![]() |
teşekkür ederim..:)
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Labada, hindiba ve pazıyı tanımada artık pek sıkıntı yaşamıyorum. Hatta dün pazıları toplayıp süper bir yemeğini bile yaptım..:)
Labadanın iki versiyonu var sanırım. Bir tanesi daha önce yolladığım resimdeki gibi yere yakın ve köklü şekilde olanı. Diğeri ise yukarı doğru uzayıp, uzun yapraklı olan. Buna göre aşağıdaki resimdekiler de uzun yapraklı labada olabilir mi? Eklenti 276820 Eklenti 276821 |
1 Eklenti(ler)
|
Son fotoğraftaki sarı çiçekli ot hindiba sayın Mehtapaslan.
Karta kaçmış denilen, artık yenebilme özelliği bitmiş hali kısacası. |
3 Eklenti(ler)
bir de daha önce kaz ayağı mı diye sorduğum otun biraz daha net resimlerini çektim emin olmak için. kaz ayağı olup olmadığına tekrar bakabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler şimdiden.
Eklenti 276831 Eklenti 276832 Eklenti 276830 |
hızlı yanıtınıza çok teşekkürler çisem. yapraklarını benzetmiştim hindibaya ama bu kadar uzuyor olabileceğini düşünmemiştim.
labada ve kaz ayağı olarak yüklediklerime bakabildiniz mi acaba? bir de iğnelik otunu tanımlamaya çalışıyorum, internette bulduğum resimlerden hiçbir şey anlamadım. o da bol bulunan bir ot türüymüş sanırım ve bahçemizde vardır diye düşünüyorum. |
Son üç adet fotoğraftakini papatyaya benzetebildim sadece.
Labadanın iki çeşidini biliyorum. Birisi ekşi olur, salatalarda marulla bile doğrarım. Bir de uzun kuzu kulağı gibi pazıya benzeyeni pirinçli yemeği yapılır. Ama her iki cinsi de lezzetli ve yenir. 242.msj ın son fotoğrafınızdaki kaz ayağı. Başta tanıyamamıştım ama maydanozun geniş oval yapraklısı gibi bir görüntüsü vardır. İğnelik üstteki hiç bir fotoğrafta yok. Benzettiğinizi yüklerseniz cevaplayabilirim. Bölgeye göre isimlendirmeler değişebiliyor bildiğiniz gibi. Ben üzerinde konuştuğumuz tüm bitkileri gönül rahatlığıyla yemekteyim. Hiç korkmadan toplayıp, çiğden tadına bakıp nasıl pişirebileceğinize kara da verebilirsiniz. Mesela iğnelik bol soğanlı kavrulup yumurta kırılarak ta yenebilmekte. Ben roka gibi çiğ tüketmeyi daha çok seviyorum. Bu tamamen sizin tamak zevkinize bağlı. Afiyet olsun.:)) |
çok teşekkürler. otların yenebilir olduğunun ayrımını yapabilsem tarif baya bol aslında..:) Annem ve anneannem ot ve otçul yemekler konusunda aşmış insanlar oldukları için ve ben de bu şekilde büyütüldüğüm için şu an tek sorunum toplarken emin olabilmek..:)
Dediğiniz gibi çiğ olarak tadına bakabilirim belki ama yanılırsam ve yenmemesi gereken bir şey yersem diye korkuyorum. Buralar bizim Ege gibi değil maalesef, herşey çıkabilir..:) |
yukarıdaki resimdeki bitkiler kazayagı evet ama yukarıdaki sarı çiçekli bitki hindiba değil kesinlikle
|
*** Bİtkici Arkadaşlar,
Her zaman çok hevesli olan kişilerle buluşmak çok güzel,ancak küçük bir hatırlatma yapmak istedim ,beni hoş görürsünüz umarım...Yenilebilir bitkilerin bulunduğu bortama çok dikkat etmemiz gerekiyor...Lütfen dikkatli tüketiniz,çevresinde kimyasalların olmadığına emin olunuz, lütfen yol kenarlarından da toplamayınız ( yola yakın kısımlar egzoz dumanı alıyorlar) bazen bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep oluyorlar, kesinlikle emin olduğunuzda kullanınız, her otu da yemeyiniz,her bünye de aynı olumlu etkileri vermezler,bunları başıma geldiği için yazdım...Teşekkürler. |
kitap
Merhaba herkese.
Tarifler ve bilgileri verenlerin eline sağlık. Bildiğiniz fotoğraflı bir kitap var mı bu otlar konusunda. Eli toprağa yeni değmiş biri olarak kaz dağlarının eteklerindeki otlara öylece bakıp duruyorum. Her zaman herkesten yardım da istenmiyor, o nedenle fotoğraflar üzerinden çalışmak faydalı olur sanırım. Olmadı, forumdaki fotoğrafları ve açıklamaları derlemek niyetindeyim. |
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI
|
Alıntı:
|
Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp yemeğini yapmak :)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
15 gün önce fidesini Urla'dan satın alıp bahçeme şaşırttığım Şevketi Bostanlar.
|
Sayın UrlaBahçe,
Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba? |
Alıntı:
guzelurlatarim.net/iletisim.html NO:56 URLA HAMAM YANI 754 43 88 Arapsaçı da vardı. Ancak demetini 1,5 TL sattığından almaya değmez. Bundan sonra tohum verir seneye çıkar çevresinden diyor ancak seneye kalır mı bilmem. Şevketi Bostanları tanesi 1 TL dan verdi. |
Teşekkür ederim bilgi için, size de kolay gelsin.
|
Arapsaçının tohumları olgunlaştığında, toplayıp çıkmasını istediğiniz bölgeye serpiştirin. Gelecek yıl orada bolca çimleneceklerdir.
|
1 Eklenti(ler)
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi.. :( İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım.. Çamuru aksın diye suda bekliyordu.. |
Sevgili selis,
Biraz yeşilliği de olsaydı, iyi olurdu. Kökün içinde sert bir yeri vardır, onu temizlerken ayıracaksınız.Çevresindeki kısmı yeniyor.Beyaz çıkan bölüm. Ben etli yemeğini yapıyorum. Etini pişirdikten sonra temizlenmiş sebzeyi ,ilave edip pişmeye bırakınız.Yumuşayınca limonla, unu çırpıp tencereye dökünüz. Birlikte de bir müddet pişsin. Sonrası.... Afiyet olsun. Not: Artık zamanı geçiyor sert olabilir,geç pişer.Sıcak su ilave ediniz pişme sürecinde. Sarmaşık bitkisi, (yemeğini yaptığımız ) çıktıktan sonra . Biz ot yemeği yapmayız genellikle. Selamlar. |
1 Eklenti(ler)
Hülya Hanım dediğiniz gibi yaptım. Et pişiremediğim için köfteli yaptım.. Acayip bir şey oldu.. Ya da ben beceremedim bilemiyorum..Ama bu tad pek bana hitap etmedi ;)
Eklenti 282167 Sarmaşık bitkisi dediğiniz hangisi peki? :rolleyes: |
Alıntı:
|
Peta 125 semiz otunu küçüğü harabı, büyük yapraklısı aşılısı ben küçük yapraklısında salatasını, cacığını, böreğini yaparım. Semiz otu çok faydalı.:):)
|
Kırlarda açan bildiğimiz gelincik lalesi bitkisine henüz yeni filizlenip toprak üzerinde yapraklanmaya başladığında Tire'de kopurcuk/ gabırcık derlerdi.Kopurcuğun böreği, yemeği, salatası yapılır. Kopurcuk yenebilen bir ottur. Eskiler çiçek açtıktan sonra gelinciğin taç yapraklarından şifalı olarak bilinen gelincik şurubu yaparlardı. Sayın Balıkçı'nın gönderdiği fotografı görülen yabani çiçek gelinciğe çok benziyor, ancak gelincik olmayabilir de. Gelincik bir tarlayı dodurur. Annemin bildiği eski bir çocuk şarkısı vardı " Ey gelincik tarlası cidden sen pek güzelsin" diye başlardı.
Gelincik de yavaş yavaş kayboluyor olmalı ki bizim çocukluğumuzda kıpkırmızı çiçekleriyle tarlaları süsleyen bu bitkiyi şimdi tanıyamıyoruz. Gelincik ,papatya, kır lalesi (anemon) gibi ilk baharda çiçek açan bir kır bitkisidir. Taç yaprakları geniş, ince ve kıpkırmızıdır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
şevket-i bostan
Çok yazık ! bu bitkinin kökünü, sonuna kadar alıp , tabirimi hoş görün; kökünü kazırcasına , neslini tüketme pahasına doğadan topluyorlar. Halbuki kökünün bir kısmı kalacak şekilde alınsa, birkaç ayda bitki aynı güzelliğiyle yeşerecek. Dağ tepe çukurlarla dolu . Çiçekleriyle bir gelin gibi...Nasıl kıyıyorlar anlamıyorum. Tohum yapmaya fırsat bulamadan üstelik.
(Sevgili selis amacım seni eleştirmek değil. Ellerinde çuvallarla gelip pazarlarda satmak üzere toplayan, ve de aç gözlülüğünden torbalar dolusu toplayıp hepsini yiyemeden çürütüp çöpe atanlara.) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025