View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 21:16
Domateslere budamalarını yapın derim hemde ilk fırsatta. Koltuk almak sorun teşkil etmez ancak koltukların büyümesine müsade ederseniz lüzümsuz yere onları gelirştirmiş olursunuz ve bitki besin tüketir koltuk sürgünleri için.
Bunun dışında kabaklara ilaç atmanıza gerek yok. Ancak çiçeklere dikkat edin bal kabağınd erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde fakat ayrı ayrı yerlerdedir. Çiçeğe dikkat edin eğer çiçek bir sapla gövdeye bağlanıyorsa o erkek çiçektir, eğer gövdeye yapışık bir çiçekse o zaman esas kabağı alacağınız çiçek odur.
Domateslere budamalarını yapın derim hemde ilk fırsatta. Koltuk almak sorun teşkil etmez ancak koltukların büyümesine müsade ederseniz lüzümsuz yere onları gelirştirmiş olursunuz ve bitki besin tüketir koltuk sürgünleri için.
Bunun dışında kabaklara ilaç atmanıza gerek yok. Ancak çiçeklere dikkat edin bal kabağınd erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde fakat ayrı ayrı yerlerdedir. Çiçeğe dikkat edin eğer çiçek bir sapla gövdeye bağlanıyorsa o erkek çiçektir, eğer gövdeye yapışık bir çiçekse o zaman esas kabağı alacağınız çiçek odur.
Dergiyi de okuduktan sonra dikkat ettim;benim domateslere epeyce bir budama gerekiyormuş.Budamayı hemen yapıyorum.Kabaklarımın çiçekleri gövdeye yapışık ,3 saksı balkabağım var.20'ye yakın gövdeye yapışık çiçek var. Çok teşekkür ederim cevabınıza.
omeriyidogan
06-06-2007, 14:26
Merhabalar
Sn Selahattin bey,
Gerek dergide gerekse burada verdiğiniz bilgiler sayesinde sırık çeri domateslerim iyi bir şekilde büyüyor.Yalnız birsorum olacak.Boğazlama işini yapmak istiyorum ama şu anda toprağın hemen üstünden ilk dala kadar küçük yapraklar (veya dallar?) çıkıyor.Boğazlama yaparsam bu yapraklar(veya dallar?) toprağın altında kalacak.Bunları koparmalımıyım. Domatesleri asıl saksılarına şaşırttığımda boğazlama yaparım diye toprak seviyesini saksının üst yüzeyinden 10-15 cm aşağıda bırakmıştım.Şimdi toprak eklemem ve boğazlama yapmam gerekiyor sanırım.Bu konuda da yardımcı olursanız minnettar olaçağım.
Teşekkürler
Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 14:31
Sevgili omeriyidogan, alt yaprakları ve sürgünleri alamanızda bir sakınca yok tam tersi daha iyi toprak seviyesiyle ilk yaprakların arasını açmak lazım bu nedenle çekinmeden o yaprakları alabilir ve boğaz doldurabilirisiniz daha iyi olacaktır.
omeriyidogan
06-06-2007, 14:36
Çok teşekkürler.
Selahattin bey, merhaba
6-7 hafta önce birkaç sivribiber fidesi ektim (aldığımın ertesi günü 20 cm çapında saksılara, torfa ektim). İlk günlerde sulamasını ben yapamadım ve belki de annem fazla su verdiğinden olacak, yarısı öldü fidelerin. Kalan yarısı ise ölmemekle beraber herhangi bir gelişme göstermediler (boyları hala aynı aldığım gibi günkü kadar -bir karış), ve yeni yaprak vermek şöyle dursun yaprak döktüler hatta.
İlk günlerde balkonda nispeten gölgeli bir yerde duruyorlardı, 1 hafta sonra saksıları bütün gün bol güneş alabilecekleri bir yere, bahçeye çıkardım. Onlar için aldığım büyük, derin saksılara da ekecektim aslında, ama hiç büyümediler ki saksı değiştireyim...
Unutmadan; gübrelemesini yapmakta da hayli geciktim, ancak aldıktan 4 hafta sonra, üstelik de doğal gübreyle değil de güller için hazırlanmış katı besinle gübreledim.
Görüldüğü gibi, hiç birşeyi doğru-dürüst yapamadım ve zavallılar yine de iyi dayandılar tüm işkencelerime -ölmeyenlerden bahsediyorum.
Bugün, artık gelişebileceklerinden ümidi kesmiş vaziyette, köklerinden sökmek üzereydim hepsini aslında. Derken aklıma geldi, bir de size sormak istedim: Hala yaşamaya inatla devam eden bu fideler için yapabileceğim birşey var mı?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler,
Sevgiler
Nil
Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 21:20
Öncelikle size biber fidelerinizi yenilemenizi öneririm zira çokta sağlıklı olmayan fideleri dikmişsiniz zira şu anda benim öylesine kovalara diktiğim fideler bile biber verdiler. Yani mayıs 10 itibariyle diktiğim fideler şu anda çiçekteler ve minik minik biberleri var. Biberlerinizi yenileyin derim ben, zira şimdiye kadar gelişmeyen biberler şimdiden sonra gelilmezler üstelik sizin yaptığınız hiç bir uygulamada ben anormallik görmedim gayet normal uygulamalar. Aşırı sulamayı endişe etmeyiniz eğer sizin uygulamalarınızdan biberler olsa osla daha fazla yeşillik yapardı. Eğer fide bulamazsanız haber verin size temin ederim.
Ben malesef yaprak biti olan biber fidelerimi söktüm. Başedemeyeceğimi hissettim ve diğerlerine geçmesinden korktum. Onları da yakın takibe aldım henüz birşey yok umarım geçmemiştir onlara da . Selahattin Bey daha önce saksıya almadan çiçek açan salatalığımın erkek çiçek açtığını ve onlardan salatalık çıkmayacağını söylemiştiniz. Başka bir fideyi saksıya diktim, 10 gün oldu, yine çok sayıda çiçeğin çıkmaya başladığını gördüm dün. Erkek çiçekle dişi çiçeği nasıl ayırt edebilirim? Erkek çiçeklerin fonksiyonu ne? Erkek çiçeklerin çok olması normal bir durum mu? Sonra kendiliğinden dökülüyorlar mı? Şu anda dalların bağlantı yerleri o kadar kalabalık ki,çiçeklerin arasından koltukları ayırt edip ayıklayamıyorum. Yalnız gözlemlediğim kadarıyla domateslerde salatalıklara oranla daha çok koltuk oluyor, doğru mu? Ayrıca domateslerimin gövdeleri güçlenip büyüyor,yalnız henüz hiç çiçeklenmediler, çok mu suluyorum acaba?
Çok teşekkürler
Selahattin Yılmaz
07-06-2007, 08:42
Erkek çiçekler bir sap ile ana gövdeye bağlanırlar, dişi çiçekler ise sap yerinde minik salatalık vardır ve uç kısmında çiçek yaprakları bulunur. VE erkek çiçekler elbette polen tozları ile dölleyicidir, ancak salatalıklarda artık partenokarpi mevcuttur yani döllenmeden meyve verme olayı. Çiçeklerin çok olması durumu ya stresten dolayıdır **** bitki iyi geliştiğinden dolayıdır ancak salatalıklarda genelde susuzluk stresinden dolayı oluyor. Fazlasını elbette bitki atar.
Domateslerde endişe etmeyin bir süre sonra koltuklar fırlar gider rahatlıkla alırsınız salatalıkta da öyledir. Ancak fazla büyümesine müsade etmeyiniz ki luzumsuz besin harcamasın. Domateslerde çiçek açmasını istiyorsanız susuz bırakın öyule ki sadece yapraklarını büzdüğünde az az su verin çiçek görene kadar o kadar.
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Salatalıklarım susuz değil sanırım fazla gelişkin:) Domatesleri tutsun diye biraz fazla suladım sanırım, hemen suyu keseceğim.
omeriyidogan
07-06-2007, 09:20
Basit bir soru sormak istiyorum.Sırık sebzeleri sırığa bağlamak için nasıl bir ip kullanmalıyız?
Selahattin Yılmaz
07-06-2007, 09:51
Bağlandığında veya sarıldığında kesici olmayan ve güneş gördüğünde deforma olup kopmayacak bir ip. Bunun için pamuk ip veya kalınca pazarcı ipleri oluyor onlar kullanılabilir veya hiç bir şiey bulamıyorsanız balkon şartlarında çamaşır ipi işinizi görür.
tweetysth
07-06-2007, 12:02
Bir soru da ben sorayım; bant üzerine eşit aralıklarla yerleştirilmiş sebze tohumları buldum, bunlar ekilirken büyük kolaylık sağlayıp sebzelerin muntazam yetişmesini sağlıyormuş. 5 metre uzunluğundaki bantları dilediğimiz uzunlukta kesip yerleştirebiliyormuşuz. Sebzenin cinsine göre tohum sayısı değişiyormuş.
Bana çok pratik gibi geldi ama birde işin uzmanlarına danışmak istedim. Sizce nasıl olur?
Sevgiler...
Ama bana neden cevap vermiyor kimse??? :(
Ben ilk defa sizden öğrendim bu yöntemi. Deneyin bence deneyimlerinizi de bizimle paylaşın. Ama hangi sebze tohumunu ekeceğiniz de önemli. Domates, biber için geç kalındığını düşünüyorum ben.
Selahattin Yılmaz
07-06-2007, 15:20
Sevgili tweetysth gayet güzel bir yöntem. Ben bu yöntemin çiçekler için olanını biliyorum. Gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz...
Bekir S.
07-06-2007, 16:19
... kare içine alınmış kısımlar...
ÇOK teşekkür ederim.Sayenizde hiç şüphem kalmadı.İyi çalışmalar
Bekir S.
07-06-2007, 16:41
Sırık domateslerden keserek aldığınız bu koltukların iri ve dolgun olanlarını aşırı sıcaktan uzak serin ve gölge bir yerde torfa diker 15 gün nemlice bekletirseniz kök salacaktır eksik bitkileriniz varsa böylelikle yeni bir fide elde edersiniz.
Selahattin bey teşekkür ederim.çünkü 20 fideden ancak 7 adet kaldı. Danaburnu arkadaşlarım 3 adet,iş arkadaşlarım 6 adet ve benim hatalarım sonucu diğer 13 adedi kaybettim .Bu yolla açığı kapatayım bari.:D
Balkonda biberiye yetiştiriyorum.10 cm boyundalar. Ne zaman biber verecekler yardımcı olursanız sevinirim.
Selahattin Yılmaz
07-06-2007, 18:48
Biberiye benim tanıdığım bir bitki değil maalesef...
Biberiye biber mi veriyormuş? Bir yanlışlık mı var acaba? Benim bildiğim biberiye kekik gibi bir bitki.
Aynen Limon sana katılıyorum.Bir yanlışlık var galiba...
Penelophe
07-06-2007, 21:23
Ares;
Biberiye bir baharat türü bildiğim kadarıyla fakat bazı yörelerde süs biberine de biberiye denildiğini duymuştum. Siz hangisindne bahsediyorsunuz acaba?
(Selahattin Beyden öğrendiğim kadarıyla süs bitkisi ve baharat türü;))
Selahattin Yılmaz
07-06-2007, 22:33
Biberiye süs bitkisi ve baharat türü...
Biberiye Rosmarinus officinalis
http://www.lattaplantation.org/images/vtours/inter_garden/rosemary.jpg
Biberiye çok aromatik bir bitkidir. Latince ismine bakılırsa Adaçayı Salvia officinalis ile aynı familyadan görünüyor.
Adaçayı (Moşaflık) gibi yarı odunsu gövde ve üstte her yıl yeni yeşil sürgünler veren bir bitki. Mor mor çiçekleri bu aralar açması lazım.
Biberiyeyi kurutup çay olarak da tüketebilirsiniz.
Tazesini de yine çay olarak tüketebilirsiniz aynı zamanda 3-5 yaprağını ağzınızda çiğnediğinizde hoş bir aroma bırakacaktır.
Genelde pahalı et yemeklerinin yanında 8-10 cm uzunluğunda bir dalı süsleme amaçlı kullanıyorlar.
İtalyan restorantında çalışırken fritözde 1 dal biberiyenin az bekletildiğini ve daha sonda et yemeğinin yanında süsleme amaçlı kullanıldığını görmüştüm.
Adaçayı gibi idrar söktürücü özelliği de olması lazım.
marbling
08-06-2007, 11:20
Eşimle yeni tasındıgımızın evin güzel güneş görmesi,3 güzel balkonu olması bizde toprak sevgisini canlandırdı.İlk domates fidesiyle baslayalım dedik.İlk başlarda çok fire verdik buda bizi çok üzdü sonuçta acemiydik.Araştırma yaparken bilgisayarda bu güzel sitenizi keşfettim.Yazılan bilgileri paylaşılan konuları.sorunları ,verilen yanıtları heyecanla okuyup uyguladık eşimle.
Şimdi balkonumuzda domateslerimiz,salatalıklarımız, biberlerimiz var.Hepsi çiçeklerini açtılar.Hatta biraz abarttık patlıcan,fındık turp,dereotu,ıspanak,sogan,sarımsak,maydonoz ektik.Hepside yavaş yavaş büyüyor.Maydonozlarımız hala çimlenmedi ama sabırla bekliyoruz.
Sebzelerimizi büyütürken bizi en çok üzen biberlerimize dadanan yaprak bitleri oldu.3 kere ılaçlamamıza ragmen sanki tekrar olacak gibi.Bu hafta arap sabunuyla olan ilaçlama yöntemini deneyeceğiz.Allah'tan diger sebzelerimize geçmediler.
En yakın zamanda sizlere balkonumuzun resmini paylaşacağız.
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Teşekkürler Selahattin Bey....
Ha evet ya süs biberi olacak. Ben yanlış hatırladım ve biberiye yi de uydurdum sanırım. Üst komşum vermişti onları saksıya ektim. Ekmek mi dikmek mi:)) doğru acaba. Yanlış yazmak istemem. 10 cm boyuna ulaştılar nasıl bir gelişme izleyeceklerini de merak ediyorum.
Fotolarını atmak isterim ama nasıl atacam onu hiç bilmiyorum işte.
Sevgiyle kalın.
Penelophe
08-06-2007, 12:57
Selamlar Ares;
Tahmin etmiştim biber olduklarını.
Tohumsa ekilir, fideyse dikilir :)
Gelişmiş mesaj göndere yıladığınızda fotoğraf ekle butonundan ekleyebilirsiniz:)
Eşimle yeni tasındıgımızın evin güzel güneş görmesi,3 güzel balkonu olması bizde toprak sevgisini canlandırdı.İlk domates fidesiyle baslayalım dedik.İlk başlarda çok fire verdik buda bizi çok üzdü sonuçta acemiydik.Araştırma yaparken bilgisayarda bu güzel sitenizi keşfettim.Yazılan bilgileri paylaşılan konuları.sorunları ,verilen yanıtları heyecanla okuyup uyguladık eşimle.
Şimdi balkonumuzda domateslerimiz,salatalıklarımız, biberlerimiz var.Hepsi çiçeklerini açtılar.Hatta biraz abarttık patlıcan,fındık turp,dereotu,ıspanak,sogan,sarımsak,maydonoz ektik.Hepside yavaş yavaş büyüyor.Maydonozlarımız hala çimlenmedi ama sabırla bekliyoruz.
Sebzelerimizi büyütürken bizi en çok üzen biberlerimize dadanan yaprak bitleri oldu.3 kere ılaçlamamıza ragmen sanki tekrar olacak gibi.Bu hafta arap sabunuyla olan ilaçlama yöntemini deneyeceğiz.Allah'tan diger sebzelerimize geçmediler.
En yakın zamanda sizlere balkonumuzun resmini paylaşacağız.
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Teşekkürler Selahattin Bey....
Yaprak bitlerini ben de 2 kere temizledim ilaçla ancak yumurta bırakıp öldükleri için 2 hafta içinde yenileri çıkıyordu. Yaprak bitleri ilk çıktıklarında ilaçlama yapılırsa belki yumurta bırakması engellenebilir ve kökü kazınmış olur. Meyve bahçelerinde de özellikle böceklerin belli bir evresinde ilaçlama yapılır ki arkadan yeni bir nesil gelmesin.
AtakanKaraman
09-06-2007, 08:47
Bende bu sabah biberlere baktığım zaman yapraklarında birşeyler gördüm, zaten önceden yaprakları hafif buruşuk gibi duruyordu, o nedenle hemen onları biraz uzağa ayırmıştım, şimdide üzerlerinde ufak böcekler var. Bi tanesini ezince çıt diye ses çıktı. Aşağıdaki resimdekiler için ne yapmam lazım, diğer resimdede yapraklar çok büzüşük oldu, bunun sebebi nedir, Böyle olmasına rağmen çiçek veriyorlar.
Saygılarımla
Atakan
caploonba
09-06-2007, 09:35
Forumda bitki zararlıları için ev yapımı zirai ilaçlar bölümü var bakarsanız çaresi vardır orada.
Selahattin Bey
Bu yıl tohum çimlendirmekte biraz geciktim. Gerçi domates, biber vs. sebzelerimde geç de olsa şimdilik bir sorun yok. Yalnız kekikte nerede yanlış yapıyorum da bunlar böyle gelişme özürlü oldular anlayamadım. İlk denememde kurudular. Bu ikinci ekişim ama böyle kıl gibiler.
Tohumlarım bu cins. Acaba başka bir cins mi alsam, ne dersiniz?
Selahattin Yılmaz
09-06-2007, 18:33
Tohumlarınız resme göre ışığı sağ taraftan almış yani fazla karanlıkta ve aşırı suda kalmışlar ve boyları uzamış. Toprağa ektikten sonra çimlenene kadar bolca sulayın fakat toprak yüzüne çıkıştan sonra suyu kesin sadece toprak yüzü kurudukça hafif hafşif sulayın aşırı su olmasın.
Bekir S.
10-06-2007, 09:34
Bahçede ama çuvalda öyle ise balkonda sebze yetiştirmeye giriyor diye konuyu buraya açtım:rolleyes:
Selahattin bey bu sırık kiraz domatesi eve salona alsam camdan iyi güneş görüyor büyümesini engeller mi? Saksıyı yeni aldım 39cm çapı 31cm boyu 23lt yazıyor.
Birde salatamdaki bu sarılıklar hastalık heralde yoldum hepsini kel kaldı ama tekrarlarsa ilaç kullanacağım heralde.
İyi günler.
Penelophe
10-06-2007, 11:05
:eek: :eek: :eek:
Maşallah kocaman olmuşlar.
caploonba
10-06-2007, 11:09
Seneye bende denicem çuval. Çok iyi fikir bence. Ama annem ne der bilmiyorum.:D
Selahattin Yılmaz
10-06-2007, 11:45
Saksınız yeterli bitkinizi bahsettiğiniz yere alabilirsiniz.
Bu arada salatalıklarınız güzel olmuş fakat yalancı mildiyo hastalığına yakalanmışlar yaprakların üstünü ve altını ilaç bayinizden alacağınız bakırlı ilaçlarla iyice koruyucu olarak ilaçlayınız...
Bekir S.
10-06-2007, 11:46
Caploonba kardeşime
Afferin oğlum iyi fikir nasıl düşünmüşün bravo der heralde.:D :p :o
Bekir S.
10-06-2007, 11:58
Penelophe teşekkür ederim.;) Bugün kahvaltıda güzelce yedik hem taze, hem çıtır ve tamamen organik.Geçen senenin tohumundan kendi mahsülüm.
Selahattin bey teşekkür ederim.Bu gün hemen saksıya ve salaona alıyorum.
Billur hanım salata ve domateslerde hazır.:rolleyes:
caploonba
10-06-2007, 12:14
Caploonba kardeşime
Afferin oğlum iyi fikir nasıl düşünmüşün bravo der heralde.:D :p :o
Bence balkonu sen temizlersin der:D
Bekir S.
10-06-2007, 12:17
Şişt çaktırma eşimde aynısını diyo:D kandırıp balkona alamadım.:p Saksı al sonra balkona alırsın diyor :( ama ben şuaralar pintilik ediyorum kısa bir süre için malidurum sıkıntıda.
tweetysth
10-06-2007, 20:07
Ben ilk defa sizden öğrendim bu yöntemi. Deneyin bence deneyimlerinizi de bizimle paylaşın. Ama hangi sebze tohumunu ekeceğiniz de önemli. Domates, biber için geç kalındığını düşünüyorum ben.
Bebek havuç, bebek turp ve kıvırcık tohumları karışık olarak paketlenmiş. Beyaz salatalık birde altın ampul domates tohumları var. Ben karışık olanı denemeyi düşünüyorum.
tweetysth
10-06-2007, 20:09
Sevgili tweetysth gayet güzel bir yöntem. Ben bu yöntemin çiçekler için olanını biliyorum. Gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz...
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Bebek havuç, bebek turp ve kıvırcık tohumlarını denemeyi düşünüyorum. Zaman uygun mudur sizce? Birde nasıl toprak önerirsiniz?
Bu arada krizantem, yüksük otu ve alisyum tohumları aldım. Havalar şimdilik serin gidiyor ama acaba bunları ekmek için geçmi kaldım, ne dersiniz?
Selahattin Yılmaz
10-06-2007, 21:49
Çiçekler konusunda bir şey diyemeyeceğim ama havuç ve turp tohumları için ağustos sonu eylül başını ve eylül ayından sonrasını tercih etmenizi öneririm. Zira o sebzeler serin iklim sebzeleridir. Şimdi yapsanız bile tohum bağlama ihtimali var...
Bekir S.
11-06-2007, 07:50
Bahçedeki çuvaldan salondaki saksıya geçiş tamamlandı.Üzerinde domates ve çiçekler var. Salkım olunca inşallah görüntüleyip size aktarıcam.
Selahattin Yılmaz
11-06-2007, 08:09
Eğer bu bir sırık domates ise acilen koltuk budamasına ihtiyacı var ve biraz daha pencereye yaklaşmaya...
Bekir S.
11-06-2007, 08:16
Evet sizden aldığım sırık çeri domates pencereye yaklaştırması kolayda koltuk budaması nasıl kıyıcam bakalım. ****** mantıklı olan tavsiyeniz ve yapıcaz artık :(
Bekir S.
11-06-2007, 08:59
Selahattin bey koltuk alma işini başara bilmiş miyim? Buradan aldığım koltuklardan ikisini torf olmadığı için topraksız yıllanmış keçi gübresinin içine diktim.Diğer ikisinide toprak ve keçi gübresi karışımına diktim.Malesef ikisindede çiçek var :(
Selahattin Yılmaz
11-06-2007, 15:06
Resme göre sağ tarafta kalan sürgünü ilk salkımın üzerinden budayın. Yani salkım veya çiçekleri kalsın gerisini budayın gitsin. Diğer ana gövdeyi de lider gövdeye doğru geliştirin ve artyık koltuklara müsade etmeyin. Bitkiniz sağlıklı görünüyor bu da toprak ortamının sağlıklı ve iyi olduğunun gösytergesi ancak seneye aynı toprağı yine hazırlarsınız bu sene kullandığınız bu ortamı kullanmayın.
caploonba
11-06-2007, 15:20
Domatesim sağlıklı mı sizce?
İlk fotoğrafta alt yaprakları kuruyor kesmelimiyim acaba?
marbling
13-06-2007, 13:15
Sizlerle balkonumuzu paylamak isiyoruz.Sizlere de fikir verecektir.
marbling
13-06-2007, 13:22
Salatalıklarımın bir tanesi cok güzel gelisirken digerlerinin büyümeleri durdu.Ne yapmalıyım?
Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 14:18
Domatesim sağlıklı mı sizce?
İlk fotoğrafta alt yaprakları kuruyor kesmelimiyim acaba?
Evet domatesiniz gayet sağlıklı alt yaprağı kesin ve uzaklaştırın.
Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 14:32
Salatalıklarımın bir tanesi cok güzel gelisirken digerlerinin büyümeleri durdu.Ne yapmalıyım?
Salatalıklarınızın alt yapraklarını biraz erken budamışsınız sanırım. Biraz daha bekleyin bitki maruz kaldığı etkiyi atlatırsa gelişecektir. Bunun dışında gelişme görmek istiyorsanız toprağı biraz fazla sulayın ve sık sık eşeleyerek havalandırın. Özellikle yaprak altlarını kontrol edin yaprak biti de olabilir veya özsuyunu emen zor görülen bir böcekte bulunabilir bunları bitki sayınız az olduğundan tek tek imha etmeniz gerekebilir. Birde bu bitkileri yani gelişenle bu gelişmeyenleri aynı zamanda mı diktiniz acaba?
Bekir S.
13-06-2007, 14:55
Selahattin bey
Benim 292. mesajdaki resimdeki sırık kiraz domatesimle aynı zamanda ektiğim domatesim sizden geldiği gibi aynı boyda hala fide hiç gelişim göstermedii ama gayet canlı ve diri toprak aynı toprak yıllanmış keçi gübresi ile karışık.
293, mesajda Bitkiniz sağlıklı görünüyor bu da toprak ortamının sağlıklı ve iyi olduğunun göstergesi ancak seneye aynı toprağı yine hazırlarsınız bu sene kullandığınız bu ortamı kullanmayın.derken ortamın ne gibi bir kusuru var anlayamadım.Sizi çok mu yoruyorum? Hakkınızı helal edin.
marbling
13-06-2007, 15:37
Aynı anda diktim.Yapraklarını süreklide kontrol ediyorum.Bu dönem yagmur çok yağdıgı için sulamadım.Sürekli toprak ıslaktı.Ama akşam daha detaylı inceliyeceğim.
Rikeb, Selahattin Bey "Bu sene kullandığınız ortamı seneye bir daha kullanmayın" yazmış. Her sene aynı yere aynı sebzeler dikilmez. Mesela bir sene soğan diktiğiniz yere bir dahaki seneye soğan dikerseniz verim alamazsınız gibi... Kısacası aynı toprağa seneye tekrar dikmeyin, yeniden toprak hazırlayın demek istemiş Selahattin Bey.
beyazbegonya
13-06-2007, 20:17
benim balkonumda sadece mandalina var 7 yıl önce öylesine yediğim bir manddalinanın tohumunu atmıştım işte büyüdü 36 cm falan hala aşısız :)
Bekir S.
13-06-2007, 20:30
Limoncum teşekkür ederim.Ben az çok anladım ama son zamanlarda bir vesvese aldı gidiyo bir türlü emin olamıyorum.Bakla kaldı mı? Pişirince haberim olsun ikram ederseniz ******.
Billur Korkmaz
13-06-2007, 21:05
Ellerine sağlık Rikeb.:)
Merhaba,
Forumunuzu bugün keşfettim. Böyle bir paylaşım ortamı oluşturduğunuz için teşekkür ederim. Ben de yıllar önce balkon bahçeciliğine merak saldım ama bir süre öncesine kadar cesaret edip de birşey dikmemiştim. Sadece olur mu, olursa nasıl olur, neler yetiştirilebilir diye düşünüp, birgün yaparım diye erteliyordum.(Üniversite yıllarımda başarısız bir saksıda maydonoz yetiştirme tecrübem olmuştu. Maydonozlar cılız olup hemen böceklenince gözüm korktu herhalde :)
4 gün önce bir seradan saksıda domates aldım. Üstü çiçeklenmişti ve dün minik minik meyvelerini vermeye başladı. Gördükçe içim coşuyor. Ama yazılarınızı okurken anladım ki, iyi domates alabilmek için saksıyı sulamaktan fazlasını yapmam gerek. Bu ayki e-derginizde budama çeşitlerini okudum. Bitkiye baktığımda koltuk budaması yaptıklarını gördüm. Ama korkum şu ki, bir dahaki koltuk budamasını ben nasıl yapacağım? Sürgünle çiçek salkımını nasıl ayırt edebilirim? Koltuk budaması denen işlemi yaz boyunca bitkiye uygulayacak mıyım? Domateslerimin sonu da maydonozlar gibi olmasın :(
Birşey daha soracağım. Domatesten sonra aşka gelip bir de saksıda mandalina ağacı aldım. Üzerinde 7 tane mandalinası var. Kuzeybatıya bakan ve öğleden sonra akşama kadar güneş alan balkonuma koydum ancak kuzeyden rüzgar da alıyor (rüzgar genelde çok sert değil). Gidip gelip ağaca bakıp onun kendini nasıl hissettiğini anlamaya çalışıyorum :) Ama eminim yapabileceğim başka şeyler vardır. (balkonda) mandalina ağacı yetiştirirken nelere dikkat etmem gerek abaca?
Bekir S.
13-06-2007, 21:38
Hoş geldin arkadaşım.İyi bir giriş yapmışsın araştırmaklada doğrusunu ******.Koltuk alımı sırık domateste oluyor.Sırık değilse koltuk almaya gerek yok ama selahattin bey sizi bilgilendirir.
Bu iki linkte budama ile ilgili bilgi var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2661&page=10
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2661&page=9
Bekir S.
13-06-2007, 21:40
Belmas kardeşim birde burada kendini tanıtman site kuralı malina hanımdan evvel davranayım :))
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
Rikeb cevabın için teşekkürler. Linkleri inceliyorum hemen. Sırık domates almışım. Bugün gelirken seracıya sordum, "bana verdiğiniz domates ne domatesi?" diye. Adam alaycı alaycı bakıp, yerdeki fidanları göstererek "sırık onlar abla" dedi :-)
Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 22:58
Sevgili Belmas, forumumuza hoş geldiniz sorduğunuz soruarın cevabı bu başlığı baştan itibaren okursanız verildiğini göreceksiniz eğer cevabını bulamadığınız sorular olursa burada yeniden sorunuz.
Mandalina konusunda ise o soruyu Meyvelerle ilgili forum başlığında sormanızı daha uygun dörürdüm ama madem yenisniz şimdilik cevaplandırayım. Evet balkonunuzda mandalina olur aşırı rüzgarlara karşı tedbir alamslınızı ve mümkünse bitkinizi kış aylarında soğuktan korunaklı bir ortama almalısınız.
gayealtinel
14-06-2007, 18:19
Foruma çok ayrıntılı olmamakla birlikte göz attım. Fakat çok fazla araştıramadım, küçük oğlum bana pek fırsat vermiyor. Bu yüzden sorularımı yazmaya karar verdim.
Balkonda bir kaç sebze yetiştiriyorum. Domateslerimin ne kadar güneşe ihtiyacı var onu öğrenmek istiyorum. Adanada oturuyorum ve şu anda domateslerim öğlene kadar güneş alıyor. Tüm gün güneş almalımı?
Son olarak ta salatalıklarım çiçek açtıktan sonra bir sürü minik hıyar oluştu, ancak bitkilerin boyları uzun gibi, yere eğiliyor. iple balkon demirlerine tuttursam doğru yapmış olur muyum?
Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
Foruma çok ayrıntılı olmamakla birlikte göz attım. Fakat çok fazla araştıramadım, küçük oğlum bana pek fırsat vermiyor. Bu yüzden sorularımı yazmaya karar verdim.
Balkonda bir kaç sebze yetiştiriyorum. Domateslerimin ne kadar güneşe ihtiyacı var onu öğrenmek istiyorum. Adanada oturuyorum ve şu anda domateslerim öğlene kadar güneş alıyor. Tüm gün güneş almalımı?
Son olarak ta salatalıklarım çiçek açtıktan sonra bir sürü minik hıyar oluştu, ancak bitkilerin boyları uzun gibi, yere eğiliyor. iple balkon demirlerine tuttursam doğru yapmış olur muyum?
Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
merhaba,
Mümkünse domatesleriniz tüm gün güneş almalı, yerlerini değiştirip, güney cephesine taşırsanız domatesleriniz çok memnun olacaktır :)
Toprağa, salatalık köküne 10cm kadar uzağa bir sırık dikip,20-30cm'de bir o sırığa salatalıklarınızı bağlasanız çok iyi olur ama, ipin, meyvelerin ağırlığı ile bitki gövdesine zarar vermemesine dikkat ederek balkon demirine de bağlayabilirsiniz sanırım.
Selamlar,
Penelophe
15-06-2007, 20:43
Selamlar Selahattin Bey;
Balkonumdaki domates saksılarından birindeki domatesler çok garip.
Kocaman oldular fakat çok az çiçekleri var ve çiçeklerini döküyorlar. Minicik bir tane domates var sadece. Ve alt yapraklarda sararmalar var. Fotoğrafları yüklüyorum.
Önerilerinizi merakla bekliyorum.
Çok teşekkürler.
13565
13566
13567
Penelophe
15-06-2007, 20:44
Devamı..
13568
13569
Selahattin Yılmaz
15-06-2007, 21:27
Bitkiniz aşırı derecede ve hatta yaprakları kurumaya yüz tutarcasına susuzluk çekti mi veya sizinde saksınız aşırı derecede ısınan bir yerde mi?
Penelophe
15-06-2007, 21:36
Saksı akşama kadar balkonda güneşin altında fakat hergün düzenli suluyorum.
Birde bahçemdeki domateslerde sorun var, daha önce yanlış ilaçlama yapmıştım ve bir başlığa eklemiştim. Şu an aynı başlığı arıyorum ama bulamıyorum:(
Yardımcı olur musunuz, nereye ekleyebilirim?
Penelophe
15-06-2007, 22:05
Bahçemde ki domateslerin sorunlarını şimdilik buraya yazıyorum. Daha sonra bulabilirsem ilgili sayfayı oraya eklerim.
Bahçemdeki domateslerin yaprakları bir garip görünüyor. Büzülmüş gibi ve şekil olarak ince, pek domatese benzemiyor.
Ve çiçekleri dökülüyor ve hiç meyvesi yok :(
Çok karışık görünmeye başladılar ve fazlaca dallandılar gibi.
Aralarında sırık domateslerde vardı hangisini nereye ektiğimi karıştırmıştım, büyüyünce anlaşılır dedim ama hepsi aynı gibi.
Koltuk alımı yapılması gerekir mi?
Gerekirse hepsiyle nasıl baş edeceğim?
Daha önce yanlış bir ilaçlama sonucunda yaktığım domatesler bunlar, acaba daha önce yandıkları için mi meyve vermiyorlar?
13586
13587
13588
13589
Selahattin Yılmaz
15-06-2007, 22:28
Bitkilerinizin önceki hatalarınızı telafi etmeye çalışıyor ancak sanırım verimsiz bir toprak ve muhtemelen sırık domates diye size sırık domatesten alınmış tohumlardan elde edilen fidelerden vermişler. Fideleri nereden ve hangi ortamda almıştınız (sökme fide, poşette veya viyolde). Görünen o ki domateslerinizin resimde olanlarının tamamı sırık formda.
Penelophe
16-06-2007, 14:07
Fideleri ben ürettim Selahattin bey:)
Anadolu tohumun sofralık domatesiydi bazıları. Bazıları ise cheery domatesti. Küçük ambalajlı poşettelerdi. Koçtaştan almıştım tohumları. 11 litrelik saksılarda 3-4 yapraklı oluncaya kadar beklettim sonrada bahçeye şaşırttım. bahçede yanmış hayvan gübresi var fakat toprağın 20 cmden sonrası beton. Dökme bahçe yani bizim bahçe :(
Fakat benim domateslerden 5 metre ilerde aynı toprakta komşumun domatesleri var. O domateslerin üzerinde 5-6 meyve var :(
Ben narenciye olsam kabul etmem, domates olsam o toprağa dünyada kendimi diktirmem, dikilsemde gelişemem zaten, gelişsemde narenciye benim gelişmeme engel olur.
Peki siz olsanız ne yaparsınız? ;)
Selahattin Bey
Daha önceki yıllarda 40 cm. lik saksıya 4 adet domates fidesi dikip, neden hiç domates alamadığımı merak ediyordum. Her okuduğumda beni güldüren mesajınız yüzünden, balkonda adım atacak yer kalmadığı gibi, balkon demirlerine asılan poşetlerde bile sebze yetiştirmeye çabalıyorum.
Resimde gördüğünüz pembe domates fidesinin, şu anda toprağı kupkuru. Az sulasam bayılıyorlar, çok sulasam habire boya verip meyveye duramayacaklar. Saksı işini hallettik de, bir de sulama için böyle bir formül bulsanız. Bulsanız da şu zavallı sebze fidelerim benim eziyetimden bir kurtulsalar. Hele şimdi bu garip sıcaklarda ne yapacağımı şaşırdım.
Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 18:58
Sulamada bir doz tutturun mesela her gün yarım çay bardağı su ile deneyin. aşırı uzamazsa her gün belirlediğiniz dozda suyu dökün.
Çok teşekkür ederim. Bu sabahtan itibaren yarım çay bardağı suyun dışında 1 gr. bile yok artık onlara.
Günaydııın :)
Biraz önce ilk koltuk budamamı yaptım :D Domatesin altlarından başladım ve iki parmak kadar uzamış çiçeksiz dalları tam kökünden değil ama köke yarım santim kala kopardım. Üstlerdeki dallara dokunmadım. Sadece altlardakileri budadım. Yoksa sadece çiçekler kalacaktı domateste. Kel kalmasın diye üstlere dokunmadım.
Selahattin Hocam doğru mu yapmışım? Üsttekileri de alayım mı? :confused:
Selahattin Yılmaz
17-06-2007, 09:49
Bir görsek diyorum nasıl budamışsınız ona göe bitkinin selameti için geleceğine dair sizi yönlendirelim :D. Resim yok mu?
:( Dijital fotoğraf makinam yok... Ben alana kadar da domatların akibeti belli olur herhalde. Komşulardan sorup soruşturayım, bulursam bir makina, eklerim fotosunu.
(Kötü haber! Koltuk alımını gösteren resimleri tekrar inceledim. Galiba koltuk alıcam diye yan dalları kesmişim ve kesmem gereken koltuklar da dalda kalmış. Allah'tan hepsini yapmadım.)
Penelophe
17-06-2007, 15:38
Selahattin Bey yardım edin :(
Az önce 315 numaralı mesajımdaki domateslerimi kontrol ederken bu böcüklerle karşılaştım. Bu gün araçta yok, ziraai ilaççılarda kapalıdır. Ne yapmam gerekir?
gayealtinel
17-06-2007, 22:25
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Penelophe
17-06-2007, 22:45
Selahattin Bey burası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=119113#post119113) bu konuyla aynı içeriğe sahip sanırım.
Selahattin Yılmaz
17-06-2007, 23:21
Ev yapımı ilaçlar başlığında yaprak bitleri ve fungusitlerle ilgili ilaç yapımlarını okuyun derim. Zira bitler için insektisite ve lekeli yaprak içinde fungusite (mantar) ihtiyacınız var.
Penelophe
18-06-2007, 07:17
Çok teşekkür ederim Selahattin bey.
Merhabalar,
Sormak istediğim iki soru var. İlki:
Domates fidelerimin alt küçük yaprakları sararıp döküldü. Bir kaç gün ara ile sarımsak- arap sabunu-yağ karışımı yapıp 2 kere sıkmıştım. Üst yaprakları normal gözüküyor. Dökmesi normal midir? Değilse acaba sebebi bu olabilir mi?
Diğeri:
Alpin çileği ve kuzu kulağı ekmiştim. Tohumdan hepsi çıktı. Şimdi de çileklerin hepsi 4 minik yapraklı bazılarında diğer yapraklar çıkmaya başlamış. Kuzu kulakları da bir kaç minik yapraklı. Ancak çok yavaş büyüyorlar. Acaba normal midir bu büyüme seyri? Her ikisini de Mayıs'ın sonuna doğru ekmiştim.
Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
25-06-2007, 15:06
Domatesler sanırım arap sabunu karışımından etkilenmişler zira aynı sorunu bana sevgili Turco da iletti. Kullandığınızda daha az konsatrasyonda solüsyon kullanın veya farklı bir karışım kullanın. Ancak eğer saksıdaki minik domateslerdense domatesleriniz, onlar biraz daha hassas olduklarından kendisi yapraklarını dökebiliyor her ihtimale karşı resim yerleştirin bir görelim.
Alpin ve kuzu kulağı tanıdığım bitkiler değiller ancak resim koyarsanız ortamdan ve görünümden yola çıkarak yorum yapabiliriz.
Hem salatalık hem domatesle ilgili sorum var buraya yazıyım bari:)
Domateslerim az da olsa çiçek açtı, fazla sulamamaya çalışıyordum fakat yaprakları çok çabuk büzüşüyor. Nerdeyse hergün 1 demlik kadar su koyuyorum,ertesi akşam yine büzüşmüş oluyor yaprakları. Neden bu kadar çabuk kuruyor acaba?
Salatalıklarla ilgili bir rivayet duydum onu sormak istiyorum:) Sırığa bağlamamak gerekiyormuş doğru mu acaba Selahattin Bey? Yatay bir şekilde uzamaya başladı, çiçeklendi, minnacık meyvesi de var. Acaba yatık mı bırakmalıyım,sırığa bağlamam hata mı olur? Ayrıca salatalık başlığında dişi ve erkek çiçekle ilgili söylenenler kafamı karıştırdı. Şimdi dişi çiçek olduğu halde ucunda minnacık meyve olabiliyor ama döllenmezse salatalık büyümüyor öyle mi? Kusura bakmayın, doğaya ve yeşile çok uzak kaldıktan sonra bu işe girişince insan anlamakta güçlük çekiyor biraz:) Ama tüm aşamaları gözüyle görmek tecrübe kazandırıyor insana, seneye çok daha başarılı sebzelerim olucak sanırım:)
Bekir S.
25-06-2007, 17:56
Domates çiçek açtığında ve meyvesi olduğunda çamur olmayacak şekilde dibi herzaman yaş olmalı. Selahattin hocam inşallah yanlış öğrenmemişimdir.
İki yıldır sırık salatalık yetiştiriyorum. Sırığada bağlıyorum, çokta güzel oluyolar.
Domatesler sanırım arap sabunu karışımından etkilenmişler zira aynı sorunu bana sevgili Turco da iletti. Kullandığınızda daha az konsatrasyonda solüsyon kullanın veya farklı bir karışım kullanın. Ancak eğer saksıdaki minik domateslerdense domatesleriniz, onlar biraz daha hassas olduklarından kendisi yapraklarını dökebiliyor her ihtimale karşı resim yerleştirin bir görelim.
Alpin ve kuzu kulağı tanıdığım bitkiler değiller ancak resim koyarsanız ortamdan ve görünümden yola çıkarak yorum yapabiliriz.
Bilgi için çok teşekkürler Selahattin Bey. En kısa zamanda fotoğrafını çekip koyacağım.
Teşekkürler rikeb. Zaten yaprakların büzüşmesine bakılırsa dediğiniz gibi olmak zorunda sanırım,devamlı ıslak.
Selahattin Yılmaz
26-06-2007, 09:30
Çiçeklenme konusunda bazı şeyleri bitkiye bırakın. Zira siz sadece çiçekleri görürsünüz, o ise üstüne düşen vazifeyi yapar. Çiçekler konusu geniş bir konudur özel ve teknik ilgilenmedikten sonra böyle akıl karıştırabilir. Ancak piyasada satılan çoğu tohumlar partenokarpik olduğundan endişe edecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Siz sulayın gerisini bitkiye bırakın olur mu? Bu arada eğer siz suluyorsunuz btiki yapraklarını büzüyorsa daha fazla suya ihtiyacı var demektir, suyu 4/2 oranında artırın yetmezse yine artırın.
Teşekkür ederim Selahattin Bey, yeşile kaçmasın derken az suladım uzun zamandır sanırım.
Bu yılki kadar kafam bu sulama konusunda karışmamıştı. Ne güzel daha önce istediğim gibi suluyordum, gerçi domates alamıyordum:D ama olsun. Şimdi işi bilimsel yapacağım diye, bütün günüm balkondaki 8-10 saksıya gidiyor. Bakalım bu yıl ne hasat alacağım?
Selahattin Bey, çıraklık başvurumu düşündünüz mü:D Bu yıl sayenizde bir yığın şey öğrendim.
Agartha ben de sebze bahçeme ilk defa bu bahar kuzu kulağı tohumu atmıştım. Çok yavaş büyüdükleri doğru. Yiyeceğiniz kadarını aralardan köküyle çekip seyreltirseniz daha çabuk büyüyorlar. Tohumu çok ince olduğu için ilk atarken fazla kaçırmışım. Ama dediğim gibi seyrelttikçe daha sağlıklı ve çabuk büyüdüklerini gördüm.
Selahattin Bey, saksıdaki domateslerimin toprağı eksik biraz, üzerine ekleme yapmayı düşünüyorum. Sadece torfa dikmiştim, acaba üzerine bahçe toprağı mı eklesem? Ama ondan da bir şey bulaşacak diye korkuyorum, torfa devam mı etsem? Yine birileri:) torfa bahçe toprağı karıştırırsan daha iyi olur meyveleri demişti de kafam karıştı:rolleyes:
Selahattin Yılmaz
03-07-2007, 10:12
Evet, bahçe toprağı ile torfu bire bir karışltırın istediğiniz kadar ekleyin...
marbling
06-07-2007, 12:49
Uzun zamandır siteye girip bakamadım izinde oldugumdan dolayı.....
En son salatalıklarımın büyümediğinden şikayet etmiştim.Özel ilgi ve alakayla kendilerini toparladılar ama iki tanesi öldü.Benim sorum şu;Dün bir tane salatalıgı kopardım.Yedigimizde cok acıydı.Sizce neden?Diğerleride öyle mi olacak?:(
Selahattin Yılmaz
06-07-2007, 12:55
Stres şartlarında salatalık acılaşır veya eğer yapraklarına basmışsanız yine acılaşır...
Hakan KINACI
06-07-2007, 14:37
Ben balkondaki domateslerimle biberlerimi torfla karışık toprak kullandım sanki fidelere hormon vermiş gibi bir haftada muhteşem bir boy verdi çiçekleri bol bir kaç fidede domateslerim çıktı bile :) biberlerim çiçekle doldu onlarda bayağı boy verdiler, sulama işini ise her gün bakonumdaki tüm saksılarım için bir gün öncesinden 10 litre suyu dolduruyorum ve güneşte bir gün bekletiyorum daha sonra bu su ile sulama yapıyorum, bazen sulama şaklini değiştiriyorum bunu yapmamın sebebi evimde bulunan akvaryum,15 günde bir akvaryumdan su çekiyorum dip temizliği için bu suyu alabildiğim kadar bidonlara alıyorum alamadığımı ise direkt saksılarıma döküyorum, bidonlara aldıklarımı da daha sonraki sulamada kullanıyorum...
Saygılar,
Selahatin Bey çıldırmak üzereyim! Daha önce salatalığımın altlığında olan böcekten domateslerimde de çıktı! Salatalıkta çıktığında kontrol etmiştim domateslerde yoktu, dün her bir saksının altlığından 2şer tane böcek çıktı:mad: Topraklarında yok, sadece altlıklarında var. Neden olabilir? Salatalığa zarar vermez dediniz ama korkuyorum domateslerime de bir şey olmasından. Dışardan mı geliyor acaba? **** altlıklarda su birikmesinden mi? Zaten böceklerden korkarım, bunları gördükçe nevrim dönüyor:mad: Ne yapmalıyım? Teşekkürler.....
Selahattin Yılmaz
09-07-2007, 09:46
Bu böcek için sevgili Fmt79'un önerisini almaktan yanayım.
O zaman Ftm79' dan yardım bekliyorum:)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=124147&postcount=18
Domates tohumlarınızı yumurta kaplarındaki boşluklara bir iki fide gelecek şekilde ekerseniz, büyüdüklerinde saksı veya bahçeye alırken sorun yaşamazsınız. Biberler için böyle bir şey yapmanıza gerek yok çünkü çok arsızlar. Tutma olasılıkları çok yüksek.
canerkus
09-07-2007, 19:07
Selahatin Bey çıldırmak üzereyim! Daha önce salatalığımın altlığında olan böcekten domateslerimde de çıktı! Salatalıkta çıktığında kontrol etmiştim domateslerde yoktu, dün her bir saksının altlığından 2şer tane böcek çıktı:mad: Topraklarında yok, sadece altlıklarında var. Neden olabilir? Salatalığa zarar vermez dediniz ama korkuyorum domateslerime de bir şey olmasından. Dışardan mı geliyor acaba? **** altlıklarda su birikmesinden mi? Zaten böceklerden korkarım, bunları gördükçe nevrim dönüyor:mad: Ne yapmalıyım? Teşekkürler.....
Bu böceği balkonda ki saksıların altında bir kaç kez bende gördüm. Bu böcek bizim buralarda "saçkesen" diye biliniyor. Zararsız bir böcek. Bitkilerle bir alakası yok sadece sğınacak bir yer aradığı için böyle yerlere geliyor. Yine bildiğim kadarıyla taşların altında ve ağaç kovuklarında barınıp çevreye yayılıyorlar. Bu yüzden debu böceklere karşı alınabilecek bir önlem yok.
Çok teşekkür ederim canerkus. Ben de dışarıda görüyorum bu böceği ama taa 3.kattaki balkona niye geliyor, saksılarımı nasıl buluyor da içine giriyor ona sinir oluyorum:mad: Altlıklara tablet şeklindeki böceksavarlardan koysam çok mu radikal bir çözüm olur:D Domatesleri öldürürmüşüm...
canerkus
10-07-2007, 13:01
Dediğiniz gibi böcek yemi belki domatese zarar verir ama saksıların etrafına ya da balkonun su giderine böcek yemi koyabilirsiniz ama bu yöntem evde küçük çocuk varsa sanırım iyi bir yöntem olmaz ama etkisi 3-5 gün süren sprey böceksavarlarla saksının etrafını ilaçlarsanız belki böcek için caydırıcı olur. En azından denemeye değer. Yine de bence bu böceklerden fazla korkmayın çünkü onlarda ekolojinin birer parçası ve bir çoğunun yanlış zamanda yanlış yerde bulunmaktan başka hiç bir suçu yok .:p
Tekrarlarsa balkona koyacağım böcek ilacı. Direk bitkilerle temas etmezse bir sorun olmaz herhalde. Malesef sevmiyorum bu yaratıkları:)
sdcrmn, bu böcekler değilse koyduğunuz fotoğraflardaki salatalıklarınızın yapraklarının sararıp kuruma sebebini bulabildiniz mi?
sdcrmn, bu böcekler değilse koyduğunuz fotoğraflardaki salatalıklarınızın yapraklarının sararıp kuruma sebebini bulabildiniz mi?
Selahattin Bey bu böceklerin salatalığa zarar vermediğini söyledi. Yalancı mildiyö ve aşırı sıcaktan olmuş sanırım.
Anlıyorum. Benzer bir problemi ben de yaşamaya başladım çünkü o yüzden soruyorum. Ben fotoğraf koysam daha fazla benzemezdi :) Benimkinin fazla sıcaktan ya da güneşten olma ihtimali pek yok. Çözüm buldunuz mu hastalığı için?
Malesef... Söktüm salatalığı. Çok hasar görmüştü ve bir daha canlanacak gibi görünmüyordu. Daha önce mantar hastalıklarını ciddiye almamıştım ama bundan sonra oksijenli su **** yağsız sütle yapılan karışımlarla koruyucu ilaçlama yapmayı düşünüyorum sebzelerime. Hastalık çıktıktan sonra işe yarıyor mu bilmiyorum, sizinkiler henüz çok vahim durumda değilse ilaçlama işe yarar belki. Bilemiyorum Selahattin Bey'e sormak lazım:)
Biliyorum geç kaldım fakat ilk biber fidelerimi yaprak bitine kurban verdikten sonra anca yeni fideler edinebildim. Fideleri bir arkadaşım aldı, ama pek sağlıklı fide seçememiş. Dikerken yapraklarında delikler olduğunu farkettim. Toprağında da çok karınca vardı. Yapraklarda renk bozukluğu **** leke yok ama delikler var. Karıncalar yapmış olabilir mi delikleri? Peki toprağında bu kadar karınca olması normal mi? Zarar verir mi bitkiye? Nasıl başedebilirim karıncalarla?
Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 09:55
Karıncalar benim bildiğim yapraklara zarar vermezler ancak iyi gözlem yapın ola ki taşıyanlarda yaprak parçaları görürseniz onlar yapıyordur. Fakat genelde yazıcı veya kesici böcekler vardır farklı ama ben yaprak bitleri zararı dışında yaprakların tamamının yok olduğunu görmedim. İyi gözlemlerseniz sonuca ulaşırsınız...
merhaba sdcrmn,
öyle bilgili sayılmam ama bir tecrübemi yazmak istedim: fesleğenlerimin dibinde minik minik böcekler vardı ve ilaç kullanmak gibi birşey aklıma gelmediği için fesleğenimi saksıdan çıkarıp büyükçe su dolu bir kabın içine koydum. toprak iyice çözülüp köklerden ayrıldıktan sonra o suyu boşaltıp temiz su içinde 2 gün kadar beklettim. toprak yok: böcek yok... sonra koçtaştan aldığım temiz toprağı iyice temizleyip böcek ilacı sıkıp beklettiğim saksıya koydum. şimdi fesleğenlerim gayet iyi görünüyor.
belki işinize yarayabilir...
kolay gelsin...
Henüz yeni dikti sabah eşim, gözlemlemeye başlarım bugün:) O da dikerken kökleri yıkadı sanırım, en son ben çıkarken öyle bir şeyler yapıyordu:) Bakalım ne kadar temizlenmiş... Yalnız sevgili tubaengin seninki de iyi cesaretmiş, ben saksıya böcek ilacı sıkıp sonra bitki dikmeye korkarım şahsen:) Neme lazım bitki zehirlenir falan:)
Selahattin Bey peki yaprak biti yaprakta delikler açar mı? Arap sabunlu ilaçtan yapayım bari...
tekrar merhaba sdcrmn,
saksıyı önce temizce yıkadım, sonra böcek ilacı sıkıp poşete koydum ve beklettim. sonra da temiz havada beklettim. ondan sonra fesleğeni ektim. böceklerden arta kalan ne varsa ölsün gitsin diye... yoksa öyle ilaçlı ilaçlı dikmedim fesleğenciğimi... yaaa...
Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 15:59
Selahattin Bey peki yaprak biti yaprakta delikler açar mı? Arap sabunlu ilaçtan yapayım bari...
Yaprak bitlerinin yaprakları yiyen türleri çok az ama ben bir bitkiyi çekirgeler dışında yiyip bitirenini görmedim. Tadına bakanlar olabiliyor :)
tweetysth
14-07-2007, 11:16
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda bitki yetiştirmeye çalışıyorum ama bu konuda henüz çok acemiyim. Geçenlerde kullandığım taze kırmızı biberin tohumlarını çimlendirebileceğimi düşündüm ve ilkokuldan kalma deneyimlerimle ıslak pamukların arasına yerleştirerek şansımı deneyeyim dedim :D Ama deney pekde başarılı olacak gibi görünmüyor. Bu tip sebzeleri yetiştirebilmek için mutlaka tohumlarını satın almak mı gerekir, yoksa anafikrim doğru ama uygulamada mı hata var? Uzun lafın kısası evde kullandığımız, tohumu çekirdeği bulunan sebzeleri nasıl çimlendirebiliriz?
Bu arada tohum çimlendirme ile ilgili bir başlık aradım ama bulamadım. Acaba benim gözümden mi kaçtı yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sayın tweetysth,
Hazır tohum almak önemli de değildir, gerekli de değildir. Ancak yetiştirmek istediğiniz bitkinin tohumu elinizde yoksa ya da bulamıyorsanız hazır tohum bu aşamada işinize yarayacaktır.
Yediğiniz kırmızı biberden tohum yetiştirmek istemişsiniz ve pamuğa koymuşsunuz. Tohumu ne kadar zaman önce pamuğun arasına koyduğunuzu bilmiyorum. Eğer üç ya da dört gün geçtiyse biraz daha bekleyebilirsiniz.
Bence biberden tohum elde etmek için kızarmış biberi içini açmadan güneşte bekletin. Biber belli bir süre sonra kuruyacaktır. Daha sonra tohumları alıp, ekebilirsiniz. Çünkü biber kurumamışken(dolayısıyla tohumlar kurumamışken) tohumları alıp ektiğiniz zaman genellikle tohumlar çürüyor.(Tabi ki çıkanları da var) Ayrıca pamuğun arasına ekmeyin bence. Hem çok su olacağı için tohumlar çürüyebilir hem de tohumlar çimlendikten sonra onları oradan almanız zor olabilir. Tohumlarınızı, biber fidesini yetiştirmek istediğiniz saksıya, çok derin olmayacak bir şekilde ekin ve sulayın. Sıcak bir ortamda bulundurmanız çimlenme hızını arttıracaktır. Tohumlar çimlenmeden önce güneşe gerek yoktur ancak saksıyı güneşe koyarak ortamdaki ısının artmasını sağlayabilirsiniz.
Yine aynı şekilde tüm bitkilerin meyvelerinden tohumları alıp ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunu doğrudan toprağa gömebilirsiniz kurutmadan da çıkıyorlar. ;)
Geçen seneden kalma kurumuş biberimi dört gün önce açtım ve tohumları toprağa attım. Bugün acaba çimlenmişler mi diye baktım. İçlerinden sadece bir tanesi çimlenmişti. :D Sanırım tohumlar bayata kaçmış. :)
tweetysth
15-07-2007, 10:08
Sevgili Ceviz,
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hemmen şimdi biberlerimden birini güneşe koyup kurumaya bırakıyorum :D. Diğer tohumları pamuklayalı 5 gün oldu sanırım ama henüz hiçbir hareket yok...
Bu arada söylemeden geçemeyeceğim burası nasıl güzel bir ortam, tanıştığım tüm insanlar ne kadar tatlı anlatamam ;) Keşke toprak ve bitki sevgim çok daha önce gelseymişte burayı çok daha erken keşfedebilseymişim. Bitkilerle uğraşmak harika birşeymiş, miniminicik bir filiz gördüğüm zaman nasıl heyecanlanıyor nasıl mutlu oluyorum ifade etmek mümkün değil. Duygularımı paylaşmak istedim, hepinize çok teşekkürler yardimlariniz için... :rolleyes:
Hevesinizi kırmak istemem arkadaşlar ama tohum almak için sebzenin dalında olgunlaşması gerekir. Siz yine de deneyin de olmazsa üzülmeyin.
Merhaba... ;)
Aranıza yeni katılmış sayılırım.. Uzun zamandır takip etmeye gayret ediyorum forumu.. Benim de acizane bir kaç sorum olacaktı... Cevaplarsanız çok sevinirim ;)
Sorular :
1) Yemeklerde kullanmak için aldığım fesleğenlerin gövdelerini suya koydum, dirildiler.. köklenmesi için bekliyorum.. Acaba bu şekilde köklenirler mi ve bu şekilde bu mevsimde ekebilir miyim?
2) Sizlerin sayesinde (tohumdan yetiştirme konusundaki insanı bir koşu tohum almaya sevkeden anlatımlarınız) ;) ben de bugün gittim ve fesleğen, nane, mor yapraklı fesleğen(sanırım reyhan ancak üzerinde mor yapraklı fesleğen yazıyor paketin), maydanoz, kekik toumlaır aldım.. Ayrıca salatalık(hıyar) ve havuç tohumu da aldım(kum havucu)...
a) Yalnız bu ikisi yani havuç ve salatalık tohumlarının üzerlerinde dikkat ilaçlıdır yazıyor. Forumda önceden okuduğum ve aklımda kalanlara göre bu ilaç, tohumun muhafazası için ve organik değil mi? Bizlere bir zararı olmasa gerek..
b) Bütün touhmların üzerlerinde Ocak ayında ekim yapın diyor(kekik için şubat yazıyor) ve yalnız salatalık ve havuçta en son haziran yında ekim yapılır diye gösterilmiş.. Salatalık ve havucun markası Anadolu. Diğer otlar ise vilmorin markalı. Şimdi ben bir dahaki seneyi mi bekleyemeliyim? :( Yoksa ekim yapsam çıkarlar mı ki?
3) Yemek için aldığımız üzümlerin çekirdeklerini atmayıp biraz suda bekletsek ve eksek çıkarlar mı? ;)
4) Limon çekirdeklerini üzümde bahsettiğim gibi yaptım ce çıktılar =) Şimdi limon fidelerim oldu minik minik ama bunları nereye nasıl ekmeliyim bilmiyorum :( yardım eder misiniz? = )
5) Domates salatasının suyunu boş saksıma(bahçe topraklı, gübreli) döktüm ve limle şöyle bir karıştırdım ve domatesler çıktılar :D Peki şimdi o minik zayıf domates filizlerini ne yapacağım? Çok ama çok zayıf görünüyorlar..
6) Zencefilim varıd.. Onu da ektim :D O da kocaman uzadı ama saksısı eski kuruyan fesleğenimin kumlu toprağını içeriyor.. Sanırım sevdi o toprağı.. Ancak şimdi saksıyı büyütmek gerekiyor sanırım.. Gübreli bahçe toprağına saksıyı kalıp gibi çıkartıp eksem olur mu?
7)Bamya ekebilmek için bamyanın içindeki tohumlarını kurutmak mı gerekiyor?
8) Menekşelerimin üzerlerinde beyaz beyaz minnacık noktalar var ve sanırım yaprak bitleri bunlar. Menekşenin tüylü olduğunu düşünürsek arap sabunlu su sıkmak olur mu?:(
9 ) Son olarak da pazardan aldığım 5 yıllık yanmış hayvan gübreli toprak ile çalışıyorum.. Bir de bugün iç mekan bitkileri için torf aldım ikisini karıştırsam olur mu?
10 ) Bitti :D
Şimdiden sabrınıza ve cevaplarınıza teşekkür ediyorum.. Yeni üye olmanın ve bir süredir içimde biriktirmenin sonucu oldu sanırım bunca soru... = )
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum! Çok çok teşekkürler..;)
Hevesinizi kırmak istemem arkadaşlar ama tohum almak için sebzenin dalında olgunlaşması gerekir. Siz yine de deneyin de olmazsa üzülmeyin.
Sevgili Limon,
Kızarmış biber olgunlaşmış biber demektir zaten. Ben her zaman (8- 9 yıldır) bu şekilde biber yetiştirdim ve hiçbir sorun yaşamadım. Tek gerekli olan biberin kızarmış olmasıdır.
Ancak örneğin evimizde kullandığımız hıyardan tohum alamayız. Çünkü bu hıyarlar olgunlaşmamışlardır. Olgunlaşmış hıyarlar daha büyük olurlar ve sararırlar, tohumları da kavun çekirdeği gibi sertleşir. Yine aynı şekilde kabaklar da olgunlaşmamış halini tükettiğimiz sebzelerdendir. Patlıcan için bir yorum yapamıyorum çünkü hiç denemedim.
Benim bahsettiğim olgunlaşmış halini yediğimiz sebze ve meyveler için geçerlidir. ;)
Ben yorum getirebileceğim soruları kendimce cevaplamaya çalıştım.
Merhaba... ;)
1) Yemeklerde kullanmak için aldığım fesleğenlerin gövdelerini suya koydum, dirildiler.. köklenmesi için bekliyorum.. Acaba bu şekilde köklenirler mi ve bu şekilde bu mevsimde ekebilir miyim?
Fesleğenler (biz burada reyhan deriz) çok arsız bitkilerdir. Koyduğunuz suda kesinlikle kökleneceklerdir. Biraz bekleyin. ;)
a) Yalnız bu ikisi yani havuç ve salatalık tohumlarının üzerlerinde dikkat ilaçlıdır yazıyor. Forumda önceden okuduğum ve aklımda kalanlara göre bu ilaç, tohumun muhafazası için ve organik değil mi? Bizlere bir zararı olmasa gerek..
Bahsettiğiniz ilaç kırmızı renkli bir koruyucudur. Bizler tohumluk arpa ve buğdayları da bu ilaçla karıştırarak saklarız. Bu ilaç tohumu çeşitli bit ve böceklerden korumak içindir. Ekim yaptıktan sonra elinizi iyice yıkarsanız hiçbir şekilde zararı olacağını düşünmüyorum. İsterseniz tohumları ellemeden de ekim yapabilirsiniz.
3) Yemek için aldığımız üzümlerin çekirdeklerini atmayıp biraz suda bekletsek ve eksek çıkarlar mı? ;)
Ben de çoğu kez denedim ve çıktılar. Ancak bana göre tohumdan üzüm yetiştirmek yerine bahar ayında asmadan kestiğiniz çubukları toprağa sokarak (çelikleme) daha sağlıklı asmalar yetiştirebilirsiniz.
4) Limon çekirdeklerini üzümde bahsettiğim gibi yaptım ce çıktılar =) Şimdi limon fidelerim oldu minik minik ama bunları nereye nasıl ekmeliyim bilmiyorum :( yardım eder misiniz? = )
O fidanlar sanırım şu an saksıdalar. Bırakın biraz o saksıda kalsınlar ve büyüsünler. Eğer bahçeye dikmek istiyorsanız biraz boylanmalarını bekleyin. Ancak saksıda yetiştirecekseniz ben limonların saksıda yetiştirilmelerine karşıyım. Belki o minik fidanlardan bonsai yapabilirsiniz. ;)
5) Domates salatasının suyunu boş saksıma(bahçe topraklı, gübreli) döktüm ve limle şöyle bir karıştırdım ve domatesler çıktılar :D Peki şimdi o minik zayıf domates filizlerini ne yapacağım? Çok ama çok zayıf görünüyorlar..
Ben de saksıya domatesler ekerim. Genelde bir saksıda 5 ya da 6 tane fide çıkar. Böyle durumda fideleri hiç sökmem. Belli bir süre sonra aralarındaki rekabete bazıları yeniliyor. Ve size güçlü fideler kalıyor. En sonunda saksıda bir fide bırakabilirsiniz. Ancak fideleri ayrı ayrı saksılara ekmek istiyorsanız mümkün olduğunca toprağıyla çıkartıp saksılara ekmeye çalışın. Ve ektiğiniz saksıyı en az iki gün boyunca doğrudan güneş ışığında bırakmazsanız fidelerin tutma olasılığını arttırmış olursunuz. Aslında yumurta kaplarının gözlerini toprakla doldurup birer ikişer tohum gelecek şekilde ekim yapsaydınız, fideleri gözlerden toprağıyla çok rahat bir şekilde çıkartabilirdiniz.
6) Zencefilim varıd.. Onu da ektim :D O da kocaman uzadı ama saksısı eski kuruyan fesleğenimin kumlu toprağını içeriyor.. Sanırım sevdi o toprağı.. Ancak şimdi saksıyı büyütmek gerekiyor sanırım.. Gübreli bahçe toprağına saksıyı kalıp gibi çıkartıp eksem olur mu?
Bitki saksıdan kalıp şeklinde çıkıyorsa, kökler tüm saksının çevresini sarmış demektir. Bitkinin saksısını büyütebilirsiniz. Ancak çok büyük bir saksıya almayın. İçinde bulunduğu saksının bir boy büyüğü yeterli olacaktır. Birden çok fazla gübreli toprak da koymayın yazın sıcağında yakabilir. Gübre ile torfu karıştırabilirsiniz.
7)Bamya ekebilmek için bamyanın içindeki tohumlarını kurutmak mı gerekiyor?
Yukarıda bahsettiğim olgunlaşmadan yediğimiz sebzelerden birisi de bamya. Bu yüzden içindeki tohumları kurutursanız çıkacaklarını pek sanmıyorum. Bence bunun için bamya tohumu alabilirsiniz.
Kendi çapımda bazılarını cevaplamaya çalıştım. Menekşelerle pek ilgilenmem ama arap sabunu sıkmanın çok da sağlıklı bir yol olduğunu düşünmüyorum. Bitkinizin yapraklarını büyük olasılıkla yakacaktır. O ak beneklerin ne olduğunu bilmem ama dediğiniz gibi hastalıksa, sitede hastalıklara karşı evde üretilen ilaçlar bölümünü okuyabilirsiniz. Torfla gübreyi karıştırabilirsiniz ancak torfda (çürümüş yaprak, lif, ot vb.) bitkiler için gereken besinler büyük oranda bulunmaktadır. Yalnız gübreyi çok fazla koymayın.
Selahattin Yılmaz
15-07-2007, 21:17
Cevaplar :
1) Bekleyin hepğ beraber görelim. Tutarlarsa bir saksıya diker yapraklarını kullanırsınız baktınız köklenmediler bir yemekte yiyin olsun bitsin.
2)
a) Siz salatalık tohumnlarını ekin sorun olmaz yetiştirebilirisiniz ilaç sizin için değil hastalık içindir sizi yıldırmasın, sorun olmaz.
b) Salatalığı hemen ekin diğerleri için sanırım vaktiniz uygun oldukça tavsiyelerine uygun ekin. Seneyi beklemenize gerek yok.
3) zümleri ekecekseniz üzümlerin meyvenin içinde gölge bir yere bırakın ve iyice pörsüyene kadar bekletin sonra ayırıp bir sakısya ekin çıkarlar.
4) Limon fidelerinizi tek tek çapı 10-15 cm kadar olan saksılara çiçek topraklarına dikin.
5) O minik zayıf domates filizleriniz öyle yeşillik olarak kalsın bırakın öylece ömürlerini tamamlasınlar başka tyapacağınız bir şey yok.
6) Olur saksıyı işk fırsatta değiştirin.
7)Bamyadan tohum alabilmek i,çin tohumluk bırakacağınız meyveleri hasat etmeyin ağustos ayına kadar ve o ayda dergimizdeki sebzelerden tohum alma başlığını okuyunuz.
8) Bununla ilgili Zararlılar için ev yapımı ilaçlar başlığımızı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) gözden gezdirin. Orda ne varsa uygulayabilrisiniz sormanıza bile gerek yok.
9 ) Olur
10 ) Bitti :cool:
Sayın Yılmaz ve Sayın Ceviz;
verdiğiniz cevaplar için çok çok teşekkür ederim! = )
Çok kısa bir zaman zarfında suallerimi cevapladığınız için ayrıca teşekkür ediyorum! = )
Yazdıklarınızı tekrar okuyacağım ve hemen uygulamaya koyulacağım inşaallah..!
Gelişmelerle tekrar görüşmek üzere... ;)
Sevgili Ceviz,
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hemmen şimdi biberlerimden birini güneşe koyup kurumaya bırakıyorum
Sayın Ceviz sözüm size değildi. Senelerdir yetiştirdiğinize göre size söyleyecek sözüm olamaz zaten. Ben yukarıdaki yazıya istinaden yazdım. Olgunlaşmamış biberi de güneşe koyarsanız kızarır değil mi? Önemli olan dalında kızarıp olgunlaşmasıdır demek istemiştim.
Selahattin Yılmaz
16-07-2007, 09:34
Olgunlaşmamış meyveleri dışarda kızarmaya bırakarak kızaran meyyvelerden de tohum alınırsa tohumluk özelliği zayıof olan tohumlar, doğal olarakta bitki yapsı güçlü olmayan biberler elde edersiniz.
Haklısınız yeşil biberi güneşe koyarsanız kızarır ve bunlardan elde edilen bitkiler de güçsüz olur ya da hiç bitki elde edilemez. ;)
Ama orada sayın tweetysth kırmızı biberi güneşe koymaktan bahsetti sanırım. Çünkü bir önceki yazısında kırmızı biberden aldığı tohumları ektiğini söylemişti.;)
Selahattin Bey
Pepinoyu getirttiğim yerden yetiştirme ile ilgili "Yeni çıkan filizleri sürekli kırın.2/3 kafa götürün" bilgisi verilmişti. Bu tam ne demek?
Koltuk almayı biliyorum da, bu 2/3 kafa götürmeyi bilmiyorum. Yan dallar daha yeni gelişiyor. Şimdi mi o filizler koparılacak yoksa çiçeklenme döneminde mi?
Selahattin Yılmaz
16-07-2007, 23:02
2-3 kafa götürün cümlesinden ben bu sürgünleri 2-3 defa temizleyeceksiniz anlamı çıkarıyorum...
:) Ben üçte iki diye anlamıştım onu. Yani her çıkan 3 sürgünden ikisini kafa koparacağım (kafa koparmak da sürgün koparmakmış demek:) )diye düşünmüştüm. Yarın sabah size bir fotosunu yükleyeyim, pek gelişmiyor sanki. Daha bişey koparmadım henüz.
Selahattin Yılmaz
16-07-2007, 23:34
Hayır sizin anladığınızı doğru bir daha gözden geçirince 2/3 demişsiniz ben 2-3 olarak düşündüm. Eğer öyleyse anladığınız doğru o şekilde bakınca bende sizin anladığınız manayı çıkarıyorum yine de siz resim koyun bakalım...
Bense şöyle anladım : 2-3 tane sürgünü uzaması için bırakın, diğer sürgünleri kırın :)
tweetysth
17-07-2007, 10:37
Haklısınız yeşil biberi güneşe koyarsanız kızarır ve bunlardan elde edilen bitkiler de güçsüz olur ya da hiç bitki elde edilemez. ;)
Ama orada sayın tweetysth kırmızı biberi güneşe koymaktan bahsetti sanırım. Çünkü bir önceki yazısında kırmızı biberden aldığı tohumları ektiğini söylemişti.;)
Evet kesinlikle kırmızı biberden bahsetmiştim, hani şu tatlı ve etli olan kırmızı biberler varya onlardan :rolleyes:
Selahattin Bey fotoları koyuyorum. Pc kamerasından net alamadığım için ikiye bölmek zorunda kaldım. Buradan uzun gibi duruyor, toplasanız 30 cm. boyunda:)
Pepinoların derine kök salacağını sanmıştım ama değilmiş. Boşuna bu kadar büyük saksıya ekmişim.
Selahattin Yılmaz
17-07-2007, 18:27
Bence en tepeden 10 cm kadar kırın yeterli, geriden çıkan sürgünleri de iyice uzayınca 3/2 kısımdan budayın biraz taç yapsın.
Merhabalar Selahattin Bey balkonda sebze yetistiriciliginde gosteridigniz yoldan direk yurudum ve sabirla bekledim ama cikan sonuc sizinde soylediginiz gibi ("eger kotu bir sonuc alirsak tecrube olucaktir") tecrube oldu sanirim cunku diktigim domateslerin uzerindeki bocekleri hatta bir iki kok fideyi iki ziraai ilac satan dukkana giderek caresini aradim. daha once boceklerin isimleirni bilmedigim icin internetden bilgi alamiyordum ancak canak kaledeki domates yetirstiricileri ile ayni sorunu yasadigimi gorunce ( domateslerin en altinda lekelenme oldu ) hemen yapilan arastirmalari inceledim ve resimlerde ekledigim bocekleri yani benim fidelerimede zamaninda musallat olan boceklerin resimlerine ulastim.
su anda bu boceklerden bitkilerin uzerinde yok anc ak bunlarin biraktigi virusten kurtulmanin bir yolu varmi bu virusu daha fazla etkin olmadan nasil domatesleri kurtara bilirim yoksa bu da bizim icin bir tecrube olarakmi kalicak...
Saygilar...
Bence en tepeden 10 cm kadar kırın yeterli, geriden çıkan sürgünleri de iyice uzayınca 3/2 kısımdan budayın biraz taç yapsın.
Teşekkür ederim. Hemen şimdi kırıyorum.
Selahattin Yılmaz
17-07-2007, 20:42
Sevgili alico, eğer söz konusu olan şey bir virüsise yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok maalesef.
Tüysüz Kartal
18-07-2007, 12:37
iki demet misket domates fidesi almıştım bahçeye dikmek üzere. 1 fidesini de terasa diktim. Toprağından mıdır, güneşini mi sevdi nedir bu benim tek fide domates şu an 1.5 metre ve hala büyüyor. Daha ne kadar büyüyecek merak ediyorum.
Eski buzdolabını yan yatırıp içini söküp toprak doldurmuştum terasta. Bu buzdolabı saksının yarısını tek fide domates kaplıyor. 1 kilo kadar da topladım. hala çiçek açıyor. Bahçeye diktiklerimden daha tık yok.
Sonreis66
Brokolilerin üzerine bu sefer de oturmuşlar. Balkondan kovalıyorum diye intikam peşindeler. Bugün yeniden ektim. Biraz daha bekleyeceksiniz.
Değerli Grup Üyeleri,
Yeni yeni evimde saksılarda bitkiler yetiştirmeye başladım. Acemiyim yani. Bu nedenle sizlere birseyler danışmak isterim.
Evimde iri yapraklı fesleğen yetiştirmeye çalışıyorum. Forumdan da okuduğum kadarıyla fesleğenler gölge de kalmalı ve bol su verilmelidir denilmekte. Fesleğenleri kendi saksısında çimlendirdim. Evin içinde gölgede duruyor. Ancak çimlenme çok hızlı olmasına rağmen belli bir aşamöadan sonra yapraklarda hiçbir gelişme olmamakta. Ayrıca ufak olan yapraklarda sanki sararmaya başladı. Gölgede durması gerektiği için odanın içinde tutuyorum. Doğru dürüst Güneş almıyor, neden bu olabilir mi?
Sevgiler,
Süha Şendoğan
20-07-2007, 13:30
Merhaba
Bende sizin gibi fesleğen konusunda uzman değilim ama forumdan okuduğum kadarı ile pazardan aldığım 2 kök (iri ve ufak yapraklı) balkonda güneş aldığından sarardı çürümeğe yüz tuttu bu arada forumdan aldığım fikirle iki köküde saksıdan çıkarıp suya koydum bir müddet sonra suyun içinde tekrar canlanmağa başladılar (10 gün zarfında) şu anda tekrar saksıya aldım ve gayet sağlıklılar.Tavsiye olarak da şunu ekleyeyim güneş istemiyor ve suyunu hergün veriyorum illaki hergün okşayıp kokusunu yaymasını sağlıyorum bu belki ona yeniden hayat verdi.Evin içinde tutmak bence çözüm değil.
Bende de iri yapraklı fesleğenlerden var. Tohumdan yetiştirdim. Aynı tohumdan teyzeme de verdim. Onunkiler terasında, saatlerce güneşte duruyorlar ve benimkilerden 2 hafta sonra ekmesine rağmen gövdesi parmak kalınlığına gelmiş; yaprakları neredeyse elim kadar ve boyu benimkilerin 3 katı. Benim deneyimlerime göre, direkt yakıcı güneşi çok görmüyorsa pek sorun çıkmıyor hatta gün ışığında daha güzel gelişiyor. Bol suyu seviyor.
Merhabalar,bende balkonumda maydanoz, nane, domates, vb. yetistirmeyi dusunuyorum. Acaba cok mu gec kaldim? Gecen haftalarda ekmis oldugum siskalardan 2cm uzunlukta taze soganlarim var su anda. Onlari gordukce daha da birseyler ekesim geliyor. Lutfen gec kalmadigimi soyleyin nolur. Adana'da bu mevsimde ne yetisir ki? Cevaplarinizi bekliyorum. Simdiden tesekkur ederim.
Selahattin Yılmaz
25-07-2007, 11:30
Maydanoz ve nane için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak domates için geç kaldınız. Nane çeliği bulup onlar nemli ve gölge bir yerde dikeceğiniz ortamda köklendirin, maydanozu da biran önce ekin ki kış gelmeden bir kaç kez biçebilesiniz ve kışa güçlü bitki olarak girebilsinler.
Selamlar,
Daha önce fesleğenlerimle ilgili bir yazı yazmıştım. Şimdi bu konuya bir kez daha değinmek istiyorum. Yaklaşık 2 ay önce ayni zamanlarda fesleğen, roka ve kış kekeği ektim. Hepsini rüzgardan etkilenmemeleri için ve iyi çimlenmeleri için odamda gölgede tuttum. Çimlenmeleri gerçekten çok çabuk oldu. Üç otta birbirine çok benzeyen yapraklar açtılar. Ancak sapları yaklaşık 5 cm kadar olmasına rağmen yaprakları büyümedi. Ve kısa bir zaman sonrada saplar eğilmeye başladı. Sabah akşam az suluyorum ve yetersiz geldiğini zannetmiyorum. Rokalarımı bu şekilde kaybettim, kekiklerim hiç büyümedi. Fesleğenlerimide kaybetmek istemiyorum. Ama hiç büyümüyorlar. Şimdi Güneş görmeleri için balkona çıkardım ama bir farklılık yok.
Yardımcı olursanız, çok severim nerde hata yapıyorum acaba? Dikim zamanı mı, dikim yeri mi,..? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Selahattin Yılmaz
25-07-2007, 13:40
Sizin sorununuz tohum çimlendikten sonra aşırı sulamanız. Aşırı sulama nedeniyle kotiledeonlar falza uzamış ve bu uzayan kısımlar sıcaktan veya mantardan dolayı etkilenmişler. Tohum çimlendikten sonra aşırı sulamaktan kaçının.
Manolya Çiçeği
25-07-2007, 16:55
Maydanoz ve nane için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak domates için geç kaldınız. Nane çeliği bulup onlar nemli ve gölge bir yerde dikeceğiniz ortamda köklendirin, maydanozu da biran önce ekin ki kış gelmeden bir kaç kez biçebilesiniz ve kışa güçlü bitki olarak girebilsinler.
Sn.Selahattin hoca
Yazılarınızı zevkle okuyoruz ve bilgileniyoruz.
Seneye bende balkonda sebze yetiştirmeğe niyetliyim.
Tavsiyeleriniz neler olur (pratik olarak kolay yetişen)
Teşekkürler.
Selahattin Bey
bu kekiklerin beni yorduğu kadar hiç bir şey yormadı. Bu yıl en büyük başarısızlığım kekik oldu. İlkbahardan bu yana kaçıncı ekişim. Tohumlar zar zor çimleniyor, cılız cılız çıkıyorlar. Sulamazsam kuruyorlar, sularsam çürüyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım. Resmen iddialaşmaya başladık tohumlarla. Acaba tohumlarda mı bir şey var? (hani ben bu kadar beceriksiz olamam artık:mad:)
Nevsune Hanım ben tohumdan kekik yetiştiremedim. Siz cılız da olsun çimlendirebilmişsiniz :) Bir ay kadar önce köy pazarında köküyle bir demet kekik alıp dikmiştim. Onların da bir kökü tuttu ancak. Bizim Ege taraflarında Limon Kekiği varmış. Aroması limonu andırıyormuş. Haftaya Çanakkale'ye gidince ufak bir araştırma yapıcam :)
Acikcasi dun cevaplari bekleyemeden disari ciktim ve maydanoz,roka tohumlarimi aldim. Biraz da fasulye aldim, deneyecegim artik. Nane icin soylediginiz gibi celik buldum. Bir kokten cikan nanelerin yapraklarinin hepsini ayikladim once, yalniz yandaki kucuk kucuk olanlari ayiklamadim. Bunlarin hepsini dun aksam isladim. Bu gun aksam mi, yoksa yarin mi ekleliyim?
Paketteki tohumlarimin hepsini kullanmadim, hemen kapattim. Acaba onumuzdeki sezon devamini kullanabilir miyim?
Buldugum naneler biraz ciliz yaprakli idi. Ama gozlemlerime dayanarak soyleyeyim pek bakimsiz bir yerdeydiler. Ben iyi bakarsam acaba yapraklarinin daha buyuk cikma olasiligi nedir?
Simdiden cok tesekkur ederim. Vakit ayirip cevapladiginiz icin ayrica saolun. Saygilar.
Nanenin de birkaç çeşidi var.
Yaprakları küçük olan deli nane denilen, akıllı nane denilen yaprakları biraz daha büyükçe ve parlak açık yeşil, bir de alman nanesi denilen böğürtlen yaprağı gibi büyük parlak açık yeşil renkte, belki sizdeki çeşit olarak da küçük yapraklı bir nanedir.
Sizin sorununuz tohum çimlendikten sonra aşırı sulamanız. Aşırı sulama nedeniyle kotiledeonlar falza uzamış ve bu uzayan kısımlar sıcaktan veya mantardan dolayı etkilenmişler. Tohum çimlendikten sonra aşırı sulamaktan kaçının.
Sayın Selahattin Bey,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ancak şunu sormak istiyorum, ne kadar sulamam gerektiğine nasıl karar vereceğim. Bu işlerle daha yeni uğraşıyorum o nedenle hiç bir ön sezim yok bu konuda.
Bir konu daha var. Cherry domateslerim... Geçen ay boyunca domateslerim çok büyümesede ceviz kadar oldular ve afiyetle yedim...Dometesler bittikten sonra yapraklar iyice sarardı ve çiçek açmıyor. Seneye kadar bir daha domates çıkmaz mı acaba?
Yardımcı olursanız sevinirim
Tesekkur ederim Kursad Bey, umarim en kisa zamanda size bir resmini gonderebilirim.
Sevgili Limon
Çimlendirsem ne olacak, bir süre sonra ya kuruyor, ya çürüyorlar. Sarıkoz şenliğine gittiğimizde Derya bana bir kaç kök çıkardı. Tam bir ikisi tuttu derken onlar da ölüverdiler.
Peki benim anlamadığım, biz birkaç tanesinin gözünün içlerine baktığımız halde yetiştirmeyi beceremiyorsak, tarlada nasıl yetiştiriyorlar. Tek tek oynayacak halleri yok. Bu işin mutlaka bir püf noktası vardır da, bir öğrensek.
Roka tohumlarim bulunduklari yeri cok sevmis olsa gerek, hemen uc vermislerdi bile. Nasil heyecanlandim anlatamam. Hemen topraklari ve kaplari hazirladim. Yalniz istedigim gibi aralikli ekemedim cunku cok narin gornunuyorlardi. Bende daha sonra ayirmak uzere ekim islemine devam ettim. Son durum: 16.35 itibari ile toprak altindalar ve cansularini da aldilar.:)
Bu arada bugun 4 tane kucuk su sisesini kestim. Her birine bir tane siska ektim. Hizimi alamiyorum.:)
Maydanoz tohumlarimda henuz bir kipirdama soz konusu degil. Fasulyelerime cok az su verdim. Nanelerde de bir sey yok. Yeni gelismelerle donecegim.
to be continued... :)
Selahattin Yılmaz
26-07-2007, 15:59
...Ancak şunu sormak istiyorum, ne kadar sulamam gerektiğine nasıl karar vereceğim. Bu işlerle daha yeni uğraşıyorum o nedenle hiç bir ön sezim yok bu konuda.
Bir konu daha var. Cherry domateslerim... Geçen ay boyunca domateslerim çok büyümesede ceviz kadar oldular ve afiyetle yedim...Dometesler bittikten sonra yapraklar iyice sarardı ve çiçek açmıyor. Seneye kadar bir daha domates çıkmaz mı acaba?...
Suyu bitki ölmeyecek derecede vereceksiniz devamlı kontrol edip toprakları kurusa bile yaprakları boynunu bükünce hafifce verin. En iyisi her gün su vermek ama az az vermektir.
Domatesleriniz eğer minik saksı çeri domatesi ise artık meyve alacağınızı sanmam, ama tohum aldıysanız o çerilerden fide elde edip yeniden meyve almanız mümkün. Ancak sırık çeri ise meyve alabilmeniz lazım bir fotoğraf koyarsanız daha iyi yorum yapabilirim.
Yok ben artık pes ediyorum.Bahçe olmayınca sebze yetiştirmek zor.Biber diktim olmadı.Domates diktim olmadı.Yarım metre çiçek açıyor ama meyve yok.Salatalık diktim oda neyseki bir tane tadına baktım.Küçükken hasat ettim.
Güneş ve sıcaktan saksıda zor.
Neden pes ettiniz? Her gün onlara bakıp, yeni bir şeyler keşfetmek az şey mi? Biliyor musunuz, bu bitkiler insana sabırlı olmayı öğretiyor sanki.
Ben bu gün patatesli ekmek yaparken baktım ikisinin de minnacık filizleri var, hemen biraz kesip, (hem de artık ne saksı, ne yer kalmadığından) leğenin içine büyük poşet koyup ekiverdim. Patates oluşmasa bile, filizlendiğini görmek bile yeter. E olursa da bir güzellik daha yaşayıp, sabrımın karşılığını almış olacağım.:D
Selahattin Bey
Şu başımın belası kekiklerim çimlendikten bir kaç gün sonra yine (az sulayınca) kurudular. Ben bu işi saplantı haline getirdim:o. Yine ekeceğim de acaba zamanı mı değil, yoksa tohum mu arızalı!!
Hani boşa uğraşıyorsam bileyim de kahretmeyeyim :(
Selahattin Yılmaz
28-07-2007, 11:38
Tohumları biraz daha derine ekmeyi deneyin, serin bir yerde bulundurun çimlenme gerçekleştikten sonra sulamayın ama günde bir kaç defa toprak yüzeyini fısfısla nemlendirerek yetiştirmeyi deneyin. Sonuçtan bizide haberdar edin ;p
Teşekkür ediyorum.
Son bir deneme daha yapacağım.
Ben de havuç için bir daha asla ekmiycem demiştim Nevsune Hanım :) Ama yine Ağustos gelse de atsam tohumları diye bekliyorum. 2 senedir doğru dürüst büyütemedim ama yine bir umut var içimde. ;)
Doğrusunuz, bu iş hastalıkmış meğer. Siz bakmayın son dediğime. İnat ettim gerekirse yeni tohum alacağım ve yetiştireceğim:o .
Hani siz Çanakkale'ye gidiyordunuz da, oradan limon kokulu kekik bakacaktınız, ne oldu? Eğer gitmediyseniz ve tohum bulabilirseniz, bana da bir kaç tane ayırabilir misiniz?
Kudret Tezel
29-07-2007, 15:50
Terasımda topraksız tarımla uğraşıyorum. Bukonuda oldukça biryol kaydettiğime inanıyorum.ilgili arkadaşlarla görüşmek ve bilgilerimi paylaşmak isterim
Hoşgeldiniz aramıza
Bilgilerinizi paylaşmayı, ben kendi adıma çok isterim.
Nasıl yaptığınızı anlatırsanız sevinirim.
Sayın Kudret Tezel selamlar
Bizi bilgilendiriseniz seviniriz.Mahsül nasıl.Neler gerekli.Nasıl dikim yaptınız...Gibi..
Bu kekik büyütmede sıkıntı yaşayanlardan biri de benim. Filizlenme konusunda herhangi bir problem yaşamıyorum ama 4-5 cm olduktan sonra sararıp kurumaya başlıyorlar. Vazgeçmek üzereydim ama tekrar heveslendim. Bu hafta içi tekrar deneyeceğim.
Doğru yolu bulursanız aman haber vermemezlik etmeyin ne olur.
Ben deeeeee :( :( :(
Nane dışında, ki bilirsiniz nane "arsız" sayılır biraz, bütün yenebilir otlarım sizlere ömür. En son roka ve kekik kalmıştı onları da dün ben dayanamadım söktüm. Sulama problemim var aslında. Ankara'nın susuz kalmasında benim bitkilerimi öldüresiye sulamamın etkisi var diye de düşünüyorum hatta :mad:
Aaa, bir tek yaşayan iri yapraklı fesleğenim var, gözünün içine bakıyorum birşey olmasın diye ama o da gider... 2 ayda bir saksı fesleğen yerden 5 cm yükselmez mi? benimkiler güdük kaldı...
Bir de çok sık ekmiştim. onun da etkisi var sanıyorum. Seneye nizami bir sıra halinde ekmek niyetindeyim. Nasip...
Aynı problemler bende de var. Roka, fesleğen, kekik, maydanoz gibi otlar ekiyorum, çimleniyorlar ama bir türlü yenilebilir kadar büyümüyorlar. Nerede hata yapıyoruz. Görüyorum ki herkes aynı dertten şikayetçi. Nolur büyütebilenler bizi bilgilendirsin. Gözlerinin içine bakıyorum ama çimleniyolar 1-2 cm oluyolar yapraklar büyümeden ölüyorlar. Nerede Problem var?
Maydanozda bu sene ben de pek verim alamadım. Havanın fazla sıcak olması etkiledi sanıyorum. Çünkü maydanoz toprağında hep aynı nem oranını severmiş.
Keyahnu yazdığınız sebze ve otlarda en kolay büyüyen rokadır aslında. Rokayı ayrı bir kapta çimlendirmeyin direk yetiştirceğiniz yere serpin. Ama çok sıcak havalarda ancak çok gölge bir yeriniz varsa orada başarılı olabilirsiniz, yoksa sıcağı görür görmez küçücükken bile çiçeğe gider rokalarınız. Ağustos ortasından sonra roka yetiştirmek için idealdir. Sonbaharda bol bol yersiniz :)
Dereotu da maydanoza göre daha çabuk çimlenip büyüyen bir sebzedir. Onun da tohularını yetiştireceğiniz yere serpin. Ağustos ortası uygundur.
Selahattin Bey daha iyi bilgilendirecektir ama ben denk gelince deneyimlerimi aktarmak istedim.
Hakan KINACI
06-08-2007, 14:32
Ben de bu sene balkonumdaki domates ve bibrlerimden hiç verim alamadım maalesef :( sıcaklar mahvetti 3 kök domatesten bu sene sadece 3 adet domates aldım 4 kök biberden de maalesef sıcaklar yüzünden sadece 4 adet biber alabildim çok kütülemişlerdi Allaha şükür şimdi havalar biraz serinleyince fidelerim kendilerin toparlamaya başladılar ama biber ve domates vereceğini hiç sanmıyorum artık.Birde biber ve domateslerimin toprağı iyice oturdu sanırım ki artık kökleri görünmeye başladı, bende cam güzeli çiçeğimiz içinden tohumdan büyüyen fil kulağı çiçeğimi ayırmak için aldığım topraktan tamamlama yapacağım artık.
Bakalım gelişmeler ne olacak :(
Saygılar,
Hakan Bey,
Ben de hep kendimi suçluyordum. Demek doğa bize ceza verirken, Ankara'ya biraz daha fazlasını layık bulmuş. Balkon yeşil yapraktan geçilmiyor, ortada iki gelişememiş domates var. Sıcaklar azaldı derken, bugün 38 derece, hepsi boyunlarını büktüler.
Neyse bunu ders alma yılı diye düşünüp, gelecek yıla hazırlık yaparız artık.
Hakan KINACI
06-08-2007, 15:23
Hakan Bey,
Ben de hep kendimi suçluyordum. Demek doğa bize ceza verirken, Ankara'ya biraz daha fazlasını layık bulmuş. Balkon yeşil yapraktan geçilmiyor, ortada iki gelişememiş domates var. Sıcaklar azaldı derken, bugün 38 derece, hepsi boyunlarını büktüler.
Neyse bunu ders alma yılı diye düşünüp, gelecek yıla hazırlık yaparız artık.
Evet :) çok haklısınız Nevsune hanım, iyi bir ceza gerçekten c.tesi günü arkadaşımın Karşıyakadaki çiçekci dükkanına ugradım (dükkan denmez gerçi bahçesinie diyeyim :) daha doğru olur) yaklaşık 2 saat orada söğüt altında tabiri caizse keyf yaptım. Biçok meyve ağaçları daha gövdeleri küçük ama meyveleri çok iyiydi daha dikilmemiş satılmayı bekliyorlar. Diğer yandan salatalık,domates ve biber bahçesi yapmış arka tarafa ama maalesef oda benim gibi şikayetçi bu sene hiç verim yok geçensene çok iyiydi bu sene sıcaklar hep kavurdu diyor, gerçekten de artık sıcaklar tüm mahsulleri vuruyor Allah herkesin yardımcısı olsun hadi bizler ufak tefek yerle uğraşıyoruz ama bu işten ekmek parası kazanacaklar maalesef bizden daha kötü durumdalar...
İnşallah gelecek yıla çok daha heyecanlı bir hazırlık olacak :)
Saygılar,
Hakan Bey,
Elbette, bu işi meslek olarak yapanlar ve bundan para kazanmak zorunda olanlar için içler acısı bir durum. Geçen gün markete giderken bir de baktım ki iğde ağaçlarının altı, olgunlaşamadan dökülmüş meyveleriyle doluydu. Üstelik bu ağaçların kökleri de düzenli sulanan site bahçelerinde bulunuyordu. Bunlar, benim yaşadıklarım ve gördüklerim. Kimbilir çiftçi, üretici ne durumda? Onlar öyle, biz herşeyi çok pahalıya satın alıp perişan olacağız. Ama insanoğlu haketti.
Biz zevk için yapıyoruz ama inanın, bu yıl bunlara harcadığım para aldı başını gitti. Bir kere bulaşınca, sonu gelmiyor.
Karşıyaka'daki arkadaşınızın serasında bulunan ve balkonda yetiştirmek için bodur meyva ağaçları ve fiyatları(ki mutlaka ilgilenmişsinizdir)hakkında, sakıncası yoksa bir bilgi verebilir misiniz?
Penelophe
06-08-2007, 23:19
Ben de bu yıl en iyi ürünü maydanozdan aldım.;)
Sevgili Limon, bahçede çeşmeye yakın bir ağacın altına ekmiştim. Ben biçtikçe daha da güzel çıkıyorlar. Sanırım çeşme açıldıkça etkileniyorlar sudan.
Domatesler de fide sayılarına göre çok az verdiler. Biberlerde. Salatalıklardan 15 kök içinde sadece 2 tane salatalık alabildim.;(
Üzüldüm gerçekten... Seneye daha iyi hazırlanırız derken ne kastediyorsunuz Nevsune hanım? Kişisel olarak atılacak adımlar hakkında bilgi almakta fayda var...
Hakan KINACI
07-08-2007, 09:15
Nevsune Hanım;
Arkadaşımın serasında bodur olarak meyva veren; şeftali, armut,kiraz, elma ve limon ağaçları mevcuttu...
Zaten oraya gidince iyice kendimi kaybediyorum :) güller,çamlar,sarmaşıklar vs.vs. derken bahçeyi dolaşmaktan kendimi alamıyorum. Bu güne kadar da hiç fiyatlarını sormadım beğendiğimi ayırırım kapının önüne koyarım. :) Bu yüzden fiyat konusunda maalesef bilgim yok. :)
Saygılar,
Ben de bugün 3. gündür suyumuz yok, evde sinirleneceğime gidip sebzelerime para harcayayım diye düşündüm, Kaledibi'ndeki seralara gittim. Orada da meyve fidanları gördüm, bizim balkonlar için. Fiyatlar makul, 10-15 lira aralığında. Bir hünnap vardı, aklım onda kaldı, alacaktım tam, sonra sanki evdekiler meyve verdi de vazgeçtim almadım..
Böcü'cüğüm
Bu yıl bir kere geç başladım bu işe, mayıs ayını bulmuştu. İkincisi çok bilgisiz başladım. Özellikle su ve gübre işlerini, kendime çok sorun yaptım. Zavallı bitkileri hiç rahat bırakmadım. Onu dene, bunu dene. Az su ver kuruttum,, çok su ver kurumasın, suda boğdum. Toprağını mıncıkla vs. gibi yanlışlıklar dizisi. Ardından doğanın intikamı.
Bütün yanlışlarımı, gelecek yıl için ders hanesine yazdım:)
Hımmm... Ben de çok hırpaladım zavallıcıkları. Yazdım bunları bi kenara. Teşekkür ederim:)
Ne oldu bilyormusunuz? Ben görünce sinir oldum: bir türlü yetiştirmeyi beceremediğim rokalara sinir olup üzerindeki iki üç otu da bizzat kopararak toprağını kuruttum ve aynı saksıya turp ektim geçenlere. Turpları daha önce başka bir kapta çimlendirmiş öyle ekmiştim. Saksıda sürekli yabancı otlar bitiyordu. Bunlar da nerden geldi diye sinir olurken bir bktım bunlar benim inatçı rokalar. Yedim tadına baktım hakikaten roka. Hayır aynı toprakta yetiştiremediğim kekik ve maydanoz tohumlarım da vardı. Turpların hayrına hepsi coşarmış... Ne komik olur ama: "sen istediğinde değil, ancak ve ancak biz istediğimizde çimleniriz" diyorlar...
Evet, biz doğaya müdahale ettiğimizi sanıyoruz ama o bildiğini okuyor sonuçta.
Aman rokalarına dikkat et. Galiba biz kış sebzelerinde başarılı olacağız. Ben de akşama, ilk gruptan çimlenmeyi başaran brokkolilerimden ikisini ekeceğim.
omeriyidogan
08-08-2007, 13:14
Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?
Sulama: 2-3 günde bir (gaziantep şartlarında)
Gübreleme: ek gübreleme yapmadım.İlk toprak hazırlanırken karıştırmıştım.
Budama: koltuk budaması yaptım.Ama bir süre budama yapamadığım için ek dallar meydana gelmişti.Üzerlerinde çiçeklerde oluşunca dokunmamıştım.Sonra tekgövde üzerinde büyüsün diye büyük dallarıda kestim.Ayrıca çıkan domateslerin salkımlarını koparmıyorum.Sadece meyveyi koparıyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
şükran ünal
08-08-2007, 14:43
Sevgili arkadaşlar bende bugün Ulus halinden her zamanki fidecimden beş adet üzerinde kalem biberler ve iki adette patlıcanları olan fideler aldım .Fideci bunları akşam evde daha büyük saksılara aktarmamı söyledi.Daha önce bahçeye diktiğimiz fideleri sıcaklardan bir türlü kurtaramadık.bu seferde saksıda yetiştireyim dedim ne dersiniz o kadar güzel ve sağlıklılar ki hem iş yerinde masamda bu satırları yazıyorum hemde pencere dışına ağzı açık koyduğum fidelerimi seyrediyorum. Bana yapmam gerekenleri yazarmısınız? Birde iki küçük saksıda kiraz domateslerimiz var .bunları da büyük saksılara aktarayım mı?
Şükran Hanım biberler ve patlıcanlar zaten fidelik poşette olduğundan saksıya aktarılması gerekir. Ama kirazlarınızı bence ellemeyin. Birkaç gün önce ben elledim, sizlere ömür.
Ömer Bey merhabalar
Dün ben de bir domates fidemi kaybettim. Bu sıcaklar bitkileri perişan ediyor.
Aşağıda verdiğim linki tıklarsanız domates hastalığı ile ilgili çok güzel bilgilere ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html
şükran ünal
09-08-2007, 08:35
Herkese günaydınlar,Nevsune hanımcığım zaten sular kesik olduğu için bir heves aldıklarım mecburen cumartesi sabahına kadar öylece bekleyecekler.birde dün karşıyaka mezarlığının oradaki çiçekçilere iş çıkışı uğradık beş adet amerikan sarmaşığı iki adet kaliteli gül fidesi aldık o kadar güzellerki ben hafta sonunu nasıl bekleyeceğim bilmiyorum.sarmaşıkları bahçe çiti olarak daha önce yaptırdığımız ama kedi köpek pisliğinden arındıramadığımız demir parmaklıklar için aldık daha öncede beş adet almıştık aralıklı olarak dikeceğiz belki bir iki senede kapatırız bilinçsiz kedi köpek bakan komşular yüzünden hayvanlardan nefret eder olduk.çünkü ne çim kalıyor nede ekilen sebzeler.
Merhaba Şükran Hanım.
Hiç korkmayın amerikan sarmaşığı hızla sarar çitlerinizi. Benim balkonumda 2 tane var. Geçen yıl aldığım çelik şimdi duvarda geziyor.
Cumartesi günü hava 39 derece olacakmış. Aman sabah çok erkenden dikim yapın, sıcağa bırakmayın.
şükran ünal
09-08-2007, 10:50
çok teşekkür ederim Nevsune Hanım.Zaten çok erken kalkan biriyim .
Herkese merhaba. 2 haftadır tatildeydim, bir geldim ki domatesler olmuş birer ağaç! Zaten çok uzunlardı iyice dallanmışlar. Yine dayanamadım üzerinde çiçek olmayan dalların çoğunu kopardım. Cherryler kızarmış ama çok küçükler, normal domatesten de 2-3 tanesi kızarmış ama onlar da küçük kalmış. Meyveler neden küçük kalmıştır acaba? Meyvelerin besinini dallar çekiyor diye budadım çoğunu. Oldukça seyreldi domatesler. Belki de zararlı bu kadar budamak ama o kadar çok dallanmıştı ki... Bir de biberlerim aşırı yapraklanmış, tatile gitmeden önce daha seyrekti yaprakları, şimdi o kadar çoğalmış ki aralarından biber bulmak için uğraşmak gerekiyor. Çok sulamadan mı olmuştur acaba?
Toprağa gömdüğüm iki filizlenmiş patatesimden birisi çürümüş, biri tutmuş. Aman pek şeker.
13.08.07 tarihinde torfa ektiğim brokoli ve marullarımın dün itibariyle durumları
Kusura bakmayın hala dijital makinede ki filmleri küçültmeyi halledemedim işlerin yoğunluğundan bu cep tlf.ile çektiklerim.Aslında çok komikler, ayın en kötü fotoğrafı yarışmasına ne ödül veriliyordu?:rolleyes: :D
Balkonumda saksılarda bikaç kök süs biberim var.Dometsi budadığınızı okudum peki biber budanır mı?
Selahattin Yılmaz
18-08-2007, 22:40
Evet biber de budanır ancak sadece ana gövde de bulunan yan dallar haricindeki yapraklar ve yeni çıkan sürgünler. Ana gövde çatallanmanın başladığı noktaya kadar budanabilir.
Teşekkür ederim bu bilgi çok işime yaradı çünkü biberlerimin ana filiz dolmaya başladı bende ne yapayım diye düşünüyordum artık rahatça temizlerim onları teşekkürler.
Balkondaki salatalıklarımın çiçekleri hep erkek.
Geç ekmiştim tohumlarını, daha yeni açmaya başladılar. Geciktiğim için mi acaba böyle? Paketin üstünde israil yazıyordu.
Selahattin Yılmaz
18-08-2007, 23:30
Sevgili nevsune hanım tohumun paketinde İsrail yazması bir şeyi değiştirmez. Sanırım aşırı susuz bırakıyorsunuz bitkileri veya aşırı sıcak bitki stresi yaratıyor. Salatalıklarınızı bolca sulayın eğer dar bir saksıda ise saksısını değiştirin ve gölge bir yerdeyse daha fazla güneş alan bir yere taşıyın.
Sıcaktandır o zaman çünkü sulamalarını iyi yapıyorum. Güneşi de neredeyse 6-7 saat görüyorlar.
Bu yıl Ankara'da sıcaklıklar 38 in altına daha iki gündür düştü, o da 33-34 derecelerde. Pembe domateslerimin çiçekleri en az 15 gündür aynı şekilde duruyor. ne domates oluşuyor, ne döküyor. belki de kendilerini böyle savunuyorlar.
Selahattin Bey, bir de genel bir sorum olacak.
Ben 15 günde bir; sebzelere gübre şerbeti, diğer süs bitkilerine sıvı bitki besini veya amonyum sülfat/nitrat, 15+15+15 kompoze gübre vb., 15 günde bir de hümik asit veriyorum. Sonbaharda bunları kesmem mi gerekiyor?
Hani bonsailik fidanlarla ilgili önerdiğiniz üre gübresini, 15 ağustostan sonra verme demiştiniz ya. Şimdi kafama bu takıldı.
Selahattin Yılmaz
19-08-2007, 09:59
İsterseniz gübreyi kesin ola ki toprakta tuz stresi olur. Zaten sebzelerinde eylül ekim ayları son zamanlar o nedenle artık sadece su verirseniz toprakta hali hazırda durna besinleri kullansın bitki...
Selahattin Bey çok teşekkür ederim. Dediğinizi yapacağım.
Patatesim bir çamaşır sepetinin içindeki poşette hızla büyümeye başladı. Biraz daha boya verince toprak ekleyeceğim.
Mor biberim de, bir fide kalan tatlı kıl biberim de canlandı.
Yazlık sebzelerden daha hiç bir şey göremedim, umarım kışlıklarım daha bereketli olurlar
Biberleri budama olayını beceremiyorum, o kadar çok dal var ki ayırt etmek çok zor, ağaç gibi iyice yapraklandı biberim. Neyse artık mevsim de geçiyor sanırım bu saatten sonra budamaya gerek yok heralde. Asıl sorunum domateslerimin daha tam kızarmadan yarılmaya başlaması, aşırı sıcaktan olduğunu düşünüyorum doğru mu acaba? Hepsi enine **** boyuna yarılıyor. Cherry domates iyi ürün veriyor fakat normal domatesler çok yavaş olgunlaşıyor, seneye sadece cherry ekmeyi düşünüyorum, saksıdaki domatesten ürün beklemek biraz ütopik sanırım, artık cherryle idare ederim.
Patateslerim inanılmaz bir hızla büyüyorlar. Birkaç gün sonra bir boğazlama yapacağım.
Yeni başlayan acemi sebzeciler için, ideal bir yetiştirme ürünü.
Boğazlama nedir sevgili nevsune?
Domatesde, saksının 1/3 ü toprakla doldurulup fide dikilir. Fide büyüdükçe 2 seferde daha olmak üzere toprak ilavesi yapılarak, köklerin gelişmesi sağlanıyor. Yani toprak ilavesi demek kısacası.
Patatesde de eğer bu tip bir uygulama olursa, aynı gövdede, bir kaç kök ve dolayısıyla meyve elde edilebiliyormuş.
Benim bu tanımlamalarımı eğer Selahattin Bey veya Mine Hanım okuyorlarsa ne eğlenmişlerdir;)
Anladım teşekkür ederim ben bilmiyordum ve dometeslerime böyle birşey yapmıyordum sayenizde seneye ekimlerde bunu uygularım.Teşekkürler..Hayırlı hasatlar..::))
Yarılan domateslerimin çaresi yok mudur??:(
Sdcrmn Selahattin Hoca domatesin olgunlaşma döneminde fazla sulamadan çatlayabileceğini söylemişti. Havalar çok sıcak diye son haftalarda suyu biraz fazlaca veriyordum ben de. Suyu artırmamla domateslerimin çatlaması eş zamanlı oldu. Suyu kesince yeniler çatlamıyor artık.
Teşekkür ederim yardımınız için. Ben de tam tersi sıcaktan yarıldığını düşündüğüm için bol bol suluyordum:) Azaltıyorum hemen suyu. Zaten çok az domatesim çıkıyor onlar da yarılmadan kurtarayım bari.:o
Fatma E.
28-08-2007, 09:41
Balkonda saksıya ektiğim roka tohumlarım çıkmaya başladılar :) Sizlerle paylaşmak istedim minicik rokalarımı.
Merhaba arkadaşlar;
Balkonda yetiştirmeye çalğıştığımız süs biberlerinde sona yaklaştık. Biberlerimiz çıktılar. Önce hepsi yeşildi şu anda hepsi kırmızı olmaya başladılar.
Kafamıza takılanlar
1- Bütün biberler bir gün kızarırlar mı yoksa bizimkilerni cinsi mi böyle?
2- Acaba çok sık mı dikmişiz çünkü bazı fideler dipte kalmışlar. Bunun normali nedir?
3- Bunları ne zaman toplamalıyız ve nasıl toplamalıyız?
4- Bunlardan tohum alabilir miyiz?
5- Eğer tohum alabilirsek onları yeni ürün verirler mi?
Bu konularda bize yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.
Selamlar
Selahattin Yılmaz
08-09-2007, 22:49
1- Bütün biberler bir gün kızarırlar ayrıca kızarmadan koparırsanız devamlı biber verir koparmazsanız sadece üzerindeki tohumlar kızarır ve artık meyve alamayabilirsiniz. .
2- Bitkileriniz sık görünmüyor.
3- Yeşilken toplayın eğer tohum alacaksanız veya kırmızı biber elde edecekseniz kızrınca toplayın.
4- Zaten tohumluk yapmışsınız bırakın iyice kızarsınlar olanlardan uygun gördüklerinizi tohumluğa ayırın.
Teşekkür ederemi Selahattin Bey. Çoğunluğu kızardı ancak henüz kızarmayanlar da var. Yeni bir şey daha öğrindim kızarmadan koparırsak sürekli vermeye devam ediyorlarmış. Bunun için de teşekkür ederim.
Kullanacaklarımızı koparıp 10 tanesini falan tohumluk için ayırmayı düşünüyorum. Yalnız bir sorum daha var. Tohumluklar ne zamana kadar dallarında kalacaklar ve onları nezaman tekrar ekebilirim?
Şimdiden çok teşekkür ederim
my
Selahattin Yılmaz
09-09-2007, 20:51
Tohumluklar için kızarmış olanlar dokunduğunuzda yeşillerden çok daha kolay koparlar. Ayrıca kopardıktan sonra bir süre daha kabuğundan çıkarmadan iyice kurutursanız sizin için daha iyi olur.
Hakan KINACI
10-09-2007, 11:16
Arkadaşlar sormak istediğim bir kaç soru olacak, birincisi biberlerimin tamımı çiçekli ancak hiç bir faaliyet yok olduğu gibi duruyorlar malum havalar Ankara da bayağı bir soğudu bu saatten sonra biberlerim büyürmü bilmiyorum.
İkincisi ise domateslerim bazılarının üzerinde hiç çiçek olmazken çiçekli olanlarda da hiç bir faaliyet yok ve bir tanesinin üzerinde çok küçük bir domates var ama o da hiç büyüme vs gibi bir faaliyet yok.
Şimdi, bu saatten sonra biberlerime ve domateslerime ne gibi bir işlem yapmam lazım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Hakan Bey, bu günlerde benim biberlerim yazın olmadığı kadar keyifliler ve bol ürün veriyorlar. Çok sıcaklarda daha tam büyüyemeden kıvrılıp kızarmaya başlıyorlardı. İki üç gündür çok düzgün formlu ve bol ürün alıyorum. Çok bol da çiçek açıyor.
Selahattin Yılmaz
10-09-2007, 21:26
Hakan KINACI bey, hava şartları olumsuza doğru ilerliyor tek çareniz bekleyip görmeniz. Hava şartlarının olumsuzluğu bitkiyi değişik şekilde etkilere itebilir örneğin ben domateslerimde çiçeklenmenin durduğunu ancak yeşil aksamın yani sürgün gelişimin aşırı derecede arttığını gözlemliyorum ve domatesler hızla kızarıyorlar. Bunun dışında iklime ve ortama göre bitkiler farklı tepkiler verebiliyorlar ancak hava şartları gereği sanırım bitki sadece üzerindeki meyvelerle ilgilenecektir şartlara rağmen çiçekler döllenip meyve bağlasa bile Ankara şartlarında ne kadar olgunlaşır tartışılır. Yine de kırağılar düşmeden evvel ne alırsanız kar kardır hesabı...
Tohumluklar için kızarmış olanlar dokunduğunuzda yeşillerden çok daha kolay koparlar. Ayrıca kopardıktan sonra bir süre daha kabuğundan çıkarmadan iyice kurutursanız sizin için daha iyi olur.
Selahattin Bey tekrar teşekkür ederim kızarmışlları topladım. Yeşilleri bıraktım. Kalan yeşillerden bir kısmını tohumluk olarak bırakacam.
Yalnız bunlar çok acı. Eşim kuru fasülyeye bir tane atıp deneyecekmiş. Güzel olursa devam edeceğiz.
Bu seneki balkon bahçeciliği deneyimim hevesimi kırdı:( Seneye domates eker miyim bilmem. Toplam 3-5 domates anca yedik, zaten bir kısmı yarılmıştı, aşırı sulamadan sanırım... Şu anda üzerlerinde 8-10 tane domates var fakat çok uzun zamandır yeşil duruyorlar. Neyse anlaşılan saksıda bu iş olmuyor. Seneye hazır satılan şu bodur cherry fidelerinden alacağım sadece 1 tane. Hem dünyanın yerini kapladılar balkonda hem de ürün vermediler:mad: Allahtan biber fidelerim biraz verimli çıktı. Kışın içeride, güneş gören yerde, saksıda cherry olur mu acaba?? Bu bahsettiğim top gibi bodur cherrylerin türü nedir bilen var mı?
Hakan KINACI
11-09-2007, 08:56
Sn.Limon ve Sn.Selahattin bey,
İlginiz için teşekkür ediyorum. Benim oturduğum yerde akşamları bayağı serin oluyor ve balkon bayağı bir esiyor, akşamları 12 dereceye kadar düşüyor, sıcaklık gündüz ise 20~22 derece, öğlen sıcağını tam olarak bilmiyorum o saatlerde iş yerimde olduğum için, ancak bütün çiçeklerim, biberlerim ve domateslerim öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor. Artık sizin tavsiyelerinize dayanarak, soğuklar iyice arttıktan ve tüm çiçekler dökülünceye kadar dokunmayacağım.
[QUOTE=sdcrmn;151503]Bu seneki balkon bahçeciliği deneyimim hevesimi kırdı:( Seneye domates eker miyim bilmem. Toplam 3-5 domates anca yedikQUOTE]
Ben o şansı bile bulamadım. En umutlu olduğum pembe domatesim de geldiğimde kök çürümesinden gitti. 4 tane salatalığım vardı, kurumuşlar. Bir tek, hadi bu da çeşit olsun diye diktiğim tek bir biber fidesinden bir kaç biber çıkmış. mor biberlerim minyatürler halinde. Diğerlerinden çoktan umudumu kestim zaten. Kış kapıda daha benim ne pepino, ne kaz üzümü çiçek bile vermedi:(
Tanıdığım birinin yöresel bir deyimi vardır "Oynadığın oyun, kırdığın kaşığa değse bari" diye. Benim kırılan kaşıkların karşılığı üç biber oldu:D
Tabi nankörlük etmeyim şimdi, cherry ve biber yiyebildim ben en azından:o Ama domatesler çok verimsiz çıktı. Hazır tohumdan yaptığım için olduğunu söyleyenler var, fideden daha iyi verim alınıyormuş ki biberlerim hazır fideydi baya biber verdiler. Aslında asıl nokta o, kırılan kaşığa değmemesi:rolleyes: O kadar yer kapladılar balkonumda, o kadar uğraştım sonuç 3-5 domates. Onun için seneye cherryi tek geçerim:p
Hakan KINACI
13-09-2007, 08:58
Sn.Nevsune hanım,
Bu sene tohumda olsa fide de olsa fark etmedi biber herkes tarafından bol alınan bir ürün oldu. Ancak, domates maalesef istediğimiz gibi olmadı ben sebebini aşırı sıcaklara bağlıyorum birde Ankara da yaşadığımız su sorununa...
maycan bahçe
13-09-2007, 09:33
Domateste fideden yetiştirmekte buyıl başarılı sonuçlar vermedi.Nedeni aşırı sıcaklar nedeniyle fidelerin basık kalmasıydı.Buyıl tarım için çok kötü bir yıldı.Seneye düzelir umarım.Stresten elma ağaçlarında meyveyle beraber çiçeklerde var.Bitkilerde şaşırdı.
Sonunda rüyalarım gerçek oldu. Daha ne kadar büyütebilir ve sonuç alırım bilmiyorum ama tam umudumu kesmişken, ilk pembem göründü. Henüz mercimek kadar bir şey ama olsun o bir pembe domates.
Biberlerim de geç olmasına rağmen artık yeme kıvamına geldi, her sabah bir biberi kahvaltıda yemeye başladım. Mor biberler ise benim için (acıdır mutlaka onlar)yeme amaçlı değil, tohum dağıtma amaçlı yetiştirilmiş ve sonuç alınmıştır. Baharda her isteyenin mor biber tohumları olacak.
Bu arada hatırlarsanız benim amazon salatalıklarım vardı, maalesef artık yoklar. Ben yolculuktayken çürümüşler.Yenileri çıkıyor gibi, bekliyorum.
Koca bir yazın hasatı bu kadar:o
Penelophe
16-09-2007, 17:43
Mor biberler gerçekten çok güzel. Ben şimdiden talibim.;)
Nevsune'ciğim hadi gözün aydın. İnşallah kocaman olur o pembiş. Biberlerde süper afiyet olsun.:D
Tabii Penelophe, öyle güzel ve canlılar ki. Nasıl kopartacağım vallahi bilmiyorum.
Arzu Kasapoğlu
16-09-2007, 20:59
Nevsune Hanım, mor biberlere bende talibim.
Selahattin Yılmaz
16-09-2007, 22:56
Domateste fideden yetiştirmekte buyıl başarılı sonuçlar vermedi.Nedeni aşırı sıcaklar nedeniyle fidelerin basık kalmasıydı.Buyıl tarım için çok kötü bir yıldı.Seneye düzelir umarım.Stresten elma ağaçlarında meyveyle beraber çiçeklerde var.Bitkilerde şaşırdı.
Fideden sebze yetiştirmek sorun olmaz genellikle. Sorunun temeli fide ile ilgili yanlış uygulamalar benim tecrübelerime göre. Bazen fideleri dana burnu kesiyor, bazen fideler hastalıklı oluyor, bazen hastalık bahçede oluyor, uygun olmayan koşullarda fide dikimiyle fidede ve sebzelerde sorunlar yaşanabiliyor. yetiştirici dikiyor sulamıyor veya can suyu vermiyor. Bunun dışında fidenin yetiştiriliş tarzı da çok önemli ******. Fidelerden bende çoğu zaman sorun algılıyorum ama benim yetiştirdiğim hazır fidelerden genelde memnuniyet var. Sorun ise her zaman oldu olacak.
S.İnceçayır
17-09-2007, 07:23
Nevsune hanım mor biberler süper görünüyor bende talip ola bilirmiyim
Tekrara düşmemek için şimdiden isteyen herkese göndereceğimi ileteyim. Herkese yetecek kadar biberimiz var.
Üzerlerinde kurumasını bekleyip yollayacağım.
Bendeeee:) Nevsune abla banada mor biber. Hem ben onları yerim de, öyle böyle değil hakkını veririm. Turşu yapmayı da öğrendim, mor biber turşusu yaparım. Gerçi turşu olduktan sonra halen mor olur mu bilmem ama olsun deneriz.
İnşallah pembeden yiyebilirsiniz. Benimkinde halen tık yok. Toplantıda dediğim gibi, kendisini benjamin gibi süs bitkisi zannediyor.Bitki gelişimi süper, meyve yok:(
Hakan KINACI
17-09-2007, 14:50
Yok yok bende ki Nevsune Hanımın domatesinden biraz daha büyük hiç bir gelişme yok biberlerimde çiçek açmış öylece bekliyor.
Şeytan diyor, "sök hepsini yerine kışlık ne bulursan dik" ama kıyamıyorum ki :))
Tabii mor biber tohumuna bende talibim. :))
benim de siyah biberlerim var. ama mor değil siyah 2 tane ayırdım kendime izmir de oturanlara verebilirim
Mor biberleri saksısıyla birlikte içeri alırsanız seneye aynı fideden biber toplayabilirsiniz.
Hakan Bey biz, kışlıkları ekmeye başlayalı bir ay oldu nerdeyse. Siz kışın mı ekmeyi planlıyorsunuz. Brokoli, brüksel lahanası tohum ekim zamanı geçti ama havalar sıcak gidiyor artık bence başlayın siz.
Mor biber iki saksı(YALNIZ BÜYÜĞÜ BENİM. NE YAPALIM BAL TUTAN PARMAĞINI YALARMIŞ:p). Biri, kendi aramızda yaptığımız bir yarışmayı kazanana armağan gidebilir;)
Sevgili Tampest, aslında siyah biberlerden tohum alıp, hem İzmir içi, hem de dışındaki şehirlerden isteyenlere de ulaştırmayı düşünebilirsiniz. Böylece daha çok kişi sevinmiş olur.
Tampest galiba siyah biberleri aynı yerden (hatay pazarından) aldık. Çiçekleri mor, biberi siyah. Bende de var.
ben de pazardan aldım ama ç.tepe pazarından
Hakan KINACI
20-09-2007, 13:01
Hakan Bey biz, kışlıkları ekmeye başlayalı bir ay oldu nerdeyse. Siz kışın mı ekmeyi planlıyorsunuz. Brokoli, brüksel lahanası tohum ekim zamanı geçti ama havalar sıcak gidiyor artık bence başlayın siz.
Nevsune Hanım;
Balkon her ne kadar rüzgar alsada akşamları gündüz çok sıcak oluyor.Havalar biraz daha soğuduğunda balkondaki çiçeklerimin bazılarını içeriye alacağım.
Bu salona aldığım çiçeklerimle birlikte; kışlıkları da salonda eksem olmazmı? Hani sera misali :))
Şimdi tohumları içerde bir saksıya ekmeye başlayın isterseniz. Nasılsa tohumlar 4- 5 yaprak olup da fideye dönüşene kadar, siz de balkonun çaresine bakarsınız. Fideleri de kendi yerlerine alırsınız.
Birinci fotoğraftaki fide 31 temmuz ekimi tohumların bugünkü hali.
İkincisini not almamışım, sonra bulduğumda yazarım. Yani geç büyüyorlar. Sebze vermeleri için sanırım daha oldukça bir zaman var. Fazla gecikmeyin derim.
Aslında Selahattin Bey artık bizi fena halde boşladı. O olsa en doğrusunu anlatırdı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.