10-12-2012, 19:42 | #391 |
Ağaç Dostu
|
Yanlış yazmışım yoğurdun suyu olacaktı Hemen düzelteyim. Sözünü ettiğim o su yoğurdun suyu değil. Yağsız sütle yapılan yoğurt ayrışıyor da suyu yukarı çıkıyor gibi oluyordu. Normal sütten yaptığım yoğurtlarda böyle bir ayrışma olmuyor. Sn.Cymbelina, iddia etmeyeyim çünkü uzun yıllardır almıyorum ama hazır yoğurtların fiyatı sanki daha yüksek olması gerek. Belki büyük yoğurt alınırsa dengeliyordur da, küçük yoğurt almaya kalktığınızda fiyat farkı artar sanıyorum. Hap kadar Activia türü probiyotik yoğurtların 4 adedi (toplasanız herhalde 300-400 gramı geçmez) 3 küsür lira. Oysa ben 1 kereliğine aldığım bu yoğurttan maya alıp probiyotik yoğurdun 1 kilosunu aylar boyu 2,5 liraya mal ediyorum |
10-12-2012, 19:46 | #392 |
Ağaç Dostu
|
Eve en pahalı yoğurt AOÇ yoğurdu bizim marketlerde de.. Ekonomik ürün önemli ama diğer yoğurtlardan ve daha güvenli, hilesiz, doğal ürün düşüncesiyle tercih edilir diyorum. Hazır yoğurtları şu mayayla yapıyorlar şöyle sağlıksız sözleri yoğurt yemekten vazgeçirdi.. |
10-12-2012, 20:01 | #393 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Her ikinize de kesinlikle katılıyorum. Büyük boy yoğurt nispeten küçük ambalajdakilere göre daha uygun olabiliyor ama hani öyle uçurum yaratacak cinsten değil. Neticede aslında en temel ve en çok tüketmemiz gereken bir gıdayı oldukça pahalıya satıyorlar bu da (sahsi kanaatim) kişi başı tüketimi azaltan birşey. Kaldı ki markası ne olursa olsun, son yıllarda yapılan değişikliklerle - verilen izinler sonucu protein oranı vs. azaltılarak + katkı maddesi arttırılarak yediğimiz şey gerçek yoğurttan oldukça uzaklaşmış durumda. Uzmanların da bas bas bağırdığı gibi, alınan hazır yoğurt 1 hafta geçse de ekşimeden, bozulmadan aynı kalıyor. Bu gerçek yoğurt değil. Suyu da eski faydasını yitirmiş olabilir. Bu durumda en doğrusu sizlerin de işaret ettiği gibi evde yapmak. Katkısız güvenilir gerçek süt ve uygun maya ile. diye belirtmek gerekiyor ama onu bile temin çok zor. |
11-12-2012, 00:02 | #395 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
|
yoğurt mayalarken,aynı pilav demler gibi kapağın altına peçete koyunca, sert güzel bir yoğurt ortaya çıkıyor.denemenizi tavsiye ederim,farkı göreceksiniz. |
11-12-2012, 21:11 | #396 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
|
Bugün mahalledeki AOÇ bayisiyle görüştüm. İzmir de yoğurt sütü ve mayası haftada iki kere geliyormuş. Çarşamba ve Cuma günleri. Fiyatı da 12 lira 5 lt si. İlgilenenlere duyurulur... |
11-12-2012, 22:01 | #397 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Teşekkürler Sn. büyükçoban bilgilendirmeniz için, aklıma da gelmişti, zam gelmiş olabilir veya şehirlere göre belki fiyatı değişiyor olabilir diye. Bu bilgiye göre kilosu 2.4 lira ki gene hazır yoğurda göre makul bir rakam. Sayın Nevsune, siz yoğurdunuzu nasıl mayalıyorsunuz? Maya - süt oranları ve uyguladığınız işlem nasıl acaba? |
11-12-2012, 22:09 | #398 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Ben onun yerine yine Migros'un kendi organik ürünleri için kullandığı MLife markalı organik yoğurtlarından bir denemenizi öneririm..Cam kasede olanıda var..fiyatıda çok uygun AOÇ'a göre..kilosu 6 lira civarında yani..ve güvenilir..peynirleride çok güzel..beyaz peynirin bugünlerde indirimli kilo fiyatı 18.90..keçi peynirini aratmaz.. St rnlerinde organik arayana - Hrriyet zmir Ekonomi Pınar'da , Doğan Organik'in Gümüşhane'deki çiftliğinde üretilen organik sütü alıp işliyor ve organik yoğurt yapıyor..Yani Mlife ve Pınar aynı sütü kullanıyorlar: http://www.pinar.com.tr/urunler/orga...9d7f%2bw%3d%3d |
|
12-12-2012, 16:14 | #399 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
|
Alıntı:
|
|
12-12-2012, 16:27 | #400 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1 lt pastörize sütü parmağımın yanmayacağı (45 derece civarlarında) kadar ısıtıyorum. Bu arada oda ısısına getirilmiş 1 yemek kaşığı kadar maya için ayırdığım yoğurdu, pütürsüz hale gelecek şekilde ezip içine de 1 tatlı kaşığı kadar şeker (şart değil, benim mayalamayı hızlandırma düşündüğüm için) ilave ettikten sonra ısıttığım süte döküp karıştırıyorum. Mayalama işlemi bu kadar. Ben yoğurt makinesinde yapıyorum. 4-5 saat sonra kavanozları makineden çıkartıp ağızlarını açarak buzdolabında dinlenmeye bırakıyorum. Sanırım yoğurdun kendini toplayıp sertleşmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Bir kaç saat sonra sertleşmiş olan yoğurtlarımın ağzını kapatıp taze taze tüketiyorum. Bana sorduğunuz ve ben makinede yaptığım için bu şekilde yazdım. Elde yapıldığında mayalı sütün konulduğu kabı örtülerle sarıp ılık bir yerde yine 4-5 saat kadar dinlenmeye bırakmak aynı sonucu veriyor. Yoğurt makineleri ilk çıktığında oğlum küçüktü, yoğurdu pek sevmiyordu. Ben de meyveli olursa belki sever diye almıştım. Oğlum büyüdü, yuvadan uçtu. Madem evde makine var niye boşa dursun, ben de artık kendime kullanıyorum. Ayrıca küçük kavanozlarda yapıp öyle tüketmek gibi bir seçenek sağlıyor ve teknolojinin kolaylıklarını da seviyorum zaten. Yoksa ister elde yapın ister makinede, değişen bir şey yok Düzenleyen nevsune : 23-12-2012 saat 10:13 |
|
12-12-2012, 16:36 | #401 |
Ağaç Dostu
|
Haklısınız. Ben de yoğurdu makineden çıkarttıktan sonra kavanozların kapaklarını açtığım zaman kapaklarda bayağı bir su damlacıkları görüyorum. Bu yöntemi bir deneyeceğim. |
13-12-2012, 00:04 | #402 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Sayın büyükçoban ve Sayın Nevsune, yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. AOÇ set fiyatı keçi sütü olunca 15 lira, bildiğim kadarıyla keçi sütü ve ürünleri genelde daha pahalı oluyor zaten . Ama bunun da maliyetini filan hesaplamayayım, adım cimriye çıkacak Nevsune hanım, başlığı en başından itibaren okudum ama üzerinden vakit geçtiği için sizin tarifiniz varsa da unuttum sanıyorum, tekrar teşekkür ederim detaylı tarifiniz için. Merak ediyorum, bir ara denemek istiyorum ben de. Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim. Bir de hazır yoğurttan bu kadar söz edince aşağıdaki linkte 130 no.lu mesajda Sayın Nevsune'nin ve 131 no.lu mesajda Sayın Mine Pakkaner'in paylaştığı bir haber var göz atmak isterseniz (aynı firmalar zannedersem): Bakanlıkça teşhir edilen firmalar |
13-12-2012, 08:29 | #403 |
Ağaç Dostu
|
İnsanların evde yoğurt yapmak istemesinin ana sebebi maliyet değil sağlık için. Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK... Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim... Gerisi hikaye... Yoğurt sulu oldu yok sert oldu vs.vs. Süt işe yaramadıktan sonra yoğurt güzel olsa ne olacak ucuz olsa ne olacak Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası... |
13-12-2012, 08:46 | #404 |
Ağaç Dostu
|
Biz organik süt konusunda şanslıyız. Yoğurt yapacağımız sütü, haftanın belli günlerinde köyden gelen bir sütçüden alıyoruz. Yılın belli aylarında yine yoğurt için, koyun sütü alıyoruz. Koyun yoğurdunun lezzeti ve kıvamını hiç bir yoğurda değişmem. |
13-12-2012, 09:54 | #405 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
UHT kutu sütlerini ben kendi adıma önermem. Bu konu hakkındaki deneyimlerimi kefir başlığında yazmıştım sanırım. Bir zamanlar kilo almayayım diye yağsız kutu sütü alıyordum çünkü yağsız süt olarak başka bir seçenek yok. O sütle yaptığım yoğurt hem gerçekten lezzetsiz oluyordu hem de yukardaki mesajlarımda sözünü ettiğim gibi üstünde sütten ayrışan bir su tabakası oluyordu. O dönem kefiri de bu sütlerle yapıyordum. Bir süre sonra kefir mayalarım iş görmemeye başladı. Sütü mayalayamıyorlardı ve sonunda öldüler. Önce olayı kavrayamadım. Aradan epey bir zaman geçtikten sonra kefir başlığında UHT sütlerinin kefir mayalarına zarar verdiklerini okuduğumda durumu anlayabildim. Şimdi sevgili sudenur'dan aldığım kefir mayalarını pastörize sütte mayalıyorum, hiç sorun yok. Aşağıdaki alıntı süt ile ilgili tartışma konusu olan bir başlıktan alınmıştır. Alıntı:
Haa, tanıdığım, bildiğim ve güvendiğim bir sütçü olur da, tamam gözümle gördüğüm sürece alırım ama bu koşullarda asla. Alıntı:
Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok. En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum. |
|||
13-12-2012, 10:54 | #406 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Ben köyü, köylüyü, hayvanların hangi koşullarda beslendiğini oldukça yakından biri olarak şunu söyliyeyim.. Köylerde kapkaranlık, daracık mekanlarda fenni yemlerle beslenen inek sütü bence zehirden farksızdır.. Şimdi seanen keçileri bile kırda bayırda değil damlarda, kapalı mekanlarda besleniyor..o yüzden keçi sütüne bile güvenmemek gerekir.. Ama, koyun öyle değildir..koyun kapalı damda, ahırda sürekli beslenebilen bir hayvan değildir..koyun, mutlaka açık havada, kırda bayırda gezdirilmesi gereken bir hayvandır.. Koyunu dama hapsedemezsiniz.. Köyde çevremdeki bütün koyun sürüsü sahiplerini günde en az 10-12 saat hatta daha fazla kırlarda otlatmaya çıkardıklarını biliyor ve tanık oluyorum.. |
|
13-12-2012, 11:20 | #407 |
Ağaç Dostu
|
Evet keçi sütünün inek sütünden farkı kalmadı çünkü eski keçiler kalmadı Keçiler artık dağda bayırda değil..damın altında... Ben onlara küçültülmüş inekler diyorum . Bu damı-ahırı çok seven keçilerin peşinde şimdi üreticiler....Yani zanen-sanen keçilerinin... Keçi sütü çok sağlıklı ama bu güneşi, otu çayırı çimeni görmeyen keçilerin sütü değil... Koyun sütü bulmak mı hem de şehirde... belki bir gün ölmeden görebiliriz |
13-12-2012, 11:34 | #408 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
|
Konunun çıkış noktasına gelirsek, AOÇ keçi yoğurt sütü denemem başarılı oldu. Gayet güzel bir yoğurt elde ettim, bugün tadına baktım tam ev yoğurdu. Bundan sonra yine AOÇ nin günlük pastörize cam şisedeki keçi sütü bu mayayla devam etmeyi düşünüyorum yoğurt yapımına. Çünkü artık mayam var ve her seferinde 5lt yoğurt sütü almak zorunda kalmam. Deneyecek kişilere öneririm... |
13-12-2012, 11:54 | #409 |
Ağaç Dostu
|
Yaptığım en güzel yoğurt "Tire Süt-organik" ile oldu. Tadı ve kıvamı çok güzel. İstanbul'da az da olsa satılıyor. Aslında niyetim, Beykoz-Çavuşbaşında güvenilir birini bulursam açık süt almak. Açıkta inek besleyen çok aile var. |
13-12-2012, 12:15 | #410 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2011
Şehir: izmir-adana
Mesajlar: 122
|
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.daha çok takrarla öğrenilse gerek.ama taze mayalanmış yoğurdun tadını hiçbişeye değişmem |
13-12-2012, 16:03 | #411 |
Ağaç Dostu
|
İlk yaptıklarımda sütü fazla ısıttığım için ben de aynı problemi yaşıyordum. Biraz daha ılık deneyin isterseniz. |
13-12-2012, 18:03 | #412 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Alıntı:
Bir önceki sayfada da belirttiğim gibi ve sizin de işaret ettiğiniz üzere kaynağı güvenilir süt bulmak en güzeli ama bulamıyoruz. Mesajlarıyla bilgilerini paylaşan, konuya katkı sağlayan diğer arkadaşlara da çok teşekkür ederim. Derdim bilgi edinmek, "nasıl ucuza getiririz" sorusunun cevabını bulmak değil, fiyatları karşılaştırmak bu düşünceye indirgenmemeli. |
|
13-12-2012, 20:38 | #413 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Yoğurdun sünmesi sizin tutturamamanızla alâkalı değil, hazır yoğurtla mayalanan yoğurtlarda böyle bir sonuç kaçınılmaz oluyor. |
||
13-12-2012, 21:39 | #414 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Sn. Kiraz, biz de Kavacık'ta ikamet eden bir aileyiz. Sütümüzü, her şeyden önce ineklerinin sağlığını ve mutluluğunu gözeten, 150’ye yakın hayvanları olan, onları beslemek için çevredeki yaklaşık 200 dönümlük arazide ziraat yapan, bu arazilere inek gübresi dökerek toprağı zenginleştiren, inekleri her gün dışarı çıkarıp güneşi hissetmelerine ve otlamalarına özen gösteren, üretimi organik olmayan ancak yine de hayvanlarına kesinlikle fabrika yemi vermeyen; kısmen ziraatini kendilerinin yaptığı tahıl ve otlarla besleyen amacı çiftliği kendini çekip çevirebilecek noktaya getirmek ve şehre geri dönmek zorunda kalmadan ailesi ve kızlarıyla (süt inecikleriyle) mutlu mesut yaşamak olan, 8 senedir hastalıklardan ari sürü sertifikasına sahip, 200 sağmal kapasiteli-sürekli büyüyen, İstanbul’un çeşitli semtlerine belirli günlerde saf çiğ sütlerinin dağıtımını yapan hala devam ediyor mu bilmiyorum ama TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde de yer alan Gündönümü Çiftliği (Aysun The Sütçü) 'nden tedarik ediyoruz. Kavacık servis günü Perşembe. Yalnız sisteme dahil olabilmek biraz vakit alabiliyor. Yanlış hatırlamıyorsam bu ay içerisinde de 30-40 civarında buzağıları doğacaktı |
15-12-2012, 18:58 | #415 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Bahçeden çok teşekkürler. Bu hafta ne şanslıyım, dün tanıştığım biri de (daha önce bahsetmişlerdi, Çavuşbaşı'nda oturuyor) bahçe kurmuş, bazı ürünler satıyor, sütü güvendiği köylülerden temin ediyormuş, kendinin de bahçesinde çok sayıda serbest gezen tavuğu varmış. Yakın çevrede kapıya teslim yapıyor. Gündönümü ile hemen irtibat kuracağım. |
15-12-2012, 19:41 | #416 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Perşembe günleri bize Göndönümü'nden geliyor. Fakat haftanın tek günü geldikleri için tazelik açısından bize bu tek gün yetmiyor. Pazar günü de komşumuzun bir tanıdığı Çavuşbaşı köylerinden getiriyor. Kendim görmediğim için aslında içim çok ta rahat değil ama yapıcak bişey yok maalesef. İç güveysinden hallice deyip alıyoruz. Ama Gündönümü'nden kesinlikle memnun kalırsınız. |
17-01-2013, 11:57 | #417 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
aslında yoğurt mayalamayı becerebiliyordum fakat en son denememde biraz terslikler oldu ve sonuç yoğurtmu sıvı bişeymi ne olduğuna karar veremediğim bir ürün çıktı ortaya, şimdi tecrübelerinize ihtiyacım var, onu kaynatsam olurmu yani lor yapmak nasıl oluyor, birde yapacağım şey dolapta nasıl bozulmadan duracak? |
17-01-2013, 12:46 | #418 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
Eğer halen bu sıvı elinizde ise kaynamış sıcak suyun içinde tekrar mayalanmaya bırakın eminim tutacaktır |
17-01-2013, 13:09 | #419 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
elimde 2 gün önce mayaladım açtım dolaba koydum ertesi gün geldim dolaptan çıkartıp tekrar sıcak suya oturttum dün bütün gün dolaptaydı yine deneyeyim mi? Rezil etmeden becerebilseydim keşke |
17-01-2013, 18:44 | #420 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yine olmadıysa lor peyniri yapın. Ben ilk zamanlar çok kereler lor peyniri yapmak zorunda kalıyordum Mayalama sıcaklığını düşürünce hiç problem yaşamadım, önceleri süt gereğinden fazla sıcak olduğu için mayalanmıyormuş. |
|
Etiketler |
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası |
|
|