View Full Version : Domates Yetiştirme
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
Merhaba ,
Domates fidelerimin boyu 40 cm civarında oturak domatesler ve çiçekleri meyveye dönüşmeye başlıyor. Elimde Fulvicol fosinka ve cantone adlarında sıvı gübreler var uygulamak konusunda kararsızım ? Fikir verebilir misiniz ?
Bence uygula. Daha verimli olur.
seckinty
10-06-2014, 14:42
domates salatalık ve biberde bu besin kullanılır mı acaba?
http://www.bahcede.com/FO,3433,12,gentafol-sebzeler-icin-sivi-besin-cicek-besinleri-genta-v1288.jpg
uygulaması üzerinde yazıyormuş :)
yapraklara pürkürtme ile verilmeli yazıyor
sadece kaç günde bir uygulanması gerektiği yazmıyor
NPK gübre çözeltisi 8-8-8 yazıyor
içerik olarak
Toplam azot %8
Üre azotu %8
Suda çözünür fosforpentaoksit %8
Suda çözünür potasyum oksit %8
seckinty
10-06-2014, 14:48
benim domatesler ilk çiçeklerini verdi
http://i57.tinypic.com/2nspc8g.jpg
Komşumun tavsiyesi üzerine toprağın hava alması için domateslerin alttaki birkaç yaprağını koparttım.
Merhabalar,
Domateslerimi mantardan korumak ve toprağın ph seviyesini düşürmek için toz kükürt kullandım. yaklaşık 100-110 civarındaki domates fidelerime ve toprağa 1 kg kadar kükürt serpiştirdim. Kükürtün domatesin yapraklarında uzun süre durması yakma veya benzeri bir kötü etki yapar mı , yıkasam olur mu ? Kendiliğinden kaybolmasını mı beklememimi tavsiye edersiniz ?
ozanemre
12-06-2014, 20:53
Merhabalar,
Domateslerimi mantardan korumak ve toprağın ph seviyesini düşürmek için toz kükürt kullandım. yaklaşık 100-110 civarındaki domates fidelerime ve toprağa 1 kg kadar kükürt serpiştirdim. Kükürtün domatesin yapraklarında uzun süre durması yakma veya benzeri bir kötü etki yapar mı , yıkasam olur mu ? Kendiliğinden kaybolmasını mı beklememimi tavsiye edersiniz ?
Sayın zidowen,
Toprak yüzeyindeki toz kükürdümüzü mümkün mertebe yüzey altına yedirin.
Yedirin ki toprak, tavı ile buluşsun ve mevcut H+ iyonları aktif hale geçsin.
Yaprak yüzeyindeki toz kükürdü ise yıkamayınız, su ile buluşturmayınız.
Mevcut şekilde kaplama görevi görsün ki gerekli korumayı ve verime katkı sağlayabilsin.
Esen kalın.
15 civarı domatesim var boyları 20-35 cm arası değişiyor. çiçek açanlar oldu ama sadece bir kaç meyvesi var.
yetiştirdiğim toprak çok kalitesiz bu yüzden bitkiyi beslemek için
1-hangi gübreden
2-hangi yöntemle ne kadar dökmem faydalı olur.
bitkilerin boyları çok az biraz dal yapsalar iyi olur galiba yoksa nereden meyve verecek bunlar.
seckinty
14-06-2014, 12:25
ilk domates göründü, darısı diğer çiçeklere
bu domatesin türü nedir acaba anlaşılırmı
http://i59.tinypic.com/2rr9hrr.jpg
seckinty
14-06-2014, 12:33
bauhaustan aldığım çeri domatesime bir ara beyaz sinek dadandı ve çiçeklerinin dökülmesine neden oldu, ilaçladım geçti ama gövdesinde resimdeki gibi bir durum söz konusu
bunun çaresi varmıdır acaba? yoksa o kısmı budamakmı gerekecek
http://i59.tinypic.com/2dt5dsk.jpg
limon_sever
16-06-2014, 19:09
1971. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/domates/14832-66.htm#post1288454)da bahsettiğim kompostun içinde çıkan domates çiçek açmak üzere. Verimli bir domatese benziyor. Kompostun içinde kendiliğinden çimlenip, çok güçlü yetiştiği için adını Kompost Güzeli koydum :)
502561
Merhaba,
20 metrekare bir hobi bahçemiz var. Yaklaşık 3 aydır burası ile uğraşıyorum. Evde domates, biber ve fasulye çimlendirerek bahçeye diktim. Hazırlık için 8 Mart sonuna doğru 8 blok cocopeat, 2 torba leonardit, 10 kg kadar zeolit, 30 kg kadar solucan gübresini bahçe toprağı ile karıştırdım. Mayıs başında 3 çuval kadar yanmış hayvan gübresi karıştırdım ve 18 Mayısta fideleri toprakla buluşturdum. Pembe domates tohumu bulamadığım için pembe fidelerini internetten sipariş etmiştim. Son yağmurlara kadar bütün bahçe gayet güzel gidiyordu, domatesler baya çiçeklenmişti hatta 1-2 tane küçük domates çıkmaya başlamıştı. Yağmurlardan sonra durum resimlerdeki gibi :( Forumdan okuduğum kadarı ile midilyo denen hastalığa benziyor. 3 günde bir karbonat,sıvı yağ ve sirke ile hazırladığım karışımı sabah erken saatte fısfıslıyorum ama pek bir faydası yok gibi.
Neler tavsiye edersiniz? bu domatesler kurtulur mu yoksa soküp atsammı? Birde bugünden sonra tekrar domates fidesi eksem çok geç kalmış olur muyum?
Şükür balkondaki domateslerim çok iyiler,Büyükçe saksılara kenarlarına kadife ve fesleğenlerle ekmiştim. Sadece bir tane fesleğen kurudu diğerleri maşallah iyi gidiyorlar.
Şimdiden teşekkürler.
502723
502724
502725
502726
@keremy, yaylalarda fideden ekim zamanı geçmemiştir. Ancak tohumdan ekim için bence oldukça geç artık. Ben @doğan ın tavsiyesiyle koruma amaçlı (özellikle mildiyöde etkili) bakırlı 800 gr. tozu 10 tl.ye ilaç almıştım. En hesaplı o gelmişti. İlaçlama için acele edin.
esen-akasya
18-06-2014, 12:22
Domates yapraklarindaki bu sorun ne olabilir
Merhaba,
20 metrekare bir hobi bahçemiz var. Yaklaşık 3 aydır burası ile uğraşıyorum. Evde domates, biber ve fasulye çimlendirerek bahçeye diktim. Hazırlık için 8 Mart sonuna doğru 8 blok cocopeat, 2 torba leonardit, 10 kg kadar zeolit, 30 kg kadar solucan gübresini bahçe toprağı ile karıştırdım. Mayıs başında 3 çuval kadar yanmış hayvan gübresi karıştırdım ve 18 Mayısta fideleri toprakla buluşturdum. Pembe domates tohumu bulamadığım için pembe fidelerini internetten sipariş etmiştim. Son yağmurlara kadar bütün bahçe gayet güzel gidiyordu, domatesler baya çiçeklenmişti hatta 1-2 tane küçük domates çıkmaya başlamıştı. Yağmurlardan sonra durum resimlerdeki gibi :( Forumdan okuduğum kadarı ile midilyo denen hastalığa benziyor. 3 günde bir karbonat,sıvı yağ ve sirke ile hazırladığım karışımı sabah erken saatte fısfıslıyorum ama pek bir faydası yok gibi.
Neler tavsiye edersiniz? bu domatesler kurtulur mu yoksa soküp atsammı? Birde bugünden sonra tekrar domates fidesi eksem çok geç kalmış olur muyum?
Şükür balkondaki domateslerim çok iyiler,Büyükçe saksılara kenarlarına kadife ve fesleğenlerle ekmiştim. Sadece bir tane fesleğen kurudu diğerleri maşallah iyi gidiyorlar.
sayın keremy malesef benim fidelerimde aynı sizinki gibiler. sanırım çok yağmur yağdığı için oldu. ben hastalıklı olan yaprakları komple temizledim sağlıklı olan yapraklara hastalık bulaşmasın diye. henüz ilaçlayamadım.
ben yeniden bir kaç adet baya büyük fideler satılıyor 2,5 tl onlardan alıp boş yerlere diktim.
hafta sonları bahçeye gittiğimiz için mildiyö olanların durumu ne bilemiyorum.:(
mavisedir
18-06-2014, 15:20
Benim domateslerimde de midilyö hastalığı var :( Yağmurlardan sonra oldu.
Merhaba yeni çıkan bu yaprakların bu kadar kıvırcık olması normal midir ?
http://s28.postimg.org/ytecd0rwt/1166.jpg
Selamlar hepinizin emeğine sağlık minik domatesler çok şirin :) Ben de ilk kez 2 ay önce demates yetiştirme hevesiyle 10 tane fide aldım bilmediğim için de 5 tanesini bi saksıya 5 tanesini de diğerine ektim şimdi görüyorum ki yanlış yapmışım 1 tane fide 1 saksıya dikmiş çoğu kullanıcılar :( şimdilik çiçek açtılar ama meyve konusunda tereddüt ettim bu şekilde sık dikilmiş fidelerden verim elde edebilir miyim? Akşam fotoğraf eklemeye çalışacağım ama yine de aklıma takıldı :(
standbymee
22-06-2014, 10:58
kızaran domateslerim:p:p
benim domates ve biberlerde çiçek yoktu bende bir ziraatciye sordum adam bana sarı renkte toz bi ilaç verdi bir tenekeye 1 çaybardagı dök karıştır her fideye 1 bardak dök dedi aynen yaptım. Şimdide çiçek veriyor fakat bu halde sararıp düşüyorlar bu ilaçtan olabilir mi? Ben anlayamadım her türlü bakımı yaptığım halde böyleler bu sarı tozdan bir daha dökmek mi gerekli acaba? bir bilgi verirseniz teşekkür ederim.
limon_sever
13-07-2014, 20:45
2016. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/domates/14832-68.htm#post1296349)daki Kompost Güzeli epey salkım oluşturdu. Şimdilik meyveler böyle. Dahada büyürse güzel olacak. Bahçede çok sağlıklı yetişen tek domates diyebilirim.
508680
Bu da kompost güzelinin yanında çıktı. İki fide 1.5 metreden fazla büyüdü. Aslında epey fide var. Diğerleri daha kısa. Meyveye dönen şimdilik ikisi. Bunun da değişik bir meyve yapısı var.
508681
Yapraklarının kokusu beni köydeki bahçemize götürür hep...
hataselim
17-07-2014, 20:25
Sayın sındırgılı,
Domatesin yakınlarında mısır ekili mi?
Sayın üzüm Domatesin yakınlarında mısır ekili olmasının ne gibi zararları veya faydaları var.
Domateslerimin alt yaprakları sarardı ne yapacağımı bilmiyorum
limon_sever
18-07-2014, 08:37
Cherokee Purple Domates
3-4 sene önce üyelerimizden Sayın Douglas Fir'den satın almıştım. İri siyah domatesler veriyor. Lezzetli ve ince kabuklu bir çeşit. Daha ermesine var.
509640
ametarasu
23-07-2014, 12:13
Ben de hobi bahçemde ürün hasat ediyorum ancak 7 domatese 1 tane ıskartaya çıkıyor. Sebebi nedir bilmiyorum ama vaziyet böyle. Bunun bir çaresi - tedbiri-ilacı vs. var mı acaba ?
Hastalık ve hasat.
MeyveliTepe
23-07-2014, 12:48
Ben de hobi bahçemde ürün hasat ediyorum ancak 7 domatese 1 tane ıskartaya çıkıyor. Sebebi nedir bilmiyorum ama vaziyet böyle. Bunun bir çaresi - tedbiri-ilacı vs. var mı acaba ?
Hastalık ve hasat.
Domates Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/domates/8767-33.htm) başlığına bakınız.
Selamlar,
Kayınpederim Kandıra'lı bir köylüden almıştı bu sene domates fidelerini, tarlaya ektiğmiz bir tanesi çok iri domates yaptı. 433 gram :) çeşidi hakkında bilgi verebilecek olan var mı?
birnefestoprak
24-07-2014, 08:56
Meyve resmine bakarak bir tahminde bulunmamiz cok zor. Yetistirildigi koy disinda bilinme ihtimali dusuktur. En iyi bilgiyi koylunun kendisinden edinebilirsiniz. Koyun adini biliyorsaniz, koy kooperatifine ya da muhtara ulasmayi deneyin.
Selamlar,
Kayınpederim Kandıra'lı bir köylüden almıştı bu sene domates fidelerini, tarlaya ektiğmiz bir tanesi çok iri domates yaptı. 433 gram :) çeşidi hakkında bilgi verebilecek olan var mı?
limon_sever
02-08-2014, 23:52
2027. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/domates/14832-68.htm#post1305662)daki Kompost Güzeli güzel meyve tuttu. Daha da salkım oluşturuyor. Tohumluk bırakacağım...
511786
Tohum takas etkinliğinden gelen pembe ve diğer domates fidelerine soğuk vurduğu için yöremizin meşhur domateslerinden maniye fidesi alıp diktim.Bu domates türü gayet iri ve etli olur. Ayrıca kokusu da çok hoştur.Fotoğraflar gece çekildi. Yaprak ve domatesteki lekeler atılan mantar ilacının lekesi. Diğer domates fidelerini ise gündüz çekip gönderirim. Bitkilerin boyu şu an yaklaşık 2,5 metre civarında.
ozlem soylu
07-08-2014, 10:39
merhaba domateslerim 3 hafta öncesinde çiçek açmaya başladı fakat hiç meyve vermiyor .bu konuda yardımcı olabilir misiniz:(
merhaba domateslerim 3 hafta öncesinde çiçek açmaya başladı fakat hiç meyve vermiyor .bu konuda yardımcı olabilir misiniz:(
Çok sık suluyor olabilir misiniz
merhaba domateslerim 3 hafta öncesinde çiçek açmaya başladı fakat hiç meyve vermiyor .bu konuda yardımcı olabilir misiniz
Çapa atıp yaklaşık 4-5 gün ara ile sadece toprak yuzeyı ıslanacak sekılde sulayınca verıyor o deneyımı bende yaşadım xd
Benım toprakta da kalsym eksıklığnden domatesler çürüyor doğal olarak kalsyumu nasıl elde ederim kireç tozunu su ole spreylesem yapraklara olur mu
Benım toprakta da kalsym eksıklığnden domatesler çürüyor doğal olarak kalsyumu nasıl elde ederim kireç tozunu su ole spreylesem yapraklara olur mu
Kömürcülerde satılan katık yoğurt kıvamındaki kireçten 1 tatlı kaşığı alıp 2 litre suda seyreltip bitkilerinize uygulayabilrsiniz. Veya kalsiyum ve magnezyum içeren tarım kireci satıyorum. İlgilenirseniz mesaj atabilirsiniz.
limon_sever
12-08-2014, 19:45
Konya Yaylapınar Pembe Domatesi
Bu sene yerli üretim yapan bir üreticiyle yolumuz birleşince 5-6 çeşit yerli tohumu rica minnet istemiş ve bir miktar tohum almıştık. İçlerinde 1 adette domates tohumu vardı. Fidanı çok güzel gelişti ve bir adet meyve oluşturmuştu. İlk domates 500 gr civarında tam pembe görünümlü, yuvarlak, üzerinde hiç bir yeşillik ve çatlama oluşumu yoktu. Çok lezzetli olduğu için tohumlarını hemen kurutmaya tabi tuttum. Domatesi kopardıktan sonra üzerinde 4 domates daha oluşturdu. Son durum böyle...
513074
limon_sever
24-08-2014, 12:38
Kompost Güzeli - II
2035. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/domates/14832-68.htm#post1310347)da bahsettiğim kompostun içinde çıkan bir sürü fideden birinde de böyle bir domates çıktı. Daha önce bahçede böyle bir çeşit yetiştirmemiştim. Çarşıdan alınan bir çeşit olmalı. Verimi güzel. Tadından memnun kalırsam tohumluk bırakacağım...
514623
Bu arada kompostta birbirinden farklı 6 çeşit domates çıktı. Verimli fideler var...
Bu senenin en tombiği 621 gramlık bu domates oldu, sanırım humik ve fulvik asit biraz fazla kaçtı
birnefestoprak
03-09-2014, 05:22
Sanirim bu makale Hurriyet Cumartesi'de yayinlanmis (HURPAS'a sinir oldugum icin hesabim yok ve gazetenin sitesinden goremiyorum ama yazinin basligi oraya da eklenmis; yani surreal de olsa var boyle bir yazi): Domatesi Kışa Taşımak - Hürriyet CumartesiRefika'nın Mutfağı (http://www.refikaninmutfagi.com/cumartesiyazilari/domatesi-kisa-tasimak-hurriyet-cumartesi/)
Siz okumadan soyleyeyim, berbat bir yazi olmus. Refika Birgul, ustelik de okuyucu sayisi yuksek olan bir yayinda "sacmalama konusunda nasil cigir acilir?" sorusuna yanit vermis. Insanin yaptigi iste basarili olmasi icin biraz soyle kaynaklari filan arastirmasi, okumasi, kendisi bilmiyorsa bile bir bilene sormasi gerek.
Domates hayatımıza 120 sene gibi kısa bir süre önce girip,...
Onu 320 sene yapalim da anlasalim :)
Doğal domatesi ayırt etme yöntemi!
1) Parıl parıl parlayan değil daha mat renkli domatesler doğal tozlaşmanın nişanesi.
2) İnce kabuklu, arada yeşil kahve izler olan domatesler ya dalın domatesi sıkıştırdığının ya da bir yere değdiğinin, dolayısı ile doğallığının göstergesi.
3) Dalından ayrıldığı bölümde 5 köşeli yıldıza benzer bir şeklin olup olmadığına bakın.
4) Ortadan ikiye kestiğinizde, sapının içeri doğru ince bir kılcal şeklinde uzanıp uzanmadığını kontrol edin.
5) Kestiğiniz parçada sulu, çekirdekli bölümün arasında boşlukların olmaması ve ters çevirip sıktığınızda kolay kolay dökülmemesi de doğallığına bir işaret.
Bunlarin ne oldugunu anlayan varsa, beni de aydinlatirsa sevinirim (yazinin gerisini okumadim) :)
Ben yanıtlayayım o bu kadar bilgiyle koskoca gazeteye yazı verebiliyorsa ben de yorum yapabilirim herhalde öyle değil mi?
Arkadaş hiç domates yetiştirmeden, bir tarlaya bile gitmeden oturduğu yerden domatesin doğal olduğunu anlıyor. Nasıl bir göz var be? Pes! Ben mühendisliğini okudum ama bana öğretmediler yazıklar olsun böyle okula!
1. Siz bol bol ilaç atın ama beyaz sineği ellemeyin bakın da nasıl kabuğu mat oluyor sonra da Refika Hanım size doğal domates diye bu mat domatesleri yutturuyor. Hadi hadi siz de inandınız ve yediniz kabul edin.
2. Bakın tek kriterle de doğal olduğunu anlayabilirsiniz ince kabuk oldu mu tamamdır. Bir de domates büyürken iki dalın arasına sıkıştırın aha da doğal domates. Yahu biz boşuna uğraşıyoruz tek gövde yetiştireceğiz diye canımız çıkıyır. Arkadaşlar bundan sonra kendi haline bırakalım da doğal domates yiyelim.
3. Sanırım burada çanak yaprakların bağlandığı yeri anlatmak istemiş. Yıldızlarla fazla ilgileniyor herhalde!...
4.Sap ve ince kılcal şekilde içeri doğru uzanıyor. 3. şıkkı çöpe atabilirsiniz dalından ayrıldığı bölüme kadardı sap.
5. Burada sanırım hormonlu domatesleri söylemek istemiş. Domates sulu olmayacakmış (bu kadın yerli domatesi hiç yememiş herhalde), yerli domates de doğal değil arkadaşlar yemeyin artık da fiyatı düşsün bari!...
birnefestoprak
03-09-2014, 20:18
Hahha domatesle ilgili baska bir fantastik yazi daha: O domateste, bir hayat felsefesi saklı... - TUBA ŞATANA - Radikal (http://www.radikal.com.tr/yazarlar/tuba_satana/o_domateste_bir_hayat_felsefesi_sakli-1208558)
Yalniz bir onceki cok buyuk bir ozguvenle, iddiayla yazilmisti; bu, daha cok alinti yaparak ilerliyor. Bu sefer de girisimcimizin kafa karisikligina taniklik ediyoruz. Girisimcimiz diyorum cunku Turkiye'de moda oldugu icin ciftlik kurup elini tezege sokmadan para kazanan girisimci sayisi cok. Bu ornekte, girisimci ayni zamanda ciftciyse, durum pek ic acici degil.
Dunyada bilimsel kose yazisi/gazetecilik (ing. scientific journalism) diye bir uzmanlik alani var. Bizim kose yazarlari, iskembe-i kubradan atmadan once, okulunu okumamis olsalar bile, biraz bu alandaki uygulamalar nasil yapiliyor bir baksalar cok iyi olacak. Alinti yapiyorsaniz bile, altina yorum dusmeniz gerekir. Yorum dusemeyecek durumdaysaniz, yaziyi niye yaziyorsunuz?
Simdi bakalim:
515973
80 cesit domates neye gore ortaya cikacak? Bu sayi nasil veriliyor, anlamadim. Birbirine yakin yetistirilen, kalabalik bir farkli cesitler grubu icindeki hibritlesme oraninin %5'e ulastigina dair gozlemler mevcut (bu gozlem, domates konusundaki uzman isimlerden Dr. Carolyn Male'e ait) ama bu durumda da cevresel faktorler, orneklem (yetistirilen cesit) sayisi, stigma disarda mi izole mi (cesit, modern mi yoksa cok eski geleneksel bir cesit mi) gibi bir suru parametre sonuca etki ediyor.
Ayrica Turkiye'de amator islahin/yeni cesit uretiminin yerlerde surundugunu ve oncu orneklerinin (bkz. Alis' Pembe Kiraz-MeyveliTepe) ozendirilerek tesvik edilmesi gerektigini dusunen birisiyim ama yaziyi okurken "acaba ektikleri cesitler icinde kac tanesi atalik yerli tohum ve bunlarin ana tohum stoklarinin safligini koruyorlar mi" diye haykirmak geldi icimden; ucaga atlayip gidecegim, uykum kacacak :) "Dogaya birakalim, kendi kendilerine hibritlessinler hehhe" demek iyi de, atalik cesitleri kaybetmeyin sevgili Nar Ciftligi sakinleri :)
arslanereli
03-10-2014, 19:50
merhaba. ben balkonda pimaş borular içinde domates ve biber yetiştirmek istiyorum. suyun içine gerekli gübre eriyikleri için fikir verebilir misiniz?
Lonicera
19-11-2014, 12:48
Bu yıl tohumlarını geç ektiğim red robin cinsi bodur domateslerin meyveleri çok iri oldu. Serin havanın da etkisiyle coştukça coştu. Yaklaşık 5 yıldır bu cinsi ekiyorum , hiç bu kadar irileşmemişti. Ceviz büyüklüğüne ulaşan meyveleri var. Beslemede compost ve comfrey çayının etkisi diye düşünüyorum.
Lonicera
08-12-2014, 14:36
Neredeyse 20 gün geçmiş üstünden. Anca bu kadar kızarabildi. Fakat soğuğa çok dayanıklı. Gerçi öyle aman aman bir soğuk da olmadı ama biber, patlıcan, kabak, hıyar vb. çoktan soğuktan yok oldular. Tinny tim çeşidi de fena sayılmaz ama RR kadar değiller.
İ.Yılmaz
15-12-2014, 12:37
1 dönüm alana kaç adet domates fidesi dikiliyor bilen arkadaşlar cevaplayabilirmi acaba..
yazın kavanoz dometes yaptığım zaman domatesleri yıkadığım suları saksılarıma dökmüştüm.
o döktüğüm sudaki çekirdeklerden yokluğumda fideler çıkmış.
bende bir sopaya bağlayıp bakımını yaptım.
sonuç görüldüğü gibi dometeslerini verdi kızarmasını bekliyoruz.
gübre filan görmeden tam organik.
Lonicera
24-12-2014, 12:49
İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.
Domates yetiştirmenin püf noktaları ve incelikleri
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.
Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.
Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.
KAYNAK (http://www.organikoop.com/domates-%28solanum-lycopersicum%29)
İnternette gezinirken bir sitede şöyle bir yazıya rastladım. Gerçekle alakası var mı yok mu bilmiyorum. Pek mantıklı gelmiyor bana bakır telin bir etkisinin olması ama deneyen varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim. Büyük ihtimal bir rivayetten ibaret. Ama sormadan da edemiyor insan:)))Yazının alıntıladığım kısmı aşağıda. İlgili sayfanın en altında bu yazı mevcut.
Organik muz kabuğu : ilaçlanmamış organik muz kabuğu yerleştirin. Muz kabuğu, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir.
Organik balık : Amerika'daki Kızılderililerin çukura bir balık yerleştirdikleri söylenir. Çukuru toprakla kapatık üzerine domates fidesini dikerlermiş.
Bakır teli : Bazı amatör bahçıvanlar, toprağa bakır teli gömmeyi önerir ; mildiyö hastalığını yok ettiği ve domateslerin daha tatlı olduğu söylenir.
muz duymştum birde demir tozu dökeni gördüm.
kendimde kalsyum eksikliği olan domatesime bardakta eritilen portakal limolu Ca ilaçlar var 1000mg onlardan 2 tableti bir 10ltlik tenekede su ile eritip dökmüştüm dip çürüklüğü gitmişti :D zararı varmıdır bilmiyorum...
(yukarda yazdığım sadece kendi tecrübemdir hiç bir şekilde önermiyorum zararı olabilir... )
birnefestoprak
24-12-2014, 16:38
Amerikan yerlilerinin sadece domates icin degil diger tarim bitkileri icin de balik kullandigi dogru. Balik ozu, bitkiler icin muthis bir besin kaynagi. Bugunku organik gubre piyasasi, bu gelenekten/uygulamadan yola cikarak cok sayida sivi/kati balik gubresi yapiyor. Eger balik artiklarini temin edebileceginiz bir kaynak varsa, hicbir urun satin almadan da bahcenizi gubreleyebilirsiniz.
Muzun da faydasi olur. Bir kompost bileseni olarak kullanilabilir.
Balik ya da muz, bitkileri gomdugunuz anda bozunmus olmalari gerek. Bu yuzden bu malzemeler, genelde bahcenin icinde bulunulan mevsimde ekilmeyen bolumune gomulup o bolum sonraki mevsimde degerlendirilebilir. Ekim aninda, fidenin dibine gommeyin derim.
Metalik Bakir, domatese verilen suyla cozunmuyor olsa gerek. O yuzden, Bakir cozeltileri ozellikle domates hastaliklariyla mucadelede siklikla kullanilir. Yani, bahsettiginiz ornekte niyet dogru ama uygulama yanlis gibi duruyor.
Lonicera
24-12-2014, 17:55
Bence de bu şekildeki bakırın çözünüp, toprağa karışıp bitkinin alabileceği forma geçmesi pek mümkün değil. Eskiden sert çekirdekli meyve ağaçlarının dibine paslı çivi, metal vb. gömerlerdi. Zaman zaman bunun bitkide etki gösterdiğini duymuştum. Şimdi demir sülfat kullanılıyor ve çok da faydasını gördüklerini söylüyorlar.
Benzer mantıkla asitli ortam seven ortanca bazı köylerimizde hala peynir, zeytin tenekelerinde yetiştiriliyor. Burada oluşan pas ile bitkinin demir alışverişi ne derecededir, alışveriş var mıdır bilemiyorum.
Ben bu yaz saksıdaki domatese dadanan salyangozların geçişini engellemek üzere toprağın üzerine bakır teli halka yapıp koydum ve işe yaradı.
Sayın Meyvelitepe'nin bu konuda bir yazısında okumuştum. Salyangozlar bakır ile temas edince elektrik çarpmasına benzer bir reaksiyon oluyor ve uzaklaşıyorlar.
birnefestoprak
30-12-2014, 20:34
Burdaki bir tohum katalogunu incelerken bakin ne gordum (bu, daha once Ingiltere'de yapilmis birseydi, buraya da gelmis; resimler internetten alintidir). Patatese asilanmis domates (fide olarak satiliyor). Hem patates hasat ediyorsunuz hem de domates :) (genetik modifikasyon soz konusu degil). Sn MeyveliTepe, denemeye deger :)
MeyveliTepe
30-12-2014, 20:55
Görmüştüm. Patatese domates aşılamışlar, denesem mi diye de düşündüm, sonra vazgeçtim :)
birnefestoprak
30-12-2014, 20:59
Genel gecer domates hastaliklarina dayanikli bir kok varyetesi bulmak gerek. Son zamanlarin en ilginc konularindan birisi de patatesi tohumdan yetistirmek (yumrulardan degil, bitki cimlendikten sonra hasat edilen tohumdan). Mevcut secenekleri bir arastirayim.
Görmüştüm. Patatese domates aşılamışlar, denesem mi diye de düşündüm, sonra vazgeçtim :)
Lonicera
31-12-2014, 17:09
Şeytan elması, (Solanum capsicoides) isimli bitki hem patlıcana hem domatese anaç olarak kullanılıyormuş.
Verimi en az % ,30 artırdığını iddia ediyorlar. Acaba lezzette bir kayıp sözkonusu oluyor mudur? Son yıllarda kabak üzerine aşılanan karpuzların tatlarının değiştiği, kötüleştiği yönde yaygın bir kanı oluştu piyasada.
Genel gecer domates hastaliklarina dayanikli bir kok varyetesi bulmak gerek. Son zamanlarin en ilginc konularindan birisi de patatesi tohumdan yetistirmek (yumrulardan degil, bitki cimlendikten sonra hasat edilen tohumdan). Mevcut secenekleri bir arastirayim.
Sayın birnefestoprak;
Afyonkarahisar en fazla patates yetiştirilen yerlerden biri. Benim bazı yetiştiricilerle yaptığım görüşmelerde eski yerli patateslerin çiçek açtıktan sonra tohum oluşturduğu, o tohumların da yeniden ekilebildiğini öğrenmiştim.
Şimdiki dışarıdan gelen pateteslerin çiçek açmalarına rağmen tohum vermediklerini söylemişlerdi. Burada en çok verim ve lezzet açısından kışlık olarak tercih edilen patates cinsi agria. Tabi daha verimli ama o kadar lezzetli ve dayanıklı olmayan çeşitler de var.
Tohumdan üretilen kışlık dayanıklı lezzetli patates çeşitleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Olabiliyor ise tohum bulunabilirse hem patates, hem de üzerinde domates alabilmek çok iyi bir şey olur.
Bir taşla iki kuş vurmak buna derler herhalde.
birnefestoprak
01-01-2015, 19:29
Aslinda yumrular filizlendirilerek de basarili bir asilama yapilabilir sanirim; denemek gerek. Tohum var; ben bir bakayim, hastalik direnci de yuksek cesitler arasindan secmeye calisayim. Onumuzdeki mevsime bir deneme yapabiliriz.
Sayın birnefestoprak;
Afyonkarahisar en fazla patates yetiştirilen yerlerden biri. Benim bazı yetiştiricilerle yaptığım görüşmelerde eski yerli patateslerin çiçek açtıktan sonra tohum oluşturduğu, o tohumların da yeniden ekilebildiğini öğrenmiştim.
Şimdiki dışarıdan gelen pateteslerin çiçek açmalarına rağmen tohum vermediklerini söylemişlerdi. Burada en çok verim ve lezzet açısından kışlık olarak tercih edilen patates cinsi agria. Tabi daha verimli ama o kadar lezzetli ve dayanıklı olmayan çeşitler de var.
Tohumdan üretilen kışlık dayanıklı lezzetli patates çeşitleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Olabiliyor ise tohum bulunabilirse hem patates, hem de üzerinde domates alabilmek çok iyi bir şey olur.
birnefestoprak
01-01-2015, 19:43
Denemeden lezzetle ilgili birsey diyemiyorum. Domatesteki cozunmus kati miktarini (Brix) olcmek mumkun. Bu deger, lezzetle (ayni zamanda genel kani itibariyle hastalik direnciyle) dogru orantili oldugu icin, daha subjektif olan agiz tadiyla birlikte degerlendirilebilir. Brixi cok yuksek olan, yediginiz zaman "bu domatesse digerleri ne" diyebileceginiz cesitler var. Onlar ustunden yorum yapilabilir.
Sonucta, asilama yaptiginiz domatesin lezzet potansiyelinin yuksek olmasi gerek. Bir de bitkiye verdiginiz gubre ve iz elementler cok onemli. Asilama yapildigi halde, bu ikisi icin yerinde uygulamalar yapilmiyorsa, lezzet on plana cikmaz. Bunlar, ilk seferde, mantik ve cesitli gozlemler cercevesinde soyleyebilecegim seyler. Uygulayip sonuclara baktiktan sonra "aslinda oyle degilmis" seklinde bir sonuca varmak da mumkun.
Şeytan elması, (Solanum capsicoides) isimli bitki hem patlıcana hem domatese anaç olarak kullanılıyormuş.
Verimi en az % ,30 artırdığını iddia ediyorlar. Acaba lezzette bir kayıp sözkonusu oluyor mudur? Son yıllarda kabak üzerine aşılanan karpuzların tatlarının değiştiği, kötüleştiği yönde yaygın bir kanı oluştu piyasada.
Sayın birnefestoprak;
Bir taşta iki kuş vuramazsınız çünkü tek kuşta kalıyorsunuz imkansız ya domates ya patates
Ben yanıtlayayım o bu kadar bilgiyle koskoca gazeteye yazı verebiliyorsa ben de yorum yapabilirim herhalde öyle değil mi?
Arkadaş hiç domates yetiştirmeden, bir tarlaya bile gitmeden oturduğu yerden domatesin doğal olduğunu anlıyor. Nasıl bir göz var be? Pes! Ben mühendisliğini okudum ama bana öğretmediler yazıklar olsun böyle okula!
1. Siz bol bol ilaç atın ama beyaz sineği ellemeyin bakın da nasıl kabuğu mat oluyor sonra da Refika Hanım size doğal domates diye bu mat domatesleri yutturuyor. Hadi hadi siz de inandınız ve yediniz kabul edin.
2. Bakın tek kriterle de doğal olduğunu anlayabilirsiniz ince kabuk oldu mu tamamdır. Bir de domates büyürken iki dalın arasına sıkıştırın aha da doğal domates. Yahu biz boşuna uğraşıyoruz tek gövde yetiştireceğiz diye canımız çıkıyır. Arkadaşlar bundan sonra kendi haline bırakalım da doğal domates yiyelim.
3. Sanırım burada çanak yaprakların bağlandığı yeri anlatmak istemiş. Yıldızlarla fazla ilgileniyor herhalde!...
4.Sap ve ince kılcal şekilde içeri doğru uzanıyor. 3. şıkkı çöpe atabilirsiniz dalından ayrıldığı bölüme kadardı sap.
5. Burada sanırım hormonlu domatesleri söylemek istemiş. Domates sulu olmayacakmış (bu kadın yerli domatesi hiç yememiş herhalde), yerli domates de doğal değil arkadaşlar yemeyin artık da fiyatı düşsün bari!...
Arkadaşlar şu hormona bir açıklık getirin hormon çiçek tozlaşması için verilenmi yoksa toprağa (kimyevi gübre ve bazı element karışımı besinlermi hormon )
Burdaki bir tohum katalogunu incelerken bakin ne gordum (bu, daha once Ingiltere'de yapilmis birseydi, buraya da gelmis; resimler internetten alintidir). Patatese asilanmis domates (fide olarak satiliyor). Hem patates hasat ediyorsunuz hem de domates :) (genetik modifikasyon soz konusu degil). Sn MeyveliTepe, denemeye deger :)
Bir taşta iki kuş vuramazsınız çünkü tek kuşta kalıyorsunuz imkansız ya domates ya patates
Resimdeki gibi olursa neden olmasın. Deneme yapmaktan ne çıkar. Yapılan işlem doğru ise en verimli olanın satışını yapıyorlardır. Tabi çok daha yoğun bir şekilde bakım yapılması gerektiği çok açık.
Verim ne kadar yüksek olursa olsun farklı çeşitleri deneyerek lezzet konusunu da gözardı etmemek gerek.
Bugün bir arkadaşın söylediği kafama takıldı. Patatesin yeşil kaldığı dönem 3 ay domatesin ise 6 ay sera ortamında ise 1 yıl. Patateste bu durum olursa domatesi yetiştirebilir mi?
Lonicera
23-01-2015, 16:52
Herhangi bir cherry domates anacı üzerine ( Alis’ Pembe Kiraz üzerine denemek istiyorum) kaç yıldır denediğim ama sürekli hastalanıp bitkilerini kaybettiğim Tula ve Brandywine domates fidelerini aşılamak istiyorum. Cherry üzerine beafsteak türü fide aşılayan var mı acaba?
bahtiyar02
23-01-2015, 17:29
Yaz mevsiminin demirbaşı karpuz ne yazik ki kabak aşısıyla tadında ve lezettinde kabak tadı verdiğinden karpuzlar satıcının elinde kalmaktadır. Kendim de tatım inanın hiç tavsiye etmem. Herşey olduğu gibi güzeldir. Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler ayrı lezzetler verir.
İsmail Kuzucu
23-01-2015, 18:13
Yaz mevsiminin demirbaşı karpuz ne yazik ki kabak aşısıyla tadında ve lezettinde kabak tadı verdiğinden karpuzlar satıcının elinde kalmaktadır. Kendim de tatım inanın hiç tavsiye etmem. Herşey olduğu gibi güzeldir. Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler ayrı lezzetler verir.
Anaç burada lezzet açısından fark yaratmaması gerekir. Çünkü bitki hangi besini isterse kökler o besini topraktan alacak. Kabak tadının olmasını ben gübrelemeye veriyorum. Normal fideye göre gübre alımı fazla olabilir.
Sayın birnefestoprak ve MeyveliTepe bu sene aşılı ürünler denemeyi düşünüyor. Kısmetse bende düşünüyorum. İyi sonuçlar çıkacak gibime geliyor.
bahtiyar02
23-01-2015, 21:17
Anaç burada lezzet açısından fark yaratmaması gerekir. Çünkü bitki hangi besini isterse kökler o besini topraktan alacak. Kabak tadının olmasını ben gübrelemeye veriyorum. Normal fideye göre gübre alımı fazla olabilir.
Sayın birnefestoprak ve MeyveliTepe bu sene aşılı ürünler denemeyi düşünüyor. Kısmetse bende düşünüyorum. İyi sonuçlar çıkacak gibime geliyor.
Haklı olabilirisiniz ancak benim tattığım karpuzların tatları ve iç yapısı belirgin bir şekilde değişikti. İç yapısı tamamen etli çekirdek çok az. Üçüncü resim bildiğimiz deşti karpuz ilk iki resim ise kabak aşılı karpuz. Farklımı değilmi siz karar verin:rolleyes:
Karpuz Tadında Karpuz
''Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili Halil Öztürk, geçen yıl kabak aşılı karpuz satan esnafa 50 bin lira ceza verilmesi kararının caydırıcı olduğunu belirterek, "Türkiye bu yıl kabak karpuz değil, karpuz tadında karpuz tüketecek" dedi.'' Yazının devamına gözatın derim
Kaynak;
Karpuz Tadında Karpuz (http://www.gidagundemi.com/tarim-ve-hayvancilik/tarim/karpuz-tadinda-karpuz-h939.html)
karaeloglu39
31-01-2015, 22:51
Arkadaşlar 5000 kök domatez ekmek istiyorum fakat karar kıldım tarlanın yanındaki tarlada sılaşlık mısır ekili olacak birkac sitede mısırla olmaz gibi yazılara rasladım fakat ayrıntı verilmemiş bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler
heyyamola
01-02-2015, 00:05
Arkadaşlar 5000 kök domatez ekmek istiyorum fakat karar kıldım tarlanın yanındaki tarlada sılaşlık mısır ekili olacak birkac sitede mısırla olmaz gibi yazılara rasladım fakat ayrıntı verilmemiş bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler
Aynı tarlada olmadıktan sonra pek sorun olmaz. Mısır azot başta olmak üzere topraktan bayağı yüklü oranda besin maddesi sömürdüğünden etrafına ekip, dikilen bitkiler yeterince beslenip gelişemez. Hemen yanına dikecekseniz mısırla arasına bir sıra baklagillerden bir bitki (fasulye vs.) ekerseniz daha iyi olur.
karaeloglu39
01-02-2015, 20:48
Heyyamola çok teşekkürler açıkçası hastalık yapmasından ve zararlıları barındırmasından cekindim. Domatez ekimi tecrübem hic olmaması biraz cekingen yaklaşmama neden oluyor.
Merhabalar,
Domates ekmeye kara verdiğimden beri gereken bilgi birikimi için konuyu 1 haftada baştan sona kadar okudum, bayağı uzun sürdü ha bitti ha bitecek derken :) Şimdi sıra tohumları ekmeye geldi. Herkese hayırlı hasatlar...
Merhabalar,
Domates ekmeye kara verdiğimden beri gereken bilgi birikimi için konuyu 1 haftada baştan sona kadar okudum, bayağı uzun sürdü ha bitti ha bitecek derken :) Şimdi sıra tohumları ekmeye geldi. Herkese hayırlı hasatlar...
Ekeceğiniz tohumlar muhtemel mart sonu meyvelerini verecek, korunaklı alan yoksa az daha beklesek miydi?
Merhaba TCM,
Mart sonu Nisan başı dışarıya çıkartmayı planlayarak ektim, çok mu erken oldu acaba ? Bu süre zarfında ev içinde petek yakınında ve boy camın önünde olacaklar güneş ihtiyaçlarına binaen. Tohumlar balkonda bakabileceğim saksılık türler. Totem, Tiny Tim ve Garden Pearl...
alef blue
08-02-2015, 13:03
bu gerçekten çok güzelmiş, bu sezon deneyecek olan olursa çok güzel olur. amatör bir yetiştiricinin üstünden kalkabileceği bir proje mi en azından bir fikir oluşursa ben de deneyebilirim, resimde de saksı içerisinde yetiştirilmiş, yeri olmayanlar için mükemmel hayran kaldım..
acaba bu patates yapraklı domateslerden filan mı aşılanması gerekir?
bir de bitki hem yumru hem meyve üretmeye yetişebilir mi ki, herhalde daha küçük çeri cinsi domates daha iyi olur? ya da oturak? red robin'lerim çimlendi bi cücükleyen patatese aşılayasım var hemen :D ama hiç tecrübem yok aşılama konusunda..
Merhaba TCM,
Mart sonu Nisan başı dışarıya çıkartmayı planlayarak ektim, çok mu erken oldu acaba ? Bu süre zarfında ev içinde petek yakınında ve boy camın önünde olacaklar güneş ihtiyaçlarına binaen. Tohumlar balkonda bakabileceğim saksılık türler. Totem, Tiny Tim ve Garden Pearl...
Biraz korursanız sorun olmaz herhalde.
Merhabalar. Ben marketten aldığım domates ve biberlerin tohumlarını çıkarıp ektim 50 kadar biberim 20 kadar da domates fidem var ortalama 3 er cm boyunda. Ama öğrendim ki o domatesler f1 oldukları için tohumları çok az ürün veriyormuş. baharda bahçeye dikmeyi düşünüyordum ama kafam karıştı. Ne yapmalıyım
siskebap
18-02-2015, 21:33
Merhabalar. Ben marketten aldığım domates ve biberlerin tohumlarını çıkarıp ektim 50 kadar biberim 20 kadar da domates fidem var ortalama 3 er cm boyunda. Ama öğrendim ki o domatesler f1 oldukları için tohumları çok az ürün veriyormuş. baharda bahçeye dikmeyi düşünüyordum ama kafam karıştı. Ne yapmalıyım
Merhaba,
Mevsim olarak hala geç kalmış değilsiniz, tohumdan yetiştirmek isterseniz doğal tohum veya hibrit tohum(tek sefer kullanabilirsiniz) alıp yeniden çimlendirebilirsiniz.
Seneye tohum takas etkinliğini kaçırmazsanız ücretsiz olarak iyi tohumlar alma şansınız olur.
Tohumdan yetiştiremezseniz sonradan fide olarak da alıp yetiştirebilirsiniz, bazı semt pazarlarında çitil olarak da satılır.
Hibrit'in tohumunu bir yetiştireyim bakayım diye düşünmeyin derim, kişisel tecrübem olarak o kadar emek verdiğiniz ürünün tatsız veya kötü kaliteli çıktığını görünce üzülürsünüz.
Kolay gelsin,
Ben halen marketlerde satılan sebzelerin ana tür olduğunu sanıyordum. Meğer hemen hemen hepsi hibridmiş. O kadar fideye yazık olacak baştan başlayacağız artık. Cevap için teşekkürler
Arkadaslar büyükce bir saksı yaptım domates yetistirnek istiyorum. Ama önce hangi cins daha verimli daha kolay yetisebilir tavsiye istiyorum.Herzaman kkullandıgım marketlerde satılan torflu toprak.besin gübre olarak napmalıyım cok heves ettim :rolleyes: yardımlarınızı bekliyorum
heyyamola
06-03-2015, 18:47
Arkadaslar büyükce bir saksı yaptım domates yetistirnek istiyorum. Ama önce hangi cins daha verimli daha kolay yetisebilir tavsiye istiyorum.Herzaman kkullandıgım marketlerde satılan torflu toprak.besin gübre olarak napmalıyım cok heves ettim :rolleyes: yardımlarınızı bekliyorum
Çeri tipindekiler saksı için daha uygundur. Daha ufak saksılarda Red Robin ve Tinny Tim çeşitlerini de yetiştirebilirsiniz. Bunlar hem fazla boylanmaz, hem de çok verimlidirler.
Ben halen marketlerde satılan sebzelerin ana tür olduğunu sanıyordum. Meğer hemen hemen hepsi hibridmiş. O kadar fideye yazık olacak baştan başlayacağız artık. Cevap için teşekkürler
Hobi amaçlı 3-4 senedir Adanada farklı çeşitlerde(Black krim, cherry, marmande pembe, oxheart, sweetolive, yerli marmande vb.) domates yetiştiriyorum. İlk defa geçen sene semt pazarında çok beğendiğim bir domates çeşidini risk alarak yetiştirdim ve inanın aynı domatesi elde ettim. Aşağıda fotoğraflarını bulabilirsiniz. Bu sene aynı domatesten tekrar ekiyorum. Yalnız yurtdışından heirloom diye tabir edilen bazı tohumların(rareseed firması) f2 verisyonlarında verim alamadığım ve tamamen farklı bir domatesle karşılaştığım oldu. Bu nedenle tek bir çeşit yerine bahçede 10'arlı grup yetiştirme taraftarıyım en azından çıkmazsa dahi tecrübe etmiş olursunuz.
...Bu nedenle tek bir çeşit yerine bahçede 10'arlı grup yetiştirme taraftarıyım en azından çıkmazsa dahi tecrübe etmiş olursunuz.
Söylediğinizi geçen sene yapmıştım. 10 dan fazla çeşit yetiştirdim. Bu sene ise geçen sene beğendiğimiz çeşitleri ekmeyi düşünüyoruz ki sanırım yine beş çeşit olacak.
İlk olarak Siyah Kırım(Amerika menşeili), Marmande Pembe ve Oxheart(Portekiz Menşeili) tohumları toprakla buluşturdum.
Ayrıca Salkım cherry, Meksika süs biberi ve Karaisalı yerli salçalık biberi tohumlarımı da ektim. 10'ar adet Sarı süs biberi ve tatlı sivri biber fidelerimi de satın aldım.
Özellikle bu sene şaşırtma yapmayacağım, etkisini tecrübe edip sizlerle paylaşırım.
Tohumları her hazneye 2-3 adet gelecek şekilde 1cm toprak altına ektim. 2'li çıkan fideleri ilerleyen zamanlarda teke düşüreceğim. Torf olarak ince torf kullanmanızı tavsiye ederim, kaba torflarda filizin toprak üstüne çıkması zorlaşıyor. Sanırım 15 gün içinde de ilk fideleri toprakla buluşturacağım.
Bahçevan121
25-03-2015, 11:44
Arkadaşlar kısmetse cumartesi günü domates tohumu ekeceğim yani (mart sonu) sizce çok mu geçiktim?
Arkadaşlar kısmetse cumartesi günü domates tohumu ekeceğim yani (mart sonu) sizce çok mu geçiktim?
Hangi domates çeşidini ekeceksiniz, yer olaran sanırım Adana değil mi?
Bir de Nisan ayındaki soğuklara dikkat, fideler potasyum eksikliğinde kendini korumaya alıyor büyüme gecikiyor.
Bahçevan121
29-03-2015, 19:15
Hangi domates çeşidini ekeceksiniz, yer olaran sanırım Adana değil mi?
Bir de Nisan ayındaki soğuklara dikkat, fideler potasyum eksikliğinde kendini korumaya alıyor büyüme gecikiyor.
Kısmet olmadı hala kargoyu bekliyorum.1 haftada gelir sandım Cumartesiye yetişir diye düşündüm.Ürün de aşağıdaki linkte.Satıcı güvenilir mi değil mi bilmiyorum.ürünler ne derece doğru onu da bilmiyorum.
domates, domates tohumu, domates fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Saksilik-domates-tohumu-uc-cesit-bir-arada-set,PR-2685.html)
Forumda o site hakkında çok olumsuz eleştiriler okudum.Tamam görünüşte çok çeşit ve istediğimiz ürünler var ama uygulamaya gelince pek baştan sağmalar anladığım kadarıyla.
http://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/27376.htm buradan bakabilirsiniz.
Bahçevan121
29-03-2015, 20:30
Forumda o site hakkında çok olumsuz eleştiriler okudum.Tamam görünüşte çok çeşit ve istediğimiz ürünler var ama uygulamaya gelince pek baştan sağmalar anladığım kadarıyla.
http://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/27376.htm buradan bakabilirsiniz.
Hocam malum giriştik bir işe umarım sorunsuz bitiririm.
Önerebileceğiniz bir site var mı acaba?
Tohumlarımı forumdan aldım kendim fide hazırlıyorum.Tohumdan yetiştirmek daha bereketli oluyor ama sitelerden almak yerine direk yerel kaynaklardan görerek almak daha iyi sanırım.Tabi piyasada bulunmayan birşeyse tamamiyle sansa kalmış.Tohum konusunda yabancı sitelerden alışveriş yapmak daha sağlam gibi görünüyor o bir gerçek.
Bahçevan121
29-03-2015, 22:22
Tohumlarımı forumdan aldım kendim fide hazırlıyorum.Tohumdan yetiştirmek daha bereketli oluyor ama sitelerden almak yerine direk yerel kaynaklardan görerek almak daha iyi sanırım.Tabi piyasada bulunmayan birşeyse tamamiyle sansa kalmış.Tohum konusunda yabancı sitelerden alışveriş yapmak daha sağlam gibi görünüyor o bir gerçek.
Forumda kişisel satışlar mı var yoksa kurumsal satış mı?
göremedim de.
http://www.agaclar.net/forum/#alisveris
Kısmet olmadı hala kargoyu bekliyorum.1 haftada gelir sandım Cumartesiye yetişir diye düşündüm.Ürün de aşağıdaki linkte.Satıcı güvenilir mi değil mi bilmiyorum.ürünler ne derece doğru onu da bilmiyorum.
domates, domates tohumu, domates fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Saksilik-domates-tohumu-uc-cesit-bir-arada-set,PR-2685.html)
Ben bahsettiğiniz siteden alışveriş yapıyorum, ayrıca hediye olarak havuç tohumu göndermişlerdi :) Ekeceğiniz tohumlara baktığımda cherry tarzı saksılık domates yetiştireceksiniz, mayıs ayının başına kadar ekebilirsiniz tohumlarınızı çünkü 1 ay sonra meyvelerini yemeye başlarsınız. Saksınızı da olabildiğince büyük tutun, her saksıda sadece 1 kök olsun.
vurgun0155
30-03-2015, 02:40
arkadaşlar ıstanbul florya dayım çeri domates , kıl biber ve salataligi 28 mart günü tohumdan fideledim acaba gecmi kaldım. birde viyolu balkona mi koyum evde karanlık ve sicakta mi kalsin.
teşekkür ederim.
arkadaşlar ıstanbul florya dayım çeri domates , kıl biber ve salataligi 28 mart günü tohumdan fideledim acaba gecmi kaldım. birde viyolu balkona mi koyum evde karanlık ve sicakta mi kalsin.
teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm
İklim haritasına göre florya 9a bölgesinde görünüyor, yani en erken Nisan ayındaki don riskinden 10 gün önce ekebilirsiniz. Bu da en erken Nisan ayı ilk iki haftası diyebiliriz. Ancak tohumlar çimlenene kadar oda sıcaklığında kalsın, 2 yaprak oluştuğunda eğer hava sıcaklıkları mevsim normallerindeyse dış alana alınabilir.
Bahçevan121
30-03-2015, 09:04
Hocam siparişler elime ulaştı görünürde bir sorun yok şimdi mutluyum
Bahçevan121
30-03-2015, 10:39
mugun bey elimde biber domates patlican tohumları var.
hemşeriyiz. :)
viyole ekim yapmayı planlıyorum sıcaklık ve adana sıcaklığı vs. hesaplanırsa sizce ne zaman ekim yapmalıyım.
kesin bilgi istemiyorum siz olsanız ne zaman ekerdiniz onu öğrenmek istiyorum
Bahçevan121
30-03-2015, 10:47
viyole ekim yapmayı planlıyorum sıcaklık ve adana sıcaklığı vs. hesaplanırsa sizce ne zaman ekim yapmalıyım.
Ben olsam biberleri şimdiden 2-3 gün ıslatılmış bez içinde bekletirim, sonrasında hacim olarak %50 torf, %25 kum, %25 toprak karışımına viyollere 1cm derinliğe her viyole 2-3 adet tohum gelecek şekilde ekerim.
Patlıcanı direk ekebilirsin. 20 günlük periyot 10b bölgesi için uygun zaman :rolleyes:
sadrainman
31-03-2015, 22:44
2 adet salkım domates fidem vardı bugün de 6 yerli domates fidesi aldım adam her torbada 2 fideli olanlarından vverdi fakat boyunları çok yamuk aklımda şüphe oluştu acaba büyümezler mi diye .acaba ipe alınma zamanı mı geldi ondan mı bilemedim sık diktim sonra zayıf kalanı eleyeceğim
bir foto da bahçemden bi görüntü;)
son foto ise salkım domates fidesi gayet iyi durumdalar ayrıca yanmış hayvan gübresi veriyorum
heyyamola
01-04-2015, 00:09
2 adet salkım domates fidem vardı bugün de 6 yerli domates fidesi aldım adam her torbada 2 fideli olanlarından vverdi fakat boyunları çok yamuk aklımda şüphe oluştu acaba büyümezler mi diye .acaba ipe alınma zamanı mı geldi ondan mı bilemedim sık diktim sonra zayıf kalanı eleyeceğim
bir foto da bahçemden bi görüntü;)
son foto ise salkım domates fidesi gayet iyi durumdalar ayrıca yanmış hayvan gübresi veriyorum
Yerli fideleriniz torbada gereğinden uzun kaldıklarından boyunları bükülmüş. İpe alabilirsiniz. Gövdeler pişkinleşmiş, biraz daha derin dikerseniz yeni kökler geliştirip daha sağlıklı büyürler. Ayrıca saksı derinliğiniz 40 cm' den azsa her saksıda tek bitki daha ideal olur.
sadrainman
01-04-2015, 10:58
sabah kalktığımda domateslerimi bu halde buldum kökleri 2 cm kadardı ve her torbada 2 fide oldğundan kökler kırılmış ve zayıf kalmışlar diye trahmin ediyorum sağlam görünen 2 tanesi ipe aldım dediğinz gibi bakalım sonuç ne olacak
heyyamola
01-04-2015, 22:59
sabah kalktığımda domateslerimi bu halde buldum kökleri 2 cm kadardı ve her torbada 2 fide oldğundan kökler kırılmış ve zayıf kalmışlar diye trahmin ediyorum sağlam görünen 2 tanesi ipe aldım dediğinz gibi bakalım sonuç ne olacak
Yeni dikilen fidelerinizi direk güneş ışığı ve rüzgara birdenbire maruz bırakmayınız. Alıştıra-alıştıra yaparsanız 4-5 günde uyum sağlarlar. Gübreyi de yeni yerlerine uyum sağladıktan sonra vermeye başlayınız.
sadrainman
02-04-2015, 10:29
Yeni dikilen fidelerinizi direk güneş ışığı ve rüzgara birdenbire maruz bırakmayınız. Alıştıra-alıştıra yaparsanız 4-5 günde uyum sağlarlar. Gübreyi de yeni yerlerine uyum sağladıktan sonra vermeye başlayınız.
rüzgar pek olmuyorda güneş maalesef balkonumu komple kaplıyor en kuytu yer yine burası malum adana güneşin en çok sevdiği şehir:D.fidelerim şuan iyi durumda demekki sabr etmek gerekiyormuş ben öldüler sanmıştım .gübre olayında ise dikkat edeceğim dediğinize. dün fasulye fideleri de aldım yanlarına kardeş kardeş duruyorlar.şimdilik güneşlerini engellemedikleri için biraradalar daha sonra balkona yayacağım
@sadrainman, üzerlerine elyaf çekin, güneşten korur.
sadrainman
02-04-2015, 11:15
@sadrainman, üzerlerine elyaf çekin, güneşten korur.
.teşekkürler.sanırım artık gerek kalmadı fideler canlandı güneşe artık daha çok muhtaçlar
Novicegreen
02-04-2015, 23:18
Kocaeli'de ikamet ediyorum. Deniz seviyesine yakin evimde bir terasın var ve bu yaz kendi sebzemi yetiştirmek istiyorum. Bunun için şimdiden epey genişce bir legenin altına delikler açtım ve içine torflu toprak karışımı ekledim. İnternetten büyük bir alışveriş sitesinden Rio grande domates, kil biber, salatalik ve semizotu tohumları aldim. Bunları en geç bir hafta içerisinde dikersem geç kalmis olur muyum? Ayrıca merak ettiğim bir konu su, ben bu leğenden 2 tane daha almayı düşünüyorum, acaba tohum ekinlerini bunların içine yapıp fide haline gelince birbirlerinin yerlerine ekerek şaşırtma yapabilir miyim. Kısacası tohumları sizce nasıl ekmeli ve nasıl şaşırtma yapmalıyım. Bu konuda tecrubem yok, yardımlarınızı bekliyorum.
MI 3W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
sadrainman
03-04-2015, 07:21
Kocaeli'de ikamet ediyorum. Deniz seviyesine yakin evimde bir terasın var ve bu yaz kendi sebzemi yetiştirmek istiyorum. Bunun için şimdiden epey genişce bir legenin altına delikler açtım ve içine torflu toprak karışımı ekledim. İnternetten büyük bir alışveriş sitesinden Rio grande domates, kil biber, salatalik ve semizotu tohumları aldim. Bunları en geç bir hafta içerisinde dikersem geç kalmis olur muyum? Ayrıca merak ettiğim bir konu su, ben bu leğenden 2 tane daha almayı düşünüyorum, acaba tohum ekinlerini bunların içine yapıp fide haline gelince birbirlerinin yerlerine ekerek şaşırtma yapabilir miyim. Kısacası tohumları sizce nasıl ekmeli ve nasıl şaşırtma yapmalıyım. Bu konuda tecrubem yok, yardımlarınızı bekliyorum.
MI 3W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
en iyisi plastik bardaklara ekin tohumları böylece kafanızda soru da oluşmaz.
.teşekkürler.sanırım artık gerek kalmadı fideler canlandı güneşe artık daha çok muhtaçlar
Siz yine de öğle güneşinin altında bırakmayın.
Bahçevan121
03-04-2015, 21:00
:( 1 haftadır ektiğim domates tohumları çıkmadı.
Anlaşılan o kadar emek boşa gitti :(
ben güneşte bıraktım gecede dışarda unuttum hepsi ölmüş onca emeklerim boşa gitti
İsmail Kuzucu
03-04-2015, 21:06
Gerekli sıcaklık ve nem yok ise çimlenme biraz daha geç olacaktır. Oda içerisinde pamuk ile çimlendirdikten sonra torfa ekim yapabilirsiniz.
sadrainman
03-04-2015, 21:17
ektiğiniz kabın üstünü streç ile kapatın çimlenme çok daha hızlı oluyor hatta su buharlaşıp geri damlıyor kaba.böylece toprak nemli kalıyor.kap küçük olursa ısısını korumak daha kolay
Merak etme çıkar sadece nemli ortamda ve uygun ortam sıcaklığında 7 günde hemen çıkar yoksa 14 günü bulur.Olmadı sana fide takviyesi yaparız artık:)
6 Çeşit domates fideliyorum.Brandywine pink ve yellow,belgium giant,cherokee purple ve çikolata cherry domates çeşiti bunların hepsi sırık sadece 1 çeşit oturak domates çeşiti yetiştirdim.Sırık domateslerde dikim sıra üzeri mesafe kac cm olmalı sizce damlama sulama boruları 40 cm aralıklı delikli yeterli değil galiba bilen varsa cevaplarsanız sevinirim bahçeyi düzene sokmaya çalışıyorum neyi nereye dikeceğimi şaşırdım:)Balkabaklarım her sene işi bozuyor domateslerin yanına ekiyordum tohumları domateslere doğru uzuyorlar bu sıkıntı yaratıyor bu sefer bahçenin aşağılarına doğru inme kararı aldık oyüzden de herşeyi bir tarafa ekeceğiz.
İsmail Kuzucu
04-04-2015, 12:49
6 Çeşit domates fideliyorum.Brandywine pink ve yellow,belgium giant,cherokee purple ve çikolata cherry domates çeşiti bunların hepsi sırık sadece 1 çeşit oturak domates çeşiti yetiştirdim.Sırık domateslerde dikim sıra üzeri mesafe kac cm olmalı sizce damlama sulama boruları 40 cm aralıklı delikli yeterli değil galiba bilen varsa cevaplarsanız sevinirim bahçeyi düzene sokmaya çalışıyorum neyi nereye dikeceğimi şaşırdım:)Balkabaklarım her sene işi bozuyor domateslerin yanına ekiyordum tohumları domateslere doğru uzuyorlar bu sıkıntı yaratıyor bu sefer bahçenin aşağılarına doğru inme kararı aldık oyüzden de herşeyi bir tarafa ekeceğiz.
Sıra üzeri 40 cm, yürüme yolu 100-110 cm olacak, sıra arası 60-70 cm olacak şekilde ekim yapabilirsiniz.
Bahçevan121
05-04-2015, 12:17
Gerekli sıcaklık ve nem yok ise çimlenme biraz daha geç olacaktır. Oda içerisinde pamuk ile çimlendirdikten sonra torfa ekim yapabilirsiniz.
:rolleyes:
Aynen arkadaşlar dediklerinizi yaptım streç film çektim
şu anda çimlenme başladı.ters u şeklindeler.
Bende streçi çıkarttım daha ışıklı ama aynı sıcaklıkta bir yere koydum.
Yalnız aynı viyole farklı tür çeri domatesler ekmiştim.
Bi tür hariç diğerleri çıktı bakalım ne olacak.:o
cevap veren 3 arkadaşa da teşekkürler.
şimdi sıra streç çektiğim patlican biber ve hıyar tohumlarında:eek:
Resulgur
05-04-2015, 17:19
Muş ta hava soğuk bende evde domates yetiştiriyorum. 9 Günlük tohum çimlendi bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir :confused:
Subat 22`de ektigim domates tohumlarimin son durumlari
Voronezh / Rusya
Muş ta hava soğuk bende evde domates yetiştiriyorum. 9 Günlük tohum çimlendi bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir :confused:
Viyolde sanki tek göz domates var gibi. Soldaki başka bir çiçek olmalı. Bu aşamada evin bol güneş alan bir yerinde havalar düzelene kadar tutabilirsiniz. Güzel havalarda alıştırma amaçlı az az dışarıya çıkarabilirsiniz.
@umut vs kullandığınız kaplar pek güzel, ortası-kenarı farklı mı, içerisinde torf mu var?
@umut vs kullandığınız kaplar pek güzel, ortası-kenarı farklı mı, içerisinde torf mu var?
evet icerisinde torf var fakat almis oldugum tabletler buyuk gelince kuplere ufak bir operasyonla fidelerin yataklarini genisletip o sekilde aktardim kuplerin ecerisine lik deneyimim kismet olursa Rusya`da topraksiz tarim denemesi yapmis olacagim 36 m2 sera yaptim . Kismet...
sadrainman
06-04-2015, 23:57
ilk fotoğraf 2105 nolu mesajımdaki solmuş bitkin yerli domateslerimin şuanki halleri.durumları gayet iyi 2.fotoğrafta ise salkım domateslerimin gelişimlerini paylaşmak istedim bayağı hızlı büyüyorlar (19 mart -3 nisan-7nisan)bir saksıda 2 tane ekmiştim ekerken ben bu saksıya 4 tane bile ekerim dedim ancak şimdiden yaprakları birbirne kavuştu:p ve yaprakları çok güzel kokuyor sürekli kokluyorum ben bu kokuyu açıkcası yerli domatesten bekliyordum şaşırdım
Bahçevan121
07-04-2015, 10:29
Arkadaşlar domateslerim ilk yapraklarını açtı viyollerde kuruma var sizce ne araklı sulamam gerekiyor?
hani çok ıslak ya da tam kuru olmasın ortası olsun demeyin. :)
Arkadaşlar domateslerim ilk yapraklarını açtı viyollerde kuruma var sizce ne araklı sulamam gerekiyor?
Bence sulama sıklığı fidelerin bulunduğu ortama bağlı. Eğer sıcak bir ortamdaysa örneğin gündüz güneşini doğrudan alan kapalı bir balkonda, her gün sulamak bile gerekebiliyor. Yok daha serin ya da gölge bir yerdeyse 3 günde bir fısfıslamak yeterli olabiliyor. Ancak benim kullandığım en garanti yol, eğer torfa ekililerse torfun üst kısmının rengi koyu kahveden sarıya doğru geçip, kurumaya başlayınca fısfıslamanız.
sadrainman
07-04-2015, 11:19
En iyisi gözlemleriniz olacak. Yapraklarıının büzülmesi gibi durumlar su istediğini gösteriyor ben.bir gün durup bir gün suluyorum.toprağım sürekli nemli ama drenaj delikleri çok böylece su birikmiyor
Merhaba
Bende durgun su sistemine diktim domateslerimi kıştan kalma domatesim 110 cm oldu artık sanki sona geldik uzamıyor ama diğreleri 40 litre saklama kabında 7 domates 2 tane salatalık var bakalım başarılı olabilecek miyim :D
Merhabalar; Elime bir miktar Rio Grande İtalyan oturak domates tohumu geçti. Saksi yetiştiriciliğine uygunmudur? Ne kadar boy atar bu arkadaş?
Resulgur
12-04-2015, 07:09
Viyolde sanki tek göz domates var gibi. Soldaki başka bir çiçek olmalı. Bu aşamada evin bol güneş alan bir yerinde havalar düzelene kadar tutabilirsiniz. Güzel havalarda alıştırma amaçlı az az dışarıya çıkarabilirsiniz.
Yine olmadı yaa kök tutma sorunu var 5 6 günde bir sulamama ragmen hiç kök tutmuyorlar .. Nasıl köklendiricem bunları ?:o
Merhabalar; Elime bir miktar Rio Grande İtalyan oturak domates tohumu geçti. Saksi yetiştiriciliğine uygunmudur? Ne kadar boy atar bu arkadaş?
...
Arkadaşlar merhaba Portekizden aldigim oxheart domates tohumlarım çimlendi. Yalnız aşağıdaki gibi patates yapraklı çıktı bazıları. Meyvelerini merak ediyorum.
antihistaminik
17-04-2015, 02:42
son birkaç senedir fidelerimi aldığım zenfide anlaşılan fide işini bırakmış. organik domates, biber vs fidesi sipariş edebilecek yer bilen var mı ?
11. Gününde benimkiler. Yalnız işin acemisi olduğumuz için tanıyamıyoruz fidecikleri...
Domates fidesi onlar görünürde büyürler daha minnacıklar boylansın kokusu bile çıkar:)
Domates fidesi onlar görünürde büyürler daha minnacıklar boylansın kokusu bile çıkar:)
Domates diye ektik zaten. Ama Red Robin bekliyorduk, bir tanesi farklı bir cins sanırım. Sırık cins ise ömrü uzun olmayacak maalesef.
son birkaç senedir fidelerimi aldığım zenfide anlaşılan fide işini bırakmış. organik domates, biber vs fidesi sipariş edebilecek yer bilen var mı ?
*** bende bu yıl balkonuma çok sayıda fide diktim.fideleri potta.com dan aldım.paketleme çok özenli. Sağlıklı fidelerdi.fiyatlarda uygun .
Bu arada çeri domates fidelerim çiçeklenmeye başladı normal mi acaba.yerlerine dikeli 2 hafta oldu.boyu kısa fidanın.Sirik mi bodurmu nasıl anlarim.yardımcı olursanız sevinicem.
sadrainman
17-04-2015, 23:01
aynı durum bende de var küçücük domatesim çiçeklendi koparmakla koparmamk arasında gidip geliyorum:D
Resulgur
18-04-2015, 02:17
Bu viyollerdeki torf ile ekilen tohumlar 5 cm çimlendikten sonra nasıl beslenmesini yapıyorsunuz bitkilerin gübreleme yeter li mi acaba ?
İsmail Kuzucu
18-04-2015, 06:59
Bu arada çeri domates fidelerim çiçeklenmeye başladı normal mi acaba.yerlerine dikeli 2 hafta oldu.boyu kısa fidanın.Sirik mi bodurmu nasıl anlarim.yardımcı olursanız sevinicem.
Bodur olanlar 4-5 cmden sonra çiçek vermeye başlar. Yaprak araları daha kısa olur.
İsmail Kuzucu
18-04-2015, 07:01
aynı durum bende de var küçücük domatesim çiçeklendi koparmakla koparmamk arasında gidip geliyorum:D
Bitki gelişimi gayet iyi, çiçekleri koparmanıza gerek yok. Çiçekler açtığı zaman elinizle tozlama yapmayı unutmayın, çiçekler dökülmesin.
İpi her boğumarasına gelecek şekilde yapın, birde domates sırık ise tek dal olacak şekilde budama yapın. Diğer dallar bitkinin kuvvetini alacaktır.
sadrainman
18-04-2015, 10:03
Dediklerinizi aynen yapacağım.çok teşekkür ederim.bu arada domates Salkım.
Bitki gelişimi gayet iyi, çiçekleri koparmanıza gerek yok. Çiçekler açtığı zaman elinizle tozlama yapmayı unutmayın, çiçekler dökülmesin.
İpi her boğumarasına gelecek şekilde yapın, birde domates sırık ise tek dal olacak şekilde budama yapın. Diğer dallar bitkinin kuvvetini alacaktır.
el ile tozlama derken ismail bey. nasıl yapılır o
sadrainman
18-04-2015, 12:42
Dalından tutup sallayabilirsiniz polenler uçuyor tozlaşma ihtimali artıyor.birde kulak çöpü ile var ama hiç denemedim
teşekkür ederim. benimde bazı çiçekleri dökülüyor. sanırım yeterli rüzgar almıyor. bu yöntemi deneyeyim.
Bodur olanlar 4-5 cmden sonra çiçek vermeye başlar. Yaprak araları daha kısa olur.
Teşekkürler İsmail bey. evet yaprak araları kısa koyu yeşil 12-15 cm falan fidanim.demekki cerilerim bodurmuş.
Tozlastirmadan bahsetmissiniz.nasıl olacak her fidana yapilmalimi bilgi verirseniz sevinirim
sadrainman
20-04-2015, 22:05
biraz canlandıralım konuyu:p yerli domateslerim de çiçeklenmeye başladı
salkım domatesim 5li olarak çiçeklendi bir çiçek şimdi açtı diğerleri ağırdan takılıyor
fotoğrafta görünen çiçeğin arkasında diğer çiçekler.bir de bi sorum olacaktı domatesin dibindeki yapraklar fazla dallı budaklı koparsam bi zararı yadaa faydası olur mu
sadrainman
25-04-2015, 13:19
salkım domatesimin üzerinde 19 tane çiçek var taslaklar ile birlikte.çok fazla geldi sayısı normal mi merak ettim
İsmail Kuzucu
25-04-2015, 17:35
Domates çeşidiniz sırık ise koltuk alımı yapmanız gerekli. Bitkinin suyu tamamen kesin ve olabildiğince güneşli bir alana koyun. Uzaması kısalır, gövde kalınlaşmaya başlar.
sadrainman
25-04-2015, 18:02
Domates çeşidiniz sırık ise koltuk alımı yapmanız gerekli. Bitkinin suyu tamamen kesin ve olabildiğince güneşli bir alana koyun. Uzaması kısalır, gövde kalınlaşmaya başlar.
ismail bey ben salkım diye biliyorum yine de alt dalları buadassam olur mu dipleri görünmüyor yapraktan
sadrainman
30-04-2015, 23:30
sağlıklı büyümeye devam
Domatesleri evden alip (25 derece) seraya koyduktan sonra (max.45 derece) yapraklari sarardi ve yapraklarin ortalarindan uclarindan kurumaya basladi . Ayriyeten govdesinde morarma ve bazilarinda tomurcuklasma da basladi . Aniden sicak bastirinca iste oldugum icin mudehale edemedim , Rusyada bazen boyle durumlar oluymus ve anladim ki hobi serasi dahi olsa basinda durmak gerek ... :confused::confused:
arkadaslar ekleyemedigim fotolar
İsmail Kuzucu
04-05-2015, 14:30
Ilk 3-4 gun sararmalar gayet dogal. Ilk gubreleme ıle humık asıt verebılırsınız. Domates hava nemlı olmadıgı surece sıcak havayı cok sever.
Ilk 3-4 gun sararmalar gayet dogal. Ilk gubreleme ıle humık asıt verebılırsınız. Domates hava nemlı olmadıgı surece sıcak havayı cok sever.
Tesekkurler !!!
nem orani max. % kac olmalidir
Fotograftaki markayi biliyorusunuz ?
domatesler kuplerin icerisinde halen , ne zaman son yataklarina indirmem lazim ?
Arkadaşlar merhaba,
saksıda organik domates,biber yetiştirmeye çalışıyorum.
Aldığım fideleri yaklaşık 2 hafta önce ektim.Şimdilik gayet iyi durumdalar.
Organik gübre vermeye şimdiden gerek varmı.Eğer vermek gerekirse beni buradan veya özelden yönlendirebilir misiniz.
Nereden alabilirim ve ne almalıyım.
Teşekkürler.
sadrainman
07-05-2015, 20:03
çiçekler açtı tozlaştı döllendi ve....kendileri henüz pirinç tanesi kadar darısı kardeşlerine:D
aliakrep
09-05-2015, 12:53
Arkadaşlar benimde bodur domateslerim var. 1 tanesi bol meyveli ama erdiremedim bir türlü.Erdirme yöntemi varmıdır ?
Büyük Resimler :
https://goput.it/arw.jpg
https://goput.it/mm2.jpg
https://goput.it/9s7.jpg
QFS.mobi - Download 2263213 (http://qfs.mobi/f2263213) 35.gununde red robinlerim. Yavas mi gelisiyorlar acaba?
Domates yapraklarına püskürtülen yağsız süt'ü kutu sütündenmiş (UHT) kullanıyorsunuz, yoksa açık süt alıp kaynatıp kaymağını aldıktan sonramı domateslere püskürtüyosunuz? Bana bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.
sadrainman
12-05-2015, 23:23
5li çiçek salkımlarından bir-ikisi tuttu.
sadrainman
17-05-2015, 17:02
merhaba ,arkadaşlar yerli cins domatesim bir türlü meyve tutmuyor çiçekler kuruyup dökülüyor salkım domate4s ise maşallahı var.çiçekleri sallaıyorum tozlaşsın diye ki börtü böcek geziyor üzerinde sürekli.görüyorum sürekli kontrol ettiğimden.sizce sebebi ne olabilir
Resulgur
18-05-2015, 13:27
Selam fide üzerinde siyah lekeler var bu ne hastalığı acaba nasıl ilaçlama yapabilirim .. Yardımcı olur musunuz ? http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/18/2b5529b015705149996a5fd38580cdec.jpg
İsmail Kuzucu
18-05-2015, 14:20
merhaba ,arkadaşlar yerli cins domatesim bir türlü meyve tutmuyor çiçekler kuruyup dökülüyor salkım domate4s ise maşallahı var.çiçekleri sallaıyorum tozlaşsın diye ki börtü böcek geziyor üzerinde sürekli.görüyorum sürekli kontrol ettiğimden.sizce sebebi ne olabilir
Sulama durumunuz nedır? Eger meyveler tutana kadar sulama yaparsanız cıcekler dokulur. Veya toprakta fosfor eksıklıgı olabılır.
Genelde cıcekler fazla sulamadan dokuluyor.
İsmail Kuzucu
18-05-2015, 14:26
[QUOTE=Resulgur;1379661]Selam fide üzerinde siyah lekeler var bu ne hastalığı acaba nasıl ilaçlama yapabilirim .. Yardımcı olur musunuz ?
Domateste kara leke olarak arama yapabılırsınız.
www.agaclar.net/forum/domates/28959.htm
sadrainman
18-05-2015, 15:14
Sulama durumunuz nedır? Eger meyveler tutana kadar sulama yaparsanız cıcekler dokulur. Veya toprakta fosfor eksıklıgı olabılır.
Genelde cıcekler fazla sulamadan dokuluyor.
Sulaman3 güne bir ismail bey.sanırım süreyi uzatmalıyım.teşekkür ederim cevap için
merhaba arkadaşlar :) bundan 15 gün evvel 50 kuruşa iki tane küçücük ayaş domates fidesi aldım ve dikdörtgen saksıya ektim. resmini de gönderiyorum zaten.
domates direk güneş mi sever ? yoksa endirekt mi ?
domates çok mu sulamalıyım yoksa az mı ?
saksı boyutu şimdilik iyi mi ?
yardımlarınıza şimdiden teşekkür ediyorum :)
Resulgur
18-05-2015, 20:38
[QUOTE=Resulgur;1379661]Selam fide üzerinde siyah lekeler var bu ne hastalığı acaba nasıl ilaçlama yapabilirim .. Yardımcı olur musunuz ?
Domateste kara leke olarak arama yapabılırsınız.
www.agaclar.net/forum/domates/28959.htm
Doğal evde yapabileceğim bir ilaç yok mu acaba bu hastalığa ?
Doğal evde yapabileceğim bir ilaç yok mu acaba bu hastalığa ?
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2981.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2003.htm
Bu başlıklar işinize yarar sanıyorum...
sadrainman
19-05-2015, 10:25
salkımlar artık 5 li - 6 lı oldu .:p
Resulgur
20-05-2015, 20:00
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2981.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2003.htm
Bu başlıklar işinize yarar sanıyorum...
Çok teşekkür ederim. Sağolun efendim [emoji4]
merhaba tamamen bu site sayseinde ekteki resimlerde bulunan4 kök domates ile 10 kök çileği balkonda saksıya ektim.
saksıya torf, organik toprak, perlit, hayvan gübresi, bahçe toprağı ve yine koçtaştan aldığım toprak coşturan (ismi verilen bir tür gübre sanırım) karışımını ilave ettikten sonra çilek ve domateslerimi fide halinde ektim.
büyümeler gayet keyifli ve güzel oldu çilekten kırmızı mahsul aldım bile :) ancak koçtaştan cherry domates olarak aldığım domateslerin meyavaları bit rürlü kızarmıyor sürekli çiçek açıp meyvaya dönüyorlar ancak halen kızaran olmadı. Bir arkadaşım bunların süs domatesi olduğunu kızarmasının zor olduğunu kızarsa bile tadsız olabileceğini söyledi. gerçekten öyle midir? Değil ise domates ne kadar zamanda kızarır?
bir başka sorum ise düzenli sulama yapmıyorum hem çilek hem de domateslere ikisinin ayrı ayrı sulama düzenleri var mıdır? sitede okudum ama kafam çok karıştı. çiçekken çok sulamayın meyvayken çok sulayın vb.. bilgi karışıklığı biraz fazla.
bunun yanı sıra aşağıdamvideosunu ekleyeceğim uygulamayı yapmayı düşünüyorum. sitede baktım ama göremedim. yapan var mıdır?
https://www.youtube.com/watch?v=BlMNXAV4M7M
sadrainman
23-05-2015, 13:21
merhaba,salkım domatesimi budadım artık dipleri çalı gibiydi geç bile kaldım.yerli domateslerimde vardı 4-5 kök yukarda foto atmaıştım onları söktüm meyve tutmuyor sürekli çiçekleri dökülüyordu ne yaptımsa olmadı.seneye kısmet olursa salkım ekeceğim sadece çok verimli fotosunu yükleyeceğim domatesim 2 kök tek saksıda 40 civarı domatesi var çok memnun kaldım bu cinsten
sadrainman
23-05-2015, 13:22
devam edelim...
sadrainman
27-05-2015, 23:45
2.fotoğrafta saksının dibinde görünen küçük fide aslında koparılan sürgün.başlıktaki mesajları okurken bi tartışmada dalından domates yetiştirilip yetiştirilemeyeceğiydi.diktik bakalım bi gelişme olacak mı merakla bekliyorum:D
@sadrainman, dalından domates yetişecektir. Geçen sene aldığım koltukları toprağa batırmıştım, gayet güzel olmuştu.
İsmail Kuzucu
28-05-2015, 01:59
Bizde ki koltuklar.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11011534_1608573076026778_4128828547976969876_n.jp g?oh=8f803a7b26b546df06b03a5087ad5236&oe=55C50288
emrecan 79
28-05-2015, 11:15
Selam arkadaslar bende evimin bahcesine yaklaşik 50 kok domates ektim.fakat domateslerinde ciceklerinde dokulmeler var yeri acik ruzgar normal.mersindeyim ve havalar normal yaklasik 7 8 gunde 1 suluyorum.sordum ilac at dediler fakat ilac atmak istemiyorum.bilen arkadanslar cevaplarsa sevinirim.
.fotograf atmaya calisacagim..tesekkur
sadrainman
28-05-2015, 15:02
ben hala koparıyorum aradan çıkan filizleri. Doğru mu yapıyorum yoksa bir iki kez mi olur koltuk alımı
merhaba tamamen bu site sayseinde ekteki resimlerde bulunan4 kök domates ile 10 kök çileği balkonda saksıya ektim.
saksıya torf, organik toprak, perlit, hayvan gübresi, bahçe toprağı ve yine koçtaştan aldığım toprak coşturan (ismi verilen bir tür gübre sanırım) karışımını ilave ettikten sonra çilek ve domateslerimi fide halinde ektim.
büyümeler gayet keyifli ve güzel oldu çilekten kırmızı mahsul aldım bile :) ancak koçtaştan cherry domates olarak aldığım domateslerin meyavaları bit rürlü kızarmıyor sürekli çiçek açıp meyvaya dönüyorlar ancak halen kızaran olmadı. Bir arkadaşım bunların süs domatesi olduğunu kızarmasının zor olduğunu kızarsa bile tadsız olabileceğini söyledi. gerçekten öyle midir? Değil ise domates ne kadar zamanda kızarır?
bir başka sorum ise düzenli sulama yapmıyorum hem çilek hem de domateslere ikisinin ayrı ayrı sulama düzenleri var mıdır? sitede okudum ama kafam çok karıştı. çiçekken çok sulamayın meyvayken çok sulayın vb.. bilgi karışıklığı biraz fazla.
bunun yanı sıra aşağıdamvideosunu ekleyeceğim uygulamayı yapmayı düşünüyorum. sitede baktım ama göremedim. yapan var mıdır?
https://www.youtube.com/watch?v=BlMNXAV4M7M
dostum çileklerin nasıl bu şekilde sağlıklı yetişiyor , bende çilek büyütüyorum fide olarak aldım ama yapraklar biraz büzüldü ve uçları kurudu gibi oldu yani sağlıksız görünüor gibiler. bana önerebileceğin bir husus varmıdır şimdiden teşekkkür edirim
ben hala koparıyorum aradan çıkan filizleri. Doğru mu yapıyorum yoksa bir iki kez mi olur koltuk alımı
Sayın sadrainman doğru yapıyorsunuz, koltuk altı filizlerini koparmaya devam edin
bu sürekli yapılması gereken bir şey. Koparmazsanız bitkinizin gücünü emeceklerdir.
merhaba arkadaşlar :) bundan 15 gün evvel 50 kuruşa iki tane küçücük ayaş domates fidesi aldım ve dikdörtgen saksıya ektim. resmini de gönderiyorum zaten.
domates direk güneş mi sever ? yoksa endirekt mi ?
domates çok mu sulamalıyım yoksa az mı ?
saksı boyutu şimdilik iyi mi ?
yardımlarınıza şimdiden teşekkür ediyorum :)
Kimse cevaplamamış, ben yazayım
1. Domates güneşi sever
2. Çiçek açıp meyve tutuncaya kadar mümkün olduğu kadar az su verin
3. Saksı boyutu maalesef yeterli değil, ilk sayfalarda yeterli bilgi var
sadrainman
01-06-2015, 20:45
teşekkür ederim tangra bilgilendirme için
2 kök domatesim durmak bilmiyor yanmış koyun gübresi ve güvercin gübresi coşturuyor resmen.şuan üzerinde 54 meyve barakalım meyve büyüklüğü ne kadar olacak:D
teşekkür ederim tangra bilgilendirme için
2 kök domatesim durmak bilmiyor yanmış koyun gübresi ve güvercin gübresi coşturuyor resmen.şuan üzerinde 54 meyve barakalım meyve büyüklüğü ne kadar olacak:D
Sanırım koltuk almayı ilk başlarda kaçırmışsınız, ben bahçemde dahi tek gövde bırakıyorum. Yanılmıyorsam domates bitkiniz çeri dediğimiz cinsten, öyleyse pek fazla meyve büyüklüğü beklememek lazım.
sadrainman
04-06-2015, 18:12
Sanırım koltuk almayı ilk başlarda kaçırmışsınız, ben bahçemde dahi tek gövde bırakıyorum. Yanılmıyorsam domates bitkiniz çeri dediğimiz cinsten, öyleyse pek fazla meyve büyüklüğü beklememek lazım.
çok doğru söylediniz bayağı geç kaldım koltuk alma konusunda .ismail bey her mesajda uyardı ama tecrübesizlik oldu biraz.domatesin cinsi konusunda ise satan adam salkım dedi başka bişey demedi ama şuan üzerinde 60 küsür meyve var sanırım çeriden başka bişe olmaz dedim artık meyveler ceviz büyüklüğünde şuan artık kızarmasını bekliyorum
Her yıl fidelerini kendim yetiştirdiğim bahçemdeki çerilere çok benziyorlar
sadrainman
05-06-2015, 11:35
maşşallah verimde güzel gözüküyor.seneye nasip olursa zaten fide almak yok herşeyi tohumdan kendim yetiştireceğim.sizin çerilerin yaprakları koyu ve kalın gibi bendekiler ise ince ve uzun .
maşşallah verimde güzel gözüküyor.seneye nasip olursa zaten fide almak yok herşeyi tohumdan kendim yetiştireceğim.sizin çerilerin yaprakları koyu ve kalın gibi bendekiler ise ince ve uzun .
Kendi çerilerinizden tohum alacaksanız önce hibrid olmadıklarından emin olmalısınız, yoksa emekleriniz boşa gider. Bana da bir kaç yıl önce bir arkadaşım çok, çok güzel diyerek darı tohumları vermişti, baya da ekmiştim bahçeye ve hepsi neredeyse 3 metre boya ulaştılar ama 1 tane dahi darı koçanı vermediler.
1 yıl sonra bir köylü kadından doğalını buldum da darı yedik.
Ben fide toprağını hazırlarken 1 ölçü bahçe toprağına 2 ölçü keçi gübresi + 2 ölçü zeolit (bulamazsanız kum da olabilir) kullanıyorum, önce hepsini seyrek elek ile eliyorum. Fideler resmen coşuyor, başka da bir şey vermiyorum. Dikim öncesi fideleri söktüğümde kök saçakları neredeyse yumruk büyüklüğünü geçmiş oluyor. Daha sonraki bitki gelişiminde güçlü köklerin önemli olduğuna inanıyorum. Domates bitkilerinizin ince ve uzun olmalarının nedenini yeterli ışık (güneş) ve hava akıntısı alamadıklarını düşünüyorum.
sadrainman
05-06-2015, 18:24
Hocam ışık aşırı alıyorlar ben cinsini farklı olduğunu düşündüğümde ince uzun dedim yapraklara.tohum konusunda haklısınız hibrit olabilir bu yüzden biyanesini çimlendirmeyi deneyeceğim çıkarsa seneye sağlayacağız.oda olmaz ise yerli tohum.Com dan alacağım.tohumdan yetiştirme hazzı yaşamak istiyorum hiç bişeyi hazır almayacağım toprak mevzunda ise torun üzerine tanımam a101 den almıştım 10 torba.seneye 30 torba alırım artık
sadrainman
05-06-2015, 22:43
sayfa çok sessiz hep ben bişeyler yazıyormuşum gibi hissediyorum..neyse..
4 kök yerli domates fidesi ekmiştim çiçekler bir türlü meyve tutmayınca 3 ünü sökmüştüm bi tanesini saklamıştım ama su bile vermemiştim sökemye üşenmiştim kovadan çıkarmak zor oluyordu köklerden dolayı 2 gün önce bi baktım 2 adet meyve var üzerinde .forumda eski yazılardan dev ürünler yarışması olduğunu fark etmiştim haberlerde de rusyaya gönderilen dev domaetes haberleri de çıkınca karar verdim bu 2 meyveyi dev yapacağım :D.tüm çiçekleri kestim başka meyve vermesini engelleyeceğim meyveye yakın yaprakları budadım sonra bayağı güvercin gübresi döktüm üzerine torf toprak ekledim ve suladım.gelişmeleri sizlerle paylaşacağım bakalım bu 2 yavruyu dev yapabilecek miyim
1.fotoda gübrelenme
2.ve 3. fotoda torf ekleme ve çiçekleri kesme
4.foto yaprakların kesilmesi
araratsensiz
06-06-2015, 13:31
Arkadaşlar saksıda yetiştirdiğim domates fidelerimin yaprakları sararmaya ve karamaya başladı resimlere bakıp bana ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim...
http://s15.postimg.org/ozte2j64n/IMG_2154.jpg (http://postimg.org/image/ozte2j64n/)
http://s15.postimg.org/f3sb2w0cn/IMG_2156.jpg (http://postimg.org/image/f3sb2w0cn/)
B e t ü l
06-06-2015, 17:47
Yaklaşık 3 haftadır diktiğimiz domates fideleri hiç gelişmedi. Tam gün güneş altındalar . Ne yapmalıyım?
sadrainman
06-06-2015, 23:48
yapraklar iyiye gitmediğini gösteriyor ama neyi eksik geliyor tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler.acizane size tavsiyem toprak az gibi eğer öyleyse biraz arttırın birde dipleri çöp yardımıyla çapalayın
İsmail Kuzucu
07-06-2015, 11:36
Yanmıs hayvan gubresı ekleyebılırsınız. (Azot eksıklıgı: bıtkının bodur kalması, yaslı yaprakların sararmaya baslaması)
Bırde yanlarda soganlar var sanırım. :) Bu yuzden gubreleme ve sulamayı fazla yapmanız gereklı.
İsmail Kuzucu
07-06-2015, 11:42
Arkadaşlar saksıda yetiştirdiğim domates fidelerimin yaprakları sararmaya ve karamaya başladı resimlere bakıp bana ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim...
http://s15.postimg.org/ozte2j64n/IMG_2154.jpg (http://postimg.org/image/ozte2j64n/)
http://s15.postimg.org/f3sb2w0cn/IMG_2156.jpg (http://postimg.org/image/f3sb2w0cn/)
Domateste karaleke hastalıgını forumda aratabılırsınız. Bır tur mantar hastalıgıdır.
Sararma ıcın ıse bıtkının tum fotografını eklemenız gereklı, tek yapraktan bırseyler yazmak zor. (Mumkunse fotografları forum sayfasına yukleyın.)
http://s21.postimg.org/6rlsvn91j/domates.jpg
Fide olarak aldım dikeli 10 gün oldu çiçek açması normal miarkadaşlar boyu daha 10-15 cm civarında bir sorun mu var acaba
ılk ciçekleri al bence biraz güçlensin
dostum çileklerin nasıl bu şekilde sağlıklı yetişiyor , bende çilek büyütüyorum fide olarak aldım ama yapraklar biraz büzüldü ve uçları kurudu gibi oldu yani sağlıksız görünüor gibiler. bana önerebileceğin bir husus varmıdır şimdiden teşekkkür edirim
ekstra hiçbirşey yok torf perlit toprak karışımı biraz da hayvan gübresi
bu domatesin türü nedir bilen var mı? koçtaştan küçük fideler halinde aldım bugünlere kadar geldik birlikte ancak çok küçük kaldılar daha büyümediler. biraz daha büyümelerini hayal ediyordum ancak çok bodurlar.
Domateslerime kirmizi ve beyaz bocekler gelmis iki gun once tarim ilaci alip - satici onerisi ile ilacladim dun iyi gibiydi ama bugun tekrar artmis yagmurun altinda yikanip durdular kuru yere cekmek sonra aklima geldi yapraklari burusmus nasil kurtarabilirim birde sardunyalarima bulasmis ayni ilaci kullansam ciceklerim burusurmu
Siz değerli forum üyelerine bir sorum var. Oturak çeri domatesim var neredeyse kiraz boyunda kızarmaya başladılar ikişer üçer. Ancak susuz bırakmama rağmen yeni çiçek vermiyor. Bitki çok sağlıklı dışarıdan görünen hiç bir sıkıntısı yok. Olgunlaşan domatesler çokta lezzetli ama çok uzun zamandır hiç çiçek görmedim. Bu konuda neler yapabilirim tavsiyeleriniz nelerdir?
asmalıtepe
11-06-2015, 19:26
Tohumdan yetiştirdiğim Red Robinler, Totemler ve Çeriler 20 saksıdalar. Birnevi sera ortamı gibi camdan güneş alıyorlar. Gübreleri, suları iyi ama böyle uzayıp gidiyorlar ne bir çiçek ne de bir meyve hareketi yok. Dış ortama çıkardım direk güneşi ve rüzgarı sevmediklerini anladım çünki yapraklar uçtan uçtan kuruyup kıvrılıyor, uzun boyları ayakta kalamıyor diye geri içeriye alıyorum.
Acaba ne diyor ne istiyorlar, ne zaman çiçeklenirler yoksa hiç meyve vermeyecekler mi? Yardımlarınızı rica ederim.
arkadaşlar benimde çok sağlıklı 2 kök ayaş domatesim var. kökler çok büyüdüğü için saksısını ayırdım. ayırdığım yani yeni saksıya koydugum domates kök rengi biraz koyuldu. yani diğer kök daha açık renk yeşil , bu biraz daha koyu yeşil. bi sıkıntı varmıdır ?
Jelepano
13-06-2015, 20:40
arkadaşlar merhaba
pazardan aldığım çeriden az daha büyük bir domatesten ürettiğim tohumları ektim, büyüttüm. yanında fide olarak aldığım patlıcan ve biberler de var. bir de satın aldığım çeri domates çimleri var.
bu domatesler çiçek açar mı? bu kadar emek verdikten sonra ya çiçek açmazlarsa diye korkuyorum.
arkadaşlar merhaba
pazardan aldığım çeriden az daha büyük bir domatesten ürettiğim tohumları ektim, büyüttüm. yanında fide olarak aldığım patlıcan ve biberler de var. bir de satın aldığım çeri domates çimleri var.
bu domatesler çiçek açar mı? bu kadar emek verdikten sonra ya çiçek açmazlarsa diye korkuyorum.
F1 yani hibrit domateslerden elde edilen tohumlardan üretmiş iseniz verim almanız pek mümkün değil. Bir arkadaşımın abisi beğendiği domateslerden aldığı tohumlardan ürettiği domateslerden verim alamadığı için çok şikayetçi idi.
Geleneksel dediğimiz domates tohumlarından üretmiş iseniz problem olmadan domateslerini alırsınız. Ancak gördüğüm kadarı ile saksılar domates için çok küçük. Ne kadar büyütebilirsiniz bilemiyorum. Domates çok fazla yer ve toprak istiyor. Biber domatese göre çok daha az toprakta yetişebiliyor. Her bir kök için ayrı ve büyük saksılar hazırlarsanız verim almanız mümkün olur.
esginumut
16-06-2015, 16:59
http://s21.postimg.org/6rlsvn91j/domates.jpg
Fide olarak aldım dikeli 10 gün oldu çiçek açması normal miarkadaşlar boyu daha 10-15 cm civarında bir sorun mu var acaba
Domateslerin erken cicek acmis yesil aksamin biraz daha olgunlasmasi yani govdenin kalin olmasi gerekirdi yapilcak bir azotlu gübre uygulamasi yararli olabilir ama cok buyuk bir aorun degil yinede
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?
aydemiraydın
18-06-2015, 13:18
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?
aşırı sulama ve kalsiyum noksanlığından olabilir.
Taşlıbahçe
18-06-2015, 18:47
Sayın Birnefestoprak; size bahsettiğim "Heybetli"nin tohumlarından çıkıp farklı özellik gösteren üç bitkinin genel görünüşleri böyle.
Yaklaşık aynı boyda ve şekildeler. Patates yapraklı olan orijinal forma göre yarı boyda olup daha çok bodur saksı domateslerini andıran bir tıknaz halleri var ancak boyları uzamaya devam ediyor. Çiçekleri de diğer forma göre bir hayli geç açtı. Henüz iki gündür çiçeklendiler, hayırlısı :)
560146
560147
Patates yapraklı asıl formda olanları ise, isimlerini henüz meyveleriyle değilse de boylanmalarıyla hakedeceğe benziyorlar; hızlı ve sağlıklı gelişiyorlar. Alttaki henüz küçük görünüyor; tohumları ilk ektiğimde yedek olarak bırakıp sonradan ektiklerimden biri:
560148
İlk ekilenlere örnek:
560149
Ve ilk meyve
560150
birnefestoprak
19-06-2015, 04:11
Normalde proje gonullulerine tohum gonderdigimde, hangi hasat mevsiminden tohum gonderdigimi etikette belirtmem gerekiyor fakat bunun yogunluktan mumkun olmadigi durumlar soz konusu. Yine de notlarima gore size tohumu Ocak 2015 sonu gibi gondermisim. Buna gore size cok buyuk ihtimalle 2014 baharindan hasat ettigim tohumlardan gondermis oluyorum.
Bahar 2014'te birkac kokten hasat edilen meyvelerden toplanan tohumlar karisik olarak arsivlendi. Eger ozel bir amacim yoksa, heterojeniteyi korumak adina seleksiyon yapmadan butun tohumlari tek batinda topluyorum. Seleksiyon yaparsam, benim yetistirme sartlarimdan farkli sartlara sahip bir yetistiricinin isine yarayacak bir geni es gecmis olurum; o yuzden tohumlar karisik hasat ediliyor. Neyse bu bir baska konu...
Dedigim gibi, tohumlarin tek batinda toplanmasi, zaten dusuk olan hibritlenme olasiligini daha da dusuruyor; hibritlenme soz konusu olsa bile bu sorun arada seyrelecektir. Burda iki nokta var:
1) Bir meyve hibritlense bile, o meyveden alinacak tohumlarin tamami hibritlenmis olmayabilir.
2) Normal yaprak geni patates yaprak genine gore dominant. Dolayisiyla, hibritlenme soz konusu olduysa, bunun sizdeki bodur fidelerde oldugu gibi normal yaprakli olmasi olasiligi cok daha yuksek. Yani elde ettiginiz patates yaprakli fide, Heybetli'nin ta kendisi diyebilirim.
Bir de onemli bir nokta daha var: Heybetli, modern bir domates cesidi degil. Ozellikle 20. yuzyilla birlikte, piyasaya donuk, hibrit olmayan domatesler (=modern domatesler) uretilirken, stigmanin petallerin icinde sakli kalacagi sekilde (ciftcilerin meyveden rahatca tohum alip ertesi sene ekebilmesi icin) domatesin capraz tozlasma ihtimalini dusurmeye donuk uretim yapilmaya baslandi (sonralari hibrit cesitlerin populerlik kazanmasiyla birlikte bu caba unutuldu). Heybetli, bu kategoriye girmedigi icin, stigma patelin disinda olmali; bu yuzden de baska cesitlerle hibritlenme olasiligi, modern domateslere gore daha yuksek (arilarin polenleri disari cikik stigmaya tasima ve capraz dollenmeyi saglama olasiligi daha yuksek). Asagidaki resim, bir Heybetli fidesinden gecen seneye ait bir cicegi gosteriyor.
560246
Sizdeki patates yaprakli fidenin birkac ciceciginin yakindan resmini cekip buraya eklerseniz cok yardimi olur. Ciceklerin stigmalari, yukardaki resimdeki gibi olmali.
Sayın Birnefestoprak; size bahsettiğim "Heybetli"nin tohumlarından çıkıp farklı özellik gösteren üç bitkinin genel görünüşleri böyle.
Yaklaşık aynı boyda ve şekildeler. Patates yapraklı olan orijinal forma göre yarı boyda olup daha çok bodur saksı domateslerini andıran bir tıknaz halleri var ancak boyları uzamaya devam ediyor. Çiçekleri de diğer forma göre bir hayli geç açtı. Henüz iki gündür çiçeklendiler, hayırlısı :)
Patates yapraklı asıl formda olanları ise, isimlerini henüz meyveleriyle değilse de boylanmalarıyla hakedeceğe benziyorlar; hızlı ve sağlıklı gelişiyorlar. Alttaki henüz küçük görünüyor; tohumları ilk ektiğimde yedek olarak bırakıp sonradan ektiklerimden biri:
Emredurel
19-06-2015, 18:10
Karışık manav market domatez'lerinden elde ettiğim tohum çimlendirmesi sonucu büyüyen domatezlerim daha çiçek açmadı :/ umarım boşa çabalamıyorumdur:/ satınaldıgım tohumları mı çimlendirsem acaba ne önerirsiniz?
http://imagizer.imageshack.us/v2/900x900q90/909/TvXtxS.jpg (http://imageshack.com/f/p9TvXtxSj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/900x900q90/909/6ULrCf.jpg (http://imageshack.com/f/p96ULrCfj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/900x900q90/909/6ULrCf.jpg (http://imageshack.com/f/p96ULrCfj)
GothiCat
19-06-2015, 19:37
Benim Cherry domateslerim giderek yayıldılar.Korkarım meyve verdiğinde taşıyamaz hale gelecekler.İki saattir nasıl kırmadan dökmeden dik hale getiririm diye formül arıyorum,buradaki fotoğraflar sayesinde bir kaç fikir edindim :)
Bende şu linkte fotoğraflarını paylaşıp soru sormuştum ama sanırım o başlığa bakan yok.Tüm domatesçileri burada buldum :) Bir bakarsanız çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/domates/2737-39.htm
Taşlıbahçe
19-06-2015, 20:17
Normalde proje gonullulerine tohum gonderdigimde, hangi hasat mevsiminden tohum gonderdigimi etikette belirtmem gerekiyor fakat bunun yogunluktan mumkun olmadigi durumlar soz konusu. Yine de notlarima gore size tohumu Ocak 2015 sonu gibi gondermisim. Buna gore size cok buyuk ihtimalle 2014 baharindan hasat ettigim tohumlardan gondermis oluyorum.
Bahar 2014'te birkac kokten hasat edilen meyvelerden toplanan tohumlar karisik olarak arsivlendi. Eger ozel bir amacim yoksa, heterojeniteyi korumak adina seleksiyon yapmadan butun tohumlari tek batinda topluyorum. Seleksiyon yaparsam, benim yetistirme sartlarimdan farkli sartlara sahip bir yetistiricinin isine yarayacak bir geni es gecmis olurum; o yuzden tohumlar karisik hasat ediliyor. Neyse bu bir baska konu...
Dedigim gibi, tohumlarin tek batinda toplanmasi, zaten dusuk olan hibritlenme olasiligini daha da dusuruyor; hibritlenme soz konusu olsa bile bu sorun arada seyrelecektir. Burda iki nokta var:
1) Bir meyve hibritlense bile, o meyveden alinacak tohumlarin tamami hibritlenmis olmayabilir.
2) Normal yaprak geni patates yaprak genine gore dominant. Dolayisiyla, hibritlenme soz konusu olduysa, bunun sizdeki bodur fidelerde oldugu gibi normal yaprakli olmasi olasiligi cok daha yuksek. Yani elde ettiginiz patates yaprakli fide, Heybetli'nin ta kendisi diyebilirim.
Bir de onemli bir nokta daha var: Heybetli, modern bir domates cesidi degil. Ozellikle 20. yuzyilla birlikte, piyasaya donuk, hibrit olmayan domatesler (=modern domatesler) uretilirken, stigmanin petallerin icinde sakli kalacagi sekilde (ciftcilerin meyveden rahatca tohum alip ertesi sene ekebilmesi icin) domatesin capraz tozlasma ihtimalini dusurmeye donuk uretim yapilmaya baslandi (sonralari hibrit cesitlerin populerlik kazanmasiyla birlikte bu caba unutuldu). Heybetli, bu kategoriye girmedigi icin, stigma patelin disinda olmali; bu yuzden de baska cesitlerle hibritlenme olasiligi, modern domateslere gore daha yuksek (arilarin polenleri disari cikik stigmaya tasima ve capraz dollenmeyi saglama olasiligi daha yuksek). Asagidaki resim, bir Heybetli fidesinden gecen seneye ait bir cicegi gosteriyor.
560246
Sizdeki patates yaprakli fidenin birkac ciceciginin yakindan resmini cekip buraya eklerseniz cok yardimi olur. Ciceklerin stigmalari, yukardaki resimdeki gibi olmali.
Merak edip karanlıkta gittim baktım; evet stigmalar olması gerektiği gibi, yapraklar da doğru şekildeydi zaten.
560376
Farklılık gösteren diğer bireylerin gelişmelerini özelden yazıştığımız gibi izlememi ve sizinle paylaşmaya devam etmemi ister misiniz?
Taşlıbahçe
20-06-2015, 21:08
Tohumdan yetiştirdiğim Red Robinler, Totemler ve Çeriler 20 saksıdalar. Birnevi sera ortamı gibi camdan güneş alıyorlar. Gübreleri, suları iyi ama böyle uzayıp gidiyorlar ne bir çiçek ne de bir meyve hareketi yok. Dış ortama çıkardım direk güneşi ve rüzgarı sevmediklerini anladım çünki yapraklar uçtan uçtan kuruyup kıvrılıyor, uzun boyları ayakta kalamıyor diye geri içeriye alıyorum.
Acaba ne diyor ne istiyorlar, ne zaman çiçeklenirler yoksa hiç meyve vermeyecekler mi? Yardımlarınızı rica ederim.
Sayın Asmalıtepe;
Tüm sezon boyunca içeride bakmayı düşünüyorsanız daha az su vermenizi, camları açık tutmanızı, kimi zaman da bitkilerin daha güçlü bir yapı kazanmalarında etkili olan sitokin hormonu salgılamalarına yardımcı olmak için çocukların kafasını okşarken yaptığımız gibi üstlerinden hafifça sarsmanızı öneririm.
Eğer nihai yerleri dışarısıysa önce yarı gölge olup sert rüzgar almayan bir yere, sonra da asıl yerlerine geçirmenizi veya zor olmayacaksa asıl yerlerine önce misal iki saat, ertesi gün dört saat derken birkaç günde aşamalı olarak alıştırmanızı, bunu yaparken de, bilhassa ilk gün, öğle saatlerinde veya rüzgarlı bir günde yapmamanızı öneririm.
sadrainman
20-06-2015, 23:03
dev domates yapmak için ayırdığım fidemin son hali.ucunuda kırdım gelişim domatese olsun artık diye.büyüme gayet hızlı
pitircik
21-06-2015, 20:53
Domatesler güzel görünüyor. Ancak neden üst kısmını kopardınız. Üst kısım gelişirken meyveler de büyümüz miydi?
sadrainman
22-06-2015, 21:39
Domatesler güzel görünüyor. Ancak neden üst kısmını kopardınız. Üst kısım gelişirken meyveler de büyümüz miydi?
büyür ****** ama tüm enerjisini meyve versin diye yaptım büyük seralarda belli biyere kadar büyüdükten sorna uçları kopartılıyor
furkangokmen
23-06-2015, 18:26
merhaba. bu domatesin tohumuna nerden ulaşabiliriz acaba.
Emredurel
25-06-2015, 00:08
İyi akşamlar. İnternette denk geldi evsera bitki şurubu diye bi ürün sitesinde inceledim dikkatimi çekti. Bu ürünü kullanan oldumu acaba?
Merhaba arkadaşlar, dün domateslerimde beyaz küçük sinek, yeşil bit ve kırmızı renkli bite benzer böcek gördüm organik ilaç bulamadığımdan ziraatcinin önerdiği bayer' in decis ve sp 20 ilacını 3 lt suya karışım yaparak yaklaşık 100 adet fideyi ilaçladım.fidelerin birazı çiçekte birazı yeni çiçeklenmeye başlamıştı.bu ilacın etkisi ne kadardır meyveye zararı olurmu? önerileriniz nelerdir ?
Birde ilk defa sırık domates yetiştirmek istedik ama benim işlerimden dolayı bahçeye fazla gidemedim babamda ipe almamış fideler çok büyümüş, bende sağdan soldan duyduğum kadarıyla koltuklarını aldım ama bir yanlış yaptım herhalde gövdenin en altında bulunan dallarıda aldım yani gövdeyi ipe bağlamak için seyrelttim ama yapraklar çok büyümüş ve içeriye doğru kıvrılmaya başlamıştı birde yapraklar çok gevrekti elimi dokunduğumda hemen kırıldılar bende toprağa yakın olanları kopardım. inşallah zararı olmaz haftaya kadar belli olur herhalde.
Resulgur
25-06-2015, 17:16
Selam .. Domateslerimin dip yaprakları çok yakın toprağa değiyor bazı yapraklar sararmış o yapraklari kesersek bir sorun olur mu iyi mi kötü mü yapmış oluruz ? http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/25/4fced3de5374e9ebf1a675e28aa6c010.jpg
aydemiraydın
25-06-2015, 17:31
İyi akşamlar. İnternette denk geldi evsera bitki şurubu diye bi ürün sitesinde inceledim dikkatimi çekti. Bu ürünü kullanan oldumu acaba?
150 gr. gübreyi 37 liraya satsaydım bu paraları koyacak yer bulamazdım. ilaç bayilerinde gübrelerin litresi 10-20 lira arası sulandır sulandır kullan. 1 litre sıvı gübre sezon boyu 1 dekar araziye damlamadan idare eder.
İsmail Kuzucu
25-06-2015, 17:57
Merhaba arkadaşlar, dün domateslerimde beyaz küçük sinek, yeşil bit ve kırmızı renkli bite benzer böcek gördüm organik ilaç bulamadığımdan ziraatcinin önerdiği bayer' in decis ve sp 20 ilacını 3 lt suya karışım yaparak yaklaşık 100 adet fideyi ilaçladım.fidelerin birazı çiçekte birazı yeni çiçeklenmeye başlamıştı.bu ilacın etkisi ne kadardır meyveye zararı olurmu? önerileriniz nelerdir ?
Birde ilk defa sırık domates yetiştirmek istedik ama benim işlerimden dolayı bahçeye fazla gidemedim babamda ipe almamış fideler çok büyümüş, bende sağdan soldan duyduğum kadarıyla koltuklarını aldım ama bir yanlış yaptım herhalde gövdenin en altında bulunan dallarıda aldım yani gövdeyi ipe bağlamak için seyrelttim ama yapraklar çok büyümüş ve içeriye doğru kıvrılmaya başlamıştı birde yapraklar çok gevrekti elimi dokunduğumda hemen kırıldılar bende toprağa yakın olanları kopardım. inşallah zararı olmaz haftaya kadar belli olur herhalde.
Kalıntı surelerı 3 gundur, genelde kullanılan ılac markalarıdır.
Bıtkınız sırık cesıt ıse yandan cıkan tum dalları alıp tek dal olarak buyutmenız gereklı.
Salkıma kadar olan yaprakları koparmanızda bır sorun yok. Salkımın ustundekı ılk yapragı domateslerın boyu ıstedıgınız boyuta geldıgınde koparabılırsınız. Erken koparmada domatesler cabuk erken olur ve gunes yanıgı olusabılır.
Bereketlı urunler..
Bir koltuk alma örneği;
http://www.agaclar.net/forum/1390574-post435.htm
Kalıntı surelerı 3 gundur, genelde kullanılan ılac markalarıdır.
Bıtkınız sırık cesıt ıse yandan cıkan tum dalları alıp tek dal olarak buyutmenız gereklı.
Salkıma kadar olan yaprakları koparmanızda bır sorun yok. Salkımın ustundekı ılk yapragı domateslerın boyu ıstedıgınız boyuta geldıgınde koparabılırsınız. Erken koparmada domatesler cabuk erken olur ve gunes yanıgı olusabılır.
Bereketlı urunler..
İsmail bey çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız, peki bu yaprağın içeri doğru kıvrılmasının sebebi yaprak bitlerimi, yoksa herhangi bir besin eksikliğimi var.
Merhabalar ben de ilk defa domates yetiştirmeye başlayanlardanım yalnız domateslerimle ilgili bir sorunum var. Yaprakları (özellikle alt yaprakları) önce uçlarında kararmalar görülüyor sonrasında yapraklar sararak kuruyorlar. Üst dallar ise gayet yeşil ve canlılar. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...
MeyveliTepe
03-07-2015, 00:56
Merhabalar ben de ilk defa domates yetiştirmeye başlayanlardanım yalnız domateslerimle ilgili bir sorunum var. Yaprakları (özellikle alt yaprakları) önce uçlarında kararmalar görülüyor sonrasında yapraklar sararak kuruyorlar. Üst dallar ise gayet yeşil ve canlılar. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...
Domates Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm) başlığında sorunuz.
sadrainman
04-07-2015, 18:01
Büyümeye devam ...
Laleci_03
07-07-2015, 17:04
Benim minikler :D :D
564664
564665
564666
564667
564668
Kimisi iyi kimisi keyifsiz. Bakalim hangisi daha lezzetli olacak
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Dr - beyazzz
07-07-2015, 21:13
Benimkiler de ciceklendi ,meyve tutsun fotolayacagim
Serpilcik
09-07-2015, 08:36
Merhabalar,
balkonumda saksıda yetiştirdiğim domateslerime azot ver daha güçlü olur dediler.Bende elimle diplerine biraz serpiştirdim,Fakat bi iki gün sonra hepsi boynunu bükmeye başladı ve şimdi tamamen tüm yaprak ve dallar boynu bükük durumda.Panikledim ve gübre akıp gitsin diye bolca suladım ama dahada ilerledi.Domates maceram acaba burda sonmu buldu?
Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. Bu yıl balkonda deneme amaçlı köyden getirdiğim hazır fideyi balkonda yetiştireyim ve bir deneme yapayım dedim. Altta resimli ilk hali ve son hallerini ekledim gayet sağlıklı büyüyen domates neden bu hale geldi hiç anlamadım.
Balkon Kuzey doğu konumunda, sabahları 11 e kadar güneş görüyor az da akşam 6 dan sonra batıdan güneş geliyor.
Yer ankara.
Balkon Cam balkon ve camlar akşama kadar aralıklı açık durumda havalandırıyorumda yani.
Sulamayı günlük sabahları 10 da **** akşamları 7-8 arası yapıyorum.
Ama daha çiçek bile açmadan yaprakları sararıp hatta beyazlayıp kuruyan bile oldu.
ilk başlarda toprak az idi saksıyı biraz daha derinleştirip toprak ekledim ama sanırım geç kaldım (asıl sebep de bu mu onu da bilmiyorum)
değerli yorumlarınızı bekliyorum. teşekkürler.
İlk hali
Son hali:
beyazlaşan yapraklar
uçları siyahlaşıp kurumaya başlayan yaprakları
uzman_görüşü_32
20-07-2015, 18:21
bitkilerinizde sarı nokta gibi olan yerlerde mildiyö sporları var mildiyö yaprakları kurutuyor sararma şeklinde olan ise kloroz bitkide demir eksikliği mevcut
uzman_görüşü_32
20-07-2015, 18:25
Merhabalar,
balkonumda saksıda yetiştirdiğim domateslerime azot ver daha güçlü olur dediler.Bende elimle diplerine biraz serpiştirdim,Fakat bi iki gün sonra hepsi boynunu bükmeye başladı ve şimdi tamamen tüm yaprak ve dallar boynu bükük durumda.Panikledim ve gübre akıp gitsin diye bolca suladım ama dahada ilerledi.Domates maceram acaba burda sonmu buldu?
Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
bitkiyi azot verip şişirmişsiniz bitki kendini bırakıp sterese girmiş yapmanız gereken sıvı halde humik fulvik asitle ( köklendirici ) ve bunun yanında deniz yosunu verseydiz bitkiniz düzelirdi bir insan midesinin alamayacağı kadar çok şey yerse sizin azot vermeniz gibi bayılır siz çok yiyen bir kimseye maden suyu vererek rahatlatırsınız humik fulvik asit ve deniz yosununu maden suyu olarak düşünün
uzman_görüşü_32
20-07-2015, 18:29
bitkinizin genelde uçlarında başlıyor gördüğüm kadarıyla damga şeklinde iç içe geçmiş bu bir mantari hastalık bitkinin her döneminde fidededen ölüme kadar görülür alterneria solani ( erken yaprak yanıklığı mevcut ) sararma ise mikro besin element eksikliğine işaret herhangibi bir izlement gübresi işinizi görür dibine suyla karıştırıp verin
bitkinizin genelde uçlarında başlıyor gördüğüm kadarıyla damga şeklinde iç içe geçmiş bu bir mantari hastalık bitkinin her döneminde fidededen ölüme kadar görülür alterneria solani ( erken yaprak yanıklığı mevcut ) sararma ise mikro besin element eksikliğine işaret herhangibi bir izlement gübresi işinizi görür dibine suyla karıştırıp verin
yanıtınız için teşekkür ederim.
peki bu "izlement gübresi" tam olarak nedir nereden bulurum. forumda başka bir arkadaş fazla sulamaktan olabilir demişti bir de..
uzman_görüşü_32
23-07-2015, 13:39
yanıtınız için teşekkür ederim.
peki bu "izlement gübresi" tam olarak nedir nereden bulurum. forumda başka bir arkadaş fazla sulamaktan olabilir demişti bir de..
Mikro elementlerin olduğu demir bakir mangan bor çinko gibi elementlerin karışım olduğu gubredir iz element gübresi dediğin vakit 15 TL sen başlar 55-60 TL ye kadar fiyatı var zirai bayi size verir
uzman_görüşü_32
23-07-2015, 13:49
Evet bitkilerinizde küçük küçük siyah noktalar mildiyö Etmeni kumelenmesi sararmanin ve kurumanin nedeni bu noktaların birleşerek büyümesi yaprağı deforme edip kurutması caresi maneb **** mancozeb içerikli bir ilaç temin edip ( ucuzdurlar) yapraklarına puskurtmeniz
sutanir669
02-08-2015, 15:19
Merhaba arkadaslar,ceri domateslerim kizarmaya baslayinca yapraklar kuruyor.bunun nedeni ne olabilir acaba.
MeyveliTepe
04-08-2015, 23:17
Manav ve market'ten aldıgım domateslerden elde ettiğim fidelerim sonunda domates verdi ve oldukça lezzetliler yanlız bir çoğu çeri domates çıktı halbuki tohumları büyük domateslerden almıştım :)
Manavdan aldığınız domatesler hibritmiş. Hibrit domateslerden alınan tohumlar tekrar ekildiklerinde açınım gösterirler, çoğu zaman benzer domates vermezler. Bunlardan beğendiğiniz birinden tohum alır ve seneye yine ekerseniz yine açınım gösterir. Bu böyle yedi yıla kadar devam eder. Sonunda artık açınım göstermeyen yeni bir çeşit elde edebilirsiniz.
Emredurel
05-08-2015, 00:28
Manavdan aldığınız domatesler hibritmiş. Hibrit domateslerden alınan tohumlar tekrar ekildiklerinde açınım gösterirler, çoğu zaman benzer domates vermezler. Bunlardan beğendiğiniz birinden tohum alır ve seneye yine ekerseniz yine açınım gösterir. Bu böyle yedi yıla kadar devam eder. Sonunda artık açınım göstermeyen yeni bir çeşit elde edebilirsiniz.
İyice olgunlaşıp kızarsınlar tohum alıcam :)
Lonicera
08-08-2015, 18:40
Sn akçabardak' ın geçen yıl tohum paylaşım etkinliğinde paylaşıma açmış olduğu domateslerden biri olan keçi memesi. Meyveleri çiçek burnu çürüklüğüne oldukça hassas, sadece bir adet olgunlaşabildi. Kalsiyum takviyesi ile bir kaç adet daha kendini kurtaracak gibi.
Bu domates yerli domatesler içinde lezzet bakımından şimdiye kadar yediğim en nefis domates oldu. İçinde tohum sayısının kısıtlı olması da dezavantaj.
eurosat55
24-10-2015, 11:46
Merhaba; Tamamen sitemizden edindiğim bilgilerle ( kızımın ısrarı ve benim meragımdan dolayı) zamansız ektiğim tiny tim domatesin ilk ve son durumları:Merak ettiğim sanırım bu kış döneminde ciçeklenme ve domates olmayacak,yaza kadar sağ kalırsa çiçeklenme ve ürün verme gerçekleşirmi.?
kerkenez
17-11-2015, 08:47
Salatalarda ya da söğüş olarak kullanabileceğim lezzetli ve erkenci bir tür domates arıyorum. Tavsiyesi olan var mıdır?
ya bu yıl kimse domates ekmiyor **** herkes yeterince bilgi sahibi olmuş. :)
Kağan Gürhan
15-04-2016, 16:58
Herkese iyi günler. Hayatımda ilk defa balkonda birşeyler yetiştirmeyi deniyorum. Bu sebeple oldukça tecrübesizim.
Sormak istediğim şey domates fidelerim çiçek açmaya başladı yalnız bazı çiçekler canlı iken bazıları ölüyor ve ölü olanların altından küçük domates taneleri çıkıyor. Sizce bu durum normaldir? Yoksa çiçeklerin ölmeden domates vermesi mi gerekir? Daha açıklayıcı olması için fotoğraf ekliyorum.
Taşlıbahçe
15-04-2016, 19:28
Herkese iyi günler. Hayatımda ilk defa balkonda birşeyler yetiştirmeyi deniyorum. Bu sebeple oldukça tecrübesizim.
Sormak istediğim şey domates fidelerim çiçek açmaya başladı yalnız bazı çiçekler canlı iken bazıları ölüyor ve ölü olanların altından küçük domates taneleri çıkıyor. Sizce bu durum normaldir? Yoksa çiçeklerin ölmeden domates vermesi mi gerekir? Daha açıklayıcı olması için fotoğraf ekliyorum.
Herşey normal. Bu tip renkli, albenili çiçeklerin amacı tozlaşmada yardımcı olacak böcek vb. canlıları çekmek; tozlaşma gerçekleştiğinde, yani döllenme olduğunda işlevini yerine getiren çiçek ölüyor. Afiyet olsun :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.