08-08-2014, 15:14 | #181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Son resim... Minik ayçiçeği ekimde olduğu gibi resimde de sona kalmış. Soğuklar gelmeden yetişir mi ki? |
14-08-2014, 16:23 | #182 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bahçemizin yeni misafiri, komşulardan. Adını bilmiyoruz daha ama başımızın üstünde yeri var... Üçüncü ilaçlamadan sonra hıyarların hali, yeni yapraklar düzgün gibi. Kavunlarda böyle düzelse, sanki onların yeni yaprakları çıkmıyor.. İlk kızaran domates. Karışık tohumların arasında çıktığı için siyah-mor domates olma ihtimaline karşı koparmadım. Eğer kırmızıysa tohum yaparız, malum tohum alınacaksa ilk domateslerden alınmalıymış... Veee tohumdan yetiştirip geç te olsa ektiğimiz alyyssum ların ilk çiçeklenenleri... |
15-08-2014, 09:37 | #183 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Son kalan birkaç kök brachycome dan biri. Çiçeklenmeler başladığında önceki resimlerde de göreceksiniz pek güzeldi. Tamamen birbirinin içine girmiş üç farklı renk çiçeklerden zemin gözükmüyordu, da bunda gereğinden sık dikmemin de etkisi olmadı değil. Hatta ön taraftaki garibim menekşeleri bile engellemişlerdi. Farklı yerlerde brachycome ile ilgili edindiğim bilgilerde sürekli yeşil kalır sarkar diyordu ancak sanırım bizimkinin çeşidi farklı. Geçmiş olanların bir kısmından tohum aldım. Daha doğrusu almaya çalıştım. Resimdeki kurumuş olanların çoğunun tohumları dökülmüş. Ancak ortadakinin içinde okla işaretli yerde bir kaç tanesi kalmış. Gelelim brachycome lardan kurtularak rahatlayan menekşelere. Tekrar söylüyorum, seneye bu kesimi kesinlikle menekşelerle dolduracağım. Dikildiğinden beri çiçeklenmeleri geçmedi ve hala tazelenerek etrafı renklendirmeye devam ediyorlar. Neredeyse hepsinin rengi birbirinden farklı. Bu tip çiçekler aslında ayrı bir sayfada paylaşılmalı. Sitelerin verileri hatalı, yetersiz olabiliyor üstteki örnekte olduğu gibi. Yani fazla bakım istemeyen, uzun süre çiçekli kalan vs. Tohumları tomurcukların içinde. Bu aşamada koparıp evde bekletsek olur mu bilmiyorum. Ben her ihtimale karşı her gün kontrol edip açılanları, bulursam yere dökülenleri toparlıyorum. Biraz zayi oluyor haliyle. |
20-08-2014, 09:07 | #184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bugün sabah çiğ ile birlikte kabak, hıyar, karpuz, kavun ve domateslere tülbentin içine koyduğum toz kükürt attım. Tülbent güzel taktikmiş. Delikler çok ince olduğu için dökülmez sanıyordum ancak gayet güzel sonuç veriyor. Tarım mühendisi arkadaşın dediğine göre çiğin üzerine atılırsa yapıştığı için daha iyi olur. Ayrıca toz kükürt sıvıya göre daha etkisiz olsa da etki süresinin daha uzun devam etmesi güzel tarafı. İnternet bilgisi kükürtün faydaları: 1. Yüksek pH’lı topraklarda pH’ı düşürmek için kullanılır. 2. Kendisi tek başına bile iyi bir antiseptik (mikrop öldürücü) ve antifungal (mantar yok edici) etki gösterir. 3. Kireci kırar. 4. Tuzluluğu önler. 5. Besin elementidir. 6. Protein sentezi için gerekli bazı aminoasitlerin yapısında bulunur. 7. Bitkinin hastalıklara karşı direncini artırır. 8. Enerji, hormon ve bazı enzimlerin sentezinde yer alır. Kavunlar anlaşılan düzelmeyecek, yeni sürgünler hasta olanlarda yok. Diğerleri dal-kol atmaya devam ediyorlar. Hafiften karpuzlarda da başlayacak gibi. Üç gün önce mantar için oksijenli su+elma sirkesi atmıştım domates ve kavun-karpuza. Bu arada dahliya külleme olmuştu, onlara da attım. |
20-08-2014, 10:52 | #185 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Zengarden domatesleri üç çeşitti. İkisi amish salçalık ve riogrande salçalık. Diğeri de karışık bahçe domatesleri karışımı. Salçalıklar olmaya başladı. İlk önce olan amishlerin tadı gayet güzel, kabukları dikkat etmezseniz hissedilmiyor. Riogrande ler daha irice ve dökümü daha fazla. En azından şimdilik öyle. Salçayı yetiştirdiğimiz domateslerden yapalım diye heveslenmiştik ancak hava şartları sebebiyle muhtemelen yetişmeyecek. Artık 'şişe domatesini' ve 'kurutmayı' bizimkilerden yaparız. Zengarden karışık bahçe domateslerini ayrıştırmadan gönderdiği için çıkana göre tahmin ederek isimlerini yazayım. -Siyah black krim domates. Dünyanın en lezzetli domatesi diye reklamı yapılmış. Rengi tutan olgunlaşmış, hatta hafiften çatlamış bir taneyi denedim. Boyutuna bakarsak muhtemelen cinsi bu. Aşağıdaki tula domatesi daha büyük oluyormuş. rus black krim domates tohumu, rus black krim domates fidesi, rus black krim geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe - Tula siyah domates. Bu da en lezzetli diye geçiyor. 250-300 gr. boyutlarında oluyormuş. Daha ermedi. tula domates tohumu, tula domates fidesi, tula geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe - Oxheart yürek domates tohumu, geleneksel pembe domates. Kokulu ince kabuklu 750 gr. a kadar çıkabilir yazıyor, bendekiler ermedi ancak o kadar büyük değil. Görünüş ismi gibi kalp şeklinde. yürek domates, oxheart doamtes, domates tohumu, tohumu alınabilir domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe - Belgium pink. belgium pink domates tohumu, belgium pink domates fidesi, belgium pink geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe Tip olarak buna benzer kıvrım kıvrım birkaç tane kopardım ancak burada anlatılan kadar büyük değil ve yutulamayacak kadar kalın kabuklu. - Bunlardan yok, ya koymadıkları şeyi yazdılar veya çimlenmedi. ciliegia domates tohumu, ciliegia domates fidesi, ciliegia geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe - Böyle iri domateste görmedim ama bekleyelim bakalım. iri ponderosa domates tohumu, iri ponderosa domates fidesi, iri ponderosa geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe - Ve sonuncu... brandywine domates tohumu, brandywine domates fidesi, brandywine geleneksel domates tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe |
28-08-2014, 17:16 | #186 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Geçen haftadan kalan resimlerle bahçenin son hali; Ayçiçeklerinin büyükleri de küçükleri de tomurcuklanmaya başladı. Börülceler de geçen hafta çiçeklendi ve bugünlerde ilk meyveler görünmeye başladı. Dolayısıyla artık sulamaya başladım. Ancak viyollerde çimlendirip sonradan ektiğim börülceler daha beklemede, aynı anda viyollere ektiğim bamyaların üzerinde meyve tutumu başladı. Mantar sonrası kökenleri zarar gören kavunlardan birinin koptuğunu görünce kestik. Muhtemelen charentais petit gris de rennes cinsi. Kokusu mükemmeldi. Tadı ise oldukça güzel. Belki kökeni sağlam kalsa çok daha iyi olacaktı. Tatlı kaşığını koyarak resimledim ki ebat olarak fikriniz olsun. Tohumlarını aldım. Bakalım işe yarayacak mı? İlk toplanan domatesler; soldaki ikisi kiraz domates, ortadaki pembe kalp domates. Kiraz domateslerin iyi tarafı ilk toplananlardan olması, dolayısıyla biraz uğraştırsa da dışarıdan kilosu 2 tl ye domates almıyoruz artık. Kabukları ince değil ve soyması boyutları yüzünden oldukça zor. Kahvaltılarda görüntü olarak iştah açıyor. Üç-dört kök her bahçede olmalı. Domatesler toplu halde. Soldaki kızaranlar 'amish' sağdakiler ise 'rio grande' salçalık ve kurutmalıklar. Rio grande ler büyüklük, meyve tutumundaki fazlalık sebebiyle etkileyici. Biraz daha büyüyünce yan yana tatlarını da deneyerek seneye hangisine yöneleceğimizi bulalım. Tabi bu arada salça zamanı başladı. Bizim salçalık domateslerin ermesini beklersek salçasız kalacağız. Bu yüzden salı günü iki kasa (takribi 20 şer kilo kasası 13 tl domates ve yarım çuval kırmızı biber aldık. Bahçede olgunlaşanları ise şişelik domates yaparken kullanmayı düşünüyoruz. Şimdiye kadar hiç domates kurutmamıştık. Forumda memnun kalanları görünce geçen hafta tek tük olgunlaşanları kurutmaya başladım. Ortadan ikiye kesip üzerine rafine edilmemiş iri tuz döktükten sonra sırtları tabağa gelecek şekilde güneşin altına koyup üzerine tülbent ile örtüyorum. Neredeyse 10 gün oldu ancak ilk koyduklarım sanırım çiğ in etkisiyle tamamen kıtır kıtır olmadı daha. Kızaranların sayısı artıp ta iki tavayı dolduracak sayıya ulaştıklarında fırında deneyeceğim kurutmayı. |
28-08-2014, 17:30 | #187 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Sonradan çimlendirilip ekimi geç kalan çiçekler. Allyssum lar. Gerçekten bal kokusu var. Şimdilik hanım pek sevmedi. Az daha büyüsünler bakalım fikri değişecek mi? Alev çiçekleri. Ebat olarak allyssum lara benziyorlar. Kekik. Daha pek küçükler. Malcolmialar. Bunlar arkadaki cosmosların gölgesinde kaldı. Cosmosların arasında kalan sadece malcolmialar değil. Dikkatli bakarsanız sarı bir tek gazania yı görürsünüz. Gazania yı eşim çimlendirebildi. Ben tonla tohumu parklardan toplayıp farklı yerlere ekmeme rağmen olmamıştı. Herhalde tohumun olgunlaşması pamukçukların oluşmasından sonra oluyor. Ve yonca, kırmızı çiçeği gözükmeye başladı... |
28-08-2014, 17:43 | #188 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Oturak kuru fasulye ve beyaz barbunyalar... En başta tek sıra kısa barbunya, yanında eşek fasulyesi ve iki buçuk sıra taze fasulyeler. Yüzümüzü en çok güldüren ve şu ana kadar karnımızı en çok doyuranlar zamanında ekebildiğimiz taze sırık fasulyeler oldu. Birkaç çeşit var içinde. Düz renkli burada 'alman' denilen çeşidi ve en tatlı olan kırçıllı 'sürmeli fasulye'. İlginçtir kimi kökte hem sürmeli hem düz renkte meyve tutumu olmuş. Şu ana kadar 20 kg. a yakın toplamışızdır. Ancak daha önce iki kökünde böceklenme olmuştu. Şimdi ise arka taraflardaki köklerde hafiften sararma ve resimde de görüleceği gibi hastalık başladı. Öndeki yapraklarda bozulma var, resimde arka tarafta görülen yaprağın arka yüzünde ise pas görünümü mevcut. Muhtemelen mantar olduğunu düşünerek antifungal ilaç ile ilaçladım. Ve çiçeklenmeye başlayan oturak tip börülce. |
28-08-2014, 17:51 | #189 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Domateslerin, kavun ve karpuzların üzerine sabah çiğ ile birlikte toz kükürt atmıştım tülbent ile birkaç hafta önce. Yerli domateslerin üzerinde ise fazla durmamış ve şöyle uzaktan geçiştirmiştim. Ancak resimlerde de görüleceği üzere özellikle sırıklara yaslamadığım, yere yakın olan dört-beş kökende hastalık başlamış. Mantara benzettiğim için fasulyelerde olduğu gibi aynı gün aynı antifungal ilacı domateslere de attım. |
28-08-2014, 17:58 | #190 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Daha önce de yazdığım gibi resimleri ve yazıları eklemedeki amacım gelecek seneye aynı hatalara düşmemek için bilgi biriktirmek, bilenlerden yanlışlarımı öğrenmek ve her türlü fikri, öneriyi alarak ufkumu genişletmek. Bu yüzden tüm yorumlara açığım... Domatesleri geçen hafta budadım. Daha önce gördüğüm koltukları almıştım ancak düzenli bir şekilde devamını getiremedim. Bu arada yeni öğrendiğim ve muhtemelen geç kaldığım (çünkü kimi sırıkların boyları 2 metreyi geçti) tepe budama ve dip dal ve yapraklarını kesme işlemlerini yaptım. Üstte boyu yeterince uzamış olanların sürgünlerin son çiçeklenmeden sonra kestim. Altta ise kökten itibaren ilk meyveye kadar olan tüm dalları kestim. Buradaki amacın bitkinin daha fazla gereksiz gelişmesin önleyerek gücünü meyvelerin daha iyi ve çabuk gelişmesini sağlamak olduğunu öğrendim. Bu arada şunu merak ediyorum. Türüne göre değişmekle birlikte bir kökten yaklaşık ne kadar domates, fasulye, barbunya alırsam kendimi başarılı görebilirim. |
29-08-2014, 09:57 | #191 | |
Moderatör
|
Mildiyöye yakalanmış. Kükürt pek yaramaz, bakırlı bir ilaç kullanmış olsaydınız önüne geçebilirdiniz. Özellikle yağmurlardan sonra ilaçlama yapmak gerekiyor. Alıntı:
|
|
29-08-2014, 14:30 | #192 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
@h_dogan , bakır sülfat atmıştım üç hafta kadar önce. Ancak bakır-kükürt ilaçlamalarına dediğiniz gibi yağmurlardan sonra koruma amaçlı atmak lazımmış. Yoksa hastalandıktan sonra pek çare olmuyor. Özellikle kavunda ve hıyarda benim için pek çare olmadı. |
29-08-2014, 19:52 | #193 |
Ağaç Dostu
|
Bahçeniz tam anlamıyla bahçe olmuş. Ekimde sıralı ve düzenli olunca insanın keyfi yerine geliyor Domates havasız kalınca mantar hastalığı hemen yayılıyor. En iyi yöntem hep sırık olarak kuvvetlendirmek. O zaman mantar kapsa dahi yayılma olmuyor. |
30-08-2014, 15:12 | #195 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
Verdim derken tohumları aldığım zengardenin bilgilerini paylaştım. Charentais cinsinin Petit Gris de Rennes türü olduğunu yazıyor. Ayrıca Charentais de var ektiklerim arasında ve dediğiniz gibi rengi açık. Bu arada tekrar zengarden de incelerken zaten 1 kg. civarı olduğunu okudum. Demek bizimkilerin olmuş hali bu kadar |
|
01-09-2014, 14:52 | #196 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Yine bir önceki sayfada bahsetmiştim. 169 nolu mesaj...TCM / bahçe Üçlü gruptaki kavunlar 'top kavun-cantaloupe melon top mark' ...top kantalup kavun tohumu, kavun tohum satışı, kavun fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe Aynı özelliklerde anlatıldığı gibi. Tat ve koku olarak üstteki Petit Gris de Rennes e 9 verirsem buna 7 vermem lazım. Benzer koku ve tat ancak diğeri gibi yoğun değil. Tüm kavunları kökenlerinden kopmuş toprak üzerinde durur bulduğum için aldık. İçlerinde özelliklerin boy ebat olarak uyan (15 cm. çap, renk vs.) en büyük olanı. İçindeki tohumların tamamını aldım ve kurumaya bıraktım. İsteyen olursa seve seve veririm. Resimde solda duran kavun ise 'geleneksel sarı kanarya kavunu' - kanarya kavun tohumu, kavun tohum satışı, sarı kavun tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe ... Ben rengine bakınca 'honeydew green flesh ' honeydew kavun tohumu, geleneksel kavun tohumu, kokulu kavun tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe veya 'asya sakata kavunu' - tatlı kavun tohumu, asya kavun tohumu, kavun tohum satışı | Zengarden Ev ve Bahçe sanmıştık. Ancak şimdiki resimlerine tekrar bakınca yanıldığımızı sanıyorum. Sarı kanaryayı diğerleri gibi kökenden kopmuş olarak bulmadık. Üstündeki zedelenmeden dolayı kökenini oldukça zorlayarak kopardık. Bu sebeple ki daha erginleşmediğini kesince anlayabildik. |
04-09-2014, 22:37 | #197 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Ayçiçeği - günebakanlar ... Minişettinler... İkisi bir arada... Bunlar uzunları... |
05-09-2014, 10:56 | #198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Salçalık iki çeşit domates almıştım: Amish ve Rio Grande. Amish resimdekiler. En baştakiler ilk kızarmaya başladığı ve türünün özelliklerini şekil olarak en iyi yansıttığı için tohumu onlardan almaya karar verdim. Zaten sıradaki diğer amish ler resimde de görüldüğü gibi baştakilere benzemiyor. Domateste çapraz döllenme % 5 diye okumuştum ama bizim amish ler, yakın komşuları rio grandelere benziyor genelde. Her iki salçalık-kurutmalık (ikisini de kurutuyorum şimdi) domatesin de tadına baktım. Rio grandelerde meyve tutumu daha fazla gibi, olgunlaşmaları daha erken ve daha iri olabiliyor. Ancak kimilerinin içini açtığımda susuz, saman gibi görünümleri var ve tatları da yok. Biraz daha çoğaldıklarında seneye hangisini ekeceğimize karar veririz. Bu arada iki çeşit daha varmış salçalık; san marzano ve polonyanın bir çeşidi ismini hatırlayamadım. |
05-09-2014, 14:47 | #199 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Diğer salçalık domates: Rio Grande... Sırıklarda bu sene acemilikten budamaları zamanında ve yeteri kadar yapamadım. Üçgen kargıya aldım uzatırken ancak düzgün yapamadığım için (Üçgeni en tepede birleştirdim ve kimi kargılar ince kaldı, dolayısıyla ağırlıklar artınca ağır gelen tarafa doğru yattı dört beş tanesi) devrilenler oldu. Seneye inşallah daha güzel olacak. Bir de ipi yukarıdan bırakıp ona sardırmayı denemem gerek. |
05-09-2014, 16:18 | #200 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
Üç resmi birleştirdim yan yana, çekim açıları farklı olduğu için sağdaki resim tam çakışmadı. |
|
07-09-2014, 21:39 | #201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bugün hanımla iki çeşit salçalık domatesten ve tek tük fazlaca ermiş diğer yerli domateslerden şişe domatesi yaptık. Daha doğrusu ben sadece kabuk soyma işindeydim. Domatesleri iyice kaynamış suda üç dört dakika bekletince çok çabuk soyuluyor. Soyulan domateslerin fazla suyunu biraz alıp rendelermişçesine doğradıktan sonra kaynatıp rafine edilmemiş tuzla tuzlayıp, kapaklarını da kaynattıktan sonra kurulayıp konserve kavanozlarına doldurup kapatıp ters çevirip beklemeye aldık. Eşim başta amish lerin görüntüsünü sevmişti ancak doğramaya başlayınca iki çeşidi de beğenmedi. Seneye bu çeşitleri ekmeyeceğiz anlaşılan. Bulursak başka çeşitleri daha az ekerek deneyebiliriz. İsteyen olursa elimdeki çeşitlerin tohumlarını alıp gönderebilirim. |
07-09-2014, 21:52 | #202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Zengarden den aldığımız karışık yerli domateslerden çıkanlar; |
07-09-2014, 22:04 | #203 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bu domatesleri ailecek oturup test ettik: Siyah domateslerin iki çeşidi de büyük boyutlu olan burun farkıyla öne geçecek şekilde daha güzel. Değişik aroması, incecik kabuğu ile kahvaltılarda, yemeklerin yanında ideal. Kıvrık yerli domates; Kalın kabuğu yüzünden tekrar ekilmez. Tadı da güzel sayılmaz. Kiraz domates; Görüntüsü, diğerlerinden daha erken olgunlaşması ile üç dört kök her bahçede bulunmalı. Kalp pembe domates; Kabuğu ince, görüntüsü ilginç ve diri, ancak değişik bir aroması yok, su gibi tatsız. Birkaç kök ekilebilir. Pembe domates; Tadı kalp pembeden biraz daha iyi ve kabuğu onun gibi ince. Dolayısıyla kalp pembeden biraz daha fazla ekilebilir. Küçük yerli domatesler; kıvrıklardan tat ve kabuk olarak biraz daha iyi ancak diğerlerinin yanında ekmeye değmez. |
07-09-2014, 22:09 | #204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Sipariş ettiklerimin isimleri bunlarmış. Artık hangisi hangisiyse Tula - siyah Oxheart - pembe Black krim - siyah Belgium pink - pembe Ciliegia Ponderosa pink - pembe Ponderosa red beef steak - kırmızı Brandywine black - siyah |
07-09-2014, 22:41 | #205 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Resmini gosterdiklerinizi "karisik yerli" domates adiyla mi satiyorlar? |
08-09-2014, 09:03 | #206 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Alıntı:
bahçe domatesi tohumu, geleneksel bahçe domatesi tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe |
|
08-09-2014, 13:55 | #207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Üstteki resmi tek tek göndereyim, ayrıntılar seçilmiyor. |
09-09-2014, 10:23 | #208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Biraz evin içinden... Şöminenin etrafını Antalya da deniz kenarından topladığımız irili ufaklı çeşitli renkteki taşlarla iki yılı geçkindir vakit buldukça kaplıyorum. Yapıştırmak için beyaz kalekim kullanıyorum. Şu ana kara sıcak veya soğuktan ufak tefek temaslardan dolayı dökülme olmadı. Sadece resimde gözükmeyen diğer tarafın yarıdan biraz fazlası kaldı kaplanmadık. Kolay gözükse de işlem oldukça zor. Çünkü taşlar arası minimum boşluk bırakmayı amaçlıyorum yaparken. Ev dışından artan boyalarla üst tarafını da kendim boyamıştım. Üst tarafta çeşitli ebatlarda ve boyanmış deniz yıldızlarını kondurduk. |
11-09-2014, 15:55 | #209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Bamyaların dökümü arttı. Gerçi artsa ne olacak tek sırada kimi ikili-üçlü tek tük te tekli yaklaşık 50 kök Şimdilik iki avuç topladık. Bir kaç avuç daha olursa pişirebiliriz. Aynı anda diktiğimiz börülcelerde ise tık yok. |
15-09-2014, 10:32 | #210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,869
|
Ay yıldız karpuzdan üç tane sağlam sona kalmış. Birini önceden koparmıştık, biri kökeninde bozulmuştu. Bu sene beş kök kadar ekmiştik zaten, demek ki her kökte bir tane olmuş. Resimdeki en büyüğü; en tatlısı bir kaç hafta önce yediğimiz tam olgunlaşmamış olandı. Kabuğu dahi tatlıydı. Bu da üstteki minişettinin geçen haftaki hali. İlk çıktığında niye güneşe bakıp dönmüyor demiştik. Meğer her tarafından güneşi görecek çiçeklerini açıyormuş. Üzerinde 10 dan fazla çiçek var. Üstte resmini koyduğum boyu uzun olanlarda da çiçek sayısı fazla. Seneye nasip olursa bunlardan ön ve arka tarafı doldurmalı. Hastalık yok, bozukluk yok, çiçeği güzel, görüntüsü hoş... Bu arada arkadaki börülceler bu sene pek olmadı, yapraklarının kimi yerleri sararıyor, üzerinde bir sürü sarım böcekler var ve meyveleri çıkarken sarı çıkıyor, yani yeşil çıkıp sonradan sararması lazımken direk yaşlanmış olarak doğuyor. Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi - (The Curious Case Of Benjamin Button) gibi... Sn. İ.Kuzucu nun börülcelerinden olması muhtemel, sırık değil (geçen senekiler sırıktı, sanırım sırıkta olması pek çok hastalıktan da koruma sağlıyor), çeşitli renklerde çiçekleniyor. |
|
|