agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

S.İnceçayır 01-06-2007 16:51

[QUOTE=cemal.S;111386]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peta (Mesaj 105002)

Merhabalar zenfree!

Bir Tokatlı olarak buna cevap vermessem kendimi suçlu hissederim. Yıldız Parkında olabileceğini hiç düşünmüyorum. Çünkü madımak bildiğim kadarı ile rakımı yüksek yerleri seven bir bitki. Genelde bizde yaylalarda olur.

Sevgiyle kal !

Amasyalılar uyuyormu neredeler. Teke teke sakalı oy madımak/ Kuş kuşa yemlik oy madımak. Keşke devamını bilsemde size hediye etseydim.

Madımak Yozgat'tada cok sevilen bir ottur öyleki bulunmadıgı zaman yemek için dondurucuya bile konur,madımak türksünün devamı.....


MADIMAK OYLUM OYLUM


Madımak oylum oylum
Geliyor (civanda) selvi boylum
Selvi (Civan) boylum gelirse
şen olur benim gönlüm

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak

Madımak pişer oldu
Tencerem taşar oldu
Günde yediğim şamarlar
Bir iken beşer oldu

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak

Madımak biçim de biçim
Ölüyom senin de için
Madımak toplar iken
Başımdan düştü çitim

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak

Kaynak: Fahri Karaoglan
Yöre: Sivas

bahcevan0618 14-06-2007 20:26

Yabani ot olarak bilinen sirken de çok lezzetli kavurmasını deneyin yoğurtla tavsiye ederim

binali 05-07-2007 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 (Mesaj 70198)
Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.

Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. aslında biraz çevrenize bakarsanız her yerde var. Ama özellikle sonbaharda zeytin tarlaları sürülüp hasata hazırlanınca bu otlar sanki ekimi , tabi kışın yağmurlarıda yağınca sulaması yapılmış oluyor size sadece hafta sonu zeytin ağaçları altında bıçakla dolaşmak ve bildiklerinizi hasat etmek kalıyor. Aslında bilmeden , farkında olmadan devam eden bu faaliyet ilk baharda zeytinliklerin sürülmesi ile gübre olarak veya hayvanlara otlatılarak ( pek tercih edilmiyor çünkü koyunlar zeytinlerin alt dallarını kemiriyor) her yönden değerlendiriliyor.Bu tür yenilecek bitkileri Kocaeli Darıca pazarında da bulabilirsiniz.

Adalı dediğimiz göçmenler galiba zamanında yunan adalarında göç etmek zorunda kalmışlar Darıca yerleşmişler ve Egeli olduklarından onlarda tüketiyor.Bir de bu otlar sayıldığından daha çok alan maydonozu , kaldirek , eşek helvası , kazayağı bunlardan kazayağı ,ısırganın kaşındırmayanı , ebegümeci (develik) İzmit Perşembe Pazarında var. kazayağının yumurtalısı aynı ıspanak gibi, şekli benzemese de.

Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.
Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali.

Sayın ahmet10
Dediğiniz gibiEdremit beldelerinde ot yemekleri çok harika.Ben körfez'de 9,5 sene çalıştım.Görmediğim ve yemediğim ot yemeklerini orada gördüm.

Derya Özen 14-07-2007 09:55

Anlaşılan, tek "ot sever" ben değilmişim. Filiz bendende beter otçula benziyor :dilli: Öyle bir imkanı olsa, şimdi zeytin yağı, yoğurt, baharat ve semiz otunu alıp, bize yukarıda bahsettiği şeyi yapacak. :)

Filiz 14-07-2007 10:08

Bu sabah yürüyüşe çıktık da bir meyfe fidanlığında gördük.. Çok güzeldi ama fidanlık çitle çevrilmişti. Bu akşam belki biryerlerden toplarım ya da alırım. Evet otları çok severim. Kendim ilginç tarifler icat ederim de :D

Metin Y. 17-07-2007 14:01

Çankırı'da yetişen ve halk tarafından yenilen bitkiler
 
1-Madımak (martımalak).Yemek ve gözleme

2-Yelmük. Ekmek arasi katık olarak yenir.

3-Angut. Ekmek arası katık olarak yenir.

4-Ebegümeci. Yemeği yapılır.

5-Efelek (Öfelek )yaprağı. Dolması yapılır.

6-Kuzu Kulağı. Katık olarak yenir.

7-Gortgoz. Katık olarak yenir.

8-Gelin Eli. Katık olarak yenir.

9-Kirtil. Katık olarak yenir.

10- Kazandibi. Katık olarak yenir.

11- Ciynak. Katık olarak yenir.

12- Mancar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.

13- Mantar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.

14-Yer elmasi (Şalgam).Çiğ ve yemek olarak yenilir.

15-Kavlan. Kabuğu soyularak sade yenilir.

16-Deredaban. Çift sürülen tarlalardan çikar. Küçük bir bitki köküdür. Yikanarak sade yenilir.

17-İnsan figi. Bugday ve arpa tarlalarinda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Bezelyenin küçügünü animsatir. Içerisi açilarak çig olarak yenilir.

18-Nohut. Yeşil halde iken sade olarak yenilir.

19- Mercimek. Yeşil halde iken taze olarak yenilir.

habibe 19-07-2007 10:40

Derya üzerlik otu diye bir şey varmış damar hastalıklarına iyi geldiğini okudum. Bu otu tanıyormusun? Sizin orada var mı?

Filiz 19-07-2007 11:07

Derya'ya sordunuz ama ben cevap vereyim. Üzerlik otu her yerde olabilir daha çok toprağa gömülü virane yapıların duvar üstlerine gelen kısımlarında yetişir. Bu yüzden arkeolojik çalışmalarda üzerlik otu arkeologlara önemli ipuçları vermektedir. Bizim oralarda üzerlik otu evde yakıldığı zaman bir tablanın ya da kültablası gibi birşeyin içinde, dumanının insanan içine ferahlık verip nazarı giderdiğine inanılır.

Derya Özen 11-08-2007 10:38

Scolymus hispanicus Şevketibostan (Compositae)
 
1 Eklenti(ler)
Ben hiç yemedim, ama yemeğinin yapıldığını arkadaşlar yazmıştı. Çiçekli hali de çok güzel.

snowcrash 30-08-2007 17:07

Merhaba,

Bu teke sakali denen otun ingilizce veya latince adi varmi?

Selamlar

deniz boro 21-09-2007 13:22

Ülkemizde yetişen yabani besinler ve pişirilişleri
 
Bu konuda bir tek www.ulusalpu.com diye bir kaynak bulabildi. Yabani havuç, soğan ve benzer köklerin tanınabilmesi konusunda kaynak sahibi olan bu kaynağı bizim ile kaynaşabilir mi lüyfen.

oturan17 26-11-2007 20:48

Ekşili Pilav
 
Size Kastamonu yöresinde sevilen yabani otlu "Ekşili Pilav" tarifi : Bahçelerde bolca bulunan 1 demet ısırgan otu, 1 demet ebegümeci, 1 tutam nane, 1 tutam maydanoz toplanır. Ayıklanıp yıkanır, ince ince doğranır. 2 Baş soğan ince doğranıp yağda hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine 2-3 bardak sıcak su ilave edilip hazırlamış olduğumuz otlar tencereye atılır. Otlar biraz kaynayınca içerisine 1 su bardağı bulgur (siyez bulguru tercih edilirse daha lezzetli olur) ilave edilerek pişmeye bırakılır, pişince mümkünse ekşi 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta çırpılıp, pişmekte olan pilavın içine karıştırılarak dökülür.Kayamak üzereyken tuzu atılıp ateşten alınır.Sıcak servis yapılır. Tavada tereyağlı, salçalı, baharat isteğe göre (karabiber, kırmızıbiber, kimyon..) hazırlanan sos sıcak servis yapılan tabakların üzerine dökülür. Miktarlar isteğe göre artırılabilir.Afiyet olsun..

abk 20-03-2008 11:28

Az önce bir müşterim bana kuzukulağı turşusu getireceğini söyledi. Kuzukulağını çocukken toplar ve anında yerdik. Ekşimsi bir tadı vardır ve çok severek yerdik. Ama turşusunu yeni duydum. Deneyeceğiz. :p Ayrıca gelincik getirecek bana. Gelincikle nasıl yemek yapacağımı bilmiyorum. Sayın Balıkçı'nın 45 numaralı mesajında belirttiği, bildiğimiz kırmızı çiçekli gelincikten. Umarım Balıkçı gelincikle yapılan yemek tarifi de verir. :p

Balıkcı 21-03-2008 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 216665)
Umarım Balıkçı gelincikle yapılan yemek tarifi de verir. :p

Verelim bakalım.:p

Aslında ben yemek pişirmeyi bilmem, otları toplayıp hanımın önüne yığarım, O da Allah razı olsun, saatlerce onları ayıklar, yıkar, pişirir, sonra hepsini bir öğünde yeriz, biter.
Ot işte, ne olacak?:dilli:

Biz, gelincik, ebegümeci, kuzugevreği, ıspanak, ısırgan, pazı yaprakları ve benzeri yeşillikleri karıştırıp, ıspanak yemeği yapar gibi pişiriyoruz.

Nasıl, bu tarif, yeterince açık mı?:p

Afiyet olsun.

Oğuzhan 22-03-2008 08:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen (Mesaj 141027)
Ben hiç yemedim, ama yemeğinin yapıldığını arkadaşlar yazmıştı. Çiçekli hali de çok güzel.


Çiçeği güzelmiş.Bahçede çiçek olarak bile yetiştirilir.Neresi yeniyor.?

Oğuzhan 22-03-2008 09:01

Sevdiğim otlardan biri de Madımak.
Madımak Yemeği

Malzemeler

1 kg madımak
200 gr kıyma (İsteğe bağlı)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 fincan bulgur
2 soğan
Tuz, karabiber



Madımakların kök tarafındaki kırmızı kısımlar alarak ayıklayın. Yıkadıktan sonra süzün ve soğanları soyup yemeklik şeklinde doğrayın. Tereyağına soğanları pembeleşene kadar kavurun ve kıyma ilave ederek 4-5 dakika pişirin. Salça ve sekiz su bardağı su ekleyip kaynatın. Madımak ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra bulguru ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip tencerenin kapağını kapatarak 25-30 dakika kaynatın. Sıcak olarak servis edin.

afiyet olsun
saygilarimla

Filiz 29-03-2008 07:38

Otlar kabarmaya başladı bıçağını alan gitsin toplamaya :D labada dolması, kavurması vs yapılabilir hem yabani pırasalar da olmuş dün yaptık enfes olmuş....

bay_asil57 09-04-2008 10:57

selam filiz fidancı ben bay_asil57 sizden isteğim bana bir mesaj atarmısnız sedefle ilgili olarak yılan yastığından bahsetmiş sukranayalp hanım ve bahçemizde var demiş kimle nasıl iletişim kuracam anlamadım lütfen bana yardım edermisin sukraan hanıma ulaşayım adresim. bay_asil57@hotmail.com lütfen sevgiler saygıalr

YorkerJenny 18-05-2008 03:46

Cok uzun yillar once bir belgesel seyretmistim. Diyordu ki, bitkilerin diplerine yapraklarina bakin, eger karinca varsa, yapraklari bir bocek tarafindan kemirilmisse, bir olasilik zehirsiz olabilir. Ama super gorunuslu, hatta ustunde meyvalari olan ve hci bir hayvanin dokunmadigi bir bitki gorursebiz kesin zehirlidir uzak durun. Survivor diye bir belgesel var, bilmem orada da gosteriliyor mu, ama bu konuda detayli bilgi veriyor.

izzeterisen 21-05-2008 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 100896)
Arapsaçı, rezene, sıra.
Dereotuna benziyor muydu?

Sn.memet, bu otları bildiğinize göre benim çok sevdiğim bir ot var pazarda "sarı ot" adı adıyla satılır, her hafta alırım, tabii ki kışın, şimdi yok. Bu otu internette aradım ama bulamadım. Sitede sarı ot diye yazılmış bir bitki var . Opopanax hispidus. Bu benim dediğim ot değil. Sapını kırdığınız zaman sarı bir sıvı akar.Temizlenir, yıkanır, tam hamur olmadan biraz dirice haslanır, biraz sıkılır ve yumurta-soğan-yağ ile pişirilir. harika bir lezzettir.
Bu otu bilebiliyor musunuz?

melevcan 03-09-2008 10:35

[QUOTE=peta;105002]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 104643)

Yıldız Parkında özellikle son yıllarda bayanlar gruplar halinde ot toplamaya geliyorlar. Hem spor yapmış oluyorlar hem de sağlık topluyorlar.



Madımak topluyor olabilirler mi ?Bu mevsimde toplanıyor.Pekçok yörede de yemeği ,özellikle de pastırmalı yemeği fazlası ile sevilen yabani bir ot.

Madımak olduğunu sanmıyorum. Yıldız Parkı'na çokça giderim ama madımağa hiç rastlamadım. Yıldız parkında en çok radika ve labada (efelek) vardır. 12 yıl Beşiktaş'da oturduk. Biz de her pikniğe gittiğimizde (hemen her hafta sonu :D) radika ya da labada toplardık. Labadalar son zamanlarda azaldı Yıldız Parkı'nda ama radikalar bütün coşkusuyla varlıklarını sürdürüyor.

Kars'ta da bir bitki kökü varmış, çocukları uyutmak için kullanılıyormuş. Bugünlerde bunun ne olduğunu araştırıyorum. Geçenlerde başka bir bitki sormuştum, bir yarışma sitesindeki soruyu cevaplamak için. Bu da yine o sorulardan biri olarak karşıma çıktı. Uyku getiren ya da rahatlatan ne varsa adını yazdım ama olmadı. 12 harfli bir şey, bir türlü bulamıyorum ve hatta Kars'lılar bile cevap veremiyor. Eskiden kullanılıyormuş herhalde ki hatırlamıyorlar. Ama ne olduğunu öğrenirsem, bir fotoğrafını bulup buraya da aktaracağım mutlaka. Yer elmasına benzer bir şey diye düşünüyorum. Çünkü kökü yediriyorlarmış.

denizakvaryumu 03-09-2008 10:42

http://www.alternatif-tip.net/index....tent&task=view

Sanırım kedi otu köküdür.

m ü g e 03-09-2008 10:49

Yolladığım yazıyı okuyun isterseniz belki işe yarar :)
http://www.kars.bel.tr/kars.php?icerik_id=65

melevcan 03-09-2008 11:00

Arkadaşlar çok teşekkür ederim.

Sevgili denizakvaryumu, kediotu kökünü denedim ama olmadı. Yaklaşık 400 kadar bitki adı girdim. Bunların pek çoğu aynı bitkiye verilmiş farklı isimler elbette. Ama olmadı ne yazık ki. Yardımın için çok teşekkür ederim. :)

Sevgili Müge, verdiğin linki inceleyeceğim şimdi. Dilerim istediğim cevaba ulaşırım. Şayet bulabilirsem bir fotoğrafı ile birlikte burada yayınlayacağım. :)

melevcan 10-09-2008 15:42

Arkadaşlar, daha önce sorduğum, Kars'ta kullanılan bitki kökünün adı "deli badbalı" imiş. Araştırdım ama fotoğrafını falan bulamadım ne yazık ki.

nariçi 21-11-2008 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen (Mesaj 111376)
Çubuk yöresin'de Turşu yapımın da kullanılan bir bitki. Tadı anasonu andırıyor. Aynı zaman da yenen bir ot, turşu haricinde de tüketiliyor.

Bu ottan Gaziantep'de sokakda seyyar satılırken gördüm, daha sonra kime tarif ettimse bilmedi. Bende bir daha görmemiştim. Ayını bitki olduğunu zannediyorum. Gaziantep'li üyeler belki tanıyorlardır.

nariçi 21-11-2008 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 101011)
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı.

Çocukluğumda komşumuzun evinin öünde tarifinize uyan bitki vardı 50-70 cm kadar boylanabilen bir bitki 'mayana' derdi. Birkaç yıl önce Gölbaşı- savran köyü kırsalında aynı ottan terk edilmiş bir kom ev harabesi önünde de gördüm. ama yenip yenmediğini bilmiyorum sadece koklanıyordu diye hatırlıyorum.

katmer 21-11-2008 21:15

Selam arkadaşlar,ben ot yemeklerine bayılırım.Bahar gelince pazarda ne kadar ot varsa toplarım.Kazayağı böreğine de bayılırım.Herkese tavsiyeederim...

nariçi 21-11-2008 21:31

Ot'a giderken sele gidenler.
 
Yaban otları konusunda bir anım vardı paylaşmak isterim konu ot olunca bu başlıkta yazmayı uygun gördüm. Editörler ne der bilmem disiplin fazla: Adana feke ilçesinde sonbahar aylarıydı hatırladığım kadarıyla Bahçeçik deresi boyunda arabayla geçerken bir de ne göreyim dere kenarında uzatılmış bir kadın yatıyor, Islak (fistan) elbiseleri içinde zayıf bir çocuk görünümünde, belli ki ölmüş. Yanında ise kimse yok. İleri doğru gittik bir müddet sonra dönüşte göremedim. Daha aşağıda ki köyden geçerken sorduğumda. Üç kadın olarak ormana ot toplamaya gitmişler, dereden geçerken sele kapılmışlar, ikisi geçmiş o zavallı sele kapılarak hayatını kaybetmişti. Yalnız dere kenarında yatışı hazin bir görüntü idi. (1987-88 yıllarıydı)

katmer 22-11-2008 00:20

Gerçekten de çok üzücüymüş...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025