agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni1013Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-06-2014, 11:56   #91
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
çalışmalarınızdan ve tercübelerinizden bizlerde çok çok yararlanıyoruz
eğimli ve verimsiz arazilerde daha çok meyvecilik,düz ovalarda ise sebzecilik ve seracılık en ideal seçimdir diye düşünüyorum
bu araştırmada yaklaşık aynı neticeleri ortaya çıkarmış...
Güzel ülkemin dağı taşı yeşillenmelidir ve üretime kazandırılmalıdır
atatürk ün bir sözünü çok seviyorum
'vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez'
sizleri tekrar tebrik etmeyi kendime bir borç biliyorum...

Safranlı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-06-2014, 12:24   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-06-2014
Şehir: isanbul
Mesajlar: 2
Paylaşımlarınız için teşekkürler. Bu konuya ilgi duyan herkes için ufuk açıcıcı bilgiler. Ceviz konusunda bir takım yatırım fikirlerimiz var. Sizinle görüşüp tanışmak isterim.
Saygılar

jinekolog1959 beğendi.
gobit Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-06-2014, 15:50   #93
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 18
Sayın hocam yazınızda Selami Bayrak'ın kitabını okuduğunu ifade etmişsiniz. Neden fidanları ondan değilde başka fidancıdan aldınız?

fahris Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-06-2014, 23:05   #94
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sn. fahris bey

Bu soruya cevap vermeden önce bir gün bekledim. Ümit ettim ki sorunuzun içinde barındırdığı çelişkileri kendiniz fark eder ve mesajınızı geri çekersiniz. Ama şu anda görüyorum ki soru yerinde duruyor.

Cevaptan önce, doğa aşığı ve bilim insanı olduğu her halinden belli olan ve forumun en paylaşımcı isimlerinden Sn. cnrtkt hakkında yazdığınız haksız ve acımasız yorumu da çok yadırgadığımı öncelikle belirteyim. Kendisinden özür dilemeniz gerektiğini düşünüyorum.

Cevap yerine ben de size bazı sorular yönlendireceğim:

1- Ceviz yetiştiriciliğinin tüm önemli sorunlarını (arazi, tür, yetiştiricilik sistemi, vs.vs.vs.) hallettiniz de sıra fidanların hangi firmadan alınacağına mı geldi ki bu konuya takıldınız?

2- Herhangi bir kitabı okumuş olmak, o kitapta gizli ya da aleni pazarlanmakta olan başka bir ürünü de almayı zorunlu kılıyor da, bundan benim mi haberim yok? Siz bir kitap alıp okuduğunuzda, orada reklamı yapılan ürünü hemen gidip alıyor musunuz?

3- Bir şey almanız gerektiğinde, aynı kalite ve güvenilirlik düzeyindeki ürünler arasında bir seçim yaparken, diğerlerinin iki katı pahalı pazarlanan ürünleri mi tercih ediyorsunuz?

4- Paylaşım yazımın sunuş bölümünde insanların hayali fizibilite raporlarıyla yanıltılıp yıkıma uğratılması konusundaki hissiyatımı açık seçik belirtmişken, bana isim ve firma bazında soru yönelterek ne yazdırmayı amaçlıyorsunuz?

5- Forumu takip etmedikleri için cevap şansı olmayan bir şahıs veya firma hakkında yazı yazmanın etik olmadığını bilmiyor musunuz?

6- Bu gece herkesin yararlanabileceği 'çit dikimi' üzerine bir yazı yazmayı düşünürken, sizden başka kimseye faydası olmayacak bu yazıyı bana yazdırmış olmaktan mutlu musunuz?

7- Eğer bu forumun ortasına düşmüş çok zeki ama kötü niyetli bir provokatör değilseniz, soru, yargı ve yorumlarınızı aklınıza düştüğü anda paylaşmak yerine bir müddet tartıp, ölçüp, biçip üzerinde düşündükten sonra yazmayı düşünebilir misiniz?

Saygılarımla,

Not: Polemiklere ayıracak vaktim yok. Sayfamdaki mesajınızı silerseniz, bu yazı da 24 saat içinde silinecektir.


Düzenleyen jinekolog1959 : 27-06-2014 saat 23:46
jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-06-2014, 10:10   #95
Ağaç Dostu
 
cnrtkt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 255
4- ...insanların hayali fizibilite raporlarıyla yanıltılıp yıkıma uğratılması...

Ben de okudum, çok aydınlatıcı bir kitap !

cnrtkt Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-06-2014, 11:35   #96
Ağaçsever
 
cevizadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Doktor bey polimiklere gerek yok benim gibi bu ise baslama asamasinda **** yeni baslayacak tabiri caizse comezlere bilgi birikimi ve tecrubelerinizi aktaracaginiz yazilarinizi sabirsizlikla bekliyorum. Cit dikimi hakkindaki yazacaginizi soylemissiniz. Bu konuyla ilgili, sira aralarinda traktorun gecebilecegi kadar bosluk birakmak sizce yeterli olurmu yani 3.5x3.5 veya 4x4 dikim araligi agaclar iyice buyuyene kadar bize ciddi verim farki getirecegini dusunuyorum daha sonra aralardan birer agac cikararak standarda ulasmis oluruz nedersiniz?

cevizadam Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-06-2014, 13:12   #97
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sayın cevizadam,

Kütük yetiştiriciliği için yapılan sık dikimler dışında bildiğim kadarıyla bahsettiğiniz ölçülerde bir aralık-mesafe uygulaması dünyada yok. O aralıkların hiçbirinden traktör geçemez. Sıra arası mesafeyi 6 metrenin altına düşürmemek gerektiğini düşünüyorum. İlk fırsatta konu hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yazısı yazacağım.

orion1988 beğendi.
jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-06-2014, 00:11   #98
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Çit Tarzı Yetiştiricilik Üzerine bir Deneme: Doğru Bilinen Yanlışlar, Yanlış Bilinen Doğrular

Forumda ‘ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları’ bölümüne baktığımda karşılaştığım tablo şu şekildeydi:

Acemi bir cevizci adayı siteye giriyor. Kafasında çit dikimi için planladığı fidan sayısı ve piyasadaki kitaplarda yer alan hayali verim senaryolarından oluşturduğu ağaç başına verim hesabıyla çok umutlu ve heyecanlı. Bu işe bir an önce girişip altın yumurtlayan tavuğa sahip olmayı, 6. yılda tüm giderlerini çıkarıp 10. Yılda köşeleri dönmeyi planlıyor.

Foruma girer girmez şokla karşılaşıyor. Klasik yetiştiriciliğin duayeni ağabeylerden bir araba fırça yiyor ve neye uğradığını şaşırıyor. Ağabeyler diyorlar ki “Çit dikimi diye bir şey olmaz. Bu dikim sistemleri fidancıların çok para kazanmasından başka bir şeye yaramaz. Sık dikersen ağaç ışık görmez, verim düşer. Dallar birbirine girer, rüzgarda dallar birbirine sürtünür ve kırılır. Ağacını rahat ilaçlayamazsın, antraknoz gelişir. Bir 3,5 – 4 metreye bak, bir şu ceviz ağacına. Bizim sürgünlerimiz bile yılda 2 metre uzuyor. Bu mesafe hemen kapanır, ağaçları çıkarmak zorunda kalırsın. Kalanların taç yapısı da bozulur. Zaten ağaçları çıkarmak için iş makinasını bile sokamazsın, başka yere de nakletsen bunlar tutmaz. Fidancıları zengin ettiğinle kalırsın. Ayrıca bu tür sistemlerin gerektirdiği yüksek teknolojili aletler bizde bulunmaz.”

Acemi cevizci adayı kem küm edecek oluyor, “Ama bütün dünya yapıyor, biz niye yapama…” diyecekken laf gene ağzına tıkıştırılıyor ve “Bu konular çok tartışıldı, isteyen istediği gibi diksin” denilerek konu kapatılıyor.

Bu tabloyla karşılaşınca duayen ağabeylerin de, çit dikimi yapmak isteyenlerin de konu hakkında yeterince bilgilenmemiş olduğuna kanaat getirdim. Çit tarzı yetiştiriciliğin ne olup olmadığı hakkında kafalar çok karışıktı. Ağabeyler dünyada neden 40 yıl önce başlayan bu trendin hızla yaygınlaşmakta olduğunu açıklayamıyor, acemiler de bu yetiştiricilik tarzının aslını bilmediklerinden ağabeylerin ‘haklı’ gerekçeleri karşısında hemen geri adım atıyor ve pes ediyorlardı.

Biraz kitaplara bakınca her iki tarafa da hak verdim. Çünkü Türkçe hiçbir kaynakta çit tarzı yetiştiricilik üzerine tatminkar bilgi yoktu. Bunun üzerine, “iş başa düşüyor” dedim ve bu konuda bir şeyler yazmaya karar verdim. Bu yazı da kolay okunması için bölüm bölüm yayınlanarak bir iki haftada bitirilecek. Umarım herkes için yararı olur.

(Devam edecek)

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-06-2014, 22:12   #99
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Yüksek yoğunluklu dikim sistemlerinde, erken meyveye yatan yan dal verimli türlerin bu özelliklerinden yararlanmak ve erken ekonomik getiri alabilmek amacıyla, sonradan çıkarılmak üzere birim alana fazla fidan dikilmesi söz konusu. Burada ağaç terbiyesi klasik ağaç terbiyesiyle aynı. Genellikle modifiye doruk dallı sistem tercih ediliyor. Bu uygulama Amerika’da başarılı olabiliyor, çünkü onlar paradox anaçları üzerindeki fidanlarıyla çok erken yaşlarda önemli verim miktarları yakalayıp, ağaçlar arası mesafeler kapanana kadar, çıkarılacak fidanlar için yaptıkları yatırımları geri alabiliyorlar.

Çit tarzı yetiştiricilik ise, tamamen farklı bir uygulama. Bu sistemde çitleri oluşturan ağaçlar kalıcı. Sistemin ortaya çıkış hikayesi de şöyle:

Kaliforniya’da geleneksel uygulamanın 9x9 m olduğu dönemde, yan dal verimli türlerle kurulan bahçelerde ağaçlar belli iriliğe gelip kapalılılık teşekkül edince, ağaçların alt bölümleri yeterince güneşlenemediklerinden, taçta meyveler daha çok güneş gören yüksek kısımlarda oluşmaya başlamış. Bu durum, meyvelerin standart iriliklerini koruyamaması, çapların küçülmesi, iç oranlarının düşmesi, kalitenin bozulması gibi sonuçları beraberinde getirmiş. Püskürtme ile ilaçlamanın giderek zorlaşması ve tam yapılamaması da ağaç kayıplarına ve hektar başına üretimde düşüşlere yol açıyormuş. Ayrıca ağaçlar büyüdükçe bunları tek tek budamanın güçleşmesi ve çok daha fazla zaman alması, özellikle büyük bahçelerde budama için gerekli işgücü maliyetinin giderek artması sonucunda, çiftçiler yeterli budama yapmaktan kaçınmağa başlamışlar. Kaliforniya Üniversitesinin, kapalılığın azaltılması için çiftçilere sunduğu aralardan ağaç çıkararak seyreltme önerisine, çiftçiler pek sıcak bakmamışlar. Çünkü çıkartılacak önemli sayıdaki ağaç, direk olarak hektar başına verimde önemli düşüşlere yol açıyormuş.

Budama maliyetlerini aşağı çekmek ve aynı zamanda ağaç hacmini sabit tutmak, verimi devam ettirebilmek ve meyve kalitesini iyileştirmek için üniversite, yetiştiricilere iki yılda bir budama yapmalarını önermiş. Bu uygulama, maliyet sorunlarına kısmi bir çözüm getirse de, üniversite daha tatminkar ve kalıcı bir çözüm arayışına devam etmiş.

Cazip bir fikir olarak, kapalılık teşekkül etmiş bahçelerde ağaç aralarına ışığın girebilmesi için mekanize bir araçla ağaçları çit şeklinde budamayı düşünmüşler. Bunun için düzenledikleri deneysel çalışmalar başarılı sonuç vermemiş. Kapalılık bir kere oluştuktan sonra yapılan bu çit budaması, sorunları efektif şekilde çözemiyormuş. Ama mekanize biçimde çit budamasının, kapalılık oluşmadan başlatılması halinde sorunların çözülebileceğine dair ilk verileri elde etmişler.

(devam edecek)

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-07-2014, 06:39   #100
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-06-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Sn jinekolog1959, konu arasina giriyorum ancak yazilarinizin bir benzerine bu gune kadar internette rastlayamadim. Ilk hikayeniz A4 sayfa kagitlara basildiginda, yaklasik 35 sayfalik mini bir Roman'a donusuyor. Bu heyecani ve tutkuyu isin icine bu kadar guzel katmanizin yani sira, hic usenmeden saatler harcayarak yazdiginiz yazilarla, yillarinizin birikimini insanlara kolayca aktarabilmeniz ve ustelik bunu keyifli bir bicimde basarmaniz benim ender gordugum incelikte, ornek bir davranistir. Umarim butun emekleriniz uzun yillar konusulacak ve hayat verdiginiz bahcenizin saglam temelleri olacaktir. Size kisaca kendimden bahsetmem gerekirse, bende Ankara'liyim. Odtu'de lisans egitimimi tamamladiktan sonra yurt disinda calismaya basladim ve su anda da durum boyle devam ediyor. Hayatima heyecan geldigi su bir suredir o bahsettiginiz acemi cevizciler statusune aday olmak icin 2 arkadas kafa patlatiyoruz. Geldigimiz noktada sizinde daha once aldiginiz bir cok onemli karar gibi, alinmasi gereken en onemli kararin basindayiz. Yazinizin ufkumuzu acmasiyla bu ise gencliginde heyecani ile baliklama atlamak istemedik. Kisacasi yaziniza ulasmamiz bana kanlanmis 2 goze ve birazda frenlemeye mal oldu. Yani 5 senede bunce emek ve ugrastan sonra erisebildiginiz noktaya, kisa surede erisebilmek; dipsiz cukurlarda ip aramaya benzeyecek, her seyi sansa birakmak olacakti. Bizde her seyi ince eleyip sik dokumaya basladik. Her neyse, sizden bir konuda bize fikir vermenizi rica edecegim. Belkide en onemli adim olan araziye karar verme konusunda mevcut durumda 3 secenege kadar inebildik. Ancak bundan sonraki verilecek karar bahce icin hayati onem tasidigindan, bilgisine guvendigimiz ve saydigimiz her insanla konusmak istiyoruz. Su an Ankara'nin uzum baglari ile meshur Kalecik ilcesinde 700~800m rakimlarda, yakinlarindan dere akan ve daha onceleri islenmis 100dekarin uzerinde bir arazi bulduk. Etrafta ceviz bahceleride mevcut ve o bolgeye kar dusmedigi de bize soylendi. Bolgenin henuz toprak analizini yaptirmadik, iklimi Ankara'nin diger bolgelerine gore daha yumusak geciyor gozukuyor. Birinci secenek bu araziye Chandler ekmek, ikinci secenek bu araziye fernor ekip daha az risk alip geliri dusurmek. 3. secenek ise Bilecik Golpazari ve ya Kirsehir Kaman gibi ceviz agaclarinin meshur ve bol oldugu bolgelerde yogunlasip chandler ekimini yapmak. Ancak sunu belirtmemde yarar var ki ailem Ankara'da yasadigi ve benimde en az 2 sene TR'ye donusum zor oldugu icin, Bilecik veya Kaman ile ilgilenilmesi Kalecikten belki 3-4 kat daha zor olacak ve bahce bakimi icin basina koyacagimiz kisiye guven ustune kurulu olacak. Bu tercihler hakkinda cok ufakta olsa fikirlerinizi alabilirsek bizim icin cok makbule gecer. Minnet duyariz. Bunun disinda bilgi paylasimlarinizi takip etmek ve sizinle iletisime gecebilmek adina siteye uye oldum. Umarim sizin bahcenizide ortagimla beraber gorme firsatimiz olur. Size huzurlu be saglikli bir hayat diliyorum.

jinekolog1959 ve TRAKLI beğendi.
gencgirisimci87 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-07-2014, 10:23   #101
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sayın gençgirişimci87

Öncelikle güveniniz için teşekkürler.

Chandler dikimi yapacaksanız İç Anadolu'yu düşünmeyin derim. Paylaşım yazımda da belirttiğim gibi Sayın Yaşar Akça'nın bu konuda çok ciddi çekinceleri var. Bilecik Gölpazarı mükemmel bir alternatif olabilir.

İki yıl Türkiye'ye gelmeyecekseniz bu projenizi erteleyin derim. Ceviz bahçesi uzaktan kumandayla olmaz, aileye de emanet edilmez.

Kalecik'te bulduğunuz arazi ciddi büyüklükte. Fiyat uygunsa, araziyi kaçırmak istemiyorsanız ve fernor'a razıysanız bir kepçe kiralayıp her 10 dönümde bir 2.5-3 metrelik profiller açtırarak taban suyuna, toprak yapısına baktırın ve ilk 120 cm'den uygun şekilde numuneler alarak tahlil ettirin.Yoksa benim gibi sonradan toprak islahıyla uğraşmak zorunda kalırsınız. Derenin yazın kuruyup kurumadığını, 100 dekarlık arazi sulamasına yetecek debiyi verip vermeyeceğini araştırın. Şüpheli bir durum varsa jeolog götürüp arazide su çıkıp çıkmayacağını tespit ettirin. Her şey olumluysa satın almayı düşünün.

Saygılar, başarılar.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-07-2014, 10:40   #102
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Hocam Kalecik'te bir mikro klima mevcut
Ankara merkeze göre kışın 3-4 derece daha sıcak oluyor.
Ama bu durum Kaleciğin bir çanağın ortasında bulunmasından kaynaklanıyor.
Benim bahçemde bulunan Chandler fidanlarım bu sene kış soğuklarından ağır darbe aldılar ve hepsinde soğuk vurgunu var bilginize

Orhank Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-07-2014, 22:53   #103
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Bu araştırmalar sonunda ağaçları en baştan çit şeklinde dikerek yeni bir yetiştiricilik ve terbiye modeli denemeye karar vermişler. İlk deneme bahçesi 1974 yılında Vina'da chico türüyle kurulmuş. Ağaçları kuzey-güney istikametinde 3,3 x 6.6 m mesafelerde dikerek, büyüklüğü işletme müddeti boyunca sabit tutulacak bir çit oluşturmayı planlamışlar. Ağaçları 90 cm'den taçlandırmışlar. Sıra üzeri mesafelerin bir an önce kapanmasını, çitin doğu ve batı kenarlarında kompakt birer duvar oluşmasını planlamışlar. Bunun için ana dalları sıra üzerlerine doğru yönlendirmişler, sıra arasına doğru büyüyen sürgünleri durdurmuş veya çıkarmışlar. Çitin enini alt kısımda 2.4 metre, tepede 1.2 m olacak şekilde, yüksekliğini de 6 m olarak planlamışlar. Tek tek ağaçlarla ilgilenmek yerine, çok gövdeli tek bir canlı gibi çiti işletme birimi olarak kabul etmişler. Ağaçlara form verme, katmanlar oluşturma gibi işlemleri hemen hemen hiç yapmamışlar. Çitin içinde oluşan kalabalıklaşmayı önemsememişler. Köklerin suya ve besine yönelmesi gibi, yeni sürgünlerin de doğal şekilde çitin dış yüzeylerinden ışığın en bol olduğu boşluğa doğru geliştiğini ve çit içi kapalılığın belli bir noktadan sonra dengede kaldığını izlemişler. Bu tarz bir yetiştiricilikte sürtünmeden kaynaklanabilecek dal kırılmalarının, geride ürün verecek yeterli sayıda dal olduğu için verim kaybına yol açmadığını tespit etmişler. Verim için önemsedikleri bölge, oluşturulan duvar yüzeyleri ve onlara yakın mesafedeki kısımlarmış.Mekanize bir araçla 4. yıldan itibaren bir yıl çitin bir yanını, diğer yıl öbür yanını budayarak, bir sonraki yılın meyve gözlerini oluşturuyor ve bu arada çit genişliğini ve yüksekliğini sürekli sabit tutuyorlarmış.

Bu deney bahçesinden olumlu sonuçlar alınca, yeni geliştirmekte oldukları türlerle de deneme çitlerini oluşturmuşlar ve yıllarca gözlemişler.
Elde ettikleri sonuçları Kaliforniya'lı üreticilerle paylaşmışlar ve bu dikim ve işletme tarzını yeni kurulan bahçeler için önermişler.

Bu sistemle, özet olarak aşağıdaki faydaları elde etmişler:

-Fidanları yıllarca terbiye etme ve her yıl elle budamanın gerektirdiği büyük işgücü maliyetleri, önemli ölçüde düşmüş.

-Çit yüksekliğinin sabit tutulduğu, bahçe içi kapalılığın klasik yönteme göre daha az olduğu ve artmadığı bu sistemde, kuzey güney ekseninde konumlandırma sayesinde çitler, alt kısımları dahil optimum güneş alabilmişler. Kapalılığın sağlandığı 9x9 bahçelerde ağaca gelen ışık ışınlarının taçtan ağaç gövdesine kadar 4.5 metre yol katetmesi gerekirken, çit sisteminde bu mesafenin 120 cm'e inmesi, klasik bahçelerin meyvelerinde başgösteren kalite ve kalibre kaybı problemlerine kalıcı bir çözüm oluşturmuş.

-Özellikle ağaç gövdelerine kadar tam bir sprey ilaçlamanın yapılabilir hale gelmesiyle, ağaçlarda hastalık ve ölüm nedenli verim kayıpları azalmış.

-Klasik yetiştiricilik sisteminde ağaç kayıpları, direk olarak hektar başına verimi olumsuz etkiler ve yerine aynı verimi ikame edecek ağacın yetiştirilmesi yıllar alırken, sık dikimli çitlerde ağaç araları hemen dolup kapandığı için hissedilir verim düşüşlerine yol açmadığı tespit edilmiş.

- Hektar başına verim olarak, yıllarca sürekli bir şekilde, en az klasik işletilen bahçelerle eşit veya daha fazla ürün almışlar.

Bu sistem, çok daha geniş alanlarda ceviz yetiştiriciliğini teşvik etmiş ve Kaliforniya'nın dünya pazarlarındaki rekabet gücünü çok arttırmasına ve dünya pazarlarına hakim olmasına vesile olmuş. Sistem şu anda Amerika'dan başka Şili, Avrupa'nın pek çok ülkesi, Avustralya'da yaygınlaşmış ve son yıllarda da Çin'de de uygulamaya konmuş durumda.

(devam edecek)


Düzenleyen jinekolog1959 : 08-07-2014 saat 18:28
jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 14:33   #104
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-06-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Sn Jinekolog1959, cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Bu aralar toprak testlerini aldiriyoruz. Sonuclara gore ya bu bolgede fernor ile yola devam edecegiz ya da golpazarina yonelecegiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhank Mesajı Göster
Hocam Kalecik'te bir mikro klima mevcut
Ankara merkeze göre kışın 3-4 derece daha sıcak oluyor.
Ama bu durum Kaleciğin bir çanağın ortasında bulunmasından kaynaklanıyor.
Benim bahçemde bulunan Chandler fidanlarım bu sene kış soğuklarından ağır darbe aldılar ve hepsinde soğuk vurgunu var bilginize
Orhan bey, arazinin rakimi biraz daha yuksekte 980mlerde kaliyor. Bu sekilde canaktan kurtulmus olabilicegini dusunuyorum. Benimde icimden gecen chandler dikmek ancak bize yardimci olan ziraat muh. arkadasin ve doktor beyinde onerdigi turler Fernor. Bu konuda sizin bir pismanliginiz oldu mu ? don disinda agaclariniz baska bir sorunla karsilastimi? Bir de rica etsem agaclariniz yasini ogrenebilir miyim. Cunku 5 seneden sonra dondan etkilenmesinin azaldigi soyleniyor.

Orhank beğendi.
gencgirisimci87 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 14:54   #105
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gencgirisimci87 Mesajı Göster
Orhan bey, arazinin rakimi biraz daha yuksekte 980mlerde kaliyor. Bu sekilde canaktan kurtulmus olabilicegini dusunuyorum. Benimde icimden gecen chandler dikmek ancak bize yardimci olan ziraat muh. arkadasin ve doktor beyinde onerdigi turler Fernor. Bu konuda sizin bir pismanliginiz oldu mu ? don disinda agaclariniz baska bir sorunla karsilastimi? Bir de rica etsem agaclariniz yasini ogrenebilir miyim. Cunku 5 seneden sonra dondan etkilenmesinin azaldigi soyleniyor.
Soğuk vurgunu olan ağaçlarımın biri 4 yaşında diğer 4 ağacım 1 yaşında idi.
5 yaştan sonra vurgun azalıyor mu bu konuda bilgi sahibi değilim.
Ama 5 yaşına kadar yaşayacağınız kayıp ne olacak ?
Don dışında bi sorun yaşamadım.
Bahçem küçük ağaç sayım az zaten tecrübe amaçlı bu az sayıdaki fidan ile uğraşmaya başladım.
Kaleciğe geldiğinizde görüşelim isterseniz.

Orhank Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 19:09   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
Çitin enini alt kısımda 2.4 metre, tepede 1.2 m olacak şekilde, yüksekliğini de 6 m olarak planlamışlar. yakın mesafedeki kısımlarmış.Mekanize bir araçla 4. yıldan itibaren bir yıl çitin bir yanını, diğer yıl öbür yanını budayarak, bir sonraki yılın meyve gözlerini oluşturuyor ve bu arada çit genişliğini ve yüksekliğini sürekli sabit tutuyorlarmış.
Budamanın mekanize bir araç ile nasıl yapıldığını aşağıdaki linkteki videoda görebilirsiniz..

https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

jinekolog1959 ve Orhank beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 01:30   #107
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Peki bu yötem her derde deva, hemen uygulanabilir sihirli bir çözüm mü? Tabii ki hayır. Başlıca 2 dezavantajı var: Birincisi, standart yoğunluklu bir bahçeye göre 2-4 kat fazla ağaç içerdiğinden ilk kurulum masrafları yüksek. İkincisi, çit biçme makinasının teminindeki güçlük. Aslında bu durum, dünyada ceviz üretiminde Çin ve ABD’nin ardından 3. Sırada gelen ülkemiz için çok büyük bir ayıp. Bir zamanlar, sonradan iflas etmiş olan Uzel Makine’nin bu amaçlı bir aleti varmış, ama şu anda bildiğim kadarıyla Türkiye’de üretilen bir çitvari budama makinesi yok. Eskiden yukarıdaki video’da görüldüğü gibi bu iş için dizayn edilmiş büyük araçlar kullanılırken, şimdilerde giderek küçülüp hafifleyen ve traktör arkasına takılarak çekilen, ya da direk traktör üzerine monte edilebilen, kuyruk miliyle çalıştırılan makineler kullanılıyor. Bunlar gerçekte yapılması zor, komplike aletler değil. Ama zannediyorum ki üreticilerden böyle bir talep gelmediği için zirai makine üreticileri böyle bir üretimle ilgilenmemişler. Aslında Fransa’dan veya ABD’den ikinci el bir araç getirtmek veya hurda bir makineyi ithal edip burada sanayide aynısını yaptırmak çok zor olmasa gerek. Benim tahminim o ki şu anda ülkemizde kurulmakta olan büyük ölçekli kapama ceviz bahçelerinin sahibi olan kişi veya firmalar bu konuya el atacak ve bizde de birkaç yıl içinde bu makinalar gözükmeye başlayacaktır.

Küçük üreticilerin alete sahip olması şu an için ekonomik olmayabilirse de, onlar da kendi bölgelerinde aralarında birleşerek satın alma veya büyük üreticilerden kiralama yoluna gidebilirler. Belki de şu anda ağaçları budamada kullanılan, elde taşınan, 5 metrelik teleskopik kollu, benzin veya mazotlu zincirli testerelerin biraz daha gelişmiş formları kullanılarak bu mesele çok daha pratik bir yolla halledilebilecek. Zamanla bunları yaşayarak göreceğiz.

“Hemen çit dikimi yapalım ve çok para kazanalım” diyen acemi cevizcilerin göz ardı ettiği çok önemli bir mesele daha var: O da Türkiye’de kullanılan türlerin ve anacın çit dikimine ve yetiştiriciliğine uygun olup olmadığı.

Çit dikiminin uygulanabilmesinin bazı şartları var: Yetiştirilecek türün orta derecede dikine gelişme eğilimi olması, yanlara yayılma eğiliminde olmaması, yan dal veriminin yüksek olması, çok erken meyveye yatıp, kaliteli meyve veren bir tür olması gerekiyor. Kaliforniya Üniversitesi son yayınlarında, bu şartları en iyi sağlayan türlerin Tulare ve Howard olduğunu, Vina, Payne ve Ashley türlerinin de karlı bir yetiştiricilik için uygun olduğunu söylüyor. İlk çitlerde kullanılan Chico’nun, meyve küçüklüğü ve için rahat çıkamaması nedeniyle pazarda tercih edilmediği belirtiliyor. Çok önemli ve enteresan bir saptamaları da şöyle: “Chandler için ekonomik olarak en iyi sistem, çit tarzı yetiştiricilik olmayabilir. Bu tür, yeteri kadar erken verime yatan ve yan sürgünleri kuvvetli gelişen bir tür olmadığından, ilk yıllarında, ilave ağaç masraflarını çıkaracak kadar yeterli bir verimi sağlayamayabilir.”

Anaç seçimi konusunda da Üniversite’nin son görüşleri şöyle:

-Juglans hindsii, en ucuz anaç olmasına rağmen, hızlı büyüme yeteneği orta derecede, ayrıca marjinal topraklara toleransı az. Çit dikiminde, yavaş geliştiği için ilk yıllarında yeterince verimli değil.

-Paradox anacı, 3 anaç arasında en hızlı gelişen, üzerindeki aşılı sürgüne de en hızlı büyüme gücünü veren anaç. Bu hızlı gelişme yeteneği sayesinde, bu anaç üzerine aşılı çitlerde ekonomik verim çok daha erken başlayabiliyor.

Ve Türkiye’de bizim kullandığımız Juglans regia hakkında üniversitenin görüşü:

-Juglans regia, sadece siyah çizgi hastalığı görülme sıklığının yüksek olduğu yerlerde kullanılmalıdır. Büyüme yeteneği değişken olduğu ve Armillaria’ya, Phytophtera’ya, ıslak topraklara ve tuzluluğa diğer anaçlardan çok daha hassas olduğu için, arzu edilen bir anaç türü değildir.

(devam edecek)

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 10:39   #108
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
Anaç seçimi konusunda da Üniversite’nin son görüşleri şöyle:

-Juglans hindsii, en ucuz anaç olmasına rağmen, hızlı büyüme yeteneği orta derecede, ayrıca marjinal topraklara toleransı az. Çit dikiminde, yavaş geliştiği için ilk yıllarında yeterince verimli değil.

-Paradox anacı, 3 anaç arasında en hızlı gelişen, üzerindeki aşılı sürgüne de en hızlı büyüme gücünü veren anaç. Bu hızlı gelişme yeteneği sayesinde, bu anaç üzerine aşılı çitlerde ekonomik verim çok daha erken başlayabiliyor.

Ve Türkiye’de bizim kullandığımız Juglans regia hakkında üniversitenin görüşü:

-Juglans regia, sadece siyah çizgi hastalığı görülme sıklığının yüksek olduğu yerlerde kullanılmalıdır. Büyüme yeteneği değişken olduğu ve Armillaria’ya, Phytophtera’ya, ıslak topraklara ve tuzluluğa diğer anaçlardan çok daha hassas olduğu için, arzu edilen bir anaç türü değildir.

(devam edecek)[/QUOTE]

Sayın Jinekolog

Bildiğiniz üzere killi topraklarda Armillaria, Phytophtera gibi hastalıklar büyük sıkıntıdır. Buna rağmen Paradox anaçların ülkemizde neden kullanılmadığı hakkında bir fikriniz varmıdır.?

Basitçe Anacı Paradox olan bir ağacın ( Yurtdışından ) meyvesini alıp bahçemize ekersek ve üstüne bahçemizdeki diğer çeşitlerden aşı yaparsak Paradox anaçlı bir ceviz ağacımız olmuş olur mu.?
Saygılar.


Düzenleyen juglandales : 03-07-2014 saat 12:17
juglandales Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 13:53   #109
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Bu konu benim de hiç araştırmadığım, ama cevabı çok önemli bir soru. Hatta Türkiye cevizciliğinin bence hayati önemde konularından biri. Sayın gökhan07'den rica edelim, kendisi biliyorsa cevaplasın, yoksa da Sn.Yaşar Akça ile sürekli iletişim içinde olduğundan hocamızdan bizim için cevabı öğrensin. Soruların cevabını bilen fidancılar veya ziraat mühendisleri varsa, onların da katkısını bekleriz.

-Türkiye'de paradox anacının kullanılmasına yasal mevzuat mı uygun değildir?
-Amerika'da geliştirilen ve juglans hindsii ile juglans regia'nın hibridi olan bu anaç, herhangi bir patentle koruma altına mı alınmıştır?
-Yasal olarak ithalatı veya kaçak olarak getirtilip burada üretimi mümkün değil midir?
-Hibrit bir anaç üretme tekniği kabaca nedir?
-Çözüm Sn.Juglandales'in belirttiği kadar kolay mıdır? Öyleyse uygulanmamasının nedeni nedir?

Saygılar

juglandales beğendi.
jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 18:39   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
su anda amerikadaki bahcelerin en buyuk sorunu black line hastaligi ve bu hastalik sadece paradoks anaclarina asili agaclarda goruluyor .. caresi de yok. maalesef .. ulkemizde paradoks anac kullanilmamasinin sebebi ise burada yerli cetin ceviz tohumlarinin neredeyse bedevaya gelmesi maliyet acisindandir ...

jinekolog1959 beğendi.
bozy Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 18:42   #111
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
simdi bizim ziraatciler paradoks anac furyasi da cikartabilirler yani.. o da ayri..

jinekolog1959 beğendi.
bozy Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 20:12   #112
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Sayın jinekolog1959, gerçekten önemli bir konu ve bir çok insanın yanıldığı bir konu.
Aslında konu çok kapsamlı ama kısaca söylemek gerekirse her doku kendi özelliğini taşır.
Anaç ve aşılanan çeşit arasında genetik etkileşim olmaz.

Chandler çeşidinden alınan, tohumdan çıkan bir fidan hiç bir zaman anacı yansıtmaz ve anacın aynısı olmaz.
Her zaman tohumla üretimde açılım vardır, chandler özelliklerini de taşımaz.

Saygılarımla.

( Benim bildiklerim bunlar, isterseniz yaşar hocaya da bu konuyu sorabilirim )

gökhan07 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 20:50   #113
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sayın gökhan07,

Cevabınız için teşekkürler, ama paradox anaçların ülkemizde neden kullanılmadığı hakkında hocamızın görüşlerini alıp bizimle de paylaşırsanız çok memnun kalacağım.

Saygılar

gökhan07 beğendi.
jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 20:56   #114
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Sayın jinekolog1959, yarın yaşar hoca ile görüşüp sizleri bilgilendiririm.

jinekolog1959 beğendi.
gökhan07 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 21:49   #115
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
Gökhan bey kusura bakmayın kafama takıldı. şimdi ben kendiliğinden yetişmiş yabani ( aşısız ) bir cevizin meyvesini aldım ve bahçeme ektim. Daha sonra buna Chandler aşıladım ve bunun meyvesini alıp ektiğimde yeni anacımı Juglans Regia olarak tanımlayabilir miyim.? Genetik etkileşim yoksa bu anacın cinsi ne olur.?

juglandales Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 03-07-2014, 22:15   #116
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Sayın juglandeles üstteki materyal ne ise o olur ama yanlış anlaşılma olmasın chandler tohumundan chandler meyvesi çıkmaz.
Melezleme ile üretilen cevizlerin anne ve babaları aynıda olsa birbirlerine benzemezler.
Mesela chandler melezleme ile bulunan bir çeşittir ve kardeşlerinin hiçbiri chandler'e benzemez.

Biraz karmaşık konular ve bazen anlatmakta kolay olmuyor.

gökhan07 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 08:07   #117
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
.... şimdi ben kendiliğinden yetişmiş yabani ( aşısız ) bir cevizin meyvesini aldım ve bahçeme ektim. Daha sonra buna Chandler aşıladım ve bunun meyvesini alıp ektiğimde yeni anacımı Juglans Regia olarak tanımlayabilir miyim.? Genetik etkileşim yoksa bu anacın cinsi ne olur.?

Ticari olarak bildigimiz her ceviz cinsi birer "Juglans Regia" dır , Juglans Regia nın isim verilmiş bir bireidir, chandler, fernor, yalovalar, kamanlar olsun hepsi.

acılım görülen nokta tohumdan yetişen fidan anacına tam benzemez. daha da iyi cıkabilir - şans işi

juglandales beğendi.
karabuz Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 09:36   #118
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
Sonuç olarak ;

Türkiye'de yetişmiş aşılı ya da aşısız herhangi bir cevizin meyvesini ekersek çıkacak olan anacımız Juglans Regia'dır.

juglandales Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 19:41   #119
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Bu arada son yayınlarda Chandler’in meyve verme özelliklerinden dolayı çitvari budamasının 3 yıllık sirkülasyonla yapılması ( Bir yıl çitin bir yüzü, bir yıl diğer yüzü, bir yıl bekleme) öneriliyor. İspanya da uygulamayı bu şekilde değiştirmiş.

Şimdi artık meselenin özüne geliyorum. Dünyada bunlar olup biterken, 40 yıldır kullanılmakta olan çit dikimi ve çit tarzı yetiştiricilik meselesinde biz neredeyiz?

- Ülkemizde çit yetiştiriciliği tarzında işletilen tek bir bahçe dahi yok.
- Bilebildiğim kadarıyla kullanılmakta olan bir çitvari budama makinası da yok.
- Çit dikimi için en uygun türler kabul edilen Tulare ve Howard, nispeten uygun türler kabul edilen vina, payne, ashley türleri (en azından bakanlığın tescil listesinde) yok.
- Bu yetiştiricilik sisteminin gereği olan erken yaşta çok verimi sağlayan paradox anacı yok.
- Keza yüksek verimi sağlayan ve idame ettirebilen 2. önemli faktör olan, Amerikalıların ‘rejuvenating hedge cut’ dedikleri ‘canlandırıcı çit budaması’ uygulaması yok.
- Üniversite – özel sektör işbirliğiyle yapılmış, juglans regia anacı üzerindeki Chandler’a ait verim çalışmaları yok.

Peki neler var?

- Kaliforniya’da ve paradox anacında dahi çit tarzında yetiştirilmesinin ekonomik olup olmayacağı tartışmalı olan Chandler’in, juglans regia anacı üzerindeyken de çit dikimine uygun olduğu iddiasıyla pazarlanması var.( Vaadedilen değerler de Kaliforniya’da bu yetiştiricilik tarzıyla elde edilebilen değerlerin çok üzerinde. Kaliforniya’da en optimum koşullarda ve paradox anacı üzerinde verim maksimum 600-700 kg/da. Bizdeki malum kitapta 7x7 dikilmiş bir bahçede 20 yaşındaki ithal cevizde vaat edilen verim 1400 kg/da iç ceviz = 2800 kg/da kabuklu ceviz )
- Bu propagandaların etkisiyle ve çok karlı bir yatırım olduğu düşüncesiyle bu işe girişen veya girişmeyi düşünen yüzlerce küçük büyük yatırımcı var.
- Çit dikimi ve çit tarzı yetiştiricilikle çok büyük kazanç beklentileri nedeniyle, tam da forumdaki ağabeyleri haklı çıkartacak bir fidancıları zengin etme furyası, fidan satışı patlaması var.

Türkiye’de şu anda fiilen uygulanan sistem, çit dikiminin yapılıp, çit tarzı yetiştiriciliğin yapılmaması. Sonradan çıkarılmak üzere birim alana fazla sayıda fidan dikiliyor, ağaçlar gene tek tek modifiye doruk dallı sistemle terbiye ediliyor, işletme müddeti boyunca elle tek tek budanıyor. Türkiye’de çit tarzı dikimin öncülerinden Sn.İbrahim Balkal’ın Özyurt Arda Fidancılık adlı sitesinin bilgiler bölümünde uyguladıkları budama sistemi detaylı şekilde anlatılıyor. Amaç, aradaki fidanların olabildiğince geç çıkarılması. Arda fidancılık, dürüstçe Türkiye’de Kaliforniya verim rakamlarına yaklaşan bir işletme olmadığını söylüyor , ama kendi uyguladıkları yöntemle elde edilmiş verim hakkında (henüz) bir bilgi verilmemiş.

Peki bu yöntem kötü mü? Hayır, bence özellikle benimki gibi killi, nispeten marjinal, ağaç cüsselerinin küçük, gelişmelerinin yavaş olmasının beklenebileceği topraklarda, araların boş kalmasındansa, yıllarca verim alınması son derece mantıklı. Kötü olan bir şey varsa, bazı fidancıların çit yetiştiriciliği sistemiyle ABD’de elde edilen verim değerlerinin burada ve bu yöntemle de elde edileceği beklentisini yaratması.

Kanaatime göre Türkiye’de zaten toprağı kuvvetli olup, araların hızlıca kapanacağı bahçelerde kesinlikle standart aralık mesafelerde dikim yapılmalıdır. Çit tarzı yetiştiriciliğin hiçbir gereği uygulanmazken, çit dikimi için yapılacak onca ekstra fidan alımı, çukur açma, dikim, bakım, gübreleme, budama , sonra da aradan çıkarma masraflarının o sürede geri alınması bence imkansız.

Son bir söz: Bizler bu kafayla gider ve dünyadaki gelişmelere ayak uydurmazsak, daha uzun bir süre tek tek fidanlarımızla, ağaçlarımızla uğraşır, forumda fidanın 3 no’lu dalını mı çıkaralım, 4 no’luyu mu kısaltalım diye ağabeylere sorarız. Vatandaş da, artık pazarında marketinde Niksar veya Kaman cevizi diye pazarlanan Şili ve Kaliforniya Chandler'larını yemeğe devam eder.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 20:58   #120
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Sayın jinokolog1959
Umarım paylaşımınızdaki bilgiler bu işe yeni başlayacak ve bahçesini çit dikim olarak tesis etmek isteyen arkadaşlara bu konuyu bir daha düşünmelerine vesile olur. Yazınıza örnek görseller ile katkıda bulunmak isterim. Aşağıdaki video, Amerika'da örnek standart ve çit dikim kurulu bahçede ceviz silkme çalışmasına ait.

https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

jinekolog1959 beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024