agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Aletleri




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen yssahin

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-11-2009, 10:53   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 785
Aşırı tuzlu turşuyu nasıl kurtarabilirim?

Merhabalar bu sene yaptığım kornişon salatalık turşum aşırı tuzlu olmuş ve salatalıklar tuzu emmiş acaba tuz miktarını nasıl azaltabilirim.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 17:35   #2
Ağaçsever
 
mbdeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 76
Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, kabukları soyulmuş birkaç tane soğanı sirkeye koyun, bu karışımıda turşuya ilave edin ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.

Not: Alıntıdır, ihtiyaç hisedilmediğinden denenmemiştir.

mbdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 18:58   #3
Ağaç Dostu
 
kızılelma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 137
valla aynı dertten bende muzdadirip bilği için teşekkürler

kızılelma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 21:29   #4
Ağaçsever
 
begonya26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: sakarya/sapanca
Mesajlar: 56
aynen bende çok tuzlu yapmısım suyu bosa gitti o yuzden patates tuzunu alır dediler denedim fakat o kadar tuzlu olmuski patateste kar etmedi.bende suyunu attım kendilerinide bir guzel suda beklettim yemeden bi kaç saat önce öylelikle tukettik

begonya26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 22:19   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,523
Galeri: 103
Bizim biber turşuları da çok tuzlu olmuştu. Bir kısmını yemeden önce suda bekletip de tüketelim dedik ama hiç para etmedi bir de lezzetli gelmedi.

Şimdi soğan ve sirkeyi denemek istiyorum. Teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 22:52   #6
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,204
Galeri: 79
Zor görünüyor...Çünki tuz sebzenin içine dek işliyor, suda bekletince de turşu sıcakta kalmış turşuya dönüyor, tadı, lezzeti kalmıyor.

Bu sene tecrübe olsun seneye ayarlarsınız artık.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 09:25   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,523
Galeri: 103
Sevgili berduray, benim kurduğum lahana ve karışık turşular güzel oldu. Ama bahçede o kadar çok biber oldu ki, dağıt dağıt bitmedi. Topladıkça da verdi bitki.
Oğuz da bir arkadaşı ile beraber denemek istedi. O arkadaşı da esasında çok güzel turşu kurar, inanın el becerileri hanımından daha ileri. Onun yaptığı aşureyi yerken parmaklarınızı da yersiniz.
Nasıl olduysa bu biber turşusu aşırı tuzlu olmuş. Dediğiniz gibi suda beklettik ama hiç leziz olmadı.
Bendeki de acemi şansı. Hiç turşu kurmanı bilmem, hep kayınvaldem yapardı biz yerdik.
Ama bu ilk sefer de olsa güzel oldu.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 09:32   #8
Moderatör
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,164
Galeri: 22
Turşularınız da tuz miktarını ayarlamak için.
Yıkanmış bir yumurtayı kullanacağınız kadar suyun içine atın. Yumrta dibe dalacaktır.
Yumurta yüzmeye başlayıncaya kadar TUZ karıştırarak ilave edin. Yumurtanız yüzmaye başladığında tuz miktarı tamam demektir.
1 litre suya 1 çorba kaçığı Üzüm sirkesi 1 diş sarımsak Turşu suyunuz hazır.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 10:38   #9
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,204
Galeri: 79
Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.

Ben ara ara tadarak hazırlarım, ya da 5 lt.lik bidona 1 çorba kepçesi hesabı aşağı yukarı tutar, ideale yakındır.

Tabi içine dolduracağınız sebze miktarı da önemli.

Koca kavanoza birkaç salatalık koyarsanız tuz miktarı fazla gelir, ben ağzına dek tıka basa doldurulmuş 5 lt.'lik kaba 1 kepçe iri tuz koyuyorum, tam ayarında oluyor.

Elbette tuzdan ne kadar hoşlandığınız da önemli.

Az koyarsınız turşu dayanmaz erir, çok kaçarsa tuzdan yenmez, deneye yanıla bu yöntemi öğrendim.

Bunları da benim gibi düşünen arkadaşlara ışık olsun diye anlattım, lütfen ukalalık olarak algılanmasın.

Sevgiler.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 11:15   #10
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,779
Galeri: 11
Benim kornişon turşum da öyle olmuş .
Ben kullanırken hallediyorum , mesela daha fazla rus salatası yaparken kullanıyorum ,
diğer malzemeyle karışınca hiç belli olmuyor .
Veya sandviç , tostların içinde de çok iyiduruyor .
Sade istiyorsanız bu sene once salamurasını hazırlayıp tadına bakın ve sonra salatalıkların içine ekleyin

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 11:27   #11
Moderatör
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,164
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.

Ben ara ara tadarak hazırlarım, ya da 5 lt.lik bidona 1 çorba kepçesi hesabı aşağı yukarı tutar, ideale yakındır.

Tabi içine dolduracağınız sebze miktarı da önemli.

Koca kavanoza birkaç salatalık koyarsanız tuz miktarı fazla gelir, ben ağzına dek tıka basa doldurulmuş 5 lt.'lik kaba 1 kepçe iri tuz koyuyorum, tam ayarında oluyor.

Elbette tuzdan ne kadar hoşlandığınız da önemli.

Az koyarsınız turşu dayanmaz erir, çok kaçarsa tuzdan yenmez, deneye yanıla bu yöntemi öğrendim.

Bunları da benim gibi düşünen arkadaşlara ışık olsun diye anlattım, lütfen ukalalık olarak algılanmasın.

Sevgiler.
Yumrta koylmuş suyu kullanazsanız. Birkereye mahsus bir litere suda kaç gram tuz yumurtayı yüzdürmeyi başarıyor ya da kaç ölcü Öğrenin sonra da ölçerek kullanabilirsiniz.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 12:40   #12
Ağaçsever
 
mbdeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 76
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.
Sayın Tekin yazisinda, tuzlu olmuş turşuyu kurtarmak için değil, turşu hazırlanırken tuz miktarını ayarlayabilmek için püf noktası vermiş. Tuz ayarlamada yardımcı güzel bir tavsiye.

Bu arada tuzunu ayarlayamamış arkadaşlar ilk yazımdaki gibi yaptığında işe yarayıp yaramadığını yazarlarsa sevinirim. Dediğim gibi hiç başıma gelmediği için denememiştim.

Teşekkürler.

mbdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 01:18   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 851
Tuzu fazla kaçmış turşuya , turşu sebze ağırlığının 1/4 ü oranında soyulmuş ve yarıya bölünmüş çekirdekleri üzerinde elma ilave edilir.

Bu da kar etmez ise suda bekletilen turşu akşama doğru sıkılır suyu süzülür ve soğan ile birlikte yağda kavrularak yenir.

Turşu kurulumunda 1 litre suya 50 gr kaya tuzu, bir limonun suyu ve 1/5 litre hakiki sirke konur. Bu tarif Osmanlı Saray Mutfağı Geleneksel ölçüsü olarak geleneksel kullanımdır.

Yumurta deneyi ise mevsime, yumurtanın büyüklüğüne, tavuğun döllü olup olmadığına, yumurtanın taze olup olmadığına göre değişir.

Denenmiş ve yıllardır başarı ile lezzeti sabit olarak tesçillenmiş turşu suyu oranı yukarıda verdiğim gibidir. İster karışık, ister sade lahana turşusu olsun bu oran da ki karışıma litre başı oranına göre
bir çay kaşıği şeker, anason, kişniş, hardal tohumu ile 2 dal karanfil
katmak bilhassa daha iştahlı lezzet katacaktır.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 01:57   #14
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 977
turşu suyu
5 litre kaynamış soğutulmuş kloruz suya 300 gr turşu tuzu atarım
kaya tuzu yoğunluk ve hacim olarak farklı ayaralamsı tecrübe ister
pazarlarda satılan turşuluk tuzlar bu işinizi çözer

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 08:59   #15
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,755
Galeri: 59
Ağzım sulandı, bu konuyu okurken

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 12:19   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-01-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 64
Sayın gtatas tuzlu olmuş turşunun suyunu dök yeniden tuzsuz sirkeli su hazırla üzerine dök.

zümrütü anka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 22:47   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 851
Kurulmuş ve tuzlu olmuş turşunun suyunun dökülüp yeniden kurulması

1-) turşunun ömrünü çok kısaltır.

2-) yeni kurulan suya mevcut turşudan sıvı transferi çok düşük olur. (tuzlu sebze gözenekleri itibari ile bu tuzu daha az tuzlu su ortamına çok az bırakabilir.)

3-) lezzet mutlaka bozulur

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 01:24   #18
Yeni Üye
 
bahardali's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 1
yorumların tümünü okudum. hepinize teşekkürler. aynı dert bende de var ama neticede ne yapalım şimdi anlamadım ki ..?

bahardali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 08:03   #19
Ağaçsever
 
Viji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 41
Arkadaşlar 1 lt suya 80 gr kaya tuzu karıştırarak hazırlayın karışımı bakın kurulan turşunun tadına doyamayacaksınız saygılar.......

Viji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 00:43   #20
Ağaçsever
 
yssahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-12-2011
Şehir: Gümüşhane
Mesajlar: 77
Merhabalar; gezinirken denk geldim başlığa, birkaç öneri ve kişisel fikrimi de yazayım istedim. Belki birileri bakar tekrar.

Turşu, bir laktik asit fermantasyonu olayıdır ve buna göre bazı sonuçları kestirebiliriz:

Mesela sıcaklık fazla(+20 derece denebilir) olursa yumuşama görülecektir. Sıcaklık düşmezse turşu bozulur.
Eğer tuz oranımız az ise de(%7-8'den az) yumuşama gerçekleşecektir ve devamında turşu bozulur. Tuz fazla ise fermantasyon olayı geç olacaktır.

Ek bir bilgi: Turşunun bozulmaması için az bir miktar şeker de atabilirsiniz.

Sizin sorununuzda ise arkadaşların yorumlarına değinmeden uygulanan yöntemi söyleyeyim:
Turşu üreticileri eğer hemen turşuyu satmayacaklarsa tuz oranını arttırırlar(bildiğimiz ilave tuz). %10,%15 duruma göre belki %20 yaparlar. Ancak ticari olarak paketleme/satışının yapılması için kanunlar gereği %5 civarına düşürülmelidir. Bunu da şu şekilde yaparlar:
Turşu soğuk veya ılık suda bekletilir(gerektiği kadar).
Ardından turşunun suyu da yeni salamura ile veya kendi salamurası filtrelenerek değiştirilir.

Bilinenin aksine turşunun suyu değişirse turşu bozulmaz. Çünkü zaten fermante edilmiştir ve zaten tuzludur. Ancak;yeni salamura suyu turşu madem tuzlu oldu diyerek az tuzlu yapılmamalıdır.
Bazı üreticiler ise yeni salamurayı bir miktar fermante ettirip sonra turşuyu bunun içine atarlar

Saygılar.

acemibiri beğendi.
yssahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 17:13   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul ve Yalova
Mesajlar: 358
Fazla tuzlu olan turşunun üzerine beyaz lahana yapraklarını iri kıyım doğrayarak hemen üzerine ekleyin şöyle bir çalkalayın. Hava durumuna göre bir kaç gün sonra bakın. Lahana fazla tuzu alıyor ve kendisi de turşulanıyor. Ekleyerek devam edebilirsiniz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014