02-05-2012, 11:33 | #361 |
agaclar.net
|
Günlük şişe sütler ile mayalamada sorun yaşamıyorum... |
02-05-2012, 12:36 | #362 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Günlük şişe sütü probiyotik yoğurtla mayalıyorum. 5 saat, iki tane sofrabezi ve üstlerine ince polar battaniye kapatıp bekletiyorum. Annemin tavsiyesini, "sütü biraz fazla ısıtıp mayalanacak yerde istenilen sıcaklığa kadar getirmek ve mayayı orada ilave etmek" uyguluyorum. Annem bu işleme "sütün yerini ısıtma" derdi. 5 saat sonra kavanozun kapağını açıp, buzdolabına koyuyorum. Buzdolabındaki bu kavanoza "bugün yenemez" yazımı yapıştırıyorum. Erken kullanılan yoğurdun kıvamı bozulup sulanıyor. Bu nedenle en az 3-5 saat kullanmıyorum. Bir gün sonra yenmeye başladığında ise daha güzel bir yoğurt oluyor. Şimdiye kadar günlük şişe sütlerde sorun yaşamadım. Lor: Bir şişe sütü kaynatıp, içine yarım limon sıkıp (kestirme) 5 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakıyorum. Tülbetten suyunu süzüp lor ihtiyacımı da karşılıyorum. |
02-05-2012, 13:05 | #363 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 248
|
Kayınvalidem televizyonda Laktobasillus ile yoğurt yapımı duymuş ama tam hatırlamıyor. Konu hakkında bilgisi olan varsa tarif verebilir mi. |
02-05-2012, 18:25 | #364 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
|
Alıntı:
Sıcaklığı, mayalarken 50 Derecelerin biraz altına indirin ve toprak güveçte bekletin. NOT: daha önceden toprak güvece 50 Derece su koyarak bekletin ve güvecin ısınmasını sağlayın. |
|
03-05-2012, 14:21 | #365 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 299
|
Alıntı:
Toprak güveç hariç dediğiniz gibi 50 derecenin altında, sıcak suya oturttuğum kap içerisinde ya da sütü ısıtarak farklı şekillerde denediğim halde olmadı ne yazık ki. Ama ben sanırım çözüme ulaştım gibi.Azmin sonu zaferdir. Çatalca'dan taze sağılmış ,pastörize edilmiş olarak manda ve inek sütü karışımı haftada 1 kez olmak sureti ile bir mandradan temin edeceğim.Mayaladığımda burada paylaşacağım.En azından katkısız bir süte ulaşacağım işallah... Sevgiler.. Düzenleyen darla : 03-05-2012 saat 15:00 |
|
03-05-2012, 17:00 | #366 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
|
Alıntı:
Birde mayaladıktan sonra sarıp sarmalamak yerine piknik buzluğuna koymak, sıcaklığın sabit kalması açısından daha verimli oluyor. Saygılar. |
|
03-05-2012, 17:52 | #367 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 63
|
Yoğurt yaparken kullanılan mayada problem yoksa, yoğurt mayalamak öyle ince hesaplar gerektiren bir işlem değildir. Yoğurt yaparken kesinlikle derece kullanmışlığım yoktur. Mayaladıktan sonrada bir sofra bezi, bir de polar sararım etrafına. Şimdiye kadar, elimde daha önceki yoğurdumdan kalan mayam olduğunda hiç sıkıntı yaşamadım. Ben sadece hazır yoğutlardan maya yaptığım zaman sorun yaşadım. Bu yüzden en önemli unsur kullanılan maya. |
03-05-2012, 18:03 | #369 |
Ağaç Dostu
|
sütü mayaladıktan sonra ısısını korumak için tencereyi poşetin içine koyuyorum,poşetin ağzını bağlıyorum sonra bezle sarıyorum 4 saat sonra açıyorum ağzını yoğurt hazır 2 saat daha bekliyorum sonra dolaba koyuyorum ve en az 12 saat dolapta bekledikten sonra kaşık vuruyorum, bu şekilde çok güzel oluyor |
04-05-2012, 16:29 | #370 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 299
|
Merhabalar, Dün deneme amaçlı kutu sütten bir bardak kadar mayaladım. Sonuç:Gayet başarılı bir kase yoğurt. Muhtemelen sütten kaynaklanan sorun vardı.Dünden beri şişe süt temin ettiğim firmaya mail ve telefonlar açtım.İnsanların kandırılması söz konusu olabilir. Bu yüzden bulabilirseniz taze süt alın derim.Sevgiler.. |
06-05-2012, 09:01 | #371 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
|
hıdırellez yoğurdu:D
Dün özellikle sütçümü arayıp acil süt ihtiyacım olduğunu söyledim, getirdi sağ olsun. Kütahya Tavşanlı halkının yaptığı gibi gün doğmadan önceki çiği kullandım. Çok heyecanlıyım. Sonucu size de yazacağım inşallah. Tabi bu yöntemle daha uzun süre beklemek gerekiyormuş. Bir de sadece bu gün değil, sonraki iki günün çiği de kullanılabiliyormuş, meraklılara duyrulur Bu havada çiği nasıl buldunuz derseniz: Buzlukta içinde salça bulunan cam bir kavanozum vardı. Hemen güzelce yıkayıp sildim ve altına bir tabak koyup balkona koydum. önce havadaki nem üzerinde bir buz tabakası oluşturdu, sonra o buz tabakası eridi, ben de o eriyen suyu kullandım ve heyecanla bekliyorum. |
06-05-2012, 09:15 | #372 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Ben bardak boyutunda küçücük kavanozlarda bile mayalıyordum bebeğim için. Taze taze yesin diye hep az miktarda farklı kaplarda mayalıyordum. bir de ne olur ne olmaz, biri tutmazsa diğeri tutar belki diye. Gayet güzel tutuyorlardı hiç bir sıkıntı yaşamadım |
|
06-05-2012, 15:10 | #373 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Az önce dayanamayıp baktım... veee.... tutuyor. inşallah bütün yakın arkadaşlara dağıtıcam yoğurttan maya yapsınlar diye yarın sabah ve sonraki sabah da gün doğmadan aynı yöntemle çiğ toplayıp buzlukta küçük küçük şişeciklerde saklamayı planlıyorum. ola ki mayayı kaçırırsam buzluktan çıkarıp yeni maya yaparım eşe dosta götürmesi de güzel olur |
|
09-05-2012, 10:32 | #374 |
Ağaç Dostu
|
Elbette ki çay bardağında bile yoğurt yapılabilir. Ama geleneksel yoğurtçulara göre, gerçek ve iyi kalitede bir yoğurt için sütteki suyun iyice uçurulması ve sütün yoğunlaşması gerekiyormuş. Seyrek örgülü bir yoğurt için az sütle yoğurt eyvallah ama, "taş" gibi bir yoğurt için neredeyse sütün yarısının buharlaşması gerekiyormuş. )) |
09-05-2012, 10:55 | #375 |
Ağaç Dostu
|
Hele bu günlerde yeşilin bol olduğu, bütün süt veren hayvanların meralarda yayıldığını düşünürseniz, sütler çok sulu ve yağsız. Yoğurt yapacaklar eğer, sütü sütçüden alıyorlar ve bıçakla kesilecek bir kıvam istiyorlarsa, çok kaynatmalılar. Koyun sütü bulabilenler kaynatırken karıştırmalılar, yoksa çabuk tencerenin dibine tutar. Bu koyun sütüne çok güzel bir rahya verirse de sevmeyenler olabilir, dikkat... |
09-05-2012, 12:45 | #376 |
agaclar.net
|
Kabaca arattım ama bulamadım. Tekrar olursa da olsun Sütü ısıtmak için tencereye koymadan önce, tencerenin içine su koyup çalkalayınız. Böylece sütün tencereye yapışması durumunu en aza indirirsiniz. |
25-05-2012, 10:11 | #377 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
annem yoğurdun kaymağını saklama kabına alıp derin dondurcuda bekletir, bu şekilde her yoğurt yaptığında aldığı kaymağı saklama kabına alır sonra da bu kaymakları hamura yaparken kullanır börekler ve kömbe daha lezzetli olur. Düzenleyen uugur : 25-05-2012 saat 11:20 Neden: yazım yanlışı |
06-12-2012, 08:09 | #378 |
Ağaç Dostu
|
SİHİRLİ OKLAVA: A.O.Ç. YOĞURT SÜTÜ Arkadaşlar AOÇ nin yeni ürünü YOĞURT SÜTÜ çıktı... Doğal mayası ile birlikte marketlerde ve çiftlikteki satış yerinde satılıyor... Alıp denedim, şimdiye kadar yapmış olduğum en güzel yoğurt oldu...Herkese tavsiye ederim. |
06-12-2012, 11:45 | #379 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize sağlık, afiyet olsun Bir süredir ben de marketlerde görüp bir deneyeyim diyordum. Keçi sütü müydü bu mayaladığınız yoğurt sütü? Önceki yaptıklarınıza kıyasla, kıvamı mı daha iyiydi yoksa tadı mı? |
06-12-2012, 13:12 | #380 |
Ağaç Dostu
|
Hem keçi sütü olanı var hem de inek sütü olanı, ben inek sütünden yaptım... Kıvamı nerdeyse taş gibi, tadı da güzel... Ben evde yoğurt yapan herkese tavsiye ediyorum, zaten ünü çok çabuk yayıldı evde yoğurt yapanlar çoğaldı (İleri düzey değerlendirmeler daha sonra...) |
06-12-2012, 15:46 | #381 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
Uzun süreli bir kullanıcı olarak tüm arkadaşlara tafsiye ediyorum. Bir hafta inek sütü bir hafta keçi sütü alıyorum sonuç harika. Özellikle keçi sütünü denemenizi öneririm. |
06-12-2012, 16:49 | #382 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Sayın denizkvaryumu ve Sayın Asiye, Mesajları görünce merak ettim. Bahsettiğiniz üründen elde edilen yoğurdun gramajı/ ağırlığı ne kadar oluyor tahmini olarak? |
07-12-2012, 09:02 | #383 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
5 lt petlerde satılıyor yanında şişe içerisinde mayasıda mevcut. |
07-12-2012, 09:41 | #384 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
konu ilgimi çekti, yani maya yerine bu suyu mu kullandınız, ve kaç saat beklettiniz? biraz detaylandırabilir misiniz? selamlar |
|
07-12-2012, 18:56 | #385 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Sayın Asiye, teşekkür ederim hemen yanıtladığınız için Ancak tam anlayamadım. Bahsettiğiniz üründeki 5 litrelik sütten elde edilen yoğurt da 5 kg mu oluyor? Firesiz, birebir aynı gramaj olmuyordur sanırım. Elde ettiğiniz yoğurt mesela marketlerden aldığımız en büyük boy 2250 gr'lık kova yoğurt kadar oluyor mu? Tekrar teşekkürler. |
10-12-2012, 13:40 | #386 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
Sütü 3 4 dakika kaynatınca doğal olarak fire vermiyor. Ben beş lt tencerede mayalıyorum yoğurta beş kilodur herhalde... |
10-12-2012, 13:49 | #387 |
Ağaç Dostu
|
1lt sütün 1026gr civarında olduğu yazılmış. Isıtma sırasında kayıp olmuyor ya da yoğurt makinasında ısıtmadan yapılıyorsa Sevgili Asiyenin dediği gibi 5 litre sütten 5 kilogram yoğurt bir miktar fire olsa bile mümkün gözüküyor.. |
10-12-2012, 17:34 | #388 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Sayın Asiye ve Sayın Feriha, teşekkür ederim Maliyet hesaplaması ve marketlerdeki yoğurtlarla kıyaslamak açısından da faydalı oldu. |
10-12-2012, 17:57 | #389 |
Ağaç Dostu
|
Bir zamanlar kilo almamak amaçlı olarak yağsız kutu sütüyle yoğurt yapıyordum. Yoğurdun üzerinde bir su birikimi oluyordu ama öyle yoğurdun suyu gibi değil de resmen su. O suyu döktüğüm zaman sütten neredeyse 1/5 gibi fire veriyordu. Sonra kutu sütünü terk edip eski usul pastörize süte dönüş yaptım. Normal sütten yaptığım yoğurtta ise hemen hemen hiç fire olmuyor. Maliyet karşılaştırmasına gelirsek, hazır yoğurtların fiyatını bilmiyorum ama 1 lt/kg yoğurt bana 1 büyük şişe pastörize süt (sanırım 2,5 lira olsa gerek) fiyatına mal oluyor. Düzenleyen nevsune : 10-12-2012 saat 19:42 |
10-12-2012, 19:30 | #390 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Alıntı:
Sayın Nevsune, yoğurdun sütü dediğiniz nedir? Bahsettiğiniz su belki de yağsız süt kullandığınız için daha farklı gelmiştir ama yoğurdu kaşıkla aldıktan sonra zamanla biriken/ artan o suyun çok faydalı olduğu söyleniyor ki tahmin ediyorum siz de biliyorsunuzdur. Gerçi markette satılan hazır yoğurtların suyunda aynı fayda günümüzde kalmamış da olabilir. O halde sizin 1 kg yoğurt 2,5 liraya geliyor. Yukarıda verilen linkte bahsedilen AOÇ ürününün fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 10.5 liraydı. üründen elde edilen yoğurt da Sn. Asiye'nin dediği gibi aşağı yukarı 5 kg ise, kilosu tahminen 2 lira eder. Son günlerdeki durumu pek bilemiyorum ama hatırladığım kadarıyla marketlerde satılan hazır yoğurtların (çeşitli markalara ait) 1 kilosunun fiyatları en ucuzu 2.3 liradan başlıyordu , bilemediniz 2.5 lira. Markaya göre daha da artıyor. Bahsettiğim 2250 gr'lık en büyük boy yoğurtlar şu an aşağı yukarı 5.5-6 lira civarıydı sanıyorum, bu durumda linkte bahsedilen ürün piyasadaki hazır yoğurtlarla aşağı yukarı aynı fiyata gelmiş oluyor kilo bazında. Gelmiyorsa da geldi farzedin, akşam akşam bu kadar hesaplayabildim matematiği sevmez biri olarak Yanlışım olabilir ama benim gördüğüm AOÇ'nin hazır yoğurt fiyatları diğerlerine kıyasla daha pahalıydı marketlerde. Bu durumda bu yeni süt - maya seti diyeyim fiyat bazında diğer hazır yoğurtlara yaklaşmış (belki de eşitlenmiş oluyor). (linkte verilen fiyattan satılıyorsa her yerde). Ben böyle yorumladım, benim iktisatçılığım bu kadar Her üçünüze de teşekkür ederim |
|
Etiketler |
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası |
|
|