![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Pembe oval çeri domates
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Solanum lycopersicum Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Engin Yüksel İlk paylaşan : Bu isim altında benim sanırım ama evvelki yılın paylaşımında gördüğüm "alis" cinsini buna benzettim. Sn. Zekoş ise "Meksika çeri" olduğunu belirtti. Tohumun kökeni : - Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Civarda başka çeri domates cinsi yoktu. En yakın diğer domates cinsi ise 3 m. kadar aşağısındaydı. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos ortası. Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü gelişen ve çok verimli bir bitkisi var. Çok boylanma ve dal atma eğilimde. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Pembe, oval, sert ve iyi bakımı yapıldığında oldukça irileşebilen çeri bir domates cinsi. Şimdiye kadar denediğim çeri domatesler içinde görüntü ve lezzet olarak en beğendiğim bu oldu. Çok tatlı ve dengeli bir tadı var. İnce kabuklu fakat sert olduğu için de çerez gibi atıştırmalık, özellikle çocukların favorisi. Ayrıca çok verimli ve çok dayanıklı. Yere düşenleri günler sonra bile daldaki kalitede bulabiliyorum. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs sonu direkt viyollere ekildi. Haziran sonu kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( soğuk katlama vb. ) Herhangi bir özel uygulamaya gerek olmadı. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bütün diğer domatesler gibi. 4. İklim gereksinimleri: Sera dışına 20 C'den itibaren ekiliyor. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: İyice olgunlaşıp tombullaşınca. Bazen de yere düşenlerden topluyorum. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 19-10-2020 saat 11:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Beyaz Selanik mısırı
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Zea Mays Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Köyde bir akrabamdan İlk paylaşan : Benim Tohumun kökeni : Selanik göçmenleri. Geçen sene bu mısırın kökenini kimseden öğrenemediğim için "beyaz Güneyköy mısırı" demiştim. Geçen ay Facebook'ta tesadüfen rastladığım bir sayfada bir yetiştiricinin paylaştığı fotoğrafı gördüm. Tamamen aynı mısır. Resmi benimkilerle kıyaslamak için beraber paylaşıyorum. Dağıtılacak Tohumun Saflığı: En yakın diğer mısır cinsleriyle arasında yaklaşık 50 m ve ağaçlar vardı. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül sonu. Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü gelişen ve 2 m.yi geçebilen bir bitkisi var. . Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: İyi gelişmiş bitkinin meyveleri de çok güzel ve gözalıcı oluyor: Uzun koçanlı, genellikle 8 sıralı, iri yassı beyaz taneler. Çok lezzetli, kaynatarak harika oluyor. Bu sene fazla yetiştiremediğim için istediğim halde közlemesinin tadına bakamadım. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Haziran sonu direkt viyollere ekildi. Temmuz ortası kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( soğuk katlama vb. ) Mısır ekerken tohumları bir gün önceden suya basıyorum. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Tam gün güneş alan, sıkışmayacağı ortamlara ekilmeli. Çünkü mısır sereserpe yetişmek istiyor. Suyunu da düzenli vermek gerekiyor. Özellikle püskül aşamasından sonra her gün sulanmalı. Uygun olmayan şartlarda yetiştirilince meyvede kısa koçan, düzensiz dizilim ve eksik tanelenme oluyor. 4. İklim gereksinimleri: Havalar ısınınca kalıcı yerine aktarılmalı. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ana bitki aşağıdan sararma emareleri göstermaye başlayınca meyveler de yeterince kurumuş oluyor. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 27-10-2020 saat 10:35 Neden: Düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Kırmızı patlatmalık mısır
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Zea Mays Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Sn. Kenger İlk paylaşan : Sn. Zekoş Tohumun kökeni : Karaman Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Bahçede başka cin mısırı cinsi yoktu. En yakın diğer mısır cinsleriyle arasında yaklaşık 20 m vardı. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül başı Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü bir bitki. Karahayvanlar defalarca yatırmasına rağmen gelişimini tamamladı ve her bitki meyve verdi (bazıları küçük de olsa 2 tane). Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Parlak, sivri, bordo taneli meyveler verdi. Daha evvel cin mısırı yetiştirmeyi başaramamış olduğum için tereddütlüydüm ama bu cins güzel gelişti. Daha önemlisi çok da güzel patlıyor. Piyasadan aldığımız cin mısırlarına göre biraz daha ufak ama daha lezzetli. Çocuklar bayıldı. Dışarıdan almayalım hep bunu yapalım diyorlar. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Haziran ortası direkt viyollere ekildi. Temmuz başı kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Mısır ekerken tohumları bir gün önceden suya basıyorum. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Tam gün güneş alan, sıkışmayacağı ortamlara ekilmeli. Çünkü mısır sereserpe yetişmek istiyor. Suyunu da düzenli vermek gerekiyor. Özellikle püskül aşamasından sonra her gün sulanmalı. Uygun olmayan şartlarda yetiştirilince meyvede, kısa koçan, düzensiz dizilim ve eksik tanelenme oluyor. 4. İklim gereksinimleri: Havalar ısınınca kalıcı yerine aktarılmalı. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ana bitki aşağıdan sararma emareleri göstermaye başlayınca meyveler de yeterince kurumuş oluyor. Elimde sadece resimdeki kadar bulunduğundan en fazla 20 kişi ile paylaşabileceğim. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 11-11-2020 saat 06:49 Neden: Adet sınırı ilave ettim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Pembe balkabağı
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Kabak (Cucurbita moschata) Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Komşu çiftlikten İlk paylaşan : Benim Tohumun kökeni : - Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Ekildiği yerde başka balkabağı cinsi yoktu. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül ortası Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sene bir cins hariç bütün kabaklarımı kaybettim. Bu kabağı benimle aynı tohumdan yetiştiren komşumdan aldım. (Onunla beraber çalışıyoruz, o da organik tarım yapıyor.) Güçlü gelişen, oldukça yayılma ve tırmanma eğiliminde olan bir cins. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bu kabağı geçen yıl izole ederek yetiştirmek istemiştim çünkü lezzet ve görünüm olarak gördüğüm ve tattığım en harika balkabağı. Tatlısı lokum gibi oluyor. Çiğ iken de tadı kestaneye benziyor. Ben başaramadım ama komşum yetiştirdi Allah'tan. 3-4 kg arası meyveler veriyor, başlangıçta açık gri iken geliştikçe yavruağzı-pembeye dönüyor (bazıları ikisinin arası alaca bir görüntüde kalabiliyor). İnce kabuklu, dayanma süresi hasattan sonra en fazla 3 ay civarı. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs ortası direkt viyollere ekildi. Haziran başı kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş. 4. İklim gereksinimleri: Hemen her iklimde yetişebilir sanırım. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sapı kuruduktan sonra da ne kadar bahçede kalırsa o kadar dayanıklı oluyor gözlemlediğim kadarıyla. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 14-11-2020 saat 19:26 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Turuncu armut balkabağı
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Kabak (Cucurbita moschata) Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Sn. Telato İlk paylaşan : Sn. Telato Tohumun kökeni : Sn. Telato'nun annesi Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Ektiğim yerde başka balkabağı cinsi yoktu. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül başı Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sene bu cins hariç bütün kabaklarımı kaybettim. Güzel gelişti, sökülüp tekrar dikilmeye iyi dayandı. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Görüntü ve boyut olarak çok çekici. 2-3 kg civarında meyveler verdi. Meyve dokusu pembe kabağa göre daha gevşek ve hafif geldi bana. Bunun da tatlısını yaptım, bu da lezzetli ama pembeninkini tercih ederim. Börek veya çorbada daha güzel olacak gibi geliyor ama henüz deneyemedim. İnce kabuklu, bunun da dayanma süresi tahminim en fazla 3 ay civarıdır. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs başı viyollere ekildi. Haziran başı kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş. 4. İklim gereksinimleri: Hemen her iklimde yetişebilir sanırım. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk kabaklar sapı kuruduktan sonra da ne kadar bahçede kalırsa o kadar dayanıklı oluyor gözlemlediğim kadarıyla. Resimde iki kabağı yanyana göstermek istedim. Boyut ve renkleri burada daha belirgin. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 26-10-2020 saat 19:41 Neden: İlave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Dikenli Çamlıhemşin salatalığı
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Hıyar (Cucumis sativus) Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Sn. Şehirliköylü İlk paylaşan : Sn. Şehirliköylü Tohumun kökeni : Çamlıhemşin Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Diğer salatalık cinsiyle arasında 15 m, meyve ağaçları ve fundalıklar vardı. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Temmuz-Ağustos Bitki tipi ve gelişim durumu: Özel ilgi isteyen biraz nazlı bir cins gibiydi. Toprağa ilk aktardıklarımdan bazılarını kaybettim, tekrar tohum ekmek zorunda kaldım, onlardan da kaybettiklerim oldu. Gelişebilen birkaç tanesi güçlü gelişti ve güzel meyveler verdi. Yalnız bazıları sapında biraz bekleyince kınalı bir görüntüye bürünmeye başladı. Bunun sebebini anlayamadım. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Meyve sayısı fazla olmadı ama -özellikle ilk gelişenler- çok güzel ve göz doldurucu oldu. Ufak çekirdekli, tıknaz gövdeli, gevrek etli salatalıklar verdi. Ben çok beğendim. Biz kahvaltıda kullandık. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs başı viyollere ekildi. Mayıs sonu kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş. 4. İklim gereksinimleri: Biraz nazlı sanırım. Bence de serin iklim cinsi bir salatalık. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohuma bırakınca çok iri ve kınalı-kahverengi oldular. Sapının kuruması epey uzun sürdü. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 14-11-2020 saat 21:48 Neden: Fotoğraf yükleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Tombul kornişon
Bitki türü: Mevsimlik sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum çeşit adı: Hıyar (Cucumis sativus) Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Size nereden geldi: Sn. Kenger İlk paylaşan : Sn. Kenger Tohumun kökeni : Urla Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Diğer salatalık cinsiyle arasında 15 m, meyve ağaçları ve fundalıklar vardı. Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2020 Temmuz-Ağustos Bitki tipi ve gelişim durumu: Özel bir ilgi istemeden güzel gelişti ve -karahayvan saldırılarına kadar- çok verimli oldu. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Başlangıçta bildiğimiz kornişon gibi gelişse de sonradan gerçekten tombul bir görüntüye dönüyor. Yalnız boyutlar meyveden meyveye farklılık arzetti, bazıları epey uzun çıktı. Genel olarak memnun kaldık. Yavrulardan bir miktar turşu yaptım, genel olarak kahvaltıda kullandık. Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs başı viyollere ekildi. Mayıs sonu kalıcı yerlerine aktarıldı. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş. 4. İklim gereksinimleri: Her iklimde yetişir gibi görünüyor. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Karahayvan saldırılarından dolayı can havliyle hemen tohumluk ayırdığım bir kaç tanesi ne kadar bekletsem de tam kahverengileşemedi ama yine de sapında çok uzun süre beklettim. Neyse ki çekirdekleri dolgunlaşmış çıktı. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 16-11-2020 saat 10:56 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|