21-10-2008, 02:06 | #121 |
Ağaç Dostu
|
Adı geçen biberi tatmak sonunda nasip oldu. Selahattin hocamız sağolsun Yalova' ya bir miktar getirmişler Acıya alışkın olduğum için, öyle aman aman bir tat alamadım. ****, yazılanlardan etkilenerek beklentim yüksek oldu Değişik ve farklı bir aroması, kokusu var. Biraz da şekerli gibi. Ağızda bıraktığı tat, diğer biberlere göre daha yoğun ve kalıcı. Yazılan acılığı alabilmek için biraz fazla kaçırdım sanırım, hafif mide ağrısı oldu |
21-10-2008, 07:42 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Ramazan ayında biberin üzeri açıktı ve here türlü doğal şartlarla mücadele ediyordu. Fidanlığa bir misaifirm geldi eşiyle ve iki adet biber verdim (bayan olan acıyı çok seviyormuş). Sonrasında bu biberin şöyle böyle bir acılığa sahip olmadığını söylediler yemişler ancak yana yana hatta acıyı iki gün sonra bile hissettiklerini söylediler. Bende o günlerde dışarıdan yabancı döllenip bozulmasın diye tül perde gerdim ve üzerini örttüm. Örttükten bir hafta sonra aynı kişi o biberden tekrar verdim ancak bu defa biberin hiç acı olmdığını dile getirdi. Bende hemen biberin üzerini açtım doğal şartlara bıraktım. O nedenle acılığı biraz düştü doğrusu. Şimdi üzerini açtıktan sonraki meyveler yavaş yavaş olgunlaşıyor onlara bakacağım acılığı yerine gelmiş mi. |
21-10-2008, 11:32 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
|
Arkadaşlar! Bu acı biber konusuna bayıldım, yani gülmekten bayıldım!! Koptum vallahi. Siz çok yaşayın emi. |
24-10-2008, 11:45 | #124 |
Ağaç Dostu
|
Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 19-12-2008 saat 15:27 |
29-06-2009, 10:41 | #125 |
Ağaç Dostu
|
Biberin acılık derecesi nasıl ölçülür?
Bizde en popüler acı biberler Urfa'nın isotuyla Maraş'ın mercan renkli kırmızıbiberi. Oysa dünyada aleppo, anaheim, ancho, bell pepper, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, cubanelle, de arbol, dundicut, fresno, guajillo, habanero, jalapeno, hungarian wax, red chilli, hot chilli, japanese, mirasol, macho, mulato, pasilla, pepperoncini, piquin, tien sin ve daha nice çeşitleri var. Acıya dayanıklılarla dayanıksızların bir biberin acılık düzeyi konusunda aynı yorumda birleşmeleri zor. Birinin "Korkunç acı," dediğine, bir başkası "Bundan bir kilosunu bir oturuşta yerim," diyebilir. *** Allahtan 1865-1942 yılları arasında yaşamış Wilbur L. Scoville adlı Amerikalı bir farmakolog, biber acılığını ölçme yöntemini bulmuş, bibere acılığını veren maddeyi de 'kapsaisin' diye adlandırmış. ***Onun sayesinde bugün hangi biberin ne kadar acı olduğunu objektif kriterlerle belirleyebiliyoruz. ***Scoville'in ilk deneylerinde değerlendirmeyi insan damağı yapıyordu. Bunun için çeşitli biber türleri püre haline getirilip bir gece alkolde bekletiliyordu. Kapsaisin alkolde ve yağda eridiği için alkol kullanılmıştı. Bilirsiniz, biberden ağzı yananlar hemen sudan medet umarlar, kapsaisin sudan etkilenmediği için de bunun bir yararı olmaz. Oysa su yerine süt, ayran, bira ya da birkaç yudum şarap içilse yanma hissi çok daha çabuk giderilebilir. ***Biz deneye dönelim; kapsaisin eriyiği şekerli su ile tadımcıların dilleri acılığı hissedemeyeceği oranlarda inceltiliyordu. *** Sözgelimi eriyik, 30 bin-50 bin kat inceltildikten sonra artık damakta algılanamıyorsa, o biberin kapsaisin değeri 30 bin-50 bin Scoville birimi olarak belirleniyordu. Günümüzde tadımcılar bu azaptan kurtarılmış durumdalar. *** Artık Scoville birimini insan damağı yerine modern kromatografi cihazları belirliyor. *** Bugün artık belli başlı biberlerin acılık skalası var. *** En altta 0-10 Scoville birimiyle toz kırmızı biber yer alıyor. ***Jalapeno serrano 2 bin-15 bin birimle ortalarda. *** Habanero 'Red Savina' biberi ise 570 bin birimle rekoru elinde tutmaktayken, 2000'de bu süper biber de tahtını bırakmak zorunda kaldı. *** Hindistan'ın Tezpur kentinde keşfedilen Naga Jolokia biberinin 850 bin Scoville birimiyle yeni bir rekora imza atması gurmeleri sevindirmesin. Zira bu biberin yenmesi olanaksız. O ancak savunma silahı olarak kullanılan biber gazı üretiminde işe yarıyor. Acı biber tutkunlarının giderek daha acı olanını aramasının nedeni bilim dünyasınca çözülmüş. *** Biberdeki kapsaisin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini öylesine şiddetli uyarıyor ki, vücut, acıyı yenmek için, aynı zamanda insanda mutluluk duygusu uyandıran endorfin hormonu salgılamaya başlıyor. Cehennem ziyafetini andıran acı yemeklerin ardından insanın kendini cennetteymiş gibi mutlu hissetmesinin nedeni meğer buymuş. *** Biber acılığının mideye, bağırsaklara zararı yok. Tersine, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Hatta ülser yapan helicobakter pylori bakterilerini öldürüyor. ***C vitamini düzeyi limondakinin iki katı, bilumum diğer vitaminler ve mineraller de cabası. İşin ilginç yanı sürekli acı yemekle tat alma duyusu da körelmiyor. Dolayısıyla sağlık yönünden acının bir sakıncası yok. Sabah Gazetesi 28/06/2009 pazar eki gurme yazar, Ahmet Örs kaynak |
09-07-2009, 21:11 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Ben o biberin en acı olduğunu düşünmüyorum çünkü araştırdım acılık dderecesi var. Bunun ismi "Scoville Acılık Ölçeği" bu ölçek altındaki değerleri ekliyorum. Scoville derecesi Biber türü 15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid) 9,100,000 Nordihidrokapsaisin 2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı 855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) 876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense 350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense 100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense 100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense 100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi 50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum 30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens 10,000–23,000 Serrano biberi 7,000–8,000 Tabasco sosu (Habanerolu) 5,000–10,000 Wax biberi 2,500–8,000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum 2,500–5,000 Tabasco sosu (Tabascolu) 1,500–2,500 Rocotillo biberi 1,000–1,500 Poblano biberi - Capsicum annuum 600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli) 500–1000 New Mexico Anaheim biberi 100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum 0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum. Derecelendirme böle. Ben baktım araştırdım yenilebilen en acı Habanero olarak öğrendim ve onun tohumunu aldım gittigidiyordan. Yetiştirdim epey büyüdüler ama onlara bakamıyorum. Çünkü tarlamızda ekili. İnşallah mutlu haberlerini size yazabilirim. Bu biberlerin hepsinin videosu var sitelerde. Habanero biberi yenildiğinde sadece acı veriyo ve biraz hoplatıyor. Sakın ve sakın Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) bu türü asla yetiştirmeye çalışmayın. Çünkü bir izlediğim video da adam nerde ise ölüyordu. Her yanı yara bere içinde oldu 2 saat içinde. Denemenizi tavsiye etmem. Denildiğine göre kalbi olan insanları öldürüyormuş. Habanero'da da bu tehlike var. Kalbiniz sağlam olması lazım epey. |
10-07-2009, 01:51 | #128 |
Ağaç Dostu
|
Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin? Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber. Düzenleyen maki01 : 10-07-2009 saat 01:55 Neden: ek |
10-07-2009, 10:34 | #129 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Alıntı:
|
|
10-07-2009, 12:22 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Her hangi bir tohumcuya gidin sorun onlar verir aslında. Mesela pazardaki tohumcular. |
30-08-2009, 21:45 | #133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 173
|
Arkadaşlar dünyanın en acı biberi en son verilere göre -google verileri- bhut jolokia -ruh biber-Hindistan kökenli- acılık değeri scoville ölçeğine göre 1.001.304 scoville birimi. Şov yapıp fazla yemeyin son pişmanlık fayda etmez... Benden söylemesi. Hoşçakalın... |
17-09-2009, 11:58 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Bu adamın yerinde olmak istemezdim doğrusu. Ayrıca orada diğer biber çeşitlerini de deniyor... |
17-09-2009, 15:11 | #137 |
Ağaç Dostu.
|
Selhattin hocam acı biberi yemek ekmeksiz veya yemeksiz yemek her babağidin işi değil.Bende acı biberi severek yerim ancak süs biberi tercihimdir. sevgili maki01 habaneron tohumlarına talibim Denemekte yarar var saygılar |
18-09-2009, 11:06 | #139 |
Ağaç Dostu.
|
düşünmeniz bile yeterli saygılar |
19-09-2009, 05:44 | #140 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 213
|
Alıntı:
Aslında hissettiğimiz acı da bir tat duyusu değildir. Cildimiz 5 katmandan oluşmuştur. Bu katmanların sayısının 5 olmadığı yerler vardır. Buralarda en üstteki 2 katman olmadığı için tam anlamıyla dış etkilerden koruma sağlanamaz. Bu yerlerden bazıları, dudak, ağız boşluğu, göz ve boşaltım kanalının sonunda yer alan anüstür. O yüzden acıyı elimize sürersek canımız yanmaz ama gözümüze değerse yanar. Hatta gözünüze değdiğinde dikkat ederseniz yediğiniz zamanki hissettiğiniz acıyla aynı acıyı hissedersiniz. "Yemesi güzel de, bir de çıkışı var" lafının sebebini de anüsün bu koruyucu katmanlardan yoksun oluşu açıklar. Yani uzun lafın kısası biber yediğimizde canımızı yakarız. Tat alma duyumuzu kullanmayız. Asıl soru ise ben nasıl bu tohumlardan elde edip canımı yakabilirim? Düzenleyen acemi ciftci : 19-09-2009 saat 05:47 Neden: alıntı düzeltildi |
|
19-09-2009, 10:26 | #141 |
Ağaç Dostu.
|
Bir keresinde Antep biberinden salça yapmıştım. Kevgirden geçirme işlemini ne yazık kı çıplak elle yaptım. Allahım o acıyı unutamam. Kollarım dirseklerime kadar kızarıp şişmişti. Bu sayede iyi bir ders almış oldum. Bilmediğim biberi gözü kapalı ısaımamayı ve tuttuğum elimi başka bir yere sürmemeyi öğrendim Acı ama gerçek |
23-09-2009, 15:06 | #142 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
|
Alıntı:
|
|
20-10-2009, 14:46 | #143 |
Ağaç Dostu
|
Kurutmaya aldığım turuncu ve kırmızı habenero biberlerim var. Kaç tohum tohum çıkacak bilmiyorum ama olduğu kadarını paylaşıma açacağım. Sayın talatbalcı, Almak derken, ücretsiz dağıtımı kast ediyorsunuz değil mi? |
20-10-2009, 16:43 | #145 |
Ağaç Dostu
|
Bende tohumlar.netten jalepano,haberano tohumları alıp dikmiştim,Ama fideleri yerlerine dikerken tatlısı acısı hepsi karışınca çakma! acılar ortaya çıktı?hepside tatlı çıktı! Görüntü var ama icraat yok.Ayrı bir yerde acı kıl biberlerim vardı,onlarla acı yemek nasip oldu.Hocamın dediği gibi tozlama esnasında (ah arılar)hepsi birbirine karışmış olabilir! Bu sene ayrı yerde acı biber dikilecek ! |
20-10-2009, 17:06 | #146 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
|
merhaba, yurtdışından getirdiğim, bana göre çok acı olduğunu test ettiğim biber tohumları var. Daha önce sormuştum bana uzun süre dayanamaz bozulabilir denmişti. Bu tür tohumlar ne kadar süre kullanılabilir? |
20-10-2009, 19:03 | #147 |
Ağaç Dostu
|
Gerçi biberler acı ama denildiği gibi ekmek yediricek ya da süt içiricek kadar değildi. Belki bana öyle geldi? Çakma acı lakabıda ordan çıktı !! Düzenleyen sındırgılı : 21-10-2009 saat 15:33 Neden: fotoğraf ekleme |
21-10-2009, 11:21 | #148 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-06-2009
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 2
|
evet ücretsiz dağıtıyorum. |
21-10-2009, 12:38 | #149 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bu yıl bizim çan biberleri epey acı oldu. Hiç de sıfıra benzemiyordu doğrusu |
23-10-2009, 10:57 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
|
bende o biberlerden yok ama bunlarla idare ediyoruz fena sayılmazlar. |
|
|