View Full Version : Domates Yetiştirme
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
Bahçedeki yeriimizi aldııkk...
Masallah kardesim, fidelerin guzel gozukuyor. Fideleri ariklarin yani basina ekmissin ve iki fide arasini hafif tumsek gibi yapmissin. Birkac konuda okumustum bu sekilde dikilmesini ama mantigini anlayamamistim.
Acaba zamanla ariklari tumseklerle kapatip, tumsekler arik seklini mi alacak? Yoksa boyle mi birakacaksin?
15 gun once ayni gun ekilmis domates tohumlari:
(Fotograf sonraki mesajda)
Soldakiler 4 gunde %tamami cimlenen pembeler, sag ondeki 3/6'si cimlenen red robin, sag arkadaki 4/6'si cimlenen choalate cherry.
ve sorular:
1- Pembeleri sasirtmak icin gec mi kalmisim?
2- Isiksiz kalmadiklari halde cok uzayan pembeleri sasirtirken ne kadarini topraga gommeliyim?
3- cherryleri sasirtirken resimdeki viyolun aynisini kullanabilir miyim?
Not: Sasirtmayi balkonda saksilara yapacagim. Ay sonunda bahceye almayi dusunuyorum.
http://c1304.hizliresim.com/18/1/lp4rl.jpg
Defnem08
02-04-2013, 10:45
384604
384605
merhaba arkadaşlar bende hayatımda ilk defa tohumdan birşey yetiştirmeyi deniyorum. domatesle başladım. bu resimlerdekiler ne ben tam anlayamadım domates fidesimi yoksa çimenmi çıkmış:)
1. fotoğraftaki beyaz olanlar domates olabilir ama o yeşil olan domates değil. 2. fotoğraftaki de benzemiyor domatese.
Biraz sık dikmişsiniz. Bana mı öyle geldi yoksa?
Herkese bol hasatlı bir yaz diliyorum. Resimlere baktıkça içim açıldı valla kıskanmadım değil. Kırk bir kere maşallah ;) Bir sorum olacak çimlenen domateslerimin gövdeleri kıl gibi ve bu sabah baktığımda tam toprağın üstünden çürüme gibi gövdeden kopmalar var. Ayakta durmaya çalışanlar da bir o yana yatıyor bir bu yana :( Sizce sorun ne olabilir?
http://c1304.hizliresim.com/18/1/lp4rl.jpg
15 günde domatesler o hale geldiyse çok iyi gelişmişler...
hanımeli
02-04-2013, 19:01
bu kök koparma ve kanca tekniğiyle denemek için şaşırttığım 20 adet domatesimi malesaf kaybettim :( üstelik bol suladığım halde ama beraberinde direk toprağıyla ve fazla gömmeden şaşırttığım domateslerim gelişmeye devam ediyorlar,
ya ben yanlış yaptım ya da biz acemiler için uygun bir yöntem değil arkadaşlar.
Sn. himone 4 gunluk halleri de burada :
http://www.agaclar.net/forum/1123458-post1445.htm
Ev sicak diye hemen filizlendiler sanirim. Bu kadar uzun boy da pembe domatesin bir ozelligi sanirim. Diger cinsler normal duruyor.
Sn. hanimeli ben de bugun bir fideyi sasirtayim diye guya nazikce cikardim topraktan ama gelen citir citir kok kopma sesleri moralimi bozdu. Bugun nihayet buldugum koyun gubresiyle karisim hazirlayip yarin sasirticam digerlerini. Ama 1'er tanesini topragiyla aktaricam fide saksisina. Cok yeteneksiz buldum kendimi.
Sizin denediginiz yontemi bilmiyorum. Bir de onu ogreneyim. Iyice aciz hissedeyim :))
bu kök koparma ve kanca tekniğiyle denemek için şaşırttığım 20 adet domatesimi malesaf kaybettim :( üstelik bol suladığım halde ama beraberinde direk toprağıyla ve fazla gömmeden şaşırttığım domateslerim gelişmeye devam ediyorlar,
ya ben yanlış yaptım ya da biz acemiler için uygun bir yöntem değil arkadaşlar.
Domates ve biber fidelerin icin uzuldum, gecmis olsun. Ben baya bir gelismedikce ellememeyi dusunuyorum. Ucuncu ve dorduncu yapraklar belirginlesmeye basladi ama altinci ve yedinciye kadar sasirtmayacagim yoksa ne koyacak yerim var ne de havalar elverisli. Insallah beklemekten sikilmazlar.
Bugun nihayet domates fidelerimin sasirtma topraklarini hazirladim. yuzde 40 milli toprak yuzde 40 torf ve yuzde 20 koyun gubresi. biraz da toprak costuran diye bir sey almistim ondan koydum. Perlit falan almayi unuttum. Artik bahce topragina eklerim kismetse. Toprak da bana fazla yumusak gorundu.
Koklere zarar verecegim diye korka korka sasirttim. Bu arada tohumlari ekerken torfun elenmesinin onemini de anlamis oldum. Torfun lifleri ile kokler birbirine giriyor. Chocalate cherryleri cikarirken pembe ve red robinlerin zarar gormus olmasindan iyice endiselendim. Zira cherrynin salkim sacak kokleri digerlerinde yoktu. Umarim koparmamisimdir.
Iste benim saskinlar. Soldan saga 2'ser: Chocalate cherry, pembe, red robin.
http://d1304.hizliresim.com/18/3/lr3pb.jpg
MeyveliTepe
03-04-2013, 13:28
Tohumları ekerken doğrudan viyollere veya sonradan şaşırtma yapacağınız küçük saksılara, her viyol gözüne ya da saksıya tek bir tohum olacak şekilde ekerseniz ayrıca şaşırtma zahmetine girmenize gerek kalmaz, bulunduğu yerde toprağa dikilecek fide haline gelir.
Yanit icin tesekkurler sn. meyvelitepe,
Zaten viyollerde tek tohum seklinde ekmistim ama fidelerin sasirtilmasi, fidenin saglam kok olusturmasi ve piskinligi icin gerekli diye anlamistim. Hatta dune kadar sasirtmayi, viyolden saksiya ya da saksidan bahceye "topragiyle yer degistirme" zannederken "topragindan arindirilarak ciplak kokleriyle aktarilmasi" oldugunu okudum. Hatta Sn. hanimeli kok koparma ve kanca teknigi uygulayarak zayi etmis fidelerini. Benimkilerin de akibeti mechul su safhada.
Daha sasirtilacak baska domates ve salatalik fideleri var. Onlari topragiyla aktarayim o zaman.
MeyveliTepe
03-04-2013, 14:32
Şaşırtma esnasında kökleri tamamen topraktan arındırıp tekrar dikilen domateste bitkinin kök gelişiminin teşvik edildiği düşünülür. Muhtemelen de doğrudur. Söküldüğünde ister istemez bazı kılcal kökler kopmuş oluyor, bu da bitkiyi uyarır. Fakat bu işlemin domates yetiştiriciliğinde kayda değer bir önemininin olduğunu düşünmüyorum.
Esas dikkat edilmesi gereken fideyi toprağa dikerken toprağın yapısı ve dikilme şeklidir. Bu ikisi bitkinin esas kök gelişimini, dolayısıyla da bitkinin gelişimini belirleyen faktörler.
Tohumdan çimlendirerek fide yaparken hiç bir zaman şaşırtma yapmıyorum, yetiştirdiğim domatesler de hep çok güzel büyüdüler. Zaten çoğu zaman şaşırtma yapmak pratik olarak da mümkün olmayabilir. 3-5 fide ile uğraşılabilir belki ama sayı bini geçtiğinde çok zor. Bu yüzden hep tek bir fideye yetecek ortamda (viyol gözlerine), tek bir tohum ekiyorum.
Fideleri pişkin hale getirme, toprağa dikilmeden 3 gün önce yapılabilir bir işlem. Tek yapılması gereken de viyolleri 3 gün açık havada bırakmak.
Sn. himone 4 gunluk halleri de burada :
http://www.agaclar.net/forum/1123458-post1445.htm
Ev sicak diye hemen filizlendiler sanirim. Bu kadar uzun boy da pembe domatesin bir ozelligi sanirim. Diger cinsler normal duruyor.
Sn. hanimeli ben de bugun bir fideyi sasirtayim diye guya nazikce cikardim topraktan ama gelen citir citir kok kopma sesleri moralimi bozdu. Bugun nihayet buldugum koyun gubresiyle karisim hazirlayip yarin sasirticam digerlerini. Ama 1'er tanesini topragiyla aktaricam fide saksisina. Cok yeteneksiz buldum kendimi.
Sizin denediginiz yontemi bilmiyorum. Bir de onu ogreneyim. Iyice aciz hissedeyim :))
. domateslerin kökleri kopuyor diye endişelenmeyin, hatta ince köklerin kopması ona daha iyi gelecektir, dayanıklığını artıracaktır, akşamdan dikin boynu bükük olsada can suyunu verin sabaha hepsi canlanır, üzülmeye gerek yok domates arsızdır her taraftan kök salar. saygılar
384993
384994
384995
hideline
03-04-2013, 15:25
Arkadaşlar pembe domatesleri ektim çimlenmesini bekliyorum ancak yardımınızı istediğim bir konu var aşağıda vermiş olduğum linkteki kasa 2 adet domates fidesini yetiştirmek için yeterli olur mu?
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1779-44.htm#post1130853
Safranlı
03-04-2013, 15:35
yeter ancak bosluklarını kağatmanız gerekir
Anladigimdan degil ama ben pek yakistiramadim onu pembeye. pazardan 20 litrelik siyah kova alsaniz (1 adet icin) daha mi iyi ne? buna da 2 biber dikersiniz :))
hideline
03-04-2013, 17:54
Teşekkürler cevaplar için bunları biberler içinde kullanabilirim. Elimde 20 litrelik hazır satılan suların bidonları var onlar da bir adet için yeterli o zaman.
etrafınızda bulabileceğiniz boş boya kutularından ya da benzeri kutulardan kendi kendini sulayan saksılar bayabilirsiniz. Bu saksıların avantajı evde bulunmadğınız uzun süreler boyunca bitkilerinize su verebilmesi ve delikli saksılar gibi bitkiyi suya boğmamaları.
Yapılışı
https://dl.dropbox.com/u/13528946/IMG_20130403_195614.jpg
Ben ikea'dan tanesini 4.5 tlye aldığım iki kutudan benzeri bir sistem yaptım:
https://dl.dropbox.com/u/13528946/IMG_20130403_200628.jpg
Resmini koyduğum kitap:
The Vegetable Gardener's Container Bible: How to Grow a Bounty of Food in Pots, Tubs, and Other Containers: Edward C. Smith: Amazon.com: Kindle Store (http://www.amazon.com/Vegetable-Gardeners-Container-Bible-ebook/dp/B004XJP9J6)
hanımeli
04-04-2013, 12:34
kanca tekniği ve kök koparma bana mantıklı gelmişti ve bir kısım fidelerimde denedim olmadı kimseye tavsiye etmiyorum,
ben kalan fidelerimi havanın serin olmasından dolayı bugün toprağı ve tüm kökleriyle beraber şaşırttım.
inşallah hüsran olmaz bu sefer.
kanca tekniği ve kök koparma bana mantıklı gelmişti ve bir kısım fidelerimde denedim olmadı kimseye tavsiye etmiyorum,
ben kalan fidelerimi havanın serin olmasından dolayı bugün toprağı ve tüm kökleriyle beraber şaşırttım.
inşallah hüsran olmaz bu sefer.
Sn. Hanımeli bana sorarsanız yeni bir şey öğrendiğinizde ya da gördüğünüzde bütün bitkilerinize bunu uygulamayın ne kadar olumlu sonuç verecek de olsa acemilikten olumsuz sonuçlar alabilirsiniz.
hanımeli
04-04-2013, 14:01
kök kopartarak diktiğim domateslerim malesef mefta yolundalar.
385417
bugün toprağıyla sarsmadan diktiğim domateslerim
385418
385419
biraz boşluk bıraktım büyüdükçe toprak ekleyerek gövdeyi sağlama alacağım.
385420
385421
kök kopartarak diktiğim domateslerim malesef mefta yolundalar.
385417
bugün toprağıyla sarsmadan diktiğim domateslerim
385418
385419
biraz boşluk bıraktım büyüdükçe toprak ekleyerek gövdeyi sağlama alacağım.
385420
385421
Herseyde vardir bir hayir diyelim. Kal saglar bizimdir.:o
Safranlı
04-04-2013, 15:34
Büyümeleri gayet güzel
hepsi
hünerlerini gösterecektir
merak buyurmayınız...
Her sey yolunda
antihistaminik
05-04-2013, 16:37
ben tohumlari 15 gun once ekip 1 haftaligina evden gidince cılız uzun fideciklerim olmustu. ışığa ulaşmak icin debelenmisler sanirim. 1 haftadir gunde 2-3 saat terasa yari golgeye cikarip iceri aliyordum. dun bize gelen gündelikçi ablamizin gaziyla gunese cikardim ve buyrun bugun ku halleri...
kendi bildigini yapmak bazen daha dogru oluyor..muş..:mad:
hayatta kalanlari daha derine dikmek, dibine toprak eklemek dogru olur mu erken mi, bunlari da kaybetmemek icin ne yapmali bilemedim..
Yeşile_Özlem
06-04-2013, 22:52
Mart ayının ortasından itibaren her bulduğum boş kaba domates tohumu ektim. Çimlenmeyen yok gibi. Tohumları ektiğim bardakların üstüne etiket yapıştırıp cinslerini ve ekim tarihlerini yazdım :o Bu gidişle çok domates fidem olacak, şimdiden bir kaç kişiye fide sözü verdim. Saksılarda yetiştirmek üzere iki çeri domates fidesini ayırdım, diğerlerini bahçeye ekeceğim.
İstanbul'dan Red robin veya Tiny tim fidesi paylaşmak isteyen olur mu?
Bunlarda benim balkona aldığım domateslerim (red robin). Led aydınlatma ile uzun süre büyüttükten sonra balkona güneş ışığı alması için çıkardım.
ben tohumlari 15 gun once ekip 1 haftaligina evden gidince cılız uzun fideciklerim olmustu. ışığa ulaşmak icin debelenmisler sanirim. 1 haftadir gunde 2-3 saat terasa yari golgeye cikarip iceri aliyordum. dun bize gelen gündelikçi ablamizin gaziyla gunese cikardim ve buyrun bugun ku halleri...
kendi bildigini yapmak bazen daha dogru oluyor..muş..:mad:
hayatta kalanlari daha derine dikmek, dibine toprak eklemek dogru olur mu erken mi, bunlari da kaybetmemek icin ne yapmali bilemedim..
Bunlar için yapılacak en iyi şey, saksıdaki toprağını kullanmak :)
Şaka bir yana, gövdelerini kuvvetlendirecek dönemde zaten yeterince ışık alamamışlar. Güneşten yanmasaydılar da pek farketmezdi. Çok çok bir kaç gün daha debelenirlerdi.
Henüz vakit varken bir an önce hemen yeni tohum ekin. Hiç uğraşmayın, bunlardan artık hiçbirşey olmaz.
hanımeli
07-04-2013, 12:28
benimde domateslerim büyürse ekebileceğimden fazla olacaklar,şimdiden talipleri çıktı bile en başta komşular sıraya girdi balkondaki coşkuyu görünce. :))
antihistaminik
07-04-2013, 16:04
Bunlar için yapılacak en iyi şey, saksıdaki toprağını kullanmak :)
Şaka bir yana, gövdelerini kuvvetlendirecek dönemde zaten yeterince ışık alamamışlar. Güneşten yanmasaydılar da pek farketmezdi. Çok çok bir kaç gün daha debelenirlerdi.
Henüz vakit varken bir an önce hemen yeni tohum ekin. Hiç uğraşmayın, bunlardan artık hiçbirşey olmaz.
zaten sizlere ömür oldular. 2 tanesi direniyor onlara sans verecegim..
yeni tohum icin geç oldu, fide alacagim artik. yapacak bisey yok..
istanbul besiktas ya da sariyer ilcesi sinirlari icerisinde guvenilir organik fide nereden alirim acaba ?
Sayın antihistaminik,
Yeni tohum için neden geç olsun ki? Yarın dikseniz bu havalarda hafta sonuna kadar kendilerini gösterirler. En geç mayıs ayının son haftasında kalıcı yerlerine dikersiniz. Haziran sonunda ürün almaya başlasanız önünüzde koskoca bir yaz ve sonbaharın ilk ayları kalır. Güvenilir organik fide aramak yerine kendi ekeceğiniz tohum bence daha iyi olur. Hem bu kez hata yapma ihtimalinizde çok daha az olacaktır.
antihistaminik
07-04-2013, 21:40
Sayın antihistaminik,
Yeni tohum için neden geç olsun ki? Yarın dikseniz bu havalarda hafta sonuna kadar kendilerini gösterirler. En geç mayıs ayının son haftasında kalıcı yerlerine dikersiniz. Haziran sonunda ürün almaya başlasanız önünüzde koskoca bir yaz ve sonbaharın ilk ayları kalır. Güvenilir organik fide aramak yerine kendi ekeceğiniz tohum bence daha iyi olur. Hem bu kez hata yapma ihtimalinizde çok daha az olacaktır.
sayin boska,
gecen sene şans eseri yalovadan aldigim, hayatimda yedigim en guzel domatesleri veren pembe domateslerden aldigim aylarca korudugum tohumlarim heba oldu... hayata kustum.. iki kök kaldi can cekisen... söz; bunlar yaşarsa ve hibrid vs degil idilerse soyunu devam ettirecegim..burasi vasitasiyla paylasacagim..
tekrar tohumdan baslatamam cunku tohumum kalmadi ..
saygilar...
Sizi anlıyorum sayın antihistaminik,
Hiç tohum kalmaması gerçekten de kötü bir olay. Ama buna da ders alınacak bir olay gözüyle bakabilirsiniz. Bu bakış sanırım üzüntünüzü biraz hafifletir. Elimizdeki tüm tohumları kullanmayıp bu gibi olaylar için bir miktar saklamak her zaman iyi oluyor. Bunlar her zaman en tecrübelilerin bile başına gelebilecek şeyler. Gözünüz gibi sakınırsınız, bir de bakarsınız ya bir dolu ya da kuşlar hepsini darmadağın etmişler. Her olasılığa karşı bir parça yedek tohum bulundurmak ekiciliğin bir garantisi.
Organik, yetişmiş fideleri benim bildiğim kadarıyla Zengarden kuruluşu olan Zenfide'den temin edebilirsiniz. Kargo hizmetleri de var.
Size geçmiş olsun. Dilerim bir daha bu tür üzücü bir olayla karşılaşmazsınız.
Bunlarda köyde denediğimiz dometes yetiştirme yöntemi 5 lt su kabların alt kısımlarını keserek dometes fidelerinin üstüne konması ile mini sera etkisi göstermesi .Soğuklardan koruma yöntemlerinden bir tanesi bu şekilde mayıs ayına kadar gelişkin hale gelecekler.
Bunlarda köyde denediğimiz dometes yetiştirme yöntemi 5 lt su kabların alt kısımlarını keserek dometes fidelerinin üstüne konması ile mini sera etkisi göstermesi .Soğuklardan koruma yöntemlerinden bir tanesi bu şekilde mayıs ayına kadar gelişkin hale gelecekler.
Bu sistemi tum kis boyunca nar fideleri icin denemistim bu kis, bakalim yararli olmus mu gorecegim. Eger sizde ara ara bize fideleriniz hakkinda bilgi verirseniz sevinecegim. Belki bizde sizin yontemi uygulayabiliriz domatesler icin.
Sayın zebra gecen yıl ve önceki yıllarda bu yöntemi denedik. Oldukca başarılı sadece dometes değil salatalık,biber,patlıcanda süper netice veriyor mayıs ayına kadar soğuklar geçince kaldırıyoruz burada biz narlarda koruma uygulamıyoruz pet şişelerin bitiminde ve yan kısımlarda narlar çoktan yapraklan dılar yakında ilk çiçekleri verirler.
antihistaminik
08-04-2013, 18:40
belki bilenler vardir bilmem ama, pembe domates ile ilgili PDA(Pembe Domates Ağı) diye bir blog (http://pembedomates.blogspot.com/) buldum. pek hoşuma gitti paylasayim dedim. daha cok balkon, teras yetistiricieri icin..gecenlerde CNNTURK e de cikmislar..
Sayın zebra gecen yıl ve önceki yıllarda bu yöntemi denedik. Oldukca başarılı sadece dometes değil salatalık,biber,patlıcanda süper netice veriyor mayıs ayına kadar soğuklar geçince kaldırıyoruz burada biz narlarda koruma uygulamıyoruz pet şişelerin bitiminde ve yan kısımlarda narlar çoktan yapraklan dılar yakında ilk çiçekleri verirler.
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Acaba fidelerin boylari ortalama ne kadarlikken bahceye yerlestiriyorsunuz? Ayrica gubreleme gibi destek verici bilesenler kullaniyor musunuz? Zonguldak'ta havalar bu mevsimlerde sifir altina fazla dusmuyor zannediyorsam? Yine soru bombardimanina tuttum, kusura bakmayin.
Sayın zebra fidelerin boyu 10-14 cm arası gübreleme olarak yanmış hayvan gübresi ile köyde yetiştirdiğimiz tavukların yanmış gübresini kullanıyoruz .Bir kaç gündür havalar güzeldi buralarda ama şimdi 7 derece civarı bu gece 5 dereceye kadar düşecek gibi bu yöntemde soğuktan korunmuş olacaklar.
Sayın zebra fidelerin boyu 10-14 cm arası gübreleme olarak yanmış hayvan gübresi ile köyde yetiştirdiğimiz tavukların yanmış gübresini kullanıyoruz .Bir kaç gündür havalar güzeldi buralarda ama şimdi 7 derece civarı bu gece 5 dereceye kadar düşecek gibi bu yöntemde soğuktan korunmuş olacaklar.
Cok sagolun tum detaylar icin. Internetten baktim, Zonguldak'ta havalar isinacak gibi (https://www.google.fr/search?q=zonguldak+meteo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fr:official&client=firefox-a&channel=fflb), sizin fidelerde gelisir insallah.
Baska arkadaslara yardimci olur diye buradan aktarayim dedim. Bu bidonlarin etrafina (ya da icine) kurumus yaprak (sonbahardan kalma) ya da baska turlu bicimde cevrelerseniz, ustunu de cop posetleri ya da cuvallarla orterseniz, kokler disaridaki asiri soguklardan korunacaktir.
bahtiyar02
08-04-2013, 21:55
Bence pet şişeleri çıkarın. Bu mevsimde özellikle ege bölgesi hem nemli hemde sıcak.Bu yüzden fidanlarınızın boyu uzar ve hastalıklı ortama alışması zor olur.
Saygılar
Manifesto
08-04-2013, 22:24
Bence pet şişeleri çıkarın. Bu mevsimde özellikle ege bölgesi hem nemli hemde sıcak.Bu yüzden fidanlarınızın boyu uzar ve hastalıklı ortama alışması zor olur.
Saygılar
Sn bahtiyar pet şişeleri çıkarmaktan ziyade gelişim durumunu gözlemleyerek 2-3 hafta sonra kapakları çıkarıp üstten hava verse bitkinin gelişimi için daha iyi olur.
bahtiyar02
08-04-2013, 23:00
Sn bahtiyar pet şişeleri çıkarmaktan ziyade gelişim durumunu gözlemleyerek 2-3 hafta sonra kapakları çıkarıp üstten hava verse bitkinin gelişimi için daha iyi olur.
Sevgili Manifesto;
Bildiğim kadarıyla Manisa ilimizde Adana veya Adıyaman kadar sıcak Adana kadarda nemli. Adıyamanda benim domates fidanlarım balkon seramda değil açık balkonda ve gelişimleri çok güzel. Kapalı ortamda bitki fidanları hashaslaşır ve zayıf kalır. Sera ortamı bence gerek duyulacak bir ortam teşkil etmiyor.
Saygılar
Ayrıca şunu eklemek de yarar var pet şişeler kapakları alınmış vaziyette sadece sert rüzgardan korunuyorlar .
benim fideler 1 haftadır açık hava balkonda duruyor, 2 gündür istanbul gece sıcaklığı 5 derece civarında ve rüzgar poyraz yönlü, fidelere baktım şuan itibariyle bir bozulma olmadı, zor şartlara alışıyorlar
387419
Ayrıca şunu eklemek de yarar var pet şişeler kapakları alınmış vaziyette sadece sert rüzgardan korunuyorlar .
Ama kapaklari alinmadan da sera etkisi olmus oluyor bu da demek oluyor ki, gunesli bir gunde, icerisinin sicakligi 40-45 dereceye kadar cikiyor. Acaba 40-45 derece bu ciliz fideler icin tehlike olusturmuyor mu?
Manifesto
09-04-2013, 09:01
Sevgili Manifesto;
Bildiğim kadarıyla Manisa ilimizde Adna veya Adıyaman kadar sıcak Adana kadarda nemli. Adıyamanda benim domates fidanlarım balkon seramda değil açık balkonda ve gelişimleri çok güzel. Kapalı ortamda bitki fidanları hahaslaşır ve zayıf kalır. Sera ortamı bence gerek duyulacak bir ortam teşkil etmiyor.
Saygılar
Sn bahtiyar.Domates ve benzeri sıcaklık değerleri isteyen(ortalama Gündüz 27,gece 18) bitkiler için hava sıcaklıkları hala istenilen değerlerde değil.Rüzgar ve olumsuz hava koşulları stres sebebi.Bu etmenlerken bitkiyi korumak ve erkencilik sağlamak için sera ortamı oluşturma bitki için faydalı olur.
idris şenol
09-04-2013, 09:26
hangi sebze tohumu ekerseniz ekin:))iç ortamda ilk çıkan tohumu görür görmez derhal dış ortama tüm ekilen saksıdaki veya tüplerde ne varsa dış ortama adaptasyon sağlanmalı
kesinlikle bir gün veya birkaç gün daha bekleyelim dedinizmi tüm minik fidelerinizi kaybeder veya deyişen ortam koşullara ayak uyduramaz ve sonuç malum
hatırlatma:
çıkardığnız yeni çıkan fidelerinizi şefaf naylonla kapatın ve birkaç noktadan hava aldırın
ve güneş görsün
kesinlikle yağmurda üzerini açmayın aksi takdirde yeni çıkan minik fideleriniz yağmurun şidedti yenmiş ekin tarlasına çevirir(başıma geldi)
havalar ısınmaya başladıkça tohumların üzerini açın ve geceleri üzeri kapalı olsun
evde akvaryum varsa akvaryum suyu ile sulama yapın doğal erimiş gübre alımı sağlarsanız
Sizce sasirtma zamani gelmis mi?
hem gelmiş hem gelmemiş,şaşırtılabilir ama çok sık değil bekliyebilir de
birnefestoprak
09-04-2013, 19:28
Ben, gercek iki yaprak olustuktan sonra govdenin buyuk bir kismi topragin altinda kalacak sekilde tekrar saksiya aliyorum. Esas sasirtacagim yere aktarmadan once 2-3 hafta kadar daha bitkinin guclenmesini sagliyorum. Sizin yerinizde olsam hemen sasirtmazdim ama tabii birbirinden farkli yollari kullanmak herkes icin farkli/olumlu sonuclar verebiliyor.
Ben mis gibi gelişen yavrucaklarımı hava güzel diye sabah 2 saat terasa koymuştum. Hafif rüzgar ve tepeden güneş kuruttu gariplerimi. Sadece sarı ampul domatesim ve Tiny timler kaldı, kırmızı ampül, mor ve bezelye domatesler sizlere ömür. Baktım toparlanacakları yok bugün kalan tohumlardan tekrar ektim.
Bu da bana ders olsun:(
Fidenin yatik dikilmesine bir uygulama :
Planting Tomatoes - A Quick Tip - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=GDA4FuOosXw)
idris şenol
10-04-2013, 06:59
bence henüz erken
fideler nekadar güçlü kök ve gövde oluşumu sağlanırsa
1.dikim hatalarını tölörans gösterir
2.kök hastalıklarına dirençli olur
3 .kesizcikurt,danaburnu vs canlılar saldırsına fazla mağruz kalmaz
4.ortama daha çabuk adepte olur
5.ilkbahar geç donlar henüz bcanlılardan arındırılmış ort
itmedi hızla gelişen hava şartları ,,don,sağnak yağmur,şiddetli rüzgar tüm emeklerinizi birkaç saat hatta birkaç dakikada sonlandırır ...vs
not:illaki sakısdan çıkarmak istiyorsanız tek viyole lere dikim yapın
gelişim dönemi torf kullanın **** gübreyi arttırın tohum ve yabani haşere vs
arınmış ürünler kullanın
büyükbaş hayvan gübresinde çok miktarda yabani tohum vardır biranda sebzeleriniz sarabilir solcan gübresi kullanmanı size artı bir avantaj sağlar
bu evrede az kullandığınız için ucuz, hem bitkileriniz için kuvvetli kök oluşumu sağlar
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832-53.htm#post1135917
İlk ektiğim ve şaşırtmasını yaptığım domatesler iyice büyüdü, yerlerine dikilecek aşırı yağmurların geçmesini bekliyorda ikinci ekilen domates fideleride yetişti.
İlk ekilenler.
388234
388236
İkinci ekilen tohumlar şaşırtma zamanı geldi
388235
Bu fideler bana hediye geldi. Acaba şaşırtma için erken mi olur? Direk bahçey almayı düşünüyorum.
Bu fideler bana hediye geldi. Acaba şaşırtma için erken mi olur? Direk bahçey almayı düşünüyorum.
Sayın fatitoo
Zamanı gelmiş fakat hava şartlarını dikkate alın.
Selamlar
1 ay once ektigim ve 1 hafta once sasirttigim fidelere kalsiyum icin yumurta kabugu uygulamak istiyorum.
Erken mi?
Bahceye dikince mi vereyim?
Bunun bir olcusu var mi? Bir fideye kac kabuk uygundur?
Sasirtma konusunda yeterli bilgim yok ama benim dikkatimi ceken yapraklar uzerinde mavi gibi seyler var. Acaba onlar ilac izi mi?
1 ay once ektigim ve 1 hafta once sasirttigim fidelere kalsiyum icin yumurta kabugu uygulamak istiyorum.
Erken mi?
Bahceye dikince mi vereyim?
Bunun bir olcusu var mi? Bir fideye kac kabuk uygundur?
Bir MeyveliTepe yazisi vardi aklimda, sizin icin aradim buldum :p. Biraz karmasik gibi gozuksede, genel manada fikir veriyor.
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.
MeyveliTepe blogunu ben de okumustum ve bu terkibi bulabilmek icin tekrar hatmedecektim. Cok makbule gecti.
Ama yumurta kabugu ne olacak? Kabuklari balkona cikarip kurutmaya gectim bile. Bos mu vereyim? Icimden bir ses faydali olacagini soyluyor. Olmadi zaten 2 ser adet olan fidelerin birer adedinde denerim.
MeyveliTepe blogunu ben de okumustum ve bu terkibi bulabilmek icin tekrar hatmedecektim. Cok makbule gecti.
Ama yumurta kabugu ne olacak? Kabuklari balkona cikarip kurutmaya gectim bile. Bos mu vereyim? Icimden bir ses faydali olacagini soyluyor. Olmadi zaten 2 ser adet olan fidelerin birer adedinde denerim.
Kemik yerine kabuklari kullan, sonucta ikiside kalsiyum ihtiyaci icin kullaniliyor.
antihistaminik
10-04-2013, 22:57
domates fidesinin topraga ekimi hk e-fidancim'daki diagrami gorunce google dan potbori yapasim geldi... buyrun,
Yaşadığım köyde, insanlar tohumu direkt toprağa ekip, gelişince yerlerine dikiyorlar.
Ne sera ortamı, nede başka bişeyle uğraşmıyorlar. İklime göre yetişiyor hepsi. Erken ekip diksekte, bitki ortamı bekliyor gelişmek için.
Ekin toprağa gitsin, uğraşmayın sera falan:)) Doğa yapıyor yapacağını.
Gecen hafta domates tohumları ektim. Arka bahcemde kompost yaptığım kocaman saksım vardı, birde baktım ki gecen yıldan kalan atıklarımın içinden yüzlerce domates fidesi cıkmış.
Ben ki, önceki yıllarda ev içinde şubatta tohum ekmişim. Boşuna uğraşmışım demek:)
Köylüm fideyi dikerken de, yan yatırıp dikiyor:)
Bilimden anlamasada, köylüm bu işi biliyor:)
Benim 3 yıl önce yaptıklarımı şimdi arkadaşlarım yapıyor. Yapmayın etmeyin:)
Uğraşmayın A dostlar:) Atın toğumu toprağa, vakti gelince güçlüce cıkıyorlar.(atmadıklarınız bile cıkıyor)
Boyu bu oldu şaşırtayım, şu oldu yerine alayım, uğraşmayın.
Sadece tecrübelerimi yazdım.:)
[QUOTE=zebra;1136625]Sasirtma konusunda yeterli bilgim yok ama benim dikkatimi ceken yapraklar uzerinde mavi gibi seyler var. Acaba onlar ilac izi mi?[/QUOTE
Sanırım öyle. Bana bu fideler Şanlıurfa da demo çalışması yaptığımız bir çiftçiden geldi. Kendisiyle konuşamadım henüz..Ben de alınca fark ettim..Sanırım ilaç.
MeyveliTepe
11-04-2013, 09:33
Yaşadığım köyde, insanlar tohumu direkt toprağa ekip, gelişince yerlerine dikiyorlar.
Ne sera ortamı, nede başka bişeyle uğraşmıyorlar. İklime göre yetişiyor hepsi. Erken ekip diksekte, bitki ortamı bekliyor gelişmek için.
Ekin toprağa gitsin, uğraşmayın sera falan:)) Doğa yapıyor yapacağını.
Neden domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin tohumlarını Mart gibi henüz soğuk bir ayda sera gibi ışık alan ama dışarıya göre daha sıcak bir yere ekiyoruz da, toprağa tohum serpiştirmiyoruz?
Bunun iki sebebi var. Birincisi ve esas belirleyeci olan sebep zamanlama.
Mart ortasında fidelikte ekilen tohumdan elde edilen fide bugün yaklaşık 15 santim boyunda, dördüncü-beşinci yaprağını vermiş durumda. Dışarıda kendi kendi kendine çimlenenler henüz iki yaprak. Bu yıl havalar genellikle iyi gittiğinden yine de erken çimlenmişler, yoksa çimlenmeleri Mayısı bulurdu.
Oysa Mayıs başında büyümüş, dikilecek duruma gelmiş fideye ihtiyacımız var ki, Haziran ortasından sonra domates biber görmeye başlayalım. Dışarıda kendisi çimlenen tohumlardan elde edilecek fidelerde zaman Temmuz sonuna, Ağustosa kayar.
İkinci sebep ise, çok çeşitden fide yapıldığı durumda hangi çimlenenin hangi çeşit olduğunu takip edebilme imkanıdır. Bu dışarıda biraz daha zor olur.
idris şenol
11-04-2013, 10:20
dometes ekimi bölgelere göre farklılık gösterir trakyada nisan sonu diyer bölgelerde dometes yetiştirci köydeki kişlerle görüşün
geçen sene nisan ayında bir arkadaşım çatalcada yaklaşık 4 dönüm dometes, biber ,bostan, bahçe yaptı
rakım olarak yüksek bir yer hatta rüzgar güllerin bol olduğu bir yer,
inanırmısınız yaklaışık 30 daikada rüzgar ve fırtına bahçe yerle bir oldu
böyle yerlerde küçük yarım ay şeklinde yer naylon seralar yapılıp en azından mayıs ayı ikinci yarısına kadar fideleri korumuş olup erkencilik elde edilir
birde reklem olmasın ama bir firma konik şeklinde şefaf naylan pvc yapmış araştırıp veya uygulayan varsa bu şekşlde dometesleri koruyabilir
Neden domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin tohumlarını Mart gibi henüz soğuk bir ayda sera gibi ışık alan ama dışarıya göre daha sıcak bir yere ekiyoruz da, toprağa tohum serpiştirmiyoruz?
Bunun iki sebebi var. Birincisi ve esas belirleyeci olan sebep zamanlama.
Mart ortasında fidelikte ekilen tohumdan elde edilen fide bugün yaklaşık 15 santim boyunda, dördüncü-beşinci yaprağını vermiş durumda. Dışarıda kendi kendi kendine çimlenenler henüz iki yaprak. Bu yıl havalar genellikle iyi gittiğinden yine de erken çimlenmişler, yoksa çimlenmeleri Mayısı bulurdu.
Oysa Mayıs başında büyümüş, dikilecek duruma gelmiş fideye ihtiyacımız var ki, Haziran ortasından sonra domates biber görmeye başlayalım. Dışarıda kendisi çimlenen tohumlardan elde edilecek fidelerde zaman Temmuz sonuna, Ağustosa kayar.
İkinci sebep ise, çok çeşitden fide yapıldığı durumda hangi çimlenenin hangi çeşit olduğunu takip edebilme imkanıdır. Bu dışarıda biraz daha zor olur.
Ayrica ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Benim gibi hobi icin yetistiren insanlarin elinde degisik cesitlerde az sayida tohum oldugu icin, 1 tane tohumun bile onemi var. Mesala bu yil bircok degisik domates tohumu aldim ama paketlerdeki tohum adetleri 8-12 arasinda degisiyordu. Zaten hepsini ayni anda ekmeyecegimize gore, elimizde ekilmis gercekten az tohum kaliyor. Onlarida bahceye at, orada kendi baslarina cikar demek biraz riskli gibi. Ama isteyen istedigi yontemi uygulayabilir. Zaten ne demis atalarimiz, ne ekersen onu bicersin!
orhtrn26
11-04-2013, 16:22
Gecen hafta domates tohumları ektim. Arka bahcemde kompost yaptığım kocaman saksım vardı, birde baktım ki gecen yıldan kalan atıklarımın içinden yüzlerce domates fidesi cıkmış.
Ben ki, önceki yıllarda ev içinde şubatta tohum ekmişim. Boşuna uğraşmışım demek:)
Köylüm fideyi dikerken de, yan yatırıp dikiyor:)
Bilimden anlamasada, köylüm bu işi biliyor:)
Doğru; Bende Eskişehirde çeri domateslerin çekirdeklerini sonbaharda bahçenin bir köşesinde 2 senedir açık alanda yetiştirdim.
emrullah mutlu
11-04-2013, 20:56
Sasirtma konusunda yeterli bilgim yok ama benim dikkatimi ceken yapraklar uzerinde mavi gibi seyler var. Acaba onlar ilac izi mi?
o mavi lekeler bordo bulamacı dediğimiz eskiden beri meyvelere sebzelere süs bitkilerine yapılan bir ilaç göz taşından yapılıyor...
o mavi lekeler bordo bulamacı dediğimiz eskiden beri meyvelere sebzelere süs bitkilerine yapılan bir ilaç göz taşından yapılıyor...
Bordo bulamacı - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bordo_bulamac%C4%B1)
Tesekkurler aciklamaniz icin. Ne yazik ki doga icin zararli bir maddeymis. Insallah gidalarimiza zehirli maddeler ekleme aliskanligimizdan kurtuluruz.
Sirasiyla 28 gunluk pembe, chocalate cherry ve red robin. cc'ler pembelere yetisti. Bitkisi ne boyda oluyor acaba?
http://k1304.hizliresim.com/18/d/lzy0s.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/d/lzy13.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/d/lzy19.jpg
Yaptığım hatadan sonra sağ kalan 3 ampul domatesim sarı olduklarını düşünüyorum ilk yapraklarını yeni çıkartıyorlar.
Ve hala asıl yapraklarını çıkartamayan muhtemelen kendilerini toparlamaya çalışan Tiny Timlerim..
389598
389599
sayın revnak ne hatası yaptınız. benim ektiğim domasteslerde bir sorun olmadı çok şükür. inşallah bunlar sorunsuz olur.
ben her gece fısfıslıyorum bide hep ışıktalar. ama yavaş büyüyorlar
bir de unutmadan söyleyim, 3 cins domatesi yumurta kolisine ekmiştim biraz büyüdüler toprak az geldiği için küçük yoğurt kabına şaşırttım. şaşırtırkende bu sitede (http://forum.fotografturk.com/domates-domates-yetistiriciligi-salkim-domates-ekimi-incelikleri-t20266p3.html#.UUhmgM2GGFQ)gösterdikleri gibi toprağa kökünü degilde sapıyla ektim. ama köklerinde hiç dokunmadım. sitede koparın falan diyor ellemedim ben narin bir şekilde ektim. denemiş olacağım. kalın bir domates sapı olur diyor. inşallah başarılı olur..
Benimkilerde sorunsuz gelişiyorlardı geçenlerde hava güzelken sabah terasa çıkartıyım dedim güneşi tepeden alsınlar bir saat diye, hafif rüzgarlıydı sanıyorum ki güneşten kavruldular. Bir kaç gün bekledim ancak toparlanmayınca yerlerine yenilerini ektim, süreç baştan başladı anlayacağınız. Biberler sağlam ama domateslerden sağ kalanlar bunlar. Deneye yanıla öğreniyoruz doğruları işte..
antihistaminik
13-04-2013, 00:20
acele edip gunes isigina erken ve fazla maruz birakanlar kulübune hosgeldiniz. ben gecen hafta bu kulübe uye olmus biri olarak bugun Zenfide'den organik fide siparislerimi verdim.
sevgili hira'ya da buradan tesekkur ederim ama kilyos yolu cok ters olacakti. ben oraya gidinceye yaz biterdi...
Ben hala kararlıyım fide almamakta bakalım, önümüzdeki çimlendirme çalışmalarını göreceğiz;)
deryaderya
13-04-2013, 17:16
merhabalar bende bu ilk defa domates tohumlari aldim ve hicbir fikrim olmadan onlari 8 nisanda direk topraga ektim ve dun itibari ile tohumlar cimlenmeye basladi ancak ben tohumlari fazla sik ekmisim simdi soyle bisey sormak istiyorum tohumlarim suanda sadece uc vermeye basladi bu durumda ben onlari baska bir yere boleyim mi yoksa biraz daha buyudukten sonrami ayirmaliyim bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim
antihistaminik
13-04-2013, 19:37
.. direk topraga ektim ve dun itibari ile tohumlar cimlenmeye basladi ..
hoşgeldiniz..keske genis bir saksiya ekseydiniz, aksamlari iceriye alirdiniz. malum artvin, geceleri serin olur.. pet siselerle veya naylon ortulerle sera etkisi yapan arkadaslar var, onlar belki yardimci olur..
bir de kendi hallerine birakin doga gerisini halletsin diyen arkadaslarimiz var. en kotu bu yontemi denemis olursunuz :))
merhabalar bende bu ilk defa domates tohumlari aldim ve hicbir fikrim olmadan onlari 8 nisanda direk topraga ektim ve dun itibari ile tohumlar cimlenmeye basladi ancak ben tohumlari fazla sik ekmisim simdi soyle bisey sormak istiyorum tohumlarim suanda sadece uc vermeye basladi bu durumda ben onlari baska bir yere boleyim mi yoksa biraz daha buyudukten sonrami ayirmaliyim bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim
Sayın Deryaderya
Direk toprağa diktiniz ve çimlendi ise toprak yeterli sıcaklığa ulaşmış demektir,
yanız her ihtimale karşı geceleri üzerini biraz yukarıdan (sera gibi) örtün derim.
Ayırma işini 4-5 yaprak olduktan sonra yaparsınız, kolay gelsin.
Saygı ve selamlar
CATBALCA
15-04-2013, 16:40
Muhteşem Ankara ikliminin (bu aralar Galler gibi hep yağmurlu ) bıraktığı çaresizlik .Domates yetiştirme çabaları .
http://k1304.hizliresim.com/18/h/m3lp1.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/h/m3lpt.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/h/m3lqf.jpg
sizin domatesler 45 günlükken bu kadar oldularsa benimkiler neden 1 ayda anca topraktan çıktılar ki:(:(
sizin domatesler 45 günlükken bu kadar oldularsa benimkiler neden 1 ayda anca topraktan çıktılar ki:(:(
Herhalde sizde benim gibi cimlendirme acemisiniz. Ilk baslarda ben de karsilastiridim kendi fidelerimi digerleri ile ama bunun biraz sacma oldugunu anladim. Sonucta ayni tohum, ayni yerde ve ayni toprakta buyuttugum fideciklerin gelisimleri ayni olmuyor, ki baskalarinin ektigi binlerce degisik domates tohumu var, ayni gelisimi beklemek biraz mucize. Siz zamaninda ektiyseniz tohumlarinizi, merak etmeyin, bu yaz insallah afiyetle yersiniz meyvelerinizi:rolleyes:. Insallah yureginize bir nebzede olsa su serpmisimdir.
Sayın hira,
Bunun bir sürü nedeni olabilir. Tohum cinsi, yaşı, toprağın yapısı, kullandığınız torf, gübre, bulunduğu yer, su, güneş. Bunların hepsi birer nedendir. Öncelikle yetiştirme şartlarınızı gözden geçirip sayın attar'la olan farkınızı bulabilmek sorunuzun da cevabı olacaktır.
Ama geç kaldılar diye endişe etmenize de gerek yok. Havalar düzeldikçe onların büyümesi de hızlanarak devam eder ve sayın zebranın da yazdığı gibi bu yaz afiyetle yersiniz.
hanımeli
15-04-2013, 19:37
Ben hala kararlıyım fide almamakta bakalım, önümüzdeki çimlendirme çalışmalarını göreceğiz;)
canım sen üzülme benim fideler buakşam ki rüzgarı sağ atlatırlarsa balkonda :( sana veririm bikaçtane.benim ekebileceğimden fazla oldular çünkü. eh sende saksıda yetiştiriceksin sonuçta diymi.sarı ampul,kırmızı ampul,petikan çeri,oturak vs.var canım.
antihistaminik
15-04-2013, 19:54
bu sene erken ekecegim dedim, agustos degil haziranda domates yicem dedim 30 tohum ektim üçü sağ kaldi onlar da nazli mi nazli, inat ettim fide siparis ettim, gelse de bu havada ekmek mumkun degil. inatlasiyoruz, hayirlisi...
bu kadar inattan sonra üstüne tuta absoluta gelsin yesin domatesleri, iste o zaman göz dönmesi yaşanabilir..
hanımeli
15-04-2013, 20:40
sn antihistaminik,umarım öyle birşey olmaz,bende hiç istemem bukadar emek vermişken bir takım canlılar gelip yesin caaanım fidelerimi.
tahtaya vuralım şeytanın kulağına gitmesin:D
antihistaminik
15-04-2013, 20:53
simdilik tahtaya vuralim sn hanimeli fakat oyle bisey olursa tahtayla dalacagim sanirim :)
canım sen üzülme benim fideler buakşam ki rüzgarı sağ atlatırlarsa balkonda :( sana veririm bikaçtane.benim ekebileceğimden fazla oldular çünkü. eh sende saksıda yetiştiriceksin sonuçta diymi.sarı ampul,kırmızı ampul,petikan çeri,oturak vs.var canım.
Bozulanların yerine ektiklerim çıkmaya başladılar.
Sadece bezelye domateslerden ümitli değilim çok narinler hemen boyunlarını bükecekler gibi geliyor.
Diğer çeşitler iyi şimdilik, insanlara bahsettikçe içimden onlara da bir saksı vermek geçtiği için her gün 2-3 Tiny tim daha ekiyorum.
Teklif için teşekkürler ama ne senden, ne seradan fide almama gerek kalmayacak, inşallah :p
Fırtına Cuma'ya kadar sürecekmiş, dikkat et.
totem domatesim 2 ayda bu hale geldi. şaşırtma yapmak için daha beklemelimiyim acaba ?
totem domatesim 2 ayda bu hale geldi. şaşırtma yapmak için daha beklemelimiyim acaba ?
Sayın Torkulu
Fideleriniz nerdeyse çiçek açacak (şaşırtma ilk yapraklardan sonraki 4-5 yaprak verdikten sonra yapılır) bu aşamada esas yerlerine dikin.
Selamlar
evet bende esas saksısına dikmekten bahsediyordum. bu saksıdan önce küçük bir kapta fidelemiştim. yani bir kere şaşıttım. zamanı gelmiş diyorsunuz yani.
teşekkürler...
antihistaminik
17-04-2013, 23:52
zenfide den organik fidecik!lerim geldi. pek minikler ama guzel paketlenmisler hosuma gitti...
Zenfide işini gerçekten çok iyi yapıyor. Benim gözümde herşeyiyle güvenilir bir firma.
Sayın antihistaminik, bu fidelerden alacağınız ilk ürünü tohumluk için ayırın ve gelecek sene tohumdan yetiştirin. Bu yıl yetişmeyen fideler görün, seneye nasıl yetişiyor.
Ben şuna inanıyorum, kişinin satın aldığı ya da sağdan soldan edinidiği tohumlar kesinlikle kendi yetiştirdiklerinden aldığı tohumlar gibi olmuyor.
Biri evlât, biri evlâtlık gibi:o
birşey sormak istiyorum, zengarden sitesinde okudum.
kadife çiçeği sinekleri gerçekten engelliyor mu?
Yıldız dağı
18-04-2013, 13:44
Siteye yeni üye oldum. Bu sayede bu konuda birçok şey öğrendim. Burada bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Tohumdan domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum. Başarılı olacak gibiyim. Herkese bol ürünler.
Basit bir teknik sorum olacak.
Bahçe toprağını elemek için bir elek yapmayı düşünüyorum. Elimde 2x1 metrelik 0.8 cm aralıklı kümes teli var. Elek 2x1 m veya 1x1 m olabilir.
Sorunum şu: en pratik biçimde nasıl yapabilirim? Özel bir tekniği var mı?
Tellerin kenarı açılmayacak-çıkmayacak şekilde nasıl monde edebilirim?
Kenarları iki çıtanın arasına alabilirim belki, ancak yine de bir tekniği varsa ...
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
merhaba arkadaşlar,
ben domates biber vs tohumları bu ayın 12 sinde ektim. çok mu geç kaldım acaba domates biber olarak dallarında görme ihtimalim nedir?
bu arada ismim murat istanbul da evimizin bahçesinde bir şeyler yetiştirmeye çalışıyorum (bu sene ilk olacak inşallah)
antihistaminik
18-04-2013, 16:20
Basit bir teknik sorum olacak.
Bahçe toprağını elemek için bir elek yapmayı düşünüyorum. ... en pratik biçimde nasıl yapabilirim?
o kadar uğraşmaya deger mi daha pahaliya da gelebilir gidin alin bi tane diyecegim ama, ille de ben yapacagim diyorsaniz şu linkler fikir verir..
How to Make Your Own Soil Sifter | The Manly Housekeeper (http://www.themanlyhousekeeper.com/2011/10/24/how-to-make-your-own-soil-sifter/)
How to make a soil sieve - Projects: Creative projects - gardenersworld.com (http://www.gardenersworld.com/how-to/projects/creative-projects/how-to-make-a-soil-sieve/312.html)
ayrica youtube da 'soil sifter' ya da 'soil screen' diye arama yaparsaniz bircok degisik yapim-uygulama videosuna ulasabilirsiniz.
kolay gelsin
Safranlı
18-04-2013, 16:21
Pazardan fide de alabilirsin
ama kendin yetiştirdiğinde iyi bakarsan meyve verecektir
merhaba arkadaşlar,
ben domates biber vs tohumları bu ayın 12 sinde ektim. çok mu geç kaldım acaba domates biber olarak dallarında görme ihtimalim nedir?
bu arada ismim murat istanbul da evimizin bahçesinde bir şeyler yetiştirmeye çalışıyorum (bu sene ilk olacak inşallah)
Domates ve biber alırsınız tabii ki belki bir kaç hafta geç olur. Havalar ısınınca geç ekilenlerin gelişimi de hızlı olacak, az da olsa farkı kapatacaklar.
hanımeli
18-04-2013, 18:03
benim domateslerde rüzgardan nasibini aldı baktım olacak gibi değil hepsini içeri aldım,yalnız daha önce ölecek bunlar dediklerim hala ölmedi,kök kopartıp kanca yöntemiyle dikmiştim,sanırım tuttular.resimleri bunlar.391929
bunlar rüzgarda boynunu bükenler
391925
bunlarda korunmuş olanlar
391926
benim domateslerde rüzgardan nasibini aldı baktım olacak gibi değil hepsini içeri aldım,yalnız daha önce ölecek bunlar dediklerim hala ölmedi,kök kopartıp kanca yöntemiyle dikmiştim,sanırım tuttular.resimleri bunlar.391929
bunlar rüzgarda boynunu bükenler
391925
bunlarda korunmuş olanlar
391926
Korunmus olanlar masallah tosun gibiler. Insallah bu yaz bol bol domateslerinizden yersiniz.
birşey sormak istiyorum, zengarden sitesinde okudum.
kadife çiçeği sinekleri gerçekten engelliyor mu?
Evet sayın candem,
Kadife Çiçeği, Fesleğen, Nergis, Civan Perçemi gibi çiçekler zararlıların fidelerden uzak kalmasına yararlıdır.
Tohumları paketle mi aldınız? Eğer öyle ise çeşit özellikleri belirlidir ve üzerlerindeki aylar içerisinde ekim yaptıysanız sorun olmayacaktır.
Genel olarak, açık alanda yetiştiricilik için şuanda domates tohum ekimi yapılan sürenin son deminde sayılırsınız. Hangi çeşit, erkenci çeşit mi...? Bu soruların cevabını bilmiyorsanız göstereceğiniz özene, ortam koşullarına, tohumunuzun genetik potansiyeline bağlı sonuç alacaksınızdır. Tahminimce en erken Temmuz'dan başlayarak , Ağustos ve Eylül'de ( tabi hava durumuna bağlı olarak) meyvelerinizi toplayabileceğinizi düşünüyorum. merhaba arkadaşlar,
merhaba arkadaşlar,
Hayır sevgili Murat,
Kesinlikle geç değil. Kafalarını topraktan çıkarmadılarsa bugün yarın domatesler, bir hafta sonra da biberler çıkar. En geç Mayıs sonunda bahçenize dikersin, Haziran sonu temmuz başlarında ürünlerini almaya başlarsın.
Kolay gelsin, bol verimler
Sayın antihistaminik,
Çok haklısınız, neden uğraşmalı, gidip satın almak varken.
Ancak, bu tür şeylerle uğraşmak, yeni şeyler öğrenmek benim için büyük bir keyif. Yapabildiğim şeyleri kendim yapmak istiyorum. Elimde de dediğim gibi bir parça malzeme var.
Öneriniz için ve linkler için çok teşekkür ederim. Çok yararlı oldu.
Bildiğimden şaşmayacakmışım, öyle her şeye atlamayacakmışım demek ki...
Bezelye ve mor, kırmızı ampul domateslerim dün gayet güzeller derken bugün, gitmişler. Tiny Timlerim için iyiler demek istiyorum ancak onların da dün keyifleri iyiyken bugün 2 tanesinin boyunlarını büktüğünü gördüm epey canım sıkıldı.
O kadar iyi gelişiyorlardı ki dün üretim kaplarından köklerin dışarı çıkmaya başladığını gördüm, acaba köklerin çıkıyor olması fideleri öldürüyor olabilir mi şaşırtmalı ya da asıl yerlerine almalı mıyım?
Sayın wisdom,
Küçük inşaatlarda kum eledikleri küçük elekler vardır. Gördünüzmü bilmiyorum. 2 Şekil var:
- Tahtadan dikdörtgen bir çerçeve, tel ona gerilir. Dikiltilir, arkasına bir destek dayanır. Kum kürekle ona serpilir. İncesi geçer, kalını elek önünde kalır.
- Gene tahtadan ama bu kez kenarları 7-8 cm. eninde altı olmayan bir kutu yapılır. Kutunun altına tel gerilir. Ön taraftan bel hizasında tel veya iple serbest olacak şekilde tutturulur. Kum içine kürek kürek konur. Boşta kalan taraftan elek sallanır. İnce kum alta geçer, elekte kalan kalın kum dökülerek devam edilir.
Sanırım aynı şekilde yapılacak bir elek gübre içinde kullanılabilir.
Kolay gelsin.
Sayın Boska,
Çok teşekkür ederim.
Sanırım nasıl yapacağıma karar verdim. Yaklaşık 100 cm x 60 cm lik tahta çerçeve hazırlayıp teli gereceğim. Sorunum tel yapışık değil geçmeli. Yanı basit bir şekilde ayrılıyor birbirinden.
Bunu önlemek için alt ve üstüne tahta yaparak teli araya sıkıştıracağım.
Sanırım bu şekilde söylediğiniz gibi toprak ve gübre elemede kullanacağım. tabii bir de üretmeye çalıştığım torfu elemek için de kullanılacak.
Tekrar teşekkür ederim bilgiler için.
hanımeli
19-04-2013, 10:01
fideleri içeri almam iyi sonuç verdi.rüzgarda boynunu bükenlerde kendine geldi.
bilseydim hepsini korumaya alırdım ama işte acmilik birsürü şeyi deneme-yanılma ile öğreniyoruz. busene ki hatalarımı seneye yapmayacağım mesela ve seneye daha iyi bir tarımcı olacağıma inanıyorum,belli olmaz belki işi büyütürüm :))
Sayın HANIMELI,
Farkındasınız, teorik bilgiyle pratik bilgi çok değişiyor. Yaparak öğrenilen çok daha kalıcı oluyor.
Seneye çok daha iyi olacağınız kesin.
hanımeli
22-04-2013, 23:55
evet sn Boska her işte öyle değilmidir özel sektörler bile artık diplomaya değil tecrübeye göre eleman alıyorlar,yani ne kadar çok çaba okadar çok ekmek.
Bir anda ölen domateslerimde suçu üretim kaplarına attım.
Ne kadar ıslatsam da kuruyan kaplar torfun suyunu da emdiği için sanıyorum ki bitki gelişemedi.
Geçenlerde eksiklerin yerine plastik kaplara ektiklerim gayet güzel gelişirken eskilerde tık yoktu. Hepsini bıçakla kaldırıp olabildiğince köklerine zarar vermeden küçük plastik saksılara taşıdım umarım artık gelişirler.
Arkadaşlar bunların filizlerini kır meyveye engel olmasın,gücünü almasın dediler ama tam nerelerini kıracağım bilemedim.
Yanlış birşey yapmadan danışayım dedim :)
Arkadaşlar bunların filizlerini kır meyveye engel olmasın,gücünü almasın dediler ama tam nerelerini kıracağım bilemedim.
Yanlış birşey yapmadan danışayım dedim :)
Sn tk646,
Sırık domates çeşitlerinde, bitkinin gücünü emen filizlerin/sürgünlerin alınması/kırılması/budanması genellikle koltuk alma olarak adlandırılır. Bu işlem yapılarak, bitkinin tek bir ana gövde üzerinde büyümesine özen gösterilir.
Konunun başlarına bakarsanız daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Örneğin bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832-47.htm#post1118374) hangi filizlerin alınması gerektiği ile ilgili bir örnek verilmişti.
Sizin fidelerinizde ilk göze çarpan filizler/sürgünler;
395297
Bol ürünlü ve sağlıklı bir sezon dilerim.
:(( Maalesef beceremedim bu isi galiba. Fidelerimin hali:
http://k1304.hizliresim.com/18/u/mgtpt.jpg
http://n1304.hizliresim.com/18/u/mgtsj.jpg
http://n1304.hizliresim.com/18/u/mgtt5.jpg
Ümraniye civarında iseniz bende fazla fide var, size verebilirim. bu kadar başarılı olacağımı düşünmüyordum ekerken :)
Sn tk646,
Sırık domates çeşitlerinde, bitkinin gücünü emen filizlerin/sürgünlerin alınması/kırılması/budanması genellikle koltuk alma olarak adlandırılır. Bu işlem yapılarak, bitkinin tek bir ana gövde üzerinde büyümesine özen gösterilir.
Konunun başlarına bakarsanız daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Örneğin bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832-47.htm#post1118374) hangi filizlerin alınması gerektiği ile ilgili bir örnek verilmişti.
Sizin fidelerinizde ilk göze çarpan filizler/sürgünler;
395297
Bol ürünlü ve sağlıklı bir sezon dilerim.
Sanırım her zaman ana gövde ile dalların arasından sonradan çıkan filizler alınması gerekiyor bende bugün yaptım koltuk budamasını umarım bitkilerimin daha hızlı ve sağlıklı gelişimini sağlar..
Gecmis olsun. Sorunun ne oldugunu bilmiyorum ama insallah iyilesirler fideleriniz.
Bunlardan umidi kestim de yeni sasirtacaklarim var. Onlari her neyse bundan nasil koruyacagim?
Merhabalar arkadaşlar,
Salkım domates (sırık) diye ektiğim domates fidelerimden iki tanesinde henüz iki karış boyu varken en tepe noktasında minik birkaç tomurcuk görüyorum. Sanırım çiçeklenmeye başladılar ama sırık olduğunu düşünürsek henüz bu boydayken çok erken değilmi? Birde eğer gördüklerim çiçek tomurcukları ise şimdi yapmam gereken birşey var mıdır? Daha dün koltuk budaması yapmıştım. Şimdi yapmam gereken başka bişey var mıdır ilk domates denemem yanlış yapmak istemiyorum.
Merhabalar arkadaşlar,
Salkım domates (sırık) diye ektiğim domates fidelerimden iki tanesinde henüz iki karış boyu varken en tepe noktasında minik birkaç tomurcuk görüyorum. Sanırım çiçeklenmeye başladılar ama sırık olduğunu düşünürsek henüz bu boydayken çok erken değilmi? Birde eğer gördüklerim çiçek tomurcukları ise şimdi yapmam gereken birşey var mıdır? Daha dün koltuk budaması yapmıştım. Şimdi yapmam gereken başka bişey var mıdır ilk domates denemem yanlış yapmak istemiyorum.
Hülya Hanım fotoğraf yüklerseniz daha kolay yardımcı olmaya çalışırız. 2 karış dediğiniz 40-50 cm boy demektir ki bu boyda çiçeklenmesi normal benim domateslerde o kadar boy yok ama meyve tutmaya başladı çiçekler.
Nasıl bir uygulama yaptınız en son?
Fideleri nerede koruyordunuz?
Hiç ilaçlama yaptınız mı?
Hülya Hanım fotoğraf yüklerseniz daha kolay yardımcı olmaya çalışırız. 2 karış dediğiniz 40-50 cm boy demektir ki bu boyda çiçeklenmesi normal benim domateslerde o kadar boy yok ama meyve tutmaya başladı çiçekler.
Benim telefonum o kadar net göstermediği için foto yükleyemedim ama akşam eşim geldiğinde onun telinden çekip yükleyeceğim mutlaka.
Ben bu domatesin cinsi sırık olduğu için şaşırdım sanki oldukça uzayıp sonra çiçek açar gibi düşünmüştüm umarım dediğiniz gibi çiçek açarda meyveye döner :) heyecan yaptım umarım akşam burda olursunuzda foto eklediğimde yorumlarınızı paylaşırsınız.
Salatalıklarımdada benzer görünüm var onuda ilgili sayfada paylaşırım fotolarıyla.
http://www.agaclar.net/forum/1144109-post649.htm Bu mesajın son fotoğrafına bakın. Sırık bir çeri domates ancak 40-50 cm boyu var ve iki tane çiçek salkımı var. Koltuklarından çıkan sürgünleri aldım tabi. :D
evet çok güzel görünüyorlar zaten bahçenizin sıkı takipçisiyim :) sizlerden öğrendiklerimle bende domateslerimin koltuk budamasını yapmıştım belkide çiçeklenmesine faydası olmuştur. yeni birşey daha öğrenmiş oldum sayenizde demekki sırık denildiğinde bir metre uzayıp sonra meyve vericek diye bişey yokmuş. Bu arada az önce fasülyelerimide kontrol ettim onlarda da çiçeklenmeler var hemde birsürü, balkonum şenlenmeye başlicak sanırım :p
Nasıl bir uygulama yaptınız en son?
Fideleri nerede koruyordunuz?
Hiç ilaçlama yaptınız mı?
Hicbir degisiklik yapmadim. Torf-toprak-yanmis gubre karisimindalar. Fideler 1 aydir Istanbul'da balkonda. Ogle - ikindiden itibaren gunes aliyor. Ama uzun zamandir gunes yoktu pek. yeni yaprak ciktikca eskiler ufaktan lekelenmeye basliyor. lekeler buyuyup netlesiyor. Sarimsi basliyor. gumus rengine ulasiyor.
Daha once fide gormedigimden normal mi bilmiyorum ama eski yapraklar incelesip 2 boyutlu bir hal aliyor. Fideler uzaktan bakidiginda gayet yakisikli dimdik duruyor ama yapraklar dayanmiyor. Yaanlarinda salatalik fideleri var onlarda bir aksilik yok simdilik.
benim balkon da aynı şekilde güneş alıyor ama böyle bir sorun yaşamadım. gübre fazla gelmiş olabilir mi? bende torf kum karışımı var hiç gübre yok şimdilik. suyunu yapraklar morarmaya başlayınca veriyorum.
Gubre orani ucte bir oraninindan fazla degildir. Yine de fazla mi geldi acaba? ya da mantar mi? Hic de anlamiyorum ki :S
Hicbir degisiklik yapmadim. Torf-toprak-yanmis gubre karisimindalar. Fideler 1 aydir Istanbul'da balkonda. Ogle - ikindiden itibaren gunes aliyor. Ama uzun zamandir gunes yoktu pek. yeni yaprak ciktikca eskiler ufaktan lekelenmeye basliyor. lekeler buyuyup netlesiyor. Sarimsi basliyor. gumus rengine ulasiyor.
Daha once fide gormedigimden normal mi bilmiyorum ama eski yapraklar incelesip 2 boyutlu bir hal aliyor. Fideler uzaktan bakidiginda gayet yakisikli dimdik duruyor ama yapraklar dayanmiyor. Yaanlarinda salatalik fideleri var onlarda bir aksilik yok simdilik.
Resimler biraz parlak ama mildiyö olabilir.
H doğan bey merhaba,
Veya fikri olan diğer arkadaşlar, :)
Domateslerimden en belirgin olanın fotosunu ekliyorum sizce domateslerim çiçekleniyor mu yoksa benim hüsnü kuruntum mu? (umarım boşuna sevinmiyorumdur) birde tepe noktasından çiçeklenirse bitkinin büyümesi durur mu çünkü diğerlerinde de hep tepe noktasında tomurcuk gibi şeyler var.
Sanirim bu daha net. Mildiyo ise ne yapmam lazim? Kurtulabilirler mi?
http://n1304.hizliresim.com/18/v/mj7u8.jpg
H doğan bey merhaba,
Veya fikri olan diğer arkadaşlar, :)
Domateslerimden en belirgin olanın fotosunu ekliyorum sizce domateslerim çiçekleniyor mu yoksa benim hüsnü kuruntum mu? (umarım boşuna sevinmiyorumdur) birde tepe noktasından çiçeklenirse bitkinin büyümesi durur mu çünkü diğerlerinde de hep tepe noktasında tomurcuk gibi şeyler var.
Yok yok hüsnü kuruntu değil çiçek tomurcuğu onlar. ;)
Sanirim bu daha net. Mildiyo ise ne yapmam lazim? Kurtulabilirler mi?
http://n1304.hizliresim.com/18/v/mj7u8.jpg
Kurtulurlar ilaç kullanmanız lazım. Bir de çok nemli bir yerde ise havadar bir yere alın. Mildiyö nemi sever.
Cok tesekkur ederim h_dogan. Ben bugun daha fazla dayanamayip lekeli olan ilk dallari ve varsa lekeli yapraklari budadim. Kalan bitkiden ne hayir gelir bilmem.
Mildiyo icin organik ilac sayfasina baktim. Anladigim kadariyla mactercop sc kullanabilirim. Ama ben mi beceriksizim bilmiyorum. Online satisina rastlamadim. Onun disinda organik mildiyo ilaci var mi diye baktim. Yine bir satis ilanina rastlamadim. Biz amatorlere kullanima hazir online satisi yapilan urunler yok mu acaba piyasada.
Cok tesekkur ederim h_dogan. Ben bugun daha fazla dayanamayip lekeli olan ilk dallari ve varsa lekeli yapraklari budadim. Kalan bitkiden ne hayir gelir bilmem.
Mildiyo icin organik ilac sayfasina baktim. Anladigim kadariyla mactercop sc kullanabilirim. Ama ben mi beceriksizim bilmiyorum. Online satisina rastlamadim. Onun disinda organik mildiyo ilaci var mi diye baktim. Yine bir satis ilanina rastlamadim. Biz amatorlere kullanima hazir online satisi yapilan urunler yok mu acaba piyasada.
Sizin icin yabanci sitelerinde arastirma yaptim. Birkac oneri buldum.
Ilki isgirgan otu gubre suyu. Ama etkisinin yer yer etkili oldugunu belirtmisler. Ikinci oneri olarak, 2,5 gr bikarbonat bir litre suyla karistirip icine bir cay kasigi organik sivi sabun ile takrar karistirin. Bunu fisfisla bitkilerin uzerine fiskirtin. Ne kadar etkilidir ya da sizin isinize yarar mi bilemiyorum ama deneme firsatiniz varsa, denemekten zarar cikmaz diyelim:rolleyes:.
Budayarak kusa dondurdugum fidelerimde lekelenmeler yine baslarsa sizin dediginiz yapayim bari zebra. Belki de baslamadan simdi yapmam gerek. Bilmiyorum ki. :S
Budayarak kusa dondurdugum fidelerimde lekelenmeler yine baslarsa sizin dediginiz yapayim bari zebra. Belki de baslamadan simdi yapmam gerek. Bilmiyorum ki. :S
Bence haftada bir defa uygulamak sartiyla, su anda baslayabilirsiniz. Bu arada adacayini da onerenler arasinda var. Ustteki karisima birazda adacayi suyunu karistirirsaniz, insallah faydasini gorebilirsiniz. Tabi ki benimkiler internetten bulabildiklerim, ustalar belki daha faydali bilgiler vereceklerdir.
İzmirİzmir
29-04-2013, 10:54
5 lt lik su şişelerini kesip domates ektim ama ... Gözlemlediğim kadarı ile şişeler şeffaf olduğu için kökleri görebiliyorum ve giderek büyüyolar ... Bu sorun teşkil eder mi sizce ? Verim düşer mi ?
çeri domates için --- 3 lt civarında toprağım var
Üretim kaplarında geliştiremediğimi fark ettiğim Tiny Tim domateslerimi şaşırtmıştım suyu daha iyi alıyorlar herhalde ki hemen asıl yapraklarını vermeye başladılar.
En öndeki küçük kare kaplardakileri 12 Nisan'da -cocopeat üretim kaplarında olanları kaybetmeye başladığımda- ekmiştim, şu an eskilerden çok daha gelişmiş durumdalar.
396905
5 lt lik su şişelerini kesip domates ektim ama ... Gözlemlediğim kadarı ile şişeler şeffaf olduğu için kökleri görebiliyorum ve giderek büyüyolar ... Bu sorun teşkil eder mi sizce ? Verim düşer mi ?
çeri domates için --- 3 lt civarında toprağım var
Bu miktar yetersiz kalır sanırım. Şişenin içindeki toprak bitkiyi beslemeye yetmeyecektir. Dışarıdan gübre veya besin takviyesi yapmadan yeterli ürünü alamazsınız. Şeffaf şişeler güneş ışığından dolayı yosun oluşmasına ve bitki toprağıyla köklerin ısınmasına sebep olur. Dışlarını boyar ya da birşeyle kaplarsanız bu sorun ortadan kalkar.
merhaba ,
2 hafta kadar önce domatesimi esas saksısına diktim ancak, yapraklarında bir kıvrılma sorunu var. iyice inceledim bir böcek **** zararlı göremedim. yapraklarda da bir belirti yok. tek sorun yapraklar kıvrılıyor. büyümesi normal. boyu 30 cm oldu. 1601 nolu mesaj saksıya alınmadan önceki hali. bunun sebebi nedir acaba?
saksı 5-6 lt , gübreli toprak , hergün su veriyorum , şu an cam önünde 6-7 saat güneş alıyor.
teşekkürler...
İzmirİzmir
02-05-2013, 12:19
Çeri dometesin ortak özelliği olabilir mi ? Çünkü benim de yapraklar içe kıvrık.
@efor teşekkürler cevap için. Gübreleme yapıyorum.
birnefestoprak
03-05-2013, 17:45
Yapraklarin kivrilmasi genelde stres belirtisi oluyor. Her gun su vermemenizi oneririm. Toprak kurudukca verirseniz daha iyi olur.
merhaba ,
2 hafta kadar önce domatesimi esas saksısına diktim ancak, yapraklarında bir kıvrılma sorunu var. iyice inceledim bir böcek **** zararlı göremedim. yapraklarda da bir belirti yok. tek sorun yapraklar kıvrılıyor. büyümesi normal. boyu 30 cm oldu. 1601 nolu mesaj saksıya alınmadan önceki hali. bunun sebebi nedir acaba?
saksı 5-6 lt , gübreli toprak , hergün su veriyorum , şu an cam önünde 6-7 saat güneş alıyor.
teşekkürler...
Douglas Fir
03-05-2013, 22:14
sayin torkulu,
Eger imkan varsa domates fidenizi gunes alan bir balkona cikarin. Ic mekanda domates bitkisinden fazla bir verim alamazsiniz. Fazla su vermeyin. Ozellikle ciceklenme baslayinca suyu mutlaka azaltin. Topragin kuruluk durumu ve yapraklarin diriligi size rehberlik etmeli. Domates bitkisi hafif susuz kalinca soyunu koruma icgudusuyle ciceklenmesini artiracaktir. Gucunu meyve yapimia verecektir. Kolay gelsin.
sayin torkulu,
...Domates bitkisi hafif susuz kalinca soyunu koruma icgudusuyle ciceklenmesini artiracaktir. Gucunu meyve yapimia verecektir. Kolay gelsin.
Bu mantikla bakarsak, biber patlican gibi degisik sebze-meyve icinde ayni olay gecerlidir diyebilir miyiz?
polimusti2000
04-05-2013, 09:37
Domatesleri tohumunu bir uzun saksıda çimlendırdim. Bir sürü domates fidem oldu şimdi onları 10 saksıya felan yaydım ama 80 e yakın fidem var. Sonra forumlara baktım bir fide için 10 lt lik saksılar olması lazım deyince şu an ne yapacağımı şaşırdım. Bir sürü fidem var onlarada kıyamıyorum. Onları başka yerlere suyun içine koyarak götürebilirmiyim. O kadar fideyi nasıl taşıyabilirim Toprağımda çok az kaldı.
polimusti2000
04-05-2013, 10:00
Bu fidelere yazık olmasın
Onları başka yerlere suyun içine koyarak götürebilirmiyim. O kadar fideyi nasıl taşıyabilirim Toprağımda çok az kaldı.
Kökleri naylon poşet içinde kalacak şekilde ve yaş bir avuç killi toprak içinde 10-15 kadar fideyi bir kaç gün içinde saklama ve taşıma imkanınızın olacağını sanıyorum.
İzmirİzmir
04-05-2013, 15:42
Balkondaki çeri domatesin 1 tanesinde yapraklarında boşluklar oluştuğunu gözlemledim bugün. Delik delik gibi ...
Sizce bir açıklaması varmıdır ?
sayin torkulu,
Eger imkan varsa domates fidenizi gunes alan bir balkona cikarin. Ic mekanda domates bitkisinden fazla bir verim alamazsiniz. Fazla su vermeyin. Ozellikle ciceklenme baslayinca suyu mutlaka azaltin. Topragin kuruluk durumu ve yapraklarin diriligi size rehberlik etmeli. Domates bitkisi hafif susuz kalinca soyunu koruma icgudusuyle ciceklenmesini artiracaktir. Gucunu meyve yapimia verecektir. Kolay gelsin.
balkona çıkarttım ancak , güneş fazla geldi sanırım üst yapraklar acayip şekilde saldı kendini, fazla güneş almayan alt yapraklarda bişi yok. alıştırarak balkona almak gerekti sanırım. şu an gece olmasına rağmen toparlayamadı. inşallah bişi olmaz.
fındıkçı74
05-05-2013, 10:43
Merhabalar hobi olarak serada yetiştirmekte olduğum sırık domateslerimde ani baygınlıklar görülüyor akşam seradan çıkıyorum sapa sağlam sabah bakıyorum bayılmış boynunu bükmüş domateslerim hergün bir bir gidiyor serada damlama sulama var dikimde humik asit +organik biyofarm+tsp+yanmış ahır gübresi uyguladım fideleri dikerken sim derma uyguladım buna rağmen domateslerimdeki bu aniden bayılmalar ne olabilir sağlam olanlar gayet sağlıklı görünüyor ama en sağlıklısı bile aniden bayılıyor sorunuma cevap yazacak arkadaşlara çok teşekkür ediyorum saygılar selamlar.
Tohum takas şenliğinden.
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/6234-3.htm
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/24403.htm#post1149915
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/31497.htm#post1149918
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/31498.htm#post1149921
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/31499.htm#post1149922
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/31500.htm#post1149923
Douglas Fir
07-05-2013, 04:14
Bu mantikla bakarsak, biber patlican gibi degisik sebze-meyve icinde ayni olay gecerlidir diyebilir miyiz?
Genellemek yanlış olabilir. Patlıcan ve salatalık meyveye yattığında da su isteyen bitkiler. Salatalık susuz kalırsa tadı acılaşır.
Douglas Fir
07-05-2013, 04:20
balkona çıkarttım ancak , güneş fazla geldi sanırım üst yapraklar acayip şekilde saldı kendini, fazla güneş almayan alt yapraklarda bişi yok. alıştırarak balkona almak gerekti sanırım. şu an gece olmasına rağmen toparlayamadı. inşallah bişi olmaz.
Sayın torkulu,
Fideleri iç mekandan dış mekana alırken yavaş bir geçiş süreci gerekir. İlk etapta 1-2 saat yeterli. Günün geri kalanını dışarıda ama gölgede geçirsinler. Sulamalarını gece yapın. 4-5 günde adapte olurlar. Kolay gelsin...
Douglas Fir
07-05-2013, 04:22
Merhabalar hobi olarak serada yetiştirmekte olduğum sırık domateslerimde ani baygınlıklar görülüyor akşam seradan çıkıyorum sapa sağlam sabah bakıyorum bayılmış boynunu bükmüş domateslerim hergün bir bir gidiyor serada damlama sulama var dikimde humik asit +organik biyofarm+tsp+yanmış ahır gübresi uyguladım fideleri dikerken sim derma uyguladım buna rağmen domateslerimdeki bu aniden bayılmalar ne olabilir sağlam olanlar gayet sağlıklı görünüyor ama en sağlıklısı bile aniden bayılıyor sorunuma cevap yazacak arkadaşlara çok teşekkür ediyorum saygılar selamlar.
Sayın fındıkçı 74,
Damla sulama ile yeteri kadar sulandıklarından emin misiniz? Bana yeteri kadar su alamıyorlar gibi geldi.
domatesimin son hali. üst yapraklar bir anda güneşi gördüğü için zarar gördü. ama yine de çiçek açmaya başladı 2-3 günde toprak kurudukça su veriyorum , ve güneşi bi kaç saat görüyor. sonra gölgeye alıyorum.
aynı olay bir daha olmasın diye diğer domatesi de balkona aldım. diğer saksı daki küçük olan da o.
Domatesiniz yaprakları sıcaktan bayılsada meyve vermek için can atıyor anlaşılan :) umarım hasatınız bol olur... Benim domateslerimde öğlen 3e kadar güneş gören balkonumdalar bende cam balkonda güneşten yanmasınlar diye aralıklarla camları açıyorum bu sayede hafif bi esinti oluyor sanırım buda fidelerimi ferahlatıyor. Sanırım sizin balkonda kapalı, kapalı balkonlarında cam mercek görevi gördüğü için böyle sıkıntıları oluyor demekki. Benim sizin gibi gölgeye alma imkanımda yok çünkü çok fazla sayıda ve iplerle bağlılar :)
fındıkçı74
08-05-2013, 11:04
Sayın fındıkçı 74,
Damla sulama ile yeteri kadar sulandıklarından emin misiniz? Bana yeteri kadar su alamıyorlar gibi geldi.
sayın Douglas fir damlama sulamayı 2 günde bir bazen 3 günde bir yapıyorum yeterli gelirmi şuan fideler 60 cm civarında serad ayrıca biber salatalık var onlarda bu sorun hiç yok bu arada sizden almış olduğum domates tohumlarım 15 cm fide oldular buları dışarıya bahçeye adalara ekeceğim dikimde sim derma uyguluyorum fungusit gerekirmi sim derma ile fungusit beraber kullanılırmı.
Douglas Fir
08-05-2013, 19:48
Sayin findikci74,
Sim Derma'yi bilmiyorum. Ancak kisa bir arastirmadan sonra bitki koklerini sararak mantara karsi korudugunu ogrendim. Bu durumda fungusite gerek yok sanirim.
Su an fidelerinizi biraz daha fazla sulamaniz gerek. 2-3 gunde suluyorsaniz. Sulama yaptiginiz gun bitkilerin derinlemesine sulandigindan emin olun. Yuzeysel sulaniyorsa serpilme donemindeki bitki bayginlik gosterebilir.
Douglas Fir
08-05-2013, 19:54
Sayin torkulu,
Saksidaki bir domates fidesi icin iyi durumda bitkiniz. Ciceklenme baslamis. Yavas yavas gunese ve dis ortama alistirabilirsiniz.
Benim domateslerdeki çiçekler günlerdir çiçek olarak bekliyor böylede çok güzeller ama domatese ne zaman dönüşürler böyle uzun mu sürer dönüşmesi :s
Merhabalar şimdi forumda araştırma yaparken biişey keşfettin domatesler çiçeklenmeye başladığında meyveye dönünceye kadar su verilmez gibi bişey okudum. Ben toprakları kurudukça (2 günde 1) su veriyorum yanlış bişey mi yapıyorum acaba?
Merhabalar şimdi forumda araştırma yaparken biişey keşfettin domatesler çiçeklenmeye başladığında meyveye dönünceye kadar su verilmez gibi bişey okudum. Ben toprakları kurudukça (2 günde 1) su veriyorum yanlış bişey mi yapıyorum acaba?
bildiğim kadarıyla , suyun azaltılması sonucu bitki soyunu devam ettirmek için meyva verimini arttırıyor. Ama hiç su verilmez diye bişi değil bu. suyu azaltmak gerek , toprak kuruyunca azar azar vermek lazım. aslında bitkinin yaprakları kendini salınca su vermek gerek. bulunduğu ortam heryerde farklıdır, çok buharlaşma varsa toprak daha çabuk kurur, bunu siz ayarlıyacaksınız.
Sevgili Torkulu teşekkür ederim cevabınız için, domateslerim sabahın erken saatlerinden öğlen 2ye kadar güzel güneş görüyorlar fazla su vermiyorum alt tabağına akmayacak kadar su veriyorum ve toprağı parmağımla biraz eşeleyip kuruduğunu görünce veriyorum o zaman yanlış bişey yoktur umarım uygulamamda. 28 ad. farklı cinslerde domates fidem ve birsürü çiçek ve tomurcuğum var onları kaybetmek istemiyorum :) Birde ben sadece koltuk budaması yapıyorum ama başka bir işlem gerekmiyor değilmi. Alt dalların kesilmesi felan gibi?
ozgetuzun isimli üyeden domates tohumları 07.05.13 tarihinde elime geldi. Ekmek bugüne nasip oldu. Kendisine çok teşekkür ederim.
1-Tohumların viyole ekimi için harç hazırlandı.
2-Viyoller ekim için hazırlandı.
3- Tohumlar ekilip fısfıslandıktan sonra streçle kapatılıp karanlık ortama konuldu.
Douglas Fir
09-05-2013, 18:11
Sayin Hulyab,
Hersey yolunda gorunuyor. Domatesleriniz sirik cinsi ise koltuk budamasi disinda bir budamaya gerek yok. Ciceklerin bir bolumunu kaybedebilirsiniz. Meyve olusumu da biraz zaman alacaktir. Endise etmeyin. Kolay gelsin...
Sayin Hulyab,
Hersey yolunda gorunuyor. Domatesleriniz sirik cinsi ise koltuk budamasi disinda bir budamaya gerek yok. Ciceklerin bir bolumunu kaybedebilirsiniz. Meyve olusumu da biraz zaman alacaktir. Endise etmeyin. Kolay gelsin...
İlk deneme olunca böyle biraz heyecan oluyo :D çıktı çıkacak sürekli takipteyiz :D
domates fidesi 70. gününde
402148
hanımeli
13-05-2013, 17:36
sn attar fideniz harika görünüyor sırık mı,bu resimdeki tarlayamı dikiyorsunuz.birde dikimi yataymı yapacaksınız yoksa olduğu gibi derinemi dikeceksiniz.forumlarda yatay dikimin daha çok meyve alımı sağladığını okumuştum,deneyenler olursa tecrübelerini dinlemek isterim.,umarım bol ürün alırsınız,Allah hepimizin yüzünü güldürsün inşallah.
sn attar fideniz harika görünüyor sırık mı,bu resimdeki tarlayamı dikiyorsunuz.birde dikimi yataymı yapacaksınız yoksa olduğu gibi derinemi dikeceksiniz.forumlarda yatay dikimin daha çok meyve alımı sağladığını okumuştum,deneyenler olursa tecrübelerini dinlemek isterim.,umarım bol ürün alırsınız,Allah hepimizin yüzünü güldürsün inşallah.
sayın HANIMELI; öncelikle duanıza amin diyerek cevaplayayım, domates fidesi sırık değil, yatay dikmiyorum ama biraz derin dikip sonradan boğaz doldurma yapıyorum, yatay dikim daha fazla uzayan fideler için pratik ve rantabl olabilir diye düşünüyorum, sonuçta domates fidesinin kökü ne kadar iyi olursa verim okadar iyi oluyor, geçen sene aynı sistem diktiğim oturak tip domateslerim yaklaşık 150 cm -170 cm civarında boy atmışlar ve aralık ayına kadar domates yedik,teşekkürler.
domatesim son bir haftada bir sürü çiçek verdi ama meyveye dönüşen yok , balkonda duruyor, fazladan bişi yapmıyorum. bu sıralar güneş görünmüyor onunla bir alakası olabilir mi ?
Benimkilerde belki 10 gündür çiçekli ama bendede bişey yok güneş biraz nazlanıyo şu ara umarım bir iki güne kadar havalar düzelirde minik domatlarımızı görürüz
capsaicin
16-05-2013, 15:47
Arkadaşlar bir sorum olacak. Geçen senelerde yetiştirdiğim domatesler hep alttan siyah şekilde çürüyordu. Kalsiyum eksikliğinden olduğunu öğrendim. Bu sene artık bunu yaşamak istemiyorum. Karma çiftlik gübresi kullanacağım ama ek olarak kalsiyum vermek istiyorum. Fakat gübre çeşitleri kafamı karıştırdı. Kalsiyum nitrat gördüm, bir de bunun dışında karma sıvı gübreler var. Nasıl birşey almalıyım?
yumurta kabuklarını atmayıp fırınlayın, öğütüm topraka karıştırabilirsiniz ya da çay yapıp yapraktan spreyleyerek verebilirsiniz.
Homemade Tomato Fertilizer - How To Make Homemade Tomato Fertilizer | Veggie Gardener (http://www.veggiegardener.com/homemade-tomato-fertilizer/)
Ben de kalsiyum icin kemik tozu alacaktim ama bulamadim. Bulan varsa haber verirse sevinirim.
sitenin alışveriş bölümüne bakmanızı öneririm.
Forumdan alacakaranlık satıyor.
Şeyma Çiçeklik web sitesi var. Bilginize..
Ben de kalsiyum icin kemik tozu alacaktim ama bulamadim. Bulan varsa haber verirse sevinirim.
tesekkurler nihayet buldum izini.
birnefestoprak
16-05-2013, 20:56
Aslinda meyve alti curukleri kalsiyum eksikliginden cok, bitkinin kalsiyumu verimli sekilde bunyesine katamamasindan ve bu nedenden dolayi da hucre duvarlarinin iyi gelisememesinden kaynaklaniyor.
Meyve alti curumesinin nedeni, toprakta kalsiyum yetersizligi olabilecegi gibi, stres kaynakli baska sorunlar da olabilir. Bu sorunlarin icinde kuraklik, asiri veya dengesiz sulama ve bitkinin yesil unsurlarini (yapraklarini ve govdesini) asiri miktarda gelistirmesine neden olacak sekilde gereginden fazla miktarda azot bilesenli gubre kullanmak sayilabilir.
Arkadaşlar bir sorum olacak. Geçen senelerde yetiştirdiğim domatesler hep alttan siyah şekilde çürüyordu. Kalsiyum eksikliğinden olduğunu öğrendim. Bu sene artık bunu yaşamak istemiyorum. Karma çiftlik gübresi kullanacağım ama ek olarak kalsiyum vermek istiyorum. Fakat gübre çeşitleri kafamı karıştırdı. Kalsiyum nitrat gördüm, bir de bunun dışında karma sıvı gübreler var. Nasıl birşey almalıyım?
capsaicin
17-05-2013, 17:19
Aslinda meyve alti curukleri kalsiyum eksikliginden cok, bitkinin kalsiyumu verimli sekilde bunyesine katamamasindan ve bu nedenden dolayi da hucre duvarlarinin iyi gelisememesinden kaynaklaniyor.
Meyve alti curumesinin nedeni, toprakta kalsiyum yetersizligi olabilecegi gibi, stres kaynakli baska sorunlar da olabilir. Bu sorunlarin icinde kuraklik, asiri veya dengesiz sulama ve bitkinin yesil unsurlarini (yapraklarini ve govdesini) asiri miktarda gelistirmesine neden olacak sekilde gereginden fazla miktarda azot bilesenli gubre kullanmak sayilabilir.
Baya detaylıymış :( Bu sene de yapamazsam bırakacağım bu domates işini. Halbuki biberde ne güzel sonuç alıyorum.
birnefestoprak
17-05-2013, 18:35
Basarili olacaginiza eminim. Birkac noktaya degineyim:
- Fideleri sasirttiginiz zaman, bir kere derin sulama yapin. Topraginiz su tutan bir topraksa, uzunca bir sure tekrar sulamaniza gerek kalmayacaktir. Gun sonunda domatesin yapraklari tekrar dirilesmeyecek sekilde buzusuyorsa, tekrar sulayabilirsiniz. Dengeli sulama, bitkinin koklerini iyi gelistirmesini de saglayacaktir.
- Eczanelerde veya bahceyle ilgili malzeme satan dukkanlarda Epsom Tuzu adiyla satilan bir urun bulursaniz alin. 1 lt suya 1 corba kasiginin 1/4'unu karistirip eriterek bir kez bitki ciceklenmeden, bir kez de ciceklendikten sonra sulama yoluyla bitkiye verin. Bu tip beslemeleri yapmadan once bitkinin bulundugu topragi sadece suyla iyice doyurun. Aksi durumda, verdiginiz besinli/mineralli su akip gidecektir.
- Erisim imkaniniz varsa, deniz yosununu karistirip cozdugunuz suyu belli araliklarla, gun batimindan once yapraklara (ozellikle yapraklarin altina) puskurtme yoluyla verin. Deniz yosunu, dogal bir buyume duzenleyici olarak bana gore mucizevi bir malzeme.
- Topraga fazla yuklenmeyin. Gubre olarak yanmis tavuk gubresi (Ca ve Mg acisindan cok zengindir) kullanabilirsiniz. 30-30-30 gibi ucuk oranlara sahip besin iceren sentetik gubrelerden uzak durun ki zaten bitki hicbir zaman gubre paketlerinin ustunde yazan besinleri tek bir seferde alamaz. Ben de bir oturusta 30 porsiyon iskender yiyemem. Onemli olan bitkinin zamana yayilacak sekilde azar azar alabilecegi miktarlarda besin vermek. Domateslerde genelde tavsiye edilen N:P:K oranlari 2:1:3'tur (6-3-9 veya 0.6-0.3-1 gibi). Bu dengeye yakinsamaya calisin. Bitkiyi ilk sasirtacaginiz topragi mevsim basinda gubreledikten sonra uzunca bir sure tekrar gubrelemeyin. Yapraklarda hastaliga bagli olmayan sararma gorurseniz de takviye yapmaniz gerekebilir. Mevsim ortasinda, ciceklenme henuz baslamamisken Fosfor (P) icerikli bir takviye yapabilirsiniz. Fosfor, ciceklenmeyi tesvik eder.
- Mevsim ilerledikce yapacaginiz gubre takviyelerinin sivi yolla olmasini tavsiye ederim. Sivi balik besinini suda eriterek sulama yoluyla dipten bitkiye verin. Bu islemi 7-14 gunde bir tekrarlayabilirsiniz. Yosun da balik gubresi de mineraller acisindan cok zengindir.
- Son olarak tavsiyem su: Bir oturak domates cesidini topragini kendiniz hazirlayacaginiz 20 lt'lik bir saksida buyutmeyi deneyin. Bu, sizin icin kontrollu deney ortami sunacaktir. Degisik uygulamalari deneyerek kendi kriterlerinize gore en iyi sonucu verecek formulu bulabilirsiniz.
Curume hastaligini kesin olarak ortadan kaldiracak mucizevi bir yontem yok. Bazen cok tecrubeli domates yetistiricileri bile bu sorunla karsilasabiliyor. Ozetleyecek olursak, sorunu en aza indirmek konusunda onemli olan faktorler:
1) Dengeli sulama
2) Dengeli gubreleme
3) N-P-K disindaki mineraller bakimindan zengin toprak
Baya detaylıymış :( Bu sene de yapamazsam bırakacağım bu domates işini. Halbuki biberde ne güzel sonuç alıyorum.
antihistaminik
17-05-2013, 22:42
arkadaslar, her ne kadar koltuk alsam da boyle olusumlara engel olamiyorum bazen. sizce her resimde hangi budamayi yapmaliyim? renkle belirtirseniz sevinecegim. dokunma da diyebilirsiniz... tesekkurler
antihistaminik
18-05-2013, 15:24
benim dusundugum;
1-kirmizi
2-kirmizi
3-sari
ne dersiniz.
MeyveliTepe
18-05-2013, 15:29
Doğru düşünmüşsünüz. Sonuncu sarıyı gösterdiğiniz yerden değil de sola giden yaprağı bırakıp yaprağın dibinden alabilirsiniz.
Sonuncuda iki çiçek salkımı görüyorum ama nereden çıktığı görünmüyor. Salkımlar sarı ile işaretli sürgünde mi, diğerinde mi, arkada bir tepe daha mı var?
antihistaminik
18-05-2013, 15:54
...Sonuncuda iki çiçek salkımı görüyorum ama nereden çıktığı görünmüyor. Salkımlar sarı ile işaretli sürgünde mi, diğerinde mi, arkada bir tepe daha mı var?
salkimlar sarida degil, arkada baska bir tepe yok..bu durumda dediginiz gibi yapmak mantikli, cok tesekkur ederim.
ikisinde de salkim oldugu hallerde ne yapmali . budama yapmamali mi ya da daha bol salkimliyi birakip digerini mi uzaklastirmali.
MeyveliTepe
18-05-2013, 17:53
İkisinde de çiçek olduğunda yukarıdakini bırakıp aşağıdakini almak daha iyi.
MeyveliTepe
19-05-2013, 22:53
406714
Yaklaşık on gün önce yerlerine yatık olarak diktiğim fidelerden birini bugün kırıldığı için değiştirdim. Köklerin durumu resimdeki gibi idi. Toprak altında kalan gövdeden beş ayrı yerden demetler halinde yeni kökler vermiş bu kökler çalışmaya başlamış.
Dikimden once budama yaptiniz sanirim degil mi? Kac dal budamissinizdir?
MeyveliTepe
19-05-2013, 23:28
En uçta 2-3 yaprak dalı bırakmıştım sadece.
Ben de fideleri yatik dikime hazirlamak icin saksilariyla cimin uzerine yatirdim bu aksam. Ama gunes yokken sacma oldu galiba. Su an cikip duzeltsem mi diye dusunmekteyim :S
zakharion
20-05-2013, 01:06
Arkadaşlar salça artıklarını kurutup öğüterek hazırlıyacağımız ekstratlarla, yetiştireceğimiz domates fidelerinin yetiştirme toprağına gübre katısı olarak katarak, hem likopence zengin hemde aroma bakımından en lezzetli domatesi yetiştirmiş olacaksınız.
Arkadaşım h.ışık, endişeye mahal vermeden. Siz de böyle preparatlar hazırlıyarak kompost kadar değerli organik değerli besin elementleri sağlıyabilirsiniz, sizlere kolaylıklar dilerken en güzel domatesleri yetiştirmenin mutluluğu içinde olasınız.
merhaba
foruma yeni üye oldum, salça kurutup fideye vermek güzel fikir ama salçadaki tuz fideye zarar vermezmi, mesaj eski ama belki okunur diye yazdım, ve biraz geç kalsamda tekrar domates tohumu ekeceğim, çünkü senelerdir ektiğim çeri domatesler derine ekildiği için çıkamadı ve yeni tohum arayışına girdim, şansımı deneyip ekmeyi düşündüğüm iki türden biri, tıny tim veya baxter. hangisini tavsiye edersiniz, eğer tutmazsa seneye devam ederim, ama tek tür olmalı, simdiden teşekkürler
s-kaptanoglu
20-05-2013, 11:39
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın . Çok yazılar okudum ama yanıt bulamadım sorularıma .
Toprak karışımım normal bahçe toprağı ponza taşı ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımı ve birde selahattin bey demişti toprağa ekşimiş yoğurdu sulandırıp toprağı suladım.
Domatesleri fideden ektim sırık domates diye almıştım gayet sağlıklıydı aldıklarımda.
koltukları düzenli şekilde aldım sulamayı en erken 3 günde bir yaptım toprak kuramadan hiç yapmadım
1.resim saksım 60 lt 90 cm 35 cm derinliğinde 5 fide ektim çok mu acaba
2.resim arkadan çiçeklenme başladı ve aynı dalın önünde yapraklanma oldu neden acaba birde sarık domates olup olmadığımı nereden anlarız.
3.resim sadece 1 yaprakta oldu ama bu yaprak siyah şekilde çürüdü ve bu hale geldi hastalığımı var acaba.
4.resim ve 5. resimde aşırı bir tüylenme ve ana gövdede siyah noktalar var bir acayip çiçeklenme dallanma ve bir o kadarda çok yapraklandı hangilerini budayacağım karar veremedim acaba bunlar sırık domates değilmi yoksa.
uzun oldu kusura bakmayın çok taktım ben bu olaya geçen senede diktim balkona ama hiç bir şey olmadı ama bırakmadım yine ektim şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler .
hanımeli
20-05-2013, 18:11
bence bütün fideleriniz güzel görünüyor bahsettiğiniz şeyler hastalık değil kanımca ama daha tecrübeli bilgili abilerimiz ne der bilemem.3. resimdeki yaprağıda bişey yemiş,kaplumbağa ya da çekirge ya da salyangoz olabilir.
antihistaminik
20-05-2013, 19:03
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın .....
fikrim olanlara cevap vereyim...
1. ben olsam max 3 tane ekerdim..
3. sadece tek yaprakta ise o yapragi koparin ve gozlemlemeye devam edin .. yapraklari ozellikle altlarini iyi kontrol edin... şu linke bakin :http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/8767.htm.. orada bulamazsaniz buradaki tecrubelilere danisin.
4-5. kirmiziyla isaretlileri koparin.(4 teki kucuk koltuk surgunlerinden bahsediyorum buyuk dallar diye anlamayin sakin) onun disinda bir sorun goremiyorum..
saygilar..
Hayirli aksamlar arkadaslar,
Bu aralar burada havalar cok soguk (en yuksek 12 gibi dereceler) ve daha duseceginden bahsediyorlar bu yuzden hala domates fidelerini disariya almis degilim. Hatta onumuzdeki haftasonu icin hissedilen sicaklik -2 gibi bahsediliyor. Acaba domateslerde bizim gibi mi hisseder sicakliklari? Oyleyse fideleri daha 1 hafta daha dikemeyecegim yerlerine, baya gec kaldik bu sene.
burdada araliksiz 2 gundur yagmur yagiyor bu hafta Sonuna
Kadarda yagacak hemde cok soguk gecen yilda 2 hafta yagmisti
herkes domatesini sokup atti insallah oyle olmaz yine .:(
burdada araliksiz 2 gundur yagmur yagiyor bu hafta Sonuna
Kadarda yagacak hemde cok soguk gecen yilda 2 hafta yagmisti
herkes domatesini sokup atti insallah oyle olmaz yine .:(
Siz yerlerine diktiniz mi fideleri? Benim kayinpeder gecen gun dikmis ama ben 2-3 daha bekleme taraftariyim.
Siz yerlerine diktiniz mi fideleri? Benim kayinpeder gecen gun dikmis ama ben 2-3 daha bekleme taraftariyim.
evet sn zébra yerlerine dikmistim d'un bir sira daha diktim
Bi kactanede saksilara ceri domates dikecektim onlar az beklesin
Bâri en azindan hafta Sonuna kadar burdada ayni soguk hava
10 11 derece insallah bisey olmaz Bence de birazcik bekleyin
En azindan hafta Sonuna kadar Ben maalesef dikmistim.
evet sn zébra yerlerine dikmistim d'un bir sira daha diktim
Bi kactanede saksilara ceri domates dikecektim onlar az beklesin
Bâri en azindan hafta Sonuna kadar burdada ayni soguk hava
10 11 derece insallah bisey olmaz Bence de birazcik bekleyin
En azindan hafta Sonuna kadar Ben maalesef dikmistim.
Insallah diktiklerinize soguk vurmaz. Internetten biraz once baktim pazartesiye kadar hissedilen sicaklik geceleri -2'ye kadar dusuyor.
Bu yil ilk defa tohumdan fideleri elde ettim, benim fideler marketlerde satilanlara gore baya bodur kaldi, o yuzden yerlerine dikmeye korkuyorum. Deneme icin fazladan olan 2 altincilek fidesi diktim bakalim onlarin basina birsey gelecek mi? Sabir ya sabir:p.
domates fideleri 83.günündeler
408557
408558
domates fideleri 83.günündeler
408557
408558
Masallah nazar degmesin fidelerinize, cok guzeller. Burada havalar cok soguk oldugu icin hala yerlerine dikemedim domatesleri. Acaba fideleri dikerken, arik acip icine mi dikmek daha faydali olur yoksa actigimiz ariklarin yan-tumsek kismina mi dikmek daha mantikli olur acaba?
Masallah nazar degmesin fidelerinize, cok guzeller. Burada havalar cok soguk oldugu icin hala yerlerine dikemedim domatesleri. Acaba fideleri dikerken, arik acip icine mi dikmek daha faydali olur yoksa actigimiz ariklarin yan-tumsek kismina mi dikmek daha mantikli olur acaba?
önceki mesajda gece sıcaklığı -2 den bahsetmişsiniz, eğer böyleyse bekleyiniz, arık açıp içine dikin ki biraz boylandıktan sonra diplerini doldurun daha güzel olur, kolay gelsin
MeyveliTepe
23-05-2013, 11:30
Sebze adasına değil de eski usul toprağa dikiyorsanız, önce arıkların içlerine dikin. Sonra bitkiler büyüdükçe tümsek kısımdaki toprağı bir kaç kerede arığa doldurup, arığı tümsek, tümseği arık yaparsınız.
Merhabalar,
Torf - toprak - keçi gübresi karışımında büyük saksılarda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimle ilgili bir sorum olacak. Tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Fideleri gerçek yerlerine şaşırttıktan sonra şöyle bir sorun oluyor. Yaklaşık 15 tane fidemden 6-7 tanesini bu şekilde kaybettim.
Gerçek yerlerine aldıktan 1-2 gün sonra kendilerine geliyorlar ancak tamam büyümeye başlıyorlar dedikten sonra gövdenin toprakla buluştuğu yerden kurumaya başlıyorlar. Toprağı açıp baktığımda köklerde sorun yok gibi ancak tam o bahsettiğim 1-2 cm lik gövde bölümünü tamamen incelmiş kopmak üzere kurumuş olarak görüyorum. Sorun fidelerden mi, topraktan mı, gübreden mi yoksa bir zararlıdan mı bir türlü karar veremedim? Bilgisi olan **** yardımcı olabilecek var mı?
MeyveliTepe
23-05-2013, 12:53
Kök boğazını kemirerek besin iletim kanallarını kesen danaburnu gibi bir zararlı söz konusu. Taze fidelerde bunu yaparlar. Bu yüzden fideleri yerlerine dikmeden önce 3-4 gün dışarıda tutarak sertleştirmek iyi bir önlem olur.
Ben denemedim ama önerilen başka bir şey, fidenin kök boğazına 8-10 santim uzunluğunda aliminyum folyo sararak dikim yapılabilir. Böylece kök boğazına saldırı engellenmiş olur. Bir kaç hafta içinde folyoyu çıkarabilirsiniz.
Teşekkürler MeyveliTepe,
Şimdi gidip toprağı kontrol ediyorum.
Kök boğazını kemirerek besin iletim kanallarını kesen danaburnu gibi bir zararlı söz konusu. Taze fidelerde bunu yaparlar. Bu yüzden fideleri yerlerine dikmeden önce 3-4 gün dışarıda tutarak sertleştirmek iyi bir önlem olur.
Ben denemedim ama önerilen başka bir şey, fidenin kök boğazına 8-10 santim uzunluğunda aliminyum folyo sararak dikim yapılabilir. Böylece kök boğazına saldırı engellenmiş olur. Bir kaç hafta içinde folyoyu çıkarabilirsiniz.
Safranlı
23-05-2013, 14:13
bende geleneksel bir yöntem yazayım
domateste danburnu zararı her zaman olur
annem domates ekerken köklerine tek tek ceviz yapragı sardırırdı
böylece dana burnu yaklaşmıyordu
şimdilerde pek yapmıyoruz
bir ocaga iki fide ekip geçiyoruz
ceviz yapragı iyi bir seceenk olabilir
MeyveliTepe
23-05-2013, 14:24
Teşekkürler MeyveliTepe,
Şimdi gidip toprağı kontrol ediyorum.
Zararlıyı görebilmeniz büyük şans olur. Toprakta açtıkları tünellerde yaşarlar, geceleyin toprak yüzeyine çıkarlar.
MeyveliTepe
23-05-2013, 14:26
bende geleneksel bir yöntem yazayım
domateste danburnu zararı her zaman olur
annem domates ekerken köklerine tek tek ceviz yapragı sardırırdı
böylece dana burnu yaklaşmıyordu
şimdilerde pek yapmıyoruz
bir ocaga iki fide ekip geçiyoruz
ceviz yapragı iyi bir seceenk olabilir
Köke mi, kök boğazına mı?
Safranlı
23-05-2013, 14:51
Kök bogazına tam toprak seviyesine
bahcedenn
23-05-2013, 15:50
Fideleri gerçek yerlerine şaşırttıktan sonra şöyle bir sorun oluyor. Yaklaşık 15 tane fidemden 6-7 tanesini bu şekilde kaybettim.
Gerçek yerlerine aldıktan 1-2 gün sonra kendilerine geliyorlar ancak tamam büyümeye başlıyorlar dedikten sonra gövdenin toprakla buluştuğu yerden kurumaya başlıyorlar. Toprağı açıp baktığımda köklerde sorun yok gibi ancak tam o bahsettiğim 1-2 cm lik gövde bölümünü tamamen incelmiş kopmak üzere kurumuş olarak görüyorum. Sorun fidelerden mi, topraktan mı, gübreden mi yoksa bir zararlıdan mı bir türlü karar veremedim? Bilgisi olan **** yardımcı olabilecek var mı?
Aynı sorunu 300-400 fide içerisinde 3-5 tane olarak ben de yaşadım. Geçen sene de yaşamıştım aynısını. Ama zayiat miktarı çok düşük olduğu için hiç önemsemedim. Problem, fideleri viyollerden fide poşetlerine şaşırttıktan sonraki sulama ertelerinde görüldü. Ama şuna eminim, daire ortamında danaburnu kesmesi kesinlikle değil. Ben kendi açımdan bunu sulama hatasına bağlamıştım. Acaba suyu bazı fidelere fazla mı kaçırdım diye.
Sebze adasına değil de eski usul toprağa dikiyorsanız, önce arıkların içlerine dikin. Sonra bitkiler büyüdükçe tümsek kısımdaki toprağı bir kaç kerede arığa doldurup, arığı tümsek, tümseği arık yaparsınız.
Ben sebze adalari olarak ayarlamistim bahcemi. Ada olunca baska bir tavsiyeniz mi var acaba?
Insallah diktiklerinize soguk vurmaz. Internetten biraz once baktim pazartesiye kadar hissedilen sicaklik geceleri -2'ye kadar dusuyor.
Bu yil ilk defa tohumdan fideleri elde ettim, benim fideler marketlerde satilanlara gore baya bodur kaldi, o yuzden yerlerine dikmeye korkuyorum. Deneme icin fazladan olan 2 altincilek fidesi diktim bakalim onlarin basina birsey gelecek mi? Sabir ya sabir:p.
simdilik bisey olmadi sn zebra bugun hava 9 derece gece 4 nasil
Buyuyecekler simdilik gelisme yok bakalim altin cilek fidelerini nerden
Aldiniz Ben tohumunu ektim olmadi bu hafta bakiyim bulabiliiyim .
simdilik bisey olmadi sn zebra bugun hava 9 derece gece 4 nasil
Buyuyecekler simdilik gelisme yok bakalim altin cilek fidelerini nerden
Aldiniz Ben tohumunu ektim olmadi bu hafta bakiyim bulabiliiyim .
Sizin oturdugunuz yeri bilemeyecegim ama pazar sabahi icin don sinyali veriliyor burasi icin. Bence ortu ya da baska birseyle fidelerinizi korursaniz belki faydasi olabilir.
Ben gecen yil fidesini aldigim bitkiden, elde ettigim tohumlardan ekmistim, masallah guzel ciktilar ama gunes gormeyince herhalde bu kis, cok ufaklar (3 ayda 5cm var yok boylari) Her yerde bulunmuyor ama buyuk, bahce urunleri satan yerlerde olur diye dusunuyorum.
Gecen yil aldigim magazanin internet sitesi : Mon magasin - Baobab jardinerie créative (http://www.jardinerie-baobab.fr/-Mon-magasin-.html)
Belki isinize yarar. Kolay gelsin.
Iki guzel dosya buldum domates yetistirme hakkinda. Buyuk ihtimalle isinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/domates_yetistiriciligi.pdf
http://ziraatdergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/144/289.pdf
gokcen58
27-05-2013, 07:03
acil ardım lazım domates fidelerimi bahçeye ektim fakat daha gelimeden çiçek verme ye başladı ne yapmalıyım gecensene baş parmağım gibi kalınlamı boylarıda 50cm 90cm civarı olmutu çiçekleri koparsam birey olurmu lütfen yardım
coskun_Celik_
27-05-2013, 16:12
Benim bodur dometeslerimin bir saksısı güzel geliş ama diğer 2 saksı gelişmiyor ! Yeni çiçek açmıyor , açsa bile silkeliyor sebebi ne olabilir acaba!
26-Nurşen
28-05-2013, 01:45
bende hersene kendi aldığımız tohumu ekerdik güzel olurdu bu yıl değişik şekilde olan domates tohunmlarını gittigidiyorda gördük ve aldık 9mayısta torf toprağa ektik domates fidelerimizin çoğu çıktı biberler yeni çıkıyor ve domates fidelerimiz sapları kıl gibi ve bu güne kadar hep iki yaprak hiç değişmedi sulaması normal toprağı normal hiç memnun kalmadık ve şu anda bahçemiz boş pazarda kaldıysa fide olarak alayım diyorum. bunların haricinde bu yılın yeni ürünü olan taze domatesi bir yabancı sitede görmüştüm taze domatesi yuvarlak dilimlerle keserek torf toprağa ekiyorlardı bende bir domatesi aynı keserek torf toprağa ektim ve şu anda bu domatesten çıkan fidelerimin Maşallahı var bir hafta olmasına rağmen üçüncü yapraklarını çıkartıyorlar ve dallarıda çok sağlıklı görünüyor bunları ve diğer domates tohunmlarından ektiklerimin resimlerini paylaşmak istiyorum fakat yükleme yapamıyorum oyüzden ekliyeedim .gittigidiyordan almış olduğum tohumlardan çıkanlar için ne önerirsiniz.
DOMATES YETİŞTİRMEK
6- Domates etrafına saman koyup , fidenizin ihtiyacı olan toprak nemini korumanıza , topraktaki hastalıkların bitkinize sıçramasını engellemiş olacaktır. Samanları Çok erken koyarsanız Toprak gölgede kalacaktır ve soğuyacaktır buda fideniz için dezavantaj.
Konunun ilk mesajlarindan ama ne zaman konmasi gerektigi aciklanmamis. Acaba gercek yaz sicaklari basladiktan sonra mi konulmali?
ahmetondul
29-05-2013, 10:46
Zebra ekteki dosya için teşekkürler.
Konunun ilk mesajlarindan ama ne zaman konmasi gerektigi aciklanmamis. Acaba gercek yaz sicaklari basladiktan sonra mi konulmali?
Türkiye için Mayıs ayı bence en uygunu. Yağmurlar azalıyor ve toprağın yüzeyi kurumaya yüz tutuyor ama Fransa için ne desek boş. Geçen hafta Belçika'daydım her gün 9 C ve yağmurlu idi :)
s-kaptanoglu
06-06-2013, 21:39
herkese kolay gelsin arkadaşlar .
http://www.agaclar.net/forum/1157596-post1705.htm
linkteki resimlerdeki domateslerim yanındaki salatalıklarım hızlıca büyüdü ama şimdide 20 gündür aynı duruyorlar büyümüyorlar neden acaba
Sayın s-kaptanoglu,
Salatalıklarda ilk 25-30 cm. lik bölümde oluşan çiçek, meyve ve sürgünlerin koparılması önerilir. Bu yapılmadıysa gelişim yavaşlamasına neden olabilir.
Ayrıca yurdun büyük bölümünde, özellikle geceleri sıcaklık düşüşleri yaşanıyor. Sanırım Ankara da aynıdır. Sıcaklık düşmesi de en büyük etkenlerden biridir.
s-kaptanoglu
07-06-2013, 09:31
sy boska ilginiz için teşekkürler salatalıklarda 20 25 cm tüm çicekleri kopardım ama onlarda büyümüyor domatestekiler duruyor ama
antihistaminik
07-06-2013, 16:28
destek verelim dostlar..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/414885d1370614818-screen-shot-2013-06-07-5.16.18-pm.jpg
Avaaz - Monsanto Toprak Ana'ya Karşı (http://www.avaaz.org/tr/monsanto_vs_mother_earth_loc/?fp)
Bu yil ilk defa domateslerimle bu kadar ilgeleniyorum. Dun ve bugun ilk koltuk alimlarini yaptim. Elime kopardim, herhalde bir zarari olmaz.
Bu siteyi buldum, bazi tavsiyeler vermis, guzele benziyor : http://www.ziraatciyiz.biz/domateslerde-budama-t2295.html?
ldagistan
09-06-2013, 23:12
arkadaşlar selamlar,
bahçemde diktiğim sırık domateslerde yoğun meyve tutması olmasına rağmen bugün çiçek salkımlarında kimi çiçeklerin neden meyveye yatmadığını anlamak için dikkatle baktığımda çiçeklerin içinden küçük yeşil bit benzeri bir böceğin çıktığını gördüm. acaba bu zararlı bütün çiçeklere yayılırmı?Varsa ismi ve mücadele yöntemi nedir?
Mustapha_66
14-06-2013, 15:16
Merhaba,
Bunlarda benim Cherry domateslerim, artık domates vermeye başladılar.
Domateslerimde 1 hafta öncesine kadar hiçbir sorun yoktu fakat 2 gün önce çiçek açmaya başlayan domatesin sararması ve çiçeklerinin kurulmasıyla başladı her şey. Sonra bütün domateslerim yavaş yavaş sararmaya solmaya başladı. Sulamamı her zamanki gibi yapıyorum. Uzun süre sulamazsam boyunlarını büküyorlar. Lütfen bu konuda bilgilendirin beni.
merhaba arkadaşlar,
Bu sene iki adet domates fidelerimden birisi gayet iyi gelişip meyveye dönmüşken diğer fide yeterince gelişmemekte. Yaptığım incelemelerde küçük yeşil böcekler ve beyaz sinekler vardı. Onları elle temizliyorum. Birde ekteki resimdeki böceği gördüm bitkilere zararı olur mu? yoksa bitleri yiyen yararlı bir böcekmidir? Bilgisi olanların yardımını rica ederim. sağlıklı günler.
tohumdan ürettigim domateslerimin boyları inanılmaz büyüdüler ilk kez yetiştiriyorum ama cicekleri dökülüyor sebebi ne olabilir bitki uzadıkca uzadı ama domates olmadı üzerinde :(
limon_sever
26-06-2013, 07:53
Geçen seneki etkinlikten gelen tohumlardan yetişen, Sayın smnunal'ın San Marzano Domatesi
420763
mavisedir
26-06-2013, 16:25
Domatesin yapraklarindaki bu un gibi seyler nedir arkadaşlar?
Gazi Barış
26-06-2013, 18:26
merhaba arkadaşlar,
Bu sene iki adet domates fidelerimden birisi gayet iyi gelişip meyveye dönmüşken diğer fide yeterince gelişmemekte. Yaptığım incelemelerde küçük yeşil böcekler ve beyaz sinekler vardı. Onları elle temizliyorum. Birde ekteki resimdeki böceği gördüm bitkilere zararı olur mu? yoksa bitleri yiyen yararlı bir böcekmidir? Bilgisi olanların yardımını rica ederim. sağlıklı günler.
Sayın Işık o böcek bildiğimiz uğur böceği larvası, bizim açımızdan bakarsanız çok yararlı bir canlı, o yeşil böcekler açısından bakarsanız tam bir canavar çünkü kendileri o böceğin ana besin kaynakları. Sanırım anlatabilmişimdir.
Gazi Barış
26-06-2013, 18:29
Domatesin yapraklarindaki bu un gibi seyler nedir arkadaşlar?
Altında bulunduğu ağaççıkta düşüyor olmasınlar, resimde bitkiye bir zararı yokmuş gibi gözüküyor. Fotoğrafı daha genel çekerseniz daha iyi yorumlar geleceğine eminim.
Gazi Barış
26-06-2013, 18:40
Arkadaşlar domates saçak köklü, çok geniş bir alana kök salan bir bitki. O yüzden domates bitkisini çiçek eker gibi küçük saksılara ekmeyin, ne kadar geniş saksıya ekerseniz o derece güzel ve de verimli bir bitkiye sahip olursunuz. Yoksa ne kadar suyunu, besinini eksik etmesenizde bitki tam gelişmeyecek, açan çiçekler meyveye dönmeden kuruyup gidecek, belli bir büyüklükten sonra bitki renginde sararmalar olacaktır.
Bazı konularda biraz kendimize kusur bulalım, yoksa ben her şeyi yapıyorum bitkim gelişmiyor diye bir şey yok. Gelişmiyorsa demek ki bir şeyleri eksik yapıyoruzdur.
antihistaminik
28-06-2013, 17:55
Arkadaşlar domates saçak köklü, çok geniş bir alana kök salan bir bitki. O yüzden domates bitkisini çiçek eker gibi küçük saksılara ekmeyin, ne kadar geniş saksıya ekerseniz o derece güzel ve de verimli bir bitkiye sahip olursunuz. Yoksa ne kadar suyunu, besinini eksik etmesenizde bitki tam gelişmeyecek, açan çiçekler meyveye dönmeden kuruyup gidecek, belli bir büyüklükten sonra bitki renginde sararmalar olacaktır.
çok doğru sn gazi barış..
buna ek olarak domates fidelerini mümkünse yatay ekmek ve/veya saksıdaki topragı başta az tutup derine ekmek, bitki geliştikçe toprak eklemek de etkili oluyor.
çok doğru sn gazi barış..
buna ek olarak domates fidelerini mümkünse yatay ekmek ve/veya saksıdaki topragı başta az tutup derine ekmek, bitki geliştikçe toprak eklemek de etkili oluyor.
Bu yilki amator tecrubelerim gosteriyor ki;
1) Topragin gubreli (Hazir organik 20kiloluk paketler)
2) Yumusak (Sebze adasini ustte belirttigim toprakla doldurulmasi)
3) Gunesi azami surede gormesi
4) Sebze adasi yapilacaksa, adanin olabilindigince yuksek tutulmasi
Su anda havalar yagisli oldugu icin fotograf cekemeyecegim ama onumuzde ki hafta iki farkli adada, ayni anda diktigim ve benzer fidelerin arasindaki farki gorunce sasiracaksiniz eminim. Yeri ve topragi guzel olan fide cicek acti, diger fide capini belki 3'e katladi. Eger onumuzdeki senelerde, foruma giren bizim gibi acemilere ufak bir yardimda bulunabilirsek, ne mutlu bize.
Benim domateslerde, ozellikle de san marzano'larda burun curuklugu olusmus. Toprak bol gubreli, bitki gelisimleri cok guzel ama ne kemik tozu ne de baska bir kalsiyum kaynagi kullanmayinca hal boyle oldu. 1-2 hafta once ekledigim yumurta kabuklari da yetesiz kalmis.
Ne yapsam simdi? simdiye kadar topragin organik yapisina mudahale etmedim. Ama simdi kalsiyum nitrat eklesem mi? Ya da cabuk cozunen kalsiyumu yuksek organik bir gubre tavsiye edebilir misiniz?
Bir de bazi kaynaklarda burun curuklugunun kalsiyum eksikligi haricinde tuzlu topraktan da kaynaklanabilecegi yazili. Bizim sulama suyu da denizden aritiliyor. Tuzluluga sebep oluyor mudur yoksa aritiliyorsa tuzdan da ariniyor mudur?
antihistaminik
29-06-2013, 16:33
Benim domateslerde, ozellikle de san marzano'larda burun curuklugu olusmus. Toprak bol gubreli, bitki gelisimleri cok guzel ama ne kemik tozu ne de baska bir kalsiyum kaynagi kullanmayinca hal boyle oldu. 1-2 hafta once ekledigim yumurta kabuklari da yetesiz kalmis.
Ne yapsam simdi? simdiye kadar topragin organik yapisina mudahale etmedim. Ama simdi kalsiyum nitrat eklesem mi? Ya da cabuk cozunen kalsiyumu yuksek organik bir gubre tavsiye edebilir misiniz?
Bir de bazi kaynaklarda burun curuklugunun kalsiyum eksikligi haricinde tuzlu topraktan da kaynaklanabilecegi yazili. Bizim sulama suyu da denizden aritiliyor. Tuzluluga sebep oluyor mudur yoksa aritiliyorsa tuzdan da ariniyor mudur?
çok insan bu dertten muzdarip benim gibi.
fatih beyin tavsiyesiyle (http://www.agaclar.net/forum/1174476-post693.htm) ben calbor diye birşey sipariş ettim mecburen.. hem burun çürüklüğü hem çiçeklerin kuruyup dökülme sorunu için...
suyunuzu test ettirmeniz mumkun mu.. bir de akvaryum malzemesi satan yerlerde varmış test cihazları ama nedir nasıl kullanılır hiç bilmem.
tuz ölçerler (http://www.otuz.com/index.php?cPath=9420_9421_1209)
baska care bulamazsam ben de bor-kalsiyum nitrat alayim diyorum. topragi da bozmak istemiyorum ama urunler cop olacaksa organigin ne kiymeti var di mi ama?
bir de san marzano da burun curuklugu orani yuzde 60-70 falanken cikloata ceri domateste -ki en verimli giden cesit o simdilik- hic yok. ciceklerin meyveye donmesinde de sorun yok.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.