PDA

View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

kızılelma
16-07-2009, 10:13
93117
93118
selahattin bey işde son durumları bu

nariçi
16-07-2009, 11:45
Bu saksı domatesi çok yer değiştirdi, son durumu ancak bu halde.
93142

kızılelma
16-07-2009, 11:51
çok ğüzel çıkmış domatesler ben hala benimkilerin çıkmasını bekliyorum

gulsunkorok
02-08-2009, 17:24
ben yeni üyeyim ve bahçede sabze yetiştirmek ile ilgili konular araştırırken bu siteyi buldum ve çok sevindim.

ve ilk sorum domates ekme için çekirdegini çıkarıp kurutmakmı gerekir?

**** direk ekmekmi gerekir yeşillendirmek için?

teşekkürler:rolleyes:

ayazkentli
08-08-2009, 14:44
Sn gulsunkorok, herhalde önümüzde'ki yıl için soruyor olmalısınız.

Her iki türlü ekilir. Kısaca, direk ekmek için nisan başlarında, hazır fidan alıp dikebilirsiniz. Ya'da, Şu anda beğendiğiniz bir domatesin, çekirdeklerini bir çay süzgüsüne alıp, çeşmenin altında, yapışkan bölümü gidinceye kadar yıkatıp, bir bez üstüne alıp kurutarak, bir peçeteye sarıp saklarsınız ve önümüzde'ki mart sonlarında, pet bardaklarda birer adet ekip, fide haline getirir ve büyüyünce, asıl yerlerine dikersiniz. Eğer yerli ve'ya pembe domates ekmek isterseniz, burada'ki arkadaşlardan, tohum isteyebilirsiniz. Forumun http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128, bu bölümün'de tohum paylaşımı yapılıyor.

ayazkentli
08-08-2009, 15:18
Daha önce resmini eklediğim küçük kavun fidelerinden, sadece bir tanesi, 1 adet kavun verdi. Diğerleri kurudu. Bu kavun'un kök'ü teneke'de, yere ektiklerim olmadı ama bunun toprağını yetiştiği Bakırçay deresi civarında'ki -kara toprak- cinsinden getimiştim. Kolay kolay başka toprak'ta yetişmiyor. Tadı ise, yediğim bir çok kavun cinsinden tatlı, yani ne kırkağaç ne'de, başka türlü kavuna benzemiyor.

bahtiyar02
10-08-2009, 18:49
sevgili ayazkentli.. Ellerinize sağlık.Kendi yetiştirdiğinizin tadı bir başka oluyor.Hormon, ilaç yok tamamen doğal.

ayazkentli
20-08-2009, 13:41
Haklısın sevgili Bahtiyar. Bu yıl kendi yetiştirdiğim sebzeler sayesinde, çok lezzetli nostaljiler yaşadım. Bunlar ile uğraşırken yapılan spor'da cabası. İnsan daha bir pozitif enerji ile doluyor. Müthiş bir terapi oluyor.

ohrid65
12-09-2009, 11:57
arkadaşlar bu sene terasta saksılarda sebze yetiştirmeye başladık eşimle fena olmadı verdiği zevk yetiyo insana 10 günlügüne tatile gittik oğlum yeterli sulayamamış birde hastalık gelmiş domteslerin altı kuru üstü yeşildi geldiğimizde eşim düzelsin diye şeker gübresi atmış çok atamış herhalde hepsi kurudular 8 ayın 20 sinde attı şeker gübresini size sormak istediğim bu şeker gübresinin topraktaki etkisi ne zaman geçer şimdi kışlık pırasa ekmek istiyorum ekersem çıkarmı acaba şeker gübresi sağlığa zararlımı? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

ayazkentli
12-09-2009, 17:34
Sn. ohrid65, teras'ta ektiğinize göre, teneke ve'ya saksıda olmalılar sanırım. Yazlık sebzelerinizi zaten yakında sökeceğiniz için, diğer saksı-teneke'de olanların toprağını aynı yere boşaltıp, birbirleri ile karıştırıp (gübresiz toprakla, gübreli toprağı), gübrenin yoğunluğunu azaltabilirsiniz. İyi günler.

ohrid65
12-09-2009, 19:55
Sn. ohrid65, teras'ta ektiğinize göre, teneke ve'ya saksıda olmalılar sanırım. Yazlık sebzelerinizi zaten yakında sökeceğiniz için, diğer saksı-teneke'de olanların toprağını aynı yere boşaltıp, birbirleri ile karıştırıp (gübresiz toprakla, gübreli toprağı), gübrenin yoğunluğunu azaltabilirsiniz. İyi günler.
Teşekkürler ayazkentli yanlız bütün saksılara şeker gübresi atmış eşim hepsi kurudu bir tek beğonvilerimle güllerime birşey olmadı etki süresi nekadar sürer onu bilemiyorum dediğiniz gibi toprağı karıştıracağım insan sağlığına bir etkisi varmı acaba

sercan1969
13-09-2009, 10:03
Saksılarınızın drenajı iyi ise saksı toprağını yağmur altında bırakın Şeker gübresi ( Azot ) yıkanıp gider.Bir kısmıda zaten amonyak gazına dönüşür.İlkbahar geldiğinde hiç gübre atılmamış gibi olur.Şansınız var Eğer aşırı potasyuumlu **** fosforlu gübre atsaydı,toprağı dökmeniz gerekirdi.

ohrid65
15-09-2009, 15:14
Daha önce resmini eklediğim küçük kavun fidelerinden, sadece bir tanesi, 1 adet kavun verdi. Diğerleri kurudu. Bu kavun'un kök'ü teneke'de, yere ektiklerim olmadı ama bunun toprağını yetiştiği Bakırçay deresi civarında'ki -kara toprak- cinsinden getimiştim. Kolay kolay başka toprak'ta yetişmiyor. Tadı ise, yediğim bir çok kavun cinsinden tatlı, yani ne kırkağaç ne'de, başka türlü kavuna benzemiyor.
Eskiden babaannem güzel tatlı çıkan hiç bir kavun ve karpuz çekirdeğini atmaz kurutur bunu köyden gelenlere verirdi bence sizde bu tatlı kavunun çekirdeklerini atmayın kurutun başkalarıyla paylaşın .KAVUNUNUZU AĞIZ TADIYLA YİYİN

güvercin01
22-09-2009, 23:27
Arkadaşlar balkonda yaz sebzeleri yetiştirenler bitkiler kuruyup verimden düşünce saksılara fındık turpu,tere,roka,soğan vb. gibi kış bitkileri de ekebiliriz. Saksılar boş kalmadığı gibi,taze yeşillik sahibi de oluruz. Şimdiden duyuralım da.Tohumları birçok yerde satılıyor yalnız saksılara çok fazla tohum atmayalım.Çok soğuk bölgelerdeki arkadaşlar da imkanları varsa içeride güneş gören bir noktayı değerlendirebilir. Yatılan odalarda gece yeşil bitkiler oksijeni azaltır haberiniz olsun.Diğer odaları tercih edebiliriz bu yüzden.İYİ BAYRAMLAR...

bahtiyar02
25-09-2009, 21:32
çok güzel bir fikir. Yanlız kış bitkileri yetiştirme zamanları kısalıyor.
saygılar

pankey
04-11-2009, 12:50
ben de bakkona bu yaz fesligen ve kekik ektim fesligen şu minik yapraklıdan degil iri yapraklı salatalara koyulanlan yazın yapraklarını budayıp kuruttum yapraklarını aldıgım yerden yenı yapraklar oldu hala yeşil kekimde cok güzel dısarda yamur altında duruyorlar

murathan79
04-12-2009, 12:44
gerçekten güzel çalışmalar...

emrebakan
09-12-2009, 10:40
Merhaba sebze severler,
Ben kurban bayramından önce bir yapı marketten hazır radika tohumlu saksı aldım. Üzerindeki talimata uygun olarak her gün suladım. Ancak çimlenme olmadı. Ne tavsiye edersiniz? Acaba toprağı kaldırıp tohumların durumuna bakmalı mıyım? Yoksa sulamaya devam mı etmeliyim?

güvercin01
11-12-2009, 19:25
Merhaba sebze severler,
Ben kurban bayramından önce bir yapı marketten hazır radika tohumlu saksı aldım. Üzerindeki talimata uygun olarak her gün suladım. Ancak çimlenme olmadı. Ne tavsiye edersiniz? Acaba toprağı kaldırıp tohumların durumuna bakmalı mıyım? Yoksa sulamaya devam mı etmeliyim?

Tohum oda sıcaklığında olmalı ve ışık almalı gece veya gündüz sürekli sıcak ortamda olmasa yeşerme zor olur. Aşırı sulamayın ki tohumlar çürümesin.Malüm bu mevsim biraz soğuk...

ozank
14-12-2009, 08:29
Merhabalar

Sizleri görünce çok heveslendim balkonda sebze yetiştirmeye. Acaba bu aralar ekebileceğim hangi kış sebzeleri var?

bonsaikartal
18-12-2009, 13:57
balkonda sebzemi yetişir yahu

cukurovalı
18-12-2009, 14:18
Şu anda balkonum da domates, biber, lahana, çilek, nane, maydanoz, fesleğen, marul, elma ve limon var.

bediali
24-12-2009, 14:56
merhaba,
ben aranıza yeni katıldım. Amatör olarak yapmaya çalıştığım şeyler var. Şu anda balkonumda roka, maydonoz, dereotu, bakla ve taze soğan yetiştiriyorum. Birde kumkuat ağacım ve üç adet yaramaz kedim var. Bitkilerimi vede ağacımı kedilerimden koruyamıyorum ve sıcak evimden faydalanamıyorum. Bu tohumdan fidan yetiştireceğim zamanda böyle olacak. Kedileri olupta bu sebze işine giren birileri varmı?
Çalışığım için evde yalnız kalıyorlar, canavarlarım iki kere kumkuatı devirip evi toprak içinde bırakınca kumkuat balkona çıktı.
Böyle sorun yaşayıp çözebilen varmı??

güvercin01
24-12-2009, 18:50
balkonda sebzemi yetişir yahu

Mersin Adana Antalya gibi şehirler malüm Akdeniz İkliminin etkisinde.Kış sıcaklık ortalamaları 0 derecenin çok üstünde bu yüzden birçok bitki kışın da rahatlıkla balkonda kurumadan kalır.Bu arada 50-60 saksı biberimden kuruyan yok.Hala taze biber var üzerlerinde.SEVGİYLE KALINIZ...

cemada
31-12-2009, 11:22
kendimi burada çok yabancı hissettim ama hak ediyorum.
benim balkonum yok artık ama üç tane pencere önüm var; sümbül, nergis ve çiğdem soğanlarımı diktim, bekliyorum.

fevziye
31-12-2009, 11:40
Merhabalar. Nevsune hn. gönderdiği iki tane domates fidem hayatlarından gayet memnunlar. Bir tanesi Red robin. Red robinim çiçeklendi. İnşallah domateslerini görürüm. Çiçeklerini dökmemesi için ne yapmam gerekiyor. Diğeri ise kaplan. Kaplanın boyu uzuyor ama çiçeklenmedi. Normal midir? Ne zaman çiçeklenir?

organica
31-12-2009, 16:55
Merhabalar. Nevsune hn. gönderdiği iki tane domates fidem hayatlarından gayet memnunlar. Bir tanesi Red robin. Red robinim çiçeklendi. İnşallah domateslerini görürüm. Çiçeklerini dökmemesi için ne yapmam gerekiyor. Diğeri ise kaplan. Kaplanın boyu uzuyor ama çiçeklenmedi. Normal midir? Ne zaman çiçeklenir?

Red robin cüce tip olduğu için daha erken çiçeklenir kaplan domatese göre. Kaplan sırık bir çeşittir ve cherry-koktyel tipi domateslerin büyüme hızı diğerlerine göre daha hızlıdır. Merak etmeyin yakında çiçek açmaya başlar.

fevziye
02-01-2010, 15:25
Teşekkür ederim Sn. Organica. Kaplanın çiçeklerini görünce buraya eklerim.

taskıslalı
09-01-2010, 17:00
Su tankından 2 adet biri 400 lt biri 500 lt saksı yaptım, bunlarda ayrı ayrı 2 ada şeklinde sebzeler yetiştirmeyi düşünüyorum..

Birisinde domates-biber-patlıcan

Diğerinde ise fasülye-biber-patlıcan

Ek olarak marul,nane, maydonoz ve roka da ekmek istiyorum..

''companion planting'' yani kardeş bitkiler-bir arada yetiştirme uygulaması saksıda nasıl sonuç verir acaba? Deneyimleyen oldu mu hiç?

yesil417
20-01-2010, 13:59
merhabalar
ben yeni üyeyim Ankarada yaşıyorum balkonumda sabze yetiştirmek gibi konular araştırırken bu siteyi buldum ve çok sevindim.Evim AOÇ manzaralı iki yıldır birşeyler yapmaya çalışıyorum tam başarılı olamadım biberlerimi çiçek zamanına kadar iyi gür yetiştiriyorum sonra yaprak bitlerine teslim ediyorum domatesler çiçek açıyor meyvesi nohut büyüklüğüne geldiğinde kuruyup düşüyor salatalıklar toplu iğne boyuna gelince sararıp dökülüyor güneş sorunum yok sabah güneş doğuyor saat 15 e kadar güneş alır kimyasal ilaç kullanmayı düşünmüyor idim ama bu yıl ne yaparım bilmiyorum şimdi boşta kalan saksılarıma 1 ay kadar önce bir saksı ıspanak bir saksıyada maydanoz ve tere ektim üzerinide naylonla kapladım saksıların ebatları boy 1 metre en 35 cm derinlik 43 cm güneşte naylonu kaldırıp havalandırıyorum bayağı büyüdüler ancak yenmelik olmadılar

seymen_84
04-02-2010, 07:43
Arkadaşlar ben bu evde sebze ve her türlü bitki yetiştirme işine merak sardım ve ufaktan birşeyler yapmaya çalışıyorum.Aşağıda resimlerini eklediğim cerry domateslerin büyümesi resmen durdu.Ne yapmam lazım.Onları ne zaman şaşırtmalı?Onları çiçekçiden aldığım torflu toprağa perlit ekleyerek dikmiştim.

seymen_84
04-02-2010, 07:47
sizce durumları nasıl ayrıca alt yapraklarında sararma var sanki? Burası soğuk olduğu için balkonda bu işi şu an yapma imkanı yok bende boş odamda pencere önünde felan deniyorum.

seymen_84
04-02-2010, 07:50
Bunlarda bir arkadaştan aldığım minik kırmızı sivri biber..felaket acılar ve görüntüleri çok hoş.bunları daha yeni pet bardaktan bu kaplara şaşırttım ileride eğer çürümezlerse :) tekrar şaşırtmayı düşünüyorum.dURUMLARI nasıl sizce...

seymen_84
04-02-2010, 07:54
arkadaşlar kendimce köpükten bir sera gibi bişe yapmaya çalıştım üzeri şeffaf strej filmle kapalı ve kapaklı her ikiside bilmem işe yarar mı?bunlarda çimlendiriyorum tohumları...

malbman
04-02-2010, 08:08
Sayın seymen84 aramıza hoş geldiniz. Genel olarak bakıldığında doğru yoldasınız. Özellikle de köpük sera fikri çok başarılı. Tabii o serayı her gün bir kaç saat havalandırmayı ihmal etmediğiniz sürece.

Özel olarak baktığımızda da, öncelikle domateslerini bir an önce daha büyük kaplara şaşırt. Zira domates şaşırtılmayı çok sever:p Şaşırtmalar sayesinde domates fideleri çok daha pişkin olur.

İkinci olarak, sanırım mevsimin de etkisiyle, fideler fazla ışık görmüyor gibi. Zira boyları uzamış ama gövdeler ince kalmış. Şimdi şaşırtırken en alt yapraklara yakın bir yere kadar toprağa göm. Bu sayede hem kök alanı artar, hem de bitki o cılız gövde üzerinde durmaya çalışarak boş yere enerji harcamaz.

Gelelim toprağa, çiçekçiden aldığın malzeme toprak karışık torf değil, düpedüz torf. Çiçekçiler maalesef toprak satmıyor. Sattıklarının tamamı torf. Bu nedenle fidelerini şaşırtırken mutlaka torf ile bahçe toprağını karıştır. Çünkü torfta bitkiyi besleyecek besin maddesi çok azdı ve bitkiyi yalnızca kotiledon yapraklarını çıkarıncaya kadar besleyebilir. Yani seninkilerin büyümesinin durma nedeni bu.

Alt yapraklardaki sararmalar normal. Çünkü o yapraklar yukarıda sözünü ettiğim kotiledon yapraklar ve artık görevlerini tamamlamak üzere oldukları için kuruyup dökülecekler, no panik:p

Biberlerin de çok sağlıklı görünüyor. Çürüyecekelri gibi bir öngörüye neden kapıldığını anlayamadım açıkçası.

Son bir tavsiye, fidelerini çok sık sulama. Özellikle de domatlarını. Bırak biraz toprağı kurusun. Çünkü suyu bol buldukları zaman, ışık da yetersiz olduğu için sürekli boylarını uzatma eğiliminde oluyorlar. Bunun sonucunda da elinde fidan boylu ama incecik gövdeli fideler kalıyor ki, bunların yaşaması da mucizelere kalıyor.

Sanırım gözden kaçan bir husus yoktur. Varsa da kontrol eder yine yazarız. Kolay gelsin.

seymen_84
04-02-2010, 08:51
açıklamalarınız için teşekkür ederim.

bahtiyar02
04-02-2010, 08:57
arkadaşlar kendimce köpükten bir sera gibi bişe yapmaya çalıştım üzeri şeffaf strej filmle kapalı ve kapaklı her ikiside bilmem işe yarar mı?bunlarda çimlendiriyorum tohumları...

Sevgili malbman'a tamamen katılıyorum.Ayrıca verdiği ayrıntılı bilgiler içinde teşekkür ederim.
Köpükten sera yapma fikride gayet güzel olmuş.Ellerinize sağlık.

malbman
04-02-2010, 09:11
Sayın seymen84, yazdığım mesajı bir kez daha okuyunca senli benli hitap ettiğimi fark ettim. Lütfen saygısızlık olarak almayın. Sanırım samimi olduğum arkadaşlardan birine yazıyorum gibi bir fikre kapılmışım mesajı yazarken. Kusura bakmayın.

Sevgili bahtiyar02 ben teşekkür ederim. Bilgim dahilinde her zaman yardıma hazırım.

seymen_84
04-02-2010, 09:15
Sayın seymen84, yazdığım mesajı bir kez daha okuyunca senli benli hitap ettiğimi fark ettim. Lütfen saygısızlık olarak almayın. Sanırım samimi olduğum arkadaşlardan birine yazıyorum gibi bir fikre kapılmışım mesajı yazarken. Kusura bakmayın.

Sevgili bahtiyar02 ben teşekkür ederim. Bilgim dahilinde her zaman yardıma hazırım.

ne demek rica ederim...sonuçta arkadaş olduk bakın :)

suuperisi
24-02-2010, 12:38
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen seneden beri bende balkonda sebze yetiştirmeye merak saldım.
Geçen sene çok iyi verim alamamıştık.Acemilikten hem geç ekim yaptık hemde hastalıklarla ugraştık ama bu sene oldukça donanımlıyız ve iddialıyız.
Yazın resimlerini ekleyeceğim

ozdenarda
01-03-2010, 08:46

bence çok güzel yapmışsınız sizi tebrikediyorum .Banada fikir verdiniz çok teşekkürler

akgun21
22-03-2010, 19:21
Sebze coşturan türünden organik gübre eklemeden sebzelerden iyi verim alınmıyor sanırım.Ayrıca iyi verim almanın başka yollarını bilen arkadaşlar mümkünse paylaşabilirler mi ?

sertug guray
23-03-2010, 00:04
sayın akgün bazı aktarlarda ve tohumcularda satılan şeker gübre (amonyum sülfat)kullanmanız çok yararlı olacaktır.

AFRASYAB81
23-03-2010, 08:36
Burda saygısızlık atfetmezseniz bir soru sora bilirmiyim ?
Benim de çimlenmiş olan biberlerim var ancak 7 gündür hiçbir gelişme yok viyolde sadece torf ta çimlendirdim püskürtme ile az su veriyorum. 3-4 cm boyundalar ve kalınlar ancak yaklaşık bir haftadır yeni bir gerçek yaprak vermediler.
Sorumsa bunlara elimde olan sebze çoşturan versem faydası olur mu?
Birde torfa önceden yanmış koyun gübresi karıştırmak fide yetiştirmek için iyi bir ortam oluşturur mu?

Shepsit
03-04-2010, 10:31
Herkese merhaba,

Foruma bugun uye oldum. Dun, balkonda saksi sebzeciligi bolumunun cok buyuk bir kismini okudum. Ozellikle Sayin Selahattin Yilmaz beyin verdigi bilgiler beni bir cok konuda aydinlatti. Forumun ve derginin belli bir bolumunden sonra Selahattin beyin mesaj ve yazilarina rastlayamadim, acaba forumdan ayrildi mi?

Balkon bahceciligine uzun zamandir meraki olan ve ilk fidelerini dun ekmis biri olarak siz degerli forum uyelerinin bazi konulardaki bilgilerine ihtiyacim var, yardimci olursaniz cok mutlu olurum. Kibris'ta yasiyorum ve havalar simdiden iyice isinmaya basladi. Dun aldigim 3 sirik domates fidesini ve iki salatalik fidesini saksilara ektim. Ekte resimlerini gondermeye calistim ama resimleri eklemek icin URL soruyor, resimler ise bilgisayarimda kayitli oldugu icin ekleyemedim.
Forumda okuduguklarimdan anladigim kadari ile, domates fidelerini 1 hafta 15 gun kadar hergun sulamali, cicek vermeye basladiginda ise suyu azaltmaliyim. Salataliklar icin nasil sulama yapmaliyim? Sebzelerim ile ilgili baska nelere dikkat etmeliyim yardimci olur musunuz lutfen?

Shepsit
03-04-2010, 11:34
Resimleri nasil ekleyecegimi ogrendim :)
Sirasiyla ilk 3 fotograf salataliklarimi, dorduncu fotograf carliston ve aci biber fideleri, son resim ise domateslerimi gosteriyor.

133687

133688

133689

133690

133691

malbman
03-04-2010, 11:48
Sayın Shepsit aramıza hoş geldiniz. Salatalıkların sulama rejimi konusunda ahkam kesemem ama forumda salatalık başlığında çok ayrıntılı bilgi var.

Domateslerinizi de her saksıda bir fide olmak üzere şaşırtın. Bir saksıda üç tane pek sağlıklı değil.

Kolay gelsin, başarılar.

Shepsit
03-04-2010, 12:01
Tesekkur ederim sayin malbman. Domatesler icin bu buyuk saksinin yeterli olacagini soylemisti fideleri aldigim yer. Acaba iki tanesini bu saksida, bir tanesini de baska bir buyukce saksiya ekmem yeterli olurmu sizce?

malbman
03-04-2010, 12:12
Domatesin yeri ne kadar geniş olursa, o kadar verimli olur. Bu nedenle her saksıda bir tane olması çok daha iyidir. Ama yeriniz yoksa ikisi bir saksıda olur ancak verim düşer.

Shepsit
03-04-2010, 12:23
Hemen bugun 2 buyuk saksi alip domates fidelerini birer saksiya ekecegim. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.

Shepsit
03-04-2010, 12:42
Malesef salatalik yetistirme ile ilgili olarak ilk adimdan itibaren ne yapmak gerektigine dair detayli bilgi bulamadim, belki ben gozden kacirmisimdir. Bu konuda bana bilgi verebilen olursa cok mutlu olurum. Dun aksam ustu ektigim salataliklarin nedense boyunlari bukuk :(

Ayrica elimdeki birkac tohumla ilgili de bilgi almak istiyorum. 1 paket Acur Tohumu Hita, 1 paket maydonoz, 1 paket Patlican Aydin Siyahi. Bu tohumlari nasil cimlendirip fide haline getirmem gerektigini forumdan ogrenmeye calisacagim. Sormak istedigim bu tohumlari ekmek icin hangi ayin uygun oldugu ve nasil saksilara ekmem gerektigi.

malbman
03-04-2010, 12:53
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5367) ve bu linke (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10683) bir göz atın.

Yildirmaz
06-04-2010, 10:21
Sayın Shepsit,
Bildiğim kadarı ile hergün sulama yapmak diye bişey yok. Sizin toprağınıza bağlı bir durum yani bu. Önemli olan toprağın nemli olması. Kuruduğunda sulama yapmalısınız. Aşırı sulama yaparsanız bitki çiçek açmayabilir. Belirli bir büyümeden sonra bitkinin suyu istemesini sağlamalısınız. Yani yaprakları hafif solar gibi olduğunda su vermelisiniz. O zaman bitki türünü devam ettirme korkusuyla çiçek açacaktır.

İSTAVRİT
08-04-2010, 10:36
Merhaba;

Çimlendirdiğim salatalık fidelerim henüz 2-3 yapraklı ve fide kaplarındalar. Gerçek yerlerine dikip balkona almadan sanki salatalıklar beliriverdi. Gerçek yerlerine dikip balkona alsam, soğuktan zarar görürlermi?

aydın
08-04-2010, 13:37
Merhaba;

Çimlendirdiğim salatalık fidelerim henüz 2-3 yapraklı ve fide kaplarındalar. Gerçek yerlerine dikip balkona almadan sanki salatalıklar beliriverdi. Gerçek yerlerine dikip balkona alsam, soğuktan zarar görürlermi?

Evet şaşırtma vakitleri gelmiş de geçiyor. Yalnız biraz erken ekmişsiniz. ;)

aspendos123
08-04-2010, 13:50
evet ******* sasirtma yapmalisin.ama fideler gayet saglikli.

serkan06
08-04-2010, 14:36
Bunlarda benim domates, salatalık, pepino ve biber fidelerim.

zugauca
08-04-2010, 19:35
merhaba arkadaşlar,
bende 5 gün kadar önce chery domates tohumlarımı ekmiş bulunmaktayım.. sizlere bir sorum olacak,ekim yaptığım kaba ince sinekler yuvalanmaya başladılar,bunlardan nasıl kurtulabilirim,herhangi bir zarar verirlermi tohuma?

Yildirmaz
09-04-2010, 16:52
Bu da benim küçük balkonum.
Sıkışık halde marullar ;)
Domates ve biber fideleri.
Sarmısak.
Orada meyve verir mi bilmem ama bir adet de bakla :p
Bir adet de tohuma kaçmış roka :-)

Yildirmaz
09-04-2010, 17:02
Yeşil soğanlar, domates ve biber fideleri.
Kendiliğinden çıkan ebegümeci ve ısırgan otları.
Yeni çimlenen tere ve nane kasası.

efsane1907
14-04-2010, 00:51
*** siteye yeni üye oldum ben Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu MYO bahçe tarımı programın da okuyorum ve konulara baktığım kadarı ile burası tam ban göre bir yer bitki yetiştirmek isteyen insanlara aradıkları bilgiyi en doğru bir şekilde vermek için elimden geldigi kadarı ile üye oldum bilgi almak istediğiniz herşey hakkında elimden geldigince yardımcı olacagım sebze ler konusunda baya bir şeyler öğrendik çünkü işimiz bu...

efsane1907
14-04-2010, 01:01
bunlar seralarımız daha detaylı fotoğraflar yaınlayacağım...

belgin84
15-04-2010, 20:26
öncelikle herkeze merhaba,foruma yeni üye oldum.yaklaşık bir hafta önce uzun kasa bir saksının yarısına nane yarısına maydonoz tohumu ektim,sonra üstünü streç filmle kapadım ve 1 haftadır her gün su püskürtüyorum.yanız sonra annemden öğrendim ki ikisi aynı kasada olmazmış nane heryeri sararmış.bunları çimlendikten sonra birbirinden ayırt edip yani hangisi nane hangisi maydonoz anlayıp ayırmanın bir yolu olabilir mi acaba?ya da aynı kasada olur mu?şimdiden teşekkürler...

efsane1907
17-04-2010, 00:30
öncelikle herkeze merhaba,foruma yeni üye oldum.yaklaşık bir hafta önce uzun kasa bir saksının yarısına nane yarısına maydonoz tohumu ektim,sonra üstünü streç filmle kapadım ve 1 haftadır her gün su püskürtüyorum.yanız sonra annemden öğrendim ki ikisi aynı kasada olmazmış nane heryeri sararmış.bunları çimlendikten sonra birbirinden ayırt edip yani hangisi nane hangisi maydonoz anlayıp ayırmanın bir yolu olabilir mi acaba?ya da aynı kasada olur mu?şimdiden teşekkürler...

*** ikisi aynı kasada olması gelişimlerini kötü etkileyebilir imkanınız varsa ayrı ayrı yapın yoksada aynı kasada yetişir ama iyi yetişmeyebilir.

hasan kocan
20-04-2010, 13:40
ben balkonda 8 litrelik saksılarda sırık cherry domates yetiştireceğim.
tohumlarım sadece torf da çimlendi.
bu gün 13. gün.
boyları biraz fazla mı uzamış?
bundan sonra hangi gün şaşırtma yapmalıyım ve saşırtma yapılacak toprağın nitelikleri nasıl olmalı?
şaşırtmadan sonra dikeceğim esas 8 litrelik saksılar için aşagıdaki toprak karışımını ve aşağıdaki gübreleri kullanacağım. uygun olur mu?
bir sorun olur mu?

1) Organik Toprak 20 L
link: http://www.magicplant.net/619-gubres...prak-20-l.html

2) 10 litre torf (marka:tayfun)

gübre olarak;
1) yanmış koyun gübresi
2) NPK sıvı gübre
NPK gübresinin domates için uygun olanı hangisidir?
20-20-20 uygun mudur?

tavuk gübresi mi yoksa koyun gübresi mi kullansam iyi olur?

bu toprak karışımı domates için nasıldır?

dikeceğim saksılarda şunlar;
http://images.gittigidiyor.com/2158/...21585468_0.jpg

ayrıca domates için sulama nasıl olmalı?
hem fideyken hem gelişmiş halinde haftada kaç kez sulanmalı?

uzman arkadaşlardan cevaplar bekliyorum!!!!!

malbman
20-04-2010, 17:16
Sayın hasan kocan, boyları nasıl diye sormuşsunuz ama tepeden fotoğraflamışsınız. Yandan görünen bir fotoğraf olursa boylarının da ne durumda olduğunu kestirebiliriz.

efsane1907
20-04-2010, 17:30
ben balkonda 8 litrelik saksılarda sırık cherry domates yetiştireceğim.
tohumlarım sadece torf da çimlendi.
bu gün 13. gün.
boyları biraz fazla mı uzamış?
bundan sonra hangi gün şaşırtma yapmalıyım ve saşırtma yapılacak toprağın nitelikleri nasıl olmalı?
şaşırtmadan sonra dikeceğim esas 8 litrelik saksılar için aşagıdaki toprak karışımını ve aşağıdaki gübreleri kullanacağım. uygun olur mu?
bir sorun olur mu?

1) Organik Toprak 20 L
link: http://www.magicplant.net/619-gubres...prak-20-l.html

2) 10 litre torf (marka:tayfun)

gübre olarak;
1) yanmış koyun gübresi
2) NPK sıvı gübre
NPK gübresinin domates için uygun olanı hangisidir?
20-20-20 uygun mudur?

tavuk gübresi mi yoksa koyun gübresi mi kullansam iyi olur?

bu toprak karışımı domates için nasıldır?

dikeceğim saksılarda şunlar;
http://images.gittigidiyor.com/2158/...21585468_0.jpg

ayrıca domates için sulama nasıl olmalı?
hem fideyken hem gelişmiş halinde haftada kaç kez sulanmalı?

uzman arkadaşlardan cevaplar bekliyorum!!!!!

Öncelikle iyi günler domatesler biraz fazla uzamış büyük bir ihtimalle çok su veriyorsunuz suyunu azaltın gövde kalınlaşacaktır şaşırtma için gövdeler biraz daha kalınlaşırsa iyi olur yoksa saşırtma yaparken zarar görebilirler ama fazlada bekletmeyin kotiledon yapraklar yani ilk cıkan yapraklar yere paralel olunca şaşırtma yapmak gerek gövdelere zarar gelmemesine dikkat edin kotiledon yapraklardan tutmaya özen gösteringövdeden tutmayın ve şaşırtma yapmadan bolca sulayın toprak gevşer daha kolay olur... Şaşırtma yapacagınız toprak ekim yapacagınız karışımla aynı olabilir... Harç yapacagımız melzemelere gelince iyi yanmış koyun gübresi kullanın tavuk gübresinin yararı yerine zararı olabilir azot bol oldugu için azotta sadece boyunu uzatır buda çok istenilen birşey degil 6 Kısım koyun gübresi 3 kısım bahçe toprağı 1 kısımda dere kumu kullanılması uygundur sıvı gübre kullanımı içinde söyle diyebilirim söylediğim sekilde hazırlanan harç organik maddesi zengin bir karışım olacaktır ama erken meyve almak için fosforlu gübreler kullanılır... Link verdiginiz saksıları göremedim ama fideleri gercek yerlerine alırken birbirlerine çok yakın olmasınlar... Sulama ya gelince şuanda fidelerin suyunu azaltman iyi olur gercek yerlerine aldıktan sorada toprak neminin iyi olması lazım çok su meyve baglamasını geciktirir azotlu göbre gibi o yüzden toprak kuru mayacak şekilde azar azar sulanması iyi olur....

hasan kocan
20-04-2010, 18:40
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=619462#post619462

burda 2. bir resim var.
o konuya ekleyince buraya ekleyemedim.

bilgiler için sağolun efsane1907.

hasan kocan
20-04-2010, 18:57
biraz daha toparlanmış gibiler.
ortalarından yapraklarda çıkmaya başlamış.

:p

efsane1907
20-04-2010, 23:44
söyledigim gibi suyunu biraz azaltırsanız daha iyi olur bide güneş mutlaka iyi görmeli şaşırtmaya da başlayın ama şaşırtacagınız toprak söyledigim gibi olursa gelişimleri daha iyi olur bulundukları toprak yani torf besinlerini karşılamayabilir... şaşırtırkende dikkatli olun...

hasan kocan
21-04-2010, 10:48
pelet gübre domates için uygun mudur?

http://www.magicplant.net/666-organik-pelet-gubre.html

fskandemir
21-04-2010, 11:11
pelet gübre domates için uygun mudur?

http://www.magicplant.net/666-organik-pelet-gubre.html

Daha önce saksıda bu tarz gübreleri kullanmıştım.Yavaş erimesi, doğal olması çoğu gübreye göre çok olumlu, veriminden de memnun idim. Bu sene ise balkonumdaki domateslerde küçükbaş hayvan gübresi kullanmaktayım. Şu ana kadar aldığım performansa göre ise küçükbaş hayvan gübrelerini doğal olarak kullanmanı tavsiye ederim.

hasan kocan
21-04-2010, 12:33
fskandemir
acaba size göre saksıda domates için ideal toprak karışımı nasıl olmalıdır?
anladığım kadarıyla önceden yetiştirdiğiniz için tecrübeleriniz var.
küçükbaç hayvandan kastınız tavuk mu koyun mu?
pelet gübresi kullandığınızda başka extra gübre eklediniz mi?
NPK ve benzeri gibi.

efsane1907
21-04-2010, 13:14
.

koyun gübresi tavuk gübresi kullanlmaz sadece boy uzatır başka birşey yapmaz... biz bu işin okulunu okuyoruz bahsettiginiz gübrelerin yerini fazlası ile tutar yanmış koyun gübresine daha önce verdigim karışım en iyi karışımdır başka birşeye gerek yok...

fskandemir
21-04-2010, 13:51
fskandemir
acaba size göre saksıda domates için ideal toprak karışımı nasıl olmalıdır?
anladığım kadarıyla önceden yetiştirdiğiniz için tecrübeleriniz var.
pelet gübresi kullandığınızda başka extra gübre eklediniz mi?
NPK ve benzeri gibi.
Hasan Bey, yetiştiricilikte bilgim var ancak ideal toprak karışımını söyleyecek kadar değil. Onun için forumu okuyabildiğiniz kadar okuyun gerçekten çok değerli bilgiler var.

Kendi deneyimlerime dayanarak sizlere yön göstermem gerekirse,
İlk fotoğrafta(15 Nisan 2010 Tarihili) gördüğünüz 2 saksıda 3 kök domatesimi(2 adet gold nugget, 1 adet washington cherry) 25 aralık 2009'da tohum olarak dikmiştim. Isıtma ve sulama hatalarım nedeni ile biraz selvi boylu(ince uzun:D)oldular. Şaşırtmadan sonra yarı yarıya yanmış koyun gübresi ve bahçe toprağı kullandım. Üzerlerinde ciddi miktarda çiçek var. Bugün itibari ile 10'u aşkın çiçek meyveye döndü, ve çiçek dökülme sorunu yaşamıyorum.

Yine ilk fotoğraftaki kırmızı saksını içerisinde şubat ayı içerisinde tohumdan diktiğim cherokee cinsi domates var. Isıtma ve sulama konusunda daha dikkatli davrandım ve bugün itibari ile ilk çiçek tomurcuklarını gördüm.Boyu bu hafta biraz daha uzadı ve gövde kalınlığıda diğerleri gibi incecik değil. Kısacası çok su ve az ışık domatesi boy atmaya yönlendiriyor. Dengeli sulama yapmaya çalışıyorum bunu da domateslerin yapraklarına-buruşmalarına- bakarak anlayabiliyorum.

İkinci fotoğrafta farklı cinslerden domateslerim var, onlarda şubat ayında tohumdan diktiğim ve her biri farklı çeşit. Bunların içerisinde de bu hafta çiçek tomurcuklarını görmeye başladığım çeşitler var.

Saksıların bir kısmının yarısı boş, buraya da ilk meyveleri aldıktan sonra toprak-gübre karışımı ile dolduracağım. Bu şekilde daha fazla kök elde etmeyi planlıyorum.

hasan kocan
21-04-2010, 14:25
fskandemir ve efsane1907
verdiğiniz bilgiler için sağolun.
bereketli günler.

çakmak
21-04-2010, 16:22
Sayın fskandemir domates saksılarınızın kaç litre olduğunu öğrenebilirmiyim.

Shepsit
25-04-2010, 17:43
balkonumda acur yetistirmek istiyorum. ektigim tohumlar filizlendiler.
nasil yetistirmem gerektigi, sulamayi nasil yapmam gerektigi konusunda yardimci olur musunuz lutfen?

fskandemir
26-04-2010, 09:13
Sayın fskandemir domates saksılarınızın kaç litre olduğunu öğrenebilirmiyim.

Oturak domatesler için 4-5 litre, sırıklar domatesler için de 6-7 litrelik saksılar kullandım.

mehmet5
26-04-2010, 12:17
Sizlerle balkonumuzu paylamak isiyoruz.Sizlere de fikir verecektir.

çok güzel görünüyor inşallah bende yapabilirim:)

doctorb
27-04-2010, 09:02
Merhaba arkadaşlar. Foruma daha önce hiç yazmadım, sadece okuyordum. İki yıldır balkon sebzeciliğine merak saldım. Geçen sene domates ve biberlerimden güzel verim aldım. Domatesin cinsinden sanırım lezzetinden memnun kalmadım.
Bu sene ise daha geniş kapsamlı, çeşitli güzel şeyler yapmayı planlıyorum ve yapmaya da başladım. Fotoğrafları çekip buraya yüklemeyi düşünüyorum inşallah. Gerçekten pek az şey beni bir şeyler yetiştirmek kadar heyecanlandırıyor.
Bu arada bir arkadaştan rica etmiştim ve bana tarla domatesi diye isimlendirdikleri domatesten ve renkli dolma biberlerden annesinden temin ettiği tohumları getirdi. Yumurta kartonuna ektim, bir ay filan oldu bir kısmı çimlendi bir kısmı da topraktan başını çıkartmaya çalışıyor.
Bu arada yumurta kartonunu tavsiye eden arkadaşlara teessüf ederim. O kadar çabuk kuruyor ki toprağı, şu sıralar bir gün ihmal etsem hepsi hazan oluverecekler. Tahminim yumurta kartonu hem üstten hem de karton kısımlardan nem kaybettiği için öyle oluyor. Nacizane benim tavsiyem fidecilerin kullandıkları gibi plastik materyal kullanmak. Bundan sonra ben öyle yapacağım ve şu an yeşerenlerimi de ilk fırsatta pet bardaklara şaşırtacağım.
Fideciklerimin ve balkonumun fotoğraflarını (her konuda biraz ağırdan alan biri olarak) ilk fırsatta çekip burada paylaşmayı planlıyorum. Şimdilik sevgiyle kalın.

Lilinin bahcesi
27-04-2010, 15:31
Yumurta kartonuna ektim, bir ay filan oldu bir kэsmэ зimlendi bir kэsmэ da topraktan baюэnэ зэkartmaya зalэюэyor.
Bu arada yumurta kartonunu tavsiye eden arkadaюlara teessьf ederim. O kadar зabuk kuruyor ki topraрэ, юu sэralar bir gьn ihmal etsem hepsi hazan oluverecekler. Tahminim yumurta kartonu hem ьstten hem de karton kэsэmlardan nem kaybettiрi iзin цyle oluyor. Nacizane benim tavsiyem fidecilerin kullandэklarэ gibi plastik materyal kullanmak. Bundan sonra ben цyle yapacaрэm ve юu an yeюerenlerimi de ilk fэrsatta pet bardaklara юaюэrtacaрэm.
.

Sayin doctorb yumurta kartonu ile ilgili sozlerinize yuzde yuz katiliyorum. Bende hem para vermeden alabilmem, hem tavsiyeler hemde organik madde olmasi sebebiyle bir kisim tohumlarimi bu kaplara ekmistim. Soylediginiz gibi bir elim sudaydi, surekli kurudugu icin sulamam gerekiyordu, buyumeleri derinlik az oldugu icin bir zaman sonra durdu ayrica bol sulayincada karton yumusayip dagilmaya basliyordu. Hatta bir kisim fidelerin kokleri kabin altini delip disari cikmisti. Hic bir arkadasa tavsiye etmiyorum plastik materyalleri bu amacla kullaniniz.

limon_sever
13-05-2010, 15:36
rgok arkadaşın bardağa marul diktiği gibi bu sene bende diktim çok harika oldu ;)

doctorb
17-05-2010, 12:46
bunlar arkadaşımdan çekirdeğini alarak çimlendirdiğim renkli dolma biber ve tarla domatesi dediğimiz domatesler144745[/ATTACH[ATTACH]144747] inşallah problemsiz yükleyebilmişimdir

doctorb
17-05-2010, 13:22
Bunlar da beni hem şaşırtıp hem de ziyadesiyle sevindiren hıyarlarım.Üstten çektiğim fotoğraftan iki gün sonra çektim diğer ikisini.144772

doctorb
17-05-2010, 13:31
Bir arkadaşın hediyesi ahududu ve eşimin doğum günümde (25 Mart) hediye ettiği, şu an çok güzel çiçeklenmiş olan iki domates fidesinden biri. 144775

doctorb
17-05-2010, 13:38
Ve balkonumdan birkaç genel görüntü. Diğerlerine ek olarak biberiyeler var, topak patlıcan, biberler, çeri domatesler vs. vs. İnşallah bir ay kadar sonra daha da güzelleşecek bahçem!. O zaman da fotoğrafları paylaşırım.
[ATTACH]144776
[ATTACH]144777
[ATTACH]144778

civilengineer
17-05-2010, 16:31
Saygı deger buyuklerim benim de sırık salkım cinsi domates fidelerim bunlar ama yetersiz ısık aldıgını düsünüyorum sizin de fikirlerinizi alabilir miyim bunlar su anda durgun su ortamında ama balkona manuel sulama ile buyutmek için saksıya almayı dusunuyorum tecrubelerinizi aktarırsanız sevinirim...

efsane1907
19-05-2010, 22:49
Saygı deger buyuklerim benim de sırık salkım cinsi domates fidelerim bunlar ama yetersiz ısık aldıgını düsünüyorum sizin de fikirlerinizi alabilir miyim bunlar su anda durgun su ortamında ama balkona manuel sulama ile buyutmek için saksıya almayı dusunuyorum tecrubelerinizi aktarırsanız sevinirim...

bunların biran önçe şaşırtılması lazım bide daha pişkinleşmemiş gibi görünüyor az sulayarak güneş görürlerse daha iyi olur....

civilengineer
20-05-2010, 11:13
Yorumun için teşekkürler efsane1907, bunlardan 4 tanesini balkona aldım akıllı saksı sisteminin içine, 2 tanesini saksıya, 1 tanesini de durgun su ortamına. Hepsini şaşırttım ama şaşırtma yaparken neye dikkat etmek gerekiyo bazılarının saçak kökleri fena buyumus, sasırtma yaparken birazı telef oldu, cok narin çünkü kökleri. Bir de bunlar sürekli cam kenarında duruyo balkon çok rüzgarlı, tüm gün güneş ışıgını direk alamıyolar, bunun etkisi olur mu ? En yakın zamanda fotografları cekip eklerim, herkese basarılar...

koliva
20-05-2010, 15:57
Yorumun için teşekkürler efsane1907, bunlardan 4 tanesini balkona aldım akıllı saksı sisteminin içine, 2 tanesini saksıya, 1 tanesini de durgun su ortamına. Hepsini şaşırttım ama şaşırtma yaparken neye dikkat etmek gerekiyo bazılarının saçak kökleri fena buyumus, sasırtma yaparken birazı telef oldu, cok narin çünkü kökleri. Bir de bunlar sürekli cam kenarında duruyo balkon çok rüzgarlı, tüm gün güneş ışıgını direk alamıyolar, bunun etkisi olur mu ? En yakın zamanda fotografları cekip eklerim, herkese basarılar...

Bildigim kadarini yazayim. Eger yanlissam zaten buyuklerim beni de duzeltirler.
Sasirtirken fidenin govdesinden tutmuyoruz cunku oraya yakin bakarsak kucuk kucuk diken gibi seyler var. Onlar sasirttiktan sonra yeni toprakta kok olacaklar. O yuzden mumkun oldugunca yapraklarindan tutuyoruz. Ikinci onemli nokta eski topragi olabildigince koklerden ayiklamaniz gerekiyor. Yani kokler ciplak olacak. Sasirtirken koklerin kopmasi hic problem degil. Bir kac gunde toparlar. Hem belki daha iyi sasirmis olur. Yani kok kopmasi telef olmasi problem degil.
Gunes, domates icin cok onemli. Asiri ruzgar tam piskinlesmemis fidelerinizi kirabilir. Bence bir muddet daha cam kenarinda dursunlar. Ne zaman ki govdeleri yesil renkten morumsu renge donusurse o zaman fideleriniz hazirdir demektir. Bunun icin suyu kesmeniz gerek. Tum gun almasa bile en azindan bi 4-5 saat gunes alsa yeter diye dusunuyorum.

civilengineer
21-05-2010, 10:04
Bunlar bugun cekildi 3 farklı yetişme sistemi, inşallah bir an önce toparlarlar kendilerini... Ama akıllı saksı sisteminde bi problem olmus su seviyesini kontrol eden mekanizma örtü ile sıkışınca o görüdügünüz mavi bidondaki suyun hepsi saksıya bosalmıs :( yorumlarınızı bekliyorum...

akya
05-06-2010, 18:44
Herkese merhaba, topraksız tarım başlığında paylaştığım resimleri buraya da eklemek istedim...

Bu yıl balkonumda tekrar deneme yaptım, işte resimler ve ayrıntılar.

http://img690.imageshack.us/img690/5333/img0839k.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/6139/img0850u.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/7860/img0848sx.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/8896/img0842o.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7688/img0840g.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/5730/img0851at.jpg

* Balkonum doğuya bakıyor, öğleye kadar güneş alıyor, çok fazla rüzgar almıyor.

* Saksılarımda cocopeat, perlit ve normal toprak karışımı (aynı ölçülerde) var. (Normal torf, iri kum, toprak ile de olabilir)

* Nisan ilk haftasında hazır aldığım 3 domates, 1 sivri biber, 3 patlıcan fidesiyle dikim yaptım. Bence fidelerin asıl yerlerine dikim yapılmadan önce iyice pişkinleşmiş olması( 10 cm uzunluk, kurşun kalem kalınlığı, koyu yeşil renk) önemli. Fide döneminde iyi güneş almamış, boyu çok uzamış cılız fideler iyi olmuyor.

* Her saksıyı yaklaşık olarak 2-3 günde bir 5 litre besinli suyla sabahları suladım. Burada dikkat ettiğim nokta, su miktarını saksının altından su gelecek ancak saksının altındaki hazneden taşmayacak şekilde ayarlayabilmekti. Ayrıca tekrar sulamayı katı ortam iyice kurumadan hafif nemliyken yaptım.

* Besinim sayın envorun reçetesiyle 2-2,5 EC, ve 6-6,5 PH.

Bence çok fazla otomasyona girilmeden, iyi ışık alan, çok fazla yağmur ve rüzgar almayacak bir balkonda ve besinli sulamayla herkes sebze yetiştirebilir. Tabi bu gece sıcaklıklarının 7-8 derecenin altına düşmemeye başladığı ilkbahar döneminden kışa kadar yapılabilir.

civilengineer
08-06-2010, 22:47
Sayın akya ne dersin benim fideler de seninki gibi domates verir mi ? valla hiç umudum yok :) ve bu işi ilk defa yapıyorum topraksız olarak en kısa zamanda foto cekip göndericem ben akıllı saksı sistemi durgun su ve normal saksıda manuel sulayarak 3 farklı yetiştirme sistemi kurdum bakalım sonuclarını sabırsızlıkla merak ediyorum.. ama eline koluna saglık domatesler biberler marketten secilerek alınmıs gibi :) bu ec metre ve ph ölçeri nereden temin edebilirim sayın akya ?

akya
09-06-2010, 10:34
Sayın civilengineer,

Balkonda başarı için aslında dikkat etmemiz gereken bir kaç faktör var;Yeterli ışık, pişkin fide, besinli sulama.(Yazları her gün ya da ikigünde bir sulayabilirseniz otomatik sulamaya gerek olmaz)ec ve ph ölçmek ilk etapta zorunlu değil gibi geliyor bana.

Sizin fidelerin açık yeşil renkli, cılız ve uzun olmasından yeterli ışık almadığı anlaşılıyor. Kesinlikle balkonun en güneş alan yerine alın, yeriniz darsa bazı fidelerinizden vazgeçin. Çok rüzgar alıyorsa bir sırıkla şimdiden destekleyin. Ama bence yeni ve pişkin fidelerle tekrar denemeye başlayın...

oğuzKaptan
11-06-2010, 10:06
cinbiber-fasülye-karpuz-limon diktim küçük bir sera yaptım filizlen me başlayınca resim koyarım

limon_sever
12-06-2010, 12:21
domates dallarını budayıp bardaklara diktim sizce tutar mı meyve verir mi?

umutyolcusu
12-06-2010, 22:59
Daha önce forumda okumuştum tuttuğunu.Toprağınız gübreli ise umut var sanırım.Hatta bunu deneyen arkadaş budadığı dallardan daha fazla meyve aldığını yazmıştı.

limon_sever
15-06-2010, 09:59
diktiğim bütün dallar sararmış başarısızlıkla sonuçlandı :(

senemr
15-06-2010, 11:37
bildiğim kadarıyla domates dalı değilde, dallarının arasından çıkan sürgünler kökleniyordu.

doctorb
15-06-2010, 12:29
Evet ben de koltuk alırken kopardığım irice iki dalı bardaklara diktim ve sürekli nemli tuttum, ikisi de köklendiler.

oğuzKaptan
15-06-2010, 17:59
cinbiber-fasülye-karpuz-limon diktim küçük bir sera yaptım filizlen me başlayınca resim koyarım

Fasulye: baya bi büyüdü :p

cin biber: fazla çıktı biraz daha büyüsün ayrı saksılara taşıcam :o

karpuz: küçükte olsa çıktı :eek:

limo: daha yeni filizleniyor :dilli:

Yeni diktiklerim:

tere: diktim 1 gün sonra filizlenme başladı :cool:

marul-maydonoz: hafif filizlenme başladı :o

oğuzKaptan
15-06-2010, 18:02
Resim koymayı öğreniyim koyacam

ben hiç bişey dikmezdim bu site sayesinde başladım

bi soru sorabilirmiyim ? = sordun zaten:)

bu espiriydi: diktiğim şeylerin bazılarının yanında incecik kahverengi bişey uzadı bunu
kopartiyimmi

limon_sever
18-06-2010, 19:05
Sayın ozger ve doctorb, bugün dalların dibinden çıkan 10-15 cm boyundaki 3 tane sürgünü kesip saksılara diktim. Bakalım kök atıcak mı bu sefer doğru iş yaptım sanırım ;)

civilengineer
19-06-2010, 23:37
Sayın akya aslında gıyaben tanısıyoruz sizinle :) arkadasım kemal bahsetmiş sanırım benden, enver beyle de görüşmüştük ist.da. Bunlar 2 gün önceki fotograflar çiçekten domatese dönüşen fide durgun su ortamında digerlerine göre baya hızlı buyudu, sadece çiçek açmış olan manuel sulama ile diger saksıdakiler akıllı saksı sistemine baglı sizce ne kadar süre sonra hasat edilir meyve halindeyken extra bişeye gerek var mı ?

akya
21-06-2010, 17:18
Sırık domates ise yaprak ile gövde arasından çıkan filizleri almalısın. Böyle yaparsan mevcut çiçeklerin ve meyvelerin daha iyi bir gelişim gösterecektir. Normal şartlarda meyve bağlayan çiçekler yaklaşık 8 haftada hasata gelir. Kolay gelsin.

umutyolcusu
21-06-2010, 22:10
Sayın akya bodur çeri de budama yapmadım ama her çiçek meyveye dönmüyor.Şimdiden sonra çıkan koltukları budasam mı?

akya
22-06-2010, 10:12
Bodur çeşitlerde budama yapmıyoruz. Sırık domateslerde ise tam tersi budama yapılması gerek. Domates yetiştirirken çeşitlerin bu özelliklerine göre uygulama yapmak lazım. Çok yüksek sıcaklıklarda çiçekler meyveye dönüşmeyebilir.

umutyolcusu
22-06-2010, 14:04
Yazınızı okumadan önce bir kaç koltuk almıştım.Annem ve anneannem de budama dediler ama çiçeklerin çoğu dökülünce ne yapacağımı şaşırdım.Ama artık budamam.İlginize teşekkür ederim.

limon_sever
26-06-2010, 20:34
10 gün önce domates sürgünlerini saksıya diktim yeşil duruyolar hatta çiçek açtılar ama güneşe çıkardığım zaman soldular tekrar gölgeye aldım ne kadar süre böyle gölge de durcak kök oluşturmadı sanırım daha.

cecey07
28-06-2010, 16:00
Merhaba arkadaşlar,

Balkonda tarım başlangıcımı ekledim resimleriyle. Önerileriniz, yanlışlarım ve eleştirileriniz benim için çok önemli. Kısmet olursa seneye bir sera kurmayı planlıyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21525&highlight=topraks%FDz+tar%FDm

Kontrol edebilir misiniz?
Teşekkür ederim.

pufidika
29-06-2010, 10:28
Sayın civilengineer,

Balkonda başarı için aslında dikkat etmemiz gereken bir kaç faktör var;Yeterli ışık, pişkin fide, besinli sulama.(Yazları her gün ya da ikigünde bir sulayabilirseniz otomatik sulamaya gerek olmaz)ec ve ph ölçmek ilk etapta zorunlu değil gibi geliyor bana.

Sizin fidelerin açık yeşil renkli, cılız ve uzun olmasından yeterli ışık almadığı anlaşılıyor. Kesinlikle balkonun en güneş alan yerine alın, yeriniz darsa bazı fidelerinizden vazgeçin. Çok rüzgar alıyorsa bir sırıkla şimdiden destekleyin. Ama bence yeni ve pişkin fidelerle tekrar denemeye başlayın...
Sayın Akya,
ben de Enver beyden aldığım besin ile balkonumda 50lt bir kova ve akvaryum motoru kullanarak damlama sulama yapmaktayım. Sizin ilk fotoğraflarınızı eklediğiniz yazınızda 5lt suyu 2-3 günde bir suladığınızı okudum, benim sulama sistemimde 21 saksı 50lt suyu 2 haftaya yakın bir zamanda bitiriyor, bitki gelişimim oldukça iyi çiçeklenme ve domates verimi de mevcut ancak sizin domatesleriniz gibi çok sayıda değiller acaba sulama da kullandığım periyot bitkilerin ihtiyacını tam karşılamıyor olabilirmi!?

doctorb
29-06-2010, 16:00
10 gün önce domates sürgünlerini saksıya diktim yeşil duruyolar hatta çiçek açtılar ama güneşe çıkardığım zaman soldular tekrar gölgeye aldım ne kadar süre böyle gölge de durcak kök oluşturmadı sanırım daha.

Sayın Limonsever fideler kendileri size söyleyeceklerdir ne zaman hazır olduklarını;)

akya
29-06-2010, 17:18
Sayın Akya,
ben de Enver beyden aldığım besin ile balkonumda 50lt bir kova ve akvaryum motoru kullanarak damlama sulama yapmaktayım. Sizin ilk fotoğraflarınızı eklediğiniz yazınızda 5 lt suyu 2-3 günde bir suladığınızı okudum, benim sulama sistemimde 21 saksı 50lt suyu 2 haftaya yakın bir zamanda bitiriyor, bitki gelişimim oldukça iyi çiçeklenme ve domates verimi de mevcut ancak sizin domatesleriniz gibi çok sayıda değiller acaba sulama da kullandığım periyot bitkilerin ihtiyacını tam karşılamıyor olabilirmi!?

5 litreyle bir saksıdaki 3 domatesi suluyordum. Yani bitki başına 1,6 lt gibi oluyordu. Tekrar sulama zamanı sıcaklığa ve bitki yetiştirme ortamının suyu tutmasına göre değişir. Ama ortamı hiç kurutmamak lazım. Sizin otomatik sulamanız varsa kök başına 1,5 litreyi 08.00-18.00 arası ve saat başı eşit miktarlarlara bölerek verebilirsiniz. Bu bitkinizin daha hoşuna gidecektir.

sungurak
29-06-2010, 17:48
http://media.snimka.bg/6586/019427153.jpg
http://media.snimka.bg/6586/019427189.jpg
http://media.snimka.bg/6586/019427204.jpg
http://media.snimka.bg/6586/019427233.jpg
http://media.snimka.bg/6586/019427175.jpg

madre
14-07-2010, 14:29
merhaba,
bende uzun zamandir bu forumu takip ediyorum ve sizlerden cok sey ögrendim iyiki varsiniz...bende en sonunda üye oldum araniza katildim...
3 senedir balkon bahceciligi ile ugrasiyorum.hem cicek olarak hemde sebze olarak...
suan balkonumda 4 fide pembe 3 fide cheryy,ufak bir saksida nane ve maydonoz ve sardunyalarim var..cok büyük bir keyifle onlarla ugrasiyorum yakinda resimlerini ceker buraya eklerim.sizlerinde eklemis oldugunuz resimleri zevkle takip ediyorum.
simdi nasil resim eklenir onlara bakayim yakinda burdayim resimlerimle:)

madre
14-07-2010, 14:32
sungurak, domateslerinin kizarmis hallerine bayildim,nefis görünüyorlar afiyet olsun..

limon_sever
26-07-2010, 11:50
Bu da benim bahçem ;) Kömür çuvallarında domates, biber, yeşil kabak yetiştirdim. Toprağımız daha çok ağaçlarda iyi sonuç gösteriyor. Sebze de aynı kaliteyi yakalayamadık. Çuvallarda sebzelerin verimi çok iyi oluyor. Seneye de plastik boya kutularına terfi etmeyi düşünüyorum :p Bamya, salatalık, bal kabağı deneyeceğim.

limon_sever
26-07-2010, 11:50
devamı...

limon_sever
26-07-2010, 17:44
Ağaçlar.net'teki arkadaşlar sayesinde domateslerin sürgünlerini köklendirmeyi başardım. Teşekkür ederim. Bunlarda aynı torbada iki tane domates sürgünü, ikisinde de birer tane domates var ;) 4 tane daha sürgünü köklendirmek üzereyim. Haftaya onları da güneşe çıkaracağım...

aycaz
26-07-2010, 21:12
Herkese merhabalar :)
Ben de çok yeniyim, kendimi tanıttıktan ve iki gündür bütün bu 38sayfayı okuduktan sonra buradaki profesyonellere bir kaç sorum olacaktı :) Cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

Balkonumda kendi salatalık malzememi kendim yetiştirmek istiyorum, hatta şöyle bir bilgi daha vereyim sabah 8'den öğleden sonra 3'e kadar balkonum direkt güneş ışığı alıyor ve 2 ayda 2 sırık domatesten 10 tane muhteşem domates yeme imkanım oldu :)

Şimdi kendime göbek salata, marul, roka, maydonoz tohumları aldım ve yetiştirmek istiyorum balkonumda, ekmek için 40lık o minik plastik saksımsı şeylerden de aldım. :)
Ama nasıl bir ısıda tutmak gerek, ne kadar spreyle sulamam gerek henüz kestiremedim.

Bir de Roka, maydonoz, göbek salata ve marul bu mevsimde yetişir mi? Lütfen yetişsin :)
1- Hangi tohumları pamuk içinde ıslamalalıyım? Gerek var mı?
2- Orgabnik gübre karışımlı toprak aldım, işe yarar mı?
3- Bitki besini takviyem var, hangi süreçten sonra suyuna katmalıyım?

Yarın sabah ekmeyi planlıyorum, Yardımcı olabilirseniz sevinirim
Teşekkürler

barba1981
27-07-2010, 13:55
Merhabalar
Bende bu siteye az önce üye oldum ve bu konular ile ilgili tecrübeli sayılmam...Fakat biraz cesur davranıp roka kekik ve maydonoz tohumlarını ayrı kaplarda balkonumda yetiştirmeye karar verdim...Rokalarım çimlendi bile:)Bu benim için teşvik edici bir güç oluşturdu:)Yani bence sende korkma ve dene:)

dünyam1
28-07-2010, 21:02
Bu arada azmin elinden hiçbirşeyin kurtulmayacağını bize kanıtlayan bir sayfa gördüm. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif Bakın insan evinde sebze yetiştirmeye kararlıysa neler yapıyor. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

http://www.geocities.com/duvartarimi/

merhaba link açılmıyor ,yardımcı olur musunuz?

MOZAN27
07-08-2010, 16:38
Merhaba ben balkonumda saksılarda roka, derotu maydanoz kuzukulağı,turp(yaprakları için) tere ve biber ektim biraz geç de olsa, roka,kuzukulağı,tere ve turp çıktı diğrelerinden 1 haftadır ses yok. Diğer ürünlerin yaklaşık çıkma sürelerini biliyor musunuz?

MOZAN27
07-08-2010, 17:59
ACİL!!!!!!!!!

Arkadaşlar benim rokalar ince ve sık olduklarından seyreltme yaptım. ayrıca balkonda gölgede duruyorlardı ama 2 gündür pek bi cansızlar. nerde problem vardır sizce? boyları uzun amam zayıf ve cılızlar. ayrıca turpların da boyları uzun ama cılız sayılmazlar? suyu mu fazla veriyorum acaba- yoksa güneşte mi kalmalılar? yardımlarınızı bekliyorum.
http://www.dosya.tc/files/Hw4j5B/Foto_raf032112.jpg.html
http://www.dosya.tc/files/Hw4j5B/Foto_raf032245.jpg.html
http://www.dosya.tc/files/Hw4j5B/Foto_raf03204545.jpg.html

nariçi
10-08-2010, 19:38
Linklerde başka evlilik sitesi çıkıyor.

nariçi
10-08-2010, 19:40
Serada, saksıda kavunlar kolları uzadı çiçek açıyor ancak meyve olmuyor, neden?

MOZAN27
14-08-2010, 15:51
Linklerde başka evlilik sitesi çıkıyor.

üstteki reklama değil alttaki saniyelerin bitmesine bakacağız, ardından foto gözükecek. :(

MOZAN27
14-08-2010, 15:54
Arkadaşlar benim rokalar ince ve sık olduklarından seyreltme yaptım. ayrıca balkonda gölgede duruyorlardı ama 2 gündür pek bi cansızlar. nerde problem vardır sizce? boyları uzun amam zayıf ve cılızlar. ayrıca turpların da boyları uzun ama cılız sayılmazlar? suyu mu fazla veriyorum acaba- yoksa güneşte mi kalmalılar? yardımlarınızı bekliyorum.

İsmail Karagülle
15-08-2010, 22:44
MOZAN 27
Ben sizden de acemiyim . Ama işinize belki yarar diye birşeyler söylemeye çalışacağım. Çok sık bir ekim yapmış olabilirsiniz. Çok iyi bir köklenme olmuş, ama kökler sıkışmış olabilir. Suyu da bol verince zaten yeteri kadar yeri olmayan kökler birde bol su yüzünden sıkıntıya düşmüş olabilirler. Konuyu bilenlerden özür dileyerek , Saksını büyütmeni öneriririm , bunu yapmadan önce, su verme, toprak kendini güzelce çeksin , hem su yüzünden bir sıkıntı doğdu ise o konu hallolur. Bunu gözlemlemiş olursun .
Ayrıca saksı değiştirmek için eski saksıdan, bitkiyi çıkarmak kolay olur. Şimdi hemen bu gece yapacağın , ise saksının altında ki delikleri artır ve içeride su fazlası varsa onu dışarı atmakta yardımcı olur.

Yanlış eksik bir şeyler söylemiş olabilirim . Konuyu bilen Hocalarımız , eksik ve yanlışım varsa , düzeltirlerse memnun olurum . Doğrusunu öğrenmiş olurum .

İsmail Karagülle
15-08-2010, 23:22
Acemi bir bahçıvan adayı olarak bir şeyler yaptım . Sizlerle paylaşmak istedim . Bu formu izlerken, bende yapabilirmiyim? Diye kendi kendime sorarken , bir cesaretle başladım . Ve geçen sene ki denemem hüsran ile sonuçlanmıştı. Bu sene bir şeyler doğru gitmeye başladı. Ve sonuç küçücük balkonda bir kaç domatesle mükafatlandırıldım. Çok mutluyum . Paylaşmak istedim .

İsmail Karagülle
15-08-2010, 23:26
Çektiğim resimler sıralı değil . Ama Gelişim safhalarını düzenli olarak değil ama genel bir fikir veriyor sanırım.

burcu_e
31-08-2010, 14:49
Merhabalar,

Geçen martta ektiğim domates ve biberlerden bir sonuç alamadım ama yılmak yok ;)

Bu kış tüketmek için yine balkonda yetiştirebileceğim yeşillik tohumları edindim. Kafama takılan iki soru:

1. Geçen ekimde kullandığım toprağım hazır çiçek yetiştirmek için marketlerde satılan topraklardandı. Aynı toprağı kullanabilir miyim? Tekrar toprak almama gerek var mı?

2. Zeolit denilen şey nedir ve nasıl temin edebilirim? Evimde akvaryum var, akvaryumun dibine serdiğimiz minik taşlar olmasın zeolit - görünüş bakımından benzettim çünkü- ?

ayazkentli
01-10-2010, 17:34
Sn. huyhuyhuy, domatesleriniz güzel olmuş.

Sn. burcu e,

geçen yıldan kalma çiçek'te kullanılan toprak işinizi görmez. Onlar büyük ihtimal ile torf olduğundan devamlı besin takviyesi isterler. Bu nedenle sadece torf yetersiz kalacağından, bahçe toprağı ile karıştırmak gerekiyor (bahçe toprağı daha çok olmalı. %60-70 oranında bahçe toprağı %40-30 torf olursa besin yönünden iyi olur).

Zeolit konusunda kullanan arkadaşlar bilgi verirler sanırım. Ankara'da yapı marketlerde bulabilirsiniz.

heraclia
05-10-2010, 11:26
Merhabalar;

Ben de bu foruma yeni katılanlardan biriyim. Ekim dikim yapabileceğim bir bahçem olmadığı için mecburen balkonda saksı yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorum. Birşeyler yetiştirip, onlardan faydalanmak yorucu ve stresli iş günlerinden sonra acaip dinlendirici geliyor bana.

Geçtiğimiz yaz saksıda kiraz domates, biber, reyhan, kekik gibi bitkilerim vardı. Denizli iklim olarak yaz aylarında çok sıcak olmasına rağmen gayet başarılı ve verimli ürünler aldım. Yavaş yavaş sonbaharın gelmesiyle birlikte de kış sebze ve yeşilliklerine doğru yöneldim.

Ben daha çok, kolaylıkla elde edebildiğimiz değil de, bilinmeyen ama değişik sebzeler ve bitkiler konusunda denemeler yapmayı seviyorum. Bu nedenle internetten yaptığım araştırmalara yönelik elde ettiğim tohumları çimlendirip yetiştiriyorum.

Bu konu ile ilgili ilgilenen arkadaşlarla tanışmak ve onlarla fikir alışverişinde bulunmak amacıyla da bu foruma yazmaya karar verdim. Balkonum ile ilgili detayları en kısa zamanda yine buradan sizlerle paylaşmayı çok isterim.

thempest
05-10-2010, 13:43
Merhaba arkadaşlar ;

Merhaba sayın burcu hn.aramıs oldugunuz Zeolit sayın ayazkentlı bahsetmıs bende yapı marketlerde aradım ama bulamadım malesef bırde karsı yaka mezarlıgının oraya batıkentte bulunan ınsaat malzemelerı satılan yerler var bırde oraya bakıcagım bulunca sıze haber verırrım.Ama perlıt ıstersenız bauhaus magazasında bulunuyor ve fıyatı oldukca uygun tavsıye ederım sıze.

heraclia
05-10-2010, 18:05
Merhaba arkadaşlar ;

Merhaba sayın burcu hn.aramıs oldugunuz Zeolit sayın ayazkentlı bahsetmıs bende yapı marketlerde aradım ama bulamadım malesef bırde karsı yaka mezarlıgının oraya batıkentte bulunan ınsaat malzemelerı satılan yerler var bırde oraya bakıcagım bulunca sıze haber verırrım.Ama perlıt ıstersenız bauhaus magazasında bulunuyor ve fıyatı oldukca uygun tavsıye ederım sıze.

Sayın thempest;

Bildiğim kadarıyla zeolit inşaat sektöründe kullanılan bir malzeme değil.Yapı marketlerde bulamamanız bu yüzdendir sanırım. Akvaryumcularda filtreleme elemanı olarak satılıyor ama orada da fiyatı pek hoş değil. Ben Denizli'de fidan satışı ve üretimi yapan yerlerden hem perlit, hemde zeoliti çok uygun fiyatlarla temin edebiliyorum. Ankara'da da bildiğiniz böyle yerler varsa buralara bakmanızı tavsiye edebilirim.

ayazkentli
06-10-2010, 11:27
Pratiker, real gibi marketlerin -bahçe- bölümlerinde bulunabilir belki.

thempest
06-10-2010, 12:35
Valla hemen hemen hepsıne baktım sordum hatta marketlerın hepsınde calısan arkadaslarım var ama olmadıgını doyledıler belkı sıstem kurdugumda sayın heraclia arkadasımızdan ısteyecegım ben.

dlk
11-10-2010, 00:03
çiçekçilerde var ama pek satmak istemiyorlar.menekşelerin toprağına katıyorlar galiba.

ureticipazari
18-10-2010, 13:49
Nediyim abi

dlk
18-10-2010, 16:25
şehir dışına çıkınca ben de ne kadar malzeme ihtiyacım varsa alırım diye düşünüyorum.buralarda bulmak zor oluyor.

AltınOrman
10-11-2010, 11:01
Merhabalar,
yaklaşık iki ay önce balkonlu bir eve taşındım, ancak yerleşmeye uğraşırken epey zaman geçti ve ben henüz yeni yeni balkon saksılarına sebze ekme işiyle ilgilenmeye başlayabildim.
Esasen yeni taşındığım dönemde, kolaylık olsun diye, iki tane hazır "pencere önü bostanı" almıştım, biri tere ve biri maydonoz olmak üzere. Her ikisi de çok güzel yetişmeye başlamışken terelerime minik siyah sinekler dadandı, onları saplarından delip özsuyunu içmek suretiyle teker teker kuruttular. Bir türlü öldürmeyi başaramamıştım sinekleri ve ilaç da kullanmak istemiyordum. Sonunda terenin toprağını yeniden karıştırdım kardım ve yeniden tere tohumu ektim, üzerine de tül gerdim ki tekrar sinek gelemesin. Şimdilik büyüyorlar. Bu arada terenin kökünü kurutan sinekler, bu sefer maydonoza geçmişlerdi. Bunun üzerine ben de Maydonozu artık balkona koyup gece de orada bırakmaya karar verdim, belki gecenin ayazı sinekleri öldürür, diye. Galiba biraz işe yaradı.

Esasen bu işlerde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken o kadar çok ayrıntı var ki. Mesela dün bu başlığı en baştan okurken suyunu az vermek gerektiğini öğrendim, bitkinin daha güçlü büyümesi için ama o "az" ne kadardır bilmiyorum. Şimdilik artık sadece sabahları su veriyorum fısfısla.

Balkonlarım yazın bile toplam iki, ikibuçuk saat güneş görebiliyorlar ancak. Bu yüzden edindiğim çok güzel bir yabancı "organik sebzecilik" kitabından, gölge tercih eden sebzelerin listesini çıkardım. Onlardan da bu mevsim yetiştirilebilecek sebze olarak salata ve ıspanağı seçtim.
Balkon saksılarına çiçek toprağı ve humuslu torf karıştırdıktan sonra, tohum paketlerindeki talimata uygun bir şekilde ektim ve sonra yavaşça dikkatlice suladım.
Salatanın üzeri folyoyla örtülüp gölgede bırakılması gerekiyormuş çimlenene kadar. Ispanak içinse öyle bir şey yazmıyordu. Ben de ıspanağa herhangi bir zararlı gelmesin diye üzerini sinek teliyle örttüm.
Her iki saksıyı da sabah akşam kontrol ediyorum, toprakları hala oldukça nemli o yüzden fısfıs yapmıyorum. (ki, ıspanağı ekeli 7 gün, salatayı ise 4 gün oldu)

Benim sormak istediğim yanlış yaptığım bir şey var mı, şu aşamalarda nelere dikkat etmeliyim ve ilk ne kadar zaman sonra çimlenirler?
Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler,
AltınOrman

thempest
12-11-2010, 10:24
Merhaba SN ALTINORMAN bende maydanoz yetıstırdım ve golgede olasına ragmen havada sıcek olmasına ragmen nedense boceklenme oluyordu ve ıkı sezon yetıstırdım bunu sabunlu su denedım oladı aa her ıkısınıde fısfısla suladım belkı onun bır sorunu olabılır bu sene cok ınce akanbır suyla yapraklarına degdırmeden sulamayı ve gunese koymayı dusunuyorum bakalım sonuc ne olacak.

Domatesci
06-03-2011, 20:30
Merhabalar:
Roka tohumlarını nereden bulabilirim İstanbul'da ? Yakınımda Bayrampaşa'daki Praktiker var ama ordada göremedim.
Saygılarımla.

nil
06-03-2011, 23:29
Balkonda roka-tere yetiştirmek isteyenlere bir tavsiyem olacak: Yemek için aldığınız roka ve tereleri köklü olanlarından seçin. Eve gelince yiyeceğiniz yaprakları o köklerden güzelce ayırın ve kökü ortasındaki filizlerine zarar vermeden saksıya dikin. İşte minik bostanınızı kurdunuz bile!
Afiyet olsun:)

nil
06-03-2011, 23:32
İmdat!
Balkonumdaki çiçeklere-marullara dadanan martılarla nasıl baş edeceğim, lütfen tecrübelerinizi paylaşın, ne yapacağımı şaşırdım!

sertug guray
07-03-2011, 00:18
sayım nil martılardan kurtulmak epey zordur hele birde oraya alışırlarsa işiniz zor ama bir tavsiyem var balkonunuzun demirlerine eğer demir yoksa bitkilerinizin üzerine bir yerine ip ile 3-5 tane cd asın bunlar rüzgar estikçe sallanacak ve martıların ödü kopacaktır.**** orta boy bir rüzgar gülü de işnizi görebilir.

sertug guray
07-03-2011, 00:20
Bende sizin tavsiyenize uyup roka ve tereleri köklerinden ekip bir deneme yapacağım bakalım tutturabilecekmiyim.

fskandemir
07-03-2011, 08:28
İmdat!
Balkonumdaki çiçeklere-marullara dadanan martılarla nasıl baş edeceğim, lütfen tecrübelerinizi paylaşın, ne yapacağımı şaşırdım!

Tecrübe etmediğim ancak duyduğum bir bilgi;

>>Balkondaki çiçeklere dadanan güvercinlere karşı, çiçeklerin arasına toplu iğne yerleştirmek faydalı olmuş...

...

kazanlik
07-03-2011, 10:18
cam kenarlarina kirlangiclar yuva yapmasin diye renkli poset bagliyorlar,, ruzgarda poset ucustugu icin kuslar korkuyor,, bi deneyin bence.

NOT; kirlangiclarin evimin duvarina yuva yapmasi bana mutluluk verir,, torbalari komsular koyuyor, ben degil,,

nil
07-03-2011, 11:07
Cevaplar için çok teşekkürler. Diskleri ve torbaları duyuyordum da; -göz zevkim uğruna- uygulamak istemiyordum. Rüzgar gülünü epeyidir ben de düşünüyorum. Ama 11. katta oturuyorum ve balkonların bol rüzgara maruz olması nedeniyle rüzgar gülünün de birgün uçup gitmesi -ve sopasının falan birinin başına gözüne zarar vermesi ihtimali beni düşündürüyor. Ama sağlam bir rüzgar gülü alacağım ve bunu yapacağım. Çünkü martılar sadece çiçekleri öldürmüyor, saksıyı da tarümar ediyor, balkonun her köşesini toprağa buluyor.

Domatesci
07-03-2011, 16:38
Balkonda roka-tere yetiştirmek isteyenlere bir tavsiyem olacak: Yemek için aldığınız roka ve tereleri köklü olanlarından seçin. Eve gelince yiyeceğiniz yaprakları o köklerden güzelce ayırın ve kökü ortasındaki filizlerine zarar vermeden saksıya dikin. İşte minik bostanınızı kurdunuz bile!
Afiyet olsun:)
Teşekkürler ama tohum tercihimdir nerden alabilirim bilen varsa yazabilirmi?

aydın
07-03-2011, 17:20
Tere ve roka çok arsız bir bitkidir. Tavsiyem tohumdan yetiştirmeniz. Ne ilaç ister ne kolay kolay gübre.

limon
07-03-2011, 17:46
Sevgili Domatesci, tere tohumunu yapı marketlerde bulabilirsiniz. Veya Eminönü'nde çiçek pazarında.

Domatesci
08-03-2011, 19:09
3-4gün önce ektiğim salatalık tohumlarım yaklaşık 4 cm boyuna geldiler. Renkleri beyazımsı bunlar ne zaman ışığa ihtiyaç duyar ve günde kaç saat ışığa ihtiyaçları olur?

ocean07
08-03-2011, 19:39
3-4gün önce ektiğim salatalık tohumlarım yaklaşık 4 cm boyuna geldiler. Renkleri beyazımsı bunlar ne zaman ışığa ihtiyaç duyar ve günde kaç saat ışığa ihtiyaçları olur?

Artık onların güneşlenme zamanları gelmiş.

Domatesci
08-03-2011, 20:28
Günde kaç saat yeterli olur?

ocean07
08-03-2011, 20:35
Çok sulamadan normal gün ışığını alsalar yeterli olur.

Domatesci
11-03-2011, 16:34
Bunlarda benim salatalık ve domateslerim çok mu uzunlar bana mı öyle geliyor bu kadar uzamalarını önlemek için ne yapmalıyım,bunların geri dönüşü yoksa yeni tohumlar ekebilirim onları nasıl ekmeliyim?

aydın
11-03-2011, 18:21
Arkadaşım 4. resimdeki fideler sanki zürafayı andırdı. Hakikaten işin biraz zor.

Işıksız kalmışlar. Bitki ışığa ulaşabilmek için boyunu uzatmış. :o

Domatesci
11-03-2011, 19:32
1. , 2. ve 3. resimler ile igili yorumlarınız neler çok mu büyükler yoksa normaller mi? Çok büyüklerse normala döndürmek için bir şey yapılabilir mi?

Domatesci
12-03-2011, 13:13
Cevapları beklemeyip, sabırsızlık yaparak:
Salatalıkların uzun olanlarını kökleriyle birlikte dikkatlice çıkararak yapraklarından aşşağıya 4 cm kalacak şekilde neşter ile düzgünce kesip toprağa koydum şu an dışarıda nerdeyse hiç gövde görünmüyor belki 3-4mm dır.
Çok uzun olmayanlarınıda biraz daha toprağa gömdüm.
Doğru birşey mi yaptım.
Cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla.

malbman
12-03-2011, 13:17
Sayın Domatesçi, o kestiğin muhtemelen yaşamayacak. Ama diğerlerini denemiş olursun. Yine de sen yeni tohumlarla devam et. Çimlendirmek çin bunları nasıl yaptıysan aynı yöntemi uygula ama çimlendikten sonra mutlaka bol ışık alacakları bir yere koy ve toprak ya da torf iyice kurumadan su verme. Su verdiğin zaman da bardakla değil tatlı kaşığıyla falan ver. Miktarı göz kararı olarak ayralayabilirsin ama mutlaka çok az sula.

Domatesci
12-03-2011, 13:32
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum:
Zaten bu sabah yeni tohumları suya koydum yarın ekeceğim. Sprey şeklinde suluyordum ama tatlı kaşığı ile veririm artık. Birde aynı anda ekmeme rağmen biberlerim hala çıkmadı bu normal mi, yoksa bundan sonra çıkmazlar mı? Bir haftadır hiç çıkmadılar.

malbman
12-03-2011, 13:41
Sayın Domatesçi, ben su miktarının az olması anlamında tatlı kaşığı örneğini vermiştim. fıfısla da azar azar, torfu nemlendirecek şekilde sulayabilirsiniz.

Biber tohumlarınız bir-iki gün daha bekleyin isterseniz. Yine çıkmazlarsa yenilerini atın. Ama aklınızda oldun, tohumları ekerken tohumun boyu kadar, yani 1-2 mm. derine ekin. Çok dibe iterseniz çıkamayabiliyor filizler.

Domatesci
12-03-2011, 14:16
Teşekkürler dediklerinizi dikkate alacağım.

thempest
12-03-2011, 17:59
Sayın domatesci profıl resmınızdekı model ucak tel kontrol modelmıdır.

sebnem&mircan
12-03-2011, 18:20
Merhaba 8 mart'ta salatalik ve domates tohumlarini sulayinca buyuyen bir tablet olan seylerin icine ektim. Salatalik ertesi gun cimlendi, domates ondan bir gun sonra cimlendi.
Fakat salataligin dis tarafinda yani tabletin bez gibi olan kisminda kuf gibi beyazliklar olusmaya basladi. Salataligi siyah bir posete baglayip gunes almayan bir yere koydum ve cok ac suladim. Acaba sorun ne olabilir yardimci olursaniz cok sevinirim

Domatesci
12-03-2011, 18:45
Sayın domatesci profıl resmınızdekı model ucak tel kontrol modelmıdır.

Model tel kontrollü değil, radyo kontrollü.
Hangar 9 - Twist

Domatesci
13-03-2011, 10:33
Sanki biyerlerden geçmişte toprağın içine ambalaj köpüğünün ufalanıp koyulduğunu duymuştum bu doğru birşey midir? Yapılabilir mi? Faydası-zararı nedir?

aydın
13-03-2011, 15:06
Geçen sene o köpükleri ben toprağıma uygulamıştım. Ancak kesinlikle deneme derim. Çünkü toprak kuruduktan sonra balkonda uçuşan köpük artıklarından sinirlerim bozuldu. Ben de hepsini eleyerek attım bu sene :)

Domatesci
13-03-2011, 20:53
Peki bir yararı olmuş muydu?

Emre İlhan
14-03-2011, 18:19
;)Malum Mart 14'ü bulduk. Yani buralar için artık tam tohum ekimi, çelik dikimi zamanı. Kısacası bahar geldi. :) Eee bahar gelmişken benim gibi bir bitki delisi hiç durur mu? Tabi ki durmaz. Deşti domates, Tumbling Tom Red(cherry) domates, Red Robin(cherry) domates, Demre Sivrisi biber, Cin biberi, Altın çilek, Kudret narı gibi erken ekim isteyen tohumları yaklaşık 3 gün önce ektim. Malum tohumlar ekilince de saksıların kafaları böyle poşetli oluyor. :D

196816

aydın
14-03-2011, 18:26
Peki bir yararı olmuş muydu?

Toprağın hava alması, drenaj açısından iyi, ancak herhangi bir besleyiciliği sıfır. Ben yine de tercih etmem. Çok çektim rüzgarlı havalarda bu köpüklerden. :rolleyes:

Domatesci
14-03-2011, 18:43
Toprağın hava alması, drenaj açısından iyi, ancak herhangi bir besleyiciliği sıfır. Ben yine de tercih etmem. Çok çektim rüzgarlı havalarda bu köpüklerden. :rolleyes:

Ben yine tezcanlılık yapıp şaşırtma yapacağım saksıların topraklarını hazırlarken içine koydum bile :)

Domatesci
14-03-2011, 18:47
;)Malum Mart 14'ü bulduk. Yani buralar için artık tam tohum ekimi, çelik dikimi zamanı. Kısacası bahar geldi. :) Eee bahar gelmişken benim gibi bir bitki delisi hiç durur mu? Tabi ki durmaz. Deşti domates, Tumbling Tom Red(cherry) domates, Red Robin(cherry) domates, Demre Sivrisi biber, Cin biberi, Altın çilek, Kudret narı gibi erken ekim isteyen tohumları yaklaşık 3 gün önce ektim. Malum tohumlar ekilince de saksıların kafaları böyle poşetli oluyor. :D

196816

İnşallah bol verimli bir sezon geçirirsiniz,dilerim sizin için iyi geçen bir sezon olur.
Keşke burada da havalar öyle olsa.Aslında yavaş yavaş ısınmaya başladı ama ben küçücük domatesciklerimi pencere önünde yetiştirmeye çalışıyorum.
Saat 15:00 e kadar evin arka tarafına 15:00 den sabaha kadar ön tarafına taşıyorum. Evin güneye baka yüzü yok arka taraf doğuya ön taraf batıya bakıyor maalesef.
Saygılarımla.

Emre İlhan
14-03-2011, 19:28
Teşekkür ederim sevgili, Domatesci. Üzülmeyin zaten salatalıklar yakıcı güneşi sevmezler, daha korunaklı bölgelerden hoşlanırlar. Sizin konumunuzda biberde çok güzel yetişir. Çünkü; biber gölgeyi ve serini pek seviyor benden söylemesi. :)

Domatesci
14-03-2011, 20:52
Zaten biberde ektim dün-bu gün topraktan çıkmaya başladılar teker teker.

Emre İlhan
15-03-2011, 08:05
Çok heyecanlı oluyordur şimdi. Aman dikkat edin, bol ışık alsın ve yakıcı güneşe maruz kalmasın. Suyu da sadece koklatıcaz fidelere. :)

Domatesci
15-03-2011, 09:03
Dediklerinizi dikkate alacağım, teşekkürler.

doctorb
15-03-2011, 09:14
Sezonun açılıyor olduğunu görmek çok sevindirici. Sonbaharda boşalan kovalara ektiğim tere, roka, maydonozlarımla fazla ilgilenemedim ve çok ender suladım. Onlar da serçelere kış boyu yeşil yem konforu sundu. Şimdi bakım ve yeni heyecanların zamanı. Tabi balkona alışan serçeleri de korkutup kaçırma zamanı.
Renkli dolma biberlerimi ve red robin domatesleri ektim ve yeşermelerini bekliyorum. Hepimize verimli bir bahar ve yaz diliyorum.

oznur
15-03-2011, 14:30
Umarim herkes icin bol verimli bir yil olur.
Bir hafta once marul,eksi ot,maydonoz ektim bahceye ama hala bisey yok,hergun buyuk umutla kosuyorum bahceye.
Dunde kucuk meyve kasalarina ektigim rokalarim cikmis,gorunce dunya benim oldu cok sevindim:) salatalik ve biber den hic bir tepki yok henuz.
Bitkiler hakkinda ogrenmem gereken cok sey var,hangi sebze gunes ister,ne zaman sulanir bilmiyorum.Ilk denemelerimle basari saglarim umarim!

gestim
15-03-2011, 14:47
bu mart günlerinde balkonuma ne diksem

seyma30
15-03-2011, 19:21
Merhaba Öznur hanim
Salatalik icin biraz erken davranmissiniz galiba..

eski tohum
15-03-2011, 20:23
Merhabalar,

Ben de balkonda birçok sebze yetiştiriyorum.Ayrıyeten bahçem de var.Ancak bu işi yapan arkadaşların bimesi gereken en önemli şey tohumlarının doğal ve sağlam olmasıdır.

Birinci gereklilik bu.

arimayam
15-03-2011, 20:55
Umarim herkes icin bol verimli bir yil olur.
Bir hafta once marul,eksi ot,maydonoz ektim bahceye ama hala bisey yok,hergun buyuk umutla kosuyorum bahceye.
Dunde kucuk meyve kasalarina ektigim rokalarim cikmis,gorunce dunya benim oldu cok sevindim:) salatalik ve biber den hic bir tepki yok henuz.
Bitkiler hakkinda ogrenmem gereken cok sey var,hangi sebze gunes ister,ne zaman sulanir bilmiyorum.Ilk denemelerimle basari saglarim umarim!

bugün ögrendigim bilgiyi hemen aktariyorum,mayisin 17sinden itibaren bahceye ekim yapabiliyormusuz,yoksa erken ekilen fideler buzlanmadan dolayi zarar görebiliyor ve ya ölebiliyormus...tabi ki bu heryerin iklimiylede alakalidir...

eski tohum
15-03-2011, 21:28
merhaba

meteoroloji daha mart sonuna kadar don olabileceğini söylüyor.Açığa(Sera ve kapalı balkon dışı) tohum dikmek için erken.

Bunun için önce fide yapmakta fayda var.Sonra yaşamlarını devam ettirecekleri yere alırız.
Selamlar

malbman
16-03-2011, 03:10
Arkadaşlar bu linkteki (http://www.dmi.gov.tr/tarim/turkiye-don-takvimi.aspx)sayfadan bulunduğunuz ildeki don haritalarını bulabilir, dış mekan çalışmalarınızı bu tarihlere göre ayarlayabilirsiniz.

Yurt dışı için de "accuweather" adlı bir site var, oradan bakabilirsiniz. Ben şu anda siteyi açamıyorum, o yüzden link veremedim ama yukarıda yazdığım şekilde google'dan aratırsanız karşınıza çıkacaktır.

arimayam
16-03-2011, 17:25
tesekkürler sayin malbman.

eski tohum
17-03-2011, 20:58
deneme deneme se see yazım geliyormu

Domatesci
19-03-2011, 09:35
Merhabalar:
Tohumdan çimlendirdiğim salatalıklarım bir işaret parmağı kadar oldular ve 2. yapraklarını açmaya başladılar. bir tanesinin altında topraktan 1 cm kadar yukarıda gövdede beyaz 3-4 tane küçük beyaz nokta şeklinde çıkıntılar oluştu bunlar normal midir?

Emre İlhan
19-03-2011, 09:42
Beyaz 3-4 tane çıkıntı dedikleriniz, salatalığın çilleri. Yani oralardan kök veriyor. Demek ki ortamın nemi iyi. Çıkıntıların olduğu yerleri toprakla örtün, kökler geliştikçe bitki kuvvetlenir. Aman sulamaya dikkat, sakın şimarmasınlar. Sadece toprak kurudukça ve bitki sıcaktan bayıldığında az az verin suyu. Bol ışık alan bir yerde olsun. Boyu daha fazla uzamadan 3. yaprak çıkarırsa bitkiniz güçlü gelişir.:)

Domatesci
19-03-2011, 11:49
Boyu bayağı zamandır uzamadan yaprakları falan gelişiyor zaten. Daha önce söylediğiniz gibi sadece koklatıyorum. Evin içi sıcak olduğundan herhalde yaklaşık 12 saatte bir torfun üstü kuruyor bende 1 kez spreyliyorum.
Birde ilk çıkan 2 yaprakla bu yeni çıkan 2 yaprakların şekli farklı neden öyle ?

acemi ciftci
19-03-2011, 14:34
Merhabalar,

Fotoğraflarda görmüş olduğunuz balkonu yeşillendirmek istiyorum. Elimde minyatür marul, limonlu fesleğen, portakal kokulu kekik, kırmızı hollanda soğanı, tiny tim domates ve nane tohumları var. Bunlara ek olarak habanero, asclepias incarnata ve heliotropium arborescens tohumu almayı istiyorum.

Ancak ne saksı, ne toprak tercihinde bir sonuca ulaşabiliyorum. Uzunlamasına olan balkon saksılarında mı ekim yapmalıyım yoksa her çeşit için ayrı bir saksı mı almalıyım? Ayrıca saksı derinlikleri, farklı toprak seçenekleri kafamı karıştırıyor.

Toplamda şunlar şunlar alınacak diye bir liste çıkarmak istiyorum. Acemiliğimden dolayı pek yapamıyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.

minyatür marul: %80 kaliteli torf, %20 perlit, şaşırtmadan sonra bahçe toprağı
limonlu fesleğen: drenajlı toprak
portakal kokulu kekik: drenajlı toprak
kırmızı hollanda soğanı: drenajlı toprak
tiny tim domates: %50 kaliteli torf, %50 perlit, şaşırtmadan sonra bahçe toprağı
nane: her toprak türü denmiş
habanero: drenajlı toprak

Asclepias incarnata ve heliotropium arborescens için hangi topraklar gerekli bilmiyorum. Üstelik toprakların hangi hacimde kullanılması gerektiğini yine bilmiyorum. Saksı boyutları belirsiz yani.

Toplamda şunlar şunlar alınacak diye bir liste çıkarmak istiyorum. Acemiliğimden dolayı pek yapamıyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.

drcetingul
19-03-2011, 16:45
Balkonda çiçek yetiştirmek bir hobidir. Onların arasında kahvaltı yapmak ayrı bir keftir. Uygun koşullarda domates biber bile yetiştirebilirsiniz. Biberleri mevsimlik sanmayın benim balkonumda üç yıldır varlığını sürdüren ve çok değil ama 5-6 adet kapia türü kırmızı topan biber veren fidanım var. Amaç biberini yemek değil ama onun biber verdiğini görmek büyük bir zevk veriyor insana. Sizede güzel hobiler ve sağlıklıgünler dilerim.

besimaz
27-04-2011, 12:55
benimde balkonum da bu yıl bitkim çok.kahvaltılık biber.cheryy domates,salatalık ,feslegen ,lale var,çok seviyorum hepsini .bekliyorum neler olacak.

ayazkentli
27-04-2011, 14:12
Sn. acemi çiftçi,

1). Eğer, minyatür marullar için uzun saksı kullanacaksanız, her saksıya 4 adet marul ekebilirsiniz (avuç içi kadar olduğundan, 4 adet ekilebilir. Diğer tür marul olsaydı, en fazla üç adet ekebilirdiniz). Aynı anda 10-12 kadar marul yetiştirmek için en az 3 adet uzun saksınız olmalı (sadece marullar için).

2). Fesleğen, soğan, maydanoz, biber yetiştirmek için yine uzun saksılar işinizi görür. Nane ve kekik için 5 lt'lik su damacanaları ya'da o boy ve genişlik'te saksılar'da kullanabilirsiniz.

3). Domatesler için ise, EN AZ 5 lt'lik su damacanası ya'da o boylarda saksı olması, sağlıklı yetiştirme için uygundur. Bazı domates türleri küçük saksılar'da yetişiyor ama saksı ne kadar büyük ve toprak bol olursa, o kadar sağlıklı gelişim gösterirler.

4). Drenajlı toprağı şöyle yapabilirsiniz. Bahçe toprağını bol miktarda perlit ile harmanlayın ve saksıya koymadan önce, saksının altına delikler açın (bazı saksılarda delikler oluyor) ve zeminine çakıl taşı (mıcır) yayın.

Ondan sonra, harmaladığınız toprak ile saksıyı doldurun. Böylece, drenajlı toprak ve saksı elde etmiş olursunuz.

ilhankuafor
02-05-2011, 14:43
Merhaba sevgili arkadaşlar,
terasımda tohumdan domates yetiştirmeye çalışıyorum.pilastik su bardaklarına mühtelif cins domates tohumları ektim,aşagı yukarı 3 cm kadar boyları oldu bu ufaklıkları ne zaman veya hangi büyüklüge gelince asıl yerlerine almalıyım.mart 24 de ekmiştim bunları çok az fısfıslayarak suluyorum sizce dogrumu yapıyorum sulama sıklıgı ne olmalıdır.

ayazkentli
02-05-2011, 15:39
Sevgili ilhankuaför,

ilk çıkan 2 yapraklarını döküp, esas yaprakları çıkınca asıl yerlerine dikebilirsiniz ama siz yine'de, eğer gerçek yaprakları çıktı ise pet bardaklara yeni toprak doldurup, tekrar şaşırtma yapmanız daha iyi olur, çünki henüz çok küçükler. 15 gün sonra asıl yerlerine dikim yaparsınız. Domates fidelerine bir kaç defa şaşırtma yapmak daha iyi oluyor.

Normal'de, domates fidelerinin gövde kalınlıkları, ince tükenmez kalem kalınlığına ulaşınca, asıl yerlerine dikilmesi gerekiyor. Pazarlarda satılan hazır domates fidelerini görmüşsünüz'dür. Asıl yerlerine dikmek için, en ideal o büyüklük'te olmalılar'dır.

Yalnız, bu yıl'da geçen yıl gibi (nisan ay'ı) soğuk geçtiğinden, henüz fidecikler istediğimiz boy'a ulaşmadılar. Bu nedenle, bende zamandan kazanmak için bir kaç kök, domates, biber, patlıcan fidesi alıp diktim.

Fotoğraf'ta görülen ve hazır alınan domates fideleri (duvara dayalı olanlar), hemen asıl yerlerine dikilebilir boydalar.

ilhankuafor
02-05-2011, 16:05
Sevgili Ayazkentli ilginize teşekkürler. Ve vermiş oldugunuz bu degerli bilgiler içinde ayrıca çok teşekkürler.

nardane
02-05-2011, 20:53
Arkadaşlar bende bugün domates fidelerimi diktim.
Çöp kovalarının küçük boylarından almıştım ,tabanlarına delik açtım,öylece ektim.
Bakalım nasıl gelişecek merak ediyorum.Fotolayınca paylaşırım sizlerle.

Domatesci
03-05-2011, 08:38
Merhabalar:
Tohumdan ürettiğim domates fidelerim var bir tanesinin yaprakları altından morarmaya başladı sebebi nedir acaba?

besimaz
03-05-2011, 12:02
bende çimlendirdigim domatesleri yeni saksısına aldım.bugünde organik gübre koydum.daha bereketli olsun diye.bakalım sonuç ne olcak

ahmetihsan
04-05-2011, 21:02
bende çimlendirdigim domatesleri yeni saksısına aldım.bugünde organik gübre koydum.daha bereketli olsun diye.bakalım sonuç ne olcak

Sayın Besimaz tohumlarını ne zaman ekmiştiniz? Kaç günde çimlendiler? Teşekkürler.

ayazkentli
05-05-2011, 13:34
Sevgili domatesci,

morarma gövde'de ise merak etmeyin. İlk başlarda böyle olması normal, fide büyüdükçe yeşil renge dönecektir. Bizimkiler'de hep öyle olur.

Yalnız, morarma yaprakların kendisin'de ise, fikir vermesi açısından yaprakların fotoğrafını çekip yüklemeniz daha iyi olur.

Lilinin bahcesi
05-05-2011, 14:08
Merhabalar:
Tohumdan ürettiğim domates fidelerim var bir tanesinin yaprakları altından morarmaya başladı sebebi nedir acaba?

Cam onunde kuvetli gunes isiklarina uzun sure maruz kalip susuz kalmis olabilirler mi ?

Domatesci
12-05-2011, 18:58
Susuz bırakmadım ama belkide az su vermişimdir. Ama şaşırtınca morluklar gitti.

psk
03-10-2011, 15:56
Fındık Turplarımı hasat ettim :)

http://hizliresimyukle.com/thumb-116915.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-116915/dsc00200.jpg)

http://hizliresimyukle.com/thumb-116916.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-116916/dsc00175.jpg)

http://hizliresimyukle.com/thumb-116917.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-116917/dsc00201.jpg)

fgnymr
06-02-2012, 12:03
merhaba doğayı seven insanlar formun yeni üyesiyim çok güzel bir site:)) bende balkonumda bir çok sebze yetiştirdim büyümelerini görmek okadar keyifli ki yaz ın gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum .benim sorum bir çok kişiden kışında çilek çıkar diye duyuyorum bunun için tohum aldım ekicem ama tohumu ziyan etmek istemiyorum bilir kişilerden öğrenmek istiyorum gerçekten çıkarmı neler yapmam gerek bigilendirirseniz çok sevinirim .

yesavas
15-02-2012, 09:47
bende başlayacağım inşallah bu sene:)

cegabo
15-02-2012, 18:38
ah şu evlerin balkonlarını daha büyük yapsalar yaaa... yer kalmayacak bu gidişle balkonda...

superi80
15-02-2012, 20:04
Çileğin türü yedi veren olmalı.Eğer kışın muhafaza edebilirseniz dört mevsim çilek yetiştirebilirsiniz.Benim bahçemde yedi veren çilek fidanı var,üzerini naylon ile örttüm.Fakat çok ilgilenemedim,gübre falan veremedim bu sene.Arada bir çiçek açıyor yinede.

alperfect
15-02-2012, 20:08
Bu hafta ben de tohumları ekeceğim ama şimdilik içerde olacaklar bir yerleşim planı yapayım da, havalar ısınınca da balkonlarımı şenledireceğim kudret narı, kavun ve domates var düşündüren biber ve maydonoz için saksı/kap sıkıntısı olmaz sanırım

yesavas
16-02-2012, 18:45
Malzemeleri tedariğe başladım sn amatör hobiciden tohumlar ve sn doğalbahçeden gelecek olan karışımlarla pazartesi yeni bir başlıkta sizlerin yardımlarıyla ilk dikime başlarız inşallah:)

pLn
06-03-2012, 12:11
Anadolu marka, sırık domates, salatalık, maydanoz ve marul tohumları aldım. 16 Şubatta 4 adet domates ve 2 adet salatalık tohumumu minik pet şişeleri keserek bunlara ektim. Marullarıda minik bir peynir kabına ektim. Üstlerini poşetle kapadım. Biraz büyüdüler, şimdilik evin içindeler. Havalar biraz daha ısındığında balkona götüreceğim.
Evimde 5 tane balkon var ve her tarafta çok güzel güneş alıyor. Eşim sebzelerimin olacağından biraz şüpheli, 8. katta oturuyoruz ve buraya arılar çıkıp döllendirebileceklermi acaba bunların çiçeklerini diyor. Açıkçası bende merak ediyorum. Arılar gelmezse saksıları indirip biraz gezdiririz diyede espiri yapmıştık hatta :) . İnşallah olurlar.
Kalan tohumlarımın ağzını sıkıca kapayıp bir poşete koydum saklıyorum ama daha sonraki yıllarda da bu tohumları kullanabilir miyim acaba ? Tohumu ne kadar saklayabilirim ?

Cemil B.
08-03-2012, 16:25
Anadolu marka, sırık domates, salatalık, maydanoz ve marul tohumları aldım. 16 Şubatta 4 adet domates ve 2 adet salatalık tohumumu minik pet şişeleri keserek bunlara ektim. Marullarıda minik bir peynir kabına ektim. Üstlerini poşetle kapadım. Biraz büyüdüler, şimdilik evin içindeler. Havalar biraz daha ısındığında balkona götüreceğim.
Evimde 5 tane balkon var ve her tarafta çok güzel güneş alıyor. Eşim sebzelerimin olacağından biraz şüpheli, 8. katta oturuyoruz ve buraya arılar çıkıp döllendirebileceklermi acaba bunların çiçeklerini diyor. Açıkçası bende merak ediyorum. Arılar gelmezse saksıları indirip biraz gezdiririz diyede espiri yapmıştık hatta :) . İnşallah olurlar.
Kalan tohumlarımın ağzını sıkıca kapayıp bir poşete koydum saklıyorum ama daha sonraki yıllarda da bu tohumları kullanabilir miyim acaba ? Tohumu ne kadar saklayabilirim ?

insallah olurlar , bizimlede resimlerini paylasırsınız, ben henüz daha domates ve salatalıga baslayamadım , büyüklerimiz mart sonunu bekle diyorlar,

hadi bakalım hayırlısı, insallah tutarlar.

secilersoz
29-03-2012, 12:20
Merhabalar,
Yaklaşık 1 senedir siteye üyeyim. ancak yeni yazabiliyorum. 3 m X 1,5m boyutlarında bir balkonum var. Burada geçen sene tohumdan sebze yetiştirmeyi denedim. Salatalıklarım çamaşır iplerine dolana dolana uzadılar, çiçekler açtılar, malesef döktüler. ne yazık ki bir türlü meyvesini vermedi. Domateslerim de aynı şekilde uzunlukları boyumu geçti. Sürekli çiçek verdiler ancak bir türlü çüçekler meyveye dönmedi:(.
Sadece nane, maydanoz, birkaç tanecik bamya, birkaç tane de biber alabildim.
Güneş yetersizliğinden olabilir diye düşünüyorum. Çünkü balkonum doğrudan güneşi saat 15:00- 18:30 arası alıyor. deneyimli arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum. Güneş ışığının yetersiz gelmesinden kaynaklanıyor olabilir mi?
Bu sene de aynı hatalara düşmek istemiyorum. Sizce nelere dikkat etmeliyim, ya da tercih edeceğim sebzeler neler olmalı?

Saygılarımla,

deniz39
02-04-2012, 10:25
bu sebzeleri yetiştirmek için kullanılan toprağın kalitesi ortalama ne olmalıdır ?

filozof79
17-04-2012, 21:27
Arkadaslar ben domates tohumları ektim.3.yaprak cikmaya baslayinca sasirtma yaptim.fideler boyunlarini bükmediler hatta 4. yapraklari da cikti ama yaprak altları morarmaya basladi.neden oluyor bu?can suyunu verdikten sonra 2 gun su vermedim ve ondan sonra hergun cok az su verdim.bunlara ne kadar su vermem gerekiyor?tohumlarim gercek ayaş tohumlari ölmelerini istemiyorum:(

aydın
18-04-2012, 02:43
Arkadaslar ben domates tohumları ektim.3.yaprak cikmaya baslayinca sasirtma yaptim.fideler boyunlarini bükmediler hatta 4. yapraklari da cikti ama yaprak altları morarmaya basladi.neden oluyor bu?can suyunu verdikten sonra 2 gun su vermedim ve ondan sonra hergun cok az su verdim.bunlara ne kadar su vermem gerekiyor?tohumlarim gercek ayaş tohumlari ölmelerini istemiyorum:(

Mantar hastalığı olabilir. Bu sene 3 fide kaybettim bu hastalıktan. Çözümü ise hemen oradan koparıp atılması.

Ama fotoğrafını görmediğimiz için bu söylediklerim sadece lafta kalır.

yssahin
18-04-2012, 10:54
Aynı durumbende de söz konusu yaklaşık 15 gündür herhangi bir büyüme de gözlemleyemiyorum fidelerde. Ancak bir cansızlık belirtisi de yok. Süs bitkisi gibi öylece durup duruyorlar.

maggellan
18-04-2012, 14:53
Sevgili Bitki dostu,ben yıllardır balkonumda domates,salatalık,biber,roka,maydanoz yetiştiriyorum.Toprak olarak torf kullanıyorum.Geçen yıl hiç ürün alamadım,sebebi önce salatalıkta sonra diğerlerine sıçrayan beyaz,yapışkan,sanki örümcek ağıyla birbirine bağlanmış bir böcek türü sebebiyle,Geçen kışın başında bitki köklerini tamamen temizleyip toprağı dışarda nadasa bıraktım.3-4 hafta toprağı önce iyice havalandırdıktan sonra başka yerden aldığım tohumlarla yeniden dikim yaptım.Fakat o bahsettiğim böceklerin şu an toprakta bol miktarda gezdiğini gördüm.Henüz tohumlar filiz aşamasında ve yapraklara böcek bulaşmamış.Bu durumda bu böcekleri nasıl yok ederim.Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden tüm bitki dostlarına teşekkür ederim.Saygılarımla

Emre İlhan
19-04-2012, 18:32
Arkadaşlar, bitkilerin yapraklarının altında ki morarma fosfor eksikliğinden kaynaklanır. Bitkinize fosforlu gübre vermelisiniz. Özellikle fide yetiştirme konusuna çok dikkat etmek gerekir. Uygun ölçüde gübreyle beslemelisiniz, yoksa sağlıklı gelişmezler. Hele hele torfta fide yetiştiriyorsanız, ayrıca özenmelisiniz. Ayrıca böcekler için uygun ilaçtan edinip ilaçlama yapmanız gerekiyor, yazık emekleriniz boşa gitmesin.

284656
Bakın bu bitkide fosfor noksanlığı var mesela.

aydın
20-04-2012, 13:43
Perdon yanlış anlamışım. Ben fidelerin dip kısmı morarmaya yüz tuttu diye algılamışım sn. filozof76'nın sözlerini. Özür dilerim.

Emre İlhan Bey'in dedikleri doğrudur...

maggellan
20-04-2012, 19:44
Bu yukarıdaki yazıda lady rolü bayanlar için elbette:)
Erkekler için daha farklı roller de mevcuttur.

Ben balkonda domates,salatalık,,roka,maydanoz,biber yetiştiriyorum,ancak şöyle gürül gürül ürün alamadım yıllardır.Bu yılda ekim yaptım uzun saksılarda 9 adet domates fidanım,12 kök çarliston,12-13 kök salatalık,ve yarı yarıya bir saksıya maydanoz ve roka ektim,şimdilik hepsi filiz aşamasında,tohumlar filizlenip büyüyor sonra ürün bekliyorum.Yanlış birşeymi yapıyorum,filizlere farklı bir uygulamamı gerekiyor,**** gübre olarak ne kullanmalıyım.Cevaplarınıza ve yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.

ayazkentli
20-04-2012, 22:15
Sevgili magellan,

uzun saksılara 9 adet domates fidesi diktim diye yazmışsın.

Her bir uzun saksıya kaç tane domates fidanı diktin?

Uzun dikdörtgen saksılarda en fazla 1 tane domates fidanı dikmen gerek. Fidanı köşelerden birinin yanına dikip, büyüdükçe gövdeyi boş olan tarafa doğru yatırıp, gövdenin üzerine toprak doldurman gerekir. Böylece kökleri çoğalır ve daha fazla ürün verir.

Biberleri'de en fazla 2 adet dikmen daha sağlıklı. Bol hava alırlar ve daha güzel gelişirler. Çok sık sulama yapmaman gerekiyor (özellikle de domatesleri). Sık sık sularsan, meyve oluşumu yerine, boya giderler.

maggellan
21-04-2012, 11:20
Sevgili magellan,

uzun saksılara 9 adet domates fidesi diktim diye yazışsın.

Her bir uzun saksıya kaç tane domates fidanı diktin?

Uzun dikdörtgen saksılarda en fazla 1 tane domates fidanı dikmen gerek. Fidanı köşelerden birinin yanına dikip, büyüdükçe gövdeyi boş olan tarafa doğru yatırıp, gödenin üzerine toprak doldurman gerekir. Böylece kökleri çoğalır ve daha fazla ürün verir.

Biberleri'de en fazla 2 adet dikmen daha sağlıklı. Bol hava alırlar ve daha güzel gelişirler. Çok sık sulama yapmaman gerekiyor (özelliklede domatesleri). Sık sık sularsan, meyve oluşumu yerine, boya giderler.

Sevgili Ayazkentli:
Biberleri bir köke 4-5 adet tohum ,domatesleride her köke 1 tohum ekme şekliyle dikim yaptım.Şu durumda her ekim yerinden biberler 3-4 kök birden çıkmış durumda,ancak aralarında 15 cm boşluk var,aynı mesafe domates içinde geçerli.Bu durumda bu kökleri ya çıkarıp başka saksılara dikeceğim,**** bir kaç kökü feda edip saksılardan söküp atacağım.

maggellan
21-04-2012, 11:34
[QUOTE=maggellan;951036]Sevgili Ayazkentli:
Resimleri yükledim

Emre İlhan
21-04-2012, 11:50
Sevgili maggellan; moralinizi bozmak istemem ama o saksılarda 1, en fazla 2 tane fide yetiştirebilirsiniz. Mesela ben 10 lt lik saksıya 1 tane domates fidesi diktim. 5 lt lik saksıların her birinde 1 tane biber fidesi var. Uzun saksılara üç tane süs biberi diktim aksi takdirde iyi gelişmezler, pek ürün alamazsınız.

limon_sever
21-04-2012, 18:54
Sevgili maggellan; moralinizi bozmak istemem ama o saksılarda 1, en fazla 2 tane fide yetiştirebilirsiniz. Mesela ben 10 lt lik saksıya 1 tane domates fidesi diktim. 5 lt lik saksıların her birinde 1 tane biber fidesi var. Uzun saksılara üç tane süs biberi diktim aksi takdirde iyi gelişmezler, pek ürün alamazsınız.

Ben bu görüşünüze pek katılmıyorum. Yeterli besini sağladığı zaman sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

Emre İlhan
21-04-2012, 19:02
Farklı görüşler olabilir elbette ama bende eskiden böyle yapıyordum ve ürün alamıyordum. Sadece besini düşünmemek gerekir, bitkilerin rahat büyümeleri de gerekiyor. Alan istiyorlar, alanlarını ve kök gelişimini geniş tutunca daha çok ürün veriyorlar, meyve tutumları daha iyi oluyor. Biliyorum alan yaratmak, geniş saksılar kullanmak pek mümkün olmayabiliyor, zor oluyor. Ama malesef sıkıntılarımızdan birisi de bu.:( Benim fikirlerim bu yönde.:)

ayazkentli
21-04-2012, 19:38
Sn. Maggellan,

domatesleri 1-2 defa şaşırtın ve 1 adet bırakın. Çünkü, domates büyüdüğü zaman çok yer kaplayacağı için, bir tane kalsın. Şaşırtma işlemi şu demek. Fideyi 3 haftada bir, 1-2 defa yerinden söküp, tekrar dikme işlemidir (domates başlıklarında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz). Bu günlerde hemen söküp 1 tane olmak üzere, saksıya dikin. Mayısın ilk haftasının sonuna doğru, 1 kez daha söküp, toprağı biraz karıştırın ve tekrar dikin.

Tabii, burada sorun şu; Saksı sayısı biraz artacak. Yani, 5 adet domates bırakacaksanız, bu 5 adet saksı demek olacak + bu saksılar için fazladan toprak tedarik etmeniz gerekecek. Eğer bulabilirseniz, 5 litrelik su damacanalarını saksı yapın ve her birine bir adet dikin.. Böylece saksı için fazladan para harcamamış olursunuz.

Biberleri de en fazla 2 adet dikin. 3 adet dikebilirsiniz ama onlar da dallanıp budaklanacağı için, 2'er tane bu tür uzun saksılar için ideal sayı'dır. Yine biberler için de, 5 litrelik su damacalarını kullanabilirsiniz.

limon_sever
21-04-2012, 19:51
Farklı görüşler olabilir elbette ama bende eskiden böyle yapıyordum ve ürün alamıyordum. Sadece besini düşünmemek gerekir, bitkilerin rahat büyümeleri de gerekiyor. Alan istiyorlar, alanlarını ve kök gelişimini geniş tutunca daha çok ürün veriyorlar, meyve tutumları daha iyi oluyor. Biliyorum alan yaratmak, geniş saksılar kullanmak pek mümkün olmayabiliyor, zor oluyor. Ama malesef sıkıntılarımızdan birisi de bu.:( Benim fikirlerim bu yönde.:)

Bende epeydir bahçede saksı tarzı olarak çuvallara dikim yapıyordum. Öyle çok çok büyüdüklerini de görmedim. Taki pencere önünde bu sene biber yetiştirene kadar. Ben tamamen besinle alakalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü biberin bulunduğu saksı boyutları 22.5 cm en ve 17 cm boy. Biberin uzunluğu 70 cm civarında. Bu biberi kasım sonu gibi tohumdan yetiştirdim. Henüz biberini yiyemedim. Ama bir tane büyümeye başlamış. Sanırım mevsimsel nedenlerle daha önce çiçeklerini döktü. Şimdi çok güçlü çiçek sapları. Üstünde 100'ü geçkin çiçek oluşumu, tomurcuk vs. var.

285243

285244

Emre İlhan
21-04-2012, 20:05
Bende epeydir bahçede saksı tarzı olarak çuvallara dikim yapıyordum. Öyle çok çok büyüdüklerini de görmedim. Taki pencere önünde bu sene biber yetiştirene kadar. Ben tamamen besinle alakalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü biberin bulunduğu saksı boyutları 22.5 cm en ve 17 cm boy. Biberin uzunluğu 70 cm civarında. Bu biberi kasım sonu gibi tohumdan yetiştirdim. Henüz biberini yiyemedim. Ama bir tane büyümeye başlamış. Sanırım mevsimsel nedenlerle daha önce çiçeklerini döktü. Şimdi çok güçlü çiçek sapları. Üstünde 100'ü geçkin çiçek oluşumu, tomurcuk vs. var.

285243

285244

Biberiniz çok güzel yetişmiş maşallah. İşte saksının boyutu o biber için çok uygun ve rahat bir ortamı var. Daha iyi gelişiyor sizde bunu farketmişsiniz. Besin çok önemli tabi ki ama diğer faktörleri de ekleyince bakın ne güzel başarıya ulaşıyorsunuz. Bence iyi bakın o biberinize size hatrı sayılır biber sunacağını düşünüyorum.:)

Selamlar.

maggellan
22-04-2012, 11:23
Sn. Maggellan,

domatesleri 1-2 defa şaşırtın ve 1 adet bırakın. Çünkü, domates büyüdüğü zaman çok yer kaplayacağı için, bir tane kalsın. Şaşırtma işlemi şu demek. Fideyi 3 haftada bir, 1-2 defa yerinden söküp, tekrar dikme işlemidir (domates başlıklarında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz). Bu günlerde hemen söküp 1 tane olmak üzere, saksıya dikin. Mayısın ilk haftasının sonuna doğru, 1 kez daha söküp, toprağı biraz karıştırın ve tekrar dikin.

Tabii, burada sorun şu; Saksı sayısı biraz artacak. Yani, 5 adet domates bırakacaksanız, bu 5 adet saksı demek olacak + bu saksılar için fazladan toprak tedarik etmeniz gerekecek. Eğer bulabilirseniz, 5 litrelik su damacanalarını saksı yapın ve her birine bir adet dikin.. Böylece saksı için fazladan para harcamamış olursunuz.

Biberleri de en fazla 2 adet dikin. 3 adet dikebilirsiniz ama onlar da dallanıp budaklanacağı için, 2'er tane bu tür uzun saksılar için ideal sayı'dır. Yine biberler için de, 5 litrelik su damacalarını kullanabilirsiniz.

ilginize,bilginize çok teşekkür ederim,peki gübrenin sebzelerin gelişiminde faydası yokmu?
Varsa ne tür gübre kullanmalıyım,mesela şeker gübresi uygunmudur?

Emre İlhan
22-04-2012, 11:34
Gübre tabi ki gerekiyor. Şeker gübresi de kullanabilirsiniz ama ben sizin yerinizde olsam organik gübre şerbetini tercih ederim. Hem toprağa yararlı hemde kimyevi değil. Sadece kimyasal gübreleme yaparsanız toprağınız kısa zamanda fakirleşir. Yazık, zaten toprak bulup saksı yapmakta zorlanıyoruz, daha da zor duruma düşmeyin.:)

Cemil B.
07-05-2012, 10:14
bence burayı bir okuyunuz (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

sabırsız0606
11-05-2012, 17:41
bunlarda benim terelerim,maydanozlarım ve dereotlarım:rolleyes: ancak terelerim yeterli büyüklüğe ulaşmadan çiçek açmaya başladı :p

SAVAŞYASEMİN
15-05-2012, 09:44
bende daha yeni üye oldum evimin bir bahçesi var ve orada salatalık domates soğan fasülye kabak karpuz maydonoz ve marul ektim hepsi de tuttu fakat hepsiyle nasıl başedicem bilmiyorum , ayrıca bi saksıya domates tohumları ekmiştim yaklaşık 100 tane fide çıktı ve hepsi tuttu ama bahçede dikecek yer kalmadı , saksılara bölsem acaba orda ürün alabilirmiyim, YARIN RESİMLERİNİ DE YÜKLİYCEM .bu işten anlayan arkadaşlardan cevap bekliyorum...

Cemil B.
29-05-2012, 12:03
bende daha yeni üye oldum evimin bir bahçesi var ve orada salatalık domates soğan fasülye kabak karpuz maydonoz ve marul ektim hepsi de tuttu fakat hepsiyle nasıl başedicem bilmiyorum , ayrıca bi saksıya domates tohumları ekmiştim yaklaşık 100 tane fide çıktı ve hepsi tuttu ama bahçede dikecek yer kalmadı , saksılara bölsem acaba orda ürün alabilirmiyim, YARIN RESİMLERİNİ DE YÜKLİYCEM .bu işten anlayan arkadaşlardan cevap bekliyorum...

Maşallah , fide haline getirip sevdiklerinize dagıtabilirsiniz fazlaları
bu arada resimleri de görmek isteriz.

sevil_24
29-05-2012, 19:04
Bir internet sitesinden saksı domatesi tohumları almıştım.
Çok hızlı ve güzel çimlendiler.

http://f1205.hizliresim.com/x/x/73mw7.png (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1205.hizliresim.com/x/x/73pm6.png (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1205.hizliresim.com/x/x/73rnu.png (http://bit.ly/c25MCx)

sevil_24
29-05-2012, 19:17
Tatlı kıl biberlerim.

http://c1205.hizliresim.com/x/x/73t1y.png (http://bit.ly/c25MCx)

Orcn
29-05-2012, 20:25
Sevgili sevil_24, saksı domatesinizin cinsi nedir? Fotoğraftaki hali kaç günlük? Merak ettim.
Benim de sabırsızlıkla büyümesini beklediğim saksı domateslerim var, ancak henüz çok küçükler. :o

Cemil B.
30-05-2012, 10:29
maşallah cok güzel güneş alıyorlar, güneşi aldıkcada hızla büyüyorlar

sevil_24
30-05-2012, 12:16
Sevgili Orcn, domatesin cinsi Totem saksılık domates çalı tipi.Nisanın 2. haftası ektim bir haftada çimlendi.Ayrıca çimlenmeye başladıklarında çok güçlü olduklarını farkettim.Fide olarak aldığım domatesler çok cılızdı.Benim balkonum gün içinde 2-3 saat kadar güneş alıyor o da öğleye kadar.Öğleden sonra da güneş alabilse daha güzel olurdu.Ben 2 yıl önce mayısta 2 tane çeri domates fidesi almıştım denemek için.Temmuz sonuna zor çiçeklendi.Bu tohumlar çok hızlı çıktı :)

Orcn
30-05-2012, 14:02
Sevgili Orcn, domatesin cinsi Totem saksılık domates çalı tipi.Nisanın 2. haftası ektim bir haftada çimlendi.Ayrıca çimlenmeye başladıklarında çok güçlü olduklarını farkettim.Fide olarak aldığım domatesler çok cılızdı.Benim balkonum gün içinde 2-3 saat kadar güneş alıyor o da öğleye kadar.Öğleden sonra da güneş alabilse daha güzel olurdu.Ben 2 yıl önce mayısta 2 tane çeri domates fidesi almıştım denemek için.Temmuz sonuna zor çiçeklendi.Bu tohumlar çok hızlı çıktı :)

Benim domateslerimin de bir kısmı Totem. Henüz 24 günlükler, yaklaşık 2cm oldular. İnternetten bulduğum birkaç Totem cins domatesin görüntüsüne bakılırsa çok güzel olacaklar. Sabırsızlıkla bekliyorum. :)

sevil_24
30-05-2012, 21:02
Güzel ürün alabilirsem tohumluk 2-3 tane domates bırakmayı düşünüyorum.Ben de çok merak ediyorum çünkü ilk defa tohumdan sebze yetiştireceğim;)

sehmus072
31-05-2012, 10:03
arkadaşlar ben de balkonumdaki sebzeleri göstermek istedim. kavunu yermiyim bilmiyorum ama patlıcan domates salatalık ve biberden yedik.

aydın
31-05-2012, 13:37
Patlican müthiş :)