agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-04-2011, 22:33   #601
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. serkanhoca,

Enzimi zaten alıp komple kullanmayacağınız için enzimi 1/200 sulandıracak şekilde küçük şırınga ile alıp denemeler yapabilirsiniz. Sonra tekrar kapağı veya balonu takarak iki-üç ay bekletin. İçine kattığınız katı materyal eriyip kabın dibine çöktü mü?

Hafif çalkalarsanız tekrar gaz çıktığını göreceksiniz. Çıkan gaz miktarı azaldığı için gözlemlemek zor oluyor bazan.

Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 22:53   #602
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Sayın Sarıcan
İki tane enzim hazırladım;
1. elma, portakal, kivi, lahan, karnıbahar kabukları, kuru üzüm, hazır maya ve pekmez
2. elma, portakal, kivi kabukları, bakla bitkisinin yaprak ve dalları, pekmez, hazır maya ve yoğurt vardı
Her ikisinde de çökmeler oluştu ve içindekiler erimiş halde.
Enzim sayfasında 3 ay kadar beklmemiz gerektiği ve hava almamasının gerektiği söylendiği için kapaklarını açarak deneyimi bozmaktan korktuğum için onlara dokunmaktan korktum açıkçası sadece çalkalamıştım. İlk başlarda gözle görülen gaz çıkışı artık yok sanıyordum.
Ama şimdi sizin tavsiyenizle deneme amaçlı 1/200 sulandırma şekliyle uygulamaya başlıyacağım. Çimlenmiş durumda olan sebzelere ve köklendirmeye çalıştığım meyve çeliklerine uygulamaya başlayayım.
Topraklarına mı uygulayayım - yapraklara mı? Yoksa her ikisine mi?

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 23:01   #603
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. serkanhoca,

Ben balkonda yapraktan uyguladığım zaman ortamı çok kirletiyorum diye hep topraktan uyguluyorum. Yeriniz müsaitse iki türlü de deneyebilirsiniz ama sonuçlarını paylaşmak için bitkilerinizi üç guruba ayırıp bir guruba kökten, bir guruba yapraktan bir guruba da karma yaparak deneylerinizi paylaşırsanız etki mekanizması bakımından arkadaşlarımıza yol göstermiş olursunuz. Kolay gelsin.

Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 23:41   #604
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orcanöbekçi Mesajı Göster
Sayın Sarıcan hocam,sanıyorum acemi ustamın çok işi var internete giremedi.Bende almış olduğum iki çuval taze pirinayı saksılarımın topraküstüne serdim.Toprağa karıştırmadım çünkü toprağa faydası ile beraber dezavantajlarıda varmış direk karıştırılmaması konusunda yazı okudum.Bende malç gibi toprak üstüne koydum.Pirina ile beraber yerde atılmış vaziyette duran zeytin yaprağı ve zeytin atıkları vardı, onlarıda almıştım.iki çuval kadar.Onlarıda ağaçların yaprak izdüşümüne seriverdim böylece halletmiş oldum.ilgine teşekkürler.
Sayın Orcanöbekçi,

Perşembe gününden beri Dikili'deydik. Dün gece 01:00'de döndük. Şansımıza Dikili'de ADSL hatlarındaki genel bir arızadan dolayı internet çalışmıyordu. Fırsat buldukça cep telefonundan forumu takip etmeye çalıştık. Ancak mesaj yazma şansımız olmadı.

Zeytin pirinasını ağaçlarınıza direk vermeyiniz. Kompost yaparak kullanınız. Özellikle pirina içindeki yağlar toprak için zararlı olabilir. Benim tercihim bunları kompostlaştırdıktan sonra kullanmak olurdu. Eğer kompostta homojen bir dağılım ve yeterli bir nemlendirme (%60) sağlayıp, birde üstüne sık karıştırısanız tahminen 6-8 hafta arasında kompostunuz hazır olur.

Acelem var dediğiniz için yazıyorum, bu süre içinde bitkilerinize yapmış olduğunuz enzimleri sulandırarak (1/200 oranında topraktan, 1/500 oranında yapraktan) verirseniz çok fazla bir şey kaçırmamış olursunuz. Yazınızdan çıkardığım kadarıyla bunu saksıdaki bitkilerinize kullanacaksınız, saksı harcınız çok kötü değildir diye düşünüyorum.

Vegy beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2011, 19:35   #605
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
Görmekte geç kaldığım bir başlığı nihayet gördüm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkürler Sarıcan abi. Bayağı gerilerden geleceğim ama belki biraz yol alabilirim

canan bsr beğendi.
furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2011, 21:02   #606
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Furkan,

Hiçbir şey için geç değildir. Ben kırk yaşından sonra bilgisayar öğrendim, üstüne üstlük hiç kursa gitmeden Autocad ve 3D modelleme programlarını profesyonel olarak kullanmayı öğrendim. Sen bulacağın 2,5 litrelik pet şişe, mutfak atıkları, kahverengi şeker ile enzim yapacaksın. Bu arada çocukların oyuncağı balonu ve bir adet toplu iğneyi unutma. Daha sonra kafana göre ve senden önce yapanların ilavelerine bakarak en güzel enzimleri yaparsın ve toplantılarda topladığın gül çeliklerinin nasıl çiceğe durduğunu zevkle seyredersin.

gulizgul ve canan bsr beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 01:06   #607
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2007
Şehir: kuşadası-aydın
Mesajlar: 225
Sayın acemi hocam,
Pirinayı saksılarıma toprağın üstüne serdim.Atında daha önce koymuş olduğum kuru hayvan gübresi vardı zaten.Hem saksının rutubetini korur hemde dış cephede kaldığı için zamanla gübreye dönüşebilir diye düşünmüştüm.Hani malç görevi yapsın istedim.Ağaçların yaprak izdüşümüne serdiğim zeytin yaprakları zaten azdı ve hepsine dağıtınca ,ağaçların yaprak izdüşümüne önceden sermiş olduğum at gübresinin üzerinde az bir yer kapladı.O da zamanla gübreyle beraber toprağa karışır diye düşündüm.
Yaptığım enzimlerden,saadece kompostun suyunu sulandırıp (bir litreye bir kokakola kapağı)bitkilere verdim.Enzimlerin daha bir ayı yeni doluyor.Bir buçuk ay sonra kullanmak istiyorum.Hepsininde hemen hemen fermentasyonu bitmiş gibi ama bitsede bitmesede beklemek lazım diye düşünüyorum.Bazılarının kapağını açıp içine kahverengi şeker ve pekmez ilavesi yapıyorum.Bakalım Haziranda enzimler nasıl olmuş olacak.Sevgiyle kalın.Ayrıca ilginizede çok teşekkür ederim.Çok naziksiniz.

orcanöbekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 10:38   #608
Ağaç Dostu
 
miyawy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
selamlar,
Paylaştığınız bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Evde 3 tane çinekop kaldı yenmedi, acaba onları temizleyip ve ufalayıp fermantasyon yöntemi mi yapsam?
Ne dersiniz?
Bu sayfaları okurken, şimdiye kadar attıımız çöpleri düşündüm, ve kendimi hayat hakkında sorgulamaya aldım, öğrecek daha ne kadar çok şey var, keşke bu konuları okullarda daha ayrıntılı verebilecek imkanlarımız olsa.

miyawy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 07:17   #609
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sayın miyawy,

Hiç temizlemenize gerek yok.Olduğu gbibi parçalayıp kullanın.Büyük 120-200 litrelik fıçılarda yaparken 450 gramlık balıkçının hediyesi batyatlamış 3 çuprayı olduğu gibi kullanmıştım.

Sevgiyle kalın

Vegy beğendi.
ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 13:20   #610
Ağaç Dostu
 
miyawy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
teşekkürler, sayın Ensar.

miyawy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 19:14   #611
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
arkadaşlar pekmez ve melas yarine sarelle kullandım felaket bir şey oldu eğer ölçü gaz çıkışı ise ben başardım

Vegy beğendi.
maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 21:09   #612
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bayağı sosyetik bir enzim olmuş. Fermentasyonun özeti Şeker yani glikozun parçalanması olayıdır. Melas bu aktivasyonu tetikleyecek en ucuz malzeme olması dolayısıyla öneriliyor. Ama ben baklava şerbeti ile yapacağım derseniz onunla da olur.

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

Şaka bir tarafa yaratıcı bir çözüm olmuş, kutlarım. Bu arada bakarsınız fındığın içeriğindeki minerallerden dolayı etkili bir gübrede oluşur. Başarılar...

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 23:58   #613
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Bayağı sosyetik bir enzim olmuş. Fermentasyonun özeti Şeker yani glikozun parçalanması olayıdır. Melas bu aktivasyonu tetikleyecek en ucuz malzeme olması dolayısıyla öneriliyor. Ama ben baklava şerbeti ile yapacağım derseniz onunla da olur.

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

Şaka bir tarafa yaratıcı bir çözüm olmuş, kutlarım. Bu arada bakarsınız fındığın içeriğindeki minerallerden dolayı etkili bir gübrede oluşur. Başarılar...
finduk yok içinde saf acı çikolata yağsız izlemeye devam edicem bakalım belkide nobeli bu yıl ben kaparım umutlandırdınız beni

Vegy beğendi.
maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 00:14   #614
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. maybach,

Sarelle deyince benim aklıma kakaolu fındık ezmesi geldi. Oğlum çok sevdiği için adını oradan biliyorum. Ama zaten aktivasyon işlemi için kakaodan ziyade şekere (glikoz) ihtiyaç var. Bunun içinde size nobel verirler mi bilemem?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 08:10   #615
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Kimlere nobel verdiler Hiç olmazsa bu faydalı bir çalışma

Vegy beğendi.
tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 20:18   #616
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2011
Şehir: Mersin-İçel
Mesajlar: 1
Sayın TÜRKİYE sevdalıları, doğa dostları

Anlattığınız tüm bilgiler o kadar güzelki,sizleri bulunca benim gibi birileride varmış diye sevindim.Artık kötülüklerle savaşacak mikroorganizmalar varsa bizlere uygulama ve uygulatma işi düşüyor. Bu mikroorganizmaları (yararlı olanları) hızla çoğaltmak için organikci sayımızı çoğaltmalıyız.sizlerle tanıştığıma çok sevindim..SAYGILARIMLA

akdenizorganik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 12:52   #617
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Geçen hafta saksıdaki çiçeğinin solamağa başladığını ve yapraklarını döktüğünü söyleyen bir arkadaşa enzimden bahsettim ve ona bir bardak kadar enzim verdim,bugün bana hararetle teşekkür etmeğe gelmiş,"Enzimi kullandıktan 5 gün sonra çiçeğim yeni yapraklar çıkarmağa başladı."diyor.Eh yeni bir enzimci daha kazandık demektir.:-)

Vegy beğendi.
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 13:15   #618
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili yasarugur,

Mikrobiyal gübre ve toprak düzenleyici pazarlayanların neden kızdıklarını şimdi daha iyi anlıyorsun herhalde. Herkes kendi gübresini kendi yaparsa hasılat düşecek. Eline ve emeğine sağlık. Evde çiçek yetiştirenden bahçe tarımı yapan herkese pratik, ucuz ve sağlıklı bir çözüm. Çünki içine ne kattığınızı siz kendiniz biliyorsunuz.

Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 15:05   #619
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Selamlar,
Enzimden aldığım 2mL sıvıyı 500mL suya karıştırarak kabak ve domates fidelerinde kullandım, sanırım biraz daha sulandırmam gerek, renkleri soldu, ölmek üzereler.
Bir dahaki sefere 1'e 500 denemeyi düşünüyorum.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum....

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 15:34   #620
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sn.Sarıcan hocam,eşe dosta enzimi heyecanla anlatıyorum herhalde,sözüm bitince de uygulasınlar diye örnek olarak biraz enzim vermek de bana düşüyor,seve seve takdim ediyorum onlara ,esasında balıktan yaptığım enzim duruyor elimde,içindeki protein ve fosfordan dolayı geçen sene diktiğim zeytin ve bu sene diktiğim armut fidanlarına kök geliştirici olarak uygulayacağım seneye sonucunu alırız...

Vegy beğendi.
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2011, 12:52   #621
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Saygıdeğer ustalarıma sorum olacak,
Elime geçen yıldan kalma çeşitli baharat ve otlar geçti. (karabaş otu,kekik,anason,kiraz sapı,melisa vs) Bunlardan enzim yapıp bitkilerim de kullanabilir miyim ? Kullanamaz isem nasıl değerlendirebilirim?

Ya da bombaya eşdeğer bir şey mi yapmış olurum? Evi havaya uçurmayalımda.

Saygılarımla

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2011, 14:11   #622
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Önce Sn. Sarıcan'a bir teşekkürüm var. Kendisi bilmiyor ama şu anda ben onun enzimini kullanmaktayım Tabii bir de Müjgan'a teşekkür etmeliyim, beni de düşünüp taaa İstanbul'lardan buraya taşımış.

Sanırım 3 kez falan kullandım enzimi ve baktım bütün bitkilerin keyifleri pek yerinde, ben de artık kendiminkini hazırlayayım dedim. Daha önce nedense gözüm pek korkmuştu, yapamam diye düşünmüştüm. Benim öyle pompa falan düzeneklerine aklım pek ermediğinden enzimi kolay yolla hazırlamayı düşündüm. Elime geçen sebze ve meyve artıklarını, şeker ve su ilavesiyle 5 litrelik su bidonuna doldurup bugün itibariyle ağzını kapattım.

İlk 1 ay hergün gazını çıkartıp, sonra gerektikçe gaz çıkartarak 3 ay bekleyeceğim. Doğru mudur hocam
Name:  S6308009.jpg
Views: 1686
Size:  10.9 KB

Diye yazmıştım ama geçmiş sayfaları okuyunca patlama riski olduğunu gördüm. Neme lazım, iyisi mi önlemi baştan alayım. Evde serum aparatı var. Şimdilik onu kullanmaya karar verdim. Olmazsa ameliyat eldiveni kullanacağım.
Name:  S6308010.JPG
Views: 2083
Size:  64.3 KB

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen nevsune : 19-05-2011 saat 17:49
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 21:46   #623
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Saygıdeğer ustalarıma sorum olacak,
Elime geçen yıldan kalma çeşitli baharat ve otlar geçti. (karabaş otu,kekik,anason,kiraz sapı,melisa vs) Bunlardan enzim yapıp bitkilerim de kullanabilir miyim ? Kullanamaz isem nasıl değerlendirebilirim?

Ya da bombaya eşdeğer bir şey mi yapmış olurum? Evi havaya uçurmayalımda.

Saygılarımla
Sanırım kimsenin bir fikri yok.

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 22:21   #624
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sayın Karagölge,

Enzimde her türlü bitki ve bitki artığını kullanabilirsiniz.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 22:42   #625
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Nevsune,

Sarıcan bir hafta olmayacağı için ben yazayım.

1- Şeker yerine pekmez kullanın daha iyidir. Şekerde patlama olasılığı daha yüksek. (Deneyle sabittir.)
2- Önceki sayfaları incelerseniz gaz çıkışı için bir balonu 2-3 yerinden delip şişenin ağzına geçirmekte uygulanması çok kolay olan bir yöntem.
3- Bitkilerinize kullanmak için enzim yapıyorsanız 3 ay beklmenize gerek yok. Gaz çıkışı durunca kullanabilirsiniz.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 22:51   #626
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Teşekkürler acemi_caylak

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 23:36   #627
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Selamlar,
Enzimden aldığım 2mL sıvıyı 500mL suya karıştırarak kabak ve domates fidelerinde kullandım, sanırım biraz daha sulandırmam gerek, renkleri soldu, ölmek üzereler.
Bir dahaki sefere 1'e 500 denemeyi düşünüyorum.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum....
Sevgili Serkanhoca,

Uygulamayı yapraktan mı yaptınız ? Bilgilendirirseniz iyi olur.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 12:51   #628
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sn acemi_caylak ilginiz için çok teşekkür ederim.

Aslında evde pekmez vardı, takılmışım kahverengi şekere onunla yapmış bulundum. Bir dahaki sefere pekmezi kullanacağım.

Önce serum hortumunu kapağın içinden geçirip gazı su şişesine verme yöntemini uygulamıştım. Bugün sizin öneriniz doğrultusunda balona çevirdim. Gerçekten çok ilginç, hiç beklemiyordum balon hemen şişiverdi. Hiç değilse gaz çıkışını gözümle görüyor olacağım. İki günde renkte ciddi farklılık oluştu. Bu normaldir herhalde, değil mi?
Name:  S6308013.JPG
Views: 2005
Size:  30.5 KB

Enzimi gübre olarak kullanmak üzere hazırladım ama ileriki günlerde bu yöntemle vişneden bir içecek yapmayı planlıyorum. Bunun için geçmiş sayfaları iyice okumam gerekecek.

Hazır sizi bulmuşken bir-iki sorum olacak, bunu da yanıtlarsanız çok sevineceğim. Bu enzimi gübre olarak ne sıklıkta ve hangi oranla kullanmalı? Bir de bitki beslenmesi için yeterli oluyor mu yoksa arada takviye için organik ya da kimyasal gübre kullanmalı mı?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 17:20   #629
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
İki günde renkte ciddi farklılık oluştu. Bu normaldir herhalde, değil mi?
Eklenti 213931

Bu enzimi gübre olarak ne sıklıkta ve hangi oranla kullanmalı? Bir de bitki beslenmesi için yeterli oluyor mu yoksa arada takviye için organik ya da kimyasal gübre kullanmalı mı?
Sn. Nevsune,

Renk değişimi normal. Bakteriler tarafından parçalanan bitkiler sıvı içerisinde dağılarak homojen görüntüyü bozacak. Ortama yavaş yavaş laktik asit bakterileri hakim olacak ve diğer bakterilerin çoğu ölecek. pH düştüğü oranda bunların çoğuda düşen pH derecesine dayanamayacak ve bir kaç laktobacillus türü(Lactobacillus plantarum vb.) ve mayalar kalacak. Özellikle mayaların aktif olmasıyla ortamın pH'ı dahada düşecek ve sıvının görünümü giderek homojenleşecek ve dipte tortu oluşacak.

Enzimi bitklierinize yeterince sulandırarak (topraktan:1:400, yaparaktan 1:1000oranında) her zaman kullanabilirsiniz. Bence bitkilerinizi her suladığınızda mutlaka kullanın.

Eğer enzimi mümkün olduğunca fazla sayıda bitki çeşidiyle yapıyorsanız gübreye hiç ihtiyacınız olmayacak. Yılda bir kere iyi bir kompost takviyesi yapabilirsiniz.

Kompostu da enzimin katı atıklarına talaş, saman, gazete veya mukavva kağıdı parçaları katarak kendiniz yapabilirsiniz.

Vegy beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 17:59   #630
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Geçmiş 20 sayfayı okudukça sizlere karşı hayranlığım arttı. Hepiniz harikasınız

Her sulama demişsiniz, o kadar sık kullanabiliyoruz yani. Siz denediğinize göre doğrusunıu biliyorsunuzdur ben de gönül rahatlığıyla kullanacağım.

Enzim için karnabahar ve altındaki yapraklarını, bezelye taneleri, taze fasulye, elma-portakal-limon-kavun kabuğu ve az miktarda taze kekik gibi materyaller kullandım. Bu gün de iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum ama sütü yoğurtla kestirerek lor peyniri yapılırken geriye kalan yeşil bir su vardır ya yarım fincan kadar ondan kullanıp 1 tatlı kaşığı instant maya ilave ettim. Umarım yanlış yapmamışımdır. Ağzı açılınca oksijen girişiyle daha önceki gaz çıkışı bir süreliğine durdu galiba, balon şu anda sönük durumda. Sanırım yeniden fermantasyona başlayacaktır.

Bu arada Feriha arkadaşımız da ısırgan otunu suda bekleterek bir sıvı hazırlayacak. Daha önce hem gübre hem de böceklere karşı kullanılabileceği yönünde bir okul çalışması okumuştum. Enzim oluştuğunda içine bir miktar da bu sıvıdan katmayı planlıyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024