19-05-2011, 18:08 | #631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Bakalım ilk enzim denemem başarılı olacak mı? Çeşitli ot ve baharatlardan yaptığım enzimlerim. Dün yaptım fakat 1 gün içinde gaz çıkışına şahit olmadım. Balonlar bile şişmedi. |
19-05-2011, 18:29 | #632 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sık sık kullanabilirsiniz problem yok. Bu enzim piyasadaki bir çok gübre ile deneme alanlarında birlikte kullanıldı. Bitkilerdeki gözle görülen değişim piyasadaki 5 gübrenin 4 ünden daha iyi idi. Bir tanesi ile de aynı sonuçları verdi. Kesilmiş sütü ve mayayı katmanıza hiç gerek yoktu. Laktik asit bakterileri ve mayalar doğada her yerde varlar. Bu tür uygulamalarda "starter kültür" dediğimiz kültüre ihtiyaç yok. Örneğin fabrikasyon yoğurt üretenler starter kültür kullanırlar. Ancak köylerde yoğurt hala geleneksel yöntemle yapılır. Biz geleneksel olanı yapıyoruz. Isırgan otunu enzimede katabilirsiniz. Hatta ısırgan otunu enzim gibi pekmez ya da melasla yapabilirsiniz. Bu arada farklı meyvelerle farklı kombinasyonlar denemek bu konuda tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır. Bir süre sonra fermentasyonun şeker oranı yüksek bitkilerde melas ya da pekmez katmasanızda kendiliğinden başladığını göreceksiniz. |
|
19-05-2011, 18:31 | #633 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sanırım bidonlar dışarıda soğukta duruyor. Oda sıcaklığında daha kısa sürede başlar. Birde ne oranda melas ya da pekmez kattınız? |
|
19-05-2011, 18:42 | #634 |
Ağaç Dostu
|
Doğru haklısınız. Ben de içimden yapma diye bir ses geldiği halde yaptım. Üstelik bir süredir ekmeği bile ekşi maya ile yaparak endüstriyel mayadan kurtulma çabasındayım. Neyse deneme yanılma oldu, yanıldım Allahtan oldukça az kullanmıştım. Hoş azı çoğu farketmedi. Isırgan otu, Feriha'nın saksılarında epeyce bir çıktığı için o değerlendirmeyi düşündü. Benim de elimin altında olsaydı ilave edecektim aslında. Bu aralar pazarlara gelir ısırganlar. Ben de yeni ve doğru bir şekilde yeni enzim denememde ilave ederim artık. |
19-05-2011, 18:51 | #635 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Bahçe araç gereçlerini koyduğum bodrum gibi bir yerde duruyorlar. Kapalı alandalar yani. Kahverengi şekeri ise bidon başına 350-400 gr arası kullandım. |
19-05-2011, 19:06 | #636 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Karagölge, Ortam sıcaklığı ne kadar? Enzim için en uygun ortam sıcaklığı 25-30 derece arasıdır. Birde korkmayın bir iki güne kadar gaz çıkışı başlar. Ortam soğuksa biraz yavaş gider ama yine de başlar. |
19-05-2011, 21:54 | #638 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Alıntı:
Sıcaklık 16-17 derece. Evin içine koyarsam 22-23 derece olur. Çıkan gazdan zehirlenmeyiz değil mi? Bu arada sayın sındrıgılı rahatsızlık geçirdiniz ise geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum. |
|
19-05-2011, 23:07 | #639 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 11
|
Burada yazılanlardan faydalanarak ben de enzim denemesi yapmaya karar verdim. İlk iki enzimimi dün yaptım. İlki çilek, armut, muz ve kabak çekirdeğinden oluşuyor. Kabak çekirdeğini magnezyum için ilave ettim. Üzerine pekmez ilave ettim ve balonla kapattım. İkincisi ise ısırgan otu ve yonca yapraklarından yaptım. Bu konudaki fikirlerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler. |
22-05-2011, 21:48 | #640 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En büyük teşekkürü kadirşinaslık hakediyor. Ben teşekkürünüzü Sevgili Ensar ve acemi_caylak adına aldım başımın üstüne koydum. Sevgili Müjgan Hanım' ada enzimi benim adımla size sunduğu için ben teşekkür ederim. Elinize geçen enzim Sevgili Ensar' ın bitmeyen enerjisi ve kadirşinaslığı ile Kadıköy toplantısına gelirken hazırlayıp tek tek şişelettiği ve isminide enzim başlığını ben açtım diye "Sarıcan Enzimi" koymalarından kaynaklanan bir espiriden kaynaklanan enzimlerden biri. Ama sizin gibi araştırmaya meraklı bir arkadaşımızın enzim işine gönül vermesine ayrıca sevindim. Evinizdeki her türlü organik atıktan enzim yapabilir ve hertürlü bitkinizde gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. İçilebilir enzim konusuna başlarsanız bir daha bırakamazsınız. Ben çilek enzimi yapmıştım. Bildiğimiz likör gibi oluyor, uzakdoğuda çeşitli meyvelerden yapıp doğal ilaç olarak kullanıyorlar. Ben kendim evdeki çiçek ve bitkilerimde kullanıyorum. Forumdan bazı arkadaşların çok başarılı uygulamalarını biliyorum. Sevgili acemi_caylak' ın da dediği gibi evde kendi atıklarınızla yapacağınız enzim sayesinde hiç bir gübreye ihtiyacınız kalmayabilir. Anlı şanlı bir çok firma bu yöntemle yaptığı gübreyi allayıp pullayıp organik sıvı gübre diye satıyorlar. Siz evde içine neler katacağınıza kendiniz karar veriyorsunuz ve biliyorsunuz. Bu arada Sevgili acemi_caylak' a da benim bir haftalık yokluğumu hissettirmediği için ayrıca teşekkür ederim. |
|
24-05-2011, 10:14 | #641 |
Ağaç Dostu
|
Aman eyvah, sevgili ensar'a teşekkür etmeyi unutmuşum. Hiç üşenmemiş böylesine hoş bir sunum yapmış. Sağolsun, varolsun. Ayrıca, atıklardan imal edilmiş bir gübre insanın burnuna bu kadar mı hoş kokar Bu vesile ile kendisine ve enzim başlığında bilgisini, deneyimini aktarıp bizleri gerçekten çok bilgilendirmiş olan herkese ve dahi bilimsel çalışma uğruna şişelerini patlatıp kaza geçiren sevgili Sındırgılı'ya sevgi ve selamlarımı da göndermiş olayım. Sevgili Sarıcan, yaptığım enzim buram buram acemilik koksa da sonucundan memnun kalacağımı şimdiden tahmin ediyorum. Hiç sevmediğim bir özelliğim var, ilk yaptığım herşeyde bir panikleyip acele ederim. Bu enzim işinde de aynı şeyi yaptım. Ne acelem var idiyse? Atıklar 900 gramı bulmayınca son anda ilave ettiğim sebzeleri yıkamayı unuttum, içime dert oldu. Pek fazla küçük parçalara bölmedim, fermantasyon süresini kısaltabilirdim küçültseydim. Peynir suyunu ilave etmeseydim iyiydi, asitliliği arttırdım galiba. 2. gününde bile gayet güzel gaz çıkışı varken maya ilave etmesem de olurdu. Neyse artık olan oldu, geriye dönüş yok. Olduğu kadarıyla olacak. Bundan sonrakilerde daha doğru uygulamalar yaparım. Şu anda durum gayet iyi gidiyor. Gaz çıkışını balondan izleyebiliyorum. Bu arada, umarım kurtçuklar bizim semte uğramazlar Uğrarlarsa da çaresine bakarız artık. Enzimimle ilgili herhangi bir sorun olursa veya olmaz da başarıya ulaşırsam sizleri bilgilendireceğim. İçecek işine bir ara el atmayı düşünüyorum. Alkol katkılı likör yapmıştım ama bu kendiliğinden fermantasyonlusunu merak edip dururdum. Blogunuzdaki görüntüler de çok hoşuma gitti, ardını bırakmamakta yarar var |
24-05-2011, 23:32 | #642 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Sevgili Sarıcan, Biraz önce mikrobiyoloji ve Toprak konu başlığında balık tutmayı öğrendim desem de ya balık da ya da ben de sorun var Daha önce Acemi Usta yanıtlasa da benim kafa karışıklığı enzim sürecindeki ethanol üretiminden midir bilemedim ama devam ediyor. Şöyleki, Su ile yapıldığında 3 aylık bir sürede olgunlaşan sıvı gübremiz var. Yine aynı aktivatörlerle (Pekmez veya melas veya esmer şeker ayrıca maya)yapılan ancak su olmadan yapılan enzimde ise sıvı 3-4 günlük aralıklarla kabın altından alınıp, seyreltilip, kullanabiliyor ve de kalan tortu toprağa karıştırlıp, beyaz küfler yani sevimli yararlılar oluşunca olgunlaşıyor ve kullanıyoruz. Halbuki Sn Zeytinlibahçe; Enzim (Enzyme) bu sayfada ki 522 no.lu mesajında Su içerisinde (em1 yerine yukarıdaki aktivatörler de kullanılabilir) yapıldığını ve 2 hafta içerisinde kullanılabileceğini yazıyor. Fark nedir? Ya da kaçırdığım nokta nedir? Bunu şu nedenle soruyorum. Enzimin olgunlaşması için 3 aylık bir süreci beklemeye; - zamanı olmayanlara, -bu zamana sabır gösteremeyip yapmaktan imtina edenlere, - Bir an önce sonuca ulaşmak isteyenlere yanıt ve uygulamada pratik bir çözüm olacaktır. Saygılarımla |
25-05-2011, 12:47 | #643 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Soilless, Ben anlattığınız iki metodu da yapıp kullandım. Zaten enzim konusuna ilk adım atışımda bu araştırmaların sonucu olmuştu. Birinci metodda hiç su kullanmadan sadece organik atıkların oksijensiz bir ortamda muhtelif evsel aktivatörlerle tetikleyip fermente olmasını sağlamak ve fermentasyon süreci boyunca altta biriken konsantre sıvıyı 3-4 günlük dönemlerle alıp, bu konsantre sıvı gübreyi sulandırarak kullanmaktı. İlk başlangıçta sulandırma konusunda net bilgilerim olmadığı için başarısız deneyimlerimde oldu ve bu metodla yaptığım sıvı gübreden çok sonraki kalan kompost tortusunu evdeki saksılardan birinin toprağı ile karıştırıp sterç film ile sardığım saksının toprağının düzenlemesinden daha iyi sonuç almış ve bu saksıda redrobin domates yetiştirmiştim. Bu metodla elde edilen sıvı gübre miktarı çok az fakat çok yoğun bir sıvı idi. Daha sonra ise araştırmalarımın yoğunlaşması beni su karıştırarak yapılan enzim tekniğine taşıdı. Okuduğum kaynaklarda 3 ay civarında beklenmesi yazıyordu öyle başladım ama şimdi hazırladığım fermentasyon şişelerinde gaz çıkışı sona erdiği zaman enzimi alıp kullanıyorum. Bizim yaptığımız bir labaratuvar çalışması değil, tamamen deneme yanılma metodu. Birinci deneyde başarısız olmuştum ama su karıştırarak yaptığım enzimlerde hep iyi şeyler gözlemledim. Enzimin bitkiyi coşturduğunu gözlemledim. Evdeki çiçekleri ve topraklı saksıdaki bitkilerimi enzimli su ile suluyorum. Enzim verdiğim bütün çiçek ve bitkiler halinden memnun. Bu işi evin bir köşesinde rutine bağlarsanız bekleme süresi diye bir şey sözkonusu olmuyor. En pratik şekli 2,5 litrelik pet fanta şişelerinin içini doldurup tepesine bir balon geçirmek. Bu şişelerden başlangıçta 3 şişe yapın ve devamlılığını sağlayın bütün bir yıl hiç kesintisiz evdeki bitkilerinizi gübreleyebilirsiniz. Birinci şişede gaz çıkışı biter bitmez bir sulamalık (1/100 veya 1/200 oranına uygun miktarda) enzim alıp şişenin balonunu tekrar üstüne takabilir ve şişeyi çalkalayabilirsiniz. Göreceksinizki gaz çıkışı tekrar başlayacaktır. Zaten şişeleri gaz çıkışı yavaşladığı zaman arada bir çalkalamak lazım. Bunu balonun şişkinliğinden takip edebilirsiniz, Evdeki menekşeler ve bir köşede duran saksıya ektiğim kapya biber ve balkabağı tohumunun gelişme peryodu ekteki resimlerde. Okullar tatile girince nasıl kendi hallerine bırakıp gideceğim diye şimdiden üzülüyorum ama onların gelişimini izlemek en büyük keyfim. |
25-05-2011, 16:01 | #644 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Sn. Sarıcan, Bir süredir bu konuyu ilgiyle takip ediyorum. Blog sayfanızı da okudum. Çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için kendi adıma size çok teşekkür ederim. Ben birinci anlattığınız yöntemdeki uygulamayı fazla araştırmadan fide alıp torfa diktiğim domateslerde kullanmak için yapmayı düşünüyordum. Daha hızlı sonuç alınacağını düşündüğüm için. Ancak Sayın Soilless'e verdiğiniz cevapta 1. denemenizde aldığınız sonucun başarısız olduğunu belirtmişsiniz. Acaba başarısız dediğiniz durum nedir? Elde ettiğiniz sıvı gübre işe yaramıyor mu? Bitkilere zarar mı veriyor? **** sadece ilk 1 - 2 uygulama başarısız olup daha sonra tekniği değiştirip başarı elde ettiniz mi? Ben pratik olduğunu düşündüğüm için 1. yönteminizi aynı sizin gibi bir yoğurt kovası ile bu hafta yapmayı düşünüyordum. Sizce bunun yerine 2. yöntem olan çöp enzim yöntemini mi denemeliyim? Bu yöntemde 2 -3 ay gibi sürelerden bahsedildiği için açıkçası pek işime yaramayacak ilk etapta! Bana uygun bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim. Çok teşekkürler, |
25-05-2011, 17:32 | #645 |
Ağaç Dostu
|
Sn. shaman tr, O tarihlerde konuya yeni başladığım için aldığım sıvı gübreyi topraksız tarımda durgun suda yetiştirdiğim ürünlere uygulamaya çalışmıştım. Sulandırma miktarı konusunda da yeterli bilgim olmadığı için fazla konsantre kullandım herhalde. Bu yüzden topraksız tarımda kullandığım eriyiğin pH dengesi istemediğim düzeyde bozulmuştu. Sıvı gübreyi o dönem topraklı saksılarda pek kullanamadım. Daha sonra yoğurt kovasında kalan posa ile yaptığım kompostu Red Robin domateste başarı ile kullanmıştım. 2. yöntem olan çöp enzimi daha pratik, ilave teçhizata ihtiyacınız yok. Balonunuz varsa iş tamamdır. Gaz çıkışı da 25-30 gün sonra ilk evresi bitiyor. Üzerinden bir miktar kullandıktan sonra balonu tekrar takıp çalkalayarak devam edebilirsiniz. Tekrar gaz çıkışı olacaktır. 3 ayın sonunda artık çalkalasanızda gaz çıkışı hemen hemen kalmıyor. O zaman enzimi süzerek tortusundan ayırırsınız. Şişedeki tortunun üzerine yeni organik atıklar ve aktivatörler ilave ederek devam edebilirsiniz. Birinci zinciri yaptıktan sonra elinizde sürekli enziminiz olacaktır. Kolay gelsin. |
25-05-2011, 19:16 | #646 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Sn. Sarıcan, İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler... |
25-05-2011, 22:31 | #648 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Teşekkürler Sn. Sarıcan, Hafta sonu işe başlayıp detayları burada paylaşırım |
25-05-2011, 22:38 | #649 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Sayın Sarıcan, Öncelikle balkonda 3-5 fide sebze ve evde 3-5 çiçeğiniz olmasına rağmen bu konu başlığını açarak çok şeylere farkındalık yarattığınızı biliyorum hele ki Sn Ensar'ın 50-100-200 lt'lik onlarca bidonda hazırladığı çeşit çeşit enzimleri görünce sizi takdir ediyorum. Ben de sizin gibi balkondayım Ve de sizin gibi Topraksız Tarımla uğraşıyorum. Takdir edersiniz ki genel de cemre düştüğünde, güneş yüzünü gösterdiğinde toprak, bitki, çiçek insanları cezbeder. Bu nedenle süreç kısalır. Ancak dediğiniz gibi bir yerden başlayınca yıl içinde enzimsiz kalınmaz. Benim merak ettiğim konu Sn Zeytinlibahçenin uygulaması da su içinde idi ve kısa sürede kullanılabildiğini belirtmesi idi. Belki de uygulayıcı olarak sorunun yanıtı Sn Zeytinlibahçe'de Siz bir aylık enzim sıvısı ile 3 aylık enzim sıvısı verdiğiniz kontrol fide/çiçeğiniz var mı? Varsa sonucu paylaşırsanız çok daha net olacağına inanıyorum. |
25-05-2011, 22:48 | #650 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Alıntı:
Bence turşuyu denemeyin. Enzim, mikroorganizmaların aktivitesine bağlı olduğuna göre ve de bu fermantasyon işleminde mikroorganizmaların temel besini kahverengi şeker, melas, pekmez gibi glikoz içerikli besinler olduğuna göre bence yoğun tuz içerikli turşuyu denemeyin derim. Ama bir miktarını da ayrı bir kapta turşu ile deneyin isterseniz kontrol grubu olur. Ayrıca Sn Epsodi'nin komposta turşu suyu ilavesi denemesi ya da iddası vardı. Bir de ona sorun sonucu isterseniz. |
|
25-05-2011, 23:02 | #651 |
Ağaç Dostu
|
Sn. soilless, Balkonu labaratuvar gibi kullanmanın imkanı yoktur. Zaten kısıtlı sayıda bitki var, bunun birini bir aylık enzimli su ile sulayayım, bir diğerini 3 aylık enzimli su ile sulayayım da birbiri ile kıyaslayayım diye bir düşüncem olmadı. Ben kullanmaya başladıktan sonra bitkinin gelişimi nasıl gidiyor ona baktım. İlk başladığımda balkonumda mayer limon fidem vardı. Enzim verdiğim zaman resmen coştu ve çiçekten görünmez oldu ama meyva alamadım çünki o çiçekli haliyle balkonun kavurucu sıcağında bırakıp 2,5 aylığına yazlığa gittim. Sulama için önlemler almama rağmen geldiğimde topraksız tarım sistemindeki domateslerimle birlikte mayer limonumda susuzluktan ölmüştü. Bu yüzden bahçesi ve imkanı olan arkadaşların başarıları daha yoğun. Bu konuda Sevgili yasarugur' un yetiştirdiği ve enzimle suladığı meyvaları yemek mutluluğuna eriştim. Benim bir ay sonra yine bırakıp gideceğim kapya biber ve balkabağının resmi yukarda. Ama biliyorumki bu güzel biberlerden ya 3 adet ya 5 adet yiyebileceğim, sonra kendi haline bırakıp gideceğim. Ben bütün kış boyu onların bakımı ile oyalanıyorum, buda bana yetiyor. İşin araştırma kısmı da zihnimi dinç tutuyor. Tek kazancım bu. Ben bir kıvılcım çaktım, şimdi arkadaşlarımın başarıları ile kıvanç duyuyorum. Enzim konusunda arkadaşlarımın çoğu benden fazla deneyime sahip oldular. Artık ben onlardan öğreniyorum. Deneme yapmaktan korkmayın, en fazla benim gibi başta biraz bocalarsınız. Ben hava kilidi yapmak için kaç türlü çalışma yaptım, belki hatırlarsınız. Ama şimdi balonla işi hallediyoruz. Evde sebze, meyva kabuğu da bol. Hatta bazı arkadaşlar balık dahil bir çok malzeme denediler. Sevgili Sındırgılı dükkanın deposunu havaya uçuruyordu. En büyük tecrübe bizzat deneyerek ulaştıklarınız olacaktır. saygılar. |
25-05-2011, 23:42 | #652 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Sn. soilless, Uyarınız için teşekkürler, turşudan vazgeçtim. Zaten elimdeki yarım karpuz 3 kg kadar var, bir bidona yetecek te artacak gibi... |
26-05-2011, 08:38 | #653 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
okuduklarımdan ve dıyer forumdaşalardan anladıgımı tekrar etmek ıstıyorum yanlış anlamam varsa düzeltme ve ögrenme imkanı bulabılırız 1:mutfak atıklarıyla akraba olunur ve degerlendırılır 2: bu atıklar kola sıselerıne doldurulur 3: bu atıklarla pekmez veya melas ılave edılır uzerı suyla doldurulur 4: kola sısesının agzı balonla kapatılır 5:normal sıcaklıkta bır yerde bekletılır 6: balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp her bıtkıde kullanılır ben bu sekılde kafamda degerlenırebıldım hatalı bır sey varsa düzeltılmesını rıca edıyorum ben ayrıca içine em koysam ıyı olur dıye de düşündüm bu sekılde çok sayıda ve kolay şekılde sıvı gübre işten bıle degıl |
26-05-2011, 08:43 | #654 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Sn Soilless öncelikle sorgulayıcı düşünce yapınız için teşekkür ederim. -Enzim için ortam sıcaklığına bağlı olarak verilen yaklaşık üç aylık süre içilebilir enzim içindir. -Gübre olarak kullanacağınız çöp enzim, sn Sarıcan'nın da belirttiği gibi, ortam sıcaklığına bağlı olarak 20-40 arasında rahatlıkla kullanabileceğiniz duruma gelecektir. Kullanacağınız atıkların çeşitliliği kalitesini belirlerken, parçaların mümkün olduğunca küçültülmesi ve hatta kıyma makinesinden geçirilerek konulması sürenin kısaltılmasına doğrudan etki edecektir. -Em1 kulanılarak verilen uygulama da ise, prosesin kısa sürmesine içinde dominant halde bulunan bakteriler ( mikroorganizmalar) sebep olmaktadır. Her iki yöntemi de başarıyla kullanıp, tavsiye ediyoruz. Düzenleyen Zeytinlibahçe : 26-05-2011 saat 09:02 Neden: eklenti |
27-05-2011, 15:45 | #655 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Sayın zeytınlı bahce yukarıda benım anladıgım sistemde bır eksıklık varmı acaba ilginizi rıca edıyoruz |
27-05-2011, 16:05 | #656 |
Ağaç Dostu
|
Sn. safranlı, Yaptığınız tarifte hiç bir eksiklik yok. Başta verilen oranlara dikkat ederseniz iyi olur. Balonu en üste gelecek yerden bir iğne yardımı ile 3-4 yerden delmeyi unutmayın. Elinizde EM varsa aktivatör olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gerçi çöp enzimde şekerden başka bir şey tariflenmemiş ama yaptığınız gübrede mikroorganizmalarda bulunsun diyorsanız EM iyi bir çözüm. |
27-05-2011, 16:20 | #657 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Sn Safranlı Sn Sarıcanın mesajına tek ilave edeceğim kola (cam) yerine pet veya plastik bir bidon kullanmanızı tavsiye ederim. (unutmayın gaz çıkışına müsade edecek, giriş olmayacak bir donanım ) Düzenleyen Zeytinlibahçe : 27-05-2011 saat 17:07 Neden: eklenti |
27-05-2011, 19:48 | #659 |
Ağaç Dostu
|
Ben de yaptım. İlk önce bir kıyma makinesi edindim. Bu sayfada okuduğum bütün bilgileri yeniden gözden geçirdim. Nargile usulü yapmaya karar verdim. Nefes alıp işe başladım. 1. İnsan için Çilek Enzimi 15.04.2011 ( Ortam sıcaklığı 22 derece sabit ) 650 gr Çilek 100 gr Esmer Şeker 3.5 Lt. Yağmur suyu 0.1 lt Pekmez ( 20 gün sonra) 100 gr Yogurt ( 10 Gün sonra ) Gaz çıkışı pekmez ile birlikte çıkmaya başladı. Bugün itibari ile gaz çıkışı yok. Kontrol 15.05.2011 Koku Çok az yoğurt kokusu var Tat Çilek tadı belli belirsiz Ph Ölçümü yapılamadı İçim Daha önce böyle bir şey içmemiştim. Mukayese yapamam. Yudumu ağzımda beklettim. Orada bir ateş başlayıp yavaşça bütün vücuda dağıldı. Başka kontrol edeceğim bir şey var mı acaba. (Resim ilavesini ve diğerler enzimleri sonra anlatacagım ) |
|
|