agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

Billur Korkmaz 11-05-2007 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüseyin suat duman (Mesaj 103314)
Sevgili arkadaşlar..
Bir hekim olarak hiç rastgelmedim ama kazayağı toplarken, yanlış ot toplayıpta yedikten sonra zehirlenenlere dair anlatımlar işittim. Kazayağına benzeyen ama tüketilmesi sakıncalı olan bir ot var mı?

Sn. Hüseyin Suat Duman Beyefendi,
Bu olayın en somut örneğini ben yaşadım, yenen yabani bitkilerle ilgili acemi bir araştırmacı sıfatıyla doğaya analize çıkan ve hatta toplayıp pişiren bir doğadelisi olarak, geçtiğimiz pazar günü kazayağı diye topladığım baldıranotlarını neredeyse pişiriyordum.. Komşuma danışmasaydım nolucaktı halimiz bilmem..::p

Ayrıca geçtiğimiz ay Kastro ormanlarından topladığım ıspıtın yumurtalısı nefisti, en azından senede bir kez şifa niyetine yemiş oldum.. :cool:

Saygılar..

Billur Korkmaz 11-05-2007 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 103375)
Hüseyin Bey. Bahsettiğiniz gibi Kazayağı'na benzeyen zehirli bir ot olduğunu bende duydum. Fakat bu sitede Kazayağı diye değişik ot resimleri yayınlandı. Kısmet olursa bir gün, benim köyüm de yetişen Kazayağını siteye yükleyeceğim.

Sevgili deryaözen arkadaşımız sayesinde yenen yabani otları tanıyoruz ya, sağolsun.. Kazayağının yanısıra hani şu dikenlerin iç kısmı yeniyormuş ta, şifası çokmuş diyorlar ya, o konuda bilginiz var mı? Koskocaman eşekdikeni diyorlarmış ona?
Sevgilerimle deryaözen..:cool:

Derya Özen 11-05-2007 12:38

O dikenide resimleye bilirim inşallah. Evet bilgim var. Lezzeti de hiç de yabana atılır türden değil.

hüseyin suat duman 11-05-2007 21:07

Sevgili Billur Korkmaz...
Oldukça fazla kazayağı tüketen ve kuzineli sobada nefis kazayağı böreği yapan biri olarak diyorum ki..
Bilenler asla karıştırmazsa da iyi bilmeyen biri, baldıranı ( Conicum Maculatum, Ağuotu ) rahatlıkla kazayağı ile karıştırabilir, özellikle de yeni filizlenmiş olanları! Batıl inanışa göre baldıran, cadıların en sevdiği bitkilerden birisidir, Rus ve Alman folklorunda Şeytan'ın bitkisidir! Meşhur Yunan düşünür Sokrates, zamanın yönetimi tarafından baldıran özü içerek ölüme mahkum edilmiş ve baldıran zehirlenmesi sebebiyle ölmüştür! Altı gram baldıran özü, bir insanı rahatlıkla öldürebilir!

Sebahattin Sargın 12-05-2007 20:47

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 103388)
Sevgili deryaözen arkadaşımız sayesinde yenen yabani otları tanıyoruz ya, sağolsun.. Kazayağının yanısıra hani şu dikenlerin iç kısmı yeniyormuş ta, şifası çokmuş diyorlar ya, o konuda bilginiz var mı? Koskocaman eşekdikeni diyorlarmış ona?
Sevgilerimle deryaözen..:cool:

Evet dikenler yeniliyor. Arkadaşımı ziyaret ettiğimde annesi toplarken göstermişti bana. Yapraklarının kenarlarını temizleyip, ortalarını küçük parçalara ayırdıktan sonra yağ ve salça ile kavurup bir güzel yemekteler ;) . İyi ki fotoğraflarını çekmişim. Bir de buralarda bu ota "eğşi otu" demekteler.
Eklenti 10594

Bu o dikenler...

Eklenti 10595

Buda temizlenmiş hali

Ophrys 12-05-2007 20:50

Yaprak üstlerinde diken kalmıyor mu?
Tadı güzel mi bari?
Doğrusunu istersen hiç cazip görünmüyor.

Billur Korkmaz 12-05-2007 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüseyin suat duman (Mesaj 103501)
Sevgili Billur Korkmaz...
Oldukça fazla kazayağı tüketen ve kuzineli sobada nefis kazayağı böreği yapan biri olarak diyorum ki..
Bilenler asla karıştırmazsa da iyi bilmeyen biri, baldıranı ( Conicum Maculatum, Ağuotu ) rahatlıkla kazayağı ile karıştırabilir, özellikle de yeni filizlenmiş olanları! Batıl inanışa göre baldıran, cadıların en sevdiği bitkilerden birisidir, Rus ve Alman folklorunda Şeytan'ın bitkisidir! Meşhur Yunan düşünür Sokrates, zamanın yönetimi tarafından baldıran özü içerek ölüme mahkum edilmiş ve baldıran zehirlenmesi sebebiyle ölmüştür! Altı gram baldıran özü, bir insanı rahatlıkla öldürebilir!

Aman Allahım!.. Ben topladıktan sonra şöyle bir tadına da baktım da, zehir gibiydi, hatta pişirirsem geçer belki dedim di.. Sonra komşum müdahele etti de ölümden döndüm.. Epey ciddi bir vakıa atlatmışım meğer.. Sanırım artık karıştırmam..
Sağolasınız aydınlattığınız için Sn. Hüseyin Suat Bey.:)

Billur Korkmaz 12-05-2007 20:59

Sevgili Sebo_17 kardeşim,
Ben bu dikenleri yol kenarlarında gördüm ama bu kadar ufak değildi, kalın ve uzun.. Sanırım onlarda işe yarar fazla azman olsalarda..:)
Nasıl ayıklanacağı konusundaki resim beni ziyadesiyle memnun etti inanın.. Size çok teşekkür ederim öğretici bilgileriniz ve resimleriniz için..
Sevgilerimle..

Sebahattin Sargın 13-05-2007 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 103665)
Sevgili Sebo_17 kardeşim,
Ben bu dikenleri yol kenarlarında gördüm ama bu kadar ufak değildi, kalın ve uzun.. Sanırım onlarda işe yarar fazla azman olsalarda..:)
Nasıl ayıklanacağı konusundaki resim beni ziyadesiyle memnun etti inanın.. Size çok teşekkür ederim öğretici bilgileriniz ve resimleriniz için..
Sevgilerimle..

Billur hanım yanlış bilmiyorsam eğer onlar çok kart oluyorlar. Tazeleri kullanılıyor sanırım. Asıl ben teşekkür ederim yararlı bir şeyler yaptıysam....

Sebahattin Sargın 13-05-2007 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 103663)
Tadı güzel mi bari?

Sevgili adabayrakoğlu ben orada acele ile temizlettirdim, nasıl temizlendiğini basit bir şekilde açıklamak için. İyice temizleniyor bu yüzden diken kalmıyor. İyice de yıkanıyor. Ben yemedim ama tadının çok güzel olduğunu söylediler...

Penelophe 13-05-2007 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 103663)
Tadı güzel mi bari?

Kesinlikle katılıyorum, cidden yenmez gibi geldi.

Sebahattin Sargın 13-05-2007 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 103801)
Kesinlikle katılıyorum, cidden yenmez gibi geldi.

İlk başta ben de çok şaşırmıştım. Ama önyargılı olmamak lazım tadı çok güzelmiş ve çok tüketilirmiş.

Penelophe 13-05-2007 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 103812)
İlk başta ben de çok şaşırmıştım. Ama önyargılı olmamak lazım tadı çok güzelmiş ve çok tüketilirmiş.

O zaman kesinlikle bulup bulup denemek lazım. Ama nasıl?

Sebahattin Sargın 13-05-2007 16:42

Eh orasıda artık size kalmış :). İnanın yol kenarlarına, kırlara falan bakarsanız bulabilirsiniz.

Penelophe 13-05-2007 16:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 103817)
Eh orasıda artık size kalmış :). İnanın yol kenarlarına, kırlara falan bakarsanız bulabilirsiniz.

Fotoğrafın çıktısını alıyorum. Eğer rastlarsam sizede haber veririm .

Saygılar.

Billur Korkmaz 13-05-2007 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 103763)
Billur hanım yanlış bilmiyorsam eğer onlar çok kart oluyorlar. Tazeleri kullanılıyor sanırım. Asıl ben teşekkür ederim yararlı bir şeyler yaptıysam....

O halde daha çıtır çıtır olanlarını gözleriz yol kenarlarında.. Özellikle de İstanbul Tekirdağ otoyolu kenarında bol miktarda gördüm..
Sevgiler sevgili sebo.. :)

Sebahattin Sargın 13-05-2007 22:02

Afiyet olsun şimdiden :)

Halit Togay 14-05-2007 05:50

Yemlikten bahsedilmiş miydi?
Sivas'ta bilinen ve ekmekle çiğ yenen bir ot.

Derya Özen 14-05-2007 09:18

Yemlik den bahsedildi. Geçen hafta bizim köyde, Hıdırellez etkinliklerinde DarkYES arkadaşımız resmini çekti. Resimler bu hafta içinde bana ulaşacak, o zaman resimlerini de yüklerim.

Billur Korkmaz 14-05-2007 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 103960)
Yemlik den bahsedildi. Geçen hafta bizim köyde, Hıdırellez etkinliklerinde DarkYES arkadaşımız resmini çekti. Resimler bu hafta içinde bana ulaşacak, o zaman resimlerini de yüklerim.

Google da aradım bulamadım şeklini, o bitkiden Marmara'da yetişir mi acep?
Fotoları bekliyorum Sevgili deryaözen..
Sevgilerimle...

Derya Özen 15-05-2007 08:29

1 Eklenti(ler)
Ayşe teyzenin elinde ki, Daha yeni büyümeye başlamış bir Tarhun.

Billur Korkmaz 15-05-2007 14:47

Ayşe teyzenin elindeki tarhun büyüyünce de fotosunu istiyoruz sevgili deryaözen..:)

Billur Korkmaz 15-05-2007 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 104191)
Bursada ve gittiğim yörelerde yenilebilen otların resimlerini çekip sizin için yayınlamaya çalışacağım. Billur abla ebegümeci dediğiniz gibi çok faydalı bir bitki...

Sağolasın Sebo oğlum, çok yaşa sen. :)

Derya Özen 15-05-2007 14:55

Sevgili, Billur Korkmaz, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben, Ebemgümeci'nin , küçük düğmelere benzeyen tanelerini yiyorum, tabi çiğ olarak. Onların da bir faydası varmı acaba

Billur Korkmaz 15-05-2007 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 104509)
Sevgili, Billur Korkmaz, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben, Ebemgümeci'nin , küçük düğmelere benzeyen tanelerini yiyorum, tabi çiğ olarak. Onların da bir faydası varmı acaba

Elbette sevgili deryaözen, bitkilerle ilgili bilimsel manada akademik kariyerim olmasa da, yaptığım detaylı araştırmalar sonucunda incelediğim ve done topladığım şifalı bitkiler içersinde en çok ebegümeci bana faydalı geldi sanki..
Özellikle de sapı, kökü, yaprağı, çiçeği ve çiçek döküldükten sonraki sözünü ettiğiniz düğmesi, herşeyiyle şifa kaynağı..

Forumlarda izlediğim kadarıyla sizin otobur oluşunuzu büyük bir hayranlıkla izliyorum, keza midem sağlıklı olmadığı için çiğ sebze meyve tüketemedim epeydir; yeni yeni aşmaya çalışıyorum.. Şifalı otlara olan ilgim de bu sebeble çok fazla..

Ot yemeye devam deryaözen kardeşim::D

zenfree 15-05-2007 19:58

Meyan kökünün de mideye iyi geldiğini ben kendim tecrübe ettim.

Üniversite yıllarımda midemde ülser başlangıcı teşhisi ile ilaç almaya başladım.

Annem köyden bir kök getirtti. Topraklı ve kötü kokulu olduğunu hatırlıyorum. Kaynattı bana sabahları zorla içirdi.

Bir kaç defa içtiğimi hatırlıyorum -çok uzun süre kullanmadım- ama o tedaviden sonra mide rahatsızlığım tamamen geçti.:)

Ya da annem çok inandığı için iyileştim. Tam bilemiyorum.;)

Sizlerle paylaşmak istedim.

Sebahattin Sargın 15-05-2007 20:06

Paylaşım için teşekkür ederiz sevgili zenfree. Ot deyip, üzerine basıp geçtiğimiz canlıların ne kadar yararlı olduklarını bir kere daha gördük.....

zenfree 15-05-2007 20:13

Evet Sevgili Sebo çok haklısın.

Yıldız Parkında özellikle son yıllarda bayanlar gruplar halinde ot toplamaya geliyorlar. Hem spor yapmış oluyorlar hem de sağlık topluyorlar.

Yakın olan arkadaşlar varsa tavsiye edebilirim. Otları tam tanımasalar bile bir yardım eden bulunur.:)

Ama hafta arası tabi. Hafta sonu çok kalabalık oluyor.

İstanbuldaki arkadaşlara önerebilirim.

Billur Korkmaz 15-05-2007 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 104585)
Sevgili Billur Korkmaz;

Bu güzel bilgiler ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Bilmukabele..:)

zenfree 15-05-2007 20:28

Billur Hanım değerli bilgiler için teşekkürler. Keyifle sizi takip ediyorum.

Ama ot toplamaya gelince cesaretim yok. Yanlış toplarım diye. Bir gün bir ot toplama gezisi yapsak ne dersiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025