agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

sselvi2000 19-04-2007 11:15

Teşekkür ederim benim için uğraş verdiğin için Billur hanım, ama polgonales cinsleri çok çiçekli ve ayrıca çiçekler yaprak koltukaltlarından çıkmıyor. yani polygonaceae familyasından değil sanıırm. yinede *** ederim.

Billur Korkmaz 19-04-2007 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sselvi2000 (Mesaj 96645)
Teşekkür ederim benim için uğraş verdiğin için Billur hanım, ama polgonales cinsleri çok çiçekli ve ayrıca çiçekler yaprak koltukaltlarından çıkmıyor. yani polygonaceae familyasından değil sanıırm. yinede *** ederim.

Bitkiler konusunda çok derin bilgilere sahip değilim hatta hiç anlamadığım için burada öğrenmeye çalışıyorum. Benimki amatörce bir araştırma idi sizin için, oysa siz bu işin akademik kariyerini yapıyorsunuz.. Tabi ki siz daha iyi bilirsiniz, öğrendiğinizde nasıl olsa bize de bilgi verirsiniz..

Başarılar Selvi..:)

x12tr 21-04-2007 07:23

bizim burda giritlilerden öğrendiğim hindiba veya eşekturpu(yabani hardal) veya gömec'i haşlayıp ,biraz zeytinyağı,biraz tuz,birazda limon sıkıp ekşilemesini yapıyoruz,tavsiye ediyoruz.

Billur Korkmaz 21-04-2007 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi x12tr (Mesaj 97246)
bizim burda giritlilerden öğrendiğim hindiba veya eşekturpu(yabani hardal) veya gömec'i haşlayıp ,biraz zeytinyağı,biraz tuz,birazda limon sıkıp ekşilemesini yapıyoruz,tavsiye ediyoruz.

Bu bitkileri haşlamadan salatasını yapsak?

Bekir S. 02-05-2007 15:58

ŞEVKETİ BOSTAN bilen var mı?
 
İzmir Hisarönü camii ve karşıyaka bostanlı pazarında bulabilirsiniz.Temizlenmiş hali ile 8-9 ytl arası satılır.Çanakkale Çan'da bilmiyorlar dağda parkta evimin karşısında her yerde cennet gibi :))
Kengel dikeni ve eşek dikenine benzer ama ikiside değildir.Toplarken ben bile bazen karıştırırım.Kazma ile toplanır kökü havuç gibi toprağın altına uzar ve zaten kökü lezzetlidir.Antalya'daki akrabalar sadece yaprağını yapar ama kökü bir başka lezzetli birde koyun eti aman Allahım.Yakınınızda Girit'li varsa mutlaka sorun.

Sebahattin Sargın 02-05-2007 16:29

Sn. rikeb elinizde resim varmı acaba?

Penelophe 02-05-2007 16:58

ben biliyorum galiba. 15yıl felan önce ablamlar istanbulda oturuyorlardı. komik bir olay olmuştu ordan hatırlıyorum. izmirli bir komşusu vardı ablamların. ablam yemek tarifi istemişti ondan. oda değişik bir yemek yaptım sanada göndereyim deyip göndermişti zeytinyağlı yeşil bir yemekti. sanırım biraz ekşi bir tadı vardı ama ben beğenmiştim. kadırgada ablamların bakkalı vardı adamın adı şevket bostan. ablam bakkalda 2 kadının konuşmasına ve adamın durumuna şahit olmuş.
kadınlardan biri,
- akşama şevketi bostan pişireceğim.
diğeri;
-ben geçen gün yapmıştım. pek güzel olmadı.. vs.
adam kızarmış.
ablam kopmuş..

çocukluğumun ozamanlar bana çok komik gelen bir anısı..

Bekir S. 02-05-2007 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 100723)
Sn. rikeb elinizde resim varmı acaba?

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=sevketi+bostan

Buradan biraz bilgi alabilirsiniz resmini yarın ekleyeyim inşallah.Şimdi hava yağmura döndü ve karardı.

Bekir S. 02-05-2007 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 100738)
ben biliyorum galiba. 15yıl felan önce ablamlar istanbulda oturuyorlardı. komik bir olay olmuştu ordan hatırlıyorum. izmirli bir komşusu vardı ablamların. ablam yemek tarifi istemişti ondan. oda değişik bir yemek yaptım sanada göndereyim deyip göndermişti zeytinyağlı yeşil bir yemekti. sanırım biraz ekşi bir tadı vardı ama ben beğenmiştim. kadırgada ablamların bakkalı vardı adamın adı şevket bostan. ablam bakkalda 2 kadının konuşmasına ve adamın durumuna şahit olmuş.
kadınlardan biri,
- akşama şevketi bostan pişireceğim.
diğeri;
-ben geçen gün yapmıştım. pek güzel olmadı.. vs.
adam kızarmış.
ablam kopmuş..

çocukluğumun ozamanlar bana çok komik gelen bir anısı..

Hatıralarınızı canlandırdığım için sevindim.Gerçekten komik bir anı.

habibe 02-05-2007 22:27

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1015&page=2

Buraya bakmamışsınız demek ki :)

aybala 02-05-2007 23:26

Bahçemdeki bu otu yiyebilir miyim? konusunda da bahsi geçmiş.

Penelophe 03-05-2007 07:23

ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?

memet 03-05-2007 08:19

Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?

Bekir S. 03-05-2007 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 100885)
ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?

Büyük bir ihtimalle arapsaçıdır.Yeşil olarak toplarken bile rakıya kokar.

Derya Özen 03-05-2007 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 100885)
ben şey soracağım geçenlerde bir yerde bir tabak zeytinyağlı ot ikram ettiler. bu nedir diye sormayı unutmuşum. anason gibi kokan bir yemekti. acaba tanıyan var mı?

Bahsettiğin ot muhtemelen, Tarhun. Eğer ağzında rakı tadı veriyorsa, yaprakları ince ve uzunsa, biraz ekin'i anımsatıyor ama ekin'e göre daha yumuşak sa, rengi ise güzel bir ton da yeşil ise %100 o Tarhun dur.

Derya Özen 03-05-2007 10:55

Onunda resmini yüklerim. Şuan yok ama mutlaka yükleyeceğim.

Penelophe 03-05-2007 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 100896)
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?

değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.

Derya Özen 03-05-2007 15:45

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 101011)
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.

Bahsettiğin ot anladığı kadarıyla Tarhun. İnternetten bir resmini buldum çok net değil, ama ben bir gün resmini çekip buraya yüklerim.

Bekir S. 03-05-2007 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 101011)
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.

Emin olabilirsin ki o bir arapsaçı.Eşimde onayladı.Esasında annem İzmir Gültepede oturuyor.Ben ona toplayıp bu hafta çanakkale'den yolladım.İstersen bir git gör. :))
**** ben size resmini yarın buraya yükleyeyim.

Penelophe 03-05-2007 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 101028)
Bahsettiğin ot anladığı kadarıyla Tarhun. İnternetten bir resmini buldum çok net değil, ama ben bir gün resmini çekip buraya yüklerim.

Evet bu resmin pişmiş hali olabilir, ama diğer resmide görmem gerekli sanırım tam emin değilim. Çok teşekkür ederim :)

Penelophe 03-05-2007 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 101034)
Emin olabilirsin ki o bir arapsaçı.Eşimde onayladı.Esasında annem İzmir Gültepede oturuyor.Ben ona toplayıp bu hafta çanakkale'den yolladım.İstersen bir git gör. :))
**** ben size resmini yarın buraya yükleyeyim.

Teşekkür ederim ilginize resmi bekliyorum :)

Bekir S. 03-05-2007 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 100896)
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?

Arapsaçı ile Dereotu görüntüde bire bir aynı.Arapsaçı anasona kokar.Dere otunun kendine has farklı bir kokusu vardır.Rezene anasona kokar ama daha evvel yeşil olarak görmedim.
İzmir'de oturduğunuz için bunları çok kolay bula bilirsiniz.Karşıyaka bostanlı pazarını tavsiye edebilirim.Alsancak pazarındada mevcut.

Penelophe 03-05-2007 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 101042)
Arapsaçı ile Dereotu görüntüde bire bir aynı.Arapsaçı anasona kokar.Dere otunun kendine has farklı bir kokusu vardır.Rezene anasona kokar ama daha evvel yeşil olarak görmedim.
İzmir'de oturduğunuz için bunları çok kolay bula bilirsiniz.Karşıyaka bostanlı pazarını tavsiye edebilirim.Alsancak pazarındada mevcut.

İtiraf etmeliyim bende ot kültürü sıfır. Yani o zaman tarhun da olabilir, arapsaçıda. Çok teşekkür ederim.

Bekir S. 04-05-2007 09:21

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 101041)
Teşekkür ederim ilginize resmi bekliyorum :)

Biraz kötü resimler ama kusura bakmayın cep telefonu ile ancak bu kadar oluyor.Daha sonra belki yeni ekleye bilirim

Penelophe 04-05-2007 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 101208)
Biraz kötü resimler ama kusura bakmayın cep telefonu ile ancak bu kadar oluyor.Daha sonra belki yeni ekleye bilirim

Hayır bu ot değil. gövdesi ve dalları daha kalındı. o zaman demekki tarhun. Çok teşekkür ederim.

anne pingu 09-05-2007 23:37

Öncelikle hepinize merhaba.
Aslen GİRİTLİ olduğumuz için ot kültürümüz çok fazla.Hatta annem ve teyzemin gittiğimiz her piknikte ellerinde bağ makası ve poşetleriyle ot yolma sorunsalını ancak yaşamak gerekir:D

Karadenizli ve genellikle et kökenli beslenen bir ailede gelin olduğum için UTANMASANIZ BAHÇEDEKİ ÇİMLERİ DE YİYECEKSİNİZ şeklinde komik yaklaşımları bile olmuştu vaktinde:dilli:
Neyse uzatmadan....

Arapsaçı,hardal,radika,şevket-i bostan,börülce ve deniz börülcesi,kenger,labada,eşek helvası,sinavri,kapırcak vs....

İstanbul'da fazlaca bulmadığım için annem tarafından taze taze toplanır,ayıklanır,yıkanır,buzdolabı poşetlerine konup kargoyla bana yollanır;) Pişirmesi ve afiyetle yemesi benden!

Penelophe 10-05-2007 07:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anne pingu (Mesaj 103035)
Öncelikle hepinize merhaba.
Aslen GİRİTLİ olduğumuz için ot kültürümüz çok fazla.Hatta annem ve teyzemin gittiğimiz her piknikte ellerinde bağ makası ve poşetleriyle ot yolma sorunsalını ancak yaşamak gerekir:D

Karadenizli ve genellikle et kökenli beslenen bir ailede gelin olduğum için UTANMASANIZ BAHÇEDEKİ ÇİMLERİ DE YİYECEKSİNİZ şeklinde komik yaklaşımları bile olmuştu vaktinde:dilli:
Neyse uzatmadan....

Arapsaçı,hardal,radika,şevket-i bostan,börülce ve deniz börülcesi,kenger,labada,eşek helvası,sinavri,kapırcak vs....

İstanbul'da fazlaca bulmadığım için annem tarafından taze taze toplanır,ayıklanır,yıkanır,buzdolabı poşetlerine konup kargoyla bana yollanır;) Pişirmesi ve afiyetle yemesi benden!

Ne kadar güzel. Bende ise sıfır ot kültürü. Bir yerlerde denk gelirse ve hiç yemediğim bir şeyse çok garip ama heyecanlanıyorum.

hüseyin suat duman 10-05-2007 23:45

Kuzukulağı Metro'da paketlenmiş olarak satılıyor, talep var ki üretim başlamış!
Hodan'ın en iyi bilindiği ve en çok tüketildiği yer Kastamonu'dur, yerel adı ıspıt'tır, genelde çiçekli filizleri yumurta ve soğanla kavrulurak tüketilir, mısır unu ve kuru nane ile iç hazırlanarak yapraklarından dolma yapılır ve üzerine yoğurt dökülerek yenir, çok basit bir yemek gibi görünse de inanılmaz lezzetlidir. Hodan, Şile, Ağva, ve Kandıra bölgesinde de çok iyi biliniyor, bu bölgelerde Kastamonu'dan farklı olarak, çiçek açmadan bir iki ay önce, köküyle birlikte sökülerek pazara getirilmeye başlanıyor. Yanlız bu hali oldukça topraklı, ayıklaması ve yıkaması çok zahmetli, tadıda biraz toprağımsı. Bu bölgedeki yaşlıların hepsi hodan için aynı şeyi söylüyor, vucutta biriken toksinleri atmak için, senede en az bir kere yemeli!
Girit'e hiç gitmedim ama gittiğim yerler içerisinde yabani otlar açısından en zengin pazar yerleri, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale üçgeni ( Özellikle Tire ve Edremit ), Lakin Edremit pazarı çok büyük, köylüler sağa sola, kenar sokaklara parça parça tıkıştırılmış, diğer pazarcıları geçip köylü pazarına ulaşmak bana sıkıntı verdi. Bu yüzden, mesela Çanakkale Ayvacık pazarı, bence çok daha otantik ve keyifli, bütün köylüler bir yokuş boyunca dizilmiş, sıra sıra tazecik ve incecik börülceler, hayatınızda hiç görmediğiniz çeşit patlıcanlar ve taze fasulyeler ( Ben bile ilk gördüğümde saşırdım! ), ve envai çeşit otlar...

hüseyin suat duman 11-05-2007 00:12

Sevgili arkadaşlar..
Bir hekim olarak hiç rastgelmedim ama kazayağı toplarken, yanlış ot toplayıpta yedikten sonra zehirlenenlere dair anlatımlar işittim. Kazayağına benzeyen ama tüketilmesi sakıncalı olan bir ot var mı?

Derya Özen 11-05-2007 11:57

Hüseyin Bey. Bahsettiğiniz gibi Kazayağı'na benzeyen zehirli bir ot olduğunu bende duydum. Fakat bu sitede Kazayağı diye değişik ot resimleri yayınlandı. Kısmet olursa bir gün, benim köyüm de yetişen Kazayağını siteye yükleyeceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025