agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-04-2011, 07:35   #8281
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2011
Teşekkür ederim 01menekşe böcekler konusunda içimi rahatlattınız.

Saksılar konusundaki önerilerinizi de dikkate almaya çalışacağım. Yaklaşık 30 saksı menekşem var. Saksılarımın hepsi menekşeler için olan saksıların 1 numaralısından. Hepsini şu anda değiştiremeyebilirim. Ama en azından bundan sonrakileri daha küçük saksılara dikmeyi düşünüyorum.

Tunatuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 11:07   #8282
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
01menekşe teşekkürler. bakalım biraz daha sabredeyim umarım köklenirler.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 12:07   #8283
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım Mesajı Göster
Merhabalar, tam 15 gün önce ektiğim menekşe yapraklarımda hiç bir köklenme alemeti yok. Bugün çürüdüler mi acaba diye merak ettim söktüm dikkatlice ve sadece biri çürümüş ama ondan ayrı saksılarda olanlara öyle birşeyde yok ama kök de yok.. Moralim çok bozuldu günlerdir heyecanla bekliyorum ama. Suda beklettiklerimden bir tanesinde de minicik bir uzantı görür gibi oldum. Diğeride gayet sağlıklı ama kök yok. Aynı tarihte koymuştum onları da suya. Hızlı köklendirmek için özel bir yöntem var mı? sitede okuduklarıma göre birşeyler yapmıştım zaten ama illa bir eksikliğim vardır böyle olduğuna göre ?
Hoşgeldin 01menekse ,maşşallah siteye şimşek gibi bir giriş yapmıssın,hayırlı olsun.
Sayın mor salkım ,menekşe yaprağından üretimde 3 şey önemlidir.1-ısı 2-nem 3-ışık
üretimde ideal ısı 20 derece civarıdır,eğer ortam soguksa veya ısı farkı çoksa köklenme ve sürgün verme süresi uzar.
Ortam nemi de çok önemlidir,köklenmenin oluşması için mutlaka nemli bir ortam olmalıdır,bunu da bitkiyi ektiğiniz kabın üzerini naylonla kapatarak sağlayabilirsiniz.Arada bir havalandırın.
Çürümeye başlayan yapraklarıda farkeder etmez,steril bir jiletle sağlam kısımdan kesip uzaklaştırıp tekrar ekersiniz.
Çeliklerin uçlarının çizilmesi, yararlanması kök oluşturma için gerekli uyarının yapılmasını, kallusun oluşumunun hızlandırıldığı varsayılır. Yaralanmış bu bölümlerin köklenmeyi uyarıcı hormonlarla muamelesi ile etki daha da artırılmış olacaktır.Bunun için Clonex köklendirme hormonu kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 14:22   #8284
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
menekşem ve çeliklerim

teşekkürler ben yeni çeliklerimi suya koydum fotoğraflarını çekmeye çalıştım bu arada sudakileri de kapalı bir ortama koymam gerekir mi? köklendirme hormonu için verdiğiniz bilgiye teşekkürler bende siteyi bayağı araştırdım bu markayı da hatta internetten buldum sağolun inşallah başarılı olurum. bu yeni çelikleri sevgili savas84 gönderdi eğer başarırsam birsürü menekşem olacak onun gönderdikleri ve sizlerin tavsiyeleri sayesinde. Fotoğrafta çiçekleri olan da benim menekşem ondan da çelik aldım hepsi suda.sizce yaprakların bir kısmını eksem bir kısmını suda mı tutsam acaba? En garantilisini yapmaya çalışıyorumda bu arada bu sabah birşey gördüm, önceden koyduğum yaprakların birinde çok minicik püsküllenme gibi birşey var, sanki bitkiyi ezince lifleri ayrılır ya onun gibi onlar köktür umarım 2 mm ya var ya yoklar.
bu arada menekşemin çiçeklerinden iki tanesini de sapından kestim suya koydum acemi şansı, bir deneyeyim dedim
fotoğraf makinem bozuldu görüntü, ancak bu kadar net oldu kusura bakmayın lütfen

Eklenen Resimler

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 19:34   #8285
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili klubnika'nın kolleksiyonundan EK- Morskoj Volk da ilk çiçeğini verdi

Name:  IMG_4268.JPG
Views: 8885
Size:  46.2 KB

Yavrular sırayla güzel çiçeklerini göstermeye başladılar

Name:  IMG_4264.jpg
Views: 2614
Size:  40.2 KB

Name:  IMG_4233.JPG
Views: 2679
Size:  63.7 KB

Name:  IMG_4265.JPG
Views: 1479
Size:  66.3 KB

Name:  IMG_4269.jpg
Views: 1470
Size:  38.6 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 20:58   #8286
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Minik çiçek

Sevgili Maki ,

Size bahsettiğim gibi çeliğim çiçek açtı.Ben onun fotoğrafını çektim ve size göstereceğim.Fakat kameram pek iyi çekmedi.Kusura bakmayın.Resme dikkatlice baktığınızda orada beyaz bir çiçek var.

Eklenen Resimler

01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 21:00   #8287
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Sevgili Maki, menekşelerinin renkleri çok hoş ve sağlıklı görünüyorlar. Maşallah Ben menekşede pes ettim ve hevesim kaçtı. Menekşelerimi anlayamadığım bir şekilde birer birer kaybediyorum.

Bu eklediğim menekşe eltimin. Rengi çok hoşuma gitti, ama yaprak bile istemedim.

Name:  ebruli menekşe.JPG
Views: 2486
Size:  35.5 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 21:18   #8288
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili maki01 çoşmuşlar, çok güzeller En son fotoğraftakinin adı nedir?

Sevgili SDurul menekşelerinize üzüldüm, ne kadar güzellerdi. Fakat hemen öyle pes etmek yok Fotoğraflarını ekleseniz arkadaşlar sorun nedir, çözüm için yardımcı olurlar.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 21:34   #8289
Ağaçsever

Tempolu's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2011
Benim yavrularım

Eklenen Resimler

ayşe gül beğendi.
Tempolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 22:29   #8290
Ağaçsever

01menekse's Avatar

HoşBulduk!

[QUOTE=menekşecibaba;780840]Hoşgeldin 01menekse ,maşşallah siteye şimşek gibi bir giriş yapmıssın,hayırlı olsun.

Menekşecibaba ,

Teşekkür ederim!Biraz öyle oldu.İnşallah ilerleyen zamanlarda daha çok bilgi
paylaşımı yaparız.

Eski 06-04-2011, 23:45   #8291
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Teşekkürler

3. Fotoğraftaki EK_Shanhayskaya Roza. Kenarlarında beyaz biye de olması lazım ama ilk çiçek olduğu için olmayabilir ya da "Sport" olabilir. Bu hali bile çok güzel bir koyu kızıl sevgili cellin.

Füsün'cum son fotoğraftaki menekşem sevgili Asya-Lotus'un hediye ettiği menekşelerden. EK- Nebesnaja Lazur olma ihtimali var ancak daha çok Blue Dragon'un ( Sorano) özelliklerini taşıyor. Her ikisinden de çeliğim var, hatta Nebesnaja Lazur yavru verdi. Onları büyütebilirsem karşılaştırma yapabileceğim.

Sevgili SDurul, menekşeden vazgeçmene izin verebileceğimizi hiç sanmıyorum güzel arkadaşım Kayıpları üzüyor insanı ama vazgeçilemiyor da, tıpkı sardunyalar gibi ... Arkadaşının menekşesi çok çok güzel. Lütfen benim için bir yaprak alıp diker misin? Birden fazla yavru verirse söz paylaşırım seninle

Eski 06-04-2011, 23:50   #8292
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili menekşe01,

Kutluyorum sizi. Anne yapraktan ayrılmadan çiçek veren ikinci menekşe oldu sizinkisi. Gerçekten çok hoş bir görüntü. Yapay ışık kullanıyor musunuz?

Eski 07-04-2011, 12:10   #8293
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Merhaba Maki01

Sevgili Maki01;

Teşekkür ederim.Yapay ışık konusuna gelince ben yapay ışık kullanmadım.Ama yeterli ışık alıyor.Doğal ortamda bol güneş ışığı alıyor.Kış güneşinide bol aldı.

Eklenen Resimler

Eski 07-04-2011, 12:38   #8294
Ağaç Dostu

menekşegül's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2010
Galeri: 1
Merhaba Menekşe01 Çiçekleriniz çok bakımlı çok sağlıklı duruyor.Acaba toprak harcı olarak ne kullanıyorsunuz? besin veriyor musunuz?
Benim menekşelerimin çiçek açmasında bir sorun yok ,yavrulamada da sorun yaşamıyorum fakat bazı yapraklarda sararmalar oluyor.

menekşegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 17:23   #8295
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Sevgili Mihrican;

Teşekkür ederim Mihrican.Yılların vermiş olduğu tecrübe ve deneyim olarak harcı yani çiçek topragını kendim yapıyorum.

Eski 07-04-2011, 19:46   #8296
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Mihrican

Sevgili Mihrican;

Hazırladığım harcın tarifini sana veriyim:

*5 ölçek çok çürümüş bitki yaprağı

*2 ölçek çok yanmış hayvan gübresi(çürümüş)

*Yarım ölçek tarla toprağı

*Yarım ölçek mil(ince kum)

*Ölçmüş oldugun ölçegin çeyreginden daha az çok iyi yanmış güvercin

gübresi(çok olmasın menekşeyi yakabilir)

BENİM kullandığım harç hanımeli yaprağı,maviselli yaprağı içerir.( bunlar 10-15

yıllık çürümüş yapraklar)

*1 litre suya 1 ceviz büyüklügü kadar güvercin gübresi , kumru gübresi,

bunları 10 saat suda bekletin bunu çok az bir şekilde yapmış oldugun şerbetten

1litreye bir çay bardagının yarısı kadar dökün 15 günde bir şerbetten verin

fazla vermeyin agır gelebilir.

*Mihrican menekşelerimin yaprakları sararmış demiştin eski yaprak ise onları

koparın.Menekşen büyükse acımayın alttan 7-8 tane yaprak kopartın

not: menekşe küçük ve büüyk olsun fark etmez çiçek açım dönemi biitgi vakit

komple çiçeği temizleyip altdaki yapraklardan 10 taneye yakın kopartın küçükse 3-4 tane yeterli

not : Arkadaşlar saymış olduğum harç malzemeleri sığır gbresi

güvercin gübresi çok çürümüş olsun (fosilleşmiş)

Bu dediklerimin size eminim faydası olacaktır! Bunların hepsini

ben denedim ve güzel bir sonuç aldım.Bu dedikelrimi ilk bir iki

tane menekşenizde deneyin sonuç alırsanız digerlerindede

deneyin

Düzenleyen 01menekse : 07-04-2011 saat 19:54 Neden: ekleem yaptım
Eski 07-04-2011, 22:40   #8297
Ağaçsever

Tempolu's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2011
Sayın 01menekşe menekşelerin gerşekten harika toprak karışımını uygulamak istiyorum fakat yavrularda bir sakıncası olurmu, güvercin ve kumru ğübresi nerede satılır çok soru sordum galiba kusura bakmayın; şimdiden teşekkürler.

Tempolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2011, 07:22   #8298
Ağaç Dostu

menekşegül's Avatar

Teşekkürler Menekşe 01 harcınızı ben de kullanacağım gerçekten ben de bilemiyorum güvercin gübresini nereden bulabilirim?
Bahsettiğim menekşelerimden birinin eski hali bu ;http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=8261
Sorun sadece yaşlı yapraklarda değil yeni çıkan yapraklarda bile sararma var ben de sararan yaprakları hep koparıyorum.Şimdiki hali; Yaprak kalmadı ama üzeri çiçek dolu. Ne sorunu var anlamıyorum, çiçekleri çok güzel, büyük büyük açıyor bu menekşemi çok seviyorum.

Eski 08-04-2011, 10:57   #8299
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili menekse01,

Toprak karışımınız standart menekşe toprağı karışımlarından çok farklı ve bu malzemelerle tanışık olmayanlar için oldukca riskli. Özellikle hayvan gübrelerini kullanımı , çok güçlü olmayan menekşe köklerine zarar verebilir. Bahçe toprağı ve kum ne kadar uygun bilmiyorum. Menekşeler hafif ve havadar karışımlardan hoşlanır.

Sizin bu karışımı başarıyla kullandığınız menekşelerinizden de anlaşılıyor ancak genel olarak uygulanmasını önerebileceğim ve destekleyebileceğim bir karışım değil, bence oldukca riskli.

Birer ölçek kaliteli torf, perlit ve vermikulitten oluşan karışım risksiz ve dünya standartlarına uygun bir karışım.

Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp inorganik maddeleri arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.

Düzenleyen maki01 : 08-04-2011 saat 18:20
Eski 08-04-2011, 11:11   #8300
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp perliti arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.[/QUOTE]

Benim için çok değerli bilgiler veriyorsun sevgili arkadaşım, çok teşekkür

ederim
Önümüzdeki günlerde tüm menekşelerimin toprağını değiştireceğim(6 ay

doldu), önümüz yaz, İzmir şartları malüm, fitilli sulamaya da geçeceğim. Bu

bilgiler doğrultusunda uygulayacağım

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2011, 12:01   #8301
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mihrican Mesajı Göster
Teşekkürler Menekşe 01 harcınızı ben de kullanacağım gerçekten ben de bilemiyorum güvercin gübresini nereden bulabilirim?
Bahsettiğim menekşelerimden birinin eski hali bu ;http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=8261
Sorun sadece yaşlı yapraklarda değil yeni çıkan yapraklarda bile sararma var ben de sararan yaprakları hep koparıyorum.Şimdiki hali; Yaprak kalmadı ama üzeri çiçek dolu. Ne sorunu var anlamıyorum, çiçekleri çok güzel, büyük büyük açıyor bu menekşemi çok seviyorum.

Sevigli Mihrican;

Benim anladığım kadarıyla hastalık değil.Güneş yanıgı ya da yıkayıp güneşe bırakılmış bir menekse.Korkulacak bir şey yok ilerki zamanlarda kendini kurtarabilir.Çicekleriniz çok güzel çiçek açımım bittikden sonra bol ışıklı yere koyun güneş ışıgına maruz kalmasın yapraklarda leke yapabilir.Korkacak bişey yok.Menekşen güçlü gözüküyor.İnşallah düzelir! acil şifalar!

Güvercin gübresini genelde eski binaların çatılarında bulabilirsin bir yerde satılmaz.Eger güevrcin gübresi bulamazsanız iyi yanmış eski fosilleşmiş sıgır gübresi olabilir.Çürümüş çiçek topragı.Bahçe topragınıda çok az ekleyebilirsizin!

Eski 08-04-2011, 12:08   #8302
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili Mihrican, menekşeniz bol çiçek açıyor ve sadece dış yapraklar değil diğerleri de sararıyorsa direkt güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Yapraklarda sadece sararma mı mevcut, yanma da var mı?

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2011, 12:10   #8303
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Maki01

maki01;781957]Sevgili menekse01,

Toprak karışımınız standart menekşe toprağı karışımlarından çok farklı ve bu malzemelerle tanışık olmayanlar için oldukca riskli. Özellikle hayvan gübrelerini kullanımı , çok güçlü olmayan menekşe köklerine zarar verebilir. Bahçe toprağı ve kum ne kadar uygun bilmiyorum. Menekşeler hafif ve havadar karışımlardan hoşlanır.

Sizin bu karışımı başarıyla kullandığınız menekşelerinizden de anlaşılıyor ancak genel olarak uygulanmasını önerebileceğim ve destekleyebileceğim bir karışım değil, bence oldukca riskli.

Birer ölçek kaliteli torf, perlit ve vermikulitten oluşan karışım risksiz ve dünya standartlarına uygun bir karışım.

Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp perliti arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.[/QUOTE]

Sevgili Maki01 ;

Sana katılıyorum.Benim kullanmış oldugum malzemeler çok ağır geliyor fakat ben onlardan çok yanmış olanlarını 20/25 yıllık olanlarını kullanıyorum onlar artık fosilleşmiş yakıcı özelliigi gitmiş yinede çok az kullanıyorum .

Ben bunları denerken 3-4 tane deney menekşelerimde deniyorum.Eğer iiyi sonuç alrısam diğer menekşerlimdede deniyorum.Agır gelecegini bildigim için randuman verirse kullanıyorum,bu seneki kullandıgım harcım çürümüş hanımeli yapragı,maviselli ve sıgır-güvercin gübresi.Bunların hepsi yanmış çürümüş bitmiş vaziyetteydi,yakıcı özelligi yoktu.İlginç olanda koymuş oldugum toprak yarıya düşüyordu,yeniden saksılara toprak ilave ediyordum.Yani saksıkda bile suyu yiyince çürümeye devam ediyodu.

Eski 08-04-2011, 12:22   #8304
Ağaçsever

01menekse's Avatar

deney menekşelerim

Merhabalar!

Bu gösterdiğim menekşelerim deney menekşelerim , bunların üstünde gübre,şerbet deniyorum .Gayetde sağlıklılar :

Eklenen Resimler

Eski 08-04-2011, 12:24   #8305
Ağaçsever

01menekse's Avatar

güneş yanığı

Arkadaşlar benim 2 tane menekşemde güneşde kaldı ve güneş yanığı ortaya çıktı

sorun değil bunlar geçerler :

Eklenen Resimler

Eski 08-04-2011, 12:25   #8306
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili maki; daha önceki mesajlarımda da birçok kez belirttiğim gibi fitilli sulama işinde başarılı olamadım. Fitil olarak burada bahsedilen herşeyi denedim. Sonunda kullandığım toprakla ilgili olduğu kanaatine vardım. Torf ve perlit kullanıyorum, vermiküliti henüz almadım. Önceki mesajınızda fitilli sulama için torf miktarı azaltılıp perlit artırılacak demişsiniz. Ardından da ikisine de %40 oranı vermişsiniz, %20 de vermikülit... Burada biraz aklım karıştı.(vermikülit temin edince tekrar fitilli sulama deneyeceğim, o yüzden oranlarını iyi bilmeliyim)

Düzenleyen fahriyee : 08-04-2011 saat 12:27 Neden: eksik
fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2011, 12:37   #8307
Ağaç Dostu

menekşegül's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Sevgili Mihrican, menekşeniz bol çiçek açıyor ve sadece dış yapraklar değil diğerleri de sararıyorsa direkt güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Yapraklarda sadece sararma mı mevcut, yanma da var mı?
Direk güneşte değiller pencerede ama önünde karton var. Birkaçtane büyük yaprağında sorun yok sorun yeni çıkan genç yapraklarda çıkarken bile sarı çıkıyor zamanla kenarlarından kurumaya başlıyor bende koparıyorum kopardıkça tomurcuk veriyor.Demiri eksik olabilir diye bir ay önce demir gübresi verdim ama bir değişme yok.

Eski 08-04-2011, 17:54   #8308
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Merhaba

Merhaba arkadaşlar ;

Şuandaki yapmış olldugum bakım genç menekeşelerin yaprak diplerinden çıkan taze sürgünlerin temizliğiniyapıyorum.Bu sürgünlerin temizliğini yapmadığınız zaman menekşeninzin orta kısmı zayıf kalıyor ve çirkin bir format alıyor.Bunların genelde temizliğini yapmak zorundayız.

Eklenen Resimler

Eski 08-04-2011, 18:29   #8309
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili fahriyee,

Uyarı için teşekkürler, düzeltme yaptım.

Afrika menekşeleri için önerilen toprak harcı konusunda Amerikalı ünlü yetiştiriciler ile Rus yetiştiricilerin vermikulit oranı için önerileri farklı. Amerikalılar vermikuliti eşit oranda katılması gerektiği söylerken, Ruslar toprak harcına en fazla % 20 oranında katılması gerektiğini söylüyorlar. Gerekçeleri ise vemikulitin pH'ının 7.5 civarında olması. pH aralığı konusunda da biraz farklılar ancak ortak noktaları menekşenin yetiştirildiği ortamın hafif asidik olması gerektiği.

Rus hybrit menekşesi yetiştirmeye başladığım günden bu yana ben de vermikuliti azalttım, oradan gelen farkı perlitle takviye ettim. Bence güzel bir karışım oldu.

Sevgili fahriyee, fitil uygulamasında vermukilit kullanmasan da olur. Ağırlıklı olarak perlitten oluşan, vermukulit kullanmadığım karışımda da oldukca başarılı sonuçlar aldım.

Bugün ilk defa açan minişim, Kev’s Heavenly Star

Çok zarif...

Name:  IMG_4296.JPG
Views: 1798
Size:  61.7 KB

Eski 08-04-2011, 18:45   #8310
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili fahriyee,

Fitil uygulamasındaki en temel yanlışımız, fitilin gerektiğinden kalın olması ve buna bağlı olarak nemli değil ama ıslak toprakta gelişen kök çürümesi.

Fitil olarak bayan ten çoraplarını kullanıyorsan , şerit kalınlığı en fazla yarım santim olmalı , esneğinde çapı 1-1.5 mm'ye yakın olmalı. Bu ölçüyü pet bardaklarda kullanıyorum. Menekşe saksısında ise 1 cm lik şeritlerden faydalanıyorum.

Fitili saksıya yerleştirmeden önce ıslatılarsa suyu hemen almaya başlıyor. Ben bir badağa su doldurup hazırladığım fitilleri içine ıslıyorum. Dalgınlıkla kuru fitil kullanmışsam, bir iki kez üstten sulama yapıyorum.

Bir de saksı yani toprak içinde kalan fitilin uzunluğuyla nem dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Parmağınla toprağa dokunduğunda ıslak olduğunu hissediyorsan aşağıdan fitili biraz çek ve gözlemeye devam et, ta ki toprağa dokunduğunda sadece hafif bir nem ya da soğukluk hissedinceye kadar.

Son fitil uygulamalarımda yabancı bir yetiştiricinin önerdiği yöntemi deniyorum. Fitilin saksı yani toprak içinde kalan boyu 1-1.5 cm kadar. Uygulamam çok yeni, olumlu sonuçlar alırsam "Evet, budur" diyebilirim

Düzenleyen maki01 : 10-04-2011 saat 14:40 Neden: Ek

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025