17-11-2018, 20:49 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Tcm
1- Tigernut - Yer bademi 2- Kuru fasulye 3- Bulgar domates 4- İtalian heirloom domates 5- İspir in şeker fasulyesi Düzenleyen TCM : 12-01-2019 saat 10:43 |
17-11-2018, 20:50 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Tigernut - Yer bademi
Tigernut - Yer bademi: Geçen senenin ve önceki senenin paylaşım notları. GEÇMİŞ YILLARIN BİLGİLERİ: Geçen yıl (2015 Yılında) @ uss göndermişti sağolsun etkinlik çerçevesinde. Bademleri ekmeden önce iki güne yakın suda bekletmiştik. Daha sonra viyollere ektim resimde görüldüğü üzre. Yerken de aynı taktiği yazanlar var yumuşasın diye. Çimlenme oranı % 50 nin biraz üzerinde, forumda bir arkadaşla daha mutabık kalmıştık bu konuda. Ekim için özellik yok, domates biber gibi ekiyorsunuz. 1.000 m. rakımda yazın yaylada sürekli güneş gören yerde güzel geliştiğine göre aradığı özel bir şey yok diye düşünüyorum. Eklenti 633921 Topraktan ince uzun çıkan yapraklar çoğalarak ve yayılarak devam ediyor. Resimde gördükleriniz genç halleri. Yapraklar sararıp toplamaya hazır hale geldiğinde birbirinin içine girmişlerdi. Ekimde aralarını 50 cm. bırakmıştım diye hatırlıyorum. Eklenti 633923 Ve sonuç bu; bir kökten çıkanları görüyorsunuz resimde. Az daha eklesek olur bir kök için bir kısmını ilk zaman başka yere almıştım. Ekim ve hasat arası beş ay gibi sürdü. Çiçeklenme olmadı. Toprağa yedi sekiz kök ekmiştim viyolden. Kayınpeder ilk gördüğünde yabani ot sanıp eliyle sökmüş birini, dibinde perlit görünce yerine sokuşturmuş tekrar ama olmadı tabi Filmin sonuna da damgasını vurmayı ihmal etmedi, ben toplamakta geç kalınca tarlayı sürerken dört kökü daha karıştırıvermiş toprakla. Toplaması zor oluyor diye beni zahmetten kurtarmak istemiş herhalde. Eklenti 633922 Topladıktan sonra durdukça şeker oranı artıyormuş. Bir kaç ağzıma attım, çiğ kestane gibi mi desem. Tam anlamıyla tadına bakamadığımız için fazla yorum yapmıyayım Bahçesinde değişik tatlar, farklılıklar isteyen varsa buyursun. Düzenleyen TCM : 18-11-2018 saat 13:51 |
17-11-2018, 20:51 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Bulgar domatesi
Bulgar domatesi; 1 kiloya yaklaşan kilosuyla iki yıldır bahçemizin tombulluk şampiyonu. Önceki yıl @hcorak tan almıştım tohumları. Bu yıl mantari hastalıklar sebebiyle domateslerimizin pek yüzü gülmedi. Bulgar domateslerimiz ise blue beauty ve Hafize Baliç ile birlikte hastalığa yakalanmayan çeşitlerimiz oldu. İnce kabuğu, düzgün hatları, etli yapısı ile yemekler ve salça için ideal. Önümüzdeki yıl bahçede en fazla yer alacak domatesimiz olacak. GEÇMİŞ YILLARIN BİLGİ VE RESİMLERİ: Geçen seneki paylaşımda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. Bunlarda geçen haftanın (16.09.2017) toplu domates gösterisi... Sağ öncen başlarsak; blue beauty - russian cossack ve hafize...Sağ arkadan devam edersek bulgar domatesi - Ödemiş in oturak domatesi ve muhtemelen tula domates... Eklenti 657773 Eklenti 657774 Eklenti 657775 Ve bu senenin yeni keşfi, @ hcorak ın 'bulgar domatesi' ... Yumurtamsı italian heirloom un düz top gibi hali bulgar domatesi. Verim daha az, lezzet bir tık daha geride ancak oldukça iri domatesler verdi. Rekor elimdeki 980 gr. gelen domates oldu. Eklenti 657776 Düzenleyen TCM : 18-11-2018 saat 14:00 |
17-11-2018, 20:52 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Kuru Fasulye
Kuru fasulye: Önceki yılların paylaşımları. Bahçenin en sevdiğim yemeği; hastalık tanımaz, ekimi-yetiştirmesi-bakımı-toplaması kolay, zahmetsiz, uğraştırmaz... GEÇMİŞ YILLARIN BİLGİ VE RESİMLERİ: 2014 - 2015 paylaşım notları Eklenti 630549 Kayınpederin yıllardır ektiği ürün. Oturak, lezzetli, hastalıklara dayanıklı, sorunsuz mükemmel bir seçim. Ek, unut, topla, kurut ve yut. Mutlaka deneyin. İki yıldır böyle yazıyorum bir Allah ın kulu da 'he yav gerçekten öyleymiş' demedi iyi mi Biz mi abarttık acep. Yeni kuru fotoları. Eklenti 631041 Eklenti 631042 Eklenti 631043 Düzenleyen TCM : 18-11-2018 saat 13:55 |
19-12-2018, 19:52 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
İtalian heirloom domates
Bu tür @birnefestoprak tan gelmişti... Ağaçlar.net in facebook sayfasında İtalian heirloom u soruyordu bir arkadaş, inanamadım kataloglara baktım ve gerçekten bu yıl da paylaşılmadığını gördüm. Tohum alanların kulaklarını mı çekmeli ne? Önceki iki yılın en güzel domatesiyde italian heirloom. Ancak ince nazik dal ve yaprak yapısı ile kontrol altına alması zor geldi bize. Sırık domates olmasına rağmen çok dallanması, bu da yetmiyormuş gibi bu dalların pelte gibi olması sebebiyle diğer sırık domatesleri 5-6 klips ile tepeye kadar sabitleyebiliyorken bunda en az iki katı klips gerekiyor. Hastalıklara da daha yatkın gördük son sene. Oysa benden tohum alan arkadaşlar bu cinsin hastalıklara dayandıklarını yazdılar. Daha önce de yazmıştım, son yıl bulgar domatesini görünce birbirine de benzedikleri için italian ı artık ekmeyi düşünmüyorum. İlk iki resim bu yıldan; 651 gr. a ulaştı en büyüğü.. Bundan sonraki resim ve yorumlar önceki yıllardan alıntı. (2017) yılı gözlemim; '...Mükemmel italian heirloom domates...Söbe, yumurtamsı yapısı, omuzları sarımsı, dümdüz, girinti-çıkıntı olmayan yapısı, sulu, incecik kabuğu, bol sulu gerçekten mükemmel tadı ile bu yıl da domatesler içinde gözdemiz oldu. Hiç mi kusuru yok bu arkadaşın derseniz; dal-yaprak yapısı çok narin, çok fazla meyve dökümü olmadı, genelde kök başına beş altı meyve, tane başı ağırlık 250 - 400 gr. desek iki üç kilo meyve ancak topladık. Bunu hesaplamak için özel çaba sarfetmediğim için hesabımda hata olabilir. Bir diğer ayrıntı bu yıl 90 kök civarı domates diktik ve içlerinden beş kök kadar mantari hastalık sebebiyle dalları siyahlaşarak fire verdik, bunların ikisi italian domatesti. Ancak özellikle bu yıl ilk yediğim domatesin ağzımda eriyip giden tadı hala aklımda...' (2016 yılından) Bu sırık domates çeşidini mutlaka ekin. Yarım kiloya varan domatesler hastalıklara diğer çeşitlerden daha çok dayandı benim bahçede. Basit kaçan ismi, balonumsu görüntüsü, mat kırmızı rengi, düz hatları ile böylesine mükemmel bir tat beklemiyorsunuz açıkçası. Tat konusunda domatesi tadan konu komşu akrabaların ortak fikri olduğunu belirtmek isterim. Alttaki resimde domatesin içinin görüntüsüne bakın, keskin bir bıçakla büyük bir parçayı ağza attığınızı düşünün ve yumuşacık bonfilenin ağızda eridiğini hayal edin... ELİMDE NE KADAR TOHUM OLDUĞUNU BİLMİYORUM, GEÇEN SENEDEN KALAN TOHUMLARI DA BİRLEŞTİREREK ELİMDEN GELDİĞİNCE SİZLERE GÖNDERMEYE ÇALIŞIRIM... |
12-01-2019, 10:51 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
İspir şeker fasulyesi
Forumda dolaşırken farkettim; yıllardır kayınpederin 'beyaz şeker barbunya' diye ektiğinin büyük ihtimal 'İspir in şeker fasulyesi' olduğunu düşünüyorum. Elimde fazla tohum yok, bu konuyu da @ Dongyul un tohum isteği sebebiyle açıyorum. Forumun emektarlarından talep eden olursa bir kaç kişiye daha verebilirim. Bu sebeple ilave bilgi resim eklemiyorum. Eski bilgiler.. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|