindiğim
bilgileri bu işe gönül veren arkadaşlarla seve seve paylaşmak istedim.Beni yanlış anlamışsınız.Ha.....birde şu hintkumaşı meselesi var.Onun taktirini bilgi edinmek için koşuşturan,didinen yırtınan insanlara bırakalım.
Mesajların bundan sonraki kısmı Topraksız Kültür ile Sebze Yetiştirme başlığına taşımıştır. S.Y.
Arkadaşlar selam.
Benim balkonda süs biberlerim var. Daha önce yazmış Selahattin Beyden de değerli bilgiler almıştım. İlk ürünleri toplama konusunda biraz geç kalmışız hepsi kızarmıştı ve üretim durmuştu. Selahattin beyin değerli tavsiyeleriyle onları kesince yenileri çıktı. Yenilerini de kestim ve şu an yine yeni ürünler verdi.
Sorum şu: Biberlerim şu anda balkonda duruyor. İstanbul'da yaşıyorum ve havalar soğudu. Acaba soğuk nasıl etkiler biberlerimi içeriye almalımıyım. Sanki soğuktan olumsuz etkilendiler gibi geliyor bana.
Herkese iyi çalışmalar.
Selahattin Yılmaz
10-11-2007, 21:04
Eğer bitkilerinizi iyi ışık görebilecek bir durumda içeriye alır veya üzerlerini sera etkisi yapacak bir şekilde camekanlarsanız (20-30 ºC lik ısıda) uzunca bir süre sebzelerinden faydalanabilirsiniz...
merhaba selahattin bey anlatıklarınız süper bende balkonumda domates yetiştirmek istiyorum benim balkonum camekanla kapalı fakat ışık alan bir balkon acaba kapalı balkonda yetiştirebilirmiyim vede domates tohumlarını ne zaman ve ne şekilde ekmeliyim bilgilendirirseniz çok sevinirim hoşçakalın
Selahattin Yılmaz
19-02-2008, 23:19
Biz Bursa şartlarında sebze tohumu ekimini şubat sonu mart yarısı gibi tavsiye ediyoruz tabi bu kapalı alan için açık alanda ise nisan ayı bu iş için uygundur. Bunun dışında mart aynda (MArt 15 gibi) forumu takip ederseniz geçen yıl olduğu gibi bu yılda zamanı zamanına buradan takip edebilirsiniz.
zerrindursun
25-02-2008, 13:17
Merhabalar,
Yeşil soğanın ekimi konusunda site de herhangi bir dökümana rastlayamadım. Bu konuda bilgi almam mümkün mü?
Selamlar
imperfect
28-02-2008, 09:23
Sevgili zerrindursun yeşil soğan dikimi çok kolaydır. Bildiğimiz kuru soğanı kökü aşağıya gelecek şekilde toprağa dikmelisiniz, ardından can suyu verirseniz soğanlarınızın hızla büyüdüğünü görürsünüz. Yalnız soğanları fazla sulayıp çürütmemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Merhabalar,
Evimin Kuzey-Batı cephesinde 20m2 kadar bir terasım var.Sürekli aydınlık ancak direkt güneş ışığını güneş batarken kısa bir süre alabiliyor.Elimde roka,tere,dereotu ve kıvırcık marul tohumları var.Bir arkadaşım geçen sene kendi bitkilerinden almış.
Hamur teknesi olarak satılan yeşil diktörgen plastik kaplardan 3 adet aldım ebatları 80x40x25 EBY sanırım.Bahsettiğim tohumları terasımda direk çimlendirebilir miyim?Şu anda diksem çok mu erken olur? Filizler gece -5,-8 gibi derecelere dayanabilir mi? Mart ortası ya da Nisan başını beklemeli miyim?Yoksa ışık gören bir yerde çimlendirip Nisanda şaşırtmalı mıyım?
zerrindursun
28-02-2008, 14:07
Sevgili zerrindursun yeşil soğan dikimi çok kolaydır. Bildiğimiz kuru soğanı kökü aşağıya gelecek şekilde toprağa dikmelisiniz, ardından can suyu verirseniz soğanlarınızın hızla büyüdüğünü görürsünüz. Yalnız soğanları fazla sulayıp çürütmemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Sevgili İmperfect
Yanıt için teşekkürler.
Saksıda tohumundan yeşil soğan ekip büyüten var mı? Elimde tohumları var. Bahçem olmadığından saksıda yetiştirmem ne kadar mümkün olur acaba? Bir de balkonum maalesef sabah güneşi almıyor. Bu konuda bir fikir verebilir misiniz? Boşuna mı uğraşıyorum yoksa :)
şükran ünal
29-02-2008, 10:42
Sevgili agartha, çok rahat yetiştirebilirsin. azıcık güzneş ve aydınlık sa daha da güzel olur. Minik kıska denilenlerden ekersen yeşil aksamı da ince ince olur. Elindekiler ne büyüklükteler ? çok iri olanlar biraz çabuk kartlaşıyorlar.
İçinde sebze yok aslında ama kendi imalatım mini balkon serasını tanıştırayım:cool: Arkadaşlar toplantıda bir iki fide verdiler ( gül ve aloe) baktım içerde olmayacak fakat dışarısı da henüz soğuk, ben de böyle bir çözüm ürettim. Eee Ankara burası, mart kapıdan baktırır...
hassoman
04-03-2008, 21:52
İşte böyle olur ressamların serası:D
Hele eşler aynı zamanda mimarsa...:D
Gerçekten çok güzel...
Teşekkürler Hasan Bey, asıl yan balkonu naylonlayacaktık. Bunu bugün idareten yaptım. Belki don olur diye, bilmem koruyucu olacak mı. Sizin minikleri korktum, dışarıya koyamadım, şimdilik camın önündeler:) Bu arada laf aramızda ben de mimarlık mezunuyum yani:)ama mesleği 4-5 aydır bıraktım, resim çalışıyorum:P
Sonja Varol
04-03-2008, 22:42
İçinde sebze yok aslında ama kendi imalatım mini balkon serasını tanıştırayım:cool: Arkadaşlar toplantıda bir iki fide verdiler ( gül ve aloe) baktım içerde olmayacak fakat dışarısı da henüz soğuk, ben de böyle bir çözüm ürettim. Eee Ankara burası, mart kapıdan baktırır...
Haklisiniz mart kapidan baktirabilir. Sizin sera da pek güzel olmus. Iyi fikir.
Gördügüm kadariyla uzun saksidaki cicekler Primel-çuhaçiçeği iseler acikta da birakabilirsiniz. Soguga dayaniklidirlar.
Sevgilerimle...
Sonja Varol
05-03-2008, 00:34
http://img211.imageshack.us/img211/3516/im000492fx6.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/8227/im000496br8.jpg
http://img156.imageshack.us/img156/9796/im000489ko1.jpg
Bunlarda gecen yil bizim Balkonya´da yetisen sebzelerimiz... (http://wilderrose.blogspot.com/search/label/Balkon%20Bahceciligi)
hassoman
05-03-2008, 00:51
'SAHIRE;...Bu arada laf aramızda ben de mimarlık mezunuyum yani:)'
A aşkolsun, sizin de mimar olduğunuzu bildiğim için, '...eşler aynı zamanda mimarsa' diye çoğul yazmıştım. Ha bu arada yakışıklı eşinize selamlarımı iletin...
Teşekkürler Sonja Hanım:) Çuhalar dona dayanıklı mıdır yani? Burada bu mevsim geceleri sıfırın altına düşüyor? Bu arada sizin balkon bahçeniz aşmış! Çok güzel fikir verdi. Sanırım çileği ben de denemeliyim, lezzetini çok severim:) Görüntüsü de harika. Sitenize de baktım çok güzel olmuş. Siz kendiniz mi yaptınız, html biliyor musunuz? Bana özel mesajla tüyo verebilir misiniz? Akşama selamınızı iletirim Hasan Bey, kendisi ofiste:) Resimlere çalışıyorum en kısa zamanda bir resim prömiyeri yapacağız inşallah:)
Sonja Varol
05-03-2008, 18:26
Teşekkürler Sonja Hanım:) Çuhalar dona dayanıklı mıdır yani? Burada bu mevsim geceleri sıfırın altına düşüyor? Bu arada sizin balkon bahçeniz aşmış! Çok güzel fikir verdi. Sanırım çileği ben de denemeliyim, lezzetini çok severim:) Görüntüsü de harika. Sitenize de baktım çok güzel olmuş. Siz kendiniz mi yaptınız, html biliyor musunuz? Bana özel mesajla tüyo verebilir misiniz? Akşama selamınızı iletirim Hasan Bey, kendisi ofiste:) Resimlere çalışıyorum en kısa zamanda bir resim prömiyeri yapacağız inşallah:)
Burada da geceleri -6 derece bu günlerde ve Cuha cicekleri disarida toprakta.
Cuha cicekleri zaten cok yillik bitkilerdir yani topraktan cikarilmasi gerekmez. Zamani gelince tekrar boy gösterirler.
Özel sorunuza gelince, evet kendi sitemle kendim ilgileniyorum kendi zevkime göre, size özelden msn adresimi birakicam eklerseniz etraflica konusuruz.
Sevgiler...
Az önce bahçe toprağı,gübre ve torf karışımı doldurduğum 40x80x20 lik 3 saksıma parmağımla delikler delerek içlerine tere,roka,dereotu,kıvırcık marul tohumlarını tutam tutam (üçer,beşer,sekizer) koydum üstlerini örttüm,suladım.Bu işi daha önce yapmadım derinlikleri 3-5cm gibi oldu sanırım aralıklarıda 10 ar cm gibi.Tohumların hepsinin çimlenme ihtimali varmıdır doğru yaptım mı acaba?
zerrindursun
10-03-2008, 11:34
Saksıda tohumundan yeşil soğan ekip büyüten var mı? Elimde tohumları var. Bahçem olmadığından saksıda yetiştirmem ne kadar mümkün olur acaba? Bir de balkonum maalesef sabah güneşi almıyor. Bu konuda bir fikir verebilir misiniz? Boşuna mı uğraşıyorum yoksa :)
Sevgili Agartha
Yaklaşık 1 hafta önce saksıya ektiğim kurusoğanları dün yeşil soğan olarak afiyet ile yedik.
Ufak kurusoğanları başaşağı gelecek şekilde dikip sularsan 1 hafta içinde sonuç alabilirsin. Ben ilk defa diktim inanılmaz mutlu oldum.
Sırada maydonozumun ve reyhan ın filizlenmesini bekliyorum.
Siteme sonsuz teşekkürler
Sayın Engine,
Sanırım tohumları çok derine dikmemek gerek. Çimlenemeyebilirler yoksa. 5cm. fazla mı sanki? Ben de çok emin değilim ya:)) umarım bir bilen yanıtlar.
Sayın Engine,
Sanırım tohumları çok derine dikmemek gerek. Çimlenemeyebilirler yoksa. 5cm. fazla mı sanki? Ben de çok emin değilim ya:)) umarım bir bilen yanıtlar.
Evet bilenlere sordum derinmiş gerçektende.Toprağın üzerine atıp karıştır ,tırmıkla düzelt,üstüne bastır dediler.Tekrar yaptım artık alttakiler de çıkarsa onları da sonra yerim.:D
özlemce73
11-03-2008, 19:47
selam bilgileriniz icin cok tesekkür ederim.
özlemce73
11-03-2008, 20:01
Selam Arkadaslar,
Bahceli bir Eve tasindik ve Bahcede Zebze yetistirmek istiyorum ama bu konuda hic bir bilgim yok. Bana neler önere bilirsiniz nelere dikkat etmem lazim:confused:
Simdiden Doga Dostlara Tesekkürler.
fgumus72
21-03-2008, 13:37
Sebze fidelerini sadece torfta yetiştirmemin herhangi bir sakıncası olur mu? Bahçe toprağı veya gübre karıştırmam şartmı? Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
21-03-2008, 13:41
Sevgili fgumus72, forumumuza hoş geldiniz forumda kendinizi tanıtırsanız çok memnun oluruz.
Torfta sebze fidelerinizi mevsimlik çiçek poşeti büyüklüğünde poşet **** saksıda rahatlıkla torfta büyütebilirsiniz.
Domates ve salatalık tohumlarım çimleneli 12-13 gün oldu. Yere paralel ilk yapraklarını gördükten 1-2 gün sonrasında herbirini çimlendirme kabımdan ayrı sıkıştırılmış kağıttan yapılmış bardak formundaki saksılara koyarak ilk şaşırtmalarını yaptım. İlk şaşırtmamda yani toplu halden kendilerine ait kağıt saksılara aldığımda can sularını verdim vede ertesinde düzenli suladım fakat boyları oldukça fazla uzadı ve suyu kestim ve kontrollü vermeye karar verdim. Toprak kurudukça vericem..
Ayriyetten tam tepedende gün içersinde suni ışıklandırma yapsam bir faydası olurmu?. Lamba veya ambül takviyesi diyebiliriz buna. Çünkü aksiliktir tam şaşırtmama bulutlu havalar denk geldi.
Selahattin Yılmaz
21-03-2008, 15:09
Fideleriniz ışıklı ortamdaysa havaların bulutlu olması bir şeyi değiştirmez. Ancak rahat ve geniş yere almakla iyi etmişsiniz.
Sevgili fgumus72, forumumuza hoş geldiniz forumda kendinizi tanıtırsanız çok memnun oluruz.
Torfta sebze fidelerinizi mevsimlik çiçek poşeti büyüklüğünde poşet **** saksıda rahatlıkla torfta büyütebilirsiniz.
****** Selahattin bey bunu mutlaka deniyeceğimm :)
Arkadaşlar balkonların çilek yetiştiriciliğine çok elverişli olduğunu duydum. Fakat ben istanbulda koçtaş ve bauhaus a baktım ne çilek fidesi nede tohumuna rastladım . Çilek dışında nerdeyse bütün bitkilerin satışı var.Çilek tohumuna nerden ulaşabilirim ?
Çilek tohumdan değil, çelikten çoğaltılıyor. Tohumdan çoğaltmak isteseniz de mevsimi değil zaten. Ama fideler için de henüz erken. Bekleyin, önümüzdeki haftalarda bol bol bulursunuz.
Selahattin Yılmaz
21-03-2008, 20:25
Çilek tohumunu sebze tohumu satan yerlerde bulmanız mümkün ancak tohumdna yetiştirmek oldukça zahmetli ve zaman alan bir iş bunun dışında organizasyon kurarak en az 500 sipariş olmak kaydıyla www.yaltir.com.tr adresinden sipariş verebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim,eksik olmayın :)
imperfect
22-03-2008, 09:17
Sevgili Karaçalı benim bahçemde yaklaşık 8 tane çilek fidesi var. Eğer istiyorsanız sizle paylaşabilirim. Ama sanırım şimdi paylaşmak riskli olur. Çünkü hepsi çiçek açtı.
Çok teşekkür ederim ..
Fakat dediğin gibi çiçek açmışlar onları riske atmayalım.Bugün ben dışarı çıkıp araştırıcam eğer bulamazsam, çilekler içinde daha uygun bir zamanda alabilirim. Sağolun :)
fgumus72
22-03-2008, 11:11
Hazır domates fidesi aldım ama talihsiz bir kaza sonucu ortadan ana gövdesi kırıldı. Kırıldığı yerden kesip köklü kısmı bir saksıya şaşırttım gerisinide kola şisesine suya koyup köklenmesini umuyorum. Saksıya ektiğim büyürmü yoksa bodurmu kalır? Suda beklettiğim köklenirmi çünkü çiçek açmaya başladı toprağamı alsam ? Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
22-03-2008, 20:12
Suda beklettiğiniz kırık ve yapraklı parça serin bir yerde bekletirseniz köklenir ancak size onu bir torfa dikmenizi tavsiye ederim bu şekilde fide daha kolay adapte olacaktır ve köklendiğinde normal bir domates fidiesi elde edersiniz kırılan topraklı parçada eğer yaprak varsa ondanda koltuk çıkacaktır yok eğer sadece çıplak gövde kalsdıysa bir süre öyle yeşil kalır sonra ölür gider.
Selahattin beyin yazılarından öğrendiğime göre az güneş alan yerlerde daha çok yaprağı yenilen bitkiler yetiştirildiği kanısındayım. Sizce az güneş alan yani günde 2-3 saat direkt ışık alan bir bahçede ne yetiştirmemi önerirsiniz. Marul ve nane bana uygun gibi geldi ama?
Selahattin Yılmaz
23-03-2008, 22:31
Makul tercihler ancak çokta karanlığa kalmıyorsa ışıklandırma diğer sebzeler içinde yeterli olacaktır. Zira yaz aylarında küresel ısınma nedeniyle zaten ışık yoğunluğu çok yüksek oluyor.
Merhaba arkadaşlar..ben daha çok saksı çiçekleriyle ilgileniyorum.kıbrısta toptan pazarlamasını düşünüyorum.bu konuda bana yardımcı olacagınızı ümit eder,saygılar sunarım hoş vakitler..kdemir
fgumus72
25-03-2008, 10:14
Selamlar. Selahattin hocam hıyar ve domateslerimi asıl yerlerine ekmeden önce toprağa netür bir gübre uygulamalıyım. Marketlerde hayvan gübresi bulunurmu **** hazır gübre olarak ne önerirsiniz. Teşekkürler.
imperfect
25-03-2008, 10:31
Merhaba. Hazır konu gübreden açılmışken bende bir çuval güvercin gübresi var. Ben de salatalık, kabak, kavun, karpuz ekicem. Ama önce plastik bardaklara ekicem daha sonra toprağa indiricem. Sizce toprağa biraz da güvercin gübresi karıştırsam fideler için faydası olur mu? Gübre bir kaç yıllık. Hafta başında da güneşe serdim iyice yansınlar diye. Doğru mu yapıyorum?
Selahattin Yılmaz
25-03-2008, 10:53
Sevgili fgumus72, sebze toprağına iyi yamnmış hayvan (Koyun, keçi, sığır) ilaç gibi gelir. Önceden topraya kalınca serin ve güzelce belleyip düzeltin. Bir süre öylece kalsın ki bunu esas fideleri dikmeden çok önce yaparsanız iyi olur.
Sevgili imperfect, eğer dediğiniz gibi güvercin gübreniz eskiyse bahçenize serin ve iyice karıştırarak belleyin. Hatta homojen olması için iki defa beleyin. Toprağa iyi karışrısa ve bunuda fideleri dikmeden çok önce yaparsanız faydasını görürsünüz.
Merhaba,
Kış başında tomatogrowers.com dan aldığım cherry domateslerin bir kısmını çimlendirebildim sonunda. Cherry ler farklı renkte olacak ama ben hepsini yanyana saksılarda büyütmek niyetindeyim. Tozlaşırken renkleri birbirine karışır mı?
Black Cherry (black), Green Grape (green), Isis Candy (bicolored), Snow White (white), Sweet Baby Girl Hybrid (red).
Bunlardı türleri.
Teşekkürler..
Selahattin Yılmaz
25-03-2008, 15:20
Saksıları birbirinden bir miktar uzak tutun derim bunun dışında tohum alacağınız saksıda gözünüze kestirdiğiniz çiçekleri tül kese gibi bir materyalle daha çiçeiğini açmadan izole edin yani kese içine alın sonrada meyve tutunca onları işaretleyin ve bu şekilde işaretlediklerinizden tohum alın korunacaklardır.
İşte roka ve terelerim..En sağdakiler de marul.
http://img85.imageshack.us/img85/8255/sany0008jd1.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/2895/sany0010ww7.jpg
özlemce73
28-03-2008, 09:24
selam arkadaslar ben ilk bu sene sebze yetistirecegim.calistigim icin fide olarak aliyorum bu hafta basi feslegen ve nane ektim ama feslegenler kurudu yani ilk deneyimim basarisiz oldu .ne yapmaliyim :confused::confused::confused:vereceginiz cevaplar icin simdiden tesekkürler.;)
Teşekkür ederim Selahattin bey,
Birbirinden uzak tutmam mümkün olmayacak zannediyorum. Tül içine alınabilir.
İyi çalışmalar
Geçen gün bu site sayesinde tanıştığım bir başka dostumdan pepino ve kumkuat (kamkat) aldım. Hemen başladım araştırmalara....
Bugünde meyve yetiştiriciliği yapan bir dostumla karşılaştım tamda isabet oldu dedim. Arkası kesilmeyen soru bombardımanına tuttum onu. Fakat o benim moralimi yerle bir etti.
Bana dediki:
Kapalı balkonunda asla meyve yetiştiremezsin güzel bir bahçen olsaydı olurdu ama o balkonda olmaz dedi. Sebebide hava akımı olmaması ve tozlaşma olmamasından.
Aslında dedikleri banada mantıklı geldi fakat bunun için kapalı balkonumun bir başından bir sonun dan pencere açarak hava akımı sağlayarak tozlaşma yapamazmıyım acaba? E tabi bu pencereleri açıncada içerinin ısısı ne olucak oda şüpheli . Yoksa bitkilere uzak taraftan hafif bir pencere aralaması yeterli olurmu ?
Herkese selam bende yeni kayıt oldum.bu forum ve selahattin bey çok yardımcı oldu.
benim salata domates ve biber tohumlarım vardı balkona ektim hiçbiri cıkmadı galiba soğuktan.
sonra burdan öğrendiğim pet bardaklara 24/03 tarihinde ektim ve evin içene koydum.
nerdeyse 5 günde salatalar cıktı.bugunde domatesler haraketlenmiş.biberler galiba geç cıkıyormuş bekliyorum onları.
bu ilk senem inşallah zayiyatsız mahsulu kaldırırım.:p
benim salataların fotorafları.yaprakları nedense içe doğru bakıyor normal mi acaba?
Selahattin Yılmaz
29-03-2008, 20:39
Yaprakların birbirine bakması normal çünki kotiledondalar henüz ancak yetersiz ışıkta duruyorlar yinede yaprakların birbirine bakması ışığa bakmasını engellememiş. Alttaki resimde sol arka cepheden ışığı aldığı görülüyor fidelerinizin. Işığı aldığı kısma daha fazla yaklaştırın ve sulamasını oldukça azaltın öyle ki fideler hafif boyun büktüğünde çok az su verin.
Selahattin Bey, benim roka,tere lere yağmur yağıyor sürekli.Bugün baktım yağmur sanki bazılarının kafasını çamura gömmüş gibiydi. Sanırım doğal seçilimle bir kısmı salata olamadan yaşamını noktalayacak.
Selahattin Yılmaz
29-03-2008, 22:21
Çevrelerinden ya biraz toprak çekin ya da suni yolla tazyikli suyla azcık toprak seviyesini düşürün ve sonradan da fidelerinizin kafalarını elle kaldırın. Hem farklı bir şey hemde zevkli olacaktır.
Herkese selam bende yeni kayıt oldum.bu forum ve selahattin bey çok yardımcı oldu.
benim salata domates ve biber tohumlarım vardı balkona ektim hiçbiri cıkmadı galiba soğuktan.
sonra burdan öğrendiğim pet bardaklara 24/03 tarihinde ektim ve evin içene koydum.
nerdeyse 5 günde salatalar cıktı.bugunde domatesler haraketlenmiş.biberler galiba geç cıkıyormuş bekliyorum onları.
bu ilk senem inşallah zayiyatsız mahsulu kaldırırım.:p
Çimlendirme konusunda bende bir deney yaptım. Çimlendirmeyi eğer bir viyol **** tava vs de yapamıyorsak ped bardaklar oldukça uygun oluyor. Büyük marketlerde satılan sıkıştırılmış kağıt bardaklardan bu verimi alamadım içersinde su ve hatta nem bırakmıyor. Ama çimlenen bitkilerin ilk şaşırtmasında kullanılırsa mükemmel sonuç veriyor.
Süha Şendoğan
31-03-2008, 15:01
Selahattin hocam
Tarladan sökülmüş 5-6 kök Çilek fidelerini normal saksılara dikeceğim torfmu yoksa çiftlik gübreli toprağamı karışım yapayım?
Selahattin Yılmaz
31-03-2008, 16:14
Saksıya dikecekseniz torf+mil karışımı daha uygundur.
imperfect
31-03-2008, 16:56
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Selahattin Bey. Ben güneşe sermiştim gübreyi. Henüz toprakla karıştırmadım. Bugünlerde bahçemde çalışamayacağım. Hava çok yağmurlu. Ama sebze fidelerini şimdilik torfa ekmeyi düşünüyorum. Bugün başlayacağım artık. :)
merhaba selahattin bey, ben evde doğalgaz peteklerinin üstünde hıyar yetiştirmeye başladım.
2-3 GÜN OLDU VE EN BÜYÜĞÜ OLANIN YAPRAKLARINDA SARARMA MEYDANA GELDİ. ACABA NE YAPMALIYIM.teşekkürler.
semmasi,
Sorularınızı forum alanına yazın, lütfen başka yöntemle göndermeyin...
Selahattin Yılmaz
31-03-2008, 21:14
Evet sevgili malinanın yaklaşlaşımına katılıyorum. Forumda özel mesajla sorulan sorular üyelerimizinde bilglenmesi amacıyla forum alanında sorulması herkesin yararına.
Bu mesajınıza burada sahip çıkarsanız cevabınızı da vereceğim...
fgumus72
01-04-2008, 13:25
Selahattin Bey bauhaus ta vilmorin genel kullanım gübre var granül şeklinde toprak üstüne serpiyorsun suluma ile toprağa karışıyor. Kullanmamı tavsiye edermisiniz. 2 hafta sonra domates ve hıyarları asıl yerlerine ekecem. Sadece torf kullanmamın herhangi bir sakıncası var mı? Verimi nasıl etkiler. Gübre olayını bir türlü anlayamadım yardım. Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
01-04-2008, 13:52
Torf, hayvan gübresi, çürümüş artıklar, yaprak çürüntüleri bunlar birbirlerinin muadileridir toprağa verildiğinde humus oluşumuyla besinleri yarayışlı hale getirirler. Rahatlıkla kullanabilirsiniz burada önemi olan ekonomik olması.
Gübre konusunda ise içeriğini görmeden bir şey diyemeyeceğim. Ancak ben suni gübre kullanmayacağım diyorsanız organik gübreler (Torf gibi) daha uygundur. Yok atsamda sorun olmaz derseniz genel kullanım gübreyide tavsiye edilelen kullanımına göre kulanabilirsiniz.
gül_doğa
03-04-2008, 09:18
Merhaba Selahattin Bey,
Domates tohumlarımı kağıt bardaklara ekmiştim. 1 hafta sonra yapraklar çıkmaya başladı. Ama neredeyse 3 haftadır incecik dal üzerinde minicik iki yaprak halinde durduktan sonra hepsi boynunu büktü. Acaba yerlerine dikmekte geçmi kaldım? Ben biraz daha büyüdükten sonra balkondaki saksılara dikmeyi düşünüyordum. Kurtarma şansım varmı?
Teşekkürler
Selahattin Yılmaz
03-04-2008, 09:36
Acele fotoğraf koyun derim. Bunun dışında sanki ışıksız ortamdayımışta aşırı sulamışsınız gibi geldi. Yinede resmini gördükten sorna daha net bir şeyler söyleyebilirim.
gül_doğa
03-04-2008, 11:11
Cevabınız için teşekkür ederim.
Fotoğraf makinem olmadığı için resim koyma şansım yok maalesef.
Kurtarmak için birşeyler yapılabilirmi. Kağıt bardakları güneş alan bir yere koysam, **** balkondaki gerçek yerine diksem fayda edermi?
İlk defa balkonda birşeyler yetiştirmeye kalkıştım. Çok üzüldüm. Oğlum akşamları öpüyordu bile minik yaprakları.
Saygılar
Selahattin Yılmaz
03-04-2008, 11:20
Fideler uzun süre ilk iki yaprak ahlinde kalır o konuda sıkıntı yok birden ortadan diğer yaprakların çıktığını göreceksiniz zaten. Bunun dışında fideleriniz fazla sudan **** ışsıksızlıktan etkilenmiş olmalı çok susuz bırakırsanız fideler boyunlarını büker. Toprağı çok az nemli kalacak şekilde sulama yapın yani az az ama devamlı sulama yapın ve birde daha fazla ışık alacak bir yere koyun.
merhaba selahattin bey
Benim salata ve biberlerim iyice büyüdü.
Benim bir sorum olacaktı size.
Salatalıkları fideledim acaba zamanın da mı yapmışım?
İkincisi ise domateslerin fidelenme zamanı gelmişmidir?
herşey için teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 00:19
Salatalıklarınızı nisan ayı sonunda korumaya alınız zira geceleri, soğuk yaparsa sıkıntı yaşarsınız sanırım onları esas yerlerine dikmişsiniz. Domateslerin dikilecek kadar olmasına epeyce var gibi görünüyor 20 gün daha o bardaklarda korumada kaslınlar bence...
dilekagaci
13-04-2008, 17:01
http://img134.imageshack.us/img134/7942/resim005yx7.jpg
bunlar benim balkonumda ektigim ve yaklasık 1 aydır bu kadar büyütmeye çabaladıgım domates filizlerim...henüz gübre koymadım, organik gübre ne koyabilirim, evimin balkonuna sonucta kapalı balkon ve koku olsun istemiyorum..ne önerirsiniz?
cansızlaştılar gibi ve sanki büyümesi durdu gibi ama bilemiyorum
Sanırım çok sık olduklarından sıkılmışlar ve bütün toprağı onca fide beraber kullanmak zorunda kalıyorlar. Bence acilen şaşırtma yapmalısınız. yani AYrı ayrı plastik bardaklara ekmelisiniz. Ben plastik kaplardan çok iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum. Şaşırtınca rahatlayacak ve büyümeleri hızlanacaklardır. Birde torfa ektiyseniz bence gübreye gerek yok. Torflarda yeterince besin miktarı oluduğunu düşünüyorum.
Aşağıdaki resimde 1 aylık fidelerimin resimlerini ekledim. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627&page=4
dilekagaci
13-04-2008, 18:04
Sanırım çok sık olduklarından sıkılmışlar ve bütün toprağı onca fide beraber kullanmak zorunda kalıyorlar. Bence acilen şaşırtma yapmalısınız. yani AYrı ayrı plastik bardaklara ekmelisiniz. Ben plastik kaplardan çok iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum. Şaşırtınca rahatlayacak ve büyümeleri hızlanacaklardır. Birde torfa ektiyseniz bence gübreye gerek yok. Torflarda yeterince besin miktarı oluduğunu düşünüyorum.
Aşağıdaki resimde 1 aylık fidelerimin resimlerini ekledim. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627&page=4
tesekkürler karaçalı, şaşırtma daha büyük saksıya dikim degil mi?
dokunmaya çekinmesem ekecegim büyük saksıya ama, çok cansız gibiler ve gövdeleri çok kırılgan, biraz daha serpilse ve olgunlaşsa ilk yapmak istedigim iş şaşırtma...torfa ekili, gün aşırı suluyorum...
http://img134.imageshack.us/img134/7942/resim005yx7.jpg
Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 20:01
[url]......henüz gübre koymadım, organik gübre ne koyabilirim, evimin balkonuna sonucta kapalı balkon ve koku olsun istemiyorum..ne önerirsiniz?
cansızlaştılar gibi ve sanki büyümesi durdu gibi ama bilemiyorum
Fideleriniz ilk önce içerdeymiş boyları biraz uzamış sonradan havaların ısınmasıyla balkona almışsınız. Boyu aşırı uzamış fideler ölmüşler yani bir nevi doğal seyreltme olmuş. Şu anki sıklığı hayet güzel bu fidelere 20 gün kadar daha aynı nemi koruyarak bakmaya devam edin sonra esas yerlerine dikebilirsiniz.
Ay sonunda sıkıntılı geceler olabilir dikkat edin koruyun veya gündüzü soğuk geçen günlerde korumaya alın yeterli. Ekstra b,r şey vermenize gerek yok gayet sağlıklı ve güzel fideleriniz var.
dilekagaci
13-04-2008, 21:09
teşekkür ederim... içlerinden bir kısmı ölünce endişelendim acaba hepsi mi ölüyor diye ama...20 gün sonra şaşırtma yapıp yeni diktigim halini ekleyecegim...
fgumus72
18-04-2008, 15:24
Domates fidelerimin yaprakları morardı ne yapmalıyım.
Selahattin Yılmaz
20-04-2008, 22:57
Sevgili fgumus72, resim gönderir misiniz? Morarmak iyide olabilir kötüde resim koyun lüften.
bizde de balkonda biber maydonoz yeşil soğan yetiştiriliyor annem burdakileri görürse balkonda yer kalmayacak:))
merhaba, bende domates ve feslegen ektim . Fidelerim iyi durumda feslegenler cok yavas buyuyor domatese nazaran.Bende ilk defa tohumdan ektim. acaba mil nedir acıklarsaniz sevinirim
Selahattin Yılmaz
01-05-2008, 20:18
Selin sürükleyip getirdiği çok küçük taneli çamurlaşmış kum ve toprak karışımı. (http://www.ebilge.com/73135/Mil_ne_demektir.html)
açık-pozisyon
02-05-2008, 08:48
Bunlar da benim fidelerim... Şubat başında tohumları ekmiştim, 3 salatalık (F1), 3 sırık domates (F1), 4 tane çeri domates (meyveden), yaklaşık 20 tane de süs biberi... Bu fotoğraf 1 ay öncesine ait, geçen hafta hepsini ayrı saksıya aldım, balkonuma koydum... Salatalıklar çiçeklendi, 2-3 cm boyunda meyvelendi... Biberlerden birkaçı da ufak ufak biber yapmaya başladı. Fakat domateslerden tık yok, çiçek bile açmadı henüz. Çerilerden umutlu değilim zaten, domatesin çekirdeğinden almıştım ama sırık domateslerin olması gerek diye düşünüyorum. BioFarm organik gübre koydum saksılara yerleştirirken... Meyveye yattığında iyi sulama gerektiğini sanıyorum, bu yüzden salatalık ve biberleri sık suluyorum, bir de balkonda güneş altında zaten... Fakat domatesleri sulamalı mıyım, yoksa gövdeye gitmesini mi sağlamalıyım karar veremedim. Bir de henüz erken mi acaba meyve için yani benimkilerin meyvelenmemesi normal mi acaba? Dediğim gibi şubatta tohumdan ekmiştim, bu fotoğraf bir ay öncesinin, şu anda domatesler yaklaşık 50 cm boyunda...
Selahattin Yılmaz
02-05-2008, 09:47
Domatesleriniz saksıya dikimden (saksınız yeterince büyük olmalı) 1,5-2 ay sonra ancak meyve verir. Çabuk meyve vermesi için olabildiğinde az nemde yetiştririn.
Selahattin Bey,
Domatesler için 1 tek fidenin kaç litrelik bir saksıya ihtiyacı vardır?Ayrıca biber için de geçerlidir sorum.
Teşekkür ederim.
açık-pozisyon
02-05-2008, 10:52
Teşekkür ederim Selahattin Bey,
Bu akşam Bursa'ya gideceğiz kısmet olursa, haftasonu için... Hanım Bursalı... Kayınpeder çilek fidesi ayarlayacaktı, onları da dönüşte balkona dikmeyi düşünüyorum. Umarım başarılı olurum...
Merhabalar, forumu uzun suredir takip ediyorum ancak kayit olma firsatini yeni buldum. Ve hemen calismalara basladim :) Balkonumun onunde yassi uzunca bir tahta saksi var ve icerisinde uzun zamandir kullanilmamis olu bir toprak var. Dun ev sahibinden kalma, icerisindeki pislikleri (sigara izmariti, kagit, cer-cop) temizledim. Topragi karistirip havalandirdim. Ve daha sonra suladim. Sulayinca toprak adeta camur haline geldi. Vicik vicik oldu.
Gerek icerisinde onceden atilmis olan sigara izmaritleri, gerek balkonun ana caddeye bakmasi ve gerek topragin kaliteli olmamasi yonunden bu saksida birseyler yetistirmek saglik acisindan zararli olurmu? Yukaridaki faktorlerden dolayi toprakta "pestisit" birikimi soz konusu olabilirmi?
Bilgilendirirseniz cok memnun olacagim. Sevgi ile kalin
Bunlarda benim ufaklıklar:Önce domateslerim. Aslında ben bunları kiraz (cherry) domates diye almıştım ama bilemiyorum ?
Şimdi de süs kabaklarım:D
Son olarakda dereotum ve yakından çekilmiş hali. Efenim şimdi sormak istediğim soru dereotları birbirine çok mu yakın olmuşlar?
maresalx
09-05-2008, 17:46
mukemmel gorunuyor sema hanim kendi fikrim bence cok yakin degil. allah nazardan korusun ;)
nuran berna
09-05-2008, 17:52
Sevgili Selahattin Bey benim çiçek tohumları ektiğim saksıdan ilk önce çiçek zannedip sonradan domates olduğu kanısına vardığım bir bitki çıktı.Nasıl olsa büyümez diyerek ayrı bir saksıya almadım.Ama şu an 30 cm geçti.Hatta kökü saksının alttaki deliklerden çıktı.Ayrı bir saksıya alsam çiçek tohumları zarar görür mü?İki tane de henüz 2 cm boyunda çiçeklerim var.Ne yapmalıyım?
Selahattin Yılmaz
09-05-2008, 21:23
İki şansınız var.
1-Saksı değiştirseniz çiçeklerinize bir şey olmaz yeterki yeni saksıda toprağı aynı seviyede ayarlayın.
2-Çiçeklerinizi bıçakla veya kaşıkla toprağına zarar vemeden **** yerinden köklerini oynatmadan farklı bir saksıya alın ve domatesinde saksısını değiştirin.
Bir binanın 8. katında balkonu saksılarla donatmış durumdayım. Bir tane büyük çimlendirme saksım, bir sürü plastik bardak içinde yeşeren fidanlarım ve 10-12 tane saksımla mutlu mutlu yaşıyorum
Domates, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, marul, kıvırcık, roka, limon fidanlarım var. Ve yeni ektiğim çeşit çeşit çimlenmeyi bekleyen tohumlarım var.
Bu siteyi yeni keşfettim ve bir kaç saattir sadece okudum, okudum, okudum
Meğer bilmediğim ne çok şey varmış..
Bilgi ve deneyimlerimizin paylaşıldıkça daha anlamlı ve yararlı olacağı düşüncesiyle merhaba diyorum sizlere..
Sn maresalx cevabınız ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Yeni gelen arkadaşlar hepiniz hoşgeldiniz.
Sizlere sebzeciklerimin fotoğraflarını gönderiyorum...:)
Bir de...
Salatalık yetiştirmek istiyorum. Acaba tohum alıp ekmek için çok mu geç kaldım ?
nuran berna
10-05-2008, 19:29
Sevgili Selahattin Bey cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Ben ilk dediğinizi yapıp komple başka bir saksıya alacam.Umarım domateslerim olur da resimlerini sizlerle paylaşırım.
Merhabalar,
Bende yeni üyeyim. Yani sayılırım. İzmir'den sizlere katılıyorum. 8 yaşında kızımla birlikte 4-5 yıldır bahçemizde acemi bahçıvanlık yapıyoruz. (Domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, maydanoz, sogan...l)Günlerdir bende sadece okuyorum. Bilmediğim ne kadar çok şey varmış meğer. Herkeze teşekkürler.
Benimde sormak istediğim birşey var. Pembe domates fidelerim var ve onları bahçeye aktarmadan önce büyüyecekleri büyük saksılara aldım. Şaşırtma sonrasını çok şükür iyi atlattık. Fazla sarsılmadılar. Benim öğrenmek istediğim, bu saksıların üzerini naylon ile kapamalı mıyım acaba? Gündüzleri sıcak ama akşamları bazen serin olabiliyor hala?
Merhaba Selahattin bey
Ben daha önceden salatalıklarımın fotoraflarını göndermiştim.Şimdi iyice büyüdüler.
Hatta küçük salatalar var galiba.
Sormak istedigim bu salataları budayalım mı? yoksa büyürler mi?
Ve budamazsak salatanın gelişimini etkilermi?
ilk senem olduğu için merak ediyorum.
Şimdiden teşekürler.kolay gelsin
Süha Şendoğan
12-05-2008, 14:30
Bir binanın 8. katında balkonu saksılarla donatmış durumdayım. Bir tane büyük çimlendirme saksım, bir sürü plastik bardak içinde yeşeren fidanlarım ve 10-12 tane saksımla mutlu mutlu yaşıyorum
Domates, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, marul, kıvırcık, roka, limon fidanlarım var. Ve yeni ektiğim çeşit çeşit çimlenmeyi bekleyen tohumlarım var.
Bu siteyi yeni keşfettim ve bir kaç saattir sadece okudum, okudum, okudum
Meğer bilmediğim ne çok şey varmış..
Bilgi ve deneyimlerimizin paylaşıldıkça daha anlamlı ve yararlı olacağı düşüncesiyle merhaba diyorum sizlere..
Merhaba aramıza hoş geldiniz insan bu siteye bir adım attımı kolay kolay bu siteden kopamaz haberiniz olsun okudukça insan bilmediği ne çok şey varmış diyor bende bir adım attım atış o atış ..tohumla başlıyorsunuz gerisi geliyor merak etmeyin.
Selahattin Yılmaz
12-05-2008, 14:53
Vallahi bence hiç kıymayın, bitkiniz güçlü ve gayet kuvvetli görünüyor sevgili ozay50. Sadece bitkinizi artık sırığa verecek desteği ayarlayın. Normal yetiştiricilik koşullarında arkadaşların dedikleri doğrudur ancak görünürde hastalık etmeni yok ve bitkiniz oldukça kuvvetli rahatlıkla salatalıkları büyütecektir. Ancak içinize sinmiyorsa en alttaki kenarları sararmış yaprakları temiz bir bıçakla uzaklaştırın.
Sevgili Turco..
Mesajınız için teşekkür ederim.
Bilgisayarı açar açmaz ilk baktığım sitelerden biri oldu burası.. Üye olduğumdan beri forumları okumak için bütün fırsatları değerlendiriyorum. Daha okumam gereken E-dergiler var...
Sanıyorum bu sitenin gelecekteki en sağlam müdavimlerinden birine ilk siz hoşgeldiniz demiş olacaksınız:)
Keyifli paylaşımlar dileğiyle...
Çok teşekür ederim.selahattin bey
:)
kışın toplayacağımız kuş kakalarına ihtiyacımız var, anlat, onlar da biriktirsin.
sayın cemada;
kuş kakalarını nasıl kullanıyorsunuz?
Benim arka balkonumda bol bol güvercin kakası oluyor. Hatta komşularımın balkonlarından da alırsam bir yoğurt kabını doldurabilir :) Kullanabilir miyim? Ne yapmam lazım?
merhaba birileri PENCERE ÖNÜ BOSTANLARI diye bir kampanya yapmıs www.hepsiburada.com da bile satılıyor bende ilk denememi roka ve maydanozla yapıcam hemen ısmarladım sanırım bunlar saksılarında ekilmis olarak gelecek anladıgım kadarıyla pazardan da domates fidesi alacagım cok minik olmasa da kucuk bir balkonum var bayaa da gunes alıyor bu sayfayı surekli takip ediyorum ama bazı konular hala kafamda netlesmedi
mesela ben siseyle topragı ıslatcak kadar sularım hep ciceklerimi acaba sebzelerimi de boyle mi yetistirecegim yoksa cok daha ozel bir ilgi mi isteyecek
birde eger bunlarda cok basarısız olmazsam baharat da yetistirecegim
gecenlerde pazardan aldıgım naneleri kuruttum ve baharat yaptım iki tanesini de su dolu kavanozda 3 gun beklettim sonra da koklenince torf karısımlı toragı orta boy bir saksıya koydum ve icine daldırdım naneleri cok merak ediyorum ne olacak heyecanla beklliyorum yanlız biraz fazla can suyu koydum ya ordan hüsranla sonuçlanabilir ama .. ::)
bu sayfayı cok sevdim yapanı canı gonulden tebrik ediyorum..
boyle insanları gıptayla seyrediyorum...
sevgiler
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar. Kpss çalışmalarım nedeniyle pek nete girmiyorum ama bu sene geçen seneki gibi hüsran olmadı bitkilerim. Şu anda balkonumda roka, nane, maydanoz, fesleğen , soğan ve sarımsağım var. Anlayacağınız tüm kısır malzemelerim mevcut. :)
benim sormak istediğim, rokalarım morarmaya başladı. Bu durum normal mi acaba? En kısa zamanda fotoğraf çekip eklemeye çalışacağım.
Bu arada fesleğenlerimin de tepesinde çiçekler açıyor. Oralarda tohum verecekmiş galiba ama ben henüz göremedim. Onun için ne yapmam gerekiyor? Acaba hiç yaprağından koparmadım diye mi çiçek verdi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba;
Bu siteyi tesadüfen yeni keşfettim, ve saatlerdir okuyorum.Herkesin fikrine sağlık.
Sebze yetiştiriciliği konusunda eksik bilgilerim olduğunu, ancak sizin fikirlerinizle kendimi geliştireceğimi düşünüyorum:rolleyes:
Acaba salatalık, domates, yapraklı sebze v.b. ekimi için geç mi kaldım?İlk adımda bana neler önerirsiniz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
doğahayattır
29-05-2008, 13:39
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.bende domates yetiştiriciliğiyle ilgili soru sormak istiyorum. balkonumuzda 25 santimlik kare saksılarda domates yetiştirmeye uğraşıyorum.uğraşıyorum diyorum çünkü domateslerin çiçekleri dökülmeye başladı.biberlerde de beyaz beyaz böcekler oluşmuştu.onlardan(çiem malathion 20 ec) isimli eminönünden aldığım ilaçla kurtuldum.fakat bu domates çiçekleri neden dökülüyor onu bilemiyorum.saksının ufak olmasından olabilir. selahattin beyin yazılarından okuduğum kadarıyla öyle gözüküyoır.
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 15:02
...Acaba salatalık, domates, yapraklı sebze v.b. ekimi için geç mi kaldım?İlk adımda bana neler önerirsiniz?
Sevgili gömbe, başlangıç için Antalya gibi bir yerde iki aletrnatifiniz var.
1-Domates ve salatalığın fidelerini bulursunuz (zannediyorum semt pazarlarında bulabilirsiniz) dikim yapar devam edersiniz.
2-Tohum eker (Geç kalmış sayılmazsınız Antalya için tabi) fidelerinizi kendiniz yetiştirirsiniz.
İlk seçenek sizin için daha iyi olacaktır ilk yetiştirme için agaclar.net derginin nisan saysından itibaren tohumdan sebze yetiştirme başlıklı yazı dizimi takip edebilirsiniz.
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 15:05
...balkonumuzda 25 santimlik kare saksılarda domates yetiştirmeye uğraşıyorum.uğraşıyorum diyorum çünkü domateslerin çiçekleri dökülmeye başladı.biberlerde de beyaz beyaz böcekler oluşmuştu.onlardan(çiem malathion 20 ec) isimli eminönünden aldığım ilaçla kurtuldum.fakat bu domates çiçekleri neden dökülüyor onu bilemiyorum.saksının ufak olmasından olabilir. selahattin beyin yazılarından okuduğum kadarıyla öyle gözüküyoır.
Sevgili doğalhayattır, domatesler bir kaç şeyden dolayı çiçek döker birincisi döllenemediği için döllenmeyen yanan çiçekler, ikincisi toprakta fosfor noksanlıı vardır çiçek dökümü olabilir ve üçüncüsü de saksılarınız aşırı sınıyordur saksılarınızın toprağını kök ortamının aşırı ısınmasına karşı izole edin.
Acemiwebci
30-05-2008, 21:55
Arkadaşlar,
aranızda yeniyim. Doğal ürün yetiştirmek istiyorum. Pazardan, marketten alınan tohum, fide, saksılı sebze v.s. hakkında çok şeyler duyuyorum. Genetiği bozuk, verimsiz v.s. gibi.
Ben çocukken annemler bahçede çekirdekten domates, biber, fasülye filan yetiştirirler; bizlerde aralarında dolaşıp çiğ yenilecekleri hemen orada taze taze tüketirdik. O zamanların domatesinin, cacığının, fasülyesinin kokusu, lezzeti şu an çarşı pazardan aldığımız ürünlerin hiç birinde yok ! Hatta saman mı yiyoruz, yoksa onlar mı bizi yiyor anlamıyorum.
İşte bu yüzden 2 ay kadar önce 7 katlı binanın en üst katındaki küçük balkonumda DOĞAL sebze meyve yetiştirmeye karar verdim. İlk olarak eşimin geçen sene kuruttuğu çeri domates çekirdekleriyle başladım. Küçük bir saksıda 6 fide elde ettik. Domatesler 10 cm kadar boya erişince, 2,5 litrelik pet meşrubat şişelerinden yaptığım saksılara bu fideleri diktim. Saksılara ziyaret için gittiğim İzmit'in Kullar köyündeki bol gübreli kara toprağını koydum. Biri hariç diğer 5 domates fidesi yeni toprağını çok sevdi ve neredeyse 30-40 cm boya erişti, gövedeleri kalınlaştı, bolca dal ve yaprak verdi, neredeyse minik bir orman oldu ama hala meyve yok ! Minik, kırmızı, dolgun domatesler ortada yok !
Bunu üzerine araştırmaya başladım. Ve malesef bazı kötü bilgiler edindim. Ne derece doğru, ne derece yanlış bilmiyorum. Piyasada satılan, köylülere verilen tohumlar, fideler özel üretim genetik olarak üremeleri bozulmuş ürünlermiş. Yani ucubeymiş. Dünyada bir tane ana firma varmış. Dünyadaki hemen her ülkeye ve çiftçiye, küçük büyük hemen tüm üreticiye bu firmanın ürünleri veriliyormuş. Bu firma da satışı sürekli kılabilmek için böyle bir yöntem uyguluyormuş. İlk sene çok iyi ürün alınıyormuş. İkinci sene verim düşüyor ve 3. sene sonra da sadece dal ve yaprak kalıyormuş.
Şimdi ne derece doğru olduğunu bilmediğim bu konu yüzünden eskiden yetiştirip tükettiğimiz doğal sebzelerin doğal tohumlarını arıyorum.
Sevgili gömbe, başlangıç için Antalya gibi bir yerde iki aletrnatifiniz var.
1-Domates ve salatalığın fidelerini bulursunuz (zannediyorum semt pazarlarında bulabilirsiniz) dikim yapar devam edersiniz.
2-Tohum eker (Geç kalmış sayılmazsınız Antalya için tabi) fidelerinizi kendiniz yetiştirirsiniz.
İlk seçenek sizin için daha iyi olacaktır ilk yetiştirme için agaclar.net derginin nisan saysından itibaren tohumdan sebze yetiştirme başlıklı yazı dizimi takip edebilirsiniz.
Selahattin Bey;
Öncelikle önerileriniz için teşekkürler.Umarım en yakın zamanda fidelerimin fotolarını burada yayınlarım, çünkü gerçekten o sevimli şeyleri çok kıskandım.;)
Sevgi ile ve doğal kalın lütfen.
sniperant
03-06-2008, 12:37
Merhaba Selahattin Bey,
Ben araniza yeni katildim.Kendimle ilgili bilgileri forumun gerekli bolumunde verdim.Antalyada 2 gun kadar once cesitli sebzeleri(domates,biber,patlican,kabak gibi) hazir tohum olarak aldiktan ve 1 gun suda beklettikden sonra ki aralarinda melez cesitlerde var,bunlari viyollere torfun icine daha once verdiginiz bilgiler isiginda dikkat gosterek ektim.Su anda hava sicakligi 28-35 derece arasinda aksamlarida cok degismeden balkonumda acik olarak direk gunes isigina 2-3 saat kadar maruz kalacak ve diger surede golgede olacak sekilde konumlandirdim.Sulama rejimi olarak ana mantik topragin ustunun nemini surekli korumasi dusturu ile saat 6-7 arasinda gunde 1 kere olmak uzere fisfis seklinde topragin ust kismi nemlenecek ve bunu koruyacak sekilde sulamaya basladim.Fakat bu sulama olayini tam olarak anlayabilmis degilim.Bunu anlamak uzere bir formulizasyon cikarabilirmiyiz?Mesela bazi seyleri sabit alarak(toprak torf oldugu icin PH ve EC yi sanirim sabit alabiliriz bunlar icin su durumda bir sey yapmaya gerek yok gibi)hava sicakligi ana ekseninde sulama ile ilgili bir degerler cikarabilirmiyiz?28-30 derecede gunde bir kere 100mL fisfis lagibi mesela.****** burada daha cok degiskeni goz onune almak lazim ama biz basitce bazi seyleri sabit kabul ederek boyle bir tablo olusturabilirmiyiz?Bu tablo olusabilirse sanirim fazla **** az sulama sorunlari ortadan kalkabilir.Buradaki katilicimlarimda degisik bolgelerden degisik aylara gore verecegi bilgiler isiginda bu tabloyu gelistirip ileride diger etken ana parametreleride ekleyerek cok guclu bir database orataya cikarabilecegimizi ve bunun belli bir standarti saglayip cok daha saglikli urunler almamizi saglayabilecegini dusunuyorum?Sualma sekli ve oranlari konusunda bilgilerini bekliyorum.
Saygilarimla.
Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 13:40
Sulama konusunda yüzeyde dahil torf nemli kaldığı sürece gayet güzel çalışıyorsunuz bu durumda bazı tohumlar erken çıkacak bazıları geç çıkacaktır bu durum szi şaşırtmasın tohumların çimlenme süreleri ile alakalı bir durumdur endielenmeyiniz.
Bahsettiğiniz çalışmaya gelince inanın bunu defalarca denedim hatta bu konuda bir kaç arkadaş enanter veya bir database yapalım diye teklifte getirdi ancak her defasında ya yoğun iş tempoma ya da databaselerin çeşitliliğinden doayı hepsini bir arada literatüğr olarak bulamamam nedeniyle pes etmemle sonuçlandı.
Bende siteye yeni üye oldum.Pazardan aldığım birkaç cherry domates ve biber fidelerini saksıma ektim ancak biberlerde herhangi bir kuruma söz konusu olmazken domateslerden sadece biri kaldı.Diğer domates fidelerinin hepsi kurudu.Biberlerim ise şimdilik iyi durumdalar.Son kalan domates fidemin gövdesi ise bugün itibariyle kurumuş.Ancak sağlam kalan iki yaprağı aynı yeşilliğini koruyor.Ayrıca bazı biberlerimin gövdeleri eğik duruyor.Biberlerim ve son kalan domatesim hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden ******.
Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 15:26
Biberleriniz fide olarak oldukça sağlıklıymış ancak domates fideleriniz için öyle diyemeyeceğim fide alırken sağlıklı ve pişkin fide almak gereklidir. Domateslerde gövde mor ve kalın olmalı biberlerde ise büküldüğünde lastik gibi olmamalı kök kısımlarında beyaz beyaz yeni kök çıkarmış görüntüleri olmalıdır.
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar. Kpss çalışmalarım nedeniyle pek nete girmiyorum ama bu sene geçen seneki gibi hüsran olmadı bitkilerim. Şu anda balkonumda roka, nane, maydanoz, fesleğen , soğan ve sarımsağım var. Anlayacağınız tüm kısır malzemelerim mevcut. :)
benim sormak istediğim, rokalarım morarmaya başladı. Bu durum normal mi acaba? En kısa zamanda fotoğraf çekip eklemeye çalışacağım.
Bu arada fesleğenlerimin de tepesinde çiçekler açıyor. Oralarda tohum verecekmiş galiba ama ben henüz göremedim. Onun için ne yapmam gerekiyor? Acaba hiç yaprağından koparmadım diye mi çiçek verdi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Benim sorularım halen yanıtsız. :(
Domatesleriniz fide olarak oldukça sağlıklıymış ancak domates fideleriniz için öyle diyemeyeceğim fide alırken sağlıklı ve pişkin fide almak gereklidir.
selahattin bey verdiğiniz cevap doğrultusunda anladığım kadarıyla benden değil de fidelerden kaynaklanan bir hatanın olduğunu belirtmişsiniz.Bundan sonra daha dikkatli fide alacağım.Ayrıca bir sorum daha olacaktı: Biber fidelerimin 1 aylık bir sürenin geçmesine rağmen çiçek açmaması normal mi? Bir de bazı biber fidelerim resimde göründüğü gibi boynu bükük bir halde bunun sebebi nedir acaba?
Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 15:51
Sevgili basar1, biber fideleriniz dikimden itibaren 2 ay içinde çiçek açmazsa endişelenin ayrıca çiçek açmayı zorlamak içinde iyice susuz bırakmalıdır.
O biberlerinizin dibindeki beyaz şeyler nedir anlayamadım
Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 15:54
...rokalarım morarmaya başladı. Bu durum normal mi acaba? En kısa zamanda fotoğraf çekip eklemeye çalışacağım.
Bu arada fesleğenlerimin de tepesinde çiçekler açıyor. Oralarda tohum verecekmiş galiba ama ben henüz göremedim. Onun için ne yapmam gerekiyor? Acaba hiç yaprağından koparmadım diye mi çiçek verdi?...
rokayı çok tanımıyorum ancak eğer yapraklar morardıysa sorun var demektir morarma gövde de ise o zamanda bu normaldir zira gövdede sebzeler besin birktirdiğinde gövde morarır. resim koyabilseniz daha net yardımcı olabilriim.
Fesleğen içinse keşke çiçek açan kısımları budasanız o zaman biraz daha yaşatabilirsiniz ancak çiçekçilikte pratikte çiçek açan fesleğen pek tutulmaz.
Evet dostlar söz verdiğim biber ve domateslerim ekte.
Gördüğünüz çiçeklerin 02.06.2008 tarihi itibariyle domates olmaya başlamaları.:o
Şimdi bu aşamada Sn denizakvaryumu'nun topiklerden birinde tanıttığı (ne yazık ki yönlendiremedim sizi oraya) organik gübreden kullanayım mı?
Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 16:23
Bu gübrelerden bende edindim saolsunlar banada gönderdiler ve gerçekten bitki koruma ürünü olarak dahi süper bir ürün. Tavsiye edilen dozlarda canı gönülden kullanabilirsiniz.
Nasıl bir gübre bu acaba ?bende öğrenebilirmiyim..Faydalı bişeymiş bizde kulllanalım..
teşekkürler..sevgiler
denizakvaryumu
03-06-2008, 19:32
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8839&highlight=b5a
Çok teşekkürler sevgili Denizakvaryumu
Kekik,fesleğen ve nane kış sebzelerimidir?
Ne zaman ekilir ve acaba kışın toprak bile donarken bunlar nasıl büyüyor?
Merhaba Selahattin Bey,
Benim birkaç sorum olacak size,
Ben balkonumda Domates, Acı Çarliston biber ve çilek yetiştiriyorum. Şuanda Hepsi Çiçeklerini açtılar. Fakat sorunum şu ki Çarliston biberlerimin yaprak altlarında bir takim küçücük böceklenmeler söz konusu... Ve nasıl önleyebilecegim hakkında bilgim yok. Bu böcekler ileride digerlerine de sıçrayabilir bunun hızlı bir çözümü varmıdır ?
Ortalama Her gün sebzeleri sabahtan suluyorum bu mantıklımıdır ? Su miktarı ise 2 günde 5 kiloluk sulama bidonu düşünün 2 bazen 3 günde bir dolduruyorum bidonu. Bu su oranı yeterlimidir ? Yoksa 2 Günde 1 sulama şekline mi gitmeliyim. Çiçeklendiler hatta domates oluşumuna başlayan bir domatesimde mevcut ? Sizin yazılarınızda çiçeklenme sırasında çok su vermemeli oldugumuz yazıyor. Sizce bu oran iyimidir ?
Saygılarımla,
Selahattin Yılmaz
08-06-2008, 14:48
Eğer bitkileriniz balkonda ise her gün az az sulamak mantıklıdır zira aşırı ısınan saksılarda sık sık sulamak serinletici etki yapacaktır özelliklede çiçeklenme ile birlikte meyve de elde etmişseniz eğer çiç.ek açmıyorsa size sususz bırakmanızı tavsiye edecektim.
Biberlerdeki böcekler için erinmeyin elinize bir eldiven ve bir fırça alın gazete gibi bir yüzeye doğru fırça ile güzelce temizleyin hem bu şekilde organik olacaktır sayıca az olduğundan hem zevkli hemde az vakit alacaktır.
Sayın Canofer, fesleğen yazın yetişiyor, benim kullandığım iri yapraklı fesleğen bir sonraki seneye kalmıyor.
Nane uzun ömürlüdür, ilkbahardan itibaren yapraklanır, kışın kurur, tamamen gitti sanmayın, kökleri toprak altında canlı kalır.
Kekikte çok farklı türler var, bazıları uzun ömürlü, bazıları kışın da yeşil.
Bunlar sadece tecrübelerimden paylaştıklarım, bu bitkilerin bazı türleri farklı özellikler gösterebilir, örneğin bir cins nanem kışın da yeşil kalıyor.
Tesekkurler sayin Nurbahar
Sanirim ekmek icin gec kalmisim artik seneye ekerim.
Birde roka ve tereyi ne zaman ekiyorsunuz? Ben nisanda ektim cikip hemen ciceklenler, sanirim bunlar kis sebzeleri.
Canofer, nane ve fesleğeni köklü bulursan henüz geç kalmadın. Hatta fesleğen tohumun varsa şimdi de yapabilirsin. Roka ve tereyi kışa girerken ektim, küçücük kaldılar, baharda ektim tohuma kalktılar, ben de doğru zamanı bilmiyorum.
fotografci
10-06-2008, 21:41
Merhaba,
Başlangıcında agaclar.net sitesini ve sayın Selahattin YILMAZ hocayı okuyarak hem balkonda hem de bahçede başlangıç aşamasını tamamladığım domates serüvenine ilişkin bir blog oluşturdum. Merak edenler için adresi aşşağıda veriyorum.
Sayın Selahattin hocam bu başlangıcın doğru şekilde yapılmasındaki katkılarınızdan dolayı size tekrar teşekkür ederim.
http://fotografcinet.blogspot.com/
Selahattin Yılmaz
10-06-2008, 22:44
Sevgili fotografci, sitenizi ziyaret ettim fotoğrafımı da toplantımızda çekmiştiniz bende şaşırdım gerçekten mahcup oldum ancak yardım edipte benden faydalanan insanlar sayesinde ülkemin tarımına ve insanlarımın bilgilenmesine yardım ettiğimi düşündükçe mesleki azmim artıyor. Sizide ayrıca yetiştircilik başaırnızdan dolayı kutluyorum başarılarınızın hasat mevsiminin sonuna dek devamınıda görmek isteriz.
fotografci
11-06-2008, 07:01
Hocam ilginize teşekkür ederim. Umarım hasat mevsimi sonunda da olumlu sonuçları burada, sizin ile paylaşırım.
Sn Fotografci Bloğunuzu ziyaret ettim; çok samimi ve içten olmuş ellerinize sağlık. Balkonda sebze yetiştiren ben son durum raporunu veriyorum. Domateslerimin boyları 1 m. yi geçti.
Domateslerimde misket kadar oldular.:o
Ama biberlerim çiçek bile açmadı daha normal midir?
fotografci
11-06-2008, 11:42
Sn.M.Sema, ilginiz için teşekkür ederim. Sizin domatesleriniz de müthiş gelişmiş. Çabalarınızın hasat zamanına kadar problemsiz geçmesini dilerim.
Selahattin Yılmaz
11-06-2008, 15:11
Biberler için çiçeklenme biraz erken olabilir biraz beklemelisiniz olmadı biraz susuz bırakın çiçeklenme mekanizmaları tetiklensin...
Merhabalar siteye yeni üye oldum ve sürekli okuyorum gerçekten harika şeyler yazılmış hala ögrenme aşamasındayım :) Ama artık eyleme geçmek istiyorum bunun için evimin balkonunda cherry domates yetiştirmek istiyorum sorum şu mevsim itibariyle geç kalmış olabilirmiyim şimdi başlamak sebzeye zarar verirmi bu konuda yardımlarınızı bekliyorum . Dostca kalın......
Selahattin Yılmaz
24-06-2008, 20:22
Sevgili hx100, geç kalmış sayılmazsınız hele Mersin gibi bir yer için fide bulabilirseniz hemen başlayın.
Selahattin bey yaklaşık 10 yıldır domates yetiştiriyorum balkonda. Asıl amacım yemek degil evde bir ugrası. Gene kendi fidelekdiklerimi aslında catalcada ekiyorum.
Bir sene basımdan bir hadise gecti ona dayanarak bir soru soracagım izninizle. Yerli bir markanın tohumlarından domates üretmiştim. Büyük cogunlugunu catalcaya ektim, sonra balkonda da yetistirmek icin 2 tane gözüme güzel gözükenleri saksıya diktim. cinsini hatırlamıyorum ama mermande olabilirler.
Önce dogal olarak catalcadakiler çıkmıştı, ürün yüzdesi normalden daha iyiydi ama birgün bir baktım domateslerin altında kararma oluyor. O civarda bir ziraat mühendisi ara sıra bizim bahceye gelir, agaclari ve sebzeleri ilaçlar, gübreler. kendisine sorunu söyledigimde bir ilaç kullandı. Sonra ziraatci işi dolayısıyla baska yere tasindi ve bir daha konuyu görüsemedim kendisiyle. Ama domateslerin sonrakileri düzeldi.
Sonraki dönemlerde evdeki saksılarda da inanılmaz verim alıyor gibiydim, ta ki aynı hastalık orda da oluşana kadar. O sene cherry harici balkondaki tüm domateslerim aynı hastalıga yakalandı. altları yanıyor ve içe dogru göcüyordu.
O sene ögrendigime göre Trakya bölgesinde domateslerde o hastalık belirmiş. Evim yaklaşık catalcaya 50 km olmasına ragmen balkondaki domateslerime bile nasıl olduysa sıcramış...
Size sorum o hastalıgın adı ve ilaç dısı varsa önlemleri. Ayrıca bir yerde oluşan bir hastalıgın baska yere sıcraması dogal mı? Bu arada bunun bir hastalık mı, yoksa o seneki domateslerin genel kaderimi olduguna bir yorum getirmenizi rica edecegim...
sevgiler.
Selahattin Yılmaz
25-06-2008, 07:56
Hastalığınıza kara leke diyeceğim ancak yapraklardaki belrtilerden hiç bahsetmemişsiniz eğer sadece meyvelerde ise kalsiyumlu CAN gübresi ile gübrelemeniz yeterli.
Sevgili hx100, geç kalmış sayılmazsınız hele Mersin gibi bir yer için fide bulabilirseniz hemen başlayın.
Teşekürler Selahattin Bey ben dün itibari ile tohumları toprağa attım bakalım neler olacak :)
ciceksever70
03-07-2008, 12:04
Herkese iyi günler elimde 8 kadar barbunya tohumu ve bezelyeler var artik köstebek ve sümüklü böcek mücadelesinden biktigim icin bunlari da balkonda saksiya dikmek istiyorum ancak elimde yaklasik 40cm lik bir saksi var. Bu kadar tohum saksi icin cok mu fazladir ve uzadiklarinda siriga baglamak yerine balkondan sarkitabilir miyim? Tesekkürler.
servetbasyigit
14-07-2008, 23:40
Arkadaşlar, ben de aranıza yeni katıldım. Tavsiye ise bir haber grubundan oldu. news.newsturkiye.com un hobi.bitki grubundan bir arkadaşımın bu forum u tavsiyesi ile aranızdayım. Manisada 3. katta orta düzeyde güneş görebilen balkonumda bu sene ilk olarak 5 adet saksıma toplam 20 adet biber-domates fide ekimi ile bu işlere giriştim. Çocukluğumdan Ankarada büyükbabamın bahçesinden biraz inceleme fırsatı elde etmiştim. Benim şu anki durumum 2 tane biberin oluşması, domateslerde çiçeklenmeye doğru gidiş ancak henüz çiçeklenme olmadı. Sulamayı azaltma yöntemini deneyeceğim. Ama büyük hata olarak saksılarım oldukça derin olmayan saksılar. Domateslerin o saksıda dik durabilmeleri bile başarı sanıyorum; bu formdan elde ettiğim izlenime göre; en az 20-30-40cm derinliğin olması gerekli. Seneye o tür bir uygulamayı deneyeceğim. İnanıyorum ki domateslerim o zamana 1m. boyuna erişip bana güzel sebzeler verecektir. Biberin bu sene verim vereceğini de şu andaki 2 adet biber ile tahmin edebiliyorum. Resimleri de zaman bulduğumda ekleyeceğim........:cool:
ufukarikan
20-07-2008, 19:27
Merhabalar,
Bir süredir forumu izliyordum. Bende ekleme yapmak istedim ama konu başlığı açamadım. Bu fotoğraflar 4 Haziran 2008 tarihinde çekildi. Yenilerini de eklemeye çalışacağım.
ufukarikan
20-07-2008, 19:30
Bu yıl biraz geç ektim tohumları.
ufukarikan
20-07-2008, 19:33
Domatesler şimdi meyve vermeye başladı. Büyümelerini ve kızarmalarını bekliyorum. Biberler henüz çiçekli.
ufukarikan
20-07-2008, 19:36
Çilek fidelerini aldığımda üzerlerinde meyveleri vardı ama onlardan başka vermedi.
ufukarikan
20-07-2008, 19:42
Bu küçük saksılardan her yıl bol miktarda cin biber, küçük uzun domates ve nane alabiliyorum.
servetbasyigit
20-07-2008, 22:11
Pencere önü bostanları-------- şu hazır tohumlu saksılar mı efendim..
ufukarikan
21-07-2008, 10:13
Evet, hazır tohumlar. Şu an turp ve semiz iyi durumda. Tere ve rokayı tohuma bıraktım.
servetbasyigit
22-07-2008, 16:02
iyiymiş hocam. Manisada bulamadım. İzmire de uğrayamadım artık seneye bakarız. teşekkürler
Merhaba ufukarikan;
Balkonunuz cok güzel olmuş elinize sağlık. Sebzelerinizi gülegüle büyütün.
Nanelerinizde mi bu pencere önü bostanlardan merak ettim.
ufukarikan
25-07-2008, 16:18
Merhaba Mermaid,
İltifatınız için teşekkürler. Naneler bostan değil. Yıllar önce bahçeden aldığım bir kök bu hale geldi.
Merhaba arkadaşlar ,
Koltuk almayı anladım ve uygulamaya başladım . Ancak sürgün alma konusunu kavrayamadım , ne zaman ve ne kadarlık bir parçayı koparmam lazım ( domatesler için ) bir de çift gövde olmayı engellemekten bahsedilmiş , bu işlem ne zaman yapılmalı , benim domateslerim çiçek verdi çatallanan yani çift gibi görünen yerleri koparayımmı ? Son olarak altlardaki yaprakların koparılması , topraktan kaç santim üsttekileri koparayım , ne zaman koparayım , yeni çıkanları koparayımmı ?
Son+1 : çiçeklenmiş bir domates bitkisi , küçük bir plastik saksıda , günde kaç litre su ister ?
Gummi, bakın burada size yararlı bilgiler mevcut.
http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html
ay-ay-das
30-07-2008, 13:12
Merhaba,yaklasik iki ay önce terasima maydonoz ektim tabii saksiya ama maydonozlarimi benden önce kurtcuklar yemis sizce ne yapmaliyim?
merhaba: ben geçen hafta tadına doyamadığım hormonsuz karpuzun çekirdeklerini ektim. dün çimlenmeye başladı bu mevsimde karpuz yetişirmi acaba ve nelere dikkat etmeliyim...
Pencere önü bostanları-------- şu hazır tohumlu saksılar mı efendim..
bir ben beceremedim galiba maydanozdan sadece 1 adet, evet şaka değil 1 adet rokamsa önce delik desik cıktı sonra kurudu simdi çöpe atılacak durumda acaba toprağını kullanabilir miyim? merak ediyorum
cok uzgunum beceremedim
dilekagaci
01-08-2008, 18:18
merhaba selahattin bey,
mart gibi ektigim diktigim domatesler büyüdü büyüdü büyüdü kocaman oldular hepsi 3 tane sarı ufak çiçek açtılar...ancak hiç bir tane domates çıkarmadılar...öyle yaprak ve ot seklinde büyümeye devam ediyolarlar...agustos ayına geldik...halen meyve vermemeleri tuhaf degil mi?
o kadar emek verdim...karşılında 1 metre yeşil yapraklı bitkim oldu...:((((
Selahattin Yılmaz
01-08-2008, 19:25
Tahmin ediyorum saksıda yetiştiricilik yapıyorsunuz ancak tahminden ziyade bir resim görüp yorum yapmayı tercih ederim. Aşırı sıcaklar, yetersiz ve olumsuz toprak şartları, aşırı rüzgar, ve acemi bir yetiştirici için bunlar gayet normaldir. Ancak yılmak yok denemjeye ve beklemeye devam. Yine de resim görmek isterim.
Ben yıldım, pes dedim ve söküp attım domateslerimi. Balkonda bu iş zormuş, ya da ben beceremedim. Bana kalan beyaz sinekler:( Selattin hocamın önerdiği (bursa da) ilacı da burada bulamadım. Beyaz sineklerle cebelleşmekteyim:( İnşallah sizler olumlu sonuçlar alırsınız arkadaşlar.
hüsnüyusuf
01-08-2008, 20:40
Merhaba, benim de balkonda yetiştirmeye çalıştığım üç kök domatesim var. Bunlardan yalnızca birinde bir adet domates meyveye durabildi.Çok çiçek açtı ama ne yazık ki domates veremedi. Bunun nedeni de burada da bahsedildiği gibi kökün aşırı ısınması ve bir de domateslerin yerinin dar olması olsa gerek. Domates geniş mekanları çok seviyor.
Arkadaşımın bahçesine ektiklerim kiloyla meyve veriyor. Haklısınız, orda rahat kök salıyor çünkü. Ne böcek, ne sinek var.Bahçe almak farz oldu bana:)
neconeco
01-08-2008, 21:43
Çilek fidelerini aldığımda üzerlerinde meyveleri vardı ama onlardan başka vermedi.
saygılar ve hürmetler o balkonda adam bile yetişir ya benimki gibi tüneli andırsaydı. genede biberler ve domatezler olmak üzere balkon çok güzel sebzeler dahada güzel eh ne diyelim afiyet olsun.)))
ay-ay-das
02-08-2008, 18:03
Selahattin bey, mesajimi okumadiniz galiba maydonozlardaki tirtil icin ne yapmaliyim?
eakkaya_68
02-08-2008, 18:20
daha çok yeniyim netten kendi kendime geznirken biber tohumu alayım dedim cery domates tohumuda hediye geldi . tohumu ektim şimdi bu hale geldi yaprakların altı ve gövdesi mor fıs fıs ile toprak nemlenicek şekilde suluyorum ama boyu kısa gibi geliyo bana sadece torf a ekili . torf paketinin üzerinde sebze ve mevye için dir başka bir şeyle karıştırmayın diyordu saksının çapı yaklaşık 15 cm civarında . 2,5 litrelik kola şişesine şaşırtayımmı arkadaşlar fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
ufukarikan
02-08-2008, 23:58
saygılar ve hürmetler o balkonda adam bile yetişir ya benimki gibi tüneli andırsaydı. genede biberler ve domatezler olmak üzere balkon çok güzel sebzeler dahada güzel eh ne diyelim afiyet olsun.)))
Teşekkür ederim. Daha iyi balkonunuz ve hatta bahçeniz olur umarım.
ufukarikan
03-08-2008, 00:01
Domatesler, biberler.
ufukarikan
03-08-2008, 00:06
Domates, biber, limon.
neconeco
03-08-2008, 17:00
selamlar, maaşallah nasılda güzel gözüküyorlar organik olsa bari ))))
ufukarikan
04-08-2008, 19:33
Selam sayın neconeco, keşke organik olsalar. Ama egzos dumanlarının içinde büyümek zorundalar.
Merhaba,
Bunlar da benim biberlerim:)
44445
44446
44447
44448
Bütün gruba sevgiler
Burak Barutçu
Selahattin Yılmaz
04-08-2008, 21:21
daha çok yeniyim netten kendi kendime geznirken biber tohumu alayım dedim cery domates tohumuda hediye geldi . tohumu ektim şimdi bu hale geldi yaprakların altı ve gövdesi mor fıs fıs ile toprak nemlenicek şekilde suluyorum ama boyu kısa gibi geliyo bana sadece torf a ekili . torf paketinin üzerinde sebze ve mevye için dir başka bir şeyle karıştırmayın diyordu saksının çapı yaklaşık 15 cm civarında . 2,5 litrelik kola şişesine şaşırtayımmı arkadaşlar fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
Sevgili eakkaya_68, fideniz kurşun kalem kalınlığına gelinceye kadar o saksıda beklesin. O kalınlığa geldiğinde kucak genişliğinde çapı olan bir saksıya dikim yapınız.
ay-ay-das
05-08-2008, 17:02
Pes ediyorum,yazdigim mesajlarla ilgilenen yok.
Bende pes ettim arkadaşlar. Balkonda sebze hayatım sona erdi, beyaz sinek yüzünden:( Seneye bahçem olursa orda deneyeceğim. Hepinize kolay gelsin. Bol hasatlı günler
Selahattin Yılmaz
05-08-2008, 20:27
Selahattin bey, mesajimi okumadiniz galiba maydonozlardaki tirtil icin ne yapmaliyim?
Mesajınızı görmedim inanın, kabul edersinizki kendi işlerimizde var ve onlar buradan daha öncelikli ve buna rağmen elimden geldiğince insanların mesajlarını okumaya çalışıp yardımcı oluyorum.
Ancaaaaak bşir tırtıla yenilmiş görüyorum sizi, hepsi bu kadar mı çok basit eğer balkonda ise elle veya cımbızla tırtılları bit ayıklar gibi süper organik bir şekilde temizleyeceksiniz veya temizleteceksiniz (Ne kadar zamanınızı alabilir ki) veya bahçede ise tavuk gezidirn onlar halleder. Şimdi ilaç tavsiye etsek dünyanın parası üstelik ben inadına ilaç ismide ezberlemiyorum ki "ilaca vereceğiniz parayla o bitkiyi atın sağlıklısını alın" gibi bir düşüncem var.
ufukarikan
05-08-2008, 20:46
Sayın Barutçu, biberleriniz çok güzel görünüyor. Ne tatlı acıdır onlar şimdi değil mi?
Merhabalar,
Selahattin Bey, benim de bir sorum olacak. Vaktiniz olur cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Kavunumun yapraklarının üstünde küllemeye benzer (ya da ben öyle sanıyorum) bir takım beyaz lekeler çıktı. Ne yapacağıma karar veremedim. Lekeli yaprakların bir kısmını kestim ama hepsini kesersem sadece en uçtaki yapraklar kalacak. Bu bir hastalık mı ondan bile emin değilim. Fotoğraflarını ekliyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Burak Barutçu
44504
44505
Teşekkür ederim Ufuk Bey. Daha tadamadım ama eminim ki -baldan tatlı- gelecekler:-) Sizinkiler maşallah orman olmuşlar.
Gelecek seneye daha büyük saksı ayarlayıp domates de ekmeliyim anlaşılan. Fotoğraflarınızı görünce içim gitti. Bu sene biberler, sağlığı şüpheli bir kavun, kabak vermeyi reddeden bir su kabağı bir de kudret narları var. Narlarla biberler yüzümü güldürdü ama diğerlerini beceremedim:-( Artık seneye.
Sevgiler
Burak
benim de nanemi tırtıl yemisti :)))) hemde nasıl coşmuş nanemi :( ama sonra tırtılı eşim aldı attı üstünden hergun suladım hic susuz bırakmadım topragını sonra baktım minik minik tekrar cıkmıs nası mutlu oldum... dedim ki pis tırtıl kötü tırtıl yaprakları yedin kıtır kıtır ama benonları gene büyüttüm....
:))
ay-ay-das
06-08-2008, 16:16
Tesekkür ederim Selahattin bey,ben Avusturya´da yasiyorum terasimda sirf hobi olsun diye maydonoz ve cicek yetistiriyorum ama tirtil cok yaman cikti atiyorum tekrar geliyor... selamlar.
benim de nanemi tırtıl yemisti :)))) hemde nasıl coşmuş nanemi :( ama sonra tırtılı eşim aldı attı üstünden hergun suladım hic susuz bırakmadım topragını sonra baktım minik minik tekrar cıkmıs nası mutlu oldum... dedim ki pis tırtıl kötü tırtıl yaprakları yedin kıtır kıtır ama benonları gene büyüttüm....
:))
Nane çok arsızdır. İstesenizde kolay kolay yok edemezsiniz.
neconeco
06-08-2008, 20:13
selamlar. arkadaşlar dokunmayın tırtıllara. fidenin birini onlara ayırın diğer kalanlar sizlere yeter.. onlarında yaşama hakkı var ))) saygılarımla
Merhaba arkadaslar,
Ben de gecen seneden beri balkonumda cesitli sebze ve cicekler yetistirmeye calisiyorum. Su kabagiyla basim dertte.
Gecen sene ektigim su kabagi gayet guzel buyudu, neredeyse butun camasir iplerini sardi ama bir tane bile kabak vermedi.
Bu sene ekmemis olmama ragmen bir kabak cikti. Uc tane kabak verdi. En buyugu 1.5 cm capina gelince ucundan curumeye basladi. Diger ikisi de onu takip ettiler.
Kabak buyuk derin bir saksida.
Acaba nerede hata yapiyorum? Yardim edebilirseniz cok sevinirim.
Tesekkurler
Burak
Merhaba, yeni üye oldum, bu makinayada yeni alıştım. Bilhassa Selahattin beye çok teşekkür ediyorum, çok güzel şeyler yazmış çok bilgilendim. Benimde 15 M2. kadar yarım daire balkonum var. Burada narenciye ve çiçek yetiştiriyorum. Sebzeleri böceklerden kurtaramadığım için terk ettim. Dört çeşit sinek ilacı var fakat etkisi olmuyor. Zamanlama açısından narenciye fidanlarımın çiçek zamanına denk geldiğinde çiçekleri yaprakları dökülüyor diye salatalık ve biberden vazgeçmiştim ancak şirin diye adlandırılan böceklerden hala kurtulamıyorum. Fidanlarım yaprak döküyor meyveleri en fazla fındık kadar olup düşüyor. Yetişen çok az. Bu konuda bilgilendirilirsem mutlu olacağım. Kolaygelsin.
berduray
26-08-2008, 01:03
Aramıza hoşgeldiniz.
Öncelikle burayı tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) forum kullanma kılavuzumuz var.Eminim çok işinize yarayacak.Başlıklara bir göz atın, aradığınız konularla ilgili daha ayrıntılı açıklamalar bulacaksınız.
Aklınıza takılan detayları ise sayfanın en üzerindeki " arama motoru" tuşunu kullanarak halldeceksiniz ve diyeceksiniz ki "a evet bu tam benim bitkimde yaşadığım sorun, diğer muzdaripler demek böyle halletmiş, ben de o yöntemi deneyeyim"
Böylelikle sitemize daha kolay adapte olup, sorularınıza mümkün olan en kısa sürede cevap bulacaksınız.
Kolay gelsin...
Ben gruptan cikiyorum. Kimsenin sorularima cevap verecegi yok anlasilan
berduray
27-08-2008, 11:38
Bir üstteki mesajım geçerlidir Sayın Barutçu sayfanın en üstündeki arama motoruyla araştırma yaptınız mı? Sizin sorununuz daha önce yanıtlanmış olabilir mi?
Yine de kimseyi tutan yok, gitmek isterseniz.
Evet arama motorundan su kabağı ile ilgili bütün mesajlara baktım. Ayrıca bu konuya üye olduğum zaman, sorulmuş olan bir soruyu tekrar sormamak için bu konu başlığında başından beri yazılmış olan bütün yazıları da okudum.
ufukarikan
02-09-2008, 18:33
Nasıllar ama!
Sayın Barutçu, tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok durumları seziyorum sanki. Keşke gruptan çıkmayı düşünmeden önce mevsimin yaz olduğunu ve buradaki bir çok üyenin de tatile gidebileceğini, sorularınıza o nedenle cevap alamadığınızı kendinize bir hatırlatsaydınız. Ayrıca Selahattin hocamın da belirttiği gibi, buradaki herkesin kendince bir işi var ve önceliği bu forum değil. Bir de bu açıdan düşünürseniz kararınızı bir kez daha gözden geçirmek isteyeceğinizden eminim. Çalışmalarınızda başarılar.
enginnaz
07-09-2008, 10:32
Bu sene yeni bulduğum bodur cherry domatesleri tamamen organik yetiştirdim.Sulamayı bile artezyen suyu ile yaptım.organik gübre kullandım.tohum çıkardım ve tekrar ektim yine çıktılar daha mahsulde değiller ama iyi görünüyorlar.en fazla 30 cm oluyor.saksıda yetişebilir.kışında yetiştirebilirsiniz ama kapalı bir mekan iyi güneş ve iyi bir gübreleme gerekebilir.insanımız kendisi balkonunda bahçesinde organik yetiştirsin diye tohumları küçük fiyata satıyorum.bu ücret yaptığım organik üretim masrafları için.1 paket/20-25 adet olarak paketledim.paketini 2,5 ytl den satıyorum.isteyene aps ile gönderebilirim.
e-mail: engin.al75@gmail.com
Tere tadını sevenlere saksıya tere tohumu ekmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Ekimden 2 gün sonra fırça gibi çıktılar.
bahtiyar02
12-09-2008, 18:10
enginnaz dostum çok güzel bende balkonda sarı ve kırmızı çerry domates yetiştirdim.kırmızı cerilerim seninkisi kadar güzel ve bol olmadı.ama sarısı çok güzeldi.
başarılarının devamını dilerim
bahtiyar02
12-09-2008, 18:14
Nariel dostum tere sizde olduğu gibi buralarda da çok sevilerek tüketilen bir bitki.balkon seramda bu sene tavsiyene uyarak deniyeceğim
saygılar
nariel ben daha dün ektim tere pardon saat 12 gecmiş sabaha 3 gün olacak ama güneş görmüyor fazla bir haftadan önce beklemiyordum ama sen 2 gün diyorsun sabah ilk işim balkona koşmak olacak
eakkaya_68
20-09-2008, 09:54
merhaba saygılarımla tohumdan domates ektim büyüdüler ama çiçek yok
Yetersiz ışıktan dolayı fide cılız kalıp fazla boya gitmiş. Bu büyüklükteki fidenin çiçek açacağını sanmam. Sırık domates türü mü?
Terelerim 2 haftada bu büyüklüğe anca ulaştılar, ben daha fazla büyümelerini bekliyordum. Acaba seyreltmeli miyim? Hepsini yemek istiyorum ve seyreltmeye kıyamıyorum:(
48280
Penelophe
27-09-2008, 12:09
Seyreltme yapmazsanız daha fazla büyümeyeceklerdir. Seyrelttiklerinizi de küçük yersiniz.
Tamam sayın Penelophe, seyrelteyim o zaman. Ne kadar seyreltmeliyim?
Yoğurt kabına ektiğim süs kabağım büyümeye başladı. Bu kabın içinde gelişimine sağlıklı olarak devam edebilir mi acaba? Yoksa saksıda süs kabağı yetiştirmek çok mu abartılı olmuş?
48304
bahtiyar02
28-09-2008, 21:49
Nariel dostum resimde gördüğüm kadarıyla toprağı yetersiz ve saksıda küçük.bitki zayıf kalmış.saksıyı değiştirip gübre takviyesiyle düzelir sanıyorum. süs kabakları uygun bir saksıda ve bakımla yetiştirilebilir bence.aynı şeyi oğlum saksıya 3 adet kış kabağı çekirdeği ekmişti.sizinkinin boyuna gelince saksıdan çıkarıp toprağıyla birlikte tarlanın bir köşesine ektik.bu gün de ilk kabağı getirdiler 5-6 kğ ağırlığında bir kış kabağı.
saygılar
cankizabla
29-09-2008, 11:08
bitkilerimin fotograflarini nasil ekleyecegim bir turlu bulamadim.zahmet olmazsa anlatirmisiniz.
eakkaya_68
03-10-2008, 18:59
ilk fotoda jelipano diye ektiğim biber var bariz olarak diğerlerinden daha kısa ve daha koyu renkli olarak çıktı böyle yavaş yavaş büyüyyor çok hoş . ikinci fotodakiler jelipano olarak ektiğim çiçek çıkmasına rağmen hala bir atraksiyon göremediğim biberlerim bu kadar büyümeleri normalmi ayrıca son fotoda sırığa sardığım domatesler var sanırım cinsi ya fantom ya da cherri ama sırıkmı bilmiyorum
enginnaz
05-10-2008, 12:27
teşekkürler bahtiyar02,
Bende ilk baştan senin gibi düşünüyordum fazla ürün vermezler diyordum fakat iyi bir organik gübre ve sulamayla oldular.tahminimden daha güzel çıktılar.saksıda bile yetişebilecek özellikte.tohumlarını çıkardım kışın evde yetiştirmeyi düşündüğümden şimdiden tohumları ektim balkonun içinde büyüyorlar.kapalı ve güneş alan balkon avantajını kullanmak istiyorum.hormanlu domates yemektense evde kendim yetiştirip yerim hemde organik olur.saygılar...
küçük_bahçe
07-10-2008, 08:56
Herkese merhaba. Yeni başladığım evde sebze yetiştirmek işi hakkında bende birkaç fotoğrafla size eşlik etmek istedim. İlk olarak minik seramın resmini ekliyorum. Tohumun daha çabuk çimlenmesi için kendimce böyle birşey düşündüm. Şuan mutfakta duruyor saksılarım. İkinci olarak ise ilk ektiğim kış kekiği bitkim. Ancak ondaki gelişme biraz yavaş gibi. Kış kekiğini eşim ekmişti, ilk çimlenen bitki kekiğimizdi ama gelişimi biraz yavaş ilerliyor. Üçüncü resim ise salatalık tohumlarına ait.Bu hale gelmeleri tam 24 saat içinde oldu ama nasıl oldu bizde anlamadık. Bir önceki gece baktığımızda hiçbir çimlenme belirtisi yoktu. Ertesi gün işten gelip strec filmi kaldırınca böyle bir görüntü ile karşılaştık. Eşim filmleri çok sıkı sarmış ve ev alttan ısıtma belki bunun etkisi ile bu hale gelmiş olabilirler. Son resim ise bugun ekmeyi düşündüğüm turp, marul ve sarımsak otuna ait tohumlar.Bu sefer farklı bir yöntem deneyip organik sıvı gübre içinde 1 gün bekletmek istedim. Bakalım neler olacak?
48989
48988
48990
48987
Sayın küçük bahçe, aramıza hoş geldiniz. Bizler, sizlerin katılımıyla, bizim gibilerin sayısının artmasından sonsuz mutluluk duyanlardanız. Çalışmalarınızda başarılar. Gelişmeleri sık sık paylaşırsanız, biz de bilmediğimiz ya da o ana kadar gözden kaçırdığımız şeyleri de sizden öğrenme şansımız olur. Bu arada, kekikleriniz çok sık olduğu için yavaş gelişiyor olabilir. Biraz seyreltmeyi denerseniz, yararı olacaktır sanırım.
küçük_bahçe
08-10-2008, 09:34
Herkese günaydın. Size dün akşam çekilmiş olan salatalık ve maydonoz fotoğraflarımı da göstermek istedimBir önceki salatalık resimlerinden 12 saat sonra çektiğim salatalıklarım bu boyuta ulaşmışlardı. Merak ediyorum, acaba ben ilk defa yetiştirdiğim için mi bu kadar tuhaf karşılıyorum yoksa salatalıklar gerçekten bu kadar çabuk mu gelişiyorlar?
49040
49041
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.