agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

Derya Özen 28-11-2008 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 320151)
Bu ottan Gaziantep'de sokakda seyyar satılırken gördüm, daha sonra kime tarif ettimse bilmedi. Bende bir daha görmemiştim. Ayını bitki olduğunu zannediyorum. Gaziantep'li üyeler belki tanıyorlardır.

TARHUN

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Sibirya'dır. Türklerin Ortaasya'dan göçleriyle İran ve Anadolu'ya getirilmiş, Haçlı seferleriyle Avrupa'ya götürülmüş; daha sonra oradan dünyaya yayılmıştır. Günümüzde Avrupa'da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.

Birde ismiyle isteyin bakalım, mutlaka bilen olacaktır.

nariçi 28-11-2008 14:27

Teşekkür ederim Derya Özen. iyigünler.

oceanheart 28-11-2008 16:58

kaldirik-hodan
 
3 Eklenti(ler)
Burada arkadaşlar zaten tariflerini vermiş olduğu için ayrıca vermy gerek yok ama kaldirik aynı zamanda çok güzel bir peyzaj bitkisidir de.Ben İzmirde yaşayan bir Trabzonlu olarak İzmir de zifin dahi yetiştirdiğim için ****** kaldirik te yetiştirip ilkbaharda hem de Karadeniz ve Marmara bölgelerinden önce yeme fırsatım oluyor.Ayrıca bizim oraların meşhur kokulu çileğini de yetiştirip reçelini bile yapıyorum.
Kaldirik turşusu ve kaldirik turşusunun kavurması da muhteşem olur.

Nariel 13-12-2008 17:04

5 Eklenti(ler)
Bayram tatili için gittiğim İzmir'de, sırf ot almak için heyecanla pazarın kurulmasını bekledim ve muradıma erdim ;) "Karışık Otu" adı altında satılan karışık otlardan yarım kilo kadar aldık ve eve gelince otları tek tek ayırıp fotoğraflarını çektim. Bu arada ısırganın hışmına uğradım ve dakikalarca ellerim yandı. Bu güzelim otların adlarını pek bilmiyorum ama akıbetleri harika oldu ;) "Otlu Börek" olarak midemde yerlerini aldılar. İnanılmaz lezzetli oldu..

Önce otların fotoğraflarını koyayım:

Nariel 13-12-2008 17:06

5 Eklenti(ler)
Bitmedi daha var (ebegümeci de vardı, fotoğrafını çekmeyi unutmuşum):

Nariel 13-12-2008 17:10

Tüm bu otları güzelce yıkayıp ince ince doğradık, iç malzemesi olarak lor peyniri, soğan ve bu otları kullandık. Bunları çiğ olarak yufkanın içine koyduk, sigara böreğinin daha iricesi şeklinde rulo yaparak sardık ve fırında pişirdik. (Babaannem ve annem uğraştı sağolsunlar, ellerine sağlık). Otu bol olunca tadı harika olmuş, tavsiye ederim ;)

kipouros 20-01-2009 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 71834)
Çocukken evimizin karşısındaki minik koruda piknik yapardık, arada hazım turları yaparken yılan yastığına rastlardık. Çoğu birileri tarafından parçalanmış, ezilmiş durumda olurdu. Sağlamlarına rastladığımızda ise, annem bizi oradan hemen uzaklaştırırdı. Lanetli bir bitki olduğunu düşünürdüm çocuk aklımla :)

Anneniz iyi yapmış, çiğ dokularında ağzı çok kötü tahriş edebilen kalsiyüm oksilat kristalleri var. Amerika'da aynı aileye ait bitkiler (Arisaema türleri) bazen kızılderililerden kıtlık zamanında kullanılıyormuş, yine de bayağı uğraştıran bir işlemden sonra. 12 yaşındayken merağıma yenik düşüp bir kökün ucunu ısırdım. Birkaç dakika içinde dilimin o kök parçası temasına gelen kısımları çok kötü şişmişti, etkisi birkaç saat sürdü.

Kazayağı konusunda da bir uyarı - kazayağı, rezene gibi pek çok lezzetli bitki içine alan Maydonozgiller aileside aynı zamanda çok zehirli türler de var. En önemlisi, felsefeci Sokrat'ı idam etmek için kullanıldığı için çok meşhur olan baldırandır. Gerçi büyümüş baldıran bitkileri, kazayağıyla kolay kolay karıştırılmaz fakat kışın yeni çıkmış halinde yüzeysel olarak benziyor. Toplamadan kesinlikle ikisini ayırtabildiğinizden emin olun! Hafta sonunda Polonezköy'de birkaç arkadaşla beraber kazayağı topladık. Dün o arkadaşlardan otları çok iyi bilmeyen birisi yine toplayıp, bir makarna sosuna atmış. Yedikten 1 saat sonra iki arkadaşı hastanelik oldu. Çok şükür az bir miktarmış, bir iki saat bakımda kaldıktan sonra etkisi geçmiş fakat çok daha kötü olabilirdi. Otlar çok lezzetli, sağlıklı fakat her konudaki gibi "biraz bilgi" tehlikelidir!

smily 14-03-2009 13:59

sn. Nariel,
fotoğraflardan 135-138-139-144-145 numaralı olanlar gelinciğin değişik yaprak şekillerine sahip cinslerı. Yukarıda da bahsedildiği gibi bunların çiçeklenmeden önce toplanması lazım. Çiçekleri de bildiğimiz gelinciktir. Başka şekillerde de yenilirse de ben en çok böreğini seviyorum.

smily 14-03-2009 14:05

HAŞHAŞ FİLİZİ

Haşhaş ekildikten sonra bitki 10-15 cm boya eriştiğinde bir seyreltme işlemi yapılıyor. Bu esnada sökülen körpe bitkiler daha sonra yeniliyor. O bölgeden olan bir arkadaşım izin dönüşünde getirmiş ve o zaman ilk kez yemiştim. Çiğ olarak yemeklerin yanında salata gibi yeniyormuş. Harika bir lezzeti vardı. Haşhaşın yukarıda bahsedilen gelincik ile akrabalığı olduğunu sanıyorum. Yapı olarak birbirine çok benziyorlar.

kaktüs 05-04-2009 23:59

İzmir'deyken pazarlara çeşit çeşit otlar gelir satılırdı. Daha önce görmediğim, adını hiç duymadığım bu otlar İzmirli kadınlar tarafından kapışılırdı. Hiç cesaret edememiştim almaya. Belki de nasıl yapılır bu diye sormaktan çekindim o zamanlar... Kimbilir..

Şİmdi ise keşke deneseydim diyorum...

gökceada 06-04-2009 01:44

Ah o yabani otlar dediginiz doga harikalari olmasaydi benim gibi ellili yaslari ve üstünü yasayan bir cok insan, cocuk yasta acliktan ölürdü. Tarima elverissiz topraklara sahip , ama bilincsiz ekimin ( tarim) yapildigi o yoksulluk günlerinde ülkemizin hemen hemen her yöresinde annelerimizin,ablalarimizin dogadan topladigi o nadide otlarla yapilan yemekler acliktan ölmekten kurtarmisti bizi.Yeterli bugday ekiminin yapilamadigi,üretilenin büyük bölümünün satilmak zorunda oldugu o yoksulluk yillarinda misir ekmegi yetisirdi imdadimiza.
Bu gün ege mutfagi dedigimiz mutfak doganin bizlere sundugu o nadide otlarin ( siz sebze deyin) eseridir.Hem cok yararli haliyle cokda sagliklidir.
Un corbasindan nefret eder hale gelmistik.Tarhanadan bikmistik. Söyle bir tekerlemesi vardi ozamanlar Tarhana nin:
Tarhana; tar,tar
Bogazimi yirtar...
Baklava kardes,
Gel beni kurtar.

Baklavada, ancak bayramdan bayrama gelirdi o yillarda...

Yoksul ama yinede güzel... "insani" yillardi o yillar. Paylasirdik un corbamizi, cerkez pastamizi olmayanla...

saribas 27-04-2009 16:17

iyi günler tüm üyelere sevgi ve saygılarımı gönderiyorum arkadaşlar ben gavur pancarını sedef hastslıgında kullanan arkadaş varsa onunla irtibata geçmek istiyorum benim oğlumda sedef hastası tüm vucudunda var başka bildiğiniz yabani bitki sedefe iyi gelen varsa bize lütfen yardımcı olun

perilimerili 07-05-2009 16:25

Arkadaşlar aradım taradım bulamadım ama bir kitap vardı, türkiye'de yetişen yenilebilir otları tanıtan, bir yıl önce falan çıkmış olabilir.. Hatırlayan var mı?

bay_asil57 08-05-2009 08:44

gavur pancarı ile sedef tedavisinde
 
evet bende bitkilerin yaşam kaynağı olduğunu ancak bunu biz insanların iyi değerlendiremediğini düşünüyorum.geçen yıl bende bu siteyi bulduğumda yürümeyi yeni öğreniyor gibi acemi acemi geziniyordum ağaçlar net ve çok değerli üyerininn çok öenmli bilgileri sayesinde mutlu sona ulaştım emeği geçen herkese saygılar.artık sedef hastalığının yok edicisi gavur pancarından sedef ilacına sahibim.çokcukkende zaten yara otu ile yaralarımızı iyileştirirdik çibanlarımızı patlatırdık büyüdükçe modern hayat adı altında kobay olup yabancı ilaç şirketleinin maskarası olduk bu nedenle bitkilerimize sahip çıkalım modern tıpla birlikte ilacın öz kaynağı olan bitkilerimizi tanıyalım. sevgiyle ,sağlıcakla mutlu kalın.

aslan_k 08-05-2009 13:53

Üçüncü nesil bir Girit'li olsam da otlara dayanamam, çocukluğumda burun kıvırıp yemediğim otları şimdi bulsam da yesem diye içim gidiyor.İstanbul'da bulamıyorum pazarlarda malesef, bildiğim bir iki tanesi dışında da çoğunu doğada tanıyamıyorum.Sağosunlar Sevgili Annem ve Abilerim Mersin'den Fırsat buldukça gönderiyorlar da hasret gideriyorum.

İş bankası yayınlarında güzel bir kitabım linkini vermek istedim sizlere :
Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze Yemekleri

http://alisveris.iskulturyayinlari.c...KF5T7TPRC7Z6XP

aslan_k 08-05-2009 15:18

Girit'in harika ot ve sebze yemeklerinden alıntılar tarifler isterseniz aşağıdaki linki ziyaret edin muhteşem şeyler bulacaksınız... ahh ahh http://www.giritturk.com/

kuzukulağı 11-05-2009 20:28

herkese selam..
istanbul'a yerleşmiş bir izmirli olarak, burada pazarlarda ota pek rastlayamadım.. bir ara bostancı merkezde kuzukulağı ve gelincik satan bir kadın dışında.. yana yakıla şevketi bostan sordum, bilmiyormuş:)
acaba istanbulda yaşayıp bir şekilde, -ya biryerlerden toplama, ya da belli bir yerden alma- otlara ulaşmanın yolunu bulmuş birileri varsa aramızda, bu değerli bilgileri bizimle paylarış mı?

şimdiden çok teşekkürler...

kazida 04-06-2009 15:11

[QUOTE=kuzukulağı;419155]herkese selam..
istanbul'a yerleşmiş bir izmirli olarak, burada pazarlarda ota pek rastlayamadım.. bir ara bostancı merkezde kuzukulağı ve gelincik satan bir kadın dışında.. yana yakıla şevketi bostan sordum, bilmiyormuş:)
acaba istanbulda yaşayıp bir şekilde, -ya biryerlerden toplama, ya da belli bir yerden alma- otlara ulaşmanın yolunu bulmuş birileri varsa aramızda, bu değerli bilgileri bizimle paylarış mı?

şimdiden çok teşekkürler...[/QUOT

Merhaba İstanbulda Pendik pazarını deneyebilirsin çok farklı otlar görüyorum ama tam olarak aradığınız özel bir ot varsa bilemiyorum. Pendik pazarı cumartesileri kuruluyor

tolgahann 04-06-2009 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 323900)
Burada arkadaşlar zaten tariflerini vermiş olduğu için ayrıca vermy gerek yok ama kaldirik aynı zamanda çok güzel bir peyzaj bitkisidir de.Ben İzmirde yaşayan bir Trabzonlu olarak İzmir de zifin dahi yetiştirdiğim için ****** kaldirik te yetiştirip ilkbaharda hem de Karadeniz ve Marmara bölgelerinden önce yeme fırsatım oluyor.Ayrıca bizim oraların meşhur kokulu çileğini de yetiştirip reçelini bile yapıyorum.
Kaldirik turşusu ve kaldirik turşusunun kavurması da muhteşem olur.

Sevgili oceanheart bende kaldirik bitkisinin rizomlarını komşum aracılığıyla Zonguldak'tan getirttirdim ve yetiştiriyorum.Yumurtalı kavurması harika oluyor.Çokta arsızlar:)

hozat 05-06-2009 00:39

Fatih kadınlar pazarında aradığın bir çok otu bulabilirsin

lastmohikan 05-10-2009 07:30

bu ot milletinin sonu yok hepsinide yiyecek hal yok çiğ yenebilenler benim için tercih sebebi.

skull25 30-01-2010 21:11

Aç kaldığımızda yenilebilir kır bitkileri
 
Merhaba arkadaşlar benim gibi çok gezen kişiler için kamp alanındaki yiyecekler yetersiz kalıyor mesela kamp alanından çook uzaktayız ve açız ne yapacağız ege yöresindeyim yanımda çömlek ve ateş yakabilecek kadar gereken malzeme birazda su var ege yöresinin otları meşur kaynatıp yiyebileceğimiz veya mangalın yanına meze yapabileceğimiz bilinmeyen otlar veya bilinenlerde olur yazarsanız sevinirim...

bahtiyar02 30-01-2010 23:41

Gerçekten çok faydalı bir başlık oluş.İlk baharda yenilebilir yabani ot toplamasıda çok güzel.Bir ordan bir burdan derken aşınızı almış gitmişsiniz.
saygılar

skull25 05-02-2010 19:06

ben de bi tane ekliyim buraya arapsaçı var hafif dikenli gözüken ama yumuşak bir bitki hafif yamaçlarda oluşur maki..

nazlı06 05-02-2010 23:06

Arapsaçının dikeni olmaz. Dereotuna benzer fakat kokuları farklıdır. kuzukulağı, gelincik , ısırgan,kekik toplayıp salata yapabilirsiniz. Turp otu, hardal toplayıp haşlayarak hem yemek hemde salata yapabilrisiniz. Diğer otlarıda kavurup yersiniz afiyet olsun.

kalambaklı 06-02-2010 14:07

Sevgili dostlar, siz hiç kuzu etiyle pişirilmiş arapçı yediniz mi! Benim damak tadıma göre harika bir yemektir. Ayrıca ıspanak, ısırganotu, gelincik karışımından bir arnavut böreği yapın da tadı nasılmış görün diyemedim, çünkü ağzım sulandı. Neyse ben bir yunanistan göçmeni olduğumdan dolayı burada bayağı yazışacağız demektir.;)
Saygı ve sevgiler sunuyorum.

berduray 06-02-2010 15:16

Yedik rezene olarak tarifini yazdık...

kalambaklı 06-02-2010 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 574868)
Yedik rezene olarak tarifini yazdık...

Sayın arkadaşım, burada rezene olarak neyi kastetmek istediniz ve tarifini bilmediğimden dolayı bana da öğretirmisiniz.

memet 06-02-2010 20:04

Rezene, sıra, arapasaçı, hepsi aynı bitki.

Açelya 07-02-2010 00:05

egede olup, hele birde egeli olup,ot sevmeyen yoktur sanırım.En azından benim için vazgeçilmez bir sevdadır ot yemekleri.bildiğim bir kaç tanesinin adını sayayım hemen size. arapsaçı,şevketibostan,labada ,gelincik,kişniş,körmen,turp otu,hindiba(acımık),daha adını bilmediğim yenilebilir olduğunu bildiğim daha bir çoğu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025