19-06-2009, 14:15 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Dün yaptığım çilek reçelim. Ama ne yazık ki sevgili hassoman'ın tereyağlı tarifini az önce gördüğüm için bu reçel tereyağsız. Haftaya iki kilo daha yapmayı düşünüyorum. Onu mutlaka tereyağı ile yapacağım. |
22-06-2009, 13:49 | #123 |
Ağaç Dostu
|
Sn.malbman reçeller müthiş güzel görünüyorlar. Afiyet olsun. Ellerinize sağlık. Forumda ki tavsiyeler üzerine, Saf, renksiz elma suyu ile çilek reçelini denedim Hiç tavsiye etmiyorum kimseye. Çileklerin rengi tamamen suyuna geçti. Çilekler ise rengi solmuş ağarmış haşlanmış gibiydi. Hoşaf olarak tüketilir ancak. Bu hafta tekrar çilek alarak, şeker ile yaptım. |
28-06-2009, 23:43 | #124 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-03-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 86
|
selam ben sizlere burdur iline ait yeşil kabak reçelinin tarifini veriyorum ,denerseniz memnun kalırsınız 2kilo yeşil veya koyu yeşil kabak 1.5kilo şeker limon suyu yapılışı kabakların kabuklarını soyun ,rendenin iri tarafı ile bütün kabakları rendeleyin büyük bir legene rendelenmiş kabakları katın üzerine su ile doldurun bol suyun içindeyıkayın avcunuza alarak bütün kabakların suyunu sıkın hiç suları kalmayacak şekilde olacak büyük bir çukur kaseye suyunu sıkılmış kabakları iyice bastırarak kaseyi ağzına kadar doldurun ,büyük bir tencereye kabakları koyun yine aynı kaseye 2 kase dolusu şeker dökün, ateşe koyun kaynamaya başlayınca limon suyunu koyun reçelin kıvamıoluşmaya başlayınca koyulur reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ,reçel kıvamı şöyle anlarız çok kaynayınca reçelden biraz tabağa alırız koyulaşıp ağdası kıvrışmaya başlar reçel olmuş demektir ,reçel olunca içine itenirse kabukları soyulmuş badem konur afiyet olsun. ölçü olarak 1 kase kabak rendesi 2 kase şeker arzuya göre ölçü artırılır. |
26-07-2009, 23:36 | #125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: İstanbul/Büyükçekmece
Mesajlar: 204
|
Bu siteye olan saygım bir kat daha arttı. Annem yanıma geldi: "Senin şu siteye bak bakalım patlıcan reçeli nasıl yapılıyormuş?" dedi. Her şey hakkında bilgi bulabiliyoruz neredeyse, demiştim de günün birinde. Ama patlıcan reçeli! İlk defa duyuyordum. Kardeşim de orda olmaz heralde, Google'da arama yap dedi. Annemin inancını sarsmayayım dedim. Zaten agaclar.netteydim. Arama yaptım ve buldum. Çok yaşayın emi |
19-08-2009, 20:29 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
Şehir: VAN
Mesajlar: 367
|
bahçelerdeki renk renk aşı güllerinden gül reçeli yapılırmı |
19-08-2009, 22:07 | #127 |
Ağaç Dostu
|
Sarı erik reçeli yaptım
5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su kaynatılır. İçine ince doğranmış sarı erikler katılır. Koyu kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Kaynarken çıkan köpükler tahta bir kaşık yardımıyla alınır. |
28-08-2009, 15:58 | #128 |
Ağaç Dostu
|
İncir Reçeli
Bu reçel tarifi anneannem ve babaennemden anneme, annemden de bana geçmiş bir tariftir sizlerle paylaşmak istiyorum. Reçellik inciri pazardan alabileceğiniz gibi eğer aşılanmamış incir ağacınız ( affınıza sığınarak yazıyorum yani piç inciriniz) varsa onun meyveleri ya da aşılı incirinizin ilk tutan ve ağacın altına düşen ham incirleri toplanır. İyice yıkanır. Yeşil kabukları alacalı olacak şekilde soyulur. Kaynar suya atılıp yumuşayıncaya kadar beklenir. Yumuşadığında soğuk su dolu bir tencereye konup bir saat beklenir. Bu sürenin sonunda herbirinin içinde ki suyu tek tek yavaşça sıkarak çıkartılır. Ayrı bir yerde 1 kg incire 1 litre su+1 kg şeker kaynatılır, kaynar kaynamaz suları sıkılmış ve süzülmüş incirler kaynayan şerbete atılır. Yarım saat kadar sonra 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir. 1-2 taşım sonra altı kapatılır. Sıcakken kavanoza konulur. Afiyet olsun. |
28-08-2009, 16:20 | #129 |
Ağaç Dostu
|
Kuru Kayısı Reçeli ( Kireç kullanılarak)
Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifimi sizlerle paylaşıyorum. Orta boy, içi yumuşak olmayan kuru kayısıalr seçilir. Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır. Kayısılar bu karışımda 5-6 saat bekletilir. Bu süre geçince kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır. 1 kg kayısıya 2 kg şeker ve 2 litre su eklenir ve kaynatılır. Reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar. Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur. Afiyet olsun. |
28-08-2009, 16:30 | #130 |
Ağaç Dostu
|
Kabak reçeli ( Kireç kullanılarak)
Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifim daha. Bazı yörelerde '' Maraba Kabağı'' da denen reçellik kabak alınır. Alırken dikkat edilecek konu çok sert olmasın, kabuğu tırnağınız batacak sertlikte olmalı. İyice soyulup ufak urak doğranır. Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır. Kabaklar bu karışımda ( sıvı kabakların üstüne çıkacak kadar olmalı) bir gece bekletilir. Sabaha kabaklar taş gibi olacaktır. Kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır. 2 kg kabağa 3 kg şeker ve 3 litre su şeklinde düşünülerk su ve şeker tencerede kaynar kaynamaz kabak eklenir. Kısık ateşte 3-4 saat içinde kabak içine şerbeti iyice çekmiş ve yumuşamış hale gelecektir. Bu aşamaya gelince 1 limon suyu eklenir. 1-2 taşım sonra reçeliniz hazırdır. İstenirse reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar. Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur. Afiyet olsun. |
28-08-2009, 16:54 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
biraz geç ama ....eline sağlık....kayısı zamanı |
28-08-2009, 17:01 | #132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
buda güzel |
20-10-2009, 08:55 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Karadut / Böğürtlen Reçeli
Yakında demişim ama ancak şimdi ekleyebiliyorum. Biz karaduttan yaptık ama aynı tarif böğürtlen için de geçerli: Karadut toplanır. Bu oldukça zahmetli bir iştir ayrıca toplama işlemi bittiğinde mutlaka duş almanız gerekir öyle ellerinizi yıkamakla kurtulamazsınız. Benim size önerim elinize minik bir makas alıp ulaşabildiklerinizin saplarını makasla kesmenizdir. Neyse 1 kg karaduta 2 kg şeker konulup bir gece bekletilir. Sabah olduğunda kaynatılır, reçel olduğunda bu ölçüye göre 1 çay kaşığı limon tuzu konulup 1-2 taşım daha getirilir. Reçeliniz hazır. Afiyet olsun. |
08-11-2009, 21:52 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-10-2008
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 11
|
merhaba ben altınoluktayım,burası zeytin cenneti ama reçelini yapmasını bilmiyorum,beni aydınlatacaklara şimdiden teşekkür ederim. |
20-02-2010, 22:23 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
Şehir: VAN
Mesajlar: 367
|
aşı gülleri reçel olurmu |
21-02-2010, 01:01 | #140 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
|
hepsi güzel de reçel aleminin kralı böğürtlen ve kara dut tur gözümde görünce ne canım çekti (: |
21-02-2010, 01:09 | #141 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar reçel yaparken çok fazla toz şeker kullanıldığı bir gerçek. Kimileri buna "şeker reçeli" diyor ki, buna ben de katılıyorum Şeker yerine marketlerde satılan kutu elma suyu nu kullanın derim. |
21-02-2010, 01:28 | #142 |
Ağaç Dostu
|
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir. Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir. Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum... Sevgiler |
21-02-2010, 03:16 | #143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 14
|
limon çiçeği reçelinin aroması ve sunumuda hoş oluyor.. kendim yapmayı hiç denemedim ama tadına baktım. |
21-02-2010, 19:27 | #144 |
Ağaç Dostu
|
Artık şekersiz reçel yapabilirsiniz Bu atölyenin en önemli özelliği şekersiz reçel yapımını öğretmesi. Biliyorsunuz bütün uzman doktorlar üç beyazdan; şeker, tuz ve undan uzak durulmasını tavsiye ediyor. Şekersiz reçel, tatlıyı seven ama uzak duramayanlar için birebir. Böğürtlenli şekersiz reçel Yapılışı: Öncelikle reçelin konulacağı kavanozları steril olması için sıcak suda kaynatın. 750 gr. yani bir tas böğürtlenin üzerine 2 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı sulu kireç kaymağı* koyun ve biraz bekletin. Ayrı bir tencerede 2 bardak elma konsantresini kaynatın. İçine bir tatlı kaşığı limon pektini (meyvelerin özlerinden elde edilen bir tür kıvam artırıcı)* ilave edin. Pektini bir bardakta hafif suyla açıp ilave ederseniz topaklaşmaz. Limon pektini yerine elma pektini* de kullanabilirsiniz. Ancak elma pektininin miktarı 2 çay kaşığı olmalı. Pektini eklediğiniz suyu çok hızlı bir şekilde karıştırarak 1-2 dakika iyice kaynatın. Daha sonra kireç kaymağında bekleyen böğürtlenleri de ekleyerek biraz daha kaynatın. Reçel sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin ve su dolu tencerenin içinde 10 dakika kaynatın. Not: Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir. *** * Sulu kireç kaymağı (CaCo 3) Kireç kaymağını aktarlarda bulabilirsiniz. Sulu kireç kaymağı elde etmek için; 1 su bardağı suda yarım çay kaşığı kireç kaymağını karıştırın. * Limon pektini nasıl yapılır? 10-15 adet limonun sarı kabuğu soyulup içindeki beyaz kısım rendelenir. Yaklaşık 0,227 gram oluyor. 4 çorba kaşığı limon suyu eklenir. 1 saat bekletilir. Yarım litre su eklenir. Yine 1 saat beklenir. 10 dakika kaynatılır. Sıkılarak tülbentten süzülür ve steril bir kavanoza konulur. * Elma pektini nasıl yapılır? 2 buçuk kg yeşil ekşi elmanın kabukları soyulur, rendelenir. Elma kabukları, rendesi ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Bir akşam bekletilerek tülbentten sıkmadan süzülür. Süzüntü jel kıvamına gelene kadar kaynatılır ve steril kavanoza konulur. kaynak |
01-04-2010, 22:23 | #145 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Vişne reçelim bitmesine yakın şekerlendi neler yapabilirim acaba düzeltmek adına.Teşekkürler. |
02-04-2010, 18:01 | #147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ekşi reçelleri sade dondurmanın ve sütlü tatlıların üzerine denemenizi tavsiye ederim. Not: Derindondurucuya koyulacak kavanozları ağzına kadar doldurmamak gerekiyor, genleşince şişe patlıyor. |
|
04-04-2010, 20:59 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Karabaş Otu Reçeli
Sevgili Arkadaşlar' Nisan ayında Karaburun ve Çeşme yarımadaların da karabaş otu toplanmaya başlanır. Mavi çay da denilen nefis bir çayı olur. Çok fazlaca şifa verici özellikleri vardır. Fransız lavantası olarak da anılan bitkinin diğer adları da Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender dir. Başağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir. Uykusuzluga iyi gelir. Antiseptiktir, ezilmiş peltesi veya zeytinyağında çözünen şekli yara iyilestiricidir. Sara ve astimda yatıştırıcı, teskin edici bir etkisi vardir. Balgam söktürücüdür. İdrar yolları iltihaplarına birebir dir. Egzama yaralarına iyi gelir. Peltesi veya zeytinyağı çözeltisi kullanılmalıdır. Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir. Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardır. Bu etki içeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karsi koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir. Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir. İçeriğindeki rosmarinik asitten dolayı kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genisletici özelliklere sahiptir. 1,8% cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir. Yine karabasotu içeriğinde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayı hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karşı etkindir. Bu bitkinin çayının yanında şifalı reçeli de çok makbuldir. Sadece Çeşme-Karaburun Yarımadalarına has bu reçel tarifi şu şekilde dir.(Yunan Adalarında komşuda da makbuldür) 2 su bardağı su 2 su bardağı sadece çiçek karabaş otu 3 su bardağı toz şeker ya da 300 gr nöbet şekeri (kimyasal görmemiş ham şeker) 2 çay kaşığı limon tuzu Tarif; Kalaylı bakır kap ya da çelik tencerede suyumuzu ve şekerimizi kaynatıyoruz. 10-15 dk sonra çiçek karabaş otlarımızı ilave edip 10-15 dk daha kaynatıyoruz. son olarak limon tozumunu da ekleyip 10 dk daha kaynatıyoruz. Soğuyan reçelimizi cam kavanoza doldurup ilerleyen günlerde tüketiyoruz. Reçelin süzülmesi ve karabaş otu çiçeklerinin posasının ayrılması tavsiye edilse de ben kavanozlara birlikte dolduruyorum. Bir damlasını da ziyan etmiyorum. |
04-04-2010, 23:21 | #149 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
|
bu karabaş otu reçeli gerçekten ilginç gözüküyor, hazırını bulmak çok zordur ama umudum var belki izmirde pazarda bulursam alıp yapmayı deneyeceğim bir de mor ve koyu renkli olan her şey hep çok şifalı nedense ya zehirli oluyor ya çok şifalı |
05-04-2010, 07:16 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Karabaş otu bence şifalı bitkiler arasında çok farklı bir yere sahip. Ne zaman çayını içsem, reçelini yesem, vücudumun temizlendiğini hissedebiliyorum. Daha önce bir doktor arkadaşım bana konuk olduğu 10 gün boyunca günde 4 fincan bu çaydan içtiğinde idrar ile atılan zararlı maddelerin gözle görülür şekilde hissedildiğini ifade etmişti. Çok kısa sürede etki eden özellikleri var. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|