Konu: Tcm
View Single Post
Eski 22-11-2016, 08:33   #14
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Yer Bademi (Tigernut)

Yer Bademi (Tigernut)

Geçen yıl @ uss göndermişti sağolsun etkinlik çerçevesinde.

Bademleri ekmeden önce iki güne yakın suda bekletmiştik. Daha sonra viyollere ektim resimde görüldüğü üzre. Yerken de aynı taktiği yazanlar var yumuşasın diye. Çimlenme oranı % 50 nin biraz üzerinde, forumda bir arkadaşla daha mutabık kalmıştık bu konuda. Ekim için özellik yok, domates biber gibi ekiyorsunuz. 1.000 m. rakımda yazın yaylada sürekli güneş gören yerde güzel geliştiğine göre aradığı özel bir şey yok diye düşünüyorum.

Name:  1.jpg
Views: 1843
Size:  57.1 KB

Topraktan ince uzun çıkan yapraklar çoğalarak ve yayılarak devam ediyor. Resimde gördükleriniz genç halleri. Yapraklar sararıp toplamaya hazır hale geldiğinde birbirinin içine girmişlerdi. Ekimde aralarını 50 cm. bırakmıştım diye hatırlıyorum.

Name:  2.jpg
Views: 1812
Size:  55.5 KB

Ve sonuç bu; bir kökten çıkanları görüyorsunuz resimde. Az daha eklesek olur bir kök için bir kısmını ilk zaman başka yere almıştım. Ekim ve hasat arası beş ay gibi sürdü. Çiçeklenme olmadı. Toprağa yedi sekiz kök ekmiştim viyolden. Kayınpeder ilk gördüğünde yabani ot sanıp eliyle sökmüş birini, dibinde perlit görünce yerine sokuşturmuş tekrar ama olmadı tabi Filmin sonuna da damgasını vurmayı ihmal etmedi, ben toplamakta geç kalınca tarlayı sürerken dört kökü daha karıştırıvermiş toprakla. Toplaması zor oluyor diye beni zahmetten kurtarmak istemiş herhalde.

Name:  4.jpg
Views: 1744
Size:  29.0 KB

Topladıktan sonra durdukça şeker oranı artıyormuş. Bir kaç ağzıma attım, çiğ kestane gibi mi desem. Tam anlamıyla tadına bakamadığımız için fazla yorum yapmıyayım
Bahçesinde değişik tatlar, farklılıklar isteyen varsa buyursun.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön