PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11

HuYSuz
12-07-2011, 14:46
Sayın sebnem&mircan toparlandılar aslında biraz ama eski heves kalmadı açıkcası bende. Hala kuvvetli rüzgar var bulunduğum yerde. Ben önlemi artırdıkça rüzgar da inadına daha fazla kuvvetleniyor. Karşı binadan balkonu görebilenler benim delirdiğimi düşünecek yakında zaten :)

Suda Eriyen Kükürt hakkında : Sayın Mine Pakkaner'in yazıları arasında okumuştum.. birinin sorması üzerine wp nin suda eriyen türü olduğunu söylemişti.
Yani suda eriyen kükürt için alınacak şey normal kükürt değil.. Kükürt WP olmalı.

SAMUR1
12-07-2011, 19:23
@ashtead

Merhaba,
Geniş ve derin bir saksıda 10 domates fidem, 9 da biber fidem var.
Haziran ayında doğrudan fide olarak ektim. Toprak yerine torf kullandım, forumdaki yönlendirmelere göre suladım ve balkonun güneş gören bir yerine koydum. Domateslerim Biberler çiçek açtı ve biber vermeye başladı bile. Domateslerim de çiçek açtı ama çiçekler üzerinde kuruyor, henüz bir domates belirtisi yok. Ne yapmalıyım? Alttaki dalları kopardım, boyları da gayet iyi. Acaba çok mu suladım, biberlerle aynı saksıda oldukları için beslenemiyorlar mı ya da? Domateslerin cinsini bilmiyorum. Önerilerinizi alabilir miyim?

dogaci59
12-07-2011, 20:32
Torf'a ekilen domates ve biberde ben sonuc alamadım. Çiçek açtı ama döktü. Torfun nötr olmasından kaynaklanıyor sanırım. Üstüne normal toprak atıp çapalarsanız belki sonuç değişir.

akca86
12-07-2011, 22:20
Bilgiler o kadar güzel ki oku oku bitmiyor.. Bu kadar bilgiye sahip olmak ne kadar güzel birşey ve onları paylaşmak herkesle... Çooook teşekkürler..

Bizde yeni başlayacağız bahçeye.. Bakalım umarım sizler sayesinde çok güzel bir bahçe yapacağım doğa için... :)

aslı1
13-07-2011, 13:09
Aslı hanım yaprakların altlarına dikkatli bakarsanız toplu iğne başı kadar koyu kırmızı zararlılar görürüseniz kırmızı örümcektir.

teşekkür ederim,hem böcek ilacı hem mantar ilacı uyguladım şimdi daha iyiler:)

huseyindilek
17-07-2011, 21:28
Merhaba ;
Domateslerimdeki sorun ne olabilir acaba? Yardımcı olabilirseniz sevinirim

limon_sever
18-07-2011, 21:29
Merhaba ;

Şu mesajı incelemenizde fayda var gibi.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=241762&postcount=138

xenkebikec
18-07-2011, 21:59
Bir soru sorsam.
Doğal olarak kalsiyum takviyesi nasıl yapabilirim?

dermana
18-07-2011, 23:08
yumurta kaynattığınız suyu bitkilere verin. bol miktarda kalsiyum içerir.

Halil Önen
18-07-2011, 23:32
Merhaba ;

Domateslerinizde bir çeşit mantar _ mildiyo_ hastalığı var. Bazı yapraklarda da görülüyor.

Kalsiyum eksikliği değil.

Kalsiyum eksikliği domates ilk meyveyi verdiği yani köke yakın yerlerde görülür. Sonra kaybolur. Hemen hemen her çeşitte bu şekilde bir kaç tanede görülür.

Çiçek burnu çürüklüğü de denilen kalsiyum eksikliği domatesin en altında daire şeklinde ortaya çıkar ve çürütür. Üsten göremezsiniz, sağlam sanırsınız.

Ayrıca kalsiyum eksikliği için;

yumurta kabukları fırında kavrulur, ezilir. Ne kadarsa; üzerine örtecek kadar sirke konur ve bir hafta on gün gibi bekletilir. Kabukların yumuşaması _ zor ama_ erimesi beklenir.

Sonra su ile seyreltilip verilir.

Hazır 26% lık kalsiyum içeren sıvı gübre, 1 lt. si 8 tl. satılmaktadır.

xenkebikec
19-07-2011, 00:09
Tarımsal Jips (alçıtaşı sanırım) kalsiyum eksikliklerinde kullanılabilir mi?

Halil bey bahsettiğiniz domatesin altındaki daire bizdeki domateslerin bazılarında var. Kimisinde ise hiç sararma olmadan içe kıvrılma var bazılarında ise uç taraftan başlayan sararma var.

Gülleci bulamacını uyguluyorum, iyi geldiğini söyleyebilirim ama bazı domateslerde bahsettiğim sorunlar devam ediyor. Biraz araştırınca ve sizinde yazdıklarınızdan kalsiyum eksikliği gibi geldi bana (hem cahil hemde ukala hissettim kendimi).

@dermana sizin fikirde çok güzel, yanlız bahçede uygulayacağım için sanırım çok fazla yumurta tüketmemiz gerekecek :rolleyes: . Fakat saksıda olan bitkilerim için kesinlikle deneyeceğim.

Birde jips alabileceğim bir yerde bulamadım. Bu konularda biraz sıkıntı var galiba ya da ben nerede ne arayacağımı bilemiyorum.

farukelibol
20-07-2011, 16:18
ARKADAŞLAR SIRIK DOMATESİMİN BOYU 60 CM CİVARINDA PAZARDAN VİTAMİN DİYE SATILAN BİRŞEYLER VAR ONDAN ALIP ÇİÇEĞE VERDİM 3 GÜN SONRA ALTTAKİ YAPRAKLAR YUMUŞADI VE BİR YAPRAKTA SARARDI ÜSTÜNDE 10 CİVARI DOMATES VAR BİRŞEY OLACAK DİYE KORKUYORUM NEDENİ NEDİR NE YAPMALIYIM İYİLEŞMESİ İÇİN ACİLEN YARDIM BEKLİYORUM:eek::eek::eek:

Emre İlhan
30-07-2011, 08:25
Sayın farukelibol; mesajınızı Türkçe imla kurallarına uygun olarak yazmak durumundasınız. Aksi taktirde cevap alamayabilirsiniz. Tüm harfleri büyük yazmanız size zaman kazandırmaz, aksine kaybettirir. Sizden bir agaclar.net üyesi olarak mesajınızı düzenlemenizi rica ediyorum. Lütfen durum yanlış anlaşılmasın, bunu sadece bir uyarı olarak algılayın.:) Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) bakınız.

Suna
01-08-2011, 14:37
domateslerim

Emre İlhan
01-08-2011, 15:18
Maşallah, cherrylerin tam olarak kızarmasını bile bekleyemiyorsunuz değil mi? Çünkü; çok lezzetliler.:)

Tura
01-08-2011, 15:20
domateslerim

Suna Hanım.

Çok güzel gözüküyorlar. Ellerinize sağlık.

adalı07
01-08-2011, 15:55
ohhh nihayet forumun sonuna geldim.üye oldugumdan beri forumu okuyorum.boşuboşuna sorular sormayayım diye.ama şu gerçekki soracak bişeyim kalmadıgı gibi aklımda bile olmayan bir sürü sorunun cvb ınıda ögrenmiş oldum.bu siteyi hazırlayan ve bilgi ve birikimleriyle emegi geçen herkese *** ederim şimdiden.balkonumda bolca domates ,biber roka,maydanz yetişitiriyorum.*** bende aranızda kalıcı olurum.herkese bol ürünler :).

1999kartal
02-08-2011, 13:17
suna hanım ampul gibi olan ve sarı olan domateslerin türü nedir

1999kartal
02-08-2011, 13:21
suna hanım ampul şeklinde olan ve sarı olan domateslerin türü ne

Suna
02-08-2011, 13:40
suna hanım ampul şeklinde olan ve sarı olan domateslerin türü ne

Sarı ampul domates ve sarı çeri domates.

Suna
04-08-2011, 12:08
değişik.

sebnem&mircan
07-08-2011, 06:00
Uzun aradan sonra tekrar selam arkadaslar. Bi sey ogrenmek istiyorum acaba domatesler gec mi kizarir yoksa benimkilerde bi sorun mu var? Nerdeyse yapraklar sararip solmus ama hala kizariklik yok :(

no_lina
12-08-2011, 17:20
Domateslerimin bir çoğu çiçek açtı ama birkaç çiçek solmuş gibi geldi bana:( Fotoğraflarda solan çiçekler de var. Acaba neden solmuş olabilir. Şu an sulama ve bakım nasıl yapılmalı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

239971

239972

239973

aydın
12-08-2011, 17:28
Solmaları gayet doğal. Çiçeklerin altından yeşil yeşil küçük misketler görünecek. :o

zafersu
20-08-2011, 01:54
Domateslerimin bir çoğu çiçek açtı ama birkaç çiçek solmuş gibi geldi bana:( Fotoğraflarda solan çiçekler de var. Acaba neden solmuş olabilir. Şu an sulama ve bakım nasıl yapılmalı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

239971

239972

239973

Merhaba!
Sanırım epey geç ama sorunuza cevap verilmediğini görünce dayanamayıp yazdım. Çiçek zamanı su verilmez, çünkü bitki suyu alınca büyümek isteği ile çiçeğini döker. Bu sebepten ilk domayes yumrusunu görene kadar çiçeği olan bitkiye su vermeyin, ölür gibi olacak, solgunlaşacak, korkmayın çiçeğin döle dönüşmesi ile su verin. Kolay gelsin, bereketli olsun.

Viji
20-08-2011, 10:34
241818

Domateslerim ilk çıkmaya başladıklarında böyle canlı ve güzeldiler.

Viji
20-08-2011, 10:38
241820

Yaz başında böyle güzel olan domatesler 2 ay aradan sonra böyle oldular.Sararan yapraklarını topladım şimdi alttan yeşil fideler çıkmaya başladı.Büyük dallar bu hale geldi.Yoksa domateslerim hastalandılar mı? yardım istiyorum... :(

no_lina
20-08-2011, 16:49
Merhaba!
Sanırım epey geç ama sorunuza cevap verilmediğini görünce dayanamayıp yazdım. Çiçek zamanı su verilmez, çünkü bitki suyu alınca büyümek isteği ile çiçeğini döker. Bu sebepten ilk domayes yumrusunu görene kadar çiçeği olan bitkiye su vermeyin, ölür gibi olacak, solgunlaşacak, korkmayın çiçeğin döle dönüşmesi ile su verin. Kolay gelsin, bereketli olsun.

Teşekkür ederim sayın zafersu;) Ben her akşam suluyordum, bundan sonra daha az sularım.

umutyolcusu
22-08-2011, 09:57
Sayın viji,domatesinize kırmızı örümcek musallat olmuş gibi geldi bana.Yapraklara dikkatlice bakınca minicik canlılar varsa, ezince kırmızı renk bulaşıyorsa elinize odur.Kimyasal ilaç kullanmanız gerekiyor o zaman.Başka çaresi yok.

mojito
25-08-2011, 22:28
selamlar..domates yetiştiriciliği konusunda uzman arkadaşlar sorularımı cevaplarsa çok sevnirim..
önümüzdeki ay kuracağım ve organik tarım yapcağım sera için hangi tür domates dikmem gerekir..ayrıca seranın ısıtmalı olması gerekirmi?teşekkürler

h.ışık
28-08-2011, 12:35
Merhaba,
yetiştirdiğim domates fidem 60-70 cm boya ve yaklaşık 50 cm capta bir bitki olmasına ragmen çicek açıyor ama bir türlü meyveye dönemiyor. nasıl bir yol izlemeliyim?
Birkaç resim ekliyorum

Viji
29-08-2011, 07:04
Sevgili umutyolcusu çok dikkatli bakmama rağmen kırmızı hiçbir canlı **** elime bulaşan birşey olmadı.Zannedersem ben çok su verdim formu okudukça buna kanaat getirdim.Bilmiyorum ne yapmam lazım.....

Halil Önen
29-08-2011, 14:13
Merhaba,
yetiştirdiğim domates fidem 60-70 cm boya ve yaklaşık 50 cm capta bir bitki olmasına ragmen çicek açıyor ama bir türlü meyveye dönemiyor. nasıl bir yol izlemeliyim?
Birkaç resim ekliyorum

Bir kaç sebebi olabilir.

Fazla sulama çiçek tutumunu engeller. Döker.

Eğer sırık domates ise ki_ öğle görünüyor_ koltuk alma yapılmadıysa fazla çiçek bağlamaz ama hepsini dökmez.

Gizli düşman tripsi olabilir. Çiçek açar ama meyve bağlamaz. Çiçek sap kısmından kesilmiş gibidir, düşer. Eğer yoğun ise tüm çiçekleri kırar.

Sanki bir çiçekte tripsi var gibi ve bazı yapraklar da sararır.

Tripsiyi anlamanın yolu,

çiçeğin altına beyaz bir kağıt yerleştirip parmağınız ile _ baş ve orta parmak yaya gibi gerilir_ sertçe vurmaktır. Bu durumda hastalıklı çiçekler düşerken;

beyaz kağıt üzerinde küçük sarı sinek benzeri şeyler _ bir az zor görülür ve hareket eder_ tripsi varlığıdır.

Bu üç ihtimal dışında ne olabilir, bilemiyorum.

Saygılar.

h.ışık
05-09-2011, 11:03
Bir kaç sebebi olabilir.

Eğer sırık domates ise ki_ öğle görünüyor_ koltuk alma yapılmadıysa fazla çiçek bağlamaz ama hepsini dökmez.

Gizli düşman tripsi olabilir. Çiçek açar ama meyve bağlamaz. Çiçek sap kısmından kesilmiş gibidir, düşer. Eğer yoğun ise tüm çiçekleri kırar.

Tripsiyi anlamanın yolu,

çiçeğin altına beyaz bir kağıt yerleştirip parmağınız ile _ baş ve orta parmak yaya gibi gerilir_ sertçe vurmaktır. Bu durumda hastalıklı çiçekler düşerken;

beyaz kağıt üzerinde küçük sarı sinek benzeri şeyler _ bir az zor görülür ve hareket eder_ tripsi varlığıdır.

Saygılar.

Sayın Halil Önen, cevabınız için teşekür ederim.

Sulama konusunda dikkat etmeye çelışıyorum özellikle fazla sulamamak için elimle toprağı eşeleyip 1-2 cm kadar derinleride kurumuş ise suluyorum.

Türünü bilmiyordum. sırık domates olduğunu söylediniz. tekrar teşekür ederim. Bilmediğim halde 1 koltuk haricinde diğer tüm koltukları almaya çalıştım. (unuttuğum/görmediğim yoksa) Bu da değil diye düşünüyorum.

Daha önce de tripsi hastalığının teşhis metodunu anlatmıştınız onu okuduktan sonra test etmiştim. ancak çiçek yaprakları kurumaya başlamıştı. sarı sinek benzeri birşey değilde toz aramıştım. bu uygulamayı taze çiçekte tekrar deneyeceğim.

Uygulama hakkında bilgi veririm.
saygılar.

cihat cgezen
07-09-2011, 08:16
DOMATES YETİŞTİRMEK

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi stresede sokar. yeterli miktarda sulama sağlılı meyveler için çok önemlidir. E iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin govdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş- çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

domateslerim cürüdü aynı fidede hem saglam hem cürürk var ilaclama için gec kaldımmı eger kalmadıysam ne kullanmam lazım

no_lina
07-09-2011, 15:38
Merhaba,
Domateslerim çiçek açtı ve bir kısmı meyve verdi ama henüz toplu iğne başı kadar. Bu tarihten sonra onların büyüme ve kızarma şansları var mı acaba? Ne yapabilirim? Sera gibi bi ortam mı hazırlamak gerekir acaba? :(

Halil Önen
07-09-2011, 22:25
domateslerim cürüdü aynı fidede hem saglam hem cürürk var ilaclama için gec kaldımmı eger kalmadıysam ne kullanmam lazım

Çürüme sebebi ne? Domates yeşil kur mu yaptı. İlaçlarsanız sağlam olanlar kurtulur.

Halil Önen
07-09-2011, 22:27
Merhaba,
Domateslerim çiçek açtı ve bir kısmı meyve verdi ama henüz toplu iğne başı kadar. Bu tarihten sonra onların büyüme ve kızarma şansları var mı acaba? Ne yapabilirim? Sera gibi bi ortam mı hazırlamak gerekir acaba? :(

Daha havalar iyi gidiyor. Gece soğukları başlamadı. Bol güneş gören yerde irileşir ve kızarırlar.

buloboy
23-09-2011, 16:39
Garlic & Pepper Spray

Protect your garden (bahcenizi zararli haserelerden koruyun)plants from (Zararli hasereler )cabbageworms, caterpillars, hornworms, aphids, flea beetles and other chewing/sucking insects by routinely using a natural spray that you can make at home. The spray must be applied regularly, especially after a rainfall. Brew up a batch as follows: evde basit sekilde hazirlayacaginiz karisim ile duzenli spreyleyebilrisiniz ozellikle yagmurdan sonra

6 cloves of garlic =6 dis sarimsak
1 Tbsp dried hot pepper=1 yemek kasigi kurutulmus aci biber
1 minced onion =bir bas sogan
tsp pure soap (not detergent)=1 yemek kasigi saf sabun (Deterjan olmayacak )
1 gallon hot water -bir surahi sicak su
bunlari ezerek karistirarak suya ekliyoruz ve sivi kvam hale getiriyoruz bir spray kutuya koyup gerktigi zaman ozellikle yagmur sonrasi yapraklarina spreyleyerk skiyoruz basit ve etkili AYRICA ORGANIK

h.ışık
27-09-2011, 23:02
Merhaba, Çiçekler kuruyunca bende domatesleri kopartıyormuşum. :( ne kadar üzücü. bir kaç tane çiçeğe kurumalarına rağmen dokunmadığım için gelişen dometesi bu akşam karanlığında gördüm. Sanırım fındıktan büyük cevizden küçük bir boya gelmiş. inşallah hava soğumadan kızarmaya başlar.

karamanliali
08-12-2011, 22:50
Bir kaç sebebi olabilir.

Tripsiyi anlamanın yolu,

Saygılar.

Bu koltuk alma meselesi nedir anlatirmisiniz lutfen?

Ekrem Uslu
08-12-2011, 23:05
Merhaba,
Birkaç resim ekliyorum

Bitkinizdeki çiçekler döllenemiyor.Meyve tutmama sebebi bu.Gündüz sıcaklığın 15-20 derece olduğu saattlerde bitkinizi gövdesinden bir kaç defa hafif sert darbelerle sallarsanız tozlanmaya yardımcı olacak çiçek tutumunu sağlayacaksınız.Bitkide çiçek gördüğünüz sürece 3-4 günde bir tekrarlamanız yeterli.

Halil Önen
09-12-2011, 00:01
Bu koltuk alma meselesi nedir anlatirmisiniz lutfen?

Sırık domateste uygulanır. Daha doğrusu sırık yetişenlerde...

Ana dal ( gövde) ile yaprak arasındaki sürgünün 10-15cm olduğunda kırılmasıdır. Bu sürgün ana dalın gücüne emer ve ana gövde üzerinde olaması gereken salkımın beslenmesine engel olur. Bu yan sürgünde oluşan salkım da iyi beslenemez.

karamanliali
09-12-2011, 16:49
Sayin Halil Onen cevabiniz icin tesekkur ederim ama hala anlamadim.
Soylemi? Ana govde ile yan dallarin arasinda cikan ucuncu bir dal mi kirdiginiz?
Degilse bunun resimli bir anlatimi varmi?

üzüm
09-12-2011, 22:11
Sayın karamanliali,

E-dergi Haziran/2007 (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html) sayısında koltuk budaması ile ilgili güzel bir yazı var.

Halil Önen
09-12-2011, 22:35
sayin halil onen cevabiniz icin tesekkur ederim ama hala anlamadim.
Soylemi? Ana govde ile yan dallarin arasinda cikan ucuncu bir dal mi kirdiginiz?
Degilse bunun resimli bir anlatimi varmi?

Koltuk alma;
Ana dal ile yaprak arsındaki sürgün( dal) kesilir.

258991

Altın çilek de aynı...

karamanliali
10-12-2011, 16:56
E dergi bana cok yardimci oldu, cok tesekkurler.
Gelsin su bahar artik da domateslerimi ekeyim.

hk50
12-12-2011, 19:26
Domatesin iyileri kötüleri.

Mustafa Abdal
13-12-2011, 22:04
Selam;
Sn. Douglas Fir'den domates tohumları aldım. Bazıları soğuğa dayanaklı , bazılarıda standart türler. Bunlar için uygun çimlendirme ve bahçeye ekim zamanları için önerilerinizi rica edecektim.
kolay gelsin;

hk50
14-12-2011, 20:05
Daha çok erken.Bençe Şubat ayı sonlarına doğru olabilir.

yssahin
05-01-2012, 02:49
Tamamen ev ortamında yetişecek olsa bile en uygun zaman bahar mevsimi başı mıdır ekim için?

meh12
05-01-2012, 07:50
Tamamen ev ortamında yetişecek olsa bile en uygun zaman bahar mevsimi başı mıdır ekim için?

Güneş ve ısı proplemi yoksa ev ortamı için baharı beklemenize gerek yok.Özellikle saksılık çeriler için

yssahin
05-01-2012, 16:59
Güneş ve ısı proplemi yoksa ev ortamı için baharı beklemenize gerek yok.Özellikle saksılık çeriler için

Tiny tim veya red robin düşünüyorum. mesajınızdan uygun olduğu sonucunu çıkardım.
Birkaç tane de biber ve çeşitli yeşillik tohumları bakıyorum aynı ortam şartları için. Hepsine birden girişeceğiz bakalım, bu siteye girdiğimden beri sosyal paylaşım sitelerinden uzaklaşır oldum :)

yoldaş
15-01-2012, 23:35
1 ocakta domates tohumu ektim. Nisana kadar saksıda büyütüp sonrasında bahçeye almayı planlıyorum. Tohumları ne kadar erken ekersek o kadar büyük fide elde etmezmiyiz? Fideler çiçekli meyveli olursa toprağa ekemezmiyim? Evim bütün gün güneş alıyor ve sıcaklıkta sabit.

yoldaş
16-01-2012, 23:35
Gayet sağlıklı büyüyorlar. İşte iki haftalık domateslerimden biri
http://img252.imageshack.us/img252/6163/16012012794.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/16012012794.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

himone
26-02-2012, 17:43
Arkadaşlar Ankara için tohumları ne zaman çimlendirmeye başlamalıyız...

aydın
26-02-2012, 18:01
Mart'ın sonu gibi ekmeye başlarız.

himone
26-02-2012, 22:44
teşekkürler cevabınız için...

no_lina
05-03-2012, 14:47
Ev ortamında çimlendirme yapacağım için bugün tohumlarımın ekimini yaptım. Tohum ekimi için çok kullanışlı olacağını düşündüğüm plastik ayakkabı saklama kutularını da kullandım. İlk olarak havlu peçete içerisinde tohumları bir süre nemlendirdim daha sonra saksı ve kutuların en alt kısmına daha kaba toprak serdim. Üst kısmına da torf serdim. Tohumları serptikten sonra üzerlerini 1cm civarı torfla örtüp can sularını verdikten sonra üzerlerini kapadım. Hava almaları için kutuların kenarlarında açıklıklar vardı fakat uzun saksılarıma poşet geçirip üzerlerine bir kaç delik açtım.

272460

272461

272462

272463

Filizleri görmek için sabırsızlanıyorum. Filizlerimi daha sonra plastik bardaklara ayırıp çevremdeki insanlara dağıtıyorum. Çok mutlu oluyorlar:rolleyes:

aydın
05-03-2012, 14:55
Kürdanla etiket bağlama harika olmuş.;) Kaplarınız da çok güzel ve şık. Kalorifer peteklerinin üstlerine koyarsanız kapları daha erken çimlenirler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

aydın
05-03-2012, 15:13
inanın sera etkisi mükemmel. Salatalıklarım ilk defa hastalanmadan hemde bu mevsimde bu kadar büyümeyi başardılar. Geçen hafta ilk meyvesiini bile yedik. Merasim havasında sezon açılışı yaptık. Payıma bir dilim düştü ama olsun. ;)
Fasulye de döktü. Yüksek nem bu işin sırrı.

272478
272480
272486
272487

no_lina
05-03-2012, 16:25
Sayın Aydın,

Teşekkür ederim, bir çok tohum ektiğim ve daha da ekmeyi düşündüğüm için, birbirinden ayırmanın en güzel yolu kürdandan bayraklar oluyor:) Kalorifer petekleri yüksek ısıda olduğu için tohum için zararlı olabilir diye düşünüyorum kendi hallerinde oda sıcaklığında çimlendiriyorum genelde. Sizin mini seranız da çok hoşmuş:) Bol sebzeli hasatlar dilerim.

aydın
05-03-2012, 16:36
Sayın Aydın,

Sizin mini seranız da çok hoşmuş:) Bol sebzeli hasatlar dilerim.

Teşekkür ederim Sn. no_lila. Belki yazın balkona dahi serayı alabilirim. Çok sert esen rüzgarlar en büyük kaybım maalesef :(

AvsarBey
07-03-2012, 13:51
Domateslerinizdeki siyahlasma cicegin kurudugu yerden (yani meyvenin tam altindan) mi basliyor? Eger oyle ise "Blossom end Rot" diye google da arama yaparsaniz cok faydali bilgiler alirsiniz.
Nedeni bitkinin kalsiyum alamamasi. Bu topraktaki kalsiyum eksikliginin yani sira, bitkinin ortam sartlarindan dolayi kalsiyumu kendi bunyesine cekip meyvelerine verememesinden kaynaklanir.
Baslica etkenler;
Asiri veya duzensiz sulama
Nitrojen veya fertilizer kullaniminin asiriya kacmasiyla bitkinin cok ani buyumesi
Topragin fosfor (phosporus) ve postasyum (potassium) acisindan cok zengin olmasi.
Yetistirdiginiz domates turunun bu curumeye yatkin olmasi (Roma domatesi denilen salcalik turde bu en cok gorulur)

Sulamanizi duzenli olarak haftada 1-2 defa (bulundugunuz yerin iklimine gore) yaparsaniz, bir de yanmis gubre veya NPK iceren bir fertilizer kullanirsaniz (kullanim tarifine uyarak) bu sorununuzun cozulecegini saniyorum. Yumurta kabugu unu, veya kaynatilmis suyunu da kullanabilirsiniz ama toprakta yeterli kalsiyum varsa ve bitki bunu cekemiyorsa o da ise yaramayabilir.

Ebru

Verdiginiz bilgiden dolayi size tesekkürlerimi sunuyorum, bu yil sulandirilmis bir püskürtme ilacla koruma yapmaya calisacam, üzerine sabahlari yagan cig nedeni ile bozulduguna karar verildi.Bu yil yetistirecegimiz domatesleri resimleyip paylasmak istiyorum, herkeze kolay gelsin selamlarimizla.

barissimsek
09-03-2012, 19:38
Arkadaşlar merhaba;

İstanbul anadolu yakasında oturuyorum. Evimin önünde küçük bi alanım var. Minyatür bahçe yapmayı düşüyorum. Ama nerden başlasan bilemedim?!?! Yardımcı olur musunuz?

tk646
21-03-2012, 21:22
Arkadaşlar tohumdan ektiğim domatesler cılızlar ve aşırı uzadı gibi geldi rengide açık sanki biraz. Akşamları radyatör altı, akşama kadar ise pencere önünde güneşte duruyorlar.

Yanlış yaptığım birşey varmı?:o

umutyolcusu
21-03-2012, 21:46
Acaba suyu mu fazla veriyorsunuz? Bu dönemleride fidecikler çok sulanmamalı ki gövdeleri uzamadan kuvvetlensin,cam önünde dursunlar gündüz yine.Bir de böyel deneyin.

umutyolcusu
21-03-2012, 21:48
Arkadaşlar merhaba;

İstanbul anadolu yakasında oturuyorum. Evimin önünde küçük bi alanım var. Minyatür bahçe yapmayı düşüyorum. Ama nerden başlasan bilemedim?!?! Yardımcı olur musunuz?

Saın brissimsek,sebze düşünüyorsanız şimdiden tohum bulup çimlendirmeye başlamalısınız,marta ayının sonuna ve nisan başına kadar tohumdan üretim uygun.Ama hazır fide de alabilirsiniz yaklaşık 1 ay sonra,size kalmış.

tk646
21-03-2012, 22:57
Acaba suyu mu fazla veriyorsunuz? Bu dönemleride fidecikler çok sulanmamalı ki gövdeleri uzamadan kuvvetlensin,cam önünde dursunlar gündüz yine.Bir de böyel deneyin.

Torf kurudukça veriyorum suyunu da ama biraz daha az vereyim suyunu teşekkürler.:o

yoldaş
22-03-2012, 21:33
1 ocakta ektiğim domatesler meyve tuttu.
http://img716.imageshack.us/img716/1237/22032012896.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/716/22032012896.jpg/)

http://img845.imageshack.us/img845/6830/22032012897.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/22032012897.jpg/)

Ekrem Uslu
22-03-2012, 21:44
Elinize sağlık,fakat domatesiniz ''yoldaş,saksımı büyüt ve dengeli gübre (20+20+20+ TE)ver bana'' diyor.:rolleyes:

bluebird
26-03-2012, 16:55
merhaba, organik minik domatesler almıştım, bu sitedeki yazıları okuyunca hemen buz dolabına koştum domates çekirdeklerini diktim. :) ve hepsi boy verdi. şimdilik iki yapraklar, mutfakta ışıklı ortamda çimlendirdim. şaşırtma yapıcam ama sonra yine mutfakta mı yoksa balkona mı almam gerekiyor.

umutyolcusu
30-03-2012, 19:01
Dış mekana almak için fidelerin biraz büyümesini beklemek daha doğru olur kayıp vermemek için.Ben çimlendirdiğim domatesleri şaşırttım ama daha içerdeler.Gece gündüz sıcaklık farkları biraz daha azalsın diye bekliyorum.

Toprakhasreti
01-04-2012, 19:39
İyi akşamlar. Bahçem için içeride 5 çeşit domates büyütüyorum, ama 2 cins obirlerine nazaran sanki sağlıksız gibiler. Bunlar San Marzano 3 ve Bull's heart denilen cinsler. Yaprakları hafif sarkık ve içeriye kıvırık. Abartıyormuyum (belki bu cins domateslerin yaprakları hep böyledir)? Yoksa bir sorunmu var?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
278860

278862

278863

Soldaki sağlıksız düşündüğüm Bulls heart, sağdaki Japon Trüffel
278864

izzeterisen
01-04-2012, 20:17
Sn. Toprakhasreti,
Domateslerinizde gördüğüm hata, güneş azlığı ve fazla toprak suyu .
Bu dönemde domates fazla su istemez. Toprağının üzeri kurudukça su verin .
Güneşsiz mi büyüyecekler? Yapay ışıkla mı büyütüyorsunuz anlayamadım.

Toprakhasreti
02-04-2012, 00:21
Sn. Toprakhasreti,
Domateslerinizde gördüğüm hata, güneş azlığı ve fazla toprak suyu .
Bu dönemde domates fazla su istemez. Toprağının üzeri kurudukça su verin .
Güneşsiz mi büyüyecekler? Yapay ışıkla mı büyütüyorsunuz anlayamadım.
Sayın izzeterisen, malesef çimlendiklerinden beri havalar sık sık bulutlu olduğundan, yapay ışıkla idare ettiriyorum. Hayredime giden ise, neden sırf bu dediğim iki cins böyle solgunluk gösteriyorda, obirleri değil? Hepsi aynı şartlar altında yetiştiriliyorlar.

hcmc
08-05-2012, 13:50
Giresunda yaşıyorum. ilk kez domates yetiştiriyorum ama buranın halkı domateste pas oluyor diye yetiştirmiyorlar. Organik olarak yetiştirmem için önerisi olan varmı acaba??

Emre İlhan
08-05-2012, 16:16
Pas akarıyla doğal mücadele açıkça konuşmak gerekirse zor. Ama kimyasal mücadeleyle daha kolay. Eğer ben kimyasal mücadele yaparım, ilaçları uygun dozajda ve bekleme sürelerine uygun olarak kullanırım derseniz bence deneyin. Ama tamamen doğal yöntemle pas akarı mücadelesi konusunda size pekte garanti veremem. Bu zararlı için doğal bir yöntem olarak kükürt kullanıyorlar. Daha önce ki senelerde yetiştirenlere sorun, kükürt ile ilaçlamayı hiç denemişler mi? Bu (http://www.agaclar.net/forum/672887-post369.htm) mesajı okumanızı tavsiye ederim.

eslekehl
08-05-2012, 17:51
bir süre önce tadı epey hoşuma giden domates yemiştim marketten almış evdekiler. Sonra bir iki tanesi buzdolabında pörsüyünce ben de balkondaki saksılara koydum. Filizlendiler, filizlendikleri topraktan bir sürü küçük sinek çıktı, ben de birbirlerine çok yakın oldukları için 2 gün önce şaşırttım. Fakat aklıma geliyor acaba bu fideler kısır mı ? Nasıl anlayabilirim bunu ?

Ekrem Uslu
08-05-2012, 18:17
Muhtemelen hibrit domatesin çekirdeğini çimlendirdiniz.Hibrit çeşitler genelde ikinci nesilde verim ve kalite kaybına uğrarlar.Uğraşmışsınız,devam edin bakalım ortaya ne çıkacak.Tecrübe olur en azından.

aydın
08-05-2012, 18:47
Ben denedim... Sonuç hiçte yabana atacak gibi değildi..

Ayrıca hibritten elde edilen oğul tohumlar kök ve yaprak hastalıklarına karşı sanki daha dirençli gibi geldi. Meyvelerin güzelliği ve albenisi oldukça iyiydi.

aynı tohumları bu sene de çimlendirip bu kez balkona diktim. Birisi artık tomurcuklanmaya başlamış.. Sonucu bende merak ediyorum...

Emre İlhan
08-05-2012, 18:57
Bu tamamen şans işi. Hibrit tohumun 2. neslinin nasıl olacağı hiç belli olmaz, cinse bağlı. Bakalım, belki de çok güzel olacak.:)

eslekehl
08-05-2012, 21:51
yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Deneyip göreceğim fakat dediğim gibi kısır olsaydı: sanıyorum filizlenmezdi de değil mi ?

Emre İlhan
08-05-2012, 21:53
Bu durumun çimlenmeyle alakası yok. Tohum çimlenir fakat meyve vermeyebilir.

eslekehl
08-05-2012, 21:58
peki tamamen şans gibi görünüyor. Bir dahaki sefere emin olduğum tohumlar edinirim zaten öylesine bir hevesle atmıştım, sürpriz olacak gibi ektiğimizi biçmek dileğiyle :D

mandalina
10-05-2012, 10:13
siteden temin ettiğim saksılık çeri domateslerimin tohumları bir türlü çimlenmedi.Ayrıca biberlerimde çimlenmedi her sene hiç sorunsuz çimlendirirdim ama bu sene maalesef hüsranla sonuçlandı.Sebebini halen çözemedim bendemi proble yoksa tohumlardamı?

Ekrem Uslu
10-05-2012, 10:56
Tohumlar şoklanmamış olabilir,çok su verip çürütmüş olabilirsiniz.Tohumlara bakın ne durumdalar.

dryad
10-05-2012, 13:05
Ben de red robin tohumlarımı kaybettim. 3 taneydiler ama çok kıymetliydiler benim için..

aydın
10-05-2012, 13:13
siteden temin ettiğim saksılık çeri domateslerimin tohumları bir türlü çimlenmedi.Ayrıca biberlerimde çimlenmedi her sene hiç sorunsuz çimlendirirdim ama bu sene maalesef hüsranla sonuçlandı.Sebebini halen çözemedim bendemi proble yoksa tohumlardamı?

Bu sene biberlerin çimlenmesini tam 1 ay bekledim. Sera etkisi yaptım yine de etkili olmadı.

Nihayet kendini gösteren oldu.

Net D.
10-05-2012, 23:50
Salatalık bölümünde yazmıştım ama gene yazmakta fayda görüyorum. 4 katlı apartmanın çatısında kendime bir dünya kurmaya çalıştım. Rabbim'in verdiği ve sizlerden öğrendiklerimle. Geçen kış bakla ekmiştim 2-3 karış olduklarında aralarında yabancı iki tane bitki gördüm ama aylardan aralık falan hava çok soğuk dikkatle baktığımda bunların domates fideleri olduğunu anladım. Hanım salatada kullandığımız domateslerden artanları atmıyor bana veriyordu bende toprağa karıştırıyordum zannedersem bunlar onlardan çıkmışlardı yarım karış falanlardı dokunmadım ve büyüdüler havalar ısınınca yerlerini değiştirdim ve yaklaşık 6-8 tane domates verdiler şükürler olsun. onlardan tohum aldım bu sene diktim.İşte ekteki resimler o tohumlardan çıkan domatesler. Tarih eski tarih yeni ekleyebildim İnşallah fırsat bulduğumda yeni tarihe göre fotoğraf eklemeye çalışacağım. Sağlıklı yaşamlar dilerim.

mandalina
11-05-2012, 09:41
Bu sene biberlerin çimlenmesini tam 1 ay bekledim. Sera etkisi yaptım yine de etkili olmadı.

Nihayet kendini gösteren oldu.

Bu sabah itibariyle 2 tane fide kendini gösterdi çok mutluyum. :p

fotoerkan
17-05-2012, 10:02
Arkadaşlar merhaba.
Uzun arayışlarıma rağmen bir türlüsorunumacevap bulamadım ve konu açmak zorunda kaldım, şimdiden hepinizden özür diliyorum. Sırık domatesim yaklaşık 1 metreyi geçti gövdesi çok kalın ve sürekli çiçekleniyor. yaklaşık 1aydır çiçeklerini açmasına rağmen, bir gün kapatıyor, bir gün açıyor,bir gün kapıyor ve yine açıyor ama bir türlü domatese yatmıyor.Çok fazla sulamaktan kaçınıyorum. Sıkıntı nerede olabilir acaba? dükkanımın arka tarafında komple güneşgören havadar bir yerde bakıyorum.

munzurlum
17-05-2012, 12:03
rüzgar gören yere koymayın .saksıların altındaki delikleri iyice açın, çakıl koyun suyu iyi süzsün.toprak kuru olmasın olmasın hafif nemli olsun :)

bakierman
17-05-2012, 23:22
Ben almanyada yasiyorum burdaki rus arkadaslar domates köküne balik gübresi koyuyorlar ve domatesleri süper oluyor

dnzddm
06-06-2012, 13:36
Merhabalar,Foruma yeni üye oldum.Oğluma domatesi sevdirebilmek ve organik yemesini sağlayabilmek için 5 adet bodur cherry domates fidesi aldım.Gerçi aldığımda meyve vermeye başlamışlardı. Aldığımda küçük tek saksıdalardı.Netten araştırdığımda çok net anlayamadığım için 3 tanesini uzun saksıya yanyana ,iki tanesinide yine yanyana kendi kumlarıyla birlikte aktardım.ilk gün 3 tanesinin kumu az geldiği ertesi gün eksik kumları tamamladım.Balkonum olmadığı için öğleden sonra daha uzun güneş alan penceremin önüne koydum.ilk gün ve saksı değişikliği yaptığımda nasıl sulanacağını bilmediğim için üstten suladım :( ama galiba yanlış yapmışım dipten sulamak gerekiyormuş.Bazı yaprakları kurudu bazılarının uçları kıvrılıp koyulaştı.Onları temizledim.3 tanede meyvesi daha yetişmemişken düştü
:(Bazı fidelerin etrafında küçük filizler ve bir fideninde etrafında ot gibi birşeyler çıktı normalmidir?Temizlenmelimi yoksa sağlıklı olduğunun göstergesimidir? Bugün çürümüş yaprakları temizlerken topraktada ufak sinek gibi böcekler vardı bunlarda normalmidir? Daha önceki yazılanları okuduğumda sanırım hastalık olabiliyormuş.Bana neler yapmam nelere dikkat etmem konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Birde biber fidesi aldım.Ondada çıkmak üzere olan biber 2 günden sonra kararmaya başladı.
Fidelerime destek çubuk ta koymalımıyım? Nasıl desteklemeliyim?

Çok soru sordum ama benim ve özellikle oğlum için çok değerliler. İyi bakamayıp küstürürsek oğlum çok üzülür.
Sırasıyla 5 adet fidemizin fotoğraflarını ekledim.

Teşekkürler

aydın
06-06-2012, 14:07
Mini oturak çeriler destek çubuk istemez. Toprağa sürten yapraklar hastalığa davetiye çıkarır. Sararan ve şekli bozulan yapraklar mutlaka alınmalı. Çünkü hastalık fideye yayılabilir.

Yabancı otları temizleyebilirsiniz..
Yaprakların altını sık sık kontrol edin. Sinsi bir ''kırmızı örümcek'' saldırısına uğramasın..

Fideniz şimdilik güzel meyveye yatmış. Gece sulamadan kaçının. kolay gelsin

dnzddm
06-06-2012, 14:31
Merhaba teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Toprağa sürten yaprakları keseyim ozaman değilmi? Peki kırmızı örümcek neden olur? Olursada ne yapmam gerekir bilgi verebilirseniz bu konuda da sevinirim.

Sulama şekli ve zamanı konusundada detay verebilirmisiniz? saksı değişince kumları kuru gördüm ve havadan az sulamıştım.İkinci kez dün akşam suladım. Şuan kumları nemli.Yalnız bugün hafif bir yapmur yağdı ve bu yağmur suyu zarar verirmi?

Tekrar teşekkürler

aydın
06-06-2012, 15:01
Yaprakları makasla kesmek yerine, dikkatlice elle koparmak en uygunudur.

Sulama şekli elinizle toprağa hafiften basın. Toprak kuru ise sulama fidenin yapraklarına değmeyecek şekilde yapılmalı.

Kırmızı örümceğin musallat olmasını bende önleyemedim. Sulandırılmış kükürtü fısfısla yapraklarına atıyorum. Yapraklar beyaz lekelere bürünüp soluyorsa, altına bakın derim. Zaten yaprakların altına bildiğiniz örümcek ağı örüyorlar.

sevincc
11-06-2012, 10:59
Benim chery domateslerimin cicekleri dokuluyor yardimci olurmusunuz acaba neden suyu normal veriyorum oglene kadar gunes aliyor hazir almistim yani realden tohumdan yetistirdim bisuru cicek var dusuyorlar

Emre İlhan
11-06-2012, 11:52
Saksı harcı nedir? Ne kadar büyüklükte bir saksıda?

Biraz bilgi verirseniz yardımcı olabilirim:)

dnzddm
19-06-2012, 08:14
Merhabalar,Penceremizde yetiştirmeye başladığımız bodur cherry domateslerimiz kızarmaya başladı. :)Meyveleride artıyor. Günde 2-3 saat öğleden sonra güneşi yetiyormuş demekki.Yalnız kırmızı örümcek değilde arada bir üzerinde siyah küçük sinek görüyorum. İlaçlamakta istemiyorum.Toprak dibine biraz küllü su dökmüştüm bir arkadaşın tavsiyesi ile sonra o sinekler kayboldu. Çok nadir görüyorum.Bu kül ne gibi bir işe yarıyor acaba yani bitkiye faydası nedir?

Birde biberlerimin üzerinde bir kararma var ama hepsi öyle yani aldıımda bir tane biber çıkmıştı hastalıklı zannedip koparıp attım.Bahçeci bir arkdaş cinsi öyledir dedi ellemedim gerçekten cinsimi budur yoksa bir hastalığımı vardır?

Teşekkürler

RealX11
20-06-2012, 09:23
Degerli bilgiler için Tesekkürler.

hberbul
20-06-2012, 10:24
Saksıya abime verme niyetiyle diktiğim timmy tim çeri domatesler .
Kızaracak daha götürmedi abim :)))

Emre İlhan
20-06-2012, 10:36
Merhabalar,Penceremizde yetiştirmeye başladığımız bodur cherry domateslerimiz kızarmaya başladı. :)Meyveleride artıyor. Günde 2-3 saat öğleden sonra güneşi yetiyormuş demekki.Yalnız kırmızı örümcek değilde arada bir üzerinde siyah küçük sinek görüyorum. İlaçlamakta istemiyorum.Toprak dibine biraz küllü su dökmüştüm bir arkadaşın tavsiyesi ile sonra o sinekler kayboldu. Çok nadir görüyorum.Bu kül ne gibi bir işe yarıyor acaba yani bitkiye faydası nedir?

Birde biberlerimin üzerinde bir kararma var ama hepsi öyle yani aldıımda bir tane biber çıkmıştı hastalıklı zannedip koparıp attım.Bahçeci bir arkdaş cinsi öyledir dedi ellemedim gerçekten cinsimi budur yoksa bir hastalığımı vardır?

Teşekkürler

Kül; sineklerin kaçmasına neden oluyor olabilir? Pek bilgim yok ama forumda araştırma yaparsanız, kül hakkında daha önce yazılmış mesajlar var.

Biberlerin üzerindeki kararmalar diye bahsettiğiniz; hani sarı rengin üzerinde bölgesel morarma gibi lekeler var. Onlardan mı bahsediyorsunuz?

dnzddm
21-06-2012, 10:16
Kül; sineklerin kaçmasına neden oluyor olabilir? Pek bilgim yok ama forumda araştırma yaparsanız, kül hakkında daha önce yazılmış mesajlar var.

Biberlerin üzerindeki kararmalar diye bahsettiğiniz; hani sarı rengin üzerinde bölgesel morarma gibi lekeler var. Onlardan mı bahsediyorsunuz?

Teşekkür ederim.Kül için detaylı araştırma yapacağım.Yalnız o kara sinekler gitti ancak kırmızı örümcekler başladı bende aktardan kükürt aldım gazlı beze döküp serpme şeklinde toprağına birazda üzerine döktüm bir gün sonra baktığımda bir kısmı kuruyarak ölmüş ancak çoğalmaya devam ettikleri için çiçeksiz yaprakları elimle budadım.meyveleri daha iyi görür oldum.Bazı yetişemediğim yerlerdeki örümcekleride gazlı bezle hafifçe dokunarak topladım.
Nekadar doğru yaptım bilmiyorum ama en azından şimdilik kurtuldum gibi.

Biberler içinde evet sarının üzerinde bölgesel morarma gibi lekeler var hemen hemen hepsinde.

Birde bu domates ve biberler sezonlukmu bir dahaki sefere bunlardan tekrar meyve alabilecekmiyiz yoksa yenilerinimi ekmemiz gerekiyor?

acanucan
21-06-2012, 10:31
Yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Ben ekimde biraz geç kaldım ama büyüdükçe inşallah paylaşacağım...

Emre İlhan
21-06-2012, 10:44
Kırmızı örümceğe çok dikkât edin. Elinizden ne geliyorsa yapın. Hâttâ bana kalırsanız akarisit denilen, kırmzı örümcek zararlısına karşı da etkili olan bir zirai ilaçla ilaçlama yapın.

Çok çektim ben kırmızı örümcekten :(

Biberlerin bölgesel olarak morarmasının sebebi cinsinden. Yani arkadaşınız doğru söylemiş, benim biberlerim de öyle:)

Biber ve domateslerin sezonluk olup olmaması sizin kararınıza kalmış. Yani şöyle söyleyeyim; buralarda kışın hava sıfırın altına düşmediği için, biberler ve domatesler ölmüyor. Baharda güzel bir budamayla tekrar gelişmeye devam eder.

Biberde verim alırsınız. Ama domates konusunda hiç bilgim yok malesef.

Domates (http://www.agaclar.net/?cx=partner-pub-7454304280008182%3Aa8oje4-ff3n&cof=FORID%3A11&ie=iso-8859-9&id=search&q=domates&sb=Ara&where=on&siteurl=agaclar.net%2F&ref=) başlıklarını gezmenizi öneririm:)

bebeyebakla
23-06-2012, 01:20
denemek lazım

Net D.
25-06-2012, 23:13
1094 nolu mesajıma eklediğim fotoğraftaki domateslerin son durumları baya bir miktarda toplanmış durumda. Çok büyük zevk. Ama nedense içleri tam kırmızı değil güneş görmediğinde mi nedir acaba? Çünkü üzeri dahil olmak üzere her tarafı kapalı. Bu konuda bilgisi olan varsa yazarsanız sevinirim. Saygılarımla.

islam_joker
26-06-2012, 00:53
hocam 35 günde o halden bu hale gelmiş maşşallah hocam çok bilgili biri değilim amaşu kesinherkez dile getirir yaprakların kimileri koparılmamalı vede güneş yemesi gerek güneşi yiyen bir miktar yaaprak sayesinde domates tadını alır diye burada daha önceden yorumlar okumuştum, yani siznkiler doğal olarak güneş göremeynce yine doğal olarak dış büyüme yapıp iç gelişime kendini tam verememiş, tabi buradaki üstatlardan daha iyi açıklamada bekliyoruz

Halil Önen
26-06-2012, 22:06
Teşekkür ederim.Kül için detaylı araştırma yapacağım.Yalnız o kara sinekler gitti ancak kırmızı örümcekler başladı bende aktardan kükürt aldım gazlı beze döküp serpme şeklinde toprağına birazda üzerine döktüm bir gün sonra baktığımda bir kısmı kuruyarak ölmüş ancak çoğalmaya devam ettikleri için çiçeksiz yaprakları elimle budadım.meyveleri daha iyi görür oldum.Bazı yetişemediğim yerlerdeki örümcekleride gazlı bezle hafifçe dokunarak topladım.
Nekadar doğru yaptım bilmiyorum ama en azından şimdilik kurtuldum gibi.

Biberler içinde evet sarının üzerinde bölgesel morarma gibi lekeler var hemen hemen hepsinde.

Birde bu domates ve biberler sezonlukmu bir dahaki sefere bunlardan tekrar meyve alabilecekmiyiz yoksa yenilerinimi ekmemiz gerekiyor?

Sn. dnzddm;

biberlerdeki morarma kırmızı akar hastalığından olabilir. Biberlerdeki kırnızı örümcek toplanamayacak kadar küçüktür.

Morarma üstten sıcakta sulamadan olabilieceği gibi kahverengiye dönerse kalsiyum eksikliği de olabilir.

Kırmızı örümcek için bir kg. kükürde iki eln avcu kadar yanmış odun külü ile karıştırıp bir tülbende kaotarak atabiirsiniz. Erişemediğiniz yerler için bezi bir sırağı ucuna bağlayıp _asmalarda bile_ kullanabilirsiniz.

Düzenli ' gülleci bulamacı' kullanırsanız kırmızı örümcek olamaz...

Halil Önen
26-06-2012, 22:12
1094 nolu mesajıma eklediğim fotoğraftaki domateslerin son durumları baya bir miktarda toplanmış durumda. Çok büyük zevk. Ama nedense içleri tam kırmızı değil güneş görmediğinde mi nedir acaba? Çünkü üzeri dahil olmak üzere her tarafı kapalı. Bu konuda bilgisi olan varsa yazarsanız sevinirim. Saygılarımla.

Sn. Net;

Saksılar sık sulandığından bitkinin alacağı besinler akıp gidiyor. Az birazını bitki kullanıyor. Potasyumlu gübre kullanmak gerekiyor...

Domates mutlaka_ en az_ yarı gün güneş görmeli...

Net D.
26-06-2012, 22:51
Sayın İslam Joker ve Halil Önen Beyler

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim tereddütlerimi ortadan kaldırdınız. İnşaallah seneye söylediklerinizi uygularım. Sağolun varolun.

pahce
27-06-2012, 16:39
Bahçeme domates ektim fakat baştan güzel domates verdi sonra üst taraftaki cicekler dökülmeye başladı domatese fazla suda vermedim ihtiyaç olduğu zaman verdim fakat bu arda bir yağmur yağdı acaba ondan olabilirmi?

Halil Önen
28-06-2012, 00:26
Bahçeme domates ektim fakat baştan güzel domates verdi sonra üst taraftaki cicekler dökülmeye başladı domatese fazla suda vermedim ihtiyaç olduğu zaman verdim fakat bu arda bir yağmur yağdı acaba ondan olabilirmi?

http://www.agaclar.net/forum/832220-post333.htm

Çiçek tripsi olabilir...

tutankamon
28-06-2012, 15:55
saksıda yetiştirdiğim domateslerime koltuk budama yaptım.üzerinde çicekleriyle

bir aydır kalakaldılar.ne yeni tomurcuk açıyor nede eski çiceklerde bi büyüme gelişme var.

biberlerimde yaprak biti ile uğraşıyorum.göremiyorum ama domatese geçmiş olabilir mi?

of azmettim başarıcam.

hberbul
28-06-2012, 16:06
Koltuk budaması yaptığım dalları Sabahattin Hocamın tecrübelerine dayanarak torfa ektim 1-2 fire dışında hepsi tuttu.
Dünde yerlerine aktardım.

old_platanus
03-07-2012, 20:55
Selamlar arkadaşlar ben ilk defa bu sene balkonda orijinal genleri ile oynanmamış ayaş domatesi tohumdan diktim ayaştan bir arkadaşım getirdi yaklaşık 15 adet tohum diktim 6 adet fide aldım yaklaşık 15 santim olunca büyük saksılara aşıladım resimlerde göreceksiniz.
fakat yetiştirme konusunda amatörüm şu an fideler çiçekte budama türünü nasıl yapmam gerekir koltuk altı dediğiniz işlemi alt taraflarda azda olsa yaptım. resimdeki salatalık ise kardeşim verdi menşeini bilmiyorum
daha cok domates üstünde duryorum bakılm nasıl verim elde edeceğim
bodurmu burakmam gerekiyor yoksa ağaçgibi uzatmammı gerekiyor hepinize iyi bahçeler.

Halil Önen
03-07-2012, 21:50
Selamlar arkadaşlar ben ilk defa bu sene balkonda orijinal genleri ile oynanmamış ayaş domatesi tohumdan diktim ayaştan bir arkadaşım getirdi yaklaşık 15 adet tohum diktim 6 adet fide aldım yaklaşık 15 santim olunca büyük saksılara aşıladım resimlerde göreceksiniz.
fakat yetiştirme konusunda amatörüm şu an fideler çiçekte budama türünü nasıl yapmam gerekir koltuk altı dediğiniz işlemi alt taraflarda azda olsa yaptım. resimdeki salatalık ise kardeşim verdi menşeini bilmiyorum
daha cok domates üstünde duryorum bakılm nasıl verim elde edeceğim
bodurmu burakmam gerekiyor yoksa ağaçgibi uzatmammı gerekiyor hepinize iyi bahçeler.

Koltuk altı değil:) koltuk alma sırık domateste uygulanan bir sistem...

http://www.agaclar.net/forum/980586-post310.htm

Ana gövde ile yaprak arsaında daki sürgün bir karışa yakın olduğunda elle kırılarak ya da kesilerek çıkarılır.

Böylece gövdedeki salkım güçlendirilir...

sarin
03-07-2012, 22:00
Ayaş domatesi sırık domates midir?
Bildiğim kadarıyla sırık değil.
KOltuk alma işlemi sırık domateste uygulanıyor.

old_platanus
04-07-2012, 21:48
selamlar

Ana gövde ile yaprak arsaında daki sürgün bir karışa yakın olduğunda elle kırılarak ya da kesilerek çıkarılır.

sayın HALİL ÖNEN
Detaylı yazarmısınız sürgün bir karışa yakın dediğiniz meyve sürgünmü?
yukarıdada belirttiğim gibi ben acemiyim ilk dikimim yani bu ayaş domatesini sırık yapmayımmı bu cinsi nasıl budama yapmam gerekiyor

teşekkürler

AŞAĞIDAKİ RESİMDE OK İŞARETİ İLE GÖRÜNEN DALLARIN ÜSTÜNDEKİ İNCE DALLARI BUDADIM
HATAMI ETTİM ACABA AYAŞ DOMATESİNDE BUDAMA YAPILIRMI AÇIKLARMISINIZ
ŞU ANDA TOPRAKTAN YÜKSEKLİĞİ 40 CM. CİVARI ÜST KISIMLARDA CİÇEKLER VAR

Halil Önen
05-07-2012, 16:13
selamlar

sayın HALİL ÖNEN
Detaylı yazarmısınız sürgün bir karışa yakın dediğiniz meyve sürgünmü?
yukarıdada belirttiğim gibi ben acemiyim ilk dikimim yani bu ayaş domatesini sırık yapmayımmı bu cinsi nasıl budama yapmam gerekiyor

teşekkürler

AŞAĞIDAKİ RESİMDE OK İŞARETİ İLE GÖRÜNEN DALLARIN ÜSTÜNDEKİ İNCE DALLARI BUDADIM
HATAMI ETTİM ACABA AYAŞ DOMATESİNDE BUDAMA YAPILIRMI AÇIKLARMISINIZ
ŞU ANDA TOPRAKTAN YÜKSEKLİĞİ 40 CM. CİVARI ÜST KISIMLARDA CİÇEKLER VAR

Sn. sarin'in belirttiği gibi;

Gerçek Ayaş domatesi sırık değil oturak domates, koltuk budaması gerektirmiyor.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/24957.htm

Koltuk alma sırık domateslerde uygulanan bir sistem...

Şu anda domatese hiç bir müdahale yapmazsanız eski _ oturak_ şeklini alır. Ayaş domatesi _oturak olduğu için _saksıda nasıl yetişir bilemiyorum. Sırık domates saksı yetiştiricinğinde ideal...

Eğer sırık domates olsaydı;

resimde anlattığınız budama doğru olurdu...

Kolay gelsin

limon_sever
06-07-2012, 18:28
Tohum Takas Etkinliğinden gelen tohumdan yetiştirdiğim Sayın osbar'ın uzun tarla domatesi.

316100

limon_sever
06-07-2012, 18:48
Tohum Takas Etkinliğinden gelen tohumlardan yetiştirdiğim Sayın heyyamola'nın ildi domatesi.

316112

316113

old_platanus
06-07-2012, 22:05
teşekkürler

sn. halil ÖNEN
sn. sarin

ilerleyen dönemlerde resimlerini paylaşırım detaylı bilgi veririm

Mustafa Abdal
09-07-2012, 18:31
Merhaba Halil bey;

Şeker gübresini asıl tatbik ediyoruz. Benim bahçe amatör işi, 20 kök kadar var her köke ne kadar koyulmalı.
Sağlıcakla kalın

Halil Önen
10-07-2012, 00:32
Merhaba Halil bey;

Şeker gübresini asıl tatbik ediyoruz. Benim bahçe amatör işi, 20 kök kadar var her köke ne kadar koyulmalı.
Sağlıcakla kalın

http://www.agaclar.net/forum/977763-post963.htm

'Serin' gübre yaparak...

Her köke bir kürek koyup hafif toprağa karıştırpıfideleri dikiyorum...

Emre İlhan
10-07-2012, 00:47
Amonyum Sülfat(şeker) gübresini, tuz oranı yüksek olduğu için saksılarda denemeye cesaret edemedim.

Ama anlattığınız serin gübre, benim aklıma yattı Halil hocam.

Sonuçta, organik maddelerle karıştırıp kompost yapıyoruz. Tuzlu olan şeker gübresinin, tuz oranını düşürüyordur. Direk toprağa uygulamaktansa, böylesi daha mantıklı:)

İş ki; bunu bahçe olmadan, ev koşullarında yapmak. Ama bu zor gibi görünüyor :(

Mustafa Abdal
10-07-2012, 22:55
Halil Hocam, bu işin daha kolayı varmı, bu serin gübreyi hazırlamaya kalsam seneye anca olur, tabi EM'yi falan temin etmek kaydı ile. Bahçe için bu gübreyi daha pratik uygulama yolu yokmu, sulama suyuna katma veya sıra aralarına bitki kökünde 10-15 cm mesafede toprağa karıştırmak gibi. Seneyi planlarızda bu seneki domatesleri kurtarmanın yolu yokmu :-((

Sağlıcakla kalın;

ahmt_thr
11-07-2012, 00:52
merhaba benim de bir sorum var.. domates fidanı yetiştirdim. Çok güzel büyüdüler fakat domatesler çok çok geç çıkıyor. bazılarının çiçekleri kuruyor. biber börülce vs. iyi oluyor fakat domatesteki bu sorunu çözemedim neden kaynaklanıyor olabilir? selamlar..

Halil Önen
11-07-2012, 10:32
Amonyum Sülfat(şeker) gübresini, tuz oranı yüksek olduğu için saksılarda denemeye cesaret edemedim.

Ama anlattığınız serin gübre, benim aklıma yattı Halil hocam.

Sonuçta, organik maddelerle karıştırıp kompost yapıyoruz. Tuzlu olan şeker gübresinin, tuz oranını düşürüyordur. Direk toprağa uygulamaktansa, böylesi daha mantıklı:)

İş ki; bunu bahçe olmadan, ev koşullarında yapmak. Ama bu zor gibi görünüyor :(

Sevgili Emre. bunu;

20 kg. herhangi bir ahır gübresine iki elin avucu kadar seker gübresi harmanlayıp, üzerini ıslatıp bir naylon ile kapatıp da yapabilirsiniz. Isı çok yükseldiğinde _elinizi yakıyorsa_ tekrar ıslayıp _ soğutup_ 3 ay gibi gübresniz hazır olur.

Sadece soğumuş olmasına dikkat edilir.

Şeker gübresinin olumsuzluğundan kurtulmak için bitkileriniz;

deniz yosunu ve hümük asit vermeniz iyi olur. Bu bitkiye organik madde vermek ve sodyum dengesi için gerekli...

Bu saksı da veya 3,5 m2 alanda uygulanan basit ve etkili bir yöntem...

Kolay gelsin...

Halil Önen
11-07-2012, 11:16
Halil Hocam, bu işin daha kolayı varmı, bu serin gübreyi hazırlamaya kalsam seneye anca olur, tabi EM'yi falan temin etmek kaydı ile. Bahçe için bu gübreyi daha pratik uygulama yolu yokmu, sulama suyuna katma veya sıra aralarına bitki kökünde 10-15 cm mesafede toprağa karıştırmak gibi. Seneyi planlarızda bu seneki domatesleri kurtarmanın yolu yokmu :-((

Sağlıcakla kalın;

Elbette şeker gübresini tek başına eritip bitki köklerine uygulayabilirsiniz. Bu bitkide hızlı çözüm almak için uygulanıyor...

Ancak söz konusu olan domateste iyi, kaliteli, bol verim almak ise;

18-18-18 gübre ideal...

O zaman;

1 kg şeker gübresi,
1 kg. 18.18.18 kompoze,
1 kg, map,
200 gr. etidot 76 veya 100 gr. bor,
100 gr. demir,
200 gr. çinko.....yu

100 lt suda eritip,

her domates kök çevresine yarım litre gelecek şekilde _dökülüp_ üzerine

sulama yapılıabilir.

Ya da bir musluklu bidona doldurulup _ çeşmesi az açılarak_ arklara yavaş yavaş verilir.

Bu domateste 3 defa uygulanır(sa);

toprakta fazla sorun yaratmaması için...

ikinci suya;

hümik asit ve deniz yosunu ya da Ema uygulanır...

Yani domates için ideal olan bu _ eriyerek, damlamadan verilen_ gübreleme sonrası mutlaka ikinci suya_ köklendirici ve toprak düzenleyeci_ her sebzeye uygulanabilir...

Halil Önen
11-07-2012, 11:25
merhaba benim de bir sorum var.. domates fidanı yetiştirdim. Çok güzel büyüdüler fakat domatesler çok çok geç çıkıyor. bazılarının çiçekleri kuruyor. biber börülce vs. iyi oluyor fakat domatesteki bu sorunu çözemedim neden kaynaklanıyor olabilir? selamlar..

'domatesler çok geç çıkıyor' derken,

meyveleri demek istediniz sanırım...

Genelde sık dikimde olur;

güzel büyür, yukarı gider meyveyi yukarıda verir ve çiçeklerini döker... (tabii iyi bakılırsa, yoksa gelişemez)

Büyükte olsa fidanlar seyretme yapılmalı...

Kolay gelsin

ahmt_thr
11-07-2012, 23:23
'domatesler çok geç çıkıyor' derken,

meyveleri demek istediniz sanırım...

Genelde sık dikimde olur;

güzel büyür, yukarı gider meyveyi yukarıda verir ve çiçeklerini döker... (tabii iyi bakılırsa, yoksa gelişemez)

Büyükte olsa fidanlar seyretme yapılmalı...

Kolay gelsin

peki kaç cm aralıkla ekmek lazım fidanları.. Birde iyi verim almak için organik olarak nasıl bi uygulama yapabiliriz. Ben keçi gübresi atıyorum ancak ne kadar faydalıdır , daha iyi bir alternatif varmıdır ? Çok teşekkür ederim selamlarımla..

Halil Önen
12-07-2012, 10:41
peki kaç cm aralıkla dikmek lazım fidanları.. Birde iyi verim almak için organik olarak nasıl bi uygulama yapabiliriz. Ben keçi gübresi atıyorum ancak ne kadar faydalıdır , daha iyi bir alternatif varmıdır ? Çok teşekkür ederim selamlarımla..

Sırık domatesleri iki damlama aralığı _ 30 cm._ kadar;

Oturak domatesleri en az 60 cm. ( bir damlama aralığı boş bırakılarak) dikmek daha iyi sonuç veriyor...

Keçi gübresine leonardit karıştırabilir ya da keçi gübresi atıldıktan sonra üzerine serpilebilir.

Onun üzerine;

deniz yosunu yedirilmiş klino _ ıslatılarak_ atılıp hemen toprak altına alınabilir.

Klino toprağa verilmiş besinleri tutar, aşağılara gitmesine engel olur ve bitki kökleri buradan beslenir.

Bitki köklerinin klinoyu çok sevdiğini gözlemledik...

Tabi _ema, hümik asit, enzim ve diğer ticari gübreleri de klino ile ıslatıp uygulamak mümkün...

Jezebel
12-07-2012, 11:37
İşyerimizin arka bahçesinde ortak çabayla yetiştirdiğimiz birkaç kök domates var.
Köklerden birindeki domatesler bu hale gelmiş.

317594

Çekim biraz kusurlu ama buna yol acan hastalığın ne olduğu konusunda kabaca fikir verdiğini umuyorum.

Yardımlarınızı bekliyorum.

ahmt_thr
12-07-2012, 13:56
Sırık domatesleri iki damlama aralığı _ 30 cm._ kadar;

Oturak domatesleri en az 60 cm. ( bir damlama aralığı boş bırakılarak) dikmek daha iyi sonuç veriyor...

Keçi gübresine leonardit karıştırabilir ya da keçi gübresi atıldıktan sonra üzerine serpilebilir.

Onun üzerine;

deniz yosunu yedirilmiş klino _ ıslatılarak_ atılıp hemen toprak altına alınabilir.

Klino toprağa verilmiş besinleri tutar, aşağılara gitmesine engel olur ve bitki kökleri buradan beslenir.

Bitki köklerinin klinoyu çok sevdiğini gözlemledik...

Tabi _ema, hümik asit, enzim ve diğer ticari gübreleri de klino ile ıslatıp uygulamak mümkün...

değerli bilgileriniz için çok teşekkürler ancak sizi bulmuşken biraz daha soru sorayım ddim. Bu önerdiğiniz maddeler organik midir? yoksa hormon benzeri maddelermidir?
Birde toprağa faydası olduğunu duyduğum kükürtün toprağa zararı varmıdır acaba?
Amacım sadece organik olarak sebze ve meyve yetiştirmek olduğu için biraz başınızı ağrıttım kusuruma bakmayın. Toprağı kirletmek istemiyorum.. Selamlarımla..

limon_sever
14-07-2012, 12:17
Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumlardan yetiştirdiğim Tekin bey'in pembe domatesleri

318164

Halil Önen
14-07-2012, 13:00
... Bu önerdiğiniz maddeler organik midir? yoksa hormon benzeri maddeler midir?
...

Evet organikler...

Klinoptilolit,

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16603.htm

Leonardit,
Hümik asit,

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653.htm

Deniz yosunu(kendiniz de çoğaltabilirisiniz)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/28003.htm

EM (ema- etkim mikroorganizmalar)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm

Enzim... (kendizi yapabilirisiniz)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm

bitki çayları...(kendiniz yapabilirsiniz)

http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24074.htm

limon_sever
14-07-2012, 13:04
Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumlardan yetiştirdiğim;

Sayın osbar'ın ampul domatesi

318181

Sayın gülsen'in sarı ampul çeri domatesi

318182

limon_sever
14-07-2012, 13:05
Ve benim Tohum Takas Etkinliği'ne gönderdiğim beyaz domates

318183

limon_sever
14-07-2012, 13:17
Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumlardan yetiştirdiğim Tekin bey'in bir başka kökteki pembe domatesler ve bir hayli verimliler ve de bunlar kocaman kocaman oluyormuş :)

318186

Halil Önen
14-07-2012, 13:25
Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumlardan yetiştirdi(diklerim) ğim ...

Siz bir harikasınız...

limon_sever
14-07-2012, 13:32
Siz(Biz) bir harikasın(y)ız...

Sizin öncülüğünüzde oldu bunlar. Aslında yetiştirip ölenler, böcek istilasına uğrayanlar ve çimlendiremediğim 8-10 çeşit domates cinsi daha var. Ama kalanlar ile güzel gidiyoruz :)

capsaicin
14-07-2012, 14:15
Merhaba komşular, yeni üye olmama uzunca süredir forumu ziyaret etmekteyim. Benim domateslerle şansım hiç gülmüyor. Biber, maydanoz, fesleğen, salatalık vs'de hiç sıkıntı yaşamazken ne zaman domates denesem hep domatesler olmaya başlayınca altları simsiyah olup çürüyor. Acaba neyi yanlış yapıyorum, su mu çok veriyorum? Topraktan desem gidip özel karışımlı kaliteli topraklar alıp da denedim ama olmuyor. Bitki çok güzel gelişiyor, bol meyve veriyor, ama domatesleri irileşip kızarmaya başladıktan kısa süre sonra altları simsiyah olup çürüyor. :(

Halil Önen
14-07-2012, 14:25
Merhaba komşular, yeni üye olmama uzunca süredir forumu ziyaret etmekteyim. Benim domateslerle şansım hiç gülmüyor. Biber, maydanoz, fesleğen, salatalık vs'de hiç sıkıntı yaşamazken ne zaman domates denesem hep domatesler olmaya başlayınca altları simsiyah olup çürüyor. Acaba neyi yanlış yapıyorum, su mu çok veriyorum? Topraktan desem gidip özel karışımlı kaliteli topraklar alıp da denedim ama olmuyor. Bitki çok güzel gelişiyor, bol meyve veriyor, ama domatesleri irileşip kızarmaya başladıktan kısa süre sonra altları simsiyah olup çürüyor. :(

Kalsiyum eksikliği...

Domates meyveye yattığında topraktan hızla kalsiyum kaldırır, yetersizliğinde çiçek burnu çürüklüğe de denir _ bunu yapar...

Bu ilk domates tanelerinde görülür sonra kaybolur...

Yapraktan kalsiyum gübresi verilmeli...

Bu arada hoş geldiniz...:)

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

TaşevliBahçe
14-07-2012, 14:29
Sn. limon sever ,

Sizi tebrik ediyorum , bir çok çeşidi çok sağlıklı yetiştirmişsiniz .

Ampul çeşidi oldukça ilgimi çekti. Lezzeti nasıl acaba .?

limon_sever
14-07-2012, 14:37
Sn. limon sever ,

Sizi tebrik ediyorum , bir çok çeşidi çok sağlıklı yetiştirmişsiniz .

Ampul çeşidi oldukça ilgimi çekti. Lezzeti nasıl acaba .?

Sayın Taşevlibahçe,

Teşekkür ederim. Ampul çeşidini bende ilk defa yetiştiriyorum. Mevsimsel nedenlerle domatesler İzmir'den daha geç olgunlaştığı için ve daha tadına bakamadığım için lezzet konusunda şimdilik birşey söyleyemeyeceğim. Sarı ampul domates ise 2-3 gün içinde olgunlaşacak gibi. Olgunlaştığı zaman tadına bakar buradan bilgilendiririm. Sayın osbar'ın ampul domatesi çok verimli. Bir yaprak bir salkım oluşturuyor. İlk salkımın tamamından tohum alıp etkinlikte paylaşıma sunacağım.

capsaicin
14-07-2012, 15:56
Kalsiyum eksikliği...

Domates meyveye yattığında topraktan hızla kalsiyum kaldırır, yetersizliğinde çiçek burnu çürüklüğe de denir _ bunu yapar...

Bu ilk domates tanelerinde görülür sonra kaybolur...

Yapraktan kalsiyum gübresi verilmeli...

Bu arada hoş geldiniz...:)

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

Hoşbulduk teşekkür ederim. Resimlere baktım evet çiçek burnu çürüklüğü. Demek kalsiyum eksikliğinden, seneye gübre ile tekrar domates serüvenine gireyim o zaman. Bu sene geçti artık.

ahmt_thr
15-07-2012, 00:36
Evet organikler...

Klinoptilolit,

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16603.htm

Leonardit,
Hümik asit,

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653.htm

Deniz yosunu(kendiniz de çoğaltabilirisiniz)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/28003.htm

EM (ema- etkim mikroorganizmalar)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm

Enzim... (kendizi yapabilirisiniz)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm

bitki çayları...(kendiniz yapabilirsiniz)

http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24074.htm

Çok teşekkürler..

TaşevliBahçe
15-07-2012, 01:22
Sayın Taşevlibahçe,

Teşekkür ederim. Ampul çeşidini bende ilk defa yetiştiriyorum. Mevsimsel nedenlerle domatesler İzmir'den daha geç olgunlaştığı için ve daha tadına bakamadığım için lezzet konusunda şimdilik birşey söyleyemeyeceğim. Sarı ampul domates ise 2-3 gün içinde olgunlaşacak gibi. Olgunlaştığı zaman tadına bakar buradan bilgilendiririm. Sayın osbar'ın ampul domatesi çok verimli. Bir yaprak bir salkım oluşturuyor. İlk salkımın tamamından tohum alıp etkinlikte paylaşıma sunacağım.

sabırsızlıkla bekliyor olucam , erginleşmiş halinide resimlerseniz sevinirim.

saygılar......

limon_sever
15-07-2012, 13:38

saygılar......

İlk eren sarı ampul domatesi aslında tohumluk bırakmayı düşünüyordum. Ama sizi daha fazla bekletmemek için ve 2 gündür çok sıcak geçmesinden dolayı ermiş ve bugün tadına baktım. Kabuğu biraz sert ve kalın. Red robin domates yediyseniz eğer neredeyse aynı kabuk yapısı var. Tadına gelince idare eder bir tadı var. Ama çok hoşuma gittiğini söyleyemem. Zira geçen sene sarı salkım çeri domates (ortalama ceviz büyüklüğünde) yetiştirmiştim. O daha çok hoşuma gitmişti. Aslında ondan tohumluk almıştım. 2-3 kök yetiştirip denemeyi düşünüyordum. Ama araya karışanlardan oldu.

Tad olarak kırmızı ampul domatesinden umudum var. Niye derseniz çok döküyor. Bu kadar döken bir domatesin tadı kötü olamaz sanırım :) Unutmazsam eğer sizin için fotoğraflayacağım.

Kolay gelsin.

İyi günler.

limon_sever
15-07-2012, 13:45
Dün eklemeyi unuttuğum Tohum Takas Etkinliği'nden gelen tohumlardan yetiştirdiğim;

Sayın Nuri Murvet'in salkım domatesi

318332

Sayın meh12'nin salkım çeri domatesi

318333

limon_sever
17-07-2012, 11:44
İldi salkım domates de, bahçemizde çok salkım oluşturup, çok meyveye dönenler listesine girenlerden oldu...

318880

Dedemin hayretler içindeki bakışı ve bu domateste neyin necisidir dediği, üzerindeki salkım ve çiçek sayısını görünce maşallah maşallah deyişi hala kulağımda :)

limon_sever
19-07-2012, 15:01

saygılar......

Sayın TaşevliBahçe,

Kırmızı ampul domateslerde daha erme belirtisi yok.

Sarı ampul domatesi sizin için fotoğrafladım. 51 adet fotoğraf çektim ve en güzelini seçip yayınlıyorum :) Bu arada Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşılmak üzere tohumlarını çıkartıp kurutmaya bıraktım. 50 civarı tohum çıktı.

319388

TaşevliBahçe
20-07-2012, 08:38
Sayın TaşevliBahçe,

Kırmızı ampul domateslerde daha erme belirtisi yok.

Sarı ampul domatesi sizin için fotoğrafladım. 51 adet fotoğraf çektim ve en güzelini seçip yayınlıyorum :) Bu arada Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşılmak üzere tohumlarını çıkartıp kurutmaya bıraktım. 50 civarı tohum çıktı.

319388

Sn.limon_sever ,

Mahsülünüzde , resimde harika olmuş emeğinize sağlık..

Özel olarak zahmete girmişsiniz , Teşekkür ederim , sağolun..

hepgül
22-07-2012, 12:48
İşte benim uyuşuk domateslerim....

320349

320350

320351

320352

320353

Kompost, sulu kükürt, enzim, ve şimdide gülleci bulamacı ve EMA denemem sonuçlanırsa kısaca sizlerden öğrendiklerimle yetiştirmeye çalışıyorum. Ömrümde ilk defa kendi büyüttüğüm sebzeleri ellerimle toplayıp ikram ediyorum. Bu çok mutluluk veren bir his.

hepgül
22-07-2012, 12:53
Sayın TaşevliBahçe buda benim hasatım..... Tembel ve uyuşuk dediğim kadar varmış değilmi? :p

320356

Yapraklarda bu izler oluşmaya başladı. Ne yapmam gerek acaba?

320357

320358

MeyveliTepe
22-07-2012, 12:58
Domatesleriniz çok güzeller ama biraz gölgede kalmışlar galiba. Yapraklardaki izler galeri sinekleri.

hepgül
22-07-2012, 13:06
Ne yapmalıyım acaba sayın MeyveliTepe?

TaşevliBahçe
22-07-2012, 13:32
İşte benim uyuşuk domateslerim....

Kompost, sulu kükürt, enzim, ve şimdide gülleci bulamacı ve EMA denemem sonuçlanırsa kısaca sizlerden öğrendiklerimle yetiştirmeye çalışıyorum. Ömrümde ilk defa kendi büyüttüğüm sebzeleri ellerimle toplayıp ikram ediyorum. Bu çok mutluluk veren bir his.

Efendim bence domateslerinize haksızlık ediyorsunuz , ne güzel boylu boyunca ve kızarmış meyveleri ne kadar harika görünüyor. Zaten pazara çıkarma gibi derdimizde olmadığına göre , çıkan mahsulü dostlarımızla paylaşmak gerçekten çok mutluluk verici..

saygılar...

MeyveliTepe
22-07-2012, 18:04
Ne yapmalıyım acaba sayın MeyveliTepe?

Buraya (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10808.htm)bir göz atarsınız.

Larva içeren yaprakları koparıp imha etmek, Neemazal, Nimiks veya Laser (spinosad) içerikli bir ilaç ile haftada bir ilaçlamak önleyici olabilir.

ahanda
23-07-2012, 15:50
Arkadaşlar, abiler, ablalar,...

Neden benim Domateslerim böyle! :)
Fikirlerinize, bilgi birikimlerinize ihtiyacı var yardımlarınızı rica ederim. :)

denizakvaryumu
24-07-2012, 08:53
Çiçek burnu çürüklüğü konusuna bir göz atın derim...

ahanda
24-07-2012, 09:02
Çok teşekkürler benim rahatsızlığım bu.
Tedaviye başlayalım.

MeyveliTepe
27-07-2012, 23:22
321692

Bu yıl ekebildiğim 18 çeşitten biri.

hepgül
28-07-2012, 04:05
Sayın Meyvelitepe domateslerin üzerlerindekiler ne acaba?

Sıvı kükürtmü? Gülleci bulamacımı? Ben çok az atıyorum herhalde kükürtü çünkü sizin domatesler kadar üzeri beyaz durmuyor. Bir yerde eksik bıraktığım bir şeyler var sanırım bakalım.... Saygılar

MeyveliTepe
28-07-2012, 08:58
Sayın Meyvelitepe domateslerin üzerlerindekiler ne acaba?

Sıvı kükürtmü? Gülleci bulamacımı? Ben çok az atıyorum herhalde kükürtü çünkü sizin domatesler kadar üzeri beyaz durmuyor. Bir yerde eksik bıraktığım bir şeyler var sanırım bakalım.... Saygılar

Kaolin (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm).

old_platanus
28-07-2012, 16:20
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum

old_platanus
28-07-2012, 16:28
Sayın TaşevliBahçe buda benim hasatım..... Tembel ve uyuşuk dediğim kadar varmış değilmi? :p

320356

Yapraklarda bu izler oluşmaya başladı. Ne yapmam gerek acaba?

320357

320358

HEPGÜL keşke benimkilerde böyle olsa bende çiçekler hep dökülüyo:(:(

Halil Önen
28-07-2012, 22:37
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum

Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...

hepgül
28-07-2012, 22:39
Sırık domateslerde dünden beri fark ettiğim bir durum : ( Sadece domatesin alt tarafında oluşan bir durum sanki yanmış gibi....

321895

321896

Bunlarda çeri domateslerde bugün yakaladığım haylazlar : ( Bilmiyorum yararlımıdır yoksa zararlımıdır... Fotoğraflar net çıkmamış ama küçük siyah renkli üzerlerinde beyaz çeşitli sayılarda noktacıkları olan böcekler. Şimdi ne yapmalıyım? Saygılar....

321897

321898

MeyveliTepe
28-07-2012, 22:45
İlk iki resim çiçek burnu çürüklüğü. Temelde kalsiyum eksikliğinden olur, sulama düzensizliği ile ortaya çıkar. Mevsim itibarıyla topraktan kalsiyum vermek için artık geç. Yapraktan kalsiyum verirseniz yeni bağlanacak domatesleri kurarabilirsiniz.

Bahsettiğiniz böceklerin ne olduğu belli olmuyor, tanımınıza uyan birden fazla böcek var.

old_platanus
28-07-2012, 23:33
Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...

SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor:( güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu

Halil Önen
29-07-2012, 00:45
SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor:( güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu

Siz dokunmasınızda dökülecekler zaten, ama zararlıyı tespit etmiş olursunuz. Bu şekilde ilaçlama yapsanız da 'o' çiçeklerini dökecektir.

DDVP sebze ve meyvelerde _ hele meyve üzerinde iken_ kesinlikle kullanılmaması gereken bir kimyasal olarak biliyorum. Kullanmanızı tavsiye etmem, edemem...:(

Nimsk kullanmanızı öneririm...

T@RiM Bilgi Servisi-Tarim-HAYVANCILIK-MEYVE-SEBZE-sulama-organik-TARIM-kredi-proje (http://www.tarimgonulluleri.com/nimiks-45-uygulandnda-bcein-duyusal-alglamalar-bozulur-ve-bcek-besinini-bulamaz-bylece-b-fp35110.html)

limon_sever
30-07-2012, 18:28
Sayın osbar'ın uzun tarla domatesi en iri boya ulaştı. Bundan sonra erecek çünkü üstü hafiften kızarmaya başlamış. Bu arada Mete'nin dandini dediği TaşevliBahçe'nin Çanakkale domateslerine biraz benziyor...

322375

Ben bu domatesi sırık zannedip koltuklarını budamıştım. Ama oturakmış :) Çok verimli bir çeşit. Kopardığım koltuklardan kim bilir ne kadar domates dökecekti...

322376

islam_joker
30-07-2012, 22:24
ya bende 1 tane domates var vede üst yapraklar güzelce yeşil ve taze yapraklarken alttakiler yavaş yavaş kurumaya başladı niye acaba

denizakvaryumu
31-07-2012, 08:51
321692

Bu yıl ekebildiğim 18 çeşitten biri.

Sn.MeyveliTepe

kaolinin kırmızı örümceğe etkili olmadığı diğer konudan anlaşılıyor.

Siz neemazal kullanıyorsunuz Nimiks hakkındaki görüşleriniz nedir?

MeyveliTepe
31-07-2012, 10:18
Benzeri ilaçlar. Nimiks epey pahalı ve nedense Neemazal'ın kullanımı bana daha pratik geliyor. Belki de hangi zararlıda nasıl ve ne zaman etki yaptığı hakkında tecrübelendiğim içindir. Ayrıca Dopteril'i deneyerek öğrenmeye çalışacağım.

denizakvaryumu
31-07-2012, 11:16
Forumdan Mehmet Bey, dopteril kullanıyor oldukça memnun imiş...

Mustafa Abdal
31-07-2012, 20:39
Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.

Halil Önen
31-07-2012, 21:23
Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.

Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...

Diğer domates hastalıklarının çoğu hem meyvede görülür, hem bitki üzerinde; yani yaprakta ve gövdede...

Çiçek burnu çürüklüğünden kurtulmanın en iyi yolu;
ilk doğan bir iki çiçeği koparmaktır. Bu şekilde domates çok daha iyi gelişir daha çok verime yatar...

Ama üretici erken pazar için bu kaybı göze alır...

TaşevliBahçe
31-07-2012, 22:45
Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...

Ben bu yıl domates yetiştirmeyi yine beceremedim. Vakit ve suyun az oluşu tüm emekleri nerdeyse boşa çıkardı diyebilirim..Domates hasadının başından beri hala çiçek burnu çürüklüğünü yoğun olarak yaşıyorum.. Kopardığım iki domatesten birini atmak zorunda kalıyorum.. Bu yıl ziyan çok ....:(:(

limon_sever
02-08-2012, 17:27
Turşu yapılmak üzere ilk hasatı yaptım bakalım...

323021

323022

Allah bereketini artırsın...

hepgül
02-08-2012, 20:36
HEPGÜL keşke benimkilerde böyle olsa bende çiçekler hep dökülüyo:(:(

Sayın old_platanus çok teşekkür ederim. Sizin domateslerin en kısa sürede toparlanmalarını umuyorum. Saygılarımla...

mandalinci
03-08-2012, 09:10
Hasat zamanı:)

Sayın mrduran'dan aldığım deşti tohumlarından çıkan domateslerim.

Şekilleri biraz bozuk gibi geldi ama müthiş bir lezzete sahip.

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.

hepgül
03-08-2012, 09:35

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.

MAŞALLAH...Sayın mandalinci ne güzellik böyle....imrendim doğrusu. Hasatınız bereketli olsun. Görüntüsüde gayet güzel... Emek verdiniz kolaymı. Heleki tohumdan büyümüşler... Afiyet, bal, şeker olsun. Saygılarımla :p

mandalinci
03-08-2012, 10:07

Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.

TaşevliBahçe
03-08-2012, 10:32
Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.

Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....:(

limon_sever
03-08-2012, 10:58
Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....:(

Bu konu hakkında 3 yıldır uğraşıyorum. Bir çok çeşiti tohumdan yetiştirdim. Çiçekten meyveye kolay geçen, verimi ve tadı güzel olan çeşitleri belirledim. Seneye veya bir sonraki sene tamamen onları yetiştireceğim. Tohumları çoğaltma girişimini de gerçekleştireceğim. Ve tohumdan yetiştiren arkadaşlara kolaylık sağlamayı düşünüyorum. Çabalarımızın boşa çıkmamasını umuyorum.

Ozlem A
03-08-2012, 11:38
Merhaba

Tohumdan yetistirdigim domateslerimin uzeri cicek dolu ancak cicekler bir sure sonra kuruyup dokuluyor. 15 gun kadar once bahce topragi ve yanmis koyun gubresini karistirip bogazlama yaptim ama yazliga gittigim hafta esim tarafindan duzensiz sulama oldu. Bir de ben yokken buyuyen koltuklari yeni aldim.

Bir onceki gece yine saksidaki patlicanimi saran yaprak biti ve kirmizi orumcekler icin arapsabunu-zeytinyagi-sarmisak puskurtmesini domateslerime de yaptim birkac tane gormustum uzerlerinde ama bu sabah patlicana yakin iki domatesimin alt yapraklari oldukca kararmisti, fotograflari ekliyorum. Acaba sabun fazla kacip yakti mi yoksa pas vb gibi bir hastalik mi anlayamadim.

Diger bir sorum da cok saglikli gorunen bir diger domatesimin govdesi acik ve koyu iki tonda yesil olmus. Bu domateste de cicekler kavrulup dokuluyor.

Eger bakip degerli yorum ve tavsiyelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

Iyi gunler..
https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=116658580293604298829&target=ALBUM&id=5772376233093126401&authkey=Gv1sRgCJ7D7vqWoIOrswE&invite=CNyn_8gO&feat=email

Ozlem A
03-08-2012, 11:47
Ek bilgi: Tohumlarim kaybolmaya yuz tutmus olan ince kabuklu ve yesilli kirmizili Sivas Sarkisla Ortakoy domatesi tohumu. Bir kismi da Tokat domatesi tohumudur.

TaşevliBahçe
03-08-2012, 11:53
Resimlerin boyutları çok büyük ise hata vermiş olabilir önce resim boyutlarını küçültün ve bir daha deneyin..

old_platanus
03-08-2012, 12:21

Selamlar sayın Mandalinci buna süperden başka birşey denmez bırakın şekli bozuk olsun. domatesin hası işte bu ne o öyle fabrikadan tek bir kalıpta çıkmış gibi domatesler işte böyle şekilsiz olacak domates vallah bunun tohumundan isterim bu sene zaten hüsrana uğradım bir türlü alamadım domates :(
afiyet olsun güle güle tüketin

old_platanus
03-08-2012, 12:31
Sayın old-planatus,

Geçmiş olsun.

Selamlar sayın mandalinci ayaştan bir arkadaşım getirmişti balkonda büyük saksılarda 4 kök yetişdirdim dediğim gibi hüsran kayseriye halama ve kayın pedere gönderdim bahcede ektiler sonuç ne bilmiyorum haber almadım henüz bayram sonu kayseriye gittiğimde resimlerini çekerim şayet varsa domatesleri ama resimlerdeki sizin domateslere imrendim doğrusu

Ozlem A
03-08-2012, 12:49
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
323168

323169

323170

323171

323172

Ozlem A
03-08-2012, 12:52
Patlicanim ve daha yakin planda domates yapragi, kirmizi orumcek sanirim gorulebiliyor.

old_platanus
03-08-2012, 16:03
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
323168

323169

323170

323171

323172
Selamalar Özlem hanım domateslerede bende sizink igibi sorun yaşıyorum inşallah düzelir sayın mandalincinin domatesleri çok güzel eğer o tohumlardan gönderirse seneye onlardan dikmek istiyorum

old_platanus
04-08-2012, 19:45
SELAMLAR

Sn. Deniz akvaryumundan alıdığım bilgi

Domatesten Tohum Alınması

Domateste izolasyon mesafesi 0 m dir.

Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır.

Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.

clays
05-08-2012, 00:13
bilgiler için ******

limon_sever
05-08-2012, 20:55
Tarla domatesi ve beyaz domates

323525

Beyaz domates denildiğine bakmayın açık sarı renkte :)

323526

çiftçi5234
05-08-2012, 21:25
Ben normal yerli domates diye aldım çeri domatesi çıktı.
Yarı gölge bir yerde.Uzun zamandır kızarmak bilmiyorlar 3 saat sabah güneşi alıyorlar.

old_platanus
05-08-2012, 22:47
Tarla domatesi ve beyaz domates

323525

Beyaz domates denildiğine bakmayın açık sarı renkte :)

323526

SELAMLAR

Sayın limon sever resimlerdeki tarla domatesinizden rica etsem 15--20 adet
tohum gönderirmisiniz çok memnun olurum iyi hasatlar

Halil Önen
06-08-2012, 00:47
SELAMLAR

Biraz beklerseniz _ ekim/kasım gibi daha çok domates çeşidine sahip olabilirsiniz...;)

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm

Saygılar

denizakvaryumu
06-08-2012, 00:55
Halil Bey,
siz gülleci bulamacı attığınız domateslere ayrıca toz kükürt atıyormusunuz?
Ya da gülleci bulamacı atılan domateslere ayrıca toz kükürt atmaya gerek var mı?

avcı66
06-08-2012, 01:25
bir kaç resimde benden sayın meyvelitepe den geçen sene gelen santiniler bu arada bazı santiniler yuvarlak şekilde meyve veriyor geçen senede öyle idi acaba açınımmı yapıyor **** tohumlarmı karıştı gerçi tadı ve verimi aynı haftaya yürek domates ve turuncularıda ekliycem bu arada bu seneki sırık domateslerimden bazıları ince kabuk ve yerli diye tabir edilen dilim domatesden çıktı ilk defa sırık domateste dilim domatese rastladım

avcı66
06-08-2012, 01:26
resimi ufaltmayı bir türlü beceremedim rezil olmuş resimler

OguzUgur
06-08-2012, 04:53
Sevgili dostlar, ben de Almanya'da kücük bir bahcede domates yetistirmeye calisiyorum. Buranin iklimi Türkiye'ye hic benzemedigi icin sartlar cidden zor( nem ve hava sicakligi domates icin namüsait bir mahiyette tezahür ediyor:) Bircogu kücük seralar yapiyor ama ben sadece üstünü kapattim asit yagmurundan korumak icin, yanlar acik. Domatesler cherry sirik domates, kizaranlar var, en cok korktugum bahsettigim iklim sartlarindan dolayi mildiyö hastaligi, bütün domatesler olgunlasti, tepedeki domateslerin kizarmalari tahminen kac hafta sürer ? Yaklasik 100 salkim domates var, cok endiseliyim :(

Halil Önen
06-08-2012, 11:00
Halil Bey,
siz gülleci bulamacı attığınız domateslere ayrıca toz kükürt atıyormusunuz?
Ya da gülleci bulamacı atılan domateslere ayrıca toz kükürt atmaya gerek var mı?

Eğer külleme başlamışsa ve durdurulamıyorsa ya da kırmızı örümcek saldırısı yoğunsa takviye olarak toz kükürt kullanıyorum. Gülleci bulamacı düzenli kullanılamadığı dönemlerde toz kükürt atılmasına gerek vardır...

Külleme, mildiyo ve kırmızı örümcek bazı dönemler çok yoğun saldırıyor, gülleci bulamacı uygulamasından bir kaç gün sonra toz kükürt uygulaması gerekiyor...

Bu hastalıklar topraktan da geliyor, toz kükürt toprağın yüzeyini de kaplamalı. Börtü böceği uzaklaştırmasının yanında toprağa da çok faydalı...

limon_sever
06-08-2012, 11:01
SELAMLAR

Sayın old_platanus,

Elimdeki bütün tohumları bundan sonra http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm 'ye göndereceğim. Oradan tohum takas edebilir veya takas edecek hiç tohumunuz yoksa imkanlar müsadesinde Halil bey bu konuda yardımcı olur.

Biraz beklerseniz _ ekim/kasım gibi daha çok domates çeşidine sahip olabilirsiniz...;)

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm

Saygılar

Halil bey bu konuda çok haklı ;)

old_platanus
06-08-2012, 15:31
Sayın old_platanus,

Elimdeki bütün tohumları bundan sonra http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm 'ye göndereceğim. Oradan tohum takas edebilir veya takas edecek hiç tohumunuz yoksa imkanlar müsadesinde Halil bey bu konuda yardımcı olur.

Halil bey bu konuda çok haklı ;)

Selamlar

teşekkürler sayın limon sever ve halil önen fakat bende tohum yokki elimde olan ayaştan gelen tohumdu 1 çay kaşığı ayırdım elimde mevcut fakat diktiğim tohumlar maalesef hezimete uğrattı beni öncede belirttiğim gibi kayseriye halama ve kayın pedere gönderdim onlar bahceye diktiler onlarla görüşdüm dün telefonda onlarda aynı sorun diyorlar çiçekler onlardada dökülüyormuş başka diktikleri domatesler meyve verirken maalesef bunlar vermedi yani ben sizlere tohum gönderemessem üzülürüm

old_platanus
06-08-2012, 20:38
Selamlar

bir şey sormayı unutmuştum benim saksıdaki çiçek açıpta dökülen domateslere şeker gübresini sulandırıp versem uygun olurmu ve ne oranda vermem gerekir teşekkürler
aynı şekilde salatalıkarımda var 5 kök ilk 2 kökten 1 er adet aldım onlar daha hala vermedi
sonradan şaşırtma eklediğim 3 kökün 1 tanesinde ufacık var şu an çiçekleride çok

teşekkürler şimdiden

limon_sever
07-08-2012, 10:47
... ben sizlere tohum gönderemessem üzülürüm

Takas etkinliğinin belki en güzel tarafı hiç tohumu olmayanlarında paylaşımlardan istifade ediyor olabilmesi. Elimizdeki atalardan kalma tohumları size vermezsek bu tohumların geleceğini nasıl garanti altına alacağız.

Bundan dolayı içiniz rahat olsun ;)

Halil Önen
07-08-2012, 13:04
Selamlar

bir şey sormayı unutmuştum benim saksıdaki çiçek açıpta dökülen domateslere şeker gübresini sulandırıp versem uygun olurmu ve ne oranda vermem gerekir teşekkürler
aynı şekilde salatalıkarımda var 5 kök ilk 2 kökten 1 er adet aldım onlar daha hala vermedi
sonradan şaşırtma eklediğim 3 kökün 1 tanesinde ufacık var şu an çiçekleride çok

teşekkürler şimdiden

Olur...

Şeker gübresini sulandırıp verebilirsiniz. Aslında şeker gübresine bir o kadar map ve bir o kadar 18.18.18. gübre karıştırıp, eritip verseniz daha iyi olurdu...

denizakvaryumu
07-08-2012, 13:33
Dengeli gübreler ya da kompoze gübrelerde dolgu maddesi konusu önemli...

Genelde kimse dolgu maddesini sorgulamaz.

PDF2FlashPageFlip Book (http://www.tagemziraat.com.tr/swt/index.html)

Eğer 18-18-18 ya da 20-20-20 gibi kompoze gübre kullanılacaksa ben retardo gübre öneririm.

old_platanus
07-08-2012, 21:13
Selamlar

bugun ankara bala ilçesinin köyünden komşum domates getirdi bana kendi bahçesinden domatesler gayet güzel seneye bana fide getirecek akrabası çimlendirip fide veryormuş bunlara tohum istedim getirecek

sn.halil önen bey şeker gübresini ne oranda veryim sakısadaki şu benim çiçek açıpta dökülen domateslere domateslere elimde sadece şeker gübresi var bahsettiğiniz map ve 18 18 18 yok

Halil Önen
07-08-2012, 23:46
Selamlar

bugun ankara bala ilçesinin köyünden komşum domates getirdi bana kendi bahçesinden domatesler gayet güzel seneye bana fide getirecek akrabası çimlendirip fide veryormuş bunlara tohum istedim getirecek

sn.halil önen bey şeker gübresini ne oranda veryim sakısadaki şu benim çiçek açıpta dökülen domateslere domateslere elimde sadece şeker gübresi var bahsettiğiniz map ve 18 18 18 yok

5 lt. suya bir yemek kaşığı kadar eritilip_ bir boş bir dolu, yani bir gübreli su , bir sadece su_ su istediğinde verebilirsiniz...

...nokta
08-08-2012, 00:11
Arkadaşlar geçen sene biz de pazardan bir kaç domates fidesi almıştık...bahçemiz yok fakat çatı katında onlar için bir alan oluşturmuştuk...o kadar lezzetli olmuşlardı ki...bir sorun veya hastalık da olmadı...gerçekten kendiniz yetiştirdiğiniz zaman daha bir hoş geliyor...kokusu,tadı...güzel şeyler... :) Hatta bir kaç fotoğrafını çekmiştim o zamanlar...

323925

323926

323927

limon_sever
08-08-2012, 10:46
Sayın osbar'ın ampul domatesi

324091

Sarı ampul domates oldu. Geçen hafta özelden mesaj atmıştım ve cevap gelmedi. Son Hareketi: 16-07-2012 13:17 olarak görünüyor. Bahçede hiç kırmızı ampul domates yok. Ya ben tohumları karıştırdım. Ya da zaten bunlar sarı ampul domatesti. Sayın osbar'ın ampul domates tohumlarını, ben kırmızı gibi düşünmüş olduğum için böyle bir kafa karışıklığıda olmuş olabilir :D Eğer mesajıma cevap verirse nedenini anlamış olacağız. :)

limon_sever
08-08-2012, 11:33
Neredeyse her gün domates hasatı yapıyorum.

324156

Siyah domatestende 5-6 kök tohumdan yetiştirmiştim. Verimi de gayet güzel. Ama nedense dalında hiç fotoğraf çekmediğimi fark ettim. Dün ilk defa salatada yedik. Akrabalar salataya sirke mi kattınız tadı harika dediler. Bahçenin domatesi deyinceye kadar salata tabakları silinip süpürüldü :) İlk defa bu kadar hızlı salatanın tüketildiğine şahit oldum :)

denizakvaryumu
08-08-2012, 16:11
ŞEKER GÜBRESİ

...Tuzluluk koşullarında olası elektriksel kondüktivitenin artışına engel olmak için klor ve sülfatlı (KCl, amonyum sülfat ve potasyum sülfat) gübre veya organik madde kullanımı önerilmemektedir...

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domates Bitkisinin Genel stekleri (http://www.drt.com.tr/blog/2008/03/domates-bitkisinin-genel-istekleri.html)

Amonyum Sülfat; Beyaz renklidir ve toz şekere benzediği için halk arasında şeker gübre olarak da bilinir. Kimi zaman açık yeşil, açık mavi veya grimsi yeşil renkli de olabilir. Terkibinde %21 azot bulunan amonyum sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa asitleşme yapabilir, alkali topraklarda bu istenen bir durum olmakla birlikte artı yükünden dolayı bazı bitki besin elementleriyle rekabete girmesi, bitkiye göre bazı hastalıkların oranını arttırması gibi istenmeyen yan etkileri de vardır. Bu nedenle birçok bitkide amonyum sülfat yerine amonyum nitrat tercih edilmelidir.

Bitki Besleme Ürünleri | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx)

denizakvaryumu
08-08-2012, 16:15
ÇİÇEK UCU ÇÜRÜKLÜĞÜ...

KALSİYUMDAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER :)

Özellikle amonyumdaki aşırı artış çiçek uç çürüklüğü problemini beraberinde getirir ve sonuç olarak besin solüsyonunda kalsiyum olsa dahi meyvelerde kalsiyum azalmasına neden olur.

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domateste Gbreleme (http://www.drt.com.tr/blog/2007/10/domateste-gbreleme.html)

Kuraklık (Resim 4) genel gelişimde gerilemelere yol açar ve özellikle kalsiyum alımını azaltarak kalsiyum noksanlığı ile ortaya çıkan Çiçek Ucu Çürüklüğünü beraberinde getirir ve direkt olarak meyveye zarar verir (Resim 5).

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domates Bitkisinin Genel stekleri (http://www.drt.com.tr/blog/2008/03/domates-bitkisinin-genel-istekleri.html)

Yani aşırı şeker gübrelemesi ya da bitkilerin susuz kalması çiçek uç çürüklüğüne yol açabiliyor , toprakda kalsiyum olsa bile...

limon_sever
09-08-2012, 14:19
Nuri Murvet'in salkım domatesleri

324464

324465

limon_sever
09-08-2012, 14:20
Etkinlikteki siyah domates. Asıl adı kırım siyah domatesi.

324466

limon_sever
09-08-2012, 14:27
Bunlarda mantar domates

324467

Çok değişik değil mi?

324468

Yeni bir çeşit.

324469

Diyeceğim ama değil :)

Domateslerde şekil bozukluğu. Daha önce bir arkadaş yılana benzeyen bir biber eklemişti. Yemeden çöpe atmışlar. Ama bu şekil bozukluğu yakından bildiğimiz pembe domateslerde daha çok var. Sebebi ise çiçek açıp meyveye dönerken meyve çiçeğini atamıyor. Ve güçlü ise meyveyi dar alanlardan geçirip büyümeye sebebiyet veriyor.

Bu arada ilk iki domates benim daha önce bahsettiğim ceviz büyüklüğündeki salkım sarı çeri domates. Lezzeti harika. İnce kabuklu. Kabuğu varla yok arasında. Kapış kapış giden bir domates çeşidi.

OguzUgur
10-08-2012, 22:51
iftarlik ilk minik domateslerim :p

Orcn
11-08-2012, 22:47
OguzUgur, profilinizden göründüğü kadarıyla Almanya'dasınız sanırım. Bize bu sene üzerinde tam da sizinkilere benzeyen domates fotoğraflarının olduğu tatlı cherry domates tohumları geldi. Tatlı cherry domatesin hem görüntüsüne hem de tadına bayılıyorum. :)

Afiyet olsun...

OguzUgur
11-08-2012, 23:46
Orcn, evet Almanya'da yasiyorum, bunlar tohumdan yetistirdigim cherry domatesler, ilk deneyimim :)

Tesekkür ederim

avcı66
12-08-2012, 02:03
pembe turuncu santini ve yürek domateslerden bolca toplamaya başladık

attar
12-08-2012, 12:44
maşallah sağlıklı ürün dileğiyle

old_platanus
12-08-2012, 15:26
Selamlar

kız kardeşimin atakule manzaralı balkon sebzeleri 324971

324972

324973

324974

324975

old_platanus
12-08-2012, 15:28
324976

324977

324978

old_platanus
12-08-2012, 16:39
Selamlar

bunlarda benim meyve vermeyen domateslerim saksıya yanlarına domates koydum utansınlarda meyve versinler diye:o birtek salatalık meyve veryor
domatesi komşum getirmişti ank.bala nın köyünden kurumaya bıraktım
tohum alacağım seneye denemek için

324980

324981

324982

324983

324984

OguzUgur
14-08-2012, 04:43
Cherry domateslerde sanirim mildiyö virüsü olustu, cesitli yerlerde kararmalar var, cürüyen meyveler de dahil . Olgunlasmis domatesleri en hizli nasil kizartirim ? Hepsini yesilken toplayip kurtarsam mi yoksa kendi hallerine mi birakayim ? Aksi halde bütün domateslere gececek gibi hastalik :(

islam_joker
14-08-2012, 08:46
benımde çeri domatesimde de 3 tane yeşil domates kaldı onlarda olgunlaşmıyor daha da buruşmaya başladı fide tüm yapraklarını döktü vede kuruma değilde sertliği gidiyor buruşmalar oluyor bu normal mi yoksa acaba başka bir sebep mi var
normalde yıl içersinde sürekli meyve vermesi gerekiyordu fakat dediğim gibi yakın zamanda tamamen ölecek zannediyorum

semihh_53
14-08-2012, 13:09
Herkese merhaba.
Marketten aldığım paket (20 adet) tohumu plastik bardakta fide haline getirdim. Sonra saksılara diktim. İyi gidiyor. Fakat 2 nedenle sorun var. 1) Saksılar yeterince büyük değil. 2) Ekimde geç kaldım Temmuz başı ektim. . İstanbul şartlarında eylül ortası/sonu ürün verecek. Bu arada topraksız tarım konusundaki yazıları okudum. Saksıdaki fidelere besin vermeye başlarsam bu iki sorun da hallolur mu?
Olursa besin satın almak istiyorum. Nereden alabilirim?
Ayrıca otomatik damla sulama sistemini de adapte etmek istiyorum.
15 adet saksım var. Hangi malzemelere kaçara adet gereksinimim var? En hesaplı nereden temin edebilirim?
Önümüzdeki yıl birçok üründe tamamen topraksız denemeler yapmayı düşünüyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

limon_sever
14-08-2012, 13:15
İldi Salkım Domatesler bana inat uzamaya devam ediyor.

325334

İçinden: "Sen sırık ilave etmezsen etme, ben senin boyunu çoktan geçtim." diyor.

325335

Bir yandan da: "Bal gibi tadımı ve bol bol salkımlarımı çok sevdin ama elimden tutmuyorsun."

325336

diyor.

Bu tür anlatımlarla beğeni toplayan Halil Önen bey'e ithafen...

Halil Önen
14-08-2012, 15:34
Cherry domateslerde sanirim mildiyö virüsü olustu, cesitli yerlerde kararmalar var, cürüyen meyveler de dahil . Olgunlasmis domatesleri en hizli nasil kizartirim ? Hepsini yesilken toplayip kurtarsam mi yoksa kendi hallerine mi birakayim ? Aksi halde bütün domateslere gececek gibi hastalik :(

Yeşil olanları toplayıp turşu yapabilirsiniz...

Az kızarık olanları toplayıp serin bir yerde kızarmasını bekleyebilirsiniz...

Hastalıkları domatesleri köklemelisiniz, hastalığın yayılmasına engel olmalısınız...

Halil Önen
14-08-2012, 15:39
benımde çeri domatesimde de 3 tane yeşil domates kaldı onlarda olgunlaşmıyor daha da buruşmaya başladı fide tüm yapraklarını döktü vede kuruma değilde sertliği gidiyor buruşmalar oluyor bu normal mi yoksa acaba başka bir sebep mi var
normalde yıl içersinde sürekli meyve vermesi gerekiyordu fakat dediğim gibi yakın zamanda tamamen ölecek zannediyorum

Her domatesin çeşidinin ömrü var; bu bazı sebeplerden dolayı kısa sürer ve sürekli meyve vermez... Artık zamanı geçiyor, ölecektir...

(bu gün kıyamet habercisi gibiyim, üzgünüm...):)

islam_joker
14-08-2012, 23:03
Her domatesin çeşidinin ömrü var; bu bazı sebeplerden dolayı kısa sürer ve sürekli meyve vermez... Artık zamanı geçiyor, ölecektir...

(bu gün kıyamet habercisi gibiyim, üzgünüm...):)

saolasın abicim cevap için, sıkıntı değil bu çeriden ilk olgun domatesinin çekirdeklerini almıştım vede bir kısmınıda toprağa atmıştım şimdi ise 12 tanesini yaşattık şu an için boylarıda yükseklik 2,5 3 cm genişlikte 3 cm kadar daha yavrular bakalım ne olacak sonları görücez; hepside aynı domatesten farklı kovalarda bidonlarda ektim vede toprak olarakta okuldan getirdiğim yaprakların topraklaşması ile olusmuş torf tarzı topraga ektim 1lt kola şışesine ektiğimin en alt kısmına kadarda köksalmış diğerlerinide dost yoğurtlarına koydum vede bunlarınki genelde daha küçük kaldı bakalım 1 ay sonra daha netleşicek durumlar bakalım hayırlısı belki bunlardan da meyve alırız
güneş olarak genelde az alıyo çünkü ev içindee bakıyorum desem yeri var boş daire içinde cam kenarındalar

limon_sever
16-08-2012, 12:36
İldi salkım domatesi çok kez fotoğrafladım. Ama istediğim gibi bir netlik bulamıyorum. Fotoğraflar her seferinde dağılıyor. Bende arkasına karo koydum. Ama yine tek elle iyi çekim yapamadım :)

325734

Bahçedeki bal arıları kovan yerine kesinlikle ildi domateslerini bal deposu olarak kullanıyorlar :) Çok tatlı bir aroması var. İnsanın yedikçe daha fazla yiyesi geliyor. Bahçedeki yerini uzun yıllar garantileyen bir domates çeşidi.

Orcn
16-08-2012, 12:44
Madem ki tatlı, o zaman bu domates tam bana göre. :) Görüntüsü de çok hoş ve bereketli bir cinse benziyor. Eğer ki tohumlarından bizlerle paylaşma şansınız olursa çok sevinirim. :o

limon_sever
16-08-2012, 12:49
Madem ki tatlı, o zaman bu domates tam bana göre. :) Görüntüsü de çok hoş ve bereketli bir cinse benziyor. Eğer ki tohumlarından bizlerle paylaşma şansınız olursa çok sevinirim. :o

Tohum Takas Etkinliği'nden haberdarsanız eğer orada paylaşacağım. Ekim ayı gibi tohumları etkinliğe göndereceğim.

limon_sever
16-08-2012, 12:54
Ayrıca yine etkinliğe göndereceğim sarı salkım domateslerine de talip olup yetiştirmenizi tavsiye ederim. Onlarda verimli ve ildi salkım domatesler kadar olmasa da tatlı bir çeşit.

old_platanus
16-08-2012, 23:17
Selamlar arkadaşlar

amaninnn amaninnnn artık bana domates demeyin:( vallah billah nasıl domatesler sterse giryorsa yani sizlerin domates yetiştiren arkadaşların deyimine göre bende strese girmeye başladım bir türlü vermiyor meyve artık ankarada şehirlerde arı kalmadı ondanmı acep bu gidişle balkona arı kovanımı koysak ne:rolleyes: sn. limon severin domateslerine imrendim doğrusu seneye bakalım bir kez daha uğraşacağım sizlerden gelen tohumlarla verdi verdi vermezse pes artık diyeceğim hergün akşam işten gelince balkonda oturyorum kah kızıyorum kah seviyorum topaklarını havalandıryorum bakımını yapıyorum tık yok

old_platanus
17-08-2012, 20:48
Herkese merhaba.
Marketten aldığım paket (20 adet) tohumu plastik bardakta fide haline getirdim. Sonra saksılara diktim. İyi gidiyor. Fakat 2 nedenle sorun var. 1) Saksılar yeterince büyük değil. 2) Ekimde geç kaldım Temmuz başı ektim. . İstanbul şartlarında eylül ortası/sonu ürün verecek. Bu arada topraksız tarım konusundaki yazıları okudum. Saksıdaki fidelere besin vermeye başlarsam bu iki sorun da hallolur mu?
Olursa besin satın almak istiyorum. Nereden alabilirim?
Ayrıca otomatik damla sulama sistemini de adapte etmek istiyorum.
15 adet saksım var. Hangi malzemelere kaçara adet gereksinimim var? En hesaplı nereden temin edebilirim?
Önümüzdeki yıl birçok üründe tamamen topraksız denemeler yapmayı düşünüyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

SELAMLAR

semih_53 bey bende araştırdım biraz topraksız tarımı bir kaç yerde gördüm fakat konuya tam adapte olamadım detaylı bilgi yok biryerde gördüm pimaş borularıdan yapmış beğendim onu seneye balkona o düzeneği yapmayı düşünüyorum sulama sistemini kendim yaparım malzemelerini fakat detay göremedim pimaşı belli aralıklarla delmiş çilek dikmiş fakat pimaş borunun içinde ne var adı üstünde topraksız tarım fakat içinde komple sumu geziyor veya başka bir malzememi var onu anlatmamışlar yoksa borunun içinde çakılmı var? kummu var? detay yazarlarsa sevinirim

old_platanus
20-08-2012, 00:51
SELAMLAR
Herkesin şeker bayramını kutlar neşe dolu günler dilerim.

MeyveliTepe
20-08-2012, 01:06
326279

Domates severlere iyi bayramlar.

old_platanus
20-08-2012, 21:41
326279

Domates severlere iyi bayramlar.
SELAMLAR

sayin meyveli tepe vallahi domatesleri gordukce imreniyorum benimkilerde hala bisey yok :rolleyes:

old_platanus
21-08-2012, 18:53
SELAMLAR
bu resilerdeki domatesler bugun kayseriden bacanağmın babasının hobi bahçesinde yetişen domatesler çok hoşuma gitti cinsini bilmiyorum sordum fide almışlar bazıları 1 tanesi 1 kg yakın geliyormuş tohum alacağım bundan
diğer meyveler ise kayın pederin bahceden gelenler