agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

mehtaparslan 23-03-2012 20:38

teşekkür ederim..:)

aydoner 23-03-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtaparslan (Mesaj 930069)
merhabalar. foruma yeni üye oldum ve çok beğendim. emeği geçen herkese çok teşekkürler.

bu konuya uzun zamandır bir mesaj atılmamış ama umuyorum ki mesajım cevaplanır. sitemizin bahçesinde çeşitli otlar var. her ne kadar ege'li olsam ve hatta çocukluğumu anneannem ile ot toplayarak geçirmiş olsam da üzerinden zaman geçince hangi otların toplanabilir ve yenilebilir olduğunu unutmuşum. bu yüzden bu sabah bol bol resim çektim, yardımlarınızı rica ediyorum.

Labada olabilir mi?
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s40m.jpg

Hindiba mı?
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s411.jpg

Aradaki ufak yapraklılar kazayağı mı?=
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s41g.jpg

Ebegümeci’ye benziyor ama bilemedim..:)
http://d1203.hizliresim.com/v/r/3s3z6.jpg

En üstteki Hatay yöresinde ebelik dediğimiz yaprakları ekşimsi hoş tatlı bir bitkidir. Benzer bir formunu kültüre almışlar kebap yemeklerinin yanında yeşillik olarak veriliyordu Kiliste ve limonla harika gidiyordu.

mehtaparslan 27-03-2012 11:05

2 Eklenti(ler)
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Labada, hindiba ve pazıyı tanımada artık pek sıkıntı yaşamıyorum. Hatta dün pazıları toplayıp süper bir yemeğini bile yaptım..:)

Labadanın iki versiyonu var sanırım. Bir tanesi daha önce yolladığım resimdeki gibi yere yakın ve köklü şekilde olanı. Diğeri ise yukarı doğru uzayıp, uzun yapraklı olan. Buna göre aşağıdaki resimdekiler de uzun yapraklı labada olabilir mi?
Eklenti 276820

Eklenti 276821

mehtaparslan 27-03-2012 11:10

1 Eklenti(ler)
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba?

Eklenti 276822

çisem 27-03-2012 11:28

Son fotoğraftaki sarı çiçekli ot hindiba sayın Mehtapaslan.
Karta kaçmış denilen, artık yenebilme özelliği bitmiş hali kısacası.

mehtaparslan 27-03-2012 11:34

3 Eklenti(ler)
bir de daha önce kaz ayağı mı diye sorduğum otun biraz daha net resimlerini çektim emin olmak için. kaz ayağı olup olmadığına tekrar bakabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler şimdiden.
Eklenti 276831
Eklenti 276832
Eklenti 276830

mehtaparslan 27-03-2012 11:40

hızlı yanıtınıza çok teşekkürler çisem. yapraklarını benzetmiştim hindibaya ama bu kadar uzuyor olabileceğini düşünmemiştim.

labada ve kaz ayağı olarak yüklediklerime bakabildiniz mi acaba?

bir de iğnelik otunu tanımlamaya çalışıyorum, internette bulduğum resimlerden hiçbir şey anlamadım. o da bol bulunan bir ot türüymüş sanırım ve bahçemizde vardır diye düşünüyorum.

çisem 27-03-2012 14:13

Son üç adet fotoğraftakini papatyaya benzetebildim sadece.
Labadanın iki çeşidini biliyorum. Birisi ekşi olur, salatalarda marulla bile doğrarım.
Bir de uzun kuzu kulağı gibi pazıya benzeyeni pirinçli yemeği yapılır. Ama her iki cinsi de lezzetli ve yenir.
242.msj ın son fotoğrafınızdaki kaz ayağı. Başta tanıyamamıştım ama maydanozun geniş oval yapraklısı gibi bir görüntüsü vardır.
İğnelik üstteki hiç bir fotoğrafta yok. Benzettiğinizi yüklerseniz cevaplayabilirim.
Bölgeye göre isimlendirmeler değişebiliyor bildiğiniz gibi. Ben üzerinde konuştuğumuz tüm bitkileri gönül rahatlığıyla yemekteyim. Hiç korkmadan toplayıp, çiğden tadına bakıp nasıl pişirebileceğinize kara da verebilirsiniz.
Mesela iğnelik bol soğanlı kavrulup yumurta kırılarak ta yenebilmekte.
Ben roka gibi çiğ tüketmeyi daha çok seviyorum. Bu tamamen sizin tamak zevkinize bağlı.
Afiyet olsun.:))

mehtaparslan 28-03-2012 13:57

çok teşekkürler. otların yenebilir olduğunun ayrımını yapabilsem tarif baya bol aslında..:) Annem ve anneannem ot ve otçul yemekler konusunda aşmış insanlar oldukları için ve ben de bu şekilde büyütüldüğüm için şu an tek sorunum toplarken emin olabilmek..:)

Dediğiniz gibi çiğ olarak tadına bakabilirim belki ama yanılırsam ve yenmemesi gereken bir şey yersem diye korkuyorum. Buralar bizim Ege gibi değil maalesef, herşey çıkabilir..:)

Açelya 28-03-2012 15:08

yukarıdaki resimdeki bitkiler kazayagı evet ama yukarıdaki sarı çiçekli bitki hindiba değil kesinlikle

olcim 28-03-2012 15:51

*** Bİtkici Arkadaşlar,
Her zaman çok hevesli olan kişilerle buluşmak çok güzel,ancak küçük bir hatırlatma yapmak istedim ,beni hoş görürsünüz umarım...Yenilebilir bitkilerin bulunduğu bortama çok dikkat etmemiz gerekiyor...Lütfen dikkatli tüketiniz,çevresinde kimyasalların olmadığına emin olunuz, lütfen yol kenarlarından da toplamayınız ( yola yakın kısımlar egzoz dumanı alıyorlar) bazen bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep oluyorlar, kesinlikle emin olduğunuzda kullanınız, her otu da yemeyiniz,her bünye de aynı olumlu etkileri vermezler,bunları başıma geldiği için yazdım...Teşekkürler.

kareist 01-04-2012 21:50

kitap
 
Merhaba herkese.
Tarifler ve bilgileri verenlerin eline sağlık. Bildiğiniz fotoğraflı bir kitap var mı bu otlar konusunda. Eli toprağa yeni değmiş biri olarak kaz dağlarının eteklerindeki otlara öylece bakıp duruyorum. Her zaman herkesten yardım da istenmiyor, o nedenle fotoğraflar üzerinden çalışmak faydalı olur sanırım. Olmadı, forumdaki fotoğrafları ve açıklamaları derlemek niyetindeyim.

serkan_istanbul 01-04-2012 21:58

Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI

mehtaparslan 02-04-2012 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 938867)
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI

Resmini çekip paylaşırsanız seviniriz..

FERAHHH 03-04-2012 23:28

Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp yemeğini yapmak :)

herbaryum 04-04-2012 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtaparslan (Mesaj 931940)
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba?

Senecio sp. Kanarya otu

FatihBahce 09-04-2012 09:37

1 Eklenti(ler)
15 gün önce fidesini Urla'dan satın alıp bahçeme şaşırttığım Şevketi Bostanlar.

mandalinci 09-04-2012 18:10

Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?

FatihBahce 09-04-2012 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 943582)
Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?

Urla Merkezde balıkçının arkasında'ki Güzel tarım'dan

guzelurlatarim.net/iletisim.html
NO:56 URLA HAMAM YANI 754 43 88

Arapsaçı da vardı. Ancak demetini 1,5 TL sattığından almaya değmez. Bundan sonra tohum verir seneye çıkar çevresinden diyor ancak seneye kalır mı bilmem.

Şevketi Bostanları tanesi 1 TL dan verdi.

mandalinci 09-04-2012 19:51

Teşekkür ederim bilgi için, size de kolay gelsin.

Hülya 09-04-2012 22:07

Arapsaçının tohumları olgunlaştığında, toplayıp çıkmasını istediğiniz bölgeye serpiştirin. Gelecek yıl orada bolca çimleneceklerdir.

selis 10-04-2012 11:50

1 Eklenti(ler)
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi.. :(

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..

Hülya 10-04-2012 12:48

Sevgili selis,
Biraz yeşilliği de olsaydı, iyi olurdu.
Kökün içinde sert bir yeri vardır, onu temizlerken ayıracaksınız.Çevresindeki kısmı yeniyor.Beyaz çıkan bölüm.
Ben etli yemeğini yapıyorum.
Etini pişirdikten sonra temizlenmiş sebzeyi ,ilave edip pişmeye bırakınız.Yumuşayınca limonla, unu çırpıp tencereye dökünüz. Birlikte de bir müddet pişsin.
Sonrası.... Afiyet olsun.

Not: Artık zamanı geçiyor sert olabilir,geç pişer.Sıcak su ilave ediniz pişme sürecinde.
Sarmaşık bitkisi, (yemeğini yaptığımız ) çıktıktan sonra . Biz ot yemeği yapmayız genellikle.

Selamlar.

selis 11-04-2012 16:32

1 Eklenti(ler)
Hülya Hanım dediğiniz gibi yaptım. Et pişiremediğim için köfteli yaptım.. Acayip bir şey oldu.. Ya da ben beceremedim bilemiyorum..Ama bu tad pek bana hitap etmedi ;)
Eklenti 282167
Sarmaşık bitkisi dediğiniz hangisi peki? :rolleyes:

emir264 11-04-2012 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi öğretmen (Mesaj 87281)
Sevgili arkadaşlar;
Gelincik çiçeğinin (yabani lale) yapraklarının salatasını hiç yediniz mi?Çocuklar marul salatasından daha çok sevdiler.Bildiğimiz salata gibi yapılıyor.Hiç yememiştim,komşum dene diye verdi.Şimdi yerlerde arar oldum.Deneyin, seveceksiniz.

Çocukluğumda anneannem kırlardan toplardı gelincik yapraklarını.Tuza batırıp yerdik.pek lezzetli gelirdi.

Maviş 04-05-2012 12:18

Peta 125 semiz otunu küçüğü harabı, büyük yapraklısı aşılısı ben küçük yapraklısında salatasını, cacığını, böreğini yaparım. Semiz otu çok faydalı.:):)

s.toprak 02-06-2012 08:23

Kırlarda açan bildiğimiz gelincik lalesi bitkisine henüz yeni filizlenip toprak üzerinde yapraklanmaya başladığında Tire'de kopurcuk/ gabırcık derlerdi.Kopurcuğun böreği, yemeği, salatası yapılır. Kopurcuk yenebilen bir ottur. Eskiler çiçek açtıktan sonra gelinciğin taç yapraklarından şifalı olarak bilinen gelincik şurubu yaparlardı. Sayın Balıkçı'nın gönderdiği fotografı görülen yabani çiçek gelinciğe çok benziyor, ancak gelincik olmayabilir de. Gelincik bir tarlayı dodurur. Annemin bildiği eski bir çocuk şarkısı vardı " Ey gelincik tarlası cidden sen pek güzelsin" diye başlardı.
Gelincik de yavaş yavaş kayboluyor olmalı ki bizim çocukluğumuzda kıpkırmızı çiçekleriyle tarlaları süsleyen bu bitkiyi şimdi tanıyamıyoruz. Gelincik ,papatya, kır lalesi (anemon) gibi
ilk baharda çiçek açan bir kır bitkisidir. Taç yaprakları geniş, ince ve kıpkırmızıdır.

s.toprak 02-06-2012 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 944095)
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi.. :(

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..

Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?

Nariel 02-06-2012 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak (Mesaj 977805)
Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?

Zannederim ölçek olarak koymuş, tabaktaki bitkilerin ne ebatta olduğu anlaşılsın diye.

gultar 02-06-2012 18:58

şevket-i bostan
 
Çok yazık ! bu bitkinin kökünü, sonuna kadar alıp , tabirimi hoş görün; kökünü kazırcasına , neslini tüketme pahasına doğadan topluyorlar. Halbuki kökünün bir kısmı kalacak şekilde alınsa, birkaç ayda bitki aynı güzelliğiyle yeşerecek. Dağ tepe çukurlarla dolu . Çiçekleriyle bir gelin gibi...Nasıl kıyıyorlar anlamıyorum. Tohum yapmaya fırsat bulamadan üstelik.
(Sevgili selis amacım seni eleştirmek değil. Ellerinde çuvallarla gelip pazarlarda satmak üzere toplayan, ve de aç gözlülüğünden torbalar dolusu toplayıp hepsini yiyemeden çürütüp çöpe atanlara.)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025