agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni136Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2008, 17:12   #31
Ağaçsever
 
ar_da's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2008
Şehir: yozgat
Mesajlar: 97
Meyve sebze kurutma yöntemleri

Malina sizin tarif ettiğiniz gibi biber yedim bir arkadaşımda çok güzeldi. O birde yoğurt döküyor çok lezzetli oluyor.

ar_da Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 19:16   #32
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Malina,bahsettiğiniz kurtulmuş biber tarifini gördüm ve yedim lezzetli ve biraz kıtırımsı idi.Aydın/Nazilli'den komşumuz vardı onlar sürelki yapardı.Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar.Dolma biber kuruturken bolca çıkar çünkü köyüm dağ köyü olduğu için herşeyi değerlendirme mantığı var.Başta süngerimsi görünen bu kısım kurutulup kavurulduğunda domatesli **** yoğurtlu çok lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 19:46   #33
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Üzüm,dut kurutmayı bilmiyorum Malatya'lı arkadaşiların çoğunun bileceğini tahmin ediyorum çünkü o bölgede dut kurutma işlemi yapılmakta.Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 22:47   #34
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır
...
Sayın malina, hangi tür biberin kurusuyla yapıyorsunuz?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 23:40   #35
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 Mesajı Göster
...Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar...
Üst kapak kısmı da kesiliyor mu, yoksa sadece sap kısmı kesiliyor?


Düzenleyen üzüm : 21-05-2008 saat 00:47 Neden: ifade yanlışlığı
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 23:44   #36
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sadece sap kısmı kesiliyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 00:44   #37
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 Mesajı Göster
...Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.
Sayın eeylems1977, istemez olurmuyum; pestilde yapmak isterim ama bu sene altından kalkamam gibi geliyor. Uygun vaktiniz olduğunda yazarsanız çok sevinirim. Muhakkak seneye denerim.

Üzüm suyu ile ilgili bilginiz var mı? Uzun süreli saklanması nasıl yapılır?
Teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 00:59   #38
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

mrduran beğendi.

Düzenleyen eylems : 21-05-2008 saat 11:38 Neden: bilgi ekleme
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 11:47   #39
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Teşekkür ederim eeylems1977, bu tür üzüm suyunu ancak seneye yapabilirim; pekmez gibi. Uzun süreli kaynatma veya kaynatarak kavanoz vakumlama işine bu sene girmeyeceğim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 19:44   #40
Ağaç Dostu
 
Birsen Şemseddin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2007
Şehir: lefkoşa - KKTC
Mesajlar: 158
Galeri: 6
Ben de her yıl bahçemizdeki sultani üzümlerden kurutup kışın keklerin içinde kullanıyorum.
Üzümler olgunlaşınca salkımıyle kesilir.Kaynatılıp soğutulan şehir suyunun içine Bir kahve fincanı zeytin yağı ve birkaç kaşık çamaşır sodası atıp eritiyorum. Üzümleri batırıp hemen çıkararak suyunu süzdürdükten sonra temiz bir bez üstünde hergün altüst ederek kurutuyorum.Solduktan sonra günde birkaç saat güneşe çıkarabilirsiniz. Altüst ederken de saplarını ayıklarım. Hergün biraz ayıklayarak kuruyuncaya kadar saplar temizlenmiş olur.

Geçen yıl incir kurutmayı denedim .Ama pek başarılı olamadım. İncirin nasıl kurutulduğunu bilen var mı?

mrduran beğendi.
Birsen Şemseddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 20:29   #41
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
6 numaralı mesajda sayın berduray'ın tarifi var.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2008, 11:08   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Edirne
Mesajlar: 182
[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır

Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır.

Gülgün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 12:35   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.
tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

ALEXrunaway Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 10:34   #44
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 18:58   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: elazıg
Mesajlar: 2
yardım lutfen

pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir

memetali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 19:07   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: elazıg
Mesajlar: 2
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum

memetali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 19:28   #47
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memetali Mesajı Göster
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum

Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 23:45   #48
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum.

mrduran ve Resulgur beğendi.
papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 09:10   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.
Hiç değilse google'da 'pekmez toprağı' adı altında küçük bir araştırma yapacak olursanız sanırım asıl olan malzemenin ne olduğunu ve aslında bu işin hakkını veren malzemenin ne amaçla kullanıldığını göreceksiniz. Böylelikle kalite kelimesine başka bir anlam daha kazandırmış olacaksınız. Sanırım bu sebepdendir ki antepte baklava, urfada kebap, kastamonuda sarımsak, kuyu kebabı, Tokat/zile pekmezi vs.vb. şeylerin kalitesi kullanılan malzeme ve işçilik ile alakalı olduğundan her yörenin kendine has ürünleri var. Ben bu konuda bir yanlışınız olduğunu düşünüyorum.

ALEXrunaway Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 11:31   #50
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2008, 21:21   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Sn uzum
Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir.

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2008, 21:40   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu
Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu.

Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu.


Düzenleyen çilek_2 : 29-06-2008 saat 01:01
çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2008, 16:49   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu.

Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim.
Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu.
Hoşçakalın.

mrduran beğendi.
çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 01:55   #54
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik.)

İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum.

Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.)

Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim.

Tekrar teşekkürler.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 12:13   #55
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
En güzel biber kızartması

Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır.

Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın.

Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır.

Başka bir yemek olmadan da beni doyurur...

Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün

Eklenen Resimler
    
verdoque ve mrduran beğendi.

Düzenleyen berduray : 01-07-2008 saat 13:32 Neden: foto ekleme
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 14:44   #56
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Dut kurutmasını İspir de çok yapıyorlar.Pestil yapımı çok olduğu ve dut ağacı bol olduğundan sanırım. Sorduğumda herhangi bir özel işlem yapılmadığını sadece temiz bezler üzerine serip güneşte kuruttuklarını öğrendim.
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 23:02   #57
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
...
Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün
Anladım... Öğrenmek isteyenlerin canı çeksin diye yaptınız. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2008, 01:12   #58
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmann Mesajı Göster
...
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?
Sayın osmann,
Trabzon'da zor da olsa fındık kurutuluyor galiba. Tahminim biber kurutma olasılığınız var. (yardımcı ısı kaynağı - duvar, tuğla, taş, vb. kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Çekirdek kısmını çıkarırsanız daha çabuk kurur.) Kurutulacakların güney veya güneybatı yönüne bakmasını sağlayın.

Güneş fırınında kurutma yapıldığını okudum; ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Trabzon'un nemi yüksek olduğu için kurutsanız bile saklamada sorun yaşayabilirsiniz.
(Trabzon'da hiç bulunmamış biri olarak bu kadar maval okumak yeterli herhalde)

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 10:47   #59
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla
Syn. Eylems bunu deniycem gerçekten yıllardır bu üzümleri değerlendiremiyordum ak toprak satılıyor burda gerçide ona has özel bi toprak olduğunu sanıyordum sanırım düz tarla toprağı denenmeye değer üzüm suyunu çok merak ettim pekmezde deniycem çok teşekkür ederim bilgileriniz için.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 10:49   #60
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Birde arkadaşlar bizdeki üzümler bakımsızlıktan salkımın yarısı boşa gidiyor onları temizlemekte çok zaman alıyor sağlam taneleri almak belkide daha kolay taneleri salkımdan ayırıp direk güneş ışığında kurutsam nasıl olur acaba bi bilgisi olan varmı?

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024