agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

Kudret Tezel 20-10-2007 23:08

Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...
 
Bizim konumuz topraksız tarım, toprağı gübrelerle takviye ederek verimi artırmak veya kaliteyi yükseltmek değil, örneğin plastik talaşta,kumda,suda,yani hiç besin değeri olmayan bir ortamda,bitkinin istediği bütün besinleri onun istediği gibi hazırlayarak,sağlıklı,kaliteli,ve yüksek verimli bitkiler yetiştirmek.Gerek tekil,gerek kompoze, gerek damlama sulama gübreleri,toprağı takviye içindir. Topraksıztarım için yeterli olamaz.

durustsahtekar 05-11-2007 23:47

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar Kudret Tezel inde bahsettiği gibi besin olmayan ortamlara besin takviyesi yapılarak yapılan yetiştiricilik bahsedilen.kimsenin söylediği yalnış değildir.ancak bahsedilen bazı kompoze gübreler bu tarıma yeterli değildir.bunuda belirtmek isterim.
kendim bu sektörün içinde çalışma imkanı buldum.sizlere bi kaç resim sunmak istiyorum ki anlatılanların daha açık olması amacıyla.resimlerdeki üretim balkon içinde uygun değillerdir.bilgi almak istiyen arkadaşlarıda bu başlık altında görmek ve paylaşımlarda bulunmak gerçekten çok hoş.şimdiden teşekkürler.


Eklenti 130809

ekte birkaç resimdaha bulabilirsiniz.
http://rapidshare.com/files/67700018/resim.zip.html

Kudret Tezel 12-11-2007 23:41

Sevgili deniz akvaryumu,Bütün dünya çoktan topraksız tarıma geçti,biz çok geri kaldık.
İnşallah bundan sonra hızlanırda farkı kapatırız.

Kudret Tezel 12-11-2007 23:44

Feriha hanım,eğer bu işin tadına varmak için birazıcık gayret sarf ederseniz emin olun vaz geçemessiniz.

denizakvaryumu 13-11-2007 08:44

Yukarda linkini verdiğim şirket, ahududuları da topraksız yetiştirip ihraç ediyor...

İşin açıkçası ben sadece sebzelerde - otlarda bu iş olur diye sanıyordum, üzümsüler de topraksız yetiştiğine göre, yakında meyvelerde de topraksıza geçilebilir.

Bir karış toprağı olmayan biz şehirlilere gün doğdu...yeter ki güneş gören teras-balkon olsun...

Kudret Bey bu konu sanıldığından çok daha önemli, sizi takip ediyorum :)

kaju 13-11-2007 11:05

Neden topraksız tarımı öğrenmelisiniz?
 
Ben anlamadım saksıdakiler toprak değil mi?
Ayrıca bu şekilde yetişen meyve sebze ne kadar sağlıklı?

Kudret Tezel 13-11-2007 12:30

Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.

Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.

Atomkkarınca 14-11-2007 16:26

Mesajlarınızı bir süredir takip ediyordum. Şimdi aranızdayım. Bahçe ile amatörce uğraşıyorum ve bulabildiğimce kitaplardan bilgimi arttırıyorum. ****** sayın arkadaşımız Kudret Tezel gibi değil. Anladığım kadarıyla. Sayın Tezel'in Kimyayı çok iyi bildiği yazılarından, öğretici bir meziyete sahip olduğu da kişilere hitap edişinden anlaşılıyor. Belirttiğim gibi ben amatörce başladım bahçemde birşeyler yetiştiriyorum. Doğanın eli çok açık. Dolayısıyla hiç bakmasanız da size birşeyler veriyor.

Oysa toprak olmadan birşey alabilmek ilginç.
Benim Sayın Tezel'den ricam; mümkünse bana yol göstermesi ve demesi ki: X domatesi tohumunu X malzeme içerisine koy. Göndereceğim A karışımı X litre suya karıştır ve her gün 1/4 litre X malzemeye dök. X gün buna devam et sonra alacağın neticeye göre ben sana tekrar B karışımı göndereceğim ve artık sende topraksız tarıma adım atmış olacak ve pratik yaparkende teorik bilgi kazanacaksın çünkü karışımları gönderirken içeriğini de sana dökümlü olarak anlaşılır izahı ile vereceğim. Bence amatörler için bu yol daha iyi olmaz mı?

Kudret Tezel 14-11-2007 21:31

Sevgili Atom karınca, aramıza hoş geldiniz. İltifatınıza teşekkürler, biraz abartmışsınız. Kimyayı çok iyi bilen değil, yaptığım işi bilerek yapmayı seven bir kişiyim.

Mesajlarıma başlarken bu işe gönül verenlerin birgün topraksız tarım uzmanı olmamaları için bir sebep olmadığını söylemiştim, ancak geçecek sürece siz daha değişik bir açıdan bakıyorsunuz yani öğrenerek yapmak yerine, yaparak öğrenmek. Bu da öğrenmenin bir yolu, ancak sizden ricam verilen bu temel bilgileri alarak işe başlamak. İleride daha çok deneyerek öğrenilecek konular var.

denizakvaryumu 15-11-2007 11:08

Kudret Bey,
zannedersem aktif sistem-su kültürü içinde büyütme olacak...

Pasif sistem olan Perlit,pomza vs.de yetiştirmeyi neden tercih etmediniz?Bu sistem yeni başlayanlar için daha kolay değil mi?

Kudret Tezel 15-11-2007 17:30

Sevgili Deniz akvaryumu, her sistemin kendine göre kolaylıkları ve zorlukları var. Katı agregat sisteminde bitkiyi ayakta tutmak tabiiki çok kolay, benim balkonum gibi açık ve rüzgarlı bir ortamda tabiiki tercih edilecek sistem diye düşünüle bilir ama balkon şartlarında saksıları veya tekneleri boşaltmak, onları elemek, kök parçacıklarını ayırmak, teknelerin altına suyu süze bilmek için serdiğiniz kalın çakıltaşlarını ayırmak, yeniden teknelere koymak, hadi hepsi neyse severek yapıyorsunuz birde kullandığınız agregatın siterilizasyonu var. Tabiiki
hepsi tercihe bağlı ama amatörce yaptığınız topraksız ortamda bitki yetiştirirken, bitkinin kökünüde izlemek bilgi birikimi açısından önemli. Bu işi ilk denediğim sene drenaj borusunun tıkanması yüzünden bir teknedeki patlıcan fidelerim öldü. Önemli olan sistem ne olursa olsun yaptığınız işten zevk alabilmeniz, zaman içinde nasıl olsa en kolayı tercih edilecektir.

denizakvaryumu 15-11-2007 18:47

Kudret Bey,

Yazdığınız gibi su kültüründe bitki yetiştirmek aslında daha çok zevk veren bir uğraşı... Gerçek topraksız tarım terimini de hak ediyor.

Fotolarınızı bekliyoruz. Yazılanların tam olarak anlaşılması için, fotoğraf eğer olmazsa basit bir çizimle desteklenmesi bizlerin olayı net olarak anlamasına çok yardımcı olacak.

Teşekkürler.

zooteknist 21-11-2007 23:23

Ayrıca çok ilgimi çeken bir konuyla uğraşıyorsunuz. Merakla takip ediyorum. Topraksız tarım hakikaten müthiş bir olay.

Kudret Tezel 22-11-2007 10:52

Neden topraksız tarımı öğrenmelisiniz?
 
Arkadaşlar, ben konuyu bu sayfada irdelemek istiyorum. Amacımız balkonda topraksız kültürle sebze yetiştirmek mi? Yoksa topraksız kültürü öğrenerek, bilerek sebze yetiştirmek mi?

Ben başından beri bir işin ruhunu bilmekten bahsediyorum, eğer sizin herşeyiniz tamam da iş sadece malzemeye kaldı ise uzaklara gitmeyin her markette bahce reyonları, her reyondada kutu kutu gübreler var. Alalım bir kaç kutu, karıştıralım istediğimiz formülü hazırlıyalım....

Haa bunu yapamıyorsak Ne olursunuz şu işi öğrenelim. Dünya nereler gitmiş biz nerelerdeyiz. Sevgili arkadaşlarım sakın yalnış anlamayın, ben bu işin karıyerini yapmış uzmanı değilim kendi çapımda gece gündüz çalışarak bir şeyler yapmak edindiğim bilgileride bu işe gönül verecek, bilgiye omuz verecek insanlarla paylaşmak istiyorum.

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Atomkkarınca 22-11-2007 13:02

Sn. Tezel
Size ve bilginize güveniyorum..şayet sorularımla sizi ben üzdüysem özür dilerim..gayem buradan sizlerle yapacaklarımızı ve yaptıklarımızı paylaşmak.. hepimizin imkanları iyi ki böyle konularla ilgilenip araştırabiliyoruz..

Sizin de dediğiniz gibi büyük marketlerde, fuarlarda ve
tabi ki internet sitelerinde çoook ama çok şey var.. ama gel gör ki tam bilgi pratik ve tecrübeyle ancak kazanılabiliyor.. misal tohumu alıyorsunuz, ekim periyotları, ekim aralıkları, ekim derinliği detaylı mevcut .. sulama tam detaylı değil.. güneş ışığı detaylı değil sonuçta
tohumlarınız pülverize sistemle sularsanız ki çoğu insan böyle yapıyor satıhtaki su derine pek nüfus edemediği için tohumun çimlenmesini çok geciktiriyor, yine çimlenen tohumları güneş ışığından mahrum bırakın bu seferde büyüme çok hızlı ve beyaz kökle devam ediyor çünkü fide ışığı bulmaya çalışıyor tabi böyle bir fideyi diksenizde yaşamaz.. işte zamanla hüsran ve başarı birikimleri bizleri bir yere getiriyor..

Gaye hepimizin yaşadıkları deneyimleri
burada yaşamadan öğrenmek ve o hataya düşmeden zaman kazanmak..yoksa sadece başkalarının uyarılarını dinlemek değil..

ben de yaptıklarımı ve sonuçlarını yazmalıyım ki siz beni yanlışlarımdan döndürün veya denemediğiniz bir şeyse bu katkıyı bilgi dağarcığınıza katın.. işte o zaman elbirliği ile bana göre sonuç çok daha mükemmel ve zevkli olur.. yoksa şahsım adına söylüyorum.. yeniden hergün anfiye ders dinleme gitmiş hissediyorum.

Kudret Tezel 22-11-2007 19:57

Sevgili Atom Karınca,
Ne birbirimizi incitmek ne de kırmak için bu forumdayız. Gayemiz faydalı bilgilerimizi paylaşmak, birbirimize bilgilerimizi aktararak eksiklerimizi tamamlamak, bu düşüncelerle hareket ederken farkına varmadan hatalarda yapılabiliyor anlaşılan. Dediğiniz gibi sizlere her gün, hadi anfiye ders başlıyor imajını verdiysek özür dilerim gayem ahkam kesmek değil yaptıklarımı anlatmak. Dinliyende sağ olsun dinlemiyende, devamsızlıktan kalma yok.

Kudret Tezel 22-11-2007 22:46

Sevgili Selahattin Yılmaz, yazdığım yazı foruma geçince mizampajı değişiyor. Öyle olsada söylediklerim anlaşılıyor mu? Ne dersiniz?

Selahattin Yılmaz 22-11-2007 23:17

Evet yazılarınız gayet güzel ve anlaşılır. Hatta sizin bir öğretmen olduğunuzu veya bu kabiliyette olduğunuzu bile düşünmeye başladım. Ancak yinede cümle içerisinde noktayı kullandığınızda cümle biter bitmez nokta koyun ve sonrasında bir boşluk bırakıp yeni cümleye büyük harfle başlayın ve bu kuralları ünlem işaretlerinden (!-?) sonra da uygulayın, virgülde de kelimeden sonra boşluk bırakmadan virgülü koyun ve bir boşluk bırakıp cümleye devam edin. Son olarak "bilir" kelimesini ayrı yazmayın. Bunlara dikkat ederek yazarsanız zamanla alışkanlık olacak bende her defasında ünlemlere müdahele etmeyeceğim ;)

denizakvaryumu 24-11-2007 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 177612)
Merhaba Arkadaşlar,
15 kasım perşembe günü dikmiş olduğum tohumları hiç sormuyorsunuz?
.

Kudret Bey,
çok şey ekleyip soracağım ama Sn.Selahattin Yılmaz tarafından "konuyu bölüyorsun" diye uyarı alınca artık ne ekleme yapabiliyorum ne de aklımdaki soruların hepsini sorabiliyorum :)

Siz yazın...Takip edenler bir hayli fazla :)

Kudret Tezel 27-11-2007 22:53

Sevgili Arkadaşlar,gayemiz mayıs ayına, yani gelecek yaz sebzeleri ekim sezonuna kadar olayı kavramak,balkonumuza, terasımıza hangi sistem uygun acaba diyip karar vermek ve sistemimizi kurmak. Kurulacak sisteme karar verirken şartlarımızı eleştirmek, irdelemek, düşünerek karar vermek. Evde yalnız olabilir, çalışıyor olabiliriz ozaman otomatik bir sistemi kurmalıyız. Her gün evdeyizdir, bitkilerle uğraşmak bize hoşça vakit geçirtiyordur, o zaman ben kontrol ederim istediği kadar su veririm, azar azar sular drenaj suyunu toplamak ve yeniden sirküle etmeye gerek kalmaz, masraf va zahmetten kurtulurum diye düşünebilirsiniz. İşte bütün bunlara yardımcı olmak adına sizlere demolar hazırlıyorum, resimliyorum. Kısa bir zaman sonra şematik olarak verecegim zira fotoğraflarda detaylar çok net gözükmüyor. Ayrıca yaz aylarında çoğumuzun bir tatil programı olur, acaba ne kadarlık bir besin eriyiği tankı yeterli olur, şimdiden bunları düşünmeye başlıyalım. Kullanacağımız materyelleri temin edelim iyi olur diye düşünüyorum. Onun için açık seçik şematik izahlara ihtiyaç var, onları halletmeye çalışıyorum.

Bugün bir arkadaşımın bahçesinden iki kök bakla ile bir kaç kök marul fidesi aldım. Solmasınlar diye köklerini torfa gömdüm. Sistemi hazırlayınca resimleyeceğim.

Selahattin Yılmaz 02-12-2007 19:33

Sevgili Kudret Tezel, amacım elbette kimsenin soru sorma hakkını elinden almak değil ve hatta bu hakkı kendimde görmüyorum. Ancak şurada şu var burada bu var şeklindeki yönlendirmeleri kıstlamaktı amacım çünki bu başlık önemine göre gerçekten kesilip dağıtılacak bir konu değil, isterimki üreticilerin soruları,sorunları ve üretimin kendisi konuşulsun. İsteyen istediği kadar sorusunu sorsun bu sizin ve bu başlığın en doğal hakkı.

Kudret Tezel 02-12-2007 20:48

Teşekkürler Sevgili Selahattin Yılmaz, sizi çok iyi anlıyorum,elbetteki sorulacak sorular, konuya ışık tutacak,önümüzü aydınlatacak, kendi adımıza sorarken herkesin ortak problemini dile getirecek nitelikte olmalıdır.Umarım arkadaşlarımız da bu konuda özen gösterirler,hep beraber gayeye ulaşırız

Atomkkarınca 03-12-2007 11:13

Yani konuyu o hale getirdiniz ki belli bir bilgi seviyesine sahip olmayan kimse katılmasın sadece okusun.. bence yanlış buradan sn Tezel balkonda topraksız tarım yapmaktan bahsediyor yani amatörlere hitap ediyor onların birşeyleri yetiştirip işte bunu da ben yetiştirdim hem de topraksız bir ortamda demesini istiyor.. konuyu bilen bir ziraatçinin burada nefesini tutup bekliyeceği hiçbir şey görmüyorum.. malzemelerin isimleri verildi, oranları verildi, Ph ve Ec değerlerinin ne anlama geldiğini de bildiklerine göre ve ölçebildiklerine göre onlar için merak edilecek ne kaldı anlamıyorum.. bırakın bu kadar bencil
olmayı birazda bilmiyen amatörler birşeyler yapsın ve size komik gelebilecek ama onlar için çok önemli olan sorusunu sorsun.
bu arada bilgi sahibi arkadaşlar gördükleri tuhaflıkları da dile getirsinler.. Mesela Sn Tezel'in
bakla fidelerine bakın yaprak araları ne kadar kısa birde fasulye ve salatalıklara bakın ne kadar uzun bu ışıktan mı yoksa besin fazlalığından mı.. bilgilendirilirsem mutlu olurum.

Selahattin Yılmaz 03-12-2007 12:21

Alıntı:

Yani konuyu o hale getirdiniz ki belli bir bilgi seviyesine sahip olmayan kimse katılmasın sadece okusun.. bence yanlış buradan sn Tezel balkonda topraksız tarım yapmaktan bahsediyor yani amatörlere hitap ediyor onların birşeyleri yetiştirip işte bunu da ben yetiştirdim hem de topraksız bir ortamda demesini istiyor.. konuyu bilen bir ziraatçinin burada nefesini tutup bekliyeceği hiçbir şey görmüyorum...
Sevgili Atomkkarınca, hangi yazımdan dolayı üyelerin soru sormasını engellediğimi düşünüyorsunuz öğrenebilir miyim?

Atomkkarınca 03-12-2007 14:07

Sn Yılmaz "editörümüz şu yasağı geçici olarak kaldırsa" dendiğinde bu soruyu kabullenip yasak nedenini ve uygulama hakkındaki görüşünüzü bir kez daha yazmıştınız..şimdi bu sorunuz niye?

Kudret Tezel 03-12-2007 16:58

Sevgili arkadaşlar, lütfen konuyu dağıtıp kısır, verimsiz münakaşalara döndürmeyelim. Tabiiki herkes konuyla ilgili her soruyu soracaktır, zaten bu konuyla ilgili soru hepimizi ilgilendiren sorudur. Sayın Selahattin Yılmaz'ın konuyu dağıtmayalımdan kastı bir arkadaşımızın "bu eriyikler zaten hazır olarak satılıyor neden uğraşıyoruz "lafı üzerineydi. Bizde amacımız sadece sebze yetiştirmek değil, besin eriyiklerini kendimiz hazırlıyarak işin ruhunu öğrenmek, demiştik. Şimdi tabii konumuzla ilgili akla gelen her soru sorulacaktır, soru hakkında fikri olan, bilgisi olan herkes de cevaplıyacaktır ki bilgilerimiz paylaştıkça büyüsün.

Sevgili Atom Karınca, gerçekten gözleminiz çok hoşuma gitti. Bitkinin boğum aralıkları dikkatinizi çekmiş, daha öncede ışık isteklerinden dolayı boylarının büyüdüğünü yazmıştınız.

Ben daha önce fide yetiştirmediğimi söylemiştim. Ancak azot fazlalığının boğum aralarını açtığını biliyorum, resimlerde gördüğünüz boğum aralıklarının normal mi, anormal mi olduğunu bu konuda deneyimi olan arkadaşlar açıklığa kavuştursun. Bu konuda Sn Selahattin Yılmaz arkadaşımızdanda bilgiler alalım.

Harun Parlak 05-12-2007 23:20

Selamlar arkadaşlar SU kültürü ile üretim aslında purafosyonellere yönelik bir üretim yatırım
gerektiren bir yöntem birde sürekli takip gerektiren bir yöntem (hobi olarak uğraşılabilir ******)
Amötörce topraksız tarım yapacaklara daha kolay ve fazla yatırım gerektirmeyen diğer yöntemlere yönelmelerini öneririm örneğin saman balyasında cam yününde ot balyası taş yünü perlit ağaç talaş ları bulunması kolay ve hafif vede amötörce uygulamalara daha müsait
diye düşünüyorum.

limon 14-12-2007 14:05

Soru değil de kendi düşüncelerimi paylaşmak isterim. Yetiştireceğim 5-10 kök domates, biber, salatalık vs. için bu kadar sıkıntıya girebileceğimi düşünemiyorum. Kimya formulleriyle gramlarla şahsen sebze yetiştiremem. Zaten bunları aklımda tutmam da mümkün değil. Sebze yetiştirirken, bir elimde kağıt bir elimde kalem taşımaktansa çapa taşımayı tercih ederim :)
Sebze fidemi ektikten sonra onlar için yapabileceğim şeyler, yabani otları temizlemek, çapalamak, yanmış büyükbaş veya küçükbaş hayvan gübresiyle arada gübrelemek ve sulamaktan öteye geçemez. Kaç gram potasyum versem, kaç gram bilmemne tuzu versem vb.. strese girmeme sebep olur. Ben yazdıklarımı yaparım, onlar da verebilecekleri sebze kadarını verirler sağolsunlar :) Hem o zaman sebzelerimi korkmadan yiyebilirim.
Tabii bu benim fikrim.
Ben kolay yolu seçerek mutlu oluyorum.

praecox 14-12-2007 14:26

Sayın limon,

mesele o değil zaten...
konu başlığı topraksız ürün üretimi. Bu bağlamda yazıyoruz. zaten kimsenin de evinde ciddi bir şekilde 0,2 ml lik bir pipet olmasını beklemiyoruz. Bunları yapan yapıyor. Dışardan gelen sebze ve meyveler artık çoğu bu şekilde üretilmekte biz burda sadece amatör bazlı bir fikir teatisinde bulunuyoruz. bir tür brain stroming mi ne deiyor son aylarda :D

Hoş siz yine de hayvansal gübrede kurşun cıva gibi ağır metalden arınmış mış gibi düşünmeyin derim ben :D
Yani O kadar emin olamıyoruz artık hiç bir şeyden.
Ama ben pur analysis safiyetinde kimyasallarla, destile su ile yapacağım kültüre daha çok güvenirim im vitro deneyler her zaman kişinin kontrolünde olabilir.

Kudret Tezel 14-12-2007 14:52

Sevgili Limon,tabiiki kişi yapabileceği kadarını, elinden geldiği kadarını,aklının yettiği kadarını yapar. Kimse sizi bunları yapacaksınız diye zorlıyamaz.Ben şahsen sizin fikrinizde olamam bu yaratılış meselesi,ama bir gerçek var, dünya artık topraksız tarım yapıyor,ve bizleri aman zorlanmasınlar, biz yapar onlara satarız, hemde bire on kazanırız, ne gerek var öğrenmelerine diyor. Haaa, birde şunu bilmenizi isterim, sağlık ve hijyen meselesine gelince, topraksız tarımın daha sağlıklı olduğu her yerde yazılı. Birde şu var,herkezin sizingibi çapasını rahatlıkla sallıya bileceği bir bahçesi yokki. Şimdiye kadar bahsettiklerimiz işin temelini anlatmak içindi.İsterseniz bir kova suya birbardak bu şişeden bir bardak şu şişeden koy bitkilerini sula şeklindede olabilir. Böyle istiyen arkadaşlar içinde
topraksız tarım mümkün,yeterki siz bitkiyi sevin, üretmeyi sevin, çareler tükenmez.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024