03-03-2010, 22:17 | #331 |
Ağaç Dostu
|
Sn. ssengoren, Deneyler iyi gidiyor galiba ama biraz güldürdünüz beni. Ben enzim yaparken ekmek mayası kullanmamıştım. Çünki okuduğum tariflerde yoktu. Daha sonra şarap konusu ile karışınca işin içine ekmek mayası da girdi ve şarap yapımını da anlatırken yazmıştım. Ama neden olmasın roka-tere-ısırgan-turp şarabı niyetine içebilirsiniz ya da suladığınız bitkiler kafayı bulur biraz. Şaka bir tarafa iyi bir deneme olmuş, belki de maya da katmak lazım enzime. Deney sonuçlarını merakla bekliyorum. Yaz tatili için Altınoluk' a geçerken bakarsın uğrarız yanınıza. |
04-03-2010, 04:59 | #332 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bence de enzime maya katarak deneme yapılması iyi olur. Bu denemelerin sonucunda bitkiler için, en iyi sıvı gübreye yakın bir gübre elde edeceğimize ben inanıyorum. (içilebilir enzimle ilgili denemeleri Sarıcan başarıyla yapıyor zaten) Melas, laktik asit, ekmek mayası, bira mayası, mikoriza mantarı (ormanda bulunabilir, adamlar 1 gr için acaip fiyat istiyorlar), pirinç suyu, buğday kepeği, kefir vb. bütün yararlı bakteri içeren katkılar enzime katılabilir. Ayrıca sadece deniz yosunlarından (tuzu iyice yıkanmış) oluşan bir enzim yapılabilir alın size yeşil algli sıvı gübre. |
04-03-2010, 08:39 | #334 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Aslında bu size kalmış durumda. Buradaki bakterilerin hepsi yararlı bakteri sınıfına giren bakteriler. Birinin diğerini öldüreceğini sanmıyorum. Yalnız yukarıda da bir deneyimi aktarmıştım, laktik asiti çok az kullanmak gerekiyor. |
04-03-2010, 10:06 | #336 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Nariçi, Süzdüğünüz enzimleri bitkilerde kullandınız mı hiç? |
04-03-2010, 11:45 | #337 |
Ağaç Dostu
|
Orantısız olarak suyla karıştırıp meyve fidanları toprağına döktüm, ama henüz yapraklanma olmadığından etkisini göremedim. Parfüm çiçeği saksısına da dökmüştüm ona biraz ağır gelmiş olmalı. |
04-03-2010, 14:49 | #338 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bence en azından 1/100 oranında su ile karıştırmak gerekiyor. Çünkü emzimlerin asit seviyesi oldukça yüksek. Hele yoğurt suyunu fazla eklediyseniz, asit seviyesi daha da yüksek olur. Bu yüzden dikkat etmek gerekir. Ben bir şişe kapağını (1,5 litrelik su şişesi kapağı) 1 litre su ile karıştırıp veriyorum. |
04-03-2010, 20:20 | #339 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Sebze meyve artıkları yerine sadece çimlendirilmiş buğday kullansak farklı bir netice elde edermiyiz acaba? |
05-03-2010, 04:07 | #340 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bitkiler için besleyici bir sıvı elde edersiniz. Örneğin ben sadece bir şişeyi orman kıyısından topladığım yonca yaprakları ile yaptım. |
06-03-2010, 21:11 | #341 |
Ağaç Dostu
|
Ben bugün kivi ile yaptığım enzimi sonlandırdım. Önce ben içtim..Ne olur, ne olmaz diye Tadı güzel gelince eşime verdim..O da beğendi..Artık sırada kaliteli üzümden şarap yapmak var..Sevgili Sarıcan, teşekkürler..Çöp enzimden çıkan enzimin bir kısmını 1/500 oranında sulandırıp,bahçede kapıcının hışmından kurtulan kadife çiçeklerine verdim.Onlar bana, sebze bahçelerinde lazım..Şu ana kadar bir olumsuzluk gözlemedim. Fakat diğer bitkilerime vermeyi göze alamadım..Posayıda, toprakla karıştırıp çürümesini bekleyeceğim.. |
06-03-2010, 23:41 | #342 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Sındırgılı, Afiyet olsun. Gerçekten ilginç ve güzel bir deney oldu benim içinde. Ama sağlık açısından bir yararı var mıdır? Onu da herbalistlere sormak lazım. Ben de çilekten yaptığım enzimi severek içtim. İlk yaptığım şarabı da içtim. Yalnız bu son yaptığım şarap biraz bulanık gibi, henüz durulmadı. İlk yaptığım Rose şaraptan biraz daha koyu renkli ama çok berrak ve güzel bir şarap olmuştu. Bu biraz daha koyu ve kıvamlı. Sanki fermentasyon erken sonuçlanmış gibi. Tadı fena değil ama berrak değil. Kuru mayayı ilk sefere oranla biraz daha az koymuştum belki ondan olabilir. Yeni bir deneyde maya miktarını biraz daha artıracağım. Bu işi deney yaparak öğreneceğiz. Çöp enzim, topraklı saksılarda olumlu sonuç verdi. Kompost posası ile karıştırdığım saksıda bulunan redrobin domatesler çoştu. Diğer saksılardakine fark atarak ilk çiçeği o saksıdakiler açtı ve çok sayıda çiçeği var. |
07-03-2010, 18:51 | #346 |
Ağaç Dostu
|
Okuduğum siteyi şimdi tam hatırlayamıyorum ama zaten enzim öyle bardak bardak içilesi bir şey değil. İlaç niyetine yarım çay bardağı içseniz yeter. http://kampungboycitygal.com/2008/06...fruits-enzyme/ Nerede okuduğumu araştırırken burada iki yemek kaşığı kadar içilmesi gerektiğini hatırladım. Fazla içmeye vücudu test ederek geçmek lazım ama sulandırmaya gerek yok. Bende çilek enzimini her sabah bir kahve fincanı kadar içerek bitirdim. |
07-03-2010, 23:02 | #347 |
Ağaç Dostu
|
Böyle bir yer de var. Fakat net bir şey öğrenemedim. http://www.hammaddeler.com/index.php...238&Itemid=362 Enzim fermantasyonu durunca kapalı olarak ne kadar saklanabiliyor (bekleyebilir) acaba? |
16-03-2010, 21:48 | #349 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Sn Sındırgılı Mesleğimden ötürü ''mart ayı dert ayı'' mazeretine sığınıp sizden özür diliyorum.Emanetinizi aldım.İlginize çok teşekkürediyorum.13 Mart 2010 cumartesi günü fabrika bahçesinde 4 adet temiz 5 lt su pet şişesine zeytin karasularını koyduk.10-20-30-40 gram olmak üzere enzimleri ekledik.Uygulamayı haftadabir aynı oranlarda enzim katmak sureti ile 3-4 kez tekrarlayacağız.Koku ve görsel değişimleri takip edeceğiz.Bende sizler gibi merakla bekliyorum. |
16-03-2010, 22:04 | #350 |
Ağaç Dostu
|
Bu akşam, enzimden tekrar 1 likör kadehi içmek istedim.Fermentesi bitmiş gözüküyordu.Fakat, daha ekşi ve alkolü biraz daha keskin geldi..3 ayın dolmasına günler kaldı,ama durdukça içimi kötü hal alıyor..Ya biraz sulandırmak,ya da likör kadehinden daha küçük bir bardakta şifa niyetine içmeli..Öyle olursada bu şişe bitmez?? Ne yapmalı Sn.Sarıcan? Yine bitkileremi vereceğiz ?? 1 kg kivi 'den yapmıştım.. |
16-03-2010, 22:22 | #351 |
Ağaç Dostu
|
Ya, ne desem bilmiyorum ki. Çilek enzimini biraz erken sonlandırmıştım onu günde bir kahve fincanı kadar içerek bitirmiştim. Şimdi diğer büyük damacananın bitmesini bekliyorum ama inan ben de senin gibi tereddüt içindeyim. Biraz önce evde üzüm suyundan yaptığım şaraptan bir fincan kadar içtim. Psikolojik midir? yoksa gerçekten çarpıyor mu bilemiyorum? Fincan biter bitmez içimde bir ısının yayıldığını hissediyorum. Bu yüzden fazla içmeye de korkuyorum. Marketten aldığım şarabı veya rakıyı içerken bu kadar tedirgin olmadım. Bence temkinli gitmek lazım. Gerçi vatan sağolsun diyoruz ama yine de pisi pisine gitmeyelim öyle değil mi? Bence günde bir fincan yeter. |
17-03-2010, 06:17 | #353 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Ben sizler gibi içmeye cesaret edemedim daha. Ancak bu enzimin bitkilere çok faydalı olduğunu net olarak gözlemleyebiliyorum. Eskiden çok az veya hiç çiçek açmayan limonun her yerinden çiçek fışkırıyor. Ayrıca sürekli yeni filizler veriyor. Yaprak bitinden kurtulana kadar hemen hemen bütün yapraklarını kaybettiğim (bazılarını da ben koparmıştım) mandalina ise bir sürü yeni yaprak ve çiçek tomurcuğu vermeye başladı. Fazla söze gerek yok. Fotograflar burada. Limonun yanında gözüken menekşeleri güzel fotoğraflayamadım. Hafta sonu da onları fotoğraflarım. Düzenleyen acemi_caylak : 17-03-2010 saat 09:13 |
17-03-2010, 09:27 | #355 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarıcan, Sizinkide çok güzel çiçek açmış. Bizim enzimler boşa gitmiyor anlaşılan. Bu arada enzimle ilgili okuduklarıma göre içilebilir enzimlerde süreyi daha kısa tutmak gerekiyor. Bir ay sonrasında tüketilebilir hale geliyormuş. Bu yüzden 3 ay beklemeye gerek yok. (Gerçi bazıları da 6 aydan bile sözediyor ama bana inandırıcı gelmedi. Adam ayrıntılı bilgi vermiyor ve workshop düzenliyormuş. Bunun reklamını yapıyor.) Ayrıca bir kerede 30 ml' den fazla içilmemesi, yemeklerden önce ve su ile karıştırılmadan içilmesi gerektiği söyleniyor. (Su ile karıştırırsak etkisi azalıyormuş. Sadece mide problemi olanlar yemeklerden sonra su ile karıştırarak içebilirmiş.) İçmeninde bir kuralı varmış, ağzımıza aldıktan sonra bir süre dilimizin altında tutup yavaş yavaş içmeliymişiz. Alıntı:
Düzenleyen acemi_caylak : 17-03-2010 saat 10:36 |
|
17-03-2010, 10:56 | #356 |
Ağaç Dostu
|
Ooo, biz yani ben, sek likör içer gibi içtim.karaciğeri fazla zorladikki kaşıntı ve hararet yaptı.Diğer mango enziminide süre fazla uzamadan bitirmeli! Şayet içemezsem,size gönderebilirim.Neden olmasın? Dahala hafif te olsa kaşıntı devam ediyor. Biz, farkında olmadan atom yapmışız |
17-03-2010, 20:36 | #357 |
Ağaç Dostu
|
Pirinç ıslama suyuda öyle bekliyor. Anlaşılan, yazın Büyükadada perşembe günleri pazar kurulduğunda bisiklete atlayıp tüm döküntüleri toplayıp, evde kompost yapma işlemlerine başlamak gerekecek..Sayın doğasever'in kovalarıda yetmeyecek..Özel bir yer yapmalı..Sabahları, kahvaltıda kendimin yetiştirdiğim domates ve biberi dalından kopartıp yemek bize yeterli olmayacak..Ne olacak bu halimiz!!!..Zaten Sn.Meyvelitepe aklımıza Adacıkları soktu.Onları kestirdik,şimdi yavaş yavaş adaya götürmeye devam ediyoruz.Motor kaptanları bile bıyık altından bize gülüyor..''.Eskiden böyle şeylerle uğraşmazdı..Kafayımı yedi ne?'' diye mutlaka soruyordur..Gerçekten, kışın sadece kediler, yemeksiz kalmasın diye giderdim..Şimdi bitkilerim ne yapıyor diye gidiyorum. Sonumuzu pek hayırlı görmüyorum..Aslında, sorum askıda kaldı..Pirinç suyunu ne yapmalı? Kepekle veya eski gazetelerle mix yapıp kullanma olanağı varmı? |
18-03-2010, 19:38 | #358 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Pirinç suyunda fermentasyon bitti mi? |
|
|
|