agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni86Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-03-2012, 20:38   #241
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
teşekkür ederim..

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 21:35   #242
Ağaç Dostu
 
aydoner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 258
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehtaparslan Mesajı Göster
merhabalar. foruma yeni üye oldum ve çok beğendim. emeği geçen herkese çok teşekkürler.

bu konuya uzun zamandır bir mesaj atılmamış ama umuyorum ki mesajım cevaplanır. sitemizin bahçesinde çeşitli otlar var. her ne kadar ege'li olsam ve hatta çocukluğumu anneannem ile ot toplayarak geçirmiş olsam da üzerinden zaman geçince hangi otların toplanabilir ve yenilebilir olduğunu unutmuşum. bu yüzden bu sabah bol bol resim çektim, yardımlarınızı rica ediyorum.

Labada olabilir mi?


Hindiba mı?


Aradaki ufak yapraklılar kazayağı mı?=


Ebegümeci’ye benziyor ama bilemedim..
En üstteki Hatay yöresinde ebelik dediğimiz yaprakları ekşimsi hoş tatlı bir bitkidir. Benzer bir formunu kültüre almışlar kebap yemeklerinin yanında yeşillik olarak veriliyordu Kiliste ve limonla harika gidiyordu.

aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:05   #243
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Labada, hindiba ve pazıyı tanımada artık pek sıkıntı yaşamıyorum. Hatta dün pazıları toplayıp süper bir yemeğini bile yaptım..

Labadanın iki versiyonu var sanırım. Bir tanesi daha önce yolladığım resimdeki gibi yere yakın ve köklü şekilde olanı. Diğeri ise yukarı doğru uzayıp, uzun yapraklı olan. Buna göre aşağıdaki resimdekiler de uzun yapraklı labada olabilir mi?
Name:  20120327_073711.jpg
Views: 8275
Size:  70.9 KB

Name:  20120327_073717.jpg
Views: 8855
Size:  65.5 KB

Selma_321 beğendi.
mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:10   #244
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba?

Name:  sari cicekli ot.jpg
Views: 9886
Size:  61.9 KB

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:28   #245
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Son fotoğraftaki sarı çiçekli ot hindiba sayın Mehtapaslan.
Karta kaçmış denilen, artık yenebilme özelliği bitmiş hali kısacası.

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:34   #246
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
bir de daha önce kaz ayağı mı diye sorduğum otun biraz daha net resimlerini çektim emin olmak için. kaz ayağı olup olmadığına tekrar bakabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler şimdiden.
Name:  20120327_072714.jpg
Views: 6221
Size:  48.0 KB
Name:  20120327_072545.jpg
Views: 4761
Size:  44.6 KB
Name:  20120327_072659.jpg
Views: 13199
Size:  48.6 KB

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:40   #247
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
hızlı yanıtınıza çok teşekkürler çisem. yapraklarını benzetmiştim hindibaya ama bu kadar uzuyor olabileceğini düşünmemiştim.

labada ve kaz ayağı olarak yüklediklerime bakabildiniz mi acaba?

bir de iğnelik otunu tanımlamaya çalışıyorum, internette bulduğum resimlerden hiçbir şey anlamadım. o da bol bulunan bir ot türüymüş sanırım ve bahçemizde vardır diye düşünüyorum.

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 14:13   #248
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Son üç adet fotoğraftakini papatyaya benzetebildim sadece.
Labadanın iki çeşidini biliyorum. Birisi ekşi olur, salatalarda marulla bile doğrarım.
Bir de uzun kuzu kulağı gibi pazıya benzeyeni pirinçli yemeği yapılır. Ama her iki cinsi de lezzetli ve yenir.
242.msj ın son fotoğrafınızdaki kaz ayağı. Başta tanıyamamıştım ama maydanozun geniş oval yapraklısı gibi bir görüntüsü vardır.
İğnelik üstteki hiç bir fotoğrafta yok. Benzettiğinizi yüklerseniz cevaplayabilirim.
Bölgeye göre isimlendirmeler değişebiliyor bildiğiniz gibi. Ben üzerinde konuştuğumuz tüm bitkileri gönül rahatlığıyla yemekteyim. Hiç korkmadan toplayıp, çiğden tadına bakıp nasıl pişirebileceğinize kara da verebilirsiniz.
Mesela iğnelik bol soğanlı kavrulup yumurta kırılarak ta yenebilmekte.
Ben roka gibi çiğ tüketmeyi daha çok seviyorum. Bu tamamen sizin tamak zevkinize bağlı.
Afiyet olsun.)

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 13:57   #249
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
çok teşekkürler. otların yenebilir olduğunun ayrımını yapabilsem tarif baya bol aslında.. Annem ve anneannem ot ve otçul yemekler konusunda aşmış insanlar oldukları için ve ben de bu şekilde büyütüldüğüm için şu an tek sorunum toplarken emin olabilmek..

Dediğiniz gibi çiğ olarak tadına bakabilirim belki ama yanılırsam ve yenmemesi gereken bir şey yersem diye korkuyorum. Buralar bizim Ege gibi değil maalesef, herşey çıkabilir..

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 15:08   #250
Ağaç Dostu
 
Açelya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
yukarıdaki resimdeki bitkiler kazayagı evet ama yukarıdaki sarı çiçekli bitki hindiba değil kesinlikle

Açelya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 15:51   #251
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
*** Bİtkici Arkadaşlar,
Her zaman çok hevesli olan kişilerle buluşmak çok güzel,ancak küçük bir hatırlatma yapmak istedim ,beni hoş görürsünüz umarım...Yenilebilir bitkilerin bulunduğu bortama çok dikkat etmemiz gerekiyor...Lütfen dikkatli tüketiniz,çevresinde kimyasalların olmadığına emin olunuz, lütfen yol kenarlarından da toplamayınız ( yola yakın kısımlar egzoz dumanı alıyorlar) bazen bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep oluyorlar, kesinlikle emin olduğunuzda kullanınız, her otu da yemeyiniz,her bünye de aynı olumlu etkileri vermezler,bunları başıma geldiği için yazdım...Teşekkürler.

Selma_321 beğendi.
olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 21:50   #252
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
kitap

Merhaba herkese.
Tarifler ve bilgileri verenlerin eline sağlık. Bildiğiniz fotoğraflı bir kitap var mı bu otlar konusunda. Eli toprağa yeni değmiş biri olarak kaz dağlarının eteklerindeki otlara öylece bakıp duruyorum. Her zaman herkesten yardım da istenmiyor, o nedenle fotoğraflar üzerinden çalışmak faydalı olur sanırım. Olmadı, forumdaki fotoğrafları ve açıklamaları derlemek niyetindeyim.

kareist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 21:58   #253
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,149
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2012, 16:10   #254
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul Mesajı Göster
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI
Resmini çekip paylaşırsanız seviniriz..

mehtaparslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2012, 23:28   #255
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp yemeğini yapmak

FERAHHH Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 08:15   #256
Ağaç Dostu
 
herbaryum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,367
Galeri: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehtaparslan Mesajı Göster
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba?
Senecio sp. Kanarya otu

herbaryum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 09:37   #257
Ağaç Dostu
 
FatihBahce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 930
15 gün önce fidesini Urla'dan satın alıp bahçeme şaşırttığım Şevketi Bostanlar.

Eklenen Resimler
 
FatihBahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 18:10   #258
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 18:58   #259
Ağaç Dostu
 
FatihBahce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 930
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci Mesajı Göster
Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?
Urla Merkezde balıkçının arkasında'ki Güzel tarım'dan

guzelurlatarim.net/iletisim.html
NO:56 URLA HAMAM YANI 754 43 88

Arapsaçı da vardı. Ancak demetini 1,5 TL sattığından almaya değmez. Bundan sonra tohum verir seneye çıkar çevresinden diyor ancak seneye kalır mı bilmem.

Şevketi Bostanları tanesi 1 TL dan verdi.

mandalinci beğendi.
FatihBahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 19:51   #260
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Teşekkür ederim bilgi için, size de kolay gelsin.

FatihBahce beğendi.
mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 22:07   #261
Ağaç Dostu
 
Hülya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 773
Galeri: 81
Arapsaçının tohumları olgunlaştığında, toplayıp çıkmasını istediğiniz bölgeye serpiştirin. Gelecek yıl orada bolca çimleneceklerdir.

Hülya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 11:50   #262
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,976
Galeri: 9
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi..

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..

Eklenen Resimler
 
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 12:48   #263
Ağaç Dostu
 
Hülya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 773
Galeri: 81
Sevgili selis,
Biraz yeşilliği de olsaydı, iyi olurdu.
Kökün içinde sert bir yeri vardır, onu temizlerken ayıracaksınız.Çevresindeki kısmı yeniyor.Beyaz çıkan bölüm.
Ben etli yemeğini yapıyorum.
Etini pişirdikten sonra temizlenmiş sebzeyi ,ilave edip pişmeye bırakınız.Yumuşayınca limonla, unu çırpıp tencereye dökünüz. Birlikte de bir müddet pişsin.
Sonrası.... Afiyet olsun.

Not: Artık zamanı geçiyor sert olabilir,geç pişer.Sıcak su ilave ediniz pişme sürecinde.
Sarmaşık bitkisi, (yemeğini yaptığımız ) çıktıktan sonra . Biz ot yemeği yapmayız genellikle.

Selamlar.

Hülya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2012, 16:32   #264
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,976
Galeri: 9
Hülya Hanım dediğiniz gibi yaptım. Et pişiremediğim için köfteli yaptım.. Acayip bir şey oldu.. Ya da ben beceremedim bilemiyorum..Ama bu tad pek bana hitap etmedi
Name:  100_4432 (Custom).JPG
Views: 4673
Size:  38.1 KB
Sarmaşık bitkisi dediğiniz hangisi peki?

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2012, 20:03   #265
Yeni Üye
 
emir264's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi öğretmen Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar;
Gelincik çiçeğinin (yabani lale) yapraklarının salatasını hiç yediniz mi?Çocuklar marul salatasından daha çok sevdiler.Bildiğimiz salata gibi yapılıyor.Hiç yememiştim,komşum dene diye verdi.Şimdi yerlerde arar oldum.Deneyin, seveceksiniz.
Çocukluğumda anneannem kırlardan toplardı gelincik yapraklarını.Tuza batırıp yerdik.pek lezzetli gelirdi.

emir264 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 12:18   #266
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Peta 125 semiz otunu küçüğü harabı, büyük yapraklısı aşılısı ben küçük yapraklısında salatasını, cacığını, böreğini yaparım. Semiz otu çok faydalı.

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 08:23   #267
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 237
Kırlarda açan bildiğimiz gelincik lalesi bitkisine henüz yeni filizlenip toprak üzerinde yapraklanmaya başladığında Tire'de kopurcuk/ gabırcık derlerdi.Kopurcuğun böreği, yemeği, salatası yapılır. Kopurcuk yenebilen bir ottur. Eskiler çiçek açtıktan sonra gelinciğin taç yapraklarından şifalı olarak bilinen gelincik şurubu yaparlardı. Sayın Balıkçı'nın gönderdiği fotografı görülen yabani çiçek gelinciğe çok benziyor, ancak gelincik olmayabilir de. Gelincik bir tarlayı dodurur. Annemin bildiği eski bir çocuk şarkısı vardı " Ey gelincik tarlası cidden sen pek güzelsin" diye başlardı.
Gelincik de yavaş yavaş kayboluyor olmalı ki bizim çocukluğumuzda kıpkırmızı çiçekleriyle tarlaları süsleyen bu bitkiyi şimdi tanıyamıyoruz. Gelincik ,papatya, kır lalesi (anemon) gibi
ilk baharda çiçek açan bir kır bitkisidir. Taç yaprakları geniş, ince ve kıpkırmızıdır.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 08:41   #268
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 237
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi..

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..
Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 17:44   #269
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?
Zannederim ölçek olarak koymuş, tabaktaki bitkilerin ne ebatta olduğu anlaşılsın diye.

selis beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 18:58   #270
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
şevket-i bostan

Çok yazık ! bu bitkinin kökünü, sonuna kadar alıp , tabirimi hoş görün; kökünü kazırcasına , neslini tüketme pahasına doğadan topluyorlar. Halbuki kökünün bir kısmı kalacak şekilde alınsa, birkaç ayda bitki aynı güzelliğiyle yeşerecek. Dağ tepe çukurlarla dolu . Çiçekleriyle bir gelin gibi...Nasıl kıyıyorlar anlamıyorum. Tohum yapmaya fırsat bulamadan üstelik.
(Sevgili selis amacım seni eleştirmek değil. Ellerinde çuvallarla gelip pazarlarda satmak üzere toplayan, ve de aç gözlülüğünden torbalar dolusu toplayıp hepsini yiyemeden çürütüp çöpe atanlara.)

Selma_321 beğendi.

Düzenleyen gultar : 03-06-2012 saat 10:35
gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020