Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 21-02-2010, 19:27   #144
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Artık şekersiz reçel yapabilirsiniz

Bu atölyenin en önemli özelliği şekersiz reçel yapımını öğretmesi. Biliyorsunuz bütün uzman doktorlar üç beyazdan; şeker, tuz ve undan uzak durulmasını tavsiye ediyor. Şekersiz reçel, tatlıyı seven ama uzak duramayanlar için birebir.

Böğürtlenli şekersiz reçel

Yapılışı: Öncelikle reçelin konulacağı kavanozları steril olması için sıcak suda kaynatın. 750 gr. yani bir tas böğürtlenin üzerine 2 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı sulu kireç kaymağı* koyun ve biraz bekletin.

Ayrı bir tencerede 2 bardak elma konsantresini kaynatın. İçine bir tatlı kaşığı limon pektini (meyvelerin özlerinden elde edilen bir tür kıvam artırıcı)* ilave edin. Pektini bir bardakta hafif suyla açıp ilave ederseniz topaklaşmaz. Limon pektini yerine elma pektini* de kullanabilirsiniz. Ancak elma pektininin miktarı 2 çay kaşığı olmalı. Pektini eklediğiniz suyu çok hızlı bir şekilde karıştırarak 1-2 dakika iyice kaynatın. Daha sonra kireç kaymağında bekleyen böğürtlenleri de ekleyerek biraz daha kaynatın. Reçel sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin ve su dolu tencerenin içinde 10 dakika kaynatın. Not: Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir.

***

* Sulu kireç kaymağı (CaCo 3)

Kireç kaymağını aktarlarda bulabilirsiniz. Sulu kireç kaymağı elde etmek için; 1 su bardağı suda yarım çay kaşığı kireç kaymağını karıştırın.

* Limon pektini nasıl yapılır?

10-15 adet limonun sarı kabuğu soyulup içindeki beyaz kısım rendelenir. Yaklaşık 0,227 gram oluyor. 4 çorba kaşığı limon suyu eklenir. 1 saat bekletilir. Yarım litre su eklenir. Yine 1 saat beklenir. 10 dakika kaynatılır. Sıkılarak tülbentten süzülür ve steril bir kavanoza konulur.

* Elma pektini nasıl yapılır?

2 buçuk kg yeşil ekşi elmanın kabukları soyulur, rendelenir. Elma kabukları, rendesi ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Bir akşam bekletilerek tülbentten sıkmadan süzülür. Süzüntü jel kıvamına gelene kadar kaynatılır ve steril kavanoza konulur.

kaynak

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön