![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın canannuman, tohumları ekmeden önce ekeceğiniz toprağı çevreleyip ayırın. Bol bol sulayın ki önceden var olan tohumlar filizlensin. Sonra onları sökün ya da ilaçlayın ve yeni tohumlarınızı ekin. Yine içiniz rahat etmezse filizlenen bitkilerin fotoğrafını çekip burada sorarsanız size yardımcı oluruz ne oldukları konusunda. Çünkü ekstrem türler ekmediğiniz sürece burada bulunan çoğu kişi sebzelerin çimlenme aşamalarını tanır, bilir, size çimlenen şeyin istediğiniz sebze olup olmadığını söyler. Bu arada, kuru nohudu ekip oluşan meyvesini çiğ olarak yiyebilirsiniz. Akdeniz bölgesinde baharın en meşhur yiyecek olayıdır; yeşil demetler halinde kucağa nohut alıp yemek. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Çok sevindim teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
merhabalar. foruma yeni üye oldum ve çok beğendim. emeği geçen herkese çok teşekkürler. bu konuya uzun zamandır bir mesaj atılmamış ama umuyorum ki mesajım cevaplanır. sitemizin bahçesinde çeşitli otlar var. her ne kadar ege'li olsam ve hatta çocukluğumu anneannem ile ot toplayarak geçirmiş olsam da üzerinden zaman geçince hangi otların toplanabilir ve yenilebilir olduğunu unutmuşum. bu yüzden bu sabah bol bol resim çektim, yardımlarınızı rica ediyorum. Labada olabilir mi? ![]() Hindiba mı? ![]() Aradaki ufak yapraklılar kazayağı mı?= ![]() Ebegümeci’ye benziyor ama bilemedim.. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 258
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Labada, hindiba ve pazıyı tanımada artık pek sıkıntı yaşamıyorum. Hatta dün pazıları toplayıp süper bir yemeğini bile yaptım.. Labadanın iki versiyonu var sanırım. Bir tanesi daha önce yolladığım resimdeki gibi yere yakın ve köklü şekilde olanı. Diğeri ise yukarı doğru uzayıp, uzun yapraklı olan. Buna göre aşağıdaki resimdekiler de uzun yapraklı labada olabilir mi? ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba? ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Sayın Mehtaparslan, İlk üç tahmininiz doğru, fakat alttaki fotoğrafta ebegümeci yok. Bu geniş yapraklı otu tanıyamadım. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
çok teşekkür ederim çisem. siz aydın'lısınız sanırım, ben de muğla milas'lıyım, memnum oldum.. ![]() şu otlar da pazıya benziyor ama annem pazı ekilmeden olmaz diyor. bence pazı, siz ne dersiniz? ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
|
yabani pazı yenebilir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
kitap
Merhaba herkese. Tarifler ve bilgileri verenlerin eline sağlık. Bildiğiniz fotoğraflı bir kitap var mı bu otlar konusunda. Eli toprağa yeni değmiş biri olarak kaz dağlarının eteklerindeki otlara öylece bakıp duruyorum. Her zaman herkesten yardım da istenmiyor, o nedenle fotoğraflar üzerinden çalışmak faydalı olur sanırım. Olmadı, forumdaki fotoğrafları ve açıklamaları derlemek niyetindeyim. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
teşekkür ederim.. ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Son fotoğraftaki sarı çiçekli ot hindiba sayın Mehtapaslan. Karta kaçmış denilen, artık yenebilme özelliği bitmiş hali kısacası. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
hızlı yanıtınıza çok teşekkürler çisem. yapraklarını benzetmiştim hindibaya ama bu kadar uzuyor olabileceğini düşünmemiştim. labada ve kaz ayağı olarak yüklediklerime bakabildiniz mi acaba? bir de iğnelik otunu tanımlamaya çalışıyorum, internette bulduğum resimlerden hiçbir şey anlamadım. o da bol bulunan bir ot türüymüş sanırım ve bahçemizde vardır diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Son üç adet fotoğraftakini papatyaya benzetebildim sadece. Labadanın iki çeşidini biliyorum. Birisi ekşi olur, salatalarda marulla bile doğrarım. Bir de uzun kuzu kulağı gibi pazıya benzeyeni pirinçli yemeği yapılır. Ama her iki cinsi de lezzetli ve yenir. 242.msj ın son fotoğrafınızdaki kaz ayağı. Başta tanıyamamıştım ama maydanozun geniş oval yapraklısı gibi bir görüntüsü vardır. İğnelik üstteki hiç bir fotoğrafta yok. Benzettiğinizi yüklerseniz cevaplayabilirim. Bölgeye göre isimlendirmeler değişebiliyor bildiğiniz gibi. Ben üzerinde konuştuğumuz tüm bitkileri gönül rahatlığıyla yemekteyim. Hiç korkmadan toplayıp, çiğden tadına bakıp nasıl pişirebileceğinize kara da verebilirsiniz. Mesela iğnelik bol soğanlı kavrulup yumurta kırılarak ta yenebilmekte. Ben roka gibi çiğ tüketmeyi daha çok seviyorum. Bu tamamen sizin tamak zevkinize bağlı. Afiyet olsun. ) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
çok teşekkürler. otların yenebilir olduğunun ayrımını yapabilsem tarif baya bol aslında.. Annem ve anneannem ot ve otçul yemekler konusunda aşmış insanlar oldukları için ve ben de bu şekilde büyütüldüğüm için şu an tek sorunum toplarken emin olabilmek..![]() Dediğiniz gibi çiğ olarak tadına bakabilirim belki ama yanılırsam ve yenmemesi gereken bir şey yersem diye korkuyorum. Buralar bizim Ege gibi değil maalesef, herşey çıkabilir.. ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
|
yukarıdaki resimdeki bitkiler kazayagı evet ama yukarıdaki sarı çiçekli bitki hindiba değil kesinlikle |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 938
|
*** Bİtkici Arkadaşlar, Her zaman çok hevesli olan kişilerle buluşmak çok güzel,ancak küçük bir hatırlatma yapmak istedim ,beni hoş görürsünüz umarım...Yenilebilir bitkilerin bulunduğu bortama çok dikkat etmemiz gerekiyor...Lütfen dikkatli tüketiniz,çevresinde kimyasalların olmadığına emin olunuz, lütfen yol kenarlarından da toplamayınız ( yola yakın kısımlar egzoz dumanı alıyorlar) bazen bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep oluyorlar, kesinlikle emin olduğunuzda kullanınız, her otu da yemeyiniz,her bünye de aynı olumlu etkileri vermezler,bunları başıma geldiği için yazdım...Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
|
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
Resmini çekip paylaşırsanız seviniriz.. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
|
Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp yemeğini yapmak ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 935
|
15 gün önce fidesini Urla'dan satın alıp bahçeme şaşırttığım Şevketi Bostanlar. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 935
|
Alıntı:
guzelurlatarim.net/iletisim.html NO:56 URLA HAMAM YANI 754 43 88 Arapsaçı da vardı. Ancak demetini 1,5 TL sattığından almaya değmez. Bundan sonra tohum verir seneye çıkar çevresinden diyor ancak seneye kalır mı bilmem. Şevketi Bostanları tanesi 1 TL dan verdi. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü? Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi.. ![]() İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım.. Çamuru aksın diye suda bekliyordu.. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Gultar ben pişman oldum olacağım kadar. Eleştirseniz de hakkınız var.. Bir daha bırakın sökmeyi satın bile almam.. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Doğaya zarar verdiğimiz bir çok endemik bitkimizin yok olmaya başladığı bir gerçek, en doğru olan nedir tam olarak bilemiyoruz. Size, "Tek bir kök için çok fazla üzülmeyin" demek istiyorum ama bu dğru bir yaklaşım olur mu bilmiyorum. Profil resmimde görünen mor menekşeler yol kenarında bulup getirdiğim tek bir kökten çoğalmışlardı. Ilkbaharda açarlardı, sevinirdim. Bu sene ne olduysa, Mayıs sonlarına doğru öyle çoğaldılar ve büyüdüler ki; balkondaki farklı saksılarda da çoğaldılar, daha geniş bir saksıda menekşe ormanı gibi oldular, boy attılar, yeşil yaprakları iri bir ebegumeci yaprağı, ya da neredeyse üzüm asması yaprağı kadar büyüdüler. Yaprakların altı mor sporlarla dolu. Sıcaklar da sararmaya başlayan büyük yaprakları kopardım biraz. Mor menekşenin bu kadar yayılmacı bir bitki olabileceğini hiç bilmezdim. Onun da oldukça güçlü kökleri var herhalde. |
|
|
|
![]() |
|
|