agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni933Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2017, 11:01   #2521
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 97
Herkese çok teşekkür ederim.

Motoru değiştirdim şimdilik oldu. Tarım ponzasını araştıracağım iyi olur. Artık bundan sonrası deneme yanılma. Ped bardak ile yer arasında 2.5 cm bardakta 2 cm kadar su kalacak şekilde ayarladım. Bitki yerleştirme yi bu ölçülere göre yapacağım artık bundan sonrası hayırlısı.

Nctelts Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2017, 11:03   #2522
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 97
Bu sistem kışında kullanılıyor mu? Yağmur suyundan sıkıntı olur mu acaba? Çilek ekiyorum ömrü 3-4 sene yaklaşık her sene değiştirmem gerekiyor mu? Yoksa toprakta olduğu gibi devam ediyor mu? Herkese kolay gelsin.

Nctelts Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2017, 19:00   #2523
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 97
Herkes çok yoğun galiba herkese kolay gelsin. Aklıma gelmişken ben kuracağım topraksız tarım sistemini sera dışında bir yerde kursam sıkıntı olur mu? Bir kısmı biraz yağmur alabiliyor. Fikir verirseniz sevinirim o kadar uğraşıyorum boşa gitmesin en azından daha güvenli bir yer bulmaya çalışayım kendime.

İyi çalışmalar.

Nctelts Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2017, 20:01   #2524
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-12-2015
Şehir: kayseri
Mesajlar: 186
Merhaba, kışın yeteri kadar ısı sağlandığı sürece yetişebilir, adanada kışın sıcaklık kaç derece? 10 derecenin altında sıkıntı olur. Bence rüzgara yağmura vs dış etkenlerden korunmak için sera daha güvenli ve güzel olur, Bu kadar hevesinize boşa gitmez emin olun. Resim paylaşırsanız bakabiliriz

jacky_038 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2017, 09:16   #2525
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 97
Çok teşekkür ederim sayın jacky 038 elimden geldiği kadar korumaya çalışacağım. Önümüz yaz kışa allah büyük. Elimde 3 parça pvc boru vardı ucları ısıtılarak kapatılmış öyle olunca tahliye için altından delmek zorunda kaldım. Birde zamanında altlarını akıllı vida ile de delmiştim şimdi onları silikon ile kapatmak için uğraştım aldığım silikon eski tarihli olunca kurumadı 1 haftama mal oldu şimdi tek parça kullanmaya çalışacağım daha sonra parçalı olanlara uğraşacağım. Artık hayırlısı umarım uğraştığımıza değer. Şu sistemi bir kurabilseydim foto paylaşacağım.

Herkesin eline sağlık çok teşekkür ediyorum.

Nctelts Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 09:13   #2526
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Sevgili dostlar
aranıza yeni katıldım yaklaşık 2 3 aydır topraksız tarımla ilgilenmekteyim
bu işi 1 yıl kadar hobi amaçlı daha sonra kosgebden tersine göçten, destek kredisi ve hibe alabilirsem Erzincan da yapacağım (aslen oralıyım İstanbul da ikamet ediyorum)

yazılanları iş sebebi ile satır satır okuyamıyorum

bu işe başlangıç olarak 70 lik 5 tane 1 metrelik borularla
akan su sistemi yaptım. sistemim hazır ve çalışmakta
gübre olarakta gübretaş Gübretaş çok kaliteli olmayan bir gübresini aldım resimde büyüyen salatalıkları domatesleri görünce bir şeylerin yanlış gittiğini anlamış bulunmaktayım çünkü ben 15 günde 3 cm büyütemedim

lafı çok dolandırmadan
1 adet ec ve tds metre
1 adet su termometresi aldım



akabinde sormak istediğim sorular şunlardır

1- İDEAL PH ?
2 İDEAL SU SICAKLIGI
3 İDEAL EC VE TDS DEĞERİ
4 akan su kültüründe saksı içine ne kullanmalıyım
5 KENDİM SUANDA YAPMA FIRSATIM YOK DOMATES SALATALIK VE FASULYE İÇİN ORTAK KULLANABİLECEĞİM HAZIR BESİN ERİYİĞİ MARKASI (1 KAÇ TANE ALTERNATİF YAZARSANIZ SEVİNİRİM)
6 FASULYE DOMATES SALATALIK AYNI SİSTEMDE AYNI ANDA OLABİLİRMİ
7 HER HAVASICAKLIGINDA HER MEYVE SEBZEYİ EKEMEYİZ ELİNDE TABLO OLAN VARSA HANGİ SICAKLIKLARDA HANGİ BİTKİLER DAHA VERİMLİ YETİŞİR TABLO GÖNDERİRSE SEVİNİRİM
8 BU İŞİ A DAN Z YE GÖSTEREBİLECEK BİR KİTAP **** VİDEO VARSA LİNKİNİDE ATABİLİRSENİZ COK SEVİNİRİM
9 topraksız tarım için temin edebileceğim tohum ve fideler için en uygun merci neresidir internet sitesi **** buradan bu işi yapan herhangi biriside olabilir
10 COK SEY İSTEDİM FARKINDAYIM ))

BU SORULARIMA CEVAP VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM

SAYGILARIMLA

Kenan Köse
05555765693
bu konulara ilişkin herhangi bir whatsup grubu var ise eklemenizi rica ederim

not : bir whats up grubu varmıdır varsa beni ekleyebilirmisiniz yoksada neden bir whatsup grubu kurulmasın ?

kdrcll beğendi.

Düzenleyen Balkondasera : 01-06-2017 saat 10:39
Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 09:24   #2527
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Yukarda linkini verdiğim şirket, ahududuları da topraksız yetiştirip ihraç ediyor...

İşin açıkçası ben sadece sebzelerde - otlarda bu iş olur diye sanıyordum, üzümsüler de topraksız yetiştiğine göre, yakında meyvelerde de topraksıza geçilebilir.

Bir karış toprağı olmayan biz şehirlilere gün doğdu...yeter ki güneş gören teras-balkon olsun...

Kudret Bey bu konu sanıldığından çok daha önemli, sizi takip ediyorum

merhaba
sisteme yeni dahil oldum en baştan başlayıp bu işe yeni başlayanların izleyeceği yolları öğrenmek istiyorum
Yazdığınız bu yazıda dikkatimi çeken bir husus oldu
'yeter ki güneş gören bir yer' demişsiniz
topraksız tarımı kapalı alanlarda da yapıldığını duymuştum doğru mudur ?

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 10:31   #2528
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili Deniz akvaryumu, her sistemin kendine göre kolaylıkları ve zorlukları var. Katı agregat sisteminde bitkiyi ayakta tutmak tabiiki çok kolay, benim balkonum gibi açık ve rüzgarlı bir ortamda tabiiki tercih edilecek sistem diye düşünüle bilir ama balkon şartlarında saksıları veya tekneleri boşaltmak, onları elemek, kök parçacıklarını ayırmak, teknelerin altına suyu süze bilmek için serdiğiniz kalın çakıltaşlarını ayırmak, yeniden teknelere koymak, hadi hepsi neyse severek yapıyorsunuz birde kullandığınız agregatın siterilizasyonu var. Tabiiki
hepsi tercihe bağlı ama amatörce yaptığınız topraksız ortamda bitki yetiştirirken, bitkinin kökünüde izlemek bilgi birikimi açısından önemli. Bu işi ilk denediğim sene drenaj borusunun tıkanması yüzünden bir teknedeki patlıcan fidelerim öldü. Önemli olan sistem ne olursa olsun yaptığınız işten zevk alabilmeniz, zaman içinde nasıl olsa en kolayı tercih edilecektir.
Kudret bey merhaba bu sisteme yeni dahil oldugum için en baştan başlayarak tüm paylaşımları okumakta not almakta ve gerektiği yerdede sorularım olacagını bu konuda anlayışınıza sıgınarak sizi biraz yoracagımı beyan ederim şimdiden teşekkürler
2007 yılında yazdığınız bir yazıya istinaden size biraz nostalji yaşatalım..
benim yukarıdaki yazı akabinde söyle bir sorum olacak

akan su kültüründe pvc boruların içini belli zaman aralıklarında dezenfekte etmek zorunda mıyız? ki kanımca edilmeli diye düşünüyorum toprak nasıl hijyen ve ekme öncesi temizleniyorsa buda herhalde bu şekil olmalı diye düşünüyorum yoksa akan su kirlenmez mantığında pvclerde temiz kalır mı? hadi evde 3 4 boruyu temizlemek bir sorun teşkil etmez ama bu işi ticari anlamada yapan insanlar için mesela 1 dönüm yerdeki boruların temizlenmesi fazlası ile sıkıntılı olacaktır ..

eğer dezenfekte edilecekse bunun için ne kullanılmalı kimyasal mı? doğal bir yol var mı?

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 11:36   #2529
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-12-2015
Şehir: kayseri
Mesajlar: 186
Merhaba,sorularına yanıt olarak öncelikle ideal die değilde belli aralıklarda ph ve ec değerleri var çünkü birçok bitkinin istediği değerler farklı,ph 5,5-6,5 arası ec ise 0,80 mesela marul için ama domates için kademeli 4 e çıktığı da var,o yüzden bitkinin ihtiyacı kadar verilmesi gerekiyor,saksıların içine en iyi perlit sanırım şuanda hydroton ve kaya yünü de olabilir,besin için syn Kudret tezele özelden yazın,güneş bitkiler için gerekli o yüzden balkonun güneş alması gerek almayan yerlerde florasan ile ışık yapabilirsiniz.umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.kolay gelsin

jacky_038 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 12:17   #2530
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar, lütfen konuyu dağıtıp kısır, verimsiz münakaşalara döndürmeyelim. Tabiiki herkes konuyla ilgili her soruyu soracaktır, zaten bu konuyla ilgili soru hepimizi ilgilendiren sorudur. Sayın Selahattin Yılmaz'ın konuyu dağıtmayalımdan kastı bir arkadaşımızın "bu eriyikler zaten hazır olarak satılıyor neden uğraşıyoruz "lafı üzerineydi. Bizde amacımız sadece sebze yetiştirmek değil, besin eriyiklerini kendimiz hazırlıyarak işin ruhunu öğrenmek, demiştik. Şimdi tabii konumuzla ilgili akla gelen her soru sorulacaktır, soru hakkında fikri olan, bilgisi olan herkes de cevaplıyacaktır ki bilgilerimiz paylaştıkça büyüsün.

Sevgili Atom Karınca, gerçekten gözleminiz çok hoşuma gitti. Bitkinin boğum aralıkları dikkatinizi çekmiş, daha öncede ışık isteklerinden dolayı boylarının büyüdüğünü yazmıştınız.

Ben daha önce fide yetiştirmediğimi söylemiştim. Ancak azot fazlalığının boğum aralarını açtığını biliyorum, resimlerde gördüğünüz boğum aralıklarının normal mi, anormal mi olduğunu bu konuda deneyimi olan arkadaşlar açıklığa kavuştursun. Bu konuda Sn Selahattin Yılmaz arkadaşımızdanda bilgiler alalım.

geçmişe dönük yazılanları okumaya başladıgımı daha önce belirtmiştim arada bir kopukluk var mı benmi yanlış anlıyorum mesela yukarıda atom karıncanın bitkinin boğum aralıklarını gördügünden söz etmissiniz ama ben başlangıçtan suana kadar böle bir yazıya rastlamadım heralde editortarafından bazı yazılanlar makaslanmış...

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 12:21   #2531
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jacky_038 Mesajı Göster
Merhaba,sorularına yanıt olarak öncelikle ideal die değilde belli aralıklarda ph ve ec değerleri var çünkü birçok bitkinin istediği değerler farklı,ph 5,5-6,5 arası ec ise 0,80 mesela marul için ama domates için kademeli 4 e çıktığı da var,o yüzden bitkinin ihtiyacı kadar verilmesi gerekiyor,saksıların içine en iyi perlit sanırım şuanda hydroton ve kaya yünü de olabilir,besin için syn Kudret tezele özelden yazın,güneş bitkiler için gerekli o yüzden balkonun güneş alması gerek almayan yerlerde florasan ile ışık yapabilirsiniz.umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.kolay gelsin
Ben suanda domates ile basladim 1 adet ph olcer 1 adet ec ve tds olcer aldim kudret beylede temastayim besin eriyigi icin

Ph araligini anladim ideali 6 6.5 arasi
Ec degerini anlayamadim biraz acarsaniz sevinirim kademeli olarak 4 derken
Son olarakta ideal tds degeri hakkinda bilgi verirseniz sevinirim..
Saygilarimla
Kenan

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 12:26   #2532
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Ayrica merakimdir akan su kulturunde bazi kaynaklar debi ayari yapilmasi gerektigini soyluyor yani otomatik sistemde su akisi durdugunda pimas boruda su kalmasi gerektigini yazmis bazi kaynaklarda ise sistem calismadiginda pimaşta su kalmamali kalan su kökü çürutebilir denilmekte sizce hangisi dogrudur?
Bir diger yandan bakincada durgun su kulturunde su surekli köke temas etmekte sorun olacak olsa bu sekildede sorun olmazmiydi mantigim cercevesinde zarar vermemesi lazim tabi herzey mantikla cozulseydi kimsenin kimseye ihtiyaci olmazdi

Yeni kurulmus bir sistemde ideal akis suresi ne olmali yani sistem nekadar acik kalsin nekadar kapali
Ben 3 saat kapali 45dk acik olarak ayarladim bu uygunmudur

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 12:34   #2533
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-12-2015
Şehir: kayseri
Mesajlar: 186
besin değeri kademeli dediğim bitkinin fide dönemi çiçek dönemi meyve dönemi olarak besin artırılarak verilir,suda oksijen olmazsa evet kökler çürür,fakat sürekli besin tankına oksijen verirseniz sıkıntı olmaz,pimaş boru içerisinde besin belirli aralıklarla devir daim eder bu sürede kökler yaklaşık 2 cm kadar boru içindeki suya temas eder ve beslenir.sitede çok farklı zaman aralıklarında sulama yapan arkadaşlar var,mesela saatte 15 dk **** 2 saatte bir 15 dakika bu biraz drenaj ve sisteme bağlı,ben katı ortamda yetiştiriyorum çünkü bana göre akan su biraz daha fazla ilgi istiyo.kolay gelsin

turhanengin beğendi.
jacky_038 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 19:25   #2534
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 69
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balkondasera Mesajı Göster
Ben suanda domates ile basladim 1 adet ph olcer 1 adet ec ve tds olcer aldim kudret beylede temastayim besin eriyigi icin

Ph araligini anladim ideali 6 6.5 arasi
Ec degerini anlayamadim biraz acarsaniz sevinirim kademeli olarak 4 derken
Son olarakta ideal tds degeri hakkinda bilgi verirseniz sevinirim..
Saygilarimla
Kenan
Tds ppm degeri olarak olcer ayrica suyun sicakliginida olcer. Genel olarak kimyasallara gore de degisir tabikide ama 1 ec 640 ppm e tekabul eder aşagi yukari

Haylazster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2017, 10:07   #2535
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Ec olcu cihazimpa test icin besin tankina soktum 2720 gibi bir deger yaziyor bu 2.72 midir dogrumu anladim

Tds 0375 buda 0.37 mi ?

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2017, 18:36   #2536
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 69
Ec ile ölçtüğünü niye ppm degerine ceviriyorsun ki ? Tds ppm degeri gosterir ec metre direk ecyi gosterir ikisini karistirma. Tds ile olcuyosan kac ec istiyosun 2 mi ? Ortalama 1280 ppm yapar aşagi yukari. 1 ec 640 ppm kimyasala gore degişir aşagi yukari hesapla

Haylazster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 06:18   #2537
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Haylazster sorunda burda basliyor iste tam olarak anlatmak istedigim sey şudur

1 ec 640 ppm ise

Digelimki ec 1 olctum mantik olarak tds oltugumdede 640 olmasi gerekir
Fakat ben tds yi olcunce 640 degilde 530 cikiyor bu sapma payi normalmi cijaz ayni cihaz.tds yi olcende ayni ec olcende

Degerli ustalarim bu konu hakkinda yardimci olup aydinliga kavusturursanoz beni cok mutlu olcam

Ben yapi geregi 2 olcak 2 yapalim 2 oldu tamm iste diyemiyorum irdelemem lazim tamamen mantigini ogrenmen istiyorum

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 08:46   #2538
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Arkadaşlar yanlışlığı düzeltelim. Sadece 640 ppm i ec kabul etmek olmaz. Çünkü Amerikan malı EC metreler 1 EC yi 500 veya 640 ppm , İngiliz malı cıhazlar 700 ppm i 1EC kabul eder. onun için cihazınızın bu seçeneklerden hangisini kullandığını bilmeniz lazımdır.
Yukarıdaki ölçüm örneğinde olduğu gibi 2720 Mikoro siemens 2,72 mili siemens tir cihazınız ms ve mics olarak gösterir zaten Şimdi 2,72 * 500=1360 ppm veya 2,72 * 640 =1740 ppm veya 2,72*700=1904 ppm göstere bilir. Cihazınızın 500,640,700 birimlerinden hangisini kullandığını bilmemiz lazım. Yukarıdaki açıklamalardan cihazın 500 ppm 1 EC kabul ettiği anlaşılıyor.

turhanengin beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 09:14   #2539
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
işte şimdi oldu çok
teşekkürler KUDRET HOCAM

besin eriyiklerim geldikten sonrada karışım miktarları ve ufaktan besin eriği nasıl hazırlanır temel olarak buna başlıcam..

kendime 1 yıl süre verdim heralde bir yılda siz değerli dostlar ve KUDRET hocamın desteği ile çok yol alacagım
herkeze saygılarımı sunuyorum iyi çalışmalar

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 23:18   #2540
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 69
Sayin kudret hocam ,
Her mesajimda belirttim aşagi yukari diye. Tam manasiyla zaten 640 ppm diyemeyiz dediginiz gibi cihazdan cihazada farklilik gosterebilir. Ben 640 ppm i baz alarak hareket ediyorum cileklerim kotu bir reaksiyon gostermediler şuana kadar. Sizin yararli bilgilerinizle bizde artik balkonda topraksiz tarim sever olduk

Haylazster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 23:54   #2541
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili haylazster yine bir hata yapıyoruz galiba (tam manasıyla 640 ppm diyemeyiz )yorumunuz üzere yazıyorum bu bir kabüldür ve aşağısı yukarısı yoktur. Dediğimiz gibi Amerikan yapımı EC metreler 500 veya 640 olarak kabul etmişler 1 ec yi ama şurasını iyi anlamamız lazım ki bu şu demek değildir.500 de olabilir veya 520 veya 500 yani 500 ile 640 arası bir şey . Hayır 500 ppm veya 640 ppm Bu elektronik alette bir kat sayı çevrimidir
çihaz iletkenliği ölçer ve bunu 500 ile veya 640 ile çarpar hepsi bu EC yani iletkenlik gerçektir ancak ppm kabüldür İngiliz mallarında da 700 ppm kabul edilmiştir.Mesela şöyle bir deney yapın 1 litre suya 500 mg tuz atın ne olması lazım EC nin 1 ms/cm TDS inde 500 ppm olması lazım ama hiçbir zaman olmaz. zira her tuzun iletkenliği farklı farklıdır TDS bize ancak ve ancak mukayese imkanı sağlar.Onun için hesaplamalarımızı
ppm e göre değil EC ye göre yapmalıyız. Zira EC elektriksel bir değerdir şöylesi böylesi olmaz.Gerçek değerdir ama ppm EC mim kabul edilen bir sayı ile (500,640,700 ) çarpılmış halidir. Yani TDS değerine bakarak bu suyun içinde aleti tanımak şartı ile şu kadar mg tuz var diyemeyiz yaklaşıktır. Bilmem anlatabildim mi.

kursun, kiziltan ve adem685 beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 08:01   #2542
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 69
Ben de farkli bisey demedim hocam
Saygilar

Haylazster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 21:13   #2543
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-05-2017
Şehir: bursa
Mesajlar: 4
Kudret bey besin eriği almak istiyorum nasıl iletişim kurabiliriz. 05511789599

adem685 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 11:26   #2544
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Dostlar hobidaslarim tekrar merhaba

Yaklasik on gundur pratikte gorduklerimi artik uygulamaya gectim

Oncelikle 6 adet pimas boruyu birbirine baglayarak 25 litre su tankini bu sisteme birlestirip otomatik zaman ayarlama ile hiydroponik akan su kultur kiti olusturdum
Daha sonra Kudret hocamin telkinleri ile tesadufen calistigim yerin 3 sokak otesinde kaya tohumculuk ile tanisip 30 kok domates fidesi aldim. Domates fideleri torf ve perlit karisimi mini saksilarda idi evde itinali bir sekilde bu kokleri temizleyip hazir hale getirdim.
Daha sonra yine kudret hocamdan aldigim domates bitki besinlerini hazirladim 1 adet ph 1 adet ec olcer temin ettim suyun ph ni dusurmek icin limontuzunu suda eriterwk 5 litrelik bir pet siseye koydum ve sistemimi tamamen hazir hale getirdim

Balkona dadana kargalar yuzunden balkonun ust tarafini seffaf bir branda ile kapattim bu sekilde fazla gunes isiginida kesmis oldum

Suan sistemim 30 dk calisip 1.5 saat duruyor

Ph dengesi surekli bozulsada 6.2 civarinda turuyorum fidelerim henuz kucuk oldugu icin ec degegerim 1.9-2 civarinda. Bunun disinda sistemde unuttugum **** bu sekil yaparsan daha iyi olur dediginiz birsey varsa yazmanizo rica ederim sistem resimlerini bos bir vaktim oldugunda sizlerle paylasacagim

Herkeze sevgi ve saygilarimla
Kenan Köse

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 20:48   #2545
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Yaklasik 10 gundur bu bolume yaziyorum fakat kudret hoca ve 1 kac arkadas disinda ne geri donus yazildi nede benim disimda yeni baslayan birine rastladim bu ise ragbetmi azaldi yoksa ati alan uskudari gecti biz gecmi kaldik.. hic bir sey icin gec kalmis sayilmaz diyenlerdenim... haydi arkadaslar nerelerdesiniz elimizi uzattik yokmu dost elini uzatan..

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 21:18   #2546
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Uygulamalari hakkinda bilgi veren bircok arkadasin basliklari var. " Topraksiz tarim " aramasi yapip o basliklari da okursaniz faydali olur.


Düzenleyen kiziltan : 07-06-2017 saat 21:19 Neden: imla hatasi
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 22:47   #2547
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın balkondasera rağbet azalıyor mu diye ümitsizliğe kapılmayın topraksız tarım gün geçtikçe hızlanıyor çığ gibi büyüyor. Ancak zaman olarak havaların henüz düzelmeye başladığı herkesin sistemini yoluna koymaya çalıştığı işlerin yoğun olduğu bir dönem. Bu kayıtsızlık ondan kaynaklanıyor zannediyorum.Siz paylaşmaya devam edin arkadaşlarım mutlaka cevap vereceklerdir.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 06:57   #2548
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balkondasera Mesajı Göster
Yaklasik 10 gundur bu bolume yaziyorum fakat kudret hoca ve 1 kac arkadas disinda ne geri donus yazildi nede benim disimda yeni baslayan birine rastladim bu ise ragbetmi azaldi yoksa ati alan uskudari gecti biz gecmi kaldik.. hic bir sey icin gec kalmis sayilmaz diyenlerdenim... haydi arkadaslar nerelerdesiniz elimizi uzattik yokmu dost elini uzatan..
Sayın Balkondasera, geri dönüş olmama nedenlerinden bazılarını Sevgili Kudret hoca açıklamış. Ama bu forumda sorulan sorunun çok fazla ilgi görmemesinin genel kabul görmüş nedenlerinden bir tanesi de soruyu destekleyecek görsel olmaması. Sorduğunuz soruyu yalnızca sizin tarifinizle zihnimizde canlandırıp hayali cevaplar üretmek yerine, varsa paylaşılan görselden hareketle cevap yazmak daha makul geliyor.

Bu yüzden sisteminizi ve bitkilerinizi görsel olarak (mümkün olduğunca detaylı bir şekilde) paylaşırsanız ve hatta bunu kendi adınıza bir başlık açarak yaparsanız daha hızlı ve daha çok geri dönüş alabileceğinize eminim.

Buna rağmen, ben size anlattıklarınızdan çıkardığım bir olumsuzluğu (bizzat tecrübe etmiş biri olarak) hemen söyleyeyim: domates pimaş boruda çok zor, hatta imkansız gibi. Zira bitki büyümeye başlayınca doğal olarak kökleri de büyüyor ve bir süre sonra (kullandığınız boru kaçlık olursa olsun) akış yolunu tıkıyor ve besin eriyiği borudaki deliklerden taşmaya başlıyor. Bu da bitkinin beslenme rejimini bozuyor ve hem verim kaybı yaşıyorsunuz ve hem de bir süre sonra bitki de ölümle yaşam arası bir noktada sıkışıp kalıyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 07:54   #2549
Yeni Üye
 
Balkondasera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Sayın Balkondasera, geri dönüş olmama nedenlerinden bazılarını Sevgili Kudret hoca açıklamış. Ama bu forumda sorulan sorunun çok fazla ilgi görmemesinin genel kabul görmüş nedenlerinden bir tanesi de soruyu destekleyecek görsel olmaması. Sorduğunuz soruyu yalnızca sizin tarifinizle zihnimizde canlandırıp hayali cevaplar üretmek yerine, varsa paylaşılan görselden hareketle cevap yazmak daha makul geliyor.




Bu yüzden sisteminizi ve bitkilerinizi görsel olarak (mümkün olduğunca detaylı bir şekilde) paylaşırsanız ve hatta bunu kendi adınıza bir başlık açarak yaparsanız daha hızlı ve daha çok geri dönüş alabileceğinize eminim.

Buna rağmen, ben size anlattıklarınızdan çıkardığım bir olumsuzluğu (bizzat tecrübe etmiş biri olarak) hemen söyleyeyim: domates pimaş boruda çok zor, hatta imkansız gibi. Zira bitki büyümeye başlayınca doğal olarak kökleri de büyüyor ve bir süre sonra (kullandığınız boru kaçlık olursa olsun) akış yolunu tıkıyor ve besin eriyiği borudaki deliklerden taşmaya başlıyor. Bu da bitkinin beslenme rejimini bozuyor ve hem verim kaybı yaşıyorsunuz ve hem de bir süre sonra bitki de ölümle yaşam arası bir noktada sıkışıp kalıyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Haklisiniz saniyorsam pimas boru belli bir zaman sonra tadimi kaciracak gibi suan zaten deneme asamasindayim bitkinin suda buyumesini gozlemliyorum besinceriyiklerinin nasil yapildigi vs konulari ogrenip daha sonra kati kulturde calismalar yapacagim hatta bu dediginizi hemen dikkate alip domatesleri ilk izinli gunumde kati ortama tariyip pimas boruya kivircik **** gobek dikip hem kati ortam hemde akan su kulturunde farkli iki calisma elde edecegim

Peki 2 sorum olacak

1 akan su kulturunde pimasta rahatlikla besleyecegim ne olabilir cilek **** yesillikler disinda

2. Sorum her sabah ve aksam sistemdeki ec ve ph degerlerini olcuyorum
Fakat ec de problem olmuyor ama ph degeri 7.5 lere cikiyor limon tuzi kullanarak tekrar 6.1 6.2 civarina indiriyorum fakar sabah kalkip olcme yaptigimda tekrar 7 lere cikiyor bu olay normalmidir kaya tuzunu surwkli kullanmam sebzelere zarar verirmi? Bu surekli olacakmi **** baska bir sekilde ph sabitleyici kullanmammi gerekiyor

2 soru dedim ama 3 cusu aklima geldi

Formda oduklarima gore bocek ve bit sorununa dogla **** daha organik bir yol ile nasil bir onlem alabilirim

Balkondasera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 08:59   #2550
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Birinci sorunuza kökü çok fazla büyümeyen bitkiler olarak genel bir cevap verilebilir. Bunlar da bildiğiniz gibi kökü çok fazla büyümeyen çeşitli yeşillik türleri, çilek ve benzeri bitkilerdir. Bunlar dışındaki bitkilerle kök yapısı itibarıyla pimaş boruda sıkıntılar yaşama ihtimaliniz yüksek.

2- pH seviyesi bitkilerinizini besin eriyiğini tüketmesinden tutun da, gece-gündüz arası sıcaklık farkına varana dek çeşitli etmenler nedeniyle değişir. Bu yüzden normal bir durumdur. Bildiğim kadarıyla limon tuzu kullanımı bitkilere ya da insana zarar vermiyor, o nedenle kullanmanızın bir sakıncası yok denilebilir.
Üçüncü sorunuzun cevabını geniş bir şekilde bu linkte bulabilirsiniz.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
#bursa topraksız tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024