PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

eski tohum
26-03-2011, 23:20
merhaba,

plastik bardaklar beyaz mı şeffaf mı.

Eğer beyaz ise dikme işleminizi ertelemenizi öneririm.Şefaf olandan alın ve 20 değil 40 adet şeffaf bardak alın.Neden mi ? Tohumları ektiğiniz (bu arada kutlarım sizi çoğu dikmek der,tohum ekilir,fide dikilir.Siz ekmek demişsiniz.) plastik bardakların üstüne bir tane de boş bardak alın ve ters olarak üstüne kapatın.Bu üste kapatılan bardak tohum ekilmiş ortamınıza sera etkisi yapacaktır.Bunu bardaktaki buharlaşma ve oluşan damlacıklardan siz de gözlemleyeceksiniz.Bu işlem hem sıcaklığı sağlayacak,hem su tutma kapasitesi az olan bir bardak toprağın çok çabuk nemini kaybetmesini engelleyecektir.Isı size gerekli , çünkü sorduğunuz soru da bununla ilintili.Uygun sıcaklığı sağlarsanız çimlenme daha erken olacaktır.Yani bu sorunun moda mod bir kesin cümle cevabı yoktur.Bu kullandığınız toprağa,karışımına,nem tutabilme yeteneğine,kullandığınız tohumun cimlenme kapasitesine bağlıdır.Toprağınız çok ağır olmamalı.İlk başta hazır torflardan yararlanabilirsiniz.Bu sizin işinizi kolaylaştırır ve çimlenmeyen tohumlarda umutsuzluğa kapılıp hevesinizin kırılmasını önler.Bu arada çok uzun oldu sanırım.Şunu da unutmadan ekleyeyim.Üste koyduğunuz bardağı sürekli kapalı tutmayın.İçinde oluşan suyu yeniden alttaki kaba dökün.Şunu biliniz ki tohumunuz bir bebekten daha narindir.Onu yeşerene kadar şefkatle korumalısınız.Üstte kullandığınız bardak boyu çimlenen fidenizi bir süre boyu yettiği kadarıyla korumaya yetecektir. Çimlenme süresini sorduğunuz sorunuza cevap uzun oldu ama bunları yapın ve bu sorunun cevabını siz yaparak gözleyin.Üretmek güzeldir...Sevgiyle kalın

aydın
26-03-2011, 23:52
Üzerine bir bardak daha eklemeye gerek yok. Streç poşetle üzerini kapatın yeter. Tohumlarınız taze ise en geç 1 haftada çimlenir.

Şeffaf olması aklıma takıldı. Bu kez de köklerin ışık alması sonucu bardağımız yosunlanmaz mı?

eski tohum
27-03-2011, 00:17
Tabii ki ilk aşamada dediğin gibi streç de olur ancak bardak kullanımında fide bir bardak boyu kadar koruma altında oluyor.

Bu benim denemelerim sonucunda elde ettiğim gözlem.Mutlak doğru yoktur.Sanırım sitenin amaçlarından başlıcası da deneme yanılma ve edinilen edinimlerin burada paylaşılmasıdır.

Uygulayıcı istediği yöntemi uygular.Tercih onundur.Değişik uygulamalar daha farklı araştırma yapma güdüsünü ve gereksinimini doğurur.Ar-ge nin temelinde bu mantık vardır.

Hobi olan bu uygulamaların en önemlisi sonuca ulaşabilmek için sevginize duygunuzu katıp aklınıza danışmaktır.

Sevgiyle kalın

sebnem&mircan
27-03-2011, 08:41
Merhaba
Bende bu gun uc ayri domates tohumu ektim. Ama tohumlar bana karisik pakette geldigi icin hangisi hangisidir bilemedim. Iki koy domatesi birde pembe domates var. Acaba ektigim tohumlari yanyana koysam vede yanyana diksem bi zarari olurmu ? Farkli cins olduklari icin ayri ayri mi olmalari gerekir ? Sanirim biraz karisik oldu ama cok acemiyim bu konularda. Birde ayni yerde salatalik biber olmasinin bi zarari olur mu ? cevap icin simdiden tesekkurler

malbman
27-03-2011, 09:16
Sayın sebnem&mircan domateslerinizin yanyana olmasında bir sakınca yok. Ama saksılar çok büyük değilse her saksıya bir tane ekmeniz daha iyi olur.

Salatalık ve biberlerinizin aynı yerde durmasından domateslerle birlikte duracağını kastediyorsanız, bunun da bir sakıncası olmaz. Ama bir kaç değişik cins biber bir arada duracaksa birbirleriyle tozlaşıp cins özelliklerini bozabilirler. Salatalık için böyle bir şey duymamakla birlikte, konuyu daha iyi bilen arkadaşlar daha kesin bir bilgi verecektir.

sebnem&mircan
27-03-2011, 10:05
Anladigim kadariyla domates, salatalik ve biber yanyana dikilmesinde bi sakinca yok, ama ayri cins biberler yanyana olmaz. peki bu ayri cins biber dikme mesafesi ne kadar olmalidir ?
Ikincisi butun bu farkli tohumlari biri olmassa biri olur mantigiyla sonradan topraga gomulen bardaklara iki tohum ektim. Bardaklarida kapakli jiffy kabina dizdim ve ustlerinide naylonla kapladim. 22- 24 derece sicakliktaki bir odaya cam kenarina koydum. Eyer hepsi ayni yerde cimlenmezse fazla gec olmadan ayirayim onlari. Simdiden yardimlariniz icin cok tesekkur ederim sayin mabman

kirazdomates
27-03-2011, 11:04
Sırık domatesler derin kap ister, bodur kiraz domatesleri küçük saksılarda yetiştirebilirsiniz

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 12:54
merhaba,

plastik bardaklar beyaz mı şeffaf mı.

Eğer beyaz ise dikme işleminizi ertelemenizi öneririm.Şefaf olandan alın ve 20 değil 40 adet şeffaf bardak alın.Neden mi ? Tohumları ektiğiniz (bu arada kutlarım sizi çoğu dikmek der,tohum ekilir,fide dikilir.Siz ekmek demişsiniz.) plastik bardakların üstüne bir tane de boş bardak alın ve ters olarak üstüne kapatın.Bu üste kapatılan bardak tohum ekilmiş ortamınıza sera etkisi yapacaktır.Bunu bardaktaki buharlaşma ve oluşan damlacıklardan siz de gözlemleyeceksiniz.Bu işlem hem sıcaklığı sağlayacak,hem su tutma kapasitesi az olan bir bardak toprağın çok çabuk nemini kaybetmesini engelleyecektir.Isı size gerekli , çünkü sorduğunuz soru da bununla ilintili.Uygun sıcaklığı sağlarsanız çimlenme daha erken olacaktır.Yani bu sorunun moda mod bir kesin cümle cevabı yoktur.Bu kullandığınız toprağa,karışımına,nem tutabilme yeteneğine,kullandığınız tohumun cimlenme kapasitesine bağlıdır.Toprağınız çok ağır olmamalı.İlk başta hazır torflardan yararlanabilirsiniz.Bu sizin işinizi kolaylaştırır ve çimlenmeyen tohumlarda umutsuzluğa kapılıp hevesinizin kırılmasını önler.Bu arada çok uzun oldu sanırım.Şunu da unutmadan ekleyeyim.Üste koyduğunuz bardağı sürekli kapalı tutmayın.İçinde oluşan suyu yeniden alttaki kaba dökün.Şunu biliniz ki tohumunuz bir bebekten daha narindir.Onu yeşerene kadar şefkatle korumalısınız.Üstte kullandığınız bardak boyu çimlenen fidenizi bir süre boyu yettiği kadarıyla korumaya yetecektir. Çimlenme süresini sorduğunuz sorunuza cevap uzun oldu ama bunları yapın ve bu sorunun cevabını siz yaparak gözleyin.Üretmek güzeldir...Sevgiyle kalın

verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim dediklerini harfiyen uygulayacağım.
tekrar teşekkür ederek mesajımı sonlandırıyorum. :D
bu arada merak ettim siz de domates yetiştiriyorsunuz anladığım kadarıyla?

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 12:55
Üzerine bir bardak daha eklemeye gerek yok. Streç poşetle üzerini kapatın yeter. Tohumlarınız taze ise en geç 1 haftada çimlenir.

Şeffaf olması aklıma takıldı. Bu kez de köklerin ışık alması sonucu bardağımız yosunlanmaz mı?

Cevabınız için çok teşekkür ederim, :)
Tohumlarımın bir kısmını eski tohumun yöntemiyle bir kısmını da
sizin yönteminizle ekeceğim.
Bu arada bardaklarım şeffaf :)

makaseller
27-03-2011, 14:37
çok güzel bilgiler bunlar teşekkürler

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 15:19
Tohumlarımı toprakla buluşturdum arkadaşlar. :)
İnşallah meyvelerini yemekte nasip olur.
Yanlız plastik bardaklara ekerken biraz fazla ekmişim sanırım.
Bir bardağa 8-9 tohum kadar :rolleyes:
Elimin ayarı pek yokta..
Çok sorun olur mu acaba?
Bir de benim tohumlarım boyanmış gibiydi pembe pembe,
Çok mu soru soruyorum :p

limon_sever
27-03-2011, 16:05
Fazla olmasında bir zarar yok. Çimlendikleri zaman farklı bardaklara şaşırtma(taşıma) yaparsınız. Her bardağa 1 tane olacak şekilde şaşırtırsanız daha güzel gelişirler.

Tohumlarınızın pembe pembe boyanmış olması ise aldığınız firmanın koruyucu ilaç ile kaplamaş olmasıdır.

Bol bol meyvelerini yemenizi dilerim şimdiden...

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 17:14
Fazla olmasında bir zarar yok. Çimlendikleri zaman farklı bardaklara şaşırtma(taşıma) yaparsınız. Her bardağa 1 tane olacak şekilde şaşırtırsanız daha güzel gelişirler.

Tohumlarınızın pembe pembe boyanmış olması ise aldığınız firmanın koruyucu ilaç ile kaplamaş olmasıdır.

Bol bol meyvelerini yemenizi dilerim şimdiden...

Çok teşekkür ederim :D
Ama benim tırnaktan bile küçük tohumlarımdan domates alabilir miyim bilemiyorum :rolleyes: Verdiğiniz bilgiler için çoook teşekkür ederim.

limon_sever
27-03-2011, 17:24
Küçücük tohumlardan ne çınarlar büyüyor bir domates mi büyüyemicek :) inşallah çok güzel domates fideleri ve koca koca meyveleri olur...

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 18:05
Küçücük tohumlardan ne çınarlar büyüyor bir domates mi büyüyemicek :) inşallah çok güzel domates fideleri ve koca koca meyveleri olur...

amin amin.. :p
siz neler ekiyorsunuz :D
biraz saçma bir soru oldu ama:confused:

limon_sever
27-03-2011, 18:58
Bamya, sırık domates çeşitleri, biber, yemeklik kara kabak, kavun, karpuz, patlıcan, bal kabağı. ağaçlar.net'ten de Selahattin beyin altın çilek tohumları geldi ektim ama daha çimlenmedi. Ayrıca sarmaşık ve çiçek tohumları da ektim. Bu sene bir hayli şey ektim. Marulda ekmiştim ama çok başarılı olamıyorum. Böcekler yedi hepsini hiç kalmadı. Ayrıca geçen seneden kalan maydanoz ve kuzukulağı var. Bu sene ekmeyeceğim. Onlar 2-3 yıl ömürlü. Birde her sene gitgide çoğalan çileklerim var. Su kabağı, kudret narı ve pasiflora gelmişti Zafer bey göndermişti sağolsun. Onları da nisan ayı içinde ekmeyi düşünüyorum.

Geçen seneye göre çok fazla sebze tohumu ektim. İnşallah güzel olur. Önceki seneler hep geç ekim yaptığımdan pek istediğim verimi alamıyordum. Bu sene de çok erken ektim. Seneye tam zamanlamayı tutturcam bu gidişle :)

Acemilik başa dert :)

aydın
27-03-2011, 19:31
Bu sene ben de erken ekim yaptım. Hatta 15 şubat'ta başladım ekim işine. :)
Oturak fasulye buldum. Bu yıl ilk kez terasta deneyeceğim.

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 19:54
Bamya, sırık domates çeşitleri, biber, yemeklik kara kabak, kavun, karpuz, patlıcan, bal kabağı. ağaçlar.net'ten de Selahattin beyin altın çilek tohumları geldi ektim ama daha çimlenmedi. Ayrıca sarmaşık ve çiçek tohumları da ektim. Bu sene bir hayli şey ektim. Marulda ekmiştim ama çok başarılı olamıyorum. Böcekler yedi hepsini hiç kalmadı. Ayrıca geçen seneden kalan maydanoz ve kuzukulağı var. Bu sene ekmeyeceğim. Onlar 2-3 yıl ömürlü. Birde her sene gitgide çoğalan çileklerim var. Su kabağı, kudret narı ve pasiflora gelmişti Zafer bey göndermişti sağolsun. Onları da nisan ayı içinde ekmeyi düşünüyorum.

Geçen seneye göre çok fazla sebze tohumu ektim. İnşallah güzel olur. Önceki seneler hep geç ekim yaptığımdan pek istediğim verimi alamıyordum. Bu sene de çok erken ektim. Seneye tam zamanlamayı tutturcam bu gidişle :)

Acemilik başa dert :)

Bende her sene hep aklımda olur mart sonu nisan başı ekmek. Hazirana kadar sarkar :o Bu sene öyle yapmadım ama. Benim de şansıma sabah hava sıcaktı, balkona koydum ektiğim domates ve biberleri. Şiddetli yağmur var şu an, balkondaki masanın altına aldım, yağmur almıyor ama soğuktan çimlenemeyecekler :(

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 19:55

İnşallah tutar :)
Ben de normala göre erken ekim yaptım (bugün), önümüzdeki hafta sonu
maydonoz, dere otu, patlıcan ve bir kaç çeşit çiçek ekmeyi düşünüyorum inşallah. Oturak Fasulye nedir?

limon_sever
27-03-2011, 20:00
Evet bu zaman sıkıntısı hep oluyor :) Havalar ısınıncaya kadar içerde durması gerekiyor. Yoksa ani hava değişimleri fideleri öldürüyor veya çimlenme gerçekleşmiyor. Erken ektiğim kabakları çaresizlikten dışarı aldım. Ama soğuktan etkilendiler ve öldüler malesef :( Bir kısmını da naylon sera gibi bir yer yaptım ama ondan da sonuç alamayacağım gibi geliyor. Böcekler yapraklarını yemişler ve yemeye devam ediyorlar.

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 20:50
Evet bu zaman sıkıntısı hep oluyor :) Havalar ısınıncaya kadar içerde durması gerekiyor. Yoksa ani hava değişimleri fideleri öldürüyor veya çimlenme gerçekleşmiyor. Erken ektiğim kabakları çaresizlikten dışarı aldım. Ama soğuktan etkilendiler ve öldüler malesef :( Bir kısmını da naylon sera gibi bir yer yaptım ama ondan da sonuç alamayacağım gibi geliyor. Böcekler yapraklarını yemişler ve yemeye devam ediyorlar.

yani benim tohumcuklar çıkmaz mı diyorsunuz :(

h.ışık
27-03-2011, 21:12

Yani benim daha önce çimlendirdiklerimde sıcaklık farkından mı telef oldular. yazık olmuş zavallılarıma. :( Bundan sonra daha dikkatli olup gündüz dışarı gece içeri alarak sıcaklık farkını hissettirmemeye çalışayım.

limon_sever
27-03-2011, 22:18
Sayın yeşil sevdalısı,
Sebze fideleri genelde 15-20-25 derece civarında çimleniyor. Evin içi buna ortam sağlıyor. Kolay çimlenmesi için ideal.

Sayın h.ışık,
En güzelini yaparsınız gündüz dışarı gece içeri alarak.

arimayam
27-03-2011, 22:26

oturak fasülyeyi ne zaman ekeceksiniz Aydin bey?
birde ekeceginiz saksinin boyutu nekadar olacak tahminen?

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 22:27
Sayın yeşil sevdalısı,
Sebze fideleri genelde 15-20-25 derece civarında çimleniyor. Evin içi buna ortam sağlıyor. Kolay çimlenmesi için ideal.

Şimdi yağmur yağdığından dışarı çıkamam ama, yarın sabah bütün bardakları [(bardak diyorum çünkü tohumlarım bardakta :)] peteğin üstüne; camın önüne koyacağım. Daha iyi olur herhalde. Nisandan sonra balkona alırım.

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 22:28
Yani benim daha önce çimlendirdiklerimde sıcaklık farkından mı telef oldular. yazık olmuş zavallılarıma. :( Bundan sonra daha dikkatli olup gündüz dışarı gece içeri alarak sıcaklık farkını hissettirmemeye çalışayım.

güzel bir yöntem aslında, ama bana hep saksıyı oraya buraya taşırsan olmaz yeri sabit kalsın derlerdi.

limon_sever
27-03-2011, 22:30
:) kolay gelsin. Bizde konya'da yağmura hasret kalıyoruz. Çok yağmıyor.

sebnem&mircan
28-03-2011, 06:24
Saksi yetistiriciliginde ne turlu hastalik ve boceklerle karsilasirim bilmiyorum ama burada organik tarim konusunda okudugum kadariyla domates biber ve salatalik dibine karanfil cicegi ve feslegen ekmeyi dusunuyorum. Karanfil cicegi toprak alti hastaliklari feslegen se sinekleri hatta sivri sinekleri uzaklastiriyomus :) Dun ektim tohumlari bu gun hic bir belirti yok yarina allah kerim artik. Cok heyecan verici bi durum gidip gelip bakiyorum sanki her an topraktan fiskiracaklar gibi :)

amatör hobici
28-03-2011, 09:22
Sn.sembem&mircan,
Meraklanmayın tohumlarınız çıkacak,Selamlar.

sebnem&mircan
28-03-2011, 17:11
Bende merakla beklemekteyim Engin bey. Bu sabah bir tane cengelkoy salataligim bas gostermeye baslamis :) Burada turk tohumu pek verimli olmuyor deselerde ben umitle elimden geleni yapacagim. Saygilar

yeşil sevdalısı
28-03-2011, 21:11
Bende merakla beklemekteyim Engin bey. Bu sabah bir tane cengelkoy salataligim bas gostermeye baslamis :) Burada turk tohumu pek verimli olmuyor deselerde ben umitle elimden geleni yapacagim. Saygilar

umarım istediğiniz verime ulaşırsınız sebnem&mircan bende sizin gibi dün domates ve biber tohumları ektim dakika başı yanındayım. içimden bir ses benimkiler 5 nisan'da çıkacak diyor ne alaka bende bilmiyorum ama herhalde on günü tamamlayacakları içindir :p

sebnem&mircan
28-03-2011, 22:00
Insallah sizde emeklerinizin karsiligini alirsiniz sevgili yesil sevdalisi. Ama bence daha erken cimlenir. Domates biraz gec cimleniyor, biberi bilmiyorum onu ilk defa ektim. Salatalik cimlenme konusunda birinciligi kimseye kaptirmiyor :)
8 mart'ta tumbler domates ve salatalik ekmistim. Yavas yavas (hatta domates cok yavas) buyumukte. Bu tohumlar biraz daha kiymetli benim icin cunku halis muhlis vatanimin tohumu... demin baktim dort tane mini minnacik salatalik cimlerim var

yeşil sevdalısı
28-03-2011, 22:11
Insallah sizde emeklerinizin karsiligini alirsiniz sevgili yesil sevdalisi. Ama bence daha erken cimlenir. Domates biraz gec cimleniyor, biberi bilmiyorum onu ilk defa ektim. Salatalik cimlenme konusunda birinciligi kimseye kaptirmiyor :)
8 mart'ta tumbler domates ve salatalik ekmistim. Yavas yavas (hatta domates cok yavas) buyumukte. Bu tohumlar biraz daha kiymetli benim icin cunku halis muhlis vatanimin tohumu... demin baktim dort tane mini minnacik salatalik cimlerim var

büyümesi insanın en çok hoşuna giden şey değil mi :D
bu arada turp tohumundan daha çabuk çimlenen bir tohum tanımadım hayatımda. Sabah 8-9 gibi ekmiştim (geçen sene) akşam baktığımda ilk beyaz filizlerini vermiş, ertesi gün ilk yeşil yapraklarını çıkarmışlardı hemde hiç bir ön işleme tabi tutmamıştım hızlı çimlenen birşey ekmek isterseniz turp tercih edin :)

sebnem&mircan
28-03-2011, 23:21
Hic sormayin valla bu kadar zevk alacagimi tahmin etmemistim. Buyumelerini gormek bir yana gidip bakmak bile mutluluk verici. Bir suru cocuklarim oldu :) Simdilik elimdeki tohumlari basariyla sonuclandirayim isi buyuturuz artik. Her taraf cimlendirme kaplariyla doldu esim pek memnun kalmasada kaplar dahada cogalacak sirada feslegenler var :))

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 15:44
Hic sormayin valla bu kadar zevk alacagimi tahmin etmemistim. Buyumelerini gormek bir yana gidip bakmak bile mutluluk verici. Bir suru cocuklarim oldu :) Simdilik elimdeki tohumlari basariyla sonuclandirayim isi buyuturuz artik. Her taraf cimlendirme kaplariyla doldu esim pek memnun kalmasada kaplar dahada cogalacak sirada feslegenler var :))

:)) benim oğlanda anne eve böcek girecek balkonda bahçe mi olur diyor :p
bu arada benim domates ve biberlerden hala ses seda yok. :(

Burada gündüzleri 18-19 derece civarında geceleri 7-8 derece.
Havadan dolayı ise içeri filan alayım ya da balkondan poşetle üzerlerini kapatayım.
seninkiler nerede duruyor? :)

sebnem&mircan
29-03-2011, 21:00
:)) benim oğlanda anne eve böcek girecek balkonda bahçe mi olur diyor :p
bu arada benim domates ve biberlerden hala ses seda yok. :(

Burada gündüzleri 18-19 derece civarında geceleri 7-8 derece.
Havadan dolayı ise içeri filan alayım ya da balkondan poşetle üzerlerini kapatayım.
seninkiler nerede duruyor? :)

Geceleride mi disarida:eek: cimlendirme isisi olarak en az 18 en cok 24 diye biliyorum ama genede bilen kisiler net cevap versin. Donucak zavalliciklar ;)

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 21:08
Geceleride mi disarida:eek: cimlendirme isisi olarak en az 18 en cok 24 diye biliyorum ama genede bilen kisiler net cevap versin. Donucak zavalliciklar ;)

öyleydide değiştirdim kaloriferin üstüne camın önüne içeri aldım. ama iki tane deneme amaçlı balkonda bıraktım bakalım hangileri önce çıkacak. seninkilerde bir belirti var mı:)

sebnem&mircan
29-03-2011, 21:08
Bu arada bu sabah tohumlara bakarken domateslerden bir taneside topraktan kafasini hafif cikarmis merakli gozlerle etrafa bakiyoduki gozgoze geldik :)
Ona dedim ki korkma emin ellerdesin burasi senin yeni evin. Icimden de kis kis guluyordum seni buyutup, ekmek arasi yapip afiyetle yiyecegimi soyliyimde hemen kac degil mi :)
Cengelkoy salataliklari da bir tane fireyle cimlendiler. O bir tane de benim hatam yuzunden kazaya kurban gitti.

sebnem&mircan
29-03-2011, 21:13
Buralari hala cok soguk, karlar tam olarak erimedi bile. Benimkiler bi kismi mutfakta bir kismi yatakodasinda ( yatak odasi biraz komik ama en guzel isik alan yerler buralari) Ustleri naylonla kapali ama gunduzleri havalandiriyorum

dermana
29-03-2011, 21:14
çimlendirmede önemli olan nokta, ısı[min.18 C] ve nemi mümkün oldukça sabit tutabilmek.çimlendikten sonra da ısının 0 C nin altına ınmemesi lazım.tohumlarınızı çimleninceye kadar içerde tutmanızda fayda var.

sebnem&mircan
29-03-2011, 21:21
Benim cimlerle oyle ic iceyiz ki, sabah gozumu acar acmaz onlari goruyorum :D

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 21:39
Benim cimlerle oyle ic iceyiz ki, sabah gozumu acar acmaz onlari goruyorum :D

salonda cam önünde benimkilerde, geçenlerde komşum geldi, koltuğun arkasındalar hemen, kafasını çarptı çimlenmiş olan fasulyelerım döküldü. Aman Allah'ım. Birşey de diyemiyorum, yok ne öne mi var falan diyorum içimdende bunlar çıksın herkese vereceğim sana vermeyeceğim hıh hıh :p Şaka bir yana çok güzel evin süsleriler. millet çiçek koyar eve biz sebze :D

h.ışık
29-03-2011, 22:10
salonda cam önünde benimkilerde, geçenlerde komşum geldi, koltuğun arkasındalar hemen, kafasını çarptı çimlenmiş olan fasulyelerım döküldü. Aman Allah'ım. Birşey de diyemiyorum, yok ne öne mi var falan diyorum içimdende bunlar çıksın herkese vereceğim sana vermeyeceğim hıh hıh :p Şaka bir yana çok güzel evin süsleriler. millet çiçek koyar eve biz sebze :D

yesilsevdalısı, sana fasulyeleri döken komşun için bir kaşık su verebilirim :D

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 22:17
yesilsevdalısı, sana fasulyeleri döken komşun için bir kaşık su verebilirim :D

aman soğuk olsun hanımefendi soğuğa da gelemiyor :D

sebnem&mircan
29-03-2011, 23:32
O komsuna eve girme yasagi koy :D
Benim tumbler buyurse eger, salonda tavana monteli bir kanca var oraya aski saksiya koyacagim, koselerede bi kac patlican,biber mi yerlestirsem? Salonda cicek out, salonda sebze in :D

199324
Buda ilk turk domates

sebnem&mircan
29-03-2011, 23:45
Cengelkoy salataliklari
26 mart 20011 saat 20.30 ekim bilgileri

oznur
29-03-2011, 23:55
Masallah guzel buyuyorlar (nazarboncugu) taktim yani;)

KaraGölge
30-03-2011, 00:05
çok güzeller ya insan baktıkça imreniyor

15-20 gün sonra benimde böyle fidelerim olacak kısmetse

sebnem&mircan
30-03-2011, 00:07
Tesekkurler. Umarim devamida guzel olur :)

sebnem&mircan
30-03-2011, 00:09
Sayin KaraGolge dilerim bol hasatlar yapar afiyetle yersiniz. Gercekten imrenmemek elde degil

naficik
30-03-2011, 12:02
bende evde saksıda domates yetiştirdim kurban bayramından sonra pamukta çimlendirip vyole oradanda saksıya aldım 30/03/2011 tarihi titbariyle çiçekteler

naficik
30-03-2011, 12:03
resim nasıl ekliyoruz

arimayam
30-03-2011, 13:45
çimlendirmede önemli olan nokta, ısı[min.18 C] ve nemi mümkün oldukça sabit tutabilmek.çimlendikten sonra da ısının 0 C nin altına ınmemesi lazım.tohumlarınızı çimleninceye kadar içerde tutmanızda fayda var.

ben evde yer kalmadigi icin merdiven arasina camin önüne koydum fidelerimi,heralde gece 2-5dereceye kadar düsüyordur orasi..bir etkisi olurmu bir kac cmlik fidelerime.ne dersiniz?

umutyolcusu
30-03-2011, 13:45
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

Sayın naficik linki inceleyebilirsiniz.

yeşil sevdalısı
30-03-2011, 16:38
İyi günler :)
Pazar günü ektiğim domateslerde hiç bir gelişme yok.Kabuğunda çatlama bile, normal midir :confused: Bir de ben daha önce marketten aldığımız domatesten çıkan çekirdekleri(tohumları) ekmiştim. Sonra koptu birşeyler oldu, şimdi yine diksem acaba domates alabilir miyim (marketten aldığım domatesin içinden çıkanları)şimdiden teşekkürler ;)

k_donmez
30-03-2011, 17:54
Sayın yeşil sevdalısı,
Marketten aldığınız domateslerde tohumlar olgunlaşmadığından çimlenme olmayabilir. Daha sağlıklı tohumlar seçmenizi tavsiye ederim.

yeşil sevdalısı
30-03-2011, 18:34
Sayın yeşil sevdalısı,
Marketten aldığınız domateslerde tohumlar olgunlaşmadığından çimlenme olmayabilir. Daha sağlıklı tohumlar seçmenizi tavsiye ederim.

peki 4 gündür hiç bir belirti göstermeyen domateslerim için ne düşünüyorsunuz aceleci mi davranıyorum yoksa yolunda gitmeyen birşeyler mi var?

Lilinin bahcesi
30-03-2011, 19:14
peki 4 gündür hiç bir belirti göstermeyen domateslerim için ne düşünüyorsunuz aceleci mi davranıyorum yoksa yolunda gitmeyen birşeyler mi var?

Tohumlarin uyanabilmesi icin gerekli sartlarin olusmasi gereklidi. Isi nem topragin sicakligi gibi. Siz once tohum icin gerekli bu sartlarin hepsinin uygun olup olmadigini, eger uygunsa kullandiginiz tohumlarin durumlarini gozden gecirin. Eger hepsi idealse bekleyin. Size tavsiyem biraz sabir gostermenizdir.

yeşil sevdalısı
30-03-2011, 19:51
Tohumlarin uyanabilmesi icin gerekli sartlarin olusmasi gereklidi. Isi nem topragin sicakligi gibi. Siz once tohum icin gerekli bu sartlarin hepsinin uygun olup olmadigini, eger uygunsa kullandiginiz tohumlarin durumlarini gozden gecirin. Eger hepsi idealse bekleyin. Size tavsiyem biraz sabir gostermenizdir.

ilk iki gün dışarıdalardı sonra soğuk olur diye içeriye cam önüne aldım, içerisi 21-22 derece civarında. tohumlarıda yeni almıştım, biraz daha bekleyeyim :)

dermana
30-03-2011, 20:57
ben evde yer kalmadigi icin merdiven arasina camin önüne koydum fidelerimi,heralde gece 2-5dereceye kadar düsüyordur orasi..bir etkisi olurmu bir kac cmlik fidelerime.ne dersiniz?

fideleriniz çimlendiyse bol güneşe ihtiyaç duyacaklardır. yarı gölge yerlerde ince ve uzun olurlar. en iyisi mini bir sera içinde büyütmek.

arimayam
30-03-2011, 21:12
bütün günes alan yerler doldu ,yer darligi cekiyorum.merdivendekilerde gün boyu günes görmüyor ama isikli bir ortamda,insallah problem olmaz...cevabiniz icin cok tesekkkür ederim...

KaraGölge
30-03-2011, 23:10
Merhaba arkadaşlar, siteye yeni üye oldum.
Dün nemli beze koyduğum tohumları bu akşam ektim.
Üzerlerine hafifçe fısfıs ile su sıktım ve streç film ile kapladım. Karanlık bir yere koydum.
Dikkat etmem gereken birşey varsa uyarırsanız memnun olurum.

oznur
31-03-2011, 01:28
Hosgeldiniz KaraGolge.
Suana kadar butun asamalar guzel.Asil sorunlar hatalar kendini gosterdikten sonra baslayacaktir :) (insallah olmazda)
Hadi bakalim hayirli olsun

k_donmez
31-03-2011, 17:35

Bende 18 Mart tarihinde iki tür, 23 Mart tarihinde 5 tür olmak üzere domates tohumu ektim. 18 Martta ektiklerim iki gündür çıkıyor. Diğerlerinde henüz hareket yok. Tohumlarınız iyiyse 1 hafta 10 gün arasında topraktan çıkarlar.

KaraGölge
31-03-2011, 17:46
Hosgeldiniz KaraGolge.
Suana kadar butun asamalar guzel.Asil sorunlar hatalar kendini gosterdikten sonra baslayacaktir :) (insallah olmazda)
Hadi bakalim hayirli olsun

Hoşbulduk.

Geçen yıl sırık domates fidesi alıp dikmiştim. Baya verimsiz olmuştu. Sebebi ise koltuk alma işini sonradan öğrenmem ve ilk diktikten sonra 2-3 günde bir su vermem oldu. Hep çatallaştılar. Ama bu yıl tecrübe kazandım. Tohumdan üretmeye karar vedrdim. Umarım başarılı olurum. Olamasamda hazır fide alıp dikerim.

Birde şunu söylemeliyim ki; bahçe işi ile uğraştığım için çevremdekiler benimle dalga geçiyordu. Fakat ben bahçede çalışırken büyük bir keyif alıyorum.
Çok zevkli bir hobi benim için.

sebnem&mircan
31-03-2011, 17:57
Karagolge sende verim alip yetistirdiklerini afiyetle yerken onlarla dalga gecersin :) Dis seslere kulak asma hic. Benim yanimda da var dis sesler ama hic umrumda degil. Ben tikadim kulagiklarimi isime bakiyorum. Sevgiler

h.ışık
31-03-2011, 18:50
Hoşbulduk.

Geçen yıl sırık domates fidesi alıp dikmiştim. Baya verimsiz olmuştu. Sebebi ise koltuk alma işini sonradan öğrenmem ve ilk diktikten sonra 2-3 günde bir su vermem oldu. Hep çatallaştılar. Ama bu yıl tecrübe kazandım. Tohumdan üretmeye karar vedrdim. Umarım başarılı olurum. Olamasamda hazır fide alıp dikerim.

Birde şunu söylemeliyim ki; bahçe işi ile uğraştığım için çevremdekiler benimle dalga geçiyordu. Fakat ben bahçede çalışırken büyük bir keyif alıyorum.
Çok zevkli bir hobi benim için.

Boşver geçsin onlar dalgalarını, sen mutlusun ve zevk aldığın bir hobiyi yapıyorsun ya daha büyük zevk mi var?
Onlar yaşamlarındaki zevklerin ne kadar az olduğunu ancak birşeyler ekip büyüttükten sonra meyvesini-sebzesini yediklerinde anlar. O da belki.

KaraGölge
31-03-2011, 22:10
Telkinleriniz için teşekkür ederim.
Bende kafama takmıyorum zaten. İşime bakıyorum.

sebnem&mircan
01-04-2011, 04:55
26 mart'ta ektigim 22 domates tohumlarindan 17 tanesi cimlendi. Digerlerinide merakla bekliyorum :)

yeşil sevdalısı
01-04-2011, 17:13
Merhaba arkadaşlar. 26 Mart'ta ektiğim domatesten bir tanesi çimlenmiş. Ya da çimlenen başka bir şey de olabilir :) Kırmızı bir sapı hafif yeşilimsi-kırmızımsı
dimdik yaprakları var tepesinde. Resimlerini yüklüyorum. Cevap yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. :)

dermana
01-04-2011, 19:32
Merhaba arkadaşlar. 26 Mart'ta ektiğim domatesten bir tanesi çimlenmiş. Ya da çimlenen başka bir şey de olabilir :) Kırmızı bir sapı hafif yeşilimsi-kırmızımsı
dimdik yaprakları var tepesinde. Resimlerini yüklüyorum. Cevap yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. :)

çimlenenler domates. pet bardakların dış yüzünü alüminyum folyo ile sararsanız iyi olur.

k_donmez
01-04-2011, 19:36
Sayın YeşilSevdalısı

Çimlenen bitki net görülmüyor. Benim bugün itibariyle çimlenme kabındaki ve şaşırtılarak küçük saksıya aldığım pembe domates fidelerini aşağıda görüyorsunuz. Benzer bir durum oluşup ilk yaprakların açılarak yere paralel hale gelmeleri gerekir. Bir de benim ektiğim tohumlarda bugüne kadar böyle bir renkle karşılaşmadım. Takip edelim. 2 gün sonra daha net yeni bir fotoğraf ekleyin. Kesin karar verilebilir.

sebnem&mircan
02-04-2011, 04:32
Yesil sevdalisi'nin domatesleri yanlis hatirlamiyorsam ilacli oldugu icin renkliydi. Kirmizi kirmizi cimlenmis :)
K donmez sizin domateslerde manken gibi masallah. Yarin bende resim ekliyeyim benim domateslerimide gorun. Simdi ustlerini orttum gece isiga uzanmasinlar diye.

Lilinin bahcesi
02-04-2011, 07:33
.....Benim bugün itibariyle çimlenme kabındaki ve şaşırtılarak küçük saksıya aldığım pembe domates fidelerini aşağıda görüyorsunuz. Benzer bir durum oluşup ilk yaprakların açılarak yere paralel hale gelmeleri gerekir. Bir de benim ektiğim tohumlarda bugüne kadar böyle bir renkle karşılaşmadım. Takip edelim. 2 gün sonra daha net yeni bir fotoğraf ekleyin. Kesin karar verilebilir.

Sayin k_donmez, resimlerinizde bir sey dikkatimi cekti. Altta sasirttiginiz domatesler daha sasirtilacak zamana ulasmamislar. Sasirtmak icin ilk iki gercek yapragin olusmasini beklemeliydiniz.

Lilinin bahcesi
02-04-2011, 07:37

Sayin yesil sevdalisi. Size biber icin yazdiklarim domatesler icinde gecerli. Bibere yazdigim icin burada tekrar etmek istemedim ama ilginc olan sizin resimlerinize yorum yapan hic kimse size tohumlarinizi toprakla ortmenizi tavsiye etmemis. Yani bunu gorupte neden soylemez insanlar anlamadim.
Saygilarimla

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 09:06
Günaydın herkese. Bugün öyle mutluyum ki! Aslında dün akşam bunların ot olduğunu anladıktan sonra çok üzüldüm, baya bir hayal kırıklığına uğradım. Kendi kendime salak kafam daha tohumlar çatlamamış neresinden bir günde yaprak çıksın dedim. Ama bu sabah kalktığımda domateslerimden iki bardağın ikisinde de çekirdekler üzerinde "n" şeklinde uzantılar gördüm. Bunlar herhalde domates filizidir değil mi? :D

oznur
02-04-2011, 14:03
Evett kesinlikleee domates filizi...aynen benden sizin gibi olmustum yesilsevdalisiHergun buyudugunu goreceksiniz bundan sonra,,cok bakip nazar degmeyin:)

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 14:53
Evett kesinlikleee domates filizi...aynen benden sizin gibi olmustum yesilsevdalisiHergun buyudugunu goreceksiniz bundan sonra,,cok bakip nazar degmeyin:)

Kesin değecek vallahi. Dakika başı onun yanındayım :D
İnşallah ikimizde meyvelerini de yiyebiliriz :)
Sizin yapraklar filizlenmeden kaç gün sonra çıktı?:)

k_donmez
02-04-2011, 15:32
Sayin k_donmez, resimlerinizde bir sey dikkatimi cekti. Altta sasirttiginiz domatesler daha sasirtilacak zamana ulasmamislar. Sasirtmak icin ilk iki gercek yapragin olusmasini beklemeliydiniz.

Sayın Lilinin bahcesi,
İlginize teşekkür ederim. Ben bu yılla birlikte üçüncü yıldır tohumdan domates yetiştiriyorum. Geçmiş yıllarda da filizlenen tohumları ilk yapraklar yere paralel hale gelince şaşırtarak saksıya aldım. Gelişimlerinde de bir sorun yaşamadım. Bu kez filizlenen birkaç tohumu saksıya almak için sizin önerinizi deneyeceğim. Farkı da buradan paylaşırım.

sebnem&mircan
02-04-2011, 21:58
Günaydın herkese. Bugün öyle mutluyum ki! Aslında dün akşam bunların ot olduğunu anladıktan sonra çok üzüldüm, baya bir hayal kırıklığına uğradım. Kendi kendime salak kafam daha tohumlar çatlamamış neresinden bir günde yaprak çıksın dedim. Ama bu sabah kalktığımda domateslerimden iki bardağın ikisinde de çekirdekler üzerinde "n" şeklinde uzantılar gördüm. Bunlar herhalde domates filizidir değil mi? :D

Hadi gozun aydin yesil sevdalisi. Simdi dahada heyecanli olmalisin :p

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 22:01
Hadi gozun aydin yesil sevdalisi. Simdi dahada heyecanli olmalisin :p

Evet :D Yaprakları çıktığında ne olurum bilmiyorum. :D
Bir gazete haberi çıkıyormuş:

"Evinin içini sera yapan G.M (35) - o ben oluyorum - eşi tarafından katledildi. :D

sebnem&mircan
02-04-2011, 22:03
Sayin yesil sevdalisi. Size biber icin yazdiklarim domatesler icinde gecerli. Bibere yazdigim icin burada tekrar etmek istemedim ama ilginc olan sizin resimlerinize yorum yapan hic kimse size tohumlarinizi toprakla ortmenizi tavsiye etmemis. Yani bunu gorupte neden soylemez insanlar anlamadim.
Saygilarimla

Kendi adima yazayim fazla bir tecrubem olmadigi icin, tavsiyede bulunmak istemedim acikcasi. Insallah bir gun bende sizin gibi bakar, su anda goremediklerimi gorurum :rolleyes:

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 22:07
Saygilarimla

Kendi adima yazayim fazla bir tecrubem olmadigi icin, tavsiyede bulunmak istemedim acikcasi. Insallah bir gun bende sizin gibi bakar, su anda goremediklerimi gorurum :rolleyes:

Tohumcu bana üzerini topraka çok örtmeyin bu doğru birşey değil demişti ondan örtmedim bende, yanlış birşey mi yaptım?

aydın
02-04-2011, 22:13
Tohumun kalınlığı kadar da olsa üzerine toprak ekleyin. Yoksa kurur tohumlarınız. Bir anlamı kalmaz.

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 22:15
Tohumun kalınlığı kadar da olsa üzerine toprak ekleyin. Yoksa kurur tohumlarınız. Bir anlamı kalmaz.

az önce üzerlerini örttüm çook teşekkür ederim :)

aydın
02-04-2011, 22:27
Rica ederim sn. yeşil sevdalısı sizdeki heves ve merak gerçekten takdire şayan. Umarım çabalarınızda başarıya ulaşırsınız.

Bu siteyi keşfetmeden önce ekim ve dikim işlerinden hiç anlamazdım. Annem balkondaki saksısına dikmek için 5 baş soğan verdi. Bir hafta geçti yeşillenmedi, 20 gün oldu yine yeşillenmedi. Merak edip bir toprağı eşeledikki meğer soğanları ters dikmişim. artık dibine doğru filiz vermeye başlamışlar :D

Sağolsun sitedeki herkes bilgi, deneyim ve tohum desteği açısından gayet cömert. Bende elimden geldiğince yeni üyelere yardımcı olmaya gayret ediyorum. Kolay gelsin :p

sebnem&mircan
02-04-2011, 22:40
Evet :D Yaprakları çıktığında ne olurum bilmiyorum. :D
Bir gazete haberi çıkıyormuş:

"Evinin içini sera yapan G.M (35) - o ben oluyorum - eşi tarafından katledildi. :D

Hayal gucune hayran kaldim, bi okadar da guldum yesil sevdalisi. Allah tohumlarina zeval vermesin :D

sebnem&mircan
02-04-2011, 22:47
Aydin bey, acemilikte hersey mubahtir:D
Bende ilk tohum ektigimde (sanki yillar gecmis gibi oldu ama sunun surasinda 8 mart'ta ektim ilk tohumu) pakette bulunan butun tohumlar yani 72 Tane salatalik tohumunu ekmistim. Hepsini ektikten sonra dank etti bu kadar tohumu ne yapacagim diye. Simdi dogal yollardan beni terki diyar etmeye basladilar 23 fide kaldi.

aydın
02-04-2011, 22:55
. Simdi dogal yollardan beni terki diyar etmeye basladilar 23 fide kaldi.
Neyse ki ihtiyacınız olan fide sayısına kadar inmiş. Buna bir nevi ''doğal seleksiyon'' diyelim. ;)

sebnem&mircan
02-04-2011, 22:57
Ekim tarihi 26 mart. Koy domatesi.

malbman
03-04-2011, 06:23
Sayın sebnem&mircan, salatalık başlığında da belirttiğim gibi; ışık şart:p Ama domatlarda şanslısınız zira onlara şaşırtma yapabilirsiniz. Hatta şaşırtma yapmanız kök sistemlerini geliştirmek açısından yararlı olacaktır.

seyyah53
03-04-2011, 06:45
Yahu sabahın köründe ne hoşuma gitti şu 'domat' kelimesi bir anda anıları canlanıyor insanın...hem öğrenciliğim hemde çalışmışlığım var Güzel İzmirde...

Birde Gevrek,çiğdem.anafarta..diyelim tam olsun...

****** bahar yüzünü göstermeye başlayınca sebzeciler çoştu...emeğinize sağlık arkadaşlar...

sebnem&mircan
03-04-2011, 07:25
Sasirtma derken sastim kaldim dogrusu:mad: Gercek yerlerine almam su an imkansiz. Buyuk plastik bardaklara tek fide halinde sasirtsam olur mu ? Ya da bu sekilde buyuk saksiya mi sasirtmaliyim? Daha sonra bahceye dikerken bi zarari olur mu? Ne kadar cok soru sordum, acemiligime verin artik:D

Bu arada domat demeniz benide guldurdu gece gece :p

malbman
03-04-2011, 07:30
Sayın seyyah53, kimi zaman alışkanlıkla konuştuğum gibi yazıyorum. Eh, can çıkar huy çıkmaz demişler ya, ara sıra yine böyle inciler döktüreceğim demektir bu da:p:p

malbman
03-04-2011, 07:33
Sasirtma derken sastim kaldim dogrusu:mad: Gercek yerlerine almam su an imkansiz. Buyuk plastik bardaklara tek fide halinde sasirtsam olur mu ? Ya da bu sekilde buyuk saksiya mi sasirtmaliyim? Daha sonra bahceye dikerken bi zarari olur mu? Ne kadar cok soru sordum, acemiligime verin artik:D

Bu arada domat demeniz benide guldurdu gece gece :p

Sayın sebnem&mircan, daha büyük bir bardağa da olur, saksıya da olur. Önemli olan kotiledon yapraklarına bir kaç cm. kalana kadar toprağa gömülmeleri. Böylece hem gövdeleri kurtarmış olursunuz, hem de bitkiniz toprağın içindeki tüm aksamından kökler atarak toprağa daha sıkı tutunur ve besin alımı da o oranda artar.

sebnem&mircan
03-04-2011, 07:34
Yahu sabahın köründe ne hoşuma gitti şu 'domat' kelimesi bir anda anıları canlanıyor insanın...hem öğrenciliğim hemde çalışmışlığım var Güzel İzmirde...

Birde Gevrek,çiğdem.anafarta..diyelim tam olsun...

****** bahar yüzünü göstermeye başlayınca sebzeciler çoştu...emeğinize sağlık arkadaşlar...

Sayin Seyyah53 cigdem yazinca benimde hafizamda onunla ilgili kucuk bir ani canlandi,sizinle paylasmak istedim. Cook kucukken Izmir'de tatildeyken orada tanistigimiz arkadaslar arasinda sahilde otururken bir kac kisinin biz cigdem yemeye gidiyoruz hadi sonra gorusuruz demesiyle abimle ikimiz yerimizde dumura ugradik ne diyor bunlar diye. Sonra abim ani bir atak yapip bende geliyorum cigdem yemeye demesiyle onlara katilmasi bir oldu. Yarim saat sonra abim gelip cigdem yedim sende yermisin deyip elime cekirdegi tutusturuverdi. Abimin hayalindeki cigdemle avucundaki cigdem arasinda cok fark olsada ben keyifle cigdemlerimi citlattim :D

sebnem&mircan
03-04-2011, 07:36
Yarin sabah hepsi bi aksilik cikmazsa tamamdir. Ogrenecek cok sey var cookk :)

malbman
03-04-2011, 07:38
Sayin Seyyah53 cigdem yazinca benimde hafizamda onunla ilgili kucuk bir ani canlandi,sizinle paylasmak istedim. Cook kucukken Izmir'de tatildeyken orada tanistigimiz arkadaslar arasinda sahilde otururken bir kac kisinin biz cigdem yemeye gidiyoruz hadi sonra gorusuruz demesiyle abimle ikimiz yerimizde dumura ugradik ne diyor bunlar diye. Sonra abim ani bir atak yapip bende geliyorum cigdem yemeye demesiyle onlara katilmasi bir oldu. Yarim saat sonra abim gelip cigdem yedim sende yermisin deyip elime cekirdegi tutusturuverdi. Abimin hayalindeki cigdemle avucundaki cigdem arasinda cok fark olsada ben keyifle cigdemlerimi citlattim :D

:p:p:p

seyyah53
03-04-2011, 07:49
sayin seyyah53 cigdem yazinca benimde hafizamda onunla ilgili kucuk bir ani canlandi,sizinle paylasmak istedim. Cook kucukken ızmir'de tatildeyken orada tanistigimiz arkadaslar arasinda sahilde otururken bir kac kisinin biz cigdem yemeye gidiyoruz hadi sonra gorusuruz demesiyle abimle ikimiz yerimizde dumura ugradik ne diyor bunlar diye. Sonra abim ani bir atak yapip bende geliyorum cigdem yemeye demesiyle onlara katilmasi bir oldu. Yarim saat sonra abim gelip cigdem yedim sende yermisin deyip elime cekirdegi tutusturuverdi. Abimin hayalindeki cigdemle avucundaki cigdem arasinda cok fark olsada ben keyifle cigdemlerimi citlattim :d

:d...

yeşil sevdalısı
03-04-2011, 11:14
Rica ederim sn. yeşil sevdalısı sizdeki heves ve merak gerçekten takdire şayan. Umarım çabalarınızda başarıya ulaşırsınız.

Bu siteyi keşfetmeden önce ekim ve dikim işlerinden hiç anlamazdım. Annem balkondaki saksısına dikmek için 5 baş soğan verdi. Bir hafta geçti yeşillenmedi, 20 gün oldu yine yeşillenmedi. Merak edip bir toprağı eşeledikki meğer soğanları ters dikmişim. artık dibine doğru filiz vermeye başlamışlar :D

Sağolsun sitedeki herkes bilgi, deneyim ve tohum desteği açısından gayet cömert. Bende elimden geldiğince yeni üyelere yardımcı olmaya gayret ediyorum. Kolay gelsin :p

Umarım ulaşırım, bu arada teşekkür ederim.
Soğan hikayenize güldüm :D Öğreniyoruz zamanla..
Site gerçekten çok güzel, burdan siteye de bir teşekkür borçlu
olduğumuzu söylemek istiyorum; böyle yeşil delilerini bir araya topladıkları için :D

yeşil sevdalısı
03-04-2011, 11:15
Hayal gucune hayran kaldim, bi okadar da guldum yesil sevdalisi. Allah tohumlarina zeval vermesin :D

Bazen gülmekte gerek..:p

yeşil sevdalısı
03-04-2011, 11:17

Sabah sabah beni güldürdün :D Çok hoş bir anı :p

sebnem&mircan
03-04-2011, 21:25
Su acemilik halime her zaman guluyorum zaten. Fide bardaklari elimde bir o yana bir bu yana isigi takip ediyorum. Senin yazinda kamerli oldu yani. Haber var mi domatlarindan :d:

oznur
03-04-2011, 21:52
:p:pCok guldum yazdiklariniza ozelliklede Aydin beyin sogani ters ekimine.Buna benzer bende brsey yasadim kisaca anlatayim.
Anneannemlerin kocaaaaaman bahceleri vardir koyde hersey fazlasiyla ekilir,hafta icinde 1 gun pazarda satar ilceye inip.Herneyse bamya topladiklari bir zaman bende aralarina katildim herkesin onunde torba bagli toplayip icine atiyolar.Anneannem ;aferin kizim ogren bag bahce isini iyi olur,eker bicersin dedi.Sonra,getir topladiklarini suraya koy dedi ve torbaya bi bakti hep tomurcuk,acmamis bamya:dilli: Oan Anneannem yok kizim bu sana gore degil sen git bahce bellemeyi ogren dedi :p:p

Hic unutmam ama o gunden beri bamya yemegini sever oldum cunku cok zahmetli toplamasida.

KaraGölge
04-04-2011, 17:01
Ektiğim domates tohumları 5. gün filizlendiler.

Lilinin bahcesi
04-04-2011, 17:04
Ektiğim domates tohumları 5. gün filizlendiler.

Hayirli olsun...

sebnem&mircan
04-04-2011, 17:20
Uyuyan guzeller uyanmis sizinde KaraGolge, meyvelerinide yersiniz insallah. Cok guzel gorunuyorlar.

Domatesci
04-04-2011, 17:45
Merhabalar aşağıki resimdeki domates çiçeklenme dönemine gelmiş midir? Geldiyse sudan kesmeyi düşünüyorum kaç gün kesmeliyim sudan?
Saygılarımla.

malbman
04-04-2011, 18:31
Sayın Domatesçi, bitkinizin çiçekleneceğini üzerinde belirecek olan tomurcuklardan anlayabilirsiniz. Bizim buradan bakarak bir şey söylememiz mümkün değil.

KaraGölge
04-04-2011, 18:34
Merhabalar aşağıki resimdeki domates çiçeklenme dönemine gelmiş midir? Geldiyse sudan kesmeyi düşünüyorum kaç gün kesmeliyim sudan?
Saygılarımla.

Sizin domatesler maşallah baya bi gelişmiş çok erken ektiniz galiba.

KaraGölge
04-04-2011, 18:38
Hayirli olsun...

Teşekkürler.

Uyuyan guzeller uyanmis sizinde KaraGolge, meyvelerinide yersiniz insallah. Cok guzel gorunuyorlar.

Evet. Güzeller ama boylarıda mankenler gibi uzun olmasın. :D
Sonra elemine etmek gerekiyor. Salatalıkta yaptığım gibi.

KaraGölge
04-04-2011, 18:45
:p:pCok guldum yazdiklariniza ozelliklede Aydin beyin sogani ters ekimine.Buna benzer bende brsey yasadim kisaca anlatayim.
Anneannemlerin kocaaaaaman bahceleri vardir koyde hersey fazlasiyla ekilir,hafta icinde 1 gun pazarda satar ilceye inip.Herneyse bamya topladiklari bir zaman bende aralarina katildim herkesin onunde torba bagli toplayip icine atiyolar.Anneannem ;aferin kizim ogren bag bahce isini iyi olur,eker bicersin dedi.Sonra,getir topladiklarini suraya koy dedi ve torbaya bi bakti hep tomurcuk,acmamis bamya:dilli: Oan Anneannem yok kizim bu sana gore degil sen git bahce bellemeyi ogren dedi :p:p

Hic unutmam ama o gunden beri bamya yemegini sever oldum cunku cok zahmetli toplamasida.

:D:D

Çok güldüm ya. Çok komik bir anı.

Domatesci
04-04-2011, 18:50
Sayın Domatesçi, bitkinizin çiçekleneceğini üzerinde belirecek olan tomurcuklardan anlayabilirsiniz. Bizim buradan bakarak bir şey söylememiz mümkün değil.

Galiba benimki düşünmeden sorulan bir soru oldu ilk önce çiçeği vardı ama şimdi düştü.
Bayağı saçma sormuşum :p ama sudan ne kadarlık bir süre için kesmeliyim, onu yazarsanız sevinirim. Birde resimlerde kırmızı ile gösterdiğim yerler büyüyüp çiçek mi olacak? Son bir soru: son resimdeki solmuş dalı ne yapmalıyım koparıyım mı?

Domatesci
04-04-2011, 18:56
Sizin domatesler maşallah baya bi gelişmiş çok erken ektiniz galiba.

Ben hem tohumdan yetiştiriyorum hem de fide aldım bu fidelerden biri şimdilik havalar ısınana kadar ampul altında evin içinde hayatta tuttundurmaya çalışıyorum :p
Saygılarımla.

malbman
04-04-2011, 19:11
Galiba benimki düşünmeden sorulan bir soru oldu ilk önce çiçeği vardı ama şimdi düştü.
Bayağı saçma sormuşum :p ama sudan ne kadarlık bir süre için kesmeliyim, onu yazarsanız sevinirim. Birde resimlerde kırmızı ile gösterdiğim yerler büyüyüp çiçek mi olacak? Son bir soru: son resimdeki solmuş dalı ne yapmalıyım koparıyım mı?

Sayın Domatesçi, kırmızı ile gösterdiğiniz yerler tomurcuklar. Büyüyüp çiçek olacaklar. Suyu kesme konusuna gelince; bitkinin yaprakları pörsüyene kadar susuz bırakabilirsiniz. Ama sık sık kontrol edin ki o şekilde uzun bir süre kalmasınlar. Pörsüyünce boğmayacak kadar su verirsiniz.

Dediğiniz gibi daha önceden bir çiçeğiniz varmış ve gördüğüm kadarıyla meyve tutmuş ama bunun cinsini söyleyebilir misiniz? Çünkü domatesin ucundaki uzantıyı çiçek kalıntısına benzetemedim.

O dalı da koparıp bitkiden uzaklaştırın.

Domatesci
04-04-2011, 19:16
Aslında ben bi eşşeklik yapmıştım :p o çiçekle merak edip oynamıştım çiçek elimde kaldı herhalde döllenmedi çiçek.

yeşil sevdalısı
04-04-2011, 19:17
Merhaba arkadaşlar :)
Domateslerim güzelce geliştiler, ama bir bardağa bayağı sık tohum ekmiştim, henüz gerçek yapraklarını çıkarmadılar, ilk yaprakları yere paralel halde, şaşırtma yapayım mı? Bir de asıl yapraklar ne zaman çıkar, şimdiden teşekkürler :D

aydın
04-04-2011, 19:26
Acele etmeyin. 4-5 yapraklı hale gelsinler.

yeşil sevdalısı
04-04-2011, 19:42
Acele etmeyin. 4-5 yapraklı hale gelsinler.

Aydınlattığınız için sağolun :D Bende ki bu acelecilik işte.. :p

malbman
04-04-2011, 19:48
Aslında ben bi eşşeklik yapmıştım :p o çiçekle merak edip oynamıştım çiçek elimde kaldı herhalde döllenmedi çiçek.

Estağfurullah, biz buna meraklılık diyoruz :p:p Ama pek çiçek kalıntısı gibi durmuyor o şişkinlik.

Neyse, bir müddet sonra anlaşılır. İyice belirginleştiğinde yeni fotoğrafını koyar mısınız rica etsem? Merak ettim bu işi.

Domatesci
04-04-2011, 19:54
Estağfurullah, biz buna meraklılık diyoruz :p:p Ama pek çiçek kalıntısı gibi durmuyor o şişkinlik.

Neyse, bir müddet sonra anlaşılır. İyice belirginleştiğinde yeni fotoğrafını koyar mısınız rica etsem? Merak ettim bu işi.

Belirginleşirse koyarım tabi ki, neden olmasın.

KaraGölge
06-04-2011, 17:34
Merhaba arkadaşlar,

Sizce domates fidelerimin boyları (3-5 cm arası ) çok mu uzun ? Jiffy bardaklara şaşırtma yapsam olur mu?

Lilinin bahcesi
06-04-2011, 18:39
Merhaba arkadaşlar,

Sizce domates fidelerimin boyları (3-5 cm arası ) çok mu uzun ? Jiffy bardaklara şaşırtma yapsam olur mu?

Sayin KaraGolge, hiyar fideleriniz gibi bunlarda boylanmislar. Daha acele etmeyin sasirtmak icin. Ilk yapraklari ciktiktan sonra biraz derincene dikerseniz kurtarabilirsiniz.

KaraGölge
06-04-2011, 20:55
Sayin KaraGolge, hiyar fideleriniz gibi bunlarda boylanmislar. Daha acele etmeyin sasirtmak icin. Ilk yapraklari ciktiktan sonra biraz derincene dikerseniz kurtarabilirsiniz.

Boylanmaya devam ederse kullanamam zaten.
Peki ilk yaprakları ne zamana kadar çıkar ? Teşekkürler.

Domatesci
17-04-2011, 18:57

O şişkinlik meyve falan olmadı :)b ucundan kararmaya başladı bu gün. Yarın vakit bulursam fotoğraflamaya çalışacağım.

AvsarBey
21-04-2011, 10:59
Merhabalar(Almanya'dan); Her yil domates ekiyoruz,dallari bereketden görünmüyor,yani cok domates oluyor,buraya kadar sikayetimiz yok.Bizim derdimiz kirmizilasamadan siyahlasiyor ve cürüyor.Üzerine naylon biranda gibi bir cati olusturanlar ,uzun süre lezzetli domatesler elde ediyorlar.Bu yil hic domates ekme istegimiz yok,icimizde korku var,yine okadar emek cekip,sonrada ürün bollugundan yerlere yatan domateslerin siyah lekelerle baslayip kapkara oluslarini seyretmek istemiyoruz.Kisa ve net önerisi olan lütfen paylasirsa bizi memnun eder,vucudunuz saglikli ,topraginiz bereketli olsun.saygilarimizla.

lalebruli
21-04-2011, 15:46
Merhabalar(Almanya'dan); Her yil domates ekiyoruz,dallari bereketden görünmüyor,yani cok domates oluyor,buraya kadar sikayetimiz yok.Bizim derdimiz kirmizilasamadan siyahlasiyor ve cürüyor.Üzerine naylon biranda gibi bir cati olusturanlar ,uzun süre lezzetli domatesler elde ediyorlar.Bu yil hic domates ekme istegimiz yok,icimizde korku var,yine okadar emek cekip,sonrada ürün bollugundan yerlere yatan domateslerin siyah lekelerle baslayip kapkara oluslarini seyretmek istemiyoruz.Kisa ve net önerisi olan lütfen paylasirsa bizi memnun eder,vucudunuz saglikli ,topraginiz bereketli olsun.saygilarimizla.

Domateslerinizdeki siyahlasma cicegin kurudugu yerden (yani meyvenin tam altindan) mi basliyor? Eger oyle ise "Blossom end Rot" diye google da arama yaparsaniz cok faydali bilgiler alirsiniz.
Nedeni bitkinin kalsiyum alamamasi. Bu topraktaki kalsiyum eksikliginin yani sira, bitkinin ortam sartlarindan dolayi kalsiyumu kendi bunyesine cekip meyvelerine verememesinden kaynaklanir.
Baslica etkenler;
Asiri veya duzensiz sulama
Nitrojen veya fertilizer kullaniminin asiriya kacmasiyla bitkinin cok ani buyumesi
Topragin fosfor (phosporus) ve postasyum (potassium) acisindan cok zengin olmasi.
Yetistirdiginiz domates turunun bu curumeye yatkin olmasi (Roma domatesi denilen salcalik turde bu en cok gorulur)

Sulamanizi duzenli olarak haftada 1-2 defa (bulundugunuz yerin iklimine gore) yaparsaniz, bir de yanmis gubre veya NPK iceren bir fertilizer kullanirsaniz (kullanim tarifine uyarak) bu sorununuzun cozulecegini saniyorum. Yumurta kabugu unu, veya kaynatilmis suyunu da kullanabilirsiniz ama toprakta yeterli kalsiyum varsa ve bitki bunu cekemiyorsa o da ise yaramayabilir.

Ebru

lalebruli
21-04-2011, 15:59
Bu da benim domateslerden...

sebnem&mircan
21-04-2011, 19:22
Fideleriniz cok guzel sayin Lalebruli, insallah benimkilerinde boyle buyugugunu gorurum.
Komsu sayiliriz bende Kanada'dayim. Bu sene ilk defa sebze ektim su an hala evdeler havalardan dolayi. Bahcede kucuk bir yerde ve de saksida yetistirecegim. Tahminimce ayni marka toprak, gubre compost vb gibi seyler her iki ulkede de mevcut. Acaba siz hangi markada neleri kullaniyorsunuz. Simdilik sadece organik toprak ve organik bitki vitamini kullaniyorum ama bahceye indigimizde neyi nasil yapacagimi bilmiyorum. Siz nasil yapiyorsunuz. Iklim olarakta ayni sayilir degil mi?

lalebruli
21-04-2011, 23:22
Fideleriniz cok guzel sayin Lalebruli, insallah benimkilerinde boyle buyugugunu gorurum.
Komsu sayiliriz bende Kanada'dayim. Bu sene ilk defa sebze ektim su an hala evdeler havalardan dolayi. Bahcede kucuk bir yerde ve de saksida yetistirecegim. Tahminimce ayni marka toprak, gubre compost vb gibi seyler her iki ulkede de mevcut. Acaba siz hangi markada neleri kullaniyorsunuz. Simdilik sadece organik toprak ve organik bitki vitamini kullaniyorum ama bahceye indigimizde neyi nasil yapacagimi bilmiyorum. Siz nasil yapiyorsunuz. Iklim olarakta ayni sayilir degil mi?

Merhaba Sebnem,

Evet yakin sayliriz ama iklimimiz cok farkli. Ben Texas'in en sicak ve nemli sehrinde oturuyorum. Izmir'den , Akcay'dan sonra buralara alismak hala zor geliyor. Sizin iklim benimkinden cok daha iyi, bol urunler dilerim.
Lowe's Kanada'da var mi bilmiyorum, orada satilan Sta-Green diye bir toprak kullandim (%2 nitrojen katkili, %70 cam ormani topragi....). Gubre olarak yine ayni yerden "Black Kow" diye bir markanin yanmis gubresini kullandim(topragimin %20'si bu gubreden). Gecen yil 4X8'lik bir yere de bunlarin yanisira 1 buyuk paket Peat Moss (Torf) ekledim ama bu domateslerin oldugu yere bu yil onu da eklemedim. Tohumlarim icin Burpee'nin "seedling set" var, ondan aldim, cok memnunum. Torftan falan daha iyi sonuc aldim.
Tohumlarimi "tomatofest" ve tomatobob" diye iki siteden aldim. Tohum cimlendirme asamasinda hicbirsey kullanmadim, sadece violeler, su ve isik. Cok fazla tohum yapmisim, floresan lambalarini uc katli bir raf sistemine ekledim (hani su garajda kullanilan raflardan), o da isimi kolaylastirdi.
Sasirtma yapmadim, burada yapmayin diyorlar zaten, sadece violelerden alip toprak ekledim, buyuk plastik bardaklara koydum (Costco, party cups), havalar iyilesince de yaklasik 1 hafta gunduzleri disarida, geceleri iceride beklettim (hardening). Mart'in 7'sinde ektim. Geri kalanlari arkadaslarima dagittim, 100'e yakin fide dagitmisim, hepsinden iyi haberler geliyor simdilik.
Su ana kadar 2 domatesimde (tek, bitki degil) "Blossom end rot" (siyah curuk) olustu o da buyuk ihtimalle yasadigimiz ciddi sicak ve kurakliktan. Onu yanisira bir tane fidemi soktum, yapraklari cok kivriliyordu, virus falandir diye goze alamadim. Havalar su an 32C'yi geciyor ve tek damla su yok. Ben her iki gunde bir suluyorum ama gece nem, gunduz col kurakligi derken yine de bu kadarina sukur. Resimlerimi "lalebruli'nin bahcesi" olarak attim, sorunuz olursa seve seve cevaplarim.

k_donmez
22-04-2011, 10:01
Bu sene sebzeye ayrılan alan ve domates çeşidi artınca şaşırttığım fideler için küçük bir sera yaparak onları dışarı aldım. Seranın tabanı ve çevresi 2 cm yalıtım köpüğünden, üstü ise çıta destekli naylondan yapıldı. Özellikle gece ısıları biraz daha yükselirse daha iyi gelişeceklerini düşünüyorum. Bir kasa pembe domates fidesi ve iki kasa sub arctic plenty fidesi serada yaşamını sürdürüyor.

vehbi
22-04-2011, 13:01
Bunlarda benim dometescik fidelerim.

vehbi
22-04-2011, 13:01
Devamı

vehbi
22-04-2011, 13:03
Bunlarda diğerleri artık bahçeye dikilme zamanları geldi havaların biraz daha ısınmasını bekleyecğiz.

sebnem&mircan
22-04-2011, 19:21
Masallah Vehbi bey, fideleriniz cok saglikli gorunuyor. Meyvesinide gorursunuz insallah. Darisi basimiza :)

sebnem&mircan
22-04-2011, 19:46
Merhaba Sebnem,

Evet yakin sayliriz ama iklimimiz cok farkli. Ben Texas'in en sicak ve nemli sehrinde oturuyorum. Izmir'den , Akcay'dan sonra buralara alismak hala zor geliyor. Sizin iklim benimkinden cok daha iyi, bol urunler dilerim.
Lowe's Kanada'da var mi bilmiyorum, orada satilan Sta-Green diye bir toprak kullandim (%2 nitrojen katkili, %70 cam ormani topragi....). Gubre olarak yine ayni yerden "Black Kow" diye bir markanin yanmis gubresini kullandim(topragimin %20'si bu gubreden). Gecen yil 4X8'lik bir yere de bunlarin yanisira 1 buyuk paket Peat Moss (Torf) ekledim ama bu domateslerin oldugu yere bu yil onu da eklemedim. Tohumlarim icin Burpee'nin "seedling set" var, ondan aldim, cok memnunum. Torftan falan daha iyi sonuc aldim.
Tohumlarimi "tomatofest" ve tomatobob" diye iki siteden aldim. Tohum cimlendirme asamasinda hicbirsey kullanmadim, sadece violeler, su ve isik. Cok fazla tohum yapmisim, floresan lambalarini uc katli bir raf sistemine ekledim (hani su garajda kullanilan raflardan), o da isimi kolaylastirdi.
Sasirtma yapmadim, burada yapmayin diyorlar zaten, sadece violelerden alip toprak ekledim, buyuk plastik bardaklara koydum (Costco, party cups), havalar iyilesince de yaklasik 1 hafta gunduzleri disarida, geceleri iceride beklettim (hardening). Mart'in 7'sinde ektim. Geri kalanlari arkadaslarima dagittim, 100'e yakin fide dagitmisim, hepsinden iyi haberler geliyor simdilik.
Su ana kadar 2 domatesimde (tek, bitki degil) "Blossom end rot" (siyah curuk) olustu o da buyuk ihtimalle yasadigimiz ciddi sicak ve kurakliktan. Onu yanisira bir tane fidemi soktum, yapraklari cok kivriliyordu, virus falandir diye goze alamadim. Havalar su an 32C'yi geciyor ve tek damla su yok. Ben her iki gunde bir suluyorum ama gece nem, gunduz col kurakligi derken yine de bu kadarina sukur. Resimlerimi "lalebruli'nin bahcesi" olarak attim, sorunuz olursa seve seve cevaplarim.

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim Ebru hanim. Ayni dertten muzdaribiz bende Istanbul'dan sonra buraya hala alismis degilim, kolay kolay alisacagimida sanmiyorum. Dediginiz markalari su ana kadar hic gormedim ama surekli degisik seyler gelip gittigi icin gozume carpan olursa kacirmadan alayim. Burda scotts, cil, miracle gro, markalari agirlikta. Cimlendirmede bir grup tablet torflarda geri kalanin hepsinde de Miracle-Gro Organic Choice Garden Soil kullandim. Havalar duzeldigi vakit bakcede kucuk bir yere ve saksilara alacagim.
Yapraklar cok kivrilirsa bu kotu habercisi mi oluyor? Bazen benim salataliklarda da oyle oluyor ama son cikan yaprak genelde daha canli daha yesil vede kivrimsiz oluyor. Bahcenize daha bakmadim bi ara ugrar bi cayinizi icerim :) tekxas'i bilmiyorum ama chicago'da annem yasiyor onunla havalar hakkinda konustugumuzda ya ordan buraya kar ve ya yagmur geliyor ya da burdan oraya gidiyor. Burda kar ve ya yagmur yagmissa 7-8 saat sonra orda devam ediyor. Sanirim sizin bulundugunuz yerde col iklimi mevcut. Burasida cok sicak oluyor ama gecen yaz hemen hemen bahceli olan evlerin cogunda sebze dikiliydi. Ve cok verimliydi bahceler dediginiz gibi iklimi uygun. Guzel dilekleriniz icin cok tesekkur ederim. Umarim sizde istediginiz verimi yakalarsiniz

vehbi
23-04-2011, 09:09
Masallah Vehbi bey, fideleriniz cok saglikli gorunuyor. Meyvesinide gorursunuz insallah. Darisi basimiza
İnşallah sizin fidelerinizde büyür gelişir bol ve bereketli ürünler yetiştirirsiniz.

the_mc
23-04-2011, 12:20
Merhaba arkadaşlar,

2-3 gerçek yapraklar çıktığında şaşırtma olur.

the_mc
23-04-2011, 12:37
205431

bu da benim domatesim.

mavikartal5
23-04-2011, 20:22
sayın the mic
benim de domateslerim, sizinki gibi çiçekli olur inşallah

sebnem&mircan
23-04-2011, 23:00
Bu gorunen cicekler domates oluyor degil mi?

the_mc
24-04-2011, 13:22
sayın the mic
benim de domateslerim, sizinki gibi çiçekli olur inşallah

teşekkür ederim inşallah sizinkinlerde bol bol çiçek açar.

Bu gorunen cicekler domates oluyor degil mi?

alt daldaki üç tanesi domatese dönüşecekler inşalla çiçeklerini döktüler resimdeki gibi. artık meyve eti oluşumuna gidecek.
-----------------------------------------
benim domatese hümik asit veriyorum.o da 3-4 günde bir çok az miktarda.gecen yıl ki deneklerdeki gibi hormonlar kadar bi ekstrasını görmedim ama belki de çiçekleri bu sebepten fazlalaşıyor resimi dün çektim bu gün yeni çiçek tomurcuklarıda çıkmış 3-5 tane.

the_mc
24-04-2011, 16:10
205605

domatesin çiçekden itibaren gelişimi :)

sebnem&mircan
24-04-2011, 17:28
Gorsel bir solen. Tek kelimeyle harika.

h.ışık
24-04-2011, 21:54
Çok güzel resim. ancak c yi çözemedim sanırım.

sebnem&mircan
24-04-2011, 21:59
Siralamanin yanlis yazildigini dusunuyorum. Ben o sekil inceledim :)

h.ışık
24-04-2011, 21:59
Merhaba, 2 tür domates fideciğimin son durumu linkteki gibidir.
nasıl olduğunu bilmiyorum ancak Tinny Tim domatesin kotiledon yapraklarından biri düşmüş. Afrika togo domatesi ise gelişmede biriciliği kimseye kaptırmıyor.
Yorumlarınızı bekliyorum.

h.ışık
24-04-2011, 22:03
Siralamanin yanlis yazildigini dusunuyorum. Ben o sekil inceledim :)

Nasıl olmalı peki sıralama, ben herhangi bir bütünlük oluşturamadım.

sebnem&mircan
24-04-2011, 22:08
Tam ters istikamet. Ben hic domates olusumunu gormedim ama ilk cikanin cicek oldugunu son evreninde domates oldugunu dusunerek 8 den baslayip geri gittim ama genede arada resimlerde karismis gibi geldi.

sebnem&mircan
24-04-2011, 22:09
Sizin ekim tarihi nedir?

h.ışık
24-04-2011, 22:50
Tam ters istikamet. Ben hic domates olusumunu gormedim ama ilk cikanin cicek oldugunu son evreninde domates oldugunu dusunerek 8 den baslayip geri gittim ama genede arada resimlerde karismis gibi geldi.

Ben hiçbir şekilde sıralama yapamadım.
Domates oluşumunu görmedim ancak mantiken, ilk olarak bir çiçek tomurcuğu oluşmalı, o çiçeğe dönüşmeli, çiçek büyümeli-açılmalı, döllendikten sonra çiçek kapanıp kurumalı, kuruyan yerde de küçük nohut kadar domates olmalı. benim mantığım bunu söylüyor.
Yanlışım varsa affola.

h.ışık
24-04-2011, 22:54
Tarihini not almamıştım. Tahminen 20 mart ya da 2 nisan da ekmiş olabilirim. Daha sonra ektiklerimde ekim tarihini de yazmaya başladım. Bu "tarih dersi" oldu bana.

sebnem&mircan
24-04-2011, 22:58
Bilmeyince siralama yapmak kolay oluyo :)) Ama olsun genede guzel olan tabiatin mucizesi

KaraGölge
26-04-2011, 00:37
2-3 gerçek yapraklar çıktığında şaşırtma olur.

Cevabınız için teşekkürler. Biraz geç farkettim. 4 gün önce şaşırtma işlemini gerçekleştirdim. Yaprakları çıkmaya başladılar ama çok küçükler.

besimaz
03-05-2011, 12:17
Cevabınız için teşekkürler. Biraz geç farkettim. 4 gün önce şaşırtma işlemini gerçekleştirdim. Yaprakları çıkmaya başladılar ama çok küçükler.

şaşırtma işlemi ne demek

CEBECİ
03-05-2011, 13:41
Kocaeli şartlarında domates fideleri ne zaman bahçeye ekilmeli acaba.

KaraGölge
03-05-2011, 22:03
şaşırtma işlemi ne demek

Fideleri bulunduğu yerden sökerek ve kökündeki toprakları da temizleyerek başka bir yere dikmeye şaşırtma denir.

KaraGölge
03-05-2011, 22:09
Kocaeli şartlarında domates fideleri ne zaman bahçeye ekilmeli acaba.

Bu hafta gene havalar yağmurlu olacak. En uygunu ayın 15 inden sonra fideleri dikmek. Birde öğrenmeniz açısından tohum ekilir, fide ise dikilir.

besimaz
04-05-2011, 11:41
karagölge teşekkürler.o zaman benim şaşıracak 7 tane çimlenmiş domatesim var.

KaraGölge
04-05-2011, 21:22
karagölge teşekkürler.o zaman benim şaşıracak 7 tane çimlenmiş domatesim var.

Yeni çimlenmiş ise gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra şaşırtmakta fayda var.

CEBECİ
05-05-2011, 21:45
Bu hafta gene havalar yağmurlu olacak. En uygunu ayın 15 inden sonra fideleri dikmek. Birde öğrenmeniz açısından tohum ekilir, fide ise dikilir.

Acemilik :)) teşekkürler.

sebnem&mircan
07-05-2011, 00:29
Domateslere vitamin veriyormusunuz? Veriyorsaniz hangi vitamini veriyorsunuz? Anket sorusu gibi oldu :))

h.ışık
07-05-2011, 10:38
Domateslere vitamin veriyormusunuz? Veriyorsaniz hangi vitamini veriyorsunuz? Anket sorusu gibi oldu :))

Vitamin vermiyorum, vermeyi de düşünmüyorum. Ne kadar az müdahale edersem o kadar doğal olacaktır. diye vitamin mineral gübre arayışı içinde değilim. yanmış gübreyi toprağa karıştırdım. sıvı gübre yide suyuna katıp öyle sulayacağım. Daha fazla da üstüne titremeyi düşünmüyorum.

sebnem&mircan
07-05-2011, 11:00
Bende organik taraftariyim lakin dun salatalik tohumunun ustunde yeni gordum vitamin (hangisiydi unuttum) vermeyi tavsiye ediyordu. Domatestede yaziyordu onun icin sordum. Vermemek buyuk kayip degilse sorun degil. dogal dogal gubreli toprakla buyusunler :)

epsody
07-05-2011, 11:03
[/URL]Yeni çimlenmiş ise gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra şaşırtmakta fayda var.

Şaşırtılan bitkiler için en ideal yetiştirme ortamı olarak kompost çokuru üzerine dikmenin bitki köklerinin gelişmesine en uygun toprak düzeni sağlamaktadır.

Örnekleri buradan [URL="http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=491703&postcount=126"]1 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=469955&postcount=100) ve 2 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=469955&postcount=100) izleyebilirsiniz.

h.ışık
07-05-2011, 11:17
Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.

epsody
08-05-2011, 00:12
Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.

Arkadaşlar salça artıklarını kurutup öğüterek hazırlıyacağımız ekstratlarla, yetiştireceğimiz domates fidelerinin yetiştirme toprağına gübre katısı olarak katarak, hem likopence zengin hemde aroma bakımından en lezzetli domatesi yetiştirmiş olacaksınız.

Arkadaşım h.ışık, endişeye mahal vermeden. Siz de böyle preparatlar hazırlıyarak kompost kadar değerli organik değerli besin elementleri sağlıyabilirsiniz, sizlere kolaylıklar dilerken en güzel domatesleri yetiştirmenin mutluluğu içinde olasınız.

sebnem&mircan
08-05-2011, 00:17
Sevgili epsody yazdiklarinizin hic birni anlamasamda organik yazmaniz bana yeter. Biraz daha anlayacagimiz bir sekilde yazarsaniz biz(sahsim) acemiler memnun oluruz. Ve tecrubelerinizden seve seve faydalanmaktan mutluluk duyarim

epsody
08-05-2011, 01:07
Sevgili epsody yazdiklarinizin hic birni anlamasamda organik yazmaniz bana yeter. Biraz daha anlayacagimiz bir sekilde yazarsaniz biz(sahsim) acemiler memnun oluruz. Ve tecrubelerinizden seve seve faydalanmaktan mutluluk duyarim

Sevgili sebnem&mircan; Hep organikten yana olmalıyızki geçmişte kalan o tatları ve aromaları yetitireceğimiz bitkilerde yakalama şansımız olsun.

Organikten söz ediyorsak yapayı terk edip bitkinin üzüne uyan besin maddelerini sağlamamız gerekmekte bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799776&postcount=920) mesajın içinde verilen linkteki görüntüleri izlediyseyiz kimyasal kulanılmadan üretilmiş bitkiler gürülüyor.

organik atıkların (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=484335&postcount=115) toprağa kazandırılması ile yetiştirilmiş sebze ve meyveler.

sebnem&mircan
09-05-2011, 01:56
Kimyasal kullanilmadan urettiginiz sebzelere hayranlikla baktim. Muhtesemler imrenmemek elde degil. Bu isin sirri yolu yordami nedir? Bizimle paylasirsaniz cok memnun olurum.

epsody
09-05-2011, 08:31
Kimyasal kullanilmadan urettiginiz sebzelere hayranlikla baktim. Muhtesemler imrenmemek elde degil. Bu isin sirri yolu yordami nedir? Bizimle paylasirsaniz cok memnun olurum.

Sevgili sebnem&mircan; Sebze ve meyve üretimim toprak sevgimin sonuçları olarak görülsede, ben bu uğraşıları günülden bağlı olarak yapmakta olduğumdan, bitkilerin toprak isteklerinin karşılanmasının öncelikle toprak yapısının tanınmasından başlanarak konunun anlaşılacağı kanaatini taşımaktayım.

Sevgili Şebnem hanım Etkinliklerim (http://www.google.com.tr/#hl=tr&biw=1024&bih=673&q=epsody&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=epsody&fp=e145f08b19119b86)

Yorumlarınızı almaktan memnun olacağım, sorularınız olursa cevaplamak benim için büyük onur kaynağı olacaktır, sevgiler saygılar sunarken bütün güzellikler hep sizinle olsun.

epsody
09-05-2011, 09:50

Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecinde toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

Size daha detaylı bilgi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=800532&postcount=300) cevap yazdım, sevgilerimle:)

sebnem&mircan
09-05-2011, 17:48
Sevgili sebnem&mircan; Sebze ve meyve üretimim toprak sevgimin sonuçları olarak görülsede, ben bu uğraşıları günülden bağlı olarak yapmakta olduğumdan, bitkilerin toprak isteklerinin karşılanmasının öncelikle toprak yapısının tanınmasından başlanarak konunun anlaşılacağı kanaatini taşımaktayım.

Sevgili Şebnem hanım bilgilerim (http://blog.milliyet.com.tr/Bloglarim.aspx?rn=JG) ve çalışmalarım (http://epsody-geliboludakibahem.blogspot.com/2011/01/toprak-islemesiz-tarma-dogru.htm) takip ederseniz sonuç çıkarmanız kolaylaşacaktır.

Yorumlarınızı almaktan memnun olacağım, sorularınız olursa cevaplamak benim için büyük onur kaynağı olacaktır, sevgiler saygılar sunarken bütün güzellikler hep sizinle olsun.

Calismalarinizi yakindan takip edecegimden hic supheniz olmasin. Dun ogrendigim bilgiye gore bulundugum yerde 30$ gibi komik bir rakamla sezonluk bahce kiralanabiliyormus. Balkon bahceciligi ile basladigim bu yolculuga sanirim bahceyle devam edecegim :) Gozum korkmuyorda degil saksidan bahceye gecis cok kisa surede olacak gibi cok tecrubesizim..

sebnem&mircan
09-05-2011, 17:57
Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecinde toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

Size daha detaylı bilgi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=800532&postcount=300) cevap yazdım, sevgilerimle:)

H.isik arkadasimdan kopya cekeyim bende :p 30-40 lt lik bidonlarin icinemi koyacagiz mutfak atiklarini? Mesela dolapta curumeye yuz tutmus marul yapraklari, meyva kabuklari vs gibi seylermi oluyo bu atiklar. Cok utanc verici bir sey bu konu hakkinda hic bir bilgim yok bunca sene isin yemek kismiyla ilgilendigim icin mutfagina hic girmedim acikcasi, Ama sizlerin engin bilgileri sayesinde mutfagada girmis bulunuyorum. Hadi bakalim anlimin akiyla ustesinden gelecegime inanarak vira bismillah demenin zamani geldi degil mi Inanmak basarmanin yarisidir derler ya yolu yariladik simdiden :p

h.ışık
09-05-2011, 22:46

Sevgili epsody, ben balkonda daha küçük hacimdeki ağzı kapaklı kovada kompost oluşturmaya çalışıyorum. ancak sizin de dediğiniz gibi topraktan gelecek canlı faktörü kocaman bir sıfır. sadece havadan gelen bakterileri kullanabilmekteyim. zamanla kompostlaşma işlemi tamamlanacaktır. Verdiğiniz linkler açılmıyor. Teşekürler.

sebnem&mircan
10-05-2011, 00:06
Bende (bilgilerim) yazan linki acamadim. Digerinde sorun olmadi. Bu arada sizin domateste cok guzel gorunuyor h.isik zeki bey'in sayfasinda gordum :)

epsody
10-05-2011, 08:51
Sevgili epsody, ben balkonda daha küçük hacimdeki ağzı kapaklı kovada kompost oluşturmaya çalışıyorum. ancak sizin de dediğiniz gibi topraktan gelecek canlı faktörü kocaman bir sıfır. sadece havadan gelen bakterileri kullanabilmekteyim. zamanla kompostlaşma işlemi tamamlanacaktır. Verdiğiniz linkler açılmıyor. Teşekürler.

Sevgili h.ışık;

Size soğuk kompost başlığına cevap yazdım, fakat gerekli detaylar için oradan yazışalım, açılamayan linkleri aşığıda verdiğim likten ulaşabilirsiniz, samimi ilginize teşekkür eder ilgilerinizin devamını beklerim.

Etkinliklerim (http://www.google.com.tr/#hl=tr&biw=1024&bih=673&q=epsody&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=epsody&fp=e145f08b19119b86)

efgalipdo
10-05-2011, 16:29
sayın ashtead , bütün bu söyledikleriniz kışın yetiştirilecek fideler içinmi?

aslı1
16-05-2011, 14:43
merhabalar benim de domates fidelerim son hali çok yavaş büyüyolar ama büyüyolar ;)

aslı1
16-05-2011, 14:48
bunlarda aldığım cherry domates fideleri,çiçeklerinde sorun var,çiçekler solup dipten kopuyor:( bu neden olabilir,biri yardımcı olursa çok sevinirm

KaraGölge
19-05-2011, 18:18
Sayın Aslı hanım, ne kadar zamanda bir suluyorsunuz. Fazla sulama yapılırsa ya da toprağın drenajı iyi değilse çiçekler tutunamayıp dökülebilirler. Belki şuda olabilir döllenme gerçekleşmediyse bundanda kaynaklanabilr. Çiçekler açtığında hafifçe sallarsanız döllenmeyi gerçekleştirirsiniz.

aslı1
20-05-2011, 02:36
merhabalar 3-4 günde bir suluyorum çok mu? Çiçekler hiç açmıyor,bi tanesi açmıştı sonra geri kapandı daha da açmadı kurudu,çiçekleri sallıyorum ama değişiklik yok..teşekkür ederim cevap için..umarım düzelirler :( kaç gündür bir değişiklik yok

nurguldk
20-05-2011, 12:58
Domates yetiştirirken çiçeklenmeye kadar fazla sulanmaz. Bu durum hem köklenmenin artması hem de çiçeklenmenin artması için faydalıdır. Saksı **** toprağın durumuna göre haftada **** 10 günde bir yeterlidir. Eğer bulunduğunuz ortamda bitkinin döllenmesine yardımcı olacak arı vs yoksa, bu işlemi bir suluboya fırçasını hafifçe çiçeklere değdirerek kendiniz de yapabilirsiniz. Sevgilerimle.

aslı1
20-05-2011, 21:32
Hmm şu an çiçekliler ama şimdi de mi haftada bir sulayacağım..Fırçayla çiçeklerin iç kısmına dokunmam gerekmiyor mu açmıyolar ki :(

lalebruli
21-05-2011, 21:10
Hmm şu an çiçekliler ama şimdi de mi haftada bir sulayacağım..Fırçayla çiçeklerin iç kısmına dokunmam gerekmiyor mu açmıyolar ki :(

Merhaba Asli,

Ciceklerini dokmesinin bir sebebi de fazla nitrojen yuklemesinden olabilir. Fazla besin verdiyseniz bitki boyuna, yapragina gider, cicegini doker.

Dollenme problemi genelde ruzgar olmadigi zaman olusur. Eger cok sakin bir yerde ise vantilator koyabilirsiniz gunde birkac saat, ya da balkona tasirsiniz. Firca yonteminin pek yararli omadigini cunku polenlerin cicecigin cok ic kisminda oldugunu duymustum. Denemedim o yuzden yanlis bilgi vermeyeyim.
Kolay gelsin

N1t2
21-05-2011, 21:56
Merhabalar öncelikle

Aslında çiçek dökümünün bir çok nedeni olabilir. Bu diğer arkadaşların söylediği gibi fazla sulamadan kaynaklanabilir ki bence sizinki büyük ihtimal bu yüzden. Diğer yandan ortam sıcaklığıda buna sebeb olabilir veya kullandığınız toprağın domatese uygunluğu ve yaptığınız sulama. Benm önerim sulamayı biraz bekletmeniz. en azından meyve tutumuna kadar az sıklıkla verin bitkinin hafif solmasını bile bekleyebilirsiniz.
bol şans

aslı1
22-05-2011, 23:25
Balkonum bolca rüzgar alıyor,bütün bitkileri balkona taşıyacağım kalıcı olarak çok fazla saksı oldu evde :).Ben rüzgar zarar verir diye korkuyodum,rüzgar için çözüm arıyodum,şimdilik günde bi kaç saat balkonda durmaları sorun olmaz o zaman,hiç besin de vermedim henüz ektiğim toprak gübreliydi.Çiçekler için fosfor gerekiyormuş sanırım.Sulamayı da azalttım,teşekkürler yardımlarınız için..herkese sevgiler

aslı1
23-05-2011, 00:05
Bir de tiny tim domatesleri kotuk budama istiyor mu,sırık domates olarak geçiyor ama kendisi çok minik olduğu için belki yapılmıyodur bilmiyorum ki yardımcı olursanız sevinirim :)

HAltuntas
30-05-2011, 15:45
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar.

Sitenize üye olalı çok olmadı. Aslında çiçek veya bitki diyebilirsiniz hiç alakam yoktu, 4 ay öncesine kadar. Şu anda Ankara'da ikamet ediyorum ailem ise konya'da. Bizimkiler beni ziyaret için Ankara'ya geldiklerinde Annem yengemden bir iki çiçek almış yetiştirmek için, Konya'ya dönerken çiçekleri bende unutmuşlar. Neyse Annem arayıp onları bir saksıya ekmemi, başına birşey gelmemesini istedi benden. Bende hiç anlamam gittim 5 lt'lik torflu toprak aldım, evde 1 lt'lik peynir kabı vardı ona diktim. Kurumasınlar diye günde iki kerede kontrol eder oldum. Yaklaşık bir hafta sonra bi baktım çiçeklerde birşey yok ama topraktan yeşil ot gibi birşey çıkmış. Bu neki falan derken sitenizi biraz araştırdım resimlere falan baktım derken domates olduğunu farkettim. Yani ne azimdir, kendi kendine çıktı bu domates. Bende bu domates'in azmini görünce dayanamadım bunu biraz büyüdükten sonra küçük bir saksıya aldım ve hergün onla ilgilenmeye başladım. Bu arada saksıya alırken epeyde kökleri zarar gördü. Yaklaşık bir ay sonra saksıyı sularken bi baktım kenardan kökü çıkmış, saksıyı kaldırınca, kökü saksının altındaki bütün deliklerden çıktığını farkettim.Hatta toprağın üstünde bile kökleri mevcuttu. Her neyse şu anda biraz daha büyük bir saksıya ektim, büyümeye devam ediyor. Hatta dün baktığımda iki tanede çiçeği var gibi. Siteyi epey araştırdım ve nihayetinde sırık domates olduğuna karar verdim. Benim size sormak istediğim ben bu domatesi nasıl budarım, daha sağlıklı büyümesi için. Forumda araştırdım ama pek birşey anlamadım, hiç bir bilgim olmadığı için , resmini de koyuyorum şimdiden teşekkürler yardımcı olan arkadaşlara. (Biraz uzun oldu derdimi iyi anlatıyım diye okuduğunuz için teşekkürler, bu arada saksıda iki çiçek var onlar hala anneminkiler :) )

marnalı61
31-05-2011, 13:02
kendi yaptığım amatör seramda mart başında ektiğim domates tohumlarının aşamaları son resim geçen hafta sonu çekilmiş.

faruk5525
01-06-2011, 19:27
arkadaşlar bugüne kadar en iyi verim aldıgınız domates tohumu hangisiniz adını yazarmısınız tohumunu almak istiyorum semt pazarlarında pakatlerde satıyorlar farkıl markaalrın 2 ytl acab ahangi cinsten almalıyım

dermana
02-06-2011, 14:05
ne kadar dikmeyi düşünüyorsunuz?

furkan yıldız
03-06-2011, 10:43
Biraz geç değil mi tohumdan ekmek için ?

cekmece
05-06-2011, 19:37
bazı domates fidanlarının alt dallarının yaprakları sarımsılaştı neden böyle olur? şaşırtma yapıp biraz büyük bir kaba koydum ama değişmedi

dermana
05-06-2011, 20:13
az ışık, azot, çinko, demir noksanlıkları yaprakların sararmasına neden olur. tabı fungal bir hastalık değilse.

cekmece
06-06-2011, 09:31
hastalıklı gübi durmuyor fazla güneş alıyorlar... ısıdan olabilir mi?

dermana
06-06-2011, 09:54
resim yükleyebilirseniz yardımcı olabilecek bir arkadaş mutlaka çıkar

sebnem&mircan
06-06-2011, 15:19
Bu gun domateslerimin yapraklarinda siyah kucuk ve ziplayan bocekler vardi. Yapraklar delik delik olmus ve alt yapraklarda hafif sararmalar olmus. Bocekleri elimle kovdum ziplaya ziplaya kacistilar. Caresi ne olabilir bu boceklerden kurtulmanin.

h.ışık
08-06-2011, 21:36
Bu gun domateslerimin yapraklarinda siyah kucuk ve ziplayan bocekler vardi. Yapraklar delik delik olmus ve alt yapraklarda hafif sararmalar olmus. Bocekleri elimle kovdum ziplaya ziplaya kacistilar. Caresi ne olabilir bu boceklerden kurtulmanin.

sebnem hanım, bunu defalarca aktardı arkadaşlar. Ev yapımı ilaçlar var sitede bir bakıverin.

h.ışık
08-06-2011, 21:49
benim yetiştirmeye çalıştığım domates fidelerinden en büyüğü olan afrika togo domatesi fidesinin dünkü fotografı. Nasıl gelecek vaadediyor mu?

sebnem&mircan
08-06-2011, 22:18
sebnem hanım, bunu defalarca aktardı arkadaşlar. Ev yapımı ilaçlar var sitede bir bakıverin.

Bilgilendirme icin tesekkur ederim h.isik benimki cevr-i sitemdi. Basliklar cok bos kaliyor hareket lazim. Bana da ne oluyorsa :D

h.ışık
08-06-2011, 22:26
cevr-i sitem anlamadım. :)

HuYSuz
09-06-2011, 10:04
Herkese merhaba, daha öncesinde domateste ya da diğer bitkilerde hiç budama yapmadığım için, her ne kadar konu ile ilgili yazıları okumuş olsamda.. Domateslerde üst noktaya yakın kısımlarda koltuk alma işleminin yapılması gerektiği konusunda emin olamadım. Aynı yerlere yakın bölgelerde örneğin çeri domatesinde çiçeklenme de oluştuğu için, bir türlü kesmeye/koparmaya kıyamadım ve artık büyümeye başladı. Bu yüzden fotoğrafını çekip sizlere sormak danışmak istedim. Fotoğrafda ki tahmin edeceğiniz üzre çeri domatesi değildir bu arada. Onu örnek vermek açısından belirtmiştim.

http://i55.tinypic.com/1zmfpqb.jpg
http://i56.tinypic.com/o5dcwm.jpg

Soruma dönecek olursak; fotoğraflarda görünen kırmızı ile işaretlediğim noktaları kesmeli miyim ? 1. fotoğrafda işaretli yer, domatesin üst tarafına çok yakın olmamakla beraber.. 2. fotoğrafda işaretlediğim üç yerden en üstteki oldukça yakın. Bu yerlerde çiçeklenme olma ihtimali olur mu ? Diğer sorum ise.. koltuk altı budamada genelde koparılma suretiyle işlemin yapılması söyleniyor. Bitkiye zarar vermemek adına bu işlemi küçük bir yan keski ile ya da bıyık makası gibi arasına kolay girecek bir makasla yapsam daha sağlıklı olmaz mı ?
Teşekkürler..

dermana
09-06-2011, 11:15
seralarda domateste koltuk almanın amacı bitkiyi yukarıya çekip yer kazanmaktır. bu işlemlerden sonra da çeşitli dezenfektanlar, fungusitler vb ilaçlar kullanılarak oluşan yaralar ilaçlanır. sizin böyle bir imkanınız ve amacınız yoksa; her dalı ayrı ayrı asarak yarı sırık bir uygulama yapabilirsiniz.

HuYSuz
09-06-2011, 11:58
Açıkcası balkonum çok büyük ve tamamen boş diyebilirim. Domateslerimden başka hiç birşeyde yok ancak güneşin sabah saatlerinde balkona vurması ve zamanla yer değiştirmesi nedeniyle, sırf güneş görsün ya da rüzgardan etkilenmesin diye günde 3-4 kere yerini değiştirdiğim oluyor. Öğleden sonra güneş gören güney kısmına doğru aldığım yerde ise.. güneş gören alan oldukça kısıtlı. Dediğiniz gibi her dalı ayrı ayrı asarak yapmak yer açısından sorun değil. Görüntü olarakda hoşuma gider sanıyorum o şekilde büyütmek.. Fakat o zaman domatesleri taşıyamayacağım için sabah saat 10 en fazla 10:30 a kadar güneş görecektir. Domateslerin bu sürede göreceği güneş ise.. yerlerini sabit tutuğumda yeterli gelmez diye tahmin ediyorum.

Ben yine de balkona çıktığımda nereye sabitleyebilirim, en fazla nerede ne kadar güneş alır diye bir bakınayım.

Peki koparmak yerine makasla kesmenin bir sakıncası var mı ? Ve normal de yapılan koltuk alma işlemi özellikle 2. (alltaki) fotoğrafın en üst bölümü içinde geçerli mi ? Tepe noktaya çok yakın çünkü.

dermana
09-06-2011, 12:52
illaki koltuk alayım diyorsanız ana gövdenin etrafında 10-15cm arası olunca elle yana yatırarak koparın. kesici alet kullanmayın.ayrıca bitkilerin yerlerini değiştirmek iyi değil.

HuYSuz
09-06-2011, 13:22
Teşekkürler, şimdi en büyük saksımı en fazla güneş gören alana çekip orada bırakmaya karar verdim. Dallar biraz daha büyüdüklerinde ayrı ayrı asmayı deneyeceğim.. Fakat bulunduğum yerde zaman zaman sürekli rüzgar olmakta ve saksının yerini değiştirmemi beklemiş gibi hemen başladı esmeye.

Daha önce söylediğim gibi eğer yerlerini değiştirmezsem güneş problemi var. Bahsettiğim saatlerin yeterli geleceğini bilsem elimi bile sürmem. Banada eziyet oluyor çünkü malum. Biraz daha büyüdüklerinde onlarıda sabit olarak bırakırım bir köşeye olmazsa.

aslı1
13-06-2011, 12:39
merhaba arkadaşlar rüzgarla ilgili sorunum var,balkonun rüzgarına ne yaptıysam çözüm bulamadım,en son dün yaptığımız örtüyü de kopartıp attı bir günde,bu rüzgarın domateslere zararı olur mu?çok şiddetli esiyor:(

HuYSuz
13-06-2011, 18:09
Gözlemlediğim kadarıyla aşırı rüzgar çiçeklerin düşmesine neden oluyor ve bu yüzden yeni çiçeklenmeye kadar domatesleri daha az görüyorsunuz. Tabii bu olayın asıl nedeni ya da artıran etken diyelim benim biraz fazla su veriyor olmamda olabilir. Fakat yazımın başındada söylediğim gibi bu sadece benim gözlemlediğim birşey. Dalların kırılmaması ve zarar görmemesi için domateslerinizi bir çubuğa / sırığa sabitlemişsinizdir sanıyorum.

no_lina
16-06-2011, 18:44
Merhaba, ben de saksıda domates yetiştiriyorum. Tohum ekmiştim ve 1 ayı geçti 10-15cm oldular. Gübre vermek istiyorum fakat nekadar ve hangi gübre iyi gelir öğrenmek istiyorum. Aranızda bu konuda yardımcı olan olursa sevinirim.:rolleyes:

berkayseray
17-06-2011, 11:07
Benim domateslerimde mantar var galiba.Uzerlerinde ceviz kadar domates de var.Ben ilacladim ama dogru mu yaptim bilmiyorum.Bahce komsum uzerinde meyvesi varken ilaclanmaz dedi.Dogru mu yaptim ya da ne yapmaliyim bu donemde??

h.ışık
17-06-2011, 22:09
Merhaba, yaklaşık 2 ayda çimlendirmeye uğraştığım tohumlardan ümidi keserek çimlendirme kabındaki torf/toprağı geniş saksımın içerisine eklemiştim. Daha sonra da bazı fideleri şaşırttarak o kapta geliştirmeye çalışıyordum. 2 yeni tohum çimlenmiş ve ilk izlenimim domates oldukları yönünde. Bunlarında türleri hakkında bilgim yok. 2 domates türü var biri red befsteak diğeri ise erkenci domates (3 ayda çıktı nasıl erkenciyse)

Çimlenmiş olan patatesin üzerindeki oluşan kök kısmını da çöpten alıp toprağa ekmiştim. Tutmaz ama en azından gübre olur düşüncesiyle. o bile tutmuş. iki ayrı patates fidem var.

Tutmaz demeyin şansınızı deneyin :) bu bir yerden tanıdık geldi. :)

aslı1
23-06-2011, 18:41
sğol huysuz.) en son yaptığım örtü yine dün yırtıldı,artık vazgeçtim 1 gündür bolca rüzgar yediler,bir 2günkalsın böyle bakalım noluyo

himone
27-06-2011, 18:04
Arkadaşlar, biliyorum domatesin zamanı geçti ama birşey sormak istiyorum. eğer cevap verirseniz sevinirim.
Viyollere ektiğimiz domates tohumları sağlıklı gelişir mi? Çünkü viyoller 5 cm derinliğinde. Sizce bu kadar küçük viyolde domatesi 2 ay büyütüp daha sonra bahçeye dikebilir miyiz? Şimdiden teşekkürler.

HuYSuz
27-06-2011, 18:20
Viyollerde sadece çimlendirme ve şaşırtma yapılıyor. Gelişim için kullanılanları ise daha büyük haznesi olanlar. 2 ay neden viyolde tutmak istiyorsunuz ki ? Çıkar çıkmaz şaşırtma yapsanız, biraz büyüyünce de bahçeye alsanız meyvesinide alırsınız sanırım.

Ben geçen hafta aldığım cherry diye satılan ama ceviz büyüklüğünde olan domatesler ya red robinse diyerekten hemen viyolde çimlendirdim ve şaşırtmasınıda dün yaptım mesela. 1 tane domates verdiğini göreyim yeter :)

himone
27-06-2011, 23:04
Viyollerde sadece çimlendirme ve şaşırtma yapılıyor. Gelişim için kullanılanları ise daha büyük haznesi olanlar. 2 ay neden viyolde tutmak istiyorsunuz ki ? Çıkar çıkmaz şaşırtma yapsanız, biraz büyüyünce de bahçeye alsanız meyvesinide alırsınız sanırım.

Ben geçen hafta aldığım cherry diye satılan ama ceviz büyüklüğünde olan domatesler ya red robinse diyerekten hemen viyolde çimlendirdim ve şaşırtmasınıda dün yaptım mesela. 1 tane domates verdiğini göreyim yeter :)

Efendim, domatesi bahçede yetiştirmek için 6-8 hafta süre gerekli yani yaklaşık 2 ay. O yüzden viyollere direk tohum ekip bu 6-8 haftaya şaşırtma işlemi yapmadan viyolde geçirmesini istiyorum. Aklıma takılan şeyse viyolde çimlendirirken sadece torf koyduğumuz için fidenin torfda beslenip beslenemeyeceği. İyi akşamlar...

HuYSuz
28-06-2011, 06:24
Gelişiyor tabii ki ama gübre takviyesi yapmazsanız gelişimleri çokta iyi olmuyor.

sebnem&mircan
28-06-2011, 06:37
Efendim, domatesi bahçede yetiştirmek için 6-8 hafta süre gerekli yani yaklaşık 2 ay. O yüzden viyollere direk tohum ekip bu 6-8 haftaya şaşırtma işlemi yapmadan viyolde geçirmesini istiyorum. Aklıma takılan şeyse viyolde çimlendirirken sadece torf koyduğumuz için fidenin torfda beslenip beslenemeyeceği. İyi akşamlar...

Merhaba, ben forumlarda torflarin sadece cimlendirmek amacli oldugunu hic bir besleyici tarafi olmadigini defalarca okumusumdur. Ayrica domatesi cimlendirdikten sonra 4-5 gercek yaprak ciktiginda sasirtma yaparsaniz daha iyi verim alirsiniz.

no_lina
28-06-2011, 17:38
domateslerim konusunda yardımcı olur musunuz lütfen? Nasıl gübreleme yapmalıyım? Şu an fotoğraflardaki gibiler. Tohumları ekeli neredeyse 2 ay olacak, bu durumdalar. Ne zaman meyvesini yemek nasip olur sizce?

229209

229210

229211

HuYSuz
28-06-2011, 18:11
Bende kendime diyordum.. sık dikiyorum, fazla dikiyorum saksılara diye. Sizinkileri görünce demek beni de geçen varmış dedim :p O saksılar domatesler için malesef ideal değil ve çok sık olmuş. Gelişiminin yavaş olmasının en büyük nedenide bu zannedersem. Ayırma imkanınız yok mu ? 10 ya da 5 litrelik pet şişeleri kullanabilirsiniz örneğin. Gübre konusunda yakın mısnız bilmiyorum ama ben balgatta bulunan fidanlıktan hayvansal gübre almıştım. Yakınsanız sizde oradan gübre temin edip toprakla karıştırarak yeni saksılara ayırsanız iyi olur. Gübrenin çuvalı 6 liraydı.

seyyah53
28-06-2011, 21:34
Hersene balkonumda 19 lt lik damacana larımdaki domateslerimin altları siyah oluyor....bir kaç kişiye sordum kalsiyum eksikliği dediler....bu konuda bi malumatı olan vRMI ACABA?

MeyveliTepe
28-06-2011, 21:39
Evet, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan çiçek burnu çürüklüğüdür. Fazla sulamada daha çok ortaya çıkar.

seyyah53
29-06-2011, 09:36
Evet, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan çiçek burnu çürüklüğüdür. Fazla sulamada daha çok ortaya çıkar.

çok teşekkür ederim Sn. Meyvelitepe...sulamayı hala yanlış yapıyoruz anlaşılan

umutyolcusu
29-06-2011, 18:10
Çiçek burnu çürüklüğü olan domatesleri yeşilken koarıp uzaklaştırmalı mıyız?Hümik ve fülvik asit karışımı organik gübre satın aldım,bu sorunun giderilmsine faydası olur umarım.

HuYSuz
29-06-2011, 18:58
O asitler yanılmıyorsam ph ı düşürüyordu. Bu yüzden yeni bir ekleme yapmadan önce neden olduğunu anlamak daha doğru olmaz mı. Tabii yetiştirmenize bağlı olarak bunu sizin tesbit etmeniz ya da verdiğiniz gübre vb gibi şeyleri belirterek konuya hakim arkadaşlardan yardım almanız ve sonrasında belki kalsiyum içerikli gübre eklemeniz uygun olabilir.

Tektar sitesinde bulduğum kalsiyum alımını azaltan nedenler

Alınımını Azaltan Koşullar (http://www.tektar.com.tr/t3-4.html)

1) Yüksek oranda amonyum NH4 azotu ile besleme
2) Toprakta su yetersizliği veya yüksek tuz konsantrasyonu
3) Yeni kök oluşumunu engelleyen, düşük sıcaklık ve yetersiz havalanma
gibi koşullar.
4) Düşük pH’lı topraklar.
5) Organik topraklar ve ya fazla miktarda organik madde eklenen topraklar.
6) Gübre ile fazla miktarda potasyum veya magnezyum verilmesi.

Adı / İçeriği / Kullanım Amacı

APICAL %10 Ca, %4 Mg Yapraktan uygulanabilir özel formülasyon

TOPCAL % 17 Ca, %0.1 B Yapraktan uygulanabilir özel formülasyon

NİTROCALCİO % 14 Ca Damlamadan uygulamak için geliştirilmiş formülasyon

no_lina
29-06-2011, 19:16
Bende kendime diyordum.. sık dikiyorum, fazla dikiyorum saksılara diye. Sizinkileri görünce demek beni de geçen varmış dedim :p O saksılar domatesler için malesef ideal değil ve çok sık olmuş. Gelişiminin yavaş olmasının en büyük nedenide bu zannedersem. Ayırma imkanınız yok mu ? 10 ya da 5 litrelik pet şişeleri kullanabilirsiniz örneğin. Gübre konusunda yakın mısnız bilmiyorum ama ben balgatta bulunan fidanlıktan hayvansal gübre almıştım. Yakınsanız sizde oradan gübre temin edip toprakla karıştırarak yeni saksılara ayırsanız iyi olur. Gübrenin çuvalı 6 liraydı.

Teşekkür ederim sayın Huysuz. Haklısınız biraz sıkışıklar. Tohumu o kadar çok atmışım ki ne kadar ayırsam da tüm yakınlarıma fidanları dağıtsam da hala sıkışıklar. bikaç haftaya kadar evi taşıyacağım. Taşıdıktan sonra ayırmayı düşünüyordum bende. Dediğiniz gibi önce hayvansal gübre alıp karıştırarak yaparsam iyi olacak. Peki bu önümüzdeki aylarda meyve verir mi? Nişanlım dalga geçiyor da "bu kadar zahmet ettin ***. meyvesini de yeriz" diye gülerek. Ben de "gör bak büyüsünler sana yedirmiycem" diyorum ama endişeliyim tabi ya meyve olmazsa diye:(

xenkebikec
29-06-2011, 21:06
Merhabalar,
Bahçemizdeki domateslerde aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz bozulmalar ve böceklenmeler oluştu.

Şu anda yaygın değil sadece bir kaç domateste var yaklaşık 100 kök kadar domates var bahçede.

Üç farklı sorun var,
1-Bitlenme
2-Lekelenme
3-Buruşma

Bunlar için ne ya da neler yapmak gerekmetedir. İlaç uygulaması olarak sadece organik ilaçları uygulamayı düşünüyorum. Ya da evde yapabileceğim arap sabunu sirke vb. malzemelerle oluşturulan karışımları kullanmayı düşünüyorum.

Yarın için NeemAzel uygulamayı planlıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

1- http://i56.tinypic.com/210c49f.jpg

http://i55.tinypic.com/rkod46.jpg

2-http://i52.tinypic.com/2uh1pfl.jpg

http://i53.tinypic.com/2h540si.jpg

3-http://i53.tinypic.com/208zfus.jpg

HuYSuz
29-06-2011, 21:12
Üç senedir bende balkonda saksılarda domates yetiştiriyorum ancak açıkcası hiç diktiğim ve meyve aldığım tarihe dikkat etmedim. Tarihlere hiç önem vermediğim için de size şu kadar sürede meyve alırsınız diyemiyorum fakat biraz hafızamı zorlayınca Nisanın 15 ine yakın bir zamanda diktiğimi ve yaklaşık 15-20 gün önce ilk meyveleri gördüğümü anımsıyorum. Hemen hemen 2 ay yapıyor yani.

Sizin elinizde zaten gelişmiş bir durumda olan domatesleriniz olduğu için saksılara ayırdığınız takdirde kısa bir adaptasyon sorunundan sonra yeniden normal gelişimine geçeceğini düşünürsek havalarda ısındığı için sanırım 1-1,5 ay gibi bir süre sonra meyveyi görebilirsiniz. Onun büyümesi kızarması ise ayrı bir mevzu tabii.. Dediğim gibi tarihlere hiç dikkat etmedim malesef. O yüzden daha detaylı birşey söyleyemiyorum ama saksılara aktarma işlemini geciktirir ve taşınmayı beklerseniz bu işlem fideleri kaybetmeye kadarda gidebilir. Kökler bir birine daha çok girecek ve ayırırken ister istemez köklere zarar vereceksiniz.. birde havalar iyice ısınmış olacak ve ayırdığınız fideler kök gelişimini yeni toprakta sürdüreyim derken adapte olamadan sıcaktan dolayı kaybedebilirsiniz.

Bu arada ben fidenizin çok olmasından dolayı 5-10 litrelik dedim ama hacim ne kadar büyük olursa o kadar iyi gelişiyorlar.

Onun zevki herşeye bedel gerisini boşverin. Bana da her sene zamanı geçti olmaz şimdi diyolardı ama mutlaka azda olsa meyvesini alıyordum ve kokusu büyütmesi ayrı bir zevk veriyor insana malum. Gerçi bu sene birde kuzenin diline düştük.. Kasa göndereyimmi domatesleri toplarken lazım olur dedi :p
Karşısına geçip domatesleri yerken hatırlatacağım ona bunu tabi :)

fikir yürütebilmeniz için 2 fotoğraf ekliyorum. Arasında 17 gün var ve bu süreçte iki katına çıktı diyebilirim. Tabii gelişme biraz yavaş bende çünkü toprağı neredeyse 10 yıllık ve hiç gübre eklenmedi. Birde oldukça sıkışık malum. Sabah bu yüzden dallarını aldım biraz ve alırken bir kaç dalı kırınca aklıma fotoğraf çekmek geldi. Sağ taraf o yüzden biraz farklı duruyor. Ön ve arkada ki fideler ışık almadığı için gelişmiyordu.

Yüklerken sıralamayı ters yapmışım allttaki 12 haziran üstteki 29 haziran.

no_lina
30-06-2011, 20:21
Ooo maaşallah sayın Huysuz, sizin domatesler baya büyümüş. Ben de 2 haftaya kadar saksılara ayıracağım umarım sorun olmaz. Çok hızlı büyüyorlar, şimdi baktım da daha bir sıkışık olmuşlar:eek:

Umarım ben de "meyvesini de görmek nasip olacak mı" diye takılanların karşısına geçip domatesimi yiyebilirim:D Gerçekten büyürken kokusu bile ayrı bir güzel, her gün kokluyorum mis gibi, dilerim meyveleri de aynı şekilde olur.

tekrar teşekkür ederim cevabınız için, söylediklerinizi dikkate alacağım;)

himone
01-07-2011, 11:41
Gelişiyor tabii ki ama gübre takviyesi yapmazsanız gelişimleri çokta iyi olmuyor.

Teşkkürler cevabınız için...

himone
01-07-2011, 11:47
Merhaba, ben forumlarda torflarin sadece cimlendirmek amacli oldugunu hic bir besleyici tarafi olmadigini defalarca okumusumdur. Ayrica domatesi cimlendirdikten sonra 4-5 gercek yaprak ciktiginda sasirtma yaparsaniz daha iyi verim alirsiniz.

Teşkkürler cevabınız için...

ayazkentli
01-07-2011, 12:36
Sn. no lina,

domateslerinizi saksılara ayırdığınızda bir şey olmaz, merak etmeyin. Daha iyi olacaklardır (bu yer değişikliğine -şaşırtma- deniliyor). Domateste en az 2 defa şaşırtma yapmak çok daha iyi sonuç veriyor. Hatta uzun yıllar önce tarla ve bahçelere diktiğimiz domates fidelerine, 3 kez şaşırtma yaptığımız bile oluyordu.

Vakit kaybetmeden her birine şaşırtma yapmanız iyi olacaktır (Yani 2 hafta beklemeyin). Temmuz ayı geldiği için ve Ankara ikliminde yaşadığınızdan, yeni yerlerine ancak alışıp büyümeye başlarlar.

no_lina
01-07-2011, 21:27
Sn. no lina,

domateslerinizi saksılara ayırdığınızda bir şey olmaz, merak etmeyin. Daha iyi olacaklardır (bu yer değişikliğine -şaşırtma- deniliyor). Domateste en az 2 defa şaşırtma yapmak çok daha iyi sonuç veriyor. Hatta uzun yıllar önce tarla ve bahçelere diktiğimiz domates fidelerine, 3 kez şaşırtma yaptığımız bile oluyordu.

Vakit kaybetmeden her birine şaşırtma yapmanız iyi olacaktır (Yani 2 hafta beklemeyin). Temmuz ayı geldiği için ve Ankara ikliminde yaşadığınızdan, yeni yerlerine ancak alışıp büyümeye başlarlar.

Teşekkür ederim sayın ayazkentli.

Birkaç güne kadar şaşırtmaya karar verdim ben de bekleyemeyeceğim. Hemen saksı ve toprak bir de gübre almam lazım tabi:rolleyes:

Çağlar COŞAN
02-07-2011, 16:27
benim saksıda yetiştirdiğim domastelerimden birinin gövdesinin toprakla birleştiği bölümde kabarcık şeklinde birşeyler çıktı sonra zamanla gövdeden yukarı doğru çıkmaya başladı. şuana kadar tüm çiçekleri sapı kuruyarak döküldü hiç ürün vermedi. şimdi de yakınındaki diğer domateslerinde gövdeleri kabarmaya başladı çiçekleri dökülmeye başladı. bu konuda ne yapabilirim? yardımcı olursanız sevinirim.

h.ışık
06-07-2011, 21:47
Selam huysuz, benim yakinen gördüğümden sonra ne kadar büyümüşler.

h.ışık
06-07-2011, 22:40
Çiçeklenen domates fidem. ilk yetiştirebildiğim ve en büyük durumdaki domatesim. afrika togo domatesi.

HuYSuz
07-07-2011, 09:41
Hüseyin Bey selamlar.. Sizin domateslerin dünkü rüzgardan etkilenmediklerine sevindim. Geldiğinizde sandalye ile destek yapıp rüzgarı kırmasını istediğim büyük uzun olan saksıdaki domateslerin tamamı dün gece eve geldiğimde toprağa sıfır vaziyette yan yatmışlardı. Fotoğrafda görünen saksıdaki domateslerin ise bir tanesi yatmış.. Duvarın L şeklinde olması ve saksının çok yakın bulunması diğerilerini korumasını sağlamış.

Dünden beri balkon temizlemekle ve onlarla uğraşıyorum. Herşeyi süpürdüm diye düşünürken hala bir yerlerden çiçeklerin çıkması ve meyve tutumuna başlamış olması insanın hepten canını sıkıyor. Sabah sırf onlar için güneşten önce erken kalkıp kök kısmına yakın olan toprağı destekleyerek ve sabitleyip ayağa kaldırdık bakalım ama sonuç ne olacak hiç bilmiyorum. Kırık olmasa da oldukça ezilmişler sürekli olan sallanmadan dolayı sanırım.. Tam herşey bitti derken az önce de domateslerin iyice büyümüş olduğu salkımlardan birinin tamamen aşağı indiğini farkedip onuda telle bağladım ama ne olacak onuda bilmiyorum. Sapı ikiye katlanmış gibi birşey olmuş. Baktıkça yeni şeyler görüyor insan.
Çeri domateslerimdeki çiçeklerden ise geriye birşey kalmamış. Onlar için üzülmüyorum.. kızaranları kuşlar alıp gidiyor zatende.. diğerleri kötü oldu.

Sakınan göze çöp batar diye boşa söylememişler sanırım. En çok rüzgarın olduğu dönemde korudum... büyüdüler ve artık o kadar rüzgar olmaz diye sizinle balkonda konuştuğumuz en çok güneş alacak olan kenar kısmına geçirdiğimde ve evde olmadığım bir gün rüzgar herşeyi mahvetti.

Sizin domateslerde de haftaya meyveler görünmeye başlar sanırım. Aman siz de benim ki kadar üzerlerine düşmeyin. Domates türlerini çok bilmiyorum ama küçük oluyorlarsa ve kargalar balkonunuzu ziyaret ediyorsa şayet onlar içinde birşey düşünmelisiniz.. zira tam iyice kızardı dediğiniz bir anda alıp gidiyorlar :)
Sevgiler..

h.ışık
07-07-2011, 12:34
Resimde satın alırken Afrika togo domatesi diye satıyorlardı internetten. Benim ektiklerim arasından tohumu en çok dikkat edilerek ekilen. Tohum aşamasında da saşırttıktan sonra da kabında etiketi var. Satıcı tarafından yanlış gönderilmemiş se türü Afrika Togo Domatesi.

sebnem&mircan
10-07-2011, 02:28
Çiçeklenen domates fidem. ilk yetiştirebildiğim ve en büyük durumdaki domatesim. afrika togo domatesi.

Masallah sayin h.isik emeklerinizin karsiligi almaya baslamissiniz. Saygilar

sebnem&mircan
10-07-2011, 02:37
Hüseyin Bey selamlar.. Sizin domateslerin dünkü rüzgardan etkilenmediklerine sevindim. Geldiğinizde sandalye ile destek yapıp rüzgarı kırmasını istediğim büyük uzun olan saksıdaki domateslerin tamamı dün gece eve geldiğimde toprağa sıfır vaziyette yan yatmışlardı. Fotoğrafda görünen saksıdaki domateslerin ise bir tanesi yatmış.. Duvarın L şeklinde olması ve saksının çok yakın bulunması diğerilerini korumasını sağlamış.

Dünden beri balkon temizlemekle ve onlarla uğraşıyorum. Herşeyi süpürdüm diye düşünürken hala bir yerlerden çiçeklerin çıkması ve meyve tutumuna başlamış olması insanın hepten canını sıkıyor. Sabah sırf onlar için güneşten önce erken kalkıp kök kısmına yakın olan toprağı destekleyerek ve sabitleyip ayağa kaldırdık bakalım ama sonuç ne olacak hiç bilmiyorum. Kırık olmasa da oldukça ezilmişler sürekli olan sallanmadan dolayı sanırım.. Tam herşey bitti derken az önce de domateslerin iyice büyümüş olduğu salkımlardan birinin tamamen aşağı indiğini farkedip onuda telle bağladım ama ne olacak onuda bilmiyorum. Sapı ikiye katlanmış gibi birşey olmuş. Baktıkça yeni şeyler görüyor insan.
Çeri domateslerimdeki çiçeklerden ise geriye birşey kalmamış. Onlar için üzülmüyorum.. kızaranları kuşlar alıp gidiyor zatende.. diğerleri kötü oldu.

Sakınan göze çöp batar diye boşa söylememişler sanırım. En çok rüzgarın olduğu dönemde korudum... büyüdüler ve artık o kadar rüzgar olmaz diye sizinle balkonda konuştuğumuz en çok güneş alacak olan kenar kısmına geçirdiğimde ve evde olmadığım bir gün rüzgar herşeyi mahvetti.

Sizin domateslerde de haftaya meyveler görünmeye başlar sanırım. Aman siz de benim ki kadar üzerlerine düşmeyin. Domates türlerini çok bilmiyorum ama küçük oluyorlarsa ve kargalar balkonunuzu ziyaret ediyorsa şayet onlar içinde birşey düşünmelisiniz.. zira tam iyice kızardı dediğiniz bir anda alıp gidiyorlar :)
Sevgiler..

Basiniza gelen bu uzucu olay icin gercekten cok uzuldum. Meyvelerini yiyeceginiz gunu beklerken emeklerinizin zayi olmasi cok aci olmus. Cok gecmis olsun yapilacak bir sey yok mu acaba?

günebakan
11-07-2011, 12:38
Kapalı balkon da yetiştirdiğim domateslerim ve birkaç bitkimin yaprakları bu şekilde ve örümcek ağına benzer şeyler var acaba neden ve ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim:)

233104

233105

233106

233107

xenkebikec
11-07-2011, 13:35
Fotoğraflardan yaprak küfüne benziyor, ben bu işi pek bilmiyorum araştırdığım kadarı ile benzer hastalık bizde de var sarı lekeli küflenme. Yaprakların daha yakın fotoğraflarını çekersen daha iyi olur sanırım.

Biz Gülleci bulamacı hazırlayıp uygulamayı düşünüyoruz.

Kiraz
11-07-2011, 13:45
Kapalı balkon da yetiştirdiğim domateslerim ve birkaç bitkimin yaprakları bu şekilde ve örümcek ağına benzer şeyler var acaba neden ve ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim:)

233104

233105

233106

233107

İlk fotoğraftaki yapreaklar kırmızı örümcek gibi geldi bana. Kırmızı örümcekse, sulandırılabilen kükürt veya neemazal kullanabilirsin.

aydın
11-07-2011, 13:46

233104

233105

233106

233107

Başbelası kırmızı örümcek. Çözümü de kükürt

günebakan
11-07-2011, 14:26
Teşekkür ederim Sn. Aydın ve sevgili Kiraz en kısa zaman da kükürtleyeceğim:)

aslı1
11-07-2011, 18:54
merhaba arkadaşlar,domateslerimin yaprakları sararıp çürüyor benimki de kırmızı örümcek midir,bir tanesinde hastalık vardı diğerlerine de bulaştı,sadece cherry domateslerde var.yardımcı olursanız çok sevinirim..herkese sevgiler

xenkebikec
11-07-2011, 21:06
Bir kaç sorum olacak, kükürt nasıl uygulanıyor? Sulandırılabilen kükürt çeşidi normal kükürtten farklı mı? Yani normal olarak su ile karıştırıldığında çözünüp uygulanacak kıvama mı geliyor?

umutyolcusu
12-07-2011, 13:26
Teşekkür ederim Sn. Aydın ve sevgili Kiraz en kısa zaman da kükürtleyeceğim:)

Sevgili günebakan,ben de organik olsun diye sulu kükürt uyguladım ama kırmızı örümceklerden kurtulamadım maalesef.Kimyasal ilaçlar daha etkili imiş sanırım.:(Ama siz bilirsiniz tabi.

umutyolcusu
12-07-2011, 13:27
Aslı hanım yaprakların altlarına dikkatli bakarsanız toplu iğne başı kadar koyu kırmızı zararlılar görürüseniz kırmızı örümcektir.

umutyolcusu
12-07-2011, 13:29
Bir kaç sorum olacak, kükürt nasıl uygulanıyor? Sulandırılabilen kükürt çeşidi normal kükürtten farklı mı? Yani normal olarak su ile karıştırıldığında çözünüp uygulanacak kıvama mı geliyor?

Sanırım normal kükürt toz halde uygulanıyor.Sulandırılabilen kükürt ise az suyun içinde belirtilen miktarı eritip suya karıştırarak hazırlanıyor.Aynen dediğiniz gibi çözünerek uygulanacak kıvama geliyor.