View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
arkadaşlar bilenler yanıtlarsa bir sorum olacak.marul yetiştirenler; kıvırcık kaç günde çimlenir acaba söyleyebilirler mi
Marul tohumları en erken çimlenen tohumlar arasında yer alır. hava ve toprak ısısına bağlı olarak 6-10 gün içerisinde toprak yüzeyinde görülmeye başlarlar,
27 derecenin üzerinde çimlenme olayı çok zordur. çimlenme aralığı 5 ila 26 derece arasında dır en uygun çimlenme ısısı 24 derece civarındadır.
Yanmış hayvan gübresi,mangal kömürü tozu ile zenginleştirilmiş geçirgen toprağı güneşi ve nemli havayı sever, susuzluğunu size hemen bildirir.
söyleyeceklerim bu kadar.
kolay gelsin.
Dr - beyazzz
12-07-2015, 00:07
Bardakta tohum atıp fide yetiştirme işleminde mümkün olduğu kadar tercihiniz köpük bardak olmalı (köpük bardaklar ısıyı bir nebze de olsa sabit tutabilir)zira şeffaf bardaklar gün ışığından dolayı yosunlanma su ve toprak yapısını bozacağı için köklerde mantar olasılığı kaçınılmaz olur. ayrıca bardakları dipten değilde alt yanlardan delmeyi tercih edin, zira dip delikler tabana tam oturan bardaklarda pek görev yapmıyorlar.
kolay gelsin.çok teşekkürler sayın sinbas onerinizi dikkate alacağım.
Dr - beyazzz
12-07-2015, 00:13
Biber fidelerimin son hali ve kurtulmak için savaşan biberimin tuttuğu meyveler:p
Dr - beyazzz
12-07-2015, 00:25
Buda diğer çilek cinsi daha konik şekilli ve küçük yapraklı. Diğer Osmanlı çileği daha iri yapraklı ve daha yuvarlak meyve veriyor.daha yeni kizarmaya başladı
Dr - beyazzz
12-07-2015, 00:29
Domatesim beni çok üzdü bugün yaaaaaa:(
Dr - beyazzz
12-07-2015, 20:52
Marul tohumları en erken çimlenen tohumlar arasında yer alır. hava ve toprak ısısına bağlı olarak 6-10 gün içerisinde toprak yüzeyinde görülmeye başlarlar,
27 derecenin üzerinde çimlenme olayı çok zordur. çimlenme aralığı 5 ila 26 derece arasında dır en uygun çimlenme ısısı 24 derece civarındadır.
Yanmış hayvan gübresi,mangal kömürü tozu ile zenginleştirilmiş geçirgen toprağı güneşi ve nemli havayı sever, susuzluğunu size hemen bildirir.
söyleyeceklerim bu kadar.
kolay gelsin.
Sayın sinbas bildiğimiz mangal kömürü tozu değil mi bahsettiğiniz. Evde ezip karıştırılır o zaman toprağa .yıkamak gerekiyor mu inceldikten sonra peki? ???
Sayın sinbas bildiğimiz mangal kömürü tozu değil mi bahsettiğiniz. Evde ezip karıştırılır o zaman toprağa .yıkamak gerekiyor mu inceldikten sonra peki? ???
hani marketten 2-3 kg'lık ambalajlarda mangal kömürü (preslenmiş mangal kömürlerinden bahsetmiyorum)alırız da torbanın dibi safi toz çıkar ya o toz yeterli yıkanması gerekmez ve miktarını abartmıyoruz. örneğin 20-25 cm lik bir saksıya bir iki çorba kaşığı yeterli.
Dr - beyazzz
14-07-2015, 19:59
:confused::confused::confused:
arkadaşlar bu fasulyenin oturak **** sırık olduğunu bilebilen var mı aranızda
Balkondaki sebzelerimi tozlaştırmak için ne yapabilirim?
Bu sene hiç arı yok. Yakınımızda ki boş arazide kovanları ile beraber kendi sebze ve meyvesini yetiştiren amcanın arazisinin cami yapılması amacı ile kepçe ve dozerler tarafında yıkıma uğraması. İş başa düştü sanırım, balkonda kovan bulundurup arı yetiştireceğim :) Alternatif tozlaştırma yöntemleri ne olabilir?
Dr - beyazzz
16-07-2015, 01:19
:D:D:D
balkonum şenlenmeye devam ediyor... bunlar da son halleri
yeni çimlendirdiğim salatalıklar gerçek yapraklarını veriyorlar....
Dr - beyazzz
16-07-2015, 01:25
:d:d:d
Güneş varken ilaçlama yaparsanız yapraklar yanar. Ben birçok kez uyguladım ve dallardan yeni filizler fışkırdı.
20 fidenin hepsi de bol bol mahsül verdi
Bereketli fideler bu yaz bol bol domates veriyor
ahmetyasar
04-08-2015, 20:00
Bereketli fideler bu yaz bol bol domates veriyor
Salkim domatesmi bunlar ?
Buyume hizlari ve verimi iyi sanirim
Toprak ve gubreniz.nedir ?
Arkadaşlar bazılarınızın saksıları yan duruyor peki toprakları nasıl dökülmüyor.:D
şu resimlerinizi düz çekseniz de biz de bakarken boynumuzu yana doğru eğmesek diyorum.
ve
Teşekkür ediyorum.
Arkadaşlar bazılarınızın saksıları yan duruyor peki toprakları nasıl dökülmüyor.:D
şu resimlerinizi düz çekseniz de biz de bakarken boynumuzu yana doğru eğmesek diyorum.
ve
Teşekkür ediyorum.
sinbas bey bendede büyük domates tohumu aldım çimlendi büyüdüler halen büyüyolar hep uzuyor 1 m oldular halen uzuyolar kaç defa çiçek açtı ama çiçek üstünde kuruyor meyve vermiyor bazı dalları ise kurudu
sinbas bey bendede büyük domates tohumu aldım çimlendi büyüdüler halen büyüyolar hep uzuyor 1 m oldular halen uzuyolar kaç defa çiçek açtı ama çiçek üstünde kuruyor meyve vermiyor bazı dalları ise kurudu
Resim eklerseniz ve nasıl yetiştiriyorsunuz? yani güneş durumu (günlük kaç saat güneş görüyor), sulama durumu nedir(kaç günde bir suluyorsunuz.) Saksının büyüklüğü. vs vs
Yetiştirme ortamı döllenme için gerekli olan rüzgar veya arı vs.lerden yararlanabiliyor mu?
Fazla sulama yapıyorsanız ve güneşi de az görüyorsa, bulunduğu toprak azotça çok zenginse, tohumdan (açılmış tohum) kaynaklı bir durum değilse buna benzer sonuçlar olabilir.
Kolay gelsin.
Resim eklerseniz ve nasıl yetiştiriyorsunuz? yani güneş durumu (günlük kaç saat güneş görüyor), sulama durumu nedir(kaç günde bir suluyorsunuz.) Saksının büyüklüğü. vs vs
Yetiştirme ortamı döllenme için gerekli olan rüzgar veya arı vs.lerden yararlanabiliyor mu?
Fazla sulama yapıyorsanız ve güneşi de az görüyorsa, bulunduğu toprak azotça çok zenginse, tohumdan (açılmış tohum) kaynaklı bir durum değilse buna benzer sonuçlar olabilir.
Kolay gelsin.
birazdan resim atıcam
http://masaüstünasıl resim atılıyor
Lonicera
07-08-2015, 12:58
Naneler biçildikçe çoştular. Saksıdaki karpuz olgunlaşır mı bilemiyorum ama çok sevimli.
http://masaüstünasıl resim atılıyor
NASIL RESİM YÜKLENİR (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)
Dr - beyazzz
08-08-2015, 16:45
fasulyelerim böcük istilasına uğradı . ham yapmışlar böcükler fasulyelerimi.:(:(:(:(:(:(
ahmetyasar
08-08-2015, 18:10
fasulyelerim böcük istilasına uğradı . ham yapmışlar böcükler fasulyelerimi.:(:(:(:(:(:(
Hep sizmi yiyeceginizi saniyordunuz ?
Doganin dongusu :)
Siz cilek yetistiriyormusunuz ?
Buyuk taneli.marketlerde satilanlarin.cinsinden ariyorum..
Siz yardimci olurmusunuz ?
Lonicera
08-08-2015, 18:11
Yine saksıda acı kıl biber, anna russian domates ve limon kokulu melissa...
Dr - beyazzz
08-08-2015, 18:54
Hep sizmi yiyeceginizi saniyordunuz ?
Doganin dongusu :)
Siz cilek yetistiriyormusunuz ?
Buyuk taneli.marketlerde satilanlarin.cinsinden ariyorum..
Siz yardimci olurmusunuz ?
öncelikle mizah için teşekkürler. evet çilek yetiştiriyorum fakat benim çileklerim osmanlı cinsi. yerli cins ve fazla büyük değiller. ayrı bir cinsimde biraz daha iri bir cins.düzgün konik biçimli , şayet tohum alabilirsem yardımcı olurum üzerinde meyvesi var fakat olgunlaşma aşamasında bir daha ki meyvesini saklayabilirim.:eek:
Dr - beyazzz
09-08-2015, 00:12
bunlarda benim küçük bardaklara ekmiş olduğum biber , domates ve salatalık fidelerimin son hali :D:D:D:D:D
gün geçtikçe daha mutlu oluyorum.
not :ilk resimdeki biber ölmek üzereyken kurtardığım üç kök.deli gibi çiçek açıyorlar maşallah ve artık çiçekleri dökülmeden biberler tutunuyor...
Dr - beyazzz
09-08-2015, 00:25
hiçbir fide şaşırtmadan gelişme göstermedi şaşırttıktan sonra birden canlanıp kuvvetlendiler sanırım ben bu işi çözmeye başladım bir daha asla hazır fide almayacağım tohumlar beni çok seviyorlar galiba ve bu emek daha çok hoşuma gidiyor.domateslerimin gövdelerinin maşallahı var.ilk önce çok az bir torfa ektim ve geliştikçe alt yaprakları yavaş yavaş kopararak ekleme yaptım şuan ki durumları çok iyi gidiyor.allah bozmasın inşallah... :-)
biberlerimi kimini iki fide , kimini 3 fide ve kimini tek fide olarak ektim bir hayli güçlü tutundular toprağa.gayet sağlıklılar anlaşılacağı gibi.
daha şaşırtılmayı bekleyen bir sürü biber ve domatesim var onlarda sağlıklı şekilde bekliyorlar.umarım bir sorun olmadan asıl yerlerine kavuşturmayı başarırım...
bu kışa bol bol mahsül alacak olmanın düşüncesi bile çok güzel.
Dr - beyazzz
09-08-2015, 00:32
sitedeki arkadaşlara ve paylaşmış olduğu bilgilere gerçekten çok ama çok teşekkür ederim...
bu balkonu sizlerden öğrendiklerimle var ettim.
Kırmızı örümcek ve yaprak galeri sineği olma ihtimali çok yüksek.
Hemen hemen tüm sebzelerde zarara yol açarlar yapacağınız en doğru şey yapraktan koparın şeffaf bir poşete veya bir kavanoza koyup en yakın zirai ilaç satıcısına gidiniz size uygun ilacı ve tarifini verecektir.
ilaveten mantar ilacı almayı da unutmayınız bu zararlıların açmış olduğu yaralardan daha sonra mantar bulaşma ihtimali olasıdır.
Her defasında zirai ilaç satıcısına numune götürmenizi öneriyorum zira ben de aynısını yapıyorum. teşhisimi koyuyorum yine de ilaç almaya giderken aynı zararlıya bir kez olsun numunemi yanımda götürüyorum.
Geçmiş olsun.
Zararlılar hakkında kısa bilgiler.
"Kırmızı Örümcek;
Erginler 0,5-0.7 mm. Boyunda oval şekilde olup, gözle zor fark edilir. Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar arasında ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir arada görülür. Kırmızı örümcekler bitkilerin öz suyunu emerek beslenirler. Bitki öz suyu emilen yaprak sararır. Yapraklar kıvrılır ve dökülür. Kırmızı örümcek sarmış yapraklar yukardaki resimdeki gibi görünür. Kırmızı örümcek ilaçları adıyla satılan ilaçlar kullanılmalı yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Her bahçeli evde bulunması gereken 3 ilaç vardır. Bu ilaçları zirai ilaç satan yerlerden isterken kırmızı örümcek ilacı, unlu **** kabuklu bit ilacı ve mantar ilacı diye isteyebilirsiniz. Zirai ilaçlarda sürekli geliştirildiğinden isimleri değişmektedir. Satıcıdan yukardaki gibi istediğinizde size o hastalıkla ilgili ilaçları verecektir. Kırmızı örümcek ilaçları sadece kırmızı örümcekler için kullanılır. Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mantar ilaçları ise bitkilerde oluşan mantar ve külleme hastalıkları için kullanılır. Tek ilaçla her türlü hastalık tedavisi mümkün değildir. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız.
YAPRAK GALERİ SİNEĞİ (Liriomyza trifolii, L.huidobrensis, L. Byroniae)
Erginleri 1-2 mm. Boyunda gri-siyah renktedir. Larvaları en fazla 3 mm. boyunda, beyaz-sarı renkte ve şeffaftır. Erginleri bitkinin tüm yapraklarında larvaları galeri içinde bulunur. Sera koşullarında bütün mevsim boyunca yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülür. Dişiler yapraklardan küçük yaralar açar, buradan özsu ile beslenir ve hücre bozulmasına neden olurlar. Bu besleme delikleri sarararak küçük lekeler meydana getirir. Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli doku ile beslenir ve galeri oluştururlar. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve yapraklar dökülür. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirir. Yukarıdaki resimde larvaların zarar verdiği yaprakları görebilirsiniz.
Yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız." Alıntı
Dr - beyazzz
09-08-2015, 01:48
Kırmızı örümcek ve yaprak galeri sineği olma ihtimali çok yüksek.
Hemen hemen tüm sebzelerde zarara yol açarlar yapacağınız en doğru şey yapraktan koparın şeffaf bir poşete veya bir kavanoza koyup en yakın zirai ilaç satıcısına gidiniz size uygun ilacı ve tarifini verecektir.
ilaveten mantar ilacı almayı da unutmayınız bu zararlıların açmış olduğu yaralardan daha sonra mantar bulaşma ihtimali olasıdır.
Her defasında zirai ilaç satıcısına numune götürmenizi öneriyorum zira ben de aynısını yapıyorum. teşhisimi koyuyorum yine de ilaç almaya giderken aynı zararlıya bir kez olsun numunemi yanımda götürüyorum.
Geçmiş olsun.
Zararlılar hakkında kısa bilgiler.
"Kırmızı Örümcek;
Erginler 0,5-0.7 mm. Boyunda oval şekilde olup, gözle zor fark edilir. Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar arasında ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir arada görülür. Kırmızı örümcekler bitkilerin öz suyunu emerek beslenirler. Bitki öz suyu emilen yaprak sararır. Yapraklar kıvrılır ve dökülür. Kırmızı örümcek sarmış yapraklar yukardaki resimdeki gibi görünür. Kırmızı örümcek ilaçları adıyla satılan ilaçlar kullanılmalı yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Her bahçeli evde bulunması gereken 3 ilaç vardır. Bu ilaçları zirai ilaç satan yerlerden isterken kırmızı örümcek ilacı, unlu **** kabuklu bit ilacı ve mantar ilacı diye isteyebilirsiniz. Zirai ilaçlarda sürekli geliştirildiğinden isimleri değişmektedir. Satıcıdan yukardaki gibi istediğinizde size o hastalıkla ilgili ilaçları verecektir. Kırmızı örümcek ilaçları sadece kırmızı örümcekler için kullanılır. Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mantar ilaçları ise bitkilerde oluşan mantar ve külleme hastalıkları için kullanılır. Tek ilaçla her türlü hastalık tedavisi mümkün değildir. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız.
YAPRAK GALERİ SİNEĞİ (Liriomyza trifolii, L.huidobrensis, L. Byroniae)
Erginleri 1-2 mm. Boyunda gri-siyah renktedir. Larvaları en fazla 3 mm. boyunda, beyaz-sarı renkte ve şeffaftır. Erginleri bitkinin tüm yapraklarında larvaları galeri içinde bulunur. Sera koşullarında bütün mevsim boyunca yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülür. Dişiler yapraklardan küçük yaralar açar, buradan özsu ile beslenir ve hücre bozulmasına neden olurlar. Bu besleme delikleri sarararak küçük lekeler meydana getirir. Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli doku ile beslenir ve galeri oluştururlar. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve yapraklar dökülür. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirir. Yukarıdaki resimde larvaların zarar verdiği yaprakları görebilirsiniz.
Yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız." Alıntı
syn sinbas ne kırmızı örümcek nede galeri sineği bu zararlı .zaten 2. resimde yakından çekmeye çalıştım yaprağın üzerinde yeşil tırtıl gibi incecik bir böcek ve yaprakları resmen kemirmişler..:confused::confused::(:(
ahmetyasar
09-08-2015, 01:53
sitedeki arkadaşlara ve paylaşmış olduğu bilgilere gerçekten çok ama çok teşekkür ederim...
bu balkonu sizlerden öğrendiklerimle var ettim.
Vallahi harika hepsi..
Bende acemi sayilirim bu sene..
Ama o uzun saksilara sadece cilek ekecegim.
Salatalik biber ve domatesi 9 kg lik yogurt kovalarina dikecegim.
Tecrube oldu.bana bu sene
Uzun.saksilarda tam verim alacakken toprak 2-3 fideyi artik.besleyemedigini.
Verimin.dustugunu anladim..
Evet tohumdan.sasirtma.harika oluyor..
Ben.salatalikta denedim yumurta kartonunda tohumlari.buyutup asil yerine.dikince harika hizli buyuduler..
syn sinbas ne kırmızı örümcek nede galeri sineği bu zararlı .zaten 2. resimde yakından çekmeye çalıştım yaprağın üzerinde yeşil tırtıl gibi incecik bir böcek ve yaprakları resmen kemirmişler..:confused::confused::(:(
Yaprak galeri sineği için alacağınız ilaç tripslere yeşil tırtıla, yaprak bitleri ve bir çok zararlıya etki edecektir.
Siz dediğim gibi bir numune götürün.
Eğer devamlı bu işi yapacaksanız son kullanma tarihine bakarak en etkilisi ve fonksiyonel olan hangisi ise onu alın.
İlaç tavsiyesinde bulunmak istemiyorum ama siz yinede ziraatçınıza danışın.
Zararlılar ve ilaç hakkında bilginiz olsun diye bu resmi paylaşıyorum.
Dr - beyazzz
09-08-2015, 02:10
ben hususen uzun saksılara ektim .çiçeklerimde denediğim ve harika sonuçlar aldığım evsera full-3 bitki besin şurubunu biberlerimde de deneme niyetindeyim bugün ilk besin uygulamasını yaptım bakalım.
çiçeklerimde muazzam soonuçlar aldım .eski resimleri biraz yüksek çözünürlüklü olduğu için farkı gösteremiyorum ama,çiçeklerimin şimdiki hallerini de bir ara yükleyeceğim.yeni sayfa açmayı becerebilsem olacak...
Dr - beyazzz
09-08-2015, 02:13
Yaprak galeri sineği için alacağınız ilaç tripslere yeşil tırtıla, yaprak bitleri ve bir çok zararlıya etki edecektir.
Siz dediğim gibi bir numune götürün.
Eğer devamlı bu işi yapacaksanız son kullanma tarihine bakarak en etkilisi ve fonksiyonel olan hangisi ise onu alın.
teşekkürler sayın sinbas.dikkate alcağım.
teşekkürler sayın sinbas.dikkate alcağım.
1534 nolu mesajımı güncelledim.
ahmetyasar
09-08-2015, 05:03
Himm organik yapsaydiniz keske :)
Benim balkonumda bhut jolokia biberim var dunyanin en aci biberi bu ciceklendi ilk cicegini acti. Aradan 2 gun gecti sabah uyandigimda baktim cicek dusmus neden acaba moralim bozuldu yardimci olun lutfen .
Dr - beyazzz
09-08-2015, 11:05
Himm organik yapsaydiniz keske :)
evsera organik micro besinli bir bitki geliştirici zaten sayın ahmet yaşar;)
sadece toprağı zenginleştiriyorsunuz bitki besleniyor doğal besleniyor.hormon vs.**** herhangi hormonel ilaç kullanmıyorsunuz.
Dr - beyazzz
09-08-2015, 11:07
Benim balkonumda bhut jolokia biberim var dunyanin en aci biberi bu ciceklendi ilk cicegini acti. Aradan 2 gun gecti sabah uyandigimda baktim cicek dusmus neden acaba moralim bozuldu yardimci olun lutfen .
aşırı sulamaktan olabilir benim biberlerimde ilk önce fazla sulanmadan 50ye yakın biber dökmüştü zor kurtardım.
aşırı sulamaktan olabilir benim biberlerimde ilk önce fazla sulanmadan 50ye yakın biber dökmüştü zor kurtardım.
ne yapmam gerek sulamıyımmi
ne yapmam gerek sulamıyımmi
Elbette sulayın ama az sulayın,
Fazla su önce çiçek dökümü sonra kök boğazı çürüklüğü derken biberlerinizi kaybedersiniz.
Elbette sulayın ama az sulayın,
Fazla su önce çiçek dökümü sonra kök boğazı çürüklüğü derken biberlerinizi kaybedersiniz.
tesekürler sinbaş bey
Dr - beyazzz
09-08-2015, 13:16
arkadaşlar benim çileklerimin dibinde fotoğrafını yüklediğim mantarlar patlamış dün gece .her hangi bir zarar teşkil eder mi bu mantarlar.zehirlimidir.**** yenilebilir mi.:confused::confused::confused:
arkadaşlar benim çileklerimin dibinde fotoğrafını yüklediğim mantarlar patlamış dün gece .her hangi bir zarar teşkil eder mi bu mantarlar.zehirlimidir.**** yenilebilir mi.:confused::confused::confused:
Toprağınız hazır toprak ise mantar kompostu karışımı olabilir.
gözünüz aydın kar topu gibi mantarlarınız olacak.
Olmaması gereken yerde çıkan her şey fazlalıktır arada bir toprağı karıştırın toprağınız zenginleşir.
Zehirli olmama ihtimali çok yüksek ama yapacağınız her zirai mücadele ilacını bünyelerinde depolayacağından dolayı zehirli hale gelecektir. Yenmemesinde fayda var. http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-12.htm bu sayfayı okuyunuz. :)
Dr - beyazzz
09-08-2015, 13:28
teşekkürler syn sinbas. eh ne diyelim hayırlı olsun artık :)
Dr - beyazzz
09-08-2015, 13:31
bu arada itohumdan fidelediğim domateslerimden ilk şaşırmış olduğum fide ağaca dönüp çiçeğe durmuş ... YAŞASIN...!!!:D:D:D
ahmetyasar
13-08-2015, 10:28
memeleketimden (rize) bu gün dönüş yaptım.
yanımda çay tohumu ve çay tami si (fidesi) getirdim.
birazdan dikeceğim saksıya..
resim yüklerim :)
Lonicera
15-08-2015, 12:12
Gece sıcaklığı 30 dereceden 20-21 derecelere düşünce meyve tutumu başladı. Saksıyı biraz daha büyük tutmam lazımmış, seneye artık nasipse...
Dr - beyazzz
20-08-2015, 02:11
Bugün boncuk (bebek) domates ve üç renkli acı biber tohumu attım bakalım kaç tane tutacak ve inanın tamamen doğal tohum. Paylaşım zamanına kadar tohum alabilirim umarım ;) tohumlarını paylaşabilmek için can atıyorum. ;)
Dr - beyazzz
27-08-2015, 20:43
bu günde bardak domates ve bodur çeri tohumlarımı toprakla kavuşturdum.hadi hayırlısı
Dr - beyazzz
27-08-2015, 20:50
ya benim ( salatalık sayfasında fotolarını paylaştım ) salatalıklar gayet sağlıklı durumdalar , fakat her yaprak dibinde koltuk filizi çıkıyor.
köke yakın olanlarını temizledim .bundan sonrada temizlemeli miyim , yoksa onlardandamı faydalanayım bilemedim !
bana bir yardımcı oluverin.
LÜTFEEEEEEEEENNNNN !!!!!!!:(
ya benim ( salatalık sayfasında fotolarını paylaştım ) salatalıklar gayet sağlıklı durumdalar , fakat her yaprak dibinde koltuk filizi çıkıyor.
köke yakın olanlarını temizledim .bundan sonrada temizlemeli miyim , yoksa onlardandamı faydalanayım bilemedim !
bana bir yardımcı oluverin.
LÜTFEEEEEEEEENNNNN !!!!!!!:(
Sırık salatalık değilse bırakın onlarda uzasın.
Salatalık sayfasına gerekli öneride bulundum. :)
Kolay gelsin.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 23:57
sayın sinbas size bir sorum olacak ; brüksel lahanası saksıda yetişir mi acaba?
sayın sinbas size bir sorum olacak ; brüksel lahanası saksıda yetişir mi acaba?
Yetişir 60-70 cm derinlikte her kapta bir kök olur ancak hava sıcaklığı istikrarlı olarak 15-20 derece arasında olursa verimli olur, yüksek sıcaklıkta minik lahanacıklarını saramayabilir.
Dr - beyazzz
28-08-2015, 00:22
:D:D:Dteşekkürler evet benim bir bahçeye ihtiyacım var kesinlikle.ama ben bahçedede saksı kullanırım her halde.:D:D:D
ahmetyasar
28-08-2015, 19:27
Domates ve salatalik hangi ay a kadar vermeye devam edecek ?
Kapali alanda olsa kis geldiginde mahsul vermeyi durduracakmi ?
Domates ve salatalik hangi ay a kadar vermeye devam edecek ?
Kapali alanda olsa kis geldiğinde mahsul vermeyi durduracak mi ?
"Domatesin Isı İsteği : Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Sıcaklık -2,-3 °C düştüğünde bitki ölebilir. Domateste çimlenme de en uygun sıcaklık 20-22 °C ve sabit olmalıdır. Sıcaklık çıkış ile dikim arası gündüz 18-20 °C, gece 12-14 °C olmalı, ve gece-gündüz ısı farkı 6-8 °C olmalıdır, Toprak sıcaklığı ise 15 °C olmalıdır. Çiçek oluşumu, tozlanma ve döllenme için 15 °C gece, 20-25 °C gündüz sıcaklığı ister. Sıcaklık 10 °C nin altına düşürülmemeli, 35 °C nin üstüne çıkarılmamalıdır. Optimum sıcaklık, ışıklanmanın iyi olduğu zamanlarda 27-30 °C olmalı Işıklanmanın az olduğu zaman sıcaklık düşürülmelidir. Sıcaklık bulutlu havalarda 20-22 °C, güneşli havalarda 27-30 °C olarak ısı ayarlanmalıdır.
Işık İsteği : Domates ısıyı ve sıcağı sever. Ancak ısı ve sıcaklık dengelenmeli, çok ışıkta, çok sıcaklık, az ışıkta az sıcaklık dengesi kurulmalıdır. Sabit sıcaklıkta düşük ışık, şiddeti, çiçek dökülmesine sebep olur.
Nem İsteği : Domates % 50-80 arasında oransal nem ister."
Bu bilgiler ışığında bulunduğunuz bölgeye göre tespitini yapabilirsiniz.
ahmetyasar
28-08-2015, 22:44
teşekkür ederim.
Ben de hep yabancı sitelerde görüyordum bizde de tohumu olduğunu bilmiyordum. Nereden aldınız acaba
Düz koyuyorum yan çıkıyor ben de anlamadım
Fransız sarmaşık tohumu ve köy domatesi. geçen sene komşumun domates çekirdeklerini kurutup onlardan ürettim. Toprak torla karışık organik toprak. Bir de doğal gübre kullandım. Gerçekten de saksı da olmasına rağmen çok iyi mahsul veriyor. Tabii bahçede ekileler bunun 3-4 katı daha uzuyor.
Ben de hep yabancı sitelerde görüyordum bizde de tohumu olduğunu bilmiyordum. Nereden aldınız acaba
Sayın @Aeonium;
Neyden, ne tohumundan söz ettiğiniz anlaşılmıyor.
Düz koyuyorum yan çıkıyor ben de anlamadım
...???..
Fransız sarmaşık tohumu ve köy domatesi. geçen sene komşumun domates çekirdeklerini kurutup onlardan ürettim. Toprak torla karışık organik toprak. Bir de doğal gübre kullandım. Gerçekten de saksı da olmasına rağmen çok iyi mahsul veriyor. Tabii bahçede ekileler bunun 3-4 katı daha uzuyor.
"Fransız sarmaşık tohumu" derken sarmaşık çiçeğinden mi söz ediyorsunuz yoksa bir sebzenin sarmaşık türümü?
Yazdıklarınızı net ve fotoğraflarla desteklerseniz daha anlaşılır olacaktır.
Saygılarımla.
Fransız sarmaşık tipi domates. Bir soruya yanıt olarak yazdığım için anlaşılacağını düşünmüştüm. Kusura bakmayın.
yasamburada
26-10-2015, 15:52
Saksıda ve Balkonda Yetiştirebileceğiniz Yeşillikler ve Sebzeler
Domates, Tatlı, Acı Biber, Patlıcan, Taze Fasulye, Barbunya, Bakla, Börülce, Bezelye, Semizotu, Maydanoz, Fındık Turp, Geniş Yapraklı Roka.
Kaynak: Yiyeceklerin Direnişi (http://www.yasamburada.com/yiyeceklerin-direnisi)
Lonicera
07-11-2015, 13:48
Geniş bir saksıya şu son yıllarda çok meşhur olan salata karışımlarından uzakdoğu baharlı salata karışımı (http://www.zengardentr.com/Uzakdogu-baharli-salata-tohum-karisimi,PR-1151.html) tohumlarını ektim. Toplamda 7 çeşit hazır gelen tohumlara ben de roka ve kıvırcık tere tohumlarını ekledim. Fazla büyütmeden karışık hasat edeceğiz. Zaten bu kadar sık ekilen tohumlardan çıkan bitki ne kadar gelişebilir ki...
Lonicera
17-11-2015, 14:26
Tek kök yetiştirdiğim kereviz. Üst kısmından epey yaprak aldık, turşunun üstünü kapamak için. Yakın zamanda kökleyip neticeyi hep beraber göreceğiz artık.
Herkese Merhaba,
Bahar döneminde balkonda nane, fesleğen, reyhan yetiştiriyorum. Şimdi kışın balkonda sebze yetiştirme hevesindeyim. Forumda bu kısımda yazılanları okudum. Fakat yine sorularım var. Birisi bunları okuyup da yardımcı olursa çok sevinirim. Bu akşamdan tohumları ılık suya koydum. Sizden gelecek cevaplara göre de ekmek istiyorum.
1. Şu an İstanbul'da soğuklar başladı. Marul, tere, roka, maydanoz balkonda olur mu? Geceleri soğuk kötü mü etkiler? Balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.
2. Tohumları ilk önce evin içinde küçük kaplara ekiyim mi? Filizlenince de balkondaki saksılara şaşırtma yaparak eksem olur mu?
3. Bu soğukta balkonda bu sebzeler olmaz derseniz evimizin 15 derece civarında olan odasına mı koymalıyım? Bu oda aydınlık ama sadece güneş batarken yarım saat kadar güneş görüyor. Bu kadar yeterli olur mu?
4. Uzun saksılarım var, Toprak, torf ve bulursam zeolit ile karıştıracağım. Saksılarım 25 cm derinliğinde. Toprağa başka bir şey karıştırmam gerekir mi? Saksıların derinliği yeter mi, daha derin saksı bulmam gerekir mi?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
yasminq1
21-12-2015, 02:48
Merhaba Sayın Pakiz, sorunumuz aynı. İnşallah kısa zamanda cevaplar gelir.
Kendim mutfak balkonumda yeşil soğan ve sarımsak kış mevsiminde yetiştirebiliyorum. Soğuktan etkilenmiyorlar. Mart ayına kadar gayet güzel salatalarda kullanıyorum, ama sonra nedense cılızlaşıp solgun bir görünüm alıyorlar? Hele yazın hiç yetiştiremiyorum. Yeşil soğanların rengi soluk soluk oluyor.
Lonicera
21-12-2015, 14:48
Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olup cılız fideleriniz olur. Bunlar da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.
Lonicera
21-12-2015, 14:49
Herkese Merhaba,
Bahar döneminde balkonda nane, fesleğen, reyhan yetiştiriyorum. Şimdi kışın balkonda sebze yetiştirme hevesindeyim. Forumda bu kısımda yazılanları okudum. Fakat yine sorularım var. Birisi bunları okuyup da yardımcı olursa çok sevinirim. Bu akşamdan tohumları ılık suya koydum. Sizden gelecek cevaplara göre de ekmek istiyorum.
1. Şu an İstanbul'da soğuklar başladı. Marul, tere, roka, maydanoz balkonda olur mu? Geceleri soğuk kötü mü etkiler? Balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.
2. Tohumları ilk önce evin içinde küçük kaplara ekiyim mi? Filizlenince de balkondaki saksılara şaşırtma yaparak eksem olur mu?
3. Bu soğukta balkonda bu sebzeler olmaz derseniz evimizin 15 derece civarında olan odasına mı koymalıyım? Bu oda aydınlık ama sadece güneş batarken yarım saat kadar güneş görüyor. Bu kadar yeterli olur mu?
4. Uzun saksılarım var, Toprak, torf ve bulursam zeolit ile karıştıracağım. Saksılarım 25 cm derinliğinde. Toprağa başka bir şey karıştırmam gerekir mi? Saksıların derinliği yeter mi, daha derin saksı bulmam gerekir mi?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olacak, bunun sonucu da uzun boylu ama çok cılız fideleriniz olur.
Ayrıca iç mekanda da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara da her zaman açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.
Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım :)
Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?
Bol yeşil günler diliyorum :)
yasminq1
23-12-2015, 21:43
Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım :)
Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?
Bol yeşil günler diliyorum :)
Sevgili Pakiz, İyi akşamlar, ben hani yemeklik soğanlarımız sap kısımlarından yeşerir, küçük boyları baktım yeşermişse, etraflarında bir iki santim aralık kalıcak şekilde büyükçe bir saksıya yerleştirip üzerlerini toprakla örtüyorum. Çok derin olmasın. Tıpkı lale soğanı diker gibi. Ama yeşermiş soğan yoksa evde, küçük filelerde satılan arpacık soğanlar, hani "yahnilere tüm bir şekilde bırakılan" onlardan da çok güzel oluyor. Sarımsaklar da yine aynı, sık sık toprağa dikin ve sulayın. Işık alan aydınlık bir yerde bir haftaya kalmaz uç vermeye başlar. Ben kışın salataya, kısıra, mercimek köftesine kullanırım harika bir duygu. Siz de hemen ekin. Tertemiz, ekonomik ve sağlıklı çıtır çıtır soğan, sarımsak yetiştirirsiniz ve afiyetle yersiniz inşaAllah! :) Düzenli bir şekilde sulamaya gayret edin. Ne çok ne de az sulayın başaracağınıza inanıyorum.
Bol yeşil, sağlıklı günler hepimizin olsun inşallah :)
Sevgili Pakiz, bir kuru soğandan bir dal yeşil soğan oluyor, sarımsaktan da bir dal sarımsak onun için sık sık dikin. Bir de diyelim üç saksı dikilecek ben birer hafta aralıklı dikiyorum değilse hepsi bir anda oluyor. Hergün de kullanılmaz belki o yüzden aklıma gelmişken belirtim dedim. Hadi kolay gelsin...
Merhaba,
Sarımsak ve arpacık soğanları ektim balkona.
Sulamaya devam :)
mazda_ozan
15-01-2016, 10:28
Geçtiğimiz yaz ekmiş olduğum nane, maydonoz, domates, salatalık ve biber tecrübesinden sonra, geçen pazar, sarımsak, dereotu, arapsaçı marul , küçük top turp ve taze soğan ektim. Bakalım kış tecrübesi nasıl olacak :)
Sevgili katılımcılar,
Burası belki yeri değil ama,kışlık mercimek konusunda bilgi almak istiyorum.Şu an itibarıyla ekebilir miyim.
Sevgi ile,
Lonicera
23-02-2016, 12:41
Saksıdaki brokoli yumruk büyüklüğünde baş yapmıştı. Kesip salata yaptık, bir süre sonra yan dallardan yeni filizler oluştu.
Lonicera
23-02-2016, 12:44
Yukarıda 1568 no'lu mesajda yer alan kerevizin bugünkü hali. Bu da tohum için bekletilecek. Şaka maka iyi yumru yapmış değil mi:)
Lonicera
23-02-2016, 12:57
Yine büyükçe saksı içerisine geçen yıl sonlarına doğru tohumdan ekilen uzun fransız kahvaltılık turp:)
Lonicera
23-02-2016, 13:45
Bu da yine büyük saksıda tohumdan havuç. Bakalım methedildiği kadar lezzetli olacak mı?(chantenay havuç)
Lonicera
23-02-2016, 14:11
Saksıda 3.yılını dolduran sarımsak otları sıkıntısız büyümeye devam ediyorlar. Küçük saksısısından çıkarıp büyüğe aktardım. Bu sarımsağın dişleri bildiğimiz sarımsaktan çok daha sert ve küçük. Normal sarımsaktan daha az kokuya sahip olan bu tür salatalara çok lezzet katıyor.
Lonicera
03-04-2016, 19:13
Sebze kasası içerisinde yine uzak doğu yeşilliği mix olarak (7 farklı yeşillik) Bir hafta sonra hasat edilip yeniden tohum ekilecek.
Herkese Selamlar
bende bu güzel ve değerli sitede balkonumdaki aktivitelerden kesitler paylaşmak istiyorum,şuan çok sayıda küçük sivri biber tohumundan fideler elde etmeye çalışıyorum.Bir taraftanda ceviz tohumundan fidan elde etmeye çalışıyorum.
herkese sevgiler..E:\inovasyon\Tarım ve Hayvancılık\balkon\ceviz_tohum_takip_01042016.jpg
http://E:\inovasyon\Tarım ve Hayvancılık\balkon\ceviz_tohum_takip_01042016.jpg
fotograf yuklemede acemelik oldu biraz :)
bunlarda biberlerden görüntü
MRTAYGEN
17-04-2016, 19:56
Selahattin Bey merhaba,
Saksıya ektiğim salatalıklar çimlendi ve 10 gün sonra çok sık diktiğim için seyreltip başka bir saksıya aktarım yaptım. Ancak aktardığım salatalıklar boynunu büktü ve sulamama rağmen 3-4 gün oldu düzelmedi. Sizce ne yapmalıyım ?
MRTAYGEN
17-04-2016, 20:01
Selahattin Bey merhaba,
Saksıya ektiğim salatalıklar çimlendi ve 10 gün sonra çok sık diktiğim için seyreltip başka bir saksıya aktarım yaptım. Ancak aktardığım salatalıklar boynunu büktü ve sulamama rağmen 3-4 gün oldu düzelmedi. Sizce ne yapmalıyım ?
Lonicera
23-04-2016, 14:12
Bu da yeni çiçeğe geçen japonların meşhur yeşilliği mibuna. Mizuna' dan sonra Mibuna:)) Bu da oldukça lezzetli. Salatalara yeşil hardalgillerden ekleyip tüketenler için biçilmiş kaftan. Kendine has lezzeti ile Mizuna' dan geri kalmaz. Nasipse bu yıl bunun da tohumunu toplayıp paylaşıma ekleyeceğim.
Lonicera
29-04-2016, 12:45
Yabani roka bulunduğu saksıyı tamamen kaplayıp diğer saksılara doğru ilerlemeye başladı. Her gün 15-20 yaprak kopartıyorum, çarşı pazardan bu yıl hiç roka almadık:))
Mücevher Çalısı
29-04-2016, 20:38
Balkondaki nane saksısına salatalık ekledim. Sonuçtan memnunum;)
608916
20-30 lirtelik bir saksıda nanelerle sarmaş dolaş olan salatalık da halinden memnun sanki:rolleyes: Nane aromalı salatalık elde edebilir miyim acaba:D:D:D
Lonicera
30-04-2016, 06:39
Nane aromalı salatalığı bilemem ama cacığa ramak kalmış:D
MURAT826
02-05-2016, 12:30
herkeze merhabalar. ilk önce yeşil açan sonra kızaran süs biberini evde beslemekteyim.geçen yıl mahalle pazarından dallarından bir kaç süs biberi çıkarmış çömlekli biber fidesi aldım.kışın biraz kurudu gibi kuruyan dallarını budadım.şimdi aynı ağaç gibi dalları oldu bu senede ürün verdi.bu verdiği ürünlerden nasıl çekirdek tohumluk alıp başka yere ekebilirim.dalından biberi kızarmış biberi kurutmak gerekirmi nasıl bir ekim yapmak daha iyi olur.
Lonicera
07-06-2016, 14:56
Sıcak havalar yüzünden onlarca erkek çiçek var ama dişi çiçeği görebilmek ne mümkün. Ne yapalım bu her sene aynı. Nasipse Ağustos ayında yeniden tohum ekeceğiz, serin havalara rastladığı için az da olsa salatalık görmek mümkün oluyor.
Merhaba
Maşallah çok güzel olmuşlar
Lonicera
15-06-2016, 14:27
Geçen yıl etkinlikte de paylaştığım japon yeşilliklerinden biri olan mizuna bu yıl erken tohum verdi. Toplam 2 kök tohumluk bırakmıştım. Yakın zamanda sayın birnefestoprak' ın tohum elde edip paylaşım amacıyla göndermiş olduğu 2 yeni çeşidi( Ruby Streaks ve Golden Frills.) de ektim, resimleyeceğim. Umarım bu yıl tohum alabilirim.
serin rüzgar
15-06-2016, 16:12
nane tohumuna benziyor
Yoğurt kaplarına maydano ve dereotu tohumu ekmek istiyorum. Şu ara ekim yapabilir miyim?
Angel Aki
29-04-2017, 20:11
Bölümü başından sonuna kadar okumam epey zaman aldı ama buna değdi. ☺
Saksıda sebze yetiştirmek için genellikle bahçe toprağı ve torf karışımları; gübre olarakta koyun- keçi gübresi öneriliyor. Maalesef benim bahçe toprağı bulamamak gibi bir sorunum var. Önceki yıllarda funda toprağı almıştım. Koyun- keçi gübresi bulamadığım içinde 25 kiloluk organik tavuk gübresi almıştım.(Koyun-keçi gübresi bulamazken tavuk gübresi bulmak epey tuhaf olmuştu.) Büyük bir hevesle funda toprağına gereğinden fazla gübre karıştırıp; sebze yetiştirmekte olumlu sonuç alamamıştım. Şimdi elimde fazlaca tavuk gübresi karıştırılmış; plastik bidonda sakladığım için etrafı yosun kaplamış funda toprağım var.
Bunlara ek olarak bu yıl aldığım;
- 1 kilo ormin k plus
- 1 kilo toz leonardit
- 1 kilo granül leonardit
- 5 kilo solucan gübresi
- 1 kilo toz elementel kükürt var.
Benim sorum ise; bu fazlaca tavuk gübresi karıştırılmış; yosunlu funda toprağına, torf, leonardit, solucan gübresi karıştırarak saksıda sebze yetiştirebilir miyim?
arslanbenzer
01-05-2017, 16:54
Merhabalar, ben de bu sene ilk olarak balkonda sebze yetiştirmeyi deniyorum. Domatesler 30cm'ye yaklaştılar. Hıyar iki tane gibi ben fide olarak bir tane aldım ama iki tane aynı kökten çıkmış galiba bir tanesini koparayım mı? Biberlerse pek büyümüyorlar nedense
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170517/eaecfbb44118173613f62b2c568658e5.jpg
Balkonda ilk domates denememin ilk çiçekleri. Meyveye dönmeleri ne kadar zaman alacak acaba[emoji780]
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
mehmet0791
02-06-2017, 10:29
https://www.youtube.com/watch?v=hMDm5dMUeo4
merhaba,
nihayet balkonu geniş ve bol güneş alan yeni evimize geçeli 8 ay olacak.
güneş gören ön balkonda deneme yanılma ile maydanozdan başlayıp, sırası ile çilek, reyhan, nane, dere otu, roka vs. denemeleri yapmaktayım.
küçük saksılarımda kendimce büyük işler yapmaya çalışıyorum.
yeşil bitler ve küçük sinekler olsa da şimdilik rahatsız etmiyorlar. çoğaldığında buradan edindiğim bilgileri uygulamaya çalışacağım.
bazı kareler:
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2199.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfNyl) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2200.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfsRG) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2201.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf5Vx) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2202.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfpYj) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2203.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfroF) http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2217.th.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfys6)
tüm resimler:
IMG 2199 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfNyl)
IMG 2200 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfsRG)
IMG 2201 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf5Vx)
IMG 2202 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfpYj)
IMG 2203 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfroF)
IMG 2204 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfIKf)
IMG 2205 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfLwp)
IMG 2206 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf3G8)
IMG 2207 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hftia)
IMG 2208 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfKpQ)
IMG 2209 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf7om)
IMG 2210 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfDce)
IMG 2211 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfmR7)
IMG 2212 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfc44)
IMG 2213 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf0NR)
IMG 2214 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfQGK)
IMG 2215 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfJxA)
IMG 2216 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hf1yb)
IMG 2217 - hızlı resim yükle resim upload yükle çoklu resim yükleme sitesi (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfys6)
çilekler 4 saksı çok yer kaplıyor farkındayım. en azından mevsim sonuna kadar olan çilekleri bitirip saksı sayısını azaltmayı planlıyorum. neredeyse 1 rafı işgal ettiler.
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2214.md.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfQGK)
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/06/04/IMG_2200.md.jpg (http://www.hizliresimyukle.com/image/hfsRG)
görünen akvaryum hortumları da otomatik sulama yapmaya çalışıyordum, pek olumlu olmadı. yeni projeler üzerinde çalışıyorum :)
balkon sebzeciliğim ile ilgili tüm resimler:
http://www.hizliresimyukle.com/sfy
Fatih_Soydemir
07-09-2017, 20:17
Doğru toprak doğru gübreleme ve 40lt toprakta tarlada yetişmişçesine biber yetişiyor fakat son 2 senedir baş gösteren ve KÜKÜRT' e karşı dirençli bir kırmızı örümcek haşeratı ile başım dertte olduğu için hiç tadı olmuyor bu işin.
10 lt ilede denedim oluyor ama çok fazla ürün vermiyor. yerli tür biberde yaşadığım bir durum değil bu anlattığım F1 ürünlerde yaşıyorum hibrit olmayanlara bulaşmıyor kolay kolay kırmızı örümcek.
Hale Erkoc
29-01-2018, 10:02
Herkese Merhaba,
Bu konu ile ilgili forumda bulabildigim tum yazilari okudum ama tam olarak sorumun yanitini bulamadim. Saksida sebze yetistirmek icin harclar ile ilgili internette arastirma yaptigimda Turk kaynaklarin cok buyuk bir kismi bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili formulunu verirken yabanci (ozellikle Amerika-Kanada) kaynaklarin buyuk bolumu icinde gercek toprak barindirmayan harclar veriyor. (cocopeat tabanli). Bunun topraksiz tarima girebilecegini dusunuyorum ama sonrasinda bakim/gubre vs konularinda ise kaynaklar bu sefer cok benzer metodlar oneriyorlar.
Yukarida saydigim nedenlerle oldukca aklim karisti. Ornegin, cocopeat/solucan gubresi/perlit-vermikulit karisimli bir saksi harcinin bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili karisimina gore avantajlari, dezavantajlari nelerdir sizce? Elbette ki; ticari amacli uretim yapmayacak bir kisi icin soruyorum bu soruyu.
Ve bu iki saksi harci icin bakim, bitki besleme farkli mi olacaktir sizce?
Suphesiz ki cok ugrasirsam bir cuval bahce topragi bulabilirim ama hem icinde ne gibi kimyasallarin bana gelecegini bilemiyorum, hem de digerlerini acikcasi temin etmek daha kolay. Yine de, kolaylik icin yanlis birsey yapmak da istemiyorum.
Yanitlariniz icin simdiden tesekkurler.
Hale
agacayaslan
06-03-2018, 22:46
Herkese Merhaba,
Bu konu ile ilgili forumda bulabildigim tum yazilari okudum ama tam olarak sorumun yanitini bulamadim. Saksida sebze yetistirmek icin harclar ile ilgili internette arastirma yaptigimda Turk kaynaklarin cok buyuk bir kismi bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili formulunu verirken yabanci (ozellikle Amerika-Kanada) kaynaklarin buyuk bolumu icinde gercek toprak barindirmayan harclar veriyor. (cocopeat tabanli). Bunun topraksiz tarima girebilecegini dusunuyorum ama sonrasinda bakim/gubre vs konularinda ise kaynaklar bu sefer cok benzer metodlar oneriyorlar.
Yukarida saydigim nedenlerle oldukca aklim karisti. Ornegin, cocopeat/solucan gubresi/perlit-vermikulit karisimli bir saksi harcinin bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili karisimina gore avantajlari, dezavantajlari nelerdir sizce? Elbette ki; ticari amacli uretim yapmayacak bir kisi icin soruyorum bu soruyu.
Ve bu iki saksi harci icin bakim, bitki besleme farkli mi olacaktir sizce?
Suphesiz ki cok ugrasirsam bir cuval bahce topragi bulabilirim ama hem icinde ne gibi kimyasallarin bana gelecegini bilemiyorum, hem de digerlerini acikcasi temin etmek daha kolay. Yine de, kolaylik icin yanlis birsey yapmak da istemiyorum.
Yanitlariniz icin simdiden tesekkurler.
Hale
Merhaba;
Benim kullandığım karışım şöyle:
-1 ölçü steril orman altı toprağına karşılık
-1 ölçü solucan gübresi
-3 ölçü baltık torfu (ithal)
-yarım ölçü tarımsal perlit
-çeyrek ölçü steril, yıkanmış dere kumu
Yüzeye ise ince bir vermikülit tabaka atıyorum. vermikülit nemli ve kuru iken renk farklılığı gösterdiğinden pulverize sulama zamanını takip edebiliyorum.
Saksı altına 2 santimetre kalınlığında lav taşı diziyorum. eğer imkanınız varsa bunun üzerine yarım santim yüksekliğinde yıkanmış + bez içinde dövülmüş deniz kabukları veyahut da yıkanmış un haline getirilmiş yumurta kabuğu kullanabilirsiniz.
Aşağıdan yukarıya doğru sıralama:
Saksının deliklerinin hemen üzerine file (toprağı dökülmesin diye)
Filenin üzerine 1-2 santimetre yüksekliğinde lav taşı.
Onun üzerine yarım santim yıkanmış, dövülmüş deniz kabuğu veya yumurta kabuğu;
Kalanın tamamı toprak harcı.
Bu karışım sizin ihtiyacınızı fazlasıyla sağlayacaktır. Eğer hala içinize sinmez ise saksıyı doldurmadan önce taban gübresi de atabilirsiniz ama bu karışımda sebze vermeyecek bitki olduğunu zannetmiyorum.
Peki toprağı nasıl sterilize edersiniz?
Orman altından topladığım toprağı 2mm elekten geçirdikten sonra birer kiloluk gruplar halinde fırın torbalarına doldurarak fırına sürüyorum. Fırında 110 derecede 30 dakika pastörizasyon işlemine tabi tuttuktan sonra torba içinde nemini çekmesini bekleyip 10 litrelik yaprak bidonlarına dolduruyorum.
Bu sayede topraktaki zararlı canlıların %90 dan fazlası ölüyor. yabani ot tohumları da ölüyor. Böylece böceklenme, kurtlanma, solucan, güve, küf, maya, mantar, nematodlar yok olacaktır.
Eğer imkanınız varsa orman altı toprağı (tınlı toprak) dışında bir de killi toprak elde edip onu da pastörize edin. Bazı bitkiler killi toprak sevdiği için harcın toprak karışımına onu kullanırsınız.
Ölçü derken neyi kast ediyorum?
Bakkal küreği diye tabir edilen, çerez vb. satışında veya kedi kumu küreği olarak kullanılan plastik küreği kullanıyorum.
agacayaslan
06-03-2018, 22:57
Saksılarım şimdilik yapay ışık altında iç mekandalar fakat yer endişesi nedeniyle onları balkona çıkarmayı düşünüyorum. Lakin balkona sık sık gelen kumrular, güvercinler canımı sıkıyor. Onca emeği riske atmaya çekiniyorum.
Arkadaşlar balkondaki saksılarınıza kuşlar zarar veriyor mu?
Veriyorlar/verdiler ise ne gibi önlemler alıyorsunuz?
ozgurural
12-03-2018, 07:27
iyi günler aranıza yeni katıldım değerli yorumlarınızı takip ediyorum . bende sebze yetiştirme işine yeni başladım kısmetse balkonumda terasımda yetiştirmek istiyorum . elimde yerli domates ve biber tohumları vardı ben bunları saksıda çimlendirdim muntazaman 2.3 günde bir suluyorumda şu anda 4/5 cm boylarındalar fakat fideler gövdelerinden kahverengileşmeye başladı acaba bu durum normalmidir yardımcı olursanız sevinirim fidelerimi kaybetmek istemiyorum.
agacayaslan
30-03-2018, 10:12
iyi günler aranıza yeni katıldım değerli yorumlarınızı takip ediyorum . bende sebze yetiştirme işine yeni başladım kısmetse balkonumda terasımda yetiştirmek istiyorum . elimde yerli domates ve biber tohumları vardı ben bunları saksıda çimlendirdim muntazaman 2.3 günde bir suluyorumda şu anda 4/5 cm boylarındalar fakat fideler gövdelerinden kahverengileşmeye başladı acaba bu durum normalmidir yardımcı olursanız sevinirim fidelerimi kaybetmek istemiyorum.
Kahverengileşme derken? Kuruma, çürüme gibi mi?
Merhaba. Saksıda domates biber yetiştirirken beraber ekilebilecek ve domates biberi zararlılardan koruyacak başka bitkiler var mı? Çoook eskiden bahçelerde kullanılan sebze adalarında patatesle beraber karanfil yetiştirilirse sineklenme olmaz gibi birşey okudum heralde ki senelerdir aklımda kalmış. Şimdi,bahouse dan 105 lt lik saksılardan aldım. Birinde 4 pembe bir cherry domates fidesi var, diğerinde de 4 biber fidesi kenarlarda, orantılı mesafelerde de bir kara dut bir de ahududu fidesi var. Kara dut ve ahududu -25 dereceye kadar dayanıyormuş, ümidim biberleri sezon sonunda kesip ahududu ve dutu bırakmak. Şimdi çok ufaklar, saksıyı paylaşsınlar
Birde uzun saksılarda fesleğen nane tere otu roka ve maydanoz var. Bir arada ekildiğinde daha faydalı olabilecek kombinasyonları denemek isterim.
Birde salatalık seneler önce denemiştim de bitlenmişti. Çilek de aynı şekilde, her sene denerim her sene bitlenir. Bu yıl almadım o yüzden. Hiç cesaretim yok çileğe de salatalığanda. Neden bitlenir? Nasıl engellenir? En azından salatalık yine denesem mi? Oluyor mu balkonda. Yetiştirip mutlu olan var mı?
Merhaba. Saksıda domates biber yetiştirirken beraber ekilebilecek ve domates biberi zararlılardan koruyacak başka bitkiler var mı? Çoook eskiden bahçelerde kullanılan sebze adalarında patatesle beraber karanfil yetiştirilirse sineklenme olmaz gibi birşey okudum heralde ki senelerdir aklımda kalmış. Şimdi,bahouse dan 105 lt lik saksılardan aldım. Birinde 4 pembe bir cherry domates fidesi var, diğerinde de 4 biber fidesi kenarlarda, orantılı mesafelerde de bir kara dut bir de ahududu fidesi var. Kara dut ve ahududu -25 dereceye kadar dayanıyormuş, ümidim biberleri sezon sonunda kesip ahududu ve dutu bırakmak. Şimdi çok ufaklar, saksıyı paylaşsınlar
Birde uzun saksılarda fesleğen nane tere otu roka ve maydanoz var. Bir arada ekildiğinde daha faydalı olabilecek kombinasyonları denemek isterim.
Merhaba,
Sebze bahçelerine veya saksılarına karanfil ve fesleğen önerildiğini okumuştum. Henüz sonuçlarını görmedim, ben de sebze yatağım için bu fidelerden alıp dikeceğim bu hafta.
Saksılarım şimdilik yapay ışık altında iç mekandalar fakat yer endişesi nedeniyle onları balkona çıkarmayı düşünüyorum. Lakin balkona sık sık gelen kumrular, güvercinler canımı sıkıyor. Onca emeği riske atmaya çekiniyorum.
Balkonuma her bahar domates, biber, hıyar ile nane, maydonoz, fesleğen gibi sebze ve şifalı bitkiler dikiyorum. Bu sene üzerine titrediğim salatalık (hıyar) fidelerim tam da çiçeklenip hatta hıyar vermeye başlamışken, 2 fideyi sevgili komşularımız kargalar tarafından dibinden kopartılmış olarak bulunca çok üzüldüm.
Aklıma gelen tek önlem olarak saksının etraflarına dizdiğim bambular arasına sağlam bir ip germek ve bunu bambular arasında kuşların giremeyeceği şekilde dolamak oldu. Umarım işe yarar.
Bu konuda deneyimleri olanlar varsa paylaşabilirler ise ben de çok sevinirim.
its_just_a_ride
27-04-2018, 15:15
Birkaç saksıda bir rüzgar gülü batırın toprağa. Yine de rahatsız ederlerse Kuş fileleri var, ondan gerersiniz balkona.
ufukdeniz
10-06-2018, 16:04
Nacizane benim balkonumdan bir kaç kare paylaşmak isterim. Şindilik mutfağın balkonundalar. Yer biraz dar. Ancak kısa süre sonra odamın balkonuna alacağım. Orada saksı sistemini değiştirerek hem hobiyi güçlendirmek hem de ürrtilenleri masamıza katabilmek adına girişlerim olacak. Naçizane ilk denemem olduğu ve beni heyecanlandırdığı için daha önce denememiş olanlara örnek olması adına solucan gübresi balkondaki sebzeler için çok iyi. Hem koku vs yok. Hem de Bitkiler üzerindeki etkisi muazzam.
https://youtu.be/gsKRvZBfBSw
Lale Teyze
10-06-2018, 21:10
Balkon için kuş filelerini ben de öneriyorum. Ancak sakın ola, internette kuş kaçıran, alarmlı, ışıklı, bilmem kaç metre kare etki alanı olduğu iddia edilen cihazlardan almayın.
Güvercinler iki- üç günde cihazı tanıyıp arkasından köşesinden dolanmaya ve saksılara ulaşmayı başarıyorlar.
ufukdeniz
15-06-2018, 15:16
Bir önceki yazımda solucan gübresinden memnun olduğumu yazmıştım. Bilenler bilir. Bilmeyenler için 1 haftalık gelişim.
gencer özdemir
07-03-2019, 19:34
Merhaba, bende ev ortamında sebze yetiştirmek için 100x50x40 ölçülerinde bir saksı yaptım. Terasım bu iş için uygun.
Yarısına kadar yaklaşık 4 aydır bekleyen yine evde yaptığım kompostla doldurdum. Kalan yarısını ise cocopeat ,solucan gübresi, leonardit ve perlitten oluşan bir karışımla tamamlamayı düşünüyorum.
Ekmeyi düşündüğüm sebzeler domates 3 fide, biber 3 fide, patlıcan 3 fide, kadife çiçeği ve fesleğen. Tamamını tohumdan yetiştirmeyi planlıyorum. Bu hafta tohumları almak gibi bir hedefim var.
Eksik ya da fazla olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa lütfen paylaşınız.Teşekkürler.
Merhaba, her ektiğim şeyi bolca sulamak gibi bir alışkanlığım var. Bu nedenle hepsi boyuna gidiyor ama dallar çok cılız ve dallanma az.
Resimdeki maydanozlarım da boylu poslu ama incecik dalları ve az yapraklandılar.
Şimdi üstten kessem hiç yaprak kalmayacak, kesmesem boyuna uzadıkça bir süre sonra eğiliyor ve toprağa yapışıyor. Böylece sulamadan bekleyeyim mi?
Balkon çiftçisi
11-04-2019, 09:24
Merhabalar forumda yeniyim balkon bahçeciliğinde de yeni sayılırım. Bir sorum olacak deneyimli arkadaşlara tohumdan ektiğim salatalik fidelerim henüz 30cm boyunda olmalarina rağmen üçer tane erkek çiçekler çıkartıyorlar (çiçekler direkt çıkıyor arada salatalık yok sanırım erkek çiçek oluyor bu) ne yapmalıyım çiçekleri almalımıyım üstünden?
Balkon çiftçisi
14-05-2019, 18:20
Merhaba sesimi duyan yok mu :( hala erkek cicek dışında birşey yok salatalık fidelerimde. Tohumlarimi güvendigim biryerden aliyorum hibrit degil ama ne yapmaliyim acaba? Destek rica ediyorum...
its_just_a_ride
15-05-2019, 00:48
Merhabalar forumda yeniyim balkon bahçeciliğinde de yeni sayılırım. Bir sorum olacak deneyimli arkadaşlara tohumdan ektiğim salatalik fidelerim henüz 30cm boyunda olmalarina rağmen üçer tane erkek çiçekler çıkartıyorlar (çiçekler direkt çıkıyor arada salatalık yok sanırım erkek çiçek oluyor bu) ne yapmalıyım çiçekleri almalımıyım üstünden?
Alın isterseniz. Yine açar çiçek. Saksı hacmine dikkat etmişsinizdir umarım. Ufak saksıya ekmeyin salatalığı.
mustafa.kaya
22-05-2019, 09:34
Merhaba bende ata tohumdan üretime yeni başladım; başarılı olursam her bitki için ayrı saksı düşünüyorum, saksıları kaç litre alamalıyım bunu danışmak istiyorum, şöyle ki;
1 - Domates saksı, çeri saksı, hıyar saksı, patlıcan saksı, biber saksı, fasulye saksı ve bamya saksı, bunlar için kaç litrelik saksılar uygundur. (14,5lt veya 26lt saksıları gözüme kestirdim aslında)
2 - Toprak olarak ormandan 10-20 santim kazıyıp toprak almayı (%35) ve içine torf (%35), leonardit(%15 ila 20), vermikült(%5), cürüf(%5 ila 7) ve perlit(%3 ila 5) karşımı yapmayı düşünüyorum bu sebzeler için uygun mudur ? (Yarasa gübresi düşünüyorum)
3 - Ormandan toprak alırsam illa ki fırında 120 derecede ısıl işlem uygulamalımıyım.
mustafa.kaya
23-05-2019, 12:09
İki soru daha eklemek istiyorum;
4 - Solucan gübresimi yarasa gübresi mi tercih etmeliyim.
5 - Toprak eklemesem olmaz mı ?
teşekkürler
bergenia
20-06-2019, 16:24
Merhaba, her ektiğim şeyi bolca sulamak gibi bir alışkanlığım var. Bu nedenle hepsi boyuna gidiyor ama dallar çok cılız ve dallanma az.
Resimdeki maydanozlarım da boylu poslu ama incecik dalları ve az yapraklandılar.
Şimdi üstten kessem hiç yaprak kalmayacak, kesmesem boyuna uzadıkça bir süre sonra eğiliyor ve toprağa yapışıyor. Böylece sulamadan bekleyeyim mi?
maydanozunuz çok sık olduğu için gelişmiyor. 2-3 tane bırakın gerisini sökün bence. 2-3 tane bile fazla aslında ama insan sökmeye kıyamıyor:D
https://www.youtube.com/channel/UCFBQCGiELkZhzECxV_4hZgw
Balkonda sebze ve çiçek yetiştiriciliği ile ilgili Hindistan'dan değişik videolar mevcut.
https://www.youtube.com/watch?v=lCo_KkRamhQ
Plastik Asma Şişede Domates Yetiştiriciliği İçin En İyi Yöntem ll Dikey Bahçe ll Bahçe Yok
https://www.youtube.com/watch?v=lLFB1ZTg554
Balkonda nane yetiştirme
selimcan71
24-08-2019, 15:39
Her sayfayı tek tek okuyarak ben de balkonumda sebze yetiştirmeye karar verdim. Bununla ilgili detayları burada ve blog (https://www.gundem71.com/)umda yayınlayacağım.
orhanerlp
14-02-2020, 17:22
Arkadaşlar merhaba;
Forumda yeniyim bu yıl kısmetse bende balkonumda domates biber yetiştirmeyi düşünüyorum atalık tohum aldım bir abimden yalnız evim kuzeye bakıyor arka balkon ise güneybatı tarafında sizce burada sağlıklı olur mu? Cevaplar İçin şimdiden teşekkürler
Jasmine Tea
03-03-2020, 07:49
Arkadaşlar merhaba;
Forumda yeniyim bu yıl kısmetse bende balkonumda domates biber yetiştirmeyi düşünüyorum atalık tohum aldım bir abimden yalnız evim kuzeye bakıyor arka balkon ise güneybatı tarafında sizce burada sağlıklı olur mu? Cevaplar İçin şimdiden teşekkürler
Güneybatı cephesine dikmeniz daha iyi olur
mericduvar
06-03-2020, 20:30
5. sorunuza cevaben yazmaktayım;
Pulverize sulama suyu atomik tanecikler haline getirerek fışkırtma neticesinde havada bulunan toz taneciklerinin yere inmesi ve tozsuzlaştırılmış bir ortam yaratılmasını sağlamak için kullanılan yöntemdir.
kuponburada
22-03-2020, 01:03
Bu bölüm sanıyorum başlı başına 5 ciltlik bir ansiklopedi olabilecek değerde. Tam aradığım yeri bulmak gerçekten keyifli. Konu hakkında yardımcı olan başta Selahattin hoca olmak üzere tüm bilenlere teşekkür ediyorum. Sormak istediğim çok fazla soru var ancak bu bölümü tamamen okuyup bitirmem gerek. Muhtemelen biri sormuştur ve cevabı verilmiştir. Dolayısı ile aynı soruyu tekrar sormayayım.
Simyacikan
23-04-2020, 00:55
bu başlığı oluşturan cemada ve son hareketi 2017 yılı sonuna denk gelen Selahattin Yılmaz Hoca başta olmak üzere tüm soru soranlara tüm cevaplayanlara sonsuz teşekkürler. kendimce kısa bir bilgi özeti çıkardım ve benim için çok işe yarayacak.
Zirem.06
24-04-2020, 18:19
Şaşırtmayı derginin mayıs sayısında okuyabileceksiniz... :)
Dergiye tıkladıgımda acılmıyor neden acaba
evandevan5
29-04-2020, 16:24
bunlarda benim küçük bardaklara ekmiş olduğum biber , domates ve salatalık fidelerimin son hali :d:d:d:d:d
gün geçtikçe daha mutlu oluyorum.
Not :ilk resimdeki biber ölmek üzereyken kurtardığım üç kök.deli gibi çiçek açıyorlar maşallah ve artık çiçekleri dökülmeden biberler tutunuyor...
çok güzel elinize sağlık.
purezento
19-05-2020, 21:57
Merhaba,
Forumda yeniyim. İlk defa balkonda sebze yetiştirmeyi deniyorum. Geçen sene yediğim sebzelerden ve internetten aldığım tohumları çimlendirdim. Balkonum onuncu kat ve önü açık güneye bakıyor. Fotoğrafları ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Fasülyelerin ve salatalığın yapraklarının kenarları sararıp dökülüyor. Biraz karınca dadandı ama öncesinde de vardı. Acaba fazla rüzgardan veya fazla güneşten olabilir mi?
Domatesleri de evde büyütürken gövde ve yapraklar yeşilken balkona çıkarınca heryeri morarıyor. Sonradan toparlıyor. Acaba yavaş yavaş mı alıştırmak gerekiyor?
Bir de domateslerim sanırım oturak cins koltuk alınır mı? Bazısı alıyor bazısı almıyor sanırım, hangisi doğru?
Teşekkürler
Merhaba,
Forumda yeniyim. İlk defa balkonda sebze yetiştirmeyi deniyorum. Geçen sene yediğim sebzelerden ve internetten aldığım tohumları çimlendirdim. Balkonum onuncu kat ve önü açık güneye bakıyor. Fotoğrafları ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Fasülyelerin ve salatalığın yapraklarının kenarları sararıp dökülüyor. Biraz karınca dadandı ama öncesinde de vardı. Acaba fazla rüzgardan veya fazla güneşten olabilir mi?
Domatesleri de evde büyütürken gövde ve yapraklar yeşilken balkona çıkarınca heryeri morarıyor. Sonradan toparlıyor. Acaba yavaş yavaş mı alıştırmak gerekiyor?
Bir de domateslerim sanırım oturak cins koltuk alınır mı? Bazısı alıyor bazısı almıyor sanırım, hangisi doğru?
Teşekkürler
Çok bilgim olduğundan değil ancak, asıl cevap gelene kadar size ön bilgi olması açısından yazma gereği duydum.
Benim domates fidelerimde yaşadığım morarma nedeniyle yaptığım araştırmada, yurtdışı kaynaklı bir sitede "hava sıcaklığının gece 15 derece altına düşmesi nedeniyle" olduğunu öğrendim. Bu durum daha sonra düzeldi.
Koltuk alma konusu ile ilgili olarak, forumdan öğrendiğim kadarıyla oturak cinslerde koltuk alma yapılmıyor.
Salatalık yapraklarındaki hasarların nedenini tam olarak bilemiyorum, sularken yapraklarına su geldiyse güneş nedeniyle yanmış olabilirler. Belki de bir hastalık vardır. Şu (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3588.htm) konudaki her sayfayı okumanızı öneririm. Ben tek tek okumuştum tüm mesajları. Uzun sürüyor ama faydalı bilgiler var. Özellikle Selahattin Bey sayfalar boyunca her noktaya değiniyor.
Not: Fidelerinizi güneş ve rüzgara yavaş yavaş alıştırmanız gerekiyor.
Burada balkon konusunda bilgisi yüksek arkadaşlar görüyorum. Bu forumu abone olmadan da takip ediyordum. Artık aranızdayım. Doktor stresten uzak dur ve hayat tarzını değiştir deyince burası aklıma geldi. Çoktandır da okudukça hayaller kuruyordum. Şimdi hayalden gerçeğe dönmeye karar verdim. Uzun bir balkonu var. Çamaşırlık kısmını çıkarınca güneş gören 6x 1.5 metre balkon bana kalıyor. Şehirde çoktan boğulmuş ve 47 yaşına gelmiş ama hala bir köy çocuğu olarak taze bismillah dedim. Bilgi ve ilgi yardımlarınızı bekliyorum. Meyvelitepe üstattan okuduğum yükseltilmiş sebze yatağı tarzı bir şeyler yapabilir miyim.
melikgazi
23-03-2022, 18:16
Yeni üye oldum ve aklımdan geçen şey bahçemde bu yaz bir şeyler yetiştirmekti. Umarım bu konuda okuduklarım bana yön gösterir. Ama hangi bitkiyle başlasam bilemedim. Belki daha çok araştırmalıyım :)
hasanyildizben
22-04-2022, 14:39
Balkonda maydonoz biber ve domates yetiştiriyorum. çok güzel oluyor
Naive green
18-06-2022, 08:53
Ted Robin'den sonra bu basligi da tamamen okudum, biraz önce bitti. Şu an kafam o kadar karışık ki, sulama, saksılar, yapraklar vs. zihnimde dönüp duruyor.. Allahtan farkli konulara basliklar actim ve tablette not alma uygulamasi kullanarak ihtiyac olan bilgileri oraya kopyaladim. Özellikle tohum ve fide aşamasıyla ilgili çok güzel bilgiler var. Buradan da sebze fidesi yetiştirme başlığına geçeyim. Selahattin Bey başta olmak üzere, başlığa dolu dolu destek veren herkese teşekkurler.
sevgili arkadaşlar
istanbul da yaşamaktayım. 3000 m2 alanda topraksız tarım imalatı yapmak istiyorum.tarım ile ailem iç içe ancak modern ve tekmolojiyi kullanarak üretim yapmak istemeden dolayı tecrübesi olan arkadaşlardan destek almakm isterim.
Naive green
30-09-2022, 17:04
Tohumdan marul deniyorum, fakat kış mevsimi nasil olacak tam bilemiyorum.
Naive green
30-09-2022, 17:09
Ve bu da dikilmeyi bekleyen, viyoldeki marul. Viyoller de a101'de satilan kurabiyenin kaplari aslinda. Dedigim gibi şimdiye kadar sorun olmadi ama birkaç gune soğuklar başlar, umarım kışı çıkarabilirler
Nurpkmzc
02-12-2022, 20:54
Merhaba bunlar da benim terasta yetiştirdiğim marullarım
kizilsakal
05-12-2022, 20:27
marul türlerini yetiştirirken kendi kendime "bunu kafama eksem orada da yetişir" diyorum. bu yaz balkonda onlarca saksı domates, biber heba olmasına rağmen bir şekilde sağa sola saçılan, oraya buraya düşen marul ve roka tohumları sayesinde hala taze yiyoruz. bana rağmen hayatta kalmayı başarabiliyorlar, o yüzden onları seviyorum :)
Naive green
07-12-2022, 20:13
Merhaba bunlar da benim terasta yetiştirdiğim marullarım
Sayın Nur merhaba, çok verimli çok yoğun ve dolu dolu görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Benimkiler pek böyle olmadı, sanırım bir ışık sorunu var. Balkon iyi ışık alıyor almasına, ama saksı yerleşimini pek ayarlayamadım galiba.
Naive green
07-12-2022, 20:18
marul türlerini yetiştirirken kendi kendime "bunu kafama eksem orada da yetişir" diyorum. bu yaz balkonda onlarca saksı domates, biber heba olmasına rağmen bir şekilde sağa sola saçılan, oraya buraya düşen marul ve roka tohumları sayesinde hala taze yiyoruz. bana rağmen hayatta kalmayı başarabiliyorlar, o yüzden onları seviyorum :)
Kafama eksem orada da yetişir : ) Yani evet, çok güzel filizlenip hemen de 3 ve 4. yaprakları çikarıyorlar, insanı motive ediyor gerçekten.
Nurpkmzc
07-12-2022, 20:50
Sn. Naive Green teşekkürler, bende acemi sayılırım bu konularda. Zaman zaman sıvı gübreyle dekteklemiştim bitkilerimi ondan dolayı daha kuvvetli büyüdüler sanırım. :rolleyes:
Krydnsmz
06-04-2023, 17:57
Sn. Naive Green teşekkürler, bende acemi sayılırım bu konularda. Zaman zaman sıvı gübreyle dekteklemiştim bitkilerimi ondan dolayı daha kuvvetli büyüdüler sanırım. :rolleyes:
Merhaba hızlı gübre olarak ne kullanıyorsunuz acaba
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.