Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir.
Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir.
Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu
Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum...
Sevgiler 
|
Şekeri az kullanıp, meyvenin ekşiliğini ve gerçek tadını almak istiyorum, özellikle vişne, böğürtlen ve karadutta. Şekeri az kullanınca biraz sulu oluyor ve çabuk bozuluyor, bu nedenle hiç su koymadan pişiriyorum ve küçük kavanozlarda derin dondurucuda saklıyorum. Dondurucudan çıkardıktan sonra en geç üç haftada bitirmeye çalışıyorum ama genelde hafta sonunu bulmuyor.
Ekşi reçelleri sade dondurmanın ve sütlü tatlıların üzerine denemenizi tavsiye ederim.
Not: Derindondurucuya koyulacak kavanozları ağzına kadar doldurmamak gerekiyor, genleşince şişe patlıyor.