Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 28-08-2009, 16:30   #130
M.Sema
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Kabak reçeli ( Kireç kullanılarak)

Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifim daha.
Bazı yörelerde '' Maraba Kabağı'' da denen reçellik kabak alınır. Alırken dikkat edilecek konu çok sert olmasın, kabuğu tırnağınız batacak sertlikte olmalı. İyice soyulup ufak urak doğranır.
Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır.
Kabaklar bu karışımda ( sıvı kabakların üstüne çıkacak kadar olmalı) bir gece bekletilir.
Sabaha kabaklar taş gibi olacaktır. Kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır.
2 kg kabağa 3 kg şeker ve 3 litre su şeklinde düşünülerk su ve şeker tencerede kaynar kaynamaz kabak eklenir. Kısık ateşte 3-4 saat içinde kabak içine şerbeti iyice çekmiş ve yumuşamış hale gelecektir. Bu aşamaya gelince 1 limon suyu eklenir. 1-2 taşım sonra reçeliniz hazırdır.
İstenirse reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar.
Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur.
Afiyet olsun.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön