View Full Version : Balkonda Saksı Sebzeciliği
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Balkonların masallarda önemli bir yeri vardır. Jülyet Romeo'yu balkonda bekler, Alaattin ve Jasmine uçan halıya balkondan binerler, Rapunzel saçını balkondan uzatır... Gerçek hayattaki 'masallarda' da yeni prensler, prensesler, krallar, kraliçeler balkonlardan selamlarlar halkı.
Kaynak: Milliyet - 24.07.2005
Balkon derken, herkesin uygun bir balkonu veya terası olmayabilir elbette; bir pencere önü ya da hava ve ışık alan apartman kapı önüde mi yok? İş sadece yapmak istemekte.
Pencere önü çiçekçiliği çok güzeldir ama bir iki tanesini de sebzeye ayırsanız daha iyi olur bence.
Özellikle mutfak pencerelerinin iç ve dışları bazı sebzeler için ya da baharatlı bitkiler, hem de minicik saksılarda çok uygun olabilir. Örneğin nane, dereotu, maydanoz, kekik, tarhun, süs biberleri, kiraz domatesi, reyhan ya da fesleğen, yeşil soğan, sarmısak, şu anda bunlar geldi aklıma.
Yemekte ya da salatada az miktarlarda kullanılacak bu türler rahatlıkla elinizin altında ve her dem taze olarak bulunabilir.
Renkli seramik fincanlar ya da kaseler ya da ahşap, plastik kalem kutularıni bile kullanabilirsiniz. İsterseniz bunları zevkinize göre boyayabilirsiniz de. Çatlamış bir cam bardak bile, örneğin biraz fazla kaldığı için çimlenmeye başlamış, artık atayım dediğiniz bir baş soğanı yapraklandırmak için yeterli olabilir.
Tabii evinizde balkon veya teras varsa işin boyutu daha da büyüyebilir, minyatür bir sebze bahçesi teşkil edebilirsiniz.
Bunu yaparken, sebze saksıları veya kasalarının arasına istediğiniz yazlık çiçeklerden de dikebilir ve ortamı çok şirin bir hale getirebilirsiniz. Yazın terasınızda, akşam üstü, elinizde bir hasır sepetle, rüzgardan efil efil titreyen bir giysiyle, başınıza geniş kenarlı bir şapka takarak, 19. yüzyıl leydilerinin havasıyla sekebilirsiniz de böylece.
Ya da eşinize ya da sevgilinize ya da sadece o gecelik gelmiş partnerinize bir salkım kiraz domatesi, bir gül koparabilirsiniz o akşamın romantizmine. Domatesli romantizm neden olmasın ki? Sadece isteyin.
www.sebzeler.org
Kışın balkonda kuş kakası yetiştirebilirsin :o
Etrafımdakiler hala niye gülmekten katıldığımı merak ediyor.
Nasıl söyliyeyim ki...
denizakvaryumu
01-09-2006, 15:50
Arkadaşlar,
süs biberleri ve çilek ten başka balkonda mevsimlik olmayan yani çok yıllık hangi sebzeleri yetiştirebiliriz?
Enginar olabilir ama siz Ankara'da yaşıyorsunuz, eğer kışın dondan koruyabilecek ortam hazırlarsanız mümkün.
Yer elması olabilir.
Yine dondan koruyabilecek şekilde naylon tünel veya örtü uygulabilirseniz balkonda, marullar, tere, roka, yeşil soğan, sarmısak, pırasa, ıspanak, turplar, dereotu, maydanoz gibi sebzeleri kış boyunca muhafaza etmeniz mümkün. Tabii rüzgarı fazla almayan ve güneşlenmesi uzun olan yerde olursa bu daha iyi.
Hatta beyaz lahana, çin lahanası, kırmızı lahana gibi sebzeler de olabilir. Hem belki çiçek de açarlar.
En azından deneyin :o
Enginar olabilir ama siz Ankara'da yaşıyorsunuz, eğer kışın dondan koruyabilecek ortam hazırlarsanız mümkün.
Yer elması olabilir.
Yine dondan koruyabilecek şekilde naylon tünel veya örtü uygulabilirseniz balkonda, marullar, tere, roka, yeşil soğan, sarmısak, pırasa, ıspanak, turplar, dereotu, maydanoz gibi sebzeleri kış boyunca muhafaza etmeniz mümkün.
Saçma bir soru:
Bunların tohumları marketlernereden bulunur?
Marketlerden alınanlar çoğunlukla iyi olmuyor.
Yani verimsiz oluyor.
Selahattin Yılmaz
26-10-2006, 23:30
Sebze yetiştirmeye meraklı ev sahipleri için çoğunlukla yer en büyük sorundur. Ev içinde doğal olarak yetiştiricilik için en ideal yer balkondur. Hele iyi ışık alıyor ve güzel yetiştiricilik kaplarına sahipseniz, iyi bir toprak karışımı ile kendi hormonsuz sebzelerinizi yetiştirmeniz olası bir durumdur.
Bitki yetiştirmeyi hele hele yenebilir olanları öğrenmek mecburiyetindeyiz ve bunu hem milletimiz hem ev ekonomimiz ve hemde geleceğimiz için öğrenmek zorundayız. Bunu ister hobi olarak isterse profesyonel olarak yapın ama öğrenin. Çünki seri üretime geçilen her yetiştiricilik için amatör yetiştiricilik tarzı unutuluyor veya unuttururluyor ve hatta eskiler dediğimiz kişilere kalıyor. Balkondaki yenebilir yeşilliğin bile insana verdiği huzur tarif edilemez. Bitkiyi yetiştirirseniz güncel kalır yetiştirmezseniz bilen kişi olarak eskimiş olursunuz, kendinizi yenileyin.
Birim alanda en fazla ürünün elde edildiği çağımızda balkonda da bu yetiştiriciliği en iyi şekilde ve zevkini de alarak en ekonomik şekilde yapabilmeniz için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Selahattin Yılmaz
14-12-2006, 09:15
Balkonda yetiştirebileceğimiz kış sebzeleri:
*Soğan
*Maydanoz
*Ispanak
*Marul
Baharat bahçesi mutlaka gerekiyor. Maydanoz dışındakileri yetiştiriyorum.
nane
maydanoz
kekik
dereotu
defne
fesleğen
biberiye
Kış sebzeleri bilgileri çok iyi olacak :)
Selahattin Yılmaz
14-12-2006, 09:54
Sebzeler çok derin kök şartlarında yetişmezler.Daha yüzeyde işleme derinliğine yakın 40-80 cm lik bir toprak derinliği isterler. Ancak balkon şartlarında bu derinliği en aza indirmek zorundayız. Bu iş için genelde kullanılan kaplar kesme variller, naylon leğenler veya plastik kovalardır.
Ancak ben ideal ve estetik olarak bunların dışında balık kutusu tavsiye ediyorum hem derin hem de estetik özellik taşıyor. Tek dezavantajı darbeye dayanıklı olmaması.
Ne olursa olsun en az 15-20 cm lik bir toprak derinliği oluşturmak zorundasınız. 20 cmden fazlası daha idealdir ******, o nedenle derin balık kutuları öncelikli tercihimizdir...
Toprağa gelince, yetiştireceğimiz sebzeye göre değişmekle birlikte harç hazırlamamız gerekiyor. Ağır veya sadece topraktan ziyade su tutabilen organik maddece zengin ama sadece organik gübreden oluşmayan bir karışım tercih etmek gerekiyor.
Ben bu iş için daha önceden kendim çürütüp elediğim çam ibresi+toprak karışımınına zeolit takviyesi yaparak bir karışım hazırlamayı düşünüyorum. Zeolit karıştırmamın nedeni kendisinin doğal bir gübre olması, saksı bitkilerinde çok iyi sonuçlar vermesi, topraktaki besinleri artırması ve topraktaki besin maddelerini de yarayışlı hale getirmesidir...
Aslında ekim kısmı hariç diğerleri için her uygulama aynı, tabi yukarda adını verdiğim sebzeler için...
Şimdi Fotoğraf makinesi bulduğum ilk anda resimle maydanoz, soğan, marul ve ekimini anlatmaya çalışacağım...
Mine Pakkaner
14-12-2006, 11:46
Bu çok öğretici bir dizi olacak, teşekkürler Selahattin Bey :)
Merhaba Selahattin Bey
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Zeolit nerden bulabiliriz..Nasıl temin ederiz.
Merhaba bende balkonumda bişeyler yetiştirmeye çalışıyorum.Bir senedir maydonoz almadım. Harika bir bitki kopardıkça yenisi geliyor. Dereotunu bir türlü tutturamadım. Rokayı sürekli böcek sarıyor. Havuç ektim sonuç bekliyorum yeşerdi ama kökte ne var ne yok bilemiyorum. Nane ektim gelişme yok. Neyse kaptırdım. Dereotu zor bir bitki midir?
Selahattin Yılmaz
14-12-2006, 20:47
Merhabalar adabayrakoglu,
Elimden geldiğince yetiştiriciliğe değineceğim ancak bazı bitkilerin yetiştirme mevsiminde sorun yaşıyorsunuz. Dereotunu sıcak **** fazla soğuk iklimlerde yetiştiremezsiniz ılık iklimden hoşlanır, en azından hasad başlayana kadar serin ister. Hatay' a göre ocak sonu Şubat başı gibi ekerseniz tabi aşırı soğukların zamanına göre biraz daha erken veya geç vakte alabilirsiniz. Tohumunda bir önceki yılın tohumu olmasına dikkat etmelisiniz. Ekimde esas sıcak zamanlara tohumun ekim tarihinin gelmemesidir. Zira sıcaklar bastırınca bitki hemen tohuma kalkar hasat zamanı kısalır. Kısaca Hatay a göre çok soğuk olmayan ancak serin mevsimlere ekim ve yetişmesini ayarlamalısınız. Bunun dışında diğer tarımsal uygulamaları maydanoza ne yapıyorsanız dereotuna da onu uygulamanız kafidir.
Selahattin Yılmaz
14-12-2006, 20:55
Merhaba Selahattin Bey
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Zeolit nerden bulabiliriz..Nasıl temin ederiz.
Zeolit Manisa'nın Gördes ilçesinde maden yataklarında çıkmaktadır. Temin konusunda özel mesaj gönderdim.
Ayrıca müsait bir zamanımda zeolit konusunda forumda bir başlık açacağım...
Selahattin Yılmaz
15-12-2006, 13:22
Öncelikle malzemelerimiz hazır olmalı
*Domates, Hıyar gibi boyu uzayan ve geniş alan isteyen sebzeler için kova
*Biber, Patlıcan gibi kalın gövde yapan sebzeler için uzun ve derin saksı
*Maydanoz ve marul gibi kazık köklü bitkiler için geniş derin bir kap
*Ortamda kullancağımız olmazsa olmaz bahçe toprağıyla karışık harç. Tamamı organik olmasa iyi olur zira bitkileriniz fazla yumuşaklıktan devrilir.
*Yerimiz dar extra besin ve güzel gelişim için zeolit (olmasada olur, ancak ben kiremit tozu, kil, kül eklemeyi tavsiye ederim.)
6612
Toprakla zeoliti karıştırıyorum, kaba dolduruyorum, bastırıyorum ve tohumlarımı hazırlıyorum.
6613
6615
Doldurma ölçüsü ve bastırma sırasında mutlaka yetiştirme kabının kenarında en azından 2-3 parmak boşluk kalmalı ki sulama suyu kapta kalsın ve toprak güzelce suyu emsin ayrıca sulama esnasında etrafa su sıçramasın.
Marul tohumu:
6614
Maydanoz tohumu:
6616
Tohum ekiminde tohumlarımızı ekime hazırlamadan önce marul 1 gece ılık suda, Maydonoz 1 hafta ılık suda bekletme yapılarak ekim yapılırsa çimlenme erkene alınabilir. Ekimde bitkinin büyüdüğündeki boyu dikate alınırarak ekim sıklığı ayarlanabilir. Çok sık ekimde çıkışla birlikte bitkiler ya cılız kalır **** gelişmezler veya arada tek tük güçlü bitkiler aradan sıyrılır farklı bir görünüm alır. Resimdeki kaba 1-2 gr maydanoz veya marul bile yeterince fazladır. Ancak maydanozda gayet seyrek ekim gerekirken marulda biraz daha sık ekilebilir ancak çim ekiminde olduğu gibi aşırı çimleme yapacak bir ekimden kaçmak gerekir. Eğer aşırı tohum ekmekten korkuyorsanız 5 cm aralıklarla kap içinde çizgiler çizip tohumu sıraya ekerseniz sonradan bir seyreltme yaparak bitkileri yetiştirme ortamında rahatlatabilirsiniz.
Selahattin Yılmaz
15-12-2006, 13:31
Tohumlar ekildikten sonra üzerine yarım santim veya daha az tohum gelecek şekilde (Genelde tohum kalınlığının 2-6 misli kalınlık yeterlidir) kapak olarak aynı toprakla bastırıyoruz ve sulama suyu ile pulverize olarak suluyoruz, hortumla suyu direkt vermeyin su toprağı oyar ve tohumu yerinden oynatır, çıkışta bu dikkat çekecek şekilde de belli olur.
6617
6618
6619
Sonra balkonunuzda uygun bir yere yerleştirip suyunu verin.
6620
Mutlaka en başta fazla suyun tahliyesi için kabın alt kısmında saksılarda olduğu gibi yeterli delik açmak gereklidir. Fazla suyu kenarda süzülsün ve kabınızın altına balkonu kirletmemeisi için tedbirleri alın. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için çimlenme aşamasında yetiştirme ortamının üzerine bez sererek veya naylon sererek çimlenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak çimlenme başladığında bu malzemeleri kaldırmalısınız aksi takdirde çimlenmiş bitkilerin boyu aşırı uzar, bitkiler yatık büyür, ilk çimlenme başlangıcında bu malzemeleri mutlaka uzaklaştırın.
Ve bu da zeolit yakından görünümü
6621
Kolay gelsin.
Yetiştirme haberlerinizi ve sorularınızı bekliyorum...
Harika ve akıcı bir anlatım olmuş.. Ellerinize sağlık. Çok eğitici görüntüler. Resimle anlatmanın görsel eğiticiliğinin üstüne yoktur. Çok teşekkürler...
Sebahattin
15-12-2006, 22:25
Teşekkür ederiz, çok güzel bir çalışma olmuş,
devamını bekleriz Hocam
Selahattin Bey harikasınız.
Görüntülü olarak anlatmışsınız.Çok güzel bir çalışma.
Ellerinize sağlık.
Yetiştirme haberlerinizi ve sorularınızı bekliyorum...
Ben domateslerim için büyük boya kovaları kullanıyorum. Tahmini derinliği 40 cm kadar. BUnları hurdacıdan bulabiliyorum. Fiyatları 1.5 YTL civarında.
Şunu sormak istiyorum;
Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur. Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen.
Selahattin Yılmaz
18-12-2006, 09:31
...Şunu sormak istiyorum;
Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur. Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen.
-Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur?
Tohumları direkt büyüyeceğiniz yere de ekebilirsiniz ayrı bir yerde büyütüp şaşırtmada yapabilirsiniz. Ancak bu iki şıkkın birbirinden oldukça çok farkı var. Tohumları yetiştireceğiniz yere ekerseniz çok tohum kullanmak zorundasınız ve fideler yetiştiğinde esas bitki için yeterince bitki bırakıp fazlalıkları almalısınız ve bu aldıklarınızı başka yere dikebilirsiniz veya imha edeceksiniz ki bu da tohum ve fide israfı demektir.
Eğer tohumları ayrı bir yerde fide olarak yetiştirip şaşırtırsanız bu size turfandacılık sağlayacaktır. Turfanda mevsiminden belli bir zaman (1 hafta -1 ay) önce o sebzenin yetişmesi demek. Ayrıca fideyi ayrı yetiştirdiğiniz ortamda fidelere yapılan özel işlemler fideyi pişkin hale getirirki fide yetiştirciliğinde esas amaçta budur; yani pişkin fide elde etmek. Pişkin fide gövdeden düğüm atsanız bile kırılmayan fidedir (Pişkin fide elde etmek için ayrıca fide yetiştirmeye değineceğim).
Kısaca tohum israfını önlemek, pişkin ve sağlıklı fide elde etmek ve verimli bir üretim yapmak için hazır fide kullanmak ya da şaşırtma yapmak şarttır ve şiddetle tavsiye ediyorum.
Ancak fidesini kendisi yetiştirenler bir kenara Hazır Fide yetiştiren menşei ve standardı belli fidelerden kullanmalarını tavsiye ederim. Zira artık uygun olmayan ortamlarda yetiştirilen çıplak köklü fideler toprağınıza hastalık ve zararlı etmenleri taşıdığı gibi tutma şansıda düşük fidelerdir kaldı ki çoğunlukla taşıma sırasında çeşitler karıştığından sıkıntıları her zaman yaşanmaktadır.
-Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen.
Tohumun çimlenmesini artırmak için uygulayacağınız önlemler var.
Bunlardan bir tanesi tohumu ekmeden önce tohum çeşidine bağlı olarak ılık suda 1-5 gün bekletmenizdir. Genel olarak halk arasında yaygın olan bekletme süresi tohum kaç yıllıksa o kadar gün suda bekletilmesidir. Örneğin elinizde 2 yıllık bir domates tohumu varsa 2 gece suda bekletmeniz gerektiği şeklindedir. Ancak ben her yıl devamlı yenilediğiniz tohumu yani taze tohumu tavsiye ederim. Sebzelerden tohum alma yöntemlerini de zaman içerisinde uygun başlıklarda açıklayacağım.
Bunun dışında viyolde ekim yapmışsanız nemli ortamında 21-24 ºC lik sabit sıcaklıklarda domates 24 saat, patlıcan 72 saat, biber 48 saat, hıyar 24 saat, kavun 48 saat, karpuz 72 saat bekletilirse tohum çatlar yetiştirme ortamına alırsınız orada çimlenme gerçekleşir.
Ayrıca tohumun erken çıkması için özel humik asit, bakteriyel veya enzim gübresi, tarzı yosun gübreleriyle tarifine uygun muamele ile çimlenmede erkencilik sağlayabilirsiniz. Yine de şu tohum şu kadar zamanda çimlenir diye bir şey diyemem çünki sadece domates tohumlarında bile 3-15 gün arasında aynı sıcaklıkta çimlenmenin süresinin değiştiğine şahit oluyorum. Bunun dışında domates, hıyar çok arsızdır ve çabuk çimlenir patlıcan, karpuz, maydanoz gibi sebzelerde geç ve güç çimlenir.
Yine tohumlarda çimlenme tohum yatağına, tohum cinsine ve çeşidine, yetiştirme sıcaklığına, gece gündüz sıcaklıkları arasındaki farka, ekim derinliğine ve tohumun tazeliğine göre değişen şartlara bağlıdır. İyi bir gözlem ve iyi bir uygulama ve ekim artlarının optimizasyonu çimlenmeyi kolaylaştırır.
Sebze ekim-dikim klavuzu (http://www.may.com.tr/may_tr/tr_90.htm)
Dekara Bitki sayısı (http://www.may.com.tr/may_tr/tr_91.htm)
Ellerine sağlık hocam. Çok aydınlatıcı bilgiler olmuş.
Tohumları çimlendirdik, şaşırttık veya şaşırtma yapmadık. Meyve alana kadar ne gibi bir bakım uygulamamız gerekiyor. Ne gibi bir gübreleme programı uygulamamız gerekiyor. Organik gübre kullanacaksak hangisini nasıl ve ne kadar koymalıyız? Suni gübre kullancaksak ne zaman ne gübre vermemiz gerekiyor?
Selahattin Yılmaz
18-12-2006, 11:02
Tohumları çimlendirdik, şaşırttık veya şaşırtma yapmadık. Meyve alana kadar ne gibi bir bakım uygulamamız gerekiyor. Ne gibi bir gübreleme programı uygulamamız gerekiyor. Organik gübre kullanacaksak hangisini nasıl ve ne kadar koymalıyız? Suni gübre kullancaksak ne zaman ne gübre vermemiz gerekiyor?
Öncelikle fidelerin dikimi çok önemli. Dikimden sonra hemen fidelere can suyu vermek çok önemli, fidelerin dikim zamanı da çok önemlidir ki tavsiye edilecek zaman akşam saatleri veya sabah erken saatler ve bu zaman dilimi tutma şansını artırır. Aksi takdirde fideyi can suyunu verseniz bile güneşin alnında sıcaktan pişmeye bırakmışsınız demektir bu da tutma şansını azaltır. Fide ilk dikiminde en az bir hafta susuz bırakılmamalıdır. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Fidelerin tuttuğu canlanan ve dirilen gövdeden belli olur zaten.
Tutmayanların yerine yenilerinin dikilmesi ve onlarda önem gösterilmesini söylememe gerek yok. Bundan sonra artık fazla sulamaya gerek yok hatta sadece yapraklar susuzluktan boyunlarını büktüğünde su vermek gereklidir ki bir an önce meyveye yatsın aksi taktirde vereceğiniz bol miktar su bitkiyi şımartır ve sürekli yeşillik aksam geliştirmeye yöneltir (yaprağı yenen sebzelere su vermeye devam etmek gereklidir). Susuz bırakmaktan kasıt bitki yaşama daha sıkı sarılsın ve kendi mekanizmasına yerleştirilmiş olan yaşama endişesine düşerek bir an önce neslini devam ettirebileceği periyoda yani meyve ve dolayısıyla tohuma yatsın. Sizde bu aşamada devamlı meyveyi hasad ettiğiniz için o da sürekli neslini çoğaltacaktır.
Gübre kullanımında ise mutlaka bitkinin kök bölgesine fidenin dikiminden önce gübreyi vermiş olmalısınız. İyice yanmış sığır gübresinden dekara 2-3 ton yeterlidir.
Balkon yetiştiriciliğinde ise saksı harcına 3/1 oranından fazla katmamalısınız. Suni gübre kullanımında ise yine kök gübresi dediğimiz 18-46 (DAP) gübreden toprak ahzırlığı esansında kök bölgesine süremk üzere dekara 12-25 kg esasına göre atabilirsiniz.
Daha sonra gübre kullanımında azotlu ve potasyumlu gübreler bahçe toprağınıza yaptıracağınız toprak analizinde tavsiye edilen miktarlara göre toprak yüzüne serpmek ve sulama suyuyla toprağa kazandırmak suretiyle verilir. Gübre kullanımında aşırı dozlar bitkiyi yakar bu nedenle aşırı dozlardan kaçınmak gereklidir.
Gübre kullanımında genel mantık kök sistemini geliştiren gübrelerin (Fosfor, potasyum, humik asit türevleri) bitkiyi dikmeden önce kök bölgesinde olacak şekilde hazrılanması, yeşil akasmı geliştiren ve btkiyi gür bir vejetatif gelişmeye yönlendiren ve dal ve sürgün gelişimin artıran (Azot, potasyum) gübrelerinde yetiştiricilik esnasında bitkiye yakın kısmalra serpmek çapayla veya sulama suyuyla toprağa kazandırmak esasına dayanır. Balkon yetiştiriciliğinde saksı başına bir çay kaşığını geçmeyecek dozlar kullanılır...
Vereceğiniz gübrelerde, gübreleri tanımak bitkinin hangi dönemde hangi besin maddesine ihitiyacı olduğunu bilmek size kulanımda kolaylık sağlayacaktır.
Sağ olasın. Çok güzel anlatmışsın. Hele bitkinin zor şartlarda neslini sürdürebilmek için meyve bağlaması çok enteresan. Demek ki bu yüzden çiçeklenme zamanı sebzelere çok su vermiyoruz. Teşekkürler:)
Selahattin Yılmaz
18-12-2006, 11:19
Evet. Bitkilere su verdiğinizde boyları uzar ve sürekli yeşil aksam kısmını geliştirir, susuz bıraktığınızda boyları kısalır ve sağlam yapılı görünüm kazanır ve meyveye yatar. Gölgede bırakırsanız yine boyu uzar ve yapraklarını koyulaştırır ki daha fazla ışık alabilsin diye klorofil üretir. Güneş te ise boyları kısalır ve yapraklarını açık yeşile dönüştürür yoğun ışık nedeniyle daha az klorofil ile fotosentezini gerçekleştirebilir.
Sayın Klimanjaro verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hatay İZMİR 'de oturuyorum buralar gerçekten bahar havasında hala.
Klimanjaro, elinize sağlık. çok faydalı bilgiler vermişsiniz.
Klimanjaro verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.
Domateslerin kök yapıları çok büyük olurmu olursa ne kadar olur?
Selahattin Yılmaz
26-01-2007, 21:34
Domates bitkisi de dahil bütün bitkiler için toprağın üst kısmında ne kadar yeşil aksam görürseniz toprak altındaki kısımda da o kadar alanlık kök düşünün sizin için ideal bir ölçü olacaktır. Toprağı az toprak üstü büyük olan saklsılarda ise kökler daha küçük alanda sıkışıp kalırlar ancak yukardaki her dal için aşağıda mutlaka besleyici bir kök damarı vardır. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.
Merhaba foruma yeni katıldım ve Selahattin Bey'in yazdıklarını okudum. Tekrara neden olmak istemiyorum ama bu konuda çok tecrübesiz ve beceriksiz olduğum için bazı sorularım olacak. Balkonda domates,kiraz domates ve süs biberi yetiştirmek istiyorum:
1) Praktiker gibi marketlerde satılan tohumlar güvenilir midir? Ziraatten alsak daha mı iyi olur?
2) Süs biberi için acısız **** az acılı tohumu nereden bulabilirim?
3) Marketlerdeki hazır topraklara ekebilir miyim? Gübre kullanmam gerekir mi mutlaka?
4) Özel fideleme kaplarına ekebilir miyim tohumları? Kaplar çok küçük,her kaba 1 tohum mu ekmeliyim?
5) Pulverize sulama ne demek?
6) Tohumları ekince direk balkona koyabilir miyim? Ankara'da yaşıyorum, geceleri hala soğuk. Üzerine streç geçirsem de balkon da zarar görürler mi acaba?
7) Fideleri saksıya alırken 40 cmlik çapında bir saksıya kaç fide dikmek gerekir?
8) Fideleri saksıya aldıktan sonra ne zaman meyve vermeye başlar? Senede 1 kere mi ürün verir? 40 cmlik saksıdan ne kadar domates alabilirim mesela? Daha sonra yeni tohum eksem mevsimi dışında da yetiştirebilir miyim?
Kusura bakmayın çok uzun oldu ve belki çok basit sorular sordum ama aklıma takılıyor. Eğer beni aydınlatırsanız hemen yetiştirmeye başlayacağım. Şimdiden teşekkürler...
Selahattin Yılmaz
07-03-2007, 23:04
1-Tohum konusunda ziraat diyebileceğiniz sabit bir yer yoktur. Tarım il ve İlçe Müdürlükleri tohum satmazlar ama belki ziraat odalarını kastediyorsunuzdur onlar evet satabilirler. Paket olarak tohum aldığınız sürece korkmayın kullanın. Çok özel olmadığı sürece sebzelerde açık tohum kullanmayın, paketli tohumlara güvenebilrisiniz ancak yine de üzerini iyi okuyun irtibat telefonları tüketici şartları açısıdnan açıklamalar olan firmaları tercih edin. Bu manada genelde Prattiker de Anadolu, Genç, Beta, May, Sygenta, Toba, Yaprak, İstanbul, Bursa, Agromar, Asgen tohumculuk gibi tohum firmaları işini iyi yapan firmalardır. Praktiker gibi marketler bir anlamda tohum bayileridir tohumlarına güvenebilirsiniz. Ancak tohum paketlerinin üzerindeki üretim ve son kullanma tarihlerine bakın tarihi geçmiş tohumları almayın.
2-Tohum satan zirai ilaç bayilerini veya çiçekçileri dolaşın istediğiniz tarzda tohumu bulmak ancak aramaktan geçer, bulduğunuzda da orayı kaybetmeyin. Tohumu aldığınızda burayada bildirin filanca yerden aldığım tohumlar istediğim gibi çıktı diye forumdaşlara referans olsun. Genelde bu tarz fantastik tohumlar eski esnafların bulunduğu çarşılarda olur bu da size bir kolaylık olsun (BUrsa için Tuz pazarı, belediye çiçekçiler çarşısı)
3-Sebze fidesi ekeceğiniz ortamda mutlaka toprağı tavsiye ederim ancak temiz toprak olmalı. Eğer farklı bir ortam kullanacaksanız özellikle fide torfu arayınız. Aşırı sulamayın ve gübrelemenizde gerekmez fide döneminde fide torfundaki besin maddeleri fide gelişimine yeterlidir.
4-Çok küçük fide yetiştirme kaplarına yetiştiricilik çok özeldir, kendi imkanlarınızla yetiştirecekseniz bu tarz viyoller en az 45 lik olmalı, aksi taktirde fidelerinizi yetiştirmede sıkıntı yaşarsınız.
5-Pulverize sulamak demek suyu olabildiğince toz zerreler halinde toprağa püskürtmek demektir.
6-Tohumları ekince direkt balkona koyabilirsiniz ama izole veya yalıtmazsanız etmezseniz ya çimlneme geç olacaktır **** çimlenirse soğuktan etkileceklerdir.
7-40 cm lik saksı küçük olmakla birlikte imkanınız yoksa en fazla bir adet domates fidesi, 3-4 biber fidesi yetiştirebilirsiniz.
8-Sebzeler verimli bitkilerdir eğer onlara yeetrli beselnme ortamı sağlarsanız yaz boyu meyve yiyebilirsiniz. 40 cm lik saksıdan biraz zor domates hasat edersiniz ama alsanız bile meyveleri küçük ve geç olgunlaşan bir durumla karşılaşacaksınız. Ancak yine de bu saksının toprağına saksı başına bir çorba kaşığı karıştırmak suretiyle 15-15-15 gübre katarsanız belki hazır satılan çiçek cışturan sıvı besinlerden üzerinde yazan tavsiye dozlarda kullanırsanız iyi bir bitki beslemeyle meyve alanız mümkün ama bahçe ortamındaki verimi beklemeyiniz. Eğer sebze fidelerini 10 ºC lik sıcaklıklar arasında yetiştirebilirseniz ışığı, toprak şartlarını da ayarlayabilirseniz sebzeleri mevsimi dışında yetiştirebilirsiniz.
Selahattin Bey çok teşekkür ederim yardımınız için. Bu hafta sonu ekmeyi düşünüyorum, gelişmeleri paylaşacağım sizlerle. Bu durumda 40tan daha büyük saksı alacağım sanırım:) Acaba ektikten sonra saksıya alana kadar bir müddet içerde güneş alan bir yerde tutsam daha mı iyi olur? Havalar da ısınmış olur bu arada...
Selahattin bey, ben de 3-4 hafta kadar önce yazılarınızı okuyup bir hevesle domates, biber, patlıcan, maydanoz, dere otu çimlendirdim.Geçen hafta domates ve biberler gerçek yaprakları çıkmış durumdayken bunları biriktirdiğim pet şişeleri ortadan ikiye bölerek bazılarınıda ufak saksılara şaşırttım.şu an itibariyle iyi görünüyorlar . Bu fideler bu ortamda ne kadar durabilirler sizce?
Ben bunları 2 ay kadar sonra İzmirdeki evimin bahçesine götürmeyi düşünüyorum da.Saygılar...
Selahattin Yılmaz
08-03-2007, 19:09
Selahattin Bey çok teşekkür ederim yardımınız için. Bu hafta sonu ekmeyi düşünüyorum, gelişmeleri paylaşacağım sizlerle. Bu durumda 40tan daha büyük saksı alacağım sanırım:) Acaba ektikten sonra saksıya alana kadar bir müddet içerde güneş alan bir yerde tutsam daha mı iyi olur? Havalar da ısınmış olur bu arada...
Gündüz güneşte tutup gece içeri alırsanız gece gündüz sıcaklıklarından etkilenmeyecektir ancak güneşte durduğunuz saatlerde streç veya dış örtüsünü alın aksi taktirde aşırı sıcaktan tohumlarınız etkilenebilir. Ancak gece soğukları daha önce de dediğim gibi çimlenmeyi geciktireceğinden tavsiye etmem.
Selahattin Yılmaz
08-03-2007, 19:13
Selahattin bey, ben de 3-4 hafta kadar önce yazılarınızı okuyup bir hevesle domates, biber, patlıcan, maydanoz, dere otu çimlendirdim.Geçen hafta domates ve biberler gerçek yaprakları çıkmış durumdayken bunları biriktirdiğim pet şişeleri ortadan ikiye bölerek bazılarınıda ufak saksılara şaşırttım.şu an itibariyle iyi görünüyorlar . Bu fideler bu ortamda ne kadar durabilirler sizce?
Ben bunları 2 ay kadar sonra İzmirdeki evimin bahçesine götürmeyi düşünüyorum da.Saygılar...
Fidelerinizin bulunduğu ortam aşırı sık olmadığı sürece İzmir için nisan sonuna kadar orada kalabilir. Ancak daha net bir şey söyleyebilmem için buraya resim yerleştirirseniz size daha net bir şeyler söyleyebilirim.
Gelibolu
09-03-2007, 08:20
Domates ve Biber Deneyimim
Yaklaşık 8-9 gün önce domates ve biber tohumu aldım. Tohumları 1 gün boyunca suyun içerisinde tülbente sarılı olarak balkonda bıraktım. Ertesi gün kasaların içerisine torf doldurdum. biber ve domates tohumlarını ayrı kasaya serptim. Üzerlerini 0,5 cm veya 1 cm (tam bilmiyorum) torf kapladım. Püskürtme yoluyla suladım ve üzerine toprağa değmeyecek şekilde naylon kapladım. Her akşam püskürtme yöntemiyle suladım. Üzerinde sürekli naylon kaplı durdu ve hala öyle duruyor. (Ne kadar doğru bilmiyorum) Domates ve Biberlerim ufak ufak yeşermeye başladı.
Kıvırcık
3-4 gün önce kıvırcık tohumunu yukarıda anlattığım şekilde ektim ve üzerini kapattım. (Tek fark tohumu 1 gün nemli tülbent içerisinde bıraktım) Dün baktığımda fideler epeyi çıkmıştı.
Selahattin Yılmaz
09-03-2007, 09:59
Terikler sayın Gelibolu. ;). Aşırıs sulamaktan kaçınıon az su ile daha iyi yetiştirirsiniz. Kontrolüde elden bırakmayın...
Çok teşekkürler Selahattin Bey, çok güzel bir başlık olmuş, dolu dolu.
Praktikerden badem salatalık, kornişon s., cherry domates, domates ve demre biber tohumları aldım.11 martta her çeşitten 2şer tane tohumu fideleme kaplarına ektim. 20derece sıcaklıkta içeride tuttum tohumları. Direk balkona koymaya korktum çünkü gece sıcaklıkları oldukça düşüktü. Her sabah günde sadece 1 kez fısfısla suladım, aşırı sulamaktan kaçınmaya çalışıyorum bilmiyorum doğru mu? Üzerlerini buzdolabı poşetlerinin kenarlarından açarak örttüm. 19 mart itibariyle badem salatalıklardan biri çimlendi:))))) Gördüğüm anda o kadar sevindim ki sanırım meyveleri çıkınca çıldırıcam sevinçten:) Hemen ardından kornişonun biri çimlendi. Bugün sabah kalktığımda bademin boyu uzamıştı akşamki haline göre ve cherrylerden biri de çimlenmişti:) Aslında sanırım salatalıkların daha erken çimlenmesi gerekiyordu, hatta endişelenmeye başlamıştım geç kaldı diye. Bir de merak ediyorum acaba aynı şartlarda olmalarına rağmen her iki badem salatalık **** kornişon neden aynı anda çimlenmedi acaba??
Çimlenenlerin üzerini artık açık bırakmam lazım değil mi? Yaprakları çıkmaya başladığı için aydınlıkta mı olmaları lazım? İçeride ısının 20derece olduğu yerde tutmaya devam mı etmeliyim? Fidelerin iyi yetişmesi için daha mı az sulamalıyım yoksa günde 1 kez suya devam mı?
Gelişmeleri paylaşacağım:)
Bende 4 gündür suda tuttuğum, süs biberi tohumlarımı ve 1 gün suda beklettiğim, hibrit domates tohumlarımı küçük pet bardaklara ektim. Çimlenirse resimlerini ekleyeceğim :))
salihzekip
20-03-2007, 23:55
selahattin bey bütün bilgiler için çok teşekkürler.doğal yoldan beslenmeyi çok seven bir insanım.sürekli balkonda birşeyler yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım.ama sanırım artık olacağım.çok teşekkürler.bu arada rokadan hiç bahsetmemişsiniz ama roka da marul gibimidir?
toprakta ormanda çam ağaçlarının altındaki topraklar yeterli olurmu yoksa satılan yerlerden toprak mı almak gerekir?
Selahattin Yılmaz
21-03-2007, 07:23
Aslında sanırım salatalıkların daha erken çimlenmesi gerekiyordu, hatta endişelenmeye başlamıştım geç kaldı diye. Bir de merak ediyorum acaba aynı şartlarda olmalarına rağmen her iki badem salatalık **** kornişon neden aynı anda çimlenmedi acaba??
Çimlenenlerin üzerini artık açık bırakmam lazım değil mi? Yaprakları çıkmaya başladığı için aydınlıkta mı olmaları lazım? İçeride ısının 20derece olduğu yerde tutmaya devam mı etmeliyim? Fidelerin iyi yetişmesi için daha mı az sulamalıyım yoksa günde 1 kez suya devam mı?
Gelişmeleri paylaşacağım:)
Tohumlarınızda çimlenme başlayana kadar suyu çamur olmayacak şekilde biraz daha fazla verebilirsiniz. Çimlenen fidelerinizi güneş ışığını direkt görmesinde fayda var aksi halde ışık kaynağına doğru eğik büyürler. Fideleriniz çimlenmişse o zaman fısfısa devam toprak yüzü hafif nemli olsun suyu buna göre ayarlayın...
Selahattin Yılmaz
21-03-2007, 07:36
...sürekli balkonda birşeyler yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım.ama sanırım artık olacağım.çok teşekkürler.bu arada rokadan hiç bahsetmemişsiniz ama roka da marul gibimidir?
toprakta ormanda çam ağaçlarının altındaki topraklar yeterli olurmu yoksa satılan yerlerden toprak mı almak gerekir?
Sevgili salihzekip, öncelikle sizinde sebzeciliğe ilginizden dolayı tebrik ediyorum. Sorunuzu yanıtlamadan önce Türkçenin kullanımına uygun olartak yazılarınızı yazmanızı öneriyorum, aksi halde nokta kullanmanın bir önemi yok. (Noktadan sonra bir boşluk bırakın ve büyük harfle başlayın).
Sorunuza gelince roka için mevsim itibariyle pek uygun değil daha ziyade sonbaharda ekilip kış aylarında yaprakları yenilerlerek (marul gibi) tüketilen bir sebze.
Ormanda çam ağaçlarının altındaki yapraklar tek başına kullanılmaz zira bu gübre organik olması dışında fazla besleyici değildir. Kullansanız bile verimli bir bahçe toprağı ile karıştırınız.
caploonba
21-03-2007, 13:32
Benim de domates tohumlarım canlanmaya başaldı.Bunları damacana veya daha büyük bir yere dikeceğim.Bu dikeceğim damacananın en altına drenaj olarak çakıl taşı koyabilirmiyim?
Selahattin Yılmaz
21-03-2007, 13:47
Koysanızda olur koymasanızda olur...
Mine Pakkaner
24-03-2007, 16:52
Bu arada azmin elinden hiçbirşeyin kurtulmayacağını bize kanıtlayan bir sayfa gördüm. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif Bakın insan evinde sebze yetiştirmeye kararlıysa neler yapıyor. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
http://www.geocities.com/duvartarimi/
Haklısınız Mine hanım..
Ağzım açık kaldı inanın. Tebrik ettim .Azim başka bir şey...
anilozer112
24-03-2007, 20:42
Mine hanım bu kadarını görmemiştim.
Adamlar yer kalmamış duvarlara çicek dikmişler. 3 boyutlu çiçekçiliğe dönmüş. :)
"Bende 4 gündür suda tuttuğum, süs biberi tohumlarımı ve 1 gün suda beklettiğim, hibrit domates tohumlarımı küçük pet bardaklara ektim. Çimlenirse resimlerini ekleyeceğim :))" demiştim..
Bunlar domateslerim. Lakin biberler de hala çıt yok. Domateslerden bir kaç tohumu ıslatmadan direk ekmiştim. Ve üzerini başka bir bardakla kapattım. Kuru olarak ekilen domates tohumum da diğer tohumlarla aynı anda filizlendi.
8564
8565
Selahattin Yılmaz
26-03-2007, 09:59
Çok güzeller. Fazla sulamadan az az su vererek ölmeyecek kadar sulayın. Zamanla gövdenin kalınlaştığını ve üçüncü ve gerçek yaprakların ortadan çıkacağını göreceksiniz zaten domateslerde başlamış çıkmaya. Biberler geç çimlenir acele etmeyin onlar da çıkacaklar.
Selahattin bey uzman birinden güzel şeyler duymak yüreklendirici oluyor inanın. Biberler için de sabırla bekleyebilirim artık.
Unutmadan, enginarlar da iyi. Ellerinizden öperler. :))
Bunlar da benim sebze adaylarım:) Tohumları ekeli 16 gün oldu. Hala filizlenmemiş badem salatalık, kornişon ve domatesim var. Artık çıkmazlar mı acaba? Bir de çıkanlar da bana çok cılız geliyor, normal mi görünüyorlar?
Şirinelerinizi güle güle büyütün sdcrmn.
merhaba,
Anadolu Tohum'un "Murat f1" cinsi hıyar tohumlarından almıştım.Tohumları ekmeden önce bir gün nemli bez içerisinde bekletmek gerekiyor.Ben ısladıktan sonra hastalanıp, gerekli zamanda ekemedim.Bugün yani ısladıktan 2 gün sonra tohumları ekmek için bezi açınca hemen hemen tüm tohumların ıslak bez içerisinde 1-2cm. kadar filizlendiğini ve hafif pamukçu bir yapıya döndüğünü gördüm.Her ihtimale karşı yine de torfa alıp, seraya koydum ama tohumları kaybettim mi merak ediyorum.Yoksa bu noktadan sonra da normal devam edebilirler mi gelişimlerine?
Teşekkürler
Duvarda sebze işi harika..Benim yer kalmadı balkonda acaba duvarlara poşetleri sıralayıp sebze eksek mi? Bir deniyelim.Çilek bulursam bir deneme yapalım..Biber Vs..
Selahattin Yılmaz
27-03-2007, 20:14
...tohumları ekmek için bezi açınca hemen hemen tüm tohumların ıslak bez içerisinde 1-2cm. kadar filizlendiğini ve hafif pamukçu bir yapıya döndüğünü gördüm.Her ihtimale karşı yine de torfa alıp, seraya koydum ama tohumları kaybettim mi merak ediyorum.Yoksa bu noktadan sonra da normal devam edebilirler mi gelişimlerine?..
Tohumları iki gün bekletmekle hata etmişsiniz kabakgillerden karpuz ve kavun hariç diğer çeşitler inanılmaz hızla çimlenirler. Tohumları ıslak bezde bekletmek şart değildir ama bekletmek erken çıkış sağlar. Torfa aktardığınıza iyi etmişsiniz. Eğer tohumların çıkardığı radikula (kökçük) zarar görmediyse sürgünlerede zara vermediysesni sorun olmaz, yetişir. Korkmayın tohumlarınızdan fide elde edersiniz. Ancak bir daha ki sefere ya salatalık tohumlarını ıslak bezde bekletmeyin **** 1 gün bekletin...
Marketten aldığım minik hormonsuz domateslerin, bir tanesinin içindeki çekirdekleri, saksılara diktim, 35 tane 3 yapraklı fidem oldu :). 30 gün kadar önce dikmiştim.
Tohumları iki gün bekletmekle hata etmişsiniz kabakgillerden karpuz ve kavun hariç diğer çeşitler inanılmaz hızla çimlenirler. Tohumları ıslak bezde bekletmek şart değildir ama bekletmek erken çıkış sağlar. Torfa aktardığınıza iyi etmişsiniz. Eğer tohumların çıkardığı radikula (kökçük) zarar görmediyse sürgünlerede zara vermediysesni sorun olmaz, yetişir. Korkmayın tohumlarınızdan fide elde edersiniz. Ancak bir daha ki sefere ya salatalık tohumlarını ıslak bezde bekletmeyin **** 1 gün bekletin...
Çok teşekkürler, umarım dediğiniz gibi kurtulurlar.Hastalanıp yatakta kalınca, istemeden geciktirdim.Ziraat çok zor iş, balkonda salatalık yetiştirmeyi bile kontrol edemiyoruz, bir de 50 dönüm hıyar serası kursak yandık biz :D
Biber, salatalık ve domates karışık olmak üzere toplam 10 tane tohum ekmiştim. 5 tanesi çimlendi, 5 inde hiç hareket yoktu. 20 gün olmuş hala çimlenmemiş salatalık ve domates vardı. Ben de dayanamayıp dün akşam açtım içlerine baktım. Domates ve biberler tamamen tohum halinde duruyordu, hiç bir gelişme yoktu. Salatalık da biraz kök salmış,yaprağı da oluşmuş fakat sararmış ve çürümüş gibi görünüyordu, toprağın dışına çıkamamış. Yeniden tohum ıslattım, en baştan dikmeye karar verdim. Merak ediyorum acaba çok mu derine ekmişim ki çıkamamış salatalık. Sulama konusunda da bir türlü düzen tutturamadım. Sabahları 1 kere suluyacaktım fakat baktım ki hiç gelişme yok ve toprakları hafif kuru. Heralde az suluyorum dedim gün içinde 2-3 kez az sulamaya başladım. Hangisi doğrudur Selahattin Bey? Çıkan fidelerim de hala 2 yapraklı, çimleneni 2 haftayı geçti ama başka yaprak çıkmadı, bu da sulamayla ilgili bir problem midir? Yoksa daha zamanı var mıdır?
Selahattin Yılmaz
30-03-2007, 10:09
Çimlenen fideleriniz sadece nemli toprakta kalsınlar sadece nemli olacak şekilde sulamaya devam ediniz. İki yaprak olması normaldir, bekleyin daha az su verdikçe ortadan gerçek yaprakları çıkaracaklardır, biraz sabır.
Yeniden ekeceğiniz tohumları 1 cm derinden aşağıya gömmeyin, kaybettiğiniz süreyi kazanmak için ekmeden önce de 2 gün suda bekletin ve aşırı çamur haline getirmeden yine nemli kalacak şekilde sulayın.
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Yeni tohumları ıslak kağıt havlunun içine sardım, 2 gün bekleyeceğim.
Arkadaşlar merhaba,
Foruma yeni üye oldum. Yazdıklarınızı büyük bir ilgiyle okudum. Ben süs biberi yetiştirmeye çalışıyorum. Sizlerden öğrendiğim bilgiler doğrultusunda biber yetiştirirken daha dikkatli olmam gerektiğini öğrendim. Yaklaşık 1 ay önce tohumları ektim ve saksı içerisinde yaklaşık 200 adet tohum fide verdi. Bu beklediğimin çok üzerinde bir verimdi ve üzülerek de olsa yarısını söktüm. Üç gün sonra 50 adet fide daha söktüm. Büyük bir üzüntü içerisinde devam ettirdiğim sökme işlemini nihayet resimlerde görünen hale getirdim. Özellikle Selahattin Bey'e sormak istediğim soru şu; Resimlerden de göreceğiniz üzere saksının uzunluğu 45 cm, derinliği ve eni 16 cm'dir. Saksının içerisinde şu an 8 adet fide bulunmaktadır. Bu forumda daha yaptığınız açıklamalardan 8 adet fire için saksı büyüklüğünün yeterli olmadığı sonucunu çıkarttım. Okuduklarımdan çıkarttığım sonuç doğru mudur?
8690
8691
İnanmıyorum yaa :(
Nerde şu ağlama ikonu. Ben tırım tırım süs biberi soruşturken, saso söküp çöpe atmış. Hangi çöplükte aceba :confused: :dilli:
Şaka bir yana aramıza hoşgeldiniz. Fideleriniz çok güzel büyümüş. Elinize sağlık. Cinsi nasıl ? Şişman kısa boylu güdük birşey mi :) yoksa ince narin nazenin mi ?
:rolleyes: Süs biberlerini ekerken aklımda olan tek şey acı biber yetiştirmekti. Bu yüzden tohumun cinsini çok merak etmemiştim. Tohumları Koçtaş'tan almıştım. Ne tür tohum olduğunu ancak akşam eve gittiğimde poşetine bakarak söyleyebilirim. Bildiğim bir şey var ki sabah evden çıkmadan yarım saat, akşam yatmadan 45 dakika onlarla uğraşıyorum:rolleyes:
Selahattin Yılmaz
30-03-2007, 13:44
...Özellikle Selahattin Bey'e sormak istediğim soru şu; Resimlerden de göreceğiniz üzere saksının uzunluğu 45 cm, derinliği ve eni 16 cm'dir. Saksının içerisinde şu an 8 adet fide bulunmaktadır. Bu forumda daha yaptığınız açıklamalardan 8 adet fire için saksı büyüklüğünün yeterli olmadığı sonucunu çıkarttım. Okuduklarımdan çıkarttığım sonuç doğru mudur?
Sevgili saso, fideleriniz gayet sağlıklı görünüyor. Süs biberleri genellikle bodur formda olurlar bu nedenle saksınız fidelerinize yetecektir diye düşünüyorum. Sulama suyunu oldukça az kullanın ki bir an önce çiçek açsın bu dönemde vereceğiniz fazla su bitkiyi sürekli yeşil aksam yapmaya zorlar o nedenle iyice kısın suyu. Arada bir çiçekler için kullanılan çiçek coşturan gübrelerinden sulama suyuna katın ki çiçek ve dolayısyla meyve verimi fazla olsun.
İlginizi sevmişler. Büyüsünler bir hele. Turşularını kurarsınız acı acı.
Koçtaş'a bakıcam bu gün. Teşekkürler.
papatyam
30-03-2007, 13:45
İnce olanlardan bende var :) istermisin ;)
İnanmıyorum yaa :(
Nerde şu ağlama ikonu. Ben tırım tırım süs biberi soruşturken, saso söküp çöpe atmış. Hangi çöplükte aceba :confused: :dilli:
Şaka bir yana aramıza hoşgeldiniz. Fideleriniz çok güzel büyümüş. Elinize sağlık. Cinsi nasıl ? Şişman kısa boylu güdük birşey mi :) yoksa ince narin nazenin mi ?
Selahattin Bey,
Ben iki günde bir akşamları yaklaşık 1 litre su kullanıyorum. Önerinizde suyu mümkün mertebe kısmam gerektiğini belirtmişsiniz. Bundan sonra hangi sıklıkla sulamam ve ne kadar su kullanmam gerekir?
Papatyam "İstemezmiyim hiç ! Evetttt" deme hakkımı saklı tutuyorum. Koçtaş ta bulamassam senin başına dert olabilirim. Sağolasın.
caploonba
30-03-2007, 14:17
Rüzgar perdeyi havalandırıp domates fidelerimi bükmüş acaba birşey olur mu?
Bir de seyreltme vakti gelmiş mi?
papatyam
30-03-2007, 14:21
Hiç boşuna arama canım pazartesi gönderirim :)
Papatyam "İstemezmiyim hiç ! Evetttt" deme hakkımı saklı tutuyorum. Koçtaş ta bulamassam senin başına dert olabilirim. Sağolasın.
:o :o :o
Ne desem sana bilmem ki. Çok zarifsin papatyam. Teşekkür ederim.
Selahattin Yılmaz
30-03-2007, 14:57
Sevgili saso, sulama durmunuza devam edin, gayet güzel görünüyor eğer bir aya kadar çiçek açmazsa iyice susuz bırakın...
papatyam
30-03-2007, 15:04
Bişey demene gerek yok :) kısmetse Pazartesi günü gönderirim.
:o :o :o
Ne desem sana bilmem ki. Çok zarifsin papatyam. Teşekkür ederim.
Selahattin Bey,
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Gelişmeleri foruma aktaracağım.
Oncelikle herkese merhaba
Siteye yeni üye oldum
Kıvırcık ektim ve tam olarak ne yapmam gerektiğini bilmiyorum yardımlarınızı rica ederim.
Saygılarımla
Burak
Selahattin Yılmaz
02-04-2007, 21:39
Çinlenmelerini bekleyiniz derim ve mümkünse buraya üretim ortamınıza dair bir kaç resim yerleştirin bir yorum yapalım olur mu?
Esimle ben ilk defa denedigimiz icin ne yapacagımızı tam olarak bilemedik ve bir yogurt kabına 60-70 adet kıvırcık tohumu ektik.
Cam kenarında tutuyoruz su anda her sabah fıs fıs yontemi ile suluyoruz,4-5 cm civarı oldular fakat cılız ve sararıyolar gibi geliyor.Oda sıcaklıgında ve direkt olarak gunes gormuyor.
Ayrıca domates tohumuda ektik onlar gayet guzel fide oldular. Asıl yerlerine gecirmek icin 3. yapragin cıkmasınımı beklemem gerekiyor yoksa
cift yapraklı iken asıl yerine gecirebilirmiyiz.(Su anki boylari 4 -5 cm civarı) Ve sulamayı ne kadar surede bir yapmanız gerekiyor.
Fotografları en kısa zamanda koyacagım.
Tesekkurler
Deneme amacıyla ,marketten aldığım cherry domatesi ,saksılara dikmiştim;5 yaprakları oldu bu arada 3 fidem öldü.Fideleri ayırmak için, kaç yaprakları olmasını beklemeliyim?
Selahattin Yılmaz
03-04-2007, 19:41
Deneme amacıyla ,marketten aldığım cherry domatesi ,saksılara dikmiştim;5 yaprakları oldu bu arada 3 fidem öldü.Fideleri ayırmak için, kaç yaprakları olmasını beklemeliyim?
Fideler kotiledonlarda bile kökleri kopmadığı sürece yer değiştirilebilir ancak ışık gören serin bir yerde yeni yerine diktikten sonra bir iki gün bekletin. Daha sonrasında fide diktiğiniz kabı normal yerine alabilirsiniz.
Fideler kotiledonlarda bile kökleri kopmadığı sürece yer değiştirilebilir ancak ışık gören serin bir yerde yeni yerine diktikten sonra bir iki gün bekletin. Daha sonrasında fide diktiğiniz kabı normal yerine alabilirsiniz.
Teşekkür ederim. Havalar serinken, hemen ayrı saksılara alayım.
Selahattin Yılmaz
04-04-2007, 07:45
Teşekkür ederim. Havalar serinken, hemen ayrı saksılara alayım.
Yalnız bu söylediğim domates için geçerli başka fideler için değil. Ancak domatesin kök yapısına benzeyen her fide aynı etkiyi gösterir...
Çinlenmelerini bekleyiniz derim ve mümkünse buraya üretim ortamınıza dair bir kaç resim yerleştirin bir yorum yapalım olur mu?
Selehattin Bey;
Fotograflari aksam cektim o yuzden biraz karanlık çıkmış. ;)
8862
8863
8864
8865
8866
Selahattin Yılmaz
04-04-2007, 10:43
Fidelerinize biraz daha fazla ışık gösterin ve ayrıca yarı yarıa daha az sulayın boyları çok uzamış...
Tohumları iki gün bekletmekle hata etmişsiniz kabakgillerden karpuz ve kavun hariç diğer çeşitler inanılmaz hızla çimlenirler. Tohumları ıslak bezde bekletmek şart değildir ama bekletmek erken çıkış sağlar. Torfa aktardığınıza iyi etmişsiniz. Eğer tohumların çıkardığı radikula (kökçük) zarar görmediyse sürgünlerede zara vermediysesni sorun olmaz, yetişir. Korkmayın tohumlarınızdan fide elde edersiniz. Ancak bir daha ki sefere ya salatalık tohumlarını ıslak bezde bekletmeyin **** 1 gün bekletin...
merhaba,
Hemen hepsi kurtardı kendini neyse ki :) Teşekkürler tekrardan.
Şimdi de bunları yerlerine alma zamanı yaklaşıyor.Benim şu başlıkta anlattığım sandık saksılar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=91640)uygun mudur salatalık için, her birine ikişer tane dikeyim diyorum.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa5.jpg
Selamlar,
Cok tesekkurler
Artık asıl yerlerine alabilirmiyim yoksa daha beklemem gereklimi.
Sulamayı hergün sabah tan yapıyoruz artık 2 gunde 1 sulama yapacagız. :)
Selahattin Yılmaz
04-04-2007, 11:17
2 günde bir sadece nemlendirin ektiğiniz ortam yaş ile kuru arasında bir nemlilikte olsun. Gövdelerin çapı 0,5 cm vicarına gelmeden esas yerine dikemezsiniz...
Domateslerimin son durumu ,
Selahattin Yılmaz
05-04-2007, 11:05
Gövdeler morarmaya başlamış daha az suyla devam...
merhaba,
Hemen hepsi kurtardı kendini neyse ki :) Teşekkürler tekrardan.
Şimdi de bunları yerlerine alma zamanı yaklaşıyor.Benim şu başlıkta anlattığım sandık saksılar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=91640)uygun mudur salatalık için, her birine ikişer tane dikeyim diyorum.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa5.jpg
Selamlar,
Günaydın,
Salatalıklarla ilgili sorumu yinelesem, bu sandıklar 2 kök salatalık için uygun mudur desem, sabah sabah çok ısrarcı olur muyum :p
Teşekkürler,
Selahattin Yılmaz
06-04-2007, 08:58
Evet yeterlidir. Kullanabilrsiniz, ayrıca çiçeklere kullanılan bitki besinlerinden de çiçekler için tavsiye edilen dozlarda kullanın...
Merhaba...
Ben daha önce süs biberi dikmiştim ama hata yaparak bir saksıya çok fazla miktarda tohum atmışım ve fazlasıyla çimlenme gerçekleşti. Bir arkadaşım bana bunun yanlış olduğunu küçük saksılara tek tohum yettiğini söyledi bende tek fide kalacak şekilde diğerlerini çektim. Yaklaşık boyu 5 cm kadar ama 10 gündür boyunda bir değişiklik yok konuyla ilgili bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla....
Selahattin Yılmaz
06-04-2007, 13:02
Merhaba bgulec, fideleri çekerken saksıda kalan fidenin kökünü oynatmış omaslsınız yeniden toprağa adapte olması için zaman gerekir 7-15 gün. Fideniz gelişecektir biraz daha bekleyiniz.
Merhaba;
Yaklaşık 10 gün önce diktiğim hıyar, kornişon, marul, pembe domatesler ve chery domateslerimin resimlerini koydum. Gaziantep teyim ve 2 hafta sonra bahçeye dikmeyi planlıyorum. Selahattin hocam net görünüyormu resimler bilmiyorum ama sizce durumları nasıl? Viyolüm biraz fazla gözlüydü(108 göz), ben diktikten sonra daha az gözlü olması gerektiğini farkettim. Pembe domatesleri direk balık kutusuna serptim, daha sonra bahçeye ana yerlerine almadan önce seyreltmelimiyim? Günde bir sefer akşamları spreyle suladım. Azaltayımmı, yoksa yeterlimi?
Şimdiden teşekkürler, saygılarımla...
Gökhan Şahin
11-04-2007, 12:49
Selahattin bey vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz. Benim sorum şu olucak, yeterince güneş almayan yerlerde ne tür fideler yetiştirilir.
Selahattin Yılmaz
11-04-2007, 13:12
Sebzeler genellikle direkt gün ışığı isterler, ancak nane gibi sadece yaprakları yenen bitkileri nisbeten gölgede yetiştirebilirsiniz...
Gelibolu
13-04-2007, 15:55
Önceki sayfalarda da belirttiğim gibi kıvırcık, domates ve biber tohumları ektim. Bunlara ilaveten domates tohumu (15-16 çeşit), biber tohumu 9-10 çeşit, salatalık, karpuz, patlıcan, havuç tohumları da ektim. gelişmelerden sizi haberdar edeceğim. İlk ektiklerimde sorun yok. Hepsi çıktı bir kısmını toptağa şaşırtma yaptık bir kısmını da saksılara alıp seyrelttim. Bir konuda sorum olacak. Fazla su vermeyince torfta çatlaklar oluşuyor ve fideler çatlak olan yerlerde toprağa tutunamıyorlar. Ne yapmalıyım?
Saygılarımla,
İsmail Bey Biber tohumları elime ulaştı .Bugün toprakla buluşturacam.Teşekkür ederim.
Çatlağı önlemek için devamlı fısfıs yapmak gerekiyor.Nemli kalması gerekiyor.**** torf toprak kum perlit karışımı yapabilirsiniz.
merhaba,
Benim, kazadan kurtulan salatalık fideleri yerlerine almaya çok yaklaştılar sanıyorum.Yalnız, hemen hepsinin ilk çıkan 2 yaprakları deforme oldu, lekeler var üzerinde.Bu durum normal mi, bir yanlışlık mı var, şu anda az daha bekleyip yerlerine almadan önce yapmam gereken başka şeyler var mı acaba, cevaplayabilirseniz sevinirim :)
Genel durum;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salataliklar.jpg
Yakın plan;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salataliklar1.jpg
Teşekkürler, selamlar.
Selahattin Yılmaz
13-04-2007, 21:07
Çatlağı önlemek için devamlı fısfıs yapmak gerekiyor.Nemli kalması gerekiyor.**** torf toprak kum perlit karışımı yapabilirsiniz.
Sevgili Elfogi'nin söylediklerinin arkasındayım. Benim söyleyeceklerimi o söylemiş. Torf devamlı nemli kalmalı ama ne çok sulu nede çok kuru kalmalı...
Gelibolu
16-04-2007, 16:33
Sevgili Elfogi'nin söylediklerinin arkasındayım. Benim söyleyeceklerimi o söylemiş. Torf devamlı nemli kalmalı ama ne çok sulu nede çok kuru kalmalı...
Sayın Elfogi ve Selahattin bey,
Söylediklerinizi dikkate alacağım. Suyu püskürtme yöntemiyle veriyordum zaten. Yine aynı şekilde devam edeceğim. Tek fark daha sık sulama yapacağım.
Sayın Elfogi ben size teşekkür ederim. Ayrıca biber tohumlarından daha çok var. Daha fazla gönderebilirim isterseniz :)
Çok teşekkür ederim.Yeterince göndermişsiniz.Benim bahçem yok olsa alırdım.Balkonda büyütecem.Balokonda idare edip gidiyoruz.:))
Gelibolu
17-04-2007, 08:20
1 hafta önce ektiğim tohumların yeşerdiğini gördün dün. Beni çok mutlu ettiler. Sayın Karınca70' den almıştım tohumları ve 1 hafta da sonuca ulaştım. Buradan Karınca70' e çok teşekkür ediyorum.
biber2007
17-04-2007, 10:39
08/04/07 de ekmiş olduğum roka tahumları aşağı yukarı 2-3 cm boyuna geldi fakat araları çok sık 20 cm sırada kaç tane kalacak kadar seyreltmeliyim? ( bu arada torf a ektiğim bu sebzeler torfu kabarttı devamla ıslatmak dışında daha iyi tutunmaları açısından şu aşamada başka bir şeyler yapabilrimiyim.)ara ara mı seyreltmeliyim yoksa bir seferde mi? bu durumda seyrelttiklerimi değerlendirme şansım yokmu ?
Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 11:18
Evet 10 cm de bir tane kalacak şekilde seyreltin. Seyrettikleriniz daha yeni fide olduğundan tutma şansı var aynı şekilde uygun yere 10 cm de bir seyrek dikin bolca sulayın...
biber2007
17-04-2007, 12:48
teşekkür ederim. Selahattin Bey.
biber2007
17-04-2007, 14:36
Toplamda 2,5 - 3 m2 ekim yapabileceğim bir bahçem var ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum,
ROKA
MAYDONOZ
DERE OTU
YEŞİL SOĞAN
BİBER (DEMRE SİVRİ)
BİBER (ÇARLİSTON)
DOMATES
Küçük kaplara ekmiş olduğum aşağı yukarı 50-55'şer tane tohumum çimlendi bunları 10'ar tane kalacak kadar(Kaplarım küçük olduğu için orada 10'ar tane bile sık olucak)bu küçük kaplardan viyollere **** pet bardaklara almayı orada gelişmelerini sağlayıp bahçeme ekmek istiyorum. Sorularım şunlar.
1 - Hangileri sıra olarak yanyana gelirse iyi olur?
2 - Sıra üstlerini 10 cm (Selahattin Bey sağolsun)sıra aralarını 15 cm gibi yapmayı düşünüyorum uygunmudur?
3 - Domates ve Biberlere forumdan öğrendiğim kadarı ile sırık uygulaması ve sadece köklerini sulayabilecek bir uygulamada ekicem diğerleri için farklı bir dikim yapmak durumum varmı? yoksa direk ekebilecekmiyim?
4-Becerbilirsem toplam 70 Adet olacaklar.Yanlarına ekebileceğim tavsiye edebileceğiniz hangi sebzeler olabilir?
Şimdiden Teşekkür Ederim.
Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 20:24
1-Yazdığınız sırlamada ekerseniz sorun yaşamazsınız.
2-Sıra üzerlerini roka, maydanoz ve yeşil soğanda dediğiniz gibi ancak domates ve biberde en az 60cm*60cm yapın (İdeali 100 cm*60 cm) bu konuyla ilgili daha net bilgileri derginin Mayıs sayısında bulacaksınız.
3-Domateslerinizi direkt ekin ancak sırık uygulamasını sadece sırık çeşitteki sebzeleriniz için yapın.
4-Aralarında rahat yürüyebilmek için yanlarına bir şey ekmeyin, eğer aralarında yürüme yolu yeterince bırakır sebzelerin aralarında rahat dolaşabiliyorsanız ve yeriniz de arttıysa artan yerinizde istediğiniz sebzeyi (hıyar, kabak gibi) yetiştirebilirsiniz.
biber2007
18-04-2007, 08:00
Harikasınız.Teşekkür ederim Selahattin Bey.
merhaba,
Balkonumda bu sene, büyükçe (40cm. yükseklik, 40cm. çap) saksılara dikilmiş yeni narenciye ağaçlarım var.Daha yeni bu saksılara geçtikleri için henüz köklerini yayamadılar sanıyorum.2-3 hafta öncesine kadar siyah fidan torbasında duruyorlardı.Şimdi ben bu büyük saksıların içine bir de domates eksem, bu senelik bu saksıyı, toprağı paylaşmaları uygun olur mu? Domatesi söktükten sonra kalan kökleri narenciyeyi olumsuz yönde etkiler mi?
Selahattin Yılmaz
19-04-2007, 22:17
Ben narenciye olsam kabul etmem, domates olsam o toprağa dünyada kendimi diktirmem, dikilsemde gelişemem zaten, gelişsemde narenciye benim gelişmeme engel olur.
Peki siz olsanız ne yaparsınız? ;)
lerdemir
19-04-2007, 22:26
Allah'ım?!
Hocam, üslubunuz eşsiz gerçekten de!
Biraz mizahi, pek çokça da muzır; ama nihayetinde öğretici olma hedefini de 12'den vuran!
Saygılar..
Bekir S.
19-04-2007, 22:33
Güzel bir dialog :))
Heves bilincimizi kapattı artık bu sene, nerede 1 karış toprak görsem hemen bir domates fidesi dikiveresim geliyor :p Ama illa ki de yetişmem diye diretiyorsa o domates, ne yapalım ;)
salihisitmezoglu
20-04-2007, 11:21
Sevgili grup üyeleri,
patlıcan fidesi arıyorum ancak aradığım cins boyu küçük ve rengi alacalı mor biçimde. Biz bunu Kilis'te temin ediyorduk. Bu tür bir fide temin edebilirmiyim.
Selahattin Bey merhaba, hayran kaldım bildiklerinize. Bugün sayenizde karar verip bende balkonumda sebze yetiştirmeye yeltendim, ama hiç bir bilgim yok bu konuda, bana yardım ederseniz sevinirim.
İstanbul'da yaşıyorum, çok güneş alan geniş bir balkonum var. Bugün balıkçılardan 15 cm derinliğinde 3 adetbalık kutusu aldım. Domates, sivri biber, maydonoz ve nane yetiştirmek istiyorum. Domates ve sivri biberi fide halinde diğerlerini tohum halde satın alıcam. Acaba fide dikimi, bakımı ve tohum dikimi, bakımı hakkında aşama aşama beni bilgilendirebilir misiniz? Aldığım bu balık kapları dikmek istediğim bu bitkilerin hepsine uygun mudur? Biliyorum çok güzel açıklamalar yapmışsınız ama ben çok bilgisiz olduğum için biraz aklım karıştı. eğer zahmet olmayacaksa benim anlayacağım şekilde tekrar anlatabilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ağzınıza ve bilgilerinize sağlık. Ayrıca da öğrenmek isteyen herkese bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde aktardığınız için de size minnettarım.
TEŞEKKÜRLER...
Selahattin Yılmaz
21-04-2007, 22:30
Öncelikle foruma hoş geldiniz. Öncelikle Linki bir inceleyiniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) ve burada kendinizi tanıtın ki sizi tanıyabilelim.
Sizin gibi çoğu insan benimle irtibat kuruyor. Fakat taktir edersiniz ki herkese yetişemem, hele hele aynı şeyi baştan anlatmam oldukça da zamanımı alır üstelik sezondayız çok yoğun zamanlarımız oluyor buna rağmen özveri ile diğer forumdaşlarım gibi buradan ilgililere yetişmeye çalışıyoruz.
Bunun yerine siz bir noktadan başlayın sorunlarla karşılaştıkça bu başlıkta sorarsınız ve hatta umarım okumuşsunuzdur foruma da gelir amacıyla fide siparişi alıyoruz mayıs ayında teslim etmek üzere oradan imkanınız ölçüsünde fide siparişi verin veya tohumlarınızı marketlerden alacağınız tohumlarla kendiniz ekin. Eğer yetiştirme ile ilgili sorununuz olursa öncelikle dergimizin (http://www.agaclar.net/dergi/) şubat ve mart aylarında sıfırdan başlayanlar için yazılarım mevcut oradan da yararlanabilirsiniz ayrıntılı anlattım zaten yaz boyunca dergide yazılarım seri halde devam edecek. Henüz ekmek için vakit geç sayılmaz. Gelişmeleri herkesin görebileceği şekilde ilgili başlıkta sorarsanız herkes yararlanır ve hatta cesareti olmayanlara da cesaret vererek bu konuda bir çok insana ön ayak olabilirsiniz.
Domates ve salatalık tohumlarını pet bardaklara ektim ve çimlendiler.Nasıl olsa çıkmaz diye her bardağa iki üç tohum atmıştım.Bunları sökmem mi lazım?Yoksa
başka yere taşıyabilirmiyim kökü felan zedelenmeden?Kıyamıyorum da.
Selahattin Yılmaz
22-04-2007, 21:17
Çimleriniz ilk gerçek yapraklarını çıkardı ve bayağı büyüdüyseler yer değiştirebilirsiniz. Domateste köke bir şey olmaz kılcal kökler kopsada siz köklü olarak ayırın ve başka yere dikin endişe etmenize gerek yok rahatlıkla tutacaklardır. Ancak salatalıkları bıcakla kesip topraklı olarak ayırmaya ve serin ve direkt ışık alamayan bir yerde bir hafta bekletin aktardıktan sonra...
Gelibolu
24-04-2007, 16:42
Ektiğim fidelerin hemen hepsi 10 cm uzunluğa ulaştı ve çok sağlıklılar. Toprağa şaşırtma yapabilir miyim artık. Zaman olarak uygun mudur? Bahçem Çatalca/İstanbul'da.
Selahattin Yılmaz
24-04-2007, 21:24
Uzunluktan ziyade fidenin gövde bütünlüğü önemlidir imkanınız varsa resim gönderebilir misiniz?
Toprağa şaşırtma ne demek? Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
25-04-2007, 08:36
Şaşırtmayı derginin mayıs sayısında okuyabileceksiniz... :)
Çok şaşırttınız hocam:)
Ben az bilgimle açıklarsam kızarmısınız acaba Selahattin hocam?
Toprağa şaşırtmanın ekilen tohumların fide haline geldikten sonra asıl yerlerine alınmaları olarak biliyorum, yanlışım varsa zaten arkadaşlar düzeltecektir.
Günaydın. Cevaplarınız için çok teşekkürler. Şaşırtmam gereken domtesçiklerim varda.
Selahattin Bey, Nisan sayısındaki yazınızı okudum fakat farkettim ki benim fidelerim hiç sağlıklı fide tarifine uymuyor. Boyları 15-20 cm, gövdesi kalem kalınlığında olmalı demişsiniz. Benimkiler bu tanımın yakınından bile geçemezler malesef. Yaklaşık 45 gün oldu tohumları ekeli. En uzunu 10 cm, gövde kalınlığı da 3mm ancadır sanırım. Ankarada gece sıcaklığının henüz yeterince yüksek olduğunu düşünmüyorum, o nedenle zaten saksılarına almaya niyetim yok henüz ama acaba neden fidelerim gelişmemiş olabilir? En azından saksıya alana kadar onları nasıl güçlendirebilirim? Tohumları pet bardak büyüklüğündeki hazır fide kaplarına ekmiştim, yalnız altlarına delik açmamıştım, mutlaka açmalı mıydım?
beonedge
29-04-2007, 11:53
Merhabalar,
Domates fidanlarımı diktim. Sulama konusunda nerden bilgi bulabilirim. Şuan balkonda yarım gün güneş gören bir yerde duruyorlar. Teşekkürler.
Türkçe imla kuralarına !!!DİKKAT!!!
Suyunu az verin. Çok verince çiçeklerini döküyor.
Ben haftada 1 **** 2 kez az suluyorum.
Selahattin Yılmaz
29-04-2007, 20:38
Sevgili beonedge,
Fidelerinizi mümkünse daha fazla güneş gören yere taşıyın derim. Aksi halde biraz uzun bitki yapısına sahip bitki elde edersiniz. Kısaca bu her fırsatta uzun boylu olmasından dolayı yerlerde sürünmeye eğilimli bir bitki demek. Fideleri yeni dikildiklerinde bir hafta onbeş gün susuz bırakmamak lazımdır ki sağ sağlim toprağa adapte olsunlar. Bu sürenin sonunda artık yapraklarını susuzluktan büzüştürmediği sürece sulamayın sulasınızda ölmeyecek kadar verin ta ki çiçek açıncaya kadar. İlk çiçkeleri gördüğünüzde az az suyu artırabilirsiniz ancak çiçekler döllenip nohut büyüklüğünde domatesleri gördüğünüzde artık haftada bir bolca sulayın.
Geçen sene ben de az güneş alan balkonumda domates yetiştirmeyi denemiştim fakat hem çok suladım hem de güneşten yeterince faydalanamadıkları için boya gittiler. Topu topu bir adet domates verdi o da kargaya kısmet oldu:)
Ben de fidelerimin neden cılız olduğunu sormuştum?? Boyları kısa ve gövdeleri ince,5-6 yaprakları var.Bu halde saksıya alırsam tutmaz mı acaba? Bir de salatalığın gerçek yapraklarında beyazımsı lekeler olmaya başladı. Çok sulamaktan mı acaba?
Penelophe
30-04-2007, 16:52
Selamlar Selahattin Bey,
önceki yıl oturduğumuz evin terasında domates, biber, çilek yetiştirmiştim. Domatesler güneşte ve her gün bol sulanıyordu fakat cok az verim elde ettim.
Bu yıl lojmana taşındık. Aşağıda büyük bir bahçe var ve komşularımız daha önce domates, fasulye, biber, patlıcan vs.. yetiştirmişler.
Bu yıl bende ektim. Kiraz domates, yayılan tür (normal domates), salatalık, biber,patlıcan ektim.
Patlıcan, salatalık ve biber fidelerini pazardan aldım. Domatesleri ise tohumdan torfa ekip 2-3 yapraklı olunca bahçeye aldım (2 hafta önce).
*Fakat komşularım daha önce defalarca salatalık fidesi ektikleri halde ürün alamamışlar. Bunun nedeni ne olabilir?
*Bu arada lojmandaki toprak sonradan dökme. Yani 15-20 cm derine inildiğinde altı beton. Bunun bir etkisi olabilir mi?
*Ekimden 13 gün sonra fidelerde minicik siyah sinekçikler sık sık yaprak ve gövdede belirdi. Daha önce yeni filizlenen bitkilerde meydana gelen, yeşil küçük bitçikler için bir ilaç almıştım. panikleyip püskürtme yöntemi ile ondan sıktım. Şimdilik iyi görünüyorlar ama uzun vadede bir zararı olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
30-04-2007, 20:29
Selahattin Bey, Nisan sayısındaki yazınızı okudum fakat farkettim ki benim fidelerim hiç sağlıklı fide tarifine uymuyor. Boyları 15-20 cm, gövdesi kalem kalınlığında olmalı demişsiniz. Benimkiler bu tanımın yakınından bile geçemezler malesef. Yaklaşık 45 gün oldu tohumları ekeli. En uzunu 10 cm, gövde kalınlığı da 3mm ancadır sanırım. Ankarada gece sıcaklığının henüz yeterince yüksek olduğunu düşünmüyorum, o nedenle zaten saksılarına almaya niyetim yok henüz ama acaba neden fidelerim gelişmemiş olabilir? En azından saksıya alana kadar onları nasıl güçlendirebilirim? Tohumları pet bardak büyüklüğündeki hazır fide kaplarına ekmiştim, yalnız altlarına delik açmamıştım, mutlaka açmalı mıydım?
Öncelikle kusura bakmayın mesajınız gözümden kaçmış. Fidelerniz sanki çok sıkmış, tohumları ekerken sık ekmişsiniz gibi geldi aşırı derecede sulamamışsanız fideleriniz dikim zamanına kadar yerlerinde kalsınlar çok daha az suyla besleyin. Az su ile yetiştirdiğinizde Gövdeleri morarır o zamana kadarda esas yerlerine dikim vakti gelmiş olur. Esas yerlerine dikildiğinde bolca sular tutturrusanız o zaman doğal formlarını kazanırlar endişe etmeyin. Eğer bir pet bardakta bir adet tohum ise o zaman kesinlikle gelişmeme sorununuz bardaklarınızın altını delmediğnizdendir dua edin ki fideleriniz çürümemiş eğer öyleyse hemen delin yok eğer çok sık ekmişseniz bir bardakta dengeli dağılmış halde en fazla 4 adet fide bırakın ve öyle gelişmelerine izin verin sonra esas yerlerine dikerken ayırırsınız. Güçlendirme için hazır bitki besini vermek dışında şu aşamada yapabileceğiniz bir şey yok. Sizin fideleriniz için daha az su vererek gövdesi mor bitkiler elde etmeliyiz.
Selahattin Yılmaz
30-04-2007, 20:42
Ben de fidelerimin neden cılız olduğunu sormuştum?? Boyları kısa ve gövdeleri ince,5-6 yaprakları var.Bu halde saksıya alırsam tutmaz mı acaba? Bir de salatalığın gerçek yapraklarında beyazımsı lekeler olmaya başladı. Çok sulamaktan mı acaba?
Genelde toprak şartları uygun değilse salatalıklar cılız kalır. Ancak yaprak bitleri veya hastalık etmenlerinden dolayıda cılız kalması olası. Salatalık bol besin maddeli toprak ister, yerini bire bir koyun gübresi ile zenginleştirseydiniz daha iyi olurdu. Tarifini yaptığınız beyaz lekeler yalancı mildiyö hastalığının belirtisine benziyor yaprağa ait resim koyarsanız daha iyi bir tavsiye de bulunabilirim. Ancak eğer bu hastalık ise o zaman zirai mücadele ilacı kullanmanız veya daha fazla yayulmaması için bitkiyi yapraksız bırakmalsınız veya kökünde söküp bahçenizden uzaklaştırmalısınız.
Selahattin Yılmaz
30-04-2007, 20:47
...
*Fakat komşularım daha önce defalarca salatalık fidesi ektikleri halde ürün alamamışlar. Bunun nedeni ne olabilir?
*Bu arada lojmandaki toprak sonradan dökme. Yani 15-20 cm derine inildiğinde altı beton. Bunun bir etkisi olabilir mi?
*Ekimden 13 gün sonra fidelerde minicik siyah sinekçikler sık sık yaprak ve gövdede belirdi. Daha önce yeni filizlenen bitkilerde meydana gelen, yeşil küçük bitçikler için bir ilaç almıştım. panikleyip püskürtme yöntemi ile ondan sıktım. Şimdilik iyi görünüyorlar ama uzun vadede bir zararı olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
Salatalık o toprakta yetişmemişse hiç ekmeyin bence zira hastalık etmenleri veya toprağın salatalık için uygunsuzluğu yetiştirmenizi etkiler. Ancak ben illaki yetiştireceğim diyorsanız o zaman salatalıklarınızı sırıksa sırığa alın, sırık değilse yerden irtbiatını kasa veya benzeri şeylerle kesin ki topraktan hastalık etmenleri bulaşmasın. Birde salatalığı yetiştireceğiniz yeri iyi yanmış koyun gübresiyle birebir karıştırın. İlaç konusunda bir şey diyemeyeceğim yine de endişe ediyorsanız ilk bir iki meyvesini kopartıp atın sonrakileri yiyebilirsiniz.
Penelophe
01-05-2007, 08:19
Teşekkür ederim Selahattin Bey. dün kontrol ettim siyah sinekcikler hala var. gitmemişler. acaba fotoğrafını çekip buraya koysam hangi ilacı kullanacağım hakkında bilgi verebilir misiniz?
Selahattin Yılmaz
01-05-2007, 09:50
İlacı bizim vermemiz yerine bir adet sinekli parça koparıp zirai ilaç bayisine gösterseniz daha iyi sonuç alırsınız diye düşünüyorum muhtemelen az bitki için olacağından en ekonomik ilacı alacağınızdan eminim. Ayrıca forumda ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığını bir okuyun derim.
Yardımınız için teşekkür ederim Selahattin Bey. Fidelerim sık değil, her bardakta 1 tane tohum yetiştirdim. Çok sulamamaya da çalışıyorum hatta bazen çok kuruttuğumdan şüpheleniyorum. Salatalıkların değil ama domateslerin gövdeleri mor zaten. Fidelerimi altları delik yeni bardaklara aldım, bilmiyorum yanlış mı yaptım. Fazladan şaşırtma yapmış oldum sanırım:)
Salatalık fidesindeki lekelere gelince bana ilginç gelen zaten bahçede olmamaları... Hazır torfta dikili fideler, içerde güneş alan bir yerde tutuyorum, nasıl hastalık kaptı anlamadım. 2 yapraktan eski olan hasta , onu koparsam nasıl olur acaba? Hasta salatalığımın resmini de ekleyeceğim. Teşekkürler.
Penelophe
01-05-2007, 16:57
Teşekkür ederim. Onu bende düşünmüştüm fakat yeni üye olduğum için hem katılım sağlamak amacıyla, hemde bilgi edinmek adına yazmıştım. Tekrar teşekkürler.
Bekir S.
02-05-2007, 06:54
Selahattin bey mayıs ayı dergisindeki yazınızı okudum ve çokta beğendim.
Bana kızanlar olabilir ama şaşırtma demek,pet bardağın içindeki salatalık fidesini toprağı ile birlikte bahçeye dikmek mi? Yoksa toprağı döküp fideyi topraksız olarak bahçeye ekmek mi?
Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.
kendimi teselli edeyim. :))
Selahattin Yılmaz
02-05-2007, 09:07
Şaşırtma terimi daha çok çıplak köklü fideler için geçerlidir. Sizin salatalıkların durumu bu tanıma pek uymuyor ancak esas yerlerine dikilmesi diyebiliriz. ;)
biber2007
02-05-2007, 11:14
Dün yağan yağmur sebzelerimi bu hale getirdi. Kimisi sanıyorum fazla sulamadan dolayı zaten çok uzundular. Roka bölümünde sorduklarımın tekrarı gibi olacak ama ne yapmam gerek??? (Fotoğraf sırasına göre, Yağmur mağduru tesis, Domates, Çarliston Biber, Sivri Biber, Yeşil Soğan-Maydonoz.) Bu arada viyollere **** pet bardaklara aktarıp şaşırtma yapayım mı? aralardan çekme zor olacak kabı kesip toprağı aralayarak aradan sağlamları seçerek şaşırtmayı düşünüyorum yanlış mı yaparım?
biber2007
03-05-2007, 21:46
Dün yağan yağmur sebzelerimi bu hale getirdi. Kimisi sanıyorum fazla sulamadan dolayı zaten çok uzundular. Roka bölümünde sorduklarımın tekrarı gibi olacak ama ne yapmam gerek??? (Fotoğraf sırasına göre, Yağmur mağduru tesis, Domates, Çarliston Biber, Sivri Biber, Yeşil Soğan-Maydonoz.) Bu arada viyollere **** pet bardaklara aktarıp şaşırtma yapayım mı? aralardan çekme zor olacak kabı kesip toprağı aralayarak aradan sağlamları seçerek şaşırtmayı düşünüyorum yanlış mı yaparım?
Bu arada yeni öğrendiğim bilgilere göre Roka,Yeşil Soğan,Dereotu ve Maydonozdan fide almaya çalışmama gerek yokmuş onları toprağı biraz düzeltip direkt bahçeye serpmeliymişim benim de gözlemlerim bu yönde çünkü duruşlarının biberler veya domateslerle alakaları yok artık onları cts. günü dışarıda bahçeyi biraz belleyip serpivericem. Ama Biberlerim ve Domateslerim hakkında bilgi almayı umutla bekliyorum!!!(E tabi diğerleri hakkındada bilgilendirilebilirsem çok sevinirim)
Ben şaşırtma için henüz fidelerinizin küçük olduğunu düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
03-05-2007, 22:48
Sevgili biber2007, fideleriniz bekleyin kendilerine gelsinler, daha sonra da iyi görünmeyenleri istediğiniz gibi seyreltin veya şaşırtın sorun olmaz. Özellikle doates çok arsızdır nem görse tutar...
biber2007
04-05-2007, 08:11
İnsan yaşadıkça görüyor verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Evet ******* şaşırtma için sanırım daha erken ama 3-5 gün içinde seyreltmeye başlasam iyi olacak gibi çünkü torfu çok kabartmaya başladılar.Geçen hafta seyreltmede aldığım fideleri viyollere ekmiştim aşağı yukarı 45 viyolden 5-10 tanesi hariç diğerleri yaşamını sürdürüyor en çok da dayanıklı olanlar Domatesler oldu yalnız onlardan 2-3 tanesinin toprağı yakın yerlerinden belleri bükülmüştü sanırım artık yaşamazlar diye düşünürken yapraklarını açarak inatla yaşamayı sürdürdüler fakat bu gece sanırım onları atıcam çünkü yaprak açmaya devam etselerde bellerindeki bükük yerde morarmada yok gelişmede sanırım devam edemeyecekler...
AtakanKaraman
05-05-2007, 08:38
Arkadaşlar,
Benim yogurt kabında büyütmeye çalıştığım salatalıklardan çoğunu kaybettim, iki tanesine gözüm gibi bakıyordum, tam bir iki yaprak daha versin toprağa dikerim derken çiçek açtı bitanesi diğeride açacak gibi duruyor. Ne yapayım şimdi ikisini birden hiç ayırmadan aynı şekilde toprağa dikeceğim bu akşam, bir problem olurmu, geçmi kaldım yoksa biraz dahamı bekleyeyim ?
Atakan
canerkus
05-05-2007, 17:19
Merhabalar
Ben siteye daha bugün üye oldum ve bugüne kadar yazılan tüm yorumları baştan sona okudum. Okumakla birlikte amatör bir bitki yetiştiricisi olarak ne kadar bilgisiz olduğumu anladım. Hele hele Selahattin Beyin yorumlarından sonra içimde inılmaz bir ziaat mühendisi olma isteği oluştu ama ne yazık ki iktisat bölümünde okuyorum.
10203
10204
Bende balkonda sebze yetiştireye çalışıyorum. Geçtiğimiz sene 20-30 kadar biber ekmiştim balkonda ki saksılara fakat sonu hüsranla bitti. Bu yüzden bende daha kolay bir bitkiyi yetiştirmek için uygun gördüm ve tere ektim. Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim tereler oldukça büyüdü. Bu da bende inanılmaz bir sevinç yarattı ve fotoğraflarını çekip buraya koymayı düşündüm. Her ne kadar bu konularda fazla bilgim olmasada yeni başlayan arkadaşlara üretmesi daha kolay olan tere gibi bitkileri tavsiye ediyorum.
Saygılarımla.
Selahattin Hocam Ben sivil havacilik sektorunde calisiyorum.Bitkilerle hele yetismesi ile dogrudan **** uzakdan hic alakam yoktu ta ki gecen gun 1kg domates tohumunu elde etmek icin disardan 5 tir dolusu domates ihrac etigimizi ogrenene kadar. Bende kendime dusen gorevi ( arsasi olan ve kulanmayanlara, imkanlari olupda konu hakinda yatirim yapma ihtimali olanlara) insanlara bahcelerine balkonlarina bu sebzeyi dikmelerini ve tohumun olusmasi icin internetde gerekli bilgilerin oldugunu aktartdim. Ancak dun bir internet yazisinda bir ziraat muhendisinin tohum uretme konusunda 3 defa yikama ve kurutma , 15 derecede n fazla sicakliga maruz birakmama gibi bir yazisini okudum ve aklima hazir (alisveris magzasindan) aldigim tohumlar geldi ve tohumlari pazarlayan firmayi aradim onlar ayni kurlalara gore 4 defa yaptiklarini ilettiler. Bende bunun uzerine bir deneme yapmak istedim 35 domates cekirdegini kendi suyunda gunese sererek yalasik iki saat kuruttum ve ektim hazir aldigim tohumdan cok daha (1 haftada)once 32 iki tane filiz verdi su anda 28 uc yaprak halinde diger tohumlardan (10 adet) sadece tek bir filiz verdi. Yinede yaptigim bu islemin ileride bana bir sorun olup olmicagina dair ne o 9 Eylul univerisitesindeki ogretim gorevlisi nede baska biri yazmadi
Lutfen bana bu 32 guzel filizin ileride bu uygulamadan dolayi herhangi bir hastaliga maruz kalmicagini **** karsilasabilicegim sorunun cozumunu anlatin
Saygilar...
Ali Kemal ORHAN
Selahattin Yılmaz
05-05-2007, 23:16
Sevgili alico,
Yaptığınız uygulamanın tohumların gelişimine, hastalanmasına hiç bir olumlu **** olumsuz etkisi olmaz-olamaz. Tohum bir kitap gibidir. O kitapta o bitkinin hayat hikayesi yazılıdır. Eğer siz herhangi bir olumsuz etki ile o kitabın satırlarına zarar verecek bir işlem yaparsanız işte o zaman tohumunuz çimlenmez. Bitkinin mekanizmasını etkileyecek bir etkiye maruz bırakmadıktan sonra tohumda çimlenme sorunu olmaz. Burada da siz bu mekanizmaya zarar verecek bir etki yapmamışsınız gayet doğal çimlenme olmuş.
Ancak tutupta çimlenme sıcaklığı olan 18-20 derecelik suda yıkarsanız ve tohumu da nemli ortamda bulundurursanız o zaman tohum üreteyim derken çim üretirsiniz. Emekleriniz boşa gider. Her meslek kendi şartlarını ve kendi ortamını doğurur. İşte o şartlara uyacaksınız, uymazsanız sadece tecrübe elde edersiniz.
Tohuma yapabileceğiniz negatif işlemler aşırı soğuğa maruz bırakmak, aşırı sıcağa maruz bırakmak vs. gibi illegal, tohumda bulunan embriyoya zarar verecek bir işlem ve onun uyuyan canlılığını etkileyecek bir işlem olabilir. Veya Besi dokunun bir şekilde bozulmasına neden olabilirsiniz. Tohumlar tohumluk için üretim aşamalarında optimum şartlarda paketlenir veya üretime alınır ki tohumlarda çimlenme de optimum veya maksimum olsun.
Tohum üretim aşamaları sertifikasyon ve ıslah bilgileriyle donatılmış genetik bilgilerinide içeren bir dizi standart işlemi olan bir işlemdir. Bilimin en güzel faydası bilgiyi kontrollü ve sağlıklı kullanmasıdır. Bilgi de yine tecrübenin elinde daha iyi değer kazanır. Kısaca tohumlar konusunda daha iyi çalışmalar yapmalısınız. Tuhumculuğu öğrendiğinizde göreceksiniz ki "1kg domates tohumunu elde etmek icin dışardan 5 tır dolusu domates ihraç ediyor" değil sadece basit mendel kanunlarını bilmediğimiz için yeterince bitki ıslahçısı yetiştiremiyor ve ihtiyacı karşılamak için dışardan tohum getiriyoruz. Aslında bu konu çok derin ve tartışmaya açık bir konu sorularınız dışında bence şimdilik bu kadar açıklama yeterli diye düşünüyorum.
Selahattin bey cok tessekur ederim verdiginiz bilgiler icimi rahatlatti desem yalan olmaz.
Merhabalar;
Sayın Selahattin Bey forumlarda yazdığınız yazılar ve dergideki yazı diziniz oldukça güzel. Ben de en sonunda bahçeli bir eve yerleşme şansına sahip oldum. Bu sayede yıllarca süren hayallerimi gerçekleştirme fırsatını buldum. Geçen hafta aldığım tohumları hem daha önce yaptığım yetiştiricilik denemelerime hem de sizin yazılarınıza dayanarak ektim.
Anlatmadan geçemeyeceğim, bundan yaklaşık 5 - 6 sene önce Ankara'da okurken yüksekçe bir saksıya torf koyup pazardan yemek için aldığımız barbunyalardan 2 - 3 tane ekmiştim. Sırf eğlence ve biraz da gözlem olması için. Herhangi bir teknik vs... dikkat etmeden sadece toprak kuruduğunda sulamak suretiyle barbunyadan fide almıştım. Çıkan fide uzadı ve 2 - 3 parça sebze kopardık :) İnanılmaz derecede eğlenceli, öğretici ve heyecan verici bir deneyim olmuştu bu benim için.
Herşey bir yana ben de yaptığım ilk ciddi ekim işini buradan paylaşmak istedim.
27 Nisan 2007'de aldığım tohumların ekimini yaptım.
Ektiğim tohumlar;
Johnsons marka ince yapraklı Fesleğen
Anadolu marka Murat f1 badem hıyar (Akıllı tohum ve melez çeşit olduğu yazıyor pakette)
Domates H-2274 sofralık oturak (referans çeşit olarak yazıyor paketinde)
Biber çarliston bağcı
İlk olarak drenaj için plastik bardakların altlarına bıçakla fotoğraftaki gibi delikler açtım.
http://img96.imageshack.us/img96/4436/dsc4792oa6.jpg
Daha sonra bardakları torfla doldurdum. Üst kısmına doğru yaklaşık 2 - 3 cm kalacak şekilde ve torfu hafifçe bastırdım. Kalemle açtığım 0,5 - 1 cm deliklere birer tohum gelecek şekilde ekip tohumun üstünü bardaktaki torfla hafifçe doldurdum. Domates, biber ve hıyarı 10ar bardağa ektim. Ardından spreyle can suyunu verdim.
Evde bulunan genişçe bir plastik kabım vardı. Buna alttan ufakça bir delik açtım havalanmayı sağlamak için. Bardakları etiketleyip bu plastik kaba sıraladım ve üstünü bir kapak ile kapattım. Bu arada İzmir'de havalar iyice ısındığı için sıkı sıkıya kapatmadım kabımı. Az biraz boşluk kalacak şekilde kapakla kapattım.
http://img523.imageshack.us/img523/5466/dsc4696su3.jpg
Direkt Güneş ışığı almayacak şekilde balkonda duruyor.
Ve sonuçlarını almaya başladım;
2 Mayıs'ta 7 adet bardaktan hıyar fidelerim çıkmaya başladı.
5 Mayıs'ta 2 adet hıyar fidesi daha çıktı.
5 Mayıs'ta 5 adet domates fidesi çıktı.
Fideler çıkar çıkmaz bardakları ağzı açık ve Güneş alacak şekilde duran plastik kaba aktardım.
İlk çıkan hıyar fidelerim.
http://img261.imageshack.us/img261/6892/dsc4694bt6.jpg
Domates fideleri daha 1 günlükler :)
http://img523.imageshack.us/img523/4548/dsc4787ye6.jpg
Bunlar da hıyar fidelerimin bugünkü halleri 4 günlükler. Sanırım suları fazla kaçtı bir anda boylandılar
http://img523.imageshack.us/img523/4786/dsc4788lw3.jpg
Çarliston biberlerden ve fesleğenden daha bir hareket yok. Sabırla beklemekteyim.
Fideleri sanırım 1,5 ay sonra asıl yerlerine şaşırtmam gerekiyor. Bu süre ne kadar doğru bilemiyorum.
Bahçeyi de sebzelerim için hazırlamaya başladım. Eve yeni taşındık ve uzun süren tadilatlar dolayısıyla bahçe bakımsız kaldı. Bahçedeki tüm fazlalık otları tek tek kökledim. Toprağı belleyip humik asit uyguladıktan sonra iyice çapalayacağım. Sebzeleri ekmek için kanallar ve tepecikler yapmayı düşünüyorum. Sanırım bütün bu sebzeleri uygun aralıklarla tepeciklere eksem uygun olabilir. Çukurdan da sulamayı yaparım diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
06-05-2007, 00:21
Çok güzeller, daha az suyla daha güzel fideler elde edeceksiniz. Gelişmeleri burada yayınlayın lütfen...
kavun ve hıyar fidelerim 8 cm e yakın oldu.15 gün önce diktiğim fideler gerçek yaprakları yeni çıkıyor fakat sulama yüzünden uzadı sanırım boyunlarını büktüler suyu kontrol altına alsam düzelirler mi? Yoksa geç mi kaldım çok mu aşırı uzamışlar?
Selahattin Yılmaz
06-05-2007, 16:15
Eğer fideleriniz boyunlarını büküyorsa ya çok fazla susuz bırakıyorsunuzdur sık sık nemlendirin bitkiyi boyun bükme olmayacaktır. Fide yetiştirmede dikkat, kontrol ve gözlem çok önemlidir bitkiye göre davranmak en iyisi.
Gelibolu
07-05-2007, 14:05
Sayın Selahattin Bey,
Domates, patlıcan ve biber fidelerini toprağa yerleştirdik. Sulamasını da arkadaşlar yapmışlar. Bir önceki yazınızda toprağa ekildikten 1 hafta veya 15 gün su vermeyin yazmışsınız. Bizim toprağımız killi ve su almayınca çatlaklar oluşuyor. Toprak çatlayınca da fideler tutunmakta zorlanıyorlar. Killi toprak için öneriniz var mıdır?
Saygılarımla,
İsmail Adanalı
Selahattin Yılmaz
07-05-2007, 14:45
... Bir önceki yazınızda toprağa ekildikten 1 hafta veya 15 gün su vermeyin yazmışsınız. Bizim toprağımız killi ve su almayınca çatlaklar oluşuyor. Toprak çatlayınca da fideler tutunmakta zorlanıyorlar. Killi toprak için öneriniz var mıdır?
Saygılarımla,
İsmail Adanalı
Hiç bir yazımda dikimden itibaren 1 hafta 15 gün su vermeyin şeklinde bir ifadem yoktur olamazda olduysada yanlıuş yazmışım (öyle bir açıklamam yok) tam tersi dikimden itibaren bir hafta on beş gün bolca sulamak gereklidir ki tutsunlar işte tuttuğu belli olduktan sonra fideleri su7lamayı kesiyoruz. Fidelerinizin tuttuğu belli olana kadar toprağınızı çatlatmayın sevgili Gelibolu...
biber2007
07-05-2007, 18:39
Hiç bir yazımda dikimden itibaren 1 hafta 15 gün su vermeyin şeklinde bir ifadem yoktur olamazda olduysada yanlıuş yazmışım (öyle bir açıklamam yok) tam tersi dikimden itibaren bir hafta on beş gün bolca sulamak gereklidir ki tutsunlar işte tuttuğu belli olduktan sonra fideleri su7lamayı kesiyoruz. Fidelerinizin tuttuğu belli olana kadar toprağınızı çatlatmayın sevgili Gelibolu...
Tam da domates ve biberleri dışarı ekecektim şaşırıp kalmıştım.Şaşkınlık içindeydim neyse kurtardık Teşekkürler Selahattin bey sakın alınmayın gelibolu konu önemliydi o bakımdan
Gelibolu
08-05-2007, 12:00
Sevgili beonedge,
Fidelerinizi mümkünse daha fazla güneş gören yere taşıyın derim. Aksi halde biraz uzun bitki yapısına sahip bitki elde edersiniz. Kısaca bu her fırsatta uzun boylu olmasından dolayı yerlerde sürünmeye eğilimli bir bitki demek. Fideleri yeni dikildiklerinde bir hafta onbeş gün susuz bırakmamak lazımdır ki sağ sağlim toprağa adapte olsunlar. Bu sürenin sonunda artık yapraklarını susuzluktan büzüştürmediği sürece sulamayın sulasınızda ölmeyecek kadar verin ta ki çiçek açıncaya kadar. İlk çiçkeleri gördüğünüzde az az suyu artırabilirsiniz ancak çiçekler döllenip nohut büyüklüğünde domatesleri gördüğünüzde artık haftada bir bolca sulayın.
Yazınızı bir önceki sayfadan alıntıladım. Susuz bırakmamak yazısını susuz bırakmak olarak okumuşum. Az daha suyu kesecektim topraktan. Hata bende bunu belirtmek istiyorum. 1 hafta 15 gün bolca sulayalım
Merhabalar;
Bazı sormak istediğim sorular var;
Bahçede sınırlı bir alanım var. Bahçemin toplamı 15 - 20 metre kare kadar. Bahçede birkaç ağacım da var. Bu yüzden sebzelere yaklaşık 2*3 metre kadar yer ayırabileceğim. Fidelenmek üzere 10ar adet domates, çarliston biber ve hıyar yetiştirmeye başladım. Buraya ekeceğim sebze sayısı acaba çok mu fazla?
Pakette kalan tohumların paketlerini iyice kapatıp gölge bir yerde saklıyorum. Acaba bu şekilde ne kadar saklanabilir? Açıkçası hava almayacak şekilde değiller aslında fakat kesinlikle Güneş görmeyecek şekilde duruyorlar.
Tohum paketlerinin üzerinde yazan bazı notların ne anlama geldiğini merak ediyorum;
Hıyar paketinin üzerinde akıllı tohum yazmakta. Bu nedir?
Bir de domates paketinde referans çeşit yazıyor. Bunu merak ediyorum.
Bütün bunların yanında bugün ilk biber de çıkmaya başladı :) Şu anda toplamda 9ar tane hıyar ve domates fidem ve bir adet çarliston fidem oldu.
Yalnız hıyarlar biraz fazla büyümüş gibi geliyor. Referans olması açısından bir tükenmez kalemle fotoğraf çektim. Acaba bu boylar normal mi yoksa fazla mı sulamışım?
Yaklaşık 6 günlük fideler.
http://img353.imageshack.us/img353/2966/dsc4793zk2.jpg
http://img527.imageshack.us/img527/8610/dsc4797eo5.jpg
Domates fidelerimden de dün çıkan 2 tanesinin yaprakları büzüşmüş gibi geldi. Belki de normaldir ama onların da fotoğraflarını yollamak istedim. En azından benim gibi deneyimsiz arkadaşlara da bir referans olabilir diye.
http://img516.imageshack.us/img516/6883/dsc4795li6.jpg
Bu da henüz bugün çıkan ilk çarlistonum :) En geç çarliston çıktı.
http://img527.imageshack.us/img527/3875/dsc4805wn6.jpg
Fesleğenlerden halen daha bir ses seda yok :( Yaklaşık 11 gün oldu ekim yapalı. Umarım bugün yarın çıkmaya başlarlar.
Bu da benim sebze günlüğüm, her gelişmede bunu güncelliyorum;
27.04.2007
10'ar adet domates, çarliston biber, hıyar ekildi.
4 tane feslegen ekildi.
02.05.2007 7 adet hıyar fidesi çıkmaya basladı
05.05.2007 5 adet domates fidesi cıkmaya basladı
08.05.2007 1 adet biber fidesi çıkmaya başladı
Benim fesleğenlerim de çok geç çıktılar. Sanırım maydanoz gibi onun da çimlenmesi biraz uzun sürüyor.
Selahattin Yılmaz
09-05-2007, 23:01
Sevgili lizard,
Artan tohumlarınızı gölgeden siyade 10-15 derece olabilen serin bir yerde saklayınız bu sıcaklıkta daha uzun süre muhafaza edersiniz. Bu şekilde sakaldığınızı tohumlar tohumun cinsine göre 1 aydan 5 yıla kadar 10 yıla kadar dayaınır ancak genelde 1-3 yıldır.
Paketinin üzerinde akıllı tohum ne anlama geliyor bilmiyorum ancak bütün tohumlar akıllıdır. Dikersin uygun ortamı sağlarsın çimlenirler hele hele hıyar tohumları kolayca çimlenirler.
Domates paketinde referans çeşit yazıyor sa bu sanırım tavsie edilen veya çokca tutulan bir çeş,t anlamına geliyor olabilir al beni yi artırmak için yapılan ticari bir yaklaşım işte.
Fidelrnizin boyları normal endişe etmeyin hele biberler daha güzel.
Selahattin bey sanirim domateslerim ile ilgili bir yanlis yaptim aralarinda bir bosluk birakmadan diktim hepsinin cikacagini bilemedigimden dolayi boyle bir hataya dustum sanirim simdi sasirtma yapmam icin nasil bir zamanlama uygulamayim ve bir diger konuda bazi yapraklarin uzerinde sarimtirak cok kucuk bocekler gordum bunlarin bir zarari olurmu?
domateslerimin su anki durumunu gormeniz icin resmini eklemek istedim ama basarisiz oldum size tek soyliye bilicegim ana yapraklardan sonra her biri ucuncu surguyu veriyor ve 6-7 cm uzunluktalar
bilgilendirirseniz sevinirim saygilar...
Selahattin Yılmaz
14-05-2007, 14:31
Dometesler iyice tutsunlar tuttukları belli olduktan bir hafta onbeş gün sonra istedikelrinizi yerinden söküp tekrar dikebilirsiniz sorun olmaz. Böcekler için resim koymanız gerekiyor...
Dometesler iyice tutsunlar tuttukları belli olduktan bir hafta onbeş gün sonra istedikelrinizi yerinden söküp tekrar dikebilirsiniz sorun olmaz. Böcekler için resim koymanız gerekiyor...
Selahattin Bey govdeleri irilesen domatesler boy verdikce veriyorlar onun haricinde bocekleri anca size tarif edebilirm cunku cok kucuk olduklarindan dolayi digital fotaraf makinamla o kadar yakindan zoomluyamiyorum. yapraklara yaptiklari etki ise govdelerinin bulundugu yerleri once sarartiyorlar ve o sari lekeler gunes gorunce beyaza donuyor ve sanirim siyah lekelerde yaprak uzerindeki larvalari olabilir sabahdan beri internetde domateslere musallat olabilecek bocekleri ariyoum ama bunlairn resmini ceken kimse yok herhalde bir turlu goremedim.
acaba domateslerden ornek teskil edicek bir filiz alsam bunu bir ziraat malzemeleri satan dukana gotursem uygun olan ilac verilebilirmi ? **** bir baska konu domatesin bunyesinde bu tur bocekler olur ve ben bunu cokmu abartiyorum ama yapraklarin azda olsa sekillerinin bozulmasi bana normal gelmedi taktiri sizin bilginize birakiyorum
saygilar..
Selahattin Yılmaz
14-05-2007, 19:58
Doğru seçeneği zaten söylemişsiniz. Resim koyamıyorsanız en iyisi bir ilaç baysiine göstermektir. Elbette yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız bu sizi doğruya ulaştıracaktır...
Doğru seçeneği zaten söylemişsiniz. Resim koyamıyorsanız en iyisi bir ilaç baysiine göstermektir. Elbette yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız bu sizi doğruya ulaştıracaktır...
10699
Selahattin Bey bur resimin ustunde kare icine aldigim alanlarda bocegin yapraklar verdigi zarar goruluyor onun haricinde bocegin yapisi internetde gordugum Polyphagotarsonemus latus cinsi bir bocege benziyor ancak birazdaha farkli sanirim beyaz sinekten daha kucuk belkide yavrusudur yapraklarin uzerine ureme isleri suruyor olabilir ama en iyisi dediginiz gibi bir ziraat ilaclari satan firmaya gostermek.
Bu arada resimde gorulen saksida 36 filiz var ve bunlarin dedigim gibi ana yapraklarindan sonra 3. surguyu veriyorlar bunlara sasirtma icin 10 gun kadar beklemeye karar evrdim oneriniz icin tesekkurler.
Saygilar
Benim fesleğenlerim de çok geç çıktılar. Sanırım maydanoz gibi onun da çimlenmesi biraz uzun sürüyor.
feslegen tohumlarini once yastiga dikmenizi tavsiye ederim cok daha cabuk cimleniyorlar benim bugun 3. gun tohumlarin hepsi patladi sanirim bir iki hafta icinde topraha alicam
Benim de iri yapraklı fesleğenlerim ve reyhanlarım çimlendiler hatta çimlenmenin ötesinde büyümeye başladılar artık :) Havaların ısınmasıyla 1-2 gün içinde şaşılacak kadar değişikler oluyor bitkilerde.
Benim de iri yapraklı fesleğenlerim ve reyhanlarım çimlendiler hatta çimlenmenin ötesinde büyümeye başladılar artık :) Havaların ısınmasıyla 1-2 gün içinde şaşılacak kadar değişikler oluyor bitkilerde.
Limon valla beni aklimda kalan yastik tekngi hani su ilk okulda fenbilgisi dersinde gorduklerimizi uyguladim ben bir ama genelde bunu yapan arkadaslar bir seyi atliyorlar hazirlanan yastiklar loj bir ortamda oda sicakliginda tutulmali zaten yastik genelde pamuktan oldugu icin isiyi suyu mohafaza etmesi cok uzun suruyor. bugun 4. gunleri ve tum feslegen tohumundan dikmek isteyenler icin resimlerini cektim
Çok güzeller de bunları toprağa geçirmek zor olmayacak mı? Ben ilkokulda fasulye çimlendirmekten başka hiç denemedim bu yöntemi. O da o kadar eskide kaldı ki hatırlayamıyorum sanki ;) Ben torfa ektim ama dışarıda bıraktım saksıyı hiç üzerini de kapamadım. Onun için geç çimlendiler. Ama havaların ısınmasıyla birden büyüdüler.
Çok güzeller de bunları toprağa geçirmek zor olmayacak mı? Ben ilkokulda fasulye çimlendirmekten başka hiç denemedim bu yöntemi. O da o kadar eskide kaldı ki hatırlayamıyorum sanki ;) Ben torfa ektim ama dışarıda bıraktım saksıyı hiç üzerini de kapamadım. Onun için geç çimlendiler. Ama havaların ısınmasıyla birden büyüdüler.
Kac yasindasiniz bilmiyorum benim icinde baya eskide kaldigina emin olabilirsiniz. Topraga gecirmek cok daha kolay olucaktir cunku yastigi olusturan pamuklari once islatip sonra elim ile batirarak hem aradaki gozeneklerini kapadim hemde fazla suyunu aldim. Cimlenen tohumlar ele cok daha kolay geliyorlar emin olabilirsiniz yanliz topraga alirken normalde derine dikilen feslegenlere yukari dogru 1-2 cm daha torerans tanimaliyim oda yastikdaki gelisme payindan dolayi diye dusunuyorum. bunlari bir yerde okumus degilim sadece mantik yurutugumude belirmeliyim.
Camekanlı balkonda tohumdan biber dikmiştim.Kırmızı tatlı biber.Boyları 10 cm oldu.Fakat dallamadılar.Ve çiçekte vermediler.Ne yapmalıyım.
Penelophe
16-05-2007, 17:56
Camekanlı balkonda tohumdan biber dikmiştim.Kırmızı tatlı biber.Boyları 10 cm oldu.Fakat dallamadılar.Ve çiçekte vermediler.Ne yapmalıyım.
Aynı sorun benimkilerde de var fakat benim biber süs biberi ve hiç dallanmadılar, üstelik heryerlerini minik siyah kanatlı böcükler sardı. Bir fidanlıktaki ziraatçiye götürmüştüm yapraklarını bir ilaç verdi, püskürt dedi ama hiç fayda etmedi böcükler hala duruyor. Aynı böcükler bahçemdeki biber ve domateslerde de var ama onlar gelişiyor.
Benim bahçem yok malesef.En büyük hayalim bahçeli bir ev sahibi olmak ama nerdeee..
Balkonla idare ediyoruz.Balkon benim huzur yuvam cennetim.Küçük bir balkonda çiçeklerimle kanaryamla geçinip gidiyoruz.
Penelophe
16-05-2007, 18:23
Benim bahçem yok malesef.En büyük hayalim bahçeli bir ev sahibi olmak ama nerdeee..
Balkonla idare ediyoruz.Balkon benim huzur yuvam cennetim.Küçük bir balkonda çiçeklerimle kanaryamla geçinip gidiyoruz.
Benim bahçede bana ait değil (bu nasıl bir cümleyse). Yani ortak :) Yani lojmanda oturuyoruz biz, bir kısmınıda ben kullanıyorum :) Çocuklar bahçe felan dinlemiyorlar , eziyorlar herşeyi ama idare etmeye çalışıyorum .
İnşallah herkesin kendine ait bir bahçesi olur.Bu gidişle bahçe kiralamayı bile düşünüyorum.
İnşallah herkesin kendine ait bir bahçesi olur.Bu gidişle bahçe kiralamayı bile düşünüyorum.
Amin
henuz cocuk sahibi degilim ama sanirim balkonda **** baska bir yerde bir seyler ekip yetistirmek insana biraz daha sorumluluk dugusunu gelistiriyor
ve simdi oyle bir durumdayimki eskiden pazardan nefret eden ben acaba ne bulabilrim diye pazarlara seralara dadandim bir bahcem olsa sanirim hepten bahcivan olucam :)
dedigin gibi dostum insallah allah herkese kendi bahcesini nasip eder
omeriyidogan
17-05-2007, 08:54
Merhaba arkadaşlar,
Ben siteye dün üye oldum. Üye olmamın nedeni şu an için balkonda ve kısmet olursa daha sonra bahçede bitki yetiştirmeye karar vermem oldu. Hemen internete girip arama yapınca bu siteyle tanıştım.Gün geçtikçe yazılan yazıları okuyup daha çok bilgileneceğime inanıyorum.
Balkonda yetiştirmek üzere; sırık domates, sırık kiraz (çeri) domates, sırık salatalık ve dolmalık biber fidesi sipariş ettim.Bu gün elime ulaşacak sanırım.İş yerinde internete girdiğimden dolayı fazla araştırma yapma imkanım olmadı.Nasıl olsa kolay diye düşünüp sipariş vermiştim.Baktım ki o kadar kolay değil.Fırsatım olduğu kadar okuduklarımdan kafam karıştı.Sizlerden ricam bu bitkilerle ilgili birkaç soruma cevap vermeniz.Zaman içinde daha çok araştırma yapacağım ama şu an için acilen dikmem gereken fideler var ve bunların çöpe gitmesini istemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Sırık domates, sırık kiraz (çeri) domates, sırık salatalık ve dolmalık biber fidelerini nasıl bir toprağa ekmem gerekiyor?(Düşüncem; Kırmızı toprak ile çiçekçilerde satılan poşet (hazır) toprağı karıştırmak.Yanlış olabilir...)
2- Bu bitkiler için hangi ebatta saksı kullanmam gerekiyor ve her saksıya kaç adet fide dikmem gerekiyor?(Düşüncem; Üst çapı 40 cm derinliği 40-50 cm olan saksılara ikişer fide dikmek veya pazar sandıklarına dikmek.Yanlış olabilir...)
3- Sulama nasıl yapılamlı, sırık olanlar hangi boya geldiğinde sırığa sarılmalı?
4- Herhangi bir ilaç veya gübre kullanmalımıyım?
Kısacası fide geldiği vakit neyapmam gerekiyor?
Bu yazıyı 1 saatte parça parça yazabildim.Malum işteyim.Yanlışyazılan birşey varsa kusura bakmayın.Cevaplarınızı bekliyorum.Akşam fideleri dekeceğim.
Teşekkürler.
Ömer İYİDOĞAN
GAZİANTEP
Selahattin Yılmaz
17-05-2007, 09:54
1- Karıştırın hemen ekin ekimde, fideleri ilk yapraklarına kadar toprağa gömün ve bolca sulayın.
2- Düşünceniz doğru, düşünmeyin hemen yapın.
3- Bunda da doğru düşünüyorsunuz. Sırık mevzusunu dergimizin haziran ayı sırık domates yazısında bulabilirsiniz.
4- Herhangi bir ilaç veya gübre kullanmalımıyım? Diktikten sonra zaten toprağınız gübreli olacağından gerek yok. Gerekirse çiçekçilerde satılan bitki besinlerinden tavsiye edilen dozlarda kullanabilirsiniz veya toprağınıza bir miktar koyun gübresi karıştırın.
Kısacası fide geldiği vakit hemen dikin ve sulayın. Sonrasını sonra nasılsa hallederiz...
omeriyidogan
17-05-2007, 10:11
Teşekkür ederim Selahattin bey.
omeriyidogan
17-05-2007, 14:28
Selahattin bey,
Bir sorum daha olacak.40 cm ağız genişliği, 40 - 50 cm derinlikteki saksıların herbirine ilk etapta 2 domates , 2 salatalık ve 3 biber (dolmalık) fidesi dikmeyi düşünüyorum.Domates fidelerinden iyi büyüyeni bırakıp cılız kalanı sökeceğim.Salatalık ve biber(dolmalık) fidelerine dokunmayacağım tek saksıda kalacaklar.Bu konudaki fikrinizi öğrenebilirmiyim?
Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
17-05-2007, 14:46
Fideleriniz sağlıklıysa saksının ortasına sadece bir tane dikin diğer yedeği daha küçük minik bir saksıya dikin daha iyi olur. Normalde iyi bakarsanız büyük saksıya diktiğiniz fideye bir şey olmaz daha güzel gelişir...
Domates ve salatalık fidelerim 10ar cm boyunda oldular fakat yaklaşık 3-5 dalları ve üzerinde bir sürü yaprakları var. Gövdeleri de henüz kalın değil. Merak ettiğim acaba fideleri saksıya almak için önemli olan yaprak sayısı mı yoksa boy ve gövde kalınlığı mı? Sanki boyları uzamıyor gibi geliyor, daha çok yaprak çıkarıyorlar.Bu arada yapraklarında beyaz leke olan salatalığımı dikmemeli miyim, ürün vermez mi? Yaprakları ilk çıktığında gayet sağlıklı görünüyor ama biraz büyüyünce beyaz lekeler çıkmaya başlıyor, doğrusu ilaç da kullanmak istemiyorum, kullanmazsam nolur? Fotoğrafları bilgisayara aktarmayla ilgili problemim var o nedenle resimlerini koyamadım fakat Selahattin Bey zaten anlamıştı sanırım ne hastalığı olduğunu.
Gelibolu
17-05-2007, 17:38
Sayın Selahattin Bey,
Domates fidelerimin üzerinde yeşil şenkli çok ufak böcekler var. Kanatlılar sanırım. Yaprakları iyice bozmuşlar bugün gördüğüm kadarıyla. Yaprak biti dedikleri tür bu mudur acaba? Resim gönderemiyorum telefondan bilgisayara aktarmakta problem yaşıyorum. Fazla bilgi veremedim ama hangi ilacı kullanmam gerekiyor bu durumda?
Saygılarımla,
İsmail Adanalı
Gelibolu zararlılarla ilgili bir bölüm var istersen oraya bir uğra.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003
Buraya bir bakın
Selahattin Yılmaz
17-05-2007, 20:09
Sevgili Gelibolu büyük tarlada yetiştircilik yapıyor. Sevgili Gelibolu bizim burada ilaç ismi vermemiz yerine yapraktan sinekli kısımdan bir parça alın naylon poşete koyup bir ilaç bayisine gösterin size uygun ilacı verecektir. Bu arada fidelerinizin durumu iyiyse toprağın çatlama durumunu sorun etmeyin.
Gelibolu
17-05-2007, 23:38
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Önceki mesajımda belirttiğim fidelerim evimin balkonunda duruyor. Fideleri büyütüp toprağa şaşırtma yapacağım. Bazıları şaşırtma yaptım bile. Bugün mavi bakır yaptım ama balkon duvarlarının boyası maviye döndü diyebilirim. Hanım gelince ne diyeceğim şimdiden düşünüyorum. Asıl yardımı bunun için alsam :)) Yarın acilen fideleri bahçeye götüreceğim. İlginiz için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın..
Saygılarımla,
İsmail Adanalı
herkese selam.aranıza yeni katıldım.******* katılmışım elit insanlarla bilgi alışverişi yapmak cok güzel herkese teşekürler
İzmirde oturuyorum. 5 senedir çatıda süs biberi yetiştiriyorum. Her sezon 300-400 adet saksı, boya kutusu ve 2,5 litrelik kola şişelerinde istediğim sonucu alıyorum. Sadece bildiğim kadarıyla. Selahattin bey bilmediklerimi yazmış. Okudum dahada iyi sonuc alacağıma eminim. Her ektiğim sonuç veriyor. Süs biberlerini ben acı olduğu için yiyemiyorum. Turşu yapıp eşe dosta hediye ediyorum. Bundan çok büyük keyif alıyorum. Diğer arkadaşlara minik bir tiyo vermek istiyorum: Ne ekerseniz ekin ama sevginizle ekin, tohumda çıkınca onlarla konuşun okşayın, sevin, onlara isim takın, ismiyle hitap edin. İnanın tahmin edemiyeceğiniz sonuclar alacağınıza eminim... Saygılarımla.
Türkçe dil desteği yapılmıştır. Lütfen Türkçe'nin kullanımına dikkat!
Penelophe
21-05-2007, 21:34
Selamlar;
Bahçedeki domateslere dün ilaç yapmıştık küçük sinekçikler için. İlacıda bir komşumuz ziraat mühendisi olan arkadaşından almış. Sıvı durumdaydı ama 2 misli daha sulandırın demişti. Sulandırıp püskürtme yöntemi ile yapmıştık dün. Bugün geldiğimde domates ve salatalık yapraklarının %50sinin yanmış olduğunu gördüm. Acaba normal gelişimlerine dönerler mi? Yoksa ölürler mi? Yapılması gereken bir şey var mı?
Saygılar.
tahminim güneş altında yaptınız.gölgedeolması gerek.ilacıfazla koymuş olabilirsiniz.bitkilerinizin sarı yaprakları tahminim zayıflar dierleri normale döner.bildiklerim bunlar.umarım fazla zarar görmezler.sevginiz bitkiyi kurtaracaktır
Penelophe
21-05-2007, 22:10
tahminim güneş altında yaptınız.gölgedeolması gerek.ilacıfazla koymuş olabilirsiniz.bitkilerinizin sarı yaprakları tahminim zayıflar dierleri normale döner.bildiklerim bunlar.umarım fazla zarar görmezler.sevginiz bitkiyi kurtaracaktır
Çok teşekkür ederim.
17:00 den sonra yaptım.
Yarın resimlerini eklerim.
Selahattin Yılmaz
21-05-2007, 22:48
Bitki yeni yaprak çıkaracaktır büyük ihtimalle. İlaç tavsiye edilen dozlarda kullanılmadığı için bitkiyi yakmışsınız maalesef. Bekleyip ilacın bitkiyi etkileme oranını göreceksiniz. Yine de yaprakları bir yıkama operasyonu babında bolca suyla yıkayın derim ben.
Penelophe
21-05-2007, 22:57
Bitki yeni yaprak çıkaracaktır büyük ihtimalle. İlaç tavsiye edilen dozlarda kullanılmadığı için bitkiyi yakmışsınız maalesef. Bekleyip ilacın bitkiyi etkileme oranını göreceksiniz. Yine de yaprakları bir yıkama operasyonu babında bolca suyla yıkayın derim ben.
Sabah işe giderken dikkat etmememişim ama bu akşam gelir gelmez fiskiyeyi açtım. Umarım fayda verir.
Çok teşekkür ederim.
omeriyidogan
22-05-2007, 12:16
1- Karıştırın hemen ekin ekimde, fideleri ilk yapraklarına kadar toprağa gömün ve bolca sulayın.
2- Düşünceniz doğru, düşünmeyin hemen yapın.
3- Bunda da doğru düşünüyorsunuz. Sırık mevzusunu dergimizin haziran ayı sırık domates yazısında bulabilirsiniz.
4- Herhangi bir ilaç veya gübre kullanmalımıyım? Diktikten sonra zaten toprağınız gübreli olacağından gerek yok. Gerekirse çiçekçilerde satılan bitki besinlerinden tavsiye edilen dozlarda kullanabilirsiniz veya toprağınıza bir miktar koyun gübresi karıştırın.
Kısacası fide geldiği vakit hemen dikin ve sulayın. Sonrasını sonra nasılsa hallederiz...
Merhaba Selahattin bey,
Dediklerinizi uyguladım. Domates fidelerini diktim ve cansuyunu verdim.Büyümelerini bekliyorum.Salatalıklarda sorun çıktı.Fideler 10 ila 15 cm dallara sahip.Bunları da diktim.Ama dik durmuyorlar toprağın üzerine doru yatma eğilimi görünüyor.(sırık hıyar cinsi) Bunları askıya mı alayım.Bir sorumda sulama konusu, domates ve salatalıkları nasıl sulamam gerekiyor.Yapraklara su değmesinde problem var mı?
Teşekkürler
Penelophe
22-05-2007, 12:51
Allahtan bugün yağmur yağıyor iyice yıkayacak domatesleri. Umarım faydası olur.
omeriyidogan
22-05-2007, 15:30
Bir sorum daha olacak.Sırık domates (çeri) ve sırık salatalık belli bir büyüklüğe geldikten sonra ipe sarmak veya sırığa sarmak gerekiyor.Bunlardan hangisi en doğrusu.Ayrıca nette araştırma yaparken, saksının kenarlarına sırıklar dikilmiş ve üzerine şeffaf poşet geçirilmiş resimler gördüm.Bu poşeti geçirmenin mantığı nedir.
Teşekkür ederim
Selahattin Yılmaz
22-05-2007, 15:54
....Ama dik durmuyorlar toprağın üzerine doru yatma eğilimi görünüyor.(sırık hıyar cinsi) Bunları askıya mı alayım.Bir sorumda sulama konusu, domates ve salatalıkları nasıl sulamam gerekiyor.Yapraklara su değmesinde problem var mı?
Teşekkürler
Dik durmayan fideler turgorunu yitirmiş dekmektir. Sulayınca bir kaç saat içinde düzelir. Sulama konusunda e-mecmua.com adresindeki dergimizdeki seri yazılarımı takip edi geçmiş ayları iyice okuyunuz. Aşırı güneşli saatlerde yapraklara su değidrmediğiniz sürece diğer zamanlrda su değmesi sorun teşkil etmez...
ömer bey balkonda çeri yetiştiriyorsanız bence sırığa olmanız mantıklı. toprağa ekili ise ipe bağlarsanı çerinin cisine göre çk fazla dallanır.verim cok olur.ben amatör olarak denedim güzel sonuc aldım kolay gelsin,
Yaprakları lekeli salatalığım çiçek açtı daha saksıya almadan! Her çiçekten meyve verir mi acaba Selahattin Bey? Eğer öyleyse yaşadım:) Bu fotoğrafı çektikten sonra 2 tane daha çiçek açtı ve bir sürü çiçek açacak tomurcuk var üstünde. Çiçekler çıktıktan sonra suyu biraz arttırmam gerekiyor değil mi? Resimleri koydum, acaba lekeli olmasına rağmen ürün verir mi? 3.resim de domatesim. Onu da saksıya almalıyım artık sanırım. Ağzı 50cm olan saksılara 1er fide mi dikmeliyim? Koltuk alma işlemini ne zaman yapmalıyım? Domatesim fazla dallanmış gibi geliyor bana...
11375
11376
11377
caploonba
26-05-2007, 19:41
Şu an İzmir'de sağnak yağmur yağıyor.
Dün stanttan alıp bahçeye diktiğim domateslerime bişey olmaz çünkü suyunu fazla vermiştim.
Selahattin Yılmaz
26-05-2007, 20:03
Yaprakları lekeli salatalığım çiçek açtı daha saksıya almadan! Her çiçekten meyve verir mi acaba Selahattin Bey? Eğer öyleyse yaşadım:) Bu fotoğrafı çektikten sonra 2 tane daha çiçek açtı ve bir sürü çiçek açacak tomurcuk var üstünde. Çiçekler çıktıktan sonra suyu biraz arttırmam gerekiyor değil mi? Resimleri koydum, acaba lekeli olmasına rağmen ürün verir mi? 3.resim de domatesim. Onu da saksıya almalıyım artık sanırım. Ağzı 50cm olan saksılara 1er fide mi dikmeliyim? Koltuk alma işlemini ne zaman yapmalıyım? Domatesim fazla dallanmış gibi geliyor bana...
Fidelerinizin saksıya dikme zamanları gelmiş geçiyor bile. Salatalıklarınızdaki çiçekler yerlerine dikmekte geciktiğiniz için stresten erkek çiçek açmış acele esas yerine dikin. Bitki normal gelişimine başlayınca ancak o zaman salatalık alabilirsiniz. Yaprağınızdaki leke bir hastalık belirtisine benzemiyor ama dah ziyade ya bir yakma etkisi veya böcek yemesi gibi duruyor.
Selahattin Bey doz asimi ilac kulanilan (hen uz cicek acmamisken) sebzede ilerde urunu verdiginde su atik olayi denilen saglik acisindan zarlarli madeler bulunurmu ?
bu sorunun esasi su nedene dayaniyor bir arkadasim tavsiye edilen ilaci sanirim asiri dozda kulandigi icin yapraklarinin rengi mora donen domateslerini ileride yemeye kalkarsa zehirlene bileceginden korkuyor bir diger yandan yaklasik 300 domates fidesinide bu sekilde harap etmis olduguna inanamiyor
kurtarma sansi varmidir ? domates yapraklari mor renge donsede diriligini koruyor ve yeni cikan yapraklarda bu ozellik gorunmuyor bu bir iye gidis olabilirmi ? bu nedenle yenmeden once domateslerin saglikli olup olmadigini hangi kriterlere gore anlariz bu konuda bizi aydinlatirsaniz seviniriz.
Saygilar...
Selahattin Yılmaz
27-05-2007, 00:42
Ziraii mücadele ilaçlarında her bitkide varlığına müsade edilen bir miktar vardır. İnsan sağlığına zararlı doz sınırı tavsiye edilen dozdan çok yukarıdadır. Koruyucu ilaçlama yapmak dışında özellikle sistemik etkili ilaçlarda (Birkinin özsuyuna karışan) tavsiye edilen dozun üzerindeki dozlar aynı zamanda hem bitki özsuyunda zehir hemde meyve teşekkülünde zirai ilaç kalıntısında fazlalık demektir. Bu nedenle bana sorarsanız o bitkileri söküp atsın. Atmayı düşünmüyorsa da ilaç attığı dönemde oluşan meyveleri tüketmesin diyecek kadar bir tavsiyede bulunabiliyorum.
Tavsiyem attığı ilaca göre değişmekle birlikte bitkileri bahçesinden uzaklaştırmasıdır.
İlaç sistemik etkili değilse o zamanda tavsiyem yapraklardaki etkiyi ciddiye almayın yeni yapraklar düzgün çıkacaktır ilk meyveleri de tedbir için koparıp atın daha sonra oluşan meyveleri tüketin.
Sanirim ikinci dediginizi uygulucaz cunku ilaclamadan sonra cikan yapraklar dediginiz gibi duzelmis durumda ve gayet saglikli
bilgilendirdiginiz icin arkadasim adina tesekkur ederim
Selahattin Bey
Zaten çiçeklerden bazıları kuruyup düşmeye başladı. Saksıya aldım salatalık ve domatesleri. Yani erkek çiçeklerden salatalık çıkmayacak öyle mi? Ben de çok sevinmiştim bir sürü çiçek çıktı diye:rolleyes: Bilmeyince böyle oluyor işte:) Saksıya aldıktan sonra ilk 1-2 hafta susuz bırakmamak lazım demiştiniz, miktar olarak nasıl sulamalıyım acaba? Günde 1 kez alt deliklerinden su çıkacak kadar sulasam çok mu gelir suyu? 1 hafta sonra fidenin tutup tutmadığını nasıl anlayabilirim? Tutmazsa elimdeki diğer fideleri dikmeyi düşünüyorum da... Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Penelophe
28-05-2007, 09:42
Selahattin Bey Selamlar;
Fuarda dağıtılmak üzere gönderdiğiniz kiraz domates fideleri sırık mı acaba ?
11'litreli saksılara, alsil, yanmış gübre ve torf karıştırarak ektim. Uygun mudur?
Saygılar.
merhaba,
Salatalıklar ve domateslerde herşey güzel gidiyordu, hatta ilk hasatlarımızı da yapıp, çocuklara yedirmiştik;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salatalik1.jpg
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salatalik2.jpg
Şu anda salatalıklar çok büyüyen meyveler hariç diğer hepsini kuruttu;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salatalik3.jpg
Büyükleri de ellediğinizde yumuşamaya başladıklarını hissediyorsunuz.Büyüklerin birinde de değişik bir hastalık çıktı, onun fotoğrafını da ekliyorum aşağıya.Bu sadece tek bir meyvede var yalnız.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/salatalik4.jpg
Domateslerim de çok iyi gidiyorlardı ama bu sabah meyvelerde koyu kahverengi lekeler, iç çürümesi gibi bir şey farkettim, onun da resmi aşağıda;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/domates1.jpg
Bir de geçen sene çok sulayıp mahvettiğim için domateslerimi, bu sene sulama konusunda pek cimriyim ama abartıyor muyum bilmem, alt yaprakların kenarları hep kıvrılıyor.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/pdaadim10foto1.jpg
Salatalıkların telef olması , özellikle de domateslerdeki lekelerin nedeni hakkında fikir verebilirseniz sevinirim.
Selamlar,
Selahattin Bey sizi daha iyi bilgilendirecektir ama ben de sebze yetiştirmeye meraklı bir amatör olarak yazınıza denk gelince cevap vermeden duramadım.
Salatalıkta açan her çiçek meyve vermez. Veya sizin de fotoğrafını çektiğiniz gibi henüz küçükken düşebilirler. Ama bu bitkinin bir daha salatalık vermeyeceği anlamına gelmez. Daha çok sayıda salatalık vereceğinden eminim. Domateste de alt tarafta kalanlarda bazen kararmalar lekeler çürümeler olabiliyor. Onları koparıp atın bitki boşuna onlar için enerji harcamasın. Her sebzede bir kaç fire olması bence normal. Bu arada domatesiniz biraz su istiyor gibi geldi bana :) Çocuklarınıza ve size bol bol sağlıklı meyveli, sebzeli günler dilerim.
Çok teşekkürler,
Anlıyorum, yalnız mevcut tüm salatalıklar birden bire büzüşüp, kurumaya başladı, o yüzden telaşlandım :( En tazeler, yeni gelenler iyi gibi ama eskiler bu durumda.
İki domateste daha var, o zaman onları da kopartıp incelemeye devam edeyim.
Teşekkürler,
omeriyidogan
28-05-2007, 11:46
Merhabalar,
Sırık(çeri) domates ve Sırık salatalıklarım 25- 30 cm boyuna geldiler.Domateslerim sürekli yandal çıkarıyor.Boğazlama, sırığa alma ve budama(koltuk alma) işlemlerini nasıl ve hangi aşamalarda yapmam gerekiyor.Özellikle koltuk alma işini pek anlamadım.Yandan çıkan dalları ve yaprakların tamamını koparmammı gerekiyor.
Teşekkürler
merhaba,
Koltuk almayı anlamanız için hızlıca bir çizim yaptım;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/koltukalma.jpg
Yan dalın gövdeden çıktığı yerin hemen üstünden çıkan dalı koparmanız gerekiyor.Fazla büyümeden koparın ki gövdede büyük bir yara açılmış olmasın.Bir de benim gözlemim şu ki geç kopartırsanız o yaraya karıncalar geliyor bu sefer.Bunu bir yerde okumadım ama benim gözlemim bu şekilde.
Bence boğazlama ve sırığa alma zamanı da gelmiş.
Selamlar,
omeriyidogan
28-05-2007, 13:42
Çok teşekkür ederim.
Açıklamanız mükemmel olmuş.Ben geçen gün yanlışlıkla koltuk alıcam diye yan dalları tamamen kopardım.:((
Bu arada derginin haziran ayı sayısını okudum.Orada da bir çok bilgi var.Okurken atlamadıysam boğazlama konusuna değinilmemiş.Bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler
Selahattin Yılmaz
28-05-2007, 21:24
...
Salatalıkların telef olması , özellikle de domateslerdeki lekelerin nedeni hakkında fikir verebilirseniz sevinirim.
Selamlar,
Salatalıklarınızda birden fazla mantari hastalık belirtisi algılıyorum ancak tanıdığım bir hastalık değik. Zamklaşma ve meyvelerin solgunluğu ayrı hastalıklrı işaret ediyor ancak meyveler, yaprak ve sürgünleden alacağınız kısımlarla tarım İl ve İlçe müdürlüklerinde bir Bitki Koruma Uzmanına göstermenizi öneririm. Danışmayacak kadar az sayıda ise o zaman bitkiyi yerinden söküp yakarak veya derince toprağa gömerek imha edin. yeniden tohum ekin ancak aynı yetşiştirme toprağını kullanmayın.
Domateslerinize gelince ona da domates mildiyösü dediğimiz mantari hastalık etmeni bulaşmış. Yapraktan bakırlı ilaçlarla 15 günde bir özellikle yaprakların altına ve üstüne koruyucu ilaçlama yapmalısınız. Meyveyi ilaç bayisdine gösterirseniz sizin için en uygun ilacı verecektir. Ayrıca domateslerinizdeki solgunluk susuzluktan değil kanımca, zira aşırı sıcaklada bitkiler bir tepki olarak yaprakları o şekilde kapatabiliyorlar yine de sulamayı kontrollü verin.
merhaba, cevabınız için teşekkürler.
3 kök salatalık var, danışmaya gitmem pek mümkün değil bu aralar, onlardan vazgeçmek durumunda kalacağım artık :(
Domatesler için uygun bir ilaç soracağım hemen ama domatesler belli bir büyüklüğe geldi, ilaçlama ne kadar doğru olacak bilemiyorum.Bayiden ilacın etkisinin ne kadar kalacağını öğrenmem lazım sanırım.Çocuklar bu domatesleri yemek için sabırsızlanıyorlardı.
İyi akşamlar, teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
28-05-2007, 21:45
Koruyucu ilaçlama yapacağınız için domatesleri yıkayarak yiyebilirsiniz. İlacı tavsiye edilen dozlarda kullanırsanız endişeniz olmasın. Koruyucu ilaçlamada genelde ilaç yaprak/gövde ve meyveleri kaplayıcı etki gösterir. Şelatlı olmadığından bitki bünyesine geçmez. Ancak bitki gerek gelişme gerekse hastalık bakımından bu ilaçlamadan etkilenir (bu etkilenme bitki ile igilidir). Bu nedenle tavsiye edilen dozda ilacı kullanın ki hem siz hemde bitkiniz bu işten zarar görmesin.
Selahattin Bey bende de salatalıkların bazıları büyümeden büzüşüp düşebiliyorlar. Ama bu genelde bitkinin ilk verdiği ürünlerde oluyor. Daha sonra toparlıyor. Bitkinin boyu uzadıkça daha sağlıklı salatalıklar ve domatesler veriyor. Bu mantari hastalıklar topraktaki nemden mi olur? Hiç ilaçlamasak bozulanları elimizle toplayıp uzaklaştırsak olmaz mı? Çünkü MSaygın'ın da dediği gibi evde çocuklar var ve sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorlar. İlaçsız olunca yıkamadan bile yeseler içimiz rahat. Zaten bizim diktiğimiz salatalık 3-5 kök. Her gün 1-2 salatalık alıyoruz :) İlaçlayınca bir hafta dokunmamak gerekiyor (Benim ilaçta öyle yazıyor) Zaten ilaçların üzerinde çok tehlikeli ölüm işaretlerini görünce şişesine bile dokunmaktan korkuyorum. Bilgileriniz için teşekkürler.
İlaçlayınca bir hafta dokunmamak gerekiyor (Benim ilaçta öyle yazıyor) Zaten ilaçların üzerinde çok tehlikeli ölüm işaretlerini görünce şişesine bile dokunmaktan korkuyorum.
Doğru bir de bu yönü var, benim çocuklar hemen her gün oynuyorlar bu bitkilerin yanında, yapraklarına dokunuyorlar vs. Mildiyö anladığım kadarıyla yapraklara da bulaşan bir hastalık, bu durumda hasta meyveleri toplamak da fayda etmeyecek, dokunmayla insana etki etmeyen bir ilaç bulabilecek miyim acaba :(
Şu adreste (http://www.edirnetarim.gov.tr/dommild.html), şöyle bir bilgi buldum;
Bakırlı preparatlar, kurak iklim şartlarında domates bitkilerinin gelişmesinde durgunluk oluşturacağı kanısı ile tavsiyeden kaçınılmalı, ancak organik fungisitlerin bulunmadığı yerlerde, bakırlı ilaçlarla en fazla 1-2 uygulama yapılmalıdır..
Adana bu kurak iklim tanımına uyuyor muhtemelen, bu durumda bakırlı olmayan, organik bir fungusit bulmalıyım, aynı zamanda şelatlı olmamalı, aynı zamanda çocuklar dokunursa onlara zarar vermemeli :D :D Çok gülecek zirai ilaç bayi yarın. :rolleyes:
Selahattin Yılmaz
28-05-2007, 23:07
Selahattin Bey bende de salatalıkların bazıları büyümeden büzüşüp düşebiliyorlar. Ama bu genelde bitkinin ilk verdiği ürünlerde oluyor. Daha sonra toparlıyor. Bitkinin boyu uzadıkça daha sağlıklı salatalıklar ve domatesler veriyor. Bu mantari hastalıklar topraktaki nemden mi olur? Hiç ilaçlamasak bozulanları elimizle toplayıp uzaklaştırsak olmaz mı? Çünkü MSaygın'ın da dediği gibi evde çocuklar var ve sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorlar. İlaçsız olunca yıkamadan bile yeseler içimiz rahat. Zaten bizim diktiğimiz salatalık 3-5 kök. Her gün 1-2 salatalık alıyoruz :) İlaçlayınca bir hafta dokunmamak gerekiyor (Benim ilaçta öyle yazıyor) Zaten ilaçların üzerinde çok tehlikeli ölüm işaretlerini görünce şişesine bile dokunmaktan korkuyorum. Bilgileriniz için teşekkürler.
İlk meyvelerde bitki güçsüz olduğundan veya topraktaki fosfor düzensizliğinden düşmeler olabiliyor ve hatta meyve tutsa bile meyveler şekilsiz olabiliyor bunlar normal. Bazende yapraklar daki buruşmalar yaprak bitlerinden dolayı fideden biraz büyük bitkilerin gelişememesine neden olabiliyor.
Mantari hastalık genelde nem koşullaınan dolayıdır. Bütün bunlarla muhatap olmamak için torf+bahçe toprağı karışımı kullanmak ve bir yetiştirme ortamını bir daha kullanmamak çözüm olabilir. Ancak herşeyden evel sağlıklı fide kullanımı hastalıkların çıkmamasında önemli bir şarttır.
İlaçların ambalajı hakkı da bir şey diyemeyeceğim zira dozunda kullandığınız sürece gerisi biraz da ambalaj etkisi ve o işaretleri koymakla yükümlüler diyeceğim.
Forumdaki ev yapımı ilaçlar başlığını bir inceleyin bakalım mantari hastalıklarınız için neler çıkacak...
Balkonda sebze yetiştirme denemelerimde son durumu aktarmak istedim. Domates ve salatalık dışında diğer ektiklerimin hiçbirinden sonuç elde edemedim. Kıvırcık , Nane ve Maydonoz 'da başarısız oldum. Yaptıklarımı da özetlersem. Bahçe toprağını torf ile karıştırdım ve 2 günde 1 suladım. Şu anda Domates fidelerini diğer saksılara aktardım. Sanki domates tarlası gibi oldu.:))Sanırım daha sıcak bir ortam gerekiyordu. Yaşadığım yerin sıcaklığı İstanbul' a göre 5-6 derece daha düşük. Sürekli esen bir yer. Gelecek sene küçük bir sera yapmayı düşünüyorum.
Herkese sevgiler
Teşekkür ederim Selahattin Bey.
Selahattin Bey,
Balkonumda şu anda büyümekte olan 4 tip domates, 2 tip patlıcan, 2 tip salatalık, 3 tip tatlı biber, asparagus pea (türkçesi nedir bilemiyorum), 2 tip kabak, 1 çeşit balkabağı (mini tip olmasına rağmen bitki kafesi içinde nasıl büyüyeceğini ben de merak ediyorum doğrusu :)) ve envay çeşit aromatik ve şifalı ot büyüyor. Vermikülit ile karıştırdığım gartengold stender A280 torfuna ekililer. 11 Mayıs tarihinden beri fasılalarla ektim. Şimdiye kadar bir sorun olmadı. Ancak daha önceki senelerde balkonumda büyüyen taflan ağacını küllenme ve portakal renkli hemen ezilen bir böcek sarması sonu kaybetmiş olduğumdan; sebzelerim de hastalanacak diye endişeleniyorum. Mümkün olduğunca doğal yetiştirebilmek için ne tür bir ilaçlama ile hastalıktan koruyabilirim sebzelerimi?
Yardımınıza şimdiden teşekkür ediyorum.
Selahattin Yılmaz
30-05-2007, 14:45
Öncelikle hastalık etmeni olabilecek taflanı balkondan uzaklaştırın ve başka bir yerde ilaçlayın. Hastalanma riskine karşı bakırlı ilaçlarla (İlaç bayilerinden bakırlı ilaç /fungusit şeklişnde istyerseniz) domateslerinize koruyucu ilaçlama yapabilirisniz.
Penelophe
30-05-2007, 15:56
Sayın Penelophe kendi sebzenizi yetiştirmek gibi bir imkana kavuşmanın an-
lamı doğal beslenmedir.Yani kimyasallardan uzak olarak üretmektir,tabii toprağın mazisi ve çevre şartlarıda buna uygunsa.
Anladığım kadarı ile bu sinekler için kimyevi zirai mücadele yapmışsınız.
Oysa ev yapımı ilaçlar için sitemizde gerekli bilgiler fazlasıyla var.Anlattığınz o
küçük sineklerden kurtulmanız gayet kolaydı.
Size tavsiyem o bölümü iyi okuyun,doğal ve hormonsuz sebzeleri gerçek
tadında yemek istiyorsanız tabiiki.Bol ürünler.
Fideler çok fazla olduğu için evde ilaç yaparak yetişemeyeceğimi düşünmüştüm Malum çalışıyorum. Ama bundan sonra mutlaka bir şekilde zaman ayıracağım. teşekkürler.
Öncelikle hastalık etmeni olabilecek taflanı balkondan uzaklaştırın ve başka bir yerde ilaçlayın. Hastalanma riskine karşı bakırlı ilaçlarla (İlaç bayilerinden bakırlı ilaç /fungusit şeklişnde istyerseniz) domateslerinize koruyucu ilaçlama yapabilirisniz.
Bilgi için teşekkür ederim Selahattin Bey. Zaten taflanı kurtaramadım. Yanlız size başka sorularım da olacak :) Eğer kimyasalsız yani mümkün olduğunca organik yetiştirmek istiyorsam bu durumda fungusit uygun mudur? ve diğer sebzelerin korunması için de aynı yöntemi mi kullanmalıyım?
Selahattin Yılmaz
30-05-2007, 20:36
Forumumuzdaki bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=ila%E7lar) okursanız uyguladığınız taktirde organik yetiştiricilik yapğmış olursunuz.
Selahattin Bey, konuyu incelemeye başladım hemen. Yardımınız için teşekkür ederim.
İster oturak olsun ister sırık, domates yetiştiren arkadaşlar, koltuk denilen sürgünleri budama işini atlamayın. Ben bugün vakti gelenleri budadım.
Selahattin Yılmaz
01-06-2007, 09:21
Resimleri göremiyorum ama eğer kasalardan saksı yapmıştınız eğer onlar ise uygundur ama topğrak derinliğini en az 20 cm tutun olur mu...
Aklıma gelmişken ekliyeyim, bu ay ki dergimizde (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html) balkonda sırık domates yetiştiriciliği konusunun içinde, koltuk budaması hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Koltuk budama olayında çiçek salkımlarını ayırt etmek lazım demişsiniz Selahattin Bey. Nasıl ayırt edebiliriz ikisini? Koltuk alma bitki iyice büyüdükten sonra mı yapılmalı, mesela ben fidelerimi saksıya yeni aldım fakat dediğiniz bağlantı yerlerinden sürgünler çıkmaya başlamış. Çiçek salkımı mı yoksa koltuk mu olduğunu nasıl ayırt edebilirim? Çok küçük sürgünler, hemen büyümeden kesmeli miyim? Teşekkürler
Penelophe
01-06-2007, 10:11
Aklıma gelmişken ekliyeyim, bu ay ki dergimizde (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html) balkonda sırık domates yetiştiriciliği konusunun içinde, koltuk budaması hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
:) Ben okudum önceki gün. Süper olmuş dergi ve bir sürü şey öğrendim, o kadar açıklayıcı anlatılmış ki, anlamamak mümkün değil :) Emeği geçen herkesin ellerine sağlık :)
Selahattin Yılmaz
01-06-2007, 10:48
Aslında karıştıracak bir şey yok. Çiçek salkımına dikkat edin ve bitkinin en uç kısmındaki büyüme sürgününe dikkat edin. Sonrada koltukları inceleyin. Yaprakla ana gövde arasında çiçek salkımı ile koltuk arasında çok fark var. Koltuk sürgün şekilnde çiçek salkımı ise yapraksız ve ağ şekilndedir. Bunun dışında bir koltuk için bekleyip çıkan sürgün yapısı olarak neticeyi görmek insana çok şey kazandırabilir ;)
Penelophe
03-06-2007, 09:28
Selahattin Bey selamlar;
Fuardan edindiğim cheery domatesler, balkonumda 11litrelik saksılarındalar 1 haftadır. Ama hiç bir büyüme belirtisi yok ve yapraklarında lekeler var. Bu lekeler normal mi?
Saksılar yeterince büyük mü?
Akşama kadar güneş görmelerinde sakınca var mı?
Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
03-06-2007, 14:47
Selahattin Bey selamlar;
Fuardan edindiğim cheery domatesler, balkonumda 11litrelik saksılarındalar 1 haftadır. Ama hiç bir büyüme belirtisi yok ve yapraklarında lekeler var. Bu lekeler normal mi?
Saksılar yeterince büyük mü?
Akşama kadar güneş görmelerinde sakınca var mı?
Teşekkürler.
Merhabalar sevgili penlophe,
Öncelikle şunu söyleyeyim saksınız domatesler için küçük ve sık dikmişsiniz. Bence saksı derinliği sık dikimi aradan birer tane söküp başka yere dikerek çözülebilir. Yapraklar eğer resimdeki gibiyse ben sorun görmedim ancak bahsettiğiniz lekeler için endişe eiyorsanız sadece o lekeleri gösteren resim koymalısınız. Direkt güneş görmelerinde sakınca yok aksine görmemeleri sakıncalıdır.
Penelophe
03-06-2007, 20:55
Merhabalar sevgili penlophe,
Öncelikle şunu söyleyeyim saksınız domatesler için küçük ve sık dikmişsiniz. Bence saksı derinliği sık dikimi aradan birer tane söküp başka yere dikerek çözülebilir. Yapraklar eğer resimdeki gibiyse ben sorun görmedim ancak bahsettiğiniz lekeler için endişe eiyorsanız sadece o lekeleri gösteren resim koymalısınız. Direkt güneş görmelerinde sakınca yok aksine görmemeleri sakıncalıdır.
Selamlar Selahattin Bey;
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Hemen aralardan çekeceğim birer fide.
Selahattin bey,
Benimde cherry domatesim bu şekilde oldu.üzerinde görüyorsunuzdur domatesleri.Ben dediğiniz gibi birkaç küçük dalı kopardım ama sangi biraz daha gerekli gibi mi acaba?:(
Selahattin Yılmaz
04-06-2007, 19:31
Bu tür bir bodur cherry domatesi, domatesleri yenir ancak fazla büyümez. Üstelik bu türü budamanıza gerek yoktur. Bırakın gelişebildiği gibi gelişsin.
tweetysth
04-06-2007, 20:33
Herkese merhaba. Ben bugüne kadar hiçbirşey yetiştirmedim ama birden içime öyle bir istek doğduki ne yapacağımı şaşırdım :)
Bir soruda ben sorayım; bant üzerine eşit aralıklarla yerleştirilmiş sebze tohumları buldum, bunlar ekilirken büyük kolaylık sağlayıp sebzelerin muntazam yetişmesini sağlıyormuş. 5 metre uzunluğundaki bantları dilediğimiz uzunlukta kesip yerleştirebiliyormuşuz. Sebzenin cinsine göre tohum sayısı değişiyormuş.
Bana çok pratik gibi geldi ama birde işin uzmanlarına danışmak istedim. Sizce nasıl olur?
Sevgiler...
Biberleri tohumdan çimlendiremediğim için fide almıştım. Aldığımda gördüğüm kadarıyla bir problem yoktu yapraklarında.Dün sularken yapraklarında bite benzer beyazımsı küçük şeyler gördüm. Bitki hastalıkları bölümünden anladığım kadarıyla yaprak biti. Arap sabunlu tarifi yapsam işe yarar mı acaba? Yoksa hayır gelmez kökten söküp atayım mı fideleri? Balkonda diğer saksılardaki domates ve salatalıklarıma bulaşmasından korkuyorum, bulaşır mı acaba?
Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 09:54
Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar başlığını iyice inceleyin.
Oraya da yazdım. Arap sabunu iyi geliyormuş onu uygulayacağım. Teşekkürler..
Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 20:55
Sevgili rikeb, kare içine alınmış kısımlar koltuklardır. Koltuk budaması olarak o sürgünler alınmaldır.
Kare içine alınmış kısımlar koltuk sürgünlerini gösteriyor:
12643
Daire içine alınmış koltuğun alındıktan sonraki hali:
12644
Tohumdan yetiştirdiğim cherry domateslerin boyu 1 metre oldu ve üzerinde bolca domates var.Koltuk budaması yapmadım.Bu aşamadan sonra yaparsam zarar görürler mi? Bal kabaklarım çiçek açtı yeni yeni meyvesi oluyor.İlaç gerekir mi? Yardımlarınız için teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.