![]() |
[QUOTE=cemal.S;111386]
Alıntı:
MADIMAK OYLUM OYLUM Madımak oylum oylum Geliyor (civanda) selvi boylum Selvi (Civan) boylum gelirse şen olur benim gönlüm Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Madımak pişer oldu Tencerem taşar oldu Günde yediğim şamarlar Bir iken beşer oldu Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Madımak biçim de biçim Ölüyom senin de için Madımak toplar iken Başımdan düştü çitim Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Kaynak: Fahri Karaoglan Yöre: Sivas |
Yabani ot olarak bilinen sirken de çok lezzetli kavurmasını deneyin yoğurtla tavsiye ederim
|
Alıntı:
Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. Sayın ahmet10 Dediğiniz gibiEdremit beldelerinde ot yemekleri çok harika.Ben körfez'de 9,5 sene çalıştım.Görmediğim ve yemediğim ot yemeklerini orada gördüm. |
Anlaşılan, tek "ot sever" ben değilmişim. Filiz bendende beter otçula benziyor :dilli: Öyle bir imkanı olsa, şimdi zeytin yağı, yoğurt, baharat ve semiz otunu alıp, bize yukarıda bahsettiği şeyi yapacak. :)
|
Bu sabah yürüyüşe çıktık da bir meyfe fidanlığında gördük.. Çok güzeldi ama fidanlık çitle çevrilmişti. Bu akşam belki biryerlerden toplarım ya da alırım. Evet otları çok severim. Kendim ilginç tarifler icat ederim de :D
|
Çankırı'da yetişen ve halk tarafından yenilen bitkiler
1-Madımak (martımalak).Yemek ve gözleme
2-Yelmük. Ekmek arasi katık olarak yenir. 3-Angut. Ekmek arası katık olarak yenir. 4-Ebegümeci. Yemeği yapılır. 5-Efelek (Öfelek )yaprağı. Dolması yapılır. 6-Kuzu Kulağı. Katık olarak yenir. 7-Gortgoz. Katık olarak yenir. 8-Gelin Eli. Katık olarak yenir. 9-Kirtil. Katık olarak yenir. 10- Kazandibi. Katık olarak yenir. 11- Ciynak. Katık olarak yenir. 12- Mancar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir. 13- Mantar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir. 14-Yer elmasi (Şalgam).Çiğ ve yemek olarak yenilir. 15-Kavlan. Kabuğu soyularak sade yenilir. 16-Deredaban. Çift sürülen tarlalardan çikar. Küçük bir bitki köküdür. Yikanarak sade yenilir. 17-İnsan figi. Bugday ve arpa tarlalarinda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Bezelyenin küçügünü animsatir. Içerisi açilarak çig olarak yenilir. 18-Nohut. Yeşil halde iken sade olarak yenilir. 19- Mercimek. Yeşil halde iken taze olarak yenilir. |
Derya üzerlik otu diye bir şey varmış damar hastalıklarına iyi geldiğini okudum. Bu otu tanıyormusun? Sizin orada var mı?
|
Derya'ya sordunuz ama ben cevap vereyim. Üzerlik otu her yerde olabilir daha çok toprağa gömülü virane yapıların duvar üstlerine gelen kısımlarında yetişir. Bu yüzden arkeolojik çalışmalarda üzerlik otu arkeologlara önemli ipuçları vermektedir. Bizim oralarda üzerlik otu evde yakıldığı zaman bir tablanın ya da kültablası gibi birşeyin içinde, dumanının insanan içine ferahlık verip nazarı giderdiğine inanılır.
|
Scolymus hispanicus Şevketibostan (Compositae)
1 Eklenti(ler)
Ben hiç yemedim, ama yemeğinin yapıldığını arkadaşlar yazmıştı. Çiçekli hali de çok güzel.
|
Merhaba,
Bu teke sakali denen otun ingilizce veya latince adi varmi? Selamlar |
Ülkemizde yetişen yabani besinler ve pişirilişleri
Bu konuda bir tek www.ulusalpu.com diye bir kaynak bulabildi. Yabani havuç, soğan ve benzer köklerin tanınabilmesi konusunda kaynak sahibi olan bu kaynağı bizim ile kaynaşabilir mi lüyfen.
|
Ekşili Pilav
Size Kastamonu yöresinde sevilen yabani otlu "Ekşili Pilav" tarifi : Bahçelerde bolca bulunan 1 demet ısırgan otu, 1 demet ebegümeci, 1 tutam nane, 1 tutam maydanoz toplanır. Ayıklanıp yıkanır, ince ince doğranır. 2 Baş soğan ince doğranıp yağda hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine 2-3 bardak sıcak su ilave edilip hazırlamış olduğumuz otlar tencereye atılır. Otlar biraz kaynayınca içerisine 1 su bardağı bulgur (siyez bulguru tercih edilirse daha lezzetli olur) ilave edilerek pişmeye bırakılır, pişince mümkünse ekşi 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta çırpılıp, pişmekte olan pilavın içine karıştırılarak dökülür.Kayamak üzereyken tuzu atılıp ateşten alınır.Sıcak servis yapılır. Tavada tereyağlı, salçalı, baharat isteğe göre (karabiber, kırmızıbiber, kimyon..) hazırlanan sos sıcak servis yapılan tabakların üzerine dökülür. Miktarlar isteğe göre artırılabilir.Afiyet olsun..
|
Az önce bir müşterim bana kuzukulağı turşusu getireceğini söyledi. Kuzukulağını çocukken toplar ve anında yerdik. Ekşimsi bir tadı vardır ve çok severek yerdik. Ama turşusunu yeni duydum. Deneyeceğiz. :p Ayrıca gelincik getirecek bana. Gelincikle nasıl yemek yapacağımı bilmiyorum. Sayın Balıkçı'nın 45 numaralı mesajında belirttiği, bildiğimiz kırmızı çiçekli gelincikten. Umarım Balıkçı gelincikle yapılan yemek tarifi de verir. :p
|
Alıntı:
Aslında ben yemek pişirmeyi bilmem, otları toplayıp hanımın önüne yığarım, O da Allah razı olsun, saatlerce onları ayıklar, yıkar, pişirir, sonra hepsini bir öğünde yeriz, biter. Ot işte, ne olacak?:dilli: Biz, gelincik, ebegümeci, kuzugevreği, ıspanak, ısırgan, pazı yaprakları ve benzeri yeşillikleri karıştırıp, ıspanak yemeği yapar gibi pişiriyoruz. Nasıl, bu tarif, yeterince açık mı?:p Afiyet olsun. |
Alıntı:
Çiçeği güzelmiş.Bahçede çiçek olarak bile yetiştirilir.Neresi yeniyor.? |
Sevdiğim otlardan biri de Madımak.
Madımak Yemeği Malzemeler 1 kg madımak 200 gr kıyma (İsteğe bağlı) 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı salça 1 fincan bulgur 2 soğan Tuz, karabiber Madımakların kök tarafındaki kırmızı kısımlar alarak ayıklayın. Yıkadıktan sonra süzün ve soğanları soyup yemeklik şeklinde doğrayın. Tereyağına soğanları pembeleşene kadar kavurun ve kıyma ilave ederek 4-5 dakika pişirin. Salça ve sekiz su bardağı su ekleyip kaynatın. Madımak ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra bulguru ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip tencerenin kapağını kapatarak 25-30 dakika kaynatın. Sıcak olarak servis edin. afiyet olsun saygilarimla |
Otlar kabarmaya başladı bıçağını alan gitsin toplamaya :D labada dolması, kavurması vs yapılabilir hem yabani pırasalar da olmuş dün yaptık enfes olmuş....
|
selam filiz fidancı ben bay_asil57 sizden isteğim bana bir mesaj atarmısnız sedefle ilgili olarak yılan yastığından bahsetmiş sukranayalp hanım ve bahçemizde var demiş kimle nasıl iletişim kuracam anlamadım lütfen bana yardım edermisin sukraan hanıma ulaşayım adresim. bay_asil57@hotmail.com lütfen sevgiler saygıalr
|
Cok uzun yillar once bir belgesel seyretmistim. Diyordu ki, bitkilerin diplerine yapraklarina bakin, eger karinca varsa, yapraklari bir bocek tarafindan kemirilmisse, bir olasilik zehirsiz olabilir. Ama super gorunuslu, hatta ustunde meyvalari olan ve hci bir hayvanin dokunmadigi bir bitki gorursebiz kesin zehirlidir uzak durun. Survivor diye bir belgesel var, bilmem orada da gosteriliyor mu, ama bu konuda detayli bilgi veriyor.
|
Alıntı:
Bu otu bilebiliyor musunuz? |
[QUOTE=peta;105002]
Alıntı:
Kars'ta da bir bitki kökü varmış, çocukları uyutmak için kullanılıyormuş. Bugünlerde bunun ne olduğunu araştırıyorum. Geçenlerde başka bir bitki sormuştum, bir yarışma sitesindeki soruyu cevaplamak için. Bu da yine o sorulardan biri olarak karşıma çıktı. Uyku getiren ya da rahatlatan ne varsa adını yazdım ama olmadı. 12 harfli bir şey, bir türlü bulamıyorum ve hatta Kars'lılar bile cevap veremiyor. Eskiden kullanılıyormuş herhalde ki hatırlamıyorlar. Ama ne olduğunu öğrenirsem, bir fotoğrafını bulup buraya da aktaracağım mutlaka. Yer elmasına benzer bir şey diye düşünüyorum. Çünkü kökü yediriyorlarmış. |
|
Yolladığım yazıyı okuyun isterseniz belki işe yarar :)
http://www.kars.bel.tr/kars.php?icerik_id=65 |
Arkadaşlar çok teşekkür ederim.
Sevgili denizakvaryumu, kediotu kökünü denedim ama olmadı. Yaklaşık 400 kadar bitki adı girdim. Bunların pek çoğu aynı bitkiye verilmiş farklı isimler elbette. Ama olmadı ne yazık ki. Yardımın için çok teşekkür ederim. :) Sevgili Müge, verdiğin linki inceleyeceğim şimdi. Dilerim istediğim cevaba ulaşırım. Şayet bulabilirsem bir fotoğrafı ile birlikte burada yayınlayacağım. :) |
Arkadaşlar, daha önce sorduğum, Kars'ta kullanılan bitki kökünün adı "deli badbalı" imiş. Araştırdım ama fotoğrafını falan bulamadım ne yazık ki.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Selam arkadaşlar,ben ot yemeklerine bayılırım.Bahar gelince pazarda ne kadar ot varsa toplarım.Kazayağı böreğine de bayılırım.Herkese tavsiyeederim...
|
Ot'a giderken sele gidenler.
Yaban otları konusunda bir anım vardı paylaşmak isterim konu ot olunca bu başlıkta yazmayı uygun gördüm. Editörler ne der bilmem disiplin fazla: Adana feke ilçesinde sonbahar aylarıydı hatırladığım kadarıyla Bahçeçik deresi boyunda arabayla geçerken bir de ne göreyim dere kenarında uzatılmış bir kadın yatıyor, Islak (fistan) elbiseleri içinde zayıf bir çocuk görünümünde, belli ki ölmüş. Yanında ise kimse yok. İleri doğru gittik bir müddet sonra dönüşte göremedim. Daha aşağıda ki köyden geçerken sorduğumda. Üç kadın olarak ormana ot toplamaya gitmişler, dereden geçerken sele kapılmışlar, ikisi geçmiş o zavallı sele kapılarak hayatını kaybetmişti. Yalnız dere kenarında yatışı hazin bir görüntü idi. (1987-88 yıllarıydı)
|
Gerçekten de çok üzücüymüş...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025