agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni48Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2011, 19:36   #91
/

Giriş Tarihi: 04-12-2010
Evet memet bey çok haklı. Tavuk balık yememeliyiz, arıların o kadar uğraşıp emek verdiği balları tüketmemeliyiz. Hele yumurta... yazık değil mi bırakalım her biri civciv olup çıksın. Hunharca kaynatıp ya da kızgın yağa boşaltıp öldürmeyelim...

Ayrıca bilmediğim için soruyorum; domates fidanları budanmıyor mu? hiç biri ölmüyor mu? yani her fidan garantili mi?

Sitede birçok defa arkadaşların yazılarında şöyle cümlelerle karşılaştım. " işyerimin önünde kazı vardı dozerden son anda kurtardım" , " yanımızdaki arsa kazılıyordu şu ağacı oradan kurtardım" , "yoldaki ağaçlar budanmış birçok çelik aldım bunları yeşertip bonsai olarak büyütecem", " arkadaşın çiçeklerinden dallar aldım bonsai yapıcam" vs. vs..
İşte bunlar da bonsainin can verdiği örnekler arkadaşlar....

Düzenleyen alpmoon : 13-01-2011 saat 19:37 Neden: imla düzeltme
alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 19:40   #92
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alpmoon Mesajı Göster

Sitede birçok defa arkadaşların yazılarında şöyle cümlelerle karşılaştım. " işyerimin önünde kazı vardı dozerden son anda kurtardım" , " yanımızdaki arsa kazılıyordu şu ağacı oradan kurtardım" , "yoldaki ağaçlar budanmış birçok çelik aldım bunları yeşertip bonsai olarak büyütecem", " arkadaşın çiçeklerinden dallar aldım bonsai yapıcam" vs. vs..
İşte bunlar da bonsainin can verdiği örnekler arkadaşlar....
Kurtardığımız her ağacı bonsai yapmak zorundamıyız. Onlar özgürce yaşayamaz mı.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 19:41   #93
/

Pardon

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi öZNe Mesajı Göster
''...Doğadakiler soru işaretiyken bonsailerin köklerinde kocaman kurtlar, solucanlar vs. olmasına asla izin vermeyiz değil mi? '' Bildiğim kadarıyla solucanlar zararlı değildir.
Pardon değerli arkadaşım, ben zararlı olarak düşündüğüm için yazmıştım. Kesin ben biliyorum demiyorum. Ben öyle biliyordum yanılmışım. Şöyle düzelteyim o zaman; " doğal ortamdaki tüm zararlılar"

umarım bu hali düzgündür.. Saygılar...

Eski 13-01-2011, 19:45   #94
/

ilginç bir soru

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemo Mesajı Göster
Kurtardığımız her ağacı bonsai yapmak zorundamıyız. Onlar özgürce yaşayamaz mı.

Hayır arkadaşım, öyle de olmuyor zaten. Her kurtarılan ağaç maalesef ki olmuyor , olamaz da. Peki insanlar yemeyecekleri yahut çıkarları olmayan bitkiler ve canlıları çoğaltıp , yetiştirmeye ne zaman başlarlar sizce?

Eski 13-01-2011, 19:54   #95
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alpmoon Mesajı Göster
Hayır arkadaşım, öyle de olmuyor zaten. Her kurtarılan ağaç maalesef ki olmuyor , olamaz da. Peki insanlar yemeyecekleri yahut çıkarları olmayan bitkiler ve canlıları çoğaltıp , yetiştirmeye ne zaman başlarlar sizce?
Yemediğim pek cok sebze yetiştirdim. Söylermisiniz sizce neden.

Eski 13-01-2011, 20:01   #96
/

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şehnaz Mesajı Göster
Bu konuyu cinsiyet ayrimina tasimak istemem bunuda bastan belirteyim . Hatali isem bastanda özür dilerim . Kadinlarin ayaklarinin kücük kalmasi icin de zamaninda cok emek harcanmisti , bu uzak dogu ya özgü birseydi. Agaclari dogalarina aykiri olarak büyümelerine engel olmakta uzak dogu ya özgü bir sanat . Kadinlarin kisilik olarak GEYSA lastirilmasida yine ayni bölgeye ait eski geleneklerden . Kisacasi bakildigi zaman zorunlu kilanan bir güzelikten kimin SORUNSUZ VE MUTLU oldugu acik.

Tespitiniz için kutluyorum sayın şehnaz. Avatarınızdaki ya da evlerimizdeki saksıdaki çiçekler de aynı bonsailer gibi kısıtlanmış, sınırlandırılmış, yönlendirilmiş değilmidir? Doğasından alıkonan herşey aynı değilmidir?
2 litrelik saksıda yarım yamalak çiçek yetiştirmek ile bonsai saksısında son derece titizlikle, çocuk büyütür gibi ağaç büyütmek bence aynı kefeye konulmamalı. Bu, bu kadar basit olmamalı. Bunu böyle düşünen ve kabul eden arkadaşların böyle bir sitede bu kadar çok yazı takip ettiklerine, ortak konu bulabildiklerine inanamıyorum.
Saygılarımla...

Eski 13-01-2011, 20:02   #97
Ağaç Dostu

dermana's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2010
Galeri: 21
neden kimse konuya şu gözle bakmıyor..bugün özellikle büyük şehirlerde ağaçlarla ilgilenebilmek çok zor. ama bonsai sayesinde isteyen herkes evinde kendi korusunu yaşatabilir.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 20:05   #98
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Alıntı:
Ben, yılan derisi ayakkabı giymiyorum.
Saygılarımla
Ayakabı giydiğiniz sürece hangi hayvanın derisini yüzüldüğü bir anlam ifade etmiyor. Zaten ben de size yılan derisinden söz etmemiştim kesilien bir hayvanın derisinden bir ayakabı giyiyorsunuz.
Bence burada bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmak gibi ülkemizin günümüz insanında yaygın ve kronik bir sorun olduğu ortada.
Ayakabı benzetmesi de çok manidar. Malum, kağıdı da aynı uygarlık bulmuştu. Ağaçların katledilmesine neden olduğu için kağıt kullanımı konusunda da buna benzer fikirleriniz olduğunu düşünmelimiyim acaba. Bu nedenle kütüpanelere de karşımısınız? bir sürü katledilmiş ağaçtan üretilmiş kitap istiflenmiş duruyor. oralarda.
Kapı ve pencerelerinizin ağaç olması da ayrı bir karmaşık durum tabi.

Bence önce bir şeye "bence öyledir o yüzden de karşıyım ben" demeden bir ne olduğunu öğrenmek gerekir.
İşkence gördüğü için daha iyi gelişecek bir canlı sizce ne derece gerçekçilikle bağdaşır. Bilmediğiniz bir konuda yapılan uygulamaların doğru olmadığı fikrine nasıl ulaştığınzı da öğrenmeyi isterim.

Doğal durumda olması için çocuklarınızı eğitim vermekten uzak tutma gibi bir fikriniz var mı? yoksa onların ileride bir meslek sahibi olması için bazı eğitimleri almaları gereğini zorunlu görüyor olabilir misiniz?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 20:08   #99

memet's Avatar

Alıntı:
Yemediğim pek cok sebze yetiştirdim. Söylermisiniz sizce neden.
Bu arada hangi konulara yadığınıza bir gözattım da, balıkları bir havuza hapsettiğinize dair yazınızı gördüm .Doğalarına aykırı değil mi bu yaptığınız?

Eski 13-01-2011, 20:12   #100
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Bonsai tartışırken, kendimi balıklarda buldum birden.)

Eski 13-01-2011, 20:18   #101
/

Herkes istediğini yapmak da özgürdür. Kimse kimseyi karpuz yetiştiriyor, menekşe yetiştiriyor, kaktüs yetiştiriyor ya da sırf kağıt fabrikasına gidecek diye ağaç yetiştiriyor şeklinde suçlayamaz. İsteyen domates yetiştirir oturur peynir ekmekle yer, isteyen domatese kıyamaz doğasını bozmamak için kuru ekmek yer. Ben bir arkadaşımızın SORUSU ÜZERİNE sadece özenti için bonsaiye başlanmaması gerektiği, ağaca yani o canlıya değer verilmesi gerektiğini, bonsaiye sadece tabakta bir ot şeklinde bakılmaması gerektiğini kendimce yazdım. İsteyenin hoşuna gider isteyenin gitmez dikkate almaz. Ben bonsai profesörü yahut doğabilimci değilim. İster domates, biber, patlıcan isterse de tavuk, balık vs.. herkes istediğini yetiştirir işine gelen yer ve ya satar. Ben şunu görüyorum. Yoldaki cayır cayır sıcakta kurumakta olan ağaca kaç kişi çıkıp su veriyor, parkta çocukların kırdığı çiçeklere gerçekten sahip çıkıyormuyuz? Harcadığımız her yaprak kağıdın ağaçlardan olduğunu düşünerek kullanıyormuyuz? Bence HAYIR.
İşte bu bonsailer belki de ileriye aktarılabilen nadide ağaçlar olacaklar. Bundan gerisi boş. Adı bonsai olmuş ya da armut olmuş çok mu önemli? Önemli olan her canlı gibi ona gerekli ihtiyaçları veriliyor mu, Canlı ve sağlıklı tutmak için çaba ve değer veriliyor mu önemli olan bu değil mi...

Düzenleyen alpmoon : 13-01-2011 saat 20:22 Neden: imla
Eski 13-01-2011, 20:19   #102
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Ben ise, sizin ne konulara yazdığınıza bakmadım. Sadece bonsai bana göre değil diye fikrimi söylemeye çalıştım nacizane.
Size göredir, o size kalmış. Ama bi başlık acılmış fikir beyan edemiyeceksek, etmeyelim. Siz buyurun lütfen

Eski 13-01-2011, 20:20   #103

memet's Avatar

Alıntı:
Bonsai tartışırken, kendimi balıklarda buldum birden.)
Evet siz balıkları bir havuza hepsetmişken doğal olarak üreyen organizmaları filtrelerde yok ederken, böyle bir havuza düşeceğinizi neden önceden düşünmediniz ki?

Eski 13-01-2011, 20:26   #104
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Evet siz balıkları bir havuza hepsetmişken doğal olarak üreyen organizmaları filtrelerde yok ederken, böyle bir havuza düşeceğinizi neden önceden düşünmediniz ki?
Konu buysa eğer, benim filitre istemediğimi de bilmeniz gerekirdi.
Bence bonsai konusuna dönelim. Kişisel tartışma olacaksa yeri burası değil.

Eski 13-01-2011, 20:27   #105
Ağaç Dostu

Ayşe Yıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2010
Bu konuda çok fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte görüşümü bildirmekte istiyorum.
Bonsai= budama teknikleri değil midir? Bunu doğal ortamlarda bulunan ağaçlarada yapıyoruz. Kiraz ağacını tepesinden alıveriyoruz daha çok yükselmesin meyvesi toplanmıyor diye,... böyle örnekler çoğaltılır. Eğer o kadar kök küçük bir saksıya giriyor ve ölmüyorsa bunda tartışılacak bir durum göremiyorum ben.
Bu baktığımız bitkiler devasa da olsa minicikte olsalar doğru bakım önemlidir bence. Bilmek önemlidir. Kaktüslerimizi çöllerden getirip evimizin baş köşesine yerleştiriyoruz mesela. Yani demek istediğim şu; boyut, yaşadığı yer,saksı,...vs önemli olan yaşıyor mu uygun ortam sağlanmış mı? Önemli olan bu.

Ayşe Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 20:37   #106

memet's Avatar

Alıntı:
Konu buysa eğer, benim filitre istemediğimi de bilmeniz gerekirdi.
Bence bonsai konusuna dönelim. Kişisel tartışma olacaksa yeri burası değil.
Bonsai konusundayız. Sdece size kendi uygulamlarınızı gösterdim.Filtre çalışıyor öyle değil mi? Balıklar da havuzdalar, doğal ortmalarından engellenmişler. Bunlar ortadayken, birden, bilmediğiniz bir konuda fikkir edinmeden bilgi sahibi oldunuz bir şeye karşı çıkıyorsunuz. Ben de size konunun başka yönlerini gösteriyorum. hepsi bu.

Ayşe Afyonlu'nun işaret ettiği gibi, ormandaki ağaçlara bile sizin karşı çıktığınız uygulamalar yapılıyor.
Daha tohumdan başlayıp çam fidelerininn nasıl üretildiğine dair biraz bilgi edinmelisiniz.

Eski 13-01-2011, 20:37   #107
/

Katılıyorum Ayşe hanım, önemli olan sağlıklı bir şekilde yaşamını, gelişimini sürdürecek ortam ve ilgiyi vermek. Bu bonsai olmuş maydonoz olmuş çok önemli değil. Bundan ötesi kişisel seçime girer.
Saygılar...

Eski 13-01-2011, 20:40   #108
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Alıntı:
O balıklar daha kötü ortamdaydı. 2 karış akvaryumda, biz onlara iyi kötü daha iyi koşullar sunacağız. Endişeniz olmasın.

Şimdi konumuza dönelim

Eski 13-01-2011, 20:47   #109
/

Alıntı:
O balıklar daha kötü ortamdaydı. 2 karış akvaryumda, biz onlara iyi kötü daha iyi koşullar sunacağız. Endişeniz olmasın.

Şimdi konumuza dönelim
Konumuz bonsai ;

O bonsailer çok daha kötü ortamlardaydılar. Kimi kırık bir dal, kimi sökülmüş bir ağaçcık kimi de henüz sadece tohumdular. Biz onlara sizin bilmediğiniz ÇOK ÇOK ÇOK DAHA İYİ koşullar sunacağız. Onlara herkes imrenerek bakacak, cümlelerine MAŞALLAH diye başlayacaklar. Endişeniz olmasın...

Eski 13-01-2011, 20:56   #110
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Alıntı:
Bonsai konusundayız. Sdece size kendi uygulamlarınızı gösterdim.Filtre çalışıyor öyle değil mi? Balıklar da havuzdalar, doğal ortmalarından engellenmişler. Bunlar ortadayken, birden, bilmediğiniz bir konuda fikkir edinmeden bilgi sahibi oldunuz bir şeye karşı çıkıyorsunuz. Ben de size konunun başka yönlerini gösteriyorum. hepsi bu.

Ayşe Afyonlu'nun işaret ettiği gibi, ormandaki ağaçlara bile sizin karşı çıktığınız uygulamalar yapılıyor.
Daha tohumdan başlayıp çam fidelerininn nasıl üretildiğine dair biraz bilgi edinmelisiniz.
Evet bonsai idi konuşma, ama siz başka yere götürdünüz benim bir mesajımla.
Bu arada balıklar hala korumada. Filitre falan yok henüz, doğru okuyun.
Ben bilmediğim konuda fikir beyan etmedim, hissettiklerimi söyledim.
Sizi rahatsız ettim demek, buyurun siz ne derseniz deyin.

Eski 13-01-2011, 21:51   #111
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-03-2009
Arkadaşlar, Jokerkan arkadaşımız Bonsainin etikliğini sordu, bazılarımız etik bazılarımız değil şeklinde forumda süratli bir tartışma başladı. Burada tartışılan fikirdir ve herkes kendisinin fikrine saygı duyulmasını istiyorsa, mutlaka karşısındakinin fikrine saygı duymalıdır. Tartışma doğruları bulmak için yapılmalıdır. Eğer bir tartışma ''illada ben haklıyım'' söylemine taşınırsa amacına ulaşamaz ve kırıcı olur, lütfen birbirimizi kırmayalım, teşekkürler, saygılar.

zafersu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 22:02   #112
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Çok güzel bir tartışma konusu olmuş belki bir çoğumuzun düşündüğü bir konu...Bonsailere büyük bir hayranlık duymama rağmen ki çok uzun süredir, hiç bonsaim olmadı forumdaki çalışmaları izlemek çok keyifli gerçekten sanat eserleri yaratılıyor ve bunlar sadece doğanın minyatür bir yansıması. Ben de etik olarak değerlendirilecek konunun onu sıkıştırıp budamaktan çok uzun yıllar yaşatabilmek olduğunu düşünüyorum tıpkı diğer bitkilerimize yaptığımız gibi ki bize haklarını helal edebilsinler...Bence bu kendini hazır hissetmekle ilgili uzun zaman önce gittiğim bir uzak doğu seyahatinde benim haricimde herkes bir bonsai edinmişti ki mükemmel ötesiydiler ama çoğu yaşatamadı. Sonuçta tüm bitkilerimiz için geçerli olan bir şey var hastalık ve zararlılar onları yok edebilir ama bonsailer daha fazla emek istiyor kendinizi hazır hissediyorsanız başlamamak için neden yok...

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 22:07   #113
Ağaç Dostu

jeomeo's Avatar

Giriş Tarihi: 24-07-2009
Arkadaşlar etik ve özgürlük gibi hatta ağaç gibi Türkçe kelimelerin anlamına şuradan bakıp en azından bir fikir sahibi olduktan sonra bu tartışmaya devam ederseniz, hem amacınız hem de vardığınız sonuç anlaşılabilir olacaktır.

Saygılarla

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 22:23   #114

memet's Avatar

Alıntı:
Evet bonsai idi konuşma, ama siz başka yere götürdünüz benim bir mesajımla.
Bu arada balıklar hala korumada. Filitre falan yok henüz, doğru okuyun.
Ben bilmediğim konuda fikir beyan etmedim, hissettiklerimi söyledim.
Sizi rahatsız ettim demek, buyurun siz ne derseniz deyin.
Bakın sanırım durumunuzu anlamaya niyetiniz yok.

"Anladığım, motor suyu alacak filitreye yollıyacak. Filitrede temizlenen su, tekrar şelaleden akacak. Sanırım böyleydi))"
Filtrenin çalışıp çalışmaması beni pek ilgilendirmiyor. Cümlenize göre zaten çalışacak. Burada ben ironik olarak bakterilerin öleceğine bir gönderme yaptım. Balıkları esir ediyor olmanız gerçeğini ortadan kaldırmıyor bu durum..

"Kurtardığımız her ağacı bonsai yapmak zorundamıyız. Onlar özgürce yaşayamaz mı. " balıklar için özgürlük gerekli değil mi? sadece ne yapıldığına dair bir fikriniz olmayan bonsai konusunda mı özgürlük gerekli. bahçenizdeki bitkilerin ne gibi bir özgürlüğü var.

"
Ben, ince dallardan çelik yaptım tutmadı. Tekrar denesim mi, baharı mı beklesem. "
Bir bitkinin dallarını kesip onlara işkence yapmış olmadınız mı bu uğraşınız sırasında. Ya da aynı şey bonsaide yapılınca mı sorun oluyor. Çelik almak sizin özgürlükleriniz dahilinde ama bilmediğiniz bu konuda bu yapılmamalı.

Özgürlük sadece sizi sınırlamayan alanların olması mıdır?
Bilmediğiniz konuda fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmaya çalışmanız bu bakımdan nasıl bir anlam içerir.

Size şunu yapmanızı öneriyorum. Kişi önce kendini sorgulamadan, özellikle de bilmediği bir konuda, bilgi sahibi de olmadan fikir sahibi olmamalıdır.

Ne yazıktırki bu ülkemizde normal bir davranış kabul edilir oldu.

Sizin balıklarınıza ve bitkilerinize yapmadığınız hiç bir şey bonsaide de yapılmıyor. Fazlası sizin bilmediğiniz ve yapmadığınız bir çok şey bu ağaçlar için yapılıyor. Yani sizin saksılarınızdaki bitkilerin bir bonsaiye göre daha ciddi sorunları var.

"Bir kök bahcede bıraktım donacak mı deneyeceğim." Hiç bir bonsaicide böyle bir cümle göremezsiniz sözgelimi. Hiç bir bonsaici bakalım donacak mı diye ağacını ortaya bırakmaz. Çünkü önceden hangi iklim koşulları gerektiğine dair araştıması vardır.

Aslında bonsai bakım tekniklerinin bitkileriniz bakımından size çok yararı olur.

Eski 14-01-2011, 07:06   #115

memet's Avatar

Bonsai'nin Japonya'da sadece kadınların değil soylu olmayanların da yapmasına izin verilmiyordu geçmişte.
Herkesin bonsai yapabilmesi çok eski değildir Japonya'da. Kadınlara ise çok yakın zamanda izin verildi.
Bütün dünya'da erkeklerin bonsai konusuyla ilgisi daha fazla. Fakat bizde biraz değiik bir durum var. Toplantılarımza katılımda böyle bir fark olmuyor.

Eski 14-01-2011, 08:59   #116
Ağaç Dostu

jokerkan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-12-2010
arkadaslar bu konunun bu sekilde tartısılması beni sevindirdi sonucta herkes fikrini paylasmıs bu gayet guzel birsey.
Naçizhane bir seyi belirtmek istiyorum balıkların **** kusların evde beslenmesi ile bitkilerin biraz farklı oldugunu dusunuyorum. bitkiler hayvanlar kadar cabuk tepki veren canlılar degil sonucta ve ihtiyac duydukları sartlarda aynı degil (bir balık icin 1,5 m lik akvaryum okyanus gibi olabilir ona bazan ama bir kafes kus icin ozgurce icinde ucabilecegi yer degildir) o yuzden bu kıyaslamaların en azından bonsai konusunda yapılmasının cok dogru oldugunu sanmıyorum.
Bonsai ye ilgim devam ediyor ilk hedefim bir hazır bonsai edinmek oncelikle ve toprak degişimi gibi bazı hamlelerle onu hayatta tutmaya calısmak.Gorerek ve deneyerek bazı seyleri kafamda oturtmak aslında amacım. eger yapamayacagıma kanaat getirisem uygun bir sekilde dogaya kazandırmak istiyorum , yani ilk hedefim onu hayatta tutmak.

jokerkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 09:56   #117
Ağaç Dostu

Ayşe Yıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jokerkan Mesajı Göster
arkadaslar bu konunun bu sekilde tartısılması beni sevindirdi sonucta herkes fikrini paylasmıs bu gayet guzel birsey.
Naçizhane bir seyi belirtmek istiyorum balıkların **** kusların evde beslenmesi ile bitkilerin biraz farklı oldugunu dusunuyorum. bitkiler hayvanlar kadar cabuk tepki veren canlılar degil sonucta ve ihtiyac duydukları sartlarda aynı degil (bir balık icin 1,5 m lik akvaryum okyanus gibi olabilir ona bazan ama bir kafes kus icin ozgurce icinde ucabilecegi yer degildir) o yuzden bu kıyaslamaların en azından bonsai konusunda yapılmasının cok dogru oldugunu sanmıyorum.
Bonsai ye ilgim devam ediyor ilk hedefim bir hazır bonsai edinmek oncelikle ve toprak degişimi gibi bazı hamlelerle onu hayatta tutmaya calısmak.Gorerek ve deneyerek bazı seyleri kafamda oturtmak aslında amacım. eger yapamayacagıma kanaat getirisem uygun bir sekilde dogaya kazandırmak istiyorum , yani ilk hedefim onu hayatta tutmak.

''yani bir bitki buyumeye cogalmaya programlıdır. şartları yerindeyse yeni dallar yeni kokler yeni yapraklar verir, bu bir canlı olarak en dogal hakkı olmalıdır diye dusunuyorum.Bonsaide bitkiyi minicik bir hacime hapis etmiş olmuyormuyuz? ustelik öldürme riskine girerek? sürekli dallarını ve köklerini budayarak o bitkiyi mutlu mu ediyoruz gercekten? yoksa kendi zevkimiz icin o bitkiyi dar kalıplara mı sokuyoruz?''

Sayın Jokerkan, ben şimdi bu iki mesaj arasında çok ciddi farklılıklar görüyorum. İlk önce doğru mudur?, etik midir? diyorsunuz şüpheleriniz öyle basit şeyler değil. Fakat bir yandanda ben alıp yaşatmak istiyorum diyorsunuz.

Çok afedersiniz ben iki mesaj arasında bir bağ göremiyorum. Bu tartışmalar sizi hemen netleştirmiş sanıyorum.

Ayşe Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 10:49   #118
Ağaç Dostu

jeomeo's Avatar

Giriş Tarihi: 24-07-2009
Ben bir bonsaici olarak akıllardaki bu sorulara kendimce cevap vereyim, eminim diğer arkadaşlarım da hemfikirlerdir.

Alıntı:
''şartları yerindeyse yeni dallar yeni kokler yeni yapraklar verir
Bonsailer de yeni dalar ve yeni yapraklar verir. Hem de doğadaki çoğu bitkiden daha sağlıklı olarak.

Alıntı:
bu bir canlı olarak en dogal hakkı olmalıdır diye dusunuyorum.
Hak mı? Ağaç mı? Çok daha uzun ve gereksiz bir sohbet. Hele ki bir sanat hakkında tartışıyorsak.

Alıntı:
Bonsaide bitkiyi minicik bir hacime hapis etmiş olmuyormuyuz?
Minicik bir yerde duruyor, evet. Kocaman bir yerde de olsa bitkiler dolaşmazlar, her halükarda belirli bir hacime hapis oluyorlar.

Alıntı:
ustelik öldürme riskine girerek?
Bonsaiciler, en azından büyük çoğunluğu bitki üreten insanlardır. Eğer dünyadaki ağaçları öldüren, doğa katilleri gibi bir bakış açınız var ise bakış açınız gerçeğin tam tersi yönde.

Alıntı:
aynı zamanda sürekli dallarını ve köklerini budayarak o bitkiyi mutlu mu ediyoruz gercekten?
Eğer mutluluktan kasıt yaprak açmak çiçek açmak gibi bir şey ise bunu yukarıda da cevapladım. Ama manevi bir şey ise daha çok sormamız gereken başka bir soru aklıma geliyor. "Ne kullanıyorsunuz?"

Alıntı:
yoksa kendi zevkimiz icin o bitkiyi dar kalıplara mı sokuyoruz?''
Evet kendi zevkimiz için yapıyoruz. Yoksa bu bizim, sizin dediğiniz gibi, en doğal hakkımız değil mi?

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 13:32   #119
Ağaç Dostu

jokerkan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-12-2010
oncelikle sayın ayse_afyonlu ,
cevaplardan hemen tatmin olmus degilim sadece deneyerek gormek istedigimi soyledim ki bu zaman zarfında yeni fikirleride okuyorum zaten ve demek istedigim bu olay icime sinmezse daha ozgur olacagı bir yere (dısarda bir bahce belki) ekmek şeklinde. çunku icimde bonsai ye karsı ciddi bir merak ve ilgi var bunuda itiraf ediyorum zaten.

sayın jeomeo fikirlerinizi acıklamıssınız sizde tesekkur ederim ama bu uslup la fikrinizimi beyan ediyorsunuz kızıyormusunuz dersmi veriyorsunuz anlamıs degilim.kızmanıza gerek yok sadece dusuncelerimi paylastım ve insanların fikrini ogrenmek istedim.siz "hakkımız istedigimiz gibi bitkilerle oynarız keseriz biceriz zaten onlar dolasamaz yerlerinden memnun kalırlar" demissinizdir buna da saygı duyarım cunku sizin fikriniz.

jokerkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 17:14   #120

memet's Avatar

Kedilerimizin üremesine izin vermeden onlari nasil seve biliyoruz
Kendi ürememize de sınır koyuyoruz ve her seferinde çocuk olması durumunu engelliyoruz, her ne kadar bazı başbakanlar seksen milyon olmamızda saknıca olmadığını söylese bile.

Kedilerin bir seferde en az beş altı yavru yapacağını bile bile ve onlara bakamayacağınızı bile bile sınırsızca doğurmalarına izin vermede ne gibi bir özgürlük olabilir.

Tarımsal alanlarda kısıtlamalar yapıyoruz . Her ürünü canı isteyenin özgürce dikmesine izin vermiyoruz. Orman alanlarında kısıtlamalar yapıyoruz . Fidanları dikip sonra bazılarını verimli gelişme sağlamadığı için kesiyoruz.

Özgürlüklerle bonsai arasında kurulan eğreti koşutluğu ilgiyle izliyorum.

Etopya'da,Sudan'da birkaç milyon kişi açlık sınırında yaşıyor bizim özgürlük alanımıza değmedikleri için onların varlığını umursamıyoruz.
Bu insanlardan kadın ve çocuklar her gün tecavüze uğruyorlar, bizim özgür benliğimiz bunu umursamıyor bile.
Haberlere konu olmuyor. Kimseyi ilgilendirmiyor.

Bizi ilgilendien tek şey varsayılmış ezberimize neyin uyup neyin uymadığı.

Başbakan heykele ucube demiş amaan kime ne, ben mi diktim heykeli sanat da neyin nesi. Bir vatandaş olarak beni ne ilgilendirir sanatın varlığı. Ben kanuni dizisinde sultanın uçkurunu daha önemli buluyorum.
Ben bilmediğim konularda varsayılmış gerçekliğime uyup uymadığına bakarım gerçekliğin.
Bonsai mi karşıdan baktım bunlar işkence ediyorlar, besbelli, ben anladım bakınca.

Ayağımdaki ayakabı mı, ee ne olmuş bir inek boğazlandıysa derisi yüzüldüyse de, ayakabı yapıldıysa, zaten biz yiyelim diye tıkılmıştı onlar da bir ahıra.

Orhan Pamuk'a ( kendisi nobel sahibidir ve bu yüzden hakarete de uğramıştır) Neden romanlarında ülkenin siyasetiyle ilgilenmediği sorulduğunda "mecbur muyum" demişti.

Bonsai ne işkencedir ne ağaca eziyettir. Ne de başka birşeydir. Kendisini evine, işine ve tabularına sıkıştırmış bireylerin kendi gerçekliğini ve özgürlüğünü sorgulaması gerekir bonsaiden önce.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025