agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2012, 11:33   #361
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Günlük şişe sütler ile mayalamada sorun yaşamıyorum...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 12:36   #362
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Günlük şişe sütü probiyotik yoğurtla mayalıyorum.
5 saat, iki tane sofrabezi ve üstlerine ince polar battaniye kapatıp bekletiyorum.

Annemin tavsiyesini, "sütü biraz fazla ısıtıp mayalanacak yerde istenilen sıcaklığa kadar getirmek ve mayayı orada ilave etmek" uyguluyorum. Annem bu işleme "sütün yerini ısıtma" derdi.
5 saat sonra kavanozun kapağını açıp, buzdolabına koyuyorum.
Buzdolabındaki bu kavanoza "bugün yenemez" yazımı yapıştırıyorum.
Erken kullanılan yoğurdun kıvamı bozulup sulanıyor.
Bu nedenle en az 3-5 saat kullanmıyorum.
Bir gün sonra yenmeye başladığında ise daha güzel bir yoğurt oluyor.
Şimdiye kadar günlük şişe sütlerde sorun yaşamadım.

Lor: Bir şişe sütü kaynatıp, içine yarım limon sıkıp (kestirme) 5 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakıyorum.
Tülbetten suyunu süzüp lor ihtiyacımı da karşılıyorum.

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 13:05   #363
Ağaç Dostu
 
adacık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 248
Kayınvalidem televizyonda Laktobasillus ile yoğurt yapımı duymuş ama tam hatırlamıyor. Konu hakkında bilgisi olan varsa tarif verebilir mi.

adacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 18:25   #364
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi darla Mesajı Göster
Selamlar,

Ben litrelerce mayalamaya çalıştığım sütlerde hüsrana uğradım ne yazık ki.
Bilinen bir markanın şişe sütlerinden her defasında mayalamaya çalıştığım sütler ne yazık ki yoğut olmadılar.
Derece ile mayaladım,güzel yoğurt buldum mayaladım hatta ve hatta hem düşük hem yüksek derecede mayaladım, olmuyor..Hatta ben başaramıyorum dedim eşim kendi mayaladı olmuyor.

Şuna kanaat getirdim sütlerde sorun var sanırsam.
Firmanın yetkileri ile irtibata geçtim sütlerinizde katkı ya da antibiyotik mi var diye.
Yanıt bekliyorum.
Burada paylaşacağım.

Fakat uht kutu sütler bile mayalanırken inanılmaz şekilde şişe sütlerim mayalanmıyor.İşi artık gerçekten firmaya taşımak zorunda kaldım.Çünkü senelerin tecrübelisi anneme akşam mayalattım sütüm yine çökelek oldu.İmkansızı mı başarıyorum acaba?Hala şoktayım..
Sayın Darla;
Sıcaklığı, mayalarken 50 Derecelerin biraz altına indirin ve toprak güveçte bekletin.
NOT: daha önceden toprak güvece 50 Derece su koyarak bekletin ve güvecin ısınmasını sağlayın.

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 14:21   #365
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 299
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serefsen Mesajı Göster
Sayın Darla;
Sıcaklığı, mayalarken 50 Derecelerin biraz altına indirin ve toprak güveçte bekletin.
NOT: daha önceden toprak güvece 50 Derece su koyarak bekletin ve güvecin ısınmasını sağlayın.
Sayın Serefsen,
Toprak güveç hariç dediğiniz gibi 50 derecenin altında, sıcak suya oturttuğum kap içerisinde ya da sütü ısıtarak farklı şekillerde denediğim halde olmadı ne yazık ki.

Ama ben sanırım çözüme ulaştım gibi.Azmin sonu zaferdir.
Çatalca'dan taze sağılmış ,pastörize edilmiş olarak manda ve inek sütü karışımı haftada 1 kez olmak sureti ile bir mandradan temin edeceğim.Mayaladığımda burada paylaşacağım.En azından katkısız bir süte ulaşacağım işallah...

Sevgiler..


Düzenleyen darla : 03-05-2012 saat 15:00
darla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 17:00   #366
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi darla Mesajı Göster
Sayın Serefsen,
Toprak güveç hariç dediğiniz gibi 50 derecenin altında, sıcak suya oturttuğum kap içerisinde ya da sütü ısıtarak farklı şekillerde denediğim halde olmadı ne yazık ki.

Ama ben sanırım çözüme ulaştım gibi.Azmin sonu zaferdir.
Çatalca'dan taze sağılmış ,pastörize edilmiş olarak manda ve inek sütü karışımı haftada 1 kez olmak sureti ile bir mandradan temin edeceğim.Mayaladığımda burada paylaşacağım.En azından katkısız bir süte ulaşacağım işallah...

Sevgiler..
Sonuçları bekliyoruz
Birde mayaladıktan sonra sarıp sarmalamak yerine piknik buzluğuna koymak, sıcaklığın sabit kalması açısından daha verimli oluyor.

Saygılar.

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 17:52   #367
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 63
Yoğurt yaparken kullanılan mayada problem yoksa, yoğurt mayalamak öyle ince hesaplar gerektiren bir işlem değildir. Yoğurt yaparken kesinlikle derece kullanmışlığım yoktur. Mayaladıktan sonrada bir sofra bezi, bir de polar sararım etrafına. Şimdiye kadar, elimde daha önceki yoğurdumdan kalan mayam olduğunda hiç sıkıntı yaşamadım.

Ben sadece hazır yoğutlardan maya yaptığım zaman sorun yaşadım. Bu yüzden en önemli unsur kullanılan maya.

Sevgi Durul beğendi.
Deniz Yıldızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 18:00   #368
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
taş gibi en doğal yoğurt koyun sütünden oluyor,tadına hiçbirşey değişilmez,şu mevsimde koyun sütü bulunabilir.

Sevgi Durul beğendi.
attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 18:03   #369
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
sütü mayaladıktan sonra ısısını korumak için tencereyi poşetin içine koyuyorum,poşetin ağzını bağlıyorum sonra bezle sarıyorum 4 saat sonra açıyorum ağzını yoğurt hazır 2 saat daha bekliyorum sonra dolaba koyuyorum ve en az 12 saat dolapta bekledikten sonra kaşık vuruyorum, bu şekilde çok güzel oluyor

arapsabunu beğendi.
attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 16:29   #370
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 299
Merhabalar,

Dün deneme amaçlı kutu sütten bir bardak kadar mayaladım.
Sonuç:Gayet başarılı bir kase yoğurt.

Muhtemelen sütten kaynaklanan sorun vardı.Dünden beri şişe süt temin ettiğim firmaya mail ve telefonlar açtım.İnsanların kandırılması söz konusu olabilir.
Bu yüzden bulabilirseniz taze süt alın derim.Sevgiler..

Sudenur beğendi.
darla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 09:01   #371
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
hıdırellez yoğurdu:D

Dün özellikle sütçümü arayıp acil süt ihtiyacım olduğunu söyledim, getirdi sağ olsun. Kütahya Tavşanlı halkının yaptığı gibi gün doğmadan önceki çiği kullandım. Çok heyecanlıyım. Sonucu size de yazacağım inşallah. Tabi bu yöntemle daha uzun süre beklemek gerekiyormuş. Bir de sadece bu gün değil, sonraki iki günün çiği de kullanılabiliyormuş, meraklılara duyrulur
Bu havada çiği nasıl buldunuz derseniz: Buzlukta içinde salça bulunan cam bir kavanozum vardı. Hemen güzelce yıkayıp sildim ve altına bir tabak koyup balkona koydum. önce havadaki nem üzerinde bir buz tabakası oluşturdu, sonra o buz tabakası eridi, ben de o eriyen suyu kullandım ve heyecanla bekliyorum.

tdemirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 09:15   #372
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
3 litre sütten yoğurt yapılamıyormuş. Süt en az 6 litre olmalıymış ki, geriye biraz yoğurt oluşabilecek süt kalsın )) Kaliteli yoğurt için, sütteki katı tanecik oranının artırılması gerekiyormuş kaynatılarak...


Ben bardak boyutunda küçücük kavanozlarda bile mayalıyordum bebeğim için. Taze taze yesin diye hep az miktarda farklı kaplarda mayalıyordum. bir de ne olur ne olmaz, biri tutmazsa diğeri tutar belki diye. Gayet güzel tutuyorlardı hiç bir sıkıntı yaşamadım

tdemirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 15:10   #373
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tdemirel Mesajı Göster
Dün özellikle sütçümü arayıp acil süt ihtiyacım olduğunu söyledim, getirdi sağ olsun. Kütahya Tavşanlı halkının yaptığı gibi gün doğmadan önceki çiği kullandım. Çok heyecanlıyım. Sonucu size de yazacağım inşallah. Tabi bu yöntemle daha uzun süre beklemek gerekiyormuş. Bir de sadece bu gün değil, sonraki iki günün çiği de kullanılabiliyormuş, meraklılara duyrulur
Bu havada çiği nasıl buldunuz derseniz: Buzlukta içinde salça bulunan cam bir kavanozum vardı. Hemen güzelce yıkayıp sildim ve altına bir tabak koyup balkona koydum. önce havadaki nem üzerinde bir buz tabakası oluşturdu, sonra o buz tabakası eridi, ben de o eriyen suyu kullandım ve heyecanla bekliyorum.

Az önce dayanamayıp baktım... veee.... tutuyor. inşallah bütün yakın arkadaşlara dağıtıcam yoğurttan maya yapsınlar diye yarın sabah ve sonraki sabah da gün doğmadan aynı yöntemle çiğ toplayıp buzlukta küçük küçük şişeciklerde saklamayı planlıyorum. ola ki mayayı kaçırırsam buzluktan çıkarıp yeni maya yaparım

eşe dosta götürmesi de güzel olur

attar beğendi.
tdemirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 10:32   #374
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tdemirel Mesajı Göster
Ben bardak boyutunda küçücük kavanozlarda bile mayalıyordum bebeğim için. Taze taze yesin diye hep az miktarda farklı kaplarda mayalıyordum. bir de ne olur ne olmaz, biri tutmazsa diğeri tutar belki diye. Gayet güzel tutuyorlardı hiç bir sıkıntı yaşamadım
Elbette ki çay bardağında bile yoğurt yapılabilir. Ama geleneksel yoğurtçulara göre, gerçek ve iyi kalitede bir yoğurt için sütteki suyun iyice uçurulması ve sütün yoğunlaşması gerekiyormuş. Seyrek örgülü bir yoğurt için az sütle yoğurt eyvallah ama, "taş" gibi bir yoğurt için neredeyse sütün yarısının buharlaşması gerekiyormuş. ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 10:55   #375
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Hele bu günlerde yeşilin bol olduğu, bütün süt veren hayvanların meralarda yayıldığını düşünürseniz, sütler çok sulu ve yağsız.
Yoğurt yapacaklar eğer, sütü sütçüden alıyorlar ve bıçakla kesilecek bir kıvam istiyorlarsa, çok kaynatmalılar.
Koyun sütü bulabilenler kaynatırken karıştırmalılar, yoksa çabuk tencerenin dibine tutar. Bu koyun sütüne çok güzel bir rahya verirse de sevmeyenler olabilir, dikkat...

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 12:45   #376
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kabaca arattım ama bulamadım. Tekrar olursa da olsun

Sütü ısıtmak için tencereye koymadan önce, tencerenin içine su koyup çalkalayınız.
Böylece sütün tencereye yapışması durumunu en aza indirirsiniz.

arapsabunu beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 10:11   #377
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
annem yoğurdun kaymağını saklama kabına alıp derin dondurcuda bekletir, bu şekilde her yoğurt yaptığında aldığı kaymağı saklama kabına alır sonra da bu kaymakları hamura yaparken kullanır börekler ve kömbe daha lezzetli olur.


Düzenleyen uugur : 25-05-2012 saat 11:20 Neden: yazım yanlışı
uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 08:09   #378
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
SİHİRLİ OKLAVA: A.O.Ç. YOĞURT SÜTÜ

Arkadaşlar AOÇ nin yeni ürünü YOĞURT SÜTÜ çıktı...

Doğal mayası ile birlikte marketlerde ve çiftlikteki satış yerinde satılıyor...

Alıp denedim, şimdiye kadar yapmış olduğum en güzel yoğurt oldu...Herkese tavsiye ederim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 11:45   #379
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ellerinize sağlık, afiyet olsun

Bir süredir ben de marketlerde görüp bir deneyeyim diyordum. Keçi sütü müydü bu mayaladığınız yoğurt sütü? Önceki yaptıklarınıza kıyasla, kıvamı mı daha iyiydi yoksa tadı mı?

denizakvaryumu ve Asiye beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 13:12   #380
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hem keçi sütü olanı var hem de inek sütü olanı, ben inek sütünden yaptım...

Kıvamı nerdeyse taş gibi, tadı da güzel...

Ben evde yoğurt yapan herkese tavsiye ediyorum, zaten ünü çok çabuk yayıldı evde yoğurt yapanlar çoğaldı

(İleri düzey değerlendirmeler daha sonra...)

nevsune, Asiye ve arapsabunu beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 15:46   #381
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
Uzun süreli bir kullanıcı olarak tüm arkadaşlara tafsiye ediyorum.

Bir hafta inek sütü bir hafta keçi sütü alıyorum sonuç harika.
Özellikle keçi sütünü denemenizi öneririm.

arapsabunu beğendi.
Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 16:49   #382
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sayın denizkvaryumu ve Sayın Asiye,

Mesajları görünce merak ettim. Bahsettiğiniz üründen elde edilen yoğurdun gramajı/ ağırlığı ne kadar oluyor tahmini olarak?

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 09:02   #383
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
5 lt petlerde satılıyor yanında şişe içerisinde mayasıda mevcut.

Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 09:41   #384
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tdemirel Mesajı Göster
Az önce dayanamayıp baktım... veee.... tutuyor. inşallah bütün yakın arkadaşlara dağıtıcam yoğurttan maya yapsınlar diye yarın sabah ve sonraki sabah da gün doğmadan aynı yöntemle çiğ toplayıp buzlukta küçük küçük şişeciklerde saklamayı planlıyorum. ola ki mayayı kaçırırsam buzluktan çıkarıp yeni maya yaparım

eşe dosta götürmesi de güzel olur


konu ilgimi çekti, yani maya yerine bu suyu mu kullandınız, ve kaç saat beklettiniz? biraz detaylandırabilir misiniz? selamlar

attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 18:56   #385
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sayın Asiye, teşekkür ederim hemen yanıtladığınız için

Ancak tam anlayamadım. Bahsettiğiniz üründeki 5 litrelik sütten elde edilen yoğurt da 5 kg mu oluyor? Firesiz, birebir aynı gramaj olmuyordur sanırım. Elde ettiğiniz yoğurt mesela marketlerden aldığımız en büyük boy 2250 gr'lık kova yoğurt kadar oluyor mu? Tekrar teşekkürler.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 13:40   #386
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
Sütü 3 4 dakika kaynatınca doğal olarak fire vermiyor. Ben beş lt tencerede mayalıyorum
yoğurta beş kilodur herhalde...

Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 13:49   #387
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
1lt sütün 1026gr civarında olduğu yazılmış.

Isıtma sırasında kayıp olmuyor ya da yoğurt makinasında ısıtmadan yapılıyorsa Sevgili Asiyenin dediği gibi 5 litre sütten 5 kilogram yoğurt bir miktar fire olsa bile mümkün gözüküyor..

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 17:34   #388
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sayın Asiye ve Sayın Feriha, teşekkür ederim

Maliyet hesaplaması ve marketlerdeki yoğurtlarla kıyaslamak açısından da faydalı oldu.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 17:57   #389
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Bir zamanlar kilo almamak amaçlı olarak yağsız kutu sütüyle yoğurt yapıyordum. Yoğurdun üzerinde bir su birikimi oluyordu ama öyle yoğurdun suyu gibi değil de resmen su. O suyu döktüğüm zaman sütten neredeyse 1/5 gibi fire veriyordu. Sonra kutu sütünü terk edip eski usul pastörize süte dönüş yaptım.

Normal sütten yaptığım yoğurtta ise hemen hemen hiç fire olmuyor. Maliyet karşılaştırmasına gelirsek, hazır yoğurtların fiyatını bilmiyorum ama 1 lt/kg yoğurt bana 1 büyük şişe pastörize süt (sanırım 2,5 lira olsa gerek) fiyatına mal oluyor.

Asiye beğendi.

Düzenleyen nevsune : 10-12-2012 saat 19:42
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 19:30   #390
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bir zamanlar kilo almamak amaçlı olarak yağsız kutu sütüyle yoğurt yapıyordum. Yoğurdun üzerinde bir su birikimi oluyordu ama öyle yoğurdun sütü gibi değil de resmen su. O suyu döktüğüm zaman sütten neredeyse 1/5 gibi fire veriyordu. Sonra kutu sütünü terk edip eski usul pastörize süte dönüş yaptım.

Normal sütten yaptığım yoğurtta ise hemen hemen hiç fire olmuyor. Maliyet karşılaştırmasına gelirsek, hazır yoğurtların fiyatını bilmiyorum ama 1 lt/kg yoğurt bana 1 büyük şişe pastörize süt (sanırım 2,5 lira olsa gerek) fiyatına mal oluyor.

Sayın Nevsune, yoğurdun sütü dediğiniz nedir?

Bahsettiğiniz su belki de yağsız süt kullandığınız için daha farklı gelmiştir ama yoğurdu kaşıkla aldıktan sonra zamanla biriken/ artan o suyun çok faydalı olduğu söyleniyor ki tahmin ediyorum siz de biliyorsunuzdur. Gerçi markette satılan hazır yoğurtların suyunda aynı fayda günümüzde kalmamış da olabilir.

O halde sizin 1 kg yoğurt 2,5 liraya geliyor. Yukarıda verilen linkte bahsedilen AOÇ ürününün fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 10.5 liraydı. üründen elde edilen yoğurt da Sn. Asiye'nin dediği gibi aşağı yukarı 5 kg ise, kilosu tahminen 2 lira eder.

Son günlerdeki durumu pek bilemiyorum ama hatırladığım kadarıyla
marketlerde satılan hazır yoğurtların (çeşitli markalara ait) 1 kilosunun fiyatları en ucuzu 2.3 liradan başlıyordu , bilemediniz 2.5 lira. Markaya göre daha da artıyor. Bahsettiğim 2250 gr'lık en büyük boy yoğurtlar şu an aşağı yukarı 5.5-6 lira civarıydı sanıyorum, bu durumda linkte bahsedilen ürün piyasadaki hazır yoğurtlarla aşağı yukarı aynı fiyata gelmiş oluyor kilo bazında. Gelmiyorsa da geldi farzedin, akşam akşam bu kadar hesaplayabildim matematiği sevmez biri olarak

Yanlışım olabilir ama benim gördüğüm AOÇ'nin hazır yoğurt fiyatları diğerlerine kıyasla daha pahalıydı marketlerde. Bu durumda bu yeni süt - maya seti diyeyim fiyat bazında diğer hazır yoğurtlara yaklaşmış (belki de eşitlenmiş oluyor). (linkte verilen fiyattan satılıyorsa her yerde).

Ben böyle yorumladım, benim iktisatçılığım bu kadar

Her üçünüze de teşekkür ederim

Asiye beğendi.
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024