agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 14-04-2014 11:00

TCM / bahçe
 
Bahçenin bulunduğu şehir : İzmir - Ödemiş - Gölcük Yaylası

Bahçenin büyüklüğü : 1.001 m.kare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Mevcut göl sebebiyle özellikle yazın oldukça nemli, mevcut yaylalarımız içerisinde en rüzgarlı olanı, yağış olarak tipik akdeniz iklimi diyebiliriz, tabi rakım dolayısıyla yazları çok sıcak değil.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : İl olarak bakarsak 9b, ancak yayla olduğu için bu şekilde değerlendirme sanırım pek doğru olmayacak. Tahminimce kışın sıcaklık -10 derecelere ancak düşüyordur.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık yayla evinin bahçesi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Kiraya verilen tarla

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : İki

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır-hayır

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Yarı profesyonel kişiler ile birlikte.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ev harici tüm alan ziraat yapılmaya müsait, ayrıca küçük bir kümes mevcut 10 m.kare civarı.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Ekilen dikilen meyve, sebze ve çiçeklerin gelişimini tamamladığını görmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Büyük ceviz ağacı, randımansız armut ve miadını tamamlamak üzere olan elma ağacının yanında, son üç yıl içerisinde bizim diktiğimiz, vişne, kiraz, kestane, ceviz, armut(deveci), elma(fuji, doktor), erik, badem, şeftali, nektarin, kivi.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Bu yıl içerisinde kendim tohumdan yetiştirmeye başladığım pek çok çiçek ve sebze.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Halen yok.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Hayır.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Sondaj suyu

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :İsraf etmemeye çalışıyorum.

Toprak özellikleri : Tarım toprağı.

Kompost yapıyor musunuz? :Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Olaya yeni başladık :)

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :

Bahçeniz organik mi? : Kısmen

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : ?

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Tarla faresi, birkaç kez görüldü.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :Vahşi?

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Çevre dağlarla çevrili.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : ?

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet

safako 14-04-2014 13:29

sayın TCM sayfanız hayırlı bahçeniz bol ve bereketli olsun

TCM 14-04-2014 15:22

Yaylanın yavaş yavaş zamanı geliyor. Geçen sene bahçe komşusundan aldığımız bir gün suda ve bir gün de ıslak olarak beklettiğimiz 200 e yakın yerli domates tohumlarını, dip tarafında toprak, ince mil, samra, üzerinde torf olan geniş viyollere ekmiştim.

Bir kısmı iki-üç gün içinde çimlendi ve akvaryumun içinde çatıda gelişmeye çalışıyor. Geçen ay zengarden den aldığım domates tohumlarını ise dün gece ısladım.

Geleneksel bahçe domatesi tohumu karışımı (içinde Tula - siyah, Oxheart - pembe, Black krim - siyah, Belgium pink - pembe, Ciliegia, Ponderosa pink - pembe, Ponderosa red beef steak - kırmızı, Brandywine black - siyah çeşitlerinin olduğu toplam 25 tohum) -

Rio grande domates tohumu (salçalık domates için 45 tohum- hiç denemediğimiz kurutmalığı da yapabiliriz belki) -

amish paste tomato (yine salçalık olarak deneyeceğimiz 41 tohum) -

Mini kiraz domates (hediye olarak gelen sırık tipi 16 tohum)

TCM 15-04-2014 08:58

Büyük ceviz ağacının altına uyabilecek, yani sadece sabah güneşi alıp, gölgeye hayır demeyecek çiçek ararken piramit kampanula yı buldum. (campanula pyramidalis - campanula tohumu, kampanula tohumu, campanula pyramidalis | Zengarden Ev ve Bahçe)

Bahçe sınırını oluşturan çitin önünü güzelce çapalayıp hafif mil, bahçe toprağı koyduktan sonra tohumu içine yerleştirmek için birer tutam torf serptim. Yayladaki ısının gece 3-4 derece civarında olacağını düşünerek minik kampanula tohumlarını 2-3 er tane gelecek şekilde torfun içine koyduktan sonra üzerlerini pet bardakla kapatıp çevresini hafif toprakla doldurarak rüzgardan uçmasını engellemek için ufak taşlarla kapattık. Toplam 16 adet oldu.

Bir kısım tohumu ayırdık. Birkaç hafta içinde çimlenme olursa diğerlerini de aynı şekilde ekeriz.

TCM 15-04-2014 09:14

Yukarıdaki ceviz in altını yaklaşık 1,5 m. çapında büyük taşlarla çevreleyip ortasını toprakla yükselterek sarkan, yayılan ve nispeten gölge sevebilecek çiçeklerden ekmek istedim.

Geçen sene bahçemizde bulduğumuz ve oflaya puflaya dışarıya taşıdığımız büyük beyaz taşları eşimle birlikte tekrar içeriye taşıdık :rolleyes:

Geçen pazar (08.04.2014) daha önce gitti gidiyor aracılığı ile tohum dünyasından 400 adedini 4,90 tl.ye aldığım mor renkli aubrieta tohumlarını hazırladığımız yerin içine bir miktar serptiğimiz torfun içine ekerek üzerine naylon ile kapattık. Bu hafta gittiğimizde herhangi bir hareket göremedik.

TCM 17-04-2014 07:59

1 Eklenti(ler)
Bahçenin üç-dört ay önce üst kattan çekilmiş resmi. Geçen pazar şok marketlerden aldığımız iki dahlia yı da diktik bu arada.

yağmur 17-04-2014 08:12

Ortanca da yetişir gölgede, çokta güzel olur.

Bayçalı 17-04-2014 08:17

sn.TCM bahçe sayfanız hayırlı olsun baharı heyecanla beklemiş olmalısınızki tohum stoğu yapmışsınız inşaALLAH firesiz bitkilerinizi yetiştirirsiniz herşeyin gölünüzce olması dileğiyle şen ve esenkalın

TCM 21-04-2014 10:36

Dün uğradık bahçeye; ağaçların altını yapabildiğimiz kadarıyla çapaladık. Sarımsak ekmiştik birkaç ay önce, onları ikinci kez hafiften çapalayıp, otlarını temizledik. Sarımsakları birbirine çok yakın ekmişiz, kimisinin arasında 10 ar cm. anca var. Böyle arası az olanlar fazla 'baş' yapmazmış, ne yapalım seneye nasip olursa daha aralı ekeriz.

İki hafta önce ektiğimiz aubrieta ların kimisi çıkmış örtünün altından. Ektiğimiz tohuma göre çıkanlar epey büyük geldi bize ama başka da bir şey olamaz örtü altında. Tohumlar çok küçük olduğu için bir kısmını sanırım örtünün dışına da kaçırmışız ki benzer bir kaç yaprak çıkmış taşların kenarında. Aslında örtüyle falan uğraşmasak olacakmış herhalde. Piramit kampanula lardan ses yok, ancak bardaklar üzerindeki kimi taşlar düşse de sağlam, yağan yağmur ve hafif gelen çamurla iyice yerine oturmuş. Bahçede işlenirken 'çan çiçeğine' benzer çiçekler gördüm, ancak makinayı yanıma almadığım için fotoğraflarını çekemedim.
Yine geçen hafta soğanlarını toprak altına koyduğumuz iki adet 'dahlia' dan da ses yok.

TCM 22-04-2014 09:49

1 Eklenti(ler)
Sarımsakların bir ay kadar önce çekilmiş resmini buldum.

h_dogan 22-04-2014 10:03

Ekeceğiniz zaman sıralı ekerseniz çapalama işlemini daha kolay yapabilirsiniz. Karışık ekerek bakım işlerini zorlaştırırsınız.

TCM 22-04-2014 10:39

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1273923)
Ekeceğiniz zaman sıralı ekerseniz çapalama işlemini daha kolay yapabilirsiniz. Karışık ekerek bakım işlerini zorlaştırırsınız.

Evet haklısınız, bu sene acemilik oldu, seneye hem aralı hem de sıralı inşallah...

Bu arada karıştırırken evin yapım aşamasından resimler buldum. Zaman çabuk geçiyor.

Elma Kurdu 22-04-2014 19:17

Sayfanız hayırlı olsun :) Yeni resimleri dört gözle bekliyor olacağım :)

TCM 23-04-2014 20:33

1 Eklenti(ler)
Evin son hali, geçen sene bitmişti, 11 ayda tamamlandı. Ancak hala eksikler var.

TCM 23-04-2014 20:38

1 Eklenti(ler)
Bahçede gözüme çarpan ancak ne olduğunu bilmediğim kendiliğinden çıkmış çiçekler: İlk resimdeki çiçeği bir çocuğun elinde gördüm, 'yoğurt çiçeği' dedi.

TCM 23-04-2014 20:40

1 Eklenti(ler)
Çiçeklerin ismini bilen varsa hemen alabilirim.

TCM 23-04-2014 20:44

1 Eklenti(ler)
Üçüncü çiçek; 5-6 mm. çapında, mavi...

TCM 23-04-2014 20:47

1 Eklenti(ler)
Sarışın...

TCM 23-04-2014 20:52

1 Eklenti(ler)
Cevizin altındaki aubrieta lar ile çitin önünde pet bardaklarla korunmuş piramit kampanulalar. Bu arada cevizin sağ tarafında iki sene önce traktörün kepçesiyle açılmış 20x50 cm ebadında elipsoid hasar görülüyor. Şu ana kadar sorun yok gibi ama, yapmam gereken bir şey varsa katkı alabilirim.

TCM 23-04-2014 20:57

1 Eklenti(ler)
Bunlar aubrieta ise torbanın dışına saçmışım yanlışlıkla, veya içeri giren rüzgarla delik bulduğu yerden çıkmış. İlginci dışarıdaki çimlenen tohumlar içerdekinden fazla :)

TCM 23-04-2014 21:01

1 Eklenti(ler)
Yabancı çiçeklerin sonuncusu...

TCM 23-04-2014 21:11

1 Eklenti(ler)
Bugün evin önüne daha önce çimlenme süreçlerini ayrıntılı kendi sayfalarında anlattığım cüce lupin 'lupin dwarf' (acı bakla çiçeği) lerin iki tanesini, iri hercai menekşelerin iki tanesini, 'brachycome' lerin beş tanesini deneme amaçlı diktim. Ayrıca bunların arkasına aşağıda büyük poşetlere ektiğim yedi adet dahlia yı ve şok marketlerden aldığım iki poşet frezya soğanlarını (içinden küçük küçük 7-8 kadar çıktı) 7 cm. kadar yüzeyden aşağıya ve 5 er cm. arayla dahliaların yanına ektim. Yarın iki gün sağanak yağmur gözüküyor bakalım ne yapacaklar. Hafta sonu gittiğimde sorun olmadığını görürsem kalanları da dikerim.

TCM 23-04-2014 21:19

2 Eklenti(ler)
Dahlia lar sekiz taneymiş.
Çiçeklerin arkasında, evin önündeki topraktan çıkan inşaat artıklarını görülüyor. Yaklaşık 10 cm. den sonra çıkmaya başlıyorlar ve bir sonraki resimde göreceğiniz gibi toprağın da yapısı bozulmuş hafiften. Az bir kısım olsa da insanı uğraştırıyor. Buralara fazla dibe inmeyen brachycome ve menekşelerle devam etsem sanırım uygun olacak.

TCM 23-04-2014 21:24

Bugünün son resmi, çileklerden ilk çiçek...
Bu çileği geçen sene büyükçe bir saksı olarak almıştık. Geçen hafta yedi parçaya ayırdık. Daha doğrusu kendisi kollara ayrılmış. Fidesi 75 kuruştan 15 kadar daha alıp önümüzdeki hafta çoğaltmayı düşünüyorum.
Çileğin resmini koymayı unutmuşum, resimleri de sildiğim için hafta tekrar çekeyim :(

TCM 25-04-2014 21:13

1 Eklenti(ler)
Yerli domatesler; iki haftalık...

TCM 25-04-2014 21:16

1 Eklenti(ler)
Diğer çeşitli domatesler, pet bardaklarda, hepsi çeşitlerine göre numaralandı, 10 günlük, evin içinde birkaç gün ışık altında bekletildikten sonra balkonda akvaryumun içindeler...

h_dogan 25-04-2014 21:29

Çok sık olanları ayırın, başla viyole ekin fideleriniz daha güzel olsun.

TCM 26-04-2014 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1275506)
Çok sık olanları ayırın, başla viyole ekin fideleriniz daha güzel olsun.

@ h_dogan öneri için teşekkürler; aslında kendi tohumlarımdan ektiğim yerlileri viyol gözü başına üç tohum gelecek şekilde ayarlamıştım. Sonradan kuvvetli olanı bırakacak zayıf olanları çıkaracaktım içinden. Ama son kalan tohumları da atıverdik içine dolayısıyla kimisi beşerli oldu, kimisinden hiç çıkmadı (onlara sonradan yine ektim) Viyol gözleri büyük derinlik ve çapı 7-8 er cm. var. Viyol gözü başına ikişer tane fide kalsa sorun olur mu?

h_dogan 26-04-2014 10:04

Fide olarak tarlaya ekeceğiniz için her çukura 1 fide dikerseniz daha iyi olur. Zaten bir fide yeterince yer kaplayacaktır hem elinizde fazla fide olması daha iyi olur. Bunun kurdu var tırtılı var. :) Eksilen, yenilen, kesilen, kırılan fideleriniz olacak. Olmadı fazlasını en son dağıtırsınız. :)

Muda 26-04-2014 11:00

Sayfanız hayırlı uğurlu istediğiniz gibi dolu dolu olsun.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1274557)
Bahçede gözüme çarpan ancak ne olduğunu bilmediğim kendiliğinden çıkmış çiçekler: İlk resimdeki çiçeği bir çocuğun elinde gördüm, 'yoğurt çiçeği' dedi.

Ben de ne olduğunu bilmeden ağaç dikmek için açılan çukurlardan dışarıda kalanları alıp dikmiştim. Her yıl açıyor. Akyıldız olarak biliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/3413.htm

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1274567)
Cevizin altındaki aubrieta lar ile çitin önünde pet bardaklarla korunmuş piramit kampanulalar. Bu arada cevizin sağ tarafında iki sene önce traktörün kepçesiyle açılmış 20x50 cm ebadında elipsoid hasar görülüyor. Şu ana kadar sorun yok gibi ama, yapmam gereken bir şey varsa katkı alabilirim.

Ceviz altında bir şey yetişmediği söylenir halk arasında. Bilimsel açıklaması da vardı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024