agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

berduray 08-02-2010 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 574977)
Sayın arkadaşım, burada rezene olarak neyi kastetmek istediniz ve tarifini bilmediğimden dolayı bana da öğretirmisiniz.

Benim şurada tarifim vardı Sayın Kalambaklı.

nariçi 09-02-2010 12:39

Şevketibostan Kültüre Alınıyormuş.
 
Akademik bir çalışma başarı oranını yükseltiyor.

http://www.milliyet.com.tr/brokolini...ult.htm?ver=11

Açelya 10-02-2010 23:16

Doğadan toplama şansım olan bitkilerin,kültürle üretilmiş olanlarını almayı reddediyorum.Ne kadar zahmetlide olsa kendi ellerimle toplamayı tercih ederim .kültürle yetiştirilmiş bir bitkide hiç bir zaman doğadaki bitkinin tadını bulmak mümkün olmuyor.

saynur öztürk 24-03-2010 10:12

Bizde
 
Bizim buralarda soldaki bitki tekercin diye bilinir. Aynen madımak gibi yemeği yapılır. Salataya da kullanabilirsiniz ya da sade olarak çiğ tüketebilirsiniz.

mmenekşe 31-03-2010 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oturan17 (Mesaj 178419)
Size Kastamonu yöresinde sevilen yabani otlu "Ekşili Pilav" tarifi : Bahçelerde bolca bulunan 1 demet ısırgan otu, 1 demet ebegümeci, 1 tutam nane, 1 tutam maydanoz toplanır. Ayıklanıp yıkanır, ince ince doğranır. 2 Baş soğan ince doğranıp yağda hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine 2-3 bardak sıcak su ilave edilip hazırlamış olduğumuz otlar tencereye atılır. Otlar biraz kaynayınca içerisine 1 su bardağı bulgur (siyez bulguru tercih edilirse daha lezzetli olur) ilave edilerek pişmeye bırakılır, pişince mümkünse ekşi 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta çırpılıp, pişmekte olan pilavın içine karıştırılarak dökülür.Kayamak üzereyken tuzu atılıp ateşten alınır.Sıcak servis yapılır. Tavada tereyağlı, salçalı, baharat isteğe göre (karabiber, kırmızıbiber, kimyon..) hazırlanan sos sıcak servis yapılan tabakların üzerine dökülür. Miktarlar isteğe göre artırılabilir.Afiyet olsun..

Bunu denedim.Kasımpaşadaki pazardan siyez alıp yaptım.Tadına da bayıldım:eek:

rumma 12-04-2010 11:02

Bunlarda benden...:)
 
http://farm5.static.flickr.com/4048/...195b5a2854.jpg

Kazayağı kavurması

http://farm5.static.flickr.com/4043/...a14cf40a73.jpg

Gelincikotu kavurması

http://farm5.static.flickr.com/4037/...7748614a27.jpg

Turpotu salatası

http://farm5.static.flickr.com/4071/...9bc46cfb3f.jpg

Çiriş otu yemeği

Fotoğrafları ebatlarından dolayı yükleyemedim..:(

nariçi 13-04-2010 19:21

Yemlik otundan ne yapılır ?

MOMİNE 30-04-2010 19:11

Sevgili NARİÇİ Yemlikotu hakkında bir forumda rastladığım bilgi ilişikte, umarım faydalı olur
Şifalı Bitkiler - Yemlik Otu (Ot'ların Padişahı)
YEMLİK VE FAYDALARI
BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir. Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır
1 - Dağ yemliği.
2 — Çayır Yemliği,
3 — Tarla Yemliği.
YEMLİK, bazı yörelerde, halk dilinde ‘Otların Padişahı” adı ile bilinir ve tanınır.
Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen YEMLİK, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür.
YEMLİK, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, İlkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. YEMLİK, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder
NEYE YARAR:

* Vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından YEMLİK, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “Demir” bakımından zengindir.
* YEMLİK, Çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır
* YEMLİK, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur.
YEMLİK’ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, YEMLİK kavurması yapılır.
* YEMLİK köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. YEMLİK sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır .

MOMİNE 30-04-2010 19:21

Yemlikotu
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 140319
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi momine (Mesaj 628917)
sevgili nariçi yemlikotu hakkında bir forumda rastladığım bilgi ilişikte, umarım faydalı olur
şifalı bitkiler - yemlik otu (ot'ların padişahı)
yemlik ve faydaları
bir vitamin deposu olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan yemlik, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. Yemlık, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir. Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır
1 - dağ yemliği.
2 — çayır yemliği,
3 — tarla yemliği.
Yemlik, bazı yörelerde, halk dilinde ‘otların padişahı” adı ile bilinir ve tanınır.
Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen yemlik, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür.
Yemlik, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, ilkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. Yemlik, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder
neye yarar:

* vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından yemlik, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “demir” bakımından zengindir.
* yemlik, çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır
* yemlik, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur.
Yemlik’ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, yemlik kavurması yapılır.
* yemlik köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. Yemlik sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır .


aygün 30-04-2010 22:54

Gelincik otunu hafif tuzlayıp çiğ tüketmeyi tavsiye ederim.

süreyya 06-06-2010 23:12

Girit kökenli bir tanıdığımın dediğine göre insanlar keçinin yediği her otu yiyebilirlermiş. Rampaları eşşeklere , otları keçilere soracağız demekki.. :)

ekru 09-11-2010 13:41

çocukken baharda tepelere çıkardı mahalleli. özledim keşke şimide ot toplamaya çıksak çok seviyorum
bahçemde yabani turp, tel pancarı, kuş gözü kendinden çıkıyor topluyor yiyoruz.
Birde bizim bilmediğimiz çeşitli yerlerde gördüğüm yenen otlar var onlarıda deneyeceğim.

sırça 24-12-2010 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 (Mesaj 19927)
Bu gün komşumuz havanın güzel olmasından yararlanıp şehir dışına pikniğe gitmiş. Orada topladığı çeşitli yenebilen otlardan biraz da bize verdi ve yedik.
Çok lezetliydiler.:p
Neden acaba tere, maydanoz gibi bazı bitkiler geliştirilip bahçelerde yetiştirilir hale getirilmiş ama bir kısmı sadece doğada bulunduğunda yeniyor ancak yetiştirilmiyor? Bence o bitkiler de marul gibi yeşil sebzeler kadar, hatta onlardan daha lezzetli.

Bize verilen iki bitkinin fotoğrafını gönderiyorum ama buralarda doğadan toplanıp yenen o kadar çok bitki var ki! İşte bazılarının yerel isimleri:
dede sakalı, bicibici, kuzukulağı, acı güneyik, toklubaşı, gerdeme, burçalak.

Fotoğraftakilerden soldaki dede sakalı
Eklenti 978
Sağdaki de acı güneyik. (Sanırım kara hindiba, radika da deniyor.)

Sevgili hasan42,
Soldaki otun,dede sakalı olduğunu söylüyorsunuz ama ben hep teke sakalı,ergeç sakalı isimlerini görüyorum.Dede sakalı ile ilgili hiç bir bilgi yok. yukarıdaki ot isimleri ile dede sakalı ismi aynı mı?Ayrıca latincesine de ulaşamadım.Faydaları ve nasıl kullanacağımız da yer almıyor.
Sevgi ile,

sırça 26-12-2010 06:47

'dede sakalı'nın şeker hastalarına faydası nedir? Ayrıca,yemlik ile dede sakalı aynı familyadanmıdır?

sırça 13-05-2011 22:02

Evde, doğal ot çiçeklerinden yapıp tükettiğim reçelleri,sizlerle de paylaşmak ve cüzi ücret karşılığı kargoyla göndermek isterim.

Kekik reçeli,karahindiba reçeli, sinirli ot reçeli,ballıbaba reçeli, eşek marulu reçeli v.s.

Daha detaylı bilgi için: efrayim58@mynet.com

SEMRA45 18-05-2011 15:24

harika... otçul beslanen biri olarak tam bana göreymiş burası ama yeni keşfettim

Gülçiçek Çolak 19-05-2011 09:08

Arkadaşlar, bildiklerimi paylaşmak için üye olmaya çalışıyorum.

MERHABA..

1- Yenibilir otlar radika, teke sakalı, yabani turp otu=hardal, labada(=evelek= efelek sıcak suya sok çıkar)kazayağı haşlanarak zeytinyağı, limon, biber eklenerek yenir. Aynı zamanda tıbbi bitkidirler. Kuzukulağı çiğ yenir.Kendisi ekşi ama limon yağ eklenebilir.

Parklarda koyu kırmızı bir çalı var sarı çiçek açıyor taze yaprakları salataya katılabilir.
Labadanın büyük cinsi sarma yapılıyor. Fasulye ve dut yaprağıda.

2- Isırgan, hoşkıran, yağlı çanak, madımak, efelek, baldıran= mendek, ebegümeci gibi türler ıspanak gibi pişirilebilir. Madımaka pastırma ve bulgur yakışıyor.
Ayrıca biraz pirinç veya bulgur ile haşlanarak süzülür, doğranmış soğanla yağda tekrar 5 dakika kavrulur. Bu usulde bazı vitamin ve mineral kaybı var. Karadeniz usülü

3- Isırgana nane,maydanoz,pazı gibi diğer yenilebilir diğer otlardan da az az katılarak çok az suda iyice haşlanınca ezip püre haline getirir ve miktara göre mısır unu yoksa buğday unu 2 baş sarmısak ezilmiş, tuz svı yağ ekleriz böylece tadı yerinde olur. Sadece bu yemeği ekmek bandırarak yenir. Karadeniz usulü.
4- Tüm otlar ince doğranarak az tuzlanır ve börek içine, krep içine, gölme benzerleri içine konarak pişirilir. (yani ıspanaklı börek gibi soğan eklenebilir.) Gelincik sade çok hoş tadı var.

Anlatmak istediğim bizim ağız tadımıza uyar özellikle domates, biber salçası ve biber de doğranabilir.

5- Birde haşlanarak yumurtalı unlu kızartılan hodan ve diken ucu, sarmaşık (izmir) vardır. Turşusu da yapılır. Tuz koruyucudur.

6- Şevketi bostan dikeni normal türk yemeği gibi pişirilebilir. Kuzu etli de harika oluyor.
7- Çiriş zeytinyağlı pırasa gibi ama daha çabuk pişer, yumurtalı olabilir.
8- Ekşi bir ot var uzun limon gibi çiğ yenir meyva gibi. Şu anda satışta doğudan geliyor.
9- Çiğdem kökü kavrulup üstüne yumurta kırılır. Henüz tatmadım.

10- Adını bilmediğim şebboya benzeyen bir bitki var İstanbulda buda tadı roka gibi salatalık bazı ot satanlarda var.
11- Yine tüm bu otlar az kavrulup üstüne sarmısaklı yoğurt dökülerek yeniyor. Ama ben kalsiyum demiri bağladığı için böyle yemiyorum.
12- Karadenizde bu çekirdekleri satılan kabak yemeğide çok sevilir ekliyoru.

a- Kabak kabuğu henüz sütlü iken alınır doğranır ve içine süt katılırtatsız ise az şeker eklenir, ezilerek püre halinde yenir. Sadece bu yemek yenir. Başka yemek yanına yakışmıyor.

b- Kabak ince ince doğranır, yağlanmış tavada üstüne nane ve soğan **** ince pırasa doğranıp buğulama pişirilir. abuk pişer. 15 dakika.
c- Kışın yine bu kabank ince doğranır tuzlanır fazla suyu kurulanıp unla kızartılr. (pane)

Çınar ağacının yapraklarını toplayan birilerini gördüm.
Temiz araziden toplayın ve yemekten korkmayın.
Mantarlar ise insanlar yenen mantarları topluyor (ama ya bayat ise **** toprak zehirli ise özellikle piknik alanlarına güvenilmez çok kirleniyor) doğadan zehir alıyor. ÇOK çok dikkat edilsin ölümcüldür.
Otları çiçek ve tohumsuz olduğu mevsimde yemek daha faydalı, tadı yerinde olur. Vücudumuzda kıştan dolayı eksilen mineralleri tamamlar.
Yarpuz denen nane benzeri bir ot var yoğurt çorbalarına ekşilik verir.
Kekik yağı veya çayı aynı zamanda ağrı kesicidir.
Sinir otu doğada kanama durdurucu, yine tütün ve kuru toprakta öyledir.

Resimler güzel gerçekten, gençlerimiz tanısınlar, temiz arazilerden toplasınlar. Pazarlarda hala var.
Ben her gittiğim yerde yenen otları öğreniyorum.

Gülçiçek Çolak 19-05-2011 09:30

Peynir yapımını öğrenmek istiyorum denedim güzel olmadı ve doğal ekmek mayası yoğurt mayası
lütfen büyük anneleri sanatları yaşasın kök boya bitkileri...

OTSEVER 30-05-2011 20:48

Merhaba arkadaşlar,
Televizyon için bir belgesel hazırlamak için araştırma yaparken siteye ve forumunuza rastgeldim. Çok güzel yararlı bilgiler buldum.
Şu aralar kendi yörelerinde yemeği yapılabilen otlar yetişen forumdaşlar beni bilgilendirirlerse gelip çekim yapmak istiyorum. İstanbul'da yaşıyorum. Bu nedenle yakın bir civardan arkadaş varsa ne kadar mutlu olacağımı anlatamam.
Sitede verilen otların yetişme dönemleri ve yöreleri hakkında bilgisi olanlar varsa onlardan da mail atmalarını rica ediyorum.

Mine Pakkaner 30-05-2011 22:47

Otsever ot mevsimini kaçırdınız. Artık çok az sayıda ot kaldı. Erken bahar bu iş için uygundur. Mart- Nisan aylarında otlar vardı. Yine küçük yöresel pazarlarda, yaz daha geç gelen bölgelerde ot kısmen bulunabilir ama genelde otlar çoktan tohuma kaltı ve kartlaştı, hatta soldu.

gultar 30-05-2011 23:38

Şevket-i Bostan'ı bahçemde yetiştiriyorum.Şimdi diken oldu ve çiçek açıyor.Çiçekler solunca, tohumlar oluşuyor, bitki kuruyor.Ben de o tohumları toplayıp çıkmasını istediğim yerlere serpiyorum.Baharda 5-6 yaprak olunca toplayıp,salatasını yapıyorum.Sızma zeytinyağı ve limonla çok lezzetli oluyor.Tohumluk 2-3 kök bırakıyorum . Bahçesi uygun olan arkadaşlara öneririm.Böbrek taşı düşürmede faydalı olduğunu biliyorum.Kullanıp faydasını görenleri de tanıyorum.

OTSEVER 31-05-2011 13:29

Mine Hanım ilginize teşekkür ederim. Biliyorum geç kaldım. Zaten henüz araştırma ve projeyi olgunlaştırma aşamasındayım. Şu sıralar Karadenizin bazı yerlerinde hala toplanabilen otlar var ama dediğiniz gibi ancak bahar başlangıcında yapabileceğim projemi.

canannuman 15-07-2011 09:38

Ben bitki seçip yemeye çok korkuyorum hatta zengarden diye bir tohum satış sitesinden yılın 12 ayı ekilebilecek bitki sebze tohumları varmış onlardan sipariş ettim deneyeceğim. Ancak seçerken bile kırmızı yapraklı veya tanıyabileceğim yeşil üstü kırmızı damarlı renkli bitkiler seçtim. Çok korkuyorum çünkü ekecem yerden tesadüf başka ot çıkar birde tanımaz ektim diye yerim diye mümkün merteme anlayacağım ot yapraklarını seçtim.
Birde tanımak için çizgi şeklinde ekim yapacağım. Çizgi dışında çıkarlarsada tamamen yaprağın karakteristik özelliğine bakacağım ancak roka tohumu da almıştım daha önce Eminönünden acaba roka ya tere ye benzeyen karıştırıp zehirlenebileceğim otlar da varmı şuna dikkat et aman ha diyebileceğiniz.
Uyarılar için teşekkür ederim şimdiden. (Bostan olacak tohumlarım var ama acemiyim alıp alıp duruyorum maymun iştahla hemde korkuyorum ektiklerimi karışacakmı yabani veya zehirli birşeylerle diye)

canannuman 15-07-2011 09:42

Birde merak ettim her yediğimiz meyva ağacının yaprağı yenirmi?
Denemek istiyorum ve çayını demlemek istiyorum. Acaba erik yaprağı yenirmi? Ayva yenirmi? elma yenirmi? gibi bildikleriniz varsa memnun olurum.

Ben Dut yaprağından sarma yapıyorlar Ayva yaprağı göğsü yumuşatıyor kaynatılıyor diye aklımda kalmış acaba başka lezzetler varmı Yani Ayva ağacının yaprağından sarma yapılırmı?

Kuru Nohut ekip çiğ olarak olan meyvası yenirmi bir zararı varmı?

Nariel 17-07-2011 17:37

Sayın canannuman, tohumları ekmeden önce ekeceğiniz toprağı çevreleyip ayırın. Bol bol sulayın ki önceden var olan tohumlar filizlensin. Sonra onları sökün ya da ilaçlayın ve yeni tohumlarınızı ekin.

Yine içiniz rahat etmezse filizlenen bitkilerin fotoğrafını çekip burada sorarsanız size yardımcı oluruz ne oldukları konusunda. Çünkü ekstrem türler ekmediğiniz sürece burada bulunan çoğu kişi sebzelerin çimlenme aşamalarını tanır, bilir, size çimlenen şeyin istediğiniz sebze olup olmadığını söyler.

Bu arada, kuru nohudu ekip oluşan meyvesini çiğ olarak yiyebilirsiniz. Akdeniz bölgesinde baharın en meşhur yiyecek olayıdır; yeşil demetler halinde kucağa nohut alıp yemek.

canannuman 18-07-2011 15:58

Çok sevindim teşekkürler.

mehtaparslan 23-03-2012 15:30

merhabalar. foruma yeni üye oldum ve çok beğendim. emeği geçen herkese çok teşekkürler.

bu konuya uzun zamandır bir mesaj atılmamış ama umuyorum ki mesajım cevaplanır. sitemizin bahçesinde çeşitli otlar var. her ne kadar ege'li olsam ve hatta çocukluğumu anneannem ile ot toplayarak geçirmiş olsam da üzerinden zaman geçince hangi otların toplanabilir ve yenilebilir olduğunu unutmuşum. bu yüzden bu sabah bol bol resim çektim, yardımlarınızı rica ediyorum.

Labada olabilir mi?
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s40m.jpg

Hindiba mı?
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s411.jpg

Aradaki ufak yapraklılar kazayağı mı?=
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s41g.jpg

Ebegümeci’ye benziyor ama bilemedim..:)
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s3z6.jpg

çisem 23-03-2012 17:02

Sayın Mehtaparslan,
İlk üç tahmininiz doğru,
fakat alttaki fotoğrafta ebegümeci yok.
Bu geniş yapraklı otu tanıyamadım.
Kolay gelsin.

mehtaparslan 23-03-2012 19:18

çok teşekkür ederim çisem. siz aydın'lısınız sanırım, ben de muğla milas'lıyım, memnum oldum..:)

şu otlar da pazıya benziyor ama annem pazı ekilmeden olmaz diyor. bence pazı, siz ne dersiniz?

http://f1203.hizliresim.com/v/r/3sbw2.jpg

http://f1203.hizliresim.com/v/r/3sbxp.jpg

serkan_istanbul 23-03-2012 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtaparslan (Mesaj 930198)
çok teşekkür ederim çisem. siz aydın'lısınız sanırım, ben de muğla milas'lıyım, memnum oldum..:)

şu otlar da pazıya benziyor ama annem pazı ekilmeden olmaz diyor. bence pazı, siz ne dersiniz?

http://f1203.hizliresim.com/v/r/3sbw2.jpg

http://f1203.hizliresim.com/v/r/3sbxp.jpg

yabani pazı yenebilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025