PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ashtead
06-04-2009, 13:42
Domates yetiştirme

1- SAKSI SECİMİ

Saksı olarak yoğurt kablarını veya bahçe ürünleri reyonundan tohum çimlendirme kapları alarak başlayabilirsiniz.
Yoğurt kabı veya buna benzer bir kap kullanılacaksa dezenfekte edilerek işleme başlanmalıdır.

2- TOPRAK SECİMİ

PH 5.5- 7.0 arasında solucansız bakteri içermeyen bir toprak işinizi görecektir.

3-TOHUM

Ekmeyi planladınız tohum(lar)

4- ETİKET

Etiket bu işin olmazsa olmazlarından. 2-3 çeşit domates ektiğimizde hangi saksı hangi cins domates derdine düşmektense, çıkmayan kalem veya etiketle bu işi çözebilirsiniz.

5- Plastik Torba veya Örtü

Toprak sıcaklığını korumak ve tohumların ihtiyacı olan nemi sağlamak amaçlanmaktadır.

6- Su


7- Işık Kaynağı

Eğer gün ışığı alma imkanı yoksa florasan veya yüksek yoğunluklu bitki ışığı




ashtead
06-04-2009, 15:20
DOMATES YETİŞTİRMEK

1- Tohumdan domates yetiştirmek istiyorsanız 3 inç genişliğinde ( 7 cm çapında ) saksılara ihtiyacını var. Uygun koşulları oluşturduğunuzda her bir sakısya 2-3 domates tohumu koyunuz . çok fazla sulamayınız . toprağın üst kısmı hafif nemli ise tohumların ihtiyacı kadar su mevcuttur demek. Toprak sıcaklığı 22.2-26.6 derece arasında olmalı.

Daha geniş saksıya daha sık aralıkla tohum ekebilirsiniz ( ben bu şekilde yapiyorum ) göz ve el alışkanlığı olduğu için bir alana ne kadar tohum olmalı rahatlıkla karar verilebilmeli. Yeni başlayanlar belirttiğim saksı ebatlarında belirtilen tohum kadar başlarlarsa ne demek istediğimi anlayabilirler. Tohumlar cok sık ekilmişse seyreltme işlemi yapılmalı. Seyreltme işlemi fidelerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. göve ne kadar kalınlaşırsa fide meyvesi o kadar sağlıklı olur.

ashtead
06-04-2009, 15:25
DOMATES YETİŞTİRMEK

2- Domates tohumlarını kuvvetli direk güneş ışığına veya 14-18 saat florasan / bitki ışık kaynağına bir kaç inç ( 7-10 cm mesafe uzaklığında ) yerleştiriniz.

ashtead
06-04-2009, 15:28
DOMATES YETİŞTİRMEK

3- Domates fidelerinin daha güçlü bir gövdeye sahip olması için hafif rüzgarda günde iki sefer 5-10 dakika bırakınız **** fan ile bulunduğu ortamda esinti yaratınız.

ashtead
06-04-2009, 15:30
DOMATES YETİŞTİRMEK

4- Domates sıcağı sever. Domates fideleriniz toprakla buluşmadan önce ekim yapilacak alanı siyah veya kırmızı naylon örtü ile 1-2 hafta öncesinden kapatınız. Topraktaki bu ekstra sıcaklık farkı daha erken ürün almanıza yardımcı olacaktır.

ashtead
06-04-2009, 15:35
DOMATES YETİŞTİRMEK

5- Domates fidelerini toprağa dikme işlemine sıra geldi.

Gövdenin üst kısmında bir kaç yaprak kalacak şekilde toprağa dikiniz. Yani ne kadar derine dikilirse o kadar iyi. Domates fidesi gövde kısmındanda kök salar. Derin bir çukur açıp y çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyup fidenizi yerşetirin ve gövde boyunca fidenin etrafını toprakla doldurun. Gövdeyi kırmamaya dikkat edin.

ashtead
06-04-2009, 15:41
DOMATES YETİŞTİRMEK

6- Domates etrafına saman koyup , fidenizin ihtiyacı olan toprak nemini korumanıza , topraktaki hastalıkların bitkinize sıçramasını engellemiş olacaktır. Samanları Çok erken koyarsanız Toprak gölgede kalacaktır ve soğuyacaktır buda fideniz için dezavantaj.

ashtead
06-04-2009, 15:44
DOMATES YETİŞTİRMEK

7- Bitkiniz 3 inç ( 7- 8 cm ) boyunda olduğunda gövdenin alt kısmındaki yaprakları kopartınız. Bu yapraklar en az güneş gören ve toprakla temas etmiş ilk yapraklardır.

ashtead
06-04-2009, 15:48
DOMATES YETİŞTİRMEK

8- Gövdede dallar arasından çıkmış yaprakları kopratın Meyve üretmeyecekleri gibi bitkinin enerjisini ve besininide alacaktır. Ama diğer yaprak ve dalara dokunmayın . Fotosentez yapan ve domatese lezzet veren kısımlar yapraklardır.

ashtead
06-04-2009, 16:37
DOMATES YETİŞTİRMEK

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi stresede sokar. yeterli miktarda sulama sağlılı meyveler için çok önemlidir. E iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin govdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş- çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

ashtead
06-04-2009, 16:39
9 adımda domates yetiştirme püf noktalarını size anlatmaya çalıştım. konu ile ilgili düşünceleri olan arkadaşlar buraya yazabilirler.

kandaz
06-04-2009, 20:27
İyi günler, bende geçen yıl domates yetiştirmeye çalıştım. Çok verim alamadım. Adana'da oturuyorum, balkonumda 20-25 cm lik saksılarda deneme yaptım. Her bitkiden 3-4 domates aldım. Belki tohumarım iyi değildi. Bana organik tohum markalarını ve hangi cins domateslerin saksıda daha iyi yetişebileceğini söylerseniz sevinirim. Birde salkım domates saksıda daha iyi olur dediler ne kadar doğrudur. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.

ashtead
07-04-2009, 08:29
Kandaz

Büyük bir ihtimalle Domates cinsin iyi değildir.
Diğer olasılıklar
1- Saksı derinliği
2- Toprak kalitesi
3- Ekim yöntemi

Uygun saksı ile istediğin domatesi yetiştirebilirsin.
Organik Domates tohumu istiyorsan 10 adedi 3 TL. Tohum ekme mevsimindeyiz şuan biraz acele edersen yetişebilirsin.

gummi
07-04-2009, 09:20
Ashtead , resimdeki bir çürümüş domates değil . Virüslü bir domates. hastalık bulaşmış , yetiştirme sorunu değil yani . Yağlı lekeler ilk farkedildiğinde hemen o domates kopartılıp kalan bitki ilaçlama yapılmalı...

memet58
07-04-2009, 09:39
Merhaba Ashtead , değerli bilgileriniz için teşekkürler. Ben de bir kaç yıldır bahçemizde amatörce domates vs yetiştirmeye çalışıyorum. Kiraz domatesi denilen sırık minik domateslerden iyi verim almama rağmen , oturak cinsi veya normal sırık domateslerden yeterli randıman alamadım. Genellikle domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme oluşuyor. Kendi yetiştirdiğim fidelerin dikiminde tabana yanmış sığır gübresi veriyorum. Haftada bir damlama sulama yapıyorum. Bir öneriniz var mı ? Aşağıda kiraz domateslerin geçen yazki görüntülerini görebilirsiniz.Tekrar teşekkürler.
http://img27.imageshack.us/img27/4097/domatesu.jpg

ashtead
07-04-2009, 10:32
gummi

Paylaşımın için teşekkür ederim. Aslına bakarsan çürümüş- küflenmiş gibi gözüken bir meyveye tek bir tanı koymak yanlış olur diye düşünüyorum. Aslına bakılırsa en iyisi domatesimizi alıp tahlile göndermek konulan teşhise göre hastalık veya vitamin yetersizliğine karşı savaşmak.

Ama dikkat edersen ben başlık altınta yetersiz ve düzensiz sulamanın domatese nasıl olumsuz etkisi olduğunu vurgulamak istedim.

Yanlışım varsa düzeltiniz.

ashtead
07-04-2009, 10:48
DOMATES YETİŞTİRMEK

DOMATES OLGUNLAŞTIKÇA NEDEN ÇATLAR ?

Düzensiz sulama domates meyvesinin çatlamasında en önemli rolü oynar. Kurak bir dönemde sık bir sulama yapılıyorsa domates meyvesinin iç kısmı hızlı bir şekilde dolgunlaşacaktır dış kısmı ise gerilecektir. Sonuç olur dış kısım çatlar veya yarık olarak açılır.
Çatlayan bu domatesler yenilebilir ama daha uzun süre saklanamaz.

Domateslerin çatlamasını önlemek için bitkiyi srin tutmak toprağın nemini korumasını sağlamak önemlidir. Saman, gazete kağıdı ağaç dalları ile domates bitkisinin köklerini ve toprağını serin tutabilirsiniz.

EK bilgi:

Kurak bir dönemde toprak nemi minimumdur.
aşırı sulama **** yağmur yağdığı zaman Köklerden bitkiye ve meyveye giden topraktaki BESLEYİCİ MADDELER hızla çözünür ve besinler suyla beraber toprağın alt seviyelerine iner. Köklerde geçirgenlik faktörü düşer ve su daha kolay ve hızlı bir şekilde bitkiye ulaşır. Meyvenin epidermisi ( üst derisi) gerilir ve meyveye ulaşan bu fazla suyu absorbe edemeyecek duruma gelir ve sonuc olarak çatlar. Kurak geçen bir mevsimde aşırı sulama veya kuraklıktan sonra yağan yağmurun bu etkisinden korumak için potasyum Klorid verilmesi önerilir( yamurla beraber). ( hektar başına 5 kg veya sulama/yağmur seviyesine göre daha az). Yağmur yağarken bunu yapmak olanaksızsa yağmurdan hemen sonra bu işlem yapılmalıdır.

kadiray27
07-04-2009, 10:57
Sayın Ashtead

Verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim. Kandaz arakdaşımıza saksının derinliğinden dolayı kaynaklanabilir demişsiniz. Bir domatesin yetişmesi için saksı derinliği ve genişliği ne olmalıdır? Şöyle Saksı ebatları konusunda detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Misal Her domates cinsine (sırık **** oturak) göre farklı toprak istekleri olabilir diye düşünüyorum.

Birde hayvan gümresini saksıdaki toprağa belirli bir oranda karıştırmakmı daha iyi olur yoksa
sizin dediğiniz gibi "Derin bir çukur açıp çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyup fidenizi yerşetirin ve gövde boyunca fidenin etrafını toprakla doldurun." yapmakmı lazım?

Birde toprağa karıştılacak gümre miktarı ne olmalıdır?

Herşey için teşekürler

ashtead
07-04-2009, 11:04
DOMATES YETİŞTİRMEK

DOMATESİN BİR KISMI NEDEN YEŞİL OLARAK KALIR VE OLGUNLAŞMAZ?

Domatesin üstünde yeşil veya sarı renkte bir bölge mevcutsa ve meyve olgunlaştıkça bu yeşil bölge dahada belirginleşir.
Sebepleri arasında cok uzun süren sıcak havalar veya meyvenin gereğindencok fazla direk güneş ışığına maruz kalmasıdır. Meyvedeki klorofil normalde meyve olgunlaşırken parçalanır, çok sıcağa maruz kalan meyvelerde bu parçalanma olmaz veya çok yavaş olur.

Bu problem daha çok heirloom diye tabir edilen atalarımızdan kalma tohumlarda yaygındır. çünkü çoğu hibrid domates tohumlarında bu gen ile oynanmıştır.

Eğer domates meyvenizde bu tür problemler varsa domateslerinizi ağaç yaprakları ile direk güneş etkisinden koruyunuz. Problem hala devam ediyorsa hala yeşil iken domatesleri kopartıp serin ve direk güneş almayan bir yerde olgunlaşmaya terk ediniz.

Bu tür domateslerde yenilebilir. Sağlık açısından sakıncası yoktur.

ashtead
07-04-2009, 11:15
kadiray27

Evde annemizin yetiştirdiği çiçekleri bilirsiniz. yılın belirli dönemlerinde saksıları değiştirirler.

Saksıyı ters cevirdiklerinde saksının içi tamamen kök dolmuştur...

domates 1 yıllık bir bitkidir ve cinsine göre ne kadar kök atacağı ne kadar boy atacağını bilirsiniz.

Ürün cinsi cok verimli olan bir bitkiyi kucucuk bir saksıya dikerseniz bir kac tane fazla irileşememiş meyvesi olur bir yaz boyunda sularsınız... yerini 10 kere degistirirsiniz. ve en sonunda vazgecersiniz bir kenarda bitki kurur gider.

saksı olarak secim konusunda ise

bonzai tipi bir bitki yetiştirmiyorsanız eğer , mümkünse dirak toprağa , aksi takdirde 50 cm çapında min 50 cm derinlikte saksılara ihtiyacınız var. her bir saksıda bir domates fidesi olacak sekilde ekim yaparsanız ürün hasadınızda verimli olacaktır.

unutmayın bitki enerjisinin buyuk bir kısmını topraktan alır.


sevgiler

kadiray27
07-04-2009, 14:27
Sayın Ashtead

Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın ama gübre hakkında fikirlerinizi belirtmemişsiniz :)

radem63
07-04-2009, 18:54
Hangi domates çeşidi için 5 lt sıvıyağ tenekesini (saksı olarak) kullanabiliriz ?

envor
07-04-2009, 23:44
Kurak bir dönemde sık bir sulama yapılıyorsa domates meyvesinin iç kısmı hızlı bir şekilde dolgunlaşacaktır dış kısmı ise gerilecektir.
:confused:

Savaş
08-04-2009, 00:29
Ben domates saksılarımın toprağına biraz kum ve biraz da beyaz eşya paketlerken kullanılan köpük kattım. Nedeni, kumun toprağı serin tutması, köpüğün ise toprağın çökmesini engelleyerek hava alması ve köklerin daha hızlı gelişmesini sağlamak. Bu arada 10 lt.lik pet su şişelerine bir tek fide ekeceğim.

Diğer taraftan toprağımda yaklaşık olarak 1/5 ranında çiftlik gübresi kattım. Bahçe toprağı ve torf da ekledim. Benim balkonum ışık alıyor, güneşi ise günün hemen hemen üçte birinde alıyor. Tek dezavantajım güneşin azlığı olabilir.. Son olarak, saksılardaki domates fideleri büyümeye başlayınca, saksı diplerine içtiğim çayın demini dökeceğim. Duyduğuma göre bu, toprağın nemli olmasını sağlayacak aynı zamanda da bitki bitinin domatese ulaşmasını engelleyecek..

sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

kadiray27
08-04-2009, 07:34
Savaş kardeş maşallahın var herşeyden koymuşsun. Peki bu domates uzuyan cinse sağlam bir govre **** dayanma gereksinimi istemezmi?

ashtead
08-04-2009, 09:19
:confused:

Sn envor

bilgilerim dogrultusunda konuyu biraz daha acmamda fayda var sanırım... ikinci kez okudugumda yanlış anlamalara **** anlayamamaya açık bir cümle kurmuş olduğumu farkettim. Başlık altına dip not düserek konuya aciklik getirmeye calisacagim.

Tsk. ederim

ashtead
08-04-2009, 11:35
Sayın Ashtead

Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın ama gübre hakkında fikirlerinizi belirtmemişsiniz :)

Yanmış hayvan gübresi kullanacaksanız toprakla 1-1 oranda karıştırmanızı tavsiye ederim. Tavuk gübresi kullanılacaksa yanmış olmasına ve hayvan gübresine oranla daha az kullanmanızı tavsiye ediyorum. ( tavuk-kuş gibi hayvanların gübreleri daha yakıcıdır.) Sulandırılarak kullanırsanırsanız bitkinize zarar verme riskini ortadan kaldirirsiniz. Konu ile ilgili deneyiminiz varsa zaten el-göz kararı bu işi çözersiniz.

***** Hazır satılan gübre kullanacaksanız ( kullanmadiğim için konuyla ilgili bilgi veremiyeceğim ) ürünün üstündeki talimatlara uyunuz.

ugurtelefon
08-04-2009, 11:39
@ashtead

verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.gayet açıklayıcı olmuş.

dün bu sayfaya baktığımda tüm resimleri görebiliyordum,ama şimdi sadece eklenti olarak görünüyor,sadece tıklayınca görünüyor.acaba forum ayarlarımda bir sorun mu var yoksa mesajlarda düzenlememi yapıldı??

ugurtelefon
08-04-2009, 11:43
tamam hallettim,profil ayarlarımda sorun varmış.

kadiray27
08-04-2009, 12:21
Sayın Ashtead

Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun. Başınızı ağrıttığım içinde beni affedin. Bende 1/3 yanmış hayvan gübresi(kuş cinsi değil) 2/3 toprak düşünüyordum. Ama yakarmıydım diyede korkuyordum içimi rahatlattınız teşekür ederim.

Peki hocam 1/2 toprak 1/2 gübre karışımında toprak sertmi olur(hava alma bakımından). Yoksa arkadaşlar petlit **** torf karıştırın diyorlar öylemi yapmamızı önerirsiniz.

ashtead
08-04-2009, 13:28
sayin Kadiray

toprağın havalı olması iyidir. çapalama işleminide zaten bu yüzden yaparız. toprağı kapartmak bitkiyi rahatlatmaktır amaç. Torf iyi bir çözüm. ama sizin yerinizde olsam hazırını gidip almaktansa ormanlık bir araziden ihtiyacım olduğu kadarını kendim toplardım.

tabi sonraki seneler için kendi torfunuzu kendinizde yapabilirsiniz.

kadiray27
08-04-2009, 14:14
Bakın kızmaya başladıysanız söyleyin söz birdaha size soru sormayacağım :D

Ben torfu açıkçası düşünmedim onun yerine perlit düşündüm ama dibini kurcalamak daha zevkli olur tabi. Kafamı karıştıran meselede şurdan çıktı işyerime bir miktar toprak getirmişrim. Sanırım killi topramışki kuruyunca taşa gibi oldu. bu sefer dikeceklerimi mahverdemiyim korkusuyla perlit araştırmaya başladım. Acemilik vesilesiyle çok vesveseli olmaya başladım. Ama siz dersenizki dibini her hafta havalandıracaksan hicbirine gerek yok o zaman ben gübre ve toprak karışımı saksılara fide haline gelince öylece dikerim.

Gaziantepte orman yok sadece çam ağaçlarından oluşan ormanımız var. Ondanda torf çıkarmı bilmem.

Başınızı ağrıttığım için çok ama çokkkkkkkkkkkk özür dilerim.

ashtead
08-04-2009, 14:40
Kadiray

size tavsiyem bir marangoza gidin ve biraz talaş ( toz ) alın... gübre ile karıştrın bir kaç gun bekletin. nemli olarak. daha sonra içine toprak kariştirin ..

herhafta havalandırmak köklere zarar verir!!!!!!...

Orman yok demişsiniz gaziantepte.... Siz bence bu sene kendi torfunuzu hazırlayama başlamalısınız. evinizin bahçesi varsa orada bir çukur açın içine gübre ve marangozdan aldığınız cok iri olmayan talaşı atın ( hatta sonrabaharda düşen yaprakları ) bir naylonla kapatın ( naylonun üstünden su aşağı dogru süzülsün diyede delikler açın. üzerinede toprak örtün. bir kış boyunca bırakın oyle kalsın. Baharda torfunuz hazırdır.

ugurtelefon
08-04-2009, 14:56
Gübre konusunda yıllardan beri kullanılan bir yöntemi sizlere aktarmak isterim.
Toprakla paçalama yapılan gübreden sonra,fide ve meyve veren bitki için bizim buralarda bir yöntem kullanılır.Özellikle köy ve yaylalarda tercih edilen bir yöntemdir.
Koyun **** keçi gübresini (tercihen yanmış olanı) bahçe,balkon boyutuna göre,varil,kova vs. içine 1/10 oranında sulandırıyoruz.İyice karıştırıyoruz.Bitkilerimizi bununla suluyoruz.Haftada bir **** 15günde bir yapılırsa mükemmel hasat veriyor.
Marul,maydanoz,roka gibi salata bitkileri yetiştiren ve satıp ticaretini yapan bir arkadaşımın yapmış olduğu gübreleme sistemini sizlere aktarmaya çalıştım.
Evdede uygulanabilir.Ben daha önce arkadaki küçük bahçemde maydanoz yetiştirmiştim.Plastik poşetlerin içine bu karışımdan yani sulandırılmış gübreden koymuştum.Topluiğneyle bir kaç küçük delik açmıştım.Damlaya damlaya gübre vermiş oluyordum.Aylarca maydonoz yedik.:)

kursun
08-04-2009, 15:09
Hepinize iyi günler. İlk yazıyorum. 50 yaşından sonra sebze yetiştirmeye başladım. İlaç kullanmamakta ısrarlıyım. Saksıda domates, biber, salatalık yetiştirmeye çalışıyorum. Daha yeni farkettim. Saksıdaki toprak kök kısmında toprak beton gibi oluyor. Koyun gübresi kullanıyorum. Bu sene saksı toprağına hazır torf karıştırmayı düşünüyorum. Ve organik gübre kullanmayı. Saksı çapı 30 cm derinlik te aynı. Oranlar acaba ne olmalı. Teşekkür ederim.

malbman
08-04-2009, 15:13
Sayın kursun; bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146)linke bir göz atın isterseniz. Muhtemelen sorunuzun cevabını bulursunuz.

mandalina
08-04-2009, 15:52
Peki arkadaşlar domates olsun biber olsun.Bunları tohumdan yetiştiriken fidelerin daha sağlam ve hızlı gelişimleri için herhangi bir sıvı gübre v.s. varmıdır.

Douglas Fir
08-04-2009, 16:06
Merhaba Ashtead , değerli bilgileriniz için teşekkürler. Ben de bir kaç yıldır bahçemizde amatörce domates vs yetiştirmeye çalışıyorum. Kiraz domatesi denilen sırık minik domateslerden iyi verim almama rağmen , oturak cinsi veya normal sırık domateslerden yeterli randıman alamadım. Genellikle domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme oluşuyor. Kendi yetiştirdiğim fidelerin dikiminde tabana yanmış sığır gübresi veriyorum. Haftada bir damlama sulama yapıyorum. Bir öneriniz var mı ? Aşağıda kiraz domateslerin geçen yazki görüntülerini görebilirsiniz.Tekrar teşekkürler.
http://img27.imageshack.us/img27/4097/domatesu.jpg

Domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme geçen sene bende de oldu. Okuduğum kadarıyla toprağa kalsiyum takviyesi sorunu çözüyor.

ashtead
08-04-2009, 16:26
memet58 ve Douglos Fir

Domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme filizlenen tohumun ilk çığan yapraklarında görülür. bu yapraklar filizlenme ile toprağın altından ince bir dal ile gökyüzü ile buluşurlar. ve bu ilk yapraklar hayata toprağın altından gelmişlerdir. Diğer yapraklar gövde dışardayken oluşurlar ve irileşirler.

Bunu yeni doğan bir bebeğin sacı olarak değerlendirirseniz daha iyi izah etmiş olurum. :D

Eğer siyahlaşma ve çürüme süregelen bir şeyse toprağın yüzeyine saman gibi malzemelerle kapatın. topraktaki gübre sulama esnasında yapraklara sıcrayıp yakıyor olabilir. ve sulama yaparkenbitki gövesinin dibini sulamayın .. yarım metre uzağından sulama yaparsanız uzayan köklerede su vermiş olursunuz. zaten kökler bitki gövdesinin tam altında degiller...

kadiray27
08-04-2009, 16:34
Sayın ashtead iyi güzel hoşta benim saksılar o kadar büyük değil ya :D:D

ashtead
08-04-2009, 16:39
size tavsiyem 5 kg su alın suyunu için dışınıda saksı yapın...

radem63
08-04-2009, 16:43
size tavsiyem 5 kg su alın suyunu için dışınıda saksı yapın...


Daha açıklayıcı anlatırmısınız?

radem63
08-04-2009, 16:44
Damacanayı saksı yapacağız şimdi doğru okudum pardon.:)

kadiray27
08-04-2009, 16:47
Bence espiri gayet açık :D:D

Sayın Ashtead kızmıyorsunuz değilmi. Hakkınızı helal edin başınızı çok ağrıttım.

kandaz
08-04-2009, 17:04
Kandaz

Büyük bir ihtimalle Domates cinsin iyi değildir.
Diğer olasılıklar
1- Saksı derinliği
2- Toprak kalitesi
3- Ekim yöntemi

Uygun saksı ile istediğin domatesi yetiştirebilirsin.
Organik Domates tohumu istiyorsan 10 adedi 3 TL. Tohum ekme mevsimindeyiz şuan biraz acele edersen yetişebilirsin.

Teşekkür ederim. bugün domates, biber, fasulye ve çilek fideleri aldım.Bakalım bu sen sonuç ne olacak. Geliştikçe yazarım sizlere. Sevgiylekalın... :))

Savaş
08-04-2009, 18:24
Savaş kardeş maşallahın var herşeyden koymuşsun. Peki bu domates uzuyan cinse sağlam bir govre **** dayanma gereksinimi istemezmi?

Gaziantep'te ki Dülükbaba ormanında bol miktarda çam ibresi bulabilirsin, ancak sadece çam ibrelerinden yapılacak olan torf asitli oluyormuş. Bu nedenle, belki daha sulak bir yerde pikniğe gidersen, ki Antep benim bildiğim hep yangın yeridir ama yine de, örneğin Tutluk gibi görece daha sulu alanlar bulunabiliyor, kendine doğal bir yöntemle torf bulabilirsin. Örneğin, sulak alanlarda, ölmüş ya da kesilmiş ağaç kütüklerinin toprak seviyesi zamanla çürüyor. Elinle bile eşelesen hemen doğal ama çürümüş talaş toplayabilirsin.

Ben, domates toprağıma, daha önce bahsettiğim karşımların dışında, kendi yaptığım toprağı da kattım. Bu toprağın içinde, çürümüş ağaç yaprakları, park çimi, mutfakta atık olarak çıkan, yemekler, yumurta kabukları, balık kafaları, kestane kabukları, vs. vs.. ekledim. bunların hepsini 3-4 yıl boyunca kapalı karanlık bir tenekenin içinde çürüttüm. En sonunda karışımı güneşte kuruttum. Bana sorarsan güzel bir toprak oldu.

Bu sene deneyeceğin domateslerim için bu toprak iyi olacak mı? Eğer domateslerim çok iyi boy verirse, balkon demirine bağlayacağım kalın ipler onlara destek olacak. Sanırım bu da soruna cevap oldu.

Bir ara buraya fotoğraflarını eklerim.

Saygılar..

kadiray27
09-04-2009, 07:24
Sayın Savaş

Gaziantep konusunda maşalllahın var. Sanırım burda belirli bir süre ikame etmişsiniz :)

levsel
09-04-2009, 11:14
Sn.Ashtead

Başlığınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.Fidelerimin koltuk alma zamanımıdır yoksa daha yol katetmelimiyiz:(

kadiray27
09-04-2009, 11:35
Maşallah baya büyümüşer

Gözüm bozuk bugünlerde doktora gitmeyi düşünüyorum ama resimlerde sanki koltuk çıkmamış gibi göründü bana yinede üstada sormak lazım.

levsel
09-04-2009, 11:43
Maşallah baya büyümüşer

Gözüm bozuk bugünlerde doktora gitmeyi düşünüyorum ama resimlerde sanki koltuk çıkmamış gibi göründü bana yinede üstada sormak lazım.

Utandım şimdi :( Ben mesela ikinci resimdeki sağdaki büyük yaprağın dalındaki küçük yaprağın koltuk almam gereken yer olduğunu sanmıştım aynı zamanda da erken olduğu kanısı daha ağır basıyor ama genede yanlış yapmamak için sormak istedim:p

memet58
09-04-2009, 12:06
Yardımlarınız içinteşekkürler Ashtead .Levsel erken yetiştirmiş fideleri. Sırığa benziyorlar. Benimkiler aşağıdaki gibi henüz küçükler. Geçen sene oturak zannettiğim iki üç fide, sırık çıkınca hanım "balkonda yer kalmadı " diyerek kavga etti :) Bu yıl fideleri etiketledim.Sırıklar bahçeye gidecek,bir kaç oturak da balkona ayıracağım.
http://img11.imageshack.us/img11/7939/domates.jpg
Gübre olarak organik granül (keçi gübresine benziyorlar) kullanıyorum.

kadiray27
09-04-2009, 12:18
Çok okumak lazım çokkkkkkkkkkkkkk :D:D

levsel
09-04-2009, 12:39
Yardımlarınız içinteşekkürler Ashtead .Levsel erken yetiştirmiş fideleri. Sırığa benziyorlar. Benimkiler aşağıdaki gibi henüz küçükler. Geçen sene oturak zannettiğim iki üç fide, sırık çıkınca hanım "balkonda yer kalmadı " diyerek kavga etti :) Bu yıl fideleri etiketledim.Sırıklar bahçeye gidecek,bir kaç oturak da balkona ayıracağım.
http://img11.imageshack.us/img11/7939/domates.jpg
Gübre olarak organik granül (keçi gübresine benziyorlar) kullanıyorum.

Sn.memet58

Evet ben biraz erken ektim bu fidelerin tohumlarını,ortak paylaşımdan gelmişti biberlerle birlikte sanırım Mart başıydı ektim.Ama daha red robinlerim,tumbler im ve adı şu an aklıma gelmeyen Mohan67 Den aldığım tohumlarla çimlendirdiğim domates fidelerimde var .Ama malesef sizin gibi bir bahçem yok :( Saksıda yetiştirmeye çalışacağım ...

levsel
09-04-2009, 12:40
Çok okumak lazım çokkkkkkkkkkkkkk :D:D

Hem çok hem not alarak okumak lazım :p

ashtead
09-04-2009, 12:51
Sn.Ashtead

Başlığınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.Fidelerimin koltuk alma zamanımıdır yoksa daha yol katetmelimiyiz:(

Levsel koltuk alma işini toprağa **** bitkiyi aktaracağın son yerinde yap. Şuan erken büyümüş olmasına rağmen küçükler ve resimleri inceledimde koltuk alıncak bir durumda yok zaten....

levsel
09-04-2009, 13:37
Levsel koltuk alma işini toprağa **** bitkiyi aktaracağın son yerinde yap. Şuan erken büyümüş olmasına rağmen küçükler ve resimleri inceledimde koltuk alıncak bir durumda yok zaten....

Peki koltuk ne zaman alınmalıdır acaba ? Formlarda nasıl alınacağı ile ilgili bilgi var fakat ne zaman alınacağı ile ilgili bilgi göremedim **** okudum hatırlamıyorum:(Yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler

kadiray27
09-04-2009, 13:55
"Levsel koltuk alma işini toprağa **** bitkiyi aktaracağın son yerinde yap." diyen üstadımıza ek olarak

Benim şahsi fikrim koltuk yerine dikmeden önce çıkarsa yerine dikince sonra çıkar isede çıkmaya başladığı zaman olması lazım.

aydın
09-04-2009, 14:40
Arkadaşlar fideleri balkona vs. dışarıya alma vakti geldi mi? Bugün biraz rüzgar var İstanbul'da. Cherry domatesimi rüzgar dağıtmış:(
Bir de pembe domateslerimi büyütemedim. Plastik bardakta olup şuan fakat en fazla 4 yapraktalar. Gittim özellikle gübre aldım ama nafile. Viyollere ektiklerimin halleri ise içler acısı:(
Bu gidişle yine fide alıp yetiştirmeye çalışacağım gibi. Tohumdan üretim bizim neyimize:p

ServetAydoğan
09-04-2009, 15:06
Benim pembe domates fidelerinin durumu da aynen Hasan Bey'in anlattığı gibi. Tohumları plastik bardakların içine sadece torfa ektim ama nedense gelişmiyorlar. Söylendiği gibi çok az su veriyorum, gövdeleri mor ama kalınlaşmıyor ve yaprak ta vermiyorlar. Sıcak odada cam kenarında duruyorlar. Bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

levsel
09-04-2009, 15:16
Benim pembe domates fidelerinin durumu da aynen Hasan Bey'in anlattığı gibi. Tohumları plastik bardakların içine sadece torfa ektim ama nedense gelişmiyorlar. Söylendiği gibi çok az su veriyorum, gövdeleri mor ama kalınlaşmıyor ve yaprak ta vermiyorlar. Sıcak odada cam kenarında duruyorlar. Bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Sn.Servet Aydoğan

Bence resimlerini ekleyin ne zaman ektiğinizi belirtin böylelikle daha bilgili arkadaşlar yardımcı olur.Hep birlikte öğreniriz.Belkide şaşırtma zamanları gelmiştir:p

mandalina
09-04-2009, 16:41
Peki arkadaşlar domates olsun biber olsun.Bunları tohumdan yetiştiriken fidelerin daha sağlam ve hızlı gelişimleri için herhangi bir sıvı gübre v.s. varmıdır.

cevap alamıyacakmıyım :(

Savaş
10-04-2009, 00:52
Sn.Ashtead

Başlığınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.Fidelerimin koltuk alma zamanımıdır yoksa daha yol katetmelimiyiz:(

Kardeş, koltuklar boy verince zaten göreceksin onları. Benim sana diyeceğim başka bir şey var; o da senin küçücük bir kaba iki fide birden ekmiş olman. Bu fideleri yarın ayırınca ister istemez artık saçaklanmış olan kökler zarar görebilir. Bu da domatesten istediğin verimi almana angel olur. Bu nedenle, bundan sonra bir bardağa bir tek fide ek... İki fide olduğu zaman fideler birbirine rakip oluyorlar...

Savaş
10-04-2009, 00:57
Arkadaşlar fideleri balkona vs. dışarıya alma vakti geldi mi? Bugün biraz rüzgar var İstanbul'da. Cherry domatesimi rüzgar dağıtmış:(
Bir de pembe domateslerimi büyütemedim. Plastik bardakta olup şuan fakat en fazla 4 yapraktalar. Gittim özellikle gübre aldım ama nafile. Viyollere ektiklerimin halleri ise içler acısı:(
Bu gidişle yine fide alıp yetiştirmeye çalışacağım gibi. Tohumdan üretim bizim neyimize:p

Fideleri balkona alma zamanını şöyle tayin edebilirsin; fideler ışık alan yerde yeterince güçlenmemişse eğer, balkona aldığın zaman güneşte incinirler. Eğer rüzgâr da kuvvetli esiyorsa, henüz saksıya iyice alışmayan fideler iyice küsebilirler... İlk şaşırtmayı yaptıktan sonra fidelerin yaklaşık 10 -15 cm olmasını bekle. bu haldeyken ikinci şaşrıtmayı yaparak asıl saksısına aktar. bu halde bir kaç gün daha ışık alan he zamanki yerinde kasın. Ondan sonra çok fazla rügâr yoksa dışarı çıkarabilirsin...

Savaş
10-04-2009, 01:01
Benim pembe domates fidelerinin durumu da aynen Hasan Bey'in anlattığı gibi. Tohumları plastik bardakların içine sadece torfa ektim ama nedense gelişmiyorlar. Söylendiği gibi çok az su veriyorum, gövdeleri mor ama kalınlaşmıyor ve yaprak ta vermiyorlar. Sıcak odada cam kenarında duruyorlar. Bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Kardeş, cam kenarında eğer çok fazla güneş alıyorlarsa, özellikle de henüz körpe iken, yani yere paralel çift çanaklı durumda iken güneşe çok maruz kaldılarsa örselenmiş olabilirler. Diğer yandan, eğer ilk şaşırtmayı yaparken kökler zedelendiyse kendisini toparlayamayabilirler. Ya da eğer tohumu ektiğin ilk bardaklarda duruyorlarsa, yani hiç şaşırtma yapmadıysan gelişemezler; şaşırtma yapman gerekirdi. Şaşırtma bitkinin farklı koşullara adaptasyonunu kuvvetlendirir...

Savaş
10-04-2009, 01:05
cevap alamıyacakmıyım :(

Senin soruna cevap olarak şunu diyebilirim, domates türüne göre ve toprağının kuvvetine göre gübre ihtiyacı değişebiliyor. Ancak ben iyi yanmış çiftlik gübresini daha organik olması açısından tercih ediyorum. Fakat fidelerin asıl saksıya ekildikten sonra, gelişme durumuna göre zayıf ve cılız iseler, kompozite gübre olarak NKP:20 +20 +20 olanını çiçekçilerden alarak kullanabilirsin... Ancak dikkat etmen gereken nokta; gübrenin fazlası bitkiyi yakar ve bunun dönüşü yoktur. İhtiyaca göre gübreyi ayarlamaya bak...

aydın
10-04-2009, 01:22
Fideleri balkona alma zamanını şöyle tayin edebilirsin; fideler ışık alan yerde yeterince güçlenmemişse eğer, balkona aldığın zaman güneşte incinirler. Eğer rüzgâr da kuvvetli esiyorsa, henüz saksıya iyice alışmayan fideler iyice küsebilirler... İlk şaşırtmayı yaptıktan sonra fidelerin yaklaşık 10 -15 cm olmasını bekle. bu haldeyken ikinci şaşrıtmayı yaparak asıl saksısına aktar. bu halde bir kaç gün daha ışık alan he zamanki yerinde kasın. Ondan sonra çok fazla rügâr yoksa dışarı çıkarabilirsin...

Cherry domates şuan 35 cm dolaylarında ama ne yazık ki hâla dışarı almaya cesaretim yok. İşte bu da geçen haftaki hali
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2737&page=17

kkardes
10-04-2009, 09:17
bende ilk kez sebze tohumları ektim.Suan boyları yaklasık 4-5 cm ve sadece 2 yapragı var.Kucuk plastik bardaklarda 4 er adet civarında.Bunları seyreltmem gerekirmi gerekirse simdi yapmalımıyım.( aynı sekilde marul ekmistim seyreltmeye kaltım hepsi malesef telef oldu:) bilgi verirseniz sevinirim.. saygılar.
Birde 6 nisanda yalovadan gectim domates fidesi alacaktım.ama malesef alamadım.mayısın 6 sından sonra gel dediler..bunun anlamı ben bu fideleri masyısdan once topraga dikmemem gerektigi mi acaba...??

ashtead
10-04-2009, 10:05
KKARDES

Marmara bölgesinde evet mayıs ayında fideler toprakla buluşuyor...

ashtead
10-04-2009, 10:09
Cherry domates şuan 35 cm dolaylarında ama ne yazık ki hâla dışarı almaya cesaretim yok. İşte bu da geçen haftaki hali
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2737&page=17


Tahsin bey domatesin iç ortamda yeterince uzamış boya kaçıyor. biran önce açık havaya alın. akşamaları çok sopuk olmuyor artık. rüzgardan etkilenmesin diye korkuyorsanız bir koli bulun. gece koli içerisine koyun. sağdan soldan gelen rüzgardan etkilenmezler. Ama forumun başındada yazmıştım. günde 10-15 dakika esintide hava akımı olan bir yerde bırakırsanız bitkinizin dayanıklılığı artar. .

levsel
10-04-2009, 11:29
Kardeş, koltuklar boy verince zaten göreceksin onları. Benim sana diyeceğim başka bir şey var; o da senin küçücük bir kaba iki fide birden ekmiş olman. Bu fideleri yarın ayırınca ister istemez artık saçaklanmış olan kökler zarar görebilir. Bu da domatesten istediğin verimi almana angel olur. Bu nedenle, bundan sonra bir bardağa bir tek fide ek... İki fide olduğu zaman fideler birbirine rakip oluyorlar...

Sn Savassavas

Formda genelde herkes iki fide şeklinde diktiği için bende o şekilde çimlendirmiştim.Ama şimdi düşününce birbirlerine rakip olmalarıda bir yandan iyi gibi,pişkin olan fide ortaya çıkmazmı?Daha uzun daha mor olan fide pişkin olarak ayırt edilebilirmi ?

kadiray27
10-04-2009, 12:39
Eğer mor fideler pişkinse benimkiler yanmak üzere :D Yeni çimlendirdiklerim 3-5 gün içinde mora dönüyor sanırım fazla güneş banyosu yapıyorlar. **** benden habersiz solaryuma gidiyorda olabilirler :D

Savaş
10-04-2009, 13:47
Cherry domates şuan 35 cm dolaylarında ama ne yazık ki hâla dışarı almaya cesaretim yok. İşte bu da geçen haftaki hali
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2737&page=17

Fidelerin gayet hızlı büyüyor, bu sıralar bol güneş ve vitamine ihtiyacı var. Yani bir bebek gibi.. Şimdi uygun sıcaklık, hava ve vitamin ile iyi beslersen sonra verimini daha iyi alırsın. Ancak, sana tavsiyem saksının derinliği daha büyük olsun. Domates bol toprağı ve yayılımı sever.

Dışarı çıkarabilirsin... Ama hemen güneşe koyma.. Birkaç gün ışık alan yerde beklesin, sonra yavaş yavaş güneşe alışsın. Bu arada ashtead arkadaşımın da dediği gibi geceleri sert rüzgar veya soğuktan koruman için karton ile korumaya alabilirsin...

Savaş
10-04-2009, 13:50
Sn Savassavas

Formda genelde herkes iki fide şeklinde diktiği için bende o şekilde çimlendirmiştim.Ama şimdi düşününce birbirlerine rakip olmalarıda bir yandan iyi gibi,pişkin olan fide ortaya çıkmazmı?Daha uzun daha mor olan fide pişkin olarak ayırt edilebilirmi ?

Rakip olmayı bu şekilde düşünme: ne olursa olsun bitkiler birbirine rakip olursa birbirini her koşulda zayıflatır. Ben geçen yıllarda 1,5-2 metrekarelik alana 6-7 fide ekmiştim. Elde ettiğim domates 8-9 tane ancak oldu. Ayrı ve derin saksılara ek, ancak bir kaç saksı yan yana olsun ki, tozlaşma imkanı olsun.

Savaş
10-04-2009, 13:55
bende ilk kez sebze tohumları ektim.Suan boyları yaklasık 4-5 cm ve sadece 2 yapragı var.Kucuk plastik bardaklarda 4 er adet civarında.Bunları seyreltmem gerekirmi gerekirse simdi yapmalımıyım.( aynı sekilde marul ekmistim seyreltmeye kaltım hepsi malesef telef oldu:) bilgi verirseniz sevinirim.. saygılar.
Birde 6 nisanda yalovadan gectim domates fidesi alacaktım.ama malesef alamadım.mayısın 6 sından sonra gel dediler..bunun anlamı ben bu fideleri masyısdan once topraga dikmemem gerektigi mi acaba...??

Sebze tohumları derken neler ektin? Her bitki şaşırtma veya seyreltme ihtiyacı duymayabilir... Domates kesinlikle tek saksıda tek fide olarak daha verimli oluyor. Diğer yandan domates iki defa şaşırtma yapılırsa daha kuvvetli ve dayanıklı oluyor. İlk şaşırtma, henüz körpe iken, çift çanaklı iken, ikinci şaşırtma ise 5-6 tane ana yaprak oluştuğunda kökler toprakdan ayrılmadan daha büyük bir saksıya aktarılarak yapılır.

levsel
10-04-2009, 14:13
Rakip olmayı bu şekilde düşünme: ne olursa olsun bitkiler birbirine rakip olursa birbirini her koşulda zayıflatır. Ben geçen yıllarda 1,5-2 metrekarelik alana 6-7 fide ekmiştim. Elde ettiğim domates 8-9 tane ancak oldu. Ayrı ve derin saksılara ek, ancak bir kaç saksı yan yana olsun ki, tozlaşma imkanı olsun.

:p Bu hafta sonu gerçek yerlerine alacağım hayırlısıyla,çok teşekkür ederim yardımlar için;)

mandalina
13-04-2009, 10:23
Domatesler için uyguladığınız ve gerçekten verim aldığınız toprak karışımı nedir...?

meraklı
13-04-2009, 21:42
Sn Mandalina,

Fideleriniz ne durumdalar merak ettim. Bildiğim kadarıyla cevaplayayım ama lütfen uzman olan arkadaşlar eksiklerim varsa ekleyebilir, yanlışlarımı da düzeltebilirler. Bence domateslerin toprağı köklerini iyi gelişebileceği tipte toprak ve gübreden oluşabilir.
Ben geçen yaz bahçeye ektiğim domateslerin akıbetini de yazayım. Çünkü yazacaklarım alınan verimle ilgili. Yaptığım hatalardan da yanlışlarımı anlıyor ve düzeltmeye çalışıyorum. Sanırım acemilikte bazen de böyle öğrenilebiliyor. Bu da benim bahanem:)
2 Yanlışım oldu bence birincisi domates fidelerini bahçeye ekerken fide aralıklarını az tutmam nedeniyle istediğim verimi alamadım. Siz de eğer bahçeye sıralı olarak dikecekseniz çok yakın dikmeyin.

Bu arada domates fidelerini dikerken aralıkları ne kadar olursa verim düşmez ??onu öğrenmeye çalışıyorum.

İkincisi bahçedeki toprağa gübre ekerek eksemde toprağımın çok killi olmasından dolayı fazla verim alamamış olmamdandı.

Bu yaz herkesin hasatı iyi olur inşallah:)

Savaş
14-04-2009, 00:55
Arkadaşlar, domates nazlı bir bitkidir. tohum ekiminden tutun büyüyüp meyve verinceye kadar incinmemelidir. örneğin ilk şaşırtma yapılırken, daha sonra asıl yerine ekilirken köklerinin zedelenmemesine dikkat etmek gerekir. Dpmates fazla asitli topraklarda verimli büyümüyor. Doğru oranda ışık, ısı ve sulama olmazsa verim alamazsınız... Çiçekler ya dökülür ya da domates verir gibi olur ama kararır. Bunların hepsi deneye deneye tespit edilir. Bu sene olmazsa seneye koşulları değiştirerek yeniden denenir ve saadete ulaşılır...

sevgiyle

Selahattin Yılmaz
14-04-2009, 08:02
Domates hiçte nazlı bir bitki değildir aksine arsız bir bitkidir, hatta yeşil koltuklarından kolayca çoğalır, nem gördüğü yerden kök atar. Fidelerin tutmasındaki en büyük problemler:

1-Yanlış satın alınmış fide
2-Hastalıklı fide
3-Pişkinleşmemiş fide
4-Kök aksamı iyi gelişmemiş zayıf fide
5-Ehil ellerde yetişmemiş fidedir.

Fideler bahçeye dikilirken akşam saatleri veya sabah erken saatlerde dikilmelidir ki sıcak stresinden turgorunu kaybetmesin kaldı ki sağlıklı bir fide solsa bile sulama ile birlikte kolayca tutar.

Domates tarlada da arsızdır öyleki doğru sulama ve doğru bakımla oldukça yayılmacı toparlken kırlan dalarına rağmen kol budak atara ve gelişir ve onu engelleyen yegane şey hastalıklardır. Domateste çiçek dökülmesine neden olan aşırı sıcaklardır, domates 40 derece üzerindeki sıcaklıklarda çiçek döker bu nedenle gölgeleme yapmak **** serinletici etkiler sağlamaktır.

Sevgilis savassavas, sizin tecrübenizin farklı olmanızın nedeni standart domates yetiştiriciliği yerine bu işi balkonda yapğmaya zorlamanız veya olmayacak bir yerde domates yetiştirmye çalışmanızdır ve olurunu o şekilde bulmuşsunuzdur. Domatesin gölgede yetişmeyeceği doğrudur ancak domatesde dahil bir çok sebze aside çalan topraklarda daha iyi verim verir.

meraklı
14-04-2009, 08:20
Domates fidelerini bahçeye dikerken aynı sıradaki domates fidelerinin arasındaki mesafe ne olmalıdır?

Savaş
15-04-2009, 02:18
Domates hiçte nazlı bir bitki değildir aksine arsız bir bitkidir, hatta yeşil koltuklarından kolayca çoğalır, nem gördüğü yerden kök atar. Fidelerin tutmasındaki en büyük problemler:

1-Yanlış satın alınmış fide
2-Hastalıklı fide
3-Pişkinleşmemiş fide
4-Kök aksamı iyi gelişmemiş zayıf fide
5-Ehil ellerde yetişmemiş fidedir.

Fideler bahçeye dikilirken akşam saatleri veya sabah erken saatlerde dikilmelidir ki sıcak stresinden turgorunu kaybetmesin kaldı ki sağlıklı bir fide solsa bile sulama ile birlikte kolayca tutar.

Domates tarlada da arsızdır öyleki doğru sulama ve doğru bakımla oldukça yayılmacı toparlken kırlan dalarına rağmen kol budak atara ve gelişir ve onu engelleyen yegane şey hastalıklardır. Domateste çiçek dökülmesine neden olan aşırı sıcaklardır, domates 40 derece üzerindeki sıcaklıklarda çiçek döker bu nedenle gölgeleme yapmak **** serinletici etkiler sağlamaktır.

Sevgilis savassavas, sizin tecrübenizin farklı olmanızın nedeni standart domates yetiştiriciliği yerine bu işi balkonda yapğmaya zorlamanız veya olmayacak bir yerde domates yetiştirmye çalışmanızdır ve olurunu o şekilde bulmuşsunuzdur. Domatesin gölgede yetişmeyeceği doğrudur ancak domatesde dahil bir çok sebze aside çalan topraklarda daha iyi verim verir.

Selahattin Bey,

herşeyden önce benim tecrübelerim tabi ki balkon bahçeciliği üzerine, dediğiniz gibi profesyonel tarımda, tarla veya bahçede üretim başka... Ben Domatesin hâlâ nazlı olduğunu söylüyorum. Ama neyi kastettiğim önemli, nazlı derken sizin de saydığınız maddelerin hepsini ve daha benim tecrübe ettiğim, ki 4-5 yıldır didinir dururum, diğer nedenleri bünyesinde barındıran bir bitkiye ben nazlı derim. Bana göre arsız bitki en başta nanedir, badem ağacıdır, vs. Yoksa domates, çekirdeğini tükürdüğünüz yerde hemen bitiverir. Toprağın asitli olma konusu ise, domatesin Ph isteğinin 5,5-7 arasında olması ile ilgili... Nice topraklarda denedim ama istediğim verimi alamadım. Balkonda yetiştirirken domatesin bakımı değişiyor... Mekan dar, kök yaılımı sınırlı, güneş, gölge, ışık ve esinti sınırlı... Döllenmeyi sağlayacak böcek bulamayabilirsiniz.. Toprak verimi sınırlı.. Bu kadar şeye karşı domatese ben nazlı demekten başka bir şey diyemiyorum; ama düzeltelim, balkon bahçeciliği domatesi nazlıdır... İlgi ister... Büyümesine büyür ama, yeterli domates alamadıktan sonra bol yaprağın elbette kıymeti yoktur...

Saygı ve sevgilerimle...

kkardes
15-04-2009, 10:26
Arkadaslar, resimlere bir zahmet baıverin.Bu yavru fidelerin durumu ne.Bana hic buyuyup domates vereceklermis gibi gorunmuyorlar.
Bunları dahada seyreltmem gerekiyor mu?
Nezaman bahceye alabilirim.
Ekim Tarihi: yaklasık 30 gun once
Fotograf tarihi : 15/04/09
Saygılar..

gummi
15-04-2009, 10:33
Şaşırtma zamanı gelmiş de geçmek üzere.. onları hemen küçük saksılara veya fidan yetiştirme torbalarına alın , sıksığı sorarsanız en az 20 cm çapındaki bir daire içine 1 fidan dikilecek şekilde . Şayet ikinci şaşırtma yapmayacaksanız direkt saksıya dikecekseniz tavsiyem en az 30 cm çap , 30 cm derinlikteki 1 saksıya 1 fidan şeklinde dikin . Fidanların durumu bence normal .

kkardes
15-04-2009, 10:40
Gummi,

Cidden tesekkur ederim.Bugun dediklerini yapacagım.O fideleri kaybetmek istemiyorum.

Selahattin Yılmaz
15-04-2009, 10:51
Domates fidelerini bahçeye dikerken aynı sıradaki domates fidelerinin arasındaki mesafe ne olmalıdır?

100*50 cm
70*70 cm
80*50 cm mesafelerle dikim yapabilirsiniz burada önemli olan sıra aralarında rtahat dolanacağınız sıra arası ve iki bitkinin birbirini boğmauyacağı sıra üzeri mesafelerdir.

kkardes
15-04-2009, 11:09
Tekrar selamlar,

Resimlere tekrar bakarmısınız.Bu sekilde olur mu? Olursa devamınıda bu sekilde yapacagım.

limon
15-04-2009, 11:36
Muhalefet olmak istemem ama eğer o fideler benim olsaydı, onları şaşırtmak için acele etmezdim. Az ışık gördükleri için uzamalarına engel olmak için bol güneş alan yere koyardım. İstanbul'da halen havalar oldukça serin gittiğinden Mayıs ayından önce bahçeye dikmezdim.
Sn. Gummi, geç kalmışsınız diyor ben henüz erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü buradan gördüğüm fideler çok cılızlar ve normalinden fazla uzunlar. Gerçek yapraklarını çıkarmadan ben şaşırtma yapmaya yanaşmıyorum.

Fideleri sökerek şaşırtma yapacaksam şayet, öncelikle fideleri söktükten sonra, köklerini su dolu bir kapta bir kaç saat bekletiyorum, fidelerin iyice suya doymasını sağlıyorum. Sonra fideleri dikeceğim yeri hazırlayıp, orayı suya iyice doyuruyorum. Fideleri sonra dikiyorum. Fideleri diktikten sonra sulamıyorum. Böylece fideler hiç sarsılmamış oluyorlar. Bu işlemleri yaparken havanın çok sıcak olduğu bir gün olmamasına dikkat ediyorum ki fideler sıcaktan boyunlarını bükmesinler.

"Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıymış" :) Seçim sizin. :)

kadiray27
15-04-2009, 11:46
Taktik stratejik çözümlemeniz güzel sayın limon. Bende erken diyecektim ama o kadar deneyimli değilim. Ama belki sayın gummi 2-3 kere şaşırtmaktan bahsettiği içindir diyede yorumdan kaçından.

Direk son dikeceğin yere şaşırtacaksan boyunun 15-20 cm 1 kurşun kalem kalınlığına yakın olması gövdesinin mor olması ve yapraklarının belirli bir sayıya ulaşması ki seninkiler hala 2 yaprak kriterlerini selahattin hocamızın yazılarından okumuştum. Fikrimce balkonda yetiştireceksen o kadar çok saksın yoksada her bardakta 2 tane kalacak ve bunların mümkünse birbirinden uzak olmasına dikkat edilebilir.

Koyu yeşil
15-04-2009, 11:52
Domatesi şaşırmak için uygun zaman çimlenme yapraklarından sonra ilk gerçek yapraklarını çıkartıp, bu yaprakların toprağa paralel hale geldikleri zamandır. Biraz daha geç olabilir ama erken olması iyi değil.

kkardes
15-04-2009, 12:42
İlginize tesekkurler.
Simdi iyice kafam karıstı.:)
Ama sanırım cozumu buldum.Bardaklarda cok sayıda fidecik oldugu icin.Ben onların aralarından birkısmını alıp saksılara koydum.Bir kısmı bardaklarda kaldı cunku okadar saksım yok.Boylece seyreltmis oldum.
Simdi hem saksıda hem bardakda fideler var.Bakalım hangileri daha verimli olacak.Ben 3-4 saglıklı fideye razıyım.:)
**Bu fidelerin enson ekilecegi yer bahce.Gummi arkadasım sanırım bahceden onceki sasırtma icin saksılara al dedi.
Ben bursa sunu sormak istiyorum.
Ben bu fideleri 2 gunde bir suluyorum.(odada ve ısıtma yok).Bu su miktarı dogrumu yoksa fazla sulamamalımıyım??

kadiray27
15-04-2009, 12:55
Kardeş o veridiğin su miktarına bakar. 1 bardak dökuyorsan 1 haftada gider. Benimki gibi az sulama yapıyorsan gundelik sularsın. Toprak çok sulu olmamalı çokta kuru. Zaten havalar kapalı gidiyor dolayısı ile buharklaşma az olduğu gibi o kucuk fidenin içeceği cok azdır. Ben çimlendirme aşasındaki gibi toprak sürekli nemli gibi tutmaya çalışıyorum şimdilik problem yok.

kkardes
15-04-2009, 13:15
Adasım Kadir,
Sıulamayı puskurtme yontemiyle yapıyorum.Test etmek icinde topraktan az bir parca alıp elimle kontrol ediyorum.yumusak degilse suluyorum.Sanırım sulamam fazla degil.oyle anlasılıyor.

levsel
15-04-2009, 14:19
Adasım Kadir,
Sıulamayı puskurtme yontemiyle yapıyorum.Test etmek icinde topraktan az bir parca alıp elimle kontrol ediyorum.yumusak degilse suluyorum.Sanırım sulamam fazla degil.oyle anlasılıyor.

Sn.kkardes

Bende pek deneyimli biri değilim ama sulamayı bu şekilde yapıyorsanız sorun yok gibi...Bende her bardağa iki tohum ekmiştim hepsi çok sağlıklılar ve bayağı boylandılar.Şu kesinki cam önü ve alttaki kalorifer petekleri tüm fidelerimin gelişiminde etkili oldu.Okuduğum kadarı ile ısıtmasız bir yerde olduğunu anladım,sanırım biraz sıcak onlara iyi gelecektir.Tabi üstadlarında değerlendirmelerini beklememizin iyi olacağını düşünüyorum;)

ayax
15-04-2009, 15:08
9 adımda domates yetiştirme püf noktalarını size anlatmaya çalıştım. konu ile ilgili düşünceleri olan arkadaşlar buraya yazabilirler.

Bilgi Paylaşımınızdan bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim. Saygılar...

kadiray27
15-04-2009, 15:21
Ashtead Senseiye laf yok. Benim gibi bir acemiyi bile bir fikir sahibi yaptıysa tek kelime helal olsun. Bravo Ashtead'a..

Bennil
16-04-2009, 07:20
Teşekkürler; Hayatımda ilk kez. toprak ve bitkiyle merhaba diyeceğim bu günlerde domates için yazdıklarınız ilaç gibi geldi. Saksılarım ve tohumlarım hazır. Ekmek için kara kara düşünüyorum. Dilerim herşey güzel olur.

kkardes
16-04-2009, 10:28
:)Sevgili Bennil,

Allah kolaylık versin.Benimde toprakla ugrasım yeni basladı.Sagolsunlar buradaki tecrubeli arkadaslar yardımcı oluyorlar.Benim sana verebilecegim sadece bir tavsiyem var.:)
Sabırlı ol..Ben olmadım , her islemi iki kez yaptım.
Sana bol sans..
Saygılar

kkardes
16-04-2009, 10:30
Sn.kkardes

Bende pek deneyimli biri değilim ama sulamayı bu şekilde yapıyorsanız sorun yok gibi...Bende her bardağa iki tohum ekmiştim hepsi çok sağlıklılar ve bayağı boylandılar.Şu kesinki cam önü ve alttaki kalorifer petekleri tüm fidelerimin gelişiminde etkili oldu.Okuduğum kadarı ile ısıtmasız bir yerde olduğunu anladım,sanırım biraz sıcak onlara iyi gelecektir.Tabi üstadlarında değerlendirmelerini beklememizin iyi olacağını düşünüyorum;)

Benim fidelerin boyları ortada..:) 1 ayı gecti oldu bukadar uzadılar.Sabırla bekliyorum artık.::)

omeriyidogan
16-04-2009, 11:14
Merhaba

Ben Gaziantep' te sırık domates yetiştirmek istiyorum.Daha Önce de denemem olmuştu.Çok az başarılı oldum.

Mevcutta yaklaşık 50 *50 saksılarım var.İçlerinde de geçen seneden kalan toprak var.Bu toprakta çiçekli bitkiler vardı.Bu toprak kış boyu balkonda kadı ve yağmur, kar vb. şartlara maruz kaldı.

Birinci sorum; Bu topraklara (kırmızı toprak - az gübre- az torf) ek olarak bir miktar hayvan gübresi, torf, mil kum karıştırarak saksıları doldurmayı düşünüyorum.Bu konuda başka ek yapabileceğim katkılar var mı? Bu karışım doğru mu?

İkinci sorum; Balkonumun yarı zamanlı güneş alan kısmında tutmayı planlıyorum.Malum Gaziantep sıcak oluyor.Ayrıca Balkonum bazı zamanlar çok fazla rüzgara maruz kalıyor.Bu rüzgarı önlemek için saksının etrafına kafes oluşturup muşamba ile çevrelemek istiyorum.Saksıların arka kısmı duvar bu arada.Tabi bir kaç yerinden delerek.Üst kısmını kapatmalımıyım? bilmiyorum.Koltuk alma ve diğer müdahaleler için açılır kapanır bir kafes olacak. Bu uygulamam doğru mu? başka ne tür uygulama yapabilirim? Mesela kafes yerine perde tipi olabilir.

Bilgi verirseniz sevinirim.

Saygılar.

ayax
16-04-2009, 12:27
150 adet çimlenmiş domates fidem oluşuyor, umarım tek tek ayırıp onları toprağıma sizin bilgilerinizle dikmeyi becerebilirim.

omeriyidogan
16-04-2009, 12:30
Yardımlarınızı bekliyorum...:(

kadiray27
16-04-2009, 17:30
Sayın Ömeriyidoğan

Ustalar avrken bana çok laf düşmez. Ama Organik düşünecekseniz 1/3 toprak 1/3 hayvan gübresi 1/3 torf kullanabilirsiniz. Düşünmeyeceksiniz torf yerine perlit olabilir.

2. Olarak muşamba işinin sakat olacağını düşünüyorum. Şayet fideleri küçükken açık havada 10-15 dk bırakırsanız biraz gövdesi daha güçlü oluyormuş. Tabi karataş semti tarafı hesabındaysanız onun yerine daha az rüzgar alan bir balkon seçmenizi öneririm. **** her tarafını kapatmayıp sadece rüzgarı önleyecek şekilde olabilir.

omeriyidogan
16-04-2009, 22:49
Karataş bölgesindeyim.Malumunuz rüzgar şiddetli oluyo bazı zamanlar.Acaba evin içine direk güneş alan pencerenin önüne mi koysam? bilemiyorum. Farklı görüşlere açığım.

Saygılar

kadiray27
17-04-2009, 07:30
Gaziantepde rüzgar genelde kuzeybatı yönünden esiyor. Ufak bir rüzgar kıran projesi yapabilirsiniz. Bu naylonlada olabilir başka birşeylede imkan olanak geniş. Bak misal formdaki bir kardeşimizin bir balkonu tamamen pvc ile kapalı balkonda yetişdiklerini gördüm. Onu bırakalım bir abimizin balkon **** terastı içine akvaryum koyduğunu gördüm nemlendirme amaçlı ki işide yaramış. Diyeceğim fantazi size kalmış. :D

çayırçimen
17-04-2009, 23:51
Balkonumda uzun-dikdörtgen saksılara 2şer domates fidesi diktim.Balkonum güneş görüyo, hava 20 derece civarında, hafif rüzgarlı. 4gün oldu her akşam suluyorum.Kurumasını bekleyip mi sulamalıyım,hergün mü? Benim toprak diye aldığım şey torfmuş. saksılar bununla dolu. Aynı şekilde maydonoz tohumu da ektim. Torfla bu sebzeler büyür mü? Ne yapmam gerekiyor? BU konuda çok acemiyim,onların büyüdüğünü görmek istiyorum ve çok heyecanlıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

ayferaksit
18-04-2009, 10:34
http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?

kadiray27
18-04-2009, 10:55
Saın çayırçimen
Saksılarınızın ebatlarını bilmiyorum ama Selahattin hocamızın dediğine göre en az 15-20 cm derinlik lazım. 20 cm üzeri derinlik daha ideal. yetiştireceğiniz domatesler oturak tipse belki işinize yarayabilir ama değilse o saksılarda verim alamazsınız bence. Bence torfun içine birazda toprak katmanız gereklidir.

Bunu saksı harçları bölümünde bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146

ve öncelikle formu gezmenizi tavziye ederim. Bende sizin gibi sorduğumda formda bulabilirsiniz cevabını almıştım. Ha bulamadıklarınız için elimziden geldiğince açıklama yapmaya çalışırız.

üzüm
18-04-2009, 11:48
...başaşağı domates yetiştirme...

Geçen sene denedik (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8760), ama başarılı olamadık. :(

Sarıcan
18-04-2009, 11:58
http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?

Sn. Ayferaksit,

Estetiğine hiç bakmadan sadece deneme amaçlı bir başaşağı domates yapmıştım. Çeviriye falan gerek yoktur. Kolaylıkla sizde deneyebilirsiniz. Yeter ki asacak bir yeriniz ve asacak bir saksınız olsun. İşin estetik yönü için bir sürü çözüm üretilebilir. Makreme ile asmak, saksı kabını kamufle etmek, ışıkla süslemek vb. Kolay gelsin.

ugurtelefon
18-04-2009, 12:01
3 adet sırık domatesim(hibrit değil,yerliymiş) yaklaşık 40cm boya erişti.Bu akşam nasipse son yerleşim yerlerine alıcam.28cmX28cm plastik boya kutularına aktarıcam.
Toprak karışımıda normal toprak ve çam toprağı.Bu arada bilginiz olsun,devletin çamlık arazilerinden çam toprağı almak kanunen yasak,ağır cezaları var.Ben kullandığım çam toprağını,tamamen özel araziden aldım.Sağolsun sürekli ava çıktığım bir bölgede bir abimizin evinin bahçesinde 10 kadar çam ağacı var.Onun altından aldık.Çok kuvvetli bir toprak olduğu söyleniyor.Ben işi garantiye almak için bir miktarda yanmış doğal gübre ekledim.
Hepsini bir paçalama yoluyla karıştırdım.Saksılara yerleştirdim.

10-15 kadarda çimlendirmeye çalıştığım cherry domateslerim var.Tohumlarını saksıya ekeli henüz 1 hafta oldu.Şimdilik bir görüntü yok.
5 tane sivri kıl biber,5 tanede sarı biber dedikleri yerli tohumlardan biber fidelerim var.Onlarda 20cm oldu.Onlarda bu akşam kendi yerlerine taşınacak.
nasipse hepsini bir fotolayıp aktarmaya çalışacağım.

ibrahi
18-04-2009, 12:09
arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

ayvacı
18-04-2009, 14:00
Verdiğiniz tüm bilgiler çok güzel,paylaşım için teşekkürler.

çayırçimen
19-04-2009, 00:02
Kadiray27 teşekkür ederim.Ben bu işleri hiç bilmiyorum. Domateslerin türünü de bilmiyorum, aldığım yere sorarım. Benim saksılar 15cm derinliğinde. Fideleri kökünden söküp, kovaya diksem olur mu? 5tane kova balkonda pek iyi olmayabilir. Saksıdaki torfun üzerine mi toprak eklemem gerekiyor? Vaktiniz olur da yazarsanız memnun olurum.

berduray
19-04-2009, 14:34
Sayın İbrahi ben bu tepe kesme olayını anlayamadım, bir çizimle, şemayla ya da bitkiyi fotoğraflayarak, uygulama resmi olarak açıklayabilir misiniz?

omeriyidogan
19-04-2009, 21:52
Sayın Kadiray27
Gaziantep' te zeolit bulabileceğim bir yer var mı?

k0900
19-04-2009, 22:12
arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

Sn. ibrahi, tepe kesim hakkında detay verirmisiniz.

çayırçimen
19-04-2009, 23:03
Arkadaşlar torfla dolu saksıdaki, 1haftalık domates fidelerimde kahverengi benekler var,bazı alt yapraklar sarı. Fideler dik duruyor,kötü görünmüyorlar. Hastalık olmuş olabilir mi? Ne yapılır? Bir de şu haldeyken torfa nasıl toprak karıştırabilirim. Biri yardım etmezse fidelerim ölebilir ve ben buna çok üzülürüm.

kadiray27
20-04-2009, 08:37
Sayın Ömer İyidoğan

Benim şahsı fiktim bulma ihitmaliniz sıfıra yakın. Bir ara perlit araştırdım bedestende o orda olabilir diğeri burda olabilir diğeri şurda olabilir diye birbirine yolladı bulamadım. Zatende vazgeçtim. Bir ara hayvan gübresi için peyzajçıları gezdim onuda bulamadım. :D
Varın zeolitin durumunu siz düşünün. :D

omeriyidogan
20-04-2009, 08:54
Sn Kadir bey
Gaziantep te perlit bulabileceğiniz yer ;
İnper Perlit İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.
Muharrem Balat-Şirket Müdürü
Kolejtepe Mah. İnönü Caddesi No:22 Şahinbey/GAZİANTEP
tel:337 94 66

Zeolit konusunda haklısınız. Araştırıyorum bakalım bulabilirmiyim?
Biraz önce aradım 30-32 kg çuvalı 16 tl.

Toprağa bir miktar perlit kullandığımız zaman organik tarım yapmamışmı oluyoruz acaba?

kadiray27
20-04-2009, 11:40
Ben bu firmanın ismini duydum müdürüm bağ evine yaptırmıştı ondan duymuştum. Buna mütakip sayın ashtead arkadaşımızın ifade ettiği gibi inorganik madde oluyor. Bu aşama 2.soru olarak tamamen organik yapmak için zirai ilaç kullanmamak gerekiyor. Eğer onları kullanacaksanız perlit almanızda bir sakınca yok dite düşünüyorum. Ben perlit yerine torf kullanacağım. Şimdi torf fiyatı araştırıyorum.

omeriyidogan
20-04-2009, 11:49
Kadir bey ben şöyle bir karışım yapmayı düşünüyorum. Bahçe toprağı (kırmız toprak) + koyun gübresi + hazır torf + perlit. İlaç olarak zirai ilaç kullanmayacağım. Perlit yerine talaşta kullanabilirim belki.

Torf fiyatları en uygun metroda var. 50 lt sini 10 tl civarı. Aklınızda bulunsun.

çayırçimen
20-04-2009, 19:14
Keşke bana da yardım edecek biri olsaydı... Neyse,en azından bu işi deneme yanılma yöntemiyle yapmam gerektiğini anladım.

Birol Ketenci
23-04-2009, 09:35
Arkadaşlar torfla dolu saksıdaki, 1haftalık domates fidelerimde kahverengi benekler var,bazı alt yapraklar sarı. Fideler dik duruyor,kötü görünmüyorlar. Hastalık olmuş olabilir mi? Ne yapılır? Bir de şu haldeyken torfa nasıl toprak karıştırabilirim. Biri yardım etmezse fidelerim ölebilir ve ben buna çok üzülürüm.

1 haftalık dediğiniz fideler çimleneli bir hafta olmadı herhalde ki alt yapraklar sarı demişsiniz. Keşke resimlerinide ekleseydiniz. Kahverengi benekler hastalık olabilir **** fısfısla sulama yapıyorsunuz ve güneş görüyorlarsa damlacıklar mercek görevi görerek yanıklara sebeb oluyordur. Fideleri çok hırpalamadan söküp toprak ve torfu öyle karıştırın böylece şaşırtma yapmış olursunuz. Fideleriniz 5-6 yapraklı oldularsa çok daha dikkatli sökün zira fazla yaprak fazla soluma (buharlaşma ve su kaybı) demektir ve fazla zarar gören kökler ihtiyaç olan suyu karşılamakta yetersiz kalarak fidede strese ve gelişimin yavaşlamasına sebeb olabilir.

çayırçimen
23-04-2009, 23:20
Pdabirol teşekkür ederim. Fide halinde alıp dikmiştim. Yani bir kere şaşırmışlardı zaten, bu ikinci olacak. Fısfısla sulamanın mercek gibi bir etki yapabileceği, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

Savaş
24-04-2009, 00:01
http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?

kardeş bu sayfada işlemlerin nasıl yapıldığı anlatılmıyor... Adamın biri kızları ile domates ekme serüvenine girişmiş... Kızları sadece televizyondan satışı yapılan bir ticari ürün görmüşler ve annelerine ONU istediklerini söylemişler.. bunu anlatıyor. Teknik bir bilgi yok...

Savaş
24-04-2009, 00:07
arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

Kardeş, salkım budaması ile ilgili anlattıkların kafamda canlanamadı: mümkünse resimleyebilir misin?

saygılar.

Savaş
24-04-2009, 00:15
Ben bu firmanın ismini duydum müdürüm bağ evine yaptırmıştı ondan duymuştum. Buna mütakip sayın ashtead arkadaşımızın ifade ettiği gibi inorganik madde oluyor. Bu aşama 2.soru olarak tamamen organik yapmak için zirai ilaç kullanmamak gerekiyor. Eğer onları kullanacaksanız perlit almanızda bir sakınca yok dite düşünüyorum. Ben perlit yerine torf kullanacağım. Şimdi torf fiyatı araştırıyorum.

Arkadaşlar, toprak ne ise perlit de o diyebiliriz.. Bitkiye zarar verebilecek anlamda bir inorganik madde değil perlit. Volkanik bir kayaç. İşte tanımı:
" Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir.
Ticari kullanımda ise perlit belirli bir tane iriliğinde ulaşması için özel formlarda 900-1100°C arasında ısıya tabi tutulur ve hacmi yaklaşık 20 kat genişler ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelir. Gözenekli yapısıyla perlit, bitkiye gerekli su, besin ve havayı absorbe eder ve bunu kökler aracılığıyla bitkiye iletir."

"Tarımda Perlit Kullanımı

1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır."

Tanımdan da anlaşılabileceği gibi, bir kimyasal değil, doğla madde. Toprağın nemini ve köklerin hava almasını sağlar. Bulursanız çekinmeden kullanabilirsiniz...

Saygılar.

ayax
25-04-2009, 12:38
Kadiray27 teşekkür ederim.Ben bu işleri hiç bilmiyorum. Domateslerin türünü de bilmiyorum, aldığım yere sorarım. Benim saksılar 15cm derinliğinde. Fideleri kökünden söküp, kovaya diksem olur mu? 5tane kova balkonda pek iyi olmayabilir. Saksıdaki torfun üzerine mi toprak eklemem gerekiyor? Vaktiniz olur da yazarsanız memnun olurum.

Sayın Çayırçimen, çimlendirme işlemi için torf en iyi toprak türüdür o yüzden panik yapmayın. fideleriniz çimlenip biraz büyüdükten sonra normal topraga dikim yapabilirsiniz. domates Şaşırtmayı seven bir bitkidir.kolay gelsin...

mandalina
27-04-2009, 10:43
Arkadaşlar şu 2,5kg lık yoğurt kovaları domates yetiştirmek için uygunmudur.Domatesim türleri minik domateslerden.Her saksıya 1-2 fide diksem verim alabilirmiyim.Teşekkürler...

zeynepseyma
27-04-2009, 13:12
Merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum, mart ayının başında Selahattin Bey'den aldığım pembe domates tohumlarını yumurta kartonlarının bölmelerine tek tek ektim ve hemen hepsi filizlendiler.. İki hafta kadar önce de, topraklarını az geldiğini düşünerek, onları altlarını bıçakla deldiğim plastik bardaklara geçirdim, toprak olarak da hazır torf kullandım.. Ama tohum ekiminden bu yana neredeyse iki ay geçti ve bana hala çok küçük gibi görünüyorlar, acaba nerede hata yapıyorum? Sizce fidelerim problemli mi? Yoksa zaten kuzey cepheli olan evimizde az güneş görmeleri mi onları kötü etkiliyordur?.. Aşağıda bir kaç fotoğraf ekledim, küçültünce kalitesi azaldı ama anlaşılır umarım...

74997
74998
74999
75000

kadiray27
27-04-2009, 17:30
Sayın mandalina

Formdan okuduklarıma göre en az 15-20 cm derinlik sağlamak gerekiryorki 5 kg kovalar derinliği 19 cm ama bu ebattakilerde oturak cinlerin yetiştirilebileceğini sırık cinslere biraz daha derin saksı kullanmak gerek diye belitmişlerdi. Ben oturak cinsler için 10 kg sırık cinsler içinse 20 kg kovalar düşünüyorum.

güneyerer
27-04-2009, 18:37
selamlar,ben ilk kez bu yıl tohumdan domates ürettim.bir ay önce çimlendiler .Her biri derin ve geniş saksılarda tek başına duruyorlar.Bir aydır üçüncü ve dördüncü yaprakları minicik hiç büyümüyorlar.Hergün güneşleniyorlar..Bu normal bir süreçmi yardımcı olursanız sevinirim..

ugurtelefon
27-04-2009, 19:19
selamlar,ben ilk kez bu yıl tohumdan domates ürettim.bir ay önce çimlendiler .Her biri derin ve geniş saksılarda tek başına duruyorlar.Bir aydır üçüncü ve dördüncü yaprakları minicik hiç büyümüyorlar.Hergün güneşleniyorlar..Bu normal bir süreçmi yardımcı olursanız sevinirim..

Forumda okuduğum kadarıyla;
bitki güneşi ne kadar bol görüyorsa boyu o kadar kısa kalıyor,ama güçleniyor.
Bendede sırık domateslerden var.50cm boy var.Şu an çiçek açmaya başladılar.

k0900
27-04-2009, 21:19
Domates tohumlarında çimlenme ve fide çıkışının iyileştirilmesi

--------------------------------------------------------------------------------

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8854

güneyerer
28-04-2009, 08:34
Verdiğiniz bilgilere cok teşekkür ederim..Sağlıklı fakat cok yavaş büyüyen fidelerim var..Ağaçlar nete üye olmasaydım tohumdan sebze üretmek hayatta aklıma gelmezdi..Kendimi unuttuğum anlar, balık tuttuğum anlardı. Şimdide tohumdan fide yetiştirmek.. Bu fideler büyüyüp ekilince boşluğa düşeceğim herhalde....Neyse konuya dönersem engin tecrübelerim işiğında:)) bir daha ki sefere şubat ortasında ilk tohumları ekmeye başlayacagım...o zaman bu kadar panik olmam...

gülgül
28-04-2009, 08:49
*** bu hafta sonu bahçeme domates fidesi alıp dikeceğim fideleri alırken ve dikeren nelere dikkat etmeliyim ve yetiştirirken ne yapmalıyımki iyi ürün alayım yardımcı olursanız sevinirim ilk kez deneyeceğim şimdiden ilginize *** ayrıca hangi tür domates fidesi almalıyım

eylems
28-04-2009, 09:25
Bu bebek domates te benden. Aşılı domatesim de bir adet domates var.:p

kadiray27
28-04-2009, 10:59
Sayın gülgül

http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html sayısında 47. sayfadan itibaren okursanız size yardımcı olacaktır.

mandalina
28-04-2009, 15:46
Bu bebek domates te benden. Aşılı domatesim de bir adet domates var.:p

Domates nasıl aşılanıyor...:rolleyes:

kadiray27
29-04-2009, 07:55
Sayın mandalina

Toprak Tv var uyduda gerçi hoş 1-2 haftadan beri kapalı. Orada direk görsel olarak gösteriyorlar. Aşı işi biraz bizi aşar.

IMP
29-04-2009, 10:34
Benim de danışmak istediğim bişi var arkadaşlar,
bende biraz meraklıyım bu ufak bahçe işlerine,
elimde tohumlar vardı, bunların hepsini ektim uzun saksılara
sanırım 150-200 tane arası, biliyorum biraz fazla tarla için gibi, ama dağıtırım yarısını en az, ama en az yarısına bakmak istiyorum, şehir içinde yer sıkıntısı malum,
apartmanın arka bahçesinde olabilir mi acaba ne dersiniz,
günde sadece 1-2 saat direk güneş ışığı alabilir, terasa koysam diyorum terasa fazla koyamam ama en azından yarım gün güneş alır.

bi de bzim arka bahçe beton, bunları fide olduktan sonra nelere dikicem, ben geniş fide poşetlerinden almayı düşündüm herbirine ama, size de bi danışmak isterim

Harun Parlak
29-04-2009, 10:47
Domates güneşi ve sıcağı sever. Olmasına olur ama güneşi fazla alan yerde olsa çok daha iyi verim alırsınız.

kkardes
29-04-2009, 10:54
Selamlarr...
Beni domates fideleri sizlere ömür..malesef % 90 ı yokoldu.dediginiz herseyi yaptım ama malesef sonu husran.Artık seneye tekrar deneyecegim.
Simdi gidip biraz domates fidesi alıp bahceme ekmeyi dusunuyorum.(bu arada bana seyreltme islemi yapmamı soylemistiniz, yaptım, hatta bircogu icin kucuk saksılar alıp tek tek saksılara koydum.Ama ilk olarak onlar olduler.:)
sonuc olarak ben burda sunu cıkarttım.Herkes kendi isini yapacak.:) domates tohumundan koskoca domates yetistirmek benim neyime.:)

Harun Parlak
29-04-2009, 10:58
Denilen her şeyi yaptığınızı söylemiş siniz. Belkide söylenen her şeyin çok fazlasını yapmış olabilirmisiniz. Bence söylene lerle yaptıklarınızı gözden geçirin. Bir yerlerde eksiklik var.
Söylenen her şeyi yaptıysanız ya bizler her şeyi yanlış aktardık **** sizi yanlış yaptınız. Bu durumda eksiklerimizi öğrenip düzeltmeliyiz.

ayax
29-04-2009, 11:14
Arkadaşlar şu 2,5kg lık yoğurt kovaları domates yetiştirmek için uygunmudur.Domatesim türleri minik domateslerden.Her saksıya 1-2 fide diksem verim alabilirmiyim.Teşekkürler...

Sayın mandalina, her bir kovaya bir fide dikin. bende şu an 4 fide var yetişen gayet sağlıklı yetiştiler. saygılar

kkardes
29-04-2009, 15:29
Denilen her şeyi yaptığınızı söylemiş siniz. Belkide söylenen her şeyin çok fazlasını yapmış olabilirmisiniz. Bence söylene lerle yaptıklarınızı gözden geçirin. Bir yerlerde eksiklik var.
Söylenen her şeyi yaptıysanız ya bizler her şeyi yanlış aktardık **** sizi yanlış yaptınız. Bu durumda eksiklerimizi öğrenip düzeltmeliyiz.

Sevgili tekin, ****** yanlısları ben yaptım.Bunda bir sorun yok.Kısa anlatayım o halde.Ilk once kucuk plastik pardaklara 4 er tane tohum atmıstım.onlar cimlendi, sonra bana onların seyreltilmesi gerektigi soylendi. bende onları kucuk saksılara tek tek aktardım.Aktardıklarım hepsi yokoldu.:) bardaklarda kalanlar hala savas veriyorlar yasamak icin.ama oldukca kucukler.Tahminim onlarda fazla yasamaz.
Sonuc olarak bu benim ilk denememdi.Basarısız oldum.Artık birdahaki sefere..

İlgine tesekkurler.

kkardes
29-04-2009, 15:34
Hala yesil gorunen birkac fidecigin resimleride bunlar.bunlar icin yapılabilecek birsey varsa ve bilgi verirsen memnun olurum.

eylems
29-04-2009, 15:40
Domates nasıl aşılanıyor...:rolleyes:

Aşılamayı görsel olarak toprak tv de izleyebilirsiniz. Anaç ve verimli fideyi 45 derecelik açı ile kesip birbiri ne yapıştırıp sıkıca sarıyorlar. Mantık olarak kök vb. hastalıklara dirençli türe verimi yüksek türler aşılanarak daha sağlıklı ve verimli bir bitki elde ediliyor. Yalnız dikkat edin kırmızı örümceğe karşı dirençsiz. Hem aşılı domates te hem de aşılı patlıcanımda ( patlıcan ağacımda) bu örümcek bela.

kadiray27
29-04-2009, 16:15
Geçmiş olsun Kkardes

Benimkileride şaşırtma zamanı geldi ama daha saksı toprağının adını koyamadım. Pazar günü peyzajçcıları gezdim. kendi torf üreten yok hepsi hazırcı. Bunun içindeki karışım miktarı ne diyorum bunda herşey var herşey diyor. Bana sadece tord lazım diyorum. Onuda bulamadım. Toprağım hazır hayvan gubresini alacağım ama toğrağı yumuşak tutacak serleşmesini önleyecek birşey bulamadım hala. Kara kara düşünüyorum şimdi bu gidişle yumuşak tutması için perlit alacağım. **** Allaha tevekkul edip hazır torflardan alacam gübre perlit toprak karışık. Bu konuda fikirlerinizi alabilirmiyim?

Harun Parlak
29-04-2009, 16:28
Hala yesil gorunen birkac fidecigin resimleride bunlar.bunlar icin yapılabilecek birsey varsa ve bilgi verirsen memnun olurum.

Bardakların altında delik yoksa delik aç şimdilik başka bişe yapma arada su ver. Üç yaprak oluca bardakdan çıkar esas yerine dik. Sonra besin ilavesine **** hayvan gübreli toprağa dik. 3-4 günde bir sula. Okdar.

kkardes
29-04-2009, 16:29
Bardakların altında delik yoksa delik aç şimdilik başka bişe yapma arada su ver. Üç yaprak oluca bardakdan çıkar esas yerine dik. Sonra besin ilavesine **** hayvan gübreli toprağa dik. 3-4 günde bir sula. Okdar.

Tamam.. dediklerini yapıcam. tesekkur ederim..

fiancee
30-04-2009, 12:49
Arkadaşlar,resmini gorduğunuz Organik domates fidesi,sizce yerine geçirmem için uygun boya gelmiş mi?Bir de hala evin içinde tutuyorum,dışarı çıkarsam bir problem yaratabilir mi?:rolleyes:Bir de ne kadarlık bir saksıya ekmeliyim?

mandalina
30-04-2009, 14:22
Bunlar benim tohumdan yetiştirdiğim domates fidelerim.Saksılara ekme zamanı gelmişmi sizce.Bana yardımcı olurmusunuz.Birde ben bu domatesler için sebze çoşturan adında sıvı gübre kullanıyorum.Herhangi bir zararı veya faydası varmıdır.

kkardes
30-04-2009, 14:58
Bunlar benim tohumdan yetiştirdiğim domates fidelerim.Saksılara ekme zamanı gelmişmi sizce.Bana yardımcı olurmusunuz.Birde ben bu domatesler için sebze çoşturan adında sıvı gübre kullanıyorum.Herhangi bir zararı veya faydası varmıdır.


Mandalina, valla helal olsun.Kıskandım valla fidelerini::) Ben beceremedim.Umarım domateslerinide saglıklı gonlerde yersin tuzlu tuzlu.
Sen bilgi istemissin ama o bilgi malesef bende yok.:)

omeriyidogan
30-04-2009, 15:00
Kadir bey ben perlit fabrikasından (3. organize böl.) perlit aldım. Bahçe toprağı, perlit, torf (metrodan aldım) ve elenmiş koyun gübresini karıştırıp fidelerimi diktim. Perliti ilk kez deniyorum. Bir iki deneme yaptım. Havalandırma ve su tutma konusunda baya başarılı olacağını düşünüyorum. Ayrıca daha önce sizin dediğiniz gibi organik tarım için sakıncalı bir ürün değilmiş. Toprağa herhangi bir salınım yapmıyor. Bilginize.

gülgül
30-04-2009, 16:06
***

kadiray27
30-04-2009, 17:17
Birde ben alabilsem :D

Bende fabrikayı aradım malesef şehrideki şubeyi kapatmışlar. Bunun yanında ben perlit kullanırsam torf düşünmedem torf kullanırsamda perlit. Perlit kullanım oranınında az olması gerekmiş sanırım öyle demişler bilginize.

merkezvv
30-04-2009, 19:07
Ziraatten aldığım tohumları torf ve kum karışımının içine ektim her şey güzel gidiyorudu çimlendiler benim haberim olmadan fideler dişarıya alınmış (dışarıda kaldıkları sure zarfında da gece sıcaklıkğı meteorolojiye gore 4 dereceye kadar duşmuş) yapraklarda kararmalar var. fideler kendilerini toparlaya bilirler mi yoksa bunları atıp yeniden mi çimlendirmem gerekir.

Harun Parlak
30-04-2009, 19:14
Sıcak güneşli bir ortama koyun. Toplayabilir ler belki kendilerini. Ama siz her ihtimale karşı tekrar ekin onlara yetişecektir. sıcaklık artdığı için.
Birde fideleriniz iki yaprak olunca fosforlu sıvı gübre takviyesi yapın. Bitkiler için ilk aşamada fosfor çok önemlidir. Sona kalırsa pek fazla faydası olmaz.
Yaprak arkalarının morlaşmasının bir sebebi de fofor eksikliğinden kaynaklanıyor.

Birol Ketenci
04-05-2009, 23:05
Bunlarda benim fidelerden bir grup.
76312

meraklı
05-05-2009, 15:45
Bunlar da benim. Şubat ayında pazardan aldığım kiraz domates tohumlarını ekmiştim. Büyükbaş hayvan gübresi haricinde hiç bir besin kullanmak istemiyorum açıkçası, ne kadar domates verecekler bakalım. Tohumları pazardan alınma domatesten ama o zaman elimde tohum olmadığından zorunlu olarak ekmiştim. İki fide olarak bunlar bu anlamda deneme olacak.

Lonicera
05-05-2009, 18:40
Sırık cherry veya sırık normal domateste koltuk budaması ile ilgili güzel bir video. Burada (http://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946)

açık-pozisyon
06-05-2009, 10:24
Çok güzel bir video, adam tesisi kurmuş resmen :)

ugurtelefon
06-05-2009, 10:41
Sırık cherry veya sırık normal domateste koltuk budaması ile ilgili güzel bir video. Burada (http://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946)

çok güzel bir paylaşım,teşekkürler.

kamerkatre
06-05-2009, 13:22
chery domates fidesini nereden bulabilirim 2 tane dahi olsa razıyım.

ugurtelefon
06-05-2009, 14:44
chery domates fidesini nereden bulabilirim 2 tane dahi olsa razıyım.

forum içinde buraya bakın isterseniz
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128

mandalina
07-05-2009, 10:57
:( Arkadaşlar epey bi büyüyen domates fidelerimi saksılara diktim ve balkonda güneş alan bir yere koydum.Dün akşam gördüğüm manzara beni şok etti.Ektiğim 6 fidemin 4 tanesini kuşlar katletmişler.Ben nasıl önlem alabilirim bu durum karşısında lütfen yardımcı olun bana....:(

ugurtelefon
07-05-2009, 11:31
daha önce forumda okumuştum,birçok yazılar yazılmış.
En etkilisi sanırım balıkçı ağıyla yapılan perdeleme.

Harun Parlak
07-05-2009, 11:36
:( Arkadaşlar epey bi büyüyen domates fidelerimi saksılara diktim ve balkonda güneş alan bir yere koydum.Dün akşam gördüğüm manzara beni şok etti.Ektiğim 6 fidemin 4 tanesini kuşlar katletmişler.Ben nasıl önlem alabilirim bu durum karşısında lütfen yardımcı olun bana....:(

En kolay bulabileceğiniz. Nalburlarda İnşaatlarda kullanılan sıva altı fileleri vardır. Değişik kaltie ve fiyatlarda. Onlardan alıp balkonun açık yerlerine gerin.

atropa2005
07-05-2009, 12:01
Çeri domateslerimde meyve gözükmeye başladı.Sulama miktarında bir değişiklik yapılması gerekir mi? Bazıları çiçek halinde bazılarında domates gözüküyor.Normalde hergün suluyordum.

lerdemir
07-05-2009, 12:47
Ben henüz balkona çıkartmadım benim fidelerimi.

Etrafta kargalar kol geziyor; kargalarla benzer bir problemi ben de yaşabilirim demek ki...

:( Arkadaşlar epey bi büyüyen domates fidelerimi saksılara diktim ve balkonda güneş alan bir yere koydum.Dün akşam gördüğüm manzara beni şok etti.Ektiğim 6 fidemin 4 tanesini kuşlar katletmişler.Ben nasıl önlem alabilirim bu durum karşısında lütfen yardımcı olun bana....:(

perilimerili
07-05-2009, 15:06
Hep boya gitmesi nedendir acaba? Geçen sene öyle bir durumla karşılaşmıştım, hoş toprağı çok kötüydü zavallının ama aşka bir nedeni daha varsa bilmek isterim.

Birde benim şu an bir hafta önce küçük bir bardağa alınmış fidem var. Hala uygun bir saksı bulamadığım için bardakta tutuyorum. Acaba normal büyüklükte bir kovaya alsam büyüyüp serpilince değiştirmek gerekirse değiştirsem? Şu an boyu çok kısa koca saksıda güneş almaz diye düşünüyorum...

kadiray27
07-05-2009, 15:22
Sayın Periiimerili

Birinci sebep sırık cinsi olabilir. İkinci sebep fazla sulama olabilir. Şaşırma işlemini her 2 dediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Benimkilerin boyu bir karış oldu asıl yerine direk alacağım ama hava muhalefetinin kurbanıyım :D

lerdemir
07-05-2009, 15:33
Sn kadiray27,

Minik fideyi doğrudan yeni yerine alırken, -benim de buradan okuyarak öğrendiğim üzere kök ve gövde yapısını güçlendirmek için- boğazlama yapabilecek şekilde hareket etmeye özen gösstermeyi unutmayınız.

prensess
08-05-2009, 18:45
daha önce çiçek açmışken yolladığım balkondaki sırık domatesim :) gerçi boyu hala çok küçük ama üç tane yeşil erik kadar domatesi var. her gün onlara hayran hayran bakıyor büyümelerini seyrediyorum ;)

kadiray27
09-05-2009, 08:14
Allah razı olsun Sayın Lerdemir buna dikkatimi çekmeniz iyi oldu.

maviyeşil
09-05-2009, 08:55
Aynı benim kızlarım bunlar Prensess :) Maşallah! Benimkiler cherry.
77308

ugurtelefon
09-05-2009, 10:09
Maviyeşil
domates için çok fazla farketmez ama toprak çok iyi değilmiş,çatlamış.Bunun susuzlukla alakası yok,toprağın yapısından kaynaklanıyor.Gelecel sezon,çatlama yapmaması için daha iyi bir karışım kullansan daha iyi olur.
Klasik tarla toprağı gibi duruyor.

maviyeşil
09-05-2009, 18:54
Teşekkürler uyarınız için. Bahçemde toprakla ilgili biraz sorunum var ama şimdilik birşey yapamıyorum. Önümüzdeki sezon umarım. Sebzelerimi diktiğim bölümdeki toprak daha iyi, saksı için yanlış yerden toprak almışım.

Savaş
13-05-2009, 02:13
:( Arkadaşlar epey bi büyüyen domates fidelerimi saksılara diktim ve balkonda güneş alan bir yere koydum.Dün akşam gördüğüm manzara beni şok etti.Ektiğim 6 fidemin 4 tanesini kuşlar katletmişler.Ben nasıl önlem alabilirim bu durum karşısında lütfen yardımcı olun bana....:(

Kardeş, ben bu durum için önlemi, kuşları ürkütecek ve kaçırtacak biçimde, saksıların etrafına naylon poşetler koymakla aldım. Saksı büyükse, toprağa bir çubuk sapla, çubuğun ucuna da poşeti bağla; kuşlar tırsıyor... Zaten fidelerin belli bir boyuta erşince yaklaşmazlar artık..

kolay gelsin.

k0900
13-05-2009, 21:37
Kuşlara karşı önlem çok tartışılıyor :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8962

Chery
14-05-2009, 19:03
http://img17.imageshack.us/img17/6125/grnt294g.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=grnt294g.jpg)
http://img17.imageshack.us/img17/9431/grnt295.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=grnt295.jpg)

Ben yeni chery domates yetiştiryorum bunlar için bir besin varmı ve kaç günde 1 sulamam gerekio

lones
15-05-2009, 11:37
DOMATES YETİŞTİRMEK

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi stresede sokar. yeterli miktarda sulama sağlılı meyveler için çok önemlidir. E iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin govdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş- çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

selam,bu çürüme durumu benim ektşklerimde de çok oluyor bunun önüne geçebilme şansım varmı.

cigdemozkan
19-05-2009, 18:15
Büyük bir terasım var
Bir sürü sebze yetiştiriyorum Salkım salkım uzanan domates yetiştirmek istiyorum

Ama salkım salkım domates fidesini nerden bulacağım? Ne diye arayacağım?
Birde nasıl yetiştirilir normal domatesler gibi mi?
mesajlarınızı bekliyorum şimdiden hepinize teşekkürler

ugurtelefon
19-05-2009, 18:19
Çiğdem,aramıza hoşgeldin
Sanırım sende bizden olmaya adaysın,teras bahçevanı;)
Yanlış anlamadıysam aradığın domates türü Sırık Domates.
Sırık domates diye fide satan yerlere sorarsan rahatça bulabilirsin.Bolca piyasada bulunabilen bir türdür.Bence en güzel domates çeşitlerinden biri.
Tohumdan yetiştirmende mümkün,ama tecrüben az olduğu için fide alıp büyütmen daha pratik olacaktır gibime geliyor.

cigdemozkan
19-05-2009, 18:24
Merhaba
hoşbulduk


Geçen yıl çok çeşitli sebzeler yetiştirdim hemde tohumdan ilk kez yaptım ve çok güzel ürünler yedik hep beraber

ama çok gelişmediler
toprağım iyi değildi,saksılarım büyük değildi v.s.
bu yıl sadece domates, biber ve salatalık ektim birazda yeşillik hepsi çok güzeller şimdilik:)
Salkım domates resimleri gördüm nette bayıldım, şimdi onlardan da alıp ekmek istiyorum
Diğer domateslerle işlem farkı var mı ekim ve sonrasında

yardımların için teşekkür ederim

lerdemir
20-05-2009, 08:38
Sayın Üstad üyeler,

Domates fidelerim yaklaşık olarak 30 cm boya ulaştılar ve buradan okuduğuma göre koltuk tabir edilen yerden yeni yaprak/dal oluşumu olduğunu zannettiğim şeyler başgösterince, erkenden -daha 2 mm kadarken- budayayım dedim, bir çakı ile onları oradan aldım.

Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar sonra ise, yine aynı noktalardan yeniden sürgün benzeri oluşumlar çıktı; ben de hemen davrandım tabi :) Ama budarken farkettim ki sanki bu ikinci oluşumlar ilklerine göre biraz daha sertçe gibiydi.

Acaba ben yeni domates salkımı oluşumunu mu budadım?

Domates bitkisinde, meyve oluşumu tam olarak bitkinin neresinde gerçekleşir?

ugurtelefon
20-05-2009, 09:44
Merhaba
.......Diğer domateslerle işlem farkı var mı ekim ve sonrasında

yardımların için teşekkür ederim

okuduğum,gözlemlediğim ve araştırdığıma göre,sırık domates fideleri,diğer türlere göre uzun boya sahip olduğu için,daha derin kök üzerine büyüyorlar.
Balkon **** terassınızda uygun bir yer ayarlamanız gerekir.Forumda birçok arkadaşın teras ve balkon fotoğrafları var.Kendinize göre pratik bir yol bulabilirsiniz.Uzadıklarında ya kalınca ip,**** ahşap bir direk nevi malzemeyle askıya almanız gerekiyor.Diğer türlerle farklı bir işlemi olmadığını zannediyorum.
Biraz büyüdüklerinde koltuk alma işlemi gerekiyor. Koltuk alma içinde, forumda yine bolca foto var.

ugurtelefon
20-05-2009, 09:48
Sayın Üstad üyeler,

Domates fidelerim yaklaşık olarak 30 cm boya ulaştılar ve buradan okuduğuma göre koltuk tabir edilen yerden yeni yaprak/dal oluşumu olduğunu zannettiğim şeyler başgösterince, erkenden -daha 2 mm kadarken- budayayım dedim, bir çakı ile onları oradan aldım.

Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar sonra ise, yine aynı noktalardan yeniden sürgün benzeri oluşumlar çıktı; ben de hemen davrandım tabi :) Ama budarken farkettim ki sanki bu ikinci oluşumlar ilklerine göre biraz daha sertçe gibiydi.

Acaba ben yeni domates salkımı oluşumunu mu budadım?

Domates bitkisinde, meyve oluşumu tam olarak bitkinin neresinde gerçekleşir?

Altta verdiğim linkte,bende vakti zamanında koltuk budamasını sormuştum,eklediğim fotoğrafta kırmızı ile çizdiğim yer koltuk budaması yapılacak olan yerdir.Bende acemi bahçevan olarak işi riske atmamak için çıkan sürgünün biraz büyümesini,yaklaşık 7-10cm olmasını beklemiştim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=415089&postcount=8

silbastan
20-05-2009, 22:04
Altta verdiğim linkte,bende vakti zamanında koltuk budamasını sormuştum,eklediğim fotoğrafta kırmızı ile çizdiğim yer koltuk budaması yapılacak olan yerdir.Bende acemi bahçevan olarak işi riske atmamak için çıkan sürgünün biraz büyümesini,yaklaşık 7-10cm olmasını beklemiştim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=415089&postcount=8

heee bakin birsey daha ögrendim :D ben oradan koltuk cikmaya baslar baslamaz tiz vurdum killesini :D galiba biraz aceleci davrandim... bundan sonra biraz gün yüzü gösterim öyle icabina bakarim :D

ılgım
20-05-2009, 22:08
Arkadaşlar bende 10 adet kadar domates fidesi aldım. Konuyu okudum fakat sulama kısmını anlıyamadım. Fideleri yarın dikeceğim diktikten sonra hergünmü sulama yapayım yoksa 1 gün sulayıp bir gün sulamayımı ?

lerdemir
21-05-2009, 11:36
Sn.ugurtelefon,

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ancak halen daha, domates çiçeği oluşumlarının da o koltuk budaması yaptığımız yerden çıkıp çıkmadığına dair net bir bilgi edinebilmiş değilim.

Msaygin'e sorayım diyorum hususu. http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=110122&postcount=233

Dudi
21-05-2009, 12:26
Bugün ilk çiçeğini verdi. Fideden itibaren fotolamıştım paylaşmak istedim.

1- Tohumdan fideye

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-dom1.jpg

2- Saksısına şaşırtma yaptıktan bir süre sonraki hali

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-dom2.jpg

3- Bugün ilk çiçeğini vermiş hali

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-ilk.jpg

Not: Bu sayın Mahon67'den aldığım tohumlardan :) Teşekkürler Mahon67...

memet58
21-05-2009, 13:11
Sn.ugurtelefon,

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ancak halen daha, domates çiçeği oluşumlarının da o koltuk budaması yaptığımız yerden çıkıp çıkmadığına dair net bir bilgi edinebilmiş değilim.

Msaygin'e sorayım diyorum hususu. http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=110122&postcount=233

Sayın Lerdemir,

5 yıllık amatörce tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Domateste çiçek sapının yaprak ile gövdenin bitiştiği yerden çıktığını hiç görmedim. Çiçek sapı iki yaprak arasında gövdeden çıkıyor. Ancak koltuk uzamaya devam ederse ayrı bir bitki gibi dal budak salıyor ve ondan çiçek çıkabiliyor, ama verim düşüp çalıya dönüşüyor. Aşağıdaki fotoğrafta koltuk ve çiçeği işaretledim.

80192

Dudi'ye de tebrikler. Umarım çiçek tozlaşma sorunu yaşamazsınız.

lerdemir
21-05-2009, 13:28
Sn.memet58,

Tam olarak tereddütümü giderdiniz; çok teşekkür ederim.

"Tozlaşma sorunu" derken, iç mekanda çiçeğin domatese dönüşümü için gerekli olan döllenmeyi kastetti iseniz, bunu sağlamak için bizlerin elle yapması gereken bir müdahale/uygulama var mı?

Dudi
21-05-2009, 13:35
Teşekkür ederim sayın memet58, tozlaşma için lavanta aldım arıları çekmesi için, inşallah sağlıklı domateslerim olur :)

k0900
21-05-2009, 18:24
Teşekkür ederim sayın memet58, tozlaşma için lavanta aldım arıları çekmesi için, inşallah sağlıklı domateslerim olur :)

Sn.envor, döllenme için pratik bir usul önermişti;

Domatesin çiçeğinin döllenmesi içinde parmağınızla çiçek sapına bir kaç kez dalı kırmayacak sertlikte vurmanız çiçeği döllemeye yetecektir.

Dudi
21-05-2009, 18:40
Teşekkürler k0900, bu yöntemi de uygulayacağım... Balkonumda o kadar çok bitki olduk i arı ve bilimum börtü böcek var :) Bunlarda işe yarar umarım :D

fiancee
22-05-2009, 15:08
Merabalar,
Benim diktiğim domateslerim buyumeye başladı,burdan okuduğum kadarıyla koltuk budaması goruyorum ama bugun baktım sanki koltuktan çiçek açıcak gibi goruyorum.Napmalıyım sizce budamalı mıyım,yoksa öle kalmalı mı?

adero
22-05-2009, 15:12
Merabalar,
Benim diktiğim domateslerim buyumeye başladı,burdan okuduğum kadarıyla koltuk budaması goruyorum ama bugun baktım sanki koltuktan çiçek açıcak gibi goruyorum.Napmalıyım sizce budamalı mıyım,yoksa öle kalmalı mı?

sayın fiancee
sizin gördükleriniz çiçek sakın koparmayın daha sonra alttan gövde ile yaprak arasından çıkacak olanları koparılacak henüz sizde yok

80572

fiancee
22-05-2009, 15:15
çok teşekkür ederim,o zaman koparmıyorum:)) çiziminiz için çok saolun anladım şimdi.

ServetAydoğan
22-05-2009, 16:01
Merhabalar,

Cherry domates ile ilgili başlıkta koltuk alma işleminin yapılmaması gerektiği yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu koltuk alma işlemi sadece sırık domateslerde mi yapılıyor ? Benim tohumdan yetiştirdiğim invictus cinsi domatesler öğrendiğim kadarıyla sırık domates değil, onlarda da koltuk budaması yapacak mıyım ?

erosm
22-05-2009, 21:17
Mavi kaptaki birkaç gün sonra olmak üzere, ektiğim pembe domates tohumlarını streç film ile kapladım. 10 kadar sonra çıktılar. Biraz büyüdükten sonra, yoğurt kabında olanı buzdolabı torbasına geçirdim. Hava delikleri açtım ve sadece alttan (tabağından) suladım. Aradaki fark çok açık. Çimlenme süresinin farkı en fazla bir hafta olan iki fide, ne kadar farklı büyüdü. Kısacası, soldaki fide diğerinden 1 hafta kadar genç.
80642
Şu an büyük olan fideyi topraksız tarım sistemine aldım. Bakalım bundan sonra nasıl olacak...
Esen kalın.

k0900
23-05-2009, 22:45
Kimsiniz? 0426074421, ne istiyorsunuz?

O bir spam :)

h_dogan
23-05-2009, 22:49
Merhabalar,

Cherry domates ile ilgili başlıkta koltuk alma işleminin yapılmaması gerektiği yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu koltuk alma işlemi sadece sırık domateslerde mi yapılıyor ? Benim tohumdan yetiştirdiğim invictus cinsi domatesler öğrendiğim kadarıyla sırık domates değil, onlarda da koltuk budaması yapacak mıyım ?

Cherry domatesiniz sırıksa budama yapabilirsiniz koltuktan çıkan dalları meyveler daha kaliteli oluyor. Ben kendi cherrylerimi buduyorum hem meyve iriliği biraz artıyor hem kalite artıyor.

Sarıcan
23-05-2009, 23:06
Sn. k0900,
Ben anladım spam olduğunu da, o zaman aktifti onun için bende onu rahatsız ettim. Dört başlığa aynı anda mesaj atmış ve link bağlamıştı.

cenan
25-05-2009, 10:54
Bunlar benim tohumdan yetiştirdiğim domates fidelerim.Saksılara ekme zamanı gelmişmi sizce.Bana yardımcı olurmusunuz.Birde ben bu domatesler için sebze çoşturan adında sıvı gübre kullanıyorum.Herhangi bir zararı veya faydası varmıdır.

Sayın mandalina.Sebze coşturan ile ilgili sorunuzun cevabını buldunuzmu?Bunu bende merak ediyorum:rolleyes:

herkul38
26-05-2009, 21:37
Acaba fotoğraflardaki yapraklarda görülen siyah noktalar neden olmuş olabilir? Yoksa normalmi? en alttaki dalı koparmamı tavsiye edermisiniz?

ersinsen
27-05-2009, 16:11
arkadaşlar aranıza yeni katıldım hepinize merhabalar benimde balkonumda domateslerim var ama merak ettigim bir de nokta var bitkilerim çok buyuk olmamasına ragmen üzerlerinde acmamış domates çiçekleri var acaba erken çiçek açması kötü bir duruma neden olurmu torf da ekili bu arada

ugurtelefon
27-05-2009, 19:39
zamanında aynı soruyu bende sormuştum.;)
Hem çiçek açıcak hem büyüyecekler.Gayet normal bişey.

ersinsen
28-05-2009, 11:09
hımm anladım bebeğim onlar benim kıyamam yanlış bişeye dayanamıyorum o yuzden soruyorum..domateslerime zarar gelemesin ve onlaarı dalında göreyim başkja bişey istemem

akcan67
28-05-2009, 13:35
Amatör serada yetiştirmeye çalıştığım;
Domateslerin bazılarında çiçeklenme olmadığını,
bazı fidelerin diğerlerine göre gövdesinin daha zayıf kaldığını gözlemliyorum.
Bugün ilk defa (yeni temin ettiğim için )çiftlik gübresini sulandırarak diplerine döktüm.Domateslerin gövdelerinin kalınlaşması için yapmam gereken bir şey varmı ? yoksa biraz beklemeliiyim.

malbman
28-05-2009, 13:47
Acaba fotoğraflardaki yapraklarda görülen siyah noktalar neden olmuş olabilir? Yoksa normalmi? en alttaki dalı koparmamı tavsiye edermisiniz?

Sayın herkül38, bitkinize zararlı dadanmış. Sürgünleri ve yaprak altlarını dikkatlice kontrol edip ne olduğunu öğrenmeye çalışın. Mümkün olursa fotoğraflayın. O zaman daha çok yardımcı olabiliriz.

ersinsen
29-05-2009, 11:13
arkadaslar benim domates fidemin bir tanesinin gövdesinin dip kısmı biraz zayıf kaldı acaba bu sorun yaratırmı bunu düzeltmek için ne yapabilirim

herkul38
29-05-2009, 14:38
Sayın Malbman, cevap için teşekkürler. Fotoğraftaki siyah noktalar şimdi hepside beyazlaşmış. Zararlılar bu tür sonuçlar doğuruyor muydu acaba? Yaprağının altına felan baktım herhangi bişey göremedim. Nasıl bir önlem almalıyım?

Dudi
29-05-2009, 23:01
İlk domatesim göründü :))

silbastan
29-05-2009, 23:18
Arkadaslar,

bugün domateslerimin yapraginda kücük kahverengi lekeler gördüm.. birde fidenin birisinde yapraklar sanki yenmis gibi..saksiyi iyice inceledim herhangi bi zararli görmedim... aceba ne olabilir, fikri olan varmi???

silbastan
29-05-2009, 23:18
bunlarda devami

ersinsen
30-05-2009, 09:21
arkadaslar benim domates fidemin bir tanesinin gövdesinin dip kısmı biraz zayıf kaldı acaba bu sorun yaratırmı bunu düzeltmek için ne yapabilirim

maviyeşil
30-05-2009, 14:37
Sanırım dip kısmını toprakla doldurursanız (kapatırsanız) iyi olur.

malbman
30-05-2009, 15:13
bunlarda devami

Sayın silbastan, yapraklar pek yenmiş gibi değil de, sanki oradaki kahverengi lekeler kuruyup dökülmüş gibi duruyor. Bu da mildiyö olasılığını akla getiriyor. Bu (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html)linke bir göz atın isterseniz.

fbasal
30-05-2009, 15:16
domatesin budanma şekli nasıl olmalıdır acaba.

silbastan
30-05-2009, 19:26
Sayın silbastan, yapraklar pek yenmiş gibi değil de, sanki oradaki kahverengi lekeler kuruyup dökülmüş gibi duruyor. Bu da mildiyö olasılığını akla getiriyor. Bu (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html)linke bir göz atın isterseniz.

evet haklisiniz mildiyö imis :(( fakat hangi ilaci kullanmam gerek onu anlamadim ben.. ilk kez bu islerle ugrasiyorum ve acemiyim...
burada bu ara hava cok soguk... ondan oldu diye düsünüyorum..ama nasil sicak tutacagim onlari bilmiyorum...

aydogmus
31-05-2009, 21:12
selam arkadaşlar benim balkonumda 1 kök bulgaristan menşeyli fidem var.fotosunu en yakın zamanda sizlerle baylaşacagım.400gr ile 700gr arası domates verdiği söylendi.bakalım benimki ne kadar verecek..

lerdemir
01-06-2009, 12:15
Bu arada, hobi amaçlı olarak, saksıda domates yetiştirenler adına soruyorum:

Fidelerden büyüyenler içinde ilk açan çiçekleri kopartmak mı daha iyi olur genel verimi artırmak adına? Yoksa, kalsın mı ilk çiçekler üzerinde?

mandalina
01-06-2009, 16:20
Nisan ayının ilk haftasından tohumdan diktiğim tumbler tomato cinsi domatesim son durumlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Çiçek tomurcuklarını dün farkettim umarım meyve verdikleri hallerinide görürüm sorunsuz bi şekilde.

celalsungur
01-06-2009, 22:42
sayın fiancee
daha sonra alttan gövde ile yaprak arasından çıkacak olanları koparılacak henüz sizde yok

80572

İşaretli alandaki çiçek mi koparılacak?

MeyveliTepe
01-06-2009, 22:59
Çiçekler değil de, yaprak sapının gövde ile birleştiği yerden çıkan sürgünler (koltuk) koparılacak. Böylece ana gövdeye alternatif başka gövdeler oluşması engellenecek.

Resimde işaretlediğiniz çiçeğe dokunmayın. Ancak hemen altında koparılması gereken bir koltuk görüyorum.

mandalina
02-06-2009, 09:23
İşaretli alandaki çiçek mi koparılacak?


Celal bey benim domates fotoğrafım üzerinden niye örnek veriyorsunuz.;)

mandalina
02-06-2009, 09:24
Çiçekler değil de, yaprak sapının gövde ile birleştiği yerden çıkan sürgünler (koltuk) koparılacak. Böylece ana gövdeye alternatif başka gövdeler oluşması engellenecek.

Resimde işaretlediğiniz çiçeğe dokunmayın. Ancak hemen altında koparılması gereken bir koltuk görüyorum.


Sm meyveli tepe zaten resimdeki çiçeklere dokunamaz çünkü o resim benim domateslerime ait resim.:D

ugurtelefon
02-06-2009, 09:27
İşaretli alandaki çiçek mi koparılacak?

Celal abi
Koltuk olayını daha önceleri bende sormuştum.
Aşağıdaki linke tıklayın.Orada detaylı fotoğraf var.koltuk alma (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=415089&postcount=8)

lerdemir
02-06-2009, 09:59
Celal bey benim domates fotoğrafım üzerinden niye örnek veriyorsunuz.

Yavuz Bey, (Sn.mandalina)

Tam olarak gerçekte ne manada yazmış olabileceğinizi anlayamadım bu sanal ortamın duygu iletme zaafiyetinde, ama konuya mizahi yaklaşmıyor iseniz bir düzeltme ihtiyacı söz konusu olduğu da aşikar.

Zira, bu foruma eklenen fotoğraflar, eklendikleri andan itibaren genele mal olmuş olup, bu forum dahilinde bilgi alışverişi amaçlı olarak kullanılıyorlar.

Bakın misal, ben aşağıda sizinkini kullandım.

Hem niye sizinkinden örnek verilmesin ki?

Sm meyveli tepe zaten resimdeki çiçeklere dokunamaz çünkü o resim benim domateslerime ait resim.

Yine aynı varsayımla yola çıkarak şahsi tahminim, "eldeki mevcut benzer bir durum üzerinden bilgilenmek ihtiyacı olsa gerektir" diye yaklaşıyorum ben duruma. Bakış açısı örneği vermek adına yazıyorum.

Bir de, Sn.MeyveliTepe'nin cevabına yaklaşımınızı da aynı samimiyetle esprili bir yaklaşım olarak algılıyorum :)

Sn.celalsungur,

Benim de zamanında bu forumda sorarak öğrendiğim üzere, aşağıda Yavuz Bey'den alıntıladığım fotoğrafta beyaz ile işaretlediğim çiçek oluşumunu budamayacaksınız, sadece kırmızı renkle işaretlediğim noktadaki tali sürgünü budayacaksınız. Buradaki püf noktası, ana dal ile gövdenin tam kesiştiği noktadan çıkan sürgünlerin budanması. Bu noktanın dışındaki oluşumlara, durum belirginlik kazanana kadar dokunulmamalı.

83128

Sevgiler, saygılar...


NOT: Dileyenler, şu yazım (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=426593&postcount=937)da Sn. Mehmet Saygin'den yaptığım alıntı ile koltuk alma hususunu net bir biçimde açıklayan çizimi görebilirler.

mandalina
02-06-2009, 10:14
Sn lerdemir elbetteki mizahi olarak yaklaştım olaya.Bilhakis benim fotoğrafım üzerinden örnek verilmesi beni mutlu etti.

Neden benim resmimi kullanıyorsunuz dedikten sonra bir sempati veya gülümseme ikonu koysaydım mesajımın sonuna sizinde bu kadar açıklama yapmanıza gerek kalmazdı.Ama yinede mesajlarımı düzeltip gülümsemeleri koydum.

Resimlerimin buraya yükledikten sonra sitede hertürlü kullanıma açık olduğunuda bilmiyordum beni bu konuda yadınlattığınız için teşekkür ederim.

lerdemir
02-06-2009, 10:17
Hassas ve nazik cevabınız için teşekkür ederim. Yazdığım gibi; "şu sanal ortamın duygu iletme zaafiyetinde" gülenyüzler de olmasa, espri mi değil mi, doğru düzgün anlaşamayacağız galiba buralarda :)

Bu arada, kısa bir teknik bilgi: Bu forumda gördüğünüz bir fotoğraf üzerinde bir işaretleme vb yaparak kullanma ihtiyacınız olursa, o fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp kendi bilgisayarınıza kopyaladıktan sonra "paint" vb gibi basit görüntü işleme programlarından birinde gerekli işaretlemeleri yapıp, yeniden son hali ile kaydedip, tekrar foruma yükleyebilirsiniz (Sn.celalsungur'un benim, sizin fotoğrafınıza yaptığımız gibi)

ersinsen
02-06-2009, 11:31
arkadaşlar benim domates fidelerimden bir tanesi belirli bir büyüklüğe ulaştı ama yeni dallar oluşmuyor **** oluşamıyor sadece olanlar biraz daha buyuyor diğer fidelerimde böyle bir sorun yok ama bir tanesi yeni dallar oluşturmamak konusunda oldukça başarılı ve inat bu konuda bilğilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.hastalık belirtisi gibi herhangi bir sorunuda yok pırıl pırıl ama niyeyse digerleri gibi büyümek yerine büyümemeyi yeni dallar vermek yerine vermemeyi tercih ediyor bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

ersinsen
02-06-2009, 11:37
birde eklemek istediğim sey su diğer fidelerim kucuk olmasına ragmen çiçek açtı ve üzerinde bir çok tomurcuk var ama oldukça küçükler bu sorun olurmu açan çiçeklerde kucuk sayılırlar bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim

MeyveliTepe
02-06-2009, 11:48
:) Ben zaten kimseye hitap etmeden sadece fotoğrafa göre yanıt vermişim. Yani resimdeki domatesin sahibi ya da benzer durumdaki tüm domates sahiplerinin çıkarabileceği bir sonuç var...

mustafaakgun
02-06-2009, 11:49
selam
arkadaşlar balkonumda yetiştirdiğim domateslerim aşırı çiçeklenmesine rağmen meyvaya dönmeden solup gidiyolar yardım ederseniz sevinirim arkadaşlar

ugurtelefon
02-06-2009, 12:19
selam
arkadaşlar balkonumda yetiştirdiğim domateslerim aşırı çiçeklenmesine rağmen meyvaya dönmeden solup gidiyolar yardım ederseniz sevinirim arkadaşlar

Önce çiçek açıcak
daha sonra çiçekler solacak,renkleri sarıdan açık kahveye dönecek.
bir sabah bakacaksınız ki minik minik domatesler oluşmuş.:D
sanırım sorunuza cevap alabildiniz.;)

ugurtelefon
02-06-2009, 12:22
birde eklemek istediğim sey su diğer fidelerim kucuk olmasına ragmen çiçek açtı ve üzerinde bir çok tomurcuk var ama oldukça küçükler bu sorun olurmu açan çiçeklerde kucuk sayılırlar bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim

Aynı toprak karışımı,aynı yerden alınmış fideler,aynı güneş görme sıklığı olan domates,patlıcan,biber fidelerinin hepsinde farklı gelişimler gözlemledim.
yeterki bitki görünümü canlı olsun,gerisi problem değil.
Hatta biri 10cm iken diğeri 15cm olan domates fidelerinden küçük olanı zaman içinde diğerlerini solladı geçti gitti.Şimdi diğerlerine göre daha verimli görünüyor.
Sanırım bunda tohumun kalitesi çok önemli.

ersinsen
02-06-2009, 13:02
tesekkur ederim bu beni rahatlattı acıkcası

lerdemir
02-06-2009, 13:03
Bir de, evinde domates yetiştirenlerin domates çiçeklerinin domates meyvesine dönüşmesini kolaylaştırmak için sevgili envor çiçeklere hafifçe vurulmasını tavsiye tmişti. Peki çiçek hangi aşamadayken yapmalı bunu? Tam açtığı ilk gün mü? İkinci gün mü? Tam tozlaşma/döllenmenin olması gereken günler hangi günlerdir bilen var mı?

ersinsen
02-06-2009, 13:03
bu arada boyları konusundada yarın biligi verecegim

suzan7
02-06-2009, 15:44
Acil yardım
tumbiling tom red ve yellow çeri domateslerimin yaspraklarında sorunlar var .
Yapraklar sararmaya ve kurumaya başladı.Üzerleri domates dolu,kuruyan yaprakları kesiyorum.Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinecegim.

Koyu yeşil
02-06-2009, 15:50
Korkarım ki oldukça kötü durumda fideniz. Kırmızı örümcek ve akarların saldırısına uğramış olabilir. İlaçlama yapmalısınız. Arapsabunu-yağ-sarımsak karışımı (ev yapımı ilaçlar) deneyebilirsiniz. Bitkinin direncini yükseltmek için yağsız süt ve suyu birebir oranda karıştırıp verebilirsiniz. **** kükürt sulandırarak uygulayabilirsiniz.

ayferaksit
02-06-2009, 15:58
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946

domates budama ile ilgili güzel bir video

mustafaakgun
02-06-2009, 16:45
Önce çiçek açıcak
daha sonra çiçekler solacak,renkleri sarıdan açık kahveye dönecek.
bir sabah bakacaksınız ki minik minik domatesler oluşmuş.:D
sanırım sorunuza cevap alabildiniz.;)

öncelikle ilginize teşekkürler
ama malesef solmakla kalmayıp çiçekler kopuyor

silbastan
02-06-2009, 16:54
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946

domates budama ile ilgili güzel bir video

video icin tesekkürler..

fakat bu koltuk olayinda anlamadigim bi durum var, hani koltuk kisminda cicekler oluyo bazilarinda.. onlarda domates olacak dimi? onlarin domates olacagini bile bile koparmak ne kadar iyi? yani onlarada yazik degilmi? yoksa yanlismi düsünüyorum? bu konuda bilgiye ihtiyacim var..

Sarıcan
02-06-2009, 17:34
Sayın Silbaştan,

Domates fidenizin cinsi oturak (bodur) cinsi ise o kıyamadığınız koltuk uzantılarınıza hiç bir şey yapmayın. Onlardan da bolca domates alırsınız ama fide cinsi sırık (sarılıcı) cins ise yani bir destek çubuğu veya ipe sarılarak büyüyorsa çıkan koltukları üzerinde tomurcuk oluşumu oluncaya dek beklemeden koparmak zorundasınız. Çünki her çıkan koltuk yeni bir gövde gibi davranmaya ve kendi bildiği yöne uzamaya devam edecektir. Çubuğa ve ipe sarmakta zorlanmaya başlayacaksınız. Ayrıca sırık cinsinde fidenin meyve verimini düşürdüğü söylenmektedir.

eylems
02-06-2009, 18:30
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=75177&d=1240903613) domatesimin son hali.

83238

83239