View Single Post
Eski 08-04-2011, 18:45   #8310
maki01
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Sevgili fahriyee,

Fitil uygulamasındaki en temel yanlışımız, fitilin gerektiğinden kalın olması ve buna bağlı olarak nemli değil ama ıslak toprakta gelişen kök çürümesi.

Fitil olarak bayan ten çoraplarını kullanıyorsan , şerit kalınlığı en fazla yarım santim olmalı , esneğinde çapı 1-1.5 mm'ye yakın olmalı. Bu ölçüyü pet bardaklarda kullanıyorum. Menekşe saksısında ise 1 cm lik şeritlerden faydalanıyorum.

Fitili saksıya yerleştirmeden önce ıslatılarsa suyu hemen almaya başlıyor. Ben bir badağa su doldurup hazırladığım fitilleri içine ıslıyorum. Dalgınlıkla kuru fitil kullanmışsam, bir iki kez üstten sulama yapıyorum.

Bir de saksı yani toprak içinde kalan fitilin uzunluğuyla nem dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Parmağınla toprağa dokunduğunda ıslak olduğunu hissediyorsan aşağıdan fitili biraz çek ve gözlemeye devam et, ta ki toprağa dokunduğunda sadece hafif bir nem ya da soğukluk hissedinceye kadar.

Son fitil uygulamalarımda yabancı bir yetiştiricinin önerdiği yöntemi deniyorum. Fitilin saksı yani toprak içinde kalan boyu 1-1.5 cm kadar. Uygulamam çok yeni, olumlu sonuçlar alırsam "Evet, budur" diyebilirim

Düzenleyen maki01 : 10-04-2011 saat 14:40 Neden: Ek
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön