Salçalık iki çeşit domates almıştım: Amish ve Rio Grande.
Amish resimdekiler. En baştakiler ilk kızarmaya başladığı ve türünün özelliklerini şekil olarak en iyi yansıttığı için tohumu onlardan almaya karar verdim. Zaten sıradaki diğer amish ler resimde de görüldüğü gibi baştakilere benzemiyor. Domateste çapraz döllenme % 5 diye okumuştum ama bizim amish ler, yakın komşuları rio grandelere benziyor genelde.
Her iki salçalık-kurutmalık (ikisini de kurutuyorum şimdi) domatesin de tadına baktım. Rio grandelerde meyve tutumu daha fazla gibi, olgunlaşmaları daha erken ve daha iri olabiliyor. Ancak kimilerinin içini açtığımda susuz, saman gibi görünümleri var ve tatları da yok. Biraz daha çoğaldıklarında seneye hangisini ekeceğimize karar veririz. Bu arada iki çeşit daha varmış salçalık; san marzano ve polonyanın bir çeşidi ismini hatırlayamadım.
|