agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

bademagacı 25-03-2007 17:14

ot yemekleri

mevsimi geldi.pazarlar çeşit çeşit otlarla dolu.ot yemekleri tarifleri bekliyoruz.

öğretmen 25-03-2007 22:26

Yozgat'ta efelekten bulgurla sarma yaparlardı.Ayrıca madımaktan ( oradaki adı cacıktı) bulgurlu yemek yaparlardı.Tıpkı ıspanak gibi.Çok güzel olurdu.Kurutup veya konservesini yapıp kışa saklarlardı.Efelek gerçekten de pazı ya benziyor.Ama hatırladığım kadarıyla efeleğin yaprağı biraz daha sivriydi.Pazı şu anda bahçemde var.

öğretmen 25-03-2007 22:29

Bir de Denizli çevresinde kırmızı pancar vardır,bilir misiniz?Haşlayıp kavurur,sarımsaklı yoğurtla yersiniz.Bir de haşladıktan sonra başından turşu yaparsınız.Yani günlük turşu.Sarımsak,ekşi,tuz ve zeytinyağı ile.Çok güzel olur.

Balıkcı 25-03-2007 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi öğretmen (Mesaj 88714)
Bir de Denizli çevresinde kırmızı pancar vardır,bilir misiniz?Haşlayıp kavurur,sarımsaklı yoğurtla yersiniz.Bir de haşladıktan sonra başından turşu yaparsınız.Yani günlük turşu.Sarımsak,ekşi,tuz ve zeytinyağı ile.Çok güzel olur.

Evet, acele turşu derler.

Suyu da kıpkırmızı olur.

Annem rahmetli severdi, benim yıldızım hiç barışmadı, sanki toprak kokusu vardı, sevmedim, zaten sirke sevmem.:dilli:

FUSNUR 25-03-2007 23:32

Kırmızı pancar yabani değil ,tarım bitkisidir .Marketlerde pazarlarda satılan bir bitkidir.
Biz kırmızı pancarı alırken yaprakları bol ve güzel olanları almayı tercih ederiz. Sapın bittiği yaprağın başladığı yerden yaprakları keser ve incecik doğrarız.Kavururken de soğan yerine ince kıyılmış pırasa yaprakları kullanırız(Dalgan diğer adıyla ısırganı kavururken de pırasa yaprakları kullanırız ki daha da lezzetli olur).En şerbetli, en lezzzetli ot kavurmalarından biridir.

Bu arada sanırım Sarmaşıktan (Aydında heleş de denir) bahsedilmemiş ki tam mevsimidir.Piğnar da denilen deli meşelerin diplerinde olur genellikle.Resmini çekip göndermek isterdim ama geç kaldım:rolleyes: konuyu farketmeden önce kavurup bir güzel yedim:rolleyes: Memleketten bir daha gönderirlerse resmini eklerim. Bir de bu sarmaşığın hası derler, Aydın'da diğer adı da kedirgendir.

Yücel Özlem 25-03-2007 23:33

http://img458.imageshack.us/img458/4299/otlarpv2.jpg

Efendim, Sayın Sennur Uygar tarafından resimlenen bu bitkilerin, Ankara, Kışehir havalisindeki adları şöyledir: Soldaki; teke sakalı ve sağdaki; çıtlık.

Onur G. HİTİT 26-03-2007 01:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi CaN_BaKıR (Mesaj 37787)
Arum maculatum ülkemizde var mı? Valla ben bu bitkiyi yemeye kıyamam görürsem paludarium için hemen bir köke alırım :D Hoşuma gitti görüntüsü :D

Elinize sağlık tarifler için :)

Tam ben yazacaktım adaş. :D

Saygılarımla...

melevcan 26-03-2007 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 88452)
Melevcan sol tabakta ki denizbörülcesi mi ?

Hayır sevgili Habibe, deniz börülcesi değil. Daha önce gördüğüm, fakat adını bilmediğim bir bitki. İlk mesajda "dede sakalı", 93. mesajda da "teke sakalı" isimlerine sahip olduğu belirtilmiş. Yörelere göre farklılık gösteren isimleri de mutlaka vardır.

Not : Fotoğraflar ilk mesajdan alıntıdır arkadaşlar.

Deniz börülcesi fotoğrafları için aşağıdaki linke bakabilirsiniz ;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2297

habibe 26-03-2007 12:07

Teşekkür ederim melevcan. Denizbörülcesini çok severim. Sizin resmettiğiniz (sağ tabakta olanı) "çıtlık" ta annemin tuza bana bana iştahla yediği bir ot :)

Derya Özen 30-03-2007 08:51

Bu bölüme ilk kez yazı yazıyorum. Güzel bir bölüm ve sıcak sohbetler var. Kazayağı nın çok yer de ismi geçmiş. Bizim köyümüz de bol miktarda Kazayağı yetişiyor. Yanlız burada resmi olanların hiç biri Kazayağı değil.! Bizim köy de yetişen Kazayağı otu, yapraklarına dokunulduğun da yağlı bir his veriyor. Tadı ise gerçekten de Gaz yağına benziyor :( Bununla birlikte çok fazla yenen ot var bizim köyde. Yemlik, çanta otu, angıt, cırnak, madımak, efelek, kuzu kulağı, yılan dili, ebemkömeci, fatmacık, koç biçeleği, semiz otu, karakavuk, ısırganotu, yaban pancarı ve madde. Bunlar benim ismini bildiklerim ve şimdilik hatırladıklarım. İnşallah yazın resimlerinide çeker buraya yüklerim.

habibe 30-03-2007 10:56

Derya, tüm bu saydığınız otların resimlerini büyük bir merakla bekleyeceğim.

Derya Özen 14-04-2007 09:29

Yani ne diyebilirim. Dağ kuzukulağı çıkmış. Bu normal tarlada yetişene göre, daha küçük, yaprakları yuvarlak ve çok ekşi oluyor. Dün bizim kiler toplamış. İnanın akşam yemeklere el bile sürmeden, sadece ekşi kuzukulağından yedim. Ot mevsimi çok seviyorum çok :p

Billur Korkmaz 14-04-2007 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 95117)
Yani ne diyebilirim. Dağ kuzukulağı çıkmış. Bu normal tarlada yetişene göre, daha küçük, yaprakları yuvarlak ve çok ekşi oluyor. Dün bizim kiler toplamış. İnanın akşam yemeklere el bile sürmeden, sadece ekşi kuzukulağından yedim. Ot mevsimi çok seviyorum çok :p

Bu forumda Bahcevanın "kuzugevreği" diye tanımladığı resimdeki ile aynı bitkiden 3 kök kopartıp yediğimde tadı marula benziyordu.. Sayın Derya Özen, sizin bahsettiğiniz kuzukulağı--->labada mı acaba; zira, bu konularda derin bilgilere sahib olmadığım için araştırma safhasındayım..
Ot mevsimini bende seveceğim sizin gibi, özellikle çiğ yenen bitkilerde takılacağım artık.. Sevgiler..:o

gülümse 14-04-2007 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 72056)
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

ıyı aksamlar ben sedef hastasıyım hastalıgım için gavur pancarını onerdeıler bana gavur pancarının resmını vede nerde bulabılecegımızı solermısınız ben istanbulda oturuyorum ama aslen sıvaslıyım sıvas yoresınde gavur pancarının bılınenn ismını ogrenebılırmıyım ve sıvasta bulabılırmıyım bunuları ogrenebeılırmıyım tesekkur edrım ıyı aksamlar

sselvi2000 15-04-2007 09:36

bicibici otunun latincesi ne

Mrbalar forumdaki arkadaşlar, bicibici otunun latince ismini **** cins ismini bilen varmı. çok teşekkür ederim.

memet 15-04-2007 09:49

Gülümse, yılan yastığının fotoğrafları sitede var.

Billur Korkmaz 15-04-2007 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülümse (Mesaj 95273)
ıyı aksamlar ben sedef hastasıyım hastalıgım için gavur pancarını onerdeıler bana gavur pancarının resmını vede nerde bulabılecegımızı solermısınız ben istanbulda oturuyorum ama aslen sıvaslıyım sıvas yoresınde gavur pancarının bılınenn ismını ogrenebılırmıyım ve sıvasta bulabılırmıyım bunuları ogrenebeılırmıyım tesekkur edrım ıyı aksamlar

Sewgili Gülümse, memet arkadaşımızın da belirttiği gibi bu forumun 1. sayfasında, 15. no lu mesajda Yılanyastığı bitkisinin fotoğrafı mevcut..Bilgilerinize..
Geçmiş olsun..

fırtına kartalı 16-04-2007 13:45

evet kaz ayağı bu .çok güzel gözüküyor

Derya Özen 17-04-2007 09:02

Billur Korkmaz: Bu sitede Dağkuzukulağının resmi yok. Bir gün resmini çekip sitede yayınlarım inşallah. Pek çoğunuz görmüşsünüzdür eminim. Genellikle Kayalık yerlerde yetişen çok ekşi bir bitki. Yaprakları yuvarlak, kökü kırmızıya yakın bir renk.

habibe 17-04-2007 10:31

Geçenlerde pazarda köylü bir hanımefendi dedi ki ;
"Biz herşeyin yapraklarından dolma sararız". Nasıl yani dedim? Başladı saymaya , (ben de yutkunmaya)

-Taze dut yaprağından
-Ayvadan
-Kaldırıktan (burada hafiften gülümsediğimi görünce, "bak işte bunlar" diyerek kocaman yaprakları olan 1 demet tüylü yeşillik gösterdi.)
-Asmadan
-Pazıdan
-Kara lahanadan
-Beyaz lahanadan
-Enginar yapraklarından
- Kabak çiçeğinden
aklımta tutabildiklerim bunlar.

Ve o hanımdan, 1 demet kaldırık aldım. 50 ykrş'a

Bana yeni bir lezzet kazandırdığı için kendisine minnettarım.

Sararken elimi kaşındırsada, çok lezzetliydi.

YEŞİLCİ 17-04-2007 13:55

Bu yabani otlar konusunu ben çok sevdim.Onları yemeyi de çok seviyorum.Benim gibi sevenleri görüncede seviniyorum açıkçası.İşyerinde adım otçuya çıktı,ben yediğim otları sayınca şaşkın şaşkın bakıyorlar.(O kadar ot yenirmi demeyi de ihmal etmiyorlar)Ama ben otçul bir insanım.Demek ki yalnız değilmişim.Henüz toplayıp yiyemedim ama memleketten gelenleri zevkle yiyorum.
Bu hafta sakarca (bir çeşit çiğdem sanırım) yılan yastığı (biz nivik deriz) ısırgan ve kara lahana çiçeği geldi.Hepside çok güzeldi.
Ot yemeyi seven herkese bol otlu günler.

ada 17-04-2007 14:18

Sayın sselvi2000, Bu bitkinin latincesi Opopanax hispidus, sarıot veya kaymakotu olarak ta biliniyor.

sselvi2000 17-04-2007 17:01

sayın ada Opopanax hispidus bici bici otunun latincemisi yoksa kaymacık otunun latincesimi diye verdiniz.

ada 18-04-2007 08:49

Sayın sselvi2000, kusura bakmayın önceki mesajınızı görmemişim. Benim verdiğim isim kaymacık otu için idi. Bici bici otu hakkında daha çok bilgi verirseniz. Belki ismini bulmada yardımcı olur.

melevcan 18-04-2007 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 96015)
Geçenlerde pazarda köylü bir hanımefendi dedi ki ;
"Biz herşeyin yapraklarından dolma sararız". Nasıl yani dedim? Başladı saymaya , (ben de yutkunmaya)

-Taze dut yaprağından
-Ayvadan
-Kaldırıktan (burada hafiften gülümsediğimi görünce, "bak işte bunlar" diyerek kocaman yaprakları olan 1 demet tüylü yeşillik gösterdi.)
-Asmadan
-Pazıdan
-Kara lahanadan
-Beyaz lahanadan
-Enginar yapraklarından
- Kabak çiçeğinden
aklımta tutabildiklerim bunlar.

Ve o hanımdan, 1 demet kaldırık aldım. 50 ykrş'a

Bana yeni bir lezzet kazandırdığı için kendisine minnettarım.

Sararken elimi kaşındırsada, çok lezzetliydi.

Habibe hanım, keşke saplarından da yumurtalı kaldirik yapsaydınız, çok lezizdir :rolleyes: Düdük makarna büyüklüğünde saplarını doğrayıp, haşlıyorsunuz. Daha sonrasında, ufalanmış ekmek içi ve soğanla birlikte kavurup, son olarak içine yumurta kırıp afiyetle yiyorsunuz ;) Sarması kadar güzeldir, denemenizi tavsiye ederim :rolleyes:

habibe 18-04-2007 09:36

Yumurtalısını mı aaa ben daha önceki haftalarda çiçekli saplı ve buna benzeyen daha küçük yaprakları olan komple bir bitki alıp yapmıştım. Bu dediğiniz saplar onun sapları galiba :confused:

Haşladım. Bol soğanla birlikte kavurup, üzerine yumurta kırmıştım. Değişik bir lezzetti.

Billur Korkmaz 18-04-2007 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 95997)
Billur Korkmaz: Bu sitede Dağkuzukulağının resmi yok. Bir gün resmini çekip sitede yayınlarım inşallah. Pek çoğunuz görmüşsünüzdür eminim. Genellikle Kayalık yerlerde yetişen çok ekşi bir bitki. Yaprakları yuvarlak, kökü kırmızıya yakın bir renk.

İnşallah, memnun olurum resmini görürsem, ilginize teşekkürler.. Demek ki sizin bahsettiğiniz bitkinin labadayla alakası yoktur..:)

Billur Korkmaz 18-04-2007 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 96321)
Yumurtalısını mı aaa ben daha önceki haftalarda çiçekli saplı ve buna benzeyen daha küçük yaprakları olan komple bir bitki alıp yapmıştım. Bu dediğiniz saplar onun sapları galiba :confused:

Haşladım. Bol soğanla birlikte kavurup, üzerine yumurta kırmıştım. Değişik bir lezzetti.

Uzun saplı ve çiçekli haliyle olduğunda, üzerindeki yapraklar minik zaten.. Burada bahsettiğiniz yumurtalı kavurduğunuz da kaldirik (ispit,hodan,zılbırık) bitkisiydi.. Hani şu yapraklarından sarma yapıp afiyetle yediğiniz bitki.. Bizi de özendirdiniz.. :cool:

Selvi_S 18-04-2007 13:40

Sayın ada tesekükr ederim kaymacığın latincesini verdiğiniz için. Bu arada sizin meslek ne, ben botanik doktora öğrencisiyim.

Billur Korkmaz 18-04-2007 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sselvi2000 (Mesaj 95388)
Mrbalar forumdaki arkadaşlar, bicibici otunun latince ismini **** cins ismini bilen varmı. çok teşekkür ederim.

Selvi arkadaşım,

Bici bici otunu çok merakla sorduğunu düşünüp, internette yaptığım araştırmada diğer adının madımak olduğunu gördüm.. Madımak bitkisinin de latince ismi ---> Polygonum olarak geçiyor..

Bilmem faydalı olabildim mi?:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025