agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=337)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1015)

hasan42 27-03-2006 19:31

Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri)
 
1 Eklenti(ler)
Bu gün komşumuz havanın güzel olmasından yararlanıp şehir dışına pikniğe gitmiş. Orada topladığı çeşitli yenebilen otlardan biraz da bize verdi ve yedik.
Çok lezetliydiler.:p
Neden acaba tere, maydanoz gibi bazı bitkiler geliştirilip bahçelerde yetiştirilir hale getirilmiş ama bir kısmı sadece doğada bulunduğunda yeniyor ancak yetiştirilmiyor? Bence o bitkiler de marul gibi yeşil sebzeler kadar, hatta onlardan daha lezzetli.

Bize verilen iki bitkinin fotoğrafını gönderiyorum ama buralarda doğadan toplanıp yenen o kadar çok bitki var ki! İşte bazılarının yerel isimleri:
dede sakalı, bicibici, kuzukulağı, acı güneyik, toklubaşı, gerdeme, burçalak.

Fotoğraftakilerden soldaki dede sakalı
Eklenti 978
Sağdaki de acı güneyik. (Sanırım kara hindiba, radika da deniyor.)

arsakay 27-03-2006 20:16

Kırşehir bölgesinde çitlik dedikleri bir bitki vardır.
Bu aslında yazın kırlarda ve şehirlerde sarı çiçek
açan bilindik bir bitkinin yapraklarıdır. Çok güzel
Salatası yapılır. Haşlanmış yumurtayla iyi gider.
Sağdaki yapraklar biraz ona benziyor.

Baki Berk Kayalar 21-08-2006 22:25

Doğada zorda kalındığında yenilebilecek bitkiler??
 
Mesela doğada yolumuzu kaybettik ve medeniyete uzak bir yerlerde mahsur kaldık. Yanımızda yiyecek bir şeyler yoksa aç kalmamak için ne tür bitkileri güvenle yiyebiliriz?

Bu benim en çok merak ettiğim konulardan biridir.

Bilgisi olanlar ilgili bitkileri fotoğraflarıyla tanıtırlarsa çok yararlı olabilir.

Şahsen bir gün öyle bir mahsur kalma ile karşılaşacağımı umuyorum.

Mine Pakkaner 28-08-2006 09:55

3 Eklenti(ler)
Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Ot Yemek Tarifleri:

Amaranthus retroflexus ( Kaba tüylü horozibiği, Kaba tüylü solmaz çiçek, Kırmızı köklü horozibiği, Kızıl bacak)

Eklenti 1377

—Yumurtalı horozibiği gözlemesi (Hacı MAVİ, Ankara, 1995).

Malzemeler: 800 gr taze horozibiği yaprağı ve sürgünleri, 100 gr margarin, 50 gr domates salçası, 1–2 adet yumurta, 1 adet orta boy soğan, yeteri kadar tuz, baharat.
Hamurun malzemeleri: 1 kg un, yeteri kadar krem mayası ve tuz.
İçin hazırlanışı: 800 gr taze horozibiği sürgün ve yaprakları iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince bir şekilde doğranır ve kaynar suda 5–6 dakika kadar haşlanır. Ayrı bir tencerede 100 gr margarin içerisinde soğan pembeleşinceye kadar ateşte tutulup üzerine salça ve baharat ilave edilip iyice karışması sağlanır. Daha sonra, haşlamış olduğumuz horozibiği de tencereye atılarak 5–6 dakika kadar düşük ateşte kavrulur. Bunun üzerine 1–2 adet yumurta kırılıp, yumurtalar pişinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Yeterince kavrulan horozibiği soğumaya bırakılır.

Hamurun hazırlanışı: 1 kg un içerisine yeteri kadar maya konduktan sonra tuz ilave edilir ve yavaş yavaş su dökülerek yoğurulur. Hazırlanan hamur birer yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır.

Hamur bezeleri oklava ile açılarak yufka şekline getirilir. Bunların yarısına kavrulmuş olan karışımdan konulur ve diğer yarısıyla üstü kapatılır. Yarım ay şeklini alan gözlemeler sıcak sac üzerinde her iki tarafı da iyice pişerek servise hazır hale getirilmiş olunur
(Tarif: Zülfiye TURSUN).

—Horozibiği boranası (Kerim KARATAŞ, Andırın-Kahramanmaraş, 1994)

Malzemeler: 800 gr taze horozibiği, 4 diş sarımsak, 800 gr yoğurt, yarım yemek kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Toplanıp temizlenen horozibiği ince bir şekilde doğranır, yemek kaşığı ile yarım kaşık tuz atılır ve karıştırılır. Üzeri kapalı bir şekilde pişirildikten sonra ocaktan indirilerek soğutulur. Dört diş sarımsak soyularak dövülür, 800 gr yoğurtla karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt pişmiş ve soğumuş horozibiği ile karıştırılır ve daha sonra servis yapılır
(Tarif: Elif ÇAM).

— Kara pancar kavurması (Evren DİBEK, Niksar-Tokat, 1996).

Malzemeler: 1 kg bitki yaprağı, 150 gr kıyma, 1 su bardağı bulgur, 1 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, yeteri kadar tuz ve baharat.

Hazırlanışı: Bitkinin yaprakları ayıklanarak doğranır ve yıkanır. Tencerede yağ eritilir. Üzerine doğranmış soğan ve kıyma ilave edilerek kavrulur. Daha sonra bitkide buna eklenerek bir süre pişirilir. Bulgur, tuz, bir su bardağı su ve baharat ilave edilerek hafif ateşte pişirilir ve servise hazır hale gelir. Arzu edilirse servis yapıldıktan sonra üzerine yoğurt da dökülebilir
(Tarif: Aysel BERK).

Çökelekli horozibiği gözlemesi (D. Ebru İPEKÇİOĞLU, Kilis, 1996).

İç Malzemeleri: 800 gr bitki yaprak ve sürgünleri, 100 gr margarin. 400 gr çökelek, 1 adet soğan, 1–2 adet yumurta, yeterince tuz ve kırmızıbiber.

Hamurun Malzemeleri: 1 kg un, tuz, su ve maya.

İçin Hazırlanışı: 800 gr taze yaprak ve sürgünler iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince bir şekilde doğranır ve kaynar suda 5–6 dakika haşlanır. Ayrı bir tencerede 100 gr margarin içerisinde soğan pembeleşinceye kadar ateşte tutulup üzerine kırmızıbiber ilave edilip iyice karışması sağlanır. Daha sonra haşlamış olduğumuz horozibiği de eklenerek hepsi beraber tencerede 5–6 dakika kadar ateşte kavrulur. Bunun üzerine çökelek ilave edilip, 1-2 tane yumurta kırılıp, yumurtalar pişinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz, kırmızıbiber ve karabiber eklenerek soğumaya bırakılır.

Hamurun Hazırlanışı: 1 kg un içerisine yeteri kadar maya koyduktan sonra tuz ilave edilir ve yavaş yavaş su dökülerek yoğrulur. Hazırlanan hamur birer yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır.

Bezeler oklava ile açılarak yufka şekline getirilir. Yarısına yeterince harç konulur, Yufkanın yarısıyla üstü kapatılır. Yarım ay şeklini alan gözlemeler sıcak sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir. Daha sonra servise hazır hale gelir
(Tarif: Yücel HAMOĞLU).

— Katıklı ekmek (Suham AYDIN, Samandağ-Hatay, 1996).

İç Malzemeleri: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 orta boy soğan, 3 yemek kaşığı biber salçası, 250 gr çökelek, yeterince zeytinyağı, kekik, tuz.

Hamur Malzemeleri: 1 kg un, 1 tatlı kaşığı maya, 1 kaşık tuz.

Hazırlanışı: Soğanlar halka halka doğranıp biber salçası, tuz, çökelek, kekik ve yıkanıp ince kıyılmış bitki ilave edilir, daha sonra üzerine yeteri kadar zeytinyağı konarak iyice karıştırılır.

Hamur oklava ile açılır yarısına iç malzemesi konulup iyice yayılır. Hamurun diğer boş kalan yarısı diğer yarısı üzerine katlanarak fırında pişirilmeye hazır hale getirilir. Pişince servis yapılır
(Tarif: Cemile AYDIN)



4.3. - Sonchus oleraceaus (Eşek marulu, Yalancı marul)

Eklenti 1380

Eklenti 1379

— Oturtma yemeği (Ali ŞAHİN, Bilecik, 1994)

Malzemeler: 1 kg bitki, 4 yumurta, 50 gr margarin, 2 baş soğan, 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı karabiber, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Kıyılmış soğanlar yağda kızarıncaya kadar kavrulur. Salça ilave edilip 2 dakika daha kavrulur. Pul biber ve karabiber katıldıktan sonra, temizlenip doğranmış bitkilerde ilave edilir. Bitkiler pişinceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bitkiler pişince üzerine yumurtalar kırılır. Tuz katıldıktan sonra tencere yâda tavanın kapağı kapatılarak yumurtalarında pişmesi beklenir. Daha sonra yemek ateşten alınarak servis yapılır
(Tarif: Nezehat ŞAHİN).

-. Eşek marulu böreği (Hülya DAĞLI, Bergama-İzmir, 1997).

Malzemeler: 500 gr un, yeterince su, tuz, 1 çay kaşığı maya, 1 çay kaşığı şeker, 500 gr genç dönemde toplanmış bitki, 1 orta boy soğan, 2 kaşık margarin, baharat, üzerine sürmek için 1 adet yumurta.

Hazırlanışı: Un, tuz ve daha önceden çay bardağına konulmuş 1 çay kaşığı maya, 1 çay kaşığı şeker karışımı 10 dakika bekletildikten sonra karıştırılır ve su ilave edilir. Hamur hazırlanır. Hamurun tamamı 6 parçaya bölünür, 20 dakika bekletilir. Diğer taraftan bitki yaprakları temizlenir ince ince doğranır. Tavaya konulan iki kaşık margarin ısınınca soğan, 2-3 dakika sonra bitki yaprakları eklenir ve yapraklar suyunu çekene kadar pişirilir.

Bu işlemlerden sonra böreği açılır.. Hamurlardan her biri küçük daireler şeklinde açılır ve hazırlanan içten 4–5 çorba kaşığı bu hamurun üzerine konur ve hamur rulo şekline getirilir. Bu hamur önceden yağlanmış tepsinin ortasından başlamak üzere bükülerek iç içe dolanır. Böreğin yapılması bittikten sonra üzeri çok hafif olarak fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısından sürülerek fırına verilir. Börek servise hazır hale gelir
(Tarif: Pembe DAĞLI).

— Duvaklı kuzu gevreği (Öğünç KÜÇÜKKOYUNCU, Balıkesir, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 tane soğan, 250 gr kıyma, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı domates salçası, yarım kaşık katı yağ, 2 çay kaşığı tuz, 2 bardak su, isteğe bağlı olarak baharat.

Hazırlanışı: Tencerenin içine katı yağ konularak eritilir. Sonra ince doğranmış soğanlar, kıyma ve salça konur ve kavrulur. 6–7 dakika geçtik ten sonra yıkanıp doğranmış olan bitkiler ilave edilir. 5 dakika sonra su, tuz ve ezilmiş sarımsaklar atılarak 15–20 dakika pişmeye bırakılır. Daha sonra ateşten alınarak servis yapılır
(Tarif: Habibe KÜÇÜKKOYUNCU).

— Kuzu gevreği yemeği (Tülay DUMAN, Eskişehir, 1996)

Malzemeler: 4 yumurta, 500 gr genç dönemde toplanmış bitki, 2 adet patates, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı ay çiçek yağı, tuz, kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Bitkiler yıkandıktan sonra sadece yaprak kısımlarını tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayıp, sularını süzülür. Öte yandan, yuvarlak halkalar halinde doğrayacağımız patatesler haşlanır. Rendelenmiş olduğumuz soğanları ve sarımsakları bir kabın içinde yağ ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve sonra bunun üzerine haşladığımız bitki, patates ve bir çay bardağı suyu da ilave ederek tencerenin ağzı kapatılır. Bu şekilde 15 dakika pişmeye bırakılır. Tencereyi ateşten indirdikten sonra kaşıkla açılan yerlere yumurtalar kırılıp üzerine tuz ve kırmızıbiber de ekledikten sonra yumurtanın akları katılaşıp pişene kadar aşağı yukarı 5–6 dakika tekrar pişirmeye bırakılır. Yemek servise hazırdır.
(Tarif: Behra DUMAN).

— Diken marulu böreği (Cem GENÇTÜRK, Turhal-Tokat, 1997)

Malzemeler:
Hamur İçin: 500 gr un, yeterince su ve tuz.
Harç İçin: 500 gr rozet devresinde toplanmış bitki, 200 gr kıyma, 1 orta boy soğan, 2 kaşık margarin, 1 adet yumurta, yeterince tuz ve baharat.

Hazırlanışı: Un, yeterince su ve tuz ile karıştırılarak iyice yoğrulur. Hazırlanan hamur 6 parçaya ayrılır ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Bir tencerede yağın yarısı eritilir ve soğan ince ince doğranır, kıyma, baharat ve tuz da ilave edilerek kavrulur. Bitkiler yıkanır, doğranır ve soğan üzerine ilave edilerek yaprakları ölünceye kadar kavrulur. Dinlenmiş hamurun her bir parçası açılarak yufka haline getirilir. Yağın diğer yarısı eritilir, önceden açılmış 3 parça yağlanarak tepsiye serilir. Üzerine yeterince harç konulur. Diğer 3 parça bunların üzerine kapatılır. Sonra yumurta sürülerek fırına verilir. Piştikten sonra çıkarılır ve servis yapılır
(Tarif: Füsun EVREN).

— Keklik otu böreği (Cennet GÖKMEN, Bozyazı-İçel, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 200 gr patates, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım yemek kaşığı biber salçası, 100 gr margarin, 4 adet yufka, yeteri miktarda tuz.

Hazırlanışı: Toplanan otlar temizlendikten sonra 5 dakika sıcak suda haşlanır, suyu süzülür ve sıkılır, ince ince kıyılarak bir tabakta bekletilir. Soyulmuş patatesler haşlandıktan sonra iyice ezilir ve tencere içinde kızdırılmış yağ ve pembeleşmiş soğan, salça ve tuz ile karıştırılır. Salça rengini alan patates bitkinin katılmasıyla tekrar karıştırılır ve börek içi hazırlanmış olur. Karışımın dörtte biri yufkanın bir yarısına döşenir, diğer yarısı üzerine kapatılır. Diğer üç yufkada da aynı işlem yapılır. Kızgın saçta pişirilip böreğin iki yüzüne margarin sürülüp servise hazırlanır
(Tarif: Emine GÖKMEN).

Eşek marulu salatası (Cumali ÖZASLAN, Kozan-Adana, 1997)

Malzemeler: 500 gr taze bitki, 2 adet orta boy domates, 2 adet salatalık, 1 adet limon, 3 adet yeşil soğan, bir tutam maydanoz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, bir miktar zeytin ve tuz.

Hazırlanışı: Bitkiler iyice yıkanır ve bir süre tuzlu suda bekletilerek acısı alınır. Sudan çıkarıldıktan sonra tekrar yıkanır ve doğranır. Daha sonra domatesler, salatalıklar, maydanoz ve yeşil soğanlar doğranıp servis tabağına alınır. Tuz, yağ ve limon ilave edilerek karıştırılır. Salata üzeri halka şeklinde domates ve zeytinlerle süslenir ve servis yapılır
(Tarif: Ayşe ÖZASLAN
(devamı ikinci mesajda)

Mine Pakkaner 28-08-2006 09:56

3 Eklenti(ler)
4.4. Sinapis arvensis ( Yabani hardal )

Eklenti 1374
Yumurtalı hardal (Ramazan DURANAL, Kumluca-Antalya, 1994)

Malzemeler: 1 kg taze hardal yaprak ve sürgünleri, 50 gr margarin, 3–4 adet yumurta, 1 adet orta büyüklükte soğan, yeteri kadar tuz.

Hazırlanışı: Yabani hardal önce iyice yıkanarak temizlenir ve ince bir şekilde doğranır. Bir tencere içerisinde 1 baş soğan yağ ile beraber pembeleşinceye kadar pişirilir ve üzerine hardal yaprakları ilave edilir. Bu şekilde 4–5 dakika karıştırılır ve bir tava içerisinde 3–4 adet yumurta omlet şeklinde pişirilir. Hazırlanan bu yumurta, tencere içerisine katılarak takriben 20–25 dakika kadar ocakta pişirilir ve servisi yapılır. Eğer istenirse yemeği üzerine yoğurtta dökülerek yenebilir
(Tarif: Ümmiye TOPRAKÇI).

— Yumurtalı hardal (İsmail GÖĞER, Acıpayam-Denizli, 1996)

Malzemeler: 500 gr taze hardal yaprak ve sürgünleri, 250 gr yoğurt, 4 adet yumurta, 1 adet orta boy soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki temizlenir, yıkanır ve doğranır. Bir tavada soğanlar doğranarak yağda kavrulur. Haşlanmış ve süzülmüş bitki materyali ilave edilir. Bir müddet sonra içine çırpılmış yumurtalar ve tuz ilave edilir. Daha sonra üzerine yoğurt da dökülerek servis yapılır
(Tarif: Ayşe GÖĞER).

— Hardal kavurması (Sultan TOPUK, Gaziantep, 1996)

Malzemeler: 1 kg hardal, 1 kaşık biber salçası, 1 orta boy soğan, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir su bardağı bulgur, yeterince tuz ve biber.

Hazırlanışı: Bitkiler temizlenir, doğranır ve haşlandıktan sonra suda süzülür. Bir tencere içerisinde yağla beraber soğan kavrulur. Salça eklenir, bulgur ve hardallar konur, üzerine iki bardak sıcak su eklenir. Tuz ve biber de ilave edilerek 20 dakika kadar pişirilir. Sonra servis yapılır
(Tarif: Rukiye TURSUN).

— Turp otu yemeği (Şennur ULUŞAR, Kumluca-Antalya, 1996)

Malzemeler: yarım kg taze bitki, 1 soğan, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım kg yoğurt, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Soğan ve yağ kavrulur. Üzerine doğranmış hardallar eklenir ve bir miktar daha kavrulur. Daha sonra servis tabağına alınan yemek üzerine yoğurt eklenerek servis yapılır
(Tarif: Nimet ULUŞAR).

— Yabani hardal yemeği (Ayla ÖNDER, Adana, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 adet soğan, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı pirinç, 100 gr kıyma, 2,5 su bardağı sıcak su, 1 kaşık salça, tuz ve biber.

Hazırlanışı: Bitkiler ayıklanıp, suda iyice yıkanır ve doğranır. Ayrı bir yerde soğanlar küp şeklinde kesilerek yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma ve salça ilave edilir. Suları süzülmüş bitki 5 dakika sonra tencereye atılarak haşlanmaya bırakılır. 5–10 dakika sonra bitkiler karıştırılarak su katılır. Pirinç eklenip, yeterince tuz ve kırmızı **** karabiber atılır. Pirinçler piştikten sonra servis yapılabilir
(Tarif: M. FIRAT).

4.5. Stellaria media ( Kuş otu, Serçe dili, Serçe yüreği, Dolaştık, Kuş ayağı, Tavuk otu)

Eklenti 1375

—Dolaşık böreği (İlker DAMAR, Edirne, 1996)

Malzemeler: 1 kg serçe dili, 250 gr peynir, 1 fincan pirinç, 5 adet yufka, 2 yumurta, 300 gr yoğurt, yeteri kadar yağ ve tuz.

Hazırlanışı: Serçe dili yıkanarak ince ince doğranır. İçine önceden hazırladığımız şişirilmiş pirinç ve peynir ilave edilir. Daha sonra tepsi hafif yağlanarak yufkalar dizilmeye başlanır. Aralarına hazırlamış olduğumuz iç konur. Üzerine de çırpılmış yumurtalar ve yoğurt karışımı sürülerek fırına verilir
(Tarif: F. TOPÇU).

- Kuş otu salatası (Ahmet Faruk DEMİR, Tokat, 1997)

Malzemeler: 300–400 gr çiçeksiz bitki, 250 gr haşlanmış patates, 1 bağ yeşil soğan, 1 demet maydanoz, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı karabiber, yeterince yağ ve tuz.

Hazırlanışı: Toplanan bitki bol su ile yıkanır. Bir kaba 2 litre kadar su konularak bunun içine 3–4 çorba kaşığı tuz atılır ve yıkanan bitki diğer işlemler sırasında bu su içinde bekletilir. Haşlanan patatesler geniş ağızlı bir rendeden geçirilir. Bunun üzerine yeşil soğan ve maydanoz ince ince kıyılır, karabiber ve tuzu atılır. En son serçe dili bitkisi alınarak süzülür o da ince ince doğranıp üzerine limon sıkılır, hafif karıştırılıp servis yapılır
(Tarif: Sudiye KARA).

— Serçe dili katmeri (Musa YANAR, Manavgat-Antalya, 1995)

Malzemeler: 400 gr serçe dili, 400 gr çökelek veya peynir, 4 yufka, 2 yumurta, yeteri kadar tereyağı ve tuz.

Hazırlanışı: Serçe dili ince şekilde doğranır, çökelek ve tuzla karıştırılır. Önceden hazırlanmış yufkanın iç yüzeyine tereyağı sürülür. Hazırlanan karışım yufkanın dörtte birinin üzerine yayılır. Onun üzerine çırpılmış yumurta eklenir ve yufkanın bir tarafı kapatılır ve tekrar karışım ve tereyağı eklenir ve tamamen kapatılır. Genişçe bir tava alınır içerisine tereyağı konulur. Hazırlanan yufka tavaya yerleştirilir. Yufkanın içerisindekiler pişinceye kadar kısık ateşte tutulduktan sonra diğer tarafı çevrilir. Bu işlemler diğer üç yufka içinde tekrarlanır
(Tarif: Rahime YANAR).

Tara tur (Suham AYDIN, Samandağ-Hatay, 1996)

Malzemeler: 250 gr bitki, 1 baş sarımsak, 2 limon, 2 yemek kaşığı tahin, yeteri kadar tuz.

Hazırlanışı: Yıkanarak ince ince kıyılmış bitki geniş bir kaba konur. İnce kıyılmış sarımsak ve limon suyu bitki üzerine eklenir. Bunların üzerine tahin eklenerek birbirleriyle bütünleşinceye kadar karıştırılır. Yeteri kadar tuz eklenerek servis yapılır. İstenirse ekmek üzerine sürülerek servis yapılır
(Tarif: Zekiye GÜLBOL).

— Serçe dili salatası (Sultan TOPUK, Gaziantep, 1996)

Malzemeler: 500 gr genç dönemde toplanmış serçe dili, 1 adet domates, 1 adet salatalık, 1 küçük soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, limon, biber ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki temizlenir ve doğranır. Bir kaba alınır. Domates, salatalık ve soğan ince ince doğranır ve karıştırılır. Yeterince tuz, limon, biber ve yağ eklenir. Yemeğin yanında servis yapılır
(Tarif: Ayşe TOPUK).

4.6. Urtica dioica (Isırgan otu, Bahçe ısırganı, Dalagan )

Eklenti 1376

— Yumurtalı ısırgan (Kerim KARATAŞ, Andırın-Kahramanmaraş, 1994)

Malzemeler: 1 kg bitki, 1 baş soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 adet yumurta, yarım çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Toplanan bitkiler temizlenip doğranır. 1 kg ısırgan için 2.5–4 litre su kaynayıncaya kadar ısıtılır ve içerisine ısırgan konarak 4–5 dakika daha kaynatılır. Ocaktan indirilerek suyu süzülür, soğuması için biraz beklendikten sonra iyice sıkılır. Bir baş soğan doğranır, bir çorba kaşığı tereyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. 2–3 yumurta kırılır. Yarım çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ilave edilir. Yumurta pişinceye kadar tekrar pişirilir ve haşlanan ısırgan ile iyice karıştırıldıktan sonra yemek servise hazırdır
(Tarif: Ayşe KARATAŞ).

— Sütlü ısırgan yemeği (Erdinç OKUTAN, Ankara, 1995)

Malzemeler: 1 kg ısırgan (genç ve körpe bitki), 1.5 su bardağı süt, 2 orta boy soğan, yarım çorba kaşığı tereyağı, 2 çay bardağı mısır unu, yeterince su, yeterince baharat.

Hazırlanışı: Isırganlar tencerenin üzerine konulduktan sonra üzerine su eklenir. Bir kaç dakika kaynatıldıktan sonra kevgirde süzülerek iyice yıkanır. Bitki ince ince doğranarak bir kenarda bırakılırlar. Soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine ısırganlar atılır. Isırganlarla beraber soğan biraz daha karıştırılarak ateşte tutulduktan sonra üzerine süt eklenir. Süt ve ısırganlar hafif ateşte bir miktar kaynayana kadar pişirilir. Daha sonra üzerine mısır unu ve baharat eklenerek karıştırmaya devam edilir. Bir süre daha hafif ateşte karıştırıldıktan sonra servise sunulur
(Tarif: N. BUZLUK).

— Etli ısırgan yemeği (Hakan KONUŞUK, Tokat, 1996)

Malzemeler: 1 kg ısırgan otu, 500 gr kuşbaşı et, 100 gr tereyağı, 2 adet domates, 1 orta boy soğan, yeteri kadar tuz ve kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Bitkinin toprak üstü kısımları temizlenip yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Başka bir tencerede eritilen tereyağı üzerine soğan, domates, kırmızıbiber konulur ve soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Bunun üzerine et ve su eklenerek 15–20 dakika pişirilir. Daha sonra ısırganlar ve tuz katılarak 5–10 dakika sonra ateşten indirilir. Servis yapılır
(Tarif: Saliha KIZILKIR).

— Kıymalı ısırgan (Ali ŞAHİN, Bilecik, 1994)

Malzemeler: 1 kg ısırgan, 200 gr kıyma, orta irilikte 2 baş soğan, 50 gr margarin, 1,5 su bardağı su ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Temizlenip yıkanan ısırgan normal büyüklükte kıyılır. Önce bir tencerede soğan ve kıyma yağda soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça ilave edilip karıştırılır. Daha sonra kıyılmış bitkiler konur. Su ve tuz da ilave edildikten sonra 20 dakika pişirmeye bırakılır Servis yapılır
(Tarif: Nezahat ŞAHİN).

— Isırgan çorbası (Özgül İYİGÜN, Muş-Merkez ilçe, 2001)

Malzemeler: 1 kg. ısırgan, 2 baş soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tere yağı

Hazırlanışı: Isırgan otları doğranır ve yıkanır. Bir tencere içerisine 6 su bardağı su konur. Bunun üzerine hazırlanan ısırgan otları ilave edilir ve pişirilmeye başlanır. Kaynamaya başlayınca pirinç ilave edilir. Pirinçler pişince ocaktan indirilir. Bir kapta tereyağı içerisinde kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar kızartılır ve üzerine salça ilave edilir. Bir süre daha pişirme devam eder. Sonra buna tuz, kırmızı ve karabiber ilave edilir. Bu karışım daha önce hazırlanan çorba üzerine dökülerek karıştırılır. Çorba servise hazırdır.
(Fatma KARAGÜZEL)

Alıntı: “Otların Beslenmede ve Sağlıktaki Rolü”
Prof. Dr. Zeki Özer (Emekli Öğretim Üyesi)
Öğr. Gör. Emine Arzu Elibüyük (GOP.Üniv.Tokat Meslek Yüksek Okulu)
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Önen (GOP. Üniv. Zir. Fak. Bitki Koruma Bölümü)
Araş. Gör. Dr. Oğuz Tekelioğlu (GOP. Üniv. Zir. Fak. Makine Bölümü)


NOT: RESİMLER MİNE PAKKANER TARAFINDAN EKLENMİŞTİR.

cemada 28-08-2006 10:00

Hmmmm
Bu tarifler tam site için.

Şöyle yapın:
Burada tarifi verin, kısaca yazın, siteye tam olarak ekleyin ve buraya adresini yazın, zenginleşelim :o

ahmet10 27-01-2007 08:01

Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.

Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. aslında biraz çevrenize bakarsanız her yerde var. Ama özellikle sonbaharda zeytin tarlaları sürülüp hasata hazırlanınca bu otlar sanki ekimi , tabi kışın yağmurlarıda yağınca sulaması yapılmış oluyor size sadece hafta sonu zeytin ağaçları altında bıçakla dolaşmak ve bildiklerinizi hasat etmek kalıyor. Aslında bilmeden , farkında olmadan devam eden bu faaliyet ilk baharda zeytinliklerin sürülmesi ile gübre olarak veya hayvanlara otlatılarak ( pek tercih edilmiyor çünkü koyunlar zeytinlerin alt dallarını kemiriyor) her yönden değerlendiriliyor.Bu tür yenilecek bitkileri Kocaeli Darıca pazarında da bulabilirsiniz.

Adalı dediğimiz göçmenler galiba zamanında yunan adalarında göç etmek zorunda kalmışlar Darıca yerleşmişler ve Egeli olduklarından onlarda tüketiyor.Bir de bu otlar sayıldığından daha çok alan maydonozu , kaldirek , eşek helvası , kazayağı bunlardan kazayağı ,ısırganın kaşındırmayanı , ebegümeci (develik) İzmit Perşembe Pazarında var. kazayağının yumurtalısı aynı ıspanak gibi, şekli benzemese de.

Müjgan 02-02-2007 11:34

Bir de sığır kuyruğu ve arap saçı denen bir ot vardı yenen.

Balıkcı 04-02-2007 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mjgn (Mesaj 71838)
Bir de sığır kuyruğu ve arap saçı denen bir ot vardı yenen.

Mahalli isimler o kadar değişik ki neredeyse her köyde aynı bitkiye başka ad veriliyor, bu da insanı şaşırtıyor.
Arap saçı, rezene olabilir.

Sığırkuyruğu, sarı çiçekli bir bitki mi acaba, ?
Bakayım, bir resmi olacaktı bende.

Bu , sığırkuyruğu değilse nedir?

http://img118.imageshack.us/img118/8381/burak058qy3.jpg

ammophila 21-03-2007 09:26

yurdumuzun yenilebilen bitki türleri
 
Merhaba;Yurdumuzun yanilebilen bitki türleri hakkında çalışma yapan **** bu konu ile ilgilenen doğaseverler ,çalışmalarımızı,düşüncelerimizi bu başlık altında -daha iyi bir başlık aklıma gelmedi-toplasak daha iyi olmaz mı.Bu konunun oldukça ilgi çeken bir konu olduğunu düşünüyorum.Ve şimdi çiçeklenme zamanı.Hepimiz; Baharın coşkusunu yaşamımıza katalım.Sevgiyle kalın.

ammophila 21-03-2007 09:45

Size daha önce Side bölgesinde yöresel isimleri 'Sakızaça' ve 'Kafkalides ' olan bitkileri tanıtmıştım.Şu anda hepsini resimleyemediğim 20 kadar türü resimleriyle tanıtmaya çalışacağım.Akdeniz üniversitesinden arkadaşlarla yaptığımız çalışmalarıda sizinle paylaşırım.Yukarıda sözünü ettiğim bitkileri buraya alamadım.Bundan sonrasını bu bölüme koyacağım.Sevgiyle kalın

habibe 21-03-2007 10:16

ammophila, buraya bakmışmıydınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1015
Tek bir başlık altında toplanabilir belki.

ammophila 21-03-2007 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 86970)
ammophila, buraya bakmışmıydınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1015
Tek bir başlık altında toplanabilir belki.

Haklısınız bakmamıştım.O zaman tüm kaynaklarımı burada toplarım.Teşekkürler..

ammophila 21-03-2007 12:31

Side bölgesindeki bazı ilginç yenilebilen bitki türleri
 
2 Eklenti(ler)
Daha önce derlediğim ve formun başka bölümlerinde yazdığım bitki türlerini burada topluyorum.

Sakız otu

Eklenti 8409

Yörede "sakızaça" olarak tanınıyor taze yaprakları çiğnenirse ağızda,damla sakızı tadında bir tad bırakıyor. Etli yemeği ve haşlanarak salatası çok lezzetli.

Yöresel ismi giritçe de "Kafkalides":

Taze yaprakları ve köke yakın taze dalları yemek yapılıyor. Girit kültüründe değişik ot yemeklerinin karıştırılarak ve etli olarakyapılan yemeğın adı Yahneran. Gerçekten nefis oluyor.


Stifno

Eklenti 8410

Bambul, it üzümü gibi adlarla da tanınınıyor. Kabak, biber gibi sebzelerle birlikte haşlanıp salatası yapılıyor. Acımsı tadı çok güzel. (Bence) sırayla fotoğraflarını veriyorum.

Sakız otu ile Kafkalidesin latince ismini bilmiyorum bilen arkadaşlar verirse sevinirim. Stifno nun latinca ismi: Solanum Nigrum. Sevgiyle kalın

öğretmen 21-03-2007 22:38

Sevgili arkadaşlar;
Gelincik çiçeğinin (yabani lale) yapraklarının salatasını hiç yediniz mi?Çocuklar marul salatasından daha çok sevdiler.Bildiğimiz salata gibi yapılıyor.Hiç yememiştim,komşum dene diye verdi.Şimdi yerlerde arar oldum.Deneyin, seveceksiniz.

Balıkcı 21-03-2007 23:32

Gelincik bitkisi daha çiçek açmadan yaprakları toplanıp, ebegümeci, ıspanak, kuzu gevreği ile birlikte yemeği yapılır ama salatasını duymamıştım.
Deneyelim inşallah.

habibe 22-03-2007 09:51

Gelincik ile Efelek de birlikte yemek gibi pişebilirmi ?

Oğuzhan 22-03-2007 13:11

Bildiğimiz gelincik mi?
Yaprakları Karpuz yaprağı gibi olan.Kırmızı turuncu renklerde.Bir deniyelim.Zehirlenmeyiz dimi?

habibe 22-03-2007 13:56

Gelinciklerimiz farklı bence. Benim bahsettiğimin yaprakları dar uzun ve tüylü ve yeşil. Sadece yeşil. Emin olmadan yemeyin sakın.

Balıkcı 22-03-2007 18:57

İşte böyle çiçek açan gelincik bitkisinin körpe yaprakları yeniyor.
Çiçek açınca acılaşıyor.

http://img518.imageshack.us/img518/7...hine054ok4.jpg

hfz 22-03-2007 19:41

Merhabalar,

Yenebilen yabani otlar bölümüne daha yeni girebildim.. Ne sıcak bir muhabbet varmış burada..:p Gülümseyerek okudum son mesaja kadar..

Ben de inanılmaz severim yabani ot yemeklerini.. Şevketi Bostan dışında hemen hepsini yapmışımdır. Onu da annemden geçen hafta söz aldım öğretecek önümüzdeki hafta inşallah.. Şevketi Bostanın hem kökünden hem de yapraklarını sıyırarak filizinden farklı yemekler yapıyorlar çünki.

Bu arada Gelincik yemeğini çok yaptım ama salatasını hiç denememiştim.. İlk fırsatta deneyeceğim.. Dilerseniz tarif de vereyim hemencecik ki; girişim hızlı olsun.:p

1 kilo kadar içinde gelincik (İzmir'de kapurcuk olarak da adlandırılıyor) de olan karışık ota veya sadece gelincike 2 büyük soğanı doğrayıp zeytinyağında pembeleştiriyoruz. Yıkanıp ayıklanmış otları üzerine ekleyip önce biraz hızlı ateşte otlar ölünceye kadar kavuruyoruz.. Otlar kendini saldığı anda ocağı kısıp, kısık ateşte kendi suyunda pişiriyoruz.. İstenirse salça konulabilir ama ben koymam.. Yemeğimiz piştikten sonra üzerine istenirse sarımsaklı veya sade yoğurt dökerek yiyebilirsiniz..

Afiyet olsun..;)

habibe 22-03-2007 21:25

Hayır Balıkçı benim bahsettiğim gelincik bu değildi. Bu gerçek gelincik çiçeği. Benim görüp bildiğim bu değil.

öğretmen 22-03-2007 21:36

Merhabalar,
Benim dediğim gelincik, sayın balıkçının resmini gösterdiği gelincik.Ama taze yapraklı olacak.Yemeğini yapmadım da yemedim de...Ama komşularım yapıyormuş, çok güzel oluyor diyorlar..Ben salatanın içine biraz ıspanak,biraz roka,biraz tere,biraz da marul koyuyorum.Üzerine de zeytinyağıyla limon..Çocuklar ancak böyle salata yiyorlar..Afiyet olsun,hepinize...

Gülgün 23-03-2007 22:15

Merhaba,ben de resmi görülen bu gelinciği geçen hafta aldım,böreğini ve yumurtalı kavurmasını yaptım.Salatasını deneyeceğim.

Oğuzhan 24-03-2007 10:12

Çiçeği aynı gibi.Ama yaprakları karpuz kabuğu gibi.En iyiysi yememek lazım.

melevcan 24-03-2007 14:06

http://img458.imageshack.us/img458/4299/otlarpv2.jpg

Sağdaki otun bir diğer adı da Radika'dır (Rumca). Ve genellikle Ege'de bu isimle anılır. Ege bölgesinde çokça bulunur. Bir İzmir'li olarak çokça tükettiğimizi söyleyebilirim. İstanbul'da ve pek çok yerde de rahatlıkla bulmak mümkündür. Şehir içindeki hemen hemen tüm koruluklarda mevcut.

Bunun dışında yine yenilebilen yabani bitkiler arasında, labada (efelek), Kaldirik (Pazı - kara lahana ile pek çok kez karıştırılır fakat ilgisi yoktur. Yaparaklarının benzemesinden dolayı karıştırılmakta ve aslında yabani bir ot olmasına karşın, şimdilerde sanırım yetiştiriciliği de yapılmaktadır) (Karadeniz'e özgüdür), Melevcan (diken ucu) ve madımak otlarını da sayabiliriz. Hepsinden yeme şansına sahip olduğum halde, haklarında fazla bilgim olmadığından, sadece isimlerini yazmak istedim. Bu arada yukarıda adı geçen ebegümeci de, yine Ege bölgesinde çokça tüketilir.

habibe 24-03-2007 21:11

Melevcan sol tabakta ki denizbörülcesi mi ?

anilozer112 24-03-2007 21:25

Radika bizim buralarda gördüm gibi. Yarın toplayıp yiyeyim bari. :)

Balıkcı 24-03-2007 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 88452)
Melevcan sol tabakta ki denizbörülcesi mi ?

Kazayağı olmalı.

Her yerde farklı ismi var ama...

memet 24-03-2007 23:48

Ablam Kavacık köyünden ot getirmiş.
Kavacıkta bu işi abarttıklarını düşünmeye başladım.
Benden başka ne varsa, ot olarak yiyor bunlar heralde.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024