PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11

old_platanus
21-08-2012, 19:00
SELAMLAR

benim balkona diktiğim ayaş domates tohumlarını kayseriye halama da göndermiştim resimleri geldi hibrit değilmiş biraz geç ektik ondan demekki
bugun fark ettim benim saksılardakindede meyve vermeye başlamış onların resmini henüz cekmedim biraz ufaklar büyüsün öyle cekerim sevindim meyveleri görünce emekler boşa gitmedi :o

old_platanus
21-08-2012, 19:07
SELAMLAR
kardeşimin balkon sebze resimleri

old_platanus
21-08-2012, 19:08
resimlere devam

Orcn
21-08-2012, 22:26
Sanıyorum yaklaşık 20 gün içinde ben de buraları güzel güzel domates fotoğraflarıyla dolduracağım, saksılarımda çiçeklerden domatesler yavaş yavaş görünmeye başladı. :p

limon_sever
22-08-2012, 10:31
Sarı Ampul Domates'in 19 temmuz 2012 tarihli görüntüsü.

sari ampul domates - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=-BpQVVyAQR0)

Sayın ahmetihsan'a videoyu yüklediği için teşekkür ederim.

limon_sever
22-08-2012, 15:59
Sempatik bir pembe :) Bu (:o) ifadeye çok benzettim :)

326654

limon_sever
22-08-2012, 16:11
Sayın osbar'ın ampul domatesi

324091

Sarı ampul domates oldu. Geçen hafta özelden mesaj atmıştım ve cevap gelmedi. Son Hareketi: 16-07-2012 13:17 olarak görünüyor. Bahçede hiç kırmızı ampul domates yok. Ya ben tohumları karıştırdım. Ya da zaten bunlar sarı ampul domatesti. Sayın osbar'ın ampul domates tohumlarını, ben kırmızı gibi düşünmüş olduğum için böyle bir kafa karışıklığıda olmuş olabilir :D Eğer mesajıma cevap verirse nedenini anlamış olacağız. :)

Bu (http://www.agaclar.net/forum/1007018-post1223.htm) mesajımda söylediğim gibi Sayın osbar'ın ampul domatesi sarı renkliymiş. Bugün mesaj geldi. Bir karışıklık olmuş. Üzgün olduğunu söyledi. Kırmızı ampul domates tohumlarını bulursa bana göndereceğini söyledi. Ben de etkinliğe göndermesini söyledim.

aydın
23-08-2012, 13:59
yetiştirilen domates fideleri ve yapılan destekli çubuklar. fasulyeler 2 metreyi geçti :rolleyes:

gülleci bulamacı bir mucize

326794

326795

old_platanus
24-08-2012, 21:31
SELAMLAR

kayseriden gelen domatesleden bugun tohum aldım süzekten süzdüm yıkadım birkaç gün kurusun tekrar yıkar kuruturum sanki bu domates ayaş domatesigibi geldi kabuğu çok zayıf domatesten anlayan arkadaşlar cinsini söyleyebilirmi sn. halil önen bey sizce cinsi ne bu domatesin
gelenlerin çoğu bugun menemenlik konserve oldu :o bir kısmı yemelik

old_platanus
24-08-2012, 21:38
buda benim saksıdaki ayaş domatesi miskketten biraz büyükçe şimdilik

hepgül
24-08-2012, 21:48
Sayın old platanus Kayserinin domatesini bilmem ama bir patatesi varki ; uzunyayla yöresinin mmm... çok şükür bende bahçeye ektim. Nasipse aynı lezzeti yakalarım. Beklemedeyiz bakalım. Bayramda bizde Ankaradaydık : ) Ayaş Domatesi yerken çıkarabildiğim tohumları ayırdım. Seneye umarım bende büyütebilirim.

old_platanus
24-08-2012, 22:05
Sayın old platanus Kayserinin domatesini bilmem ama bir patatesi varki ; uzunyayla yöresinin mmm... çok şükür bende bahçeye ektim. Nasipse aynı lezzeti yakalarım. Beklemedeyiz bakalım. Bayramda bizde Ankaradaydık : ) Ayaş Domatesi yerken çıkarabildiğim tohumları ayırdım. Seneye umarım bende büyütebilirim.
selamlar

doğrudur uzun yayla patatesi meşhurdur birde yamula patlıcanı vardır oda lezzetlidir üst taraftaki domateslerin yanın da var resmi yamula patlıcanın
vallah hanım çağırdı şimdi biten konservelerin ağzını kapat diye :o onları kapattım

MeyveliTepe
24-08-2012, 22:06
SELAMLAR

kayseriden gelen domatesleden bugun tohum aldım süzekten süzdüm yıkadım birkaç gün kurusun tekrar yıkar kuruturum sanki bu domates ayaş domatesigibi geldi kabuğu çok zayıf domatesten anlayan arkadaşlar cinsini söyleyebilirmi sn. halil önen bey sizce cinsi ne bu domatesin
gelenlerin çoğu bugun menemenlik konserve oldu :o bir kısmı yemelik

Bu kadar çekirdek kaç domatesten çıktı?

hepgül
24-08-2012, 22:09
Sayın old platanus eşinizin ve sizin ellerine sağlık. İyi günlerde sağlık ve keyifle tüketin. MAŞALLAH pek güzel görüntüler : ) Saygılar....

old_platanus
24-08-2012, 22:39
Bu kadar çekirdek kaç domatesten çıktı?

selamlar
sayın meyveli tepe 6kg kadar vardı 5 şişe konserve oldu fakat çekirdekleri
hepsinden almadım arada biraz tabağa koydurdum hepsinden alsaydım bayağı tohum olurdu yine gelecek 2 ci parti ondanda biraz alırım birde benim kayseriye gönderdiğim tohumdan çıkanlardan gönderirlerse onlardanda alırım ayrıca. :o

teşekkür ederim sn hepgül buyurun beraber olsun :)

old_platanus
26-08-2012, 01:33
selamlar

geçenlerde semihh_53 arkadaşım bahsetmişti topraksız tarımı bende biraz kurcaladım bazı sonuçlar elde ettim araştırmalara devam edeceğim
aşağıdaki linkte bir arkadaşımız pimaş borularla bir düzenek yapmış beğendim gayet güzel bu deneme sonuçlarını paylaşırsa sevinirim.
Pimaş Boruda Topraksız Tarım Facebook Tekn - FaceDL Download Best Videos (http://facedl.com/fvideo.php?f=anuanouuxaknxue&pimas-boruda-topraksiz-tarim-facebook-tek)

yine aşağıdaki linkte bir arkadaşımız detaylı şekilde anlatmış malzemelerde belirtilmiş seneye böyle bir düzenek yapmak istiyorum en azından hanımın balkonda toprak döküyosun dırdırından kutulurum:o

Evde topraksız tarım yapmak | Akıllı Gelişim (http://akilligelisim.com/2009/10/25/balkonda-topraksiz-tarim/)

OguzUgur
27-08-2012, 00:32
Toprak gibisi var mi :)

limon_sever
29-08-2012, 18:24
Sarı salkım domatesler coştukça coşuyor...

327904

avcı66
09-09-2012, 23:41
tüm arkadaşlara selamlar yozgat ta havalar geceleri iyice soğuk geçiyor buna rağmen bahcemiz bizi hiç yanlız eli boş bırakmıyor bu haftaki topladıklarımızdan bazıları bu arada malesef geçen sene sayın meyvelitepe den gelen turuncu domateslerimiz bu sene bizi yanlız bıraktı sanırım tohum alırken bi hata yapmışım tohum takas etkimliğini bekliycez artık yeni tohum için tüm bahce severlere iyi günler

limon_sever
10-09-2012, 16:37
Sayın osbar'ın ampul domatesleri 2 metreden fazla uzadı. Sürgünlere sırık yetiştiremeyince kendilerini aşağı doğru saldılar.

330695

Bu arada lezzeti ve kabuk yapısı güzel.

limon_sever
10-09-2012, 16:42
Sarı salkım domates

330696

sevilay şen
11-09-2012, 12:07
Sayın old_platanus kardeşinizin balkonundan çektiğiniz fotoğraflardan birindeki üzümler de mi balkonda yetiştirildi? Yoksa kökü bahçede olup dalları mı balkona sardırılmış? Ben de terasta yetiştirebilirmiyim diye düşünüyorum da ondan sordum.

old_platanus
11-09-2012, 20:55
Sayın old_platanus kardeşinizin balkonundan çektiğiniz fotoğraflardan birindeki üzümler de mi balkonda yetiştirildi? Yoksa kökü bahçede olup dalları mı balkona sardırılmış? Ben de terasta yetiştirebilirmiyim diye düşünüyorum da ondan sordum.

SELAMLAR

Sevilay şen hanım hayır üzüm asması kökü toprakta ama büyük bir saksıda belki yetişir siz olmazsa üzüm kalemi aşılayın belki olur denemek lazım.
biz mersinden ikitane limon almıştık yedi veren cinsinden 3 yıl önce kadeşiminki kocaman oldu hatta büyük birde limonu vardı bu sene kopardılar onunda resmini koyarım bir ara maalesef benimki balkondan evin içine alınca ilk sene yaşamadı kaloriferdenmi etkilendi anlamadım

sevilay şen
12-09-2012, 06:09
Sayın old_platanus sorumu cevapladığınız için teşekkürler. Tigem'den aldığım bir saksı asma ile deneyeceğim bakalım. "Terasta asma çardağı" başlığında fotoğrafını paylaşmıştım.Linki aşağıda veriyorum.Limon ben de yetiştirmeyi düşünüyorum.Selamlar.
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/27717.htm#post676793

old_platanus
13-09-2012, 22:11
SELAMLAR

bugün kayseriden kayın pederin bahcesinden gelen meyve ve sebzeleri paylaşmak istedim domatesler süper kokusu bir başka armut ise tamamen organik ağaç 45.50 senelik var
üzüm ise gül üzümü süper tatlı biberler maydonozlar yeşillikler tamamen aynı bahceye ait erik ise bayramda gelmişti dolapta kalmış solmuş biraz.:o

diğer resimler ise benim balkondaki domates salatalık ve nane geçenlerde kayseriden gelen domateslerden konserve yapınca tohumları yıkayıp almıştım
süzgeçte kalan çekirdekleri saksıya dikmiştim 1 hadafta çimlenip bu hale geldiler okadarda fide var acıyorum bunlar ne olacak havalar soğuyor o kadar fide boşa gidecek 2 **** 3 kök saksıya dikip evin içine alırım kışa kadar ne olacak bakalım:(

old_platanus
13-09-2012, 22:25
SELAMLAR

resimdeki armut ağacı ise ortalama 200 yıla yakın babamın dedesi dikmiş ve aşı yapmış ağacın gövdesinde aşı yerleri bilezikgibi duruyor iki koldada aşı var geçen yıl kayseriye köye gittiğimde cekmiştim armutuda boldu bu sene yokmuş pek biraz kumlu fakat çok iri ve balgibi tadı var

limon_sever
25-09-2012, 17:56
İldi salkım domates beni bir çok kere şaşırttı. Bunlardan bir tanesini daha söyleyeyim. Kesinlikle tripsiye yakalanmıyor. Çiçek açıp çiçeği solduktan sonra salkımda meyve oluşuyor. Meyve oluşmayan çiçeklerde olabiliyor. Ama bu oluşmayan çiçekleri atmıyor yani düşürmüyor. 1 ay sonra felan o çiçekler meyve bağlıyor. En güzel örneği aşağıdaki salkım. Bu salkım fidanın 2. salkımı. Yani temmuzun sonunda felan bu salkımdan 5-10 adet meyve yemiştik. Bunun gibi diğer salkımlarda da meyve oluşumları var.

334322

limon
26-09-2012, 18:02
Bir dergide denk geldim, belki işe yarar...
334535

Halil Önen
26-09-2012, 18:31
İldi salkım domates beni bir çok kere şaşırttı. Bunlardan bir tanesini daha söyleyeyim. Kesinlikle tripsiye yakalanmıyor. Çiçek açıp çiçeği solduktan sonra salkımda meyve oluşuyor. Meyve oluşmayan çiçeklerde olabiliyor. Ama bu oluşmayan çiçekleri atmıyor yani düşürmüyor. 1 ay sonra felan o çiçekler meyve bağlıyor. En güzel örneği aşağıdaki salkım. Bu salkım fidanın 2. salkımı. Yani temmuzun sonunda felan bu salkımdan 5-10 adet meyve yemiştik. Bunun gibi diğer salkımlarda da meyve oluşumları var.

334322

Bu çok iyi bir gözlem Sn Limon_sever,

askere gitmeyecek olsanız bir daha gözlemler misiniz diyecektim ama bir yere not alıyorum...;)

Teşekkürler..

limon_sever
26-09-2012, 21:22
Bu çok iyi bir gözlem Sn Limon_sever,

askere gitmeyecek olsanız bir daha gözlemler misiniz diyecektim ama bir yere not alıyorum...;)

Teşekkürler..

Bu sene 2 adet yetiştirmiştim. Aslında askere gidip gitmemekte kararsızdım. Ama planlarda ufak bir değişiklik yaptım. Gidiyorum. Baharda askerde olacağım için annemlerden fidanları yetiştirmesi konusunda yardım alacağım. Ama çok fidan yetiştirmeleri onlara fazla yük olacağı için sanırım sınırlı bir listede kalacağım. Belki ertesi sene yetiştiririm.

antihistaminik
28-09-2012, 05:53
bu yaz terasta yetistirdigim 15-20 kök domates uzun tatilimiz yuzunden (düzensiz sulama, zararli vs.. baska konularda yazdim uzatmayayim) biraz helak oldular. . (benim yüzümdeeeeen...)

cesitli yerlerden turlerden fidelerdi (bursa-yalova) kendileri, ama agirlik pembe domatesti.
böyle konusunca da rahmetlilerden bahseder gibi oldu ama neyse..
sonuçta az birsey domates yedik bu sene terastan...

ama... ben böyle domates sanıyorum hayatımda yemedim. eşim de kahvaltida aynisini soyledi birkac kere. meyve gibi dedi, etli tatli. hafif şekilsizlerden rendeleyip yemek yaptik birkac kez,.. şekerli gibi oldu...(hatta biraz fazla tatli geldi bize)

durum bu olunca son anda! tohum almaya karar verdim (domates tabaktaydi)! ama farkettim ki koca domateste neredeyse tohum yoktu. minnacik tohumlardan baska toplasaniz 8-10 tane orta boy tohum ayirabildim. gerekli islemlere tabi tuttum kurutttum.

gelelim soruma;
bu kadar az tohum olmasi neye delalet olabilir:

-tohuma birakilmis degil de sadece olgun olmasi mi? (cok daha az olgun migros domateslerinden bile en az 50 tohum cikar herhalde.)

-kendileri hibrit olabilir mi? (sacma soru olabilir benim fikrim degil baskasinin)

-cinsi mi boyle? (ben buna inanmak istiyorum)

fikirlerinizi rica ederim...

MeyveliTepe
28-09-2012, 07:08
Bazı çeşitlerde çok az çekirdek olur.

Halil Önen
28-09-2012, 08:09
...
cesitli yerlerden turlerden fidelerdi (bursa-yalova) kendileri, ama agirlik pembe domatesti.
böyle konusunca da rahmetlilerden bahseder gibi oldu ama neyse..
sonuçta az birsey domates yedik bu sene terastan...

ama... ben böyle domates sanıyorum hayatımda yemedim. eşim de kahvaltida aynisini soyledi birkac kere...

Daha zengin tatlar yakalamak elinizde. (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/28540.htm)..:)

antihistaminik
28-09-2012, 17:28
halil bey ..
etkinliginizi gecenlerde gordum, gani gani övgüyü hakediyorsunuz.
tabi benim bu 8 tohumu paylasmam komik olur haliyle.
ama seneye de ayni sonucu alirsam bu tadi herkesin paylasmasi icin elimden geleni yapacagim...
bu seneki takas hk. sorularimi o baslikta soracagim o ayrı..

Yeşile_Özlem
29-09-2012, 22:36
İki haftadır saksılarımdan domates fidesi fışkırıyor, çok şaşkınım:( Saksılara tohum filan atmış değilim ama domates kabuklarını saksılara çürümesi için bıraktığım olmuştu. Demek o arada tohumları da atmışım farkında olmadan. Özenle eksem böyle çıkmazlardı. Hepsi çok sağlıklı ve hızla büyüyorlar. Bu mevsimde domates yetiştirmem mümkün mü? Ne yapacağımı bilmiyorum.

Halil Önen
29-09-2012, 23:36
İki haftadır saksılarımdan domates fidesi fışkırıyor, çok şaşkınım:( Saksılara tohum filan atmış değilim ama domates kabuklarını saksılara çürümesi için bıraktığım olmuştu. Demek o arada tohumları da atmışım farkında olmadan. Özenle eksem böyle çıkmazlardı. Hepsi çok sağlıklı ve hızla büyüyorlar. Bu mevsimde domates yetiştirmem mümkün mü? Ne yapacağımı bilmiyorum.

Havalar iyi iken saksıda büyütürsünüz soğumaya başladığında _ özellikle geceleri hava sıcaklı düştüğünde içeri alırsınız, gündüzleri dışarıya... Çok soğuklarda balkon gibi yerlerde oda sıcaklığında yetişir. Pek hastalığa da yakalanmaz.

Sera gibi bir yerde devam ederseniz güzel domates de alırsınız..

Kolay gelsin..

antihistaminik
30-09-2012, 01:22
Havalar iyi iken saksıda büyütürsünüz soğumaya başladığında _ özellikle geceleri hava sıcaklı düştüğünde içeri alırsınız, gündüzleri dışarıya... Çok soğuklarda balkon gibi yerlerde oda sıcaklığında yetişir. Pek hastalığa da yakalanmaz.

halil bey
bu dedikleriniz sifirdan yeni fideler mi, halihazirdaki domatesler icin mi gecerli?
benim domatesler terasta durup duruyorlar, az cicek var, cicekler meyveye donmeye pek te niyetli gorunmuyorlar ...

Halil Önen
30-09-2012, 02:22
halil bey
bu dedikleriniz sifirdan yeni fideler mi, halihazirdaki domatesler icin mi gecerli?
benim domatesler terasta durup duruyorlar, az cicek var, cicekler meyveye donmeye pek te niyetli gorunmuyorlar ...

Sıfırdan yeni fideler için...

Eski kök domateslerde _ yani yazın dikmişseniz bir kaç dalda çiçek varsa sizi aldatıyor, pek meyveye yatmaz...

Yeşile_Özlem
30-09-2012, 21:35

Sera gibi bir yerde devam ederseniz güzel domates de alırsınız..

Kolay gelsin..

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sayın Halil Önen. Domateslerimi dediğiniz gibi yetiştireceğim. Şu aralar hava sıcaklığı yüksek, domates fideleri çok hızlı büyüyorlar. Öyle çok fidem oldu ki, çoğu da pembe domates sanırım :o Hepsine bakmam mümkün değil. Artık olduğu kadar diyorum. Tohumlar aynı performansı seneye de gösterecek mi merak ediyorum. Şimdiden arkadaşlara pembe domates fidesi verme sözüm var.;)

antihistaminik
01-10-2012, 07:04
peki diyelim ki bugun domates fidem var ekecegim..
terasa ufaktan bir sera yapsam 3-4 saksilik laylonla vs..
ısıtsam havalandirsam itina gostersem...
ocakta istanbulda kahvaltida migrostakinden daha şaane domatesim olur mu ?

Halil Önen
01-10-2012, 08:55
peki diyelim ki bugun domates fidem var ekecegim..
terasa ufaktan bir sera yapsam 3-4 saksilik laylonla vs..
ısıtsam havalandirsam itina gostersem...
ocakta istanbulda kahvaltida migrostakinden daha şaane domatesim olur mu ?

Şahane olur, hani bir şeye emek verim, keyifle yapıp, insanın kendini ödüllendirmesi gibidir...

Bu şekilde yetiştirilip, sonra onunla ne yapılacağı; domatesin dışında bir şey...;)

tuya
01-10-2012, 11:30
bahçede yere düşüp çürüyen domatesin yerinden çıkan bi çok fidem oldu sabah güneşi gören balkonuma sera yapsam oğluşuma:rolleyes: kışında doğal domates yedirebileceğim yani yaşasın :D ben sadece bu alanyada oluyor sanıyordum işte buda o şanslı bebek

Ozlem A
01-10-2012, 13:22
Bu yil ilk kez ektigim domates ve biberlerim tum badirelere (tirtil, yaprak biti, kirmizi orumcek ve son olarak govde yarilmasi ve yaprak curumesi) ragmen duzenli bakim ve biraz kus gubresi ile hemen meyve vermeye basladilar, insallah havalar boyle guzel devam eder de zahmetleri bosa gitmez.

Bu yil yaptigim hatalari cok iyi anladim ve seneye dikkat edersem bu is olacak galiba :) Burada sorularimi yanitlayan ve destek veren uyelere de tesekkur etmek isterim.

antihistaminik
01-10-2012, 16:57
ya Halil bey, hakkaten olur mu. Bak gercekten deneyecegim. Istanbul bu ..

antihistaminik
03-10-2012, 16:58
Halil bey iş ciddiye binince sustu .. :)

Emre İlhan
03-10-2012, 21:29
Binsin efendim, binsin:) Başarılı olup olamayacağınızı deneyerek görün.

Bitkiler hakkında aklınıza gelen hiçbir şeyi denemekten çekinmeyin. Bu sayede bitkilerin, doğanın dilinden anlamayı öğreniyorsunuz. Ben hep öyle yaptım.

Kasım ayında kornişon salatalık tohumu çimlendirdiğimi bilirim:)

Uzun lafın kısası, emeğinizi esirgemeyin. Olaki ürün alamazsanız, tecrübe kazanmış olursunuz. O tecrübeyi de yazın kullanıp, eninde sonunda başarıya ulaşırsınız. Bizde bu doğaseverlik oldukça...:)

Halil Önen
03-10-2012, 23:24
Halil bey iş ciddiye binince sustu .. :)

Susar mıyım hiç sevgili antihisminik buraya uğramamışım ondandır, bak susutukça sıra dostum Emre'ye gelmiş, beni diyeceklerimi demiş...;)

Bir şeyi yapmaktan keyif alıyorsanız mutlu olursunuz, sonuçları o kadar da önemli değil...Her zaman ve her yerde domates ya da çiçek, bitki yetiştirmek için bir yola çıkıyorsunuz _ bu yolun_ keyfini sürmek gerekir varacağınız yerin o kadar da önemi yok...;)

antihistaminik
04-10-2012, 00:01
tamam kobay olarak kendimi feda edip eyleme gececegim sanirim... hayirlisi..

old_platanus
07-10-2012, 18:49
Selamlar

daha önce kayseriye kayın pederlere bahceye gönderdiğim ayaş domates tohum hasatı perşembe günü geldi biraz tadımlık toplamışlar üzerinde hala ürün olduğunu bahsettiller tohumlar biraz geç ekilmişti dolayısıyla geç ürün verdi fakat süper lezzetli

old_platanus
07-10-2012, 18:52
yine kayseriden gelen kendilerinin aldıkları fideler

old_platanus
07-10-2012, 19:01
buda benim çelimsiz saksıdaki yetişen ayaş domatesi yeşil ve son hali bu arada 2 tane daha meyvesi var kırmızı olanları kıyamadım koparmaya :o :rolleyes:alttaki resimde yeni fideler 4 adet saksıya dikip kışın evin içinde deneyeciğim:rolleyes:

old_platanus
07-10-2012, 21:29
vallah arkadaşlar doğrayıp doğrayıp yiyorum desem ayıp olmaz demi:o

sabah iş icabı konya cumra ya gideceğim eğer yol kenarında domates tarlaları görürsem 3---5 adet tarla domatesi alırım tohum için tabi tarla sahibi varsa

old_platanus
21-10-2012, 18:43
Selamlar
artık havaların soğması ile balkon ürünleri salona geçti:o

Tura
21-10-2012, 20:11
Ben buraya dememiştim...BURAYA (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-164.htm) demiştim.
Bakın takip ediyorum...bilesiniz. :p

Yeşile_Özlem
10-11-2012, 22:59
Eylül ayı içinde saksıda kendiliğinden çıkan fidelerim epeyce büyüdü ve çiçek açtılar.:o

http://i48.tinypic.com/30igs3c.jpg

Bir hafta öncesine kadar havalar güzel olduğu için saksılar balkondaydı. Havalar soğuyunca domateslerimi içeriye aldım. Şimdi merakla domatesleri beklemekteyim. Acaba olur mu? Daha önce hiç evin içinde domates yetiştirmedim.

Halil Önen
10-11-2012, 23:26
Eylül ayı içinde saksıda kendiliğinden çıkan fidelerim epeyce büyüdü ve çiçek açtılar.:o

http://i48.tinypic.com/30igs3c.jpg

Bir hafta öncesine kadar havalar güzel olduğu için saksılar balkondaydı. Havalar soğuyunca domateslerimi içeriye aldım. Şimdi merakla domatesleri beklemekteyim. Acaba olur mu? Daha önce hiç evin içinde domates yetiştirmedim.

18-20 derece sıcaklık ister ve güneş de görürse yarım günden fazla güzel domatesleriniz olur...

Yeşile_Özlem
10-11-2012, 23:58
18-20 derece sıcaklık ister ve güneş de görürse yarım günden fazla güzel domatesleriniz olur...

Domateslerim salonda duruyor, öğlene kadar da güneş görüyor. Ayrıca havalar soğuduğu için kombiyi yaktım. Şimdilik hallerinden memnun gibiler ;)

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim sayın Halil Önen. Domates alabileceğimi öğrenmek beni çok mutlu etti. Domatesler olana kadar başlarından ayrılmam artık onların. Zaten şu aralar gidip gelip çiçeklerine bakıyorum hep :o

smnvrl
11-11-2012, 18:25
Bende bu aralar balkonda mini sera yapabilir miyim diye uğraşmaktayım.Balkonda yazın sonuna doğru yetiştirdiğim biber,domates ve fesleğenin kuruyup gitmemesi için bir sera denemesi yapayım dedim. 60x65x70 ölçülerinde çıtadan bir küp yaptım etrafını naylon ile kapladım.Isıtma işini görsün diye 300 watt akvaryum ısıtıcısı aldım ama daha seraya eklemedim. Üstadlarımızın tecrübe ve yorumlarını beklemekteyim

faruks
11-11-2012, 19:07
elimde bu yazdan alınmış güzel tohumlar var şu an dikersem odada yetişirmi acaba ?

smnvrl
12-11-2012, 09:01
odanıza güneş direk geliyorsa ve ısıttığınız bir oda ise çimlenecek tir .Bir hafta önce seraya koyduğum tohumlar hava sıcaklığının 13-14 derece olduğu zamanda çimlenmeyi başardı.Su,ısı,ışık,hava ve besin dengesini odanızda iyi sağlarsanız yetişeceklerdir.

smnvrl
12-11-2012, 12:59
300 wattlık akvaryum ısıtıcıyı marketten aldığım 19 litrelik pet şişenin içine yerleştirdim.Aşağıda da resmi ver biraz belli belirsiz;) .bitkilerden de bir iki görüntü ekledim şimdi deneme çalışmalarına devam edeceğim inşallah işe yarar....

Ozlem A
12-11-2012, 14:36
Benim balkondaki biberlere isirgan karisimi verdikten sonra tekrar ciceklendiler ve hala meyve vermeye devam ediyorlar.. Domateslerden bile Kasim'da meyve tutan oldu. Bu isirgan suyu muthis bir sey olmali. Tabi benim domateslerim de soguga dayanikli Sarkisla Ortakoy cinsi oldugundan gayet canli. Bir de muhendis tirtili olmasa.. Kurtulamiyorum bir turlu.

antihistaminik
14-11-2012, 16:16
Benim balkondaki biberlere isirgan karisimi verdikten sonra tekrar ciceklendiler ve hala meyve vermeye devam ediyorlar.. Domateslerden bile Kasim'da meyve tutan oldu. Bu isirgan suyu muthis bir sey olmali. Tabi benim domateslerim de soguga dayanikli Sarkisla Ortakoy cinsi oldugundan gayet canli. Bir de muhendis tirtili olmasa.. Kurtulamiyorum bir turlu.

isirgan karisimi da nerden cikti? ne ise yariyor..

Ozlem A
15-11-2012, 12:30
Isirgan otunu dograyip 1 hafta kadar suda curumesini bekledim, suyunu gubre olarak domates ve biberlere verdim. Forumda ev yapimi ilaclar bolumunde tarifi ve kullanim sekli var.

smnvrl
16-11-2012, 14:17
Küçük seramın içerisinde ısıtmak için kullandığım akvaryum ısıtıcısının maksimum ısı ayarı 35 dereceye kadar olduğu için seramı ısıtamadı.Bende ısıtıcının içerisini açıp yaptığım küçük müdahale ile ısı ayar düğmesini iptal ettim.Şimdi sıra geldi uygun bir devre tasarlayıp ısıtıcıyı istediğim sıcaklıklarda çalıştırmaya .....Devam edecek ;)

Yeşile_Özlem
18-11-2012, 22:39
Domateslerim çiçek açmıştı ama çiçekler bir süre sonra saplarından itibaren kurumaya başladılar.:( Hemen hemen tüm tomurcuklar kurudu. Nerede yanlış yaptığımı bilmiyorum. Saksıda domates yetiştirme girişimim başarısızlıkla sonuçlandı.

Halil Önen
18-11-2012, 23:19
Domateslerim çiçek açmıştı ama çiçekler bir süre sonra saplarından itibaren kurumaya başladılar.:( Hemen hemen tüm tomurcuklar kurudu. Nerede yanlış yaptığımı bilmiyorum. Saksıda domates yetiştirme girişimim başarısızlıkla sonuçlandı.

Topraktan saksıya diktiğiniz için bu stresi yaşar. Eğer kök zarar görmediyse tekrar sürgün verip çiçeğe yatar. yeterki sera ortamı yaratılsın. Böyle birkaç denemem olmuştu. Sadece domatesler biraz küçük olur...

justice
20-11-2012, 15:45
bahçedeki domateslerimin hepsi çürüdü ama bunları ayırmıştım balkonda denemek için, hatta tozlaşmalarınıda ellerimle yapmıştım şimdilik 3 adetler bakalım belki dahada çoğalırlar...devamlı yaprak budaması yapıyorum bu arada..

smnvrl
01-12-2012, 16:08
Balkondaki seram için tasarlamaya çalıştığım ısı kontrol ünitesini bitirdim, resimlerini size sunayım.

smnvrl
01-12-2012, 16:23
Devrenin çalışma şeklini anlatayım
Devrede kontrol işlemini 16f628A isimli mikrodenetleyici yapmaktadır.Isı ölçümleri 18b20 isimli entegre ile yapılmıştır.

Ünite 3 ayrı parametreyi sürekli kontrol etmektedir.

1.Akvaryum ısıtıcısının içinde bulunduğu su bidonunun sıcaklığı
2.Seramızın iç sıcaklığı
3.Gece ve Gündüz ayrımının yapılması

Akvaryum ısıtıcısının kendi sıcaklık ayar devresini iptal ettiğim için (akvaryum ısıtıcısı max 37 dereceye kadar ayar yapılabiliyordu bu sıcaklık bana yetmediği için iptal ettim) bidondaki suyun sıcaklığının sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir. Şu a max 50 dereceye kadar yükselmesine izin vermekte 50 dereceyi geçince ısıtıcının elektriğini kesmektedir.

smnvrl
01-12-2012, 16:28
Aynı zamanda seranın iç sıcaklığını ölçmekte ve bu sıcaklığın istenen dereceyi geçmesi durumunda yine ısıtıcının elektriğini kesmektedir.

Bitkinin sürekli aynı sıcaklıkta yaşaması yerine gece gündüz sıcaklık farkını hissetmesi için entegre gece ve gündüz ayrımını yapıp sera içi sıcaklığını gündüz 21 ,gece 15 derece sıcaklıkta tutmaya çalışmaktadır.

smnvrl
01-12-2012, 16:34
Yukarıdaki resimlerden
1. Kontrol devresi
2.Görüntü birimi (Güncel sıcaklık değerleri ve ulaşılmak istenen değerler) S=sera sıcaklığı H=Bidon içindeki suyun sıcakığı (2x16 display)
3.Gece gündüz ayrımını yapan devre (LDR )
4.sıcaklık sensörü (DS18b20)
5.Bidon içerisindeki ısı sensörü ve akvaryum ısıtıcısının görünüşü.(resmi yan eklemişim kusura nakmayın)

smnvrl
01-12-2012, 16:53
Üstadlarımızdan bir konuda yardım istiyorum .Ben sera sıcaklığını kafama göre Gündüz 21 -gece 15 derece olarak belirledim.Bitkinin gelişimini etkilemeyecek ama bana da fazlada elektrik parası ödetmeyecek sıcaklık değerleri nedir.?

mavisakal
03-12-2012, 20:20
Ellerine sağlık çok güzel olmuş.

ciroz
13-12-2012, 15:34
Üstadlarımızdan bir konuda yardım istiyorum .Ben sera sıcaklığını kafama göre Gündüz 21 -gece 15 derece olarak belirledim.Bitkinin gelişimini etkilemeyecek ama bana da fazlada elektrik parası ödetmeyecek sıcaklık değerleri nedir.?

Sn smnvrl,

ellerinize emeğinize sağlık, lezzetli ve sağlıklı ürünler yetiştirmeniz nasip olsun.

Bizim okuduğumuz kaynaklarda, Sebzeler için cinsine göre değişiklik göstermekle birlikte, çimlendirme için ideal sıcaklık 18-22 derece olarak geçiyor.
Ancak sadece ısı değil, NEM ve IŞIK ta kontrol edilmesi gereken diğer değişkenler...

Üstadlarımız daha net cevaplar vereceklerdir eminim.

tekrar elinize sağlık.

smnvrl
13-12-2012, 15:49
Sn ciroz,
Benim bitkiler çimlenme aşamasında değilde gelişme aşamasındalar.Dediğiniz gibi bir bitkinin güzel bir gelişim göstermesi için ısı ,ışık ve hava kontrolü gerekli lakin benim gibi amatör denemecilerde 3 değeri de sağlamak zor oluyor.Havalar manisa da soğuk 5-10 derece arasında sıcaklıklar değişiyor öyle olunca basit ısıtma tekniğim ile ısıtmaya çalıştığım serayı çok havalandırınca ısıtıcımın gücünün yetmediğini görüyorum.Işık olayına daha girmedim ama Sn bountr nin katkıları ile ışık olayına da gireceğim ilerleyen günlerde.Ama maksat uğraşmak iyi **** kötü bir şeyler yapmak.Tavsiyelerinizi bekliyorum ...

ciroz
13-12-2012, 15:59
Sn ciroz,
Benim bitkiler çimlenme aşamasında değilde gelişme aşamasındalar.Dediğiniz gibi bir bitkinin güzel bir gelişim göstermesi için ısı ,ışık ve hava kontrolü gerekli lakin benim gibi amatör denemecilerde 3 değeri de sağlamak zor oluyor.Havalar manisa da soğuk 5-10 derece arasında sıcaklıklar değişiyor öyle olunca basit ısıtma tekniğim ile ısıtmaya çalıştığım serayı çok havalandırınca ısıtıcımın gücünün yetmediğini görüyorum.Işık olayına daha girmedim ama Sn bountr nin katkıları ile ışık olayına da gireceğim ilerleyen günlerde.Ama maksat uğraşmak iyi **** kötü bir şeyler yapmak.Tavsiyelerinizi bekliyorum ...

Biz de bir çok şeyi yeni öğreniyoruz. Sera ile ilgili forumda ki konuları incelemişsinizdir diye tahmin ediyorum. İncelemediyseniz İncelemenizi tavsiye ederim.

Benim hatirladiğim Sn Zeki Yağlı' nın Tohumdan Üretim Hakkında açtığı harika bir konu vardı.
http://www.agaclar.net/forum/754942-post26.htm

Bir de söyle bir konu hatırlıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/26485.htm

Bir kere başladınız mı zaten ardı arkası kesilmeyen bir macera bu çıktığımız yol.

kolaylıklar gelsin.

smnvrl
13-12-2012, 16:24
Sn Ciroz,
Haklısınız bu tam anlamıyla bitmez bir macera . Ağaçlar.net e üye olduktan sonra bu macerada sizin gibi değerleri kişilerle birlikte yol almak daha da bir zevk verir oldu.Öğrenmek ,denemek ve gerektiğinde öğretme imkanı bulmak gerçekte çok güzel sizin nezdinizde paylaşımda bulunun herkese teşekkür ediyorum.Nice güzel uğraşlara ...

Tavsiyelerinizi inceleyeceğim .

kahramanc
31-01-2013, 19:58
Öncelikle tüm doğa sever dostlara selamlar
Forumda öğrendiğim kadarıyla benim domateslerimin sorunu kalsyum eksikliği ,aşağıdaki resimdeki hale geldiler.Balkonum oldukça güneş gören ve akşamları fazla rüzgar alan bir yer,domateslerime koyun gübresi koydum ve mutlaka hergün suladım aynı toprağa ektiğim salatalıklardan bence gayet iyi sonuç aldım.
Yardımlarınızı umarak soracağım sorular şunlar
1- Sorun Ca eksikliği ise bunu 5 lt suya 1000 mg **** başka dozlarda efervesant Ca tabletleri eriterek sulasam çözüm bulabilirmiyim ? Çünkü suni ğübre kullanmak istemiyorum
2- Hergün sulama yapmakla hata mı ettim ?Çevremdeki herkes su dök, su dök az suluyosun deyip duruyordu.Sulamanın ölçüsü yaklaşık olarak nedir ?
3-Tüm gün güneş altında olması domatesler için sakıncalımıdır ? Daha gölge bir yere almalımıyım ?
Herkeze teşekkür ederim
Sulamayı azaltırsanız,birde dibine 1/2 çay kaşığı sönmüş toz kireç dökersen sorun hallolur.Domatesteki bozulmalar calsiyum eksikliğinden oluyor.

kahramanc
31-01-2013, 20:11
366110
Baçemde yetiştirdiğim pembe domateslerim.

kahramanc
31-01-2013, 20:14
366112
Geçen yaz yetiştirdiğim pembe domatesler.Tohumlarını aldım inşallah o tohumlardan aynı verimi alırım.

polemos
04-02-2013, 02:42
Bu sezon için ne zaman tohum ekmeliyiz? (İstanbul)

özge6444
08-02-2013, 14:39
domates tohumu ektim 25 gün oluyor ama hala 2 yaprak ne yapmalıyım

smnvrl
08-02-2013, 15:15
domates tohumu ektim 25 gün oluyor ama hala 2 yaprak ne yapmalıyım

Sn özge6444,

Bitkilerinizin bulunduğu yer soğuk ise veya bitkiler yeteri kadar güneş alamıyor ise gelişimleri yavaş olacaktır. Sıcaklığı ve ışık durumunu kontrol etmenizi öneririm.

Bitki yetiştirmede başarılar dilerim.

Aşağıda benim domateslerin resmini koyayım

kahramanc
12-02-2013, 18:18
369406

Tohumlarım çıkmaya başladı.

h_dogan
12-02-2013, 20:25
2. resimdekiler ne acaba ? Domatese benzemiyorlar. Karpuz mu acaba?

antihistaminik
12-02-2013, 21:07
gecikmiş bir soru olacak ama;
gectigimiz yaz domateslerde ilginc bir durum yasadim.
hayatimda ilk defa domatesin dalinda kurtlandigini gordum(istanbul-levent-teras). allah allah derken benden 200 km otedeki babamin da (bursa-gemlik-bahçe) ayni sorunu yasadigini ogrendim. babam da bunu ilk defa yasadigini soylemisti.
ortak yanimiz; kendisinden 5-10 kok fide almistim.
merak ettigim bu durum sadece bize ait bir sorun muydu, bunu yasayan baskasi oldu mu?
bu soru niye simdi gundeme geliyor diyenlere; sacma bir soru olabilir ama tohumdan devam edebilecek bir sorun olma ihtimali var midir ?
saygilar..

dermana
12-02-2013, 22:19
tuta (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/19108.htm) olabilir

antihistaminik
12-02-2013, 23:36
tuta ne belaymış, bendeki sorunun aynisi oldugundan emin olamadim...
bazi yazilanlardan memleketimin tarimdan sorumlu devlet yetkililerinin de ne kadar yetkin, öngörülü, uyanik, önlem alici, sorun cözücü, vesaire!! oldugunu okumak ta ayrica bir su serpti yuregime !
neyse bu sene ne olacak gorecegiz...

adneser
13-02-2013, 00:57
Geçen senenin domatesleri terasda çiçklenme ve kızarma devam ediyor.

369516

369517

tk646
24-02-2013, 17:04
Arkadaşlar domateslerimi 14 şubatta ektim,21 şubatta patladılar ve bugün bu haldeler.

Gün boyu güneş alan bir pencere önündeler ama ışık ihtiyaçları tam karşılanamıyor gibi,çok uzadılar.

Balkona direk gün ışığına çıkarmalımıyım artık? Geceleride kalmalımı?

antihistaminik
24-02-2013, 17:35
Dalaman'ın hava durumuna bakılırsa; gündüzleri 18 lerde dolaşıyor. Ben olsam, günduzleri 1-2 saat güneş alan, hafif hava hareketi olan(çok güçlü rüzgâr olmamalı) balkona çıkarır ve akşamları içeride tutarım ki gövdeleri güçlensin.

Şuraya (http://www.agaclar.net/forum/394241-post4.htm) da bakabilirsiniz.

adneser
24-02-2013, 18:53
Arkadaşlar domateslerimi 14 şubatta ektim,21 şubatta patladılar ve bugün bu haldeler.

Gün boyu güneş alan bir pencere önündeler ama ışık ihtiyaçları tam karşılanamıyor gibi,çok uzadılar.

Balkona direk gün ışığına çıkarmalımıyım artık? Geceleride kalmalımı?
Sayın Tk646

Sabah güneşi alan balkonunuz varsa orada kalabilir, birde fideleriniz biraz çukurda(saksının toprağını biraz daha doldurabilirdiniz)kalmış.

Bol ürünlü günler.

antihistaminik
24-02-2013, 19:03
Sayın Tk646

Sabah güneşi alan balkonunuz varsa orada kalabilir, ..

Bol ürünlü günler.
aksamlari 8-9 dereceler, hatta belki daha asagilarini dusunursek gercekten disarida kalabilirler mi..
ben de onumuzdeki haftalarda istanbul da tohumlarimi ekmeyi planliyorum. mart basi eksem 15 mart ta istanbulda terasa cikarabilirmiyim diye dusundum de..

adneser
24-02-2013, 19:17
aksamlari 8-9 dereceler, hatta belki daha asagilarini dusunursek gercekten disarida kalabilirler mi..
ben de onumuzdeki haftalarda istanbul da tohumlarimi ekmeyi planliyorum. mart basi eksem 15 mart ta istanbulda terasa cikarabilirmiyim diye dusundum de..

Sayın Antihistaminik
Ben Dalaman için dışarıda kalabilir dedim.
İstanbul için dediğiniz tarih normal fakat gece durumunun 15.dereceleri bulması gerekir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin

antihistaminik
24-02-2013, 19:32
dalaman icin konustugunuzu bilerek sordum sorumu. cunku su anda dalaman geceleri 9-10 gosteriyor, onumuzdeki gunler arasira bu daha da asagilarada dusebilir..
gece 15 dereceler diyorsunuz ondan kafam karisti..

tk646
24-02-2013, 20:21
Bulunduğumuz bölge biraz daha ılık sayılır Dalaman merkeze göre. Dalaman'da 8 iken burada geceleri 10 falan oluyor. Gün boyu dışarıda tutsam çokmu gelir güneş acaba?

heyyamola
24-02-2013, 20:42
Sayın tk646,

Bu dönemde direk güneş ışığı ve hafif rüzgar bile fidelerinizi strese sokabilir. 1-2 adet gerçek yaprak çıkardıktan sonra, alıştıra-alıştıra açık havaya çıkarmanızı tavsiye ederim.

Fideleriniz pişkinleşinceye kadar, bol ışıklı, aşırı sıcak olmayan bir yerde tutunuz. Suyunu da mümkün olduğunca az veriniz.

adacık
26-02-2013, 23:40
Apartmanların arasında, yarım gün güneş alan ve hafif rüzgarlı bahçemize geçen sene Eminönü'nden aldığımız domates fidelerini dikmiştik. Tüm acemiliğimize rağmen olumlu sonuç almıştık. Fakat domatesin cinsi konusunda hiçbir bilgimiz yok.

Bu sene hangi cins domatesi tercih etmemiz konusunda bilgi verebilirseniz çok seviniriz.

akinerhan72
27-02-2013, 07:15
373855

373856

373857

Mustapha_66
27-02-2013, 18:55
Merhaba,

Foruma bugün üye oldum. Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Forumdaki yorumları okuyup, fotoğraflara baktığımda gerçekten içim kıpır kıpır oluyor. Bende geçen sene cin biberi ve domates yetiştirdim balkonumda. İlk denemem olmasına rağmen biberlerden iyi verim aldım. Ancak domatesler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Muhtemelen çok geç kaldım ekim için, bir heves ektim ama eylül ortaları gibiydi, soğuğu görünce kurudular. Yaklaşık 10-15 gündür forumu takip ediyorum ve çok heveslendim. Eğer tohum bulabilirsem bugün başlayacağım yetiştirme işine, cherry domates ve tatlı biber yetiştirmeyi düşünüyorum. Bende sizin gibi fotoğrafları yayınlamak için çok sabırsızlanıyorum. Bilgi verebilecek arkadaşlar olursa da çok sevinirim.

Safranlı
28-02-2013, 13:41
tohumları hemen alıp ekmelisiniz
en yakın yapı marketlerde (tekzen)
bulabilirsiniz

Mustapha_66
28-02-2013, 13:51
Teşekkürler,

Bende hemen ekmek için sabırsızlanıyorum ama, bir arkadaşımın tohum getirmesini bekliyorum. Getireceği tohum cherry domates tohumu. Birde bana tatlı sivri biber tohumu ismi önerebilecek arkadaşlar olursa çok sevinirim. Balkonumda bu iki sebzeyle başlamak istiyorum.

Safranlı
28-02-2013, 14:07
isimleri bende bilmiyorum
tohum paketlerinde tatlı sivri diye yazar

Mustapha_66
28-02-2013, 14:19
Bakalım araştırıp bulacağız artık, hayırlısı. Teşekkürler.

polemos
28-02-2013, 19:03
Şu an ekim yapmak için uygun mudur? Malum güneş yok bu ara ve dışarısı soğuk

Riqardo_81
01-03-2013, 17:34
Arkadaşlar ben ilk defa geçen sene terasımızda sebze yetiştirdim. İlk başlarda oldukça acemilik çektim tabii ki, fakat bu sene biraz daha tecrübeliyim :)

Balkon ya da terasta domates yetiştirecek olanlara ve özellikle de ilk başlayacak olanlara tavsiyem, cherry domates ile bu işe başlamaları. Hem bol verimli oluyor, hem fazla yer kaplamıyor, hem de diğer tip domateslerden daha dayanıklı oluyorlar.

Bunlar geçen sene yetiştirdiğim Tiny Tim cinsi cherry domatesler..

21 Mayıs
http://i.imgur.com/mbSQlwgl.jpg

20 Haziran
http://i.imgur.com/f0tjIOLl.jpg

1 Temmuz
http://i.imgur.com/PUJle5fl.jpg

18 Temmuz
http://i.imgur.com/8LS1C60l.jpg

13 Ağustos
http://i.imgur.com/PJplZw6l.jpg

13 Ağustos
http://i.imgur.com/81dIZcIl.jpg

antihistaminik
01-03-2013, 19:31
13 agustos fotosunda sol ustteki patlican mi ? oyleyse basarili oldu mu ?

Revnak
01-03-2013, 21:15
Maşallah ne güzel olmuşlar, sizlerin yetiştirdiklerini gördükçe insan kendini tutamıyor zaten. Dünden beri tohum bakıp duruyorum. Tiny tim domates tohumunu buldum ben de onu yetiştirmeyi düşünüyorum ancak onunla kalsam iyi ona başlamışken şu da olsun bu da olsun diyip duruyorum:p
Bunlar tabi sadece tohum almakla olmuyor, 3 fideyi diktiğiniz saksınızın boyutlarını öğrenbilir miyim:rolleyes:

Revnak
01-03-2013, 21:16

Çöp kovasındalar sanırım, oldu mu başarılı deneyelim mi bizde:p ?

Riqardo_81
01-03-2013, 22:28
Çöp kovası yeterli oluyor, çeri domatesleri için ufak boy bir saksı da yeterli olur. Ama saksınız ya da kovanız ne kadar büyük olursa o kadar iyi tabii.

374195

Güzelim Brandywine Kırmızı domateslerim tam olacakken terasa tırtıl gibi bir şey dadandı, her meyveye toplu iğne başı kadar delik açarak mahvetti :(

antihistaminik
01-03-2013, 23:24
Güzelim Brandywine Kırmızı domateslerim tam olacakken terasa tırtıl gibi bir şey dadandı, her meyveye toplu iğne başı kadar delik açarak mahvetti :(

Sormayın, geçen sene bu dert benim terasta da vardı. 20-25 kök çeşitli cins büyük boy domateste. 150 km ötede gemlik te babamın serasında da(ilk defa).

Bakalım bu sene ne olacak?...

h_dogan
02-03-2013, 09:34
Çöp kovası yeterli oluyor, çeri domatesleri için ufak boy bir saksı da yeterli olur. Ama saksınız ya da kovanız ne kadar büyük olursa o kadar iyi tabii.

374195

Dediğiniz zararlı Tuta absoluta- Domates güvesi veya domates yaprak oyucusu
Linke bir göz atın.http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/19108.htm

Riqardo_81
02-03-2013, 11:04

Burada paylaştım:
http://www.agaclar.net/forum/1112146-post63.htm

antihistaminik
03-03-2013, 20:04
Sevgili h_dogan;

"Tuta absoluta" konusu pek aktif görünmüyor. Bu sebepten sonuçta konumuz da domates yetiştirme olduğundan, burada sormak zorunda kalıyorum...

Tuta kelebegi konusunda benim gibi balkon-terasta domates yetistirmeye çalısanlar için arap sabunlu veya sarımsak-biber katkılı vb. solüsyonlar gibi basit, organik, evsel çözümler etkili olabilir mi? Yoksa illa feromen ve/veya kimyasal mücadele şart mıdır?

Bir de ekim öncesi toprağı(benim durumumda saksı toprağını) dezenfekte etmek gerekir mi, yardımcı olur mu ?

Emre İlhan
03-03-2013, 21:39
Tuta kelebeğinde NeemAzal (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1621.htm)'ın ruhsatlı olduğunu biliyor muydunuz? Organik olduğu için şahsen(herhangi bir deneyimim olmamakla beraber) ben onu tercih ederdim.

Ev yapımı bir tarif, preparat olsa daha iyi olur ama eğer yoksa, kimyasal kullanmaktansa; Neem ağacı (http://www.agaclar.net/forum/841288-post222.htm) daha mantıklı geliyor bana:)

374639

Kaynak: || VIT || NeemAzal®–T/S: Türkiye'de ruhsatlı olduğu bitkiler ve dozları // (http://www.vit-verim.com/tr/natvy_tr.php)

Mustapha_66
06-03-2013, 20:56
Gerçekten mükemmel gözüküyorlar. Benimde sizin gibi terasım olsa aklımdan neler geçiyor ama. Maalesef küçük bir balkonda iki uzun saksıyla bu işi yapmaya çalışacağım. Birde çevredeki aktarlarda Cheery domates tohum çeşitleri yok. Mecburen Eminönüne gitmek zorunda kalacağız galiba.

mavisakal
09-03-2013, 19:48
Dış ortama alıştırmaya çalıştığım domatezimin sorunu ne çözemedim yardımcı olabilirmisiniz acaba güneşi fazla almış olabilir mı??

Yardımcı olursanız sevinirim.

Emre İlhan
11-03-2013, 10:16
Domateslerinizin yaprakları, sanki üzerinde su damlaları varken, yakıcı güneşe maruz kalmış gibiler.

Üzerinde su damlacıkları varsa, bitkilerimizi kızgın güneşe maruz bıraktığımız zaman, su damlacıkları mercek vazifesi görüp, yaprakların yanmasına sebep oluyorlar.

Merak etmeyin, her kaybolan yaprağın yerine, tepesinden yeniden verecektir domatesiniz. Yeter ki siz, onun isteklerini karşılayın:)

Mustapha_66
11-03-2013, 10:58
Arkadaşlar tekrar merhaba,

Cuma ve cumartesi günleri iki çeşit cherry domates tohumlarını plastik bardaklara diktim. Gerçi hala hareket yok ama bekliyorum. 1. Bu çimlenme süresi ne kadar sürer, 2. Bu aşamada sulama işlemini nasıl yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Birde Red Robin **** Tiny Tim domates tohumu bulamıyorum. Geçen hafta Eminönü'ne gittim, tohum satan birkaç yere sordum. Red Robin domates tohumu istiyorum dedim, o ne dediler. Senelerdir bu işi yapan insanların tohum isimlerinden bihaber oluşu garibime gitti doğrusu. Bende mecburen herhangi bir cherry domates tohumu alıp geldim.

candem
11-03-2013, 11:43
Birde Red Robin **** Tiny Tim domates tohumu bulamıyorum. Geçen hafta Eminönü'ne gittim, tohum satan birkaç yere sordum. Red Robin domates tohumu istiyorum dedim, o ne dediler. Senelerdir bu işi yapan insanların tohum isimlerinden bihaber oluşu garibime gitti doğrusu. Bende mecburen herhangi bir cherry domates tohumu alıp geldim.

sayın mustapha
ben tohumlarımı buradan alıyorum. şimdiye kadar sorun yaşamadım 2 günde de tohumlar elime geldi.
dediğiniz domatesde burada mevcut. inşallah faydası olur
BURADAN (http://www.zengardentr.com/Domates-tohumu,LA_200-2.html#labels=200-2)
(bu siteyle kesinlikle ticari hiç bir ilişkim yoktur. amacım reklam yapmak değildir. sadece yardımcı olmaktır)

Mustapha_66
11-03-2013, 12:17
Sayın Candem,

Çok teşekkürler.

hanımeli
11-03-2013, 20:10

merhaba forum ana sayfada alışveriş isimli başlığında tohum satış bölümü var oradan bakabilirsin.bu siteden arkadaşlar kendi tohumlarnı satıyorlar.istediğini çok rahat bulursun.

senayyazici
11-03-2013, 20:50

Cuma ve cumartesi günleri iki çeşit cherry domates tohumlarını plastik bardaklara diktim. Gerçi hala hareket yok ama bekliyorum. 1. Bu çimlenme süresi ne kadar sürer, 2. Bu aşamada sulama işlemini nasıl yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

sayın mustapha_66 bende candem in aldığı siteden aldım hemen geliyor 1 haftada çimlendiler . Toprağı tohumları ekmeden sulayıp süzdürdüm. 2 günde bir de suladım. Şimdilik iyi görünüyor ve hiç evde tutmadım gece gündüz dışarıda 3 -4 cm boyları var.

cliepy
11-03-2013, 21:00
O zaman ben de katılayım bu tohum edinme tavsiyelerine. O siteden ben de tohum aldım ancak yarısı cimlenmedi bile diğer yarısı da ürün verir mı yoksa yeşillik olarak mı kalır görücem bu yaz. Şimdiye dek 2 siteden online tohum satın aldım maalesef her ikisi de randimanli olmadı. En iyi tohum seçeneği bu site bence.

cliepy
11-03-2013, 21:06
Bu arada ben Red Robin, Lübnan ömer ve siyah kırım domates yetiştirdim. Lübnan'lar yeşillik oldu, Red robinler tadimlik, siyah domatesler fena degildi ama öyle bol ürün göremedik hiç.

hanımeli
12-03-2013, 08:56
Aklıma takılan bişey var
bu sırık domateslerde budama yapılıyormuş,nasıl ve nezaman oluyor,
seralarda görüyorum,alt dallar meyvelerin olduğu dallar tamamen çıplak yapraksız,buralardaki yapraklarmı koparılıyor,
ne zamana kadar oluyor bu koparma işi.

ciroz
12-03-2013, 09:54
Aklıma takılan bişey var
bu sırık domateslerde budama yapılıyormuş,nasıl ve nezaman oluyor,
seralarda görüyorum,alt dallar meyvelerin olduğu dallar tamamen çıplak yapraksız,buralardaki yapraklarmı koparılıyor,
ne zamana kadar oluyor bu koparma işi.

Sn Hanımeli,
Sırık domateslerde koltuk alma denilen bir uygulama vardır.
Fide geliştikçe ana gövde ile dalların arasından çıkan sürgünlere koltuk / "sucker" denir. Bu sürgünler fide gelişiminde bitkinin enerjisinin çoğunu emerler.

Dolayısı ile gelişim sürecinde sırık domateslerde meyve tutumuna kadar koltuk alma/"Koltuk Budaması" işlemi yapılır.

Sn MeyveliTepe' den bir alıntı

Domates fideleri büyürken bitkiyi güçten düşüren, verimi azaltan, gövde ile dal arasında büyüyen parazit dallar ekteki fotoğrafta çok belirgin gösterilmiş. Fotoğrafta "sucker" olarak işaret edilen bu mini dallar gerçekten de bitkinin gücünü emiyor. Bitki büyürken, neredeyse meyve verinceye kadar, her gün kontrol edilip toplanmaları gerekiyor.

377486

Daha detaylı bilgi için bu konunun başlarındaki mesajları tarayabilirsiniz.
Ayrıca, Agaclar.Net e-dergisi ' nin Haziran 2007 sayısınd (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html)a domates ile igili detaylı bir anlatım vardı.

hanımeli
12-03-2013, 11:09
sn ciroz teşekkür ederim.o koltuklara yapraktır büyüsün gözüyle bakmıycaz yani.

zebra
12-03-2013, 11:25
Merhaba arkadaslar,

Ilk defa tohumdan uretim asamasindayim. Domatesleriminde ilk gercek yaprakciklari cikmis bulunmakta. Insallah bu yaz afiyetle yiyebiliriz. Aklima su anda bir soru geldi sizinle paylasmak istiyorum.

Yazin buyuk ihtimalle 2 hafta bahceme (7 ada, yaklasik 10m²) bakamiyacam ve beni cok korkutuyor (tum emeklerimin heba olabilecegi icin). Internetten nasil gubreleme yapilir diye arastirirken, farkettim ki torf adindaki urunle, topragin nemli kalmasi saglaniyormus. Oran olarak torf-toprak-kum/1-1-1 verilmesi tavsiye ediliyor.

1) Acaba bu torfu fideleri dikerken toprakla, 1-1 oraninda, karistirmak gerek (kumum yok ne yazik ki)? Yoksa yazin, sicaklarin basladigi zamanda mi topraga serpistireyim?

2) Internette ya torf ya da organik gubre gibi bir ayrim var, acaba bu dogru mu? Su anda topragi at gubresiyle gubrelesem, fideleri dikecegim zamanda torfu eklesem olmaz mi?

Kusura bakmayin, biraz uzun oldu ama guzucuklara(sebze-meyve) birsey olsun istemiyorum :)

ciroz
12-03-2013, 11:38
sn ciroz teşekkür ederim.o koltuklara yapraktır büyüsün gözüyle bakmıycaz yani.

Evet :)

Burada önemli olan domates çeşidi, sırık domates ise koltuk alma işlemini yapmalısınız. Oturak domataslerde koltuk alma işlemi sırık domatesler kadar elzem değil bildiğim kadarı ile.

Emre İlhan
12-03-2013, 11:38
Sevgili zebra; sizin durumunuz için, perlit ve granül humik asit adlı maddeleri de bir araştırmanızı öneririm:)

zebra
12-03-2013, 11:47
Sevgili zebra; sizin durumunuz için, perlit ve granül humik asit adlı maddeleri de bir araştırmanızı öneririm:)

Tesekkur ederim. Uzerinde arastirmaya basladim, bakalim ne gibi bilgiler bulacagim :)

ciroz
12-03-2013, 11:55
Merhaba arkadaslar,

Ilk defa tohumdan uretim asamasindayim. Domatesleriminde ilk gercek yaprakciklari cikmis bulunmakta. Insallah bu yaz afiyetle yiyebiliriz. Aklima su anda bir soru geldi sizinle paylasmak istiyorum.

Yazin buyuk ihtimalle 2 hafta bahceme (7 ada, yaklasik 10m²) bakamiyacam ve beni cok korkutuyor (tum emeklerimin heba olabilecegi icin). Internetten nasil gubreleme yapilir diye arastirirken, farkettim ki torf adindaki urunle, topragin nemli kalmasi saglaniyormus. Oran olarak torf-toprak-kum/1-1-1 verilmesi tavsiye ediliyor.

1) Acaba bu torfu fideleri dikerken toprakla, 1-1 oraninda, karistirmak gerek (kumum yok ne yazik ki)? Yoksa yazin, sicaklarin basladigi zamanda mi topraga serpistireyim?

2) Internette ya torf ya da organik gubre gibi bir ayrim var, acaba bu dogru mu? Su anda topragi at gubresiyle gubrelesem, fideleri dikecegim zamanda torfu eklesem olmaz mi?

Kusura bakmayin, biraz uzun oldu ama guzucuklara(sebze-meyve) birsey olsun istemiyorum :)

Sn zebra,
Torf denilen malzeme

Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Organik bir malzeme olmasına karşın, besin değeri neredeyse olmayan bir malzemedir, Göreceli su tutma kapasitesini arttırsa da sizin koşullarınızda sulama için bir alternatif değil kanımca. Sn Emre İlhan' ın tavsiyelerini de gözden geçirin.

Alternatif olarak şöyle bir malzemeden de bahsediliyor. (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1316.htm)

Bu 2 haftalık sürecin zamanı da önemli, meyve tutumu zamanı sulama düzeni ( her zaman önemli olmasına karşın ) göreceli olarak daha da önem kazanıyor.

Sizin koşullarınızda sulama düzeninize göre komşularınızdan ufak bir yardım talebinde bulunmak bir yaklaşım olabilir belki.

Sulama konusunda otomatik damlama sulama sistemleri gibi daha sofistike çözümleri araştırmak ta faydalı olabilir. Buradaki konuları (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=319506)incelerseniz diğer üyelerimizin yaklaşımlarını da görürsünüz.

zebra
12-03-2013, 12:06
Tesekkurler sayin ciroz verdiginiz bilgiler icin. Ne yazik ki sulayacak birisi yok, o yuzden baska cozumler bulmak zorundayim. Yazin buyuk ihtimalle en sicaklarin oldugu agustos ortasi olacak (aslinda kaldigim yerde bu mevsimde 10-15 derece goruldugu oluyor ama 35 derecede olmadi degil!).
Artik perlit gibi urunleri arastirmaya kaldi care. Bazi forumlarda, bicilmis cim ortusunun topragi nemli tuttuguda yaziyor ama 2 hafta hakikaten cok uzun sure, bicilmis cim fayda saglar mi, aslinda yaz basi denemke lazim :). Arastirmaya devam :)

hanımeli
12-03-2013, 12:10
sn zebra
benim okuduğum bilgiler görede sebzelerin olduğu toprağın üzerine nemini koruması ve zararlı otların çıkmaması için saman seriliyor.sizin sayenizde bende sormuş olayım bunun aslı varmıdır
toprağı samanla örtmek nemini muhafaza edermi
malum hepimiz yazın 1-2 hafta tatillere gidiyoruz.

ciroz
12-03-2013, 12:11
Toprağın nemini koruması ve yabani ot mücadelesi için "örtü MALÇLAMA" ya da "Kompost Malçlama" ile ilgili araştırma yapmanızı da öneririm.

Buradan (http://permakulturplatformu.org/?p=2600) süzülmüş bilgilere ulaşabilirsiniz.

zebra
12-03-2013, 12:25
sn zebra
benim okuduğum bilgiler görede sebzelerin olduğu toprağın üzerine nemini koruması ve zararlı otların çıkmaması için saman seriliyor.sizin sayenizde bende sormuş olayım bunun aslı varmıdır
toprağı samanla örtmek nemini muhafaza edermi
malum hepimiz yazın 1-2 hafta tatillere gidiyoruz.

Evet hanimeli ben de duydum ve tavsiye ediliyor nemi olusturmak icin. Yeni ogrendigim bilgiye gore, bicilmis cimlerde tavsiye ediliyor ama bicilmis cimlerle beraber diger yabani otlarin tohumlarida gelecegi icin, fazla iyi olmadigi belirtiliyor. Samanla en kotu ihtimal bugday tohumu gelir degil mi?

tiryaki
12-03-2013, 12:38
Tesekkurler sayin ciroz verdiginiz bilgiler icin. Ne yazik ki sulayacak birisi yok, o yuzden baska cozumler bulmak zorundayim. Yazin buyuk ihtimalle en sicaklarin oldugu agustos ortasi olacak (aslinda kaldigim yerde bu mevsimde 10-15 derece goruldugu oluyor ama 35 derecede olmadi degil!).
Artik perlit gibi urunleri arastirmaya kaldi care. Bazi forumlarda, bicilmis cim ortusunun topragi nemli tuttuguda yaziyor ama 2 hafta hakikaten cok uzun sure, bicilmis cim fayda saglar mi, aslinda yaz basi denemke lazim :). Arastirmaya devam :)

Hugelkultur uygulamasında sulama ihtiyacı minimum sanırım, perlit yerine onu da araştırabilirsiniz. Eğer bulabilirseniz öğütülmüş dallardan da malç yapılabilir

zebra
12-03-2013, 13:27
Hugelkultur uygulamasında sulama ihtiyacı minimum sanırım, perlit yerine onu da araştırabilirsiniz. Eğer bulabilirseniz öğütülmüş dallardan da malç yapılabilir

Malç ilgimi baya cekti, hem ekonomik hem de besleyeci. Ama çam agacindan uretilmis malçlar icin asit oranini arttiriyor deniyor. Bulabilirsem kakao ya da karabugday malci almayi dusunuyorum. O kadar bahce islerinin icine daldim ki, daha tatili ayarlamadan, malclari dusunur oldum :D

ciroz
12-03-2013, 13:39
Malç ilgimi baya cekti, hem ekonomik hem de besleyeci. Ama çam agacindan uretilmis malçlar icin asit oranini arttiriyor deniyor. Bulabilirsem kakao ya da karabugday malci almayi dusunuyorum. O kadar bahce islerinin icine daldim ki, daha tatili ayarlamadan, malclari dusunur oldum :D

Sn zebra, Ağustos ayı içinde tatili düşünüyorsanız, Malç için kendi sıcak kompostunuzu da yapabilirsiniz. Bunun için zamanınız var.

Biraz bilgi yüklenmesi oluyor ama eğer bahçeniz varsa, kendi kompostunuzu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Hem faydalı mikro organizmalar ve organik maddece oldukça zengin bir ürün elde edip, hem de kendi mutfak ve bahçe atıklarınızı faydalı olarak doğaya geri döndürmek çok keyif verici...

Bitkileriniz de bu davranışınızdan ötürü sizi bol ve sağlıklı ürünlerle ödüllendirecektir.

Konu burada (http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm) :)

tiryaki
12-03-2013, 13:54

Sanırım yurtdışında yaşıyorsunuz. Avrupa'da iseniz atık maddelerin dönüştürüldüğü belediyelere ait yerlere giderseniz bedava öğütülmüş malç malzemesi bulabilirsiniz :)
Çam konusunda haklısınız.

zebra
12-03-2013, 14:23
Sayin ciroz ve tiryaki, ilginiz icin tesekkurler. Her iki fikrinizde aklimda olacaklar. Insallah su bahcedeki adalari halledip, duzeni soktuktan sonra, bu islere daha derinlemesine dalacagim. Ama simdiden, sayenizde, ismini bile duymadigim seyler hakkinda bilgi sahibi oldum. Bu yuzden seviyorum bu forumu.

antihistaminik
12-03-2013, 17:25
Sn zebra,
Sulama konusunda otomatik damlama sulama sistemleri gibi daha sofistike çözümleri araştırmak ta faydalı olabilir. Buradaki konuları (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=319506)incelerseniz diğer üyelerimizin yaklaşımlarını da görürsünüz.
verdiginiz linkte sorun var, sanirim burayı (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm) kastettiniz.

sn zebra
burada basitinden komplikesine cesitli sulama cozumleri onerileri tartisiliyor. gecen yazki tecrubelerimi detayli olarak orada ozetlemistim. ama ozellikle şu sonucu sizin icin buraya da koyuyorum.

benim gibi bolca sebze-cicek saksisi ve balkonunda/terasinda/bahcesinde muslugu olanlara ve uzun tatiller dusunenlere kesinlikle kaliteli ! bir zaman ayarli sulama aleti almasini
ve yine kaliteli damlama hortumlariyla isi bitirmesini oneririm.
insan başta ulan niye para veriim yaparim ben diyor ama mühendislerin bosuna bu islerle ugrasmadigini kotu tecrubelerle anliyor. ve emin olun ucuz etin yahnisi oluyor.
....
en basitinden en komplikesine hangi yontemi deneyecekseniz deneyin
kesinlikle tatil oncesinden en az tatil sureniz kadar deneyin gozlemleyin.

eylülbelde
12-03-2013, 19:52
Herkese merhaba. İlk iletimi yazdığımdan olacak birçok soruyu içine alan bir şeyler danışmak istiyorum sizlere.

Elimde çeşitli doğal sebze tohumları var ve 1 hafta içinde çimlendirmeye başlayacağım.
Aslında amatör,bir yapalım da görelim aşamasındaydım bir süredir. 1 hafta kadar önce küçük kaplarda, salt bahçe toprağında,ısısını ve toprağın nemini muhafaza edebilmek için streç filmlerle kapatıp elimdeki bazı çiçek tohumlarını çimlendirmeye başladım.

Siteden okuduğuma göre çimlendirme işlemi, torf ya da dere kumu+gübre+bahçe toprağında yapılıyordu. Fakat öncesinde böyle bir yolla denemek istedim ben. Şimdilik 4-5 tane filiz çıkmış durumda. Ama toprak içime sinmedi tabi benim de. Bir yandan da meyve kasaları edindim 7-8 tane kadar. Onları da yine siteden gördüğüm gibi küçük seralara çevirmeyi planlıyorum.

Şimdi kabaca soracaklarım şunlar? (Sorduklarımın dışında yol gösteren önerilerinize de açığım,ola ki cevap verebilirseniz çok sevinirim.)

Sebzeleri torf içinde mi çimlendirmeliyim?(riske atmayayım diyorum çünkü)

Sulama,ortamın ısısı,güneş ışığı ile ilgili siteden öğrendiklerimi uygulayacağım tabi bir yandan. Bu koşulları sağladığını düşündüğüm kapalı,sera işlevi gören de bir balkonumuz var evde.

Torf alabileceğim güvenilir bir site ya da İstanbul'dan alabileceğim bir yer önerebilir misiniz?

Aynı şekilde hayvan gübresi alabileceğim güvenilir bir yer öneriniz var mı?(Bunu bahçe için istiyorum.)

Bu arada toprağın durumu pek iyi değil,bunu da belirtmekte fayda var sanırım:) Taşındığımızda moloz dolu bir bahçeydi.Hiçbirşey yetiştirilmemiş,kısaca bakım görmemiş bir yerdi. Elden geldikçe moloz ve çöpleri temizledik. Şu anda daha iyi durumda tabi.Topraktır neticede,çıkarır elbet birşeyler diye inanıyorum:)

3 hafta önce kadar 1 hafta aralıklarla toprağı 2-3 kez alt üst edip çapaladık,havalansın dedik.

Yarın da kompost yapımı için aldığımız çöp kovasını bahçenin bir köşesinde toprağa gömeceğiz yarıya kadar. Oradan da organik gübre edinmiş olacağız.Genelde yazın yapıyorlar sanırım bunu,uygun mudur sizce bu sıralar?

Bahçe için başka ne gibi önerileriniz olabilir?

Biraz uzun oldu yav:D

zebra
12-03-2013, 21:10
Sayin antihistaminik ,

Ilginiz icin tesekkurler. Bugun gaza geldim, keten ve kakao malci aldim, koydum kenara :) Ikiside organik uretim icin idealmis. Insallah yazin ise yararlar.
Ayrica belirtmek isterim, keten malci sayesinde salgangoz, kabuklu-kabuksuz sumukluboceklerden kurtuluyormusuz. Yazin deneyip gorecegiz.

Revnak
12-03-2013, 22:06
Tohumlarım geldiler.
Çimlendirme çalışmaları yarın başlayacak şans dileyin:p

377693

epifani
14-03-2013, 12:03
Bol şanslar. ;)

hanımeli
14-03-2013, 19:46
Tohumlarım geldiler.

377693

Şansın bol, emeğin karşılıklı olsun, hepsi birden yüzünü güldürsün inşallah.

Revnak
15-03-2013, 15:41
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler, ancak yoğunluktan daha ekemedim. Kısmetse yarın ya da pazara inşallah;)

nkutsay
15-03-2013, 15:59
12'ser adet red robin ve chocalate cherry tohumunun 6'sar adedini ektim bugun. Beceremezsem digerlerini yine deneyeyim. 10-15 adet de pembe ektim. Torfa ekildiler ama torf bayagi kuruydu. Once nemlendirmeye calistim falan. Umarim cimlenirler. Birer fide edinmek yetecek bana.

nkutsay
15-03-2013, 16:04
Bu arada 2 ayri tohum bagisindan gelen pembe domates tohumu vardi. Birinin tohum boyutu digerinin 2 katiydi. Kucuk olan red robin ve cherry kadardi neredeyse. Neden acaba?

Mustapha_66
15-03-2013, 16:14
Sayın HANIMELİ ve senayyazici,

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Şimdilik birkaç yer ve arkadaştan tohum tedarik ettim. 8-10 gün oldu ekeli, sadece bir tohum çimlendi. Diğerlerinden ses seda yok. Bekliyorum bakalım neler olacak.

Emre İlhan
15-03-2013, 16:46
Bende hibrit cherry çeşidi yetiştirmeyi düşünüyorum bu sene:)

Özellikle, sırık domates istiyorum. Şöyle boyuma yaklaşsın diye:)

Yıllardır hep oturak denedim, pekte verim alamadım. Bu sefer, sırık yetiştirmeye karar verdim:) (Oturak yetiştiren arkadaşlarım; hevesiniz kırılmasın, herkesin yetiştiricilik deneyimi farklıdır, neler yaşadığımı bir araştırın forumdan isterseniz:)

Bakalım neler yaşayacağız hep beraber. Tohum olarak "Vilmorin 764 / Sweet 100" düşünüyorum. Başka önerilere de açığım:)

Belgesel gibi, eğlenelim bu sene hepimiz:)

Her çıkan tohumda yeniden heyecanlanıyoruz, bizim sonumuz Bakırköy herhâlde:)

birnefestoprak
15-03-2013, 19:00
Sweet 100'in ne kadar iyi bir secim oldugunu anlatamam. Yalniz verim ve lezzet acisindan sizi cok sasirtabilecek bir geleneksel tohum cesidi var: Riesentraube. Gozum kapali tavsiye ederim.

Bende hibrit cherry çeşidi yetiştirmeyi düşünüyorum bu sene:)

Özellikle, sırık domates istiyorum. Şöyle boyuma yaklaşsın diye:)

Yıllardır hep oturak denedim, pekte verim alamadım. Bu sefer, sırık yetiştirmeye karar verdim:) (Oturak yetiştiren arkadaşlarım; hevesiniz kırılmasın, herkesin yetiştiricilik deneyimi farklıdır, neler yaşadığımı bir araştırın forumdan isterseniz:)

Bakalım neler yaşayacağız hep beraber. Tohum olarak "Vilmorin 764 / Sweet 100" düşünüyorum. Başka önerilere de açığım:)

Belgesel gibi, eğlenelim bu sene hepimiz:)

Her çıkan tohumda yeniden heyecanlanıyoruz, bizim sonumuz Bakırköy herhâlde:)

Emre İlhan
15-03-2013, 19:04
Araştıracağım. Eğer Türkiye'de "Riesentraube" cinsi bulabilirsem, ondan da çimlendireceğim:)

hanımeli
15-03-2013, 20:12
birde nekadar çok domates çeşidi varmış,ben pazarda fide sordum geçen gün,bunların çeşidi ne diye satıcı bana bu çeri,bu sırık,bu oturak dedi,tam sorayım dedim many maker varmı diye kendi kendime güldüm geçtim,bu çeşitleri nasıl bilipte takip edicez nerden bulcaz ki yetiştirenler resimleriyle ürün çokluğu ve lezzeti hakkında bilgi verse çok güzel olur kanımca.

Emre İlhan
15-03-2013, 20:23
birde nekadar çok domates çeşidi varmış,ben pazarda fide sordum geçen gün,bunların çeşidi ne diye satıcı bana bu çeri,bu sırık,bu oturak dedi,tam sorayım dedim many maker varmı diye kendi kendime güldüm geçtim,bu çeşitleri nasıl bilipte takip edicez nerden bulcaz ki yetiştirenler resimleriyle ürün çokluğu ve lezzeti hakkında bilgi verse çok güzel olur kanımca.

Bence en iyisi tohumdan yetiştirmek, hangi cins olduğundan emin oluyoruz en azından:)

Emre İlhan
15-03-2013, 21:06
Süper Sweet'in hakkında bilginiz var mı? En az kimyasal mücadeleyle yetiştirmek istiyorum fidelerimi:)

birnefestoprak
15-03-2013, 21:14
Super Sweet'in hastalik direnci de yuksek ama eger yanilmiyorsam Sweet Million'in direnci daha iyi. Hem Super Sweet hem de Sweet Million, Sweet 100'in iyilestirilmis cesitleri.

Süper Sweet'in hakkında bilginiz var mı? En az kimyasal mücadeleyle yetiştirmek istiyorum fidelerimi:)

Emre İlhan
16-03-2013, 10:38
Dehibridize ile ilgili yazışmalarımız için, yeni konu açtım ve mesajlarımızı oraya taşıdım.

Sevgili birnefestoprak;

Paylaşımlarınızın devamını(fotoğraflarla) diliyorum:)

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30773.htm

Mustapha_66
17-03-2013, 08:40
Evet :)

Burada önemli olan domates çeşidi, sırık domates ise koltuk alma işlemini yapmalısınız. Oturak domataslerde koltuk alma işlemi sırık domatesler kadar elzem değil bildiğim kadarı ile.

Sayın ciroz,

Bu koltuk alma işlemi bütün domateslerde yapılmıyor mu? Daha önce hepsinde yapılıyor diye duymuştum sanki. Konuya tam açıklık getirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Revnak
17-03-2013, 14:02
Tohumlarımı bugün ekeceğim ancak bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
Şaşırtma sırasında köklere zarar vermemek için köklerin dışarı çıkabileceği ve toprak içinde eriyen küçük kaplardan aldım. Sellukalarımı ona ektim ancak üstleri kapalı oldukları için çok havasız kokuyorlar ve sanki kenarlarda küflenme oluyor.
Bu zararlı mıdır, yoksa normal midir?
Domateslerimi de onlara ekebilir miyim ne yapsam bilemedim?

ciroz
17-03-2013, 16:13
Sn Revnak,

Bahsettiğiniz kaplar bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/918831-post606.htm) kaplar mı ?

Var olan küflenme durumunu fotoğraflayıp paylaşırsanız, ilgilenenler daha net yorumlar yapabilir.

ışık/nem durumuna dikkat etmenizde fayda var.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

konusuna da mutlaka göz atın derim.

Revnak
17-03-2013, 16:38
Bahsettiğim kaplar bunlar, içini torf ile doldurup tohumu koyduktan sonra suyu iyice çekmeleri için 3 dakika kadar su dolu kapta beklettim süzüldükten sonra da üstü streç ile kapalı kutuya koydum, aydınlıkta tutuyorum.
Beyazlanmayı netleyemiyorum bir türlü, çok yoğun değil ancak kap ile toprak arasında oluyor.
379347

379346

379345

ciroz
17-03-2013, 16:56
Sayın ciroz,

Bu koltuk alma işlemi bütün domateslerde yapılmıyor mu? Daha önce hepsinde yapılıyor diye duymuştum sanki. Konuya tam açıklık getirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Sn Mustapha_66

Bildiğim kadarı ile koltuk alma/budama işlemi sırık domatesler için gereklidir.
Oturak ya da Saksı tipi cherry domatesler bu şekilde budama istemezler.

ciroz
17-03-2013, 17:00
Bahsettiğim kaplar bunlar, içini torf ile doldurup tohumu koyduktan sonra suyu iyice çekmeleri için 3 dakika kadar su dolu kapta beklettim süzüldükten sonra da üstü streç ile kapalı kutuya koydum, aydınlıkta tutuyorum.
Beyazlanmayı netleyemiyorum bir türlü, çok yoğun değil ancak kap ile toprak arasında oluyor.
...

Sulama suyunuz musluk suyu ise kireç oranı yüksekliğinden kaynaklı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3865.htm konusuna göz atabilirsiniz.

Revnak
17-03-2013, 17:21
O zaman yine bu kaplara ekim yapıp içme sulamayı içme suyu ile yapayım, ne dersiniz?

ciroz
17-03-2013, 17:29
Kullandığınız torfu' da eleyip, incelterek kullanmanızı tavsiye ederim ...

Revnak
17-03-2013, 17:33
Bu küçük kaplara torfu eleyip tohumlarımı koyup hafifçe üstünü kapatıyorum, ve önceki gibi suya iyice doyuruyorum doğru mudur?

ciroz
17-03-2013, 17:39
Tohum ekeceğiniz torf ya da karışım ıslak değil nemli olmalı.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

Konusunda tohum çimlendirme ile ilgili değerli bilgiler, çok rahat ve anlaşılır bir sunumla başından sonuna anlatılmış.

Mutlaka gözden geçirin. Bir çok sorunuzun yanıtına ulaşacaksınız.

Revnak
17-03-2013, 17:50
Zeki bey sağolsun bu başlık da ezberlediklerim arasında;)
Ben bu kapların ıslatılması gerektiğini sanıyordum da o yüzden suya doyurmak derdindeyim.

ciroz
17-03-2013, 17:54
Sadece kapları suya doyurabilirsiniz :)

Bu kapları suya doyurma mantığı;
Kuru olarak kullanıldığında torf' un nemini de kendilerine çekerek hızlı kuruma yaratması.

birnefestoprak
17-03-2013, 21:22
Turkiye'de icme suyunda dezenfeksiyon icin hala klor kullaniliyor sanirim. Sulama icin musluk suyu kullanilacaksa, su, ustu acik sekilde bir sure bekletilip klorun ucmasi saglanabilir. Bu uygulama, topraktaki mikroorganizmalar acisindan da faydali oluyor.

Sn Revnak'in da kullandigi, toprakta cozunebilen (biodegradable) kaplari tohum cimlendirmek icin degil ama satin aldigim fideler yoluyla ben de daha once kullandim. Genelde bu kaplarda cimlendirilen fideler topraga sasirtilirken, kaplarin kenarlari yirtilarak ama kap, bitkiyle birlikte topraga oturacak sekilde uygulama yapilmasi tavsiye ediliyor. Ben bunu gecmiste denedim ama sanirim kabin malzemesi bitki gelisimiyle ayni anda bozundugu icin olsa gerek, fidelere cok iyi gelmedi. Daha sonra, fideyi kokleriyle birlikte kaptan ayirarak sasirtmak ve malzemeyi atmadan ama fideden ayri bir noktada topraga karistirmak yolunu izlemeye basladim (uzun bir suredir bu kaplari kullanmiyorum).

ciroz
17-03-2013, 21:57
Ben de şimdiye kadar bu kapları kullanmadım. Üzerine bir tecrübem yok.
Genelde yaptığım, geri dönüşüm merakım nedeniyle, 5 LT lik plastik su şişelerinin alt kısımlarını kesip altlarına drenaj delikleri açıp kullanmak. ilk seferlerde semt marketinden alınma çilek kaplarını ( 4. fotoğraf ) (http://www.agaclar.net/forum/981601-post2.htm)kullanarak mini sera etkisini denemişliğim vardır.

Dolayısı ile şaşırtmayı var olan yetiştirme kabından plastik bardaklara ya da fide torbalarına yapıyorum. Daha sonra bahçedeki yatak/beşik/ada lara dikiyorum.

Revnak
17-03-2013, 23:35
Hem klor hemde kireç açısından sularımız çok kötü, o kadar ki bardağı kurulamadığımda izler oluyor.
Geçen sene bilgisizlik ve acemilike o kadar çok fide kaybettim ki artık hepsini tek tek çimlendirmeye karar verdim. Forumda bu kapların kullanıldığını okumuştum. Geçenlerde şans eseri praktikerde görüncede alayım dedim. Bir kaç çeşit tohum ektim daha çimlenme olmadığı için şaşırtma sırasında ya da sonrasında yaşayacaklarımı bilmiyorum. Çabuk parçalanan bir malzeme gibi duruyor. Ama sizler tecrübeleriniz ile kökün gelişimine engel olur, çıkamaz kullanma derseniz kullanmam artık daha fazla kayıp istemiyorum:p

birnefestoprak
18-03-2013, 01:48
Yok yok, tavsiye ediyorum, kullanin. Plastik kaptan cok daha iyi, geri donusum imkani var. Ben oyle bir deneyim yasadim diye sizde de aynisi olacak diye birsey yok, ben yanlis birsey yapmis da olabilirim. Tavsiye edecegim sey, sasirtma yapacaginiz zaman kabi yanlardan makasla kesmeniz ve kabin altini da cikarmaniz. Sasirtmayi yaptiginiz cukurda degil de daha sonra kullanacaginiz topragin icinde artan malzemeyi bozundurabilirsiniz.

Hem klor hemde kireç açısından sularımız çok kötü, o kadar ki bardağı kurulamadığımda izler oluyor.
Geçen sene bilgisizlik ve acemilike o kadar çok fide kaybettim ki artık hepsini tek tek çimlendirmeye karar verdim. Forumda bu kapların kullanıldığını okumuştum. Geçenlerde şans eseri praktikerde görüncede alayım dedim. Bir kaç çeşit tohum ektim daha çimlenme olmadığı için şaşırtma sırasında ya da sonrasında yaşayacaklarımı bilmiyorum. Çabuk parçalanan bir malzeme gibi duruyor. Ama sizler tecrübeleriniz ile kökün gelişimine engel olur, çıkamaz kullanma derseniz kullanmam artık daha fazla kayıp istemiyorum:p

ciroz
18-03-2013, 01:56
Sn birnefestoprak,

Konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler.

Benim geri dönüştürme merakım içinde tuvalet kağıtları/havluları rulolarının iç kartonlarını da viyol olarak kullanma deneyimlerim vardır.

Plastik şişeler için reuse/reclaim/tekrar kullanım demek daha doğru belki de.

Tura
18-03-2013, 08:45
Son yıllarda yetiştireceğim tohumları hurda kağıtlardan yaptığım kağıt viyollerde çimlendiriyorum. Çimlenen tohumları şaşırtırken sadece alt bölümleri kesiyor ve yerlerine şaşırtıyorum.
Özellikle danaburnu gibi domates gövdelerini kesen zararlıların, ulaşamadığı fidelerim oluyor.

379491
379492
379493
379494
379495

denizakvaryumu
18-03-2013, 09:57
Kağıtlar ıslanınca parçalanmıyor mu?

Tura
18-03-2013, 10:29
Kağıtlar ıslanınca parçalanmıyor mu?

Yumuşuyor ama parçalanmıyor.
İşleri bitene kadar dayanıyorlar.

Hülyab
18-03-2013, 11:55
bunu geçen sene bende denemiştim nette bi videodan görmüştüm kağıtlar zarar görmüyor fakat kağıtlardan yaptıklarımın içindeki topraklar diğer (plastik bardak) bitkilerime göre çok daha hızlı kuruyordu sanırım kağıt suyu emiyor ve bitkiler daha fazla su istiyordu benim gözlemlediğim bunlar. Ben evde bulduğum tüm plastik kapları ve plastik bardakları çimlendirme ve ilk şaşırtma için kullanıyorum.

karahanoglu
18-03-2013, 20:44
tohumların üzerindeki yeşil renk ilaç,tohumlar bozulmasın diye kullanıyorlar

Hülyab
19-03-2013, 09:44
Sevgili Ashtead veya deneyimli arkadaşlara bir sorum var,

Aşağdakiler şaşırtmalarını birkaç gün önce yaptığım minik domateslerim gerçek saksılarına ne zaman geçirmem gerektiği konusunda emin olamıyorum bunu nasıl anlayacağım? Birde gerçek saksıya alırkenki toprak karışımım ne olmalı ve gübresini o zaman mı vermeliyim?

Yorumlarınızı bekliyorum.. :)

nevol
19-03-2013, 10:08
nihayet benim tohumlarda çimlenmeye başladı.nisan başı gibi ilk şaşırtmayı yapacağım artık.
çimlenme süresi yaklaşık 3 hafta sürdü.

Hülyab
19-03-2013, 10:11
domatesler mi 3 hafta sürdü :o benimkiler 6.günde çimlenmeye başlamışlardı belkide cinsleriyle alakalıdır

nkutsay
19-03-2013, 10:23
15 martta ektigim pembe domates tohumlarini bugun (19 mart) uzerlerindeki strece dayanmis durumda buldum. bazilarinin boylari 2 cm var. yapraklarida incecik ve minicik. cam kenarina koydum. direkt gunes zarar verir mi?

olcim
19-03-2013, 10:27
Boyunlarını toprakla desteklerseniz iyi olur , ani sıcaktan boyunlarını bükmesinler :)

nkutsay
19-03-2013, 10:28
toprak seviyesini mi yukselteyim?

Sevgi
19-03-2013, 10:38
379347

379346

379345

Sn. Revnak; bende bu sene ilk olarak tohumdan pembe domates yetiştirmeyi deniyorum. Sağlıklı yetişsinler diye de bu kaplardan aldım ve tohumlarım şu anki durumları aşağıda. Ilk zamanlar kapların kenarında küf oluşmaya başladı . Bende panikledim. Fotoğraftaki kapları geçen haftaki soğuklarda içeri aldım. Küfler zamanla geçti, tohumlar filizlendi.

379717

Diğer kapları kış bahçesinde bırakmıştım. Hem ilk sulandıklarındaki kötü kokularından dolayı hemde büyük olduklarından dolayı. Fakat geçtiğimiz gecelerde soğuk olduğundan korktum ve gene içeri aldım. Onlarda şimdi filizlendiler.

379718

379719

Benim gözlemim küf olayı fazla sulanmadan meydana geldi.

Fıs fıslamayı torf kuruyunca yapıyorum. Şimdilik sonuçtan memnunum ama inşallah bundan sonraki zamanda da başarılı olurum.

nkutsay
19-03-2013, 11:33
Iste benim 4 gunluk pembe tohumlari. Cimlenme orani % 100. Ama cok cilizlar renkleri de acik. Sag bastakinin yapraklari yok. Sanirim toprak gelmis uzerine.

http://d1303.hizliresim.com/17/m/l73x1.jpg

himone
19-03-2013, 14:25
arkadaşlar şu sitede yalancı yapraklar çıkınca şaşırtma yapmış. Benim bildiğim gerçek yapraklar çıkınca şaşırtma olmuyor muydu?
http://forum.fotografturk.com/domates-domates-yetistiriciligi-salkim-domates-ekimi-incelikleri-t20266p3.html#.UUhmgM2GGFQ

Hülyab
19-03-2013, 14:32
arkadaşlar şu sitede yalancı yapraklar çıkınca şaşırtma yapmış. Benim bildiğim gerçek yapraklar çıkınca şaşırtma olmuyor muydu?
http://forum.fotografturk.com/domates-domates-yetistiriciligi-salkim-domates-ekimi-incelikleri-t20266p3.html#.UUhmgM2GGFQ

evet bende gerçek yapraklar çıktıktan sonra şaşırtılır die biliyorum ama bence bizim bildiğimiz daha doğru :) ben geçen sene hayatımda ilk kez bu forumdan öğrendiklerimle marul ve havuç yetiştirdim şimdi afiyetle yiyoruz demekki doğru yoldayız :D

Mustapha_66
19-03-2013, 20:39
Merhaba,

Benim domates tohumlarımdan da 5-6 tanesi çimlendi. Çimlendirme işini pet bardaklarda yaptım ben. Merak ettiğim bir şey var. Şaşırtma yapacağımız zaman fideleri köklerinden kopartmak yerine, bardakları kesip torfla beraber şaşırtma yapsam bir zararı olur mu?

candem
20-03-2013, 15:05
Tohumlarım geldiler.

377693

sayın revnak, bende armut domates, tiny tim domates, totem domates ve pearl domates tohumlarından aldım. (aynı yerden)

sizin domateslerde çimlenme durumları nasıl gelişti. 4-9 gün içinde çimlenme olur yazıyor arkalarındaki tanıtımda..
tohumların gözlem sonuçlarını yazarsanız sevinirim.
bende bu akşam ekeceğim, inşallah sorunsuz yetiştiririm
bol hasatlar
saygılar,,

bu sitede bide şaşırtma yapılırken köklerden birini kopartın diyor?
profesyonel domates yetiştiren bir arkadaş varsa yardımcı olabilir mi, ilk kez yetiştireceğim ben ve kafam çok karıştı

birnefestoprak
20-03-2013, 16:15
Bence kok kopartmaniza gerek yok. Fide, belli bir boya ve yaprak sayisina ulastiktan sonra sasirtma yapacaginiz zaman, en alttaki bir iki yapragi kopartip domatesin sapini o yapraklari koparttiginiz seviyeye kadar topraga gomebilirsiniz.

sayın revnak, bende armut domates, tiny tim domates, totem domates ve pearl domates tohumlarından aldım. (aynı yerden)

sizin domateslerde çimlenme durumları nasıl gelişti. 4-9 gün içinde çimlenme olur yazıyor arkalarındaki tanıtımda..
bol hasatlar
saygılar,,

bu sitede bide şaşırtma yapılırken köklerden birini kopartın diyor?
profesyonel domates yetiştiren bir arkadaş varsa yardımcı olabilir mi, ilk kez yetiştireceğim ben ve kafam çok karıştı

nkutsay
20-03-2013, 23:40
1445 nolu fotografta bahsettigim yapraklarin acilmasini engelleyen sey tohum zari sanirim. Baska filizler de var o sekilde. Ne yapmak lazim. Ellimle koparayim mi o parcalarii?

MeyveliTepe
20-03-2013, 23:59
Bekleyin bir kaç gün, genellikle kendisi atar.

Cymbelina
21-03-2013, 00:01
Sayın nkutsay bence kopartmayın o kalan tohum kabuğunu, o ışığı gördükçe yavaşça atacaktır. Domates özelinde bilemem ama çiçek tohumlarında (örneğin gece sefası) aynı şeyi görebiliyoruz, o yaprakların üstünde kalan tohum parçası, yaprak büyüp açıldıkça kendi düşüyor, biz elimizle müdahele edersek onun altındaki yeni taze yaprağı zedeleyebiliyoruz. Gene de siz bilirsiniz, belki domates de durum farklıdır.

defigam
21-03-2013, 00:47
Herkese merhaba, bende domates yetiştiriciliğine başladım yalnız fidelim sağlıklı mı henüz anlam veremiyorum bazen yapraklarını kapıyorlar ve uçlarında kıvrılma oluyor. fotolarını ekledim umarım başabilmişimdir. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe
21-03-2013, 01:17
Bu kapların altlarında drenaj delikleri var mı? Alttaki resimde bulunanlar biraz ışık aramışlar sanki. Biraz daha bol ışık sağlasanız daha iyi olur.

Revnak
21-03-2013, 17:32
bol hasatlar
saygılar,,

Merhaba,
Çimlendirme çalışmaları yarın başlayacak demiştim ayın 12sinde ama daha bugün hatta biraz önce ekebildim tohumlarımı. Yani ne yazıkki sorularınızda size yardımcı olamayacağım.
Gelişimlerini birlikte gözlemleyeceğiz sayın Candem, inşallah sağlıklı mis kokulu domateslerimiz olur:p
380258

nkutsay
21-03-2013, 18:09
Hasadiniz bol olsun revnak. Merak ettim. Tohumlarin uzerini neden kapatmadiniz?

Revnak
21-03-2013, 18:12
Kapalı aslında. Nevresim kutusu o kutu, kutunun kendi kapağını kapattım üzerine;)

birnefestoprak
21-03-2013, 18:34
Sn Revnak, kullandiginiz malzeme suyu iyi tutacagi icin cok sulamamanizi oneririm. Bir de sasirtmayi nasil yapmayi dusunuyorsunuz?

MeyveliTepe
21-03-2013, 18:46
Kapalı aslında. Nevresim kutusu o kutu, kutunun kendi kapağını kapattım üzerine;)

Kapatmak denirken her bir tohumun üzerine bir tutam torf konup biraz sıkıştırılması kastediliyor sanırım. Halen tohumlar resimdeki gibi görünür durumdalar mı?

defigam
21-03-2013, 19:13
Bu kapların altlarında drenaj delikleri var mı? Alttaki resimde bulunanlar biraz ışık aramışlar sanki. Biraz daha bol ışık sağlasanız daha iyi olur.

Merhaba eğer sorunuz benm kaplarıma ise; evet drenaj delikleri var, fakat o derece sulama yapmıyorum, fısfıs ile sulama yapıyorum.Havalar sürekli kapalı gidiyor ve meteorolojiden de sürekli kötü haberler gelmeye devam ediyor. Gün içinde cama yakın yerdeler gece de oda ışığı görüyorlar genelde. ışık konusunda umarım sıkıntı yaşamam. bu evrede filizler nasıl sulanmalı? su ihtiyaçları fazla mı olur yoksa toprağın hafif nemli olması yeterli mi?

MeyveliTepe
21-03-2013, 19:20
Hafif nemli olması yeterlidir. Direk güneş almasın ama daha bol gün ışığı daha iyi olur.

defigam
21-03-2013, 19:39
Hafif nemli olması yeterlidir. Direk güneş almasın ama daha bol gün ışığı daha iyi olur.

teşekkür ederim cevaplarınız için, elden geldikçe gün ışığı almalarını sağlayacağım.

Revnak
21-03-2013, 20:52
Pardon ben soruyu yanlış anlamışım. Fotoğraflamak için tohumların üstü açıktı. Sonrasında çok az torf ile kapattım. Ben sera etkisi yapmak için kutunun kapağını kapattığımdan bahsediyordum.
Malzemeleri önce içme suyunda ıslattım, elenmiş torf ile doldurup tohumları ektim. Malzeme ıslaktı ancak torf elendiği için iyice kuru geldi bu sebeple 2 şer kere fısladım;)

Revnak
21-03-2013, 20:56
Şaşırtma için ise çok bir fikrim yok açıkçası ama sizin söylediğiniz gibi kenarlarını kesip altını çıkartmayı düşüyorum. Başka tavsiyeniz var mı?

zebra
25-03-2013, 21:48
Hayirli aksamlar,

Bu videoda (Domates yetiştirilecek bahçenin toprağı nasıl olmalı? - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/domates-yetistirilecek-bahcenin-topragi-nasil-olmali)) domates fideleri yerlerine dikilmeden birkac gun once topraga gubre verilmeli deniyor. Acaba bu dogru bir uygulama mi acaba? Ben zannediyordum ki mart ayi gibi toprak gubrelenir, mayis gibi fideler yerlerine dikilir, ne dersiniz arkadaslar?

birnefestoprak
25-03-2013, 21:55
Ben kendi uygulamalarimda eger yukseltilmis yataklarda yetistireceksem butun organik malzemeyi dikim yapmadan 1-2 hafta kadar once (bazen birkac gune kadar dusebiliyor) karistirip topragi hazirliyorum.

Aslinda ideal olani, kis boyunca topragi icindeki organik maddelerle birlikte bekletmek fakat benim genelde bu isi yapacak yerim kalmiyor. Mutlaka her yatakta ekilmis birseyler oluyor.

Saksida yetistireceksem de butun gubreyi sasirtma zamaninda ekliyorum. Yukseltilmis yatakta da olsa, saksida da olsa hep yanmis gubre kullaniyorum.

Hayirli aksamlar,

Bu videoda (Domates yetiştirilecek bahçenin toprağı nasıl olmalı? - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/domates-yetistirilecek-bahcenin-topragi-nasil-olmali)) domates fideleri yerlerine dikilmeden birkac gun once topraga gubre verilmeli deniyor. Acaba bu dogru bir uygulama mi acaba? Ben zannediyordum ki mart ayi gibi toprak gubrelenir, mayis gibi fideler yerlerine dikilir, ne dersiniz arkadaslar?

zebra
25-03-2013, 22:01
Ben kendi uygulamalarimda eger yukseltilmis yataklarda yetistireceksem butun organik malzemeyi dikim yapmadan 1-2 hafta kadar once (bazen birkac gune kadar dusebiliyor) karistirip topragi hazirliyorum.

Aslinda ideal olani, kis boyunca topragi icindeki organik maddelerle birlikte bekletmek fakat benim genelde bu isi yapacak yerim kalmiyor. Mutlaka her yatakta ekilmis birseyler oluyor.

Saksida yetistireceksem de butun gubreyi sasirtma zamaninda ekliyorum ama hep yanmis gubre kullaniyorum.

Bende sizin gibi sebze adalarinda, bu yil ilk defa sebze yetistirecegim. Sizin adalarinizi gormustum, onlara zaten gubre gerekmez, masallah hersey var iclerinde :eek:

O zaman ben topragimi gubrelemeye devam edeyim, yazinda organik sivi npk ile sebzeleri desteklemis olurum.

Cevabiniz icin tesekkurler.

birnefestoprak
25-03-2013, 22:15
Kendi sivi kompostunuzu yapip hem dipten hem de yapraklar yoluyla besleyebilirsiniz. Sivi kompost icin solucan gubresi, pekmez, deniz yosunu, kendi hazirladiginiz kati kompost gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.

Bende sizin gibi sebze adalarinda, bu yil ilk defa sebze yetistirecegim. Sizin adalarinizi gormustum, onlara zaten gubre gerekmez, masallah hersey var iclerinde :eek:

O zaman ben topragimi gubrelemeye devam edeyim, yazinda organik sivi npk ile sebzeleri desteklemis olurum.

Cevabiniz icin tesekkurler.

zebra
25-03-2013, 22:36
Kendi sivi kompostunuzu yapip hem dipten hem de yapraklar yoluyla besleyebilirsiniz. Sivi kompost icin solucan gubresi, pekmez, deniz yosunu, kendi hazirladiginiz kati kompost gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.

Insallah seneye o islere bakacagim. Bu sene tohumdan yetistirme, bahcemi duzene sokma (hem sebze adalari hem de peyzaj) islemleri yuzunden, kendi sivi kompostumu yapmaya firsat kalmiyor.

Ama sonbaharin buyuk kompost kutusu (kovasi) alip, seneye kendi kompostumu yapmayi hedefliyorum. Bu sene hazir organik urunle idare edecegim :) Ama bu tavsiyenizi bir koseye kaydecegim, seneye lazim olacak :)

hanımeli
28-03-2013, 13:39
Insallah seneye o islere bakacagim. Bu sene tohumdan yetistirme, bahcemi duzene sokma (hem sebze adalari hem de peyzaj) islemleri yuzunden, kendi sivi kompostumu yapmaya firsat kalmiyor.

bende sizin gibi düşünüyorum sn zebra,

bu sene anca ekim dikim ve öğrenme aşamasındayım son baharda bende bende keni katı ve sıvı kompostumu yapacağım hatta kendi solucan gübremi bile yapacağım inşallah seneye de onları konuşur,paylaşırız.;)

zebra
28-03-2013, 13:46
bende sizin gibi düşünüyorum sn zebra,

bu sene anca ekim dikim ve öğrenme aşamasındayım son baharda bende bende keni katı ve sıvı kompostumu yapacağım hatta kendi solucan gübremi bile yapacağım inşallah seneye de onları konuşur,paylaşırız.;)

Ilk defa duyuyyorum solucan gubresini. Yarasayi duymustum ama solucan gubresini duymamistim. Bir arastirma baslatayim bunun uzerinde, sonucta bahcede solucandan bol birsey yok(yabani otlat disinda!:mad:)

nkutsay
28-03-2013, 14:19
Ben dahil bu sene ilk defa bu islere kalkisan bayagi bahcivan var galiba buralarda. gerci ben saksilarla baslayacagim ama olsun. zebra solucanlarindan bize de gonder :))

Bu arada domates fidelerimin gercek yapraklari ilk yapraklarinin yari boyunda. Sasirtsam mi beklesem mi bilemedim. Henuz disari da cikartmadim. Soguk ve ruzgarli buralar. Once disariya mi alistirayim. Sasirtinca da evde mi tutayim. Muteredditim vesselam :))

zebra
28-03-2013, 15:30
Ben dahil bu sene ilk defa bu islere kalkisan bayagi bahcivan var galiba buralarda. gerci ben saksilarla baslayacagim ama olsun. zebra solucanlarindan bize de gonder :))

Bu arada domates fidelerimin gercek yapraklari ilk yapraklarinin yari boyunda. Sasirtsam mi beklesem mi bilemedim. Henuz disari da cikartmadim. Soguk ve ruzgarli buralar. Once disariya mi alistirayim. Sasirtinca da evde mi tutayim. Muteredditim vesselam :))

Iki ve dort gercek yaprak sonrasi sasirtilmasi gerektigi tavsiye ediliyor her yerde. Bu yuzden daha acelemiz yok, havalar soguk, siz 4 gercek yapragi bekleyin derim. ;)

Ne demek kac kilo istersiniz? :D

Revnak
29-03-2013, 00:30
26 Mart'ta yani ekimden 5 gün sonra domateslerim 2-3 fire ile çimlendiler, diğerleri de eninde sonunda çıkarlar sanıyorum. Sadece armut domateslerin bir çeşidi çimlenmedi, cinsleri gereği onlar daha geç çıkacaklar herhalde.
Bütün gün güneş aldıkları helde boyları fazla uzuyor gibi, sularını daha az vermek istiyorum ama üretim kapları nemi çektiği için kurumalarından korkuyorum.

zebra
29-03-2013, 07:32
26 Mart'ta yani ekimden 5 gün sonra domateslerim 2-3 fire ile çimlendiler, diğerleri de eninde sonunda çıkarlar sanıyorum. Sadece armut domateslerin bir çeşidi çimlenmedi, cinsleri gereği onlar daha geç çıkacaklar herhalde.
Bütün gün güneş aldıkları helde boyları fazla uzuyor gibi, sularını daha az vermek istiyorum ama üretim kapları nemi çektiği için kurumalarından korkuyorum.

Benim nacizane tecrubelerinden kurumalarindan korkmayin. Benim fidelerin bulundugu uretim kaplarindaki topraklar neredeyse kuru derecesinde (Haftada en fazla 1 ya da 2 defa suluyorum). Sonucta fidecikler boyunlarini bukmedigi ve yapraklar sararmadigi surece(ilk iki yaprak sari olan cins domateslerle karistirmayalim), fidecigi suya bogmaya gerek diye dusunuyorum.

Ayrica tohumlar cimlendikten sonra, sicakliga ihtiyaclari yok. Ben fidelerimi gece-sabah-aksam 11 derece olan odada tutuyorum, sadece ogleden sonra gunes cikarsa camin onune koyuyorum o da 20 derece ancak.

Zeki Bey'in "tohumdan nasil cimlendiririz" adli basligi bastan sona okursaniz, bence her turlu yararli bilgiyi bulacaksiniz, ben onun sayesinde cok sey ogrendim.

Kolay gelsin.

candem
29-03-2013, 11:44
mukavva yumurta kolisine 3erden 9 domates tohumu ektim.
mukavvanın üzerindeki doğa dostu kağıt yazısı dikkatimi çekti ve denemek istedim. aynı üretim kabındaki gibi toprak kuruyor, akşamları azcık suluyorum. 7. gün 5 tane domatesim kendilerini gösterdi.fkat totem tohumlarından ses yok. aynı bakıma devam ediyorum. gündüzleri ışık alıyorlar. izlemlerimde şunu gördüm, tohumlar gece büyüdüler ve gece uzamaya başlıyorlar. acaba gündüzdemi su versem ve gölgeye koysam diye düşünüyorum.
mukavva da 3 pearl- 3tiny tim- 3 totem tohumları mevcut

hberbul
29-03-2013, 13:10
mukavva yumurta kolisine 3erden 9 domates tohumu ektim.
mukavvanın üzerindeki doğa dostu kağıt yazısı dikkatimi çekti ve denemek istedim. aynı üretim kabındaki gibi toprak kuruyor, akşamları azcık suluyorum. 7. gün 5 tane domatesim kendilerini gösterdi.fkat totem tohumlarından ses yok. aynı bakıma devam ediyorum. gündüzleri ışık alıyorlar. izlemlerimde şunu gördüm, tohumlar gece büyüdüler ve gece uzamaya başlıyorlar. acaba gündüzdemi su versem ve gölgeye koysam diye düşünüyorum.
mukavva da 3 pearl- 3tiny tim- 3 totem tohumları mevcut
Sulamayı fısfısla yapar ve üstüne strech film geçirip güneş bir yere koyarsanız hergün sulamanıza gerek kalmaz.Gölgeye koyarsanız güneşe doğru boylarının uzadığını görürsünüz bu da istemediğimiz birşey.

attar
29-03-2013, 13:17
tohumdan itibaren 27.gününde domates fidelerim
383170

zebra
29-03-2013, 13:41
tohumdan itibaren 27.gününde domates fidelerim
383170

Masallah guzel fideler hem de 27.gun, nazar degmesin. Tohumlara nasil doping yapiyorsaniz, biber ve domates fideleriniz cok guzel :p

attar
29-03-2013, 14:09
Masallah guzel fideler hem de 27.gun, nazar degmesin. Tohumlara nasil doping yapiyorsaniz, biber ve domates fideleriniz cok guzel :p
.
doping yok sadece ısı ve nemini dengede tutmaya çalışıyorum,fakat sihirli toprakta ekim yapan arkadaşların benimkilerden daha önce geliştiğini gördüm, bir daha ki sefere öyle deneyeceğim, saygılar

zebra
29-03-2013, 14:18
.
doping yok sadece ısı ve nemini dengede tutmaya çalışıyorum,fakat sihirli toprakta ekim yapan arkadaşların benimkilerden daha önce geliştiğini gördüm, bir daha ki sefere öyle deneyeceğim, saygılar

Sihirli toprak nedir acaba? 3 gunde meyve mi verdiyor? :p

Boska
29-03-2013, 17:01
Sihirli toprağın methini ben de duydum Bu yıl geçti ama gelecek yıl deneyeceğim. Tekzen'de var ve pek pahalı da değil.

h_dogan
29-03-2013, 20:10
Sihirli toprak dediği bana kalırsa toprakla belli oranda gübrelerin karışımıdır. Tabi oranlar ayarlanmıştır ama genelde tam içeriğini size söylemezler yoksa nasıl satacaklar. :dilli:

hanımeli
29-03-2013, 21:03
bugün havanın 24 derece olmasını fırsat bilip filizlerimi balkonda şaşırttım.ama gece içeri aldım tekrar çünkü 14 dereceye düştü.fark çok fazla bişey olmasın.

tohumdan sorunsuz çıktılar umarım sorunsuz da büyürler.

attar
30-03-2013, 09:59
sayın sihirli toprak tekzende satılıyor 20 lt sadece web'den satılıyor TEKZEN YAPI MARKET | SİHİRLİ TOPRAK 20 LT (http://www.tekzen.com.tr/urun/sihirli-toprak-20-lt--812632)
383377
.
sayın ipektuğçe denemiş
.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2737-36.htm

zebra
30-03-2013, 10:52
bugün havanın 24 derece olmasını fırsat bilip filizlerimi balkonda şaşırttım.ama gece içeri aldım tekrar çünkü 14 dereceye düştü.fark çok fazla bişey olmasın.

tohumdan sorunsuz çıktılar umarım sorunsuz da büyürler.

14 derecede birsey olacaklarini sanmiyorum tersine ideal sicaklik 14 derece. Yanlis biliyorsam ustalar duzeltsin lutfen. Ama ruzgardan kirilma riskleri varsa o baska tabi ki.

attar
30-03-2013, 11:17
büyüme için gece sıcaklığı minumum 14 derece gündüz sıcaklığı ise 7-8 derece daha fazla olması iyidir

zebra
30-03-2013, 11:58
büyüme için gece sıcaklığı minumum 14 derece gündüz sıcaklığı ise 7-8 derece daha fazla olması iyidir

En asagi 14 derece demissiniz burada aklima bir soru takildi. Benim domates fideleri geceleri ve gunduzun belli kismini 11-13 derece arasinda geciriyor ve buyumede bir sorun gozukmuyor(Fideler diri, yapraklar yesil ve genis). Acaba 14 derece altinda tuttugum icin, buyumeleri gecikme olur mu? Ya da daha baska sorunla ileride karsilasir miyim?

Sonucta sadece gecikme sorunu olursa, ben de onu istiyorum cunku bu sene erken cimlendirdigim icin domatesleri, ne kadar gec gelisirlerse o kadar benim icin iyi diye dusunuyorum.

Tecrubesi ve bilgisi olan arkadaslara ufak bir soru :p.

ciroz
30-03-2013, 13:21
Sn zebra,

Burada (http://www.ansiklopedim.com/detay/21/Bitki-Tohumlari-Ve-Cimlenme.html#_Toc25134939) tohum üzerine faydalı bilgiler var.

zebra
30-03-2013, 13:47
Sn zebra,

Burada (http://www.ansiklopedim.com/detay/21/Bitki-Tohumlari-Ve-Cimlenme.html#_Toc25134939) tohum üzerine faydalı bilgiler var.

Ne yazik ki aradigim cevap burada yazmiyor Sayin Ciroz. Ben cimlendikten sonra, fideciklerin buyumesini belli oranda geciktirdigini dusundugum 10-11 derece sicakliktan bahsediyorum. Belki alakasi yoktur ama Sayin Attar'in fideleri ile benimkileri kiyaslayinca bu kaniya varmis bulunmaktayim (Onun tohumlari benimkinden sonra cimlenmesine ragmen, benimkilerden daha cok yapraga sahip)

Tabi ki gunes isigi alma suresi, toprak farki da var ama bence ortalama 10-11 derecede fidecikler daha yavas gelisiyorlar. Ama bu haftasonu da bunun uzerinde arastirma yapayim bari :o Daha bilmedigim neler bulacagim:rolleyes:.

hanımeli
30-03-2013, 13:53
ozaman ben artık içeri almıyorum fidelerimi zaten okadar çok ekmişim ki şaşırtırken anladım 28 gözlü viyolden 10 adet aldım ama yetmeyecek gibi daha biberlerin bi kısmı var büyümedi.hepsi balkonda kalsın lodos çıkarsa alırım içeri.

himone
30-03-2013, 14:03
ankara'da fideleri şaşırttıktan sonra camlı balkona alsam sorun olur mu? burada gece sıcaklığı 6-7 derece oluyor.

attar
30-03-2013, 14:10
En asagi 14 derece demissiniz burada aklima bir soru takildi. Benim domates fideleri geceleri ve gunduzun belli kismini 11-13 derece arasinda geciriyor ve buyumede bir sorun gozukmuyor(Fideler diri, yapraklar yesil ve genis). Acaba 14 derece altinda tuttugum icin, buyumeleri gecikme olur mu? Ya da daha baska sorunla ileride karsilasir miyim?

Sonucta sadece gecikme sorunu olursa, ben de onu istiyorum cunku bu sene erken cimlendirdigim icin domatesleri, ne kadar gec gelisirlerse o kadar benim icin iyi diye dusunuyorum.

Tecrubesi ve bilgisi olan arkadaslara ufak bir soru :p.
.
ileride bir sorun olmaz, sadece yavaşlama olur, saygılar

zebra
30-03-2013, 14:47
Super bir sayfa buldum domates fideleri icin (hatta tum sebze fideleri icinde gecerli). Her turlu fide bilgisini iceriyor (Detaya kacmadan, biz acemiler icin neredeyse aklimiza takilan tum sorularin cevabi var diyebilirim, en azindan benim aklima takilanlari yanitlamis durumda). Ayrica asagida bahsettigimiz gibi, 7 derece fideler icin en asagi sicaklik olarak belirtilmis bu sitede. 7 ila 11 derece arasi gelisim oluyor ama yavas, 11-15 arasi ideal olan olarak belirtilmis.

Daha bircok yararli bilgiler var fideler hakkinda. Ama ne yazik ki ingilizce bu yuzden ingilizcesi olmayan arkadaslar, google translate kullanarak anlamaya calisabilirler diye dusunuyorum.

growing tomato seedlings (http://www.selectedplants.com/seedlings.htm)

antihistaminik
30-03-2013, 15:37
http://forum.fotografturk.com/domates-domates-yetistiriciligi-domates-ekimi-incelikleri-t20266p3.html
ilk şaşırtma sirasinda köklerden birini koparma mevzusu burada hic konusulmus muydu bilmiyorum ama deneyen oldu mu?? başka hicbir yerde bulamadim bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi.
bu arada daha once linki burada veren oldu mu bilmem ama yeni baslayanar icin de guzel bir anlatim..

duzeltme: pardon :( 2 sayfa geride bu konu konusulmus.. link te verilmis..
gerçi kök koparma hk net bilgi hala yok gordugum kadariyla..

h_dogan
30-03-2013, 20:12
Ben söyleyeyim o zaman kök koparma hakkında.
Yeni fidelerde kök koparmanın amacı bitkinin kazık kök yerine saçak kök geliştirmesini teşvik etmektir. Bu sadece domates için değil fidan üretilen ve kazık kök yapan meyvelerde de kullanılır. Örneğin badem normalde kazık köktür. Tohumları çimlendirip kök ucu kesilir ve bu şekilde dikilirse saçak kök için teşvik edilmiş olur. Tabi siz bitkiyi kurak koşullarda bırakırsanız bitki genetik olarak yine kazık kök geliştirmeye başlar. Eğer saçak kök yaptıracaksanız iyi de bakacaksınız bitkiye.

tk646
30-03-2013, 20:30
Bugün domateslerim bahçe toprağıyla buluştular. Yarın fotoğraflarım geliyor.

tk646
30-03-2013, 20:34
Dün fideciktiler :):p Yarın bahçe fotoğrafını ekleyeceğim.

15 şubatta ekildi.

21 şubatta patladılar topraktan.

Şaşırtma tarihimi hatırlamıyorum ,fide poşetlerine alınmışlardı.

himone
30-03-2013, 22:52
çok sağlıklı gözüküyorlar. 45 günde bu hale gelmeleri çok iyi...

adneser
30-03-2013, 22:59
Dün fideciktiler :):p Yarın bahçe fotoğrafını ekleyeceğim.

15 şubatta ekildi.

21 şubatta patladılar topraktan.

Şaşırtma tarihimi hatırlamıyorum ,fide poşetlerine alınmışlardı.

Sayın tk646

Sağlıklı gelişmişler anlaşılan bu sene bol bol domates yiyeceksiniz:D, emeğinize sağlık.

Selamlar

zebra
31-03-2013, 01:44
Ne kadar dogru oldugunu bilmiyorum ama yabanci kaynaklarda genellikle, fidelerin yerlerine dikmeden birkac gun once (veriliyorsa) gubre ve su kesilmesi tavsiye ediliyor.

Fidelerin yerlerine dikilme zamani ise bulutlu (serin hava kastediliyor herhalde) veyahut sabah erken saatler tavsiye ediliyor.

Zeki Bey'in tohumdan cimlendirme konusunda belirtildigi gibi, yerlerine dikilecek fidelerin dikilmeden 2 hafta kadar onceden, hergun saat sayisi arttirilirak, ruzgara ve direk gunes isigina alistirmak onemli bir kavram.

Ayrica sizin bahcenizde de kedi gibi kucuk yaramazlar varsa, %95 ihtimalle taze ve incecik fidelerinizi kiracaklardir(Gecen yil basima gelmisti). Bunun onlemini, pet siselerini ust ve alt kisimlarini keserek silindir seklinde fidenin etrafini gecirmistim, hafif topraga saplamak ise yariyor (sabit durmasi icin).

Baska bilgiler buldukca sizinle paylasacagim arkadaslar.

antihistaminik
31-03-2013, 16:27
Ben söyleyeyim o zaman kök koparma hakkında.
Yeni fidelerde kök koparmanın amacı bitkinin kazık kök yerine saçak kök geliştirmesini teşvik etmektir. Bu sadece domates için değil fidan üretilen ve kazık kök yapan meyvelerde de kullanılır. Örneğin badem normalde kazık köktür. Tohumları çimlendirip kök ucu kesilir ve bu şekilde dikilirse saçak kök için teşvik edilmiş olur. Tabi siz bitkiyi kurak koşullarda bırakırsanız bitki genetik olarak yine kazık kök geliştirmeye başlar. Eğer saçak kök yaptıracaksanız iyi de bakacaksınız bitkiye.
degerli bilgileriniz icin tesekkurler sn. h_dogan.
ancak bizim gibi hayli amator yetistiricilerin (en azindan benim gibilerin:) saçak kök kazık kök farkinin bitkiye etkilerini bilemeyecegini dusunurseniz; pratikte domateste nasil bir etkiye neden olabilir, aydinlatirsaniz sevinirim.. ..

h_dogan
31-03-2013, 19:37
degerli bilgileriniz icin tesekkurler sn. h_dogan.
ancak bizim gibi hayli amator yetistiricilerin (en azindan benim gibilerin:) saçak kök kazık kök farkinin bitkiye etkilerini bilemeyecegini dusunurseniz; pratikte domateste nasil bir etkiye neden olabilir, aydinlatirsaniz sevinirim.. ..

Bitki ilerdeki olumsuz koşullara karşı kazık kök oluşturur.
Bitki besinleri genelde saçak köklerle alır. Biz de bitkilere el bebek bakıp fazla verim almak istediğimize göre kazık kök bizim için gereksiz kök durumunda.

Tabi iyi bakmazsanız ve susuz bırakırsanız da bitkinizi kaybedebilirsiniz.