Konu: Tcm
View Single Post
Eski 19-12-2018, 18:52   #5
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
İtalian heirloom domates

Bu tür @birnefestoprak tan gelmişti...

Ağaçlar.net in facebook sayfasında İtalian heirloom u soruyordu bir arkadaş, inanamadım kataloglara baktım ve gerçekten bu yıl da paylaşılmadığını gördüm. Tohum alanların kulaklarını mı çekmeli ne?

Önceki iki yılın en güzel domatesiyde italian heirloom. Ancak ince nazik dal ve yaprak yapısı ile kontrol altına alması zor geldi bize. Sırık domates olmasına rağmen çok dallanması, bu da yetmiyormuş gibi bu dalların pelte gibi olması sebebiyle diğer sırık domatesleri 5-6 klips ile tepeye kadar sabitleyebiliyorken bunda en az iki katı klips gerekiyor. Hastalıklara da daha yatkın gördük son sene. Oysa benden tohum alan arkadaşlar bu cinsin hastalıklara dayandıklarını yazdılar. Daha önce de yazmıştım, son yıl bulgar domatesini görünce birbirine de benzedikleri için italian ı artık ekmeyi düşünmüyorum.

İlk iki resim bu yıldan; 651 gr. a ulaştı en büyüğü..

Name:  itali 1.jpg
Views: 974
Size:  17.6 KB

Name:  itali2.jpg
Views: 992
Size:  43.3 KB

Bundan sonraki resim ve yorumlar önceki yıllardan alıntı.

Name:  italia 3.jpg
Views: 949
Size:  68.6 KB

Name:  italia 4.jpg
Views: 974
Size:  31.1 KB

Name:  italia 5.jpg
Views: 989
Size:  45.5 KB

(2017) yılı gözlemim; '...Mükemmel italian heirloom domates...Söbe, yumurtamsı yapısı, omuzları sarımsı, dümdüz, girinti-çıkıntı olmayan yapısı, sulu, incecik kabuğu, bol sulu gerçekten mükemmel tadı ile bu yıl da domatesler içinde gözdemiz oldu. Hiç mi kusuru yok bu arkadaşın derseniz; dal-yaprak yapısı çok narin, çok fazla meyve dökümü olmadı, genelde kök başına beş altı meyve, tane başı ağırlık 250 - 400 gr. desek iki üç kilo meyve ancak topladık. Bunu hesaplamak için özel çaba sarfetmediğim için hesabımda hata olabilir. Bir diğer ayrıntı bu yıl 90 kök civarı domates diktik ve içlerinden beş kök kadar mantari hastalık sebebiyle dalları siyahlaşarak fire verdik, bunların ikisi italian domatesti. Ancak özellikle bu yıl ilk yediğim domatesin ağzımda eriyip giden tadı hala aklımda...'

(2016 yılından) Bu sırık domates çeşidini mutlaka ekin. Yarım kiloya varan domatesler hastalıklara diğer çeşitlerden daha çok dayandı benim bahçede. Basit kaçan ismi, balonumsu görüntüsü, mat kırmızı rengi, düz hatları ile böylesine mükemmel bir tat beklemiyorsunuz açıkçası. Tat konusunda domatesi tadan konu komşu akrabaların ortak fikri olduğunu belirtmek isterim. Alttaki resimde domatesin içinin görüntüsüne bakın, keskin bir bıçakla büyük bir parçayı ağza attığınızı düşünün ve yumuşacık bonfilenin ağızda eridiğini hayal edin...

ELİMDE NE KADAR TOHUM OLDUĞUNU BİLMİYORUM, GEÇEN SENEDEN KALAN TOHUMLARI DA BİRLEŞTİREREK ELİMDEN GELDİĞİNCE SİZLERE GÖNDERMEYE ÇALIŞIRIM...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön