PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

h_dogan
29-06-2013, 21:44
Organik kökenli kalsiyum gübreleri de var bildiğim kadarıyla. Çiçek burnu çürüklüğü için onları kullanabilirsiniz.
Organik ürün yetiştirmek çok zor en az kimyasal kullanarak yetiştirebiliyorsanız ne mutlu. ;) Bir de ilaçlama- hasat arasındaki süreye uymak asıl önemli olan.

nkutsay
29-06-2013, 21:59
henuz bulabilmis degilim yeterli kalsiyumu saglayabilecek organik gubreyi.

dediginiz ilaclama ve hasat arasindaki sure ne olmali? kendi mantigimla bulamadim. kisa olursa mi iyi uzun olursa mi?

sizce en buyuk ilk meyveleri 2-3 cm buyutundaki bitki kalsiyum katkisini tolere edecek donemde midir?

Selehattin 67
29-06-2013, 22:14
kalsiyum için haşlanmış yumurta suyunu kullanabilirsiniz

zebra
29-06-2013, 22:31
baska care bulamazsam ben de bor-kalsiyum nitrat alayim diyorum. topragi da bozmak istemiyorum ama urunler cop olacaksa organigin ne kiymeti var di mi ama?

bir de san marzano da burun curuklugu orani yuzde 60-70 falanken cikloata ceri domateste -ki en verimli giden cesit o simdilik- hic yok. ciceklerin meyveye donmesinde de sorun yok.

Sozlerimi sakin bilgiclik gibi algilamayin ama organik olmayacaksa, gider pazardan alirim, kendimi bu kadar derde sokmazdim. Insallah cop olmaz tum emekleriniz. Ayrica toprakla ugrasmak bize cok sey ogretiyor. Kendimi sabirli diye bilirdim ama tohumdan uretimde ne kadar sabirsiz oldugumu farkettim. Bence bu bile bize buyuk bir ders. Kolay gele.

h_dogan
29-06-2013, 22:37
Sn zebra biz de istiyoruz organik olsun ama olmuyor. Bir de organik olmayacaksa gider pazardan alırım diyorsunuz. Biz en azından ne zaman ilaçladığımızı biliyoruz, pazarda satılanların adamların ilaç atıp sonra koparmadıklarını nereden bileceksiniz?

antihistaminik
29-06-2013, 23:59
Sn zebra biz de istiyoruz organik olsun ama olmuyor. Bir de organik olmayacaksa gider pazardan alırım diyorsunuz. Biz en azından ne zaman ilaçladığımızı biliyoruz, pazarda satılanların adamların ilaç atıp sonra koparmadıklarını nereden bileceksiniz?

katılıyorum..
cabor ya da kabor (şelatlı kalsiyum-bor) organik tarıma ihanet sayılır mı Halil bey ? :)

antihistaminik
30-06-2013, 00:00
kalsiyum için haşlanmış yumurta suyunu kullanabilirsiniz
gerçekten işe yarıyor mu? tecrübe ettiniz mi?

zebra
30-06-2013, 00:15

Benim aslinda derdim, forumda onceki mesajlarimda belirttigim gibi, dal dal domatesim, biberim olsun degil. Olursa sukur eder, yerim insallah. Olmazsa da zararli ilac yapayim, yiyeyim demem. Ayrica bol bol domates yiyeyim diye de topragi zehirlemek istemiyorum. Dunyayi fazlasiyla zehirliyoruz. Digerleri beni ilgilendirmiyor, herkes istedigi uretimi yapabilir. Ama burada dogaya daha duyarli insanlari oldugunu dusundugum icin, kendi fikirlerimi belirttim.

limon_sever
30-06-2013, 13:42
gerçekten işe yarıyor mu? tecrübe ettiniz mi?

Bugün hasta olan ampül domateste denedim. Eğer olumlu sonuç alırsam buradan bilgilendiririm.

MeyveliTepe
30-06-2013, 14:31
Bu yıl adalardaki toprak hazırlğında yakınlarda jips bulamadığım için biraz alçı tozu takviyesi yapmıştım. Çiçek burnu çürüklüğüne hassas olan san marzano ve meksika kurutmalık domateslerde şu ana kadar herhangi bir negatif etki görmedim.

Toprak hazırlığında kalsiyum eksik kalırsa toprağa yavaş yarayışlı (kemik tozu, jips vb.) malzeme eklenmesinin hızlı bir etkisi olamıyor.

Hızlı etki için önerilen yöntemlerden birisi, bir haftalık aralıklarla 1:3 oranında (1 birim süt, 3 birim su) yapraklara sulandırılmış yağsız süt uygulanması. Kök bölgesine topraktan da verilmesi faydalı. Sulandırılmış süt aynı zamanda bazı fungal hastalıklara karşı da koruyucu.

nkutsay
30-06-2013, 15:10
tesekkurler meyvelitepe. hemen sifir yagli sut aliyorum. yapraklari spreyleyip kalani topragina dokuyorum. sut su karisimindan bir bitkiye ne kadari uygundur? 8 domatesim var. 2 litre karisim cok gelir mi?

bir de burnu curuyen meyveleri kopariyorum. dalinda kalmasi gerekmiyordur degil mi?

MeyveliTepe
30-06-2013, 16:14
Yeterlidir, artanı kök bölgesine dökersiniz. Burnu çürüyen meyveleri koparıp atmanız uygundur.

antihistaminik
30-06-2013, 16:19
Hızlı etki için önerilen yöntemlerden birisi, bir haftalık aralıklarla 1:3 oranında (1 birim süt, 3 birim su) yapraklara sulandırılmış yağsız süt uygulanması. Kök bölgesine topraktan da verilmesi faydalı. Sulandırılmış süt aynı zamanda bazı fungal hastalıklara karşı da koruyucu.
süt-su karışımı küllemede de kullanılan bi yöntem.. ama o zaman 1 e 9 oranı ve güneş altında yapılması öneriliyor..
1:3 orandan emin misiniz, güneş altında gibisinden bir şart söz konusu mu ??

MeyveliTepe
30-06-2013, 16:29
Amaç kalsiyum olduğunda dozun yüksek olması gerekiyor. Külleme, yanıklık gibi hastalıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Güneş altında uygulanmalı gibi bir şey söyleyemem. Prensip olarak güneş altında (öğle güneşi) bitkilere hiç bir şey uygulanmamalı.

antihistaminik
30-06-2013, 16:46
... Güneş altında uygulanmalı gibi bir şey söyleyemem. Prensip olarak güneş altında (öğle güneşi) bitkilere hiç bir şey uygulanmamalı.
ben de öyle bilirim fakat bu konuda(külleme) böyle deniyor çok yerde (ben meyve ağacı için araştırmıştım) .. ama neyse ben sorumun cevabını aldım.. kalsiyum eksikligi icin kullanımda böyle birşey söz konusu degilmiş anlaşılan...
sevgili MeyveliTepe siz bunu denediniz ve faydasını gözlemleyebildiniz mi ? ca-bor olayına hiç girmesem mi ?

MeyveliTepe
30-06-2013, 19:56
Sizin bileceğiniz bir şey. Benim denememe henüz gerek olmadı, olursa kuşkusuz denerim. Ca-bor vs. kullanmak organik olmasına gölge düşürür mü anlamında bir sormuştunuz galiba (bana değil), bu da bir yudum su içsem oruç bozulur mu gibi bir şey :) Sonuçta hiç bir şey için zorunluluğunuz yok.

nkutsay
02-07-2013, 18:14
Uygulamayi not dusmek acisindan yaziyorum.

Bugun 18:00'da 250 gr yagsiz sut ile 750 gr su karisimini 4 bitkinin yapraklarindan bir guzel spreyledim. Tabii biberler ve feslegenler de nasiplerini aldilar. Sonra bitkilerin bulundugu adayi dipten suadim. Bir sure sonra da kalan sulu sutu domateslerin kok bolgelerine doktum.

Ayni uygulamayi haftaya da yapacagim. Sonucunu paylasirim.

Bakalim san marzanolarin tadina bakabilecek miyiz?

antihistaminik
02-07-2013, 21:06
Ca-bor vs. kullanmak organik olmasına gölge düşürür mü anlamında bir sormuştunuz galiba (bana değil), bu da bir yudum su içsem oruç bozulur mu gibi bir şey :) Sonuçta hiç bir şey için zorunluluğunuz yok.
sevgili Meyvelitepe olayı "oruç"la örneklemeniz tarıma dogmatik bir bakış olmuş.. bense şöyle bakarak sormuştum acizane ve nacizane..

kortizon kötüdür, öyle bilinçsiz keyfi yüksek dozda kullanılırsa.. bağışıklık sisteminin içine eder, kemik erimesi yapar vs vs.. ama...kimi zaman ölümcül vakalarda hayat da kurtarır. bilinçli ve makul dozlarda kullanıldığinda izi kalmadan bir çok derde iyi gelir.

kimyasallara karşı olmasam bunca dertle uğraşmaz basardım ilacı kalsiyumu bor'u. sabahın köründe arap sabunlu sularla yıkamazdım aylardır gözüm gibi baktığım biberleri domatesleri.. sizden fikir alma ihtiyacı hissetmezdim...

haos
03-07-2013, 11:29
Merhaba arkadaşlar,
Martta cam önünde kendi yetiştirdiğim (domates tohumlarından oluşan) fidelerimi mayısta küçük bahçeme diktim. Şimdi boyları 40-50 cm oldukları halde ve bir aydır beklediğim halde bir türlü çiçek açmıyorlar. Çok sulama yaptım herhalde. Bunlar sizce çiçek açıp bana mahsul verir mi, yoksa bunları sökim mi ? Canice ama çok moralimi bozuyorlar :(( belkide domatesler çok yakınlar birbirlerine ( 25-30 cm aralıklı) bu sebepten de olabilirmi sizce?
Bu ara yer domateslerim hep yatıyor diye yanlarına sopa diktim ve onları bağladım bu da bir sebep mi ? Ya çok acemiyim bennn :(((

MeyveliTepe
03-07-2013, 14:00
sevgili Meyvelitepe olayı "oruç"la örneklemeniz tarıma dogmatik bir bakış olmuş.. bense şöyle bakarak sormuştum acizane ve nacizane..

kortizon kötüdür, öyle bilinçsiz keyfi yüksek dozda kullanılırsa.. bağışıklık sisteminin içine eder, kemik erimesi yapar vs vs.. ama...kimi zaman ölümcül vakalarda hayat da kurtarır. bilinçli ve makul dozlarda kullanıldığinda izi kalmadan bir çok derde iyi gelir.

kimyasallara karşı olmasam bunca dertle uğraşmaz basardım ilacı kalsiyumu bor'u. sabahın köründe arap sabunlu sularla yıkamazdım aylardır gözüm gibi baktığım biberleri domatesleri.. sizden fikir alma ihtiyacı hissetmezdim...

Tarıma dogmatik bakmak gibi bir niyetim ve isteğim yoktur. Sonuçta neyi nasıl yapacağına herkes kendi karar verir. Ancak geçmişte kaptan vs. kullanılmış sebzelerin, ilçe tarımın az kalıntı bırakır dediği ecis, decis vs. gibi şeylerin kullanımını doğal tarım prensipleri içinde ve organik kabul edenler, dahası bu şekilde önerenler olduğunu gördük.

Uygulamada elbette herkes kendi tarzını kendi belirler. Özellikle de kendi yediği bir şeyi yetiştiriyorsa kimsenin söyleyecek bir şeyi olamaz. Ancak yapılanın isimlendirilmesinde asgari tanımlar vardır ve bunların esnetilebilmesi pek mümkün değildir.

zebra
03-07-2013, 14:31
Bu yilki amator tecrubelerim gosteriyor ki;
1) Topragin gubreli (Hazir organik 20kiloluk paketler)
2) Yumusak (Sebze adasini ustte belirttigim toprakla doldurulmasi)
3) Gunesi azami surede gormesi
4) Sebze adasi yapilacaksa, adanin olabilindigince yuksek tutulmasi

Su anda havalar yagisli oldugu icin fotograf cekemeyecegim ama onumuzde ki hafta iki farkli adada, ayni anda diktigim ve benzer fidelerin arasindaki farki gorunce sasiracaksiniz eminim. Yeri ve topragi guzel olan fide cicek acti, diger fide capini belki 3'e katladi. Eger onumuzdeki senelerde, foruma giren bizim gibi acemilere ufak bir yardimda bulunabilirsek, ne mutlu bize.

Birkac gun once soz verdigim gibi, fotograflarini cektim ve sizlerle paylasiyorum. Belki fotografta cok belli olmuyor ama ustte ki 4 maddeyi uygulayinca, ben canli tanigi oldum aradaki farkin.

Ilk fotograf, at gubresi karisimli normal bahce topraginda yetisen domatesim. Ikincisi ise hazir 20kiloluk torbalarda organik toprakla olusturulmus sebze adasinda yetisen domates fidesi. Ikinci fotografta farketeceginiz gibi alttan iki dal cikti, onlarda ilk fotograftaki fide kalinligina geldi ve o dallarda da cicek acmak uzereler! Fark ortada, insallah seneye ayni toprakla doldurup, daha guzel fideler elde edebilirim.

nkutsay
03-07-2013, 17:47
Domateste meyvelerin de gun isigina ihtiyaci var mi? Benim ceri domates pembelerle de komsu ve yapraklari cok gelisti, dallandi budaklandi darken igne atsan yere dusmeyecek kivama geldi. Asagidaki salkimlar tamamen golgede kaliyor. Bu konuda dertleneyim mi?

limon_sever
04-07-2013, 12:07
Sarı ampul domatesten bu sene 4 kök var. Biri hastaydı, yavaş yavaş düzelme belirtisi var. Ama daha zamanı var gibi. Bu da ilk zamanlar kötüydü. Kendini düzeltti.

423378

h.ışık
04-07-2013, 16:53
Sayın Işık o böcek bildiğimiz uğur böceği larvası, bizim açımızdan bakarsanız çok yararlı bir canlı, o yeşil böcekler açısından bakarsanız tam bir canavar çünkü kendileri o böceğin ana besin kaynakları. Sanırım anlatabilmişimdir.

sayın Gazi Barış,
uğur böceğini çok gördüm ancak ilk kez larvasını ya da çocuk uğur böceği görmüşüm öğrendiğim iyi oldu. Uğur böceğinin bizim için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz.
Çok teşekkür ederim.

hanımeli
05-07-2013, 11:21
bende domatesleri çok sık dikmişim birde bol sulayınca nasıl yaprak yaptı anlatamam,alt kısımda kalan meyve çiçekleri solup döküldü oluşan meyvelerde gelişemedi bende alt dallardaki yaprakları budadım ve güneş almasını sağladım doğrumu yaptım bilmiyorum ama şimdilik iyi görünüyorlar,acemilik işte okadar sulamamak gerekiyomuş...

limon_sever
06-07-2013, 12:50
San Marzano Domatesi gelişimi

423812

aigneis
07-07-2013, 09:24
Merhaba. Bunlar gecen sene topraga dusen domateslerinin tohumlarindan kendi kendine gelisen fidelerim. Ankarada temmuz basinda bu kadar kucuk fidelerden meyve alma sansim var mi acaba?424073

hira
07-07-2013, 10:22
bu konuda çok tecrübem olmasada meyve verirler bence bu fidecikler

aigneis
07-07-2013, 16:23
bu konuda çok tecrübem olmasada meyve verirler bence bu fidecikler

Teşekkür ederim cevap için. Ben de kıyamıyorum sökmeye zaten, kalsınlar bari :)

MeyveliTepe
09-07-2013, 14:48
424599
San Marzano

424601
Santini

424602
Pembe

424600

424604

İkinci yılındaki iki çeşit.

fındıkçı74
09-07-2013, 18:38
424636

424637

424638

424639

424640 Selamlar bu böcekler nedir acaba unlu bite benzetiyorum ama bunlar dokununca zıplıyor bunlarla nasıl mücadele etmem lazım .

fındıkçı74
09-07-2013, 18:41
Bu böcekler her tarafı sardı domatesler patlıcanlar çeşitli meyve ağaçları fındık bahçeleri her yerde var nedir bu böcekler .

fındıkçı74
09-07-2013, 18:43
4.resimde sağ tarafta böcek biraz büyümüş daha sonra hepsi böyle büyüyorlar bunlar unlu bitmi acaba .

MeyveliTepe
09-07-2013, 18:48
Sıvı sabun, ayçiçek (veya kanola gibi ince) yağ, bir baş sarımsak ve sudan oluşan preperat hazırlayın (yapım şekilleri ev yapımı ilaçlarda vardı). Önce az bir yerde uygulayıp durumlarına ertesi gün iyice bakın, işe yaradıysa (ki muhtemelen yarayacaktır) daha geniş uygulama yaparsınız.

fındıkçı74
09-07-2013, 19:11
Sıvı sabun, ayçiçek (veya kanola gibi ince) yağ, bir baş sarımsak ve sudan oluşan preperat hazırlayın (yapım şekilleri ev yapımı ilaçlarda vardı). Önce az bir yerde uygulayıp durumlarına ertesi gün iyice bakın, işe yaradıysa (ki muhtemelen yarayacaktır) daha geniş uygulama yaparsınız.

Teşekkürler sn meyvelitepe bu dediklerinizi uygulayacağım hiç pestisit kullanmadım en iyisi organik çözümler inşallah faydalı olur böceklerin zararlı olup olmadığını bilmiyorum inşallah zararlı böcek değildirler.

MeyveliTepe
09-07-2013, 20:57
Görünüş unlu bit. Mikroskobik çekim tam tür tanımlamasında yardımcı olur. Genel olarak zararlıdırlar. Hazırlayacağınız preperattaki sıvı sabun (fatty acit) koruyucu tabakalarını yok edip dış iskeletlerini tahrip eder. İşe yaradığı taktirde 2-3 gün ara ile tekrar uygulama yapmanızda fayda var.

zebra
10-07-2013, 21:35
Merhaba arkadaslar,

Bugun domateslere arabsabunu yaparken, birde ne goreyim bu larvayi. Buyuk ihtimalle ugurbocegi larvasi :D diyorum ama bir bilene sormaktan zarar cikmaz herhalde. Ne dersiniz arkadaslar?

zebra
11-07-2013, 19:34
Dunku larva doneminden sonra bugunde bebeklik donemine ait fotografi sizinle paylasiyorum. Cok sevimli bu canlilar:p.

Ayrica ilk defa cicekten meyveye donmus bir domatesim. Ve diger ugurbocegi larvasi sizlerle beraber.

ciroz
11-07-2013, 22:14
Domateslerimiz 3 kök fire verdiler.

Diğerlerinin keyfi yerinde...
Geçen seneki tohum paylaşımından da gelen tohumların son halleri.
Umarım herşey yolunda gider, tohumlarını alıp tekrar paylaşıma sokabiliriz.

425256
Pembe Domates - Sn. Tekin

425257
Diyarbakır Lice - Sn. birnefestoprak

425258
Santini

birnefestoprak
11-07-2013, 22:20
Sn ciroz, kacinci resim Lice domatesi acaba?

Domateslerimiz 3 kök fire verdiler.

Diğerlerinin keyfi yerinde...
Geçen seneki tohum paylaşımından da gelen tohumların son halleri.
Umarım herşey yolunda gider, tohumlarını alıp tekrar paylaşıma sokabiliriz.

425256
Pembe Domates - Sn. Tekin

425257
Diyarbakır Lice - Sn. birnefestoprak

425258
Santini

ciroz
11-07-2013, 22:37
Sn birnefestoprak,

İkinci resim Diyarbakır Lice Domates

Dikimde biraz gecikmiştik o yüzden daha minikler ama heyecanla bekliyoruz.

birnefestoprak
11-07-2013, 22:52
Bu, cok heyecan verici, Lice Pembesi olarak gecen Diyarbakir-Lice'ye ait atalik bir cesit. Iri, resimdeki gibi basik sekilli ve pembe renkli meyveler veriyor. Benim gozlemime gore yari-sirik bir cesit. Sasirtmadan itibaren 85-90 gun icinde hasat edersiniz. Rica etsem meyvelerden en buyuk olanini tartip agirligini bildirebilir misiniz? Bir de bitki ustunde su ana kadar tutan kac tane meyve var?

Sn birnefestoprak,

İkinci resim Diyarbakır Lice Domates

Dikimde biraz gecikmiştik o yüzden daha minikler ama heyecanla bekliyoruz.

ciroz
11-07-2013, 23:09
Sn birnefestoprak,

İlk önce çimlenme oranları çok iyiydi onu söylemeden geçemeyeceğim.
Şu an 5 kök Lice domatesi var.
Aynı adada Sn Tekin' den gelen pembelerle birlikteler.
Yerimizin darlığından ve tohum çokluğundan dolayı böyle bir yol izlemek zorunda kaldık. Umarım çapraz tozlaşma olmaz.

Bitkiler sebze adası etkisinden olsa gerek epey boylandı. 1 m' yi geçmiş durumdalar. Deneme amaçlı 2 kökte bir süre sonra koltuk alma yapmadık. Yarın meyve sayısını ve bitkinin boy fotoğrafını paylaşırız.

Biz de araştırmalarımızda 300-400 gr lık meyveler verdiğini biliyoruz. Umarız İstanbul şartlarında da aynı sonuçlara ulaşırız.

cetiner
14-07-2013, 21:24
Herkese merhaba cinslerini bilmesemde kendimize yetecek kadar sırık domates ve biraz da oturak pembe domates yetiştiriyorum. Özellikle sn. Meyvelitepe 'nin santini fotoğraflarını hayranlıkla izliyorum . Eğer mümkünse santini domates ben de yetiştirmek istiyorum. Elinde tohumu olan değerli üyelerden ücreti karşılığında az miktarda tohum rica ediyorum.

ciroz
14-07-2013, 21:54
Sn. birnefestoprak

Fotoğrafları ancak çekebildik.

426460
Bitkinin boyu 140 cm' ye gelmiş.

426461
Meyve çiçekleri çok büyük.

426462
Meyveleri de öyle olacak gibi. Şimdilik tek kökte 5-6 meyve tutmuş ama çiçekler de var. Daha önce dediğimiz gibi dikimde gecikmiştik bu sene.

426463

ciroz
14-07-2013, 21:59
Gecen seneki tohum takas etkinliğinden gelenlere devam.

426466
Christopher Columbus - Sn. birnefestoprak

426467

426468

426469
Sarı Ampul Domates - Sn. Almira

426470
San Marzano - Sn. Almira

antihistaminik
14-07-2013, 22:47
daha önce hiç denemedim..
hastalanip söktüğüm-sökecegim saksıdaki domateslerin yerine yeni fide alıp şimdi diksem istanbul şartlarinda eylul sonu ekim başı domates yemek mümkün olur mu?

MeyveliTepe
14-07-2013, 22:51
Herkese merhaba cinslerini bilmesemde kendimize yetecek kadar sırık domates ve biraz da oturak pembe domates yetiştiriyorum. Özellikle sn. Meyvelitepe 'nin santini fotoğraflarını hayranlıkla izliyorum . Eğer mümkünse santini domates ben de yetiştirmek istiyorum. Elinde tohumu olan değerli üyelerden ücreti karşılığında az miktarda tohum rica ediyorum.

Santini standart bir çeşit değil, benim ıslah etmeye çalıştığım beşinci senesindeki bir çeşit. Tohum paylaşım başlığını takip edin, yeni nesil tohumlardan paylaşacağım.

bahcedenn
14-07-2013, 22:53
daha önce hiç denemedim..
hastalanip söktüğüm-sökecegim saksıdaki domateslerin yerine yeni fide alıp şimdi diksem istanbul şartlarinda eylul sonu ekim başı domates yemek mümkün olur mu?

Fide bulabilecek misiniz?

antihistaminik
14-07-2013, 23:08
Fide bulabilecek misiniz? inşallah :)

not: burada (http://www.fidanistanbul.com/kategori/sebze-fideleri.html) varmış hala..

limon_sever
15-07-2013, 23:19
İldi salkım domates bu sene çok hızlı gelişiyor. Geçen sene sırık yetiştirememiştim. Bu sene ne yapacam bilmiyorum. Şimdiden 2 metre oldu bile.

426686

Salkım domates bu sene çok iyi durumda. Meyveleri hem iri hemde daha sert bir yapısı var. Bunların tamamını tohumluk bırakmayı düşünüyorum. Yeni salkımlar oluşturmaya başladı. Geçen sene tad ve verim olarak memnun olduğumuz bir domates çeşidiydi.

426687

basili
18-07-2013, 12:42
Arkadaslar hepnize kolay gelsın beım turkcem bıraz zayıf hatam olursa lütfen benı hos gorun sızden bır rıcam olacak ben 2 hafta once normal manavdan aldığım bır domatesı can sıkıntısından cekırdeklerınden ayırıp toprağa ektım su anda 40 tane fıdem oldu ve onlara çocuklar gıbı mutlu bır sekılde bakıyorum benım sıkıntım bahçem yok terasım var fakat cok kucuk sımdı bu fıdelerı kucuk plastık bardaklarda tutuyorum ama daha buyuk alana gecrımem gerek cogunu dagatıcam kendıme 10 tane tutmak ıstıyorum saksı cok yer kaplar onun ıcın 4 lıtrelık pet su kapları düşünüyorum uygunmudur lütfen banayardımcı olurmusunuz degerlı dusuncelerınızle

herkeze cok tesekur ederım

saygılar ve secgıler

hgezginn
18-07-2013, 23:03
http://img94.imageshack.us/img94/9572/hr1l.jpg
Acemiyim,ilk senem,Balkonda bu kadar oluyor;)
Ayrıca ilk mesajım:)

efor
21-07-2013, 12:30
merhaba
bahçede ve saksıda yetiştirdiğim sebzelerim var. saksıda bu sene ilk kez domates yetiştirdim gayette memnunum birçok kişinin bahçede bile yetiştiremeyeceği domatesler yetişti saksıda. ama yinede sorunum var ne yazık ki. sorunun aşırı sıcaklıktan ve yakıcı öğle güneşinden dolayı bitkilerdeki çiçek dökümü ve gelişim yavaşlaması oldu. Safranbolu ilçesini bazılarınız bilir karasal iklim hakim ve yaz sıcakları çok etkilidir gündüzleri. sıcaklık gündüzleri 30-40 derece arasında seyrediyor.. ben bitkilerimin üstüne gölgelendirme tülü gererek çiçek dökümünün ve büyüme yavaşlamasının önüne geçmek istiyorum ama bunun için ne kadarlık bir gölgelendirme yapmam konusunda kararsız kaldım. Karabük-Safranbolu iklimine göre %55 gölgelendirme yapmak fazlamı gelir yoksa %25 lik bir gölgelendirme yapan tül almalıyım. buralarda tülle gölgelendiren pek yok onun için danışamadım genelde seraların üstleri kireçle boyayarak ya da bez parçalar atılarak gölgelendirme yapılıyor. ne kadarlık bir gölgelendirme tülü kullanmak gerektiği hakkında yardımcı olabilirmisiniz acaba?
teşekkür ederim.

efor
21-07-2013, 12:41
Arkadaslar hepnize kolay gelsın beım turkcem bıraz zayıf hatam olursa lütfen benı hos gorun sızden bır rıcam olacak ben 2 hafta once normal manavdan aldığım bır domatesı can sıkıntısından cekırdeklerınden ayırıp toprağa ektım su anda 40 tane fıdem oldu ve onlara çocuklar gıbı mutlu bır sekılde bakıyorum benım sıkıntım bahçem yok terasım var fakat cok kucuk sımdı bu fıdelerı kucuk plastık bardaklarda tutuyorum ama daha buyuk alana gecrımem gerek cogunu dagatıcam kendıme 10 tane tutmak ıstıyorum saksı cok yer kaplar onun ıcın 4 lıtrelık pet su kapları düşünüyorum uygunmudur lütfen banayardımcı olurmusunuz degerlı dusuncelerınızle

herkeze cok tesekur ederım

saygılar ve secgıler

umarım manavdan aldığınız domates hibrit tohumdan üretilmemiştir. yoksa bitkileriniz kısır çıkar.Şansınıza artık görmeden bilemezsiniz. yetiştirme ortamı için ise 4 litrelik bir saksı çok küçük ne kadar gübrelerseniz gübreleyin verim alamazsınız. çünkü kökler gelişemez.forumda domates yetiştiriciliği için gerekli saksı ebatları önceki mesajlarda anlatılmış domates çeşidinize göre o mesajlardaki saksı ebatlarını seçmelisiniz..

antihistaminik
21-07-2013, 18:52
sn basili;
10 adet 4 lt lik saksıdansa ben olsam 3-4 adet en az 20-25 lt lik mumkunse yayvan degil derin saksılarda birer kök domates yetistirirdim(yer sıkıntınız olduğundan)..
hem ürün alma şansınız olur hem de 10 adet 4 lt saksıya göre daha az yer tutar.
4 lt saksıya ekeceginize hic ekmeyin daha iyi.. acımasız oldu ama maalesef öyle..:(

limon_sever
26-07-2013, 13:24
Santini domatesler boyut olarak pek tatmin etmesede verim olarak tatmin edici. Umarım tadı da tatmin eder.

429684

429685

limon_sever
26-07-2013, 13:26
Seneye bolca yetiştirmeyi düşündüğüm salkım domates. Verimi gayet güzel.

429686

limon_sever
26-07-2013, 13:29
Pembe domatesler ve sanmarzanolar. İkiside seneye bolca yetiştirilecek.

429687

429689

limon_sever
26-07-2013, 13:30
Sarı salkım domates (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31769.htm#post1186150) de verimi güzel domateslerden.

429690

limon_sever
26-07-2013, 13:32
Sarı ampul domates bu sene verim açısından şaşırtıcı. Bu salkımda çok fazla meyve var.

429693

limon_sever
26-07-2013, 13:34
İldi salkım domateslerde yine tüm çiçekler meyveye dönmedi. Sanırım diğer çiçekler bu meyveler olgunlaştıktan sonra meyve bağlayacak. Geçen sene de ilk meyveler çok iri olmuştu.

429694

birnefestoprak
26-07-2013, 18:05
Sn ciroz, Christopher Columbus'u yetistirdiginize cok sevindim. Etli, salca ve konserve icin cok uygun bir cesit. Salcalik ekim icin San Marzano cok bilinir ama aslinda verim ve lezzet acisindan cok daha iyi domates cesitleri var.

Gecen seneki etkinlige bir de Ludmilla's Red Plum adinda bir cesit gondermistim. Onu da sanirim Sn bahcedenn yetistiriyor. Ludmilla's Red Plum da cok yuksek verimli. Salcalik domatesler genelde taze yemelik icin cok lezzetli olmazlar ama Ludmilla's Red Plum hem taze yemelik olarak, hem de iri ve etli meyveleriyle salcalik olarak cok degerli. Christopher Columbus'u da tattiginizda nasil bulacaksiniz merak ediyorum. Bitkinin ustunde kac tane meyve var?

avcı66
30-07-2013, 01:04
bu sene santiniler bayağı gelişti bu arada san marzano domateslerden yapacağımız sosları merak ediyorum ilk defa deniycez

remifasollasido
31-07-2013, 01:09
Arkadaslar araniza yeni katildim herkeze selamlarimi iletiyorum oncelikle.sizlere sormak istedigim ozenle dikerek sulamasini yaptigim domateslerim suanda 40-50 cm kadar oldular.fakat toprakta hic gubre yok yani suana kadar vermedim.elimde dedemden aldigim elenmis hayvan gubresi var.bunu basil vermeliyim.sulandirarak mi yoksa kuru olarak kokune mi vermeliyiz.biraz cossun guzel domatesler elde ediyim istiyorum.yardimlarinizi bekliyorum size yardimci olabilcegini dusundugum domateslerimin resminide ekliyorum..

MeyveliTepe
31-07-2013, 01:58
Santini domatesler boyut olarak pek tatmin etmesede verim olarak tatmin edici. Umarım tadı da tatmin eder.

Santinilerin boyutları tam olması gerektiği gibi ve bu yılın jenerasyonuna çok uygun. Siz daha büyük olduklarını mı düşünüyordunuz?

Not: Pembeleştiği zaman bekletmeden toplamalısınız. Çeşidin rengi pembedir (kırmızı değil). Dalında gereğinden fazla kalırsa çatlama yapabilir.

ciroz
31-07-2013, 09:07
Santinilerin boyutları tam olması gerektiği gibi ve bu yılın jenerasyonuna çok uygun. Siz daha büyük olduklarını mı düşünüyordunuz?

Not: Pembeleştiği zaman bekletmeden toplamalısınız. Çeşidin rengi pembedir (kırmızı değil). Dalında gereğinden fazla kalırsa çatlama yapabilir.

Biz de bu sene ilk defa Santini yetiştiriyoruz.
İlk hasatımızı bir kaç meyve olarak yaptık. Göreceli kırmızı olanların aroması pembelere göre daha azalmış gibi geldi bize.

Santini' nin lezzet ve aromasından çok memnunuz.
Verim konusunda ise gerçekten şaşırtıcı, neredeyse her sürgünden meyve veriyor.

Tohumlar için ayrıca teşekkürler.

430755

430756

430757

430758

ciroz
31-07-2013, 09:21
Sn ciroz, Christopher Columbus'u yetistirdiginize cok sevindim. Etli, salca ve konserve icin cok uygun bir cesit. Salcalik ekim icin San Marzano cok bilinir ama aslinda verim ve lezzet acisindan cok daha iyi domates cesitleri var.

Gecen seneki etkinlige bir de Ludmilla's Red Plum adinda bir cesit gondermistim. Onu da sanirim Sn bahcedenn yetistiriyor. Ludmilla's Red Plum da cok yuksek verimli. Salcalik domatesler genelde taze yemelik icin cok lezzetli olmazlar ama Ludmilla's Red Plum hem taze yemelik olarak, hem de iri ve etli meyveleriyle salcalik olarak cok degerli. Christopher Columbus'u da tattiginizda nasil bulacaksiniz merak ediyorum. Bitkinin ustunde kac tane meyve var?

Sn birnefestoprak,
Tohumlar için tekrar teşekkürler.
Umarım hakkını verir, tohumlarını da alıp tekrar dağıtıma sokabiliriz.

Şu an tek kök bitkide 10-12 adet meyve var, meyve büyüklükleri gayet iri, tepelerden de çiçek vermeye devam ediyor.

limon_sever
31-07-2013, 09:36

Fotolarda gördüğüm sanki bunların iki katı gibiydi. Göz yanılmasından dolayı yanlış bir düşünceye girmişim. Ben de neden meyveleri gelişemedi diye düşünmüştüm.

MeyveliTepe
31-07-2013, 23:32
430938
430939
430940

Cherokee Purple. Bu çeşidin bu kadar büyüdüğünü de ilk kez görmüş oldum.

zebra
01-08-2013, 09:24
Merhaba arkadaslar,

Insallah herkesin diktikleri mahsule donuyordur ve hayirlisiyla yeriz diye umuyorum. Bir ziraat sitesinde domatesler icin soyle bir tavsiye vardi, acaba dogru mudur? "Son mahsulu alacaginiz tarihten 1-2 ay oncesinden domates fidesinin bas kismini kesiniz ki fidenin gucu tepeye gidecegine, alt taraftaki domateslere gitsin"

Biraz mantikli geldi ama bas kismi kesincede yeni yaprak, yeni dal gelisimi olmayacak diye de mantiksiz geldi bana. Bilgisi olan var mi acaba bu konu uzerinde.

birnefestoprak
03-08-2013, 22:21
Budama konusunda Sn ciroz'a, cesidin belirleyici olmasi konusunda da Sn MeyveliTepe'ye katiliyorum. Bir de bitki eger cok fazla budanirsa, meyveler gunesten tam anlamiyla korunamayacagi icin gunes yaniklari gelisebilir.

Koltuk alma ve budama uygulamalarini gerceklestirenleri tesvik eden nedenler nelerdir? Amac, meyvelerin daha cabuk olgunlasmasini saglamak ya da daha az sayida ama daha buyuk meyveler elde etmek mi?

danışman_32
03-08-2013, 23:11
[QUOTE=ciroz;1186662]Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor.

ciroz genelde örtü altı üretim faaliyetlerinde biz ziraat danışmanları olarak genellikle koltuk alımını teşvik ediyoruz koltuk alımı bir nevi bitkinin bu oluşan filizlerinin gübre ve suyundan hırsızlık yapmaması için yapılır çünkü bitki normal büyüme boy uzatma ve meyve oluşturma için bir enerjiye ihityaç duyar buda gübre ve sudan sağlanır koltuk alma bir nevi bitkinin boyunu uzatma kaliteye hatta meyveye dönük bir kalite yatırımıdır bu en son bitkide tepe filizi alımıyla noktalanmış olur

MeyveliTepe
04-08-2013, 00:06
Hangi tip domates bitkisinde, ne zaman koltuk almalı.

431737

Bu bitkide koltuk almasaydım muhtemelen arap saçına dönerdi. Buna rağmen 2 metreyi aşan kısımlara dokunmuyorum, üst tellerin üzerine yayılıyorlar.

431738

Bu bitkide koltuk almasaydım büyük ihtimal zayıf filizlerden böyle salkımlar vermeyecekti.

431739

Bu bitki biraz arap saçı olmasına rağmen her filizden salkım veriyor, çiçekler neredeyse %100 meyve bağlıyor ve taşıyabiliyor. Dolayısıyla koltuk almıyorum.

431740

Bu bitkide tek salkımda 4 kg civarında domates var. Böyle 3-5 civarında salkımı taşıyabilmesi için salkımların ana gövdeden gelmesini sağlamak daha mantıklı.

431741

Bu çeşit ise zaten oturak. Koltuk almıyoruz.

Not: Son birkaç mesajı domates yetiştirme başlığına taşımak daha doğru olacak :)

birnefestoprak
04-08-2013, 17:19
Sn ciroz,

Yapraklar, bitki gelisimine katilan onemli organlar. Bazi uygulamalarda, bitkide neredeyse sadece ana daldaki yapraklar kalacak sekilde budama yapildigini, bitkinin gunes isigini absorbe eden ortusunun buyuk oranda ortadan kaldirildigini goruyorum. Bu, bana gore verimi tesvik eden birsey degil. Budama yapilan bitkinin, budama yapilmayan bitkiye gore daha yuksek verime ve daha iri meyvelere sahip oldugu savinin ustunde uzun uzun tartisilabilir.

Alinan koltuklarin herbiri, ustunde yeni cicekleri tasiyacak yeni filizler veriyor. Yeni filizler, yeni meyveler demek. Sirf bu yuzden, iri meyveli cesitleri bir kenara biraksak bile, kucuk meyveli kiraz ve erik domates cesitlerinde koltuk almanin aksine verimi dusurecegini dusunuyorum.

Eger gorece erken bir hasat istiyorsaniz, sadece ana dal ustundeki meyveleri birakip, koltuk alabilirsiniz. Boylece bu dal ustundeki meyvelerin daha erken kizarmasini tesvik etmis olursunuz.

Bitkinin yere yakin dallarini budamak ve ozellikle yaprak ortusu yogun olan cesitlerde daha yukardaki dallari seyreltmek, hastaliklarin ortaya cikmasini/yayilmasini yavaslatmayi ve hava sirkulasyonunu (ozellikle seralarda) saglamak acisindan onemli. Bir de tabii, budama yapmak bitki bakimini ve hasadi kolaylastiriyor.

Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor...

ciroz
04-08-2013, 23:56
Sn birnefestoprak,

Küçük bahçemiz, ilerideki yaşam alanımıza hazırlık adına deneyim kazandığımız bir etüd alanı.
Bu sene hem çeşit hem de alan olarak çoğaldık.

6 çeşit domates deniyoruz. Gerçekten de her çeşidin farklı özellikleri var.

Ticari kaygımız olmadığı için, bitkiler üzerinde erken hasat almak gibi bir derdimiz de yok.
Kimyasallardan uzak üretim yapmaya özellikle dikkat ediyoruz.

Karşılaştığımız sorunları deneyimleyen sizin gibi üyelerimiz, okuduğumuz farklı kaynaklar bize yolculuğumuzda ışık tutuyor.
Bu ışıkları, kendi süzgecimizden geçirerek uyguluyoruz. Deneyimliyoruz. Hatalar yaparak öğreniyoruz.

Belki biraz da duygusal yaklaşıyoruz her bitkiye. Onların tohumdan ürüne yolculuklarına şahit olmak bile bize büyük bir öğreti gibi geliyor.

Bu öğreti yolunda, bitkilerimizin hastalıklarından da, zaralılarından da, zararlılar için gelen yeni faydalılardan da, samimiyetle aynı sorunları yaşayan üyelerimizin deneyim ve paylaşımlarından da çok memnunuz.

Örneğin, bu seneki göreceli büyük hatalarımızdan biri, sebze adalarını yaptığımız alanın ( bahçedeki uzun güneş gören alan ) hemen yanındaki erik ağacının erikle yüklendiklendikten sonra kendine yakın olan adanın üzerine eğilmesi ve orada bir mikro klima oluşturarak nemi yükseltmesi gibi geliyor bize.

İkinci hatamız, yataklar için kullandığımız toprağı yeterince ve zamanında zenginleştiremediğimiz için. ( genişlettiğimiz yataklar için toprağı uzakça bir evin bahçesinden el arabasıyla yaklaşık 40-50 araba kendi ellerimle taşıdım ve dikime geç kaldığımız düşüncesiyle bir an önce dikime geçtim ) karşılaştığımız kalsiyum eksikliği.

Üçüncü hatamız, sulamayı akşam saatlerinde yaparak, ( belki mikro klimadaki nemi de yükseltmemiz ) mantarlara davetiye çıkarmamız olarak özetlenebilir.

Bunlara rağmen, bir iki kök kayıp dışında herşey yolunda.
Santini' lerden de ilk minik hasatımızı yapmış bulunuyoruz.
Ve çocuklar gibi sevinçliyiz.

431959

Herbirinize ayrıca teşekkürler...

limon_sever
05-08-2013, 10:39
San Marzanolar

431991

Salkım Domatesler

431992

Siyah Kırım Domatesler

431993

431994

cetiner
05-08-2013, 21:14

Santinileri de mutlaka tartmışsınızdır, kaç gr. geldiklerini paylaşırmısınız.

MeyveliTepe
05-08-2013, 21:59
Tartmamıştım. Ortalama 15 gr civarında.

Murat Uysal
06-08-2013, 01:53
Santiniler küçük, dayanıklı, lezzetli, meyve niyetine yenebilen verimli bir çeşit. her sene yetecek kadar dikiyorum..

Seneye yeni bir bahçe kiralıyorum. 3500 m2 neyapacaz bakalım..

limon_sever
06-08-2013, 15:24
İri Salkım Domates

432161

birnefestoprak
06-08-2013, 18:12
Sn limon_sever, bu cesit, takasta tohumunu paylastiginiz cesit mi? Yerli midir?

İri Salkım Domates

432161

limon_sever
06-08-2013, 19:55
Sn limon_sever, bu cesit, takasta tohumunu paylastiginiz cesit mi? Yerli midir?

Evet, yerli bir çeşit. 2 senedir deneme amaçlı ekiyorum. Takasta paylaşmadım. Bu seneki etkinlikte bir aksilik olmazsa paylaşacağım.

432171

İki tane 2 m2'lik sebze adalarında tüm domateslerim itiş kakış yetişiyorlar işte ;)

limon_sever
09-08-2013, 17:28
Siyah domatesler tam koparmalık oldular.

432507

432508

limon_sever
09-08-2013, 17:30
Tohumluk salkım domatesler

432509

limon_sever
09-08-2013, 17:35
Sarı ampul domatesler ve sarı salkım domatesler tam randıman devam...

432511

432512

birnefestoprak
11-08-2013, 03:33
Sn limon_sever, http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/432161-iri_salkim_domates.jpg adresindeki (sanirim kirmizi meyvelere sahip olan ve 'iri salkim domates seklinde adlandirdiginiz) bu seneki takasta tohumunu paylasacaginizi belirttiginiz yerli cesit, 2012 takasinda tohumunu paylastiginiz 'kokulu koy domatesi' ile ayni midir?

Evet, yerli bir çeşit. 2 senedir deneme amaçlı ekiyorum. Takasta paylaşmadım. Bu seneki etkinlikte bir aksilik olmazsa paylaşacağım.

432171

İki tane 2 m2'lik sebze adalarında tüm domateslerim itiş kakış yetişiyorlar işte ;)

limon_sever
11-08-2013, 12:00
Sn limon_sever, http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/432161-iri_salkim_domates.jpg adresindeki (sanirim kirmizi meyvelere sahip olan ve 'iri salkim domates seklinde adlandirdiginiz) bu seneki takasta tohumunu paylasacaginizi belirttiginiz yerli cesit, 2012 takasinda tohumunu paylastiginiz 'kokulu koy domatesi' ile ayni midir?

Sorunuza burada (http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm) cevap verdim. Sanırım okumadınız.

Geçen seneki etkinlikte "Kokulu köy domatesi" olarak değilde "Köy domatesi" olarak paylaşmıştım. O domatesin meyveleri iri değil küçüktü.

"İri salkım domates" diye adlandırmıyorum ismi zaten öyle. Daha önce hiç bir şekilde domatesin ne kendisini ne de tohumlarını hiç bir şekilde hiç bir yerde paylaşmadım. 2 senedir deneme amaçlı yetiştiriyorum.

Bu zamana kadar 50-60 çeşit domates yetiştirmişimdir. İsmini bildiğim domatesler veya yöresini bildiklerim hepsi. Kendi bahçemizde en iyi sonuç aldığımız çeşitleri ayırıp saklıyorum. Bizim bahçenin toprağı konusunda sıkıntılarımız olduğu için bu kadar çeşit denemesi yaptım. Aslında etkinlikte o yüzden bulunuyorum. Çeşit denemesi yaparak en iyi, en lezzetli, verimli, dayanıklı çeşitleri listeme alıyorum. Paylaştığım domates tohumlarını alacak arkadaşların çok bakım yapmadan orta seviyeli bir toprakta en iyi verimi alacakları çeşitleri paylaştığımı belirtmek isterim.

Şunu da belirtmek isterim. 2 m2'lik sebze adalarına en fazla 4-5 domates fidanı dikilmesi tavsiye ediliyor. Ben 2 m2'lik adaya 32-33 fidan dikiyorum. Sonucu siz de görüyorsunuz. Çok çeşit yetiştiriyorum. Ama sadece 4 m2'lik bir adada. Yani öyle çok uğraşmıyorum domateslerle de. Ne ilaç kullanıyorum ne de yaprak gübreleri. Eğer ilaç veya yaprak gübresi kullansaydım sanırım daha çok verim alırdım. Gülleci bulamacını yapamadım ve kaolin kilini Konya'da bulamadım. Eğer onları da uygulasam...

Bilindik şeyler yapmak her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bazen aykırı olmakta gerekir.

Dilim biraz şişmiş :o

ciroz
11-08-2013, 13:24
Dikimde gecikmemize rağmen, hasat mevsimi başlıyor.
Geçen seneki takas etkinliğinden gelen tohumların yolculuğuna şahit olmak, öğretilerin en keyiflisi. Hatalarımızla birlikte, bu daha başlangıç mücadeleye devam...

432858
Santini' ler şaşırtıcı şekilde çok verimli bir çeşit.

432859
Sarı Ampul ve arkasında San Marzano

432860
Lezzetiyle damak, boyutuyla göz şaşırtan Pembe.
Tartma şansımız olmadı ama 500-600 gr vardır.

432861
Hasatın özeti. Yüzler gülüyor.

432862
Biraz da damak ve hücrelerimiz sevinsin :)

antihistaminik
11-08-2013, 16:26
terasta yetişen domateslere söğüş lezzet testi;

adaylar : yalova pembe, tula siyah, panderosa red beefsteak, panderosa pembe.

and the winner is......

panderosa pembe ve tula siyah inanılmaz !!

432889

birnefestoprak
11-08-2013, 20:47
Zaman ayirdiginiz icin ve bu domatesi paylasima acacaginiz icin tesekkurler. Onceki mesajinizi okudum fakat http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/432161-iri_salkim_domates.jpg adresindeki meyvelerle http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm adresindeki meyveler gorunus itibariyle farkli gorunuyor, onun icin sordum. Ikinci resimde ondeki meyveler bogumluyken, ilk resimdekilerin yuzeyi daha duz ve meyveler daha basik. Ikinci resmi daha sonra mi cektiniz? Bogumlari hasata yakin mi belirginlesiyor? Tipik sekilde hasat asamasinda meyvelerin bir kismi bogumlu, bir kismi duz de olabilir tabii.

Dediginiz gibi domateslerinizin verimi cok iyi gozukuyor. Oldukca kucuk bir alanda bitkiler birbirine degecek sekilde cok sayida cesit yetistirdiginiz icin bir tavsiyede bulunmak isterim:

Capraz tozlasmaya karsi onlem olarak tohum alacaginiz, ozellikle yerli cesitlere ait olan, meyveleri onceden bohcalamanizin yarari olabilir. Diger sebze cesitlerine gore cok daha az olmasina karsin, domateslerde de %5'e kadar cikan oranlarda capraz tozlasma soz konusu olabiliyor. Cesit sayisi arttikca tozlasma olasiligi da artiyor.

Bir diger onlem de, hasat zamani birden cok meyveden tohum almak olabilir. Meyvelerden birinde capraz tozlasma olsa bile, bu meyveden alinacak tohumlar, ayni bitkinin diger meyvelerinden alinan tohumlarla karistiginda, capraz tozlasmis tohumlar bastirilmis oluyor.

Sorunuza burada (http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm) cevap verdim. Sanırım okumadınız.

Geçen seneki etkinlikte "Kokulu köy domatesi" olarak değilde "Köy domatesi" olarak paylaşmıştım. O domatesin meyveleri iri değil küçüktü.

"İri salkım domates" diye adlandırmıyorum ismi zaten öyle. Daha önce hiç bir şekilde domatesin ne kendisini ne de tohumlarını hiç bir şekilde hiç bir yerde paylaşmadım. 2 senedir deneme amaçlı yetiştiriyorum.

Bu zamana kadar 50-60 çeşit domates yetiştirmişimdir. İsmini bildiğim domatesler veya yöresini bildiklerim hepsi. Kendi bahçemizde en iyi sonuç aldığımız çeşitleri ayırıp saklıyorum. Bizim bahçenin toprağı konusunda sıkıntılarımız olduğu için bu kadar çeşit denemesi yaptım. Aslında etkinlikte o yüzden bulunuyorum. Çeşit denemesi yaparak en iyi, en lezzetli, verimli, dayanıklı çeşitleri listeme alıyorum. Paylaştığım domates tohumlarını alacak arkadaşların çok bakım yapmadan orta seviyeli bir toprakta en iyi verimi alacakları çeşitleri paylaştığımı belirtmek isterim.

Şunu da belirtmek isterim. 2 m2'lik sebze adalarına en fazla 4-5 domates fidanı dikilmesi tavsiye ediliyor. Ben 2 m2'lik adaya 32-33 fidan dikiyorum. Sonucu siz de görüyorsunuz. Çok çeşit yetiştiriyorum. Ama sadece 4 m2'lik bir adada. Yani öyle çok uğraşmıyorum domateslerle de. Ne ilaç kullanıyorum ne de yaprak gübreleri. Eğer ilaç veya yaprak gübresi kullansaydım sanırım daha çok verim alırdım. Gülleci bulamacını yapamadım ve kaolin kilini Konya'da bulamadım. Eğer onları da uygulasam...

Bilindik şeyler yapmak her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bazen aykırı olmakta gerekir.

Dilim biraz şişmiş :o

birnefestoprak
11-08-2013, 20:48
Sn ciroz,

Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait?

Dikimde gecikmemize rağmen, hasat mevsimi başlıyor.
Geçen seneki takas etkinliğinden gelen tohumların yolculuğuna şahit olmak, öğretilerin en keyiflisi. Hatalarımızla birlikte, bu daha başlangıç mücadeleye devam...

432858
Santini' ler şaşırtıcı şekilde çok verimli bir çeşit.

432859
Sarı Ampul ve arkasında San Marzano

432860
Lezzetiyle damak, boyutuyla göz şaşırtan Pembe.
Tartma şansımız olmadı ama 500-600 gr vardır.

432861
Hasatın özeti. Yüzler gülüyor.

432862
Biraz da damak ve hücrelerimiz sevinsin :)

ciroz
11-08-2013, 21:25
Sn ciroz,

Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait?

Sn birnefestoprak,

o pembe' ler geçen seneki takas etkinliğinde Sn Tekin' den (http://www.agaclar.net/forum/308413-post5.htm) gelen pembe (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/15320-3.htm#post861882)' lerden.

Sizden gelen Lice pembesinde de 250-300 gr lık meyveler var. Yeni renklenmeye başladılar.

limon_sever
11-08-2013, 22:52
Zaman ayirdiginiz icin ve bu domatesi paylasima acacaginiz icin tesekkurler. Onceki mesajinizi okudum fakat http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/432161-iri_salkim_domates.jpg adresindeki meyvelerle http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm adresindeki meyveler gorunus itibariyle farkli gorunuyor, onun icin sordum. Ikinci resimde ondeki meyveler bogumluyken, ilk resimdekilerin yuzeyi daha duz ve meyveler daha basik. Ikinci resmi daha sonra mi cektiniz? Bogumlari hasata yakin mi belirginlesiyor? Tipik sekilde hasat asamasinda meyvelerin bir kismi bogumlu, bir kismi duz de olabilir tabii.

Dediginiz gibi domateslerinizin verimi cok iyi gozukuyor. Oldukca kucuk bir alanda bitkiler birbirine degecek sekilde cok sayida cesit yetistirdiginiz icin bir tavsiyede bulunmak isterim:

Capraz tozlasmaya karsi onlem olarak tohum alacaginiz, ozellikle yerli cesitlere ait olan, meyveleri onceden bohcalamanizin yarari olabilir. Diger sebze cesitlerine gore cok daha az olmasina karsin, domateslerde de %5'e kadar cikan oranlarda capraz tozlasma soz konusu olabiliyor. Cesit sayisi arttikca tozlasma olasiligi da artiyor.

Bir diger onlem de, hasat zamani birden cok meyveden tohum almak olabilir. Meyvelerden birinde capraz tozlasma olsa bile, bu meyveden alinacak tohumlar, ayni bitkinin diger meyvelerinden alinan tohumlarla karistiginda, capraz tozlasmis tohumlar bastirilmis oluyor.

İki mesaj yazmamak için tek mesajda bilgi vermiştim. http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm burdaki domates "salkım domates". Yani "iri salkım domates" değil. Salkım domateste boğumlar var. İri salkımın çok yuvarlak bir yapısı var. Salkım domatesin nerdeyse iki katı meyveleri var.

birnefestoprak
12-08-2013, 01:27

2012 Agaclar.net tohum takasina tohumunu gonderdiginiz koy domatesiyle ilgili notlarimi ancak bulabildim. Cumra'nin bir koyunden geldigini, verimli ve lezzetli oldugunu ve kucuk meyveli olmasina karsin, bitki ustunde bir iki meyve birakilmasi halinde bu meyvelerin oldukca irilestigini belirtmissiniz. Bitkinin yetistirildigi koyun adi hakkinda bir fikriniz var mi acaba?

bahcedenn
12-08-2013, 15:48
Ankara'nın Ayaş Domatesi
433071
Rouge D'Irak
433072
Sub Arctic Plenty
433073
Sub Arctic Plenty
433074

bahcedenn
12-08-2013, 15:56
Pink Oxheart
433075
Pink Vernissage
433076
Roma
433077
Christopher Columbus
433078

bahcedenn
12-08-2013, 16:14
Black Krim
433079
Black Russian
433080
Black Prince
433081
Cherokee Purple
433082

birnefestoprak
12-08-2013, 19:50
Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi?

Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor.

Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir.

Ankara'nın Ayaş Domatesi
433071
Rouge D'Irak
433072
Sub Arctic Plenty
433073
Sub Arctic Plenty
433074

limon_sever
12-08-2013, 20:11
2012 Agaclar.net tohum takasina tohumunu gonderdiginiz koy domatesiyle ilgili notlarimi ancak bulabildim. Cumra'nin bir koyunden geldigini, verimli ve lezzetli oldugunu ve kucuk meyveli olmasina karsin, bitki ustunde bir iki meyve birakilmasi halinde bu meyvelerin oldukca irilestigini belirtmissiniz. Bitkinin yetistirildigi koyun adi hakkinda bir fikriniz var mi acaba?

Tam olarak köyü bilmiyorum. Sormam gerekecek. 1-2 gün sonra unutmazsam bilgilendiririm.

Murat Uysal
12-08-2013, 21:41
İri Salkım Domates

432161

Sevgili limon_sever lezzeti iyi ise tohumundan alabilirmiyim..

Murat Uysal
12-08-2013, 21:44
Black Krim
433079
Black Russian
433080
Black Prince
433081
Cherokee Purple
433082

Black Giant veya bir diğer adı. Çok lezzetli domatesler ama hastalıklara karşı çok dayanıksız.. bölgeye uyum sağlatamadım. Bu sene idare eder ama bakalım hayırlısı artık..

birnefestoprak
12-08-2013, 21:55
Black Giant, baska bir siyah domates cesidi. Aslinda siyah cesitler sizin bolgenizde iyi yetisir diye dusunurum. Bu cesitlerin icinde anavatani Karadeniz'in kuzeyi ve Rusya olanlar var. Iklim acisindan benzerlikler mevcut. Black Krim cesidini denemenizi tavsiye ederim.

Bu arada yeri gelmisken sormak isterim: Karadeniz Bolgesi'nde geleneksel olarak yetistirilen, bolgeye has yerli siyah domatesle hic karsilastiniz mi ya da bu konuda bir bilginiz var mi?

Black Giant veya bir diğer adı. Çok lezzetli domatesler ama hastalıklara karşı çok dayanıksız.. bölgeye uyum sağlatamadım. Bu sene idare eder ama bakalım hayırlısı artık..

limon_sever
12-08-2013, 22:06
Sevgili limon_sever lezzeti iyi ise tohumundan alabilirmiyim..

Lezzeti güzel. http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/31769.htm sayfayı takip ederseniz paylaşacağım.

bahcedenn
12-08-2013, 22:24
Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi?

Evet Sn. birnefestoprak. Tohumlar Sn. Asiye'nin etkinliğe gönderdiği tohumlar. Yan yana 2 adet Ayaş Domatesi fidem var. Aralarındaki farklılığın farkındayım aslında. Ama daha önce hiç yetiştirmediğim için hangisi gerçek özelliklerini daha çok taşıyor bilemedim. Bu yüzden takasa da ekleyemedim. Diğer resmi de ekliyorum.

bahcedenn
12-08-2013, 22:31
Sn bahcedenn,
Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor.

Rouge D'Irak 'ın meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyorum. Lezzetini henüz bilmiyorum. Nineveh'in gelişimi tüm çeşitler içerisinde en güzel giderken Tuta'dan sonra çok seri şekilde bitkiyi kaybettim. Diğerleri hastalığı birkaç kurtlu meyve ile atlatırken Nineveh tepetaklak gitti. Neyse ki kısıtlı miktar da olsa tohumluk alabildim. Yalnız tadına ben kendim bakamadım. Ama eşim çok beğendi.

bahcedenn
12-08-2013, 22:36
Sn bahcedenn,

Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir.

Bu çeşidin orijinali Cherry mi?

birnefestoprak
12-08-2013, 22:54
2. resim, Ayas Domatesi'ne ait diyebilirim. Normalde emin olamazdik ama tohumlar Ayas tohumu olarak gonderildigi icin ve ikinci resim sekil itibariyle dogru gozuktugu icin bunu soyleyebiliyorum.

Bir baska kistas da meyvelerin tadi. Ayas Domatesi, bana gore cok cok lezzetli bir cesit. Dolu dolu, bir yandan tatli, bir yandan da isirildiktan sonra agiz icinde asidik bitim birakan bir tadi var. Tabii, tat, mevsimden mevsime, iklim kosullarina, verilen su miktarina, bitkinin aldigi/alamadigi minerallere vs bagli olarak degisebiliyor. Bununla birlikte, tat algimiz subjektif oldugu icin sizin dusunceniz farkli olabilir.

Ilk resimdeki meyvelerle ilgili aklima ilk gelen olasiliklar soyle:

1) Capraz tozlasma olmus olabilir. Bu durumda Sn asiye, bahcesinde baska cesitler de yetistirmis miydi bakmak gerek.
2) Paketleme sirasinda baska bir cesidin tohumlari karismis olabilir.
3) Iklim farkliligindan dolayi meyvede sekil degisimi olmustur diyecegim ama ikinci resim dogru ceside ait, olmasi gerektigi gibi buyumus; iklimle ilgili bir sorun yasamamis gibi gozukuyor.

Tavsiyem, Sn asiye'den gelen orjinal paket icindeki butun tohumlari onumuzdeki yetistirme mevsiminde ekip sonuca bakmaniz. Sanirim 10-15 bitkiyi gecmez. Bir de 1. resimdeki meyvelerden topladiginiz tohumlari ayri sekilde paketleyip ondan da seneye yeniden ekmenizi tavsiye ederim.

Evet Sn. birnefestoprak. Tohumlar Sn. Asiye'nin etkinliğe gönderdiği tohumlar. Yan yana 2 adet Ayaş Domatesi fidem var. Aralarındaki farklılığın farkındayım aslında. Ama daha önce hiç yetiştirmediğim için hangisi gerçek özelliklerini daha çok taşıyor bilemedim. Bu yüzden takasa da ekleyemedim. Diğer resmi de ekliyorum.

birnefestoprak
12-08-2013, 23:00
Tahminimce esinizin begenmesinin nedenlerinden birisi, bu cesidin Turk damak tadina yakin olmasi. Su ana kadarki gozlemime gore, bizde ozellikle ulkenin batisindan dogusuna dogru gidildikce asidik domatesler agirlik kazaniyor. Yemeklerde de genel olarak bu domatesler kullaniliyor.

Nineveh de bence desti domateslere yakin bir tada sahip. Eger desti domates tadip sevdiyseniz, Nineveh'i de seversiniz diye dusunuyorum. Bir dahaki sefere, az su vererek yetistirip bir de oyle denemenizi tavsiye ederim. Bitkiyi kaybettiginize uzuldum ama tohum aldiginiza sevindim. Irak'ta geleneksel tarim bitti maalesef... Dunyanin bitki cesitliliginin korunmasi adina onemli bir katkiniz oldu.

Rouge D'Irak 'ın meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyorum. Lezzetini henüz bilmiyorum. Nineveh'in gelişimi tüm çeşitler içerisinde en güzel giderken Tuta'dan sonra çok seri şekilde bitkiyi kaybettim. Diğerleri hastalığı birkaç kurtlu meyve ile atlatırken Nineveh tepetaklak gitti. Neyse ki kısıtlı miktar da olsa tohumluk alabildim. Yalnız tadına ben kendim bakamadım. Ama eşim çok beğendi.

birnefestoprak
12-08-2013, 23:04
Bildigim kadariyla kucuk meyveli bir cesit ama ceri degil. Buyuk ihtimalle caprazlamada kullanilan ana bitkilerden birisi ceri cesittir.

Bu çeşidin orijinali Cherry mi?

bahcedenn
12-08-2013, 23:41
Bildigim kadariyla kucuk meyveli bir cesit ama ceri degil. Buyuk ihtimalle caprazlamada kullanilan ana bitkilerden birisi ceri cesittir.

İstanbul'a diktiğim fidelerin meyveleri cherry iken köye diktiğim fidenin meyveleri biraz iriceneydi. Aynı sorun Chocolate Stripes çeşidinde de var. Yalnız iri Chocolate Stripes ın lezzeti mükemmeldi.

bahcedenn
13-08-2013, 14:40
Hepsi bahcedenn...

bahcedenn
13-08-2013, 23:19
433360
Cherokee Purple. Bu çeşidin bu kadar büyüdüğünü de ilk kez görmüş oldum.

Sizi yakalayamasak ta ya % 15 eksi ile yaklaşmışım size. :) Bu da Cherokee Purple.

433361

MeyveliTepe
16-08-2013, 00:25
433935
433936
Çılgın italyan gelenekseli. İkinci senesinde yerelleşmede iyi performans gösteriyor. Çok dayanıklı, dalında iyice olgunlaştığında aroma ve lezzet bakımından başka bir çok çeşidi geçiyor. Verim arttığında sanırım kalsiyum ihtiyacı da artıyor. Bir kaç domateste dip çürüklüğü oldu. Dikim öncesi ona göre tedbir almalı.

433937
Bu da sessiz sedasız devam eden projelerden biri. Sarı santini'den türedi. Dördüncü senesinde seleksiyonlar sonrası ortaya çıkan böyle bir şey oldu. Her bir domates yaklaşık yumurta iriliğinde. Bir salkımda kaç tane var sayamadım. Üç yıl daha seleksiyona devam. Bu bitkiden devam edeceğim.

433938
Bu yerli bir çeşit. Bendeki ilk senesi, köydeki bir komşudan almıştım. Domatesler muhteşem. Çok dayanıklı, lezzetli ve kokulu. Kökenini henüz araştıramadım. Her bir domates ortalama 600gr geliyor.

zebra
16-08-2013, 15:06
433935
433936
Çılgın italyan gelenekseli. İkinci senesinde yerelleşmede iyi performans gösteriyor. Çok dayanıklı, dalında iyice olgunlaştığında aroma ve lezzet bakımından başka bir çok çeşidi geçiyor. Verim arttığında sanırım kalsiyum ihtiyacı da artıyor. Bir kaç domateste dip çürüklüğü oldu. Dikim öncesi ona göre tedbir almalı.

433937
Bu da sessiz sedasız devam eden projelerden biri. Sarı santini'den türedi. Dördüncü senesinde seleksiyonlar sonrası ortaya çıkan böyle bir şey oldu. Her bir domates yaklaşık yumurta iriliğinde. Bir salkımda kaç tane var sayamadım. Üç yıl daha seleksiyona devam. Bu bitkiden devam edeceğim.

433938
Bu yerli bir çeşit. Bendeki ilk senesi, köydeki bir komşudan almıştım. Domatesler muhteşem. Çok dayanıklı, lezzetli ve kokulu. Kökenini henüz araştıramadım. Her bir domates ortalama 600gr geliyor.

Seleksiyon derken, elle mi dollemi yapiyorsunuz? Yoksa domateslerde degisim olmuyor diye biliuorum:(.

bahcedenn
16-08-2013, 22:11
434133

Kadroyu sayıyorum...

Soldan sağa,

Ayaktakiler; Black Prince, Black Prince, Ayaş, Ayaş, Ayaş, Black Krim.
Oturanlar; Pembe, Yellow Brandywine, Black Russian, Black Russian, Sivas Koyulhisar.
Çömelenler; Pachino, Black Cherry, Sub Arctic Plenty, Principe Burghose.
Yatanlar; Sarı Santini ve Alis' Pembe Kiraz.

antihistaminik
17-08-2013, 15:39
434133

Kadroyu sayıyorum...

Soldan sağa,

Oturanlar; Pembe, Yellow Brandywine, Black Russian, Black Russian, Sivas Koyulhisar.

:))) elinize sağlık sn bahcedenn..
ayaktakiler ve oturanlarla bi lezzet testi yaptınız mı (söğüş)?
tabi ki zevkler renkler meselesi.. ama sizin görüşünüzü merak ettim..

bir de tula black =? black russian =? black krim =? Solanum lycopersicum
google da bunlarin herbirine Solanum lycopersicum diyenler var da..

bahcedenn
17-08-2013, 22:49
:))) elinize sağlık sn bahcedenn..
ayaktakiler ve oturanlarla bi lezzet testi yaptınız mı (söğüş)?
tabi ki zevkler renkler meselesi.. ama sizin görüşünüzü merak ettim..

bir de tula black =? black russian =? black krim =? Solanum lycopersicum
google da bunlarin herbirine Solanum lycopersicum diyenler var da..

Hepsi benim evladım. Hiç bi evladımı bir diğerinden ayıramam. :)

Şaka bir yana hepsi gerçekten çok lezzetli. Ama Pembenin yeri her zaman ayrıdır. Yellow Brandywine çeşidini de çok beğendim. Süper lezzetli çıktı.

Black Prince'i da beğendim. Bol çekirdekli, sulu, etli, lezzetli bir çeşit. Pembeye göre daha diri bir yapısı var. Arkalarından Black Krim, Sivas Koyulhisar ve Ayaş geliyor. Sadece sanki Black Russian ı beğenmedim gibi. Yalnız meyvelerini hasat edeli 2 gün oldu. Biraz beklediler. Onların tadına tekrardan bakıcam.

Müsait yeriniz varsa ve tohum talebinde bulunacaksanız kahvaltılık olarak Black Cherry yi ve özellikle MeyveliTepe'nin Alis' Pembe Kiraz'ını tavsiye ederim.

Solanum lycopersicum ise tüm domates çeşitlerinin genel adıdır.

MeyveliTepe
17-08-2013, 23:48
434416

Bu günkü domates ve patlıcan hasatından.

434417

İrice bir pembeyi tarttım, 1074 gr geldi.

birnefestoprak
18-08-2013, 07:05
Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'nin rengini nasil tanimlarsiniz? Sizce kirmizi mi yoksa koyu pembe/bordomsu mu renk tanimina daha cok uyar?

434133

Kadroyu sayıyorum...

Soldan sağa,

bahcedenn
18-08-2013, 10:48
Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'nin rengini nasil tanimlarsiniz? Sizce kirmizi mi yoksa koyu pembe/bordomsu mu renk tanimina daha cok uyar?

Bu kadrodaki Ayaş domatesler gerçek özelliklerini taşımadığını düşündüğümüz üstten dilimli gibi duran Ayaş domatesler. Bunlar kırmızı. Asıl Ayaş olduğunu tahmin ettiğim farklı kök olan Ayaş ise henüz kızarmadı. Ama onun da kırmızı olacağını tahmin ediyorum.

antihistaminik
18-08-2013, 14:15
....
Solanum lycopersicum ise tüm domates çeşitlerinin genel adıdır.

solanum lycopersicum gibi kızardım... bilmiyordum..434507

sorumu şoyle sorayım o zaman,
Tula Black sizin siyahlardan herhangi biriyle aynı cins olabilir mi? gerçi tip olarak sizin siyah çocuklarlardan hiçbirine benzemiyor..sadece oturanlardan en sağdaki Sivas Koyulhisar'a çok benziyor..
ve çok lezzetli.

antihistaminik
18-08-2013, 15:12
İrice bir pembeyi tarttım, 1074 gr geldi.

maşallah sn MeyveliTepe.. insan yemeye kıyamaz.

birnefestoprak
18-08-2013, 19:58
Rica etsem, kizardigi zaman, meyvenin yakindan cekilmis bir resmini ekleyebilir misiniz?

Bu kadrodaki Ayaş domatesler gerçek özelliklerini taşımadığını düşündüğümüz üstten dilimli gibi duran Ayaş domatesler. Bunlar kırmızı. Asıl Ayaş olduğunu tahmin ettiğim farklı kök olan Ayaş ise henüz kızarmadı. Ama onun da kırmızı olacağını tahmin ediyorum.

cetiner
18-08-2013, 20:06
Sn. birnefestoprak, cristopher columbus çeşidi hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz(gelişimi, sırık mı, oturak mı ,meyve şekli ,tadı) ? Mümkünse fotğraflarla lütfen.

bahcedenn
18-08-2013, 21:40
solanum lycopersicum gibi kızardım... bilmiyordum..434507

sorumu şoyle sorayım o zaman,
Tula Black sizin siyahlardan herhangi biriyle aynı cins olabilir mi? gerçi tip olarak sizin siyah çocuklarlardan hiçbirine benzemiyor..sadece oturanlardan en sağdaki Sivas Koyulhisar'a çok benziyor..
ve çok lezzetli.

Sizin dediğiniz muhtemelen Black from Tula. O da var bahçede. Ama henüz kızarmadılar. Kızarmalarını bekliyorum. :)

Black from Tula için geleneksel siyah domatesler içerisinde en lezzetlilerinden birisi olduğu söylenir. Bakalım, dedikleri kadar var mıymış? :)

avcı66
18-08-2013, 22:31
bu sene hasılat çok iyi değil yozgat ta havalar geceleri çok soğuk oluyor pembelerimizi tek tük toplayabiliyoruz.

birnefestoprak
19-08-2013, 05:07
Christopher Columbus, sirik bir cesit. Boy atan, iri bir bitki. Meyveler kirmizi renkli, sekil olarak birornek degil; kimisi biraz daha basik, kimisi daha uzun ve irice. Et orani yuksek. Genelde bu sekle ve meyve eti oranina sahip cesitler konservelik/sosluk olarak kullanilirlar ve taze yemeklik olarak pek lezzetli sayilmazlar; ancak Christopher Columbus, Ludmilla's Red Plum'la birlikte taze yemeklik bakimindan da bence gayet iyi bir domates.

Resmini bulabilirsem (ve tabii eger cekmissem) paylasirim. Her cesidi her sene yetistirmiyorum. Yetistirdiklerimden begendiklerimi dagitima sokup yeni cesitlerle devam ediyorum.

Sn ciroz surda resimlerini gostermis (yukardan asagiya 1., 2, ve 3.): http://www.agaclar.net/forum/1179854-post1800.htm

Sn bahcedenn'inkiler de surda (en altta): http://www.agaclar.net/forum/1188788-post1851.htm.

Sn. birnefestoprak, cristopher columbus çeşidi hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz(gelişimi, sırık mı, oturak mı ,meyve şekli ,tadı) ? Mümkünse fotğraflarla lütfen.

tiryaki
23-08-2013, 20:52
Selamlar,
trip-L-crop cinsi domateslerim çiçek açıp durdu ama hiç mevya tutmadı. İki adet dikmiştim, etrafındaki her çeşit domates az çok meyva verdi. Neden olabilir?
teşekkürler

zebra
25-08-2013, 13:45
Merbaha arkadaslar,

Bu tip domates cinsini bilen var mi acaba? Capi yaklasik 5-8cm arasinda degisiyor. Agirligida herhalde 100gr civarindadir. Internetten "Costoluto Genovese" cinsi en yakin olani olarak buldum.

anarius
26-08-2013, 12:43
Herkese merhaba. Forumu keşfettiğimde bu kadar çok domates severi bir arada görünce çok şaşırdım ve sevindim. Birkaç ay önce IKEA'dan küçük domates birkisi alarak bu kervana katılmış oldum yalnız yetiştirdiğim domatesin cinsini bir türlü kime sorduysam bilemediler. Bu forumda illa bilenler olur diye düşündüm. Görsel burada: tomatoes - Which tomato variety is this? - Gardening & Landscaping Stack Exchange (http://gardening.stackexchange.com/q/8025/2485)

cetiner
08-09-2013, 18:03
bunlar da benim bahçeden

cetiner
08-09-2013, 18:07
devamı

cetiner
08-09-2013, 18:10
...

limon_sever
10-09-2013, 11:18
Topladık...

440322

440323

birnefestoprak
08-10-2013, 00:36
Sn limon_sever, bu cesidi tohum takas etkinliginde paylasabilecek misiniz? Umarim dediginiz gibi bir aksilik cikmamistir.

432171

limon_sever
08-10-2013, 12:56
Sn limon_sever, bu cesidi tohum takas etkinliginde paylasabilecek misiniz? Umarim dediginiz gibi bir aksilik cikmamistir.

Ben işteyken yeğenlerim bahçedeki tohumlukların bir kısmını bilmeyerek tüketmişler. Hatta tohumluk kırmızı biberleri de koparmışlar. Biberleri akşam sofrada görünce hemen el koydum. Ama tohumluk domatesler çoktan midelerine inmişti. Seneye kaldı anlayacağınız. Paylaşım sayfamda da belki görmüşünüzdür, tohumlara sınırlandırma koydum malesef...

Kolay gelsin.

malina
08-10-2013, 19:21
Size ve tohumluk bekleyenlere geçmiş olsun, yeğenlerinize de afiyet olsun diyebiliriz ancak :)

avcı66
11-10-2013, 17:19
santini

bahcedenn
17-11-2013, 22:55
Kullandığım bahçe 2 sokak yukarıda olduğundan günler kısaldı kısalalı bahçeye uğrayamıyordum. Bugün hava da güzel olunca bakla ve bezelye ekmeye diye bahçeye gittim. En son gittiğimde sökmediğim domatesler sürpriz yapmışlar. :)

esgül73
02-12-2013, 09:12
Saksı cherry domatesimi tohumdan yaklaşık 2 aydır yetiştiriyordum.15 gün önce saksını değiştirip büyük saksıya almıştım.Ondan sonra keyfi kaçmıştı.Şimdi ise tamamen öldü.Çok üzüldüm.Acaba kış diyemi yoksa nerede hata yaptım?Toprağa hayvan gübresi koymuşyum.Her gün azar azar suladım.

h_dogan
06-12-2013, 09:11
Yeterince ışıklanma var mıydı bulunduğu yerde?
Köklerinde bir sorun olabilir normalde domates topraksız da yer değiştirseniz tutardı.

esgül73
06-12-2013, 21:24
Salihli de oturduğum için hemen hemen her gün güneş ışığı oluyor .Gündüz balkonda güneşte( hava serin olsa da)gece evin içinde baktım .

h_dogan
07-12-2013, 09:23
Köküne bakın nasıl olsa bitki bayağı zayıflamış.

hk50
07-12-2013, 09:50
Saksı cherry domatesimi tohumdan yaklaşık 2 aydır yetiştiriyordum.15 gün önce saksını değiştirip büyük saksıya almıştım.Ondan sonra keyfi kaçmıştı.Şimdi ise tamamen öldü.Çok üzüldüm.Acaba kış diyemi yoksa nerede hata yaptım?Toprağa hayvan gübresi koymuşyum.Her gün azar azar suladım.

Bu domates fideleri hastalanmış.İlaçla tedavisi mümükün olmadığı gibi hava ışın ortamla da bir ilgisi yok.Bu hastalık serpiçi ve tedavi mümkün olmuyor.İlaçlı tedavide bakırlı ilaç kullanılıyor.Yeni tohum ve fide ekerken bu toprağıda kullanmazsanız iyi olur.

İsmail Kuzucu
30-12-2013, 22:28
Tek dal ile pembe domates. Bana göre bu şekilde daha çok verimli oluyor.

http://s23.postimg.org/grtglajij/902.jpg

http://s23.postimg.org/78jrrtw0b/905.jpg

http://s23.postimg.org/jw44i30az/909.jpg

http://s23.postimg.org/z9xt5j1aj/914.jpg

http://s23.postimg.org/moxc240nf/943.jpg

http://s23.postimg.org/9bpllr6ff/857.jpg

Buda yerli domates bol verimli ve dayanıklı.

http://s23.postimg.org/fo9c9byvf/1024.jpg

limon_sever
30-12-2013, 22:36
Tek dal ile pembe domates. Bana göre bu şekilde daha çok verimli oluyor.

Buda yerli domates bol verimli ve dayanıklı.

http://s23.postimg.org/fo9c9byvf/1024.jpg

Bol verimli ve dayanıklı domatesinizin cinsi nedir?

İsmail Kuzucu
30-12-2013, 22:49
Bol verimli ve dayanıklı domatesinizin cinsi nedir?

Cinsini tam olarak bilmiyorum. 2 sene önce salkım domates olarak alıp ekmiştim. 1 sene ekim yapmayınca tohumlardan 2-3 tane sağlam kalmıştı. Bu sene tohumluk aldık yazdan sonra isteyenlere gönderebilirim.

birnefestoprak
12-01-2014, 03:22
Bugunun (11 Ocak 2014) hasadi :)

birnefestoprak
14-01-2014, 17:51
Yukardaki resimde yer alan yesil domatesler olgunken yesil degil, mecburen henuz tam kizarmamisken toplanan domatesler. Mecburen diyorum cunku kizarmaya basladiklari an, kuslar tadina bakmayi seviyor. Onlar saldirmadan hemen topladik.

Bu arada esim de hemen bir korkuluk yapiverdi :) Simdilik etkili olmus gozukuyor. Ben bile bazen unutup orda uzun boylu birisini gormuscesine irkiliyorum. Bir de gunes enerjisiyle calisan, birkac dakikada bir basini donduren bir "baykus" satin aldim; daha etkili olmasi icin onun yerini birkac gunde bir degistirmek gerekecek. Monte edince resimlerim. Bir ucuncu onlem olarak da gunes isigi vurunca parlayan cisimlerden (CD gibi) olusan bir baska korkuluk daha yapacagiz ki domatesleri bizden baskasi hasat etmesin :)

birnefestoprak
14-01-2014, 19:50
Resimde gorulen cesit Cizgili Istanbul. Cok dengeli bir tada ve sasirtici bir verime sahip. Rivayete gore, Istanbul yakinlarindaki bir manastiri ziyaret eden turistlerin manastir bahcesinden toplayip tohumunu aldiklari bir cesit. Yurtdisinda ilk piyasaya suruldugunde Turkish Striped Monastery olarak adlandirilmis. Aslinda Turkce'ye Cizgili Manastir olarak cevirebiliriz ancak bizde Manastir dendiginde ilk akla gelen, Makedonya'nin Manastir sehri olabilecegi icin Turkiye'ye Cizgili Istanbul adiyla dolasima acacagim. Normalde cesidin orjinal adini degistirmek dogru degil ama cesit ismi-hikayesi arasindaki baglanti konusunda bir sorun yasamak istemem. Bu arada tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez de bugune kadar cikmadi. Dolayisiyla gonul rahatligiyla yerli bir cesit oldugunu soyleyebiliriz (2 Temmuz 2014-bu keskin bir ifade olmus; gonul rahatligiyla demeyeyim de simdilik yerli sinifina girdigini soyleyeyim).

Albenisi oldukca yuksek niche bir pazar cesidi olarak kullanilabilir. Bir aksilik olmazsa, onumuzdeki takasla birlikte dolasima sokmayi umuyorum.

birnefestoprak
17-01-2014, 20:14
Domates bahcesinin diger tarafina yerlestirdigim, gunes enerjisiyle birkac dakikada bir basini donduren baykus... Hava ruzgarli oldugu zamanlarda ruzgar etkisiyle de basi hareket ediyor. Nazar degmesin ama, birkac gundur domateslerde hicbir kus/baska canli zarari gormedim. Yalniz etkisini arttirmak icin 4-5 gunde bir baykusun yerini degistirecegim.

Safranlı
18-01-2014, 10:41
ne güzel miş bu baykuş...
türkiyede satılan yer varmıdır acaba

tkorkunckaya
19-01-2014, 01:40
ne güzel miş bu baykuş...
türkiyede satılan yer varmıdır acaba

Ben de çok beğendim, Amazon.com'da aynısını buldum, Türkiye'ye gönderimleri var. Buradan bakabilirsiniz (http://www.amazon.com/Dalen-Gardeneer-SRHO-4-Solar-Rotating/dp/B005J24R26)

14 Ocak'da domates toplayanlar var :) 16 Aralık'ta Meyvelitepe toplamıştı şaşırmıştım (http://blog.meyvelitepe.org/2013/12/16/yaz_geldi_gecti/) da bunda iyice aklım karıştı, ABD olsa da nasıl oluyor yine de anlamadım :)

MeyveliTepe
19-01-2014, 02:08
Ben de çok beğendim, Amazon.com'da aynısını buldum, Türkiye'ye gönderimleri var. Buradan bakabilirsiniz (http://www.amazon.com/Dalen-Gardeneer-SRHO-4-Solar-Rotating/dp/B005J24R26)

14 Ocak'da domates toplayanlar var :) 16 Aralık'ta Meyvelitepe toplamıştı şaşırmıştım (http://blog.meyvelitepe.org/2013/12/16/yaz_geldi_gecti/) da bunda iyice aklım karıştı, ABD olsa da nasıl oluyor yine de anlamadım :)

16 aralık gününden bir hafta öncesinde son domatesleri toplamışız, yani 9 Aralık gibi. Sonrasında hala dalında kalanlar da vardı ama onlar donduğu için bir işe yaramadı.

Topladıklarımızın, verdiğiniz linkte resmi görünen çeşit olduğunu belirtmeliyim. Islah altına aldığımız bu çeşit soğuğa çok dayanıklı. Diğer çeşitler Kasım ortalarını az geçince bittiler.

Not: Son 8-9 kilo kadar kaliforniya biberlerini de 3 gün önce topladığımı belirteyim (serada idiler).

baybar
23-01-2014, 22:48
Bu yıl çeri, rio ve ismini bilmediğim 2 tür olmak üzere 4 çeşit domates diktim. Çeri ve Gaziantep'ten gelen domateslerden aldığım tohumlarla yetiştirdiğim domateslerin verimini ve tadını çok begendim. Bu yılda aldığım tohumlarla yine domates yetiştireceğim. Çerilerin bazı salkımlarinda 250 tane domates çiçeği vardı. Gaziantep'ten gelen domateslerin tohumlarındam yetiştirdiğim bitkilerde de 500 gramlık domatesler yetiştirdim. Bu yıl bahçeyi genişleterek yetiştirmeye devam edeceğim. Resimleri bilgisayardan girdiğim bir ara yüklemeyi düşünüyorum...

birnefestoprak
24-01-2014, 20:44
Tekin'in Bulgar Pembesi... Bir bitkide oldukca iri 16 meyve saydim. Bu cesit, diger domateslerle birlikte 2 hafif don atlatti. Sicaklik inis cikislarindan dolayi olgunlasma sureleri allak bullak olsa da bugunlerde pembelesiyor. Bircok meyve 0.5 kg civarinda gozukuyor; 2. resimdeki iki meyve de tahminen 1 kg kadar ceker...

birnefestoprak
27-01-2014, 07:55
Iklim itibariyle tropikal bolgeye gecis zonunda olmamizin yanisira, Meksika Korfezi'ne yakin, korunakli bir bolgede yer aliyoruz. Kislari hafif bir, bilemediniz iki don yasariz ve aradaki sicakliklar genelde 4-5 C ve ustunde bazen soguk bazen de sasirtici derecede iliman seyreder. Bu sene, ABD'nin ozellikle kuzeyini Niagara'yi donduran cok acayip bir soguk dalgasi vurdu. Michigan'da yer alan eyalet universitesinde ogrenim gordum ve oranin sogugunu cok iyi bilirim ama yine de bir sekilde idare ederdik ve egitim de kis aylarindaki soguga karsin aksamadan devam eder; bizdeki gibi "kar yagdi, okul tatil oldu" ancak bir ogrenci fantazisi olarak kalir. Bu yil Ocak ayi basinda sicakliklar -25 C'ye kadar dusunce 160 yillik tarihinde okulu 6. kez tatil edip sokaga cikma yasagi ilan ettiler. Butun o soguk bir sekilde buraya da sirayet etti gibi gozukuyor fakat bu soguklar gelmeden once domateslerde meyve tutumlari gerceklesmisti. Dusuk sicakliklar bazi meyvelerde curumeye ve bircok cesitte olgunlasmanin gecikmesine yol acsa da bitkiler yasamaya ve meyve vermeye devam etti.

Ayni bahcelerdeki balkabaklarini soguk vurmasina karsin, onlar bile meyve vermeye, olgunlasmaya devam ediyor. Genel bir gozlemim de soz konusu bitkileri yetistirdigim ciftligin mikro-iklim sartlarina sahip olmasi. Yani, daha buyuk olcekte sizin bulundugunuz iklimin kis aylarindaki ortalamanin hatiri sayilir kadar ustundeki mevsim sartlarini dusunun ve o sartlari biraz daha yontup yumusatin; iste bahce sartlari oyle.

Butun bunlara karsin, sicak seven bitkilerin yaz aylarindaki performansini su anda da gostermesini tabii ki beklemiyoruz. Zaten Ocak ayinda sera kosullari olmadan acik alanda domates hasat edip sikayet etmek yakisik almaz :) Oncelikli amac, nadir cesitlerin tohumunu alabilmek. Cogu domates, genel bir degerlendirme amaciyla bir iki isirik alindiktan sonra %95'in ustunde bir oranla tohum cogaltmak icin kullaniliyor.

birnefestoprak
08-02-2014, 23:30
Yukardaki resimde gosterdigim Tekin'in Bulgar Pembesi'ne ait meyveyi birkac gun once hasat edip dun tarttim; 873 gr geldi :)

Kayahann
08-02-2014, 23:37
gece gece canım domates çekti :D

hanımeli
17-02-2014, 11:43
Bulgar pembesinin tadı ve kokusu gerçekten çok güzel,geçen sene elitim Bulgaristan'dan getirmişti,biraz tohum aldık içlerinden bakalım bu sene çimlendirip yetiştirmeye çalışacağım,umarım çoğaltabilirim.

pulibet
20-02-2014, 01:04
Arkadaşlar bir sorum olacak.

Tohum Takası kaçırdım maalesef. Salçalık tohuma ihtiyacım var.
Zengarden'de 5 farklı tohum var salçalık olarak. Bunlardan hangisini alsam acaba?
Tecrübeliler yardım lütfen.
:confused:
Rio Grande
Rome tomato heirloom seeds
Polish paste tomato
Amish paste heirloom
San marzano

birnefestoprak
20-02-2014, 05:20
San Marzano, salcalik olarak cokca tercih edilen istikrarli bir cesit. Polonya'nin salcalik cesitleri cok iyi olur; bu yuzden Polish Paste'i de es gecmeyin derim.

Arkadaşlar bir sorum olacak.

Tohum Takası kaçırdım maalesef. Salçalık tohuma ihtiyacım var.
Zengarden'de 5 farklı tohum var salçalık olarak. Bunlardan hangisini alsam acaba?
Tecrübeliler yardım lütfen.
:confused:
Rio Grande
Rome tomato heirloom seeds
Polish paste tomato
Amish paste heirloom
San marzano

pulibet
20-02-2014, 14:39
Çok teşekkürler. İkisini de alıp deneyelim. Hangisini daha çok beğenirsek artık.

fatitoo
26-02-2014, 07:43
Domates bahcesinin diger tarafina yerlestirdigim, gunes enerjisiyle birkac dakikada bir basini donduren baykus... Hava ruzgarli oldugu zamanlarda ruzgar etkisiyle de basi hareket ediyor. Nazar degmesin ama, birkac gundur domateslerde hicbir kus/baska canli zarari gormedim. Yalniz etkisini arttirmak icin 4-5 gunde bir baykusun yerini degistirecegim.

Oooo, ne sinirli bir baykuş:)

bahcedenn
05-03-2014, 13:07
Özellikle Rus çeşitleri gibi bazı domates çeşitleri meyve döneminde soğuklara dayanıklılık göstermektedir. Merak ettiğim, aynı dayanıklılığı tohumdan itibaren fide olma yolunda da gösteriyorlar mı?

birnefestoprak
05-03-2014, 17:56
Butun domatesler icin olmasa bile cogu cesit icin, donmadan donguye devam etme sicakligi -1-0 C gibi hafif don sicakliklari. Gectigimiz sonbahar-kis doneminde 60 kadar cesit yetistirdim. Bitkilerin tamami arka arkaya ve aslinda burdaki iklimden beklenmeyecek sekilde 3-4 hafif don gecirdi. Ne yaprak ortusunde ne de bitkilerin kendisinde bir kayip yasamadim.

Bu bahsettigim sicakliklarda, bitkinin yaprak ortusu zarar gorse bile, bitki yasamaya devam edebiliyor. Bir de dusuk sicakliklarda, koklerin topraktaki besini almasi mumkun olmuyor ve bitki gelisimi duruyor. Bitkinin toparlamasi zor oluyor tabii ama dondan hemen sonra, hava ilimanlasiyorsa veya bitki etrafinda yapay bir isi bolgesi olusturulabilirse, bu mumkun.

Rus cesitlerinin, hafif don sicakliklarinin birkac derece altinda gerceklesen sert donlari atlattigi biliniyor ama bu, donun ne kadar surdugune bagli.

ciroz
20-03-2014, 13:08
Üretim detayları hakkında bilgi verilmese de Atalık bir çeşidin kazanılması güzel.

477115

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 150 yıldır yetiştirilmeyen yerli domates "Maniye", "Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye" Projesi ile yeniden yetiştirilmeye başlandı.

Yerli domates Maniye, Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKKA) sağlanan kredi ile 9 köyde 45 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştiriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, kendisine özgü aroması, kabuk yapısı ve kokusu ile yıllar önce sofraların vazgeçilmez domatesini yeniden yaşatmak için çalışma başlattıklarını ve bunda da başarılı olduklarını söyledi.

Alıntı : 150 yıl sonra yeniden hayat buldu (http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/150-yil-sonra-yeniden-hayat-buldu-121441.html)

birnefestoprak
20-03-2014, 15:05
Hersey yolunda giderse, bu seneki tohum etkinliginde ve ANATOHUM (Anadolu Tohumlarini Koruma ve Yayginlastirma Projesi) kapsaminda, proje yetistiricilerine tohumundan gonderecegim.

Su ana kadarki sonuclara gore, icindeki cozunmus kati oraninin yuksek, cok lezzetli bir cesit oldugunu soyleyebilirim. Ilginc bir sekilde, Karabuk ve Zonguldak yoresinin kaliteli bir degil birkac domates cesidinin yogunlastigi yoreler oldugunu goruyorum. Zaman icinde, yoreye ait diger cesitlerin tohumlarindan da paylasabilecegim.

Bendeki Maniye'nin resmi:
477164

Üretim detayları hakkında bilgi verilmese de Atalık bir çeşidin kazanılması güzel.

477115

Alıntı : 150 yıl sonra yeniden hayat buldu (http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/150-yil-sonra-yeniden-hayat-buldu-121441.html)

erhan62
20-03-2014, 16:03
Sulama özellikle aksam saatleri yapilmaz diye biliyorum, sebebi topragin gece serinliginde üst katmaninin islakligini uzun süre koruyarak mantar hastaliklarinin yayilmasina yol acmasidir. Sabah sulamalarinda zaten gunes ile destekli olan sulama daha saglikli oluyor.
Italyanlarin bir uygulamasi ise topraga ekilen domatesin ne Zaman ki yapraklarini salmis gördüklerine Kadar yapmadiklari sulama hep aklimdadir. Kirec icin damlamadan CAN gübre yeterli olur sanirim ama seneye kullanimda fosforik asit veya ümik asit ile tikanan deliklerin acilmasi kaydi ile

Taşlıbahçe
22-03-2014, 08:29
Yukarıda, domateslerin soğuklara dayanma sınırıyla ilgili konuya küçük bir örnek. Aşağıda fotoğrafı olan domates bahçedeki boş bir saksıda ekim ayı başında kendiliğinden çıktı, tohum nereden ve nasıl geldi bilmiyorum. Vakitsiz olduğu için merak ta etmeyerek malum son için dışarıda bıraktım. Fırtına oldu, poyraza açığız, ölmedi; kar yağdı, altında kaldı ölmedi, don oldu ölmedi. Üç hafta kadar önce de çiçek açtı fakat çiçekler üç haftadır öylece duruyor. Normalde sezon sonu söküldüğü için domatesler kışı geçirmeleriyle ilgili bir gözlemim olmadı. Merak ettim normal mi bu? Şayet sıradışı ise ve olur da meyve verirse tohumlarından almak ve sonraki sene için yetiştirmek isterim.

Taşlıbahçe
29-03-2014, 08:48
Ve beklenen meyve geldi. Dün fark ettim. Var mı ondan önce meyve veren bu diyarda? Hem de açık havada:)

479302

erhan62
29-03-2014, 10:35
Lütfen o garibana her türlü olumsuz kosula ragmen hayatta kaldigi icin tüm desteginizi verin. Yasama tutunmanin en güzel örnegini vermis size...Sevgiler

Taşlıbahçe
29-03-2014, 14:51
Hiç kuşkunuz olmasın; sevgisiz ve ilgisiz geldi bugünlere, bundan sonra yanındayım. hatta biraz toprak ve gübre takviyesi yaptım bugün ama çok da şımartmak istemem, asiliğini kaybetmesin :)

Orcn
05-04-2014, 19:08
Tohum satışı bölümünden Gold Nugget cinsi sarı çeri domateslerden satın almıştım. Oturak olduğu yazıyor satış konusunda, ancak internette araştırdığım kadarıyla bu cins pek oturak cinse benzemiyor.

Oturak mı sırık mı olduğunu anlamanın bir yolu var mıdır? Ya da daha önce yetiştiren var mıdır bu cinsi?

Satış konusundaki Gold Nugget'a ait açıklama: http://www.agaclar.net/forum/898415-post6.htm

Fidelerimden 3 tanesini 5'er litrelik saksılara ektim, birkaç tanesi de bahçede toprağa ekili. Bakalım nasıl olacak gelişimleri :)

birnefestoprak
06-04-2014, 05:36
Oturak oldugu dogrudur.

Tohum satışı bölümünden Gold Nugget cinsi sarı çeri domateslerden satın almıştım. Oturak olduğu yazıyor satış konusunda, ancak internette araştırdığım kadarıyla bu cins pek oturak cinse benzemiyor.

Oturak mı sırık mı olduğunu anlamanın bir yolu var mıdır? Ya da daha önce yetiştiren var mıdır bu cinsi?

Satış konusundaki Gold Nugget'a ait açıklama: http://www.agaclar.net/forum/898415-post6.htm

Fidelerimden 3 tanesini 5'er litrelik saksılara ektim, birkaç tanesi de bahçede toprağa ekili. Bakalım nasıl olacak gelişimleri :)

samederdeger
07-04-2014, 17:00
ya benim çok büyük bir sorunum var saksımda sadece torf kullanıyorum özelliklerini yazacağım sonra Önce bu domates tohumlarını pamuğun arasında çimlendirdim sonra serçe parmak boyuna geldi bi tohum ama sadece 2 tane yaprağı vardı.Sonra bunu toprağa ektim.Sabah bi baktım solmuş acaba nedendir.Normalde kürdan gibiydi sertliği açısından toprağa ektim yumuşacık olmuş :( Tam 6 tohumum öldü.Daha önce kabak ekmiştim Oda öyle oldu acaba fazla sulamadanmıdır ?acil yardımlarınızı bekliyorum. Saksım 13 sm genişliğinde Saksıya ektiğim tohumların hiç biri çıkmadı pamukta çinlendirdiklerim çıktı sadece bende domates istiyorum.

tiryaki
08-04-2014, 09:28
pamukta çimlenmeye başladığı anda yani yaprağı falan çıkmadan toprakla buluşturmanız gerekiyordu. Aktarma ya da şaşırtma yapmadan evvel, kotiledon yapraklarına (iki yaprak) ek olarak en az dört yaprağın çıkmış olması gerekiyor diye biliyorum

TCM
08-04-2014, 09:45
Geçen sene üç farklı şekilde elde ettiğim ince kabuklu, dış tarafı mühürlü yerli domates tohumlarını dün ektim. Bir tam gün oda içinde suda beklettim, bir gün sonra sularını döküp nemli kalacak şekilde bir gün daha beklettim. Dün ekim için baktığımda neredeyse tamamının patlamış olduğunu gördüm. Tohumları 32 li 8x8 cm lik siyah viyollere her göze 3 er tane gelecek şekilde ektim. Biraz büyüyünce en sağlamını tutup diğerlerini çıkarmayı düşünüyorum. Viyolün dörtte üç alt kısmına mil+samra+çam toprağı doldurduktan sonra güzelce ıslatıp 20 dk. beklettim. Üzerine ise bir parmaktan az steril torf döktüm ve tohumları attıktan sonra hafif yine torf ekeledim bastırmadan. Üzerine streç filmle örttüm ve kiremitin altına çatıya kaldırdım. Sabahları dış kapıyı açıyorum ışık alsın diye açık havaya çıkarmadan.

Köklerinin kuvvetli olması ve şaşırtma işlemine gerek kalmaması için viyolleri üstte yazdığım gibi doldurdum.

Taşlıbahçe
18-04-2014, 17:54
Toprak anayla kucaklaşmaya 10 gün kaldı. Çimlenmelerinin ardından dışarıya çıkardığım ve beş gün önce viyollerden 10 cm'lik saksılara aldığım domatesler torftan toprağa ve daha geniş bir yuvaya geçince büyüme hızları neredeyse gözle görünür oldu :)

484069

Pazar günü saksılara geçer geçmez

484070

Ve bugün(cuma).

484071

Yukarıdan bakış484072

İçlerinden biri.

nkutsay
18-04-2014, 18:35
Bitkilerinize ve duzeninize hayran kaldim. Kac cubuga etiket yazdiniz:)

birnefestoprak
18-04-2014, 19:34
Resimdeki, ANATOHUM Projesi kapsaminda tespit edilen ilk ve -simdilik- tek patates yaprakli yerli domates. Proje kapsaminda adi Heybetli olarak belirlendi. Bu domatesin hikayesini ve ozelliklerini merak ediyorsaniz, bu seneki Agaclar.net tohum etkinligini takip etmenizi tavsiye ederim.

Taşlıbahçe
18-04-2014, 20:23
Bitkilerinize ve duzeninize hayran kaldim. Kac cubuga etiket yazdiniz

Teşekkürler sn. nkutsay :)
48'lik üç viyol=144 adet
Aslında toplamda 22 çeşit sebze için bu kadar etiket gereksiz ama saksılara alma işi, İstanbul'da yetiştirip Çanakkale'ye götürme işi derken her birinde olması iyi olur dedik. Çay karıştırmak için kullanılan çubuklar bunlar. Üzerlerine de resim yaparken kullandığım ve sudan ve güneş ışığından etkilenmeyen bir desen kalemiyle yazdım(Artline drawing system vb.). Direkt çubuk üzerine yazdığımızdan dolayı etiket gibi şeylerle uğraşmamış olduk, tavsiye ederim :)

Taşlıbahçe
18-04-2014, 20:27
Resimdeki, ANATOHUM Projesi kapsaminda tespit edilen ilk ve -simdilik- tek patates yaprakli yerli domates. Proje kapsaminda adi Heybetli olarak belirlendi. Bu domatesin hikayesini ve ozelliklerini merak ediyorsaniz, bu seneki Agaclar.net tohum etkinligini takip etmenizi tavsiye ederim.

Bu yılın mahsülünü almadan gelecek yıl için heyecanlanmak ne güzel şey :) Kendi adıma merakla bekliyorum...

wortex
25-04-2014, 08:36
Teşekkürler sn. nkutsay :)
48'lik üç viyol=144 adet
Aslında toplamda 22 çeşit sebze için bu kadar etiket gereksiz ama saksılara alma işi, İstanbul'da yetiştirip Çanakkale'ye götürme işi derken her birinde olması iyi olur dedik. Çay karıştırmak için kullanılan çubuklar bunlar. Üzerlerine de resim yaparken kullandığım ve sudan ve güneş ışığından etkilenmeyen bir desen kalemiyle yazdım(Artline drawing system vb.). Direkt çubuk üzerine yazdığımızdan dolayı etiket gibi şeylerle uğraşmamış olduk, tavsiye ederim :)

Çubuk sistemini bende aklıma yazdım. Gayet düzenli olmuş.Tebrik ederim.
Acaba kaç günde bu hale geldiler. Benim domatesler biraz yavaş gidiyorlar galiba sizinkileri görünce :)
Birde siz tohumları küçük viyollare ektiniz galiba. Ektikten sonra üzerlerini naylonla kapladınız mı ? kaç günde çimlendiler ?
Birde toprak olarak nasıl bir yöntem izliyorsunuz.
Çok soru sordum :) ama hevesliyim. ilk defa domates ektim bu sene. bakalım inşallah ürün alırız.

TCM
25-04-2014, 14:11
Acaba kaç günde bu hale geldiler. Benim domatesler biraz yavaş gidiyorlar galiba sizinkileri görünce :)
Birde siz tohumları küçük viyollare ektiniz galiba. Ektikten sonra üzerlerini naylonla kapladınız mı ? kaç günde çimlendiler ?
Çok soru sordum :) ama hevesliyim. ilk defa domates ektim bu sene. bakalım inşallah ürün alırız.

Ben kendi ekimlerimi ayrıntılı yazmıştım, resimlerini de çekip bugün yarın eklerim. Buradan takip edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm#post1274577

yuşabülent
25-04-2014, 15:37
Arkadaşlar konu çok eski olsada bilgilendirim dedim yukarıda koltuk almalarını söylemiş göstermişsiniz fakat sadece sırık domates de koltuk alınır oturak domatesde koltuk altı budaması yapılmaz bende eskiden böyle forumlarda gördüğüm için oturak domatesimi budamıştım iş işten geçtinde öğrenmiştim olayı.

Taşlıbahçe
25-04-2014, 18:18
Acaba kaç günde bu hale geldiler. Benim domatesler biraz yavaş gidiyorlar galiba sizinkileri görünce
Çok soru sordum ama hevesliyim. ilk defa domates ektim bu sene. bakalım inşallah ürün alırız.

Teşekkürler sevgili Wortex. Önceki sayfalarda sorunuzun cevabıyla ilgili pekçok paylaşım var, göz atmak bile uzun zaman alır ama tavsiye ederim. Benim uyguladığım yöntemler de pek farklı değil:
Tohumları, fideleri toprakla buluşturmayı düşündüğüm tarihten, yani muhtemel don tehlikesinin geçeceği tarihten 6 hafta önce perlitli torfa ektim.(19 Mart) 6 hafta domates için uygun. Duruma göre birkaç günlük, belki bir haftalık, belki daha da fazla esnemeler olabilir ki zaten bitki yetiştirmenin kesin kuralları yok, en fazla şartların uygunluğuna göre belirlenen ve o şartların doğrusu olmaya aday kurallardan bahsedebiliriz. Torf ve biraz da perlit karması yerine daha başka malzemeler de kullanılabilir. Ben ilk aşamada bu karışımdan memnunum.

486243
Viyol olarak 6x6x7 ölçülerinde 48 kare gözlü olanları seçtim. Çok küçük olanların köklerin doğal yapısını bozduğunu düşünüyorum. Bir de fotoğrafta görüldüğü gibi daha büyükçe gözler de var. Onların hepsini bir arkadaşım için yetiştirdim, tek çeşit oldukları için de etiketlemedim. Viyolleri fotoğrafta görülen şeffaf plastik kutuya yerleştirdim. 50x70cm taban genişliği olan bu kutunun yüksekliği de 18 cm. Yani fideler 10 cm boylanana kadar dışarıdayken geceleri veya soğuk günlerde kapağını kapatma imkanını sağlıyorlar.

486244
Böylece minik minik seralarımız oldu. Bu kutuların plastiğinin yapısı sera yapımına uygun mudur, değil midir araştırmadım ancak sorun çıkmadı. Bu seraları tohumlar çimlenene kadar içeride tuttum. Bu arada yukarıdaki fotoğraf domateslerin yatağı değil, ama görüntü bu aşamada hep aynı :)

486245
Her göze iki tohum ekmiştim. güçlü olanları bırakır, diğerlerini alırım demiştim ancak çıkmayan tohum çok az olduğu gibi, zayıf çıkanlar da oldukça azdı. Bu durumda kesip atmak yerine onlar için de yeni viyoller doldurduk. Bu arada ilk yapraklar 24 mart, yani tohum ekiminden 5 gün sonra göründü. Sonraki 4 gün içinde de diğerleri çıktı ve henüz çıkmayan az sayıda tohumu önemsemeyerek dirençleri artsın diye dışarıya çıkardım. Birkaç gün yalnızca gündüzleri, sonrasında da tam zamanlı. İlk yapraklar çıktıktan sonra içerideki ışık yetersizse ince uzun, cılız mı cılız fideler yetişiyor. Kendine bakamayan fideler bize nasıl baksınlar. Güneş ışığı ve yaprakları oynatacak kadar da rüzgar iyi gelir onlara. Şayet diyelim ki içeride bol ışık alan bir yerdeler, dışarıda havalar çok soğuk; bu durumda elimizle fesleğen okşar gibi bu fidelere dokunmak, yani rüzgarın yaptığını taklit etmek de onların aşırı boylanmasını engelleyecek bir hormon salgılamalarına ve güçlenmelerine yardımcı olur. yine de açık havanın yerini tutacağını sanmam.

486246
Ve 13 Nisanda, yani tohum ekiminden 25 gün, ilk yapraklardan da 20 gün sonra 10x10x11 cm boyutlarındaki kare saksılara geçirdim. Bence yukarıdaki köklenme bu iş için uygun. daha geç kalındığında kökler aşağıda dönüp durmaya başlıyorlar. Doğal kök yapıları pek değişikliğe uğramadan aktarmak bence daha iyi. Bu kez yeni saksılara toprak (organik madde içeriği yüksek), torf ve biraz da perlit karıştırdık. 2 günde bir toprak nemli kalacak ama "ıslak" demeyeceğimiz bir miktarda suluyoruz. Bazen hava kapıyor, 3 günde bir suluyoruz, bazen hava sıcaklığı artıyor, suyun miktarı da artıyor. Dediğim gibi kurallar yok, bir bitkinin ihtiyaçları ve yaşam ortamındaki değişiklikler diğer değişiklikleri de belirliyor. Yukarıda yazdığım her şey benim bu yılki doğrularım da olabilir. Yani bir sene sonra daha farklı bir yol izleyebilirim. Ama aslolan şu: Yetiştireceğimiz bitkiyi tanımak, ihtiyaçlarını bilmek, bitkiyi yetiştirdiğimiz yerin dinamiklerini takip etmek ve bitkimizle yaşayacağı yerin gerçekleri için uygun bir tanışma ayarlamak, onları korkutmadan, gerçekleri de göstererek, kendilerine güvenlerini kazanmalarına, güçlenmelerine izin vererek hayata hazırlamak, sonrasında da hep beraber keyifli zamanlar geçirmek...

486247
24 Nisandaki halleri böyle. Mayısın 2'sinde, kızımızın da doğum gününde hava koşulları uygun olursa toprağa yerleşecekler. Doğum günü partisi planımız da böyle :)

TCM
28-04-2014, 15:38
30 sayfayı okudum sabahtan beri, sorumun cevabını bulamadım, sorabileceğim yer olarak ta en mantıklı burası geldi. Domatesleri tohumdan ektik, çimlendirdik, büyüttük, toprağa ekecez de nasıl?
Sırık domatesler için güzel örnekler var, arkadaşların yaptığı. Ancak oturak domatesleri tarlaya, bahçeye dikerken nasıl dikmek, nelere dikkat etmek lazım. Fide araları 40-50 cm. yeter diye biliyorum. Geçen sene acemilik tabi: araları sık oldu, yaslanmaları için sopalar diktim, bir kısmını haftaya dikelim-sonra dikelim derken büyüdüğü için düzgün dikemedik desteklerini. Ancak koyduğumuz destekler domatesler irileşip çoğalınca yeterli gelmedi. Bir çoğu yere çöktü, sularken suya değenler çürüdü vs. Yani sonuçta; dikim aralığı, ne kadar olmalı, destekler (oturak tipinde) nasıl konulmalı, veya konulmalı mı? Kökenleri, dalların yere çökmesi, suyla teması nasıl engellenebilir, sulama nasıl yapılsa iyi olur? (kök kısmına verelim diyen var, biraz uzağına suyu verin kökler uzasın güçlensin diyen var.

torkulu
09-05-2014, 11:39
tohum takas dan gelen san marzano ve sub-arctic domateslerim. arctic daha çabuk meyve tuttu. san marzano daha yeni başlıyor. boyları 1 metreyi geçti

İsmail Kuzucu
09-05-2014, 17:00
30 sayfayı okudum sabahtan beri, sorumun cevabını bulamadım, sorabileceğim yer olarak ta en mantıklı burası geldi. Domatesleri tohumdan ektik, çimlendirdik, büyüttük, toprağa ekecez de nasıl?
Sırık domatesler için güzel örnekler var, arkadaşların yaptığı. Ancak oturak domatesleri tarlaya, bahçeye dikerken nasıl dikmek, nelere dikkat etmek lazım. Fide araları 40-50 cm. yeter diye biliyorum. Geçen sene acemilik tabi: araları sık oldu, yaslanmaları için sopalar diktim, bir kısmını haftaya dikelim-sonra dikelim derken büyüdüğü için düzgün dikemedik desteklerini. Ancak koyduğumuz destekler domatesler irileşip çoğalınca yeterli gelmedi. Bir çoğu yere çöktü, sularken suya değenler çürüdü vs. Yani sonuçta; dikim aralığı, ne kadar olmalı, destekler (oturak tipinde) nasıl konulmalı, veya konulmalı mı? Kökenleri, dalların yere çökmesi, suyla teması nasıl engellenebilir, sulama nasıl yapılsa iyi olur? (kök kısmına verelim diyen var, biraz uzağına suyu verin kökler uzasın güçlensin diyen var.

Sıra üzeri 60 cm sıra arası 100 cm olmalıdır. Çift sıralı ekim yapılacaksa sıra arası 80 cm olması yeterli olacaktır.

Salma sulama ile ekim yapılacak ise set (sırt) yapıp fideleri bu sırtın altına ekim yapmanız gerekli. Böylece fideler büyüğü zaman dallar ve meyveler sırtın üstünde kalacaktır. Bu şekilde su görmedikleri içinde çürümeler olmayacaktır. Damlama sulama olacak ise set (sırt) yapmanıza gerek yok.

Fide ekiminde verilen can suyundan sonra sulamayı olabildiğince geciktirirseniz kök o kadar derine gidip, sonraki sularda bitki daha çok canlanacaktır.

sapinuva
09-05-2014, 22:14
Paylaşımlarınızı gördükçe heyecanlanıyorum doğrusu.Ben de sizlere imrenerek ilk defa tohumdan fide yetiştirme denemesi yaptım.Fidelerim yetiştikten sonra dışarıya aldım ama acemiliğin de etkisiyle fidelerim güneşten yanıp telef oldu gitti.Epeydir uğraşıyordum baya moralim bozuldu doğrusu.Özellikle çeri domates, sarı ampul domates, çeroke ve jübilelerim vardı.Artık seneye daha bilinçli hareket edeceğim.Bu sene böyle kalakaldım ama gene de bu fidelerden temin edebileceğim yer var mı?Ya da fide paylaşımı gibi bir durum olabilir mi?

MasterHiram
10-05-2014, 07:47
Merhaba,
Köy domatesinden aldığım çekirdeklerle balkonda domates yetiştirmeye çalışıyorum.
Ancak; bir grup fide sağlıklı görünürken, bir grubun yaprakları fotoğrafta görüldüğü gibi içe büzülüyor.
Bu bir sorun mudur, öyle ise çözümünü bilen var mı?
İki durumun da fotoğrafları ayrı ayrı aşağıdadır.
Şimdiden teşekkür ederim.

http://www.elayplastik.com/documents/iyi_01.jpg
İyi durumda görünenler.

http://www.elayplastik.com/documents/kotu_01.jpg
Farklı durumda görünenler.

ametarasu
11-05-2014, 14:38
Arkadaşlar evimin bahçesinde 20-30 m2 lik bir bostanım var. Buraya biraz açık kök, biraz da tüplü fide diktim. Ancak açık kök olanlar sanki daha yavaş gelişiyor gibi, daha fazla vakit kaybetmeden açık kök olanları söküp tüplü fide mi diksem ?

Açık kök ile tüplü fidenin gelişimleri arasında çok ciddi bir fark olur mu ?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

cetiner
11-05-2014, 16:57
tohum takas dan gelen san marzano ve sub-arctic domateslerim. arctic daha çabuk meyve tuttu. san marzano daha yeni başlıyor. boyları 1 metreyi geçti

Sn. torkulu ,biz fideleri daha toprakla buluşturamadık. Maşaallah sizinkiler meyve bile vermiş , çok güzel görünüyorlar.

zidowen
12-05-2014, 12:44
Merhaba ,
Domates fidelerimin boyu 15-20 cm civarında. Viyollerden çıkarıp toprağa diktikten sonra Rüzgar ve soğukla birlikte bazı domates fidelerimin yaprakları ve dalları zarar gördü. Yapraklar içe doğru yıpranmış bir hal aldı . Bu yaprakları çıkış yerlerinden koparmak mı daha iyidir yoksa üzerinde kurumasını mı beklemeliyim. Öneriniz nedir acaba ?

TCM
12-05-2014, 16:04
Yaylaya ektiğimiz fideler muhtemelen sürekli yağan yağmur sebebiyle bu duruma gelmiş. Geçen sene de böyle olup sonradan toparlamıştı, inşallah aynısı olur.

Ahmet_3541
14-05-2014, 15:45
Merhaba arkadaşlar bende bu siteye yeni kayıt oldum . Herkese kolay gelsin...

danışman_32
14-05-2014, 22:05
Yaylaya ektiğimiz fideler muhtemelen sürekli yağan yağmur sebebiyle bu duruma gelmiş. Geçen sene de böyle olup sonradan toparlamıştı, inşallah aynısı olur.

sayın tcm yaylada yağmurlar nedeniyle oluşan bu fungal mantari rahatsızlık için üreticilerimize tavsiye ettiğim ilaçlama programı ilk etapta 100 lt suya 250-300 gr mancozeb etken maddeye sahip bir ilaç temin ederek yayıcı yapıştırıcı 100 lt suya 100 cc ekleyerek bitkilerin yapraklarına püskürtmeniz ilaçtan artan kısmı ise damlama varsa 100 lt suya 200-250 gr karıştırıp damlamadan bu ilacı çektirmeniz damlama yoksa bir bardak yardımıyla kök bölgesine dökmeniz

danışman_32
14-05-2014, 22:10
Merhaba ,
Domates fidelerimin boyu 15-20 cm civarında. Viyollerden çıkarıp toprağa diktikten sonra Rüzgar ve soğukla birlikte bazı domates fidelerimin yaprakları ve dalları zarar gördü. Yapraklar içe doğru yıpranmış bir hal aldı . Bu yaprakları çıkış yerlerinden koparmak mı daha iyidir yoksa üzerinde kurumasını mı beklemeliyim. Öneriniz nedir acaba ?

sayın zidowen domateste siz viyolden toprağa diktiğinizde sıcak ve susuzluktan dolayı strese girmiş ve yapraklarını iç kısma doğru bükmüş bu stres faktörünün etkisini azaltmak için piyasada satılan ucuz aminoasit deniz yosunu karışımı gübre temin ederek hem yapraklara püskürtünüz hemde bitkilerinizin kök bölgesine dökünüz

danışman_32
14-05-2014, 22:26

sayın esengül bitkiniz kök bölgesinden özellikle kullandığınzı toprak ve daha sonra eklediğiniz hayvan gübresi fungal etmene neden olmuş üreticilere saksıda yetiştiricilik yapacak iseler torfu tavsiye ediyorum hangi markete giderseniz gidin çiçek toprağı diye satılır temin edip bitkilerini bu tarz temiz yetiştirme ortamlarında yetiştirin

birnefestoprak
15-05-2014, 02:23
Sn TCM,

Resimlerden bunun bir hastalik mi yoksa besin eksikligi mi oldugu tam anlasilamiyor. Fideleri topraga yeni mi aldiniz? Bana daha cok azot eksikligi gibi gozuktu. Bence suyu tamamen kesin ve fide diplerini bol miktarda malclayin (islanmamis, temiz saman varsa is gorur) ve bekleyin. Eger topraga yanmis gubre kattiysaniz besin de eklemenize gerek yok. 7-10 gun kadar bekleyin, toparlarlar diye dusunuyorum.

TCM
15-05-2014, 08:40
Sn TCM,

Resimlerden bunun bir hastalik mi yoksa besin eksikligi mi oldugu tam anlasilamiyor. Fideleri topraga yeni mi aldiniz? Bana daha cok azot eksikligi gibi gozuktu. Bence suyu tamamen kesin ve fide diplerini bol miktarda malclayin (islanmamis, temiz saman varsa is gorur) ve bekleyin. Eger topraga yanmis gubre kattiysaniz besin de eklemenize gerek yok. 7-10 gun kadar bekleyin, toparlarlar diye dusunuyorum.

@birnefestoprak; fideler bir ay önce dikeyim diye bir akrabamdan geldi. Poşette ve içine ekim aşamasında gübre koymuş. Ben yaylaya ekeceğim için yaklaşık bir ay daha beklettim. Yani küçücük poşette mecburen gereğinden fazla kaldı. Ben toprağa dikerken kökleri ikişer karış poşetten taşan vardı ve son haftalarda hafiften sararmaya da başlamışlardı. Yaylaya dikeli üç hafta oldu galiba. Dikildiğinden beri yağmur eksik olmadı. Ben hafta sonu gittiğimde ev yapımı ilaçlardan hazırlayıp kullanayım diye düşünüyorum. Eğer bir sonraki hafta düzelme olmazsa arkadaşların önerdiği ilaçları denerim.

bahcedenn
21-05-2014, 10:01
48'lik üç viyol=144 adet

Merhaba Sn. Taşlıbahçe,
Sudan ve güneş ışığından etkilenmeyen kullandığınız kalemi ahşap üzerinde değil de plastik etiketler üzerinde kullansak fakat bu etiketleri bir daha ki sene tekrar kullanmak istediğimiz için üzerindeki yazıyı silmenin bir olanağı var mıdır? Asetatlı kalem ile yazdığımızda kolonya ile kolaylıkla çıkarabiliyoruz yazdıklarımızı. Fakat işin kötü tarafı yazılanlar güneşte kısa zamanda soluyor ve bilgi kayboluyor. Plastik levha üzerine yazdığım bilgi sudan ve güneşten etkilenmemeli ve ben istediğim zaman da bu bilgiyi silebilmeliyim. :)

Verdiğiniz bilgiye göre bir şeyler düşüneceğim. :)

MeyveliTepe
21-05-2014, 10:41
Etiketlerde çareyi çareyi şerit biçiminde özel etiket yazıcısı kullanmakta buldum. Başka neyle yazarsam yazayıp hep güneş etkisiyle yok oldu. Bu etiketleri plastik çubuklara yapıştırıyorum. Aynı etiketi 2 bazen 3 sene kullanabiliyorum. Öyle ki sonunda plastik çubuk ultraviyoleye dayanamayıp parçalanıyor etiket hala sağlam ve ilk günkü gibi kalıyor.

Taşlıbahçe
21-05-2014, 11:46
Merhaba Sn. Taşlıbahçe,
Sudan ve güneş ışığından etkilenmeyen kullandığınız kalemi ahşap üzerinde değil de plastik etiketler üzerinde kullansak fakat bu etiketleri bir daha ki sene tekrar kullanmak istediğimiz için üzerindeki yazıyı silmenin bir olanağı var mıdır? Asetatlı kalem ile yazdığımızda kolonya ile kolaylıkla çıkarabiliyoruz yazdıklarımızı. Fakat işin kötü tarafı yazılanlar güneşte kısa zamanda soluyor ve bilgi kayboluyor. Plastik levha üzerine yazdığım bilgi sudan ve güneşten etkilenmemeli ve ben istediğim zaman da bu bilgiyi silebilmeliyim.

Verdiğiniz bilgiye göre bir şeyler düşüneceğim.

Sayın Bahçedenn; plastik üzerine denemedim henüz; denedikten sonra bildiririm size, bir ay dursa yeter sanırım :)

bahcedenn
21-05-2014, 11:55
Etiketlerde çareyi çareyi şerit biçiminde özel etiket yazıcısı kullanmakta buldum. Başka neyle yazarsam yazayıp hep güneş etkisiyle yok oldu. Bu etiketleri plastik çubuklara yapıştırıyorum. Aynı etiketi 2 bazen 3 sene kullanabiliyorum. Öyle ki sonunda plastik çubuk ultraviyoleye dayanamayıp parçalanıyor etiket hala sağlam ve ilk günkü gibi kalıyor.

Geçen sene ilk yazdığım etiketler yağmur ve güneşin etkisiyle solunca ben de çareyi normal yazıcıdan çıktı alıp, tek tek kesip, plastik şerit üzerine yapıştırdıktan sonra üzerini de para bandı ile kaplamakta buldum. Sorunu çözmüş oldum fakat biraz vakit alan bir uğraş oldu.

Bu sene çeşit te geçen seneye göre daha fazla olunca çok vaktimi almadan desen kalemiyle çizsem nasıl olur diye düşündüm. Belki de desen kalemi ahşap üzerinde işe yarıyordur.

Elimde etiket yazıcısı da olmadığına göre ben yine kendi bildiğim gibi yapayım. :)

Teşekkürler....

bahcedenn
21-05-2014, 12:04
Sayın Bahçedenn; plastik üzerine denemedim henüz; denedikten sonra bildiririm size, bir ay dursa yeter sanırım :)

Aslında yetmez. Ahşap üzerinde en aşağı 2 ay gibi duruyorsa belki ona bir çözüm bulabilirim. Ahşap çay karıştırıcısı ya da mangal çubuğuna yazıp bitkiye bağlayabilmek için üzerine bir delik açsam durumu çözebilirim. Ya ahşaba yazı yazıp delik açıp bağlayacağım. Ya da normal yazıcıdan çıktı alıp, tek tek kesip, plastik şerit üzerine yapıştırdıktan sonra üzerini de para bandı ile kaplayacağım. Her halükarda uğraşmış olacağım. Dediğiniz kalem ile direk plastik levha üzerine yazılabilip, hiç silinmeden üzerinde 2-3 ay kalsaydı ve istediğim zaman da silebilseydim iyiydi.

Tohumlar takasa gönderileceği için bu bilgilerin bozulmadan kalması çok önemli.

Taşlıbahçe
21-05-2014, 13:01
Ahşap üzerinde 2 ay da kalır, üç ay da kalır veya şöyle söyleyim, ahşap çürümeye başlayıncaya kadar kalır.

Orhank
21-05-2014, 13:09

Sizinkiler gene iyi durumda bende durum daha vahim hem yağmur hem dolu zaiyatı var

standbymee
24-05-2014, 14:24
bu yılki minik domateslerim.Beğendiğim bir domatesin de çekirdeğini attım. çıkıyorlar bakalım napıcaz.

cetiner
25-05-2014, 17:33
Ve beklenen meyve geldi. Dün fark ettim. Var mı ondan önce meyve veren bu diyarda? Hem de açık havada:)

479302

Sn. Taşlıbahçe; fotoğrafdaki domatesten bir daha bahsetmediniz, son durumunu merak ediyoruz . Yeni fotoğraflar lütfen...

Taşlıbahçe
25-05-2014, 19:24
Sn. Taşlıbahçe; fotoğrafdaki domatesten bir daha bahsetmediniz, son durumunu merak ediyoruz . Yeni fotoğraflar lütfen...

İşte fotoğraflar; sizin mesajı görür görmez çektim; kırmızı olan yukarıda fotoğrafı olan ilk meyve, bir hafta-on gün kadar önce rengi değişmeye başladı ve nihayet dün tam anlamıyla kızardı; iri görünse de kanmayın, minik bir şey, 4 cm kadar bir çapı var. İkinci fotoğraf ikinci nesil ve en son fotoğraf ta çiçeği burnunda olanlar :)

496263

496264

496265

mertgg27
26-05-2014, 11:33
öncelikle herkese merhaba forumda yeniyim :) bu gün henüz 5 cm civarındaki domateslerimi güneşalması için balkona koydum normalde içeride kalıyordu ve güneş alamıyordu fazla dışarı koyduğumda özellikle rüzgar olmamasına dikkat ettim ancak koyduktan sonra çıkmış olacak ki 15 dk sonra geldiğimde bir çoğu dik durumda iken toprağa kadar eğilmiş bazıları kopmuştu kalan 10 tane civarındakiler de yıpranmıştı bunları daha güçlenmesi ve kurtarmak için ne yapmalıyım

TCM
26-05-2014, 15:29
öncelikle herkese merhaba forumda yeniyim :) bu gün henüz 5 cm civarındaki domateslerimi güneşalması için balkona koydum normalde içeride kalıyordu ve güneş alamıyordu fazla dışarı koyduğumda özellikle rüzgar olmamasına dikkat ettim ancak koyduktan sonra çıkmış olacak ki 15 dk sonra geldiğimde bir çoğu dik durumda iken toprağa kadar eğilmiş bazıları kopmuştu kalan 10 tane civarındakiler de yıpranmıştı bunları daha güçlenmesi ve kurtarmak için ne yapmalıyım

Ben kök diplerini dolduruyorum viyol veya bardak (hangisini kullanmışsam) ağzına kadar. Domatesler genelde bu tür şeylerden etkilenmez. Çabuk kendine gelir.

mertgg27
26-05-2014, 17:13
çok teşekkür ederim TCM peki domateslerimi gübrelemem için bir zamanı beklemem gerekir mi yoksa hemen gübrelemem daha mı iyi olacaktır

limon_sever
26-05-2014, 19:04
Kompost yapmak için mutfak artıklarını döktüğüm yerde domates yeşermiş, hatta fide olmuş.

496609

TCM
26-05-2014, 19:49
çok teşekkür ederim TCM peki domateslerimi gübrelemem için bir zamanı beklemem gerekir mi yoksa hemen gübrelemem daha mı iyi olacaktır

Güvercin besleyen birinden gübresini toparlayıp plastik yoğurt kabının içine koyup su ile doldurdum. 10 gün bekletip verdiğimde oldu, hemen verdiğimde. Bu şerbeti menekşe, brachycome yetiştirirken de verdim ve bir sorun olmadı. Haftada bir verdim diyebilirim. Viyol başına 2-3 cc. kadar veriyordum. Çok sağlıklı olmayabilir ama ben böyle uyguladım.

cetiner
26-05-2014, 20:08
Güvercin besleyen birinden gübresini toparlayıp plastik yoğurt kabının içine koyup su ile doldurdum. 10 gün bekletip verdiğimde oldu, hemen verdiğimde. Bu şerbeti menekşe, brachycome yetiştirirken de verdim ve bir sorun olmadı. Haftada bir verdim diyebilirim. Viyol başına 2-3 cc. kadar veriyordum. Çok sağlıklı olmayabilir ama ben böyle uyguladım.

Geçen sene bir kömür çuvalı güvercin gübresini içi su dolu varilin içine boşalttım. Bir hafta sonra bu sudan sebzelerime döktüm , varilin suyunu tamamlayıp tekrar ağzını kapattım. Bir dahaki hafta varili açtığımda simsiyah bir su ve çok pis bir kokusu vardı ,yine de bu suyla sebzelerimi suladım.Sizce biryerlerde yanlış mı yaptım yoksa böylemi olması gerekiyordu ?

mertgg27
26-05-2014, 20:12
Bizim terasta fazlaca var guvercin oradan toplarim da bu serbeti yapma isi nasil oluyor sadece su katip bekletiyor muyuz

zidowen
27-05-2014, 10:02
Merhaba
Domates bahçesinde saman ve dal kırıntılarıyla birlikte malç yapımı konusunda düşünceleriniz nelerdir acaba ? İç anadolu bölgesi düşünüldüğünde soğuk günlerde bu uygulama daha mı iyidir , yazın kaldırılması gerekir mi ? Su tutması ve nemli kalması için iyidir diye düşünüyorum.

Taşlıbahçe
27-05-2014, 10:24
Merhaba
Domates bahçesinde saman ve dal kırıntılarıyla birlikte malç yapımı konusunda düşünceleriniz nelerdir acaba ? İç anadolu bölgesi düşünüldüğünde soğuk günlerde bu uygulama daha mı iyidir , yazın kaldırılması gerekir mi ? Su tutması ve nemli kalması için iyidir diye düşünüyorum.

Sayın Zidowen, malç sıcak havalarda nemin korunması için, soğuk havalarda da toprak ısısının muhafazası için faydalıdır ancak bahara girildiği vakitler malçın varlığı bu kez toprağın daha geç ısınmasına yol açar; dolayısıyla bu geçiş zamanlarında malç bir süreliğine kaldırılırsa toprak daha çabuk ısınır, tohumlar, fideler daha erken gelişmeye başlar vb. Sonrasında sıcakların artmasıyla yeniden serilebilir.

fatitoo
27-05-2014, 10:42
Son bir haftadır her gün yeni bir minik geliyor...

mertgg27
27-05-2014, 10:49
Sayin fatitoo domatesleriniz gercekten cok guzel.
Ne kadar surede bu hale geldi acaba asama olarak anlatabilir misiniz domates yetistirmede yeniyim de cok isime yarar bu

limon_sever
27-05-2014, 10:51
Merhaba

Sayın Zidowen, malç sıcak havalarda nemin korunması için, soğuk havalarda da toprak ısısının muhafazası için faydalıdır ancak bahara girildiği vakitler malçın varlığı bu kez toprağın daha geç ısınmasına yol açar; dolayısıyla bu geçiş zamanlarında malç bir süreliğine kaldırılırsa toprak daha çabuk ısınır, tohumlar, fideler daha erken gelişmeye başlar vb. Sonrasında sıcakların artmasıyla yeniden serilebilir.

Ek olarak bende bir şey söylemek istiyorum. Eğer fideleriniz küçükse bir süre malç yapmayın. Mantari hastalıklara çabuk yakalanıyorlar.

Bir de eğer sebze adanıza kediler rahat bir şekilde girebiliyorsa, malçı patileriyle darmaduman edebiliyorlar. 3 tane, çiçek açmak üzere olan domatesimi 1 hafta önce diplerinden kırmışlar. Korunaklı değilse ve kediler varsa bence malç yapmayın. Bu sene çok domates fidem olduğu için fazla üzülmedim. Ama az dikimlerde biraz canınız sıkılabilir.

biosprit
27-05-2014, 11:18
Merhaba, ev içinde iyi güneş gören yerde büyük uzun saksıda seri dikilmiş domates fidelerim vardı ve gayet de 50 cm kadar yapraklı uzamışlardı. saksıyı değiştirirken azami 5 dakika az topraklı kökleriyle kaldı. Ancak yeni gübreli geniş toprağında aynı akşam söndüler, çok üzücü değil mi? neden dir ? biber fideleri de aynı operasyondan gecti ama hepsi normal devam ediyor. Domates gövdeden de kök verir diyerek toprak yüzeyinde bıraktım dallarını belki dirilerler die... ne yapılabilir başka ???

fatitoo
27-05-2014, 11:20
Sayin fatitoo domatesleriniz gercekten cok guzel.
Ne kadar surede bu hale geldi acaba asama olarak anlatabilir misiniz domates yetistirmede yeniyim de cok isime yarar bu

Epey süre aldı. Mart gibi dikmiştim çekirdekten...Sonra Nisan başı büyük saksılarına aldım ve balkona güneşe çıkarttım.Havalar ısınınca gelişmeye başladılar. Yaklaşık 3 -4 ayda bu hale geldiler...

zidowen
27-05-2014, 12:06
Teş ederim Yaz başlangıcında önce gübreyi verip üzerinden malç yapmayı deneyim.

mertgg27
27-05-2014, 12:10
Gubrelemeyi acaba bitkinin hangi asamasinda yapilmalidir ve npk yonunden hangi durumdaki bitkiye hangisi fazla verilmelidir

limon_sever
27-05-2014, 12:16
Merhaba, ev içinde iyi güneş gören yerde büyük uzun saksıda seri dikilmiş domates fidelerim vardı ve gayet de 50 cm kadar yapraklı uzamışlardı. saksıyı değiştirirken azami 5 dakika az topraklı kökleriyle kaldı. Ancak yeni gübreli geniş toprağında aynı akşam söndüler, çok üzücü değil mi? neden dir ? biber fideleri de aynı operasyondan gecti ama hepsi normal devam ediyor. Domates gövdeden de kök verir diyerek toprak yüzeyinde bıraktım dallarını belki dirilerler die... ne yapılabilir başka ???

Toprağını sürekli nemli tutun. 1-2 gün içinde düzelecektir. 10 gün kadar güneşe hiç çıkarmayın. Sonra yavaş yavaş, alıştıra alıştıra güneşe adapte edin.

İsmail Kuzucu
27-05-2014, 20:27
Gubrelemeyi acaba bitkinin hangi asamasinda yapilmalidir ve npk yonunden hangi durumdaki bitkiye hangisi fazla verilmelidir

Fide dikiminden itibaren 10-40-10, çiçeklenmeden sonra 20-20-20, hasad boyunca 16-8-24 npk gübrelerini kullanabilirsiniz. Her aşamada 20-20-20 dahi kullansanız yeterli olacaktır.

mertgg27
27-05-2014, 20:38
Tesekkur ederim ihtiyacim olan bir bilgiydi

uns
28-05-2014, 16:14
Arkadaşlar merhaba,
Benim domateslerimin yaprakları bu şekilde. Düzenli olarak su veriyorum, güneş alıyorlar. Bu bir sorun mudur, sorunsa ne yapabilriim?
Tohumdan diktim fidelendirdikten sonra saksıya aldım.

http://s9.postimg.org/o24wj4sa7/2014_05_28_11_24_33.jpg

http://s9.postimg.org/bq6ljdttb/2014_05_28_11_24_36.jpg

http://s9.postimg.org/y8motlrfz/2014_05_28_11_24_39.jpg

http://s9.postimg.org/bc0o61kbz/2014_05_28_11_24_44.jpg

serquat
30-05-2014, 10:10
merhaba,
saksıdaki domatesim çiçeklemiş ve ilk 3 meyvesini vermişken dibe yakın bir yerden düşme sonucu kırıldı,
kalan köke bağlı tek dal saksıda devam ediyor diğer kopan kısmı bir umut suya koydum kök salıp kurtarma ihtimali var mıdır ?

MeyveliTepe
30-05-2014, 10:20
merhaba,
saksıdaki domatesim çiçeklemiş ve ilk 3 meyvesini vermişken dibe yakın bir yerden düşme sonucu kırıldı,
kalan köke bağlı tek dal saksıda devam ediyor diğer kopan kısmı bir umut suya koydum kök salıp kurtarma ihtimali var mıdır ?

Evet var. Suya değil de saksıya dikin yine. Toprağını bir kaç gün nemli tutun büyük ihtimal köklenecektir.

serquat
30-05-2014, 10:39
Evet var. Suya değil de saksıya dikin yine. Toprağını bir kaç gün nemli tutun büyük ihtimal köklenecektir.

süper, sevindim teşekkürler

zidowen
31-05-2014, 09:34
Merhaba
http://s30.postimg.org/sx39opkip/image.jpg
http://s30.postimg.org/x7hxkaplt/image.jpg

Pembe oturak cinsi domates sanırım denizli bölgesi diye tohumdan yetiştirmiştim.
Budama konusunda da bilgim fazla yok.

1. resimde yere doğru uzanan yaprakları almam daha mı iyi olur.
2. resim içinse fide gövdesinin en altında küçük sürgünler geliyor. Bunları da Koparmalımıyım .
Teşekkür ederim

MeyveliTepe
31-05-2014, 10:04
Oturak domates ise hiç bir şeyi koparmayın.

zidowen
31-05-2014, 10:52
tsk ederim . Sadece solan ve yıpranan yaprakları temizlesem olur yani.

zidowen
04-06-2014, 08:23
Hava tahminleriı 10-15 gün daha yağmurlu ve gündüz 20-22 gece de 10- 12 dererecelerde gideceğini belirtiyor. Domateslerimiz konusunda bir sıkıntı yaşar mıyız sizce ?

TCM
04-06-2014, 14:06
Hava tahminleriı 10-15 gün daha yağmurlu ve gündüz 20-22 gece de 10- 12 dererecelerde gideceğini belirtiyor. Domateslerimiz konusunda bir sıkıntı yaşar mıyız sizce ?

Mantara yakalanma riski artıyor maalesef öncelikle.

İsmail Kuzucu
04-06-2014, 19:44

Eğer bitkinizin dibinde fazla su durmaz ise daha çok faydasını görürsünüz. Bitki büyümesi yavaşlamasına rağmen kök gelişimi hızlanır. Havadaki nem yüksek olmaz ise yağmurun mantar oluşumunda etkisi yoktur. Birde havada rüzgar var ise bitkilerimizin keyfi tam yerinde olacaktır.

limon_sever
04-06-2014, 22:13

Yağmur nedeniyle pembe domateslerde sıkıntı baş göstermeye başladı. Çiçekler tek tek dökülüyor. Diğer çeşitlerde pek sıkıntı yok.

İsmail Kuzucu
04-06-2014, 22:20
Yağmur nedeniyle pembe domateslerde sıkıntı baş göstermeye başladı. Çiçekler tek tek dökülüyor. Diğer çeşitlerde pek sıkıntı yok.

Candem'in humican ürününü tavsiye ederim. Dökülmeler en aza inip, sararmalar duracaktır.

bahcedenn
04-06-2014, 22:26
Candem'in humican ürününü tavsiye ederim. Dökülmeler en aza inip, sararmalar duracaktır.

Kullanımı nasıl ve hangi sıklıkta olmalı? Daha da merak ettiğim fazla kullanımının zararı olur mu? Hangi aşamaya kadar kullanılabilir?

limon_sever
04-06-2014, 22:33

Candem Humican - 1 L Hümik Asit ve Yosun İçerikli Organik Gübre

GARANTİ EDİLEN İÇERİK (W/W) |
Organik Madde Miktarı | % 20
Toplam Azot (N) | % 0.6
Organik Azot (N) | % 0.02
Suda Çözünür Potasyum Oksit (K20) | % 4
Toplam (Hümik + Fülvik) Asit | % 15
PH | 4,5 - 6,5

Bu değerlere yakın ithal bir ürün almıştım. Onu uygulayayım o zaman.

Teşekkür ederim.

İsmail Kuzucu
05-06-2014, 03:46
Kullanımı nasıl ve hangi sıklıkta olmalı? Daha da merak ettiğim fazla kullanımının zararı olur mu? Hangi aşamaya kadar kullanılabilir?

Ben şu ana kadar seradaki hıyarlarda 2 defa yapraktan, seradaki fidelerde ayda 1 ve dışarıda ekli olan ürünlerde ayda 1 olarak yapraktan uygulama yapıyorum. Kabaklarda gübreleme ile birlikte köktende uyguladım.

25 ltlik suya 50 ml olarak uygulama yapıp sabah erken saatte yapraktan veriyorum. 1 lt şişe 25 liraydı sanırım ziraimarket.comda. Başka bir seracı abiye de tavsiye ettim, serada sorunları vardı, yarın işlerim fazla olmazsa yanına uğrayıp bilgi alacağım.

bakugan192
05-06-2014, 05:55
selam ben tohumlari toplu sekilde bir kaba ektikden sonra boyle kablara mi sasirtiyim yoksa birincide o kablara ekiyimhttp://http://store.dipinsa.com/htdocs/catalog/products_new.php?page=8&osCsid=535a8e6c5183cd1a87cd0b52c58785cc

bakugan192
05-06-2014, 05:57
http://store.dipinsa.com/htdocs/catalog/images/vaso%208%20oz.%20plastico.jpg

bakugan192
05-06-2014, 06:44
fideler cimlendikden sonra onlari plastik fincanlara sasirtsam olurmu? yoksa cok kucuklermi?