agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-12-2012, 19:42   #391
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Yanlış yazmışım yoğurdun suyu olacaktı Hemen düzelteyim. Sözünü ettiğim o su yoğurdun suyu değil. Yağsız sütle yapılan yoğurt ayrışıyor da suyu yukarı çıkıyor gibi oluyordu. Normal sütten yaptığım yoğurtlarda böyle bir ayrışma olmuyor.

Sn.Cymbelina, iddia etmeyeyim çünkü uzun yıllardır almıyorum ama hazır yoğurtların fiyatı sanki daha yüksek olması gerek. Belki büyük yoğurt alınırsa dengeliyordur da, küçük yoğurt almaya kalktığınızda fiyat farkı artar sanıyorum.

Hap kadar Activia türü probiyotik yoğurtların 4 adedi (toplasanız herhalde 300-400 gramı geçmez) 3 küsür lira. Oysa ben 1 kereliğine aldığım bu yoğurttan maya alıp probiyotik yoğurdun 1 kilosunu aylar boyu 2,5 liraya mal ediyorum

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 19:46   #392
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Eve en pahalı yoğurt AOÇ yoğurdu bizim marketlerde de..

Ekonomik ürün önemli ama diğer yoğurtlardan ve daha güvenli, hilesiz, doğal ürün düşüncesiyle tercih edilir diyorum.

Hazır yoğurtları şu mayayla yapıyorlar şöyle sağlıksız sözleri yoğurt yemekten vazgeçirdi..

Cymbelina beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 20:01   #393
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Her ikinize de kesinlikle katılıyorum.

Büyük boy yoğurt nispeten küçük ambalajdakilere göre daha uygun olabiliyor ama hani öyle uçurum yaratacak cinsten değil. Neticede aslında en temel ve en çok tüketmemiz gereken bir gıdayı oldukça pahalıya satıyorlar bu da (sahsi kanaatim) kişi başı tüketimi azaltan birşey. Kaldı ki markası ne olursa olsun, son yıllarda yapılan değişikliklerle - verilen izinler sonucu protein oranı vs. azaltılarak + katkı maddesi arttırılarak yediğimiz şey gerçek yoğurttan oldukça uzaklaşmış durumda. Uzmanların da bas bas bağırdığı gibi, alınan hazır yoğurt 1 hafta geçse de ekşimeden, bozulmadan aynı kalıyor. Bu gerçek yoğurt değil. Suyu da eski faydasını yitirmiş olabilir.

Bu durumda en doğrusu sizlerin de işaret ettiği gibi evde yapmak. Katkısız güvenilir gerçek süt ve uygun maya ile. diye belirtmek gerekiyor ama onu bile temin çok zor.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 20:22   #394
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
(Küçük yoğurt .... lira
Büyük yoğurt .... lira
Süt .... lira) boşverip,

Sağlık paha biçilmez deyip evde yapmaya devam

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 00:02   #395
Ağaçsever
 
senemr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
yoğurt mayalarken,aynı pilav demler gibi kapağın altına peçete koyunca, sert güzel bir yoğurt ortaya çıkıyor.denemenizi tavsiye ederim,farkı göreceksiniz.

nevsune ve Asiye beğendi.
senemr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 21:11   #396
Ağaçsever
 
buyukcoban's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
Bugün mahalledeki AOÇ bayisiyle görüştüm. İzmir de yoğurt sütü ve mayası haftada iki kere geliyormuş. Çarşamba ve Cuma günleri. Fiyatı da 12 lira 5 lt si. İlgilenenlere duyurulur...

buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 22:01   #397
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Teşekkürler Sn. büyükçoban bilgilendirmeniz için, aklıma da gelmişti, zam gelmiş olabilir veya şehirlere göre belki fiyatı değişiyor olabilir diye. Bu bilgiye göre kilosu 2.4 lira ki gene hazır yoğurda göre makul bir rakam.

Sayın Nevsune, siz yoğurdunuzu nasıl mayalıyorsunuz? Maya - süt oranları ve uyguladığınız işlem nasıl acaba?

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 22:09   #398
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha Mesajı Göster
Eve en pahalı yoğurt AOÇ yoğurdu bizim marketlerde de..

Ekonomik ürün önemli ama diğer yoğurtlardan ve daha güvenli, hilesiz, doğal ürün düşüncesiyle tercih edilir diyorum.

..
Feriha Hanım..Ara ara Migros'lara AOÇ yoğurdu geliyor, toprak kaplı olanı çok pahalı..11 lira falan..ama organik değil bunlar..
Ben onun yerine yine Migros'un kendi organik ürünleri için kullandığı MLife markalı organik yoğurtlarından bir denemenizi öneririm..Cam kasede olanıda var..fiyatıda çok uygun AOÇ'a göre..kilosu 6 lira civarında yani..ve güvenilir..peynirleride çok güzel..beyaz peynirin bugünlerde indirimli kilo fiyatı 18.90..keçi peynirini aratmaz..

St rnlerinde organik arayana - Hrriyet zmir Ekonomi

Pınar'da , Doğan Organik'in Gümüşhane'deki çiftliğinde üretilen organik sütü alıp işliyor ve organik yoğurt yapıyor..Yani Mlife ve Pınar aynı sütü kullanıyorlar:

http://www.pinar.com.tr/urunler/orga...9d7f%2bw%3d%3d

feriha ve arapsabunu beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 16:14   #399
Ağaçsever
 
buyukcoban's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Teşekkürler Sn. büyükçoban bilgilendirmeniz için, aklıma da gelmişti, zam gelmiş olabilir veya şehirlere göre belki fiyatı değişiyor olabilir diye. Bu bilgiye göre kilosu 2.4 lira ki gene hazır yoğurda göre makul bir rakam.

Sayın Nevsune, siz yoğurdunuzu nasıl mayalıyorsunuz? Maya - süt oranları ve uyguladığınız işlem nasıl acaba?
Rica ederim Sn. Cymbelina. Bugün almaya gittim AOÇ mağazasına ama inek kalmamış malesef, keçi olandan kalmış. 15 lira dan aldım mayası içinde. 2 litre kadarını ayırdım içmek için. Zira 5 litre yoğurt çok gelecekti. Şimdi mayalıyorum. Bir bardak da içtim tadına bakmak için, yoğun kıvamlı ve güzel bir süt. Umarım yoğurtu da güzel olur...

Cymbelina beğendi.
buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 16:27   #400
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sayın Nevsune, siz yoğurdunuzu nasıl mayalıyorsunuz? Maya - süt oranları ve uyguladığınız işlem nasıl acaba?
Bu başlıkta bir yerlerde ayrıntısıyla anlatmış olmalıyım ama hem siz sorduğunuz hem de güncellemek amacıyla bir daha anlatayım.

1 lt pastörize sütü parmağımın yanmayacağı (45 derece civarlarında) kadar ısıtıyorum. Bu arada oda ısısına getirilmiş 1 yemek kaşığı kadar maya için ayırdığım yoğurdu, pütürsüz hale gelecek şekilde ezip içine de 1 tatlı kaşığı kadar şeker (şart değil, benim mayalamayı hızlandırma düşündüğüm için) ilave ettikten sonra ısıttığım süte döküp karıştırıyorum. Mayalama işlemi bu kadar.

Ben yoğurt makinesinde yapıyorum. 4-5 saat sonra kavanozları makineden çıkartıp ağızlarını açarak buzdolabında dinlenmeye bırakıyorum. Sanırım yoğurdun kendini toplayıp sertleşmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Bir kaç saat sonra sertleşmiş olan yoğurtlarımın ağzını kapatıp taze taze tüketiyorum.

Bana sorduğunuz ve ben makinede yaptığım için bu şekilde yazdım. Elde yapıldığında mayalı sütün konulduğu kabı örtülerle sarıp ılık bir yerde yine 4-5 saat kadar dinlenmeye bırakmak aynı sonucu veriyor.

Yoğurt makineleri ilk çıktığında oğlum küçüktü, yoğurdu pek sevmiyordu. Ben de meyveli olursa belki sever diye almıştım. Oğlum büyüdü, yuvadan uçtu. Madem evde makine var niye boşa dursun, ben de artık kendime kullanıyorum. Ayrıca küçük kavanozlarda yapıp öyle tüketmek gibi bir seçenek sağlıyor ve teknolojinin kolaylıklarını da seviyorum zaten. Yoksa ister elde yapın ister makinede, değişen bir şey yok

pria ve Cymbelina beğendi.

Düzenleyen nevsune : 23-12-2012 saat 10:13
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 16:36   #401
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi senemr Mesajı Göster
yoğurt mayalarken,aynı pilav demler gibi kapağın altına peçete koyunca, sert güzel bir yoğurt ortaya çıkıyor.denemenizi tavsiye ederim,farkı göreceksiniz.
Haklısınız. Ben de yoğurdu makineden çıkarttıktan sonra kavanozların kapaklarını açtığım zaman kapaklarda bayağı bir su damlacıkları görüyorum. Bu yöntemi bir deneyeceğim.

senemr beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 00:04   #402
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sayın büyükçoban ve Sayın Nevsune, yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

AOÇ set fiyatı keçi sütü olunca 15 lira, bildiğim kadarıyla keçi sütü ve ürünleri genelde daha pahalı oluyor zaten . Ama bunun da maliyetini filan hesaplamayayım, adım cimriye çıkacak

Nevsune hanım, başlığı en başından itibaren okudum ama üzerinden vakit geçtiği için sizin tarifiniz varsa da unuttum sanıyorum, tekrar teşekkür ederim detaylı tarifiniz için. Merak ediyorum, bir ara denemek istiyorum ben de.

Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim.

Bir de hazır yoğurttan bu kadar söz edince aşağıdaki linkte 130 no.lu mesajda Sayın Nevsune'nin ve 131 no.lu mesajda Sayın Mine Pakkaner'in paylaştığı bir haber var göz atmak isterseniz (aynı firmalar zannedersem):

Bakanlıkça teşhir edilen firmalar

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 08:29   #403
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İnsanların evde yoğurt yapmak istemesinin ana sebebi maliyet değil sağlık için.

Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK...

Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim...

Gerisi hikaye...

Yoğurt sulu oldu yok sert oldu vs.vs.

Süt işe yaramadıktan sonra yoğurt güzel olsa ne olacak ucuz olsa ne olacak

Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 08:46   #404
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Biz organik süt konusunda şanslıyız. Yoğurt yapacağımız sütü, haftanın belli günlerinde köyden gelen bir sütçüden alıyoruz.

Yılın belli aylarında yine yoğurt için, koyun sütü alıyoruz. Koyun yoğurdunun lezzeti ve kıvamını hiç bir yoğurda değişmem.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 09:54   #405
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim.
Sevgili Cymbelina konu biraz karışacak gibi ama hepsi birbiriyle bağlantılı. Sabırla okumanızı dilerim

UHT kutu sütlerini ben kendi adıma önermem. Bu konu hakkındaki deneyimlerimi kefir başlığında yazmıştım sanırım. Bir zamanlar kilo almayayım diye yağsız kutu sütü alıyordum çünkü yağsız süt olarak başka bir seçenek yok. O sütle yaptığım yoğurt hem gerçekten lezzetsiz oluyordu hem de yukardaki mesajlarımda sözünü ettiğim gibi üstünde sütten ayrışan bir su tabakası oluyordu. O dönem kefiri de bu sütlerle yapıyordum. Bir süre sonra kefir mayalarım iş görmemeye başladı. Sütü mayalayamıyorlardı ve sonunda öldüler. Önce olayı kavrayamadım. Aradan epey bir zaman geçtikten sonra kefir başlığında UHT sütlerinin kefir mayalarına zarar verdiklerini okuduğumda durumu anlayabildim. Şimdi sevgili sudenur'dan aldığım kefir mayalarını pastörize sütte mayalıyorum, hiç sorun yok.

Aşağıdaki alıntı süt ile ilgili tartışma konusu olan bir başlıktan alınmıştır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Taş Devri diyetinde içeceklerin doğru ve bilinçli tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Aydın, sorularımızı yanıtladı:

* Bu diyette süt serbest mi?
Pastörize sütü önermiyorum. Sütün pastörizasyonu bazı zararlı bakterileri ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri (probiyotikleri) de yok ediyor. Kutu sütleri çok daha büyük bir sorun. Çünkü homojenizasyon sırasında süte 2 ton civarında bir basınç uygulanıyor ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişiyor. Molekül yapısı değişmiş proteinler, çocuğun ileriki yaşamında Tip 1 diyabet gibi hastalıklara yol açıyor. Kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesmeyen süt veya yoğurt doğal değildir. Sütten çok, mayalanmış süt ürünleri, tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir tercih edilmeli. Kefirle mayalanmış süt çok yararlıdır.

* Hangi süt tüketilmeli?
Mümkünse günlük mandıra sütü tüketilmeli. Temiz olduğuna güveniyorsanız (!) sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz. Şehirdeki en iyi olabilecek seçenek, günlük pastörize şişe sütleridir. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayın. Süt ya da yoğurt ekşimesin veya kesilmesin diye içlerine antibiyotikler konuluyor ve süt içindeki probiyotiklerin tümüne yakını kayboluyor. Bu yüzden bulabilirseniz sadece ekşiyen ve kesilen süt ve yoğurtları yiyin!
.
Bir zamanlar o başlıkta da yazmıştım. Teknoloji gelişti ya, şimdi de arabalarda süt satan sütçüler var. O sütleri koydukları depolar ne kadar zamanda bir temizlenir? Süt sağıldıktan sonra hangi ortamlarda bekletilip ne gibi işlemlerden sonra o depolara konulur? Ne kadar uzaklıktan geldiği belli olmayan sütün özellikle yaz günleri kimbilir kaç derece ısınan o depoda ne hale geldiğini biliyor muyuz? En kolay bakteri üreten besinin süt olduğunu biliyorum. O sütler bize nasıl ulaşıyor allahaşkınıza, yazarken bile tüylerim ürperiyor.

Haa, tanıdığım, bildiğim ve güvendiğim bir sütçü olur da, tamam gözümle gördüğüm sürece alırım ama bu koşullarda asla.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK...

Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim...

Gerisi hikaye...

Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası...
Doğallık, organik vs. sıkıntısı sadece sütte mi? Ne yazık ki her şeyde ve yine ne yazık ki şehir olsun, kırsal olsun hepimizin toptan yaşadığı bir sıkıntı. Doğal diye pazarlarda, dükkanlarda satılanlar için kim sertifika gösteriyor ya da hangimiz soruyoruz? Eğitim şart, hem üreticilere, hem bize hem de devlete

Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok. En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 10:54   #406
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
... yoğurt için, koyun sütü alıyoruz. Koyun yoğurdunun lezzeti ve kıvamını hiç bir yoğurda değişmem.
En doğrusunu yapıyorsunuz sayın SDurul..
Ben köyü, köylüyü, hayvanların hangi koşullarda beslendiğini oldukça yakından biri olarak şunu söyliyeyim..
Köylerde kapkaranlık, daracık mekanlarda fenni yemlerle beslenen inek sütü bence zehirden farksızdır..
Şimdi seanen keçileri bile kırda bayırda değil damlarda, kapalı mekanlarda besleniyor..o yüzden keçi sütüne bile güvenmemek gerekir..
Ama, koyun öyle değildir..koyun kapalı damda, ahırda sürekli beslenebilen bir hayvan değildir..koyun, mutlaka açık havada, kırda bayırda gezdirilmesi gereken bir hayvandır..
Koyunu dama hapsedemezsiniz..
Köyde çevremdeki bütün koyun sürüsü sahiplerini günde en az 10-12 saat hatta daha fazla kırlarda otlatmaya çıkardıklarını biliyor ve tanık oluyorum..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 11:20   #407
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Evet keçi sütünün inek sütünden farkı kalmadı çünkü eski keçiler kalmadı

Keçiler artık dağda bayırda değil..damın altında...
Ben onlara küçültülmüş inekler diyorum .

Bu damı-ahırı çok seven keçilerin peşinde şimdi üreticiler....Yani zanen-sanen keçilerinin...

Keçi sütü çok sağlıklı ama bu güneşi, otu çayırı çimeni görmeyen keçilerin sütü değil...

Koyun sütü bulmak mı hem de şehirde... belki bir gün ölmeden görebiliriz

nevsune, Kiraz ve arapsabunu beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 11:34   #408
Ağaçsever
 
buyukcoban's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
Konunun çıkış noktasına gelirsek, AOÇ keçi yoğurt sütü denemem başarılı oldu. Gayet güzel bir yoğurt elde ettim, bugün tadına baktım tam ev yoğurdu. Bundan sonra yine AOÇ nin günlük pastörize cam şisedeki keçi sütü bu mayayla devam etmeyi düşünüyorum yoğurt yapımına. Çünkü artık mayam var ve her seferinde 5lt yoğurt sütü almak zorunda kalmam. Deneyecek kişilere öneririm...

Cymbelina beğendi.
buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 11:54   #409
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Yaptığım en güzel yoğurt "Tire Süt-organik" ile oldu. Tadı ve kıvamı çok güzel. İstanbul'da az da olsa satılıyor.

Aslında niyetim, Beykoz-Çavuşbaşında güvenilir birini bulursam açık süt almak. Açıkta inek besleyen çok aile var.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 12:15   #410
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2011
Şehir: izmir-adana
Mesajlar: 122
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.daha çok takrarla öğrenilse gerek.ama taze mayalanmış yoğurdun tadını hiçbişeye değişmem

toprak kız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 16:03   #411
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi toprak kız Mesajı Göster
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.daha çok takrarla öğrenilse gerek.ama taze mayalanmış yoğurdun tadını hiçbişeye değişmem
İlk yaptıklarımda sütü fazla ısıttığım için ben de aynı problemi yaşıyordum. Biraz daha ılık deneyin isterseniz.

nevsune beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 18:03   #412
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sevgili Cymbelina konu biraz karışacak gibi ama hepsi birbiriyle bağlantılı. Sabırla okumanızı dilerim

Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok. En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum.
Sayın Nevsune, çok teşekkür ederim, elbette okudum mesajınızı

Bir önceki sayfada da belirttiğim gibi ve sizin de işaret ettiğiniz üzere kaynağı güvenilir süt bulmak en güzeli ama bulamıyoruz.


Mesajlarıyla bilgilerini paylaşan, konuya katkı sağlayan diğer arkadaşlara da çok teşekkür ederim.

Derdim bilgi edinmek, "nasıl ucuza getiririz" sorusunun cevabını bulmak değil, fiyatları karşılaştırmak bu düşünceye indirgenmemeli.

nevsune beğendi.
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 20:38   #413
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Köylerde kapkaranlık, daracık mekanlarda fenni yemlerle beslenen inek sütü bence zehirden farksızdır..

Ama, koyun öyle değildir..koyun kapalı damda, ahırda sürekli beslenebilen bir hayvan değildir..koyun, mutlaka açık havada, kırda bayırda gezdirilmesi gereken bir hayvandır..
Sayın pria, köylerde beslenen hayvanlardan alınan inek sütü ile ilgili o kadar karamsar değilim. Uzun yıllar köyde çalıştığım ve yaşadığım için biraz biliyorum, köylüler sap saman vesaire bağ bahçe artıklarını hayvanlara veriyorlar, tabii fenni yem de veriyorlar. Yine de kutu sütlerine yeğlerim. Koyun sütü her zaman bulunmuyor çünkü, yılda iki üç ay kadar.




Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Koyun sütü bulmak mı hem de şehirde... belki bir gün ölmeden görebiliriz
Haklısınız, biz epey mesafeden yaylaya koyun sayalarına almaya gidiyoruz. Büyük şehirlerde bulmak zor.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi toprak kız Mesajı Göster
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.
Yoğurdun sünmesi sizin tutturamamanızla alâkalı değil, hazır yoğurtla mayalanan yoğurtlarda böyle bir sonuç kaçınılmaz oluyor.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2012, 21:39   #414
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Aslında niyetim, Beykoz-Çavuşbaşında güvenilir birini bulursam açık süt almak. Açıkta inek besleyen çok aile var.
Sn. Kiraz, biz de Kavacık'ta ikamet eden bir aileyiz. Sütümüzü, her şeyden önce ineklerinin sağlığını ve mutluluğunu gözeten, 150’ye yakın hayvanları olan, onları beslemek için çevredeki yaklaşık 200 dönümlük arazide ziraat yapan, bu arazilere inek gübresi dökerek toprağı zenginleştiren, inekleri her gün dışarı çıkarıp güneşi hissetmelerine ve otlamalarına özen gösteren, üretimi organik olmayan ancak yine de hayvanlarına kesinlikle fabrika yemi vermeyen; kısmen ziraatini kendilerinin yaptığı tahıl ve otlarla besleyen amacı çiftliği kendini çekip çevirebilecek noktaya getirmek ve şehre geri dönmek zorunda kalmadan ailesi ve kızlarıyla (süt inecikleriyle) mutlu mesut yaşamak olan, 8 senedir hastalıklardan ari sürü sertifikasına sahip, 200 sağmal kapasiteli-sürekli büyüyen, İstanbul’un çeşitli semtlerine belirli günlerde saf çiğ sütlerinin dağıtımını yapan hala devam ediyor mu bilmiyorum ama TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde de yer alan Gündönümü Çiftliği (Aysun The Sütçü) 'nden tedarik ediyoruz. Kavacık servis günü Perşembe. Yalnız sisteme dahil olabilmek biraz vakit alabiliyor. Yanlış hatırlamıyorsam bu ay içerisinde de 30-40 civarında buzağıları doğacaktı

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2012, 18:58   #415
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Bahçeden çok teşekkürler. Bu hafta ne şanslıyım, dün tanıştığım biri de (daha önce bahsetmişlerdi, Çavuşbaşı'nda oturuyor) bahçe kurmuş, bazı ürünler satıyor, sütü güvendiği köylülerden temin ediyormuş, kendinin de bahçesinde çok sayıda serbest gezen tavuğu varmış.
Yakın çevrede kapıya teslim yapıyor.

Gündönümü ile hemen irtibat kuracağım.

bahcedenn beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2012, 19:41   #416
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Perşembe günleri bize Göndönümü'nden geliyor. Fakat haftanın tek günü geldikleri için tazelik açısından bize bu tek gün yetmiyor.
Pazar günü de komşumuzun bir tanıdığı Çavuşbaşı köylerinden getiriyor. Kendim görmediğim için aslında içim çok ta rahat değil ama yapıcak bişey yok maalesef. İç güveysinden hallice deyip alıyoruz.
Ama Gündönümü'nden kesinlikle memnun kalırsınız.

Kiraz beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 11:57   #417
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
aslında yoğurt mayalamayı becerebiliyordum fakat en son denememde biraz terslikler oldu ve sonuç yoğurtmu sıvı bişeymi ne olduğuna karar veremediğim bir ürün çıktı ortaya, şimdi tecrübelerinize ihtiyacım var, onu kaynatsam olurmu yani lor yapmak nasıl oluyor, birde yapacağım şey dolapta nasıl bozulmadan duracak?

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 12:46   #418
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
Eğer halen bu sıvı elinizde ise kaynamış sıcak suyun içinde tekrar mayalanmaya bırakın eminim tutacaktır

Sevgi Durul beğendi.
Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 13:09   #419
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
elimde 2 gün önce mayaladım açtım dolaba koydum ertesi gün geldim dolaptan çıkartıp tekrar sıcak suya oturttum dün bütün gün dolaptaydı yine deneyeyim mi? Rezil etmeden becerebilseydim keşke

Asiye beğendi.
ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 18:44   #420
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhat Mesajı Göster
elimde 2 gün önce mayaladım açtım dolaba koydum ertesi gün geldim dolaptan çıkartıp tekrar sıcak suya oturttum dün bütün gün dolaptaydı yine deneyeyim mi? Rezil etmeden becerebilseydim keşke

Yine olmadıysa lor peyniri yapın. Ben ilk zamanlar çok kereler lor peyniri yapmak zorunda kalıyordum Mayalama sıcaklığını düşürünce hiç problem yaşamadım, önceleri süt gereğinden fazla sıcak olduğu için mayalanmıyormuş.

ayhat beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024